τεχνητό ξύλο (engineered wood)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τεχνητό ξύλο (engineered wood)"

Transcript

1 τεχνητό ξύλο (engineered wood) Δημήτρης Αντωνίου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, ΜΑ., MRE., Επίκουρος καθηγητής Οικοδομικού Σχεδιασμού Τμήμα Αρχιτεκτόνων Παν. Πατρών

2 Τεχνητή ξυλεία γενικά. Εδώ αναφέρονται όσα δομικά υλικά κατασκευάζονται με βάση τα απορρίμματα της κατεργασίας του ξύλου ή γενικά το ξυλώδες τμήμα των φυτών. Η τεχνητή ξυλεία παράγεται μετά από ισχυρές και ποικίλες μηχανικές ή και χημικές κατεργασίες των παραπάνω πρώτων υλών. Δεν διατηρεί κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ξύλου, από το οποίο προήλθε, σε αντίθεση με τα ήδη γνωστά είδη ξύλων, τα οποία προκύπτουν με απλή κοπή και ξήρανση των κορμών των δένδρων και διατηρούν όλες τις ιδιότητες του μητρικού ξύλου. Η τεχνητή ξυλεία κατασκευάστηκε για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ελαττώματα, που παρουσιάζει το κοινό ξύλο, δηλαδή ανομοιομορφία αντοχής, συρρίκνωση, ρόζους, αδυναμία στη φωτιά κ.ά. Επίσης, με την παραγωγή της αξιοποιούνται οι τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, που αφήνει η κοπή των ξύλων, καθώς και τα ξύλα κακής ποιότητας, που είναι ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση. Η τεχνητή ξυλεία παράγεται συνήθως με τη μορφή φύλλων ή πλακών πάχους από δέκατα του χιλιοστού έως λίγα εκατοστά και με υπόλοιπες διαστάσεις (πλάτος και μήκος) που εξαρτώνται κυρίως από το εργοστάσιο παραγωγής ή από τους κανονισμούς που ισχύουν στα διάφορα κράτη. Ας δούμε παρακάτω μερικά παραδείγματα: Aντικολλητά φύλλα (κόντρα-πλακέ). Αποτελούνται από αριθμό λεπτών φύλων, το καθένα από τα οποία έχει πάχος μεταξύ 1 και 2,5 mm. Τα φύλλα αυτά συγκολλούνται μεταξύ τους, ώστε να προκύψει λεπτή πλάκα πάχους μερικών χιλιοστών που ονομάζεται «κόντρα πλακέ». Τα λεπτά φύλλα προέρχονται από κορμούς δένδρων με μαλακό και χωρίς ρόζους ξύλο, όπως είναι το σκλήθρο, η λεύκα, ο οκουμές, η σημύδα και μόνο για κόντρα-πλακέ πολυτελείας χρησιμοποιούνται για τις ορατές επιφάνειες φύλλα προερχόμενα από δρυς, καρυδιές κ.ά.

3 αντικολλητά φύλλα (plywood)

4 Τα φύλλα αυτά τα παίρνουμε είτε με κοπή του κορμού κατά παράλληλα επίπεδα είτε με εκτύλιξη του κορμού με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων. Στη συνέχεια κόβονται σε ορισμένες διαστάσεις και τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο, ώστε τα «νερά» κάθε φύλλου να προχωρούν κατά διεύθυνση κάθετη προς τα «νερά» του αμέσως προηγούμενου. Τα δύο εξωτερικά φύλλα πρέπει να έχουν τα «νερά» προς την ίδια διεύθυνση και επομένως ο αριθμός των φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι περιττός, δηλαδή 3, 5, 7 κλπ. Για το κόλλημα των φύλλων χρησιμοποιούνται διαφόρων ειδών κόλλες. Το είδος της κόλλας εξαρτάται από τον προορισμό του κόντραπλακέ. Για κόντρα-πλακέ εξωτερικής χρήσης χρησιμοποιούνται ισχυρές συνθετικές κόλλες, ενώ για εσωτερικής χρήσης κόντρα-πλακέ χρησιμοποιούνται ελαφρές κόλλες, οι οποίες είναι μικρότερης αντοχής από τις προηγούμενες και πολύ φτηνότερες. Κατά τη συγκόλληση αλείφονται με την κόλλα μόνο τα εσωτερικά φύλλα, στη συνέχεια τοποθετούνται δύο στεγνά εξωτερικά φύλλα και έτσι δημιουργείται η πλάκα. Αυτή μεταφέρεται σε ειδικά πιεστήρια (πρέσες), όπου υφίσταται πίεση μέχρι 5 ατμόσφαιρες, ενώ συγχρόνως διοχετεύεται ατμός. Με αυτόν προκαλείται ανύψωση της θερμοκρασίας και διεύρυνση των πόρων του ξύλου. Στη θερμοκρασία των 120 ο C πήζει η κόλα και μετά παραμονή 10 min βγαίνουν τα φύλλα έτοιμα να χρησιμοποιηθούν. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κόντρα-πλακέ πάχους 3 mm, 4 mm και 5 mm ή μεγαλύτερου, εφόσον προορίζονται για εξωτερική χρήση. Οι άλλες διαστάσεις του φύλλου είναι 0,90-1,00 m και 2,00-2,20 m. Η μεγαλύτερη ποσότητα κόντρα - πλακέ εισάγεται από τη Ρωσία, Φινλανδία και Ισραήλ. Αρκετή ποσότητα παράγεται και στην Ελλάδα. Επίσης κυκλοφορούν και κόντρα πλακέ, των οποίων η μια πλευρά είναι καλυμμένη με λεπτό φύλλο (καπλαμάς) από ακριβότερο ξύλο.

5 Τα κόντρα-πλακέ επηρεάζονται από την υγρασία πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα ξύλα, δεν παραμορφώνονται (πετσικάρουν) εύκολα, λόγω της τοποθέτησης των φύλλων κατά κάθετη διεύθυνση των ινών και παρουσιάζουν μεγαλύτερη μηχανική αντοχή. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα, κυρίως για την κατασκευή εσωτερικών θυρών, ερμαρίων (ντουλαπιών) και επίπλων, για την κατασκευή ξύλινων επενδύσεων οροφών και χωρισμάτων, για την κατασκευή και επένδυση εσωτερικών τοιχωμάτων, στη ναυπηγική, καθώς και σε άλλες εργασίες. Υλικά παρόμοια προς το κόντρα-πλακέ είναι πλάκες πάχους λίγων εκατοστών με πυρήνα από πήχεις ή μικρά κορδόνια από μαλακό ξύλο και εξωτερική επένδυση από δύο λεπτά φύλλα Συγκολλητή ξυλεία Από σανίδες κατώτερης ποιότητας κατασκευάζονται στα εργοστάσια σύνθετα φέροντα στοιχεία από ξύλο (πλάκες, δοκοί, τόξα) ευθύγραμμα ή καμπύλα με αυξημένες πολλές από τις ιδιότητες του ξύλου και χωρίς τα ελαττώματά του. Οι σανίδες συγκολλούνται μεταξύ τους είτε κατά την πλατιά επιφάνεια είτε κατά τη στενή επιφάνεια με ισχυρές συνθετικές κόλλες. Κατά την πρώτη μέθοδο προκύπτουν δοκοί με διαστάσεις διατομής που εξαρτώνται από τον αριθμό και το πλάτος των σανίδων που χρησιμοποιήθηκαν. Κατά τη δεύτερη μέθοδο προκύπτουν πλάκες με διαστάσεις που εξαρτώνται από τις διαστάσεις και τον αριθμό των σανίδων. Οι δοκοί χρησιμοποιούνται ως φέροντα στοιχεία για την κατασκευή ζευκτών, πλακών πατωμάτων και στεγών. Οι πλάκες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τοίχων και κατακόρυφων διαχωρισμάτων και για την κατασκευή ξυλοτύπων.

6

7 Πλάκες από αποϊνωμένο ξύλo (ινόπλακες). Από τις ίνες ξύλων κατώτερης ποιότητας κατασκευάζεται σήμερα μεγάλος αριθμός ειδών τεχνητής ξυλείας που χρησιμοποιούνται ευρύτατα όχι μόνο στη δομική, αλλά και σε πολλές άλλες εφαρμογές. Η αποϊνωση του ξύλου, δηλαδή η απελευθέρωση των ινών από τις υπόλοιπες ουσίες, που περιέχονται στο ξύλο, γίνεται με δύο μεθόδους: Με μηχανικά μέσα και ενδεχομένως χημική κατεργασία με αλκάλωση. Με χρήση ατμού και υψηλές πιέσεις (μέχρι 85 atm). Με απότομη πτώση της πίεσης και εξάτμιση επιτυγχάνεται ο αποχωρισμός των ινών. Οι ίνες που αποχωρίστηκαν υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία με τη βοήθεια νερού και ατμού και με τη μορφή πολτού μεταφέρονται σε ειδικά πιεστήρια, όπου παίρνουν τη μορφή πλακών με διάφορα πάχη. Ανάλογα με την πίεση, την οποία υφίστανται οι ίνες και τη χρησιμοποίηση ή όχι συνδετικής ουσίας (κόλλας), κατασκευάζονται πλάκες με διάφορα «φαινόμενα βάρη», που κυμαίνονται από kp/m3. Ανάλογα με το ειδικό βάρος τους διαιρούνται στις παρακάτω κατηγορίες: Εύκαμπτες μονωτικές ή υπερπορώδεις πλάκες 0,02-0,15 Δύσκαμπτες μονωτικές ή πορώδεις πλάκες 0,15-0,40 Μέσης πυκνότητας ή ημίσκληρες πλάκες 0,40-0,80 Σκληρές πλάκες 0,80-1,15 Εξαιρετικά σκληρές πλάκες 1,15-1,45

8 Οι δύο πρώτες κατηγορίες των υπερπορωδών και πορωδών πλακών παρουσιάζουν εξαιρετικές ηχομονωτικές και θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά μηδενική ή μικρή μηχανική αντοχή. Χρησιμοποιούνται για επενδύσεις τοίχων και οροφών αιθουσών και εργοστασίων. Οι πλάκες των δύο επομένων κατηγοριών, οι ημίσκληρες και οι σκληρές, παρουσιάζουν μεγάλη μηχανική αντοχή και αντοχή στην τριβή, πολύ μικρή υγροσκοπικότητα και σταθερότητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας και της υγρασίας (μικρή συστολή και διαστολή). Χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση σε διάφορες κατασκευές, όπου και το κόντρα-πλακέ, και με την πάροδο του χρόνου τείνουν να αντικαταστήσουν το τελευταίο σε όλες τις εφαρμογές του, λόγω κυρίως των καλυτέρων ιδιοτήτων που παρουσιάζουν και της μικρότερης τιμής τους. Στο εμπόριο κυκλοφορούν με τη γενική ονομασία Hard Board (χάρντ- μπορντ). Τέλος οι εξαιρετικά σκληρές πλάκες κατασκευάζονται όπως οι προηγούμενες, αλλά κάτω από μεγαλύτερη πίεση. Χρησιμοποιούνται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς, όπως π.χ. κατασκευή μητρών, ηλεκτρικών πινάκων κ.ά.

9 Πλάκες από απορρίμματα ξύλoυ (μοριοσανίδες). Σαν πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται ροκανίδια ή κομματάκια ξύλου, τα οποία προήλθαν α- πό την κατεργασία κορμών (εκτός από πριονίδια), καθώς και λεπτά κλαδιά, καλάμια, άχυρο δημητριακών ή ρυζιού, κώνοι αραβοσίτου, ευτελή φυτικά προϊόντα και μία συνθετική ή φυσική ρητίνη που δρα σαν συγκολλητική ουσία. Τα διάφορα φυτικά απορρίμματα κόβονται σε μικρά κομματάκια σε ειδικές μηχανές, όπου παίρνουν τις διαστάσεις: μήκος 5-15 mm, πλάτος 1-8 mm και πάχος 0,3-0,8 mm. Στη συνέχεια υφίστανται κατεργασία με νερό και ατμό, έως ότου πάρουν τη μορφή πολτού. Ο πολτός αναμιγνύεται με τη ρητίνη σε αναλογία βάρους 6% και μεταφέρεται σε πιεστήρια όπου κάτω από υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες αποκτά την τελική μορφή. Το ειδικό βάρος των πλακών αυτού του είδους εξαρτάται και εδώ όπως και στις ινόπλακες από την εξασκούμενη πίεση. Διακρίνονται από την ά- ποψη αυτή σε τρεις κατηγορίες: Ελαφρές πλάκες με φαινόμενο βάρος 400 kp/m3 Μέσου βάρους με φαινόμενο βάρος kp/m3 Βαριές πλάκες με φαινόμενο βάρος kp/m3 Χρησιμοποιούνται οι ελαφρές για μονώσεις ήχου και θερμότητας και οι μέσου βάρους για ελαφρά χωρίσματα, επικαλύψεις μη ορατών επιφανειών επίπλων, για φύλλα ερμαρίων κ.ά. Οι βαριές πλάκες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτοτελείς κατασκευές αντί για το φυσικό ξύλο. Στην Ελλάδα και την Κύπρο κυκλοφορούν οι μέσου βάρους πλάκες με πάχη mm και διατίθενται με την εμπορική ονομασία νoβoπάν. Άλλες ονομασίες πολύ συχνά χρησιμοποιούμενων μοριοσανίδων είναι το MDF (Medium Density Fiberboard) ή και το OSB (Oriented Strand Board).

10

11

12 Πάγκος Κουζίνας, πυρήνας Μοριοσανίδα Μοριοσανίδα, επένδυση καπλαμάς Οξιά, (Chipboard, particleboard, μοριόπλακα)

13 Laminated Strant Lumber (L.S.L.) Ενισχυμένη μοριοσανίδα με μήκος τεμαχίων 200 έως 300 mm. Ινοσανίδες με επικάλυψη καπλαμά Κερασιά, (Fiberboards, M.D.F. και Hardboard) Rim Board (Ενισχυμένη μοριοσανίδα με μήκος τεμαχίων 50 έως 270 mm)

14 Cement Bonded Particleboard (Μοριοσανίδα συγκολλημένη με τσιμέντο) Continuous Pressed Laminated (C.P.L.) Πανέλα ινοσανίδας - πεπιεσμένου χαρτιού ή χάρτινου υλικού επικάλυψης. Oriented Strand Board (O.S.B.) Ενισχυμένη μοριοσανίδα με μήκος τεμαχίων 70 έως 150 mm. Parallel Strant Lumber (P.S.L.) Ξυλοδοκοί από συγκολλημένες λωρίδες ξυλοφύλλων

15 Oriented Strant Lumber (O.S.L.) Ξυλοδοκοί από συγκολλημένες λωρίδες ξυλόφυλλων

16 Το πρόβλημα Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα, ότι τα υποπροϊόντα του ξύλου όπως η Μοριοσανίδα, (Chipboard, particleboard, μοριόπλακα), γνωστό ως νοβοπάν από το όνομα της πρώτης εταιρίας που το κατασκεύασε) και οι Ινοσανίδες (Fiberboards, M.D.F. και Hardboard), λόγω της δομής τους, είναι τοξικά προϊόντα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται υπό προϋποθέσεις, σε βοηθητικές κατασκευές και με ειδικές προδιαγραφές για προστασία των τεχνιτών αλλά και των τελικών χρηστών. Διότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν στην δομή τους, πάνω από 40%, συγκολλητικές ουσίες με βασικό συστατικό τους την φορμαλδεΰδη, η οποία είναι τοξική και υπεύθυνη για καρκίνους και σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος κατατάσσει επίσημα τη φορμαλδεΰδη ως καρκινογόνο ουσία υπεύθυνη για τη μυελοειδή λευχαιμία (Wijnendaele et al. 2010).

17 Έχουν θεσπίσει σαν όριο ελεύθερης εκπομπής φορμαλδεΰδης τα 0,124 mg/m 3 και ως κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου έχουν υπολογιστεί 23 0 C και υγρασίας 50% RH, για τα προϊόντα της Μοριοσανίδας, της Ινοσανίδας και των ομοειδών τους. Είναι εύκολο να αναρωτηθεί κανείς τι συμβαίνει π.χ. στα κουτιά των επάνω ντουλαπιών της κουζίνας, τα οποία κατασκευάζονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία από Μοριοσανίδα ή Ινοσανίδα, στη θέση πάνω από τον βραστήρα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 70 0 C. Τα τελευταία χρόνια από μοριοσανίδα κατασκευάζεται και ο πυρήνας του πάγκου κουζίνας. Η Φορμαλδεΰδη αυξάνει την δράση της άρα και την τοξικότητα της με την αύξηση της θερμοκρασίας και αυτό το γνωρίζει ακόμη και ο 2ετης φοιτητής του Χημικού. Υπάρχει σαφώς πρόβλημα με τα όρια εκπομπής του τοξικού αεριού, το οποίο εκπέμπεται από προϊόντα ντουλαπιών ή πάγκων κουζίνας, από παιδικά κομοδινάκια και κρεβατάκια, ή το γραφείο και την βιβλιοθήκη των γονιών ενός σπιτιού ή ενός γραφείου. Επιπτώσεις της έκλυσης φορμαλδεΰδης στην ανθρώπινη υγεία Η φορμαλδεΰδη αποτελεί πηγή μόλυνσης για την ατμόσφαιρα και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Η φορμαλδεΰδη μαζί με άλλες οργανικές ουσίες- ακεταλδεΰδη, πεντανάλη, βενζόλιο, κ.ά.- ευθύνονται για προβλήματα εσωτερικής ρύπανσης κατοικιών, γνωστά ως Σύνδρομο Παθογόνου Κτιρίου Sick Building Syndrome (Μαντάνης, 2007). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τέτοιες κατασκευές χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του καταναλωτικού κοινού σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει ευαισθητοποιήσει διεθνείς οργανισμούς υγείας και κυβερνητικούς μηχανισμούς ώστε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η φορμαλδεΰδη αποτελεί αντικείμενο τοξικολογικών και επιδημιολογικών ερευνών για σχεδόν 25 χρόνια.

18 Οι συγκολλητικές ουσίες των ξύλινων προϊόντων στην Ελλάδα, την Κύπρο και στην Ευρώπη Από την 01/04/2004 είναι υποχρεωτική η Πιστοποίηση CE για τα δομικά υλικά σύνθετης ξυλείας και χωρίς αυτή κανένα προϊόν δεν μπορεί να διακινηθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα γράμματα «C.E.» είναι συντομογραφία των λέξεων «Conformité Européenne» το οποίο σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση. Η Κοινοτική οδηγία CPD 89/106/EEC της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέχει τις «βασικές απαιτήσεις» για τα δομικά υλικά. Το «εναρμονισμένο πρότυπο» Ε.Ν ερμηνεύει τις «βασικές απαιτήσεις» για τα προϊόντα σύνθετης ξυλείας που χαρακτηρίζονται σαν δομικά υλικά. Εάν εφαρμόσουμε, παραγωγοί, μελετητές και κατασκευαστές τους Ευρωπαϊκούς και τους Εθνικούς ισχύοντες Κανονισμούς, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα τοξικότητας στους χρήστες των προϊόντων ξύλου. Αναφερόμαστε στους παραγωγούς ξύλινων προϊόντων, στους μελετητές και κατασκευαστές ξύλινων στοιχείων γιατί προς το παρόν στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν υπάρχει η έννοια του «Κοινοποιημένου Φορέα» (Notified Body), όπως προβλέπουν οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κοινοποιημένος Φορέας» είναι ένας ιδιωτικός ή κρατικός οργανισμός διαπιστευμένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί ανεξάρτητα και διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους συμμόρφωσης σύμφωνα με τις αντίστοιχες Κοινοτικές οδηγίες και πρότυπα. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον ΕΛΟΤ ως o πιστοποιημένος φορέας είναι περιορισμένης έκτασης ενημερωτικές, αποσπασματικές και δεν περιλαμβάνουν έλεγχο. Ειδικότερα, όσον αφορά την τοξικότητα των συγκολλητικών ουσιών, γίνονται προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για ανάπτυξη νέων μη τοξικών και απαλλαγμένων από το πετρέλαιο. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους όπως: εγκαταστάσεις εξαερισμού στα εργοστάσια, πλήρης επικάλυψη της μοριόπλακας ή της ινόπλακας με ιδιαίτερη προσοχή στο σόκορο ή ειδική βαφή (περιορίζει την έκλυση), χρήση ρητίνης με λιγότερη φορμαλδεΰδη (έχει όμως δυσμενή επίδραση στη μηχανική αντοχή του προϊόντος).

19 Αντίθετα τα προϊόντα της πριονιστής ξυλείας ή τα αντικολλητά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα τοξικότητας, αφού η περιεχόμενη ποσότητα συγκολλητικής ύλης ανά μονάδα επιφάνειας ή όγκου είναι κατά 300%, μικρότερη από τα προϊόντα Μοριοσανίδας και Ινοσανίδας. Ας θυμηθούμε ποια είναι αυτά τα προϊόντα: Η πριονιστή Ξυλεία, [δοκοί, στύλοι, μαδέρια, καδρόνια, σανίδια (τάβλες, μισόταβλες), παρκέτα κ.ά.], Η «Στρογγυλή» & «Πελεκητή» Ξυλεία Τα Αντικολλητά Ξύλα (Plywood) o διεθνής όρος, contre-plaque -κόντρα πλακέ- ο γαλλικός όρος. Το Laminated Veneer Lumber (L.V.L.) Ξύλο από συγκολλημένα ξυλόφυλλα Ειδικός τύπος Plywood Multilaminar Veneer Ξυλόπλακα ή καπλαμάς από ξυλόφυλλα συγκολλημένα

20 Ξυλάλευρο, ξυλοβάμβακας, ξυλόμαλλο, ξυλόλιθος. Είναι υλικά που προέρχονται από το άλεσμα ή το ξύσιμο του ξύλου και χρησιμοποιούνται ως προσμίγματα για την κατασκευή διαφόρων άλλων υλικών ή αυτοτελώς. Το ξυλάλευρο χρησιμοποιείται ως υλικό πρόσμιξης κατά την παρασκευή μερικών πλαστικών υλικών, λόγω του μικρού ειδικού βάρους του, της ευκολίας με την οποία διαβρέχεται από τα ρητινικά προϊόντα και λόγω της χαμηλής τιμής του. Ο ξυλοβάμβακας και το ξυλόμαλλο αποτελούνται από λεπτές σγουρές ίνες μαλακού ξύλου μήκους cm και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μονωτικών πλακών, ή για την πλήρωση διάκενων για θερμική ή ηχητική μόνωση. Επίσης το ξυλάλευρο, το ξυλόμαλλο και άλλα ξυλώδη προϊόντα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του ξυλόλιθου. Ο ξυλόλιθος χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλακών άριστης ποιότητας ή δαπέδων χωρίς αρμούς. Αποτελείται από λειοτριβημένο μαγνησίτη (ανθρακικό μαγνήσιο MgC03, το οποίο στην Ελλάδα το παίρνουμε από τον ορυκτό λευκόλιθο), διάλυση χλωριούχου μαγνησίου (MgCI2) και ένα από τα παραπάνω προσμίγματα. Τα υλικά αυτά αναμιγνύονται σε διάφορες αναλογίες και το μίγμα απλώνεται επάνω στο δάπεδο σε δύο ή τρεις στρώσεις. Το συνολικό πάχος του δαπέδου που κατασκευάζεται έτσι είναι 2-2,5 cm. Φελλός και υλικά απ αυτόν. Ο φελλός προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό ενός δένδρου της οικογένειας των δρυών, το οποίο αναπτύσσεται κυρίως στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου. Ενώ ο φλοιός των περισσότερων δενδρων είναι ινώδης, αποτελείται δηλαδή από δέσμες λεπτών ινών, αντίθετα ο φλοιός από τον οποίο προέρχεται ο φελλός, αποτελείται από μικρές κυψέλες ορατές μόνο με μικροσκόπιο. Ένα cm3 φελλού περιέχει γύρω στα 12 εκατομμύρια κυψέλες. Μέσα στις κυψέλες βρίσκεται αποκλεισμένος αέρας που όπως είναι γνωστό, είναι το καλύτερο μονωτικό για τη θερμότητα και τον ήχο, όταν βρίσκεται σε ακινησία. Χάρη στην κυψελωτή αυτή δομή και στον κλεισμένο αέρα, ο φελλός εμφανίζει πολύ μικρή θερμική αγωγιμότητα. Δεν επιτρέπει, δηλαδή, την εύκολη διέλευση θερμότητας μέσα από τη μάζα του, κυρίως στην περιοχή των χαμηλών θερμοκρασιών.

21 Άν αντί μιας οποιασδήποτε ρητίνης χρησιμοποιηθεί σαν συνδετική ύλη μαγνησιακή κονία, τότε οι πλάκες που παίρνουμε παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στην υγρασία, δεν σαπίζουν και δεν καιγονται εύκολα. Οι πλάκες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως για μονώσεις οροφών και τοίχων. Ο τύπος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα διατίθεται με την ονομασία Ερακλίτ (Heraklith). Τελευταία έχουν ξεπεραστεί, αφού υπάρχουν στην αγορά πολύ πιο αποδοτικά προϊόντα θερμομόνωσης. Τμήμα πλάκας Heraklith. Διακρίνονται οι φυτικής προέλευσης ίνες, που είναι συγκολλημένες με μαγνησιακή κονία.

22 ξυλάλευρο ξυλόλιθος (Heraklith) ξυλοβάμβακας

23 φελός

24 Χαρτί Είναι παράγωγο του ξύλου με περιορισμένη εφαρμογή στη δομική. Παράγεται από την κυτταρίνη των ξύλων ή άλλων υλών που περιέχουν κυτταρίνη (βαμβακερά, λινά κουρέλια, άχυρα κλπ.) Με κατάλληλη επεξεργασία των πρώτων υλών παράγεται η λεγόμενη χαρτόμαζα. Με περαιτέρω κατεργασίες αυτή παίρνει την τελική μορφή των φύλλων του χαρτιού. Η ποιότητα του χαρτιού εξαρτάται από το είδος της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης (τα κουρέλια δίνουν την καλύτερη ποιότητα), από την ακολουθούμενη μέθοδο παραγωγής και από την επιμελημένη ή όχι επεξεργασία. Το χαρτί στο εμπόριο διακρίνεται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το βάρος που έχει ένα m2 φύλλου ή με το βάρος που έχει μια δεσμίδα ορισμένου αριθμού φύλλων (π.χ. 500) και ορισμένων διαστάσεων. Στη δομική χρησιμοποιείται είτε για την κατασκευή φύλλων στέγασης, όπως το πισσόχαρτο, είτε για την κατασκευή χαρτιού ταπετσαρίας. Ένα άλλο υλικό, που κατασκευάζεται με βάση το χαρτί είναι η φορμάικα. Η φορμάικα είναι ένα λεπτότατο φύλλο, του οποίου η μία επιφάνεια, στιλπνή ή ματ, παρουσιάζει εξαιρετική αντοχή στην τριβή και τη χάραξη καθώς και στις μέσες θερμοκρασίες. Επίσης δεν επηρεάζεται από το νερό και από χημικές ουσίες και γι' αυτό πλένεται, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο καταστροφής. Χρησιμοποιείται για την κάλυψη διαφόρων ξύλινων κατασκευών, όπως π.χ. είναι τα τραπέζια, τα φύλλα των ντουλαπιών κ.ά. Λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων που έχει και της ωραίας εμφάνισης που παρουσιάζει η εξωτερική επιφάνεια, αποτελεί πρώτης τάξης καλυπτικό υλικό. Το φύλλο της φορμάικας αποτελείται από λεπτά φύλλα χαρτιού που εμποτίζονται με μελαμίνη (συνθετική ρητίνη) και συμπιέζονται σε ισχυρές πρέσες, ώστε να αποτελέσουν συμπαγές σώμα. Από τα λεπτά αυτά φύλλα το δεύτερο, δηλαδή αυτό που περιέχει το χρωματισμό και τα σχέδια που εμφανίζει η φορμάικα είναι διακοσμητικό. Το πρώτο είναι διαφανές και τοποθετείται για την προστασία του δεύτερου από διάφορες φθορές.

25

26 Συγκολλητή δομική ξυλεία (CLT Cross Laminated Timber)

27 Τα πλεονεκτήματα της συγκολλητής ξυλείας απέναντι στην ατόφια είναι τα εξής: Συγκόλληση σανίδων κατά δύο τρόπους για την απόκτηση καμπύλων δοκών (τόξων) Κατασκευάζεται με μεγάλη ποικιλία διαστάσεων διατομής και μήκους που δεν εξαρτώνται από τις διαστάσεις του κορμού από τον οποίο προήλθαν τα ξύλα. Μπορεί να πάρει κι άλλες μορφές εκτός από την ευθύγραμμη (τόξα, τρίγωνα κλπ.) Έχει μεγαλύτερη αντοχή στη θλίψη, στον εφελκυσμό και στην κάμψη. Δεν στρεβλώνεται και δεν συρρικνώνεται από την απορρόφηση υγρασίας. Τα ελαττώματα του ξύλου δεν επηρεάζουν ουσιωδώς τις άλλες ιδιότητές της.

28

29 ας μην ξεχνάμε φυσικά από πού προέρχονται όλα αυτά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙI ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της εργασίας είναι η µελέτη του κύκλου ζωής των δοµικών υλικών µιας µονοκατοικίας 80 m 2 στη νησιωτική περιοχή της Κρήτης σε ελληνικές συνθήκες, καθώς και η αποτίµηση και σύγκριση των διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

5 ΒΙΩΣΙΜΗ ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΥΚΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΣΚΕΛΕΤΟ

5 ΒΙΩΣΙΜΗ ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΥΚΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΣΚΕΛΕΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...8 ΤΟ ΞΥΛΟ ΩΣ ΔΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ...10 Πλεονεκτήματα...12 Μειονεκτήματα...16 Συντήρηση ξύλου......19 Είδη ξυλείας...21 Είδη δομικής ξυλείας.....23 Η ΞΥΛΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ιστορικά στοιχεία Η ξύλινη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ 1 ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ ΙΙΙ Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΛΟΣ Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ 2 ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2001 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Εισαγωγή 3 Ξυλοδοκοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» Α ΤΟΜΕΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ΑΝΤΩΝΙΑΣ Ι. ΠΟΥΣΠΟΥΤΑΚΗ ΑΜ 986 Επιβλέπων Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΞΥΛΙΝΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑ- ΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΑ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

ΞΥΛΙΝΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑ- ΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΑ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΞΥΛΙΝΗ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑ- ΣΜΕΝΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΑ Πουλιάσης Γεώργιος cv12075 Ψυχάρης Νικόλαος cv12116 Ντιγκάκης Χαράλαμπος cv12117 Μπούρος Αλέξανδρος cv12069 Φιλαρέτου

Διαβάστε περισσότερα

1020. ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ - ΣΤΕΓΕΣ 1021. ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ

1020. ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ - ΣΤΕΓΕΣ 1021. ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ 1021.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1020. ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ - ΣΤΕΓΕΣ 1021. ΔΟΜΙΚΗ ΞΥΛΕΙΑ α. Το παρόν άρθρο αφορά στις γενικές απαιτήσεις για τη δομική ξυλεία και περιλαμβάνει κάθε κατασκευή από ξύλο ή παράγωγα

Διαβάστε περισσότερα

Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α. Τεχνίτης Ξυλουργός

Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α. Τεχνίτης Ξυλουργός Β ι β λ ι ο γ ρ α φ ί α Τεχνίτης Ξυλουργός Τεχνίτης Ξυλουργός Τεχνίτης Ξυλουργός ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 «Διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μπαρµπαρούση Μαρία ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ». A.M. 37566

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Μπαρµπαρούση Μαρία ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ». A.M. 37566 Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ». A.M. 37566 Εισηγήτρια: Καθηγήτρια Στέλλα Τσουκάτου Αθήνα, Φεβρουάριος 2013 ΘΕΜΑ: «Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

OSB (Oriented Strand Board)

OSB (Oriented Strand Board) OSB (Oriented Strand Board) Το OSB (Oriented Strand Board) είναι μια δομική ξυλοπλάκα σε επίπεδη μορφή που παράγεται από ειδικού τύπου ξυλοτεμαχίδια ( λωρίδες ξύλου - strands), συγκολλημένα με ρητίνη μεγάλης

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Θερμική μόνωση μηχανολογικών εγκαταστάσεων

Πτυχιακή Εργασία. Θερμική μόνωση μηχανολογικών εγκαταστάσεων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Πτυχιακή Εργασία Θερμική μόνωση μηχανολογικών εγκαταστάσεων ΠΑΝΑΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ: Α.Μ. 4055 Επιβλέπων : Βασίλης Λιόγκας,

Διαβάστε περισσότερα

Ησυγκόλληση είναι εδώ και πολλά χρόνια

Ησυγκόλληση είναι εδώ και πολλά χρόνια ΑΦΙΕΡΩΜΑ EΠIΠΛEON Ησυγκόλληση είναι εδώ και πολλά χρόνια μια πολύ σημαντική διαδικασία στη βιομηχανία. Μας βοηθά στην παραγωγή πολλών αγαθών που σχετίζονται με τη σύγχρονή ζωή μας. Στις συγκολλητικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Κεφάλαιο 1: Υλικά για Αποκατάσταση & Ανακαίνιση Κτιρίων 17 1 ο Kεφάλαιο ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ 1 ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ 1 Τα κονιάματα είναι μείγματα κονιών, αδρανών και νερού. Η επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Έπιπλο : Αντικείµενο καθηµερινής χρήσης Έπιπλο κατοικίας Βιοµηχανία : Στη βιοτεχνία και το εργαστήριο

Έπιπλο : Αντικείµενο καθηµερινής χρήσης Έπιπλο κατοικίας Βιοµηχανία : Στη βιοτεχνία και το εργαστήριο Έπιπλο : Οι άνθρωποι των σπηλαίων χρησιµοποιούσαν µια µεγάλη πέτρα για τραπέζι και µικρότερες πέτρες για καράκλες. Αργότερα: έπιπλα, όχι µόνο για πρακτικούς σκοπούς, αλλά ανάλογα και µε τον τρόπο ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών

Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Μηχανικές Ιδιότητες Πολυµερών Θερµοµονωτικών Υλικών ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΞΕΝΙΑ ΕΛΠΙ Α ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ -ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2012-1110

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ-ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ)

ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ-ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ) ΣΥΝΑΦΗ ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΠΛΩΝ (ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ-ΚΡΑΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ) ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Δρ. Κακάβας Β. Κων/νος νος Χημικός Email: kakavas@teilar.gr Εισαγωγή: Υλικά- Κατηγορίες Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία B Τετραμήνου (Project) =================================== Εξοικονόμηση Ενέργειας - Το Πράσινο Σπίτι 2ο ΓΕΛ Καστοριάς

Ερευνητική Εργασία B Τετραμήνου (Project) =================================== Εξοικονόμηση Ενέργειας - Το Πράσινο Σπίτι 2ο ΓΕΛ Καστοριάς Ερευνητική Εργασία B Τετραμήνου (Project) =================================== Εξοικονόμηση Ενέργειας - Το Πράσινο Σπίτι 2ο ΓΕΛ Καστοριάς Οι µαθητές που συµµετείχαν: 1. Αντωνιάδου Γεωργία 2. Γραντσάρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ 1995-1-1 Ευρωκώδικας 5 Σχεδιασμός ξύλινων κατασκευών

ΕΝ 1995-1-1 Ευρωκώδικας 5 Σχεδιασμός ξύλινων κατασκευών ΤΕΕ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ ΕΝ 995-- Ευρωκώδικας 5 Σχεδιασμός ξύλινων κατασκευών Μέρος Γενικοί κανόνες και κανόνες για κτήρια 0 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ ΘΕΟΧΑΡΗ ΖΑΝNΗΣ ΚΟΝΤΕΑΣ ΑΘΗΝΑ Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Χανιά 2013 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια Διπλωματική εργασία Ειρήνη Κρεβατσούλη Επιβλέπων: Παπαευθυμίου Σπυρίδων Περίληψη Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Άγις Μ. Παπαδόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ.

Πρόλογος. Άγις Μ. Παπαδόπουλος Αναπλ. Καθηγητής Α.Π.Θ. Πρόλογος Το παρόν τεύχος Προδιαγραφές ιδιοτήτων θερµοµονωτικών υλικών αποτελεί παραδοτέο της α φάσης του έργου Σχεδιασµός & Ανάπτυξη Καινοτόµων Προϊόντων Πετροβάµβακα για την Ενεργειακή Αναβάθµιση Υφισταµένων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ: Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΞΥΛΟΥ Ι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΥ (Πανεπιστημιακές Παραδόσεις)

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΥ (Πανεπιστημιακές Παραδόσεις) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΗΛΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ Καθηγητής ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ

1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ 1081.1 Πεδίο Εφαρμογής Ορισμοί 1080. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ - ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ 1081. ΚΟΝΙΑΜΑΤΑ α. Το πεδίο εφαρμογής του παρόντος καλύπτει τις εργασίες παρασκευής ασβεστοκονιαμάτων και τσιμεντοκονιαμάτων καθώς και τις απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΑΣΤΟΧΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΠΑΜΙΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ-ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ. κ. ΝΑΜΛΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Τ.Ε.Ι.

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ. κ. ΝΑΜΛΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ Τ.Ε.Ι. Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Εκπόνηση : ΣΑΜΑΡΑ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ Επιβλέπων καθηγητής: κ.

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΕΤΑΞΑ ΣΟΦΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία ξύλου Μετρήσεις

Τεχνολογία ξύλου Μετρήσεις Τεχνολογία ξύλου Μετρήσεις Tεχνολογία ξύλου-mετρήσεις Ευχαριστίες Oι συγγραφείς ευχαριστούν τον κ. ρ. Ιωάννη Κακαρά, Καθηγητή του Τµήµατος Σχεδιασµού & Τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου, την κα. Αικατερίνη Ράµµου,

Διαβάστε περισσότερα