Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας"

Transcript

1 Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου _ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΡΙΟΥ, ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΡΙΧΑΣ & ΕΡΙΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη

2 Σύσταση του ερίου Τα συστατικά του ερίου είναι: τρίχες, οισύπη, πλοκαμίσκοι και πλόκαμοι, πόκος.

3 Τρίχες οι τρίχες εκφύονται μέσα σε θύλακες του δέρματος Στο θύλακα εκβάλλουν σμηγματογόνοι αδένες που περιαλείφουν τη τρίχα με λιπώδη ουσία. Στην ελεύθερη επιφάνεια του δέρματος μεταξύ των τριχών εκβάλλουν οι ιδρωτοποιοί αδένες. Οι εκκρίσεις των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων μαζί με ξένες ουσίες δημιουργούν την οισύπη.

4 Οισύπη και λανολίνη Η οισύπη περιέχει ελεύθερη χοληστερόλη, εστέρες χοληστερόλης και ισο-χοληστερόλης με οργανικά οξέα και ελεύθερα οργανικά οξέα. Το καθαρό λίπος του ερίου αποτελείται από ένωση χοληστερόλης και οργανικών οξέων και λέγεται λανολίνη. Η λανολίνη αξιοποιείται από τη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών.

5 Ρόλος της οισύπης Προστατεύει τις τρίχες από ατμοσφαιρικές μεταβολές και ηλιακές ακτίνες. Διατηρεί την ευλυγισία των πλοκαμίσκων. Η ποιότητα και ποσότητα της οισύπης ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή, τη προδιάθεση των ατόμων, τη διατροφή και διατήρησή τους. Τα αναμικτόμαλλα παράγουν λιγότερη οισύπη από τα ομοιόμαλλα. Τα μερινόμαλλα παράγουν την περισσότερη. Ο ιδρώτας αποτελεί το 5-13 % του βάρους του ερίου και ξεπλένεται με θερμό νερό. Το αδιάλυτο στο νερό λίπος απομακρύνεται με σαπωνοποίηση και αποτελεί το % του βάρους.

6 Πλοκαμίσκοι Αποτελούνται από ομάδα τριχών, φύονται κοντά και συνενώνονται με την οισύπη. Πλοκαμίσκοι σχηματίζονται κυρίως στα ομοιόμαλλα και μερινόμαλλα έρια.

7 Πλόκαμοι Αποτελούνται από ομάδα πλοκαμίσκων που συνδέονται μεταξύ τους λιγότερο με οισύπη και κυρίως με συνδετήριες τρίχες που φύονται λοξά μεταξύ των πλοκαμίσκων. Πλόκαμοι σχηματίζονται σε όλα τα έρια. Διάφορα είδη πλοκάμων σε εριοπαραγωγά πρόβατα (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

8 Eίδη πλοκάμων Διάφορα είδη πλοκάμων. 1: ανοικτού τύπου (σε αναμικτόμαλλα πρόβατα) 2: ανθοκράμβης (σε Μερινόμαλλα), 3: τετραγωνικού τύπου (σε Μερινόμαλλα), 4: μικρόκοκκος (σε Μερινόμαλλα) (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

9 Πόκος (ποκάριο) Tο συνεχόμενο έριο του προβάτου μετά την κουρά, εκτός της κεφαλής και των άκρων. Αποτελείται από τους πλοκάμους και τις συνδετήριες τρίχες. Πόκος ή ποκάριο (Πηγή: 8CgkJIbQJk67Zt7t8hd46ezlfPTtReSCZl0PnMGqVPul Spg).

10 Ποιότητα πόκου 1/2 Η ποιότητα διαφοροποιείται ανάλογα με τη χώρα του σώματος και με τη φυλή. Σε ένα πρόβατο Μerinos τα μέρη του σώματος με τους μικρότερους αριθμούς έχουν καλύτερης ποιότητας έριο (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

11 Ποιότητα πόκου 2/2 Διαφορετική ποιότητα του ερίου επί του πόκου. Α: πόκος κατώτερης ποιότητας με πολλές υποδιαιρέσεις, Β: έριο Μerinos, Γ: έριο προβάτου Lincoln, Δ: έριο διασταυρωμένου ζώου (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

12 Ποιότητα της τρίχας 1/2 Ιδιότητες που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της τρίχας του προβάτου λεπτότητα μήκος ουλότητα αντοχή διάταση και ελαστικότητα ευκαμψία απαλότητα ηπιότητα χρωματισμό στιλπνότητα υγροσκοπικότητα

13 Λεπτότητα της τρίχας 1/5 Λεπτότερα έρια : 8-10 μ διάμετρος Χονδρότερα έρια: μ H λεπτότητα είναι κληρονομική ιδιότητα Φύλο ( πιο λεπτή ίνα > ευνουχισμένα> ) Ηλικία (αμνοί λεπτότερη> ενήλικα πρόβατα) Θέση του σώματος (ωμοπλάτη λεπτότερη> πλευρές> μηρός) Διατροφή, υγεία, παραγωγικό στάδιο Ομοιογένεια (εξαρτάται από διατροφή, υγεία, εγκυμοσύνη, θηλασμό) Διάμετρος της τρίχας (h 2 =0,1-0,7)

14 Λεπτότητα της τρίχας 2/5 Η μέση διάμετρος της τρίχας σε μ (10-6 m) διαφέρει ανάλογα με το είδος του ζώου αλλά και εντός των διαφόρων φυλών προβάτου (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

15 Λεπτότητα της τρίχας 3/5 H εκτίμηση της λεπτότητας γίνεται με μέτρηση της διαμέτρου με ειδικές συσκευές: Microprojection Laserscan Cross section method (μικροτόμος) Optical fibre diameter analyzer (οπτικός αναλυτής διαμέτρου της ίνας)

16 Λεπτότητα της τρίχας 4/5 Η κατάταξη του ερίου με βάση τη λεπτότητα μπορεί να γίνει με 4 διαφορετικά συστήματα καθορισμού της ποιότητας του: Αγγλικό, Γαλλικό, Αμερικανικό και Γερμανικό Αγγλικό ή σύστημα Bradford: στηρίζεται στον αριθμό των κουβαριών νήματος, μήκους 560 yard (1 yard = 0,914 m) που μπορεί να προέλθει από το κλώσιμο 1 λίβρας (= 453,6 g) πλυμένου μαλλιού. Γαλλικό: βασίζεται στον αριθμό κουβαριών νήματος μήκους 700 μέτρων που μπορεί να προέλθουν από το κλώσιμο 1 kg πλυμένου μαλλιού. Αμερικανικό: βασίζεται στην αναλογία αίματος σε σχέση με το Μerinos. Γερμανικό: βασίζεται στη μέση διάμετρο σε μ.

17 Λεπτότητα της τρίχας 5/5 Συστήματα κατάταξης ερίου με βάση τη λεπτότητα της τρίχας Μέση διάμετρος σε μ Αγγλικό Αμερικανικό Γερμανικό 15,5-20, Fine F1-F4... AA Half blood F5-F6. AB /8 Blood F7..C ¼ F8..D Low ¼ F10..E Common F11..E Braid F12..E12

18 Ουλότητα τρίχας 1/ Η ουλότητα αναφέρεται στους κυματισμούς της τρίχας και διακρίνεται σε κυματισμό όλης της δεσμίδας των τριχών και σε ατομικό κυματισμό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ουλότητας όπως 1: ασαφής, 2: κανονική, 3: αβαθής, 4: βαθεία και 5: ανομοιογενής.

19 Ουλότητα τρίχας 2/2 Ο κυματισμός (ουλότητα) της τρίχας σχετίζεται με τη διάμετρό της. Το ουλόμετρο είναι μία συσκευή εκτίμησης της διαμέτρου με εμπειρικό τρόπο, όταν η δυνατότητα χρησιμοποίησης του μικροσκόπιου (λανόμετρου) δεν είναι εφικτή. Η εκτίμηση με το ουλόμετρο γίνεται σε 3-4 σημεία της τρίχας (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

20 Κατάταξη ερίου με βάση την ουλότητα & τη σχέση της με τη λεπτότητα Η κατάταξη του ερίου σε διάφορες κατηγορίες ποιότητας βασίζεται στην σχέση της ουλότητας της τρίχας με την λεπτότητά της. Κατηγορία Αριθμός κυματισμών σε 5 cm Διάμετρος σε μ Super Elekta plus plus Super Elekta plus Super Elekta Prima Elekta Secunda Electa Hohe Prima Hohe Prima Geringe Prima Hohe Secunda Secunda Geringe Secunda Tertia Quartia , ,5 16,5-17,75 17, ,3 20,3-22,25 22,25-24,25 24,25-25,4 25,4-26,66 26, ,75 31,

21 Μήκος τρίχας 1/4 Μήκος των τριχών : από 2 έως 50 cm εξαρτάται: από τη θέση εκφύσεως στο σώμα του προβάτου από κληρονομικά αίτια. Στενή συσχέτιση μεταξύ μήκους - διαμέτρου. Οι μακριές τρίχες είναι χονδρότερες με μεγαλύτερη διάμετρο ενώ οι βραχύτερες είναι λεπτότερες.

22 Μήκος τρίχας 2/4 Ταξινόμηση των ερίων αναλόγως του μήκους: Έρια με τρίχες κατάλληλες για ύφανση (clothing) (έως 4 cm), Έρια με τρίχες τύπου «combing» (από 4 6 cm), Έρια με τρίχες τύπου «peignés» (> από 6 cm) κ μακριές ίνες με ελάχιστη ουλότητα, κτενίζονται πριν από τη νηματοποίηση και δίνουν νήματα του κτενιού, Έρια με τρίχες τύπου cardes (έρια με κοντή ίνα που δίνουν νήματα λαναρισμένα ή του λαναριού).

23 Μήκος τρίχας 3/4 Συσχέτιση μεταξύ μήκους τρίχας και διαμέτρου (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

24 Μήκος τρίχας 4/4 Μέτρηση του μήκους των πλοκάμων με χάρακα σε 4-5 σημεία (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

25 Αντοχή τρίχας Εκφράζει την αντίσταση που παρουσιάζουν οι τρίχες κατά την διάτασή τους μέχρι θραύσεως. Μετράται με δυναμόμετρο ακριβείας που προσδιορίζει σε g το βάρος θραύσης της τρίχας Διακρίνεται σε απόλυτη και σχετική. Για να βρω τη σχετική αντοχή ανάγεται η απόλυτη σε τρίχα επιφάνειας διατομής 1 mm 2.

26 Διάταση και ελαστικότητα τρίχας Διάταση = η επιμήκυνση της τρίχας κατά τη θραύση της Υπάρχει ένα όριο πέραν του οποίου οι διατεινόμενες τρίχες επανέρχονται στο αρχικό τους μήκος όταν παύει η τάση, αυτό αποτελεί και το όριο της ελαστικότητας. Μετρώνται με ειδικά δυναμόμετρα όπως και η αντοχή Στα πρόβατα τύπου Zackel (αναμικτόμαλλα): η ελαστικότητα φθάνει 31,2 % του αρχικού μήκους Στα πρόβατα Merinos: 22,5 % Στις Αγγλικές φυλές προβάτων: 20,4 %

27 Ευκαμψία, απαλότητα και ηπιότητα Οι ιδιότητες αυτές εξαρτώνται από τη διάμετρο, την εσωτερική υφή της τρίχας και την ποιότητα της οισύπης.

28 Χρωματισμός και στιλπνότητα Μεγαλύτερη προτίμηση στα λευκά έρια. Η στιλπνότητα εξαρτάται από τον αριθμό των φολίδων (λεπίων) στο περιτρίχιο (εξωτερική στιβάδα της τρίχας). Η στιλπνότητα επηρεάζει τη ζωηρότητα της βαφής των χρωμάτων.

29 Χαρακτηριστικά του περιτρίχιου και του φλοιού Μορφολογία επιφάνειας κυττάρων του περιτρίχιου και χαρακτηριστικά των κυττάρων του φλοιού σε πρόβατα και αίγες με λεπτές τρίχες (πηγή: αρχείο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας και Kassenbeck, 1981).

30 Υγροσκοπικότητα 1/2 Το έριο απορροφά υγρασία έως και 50 % του βάρους του. Κανονικά περιέχει υγρασία έως 16 %. Η περιεκτικότητα σε υγρασία έχει σημασία για τις φυσικές ιδιότητες του μαλλιού και επηρεάζεται από την ύπαρξη οισύπης. Για να αποφεύγονται νοθείες στο εμπόριο υπάρχουν επίσημα ελεγκτήρια που προσδιορίζουν το κανονικό εμπορικό βάρος.

31 Υγροσκοπικότητα 2/2 Ανάκτηση (reprice, regain) Παράδειγμα: έστω 500 g δείγματος. Φέρονται σε στεγνό βάρος μέσα σε κλίβανο. Έστω το στεγνό βάρος είναι 400 g. Το νόμιμο ποσοστό υγρασίας είναι 16 %. Η συναλλαγή γίνεται στα (400 x 16 %)= 464 g.

32 Συσχέτιση μεταξύ διαφόρων ιδιοτήτων του ερίου Συσχετίσεις ιδιοτήτων του ερίου Ολική ποσότητα ερίου - βάρος σώματος Βάρος καθαρού ερίου βάρος άπλυτου ερίου Ολική ποσότητα ερίου ποιότητα ερίου + 0,32 Μerinos + 0,94 + 0,25 Μήκος πλοκάμων απόδοση σε καθαρό έριο + 0,30 Πάχος πλοκάμων μήκος πλοκάμων - 0,86 Διάμετρος τρίχας ποιότητα τρίχας - 0,20 Πυκνότητα εκφύσεως μήκος τρίχας - 0,39

33 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 1/3 Φύλο: Τα κριάρια παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ερίου σε σχέση με τις προβατίνες. Επίσης, το έριο τους είναι περισσότερο χονδρό-ινο και οι πλόκαμοι έχουν μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με τις προβατίνες. Ηλικία: Το βάρος του παραγόμενου ερίου αυξάνεται σταδιακά από το 1 ο έως το 3 ο έτος της ηλικίας, από το 4 ο έως 6 ο παραμένει σταθερό και μετά μειώνεται. Σωματικό βάρος: Τα μεγαλόσωμα άτομα δίνουν πιο πολύ έριο σε σχέση με μικρόσωμα. Υγιεινή κατάσταση: Στα ασθενή ζώα αναστέλλεται η παραγωγή τριχών από τους θύλακες.

34 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 2/3 Διατροφή: Ανεπαρκής διατροφή συνεπάγεται λίγο και χονδρό έριο. Πλούσια διατροφή αυξάνει την ποσότητα αλλά υποβαθμίζει την ποιότητα γιατί οι τρίχες αυξάνουν σε διάμετρο. Τα πρόβατα Merinos αποδίδουν καλύτερα σε εκτροφή στην ύπαιθρο σε μέσης παραγωγικότητας λιβάδια. Γονιμότητα: Οι στείρες προβατίνες αποδίδουν % περισσότερο από αυτές που γέννησαν ένα αρνί. Παραγωγική κατεύθυνση: Κρεοπαραγωγή και εριοπαραγωγή δεν ανταγωνίζονται όσον αφορά την ποσότητα του ερίου. Γαλακτοπαραγωγή και εριοπαραγωγή δεν συμβαδίζουν, υπάρχει αρνητική γενετική συσχέτιση μεταξύ των δύο ιδιοτήτων. Επίδραση εποχής : Το χειμώνα ελαττώνεται η ταχύτητα ανάπτυξης και η διάμετρος της τρίχας είναι μικρότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

35 Παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα 3/3 9. Τμήμα του σώματος Από την περιοχή της ωμοπλάτης και από τα πλευρά λαμβάνεται η καλύτερη ποιότητα ερίου. Έπεται ο τράχηλος και η ράχη. Η ποιότητα του ερίου διαφοροποιείται επί του σώματος του προβάτου. Τα μέρη του σώματος με τους μικρότερους αριθμούς στην παραπάνω εικόνα δίνουν έριο καλύτερης ποιότητας (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

36 Η υγιεινή κατάσταση του ζώου επηρεάζει τη μορφολογία της τρίχας Ελαττωματικές ίνες (τρίχες) στο μικροσκόπιο. Α: από ασθενή ζώα, Β: κατεστραμμένες φολίδες, Γ: ίνα (αγανώδης) από έριο φυλής Ζακύνθου (1: τμήμα προς τη βάση, 2: τμήμα προς το μέσο, 3: τμήμα προς το άκρο και 4: άκρη μυτερή και σκληρή), Δ: τμήμα ίνας Βλάχικου προβάτου με κατεστραμμένες φολίδες (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

37 Η υγιεινή κατάσταση επιδρά στην ποιότητα του ερίου Τα παράσιτα στο έριο υποβαθμίζουν την ποιότητά του (πηγή: La Laine, Patre, Revue Mensuelle de l elevage ovin, 38 Novembre 1956, pages 55).

38 Η υγιεινή κατάσταση επιδρά στην ποιότητα του ερίου Παράσιτα που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου ερίου (1: κρότωνες, 2: ακάρεα, 3: ψείρα του εδάφους (Bovicola ovis), 4: κολεόπτερα (Melophagus ovinus) και 5: ψώρες) (πηγή: La Laine, Patre, Revue Mensuelle de l elevage ovin, 38 Novembre 1956, pages 55).

39 Η διατροφή επηρεάζει την ποιότητα της τρίχας Η επίδραση της διατροφής και της καταπόνησης από στρες στην μορφολογία της τρίχας (πηγή: αρχείο Εργαστηρίου Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας).

40 Ελληνικά έρια 1/2 Aποδόσεις των ελληνικών προβάτων σε έριο σε σύγκριση με εριοπαραγωγά (Merinos) και ομοιόμαλλα (Τsigai) πρόβατα Βλάχικα ορεινά Bλάχικα πεδινά Χίου - Άργους Σκοπέλου Ρούντα (Ruda) Ομοιόμαλλα Θράκης Κρήτης Τsigai (Zigaja) Merinos 0,75 1 kg 1 1,5 kg 1,25 1,5 kg 1,25 2 kg 1,25 2 kg 0,65 0,85 kg 1,8 kg 4 5 kg

41 Ελληνικά έρια 2/2 Ποιότητα ερίου στα ελληνικά πρόβατα Ελληνικά ομοιόμαλλα ή ρούντα: Β/C (28-30 μ) 54 S ή D (38-45 μ) Ελληνικά αναμικτόμαλλα: C/D (34-38 μ) ή S, D (38-45 μ) και Ε (45-60 μ)

42 Παγκόσμια παραγωγή ερίου (FAO, 2010) Στοιχεία από (FAO, 2010) για την παραγωγή ερίου σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δέκα πρώτες χώρες σε παραγωγή ερίου παγκοσμίως Χώρα Kίνα Αυστραλία Παραγωγή σε $ 1000 Ν. Ζηλανδία Ηνωμένο Βασίλειο Ιράν Μαρόκο Σουδάν Αργεντινή Ρωσία Παραγωγή σε μετρικούς

43 ΣΥΝΟΨΗ Η οισύπη αποτελεί τη λιπαρή ουσία του ερίου και προστατεύει τις τρίχες. Οι πλόκαμοι σχηματίζονται σε όλα τα έρια από αναμικτόμαλλα, ομοιόμαλλα και μερινόμαλλα πρόβατα ενώ οι πλοκαμίσκοι σχηματίζονται μόνο στα ομοιόμαλλλα και μερινόμαλλα. Ο πόκος σχηματίζεται από το συνεχόμενο έριο του προβάτου μετά την κουρά, εκτός της κεφαλής και των άκρων. Οι κυριότερες ιδιότητες που επηρεάζουν την εμπορική αξία της τρίχας και κατ επέκταση του ερίου είναι η λεπτότητα, το μήκος, η ουλότητα, η διάταση, η αντοχή, η στιλπνότητα και η ευκαμψία. Υπάρχουν θετικές και αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ των παραπάνω ιδιοτήτων του ερίου οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν προγραμματίζεται ένα σχέδιο βελτίωσής τους. Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εριοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου είναι το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος, η γονιμότητα, η υγιεινή κατάσταση, η διατροφή, η παραγωγική κατεύθυνση, η εποχή του έτους και η περιοχή του σώματος.

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 5 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2_TΡΙΧΩΜΑ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 1 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Έριο προβάτου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 1 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Koυρά προβάτων (κούρεμα) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 1/2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (5. Ελληνικές φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 2/2 ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η κερατίνη είναι αυτή η οποία κάνει τις τρίχες δυνατές και ελαστικές.

Η κερατίνη είναι αυτή η οποία κάνει τις τρίχες δυνατές και ελαστικές. 11.2 Η Δομή της Τρίχας του τριχωτού της κεφαλής Διδακτικοί Στόχοι: Να μπορείτε (α) να αναφέρετε τι είναι η τρίχα. (β) να αναφέρετε τα δύο μέρη της τρίχας (γ) να αναφέρετε από τα μέρη που αποτελούν τη ρίζα

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (6. Φυλές αιγών) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-1 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : Eκτροφή προβάτων & αιγών. Ξένες φυλές προβάτων 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών»

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ : «Παράγοντες που επηρεάζουν την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» Σπουδάστρια: ΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ Επόπτης: ΣΚΑΠΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Παράγοντες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου 6 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του "συστήματος εκτροφής" Εκτατικά συστήματα εκτροφής...

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του συστήματος εκτροφής Εκτατικά συστήματα εκτροφής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΦΥΛΕΣ... 15 Καταγωγή προβάτου και αίγας... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα... 27 Κατάταξη των φυλών προβάτων...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ 2. ΠΡΟΒΑΤΟΣΤΑΣΙΟ Εκτρεφόμενες φυλές Χώροι εκτροφής Διατροφή Αναπαραγωγή Τοκετοί Θηλασμός και απογαλακτισμός Γαλακτοπαραγωγή Τήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014

ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 ρ Έλενα Κουλλαπή 2014 Το µεγαλύτερο όργανο του σώµατο Μέση επιφάνεια περίπου 2 m2 Το βάρο του δέρµατο (χωρί το υποδόριο λίπο ) είναι κατά µέσο όρο 4,85 Kgr στον ενήλικο άνδρα και 3,18 Kgr στην ενήλικη

Διαβάστε περισσότερα

Color Excellence. Hair Perfection.

Color Excellence. Hair Perfection. Color Excellence. Hair Perfection. 3D ΤΕΝΟΛΟΓΙΑ 3 αποκλειστικά στοιχεία σε 3 διαδοχικές φάσεις. 1. MLV Multi Lamellar Vehicle 2. HA Hyaluronic Acid 3. HCI Hyper Intense Color System ΦΑΣΗ 1: ΜΕΙΞΗ Multi

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1 ΚΥΤΤΑΡΑ ΖΥΓΩΤΟ: Το πρώτο κύτταρο του οργανισμού από το οποίο με συνεχείς κυτταρικές διαιρέσεις προκύπτουν όλα. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: Διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αποκτούν διαφορετικά μορφολογικά και λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2

Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Προβατοστάσιο Γ.Π.Α.-2 Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος

Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εκτιμητική ζώων: κεφαλή & τράχηλος Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Μακράς διάρκειας αποτέλεσμα botox

Μακράς διάρκειας αποτέλεσμα botox Μακράς διάρκειας αποτέλεσμα botox ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΛΑΜΨΗ ΠΑΧΥΤΕΡΗ ΤΡΙΧΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΠΑΛΟΤΗΤΑ Νιώστε τη μεταμόρφωση των μαλλιών σας. Μαλλιά πιο παχιά, γεμάτα σώμα, απεριόριστα λαμπερά και απαλά, χάρη στο συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 2: Εκτίμηση ερίου_zωικεσ ΙΝΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Παναγιώτα Κουτσούλη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία

Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (4. Ξένες φυλές προβάτων) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσα: Κουτσούλη Παναγιώτα Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (2) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα

Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εκτιμητική ζώων Πρόσθιο τμήμα κορμού και πρόσθια άκρα Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Ξένες φυλές προβάτων 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (2) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α.

Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α. Ιωσήφ Μπιζέλης Αν. Καθηγητής Γ.Π.Α. Χαρακτηριστικά προβάτου Μικρό μέγεθος Αναπτυγμένο κοινωνικό ένστικτο Ικανότητα εκμετάλλευσης φτωχής βλάστησης Μεγάλη προσαρμοστικότητα Ποικιλία προϊόντων Ραγδαία διάδοση

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Συστήματα εκτροφής στην αιγοπροβατοτροφία Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα θα μελετήσουμε το δέρμα. Τα μέρη του. Χρησιμότητά του. Διαπερατότητα του. Την αλληλεπίδραση με τα καλλυντικά.

Σήμερα θα μελετήσουμε το δέρμα. Τα μέρη του. Χρησιμότητά του. Διαπερατότητα του. Την αλληλεπίδραση με τα καλλυντικά. Ανασκόπιση Έχουμε πει τί είναι μόρια και άτομα. Έχουμε αναγνωρίσει ποια μόρια διαλύονται στο νερό και ποια όχι βάση των πολικών θέσεων που έχουν. Έχουμε συναντήσει μόρια πολύ μεγάλου μεγέθους (πολυμερή)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΖΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η συνειδητή χρήση των κανόνων ασφαλείας στο εργαστήριο. Η εξοικείωση στη χρήση του υποδεκάμετρου και του διαστημόμετρου

Διαβάστε περισσότερα

Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές. αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές

Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές. αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2018 Οι ελληνικές αυτόχθονες φυλές αιγοπροβάτων & η ελληνική τυροκομία : παρούσα κατάσταση και προοπτικές Ιωσήφ Μπιζέλης Καθηγητής Γ.Π.Α. Τα πρόβατα και οι αίγες εκτρέφονται σε όλες

Διαβάστε περισσότερα

Indigenous breeds sheep and goats in Greece

Indigenous breeds sheep and goats in Greece Indigenous breeds sheep and goats in Greece Κατσικά Ιωαννίνων Katsika Ioannina 2393 ζώα σε 6 ποίμνια (2009) Tiere in sechs Beständen Αναμικτόμαλλο - Λεπτόουρο Anamiktomallo - Leptoouro Μέσης σωματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ - ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 4. ΥΓΡΑΣΙΑ ΑΕΡΑ - Για τον προσδιορισμό της υγρασίας του αέρα εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι: 1. Θερμοδυναμική 2. Υδροσκοπική 3. Απορρόφησης των υδρατμών 4. Συμπύκνωσης των υδρατμών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 1η ΣΤΗΝ ΠΓΕΣ-Υ-1124Γ/3-2011 ΥΦΑΣΜΑΤΑ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 1η ΣΤΗΝ ΠΓΕΣ-Υ-1124Γ/3-2011 ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 1η ΣΤΗΝ ΠΓΕΣ-Υ-1124Γ/3-2011 ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ /2ο ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 -2- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ 1 η στην ΠΓΕΣ-Υ-1124Γ/3-2011 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ/2

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ. Αίγες Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί στόχοι του μαθήματος Η αίγα

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για τη Φάρμα

Λίγα λόγια για τη Φάρμα Λίγα λόγια για τη Φάρμα Η οικογενειακή επιχείρηση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και της Αγγελίνας Κυριακοπούλου δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηνοτροφίας. Η φάρμα εκτρέφει πρόβατα της φυλής Χίου εξ'αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 11. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

ENOTHTA 11. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ENOTHTA 11. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ 11.1 Δομή του δέρματος της κεφαλής Διδακτικοί Στόχοι: Να μπορείτε (α) να αναφέρετε τι είναι το δέρμα (β) να αναφέρετε τις στιβάδες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΑΙΓΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ελλάδα ~ 5,1 εκατομμύρια Ισπανία ~ 2,9 εκατομμύρια Ρουμανία ~ 1,4 εκατομμύρια Γαλλία ~ 1,2 εκατομμύρια Ιταλία ~ 960 χιλιάδες Στη χώρα μας εκτρέφεται περίπου το 45% του συνολικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνσης Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 4 η Ενότητα ΦΥΣΙΚΑ ΚΕΡΙΑ Δ. Λαμπάκης Ποιά οργανικά υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί στα κειμήλια; 2)

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Εκτίμηση Ηλικίας στα Αγροτικά Ζώα (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2

Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εκτιμητική ζώων Οπίσθιο τμήμα κορμού-2 Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Δράσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας σχετιζόμενες με τον έλεγχο των αποδόσεων και τη γενετική βελτίωση του προβάτου φυλής Φριζάρτα Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα

Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα... Επενδυτικός Οδηγός Μονάδας Εκτροφής Αιγοπροβάτων - Αξιοποιήστε την πλούσια Ελληνική Γή. - Παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας - Εκσυγχρονισμός των παραδοσιακών μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ. Όρνιθες αβγοπαραγωγής Όρνιθες κρεοπαραγωγής

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ. Όρνιθες αβγοπαραγωγής Όρνιθες κρεοπαραγωγής ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΑ Όρνιθες αβγοπαραγωγής Όρνιθες κρεοπαραγωγής Φωτισμός ορνίθων αβγοπαραγωγής Φυσιολογικές Αρχές Πρόωρη ωριμότητα Καθυστερημένη ωριμότητα περισσότερα αβγά μικρότερου βάρους λιγότερα αβγά μεγαλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ ΙΕΚ ΑΡΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ ΘΕΜΑ: 1. ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ 2. ΚΡΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ 3. ΚΡΕΜΑ ΝΥΧΤΑΣ 4.ΚΡΕΜΑ ΧΕΡΙΩΝ 5.ΚΡΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

VitaVis - Poultry Concepts

VitaVis - Poultry Concepts VitaVis - Poultry Concepts Pickblock Μειώνει τον κανιβαλισµό, Αυξάνει την ευζωία DESINTEC M-Ex Profi 80 Καταπολεµά την κόκκινη ψείρα MIRAVIT Gallux Relax Νέο!!! Μειώνει την ποσότητα αίµατος που αποµυζεί

Διαβάστε περισσότερα

Σωματομετρήσεις. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών

Σωματομετρήσεις. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Σωματομετρήσεις Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Γ.Π.Α. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκουσες: Κουτσούλη Παναγιώτα, Xαρισμιάδου Μαρία, Αγιουτάντη Αννίτα Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ECTOPOR 2. Ποιοτική και Ποσοτική σύνθεση Δραστικό συστατικό Cypermethrin high cis 2% (w/v) Έκδοχα Βλ. πλήρη κατάλογο εκδόχων στο κεφάλαιο 6.1.

Διαβάστε περισσότερα

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Μακροχρόνια επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Χαμηλές αποδόσεις ως προς την ποσότητα Ικανότητα επιβίωσης με περιορισμένους πόρους τροφή Προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών. Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών. Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Εφαρμοσμένη διατροφή των κουνελιών Πασχάλης Δ. Φορτομάρης Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Σημασία Μέσο συντήρησης, αύξησης, κυοφορίας, γαλακτοπαραγωγής Άμυνα οργανισμού Το σημαντικότερο στοιχείο της εκτροφής

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματική Εργοφυσιολογία

Πειραματική Εργοφυσιολογία Πειραματική Εργοφυσιολογία Ανθρωπομετρία Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Μέτρηση ανθρωπίνου σώματος Ύψος (μετρήσεις μελών του σώματος) Μάζα/Βάρος Σύσταση σώματος (Λιπώδης και μυϊκός ιστός)

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Ο ανθρώπινος οργανισμός συνίσταται α- πό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά εμφανίζουν σημαντική ποικιλομορφία, που αφορά το μέγεθος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... Κύτταρο Η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Πρώτος ο Βρετανός Robert Hooke το 1665 παρατηρώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ)

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΑΝΑΤΟΜΙΑ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι µύες είναι συσταλτά όργανα που χρησιµεύουν για να επιτελούνται οι ενεργητικές κινήσεις του οργανισµού. Οι µύες αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Υγειονομικά προϊόντα Stalosan

Υγειονομικά προϊόντα Stalosan Υγειονομικά προϊόντα Stalosan Τρία προϊόντα με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα STALOSAN DRY Η απορρόφηση υγρασίας/αφύγρανση είναι η κύρια δράση του Stalosan Dry. Με την απορρόφηση υγρασίας οι μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΒΑΛΟΤΡΟΦΙΑΣ Δημήτρης Ρουστέμης Γεωπόνος-Ζωοτέχνης M.Sc., PhD Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ. Εργαστήριο Δομής Ξύλου. Στέργιος Αδαμόπουλος ΔΟΜΗ ΞΥΛΟΥ 2. ΑΥΞΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ Δασικά δέντρα α β Κωνοφόρα (α): αειθαλή δέντρα που τα φύλλα τους είναι βελονόμορφα και οι καρποί τους έχουν σχήμα κώνου, π.χ. πεύκη, ελάτη Πλατύφυλλα (β):

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΡΕΒΥΘΙ

ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΡΕΒΥΘΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΛΙΠΩ ΟΥΣ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΡΟΥ ΣΦΑΓΙΟΥ ΟΡΝΙΘΙΩΝ, ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟΥ ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΡΕΒΥΘΙ Γκαρσέν Α. (1),

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για μια ανώδυνη αισθητική επέμβαση μεγάλης ακρίβειας, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Πρόκειται για μια ανώδυνη αισθητική επέμβαση μεγάλης ακρίβειας, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία. Τεχνική Strip Micro Dense Packing ή FIT Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία με αισθητική άποψη και ακρίβεια στην εφαρμογή, η μεταμόσχευση μαλλιών αγγίζει την τελειότητα και το απόλυτα φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων

Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Σχεδιασμός και Οργάνωση Κτηνοτροφικών Μονάδων Ενότητα 4: Όρνιθες (2/3), 2ΔΩ Τμήμα: Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής Διδάσκοντες: Παναγάκης Παναγιώτης, Μπριασούλης Δημήτηρης Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Reinier et al, 2004. α- ΕΛΙΚΑ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ

Reinier et al, 2004. α- ΕΛΙΚΑ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ Μέθοδοι Αξιολόγησης Καλλυντικών Προϊόντων Προϊόντα για τα μαλλιά Σοφία Χατζηαντωνίου Φαρμακοποιός, PhD Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ Reinier et al, 2004 α- ΕΛΙΚΑ ΚΕΡΑΤΙΝΗΣ Προϊόντα περιποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου

Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου Βελτίωση των προβάτων της φυλής Χίου Σχεδιασμός του βελτιωτικού στόχου ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΒΑΛΟΤΡΟΦΙΑΣ Δημήτρης Ρουστέμης Γεωπόνος-Ζωοτέχνης M.Sc., PhD Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός της υγρασίας του αέρα. Εργαστήριο 4

Προσδιορισµός της υγρασίας του αέρα. Εργαστήριο 4 Προσδιορισµός της υγρασίας του αέρα Εργαστήριο 4 Ατµοσφαιρική υγρασία Τα µόρια του νερού σε υγρή µορφή κινούνται άτακτα Όσα βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και έχουν αρκετά µεγάλη ταχύτητα υπερνικούν τις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος FM GROUP GREECE & CYPRUS

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος FM GROUP GREECE & CYPRUS ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος Ενυδατική κρέμα προσώπου βρώμη β-γλυκάνης: συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου, στην ανάπλαση του δέρματος και δρα κατά των ρυτίδων γαλακτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. Ζαρφτζιάν Μαριλένα Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΑΥΛΑΚΩΣΗ Αυλάκωση ονομάζεται η διαίρεση του ζυγωτού Η πρώτη μιτωτική διαίρεση σε 2 κύτταρα γίνεται 30 ώρες μετά τη γονιμοποίηση Ακολουθούν πολλές μιτωτικές διαιρέσεις και 5 7 μέρες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας Θεματική ενότητα 1: Περιποίηση Χηλών (1) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μιχάλης Γκολιομύτης Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ 1. Τεχνολογικά χαρακτηριστικά ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ Βασικοί συντελεστές της κοπής (Σχ. 1) Κατεργαζόμενο τεμάχιο (ΤΕ) Κοπτικό εργαλείο (ΚΕ) Απόβλιττο (το αφαιρούμενο υλικό) Το ΚΕ κινείται σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση Φυσικών Αντιοξειδωτικών στην Εκτροφή των Αγροτικών

Αξιοποίηση Φυσικών Αντιοξειδωτικών στην Εκτροφή των Αγροτικών Ζώων για Παραγωγή Προϊόντων Ποιότητας» 1 Αξιοποίηση Φυσικών Αντιοξειδωτικών στην Εκτροφή των Αγροτικών Ζώων για Παραγωγή Προϊόντων Ποιότητας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Ζωοτεχνίας MIS 380231

Διαβάστε περισσότερα

διατήρησης της μάζας.

διατήρησης της μάζας. 6. Ατομική φύση της ύλης Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι η ύλη αποτελείται από δομικά στοιχεία ήταν ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος. Το πείραμα μετά από 2400 χρόνια ήρθε και επιβεβαίωσε την άποψη αυτή,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ Πώς να προλάβετε και πώς να αντιμετωπίσετε τη συχνότερη αιτία τύφλωσης στα άτομα άνω των 50 ετών ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην Ελλάδα σε περισσότερα από 50.000 άτομα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Α Γυμνασίου. Για να καταφέρουμε λοιπόν να εξομαλύνουμε τα σφάλματα κάνουμε πολλές μετρήσεις και υπολογίζουμε την μέση τιμή.

Φυσική Α Γυμνασίου. Για να καταφέρουμε λοιπόν να εξομαλύνουμε τα σφάλματα κάνουμε πολλές μετρήσεις και υπολογίζουμε την μέση τιμή. Φυσική Α Γυμνασίου Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Φυσικά Μεγέθη ονομάζουμε τις ποσότητες που μπορούμε να μετρήσουμε. Η μέτρηση τους γίνεται με την χρήση διαφόρων οργάνων, τα οποία θα δούμε αναλυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα