2286 Κ.Δ.Π. 257/2002

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2286 Κ.Δ.Π. 257/2002"

Transcript

1 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3608, Κ.Δ.Π. 257/2002 Αριθμός 257 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Αυτόματα Όργανα Συνεχούς Αθροιστικής Ζύγισης) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 68 των περί Μέτρων και Σταθμών Νόμων του 1974 μέχρι 2002, αφού κατατέθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εγκρίθηκαν από αυτή και δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το εδάφιο (3) του όρθρου 3 του περί Καταθέσεως στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών που Εκδίδονται με Εξουσιοδότηση Νόμου, Νόμου (Ν. 99 του 1989 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 227 του 1990). 19 του του του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 19 του του του (1) του (1) του (1) του ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ 2002 Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 68 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: "Οδηγία 75/410/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 1975 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών των αναφερομένων στα όργανα συνεχούς αθροιστικής ζυγίσεως", (ΕΕ L 183 της , σ. 25). Το Υπουργικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται από το άρθρο 68 των περί Μέτρων και Σταθμών Νόμων του 1974 μέχρι 2002, εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. 1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθμών (Αυτόματα Όργανα Συνεχούς Αθροιστικής Ζύγισης) Κανονισμοί του (1) Στους παρόντες Κανονισμούς, εκτός αν από το κείμενο προκύπτει διαφορετική έννοια "αυτόματο ζυγιστικά όργανο" σημαίνει όργανο, που ζυγίζει, χωρίς την παρέμβαση χειριστή, και που ακολουθεί προκαθορισμένο πρόγραμμα αυτόματων λειτουργιών χαρακτηριστικών του οργάνου "αυτόματο όργανο συνεχούς αθροιστικής ζύγισης" σημαίνει αυτόματο ζυγιστικά όργανο το οποίο ζυγίζει συνεχώς τη μάζα ενός προϊόντος σε χύμα πάνω σε ταινιομεταφορέα, χωρίς συστηματικό διαμερισμό και χωρίς διακοπή της κίνησης της ταινίας "ζύγιση" σημαίνει τον προσδιορισμό της μάζας ενός σώματος "ζυγιστικά όργανο" σημαίνει όργανο μέτρησης που χρησιμεύει για τον προσδιορισμό της μάζας ενός σώματος, χρησιμοποιώντας την επίδραση της βαρύτητας πάνω στο σώμα "μη αυτόματο ζυγιστικά όργανο" σημαίνει ζυγιστικά όργανο το οποίο χρειάζεται την παρέμβαση χειριστή κατά τη ζυγιστή, ιδίως για την τοποθέτηση των φορτίων πάνω στο δέκτη φορτίου του οργάνου ή και για την αποφόρτωσή του, καθώς και για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος "Νόμος" σημαίνει τους περί Μέτρων και Σταθμών Νόμους του 1974 μέχρι 2002, και περιλαμβάνει οποιοδήποτε άλλο νόμο που τους τροποποιεί ή τους αντικαθιστά.

2 2287 Κ.Δ.Π. 257/2002 (2) Οποιοιδήποτε άλλοι όροι που περιέχονται στους παρόντες Κανονισμούς και δεν ορίστηκαν διαφορετικά έχουν, εκτός αν προκύπτει διαφορετικά από το κείμενο, τις έννοιες που αποδίδονται σ' αυτούς από το Νόμο. 3. Οι παρόντες Κανονισμοί εφαρμόζονται στα αυτόματα όργανα συνεχούς Πεδίο αθροιστικής ζύγισης που είναι συνδεδεμένα με ταινιομεταφορέα και στο εξής εφαομογι '' δ θα αναφέρονται ως "τα όργανα". 4. Η εμπορία και χρήση των οργάνων επιτρέπεται μόνο εφόσον Εμπορία (α) Έχουν τύχει έγκρισης ΕΟΚ τύπου και αρχικής επαλήθευσης ΕΟΚ και οργάνων. φέρουν το σήμα έγκρισης ΕΟΚ τύπου και τις σφραγίδες αρχικής επαλήθευσης ΕΟΚ που περιγράφονται στο Τέταρτο Παράρτημα των περί? Λίσημ^ Μέτρων και Σταθμών Κανονισμών του 1981 μέχρι 2000 και Παράρτημα Τρίτο (Ι): , (β) πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας που καθορίζονται στο Παράρτημα των παρόντων Κανονισμών. Παράρτημα. 5. Οι παρόντες Κανονισμοί τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου Έναρξη ισχύος των παρόντων Κανονισμών.

3 2288 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Κανονισμός 4(β)) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι Ορολογία ΚΑΤΑΤΑΞΗ Κατάταξη σύμφωνα με τον τρόπο της άθροισης Με πρόσθεση Όργανα των οποίων η διάταξη άθροισης πραγματοποιεί την πρόσθεση των διαδοχικών μερικών φορτίων, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε μία ορισμένη μετατόπιση της ταινίας. Με ολοκλήρωση Όργανα των οποίων η διάταξη άθροισης πραγματοποιεί την ολοκλήρωση ως προς το χρόνο του γινομένου του φορτίου ανά μονάδα μήκους επί την ταχύτητα της ταινίας. Κατάταξη σύμφωνα με τον τύπο του δέκτη φορτίου Με τράπεζα ζύγισης Όργανα των οποίων ο δέκτης φορτίου, ονομαζόμενος «τράπεζα ζύγισης», αποτελεί ένα τμήμα μόνο του μεταφορέα.

4 Με μεταφορέα δέκτη φορτίου Όργανα των οποίων ο δέκτης φορτίου αποτελείται από ολόκληρο το μεταφορέα. 2. ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 2.1 Κύρια εξαρτήματα - - ~ Δέκτης φορτίου Το μέρος του οργάνου που προορίζεται να δεχτεί το φορτίο Ταινιομεταφορέας Διάταξη προοριζόμενη για τη μεταφορά του προϊόντος με τη βοήθεια ταινίας τοποθετημένης σε κυλίνδρους που περιστρέφονται γύρω από τον άξονα τους Κύλινδροι μεταφοράς: Κύλινδροι με τη βοήθεια των οποίων ο ταινιομεταφορέας στηρίζεται πάνω σε σταθερό πλαίσιο Κύλινδροι ζύγισης: Κύλινδροι με τη βοήθεια των οποίων ο ταινιομεταφορέας στηρίζεται πάνω στο δέκτη φορτίου του στοιχείου ζύγισης.

5 Στοιχείο ζύγισης: Όλο ή μέρος ενός μη αυτόματου ζυγκπικού οργάνου ή οποιαδήποτε άλλη διάταξη που παρέχει πληροφορίες σχετικές με τη μάζα του προς ζύγιση φορτίου Μορφοτροπέας (transducer) της μετατόπισης της ταινίας Διάταξη με την οποία ο μεταφορέας είναι εξοπλισμένος, παρέχοντας είτε πληροφορία που αντιστοιχεί στη μετατόπιση ορισμένου μήκους της ταινίας, είτε πληροφορία ανάλογη προς την ταχύτητα της ταινίας Διάταξη ανίχνευσης της μετατόπισης: Εκείνο το τμήμα του μορφοτροπέα της μετατόπισης που είναι μόνιμα συνδεδεμένο με την ταινία Διάταξη άθροισης Διάταξη που εκτελεί την πρόσθεση των μερικών φορτίων ή την ολοκλήρωση του γινομένου του φορτίου ανά μονάδα μήκους επί την ταχύτητα της ταινίας με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από το στοιχείο ζύγισης και τη διάταξη μετρήσεως της μετατόπισης Διάταξη ένδειξης άθροισης Διάταξη που δέχεται τις πληροφορίες από τη διάταξη άθροισης και δείχνει τη μάζα των μεταφερόμενων φορτίων.

6 Διάταξη ένδειξης γενικής άθροισης (χωρίς διάταξη μηδενισμού): Διάταξη που δείχνει τη συνολική μάζα όλων των μεταφερόμενων φορτίων Διάταξη ένδειξης μερικής άθροισης (με διάταξη μηδενισμού): Διάταξη που δεικνύει τη μάζα των μεταφερόμενων φορτίων ρε ένα περιορισμένο χρόνο Διάταξη ένδειξης συμπληρωματικής άθροισης: Διάταξη ένδειξης άθροισης με μεγαλύτερη βαθμίδα από εκείνη της διάταξης ένδειξης γενικής άθροισης, και προοριζόμενη να δείχνει την ολική μάζα ενός μεταφερόμενου φορτίου για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργίας. Η διάταξη αυτή μπορεί να φέρει διάταξη μηδενισμού Διάταξη ένδειξης ελέγχου άθροισης: Διάταξη με μικρότερη βαθμίδα από εκείνη τη διάταξη ένδειξης γενικής άθροισης, και προοριζόμενη για χρήση κατά τους ελέγχους Διάταξη μηδενισμού του οργάνου Διάταξη που επιτρέπει το μηδενισμό του οργάνου μετά από ακέραιο αριθμό πλήρων περιστροφών του κενού ταινιομεταφορέα. Η διάταξη μηδενισμού μπορεί να είναι είτε μη αυτόματη, είτε ημιαυτόματη, είτε αυτόματη.

7 Διάταξη ένδειξης μηδενικής άθροισης (διάταξη ένδειξης μηδενικής τιμής): Διάταξη ένδειξης διαφορετική από τη διάταξη ένδειξης άθροισης που είναι συνδεδεμένη στη διάταξη μηδενισμού, και που επιτρέπει τον έλεγχο μηδενισμού, όταν η ταινία δεν είναι φορτωμένη Μη αυτόματη διάταξη μηδενισμού: Διάταξη που επιτρέπει την παρατήρηση, το μηδενισμό και τον έλεγχο του μηδενισμού από το χειριστή Ημιαυτόματη διάταξη μηδενισμού: (α) Διάταξη που επιτρέπει, με παρέμβαση του χειριστή, τον αυτόματο μηδενισμό του οργάνου ή (β) διάταξη που δείχνει, με παρέμβαση του χειριστή, την τιμή κατά την οποία πρέπει να μετατοπιστεί η διάταξη μηδενισμού Αυτόματη διάταξη μηδενισμού: Διάταξη που επιτρέπει να μηδενιστεί το όργανο, χωρίς την παρέμβαση του χειριστή, μετά από λειτουργία της ταινίας χωρίς φορτίο. 2.2 Πρόσθετα εξαρτήματα Διάταξη ένδειξης στιγμιαίου φορτίου Διάταξη που δείχνει οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή τη μάζα του φορτίου που ενεργεί πάνω στο στοιχείο ζύγισης.

8 2293 Διάταξη ένδειξης παροχής Διάταξη που δείχνει οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή τη στιγμιαία παροχή είτε ως τη μάζα του μεταφερόμενου προϊόντος ανά μονάδα χρόνου, είτε ως ποσοστό της μέγιστης παροχής. Διατάξεις ελέγχου λειτουργίας Διατάξεις που επιτρέπουν τον έλεγχο ορισμένων λειτουργιών και που προορίζονται ιδίως: - είτε να υποκαθιστούν το αποτέλεσμα ενός σταθερού φορτίου, με την ταινία περιστρεφόμενη χωρίς φορτίο (διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα), - είτε να συγκρίνουν μεταξύ τους δύο ολοκληρώσεις ενός φορτίου ανά μονάδα μήκους στο ίδιο χρονικό διάστημα, - είτε να επισημαίνουν την υπέρβαση του μέγιστου φορτίου ή της μέγιστης παροχής, - είτε να επισύρουν την προσοχή του χειριστή σ' ένα ελάττωμα λειτουργίας του οργάνου και ιδίως του ηλεκτρικού εξοπλισμού. Διάταξη ρύθμισης της παροχής Διάταξη προοριζόμενη να διασφαλίζει μία προγραμματισμένη παροχή.

9 2294 Διάταξη προκαθορισμού Διάταξη που επιτρέπει να διακόπτεται η τροφοδότηση του μεταφορέα, όταν το ολικό φορτίου φθάνει σε μία προκαθορισμένη τιμή. Διάταξη υποκατάστασης της μετατόπισης Βοηθητική διάταξη επαλήθευσης που χρησιμοποιείται σε δοκιμές του οργάνου χωρίς το μεταφορέα του και που προορίζεται να υποκαθιστά τη μετατόπιση της ταινίας. ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Βαθμίδα άθροισης Τιμή, εκφραζόμενη σε μονάδες μάζας, ίση: - σε περίπτωση συνεχούς (αναλογικής) ένδειξης, με τη μικρότερη υποδιαίρεση της κλίμακας άθροισης (d t ), - σε περίπτωση ασυνεχούς (ψηφιακής) ένδειξης, με τη διαφορά μεταξύ δύο διαδοχικών τιμών άθροισης (d tc j). Βαθμίδα (α 0 ) της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης (διάταξη ένδειξης μηδενός) Η τιμή της βαθμίδας (α 0 ) της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης, εκφρασμένη σε μονάδες μάζας, είναι ίση: - σε περίπτωση συνεχούς (αναλογικής) ένδειξης, με τη μικρότερη υποδιαίρεση της κλίμακας της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης,

10 σε περίπτωση ασυνεχούς (ψηφιακής) ένδειξης, με τη διαφορά μεταξύ δύο διαδοχικών τιμών της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης. 3.3 Μήκος ζύγισης (L) Απόσταση μεταξύ των ακραίων κυλίνδρων ζύγισης της τράπεζας ζύγισης, αυξανόμενη κατά το ήμισυ των αποστάσεων μεταξύ των αξόνων καθενός από τους κυλίνδρους αυτούς και των αξόνων των πλησιέστερων κυλίνδρων μεταφοράς του μεταφορέα. 3.4 Κύκλος ζύγισης Σύνολο των φάσεων λειτουργίας που αφορούν σε κάθε προσθήκη επί μέρους φορτίου, στο τέλος των οποίων, για πρώτη φορά, η διάταξη άθροισης επιστρέφει στην αρχική της θέση ή κατάσταση. 3.5 Μέγιστη ζυγιστική ικανότητα (Max) και ελάχιστη ζυγιστική ικανότητα (Min) του στοιχείου ζύγισης Μέγιστη ζυγιστική ικανότητα Μέγιστο στιγμιαίο καθαρό φορτίο πάνω στην ταινία μεταφοράς που προορίζεται να ζυγιστεί από το στοιχείο ζύγισης Ελάχιστη ζυγιστική ικανότητα Τιμή του καθαρού φορτίου, κάτω από το οποίο η χρήση των αποτελεσμάτων των ζυγίσεων δυνατό να βαρύνει το αποτέλεσμα της άθροισης με υπερβολικό σχετικό σφάλμα.

11 Περιοχή ζύγισης του στοιχείου ζύγισης Διάστημα που περιλαμβάνεται μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας. Μέγιστη παροχή (Q max ) και ελάχιστη παροχή (Q min ) 1 Μέγιστη παροχή Η μέγιστη παροχή είναι η παροχή που επιτυγχάνεται με τη μέγιστη ικανότητα του στοιχείου ζύγισης όταν η ταινία έχει τη μέγιστη προβλεπόμενη ταχύτητα. 2 Ελάχιστη παροχή Τιμή της παροχής, κάτω από την οποία τα αποτελέσματα της ζύγισης δυνατό να υπόκεινται σευπερβολικά σχετικά σφάλματα. Μέση παροχή δοκιμών (Q e ) Πηλίκο της αθροιζόμενης μάζας (C) δια της διάρκειας της δοκιμής (t): a-? Ελάχιστο αθροιζόμενο φορτίο Ελάχιστη αθροιζόμενη μάζα ενός προϊόντος, κάτω από την οποία το αποτέλεσμα της άθροισης δυνατό να υπόκειται σε σφάλμα μεγαλύτερο από τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα που καθορίζονται στην παράγραφο 2 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης παροχής.

12 2297 Μέγιστο φορτίο ανά μονάδα μήκους της ταινίας Πηλίκο της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας του στοιχείου ζύγισης και του μήκους ζύγισης: Max ΜΕΡΟΣ II..-,,:...,._., Μετρολογικές Προδιαγραφές ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ Κατηγορίες ακριβείας Τα όργανα κατανέμονται σε δύο κατηγορίες ακριβείας που ονομάζονται: Κατηγορία 1, Κατηγορία 2. Κατανομή Η κατανομή των οργάνων πρέπει να πραγματοποιείται σε συνάρτηση με τα μετρολογικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες τους. Χαρακτηριστικά των οργάνων Κατηγορίας 1 1 Τιμή βαθμίδας άθροισης:

13 2298 Η τιμή της βαθμίδας άθροισης πρέπει να είναι: - μικρότερη ή ίση με 1 προς 2000 του φορτίου που μπορεί να αθροισθεί σε μία ώρα με μέγιστη παροχή, - μεγαλύτερη ή ίση με 1 προς του ίδιου φορτίου. 1.2 Τιμή της βαθμίδας της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης (d 0 ): Χωρίς να είναι μεγαλύτερη από τη βαθμίδα άθροισης: - Η τιμή της συνεχούς (αναλογικής) βαθμίδας άθροισης πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 1 προς του φορτίου που μπορεί να αθροιστεί σε μία ώρα στη μέγιστη παροχή, - η τιμή της ασυνεχούς (ψηφιακής) βαθμίδας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 1 προς του ίδιου φορτίου. 2 Χαρακτηριστικά των οργάνων Κατηγορίας Τιμή βαθμίδας άθροισης: Η τιμή της βαθμίδας άθροισης πρέπει να είναι: - μικρότερη ή ίση με 1 mm του φορτίου που μπορεί να αθροιστεί σε μία ώρα στη μέγιστη παροχή, - μεγαλύτερη ή ίση με 1 προς του ίδιου φορτίου.

14 Τιμή της βαθμίδας της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης: Χωρίς να είναι μεγαλύτερη της βαθμίδας άθροισης: - η τιμή της συνεχούς (αναλογικής) βαθμίδας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 1 προς του φορτίου που μπορεί νά" αθροιστεί σε μία ώρα με μέγιστη παροχή, - η τιμή της ασυνεχούς (ψηφιακής) βαθμίδας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 1 προς του πιο πάνω φορτίου Μορφή των βαθμίδων Οι βαθμίδες πρέπει να είναι της μορφής: 1x10", 2x10", 5x10", όπου n είναι θεπκός ή αρνητικός ακέραιος αριθμός ή μηδέν. Εντούτοις, οι βαθμίδες της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης και οι βαθμίδες της διάταξης ένδειξης ελέγχου άθροισης δυνατό να μην πληρούν αυτή την προδιαγραφή Όργανα εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου του μηδενός Για τα όργανα που είναι εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου του μηδενός, οι καθοριζόμενοι στα σημεία , και του παρόντος Μέρους όροι που αφορούν τη διάταξη ένδειξης μηδενικής άθροισης πρέπει να εφαρμόζονται επίσης στη διάταξη ένδειξης της τιμής ελέγχου.

15 Ελάχιστη παροχή Η ελάχιστη παροχή πρέπει να είναι 20% της μέγιστης παροχής. 2. ΜΕΓΙΣΤΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ Εφόσον το όργανο έχει ρυθμιστεί ορθά στο μηδέν υπό μηδενικό φορτίο, τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα, θετικά ή αρνητικά, πρέπει να είναι ίσα με τις πιο κάτω καθοριζόμενες τιμές, για οποιαδήποτε αθροιζόμενη μάζα, μεγαλύτερη ή ίση με το ελάχιστο καθοριζόμενο φορτίο. 2.1 Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα κατά την αρχική επαλήθευση ΕΟΚ Κατηγορία 1 0,5% του αθροιζόμενου φορτίου για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 20% και 100% της μέγιστης παροχής Κατηγορία 2 1% του αθροιζόμενου φορτίου για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 20% και 100% της μέγιστης παροχής. 2.2 Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα κατά τη χρήση Κατηγορία 1 1% του αθροιζόμενου φορτίου για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 20% και 100% της μέγιστης παροχής.

16 2301 Κατηγορία 2 2% του αθροιζόμενου φορτίου για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 20% και 100% της μέγιστης παροχής. ΤΡΟΠΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ Όταν η διάταξη ένδειξης ελέγχου άθροισης είναι ασυνεχής (ψηφιακή), τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα πρέπει να αυξάνονται κατά μία βαθμίδα της διάταξης αυτής. Όταν ένα όργανο είναι εφοδιασμένο με περισσότερες από μία διατάξεις ένδειξης άθροισης, τα σφάλματα στα αποτελέσματα που δίνει καθεμιά από τις διατάξεις αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα. Για το ίδιο αθροιζόμενο φορτίο, η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων, λαμβανομένων ανά δύο, πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με: - μία βαθμίδα της διάταξης ασυνεχούς (ψηφιακής) ένδειξης, όταν τα αποτελέσματα παρέχονται από δύο ασυνεχείς (ψηφιακούς) δείκτες ένδειξης, - την απόλυτη τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος, όταν τα αποτελέσματα παρέχονται από δύο συνεχείς (αναλογικούς) δείκτες ένδειξης, - τη μεγαλύτερη από τις ακόλουθες δύο τιμές:

17 την απόλυτη τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος, - μία ασυνεχή βαθμίδα, όταν τα αποτελέσματα παρέχονται από ένα συνεχή (αναλογικό) δείκτη ένδειξης και ένα ασυνεχή (ψηφιακό) δείκτη ένδειξης. 3.3 Δοκιμές υποκατάστασης Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα, θετικά ή αρνητικά, κατά τη διάρκεια των δοκιμών υποκατάστασης Κατηγορία 1: Για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 5% και 20% της μέγιστης παροχής: 0,07% του φορτίου που έχει αθροιστεί στη μέγιστη παροχή κατά τη διάρκεια της δοκιμής!%"ί για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται; μεταξύ 20% και 100% της μέγιστης παροχής: 0,35% του αθροιζόμενου φορτίου Κατηγορία 2: Για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 5% και 20% της μέγιστης παροχής:

18 2303 0,14% του φορτίου που έχει αθροιστεί στη μέγιστη παροχή κατά τη διάρκεια της δοκιμής για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ 20% και 100% της μέγιστης παροχής 0,7% του αθροιζόμενου φορτίου. 2 Διάταξη υποκατάστασης της μετατόπισης Κατά την υποκατάσταση των ταχυτήτων μετατόπισης που απαιτούνται για τις δοκιμές, το σχετικό σφάλμα υποκατάστασης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος για το αθροιζόμενο φορτίο. Το σφάλμα αυτό περιλαμβάνεται στα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα. 3 Διαφορά μεταξύ δύο αποτελεσμάτων οφειλόμενη σε διακύμανση της υποκαθιστάμενης ταχύτητας Για οποιαδήποτε διακύμανση της ταχύτητας της διάταξης υποκατάστασης της μετατόπισης που αντιστοιχεί σε διακύμανση μέχρι ±10% των ταχυτήτων της ταινίας μεταφοράς που προβλέπονται από τον κατασκευαστή, η διακύμανση του σχετικού σφάλματος των αποτελεσμάτων των δοκιμών υποκατάστασης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος που αναφέρεται στο σημείο του παρόντος Μέρους.

19 Διαφορά μεταξύ δύο αποτελεσμάτων μετά από μεταβολή του σημείου εφαρμογής του ίδιου φορτίου Όταν το σημείο εφαρμογής του ίδιου φορτίου μεταβάλλεται κατά τρόπο σύμφωνο με την κατασκευή του δέκτη φορτίου, η διαφορά μεταξύ δύο αποτελεσμάτων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την απόλυτη τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος Μηδενισμός Για οποιοδήποτε φορτίο που μπορεί να εξισορροπηθεί από τη διάταξη μηδενισμού, τα αποτελέσματα πρέπει, μετά από το μηδενισμό του οργάνου, _να τηρούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα για το αθροιζόμενο φορτίο Παράγοντες επίδρασης Θερμοκρασία: Μετά από το μηδενισμό τους, τα όργανα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που αφορούν στα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα για κάθε πρακτικά σταθερή θερμοκρασία που περιλαμβάνεται μεταξύ -10 C και +40 C. Εντούτοις, για ειδικές χρήσεις, τα όργανα μπορούν να έχουν διαφορετικές περιοχές θερμοκρασίας από εκείνες που προβλέπονται πιο πάνω, με την επιφύλαξη ότι το διάστημα είναι τουλάχιστο 30 C και αναφέρεται στις περιγραφικές ενδείξεις. Κατά τις δοκιμές, οι θερμοκρασίες θεωρούνται πρακτικά σταθερές, αν η μεταβολή τους είναι ίση ή μικρότερη από 5 C / h.

20 2305 Για μία μεταβολή 10 C, και με την επιφύλαξη ότι η μεταβολή θερμοκρασίας δεν είναι μεγαλύτερη από 5 C / h, τα όργανα πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι μηδενικές ενδείξεις τους ή, στην περίπτωση οργάνων εφοδιασμένων με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα, η τιμή του ελέγχου, να μην κυμαίνονται περισσότερο από: - 0,07% για την Κατηγορία 1, - 0,14% για την Κατηγορία 2, του φορτίου που αθροίζεται στη μέγιστη παροχή κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Επίδραση του ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου τροφοδοσίας: Τα όργανα πρέπει να πληρούν τις σχετικές με τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα προδιαγραφές, χωρίς επαναφορά στο μηδέν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, μέσα στα ακόλουθα όρια μεταβολής των χαρακτηριστικών του ηλεκτρικού ρεύματος τροφοδοσίας: από -15 μέχρι +10% της ονομαστικής τάσης - από -2 μέχρι +2% της ονομαστικής συχνότητας. 'Αλλοι παράγοντες επίδρασης: Τα όργανα πρέπει, κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης, να πληρούν τις σχετικές με τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα προδιαγραφές, όταν βρίσκονται κάτω από την επίδραση άλλων παραγόντων, εκτός από εκείνους που αναφέρονται στα σημεία και του παρόντος Μέρους και

21 2306 που προκύπτουν από τις συνθήκες εγκατάστασης τους(δονήσεις, ατμοσφαιρικές συνθήκες κλπ.). Μετρολογικά χαρακτηριστικά 1 Επαναληψιμότητα: Η απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται για το ίδιο φορτίο το οποίο τοποθετείται στο δέκτη φορτίου κάτω από τις ίδιες συνθήκες δεν πρέπει να υπερβαίνει την απόλυτη τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος. 2 Κινητικότητα της διάταξης άθροισης: Για οποιαδήποτε παροχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης παροχής και για δύο φορτία που διαφέρουν μεταξύ τους κατά μία τιμή ίση με το μέγιστο επιτρεπόμενο σφάλμα για το φορτίο αυτό, η διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων πρέπει να είναι τουλάχιστο ίση με το μισό της υπολογιζόμενης τιμής που αντιστοιχεί στη διαφορά των φορτίων. 3 Κινητικότητα της διάταξης ένδειξης του μηδενός: Για δοκιμές διάρκειας τριών λεπτών, πρέπει να υπάρχει ορατή διαφορά μεταξύ του αποτελέσματος που λαμβάνεται χωρίς φορτίο και εκείνου που λαμβάνεται με φορτίο, τοποθετούμενο ή αφαιρούμενο, ίση με τα ακόλουθα ποσοστά της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας: - 0,1% για τα όργανα Κατηγορίας 1, - 0,2% για τα όργανα Κατηγορίας 2.

22 Σταθερότητα του μηδενός: Σταθερότητα του μηδενός κατά περίοδο μικρής διάρκειας: Μετά από πέντε δοκιμές διάρκειας ίσης με τρία λεπτά λειτουργίας χωρίς φορτίο, η απόκλιση μεταξύ του μικρότερου και του μεγαλύτερου από τα λαμβανόμενα αποτελέσματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσοστά του φορτίου που αθροίζεται σε μια ώρα υπό μέγιστη παροχή: - 0,0025% για τα όργανα Κατηγορίας 1, - 0,005% για τα όργανα Κατηγορίας Σταθερότητα του μηδενός κατά περίοδο μακράς διάρκειας Όταν οι δοκιμές που περιγράφονται στο σημείο του παρόντος Μέρους επαλαμβάνονται μετά από τρεις ώρες λειτουργίας χωρίς φορτίο, κάτω από σταθερές συνθήκες δοκιμής και χωρίς ενδιάμεση ρύθμιση του μηδενός: - η απόκλιση μεταξύ του μικρότερου και του μεγαλύτερου από τα λαμβανόμενα αποτελέσματα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που καθορίζονται στο σημείο του παρόντος Μέρους, - η απόκλιση μεταξύ του μικρότερου και του μεγαλύτερου από όλα τα λαμβανόμενα αποτελέσματα (τα αποτελέσματα του σημείου του παρόντος Μέρους και τα αποτελέσματα της πρώτης περίπτωσης του παρόντος σημείου) δεν

23 2308 πρέπει να υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσοστά του φορτίου που αθροίζεται σε μία ώρα υπό μέγιστη παροχή: - 0,0035% για τα όργανα Κατηγορίας 1, - 0,007% για τα όργανα Κατηγορίας Συμπληρωματικές διατάξεις ένδειξης άθροισης: Οι συμπληρωματικές διατάξεις άθροισης πρέπει: - να μην επηρεάζουν τη λειτουργία του οργάνου ζύγισης, - να είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε τα αποτελέσματα τους να είναι ορθά Όργανα εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα: Για τα όργανα που είναι εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα, οι προδιαγραφές που καθορίζονται στα σημεία και του παρόντος Μέρους πρέπει να εφαρμόζονται στον έλεγχο με πρόσθετη μάζα. Οι μέγιστες επιτρεπόμενες αποκλίσεις από την τιμή ελέγχου πρέπει να υπολογίζονται με βάση τις προδιαγραφές αυτές. 3.4 Δοκιμές επί τόπου Τα μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα πρέπει να εφαρμόζονται σε οποιαδήποτε ποσότητα προϊόντος που είναι τουλάχιστο ίση με την ελάχιστη άθροιση.

24 Διάταξη ανίχνευσης της μετατόπισης Η διάταξη ανίχνευσης της μετατόπισης πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η μετάδοση της κίνησης της ταινίας να πραγματοποιείται πρακτικά χωρίς ολίσθηση. 2 Όργανο ελέγχου Το όργανο ελέγχου που χρησιμοποιείται για τις δοκιμές που πραγματοποιούνται με.τα προϊόντα που προορίζονται για ζύγιση από το όργανο (στο εξής αναφερόμενα ως "δοκιμές με υλικά") πρέπει να επιτρέπει τον έλεγχο του αθροιζόμενου φορτίου με σφάλμα που να μην υπερβαίνει το 20% του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος. 3 Τιμή της ελάχιστης άθροισης Η ελάχιστη άθροιση πρέπει να είναι τουλάχιστο ίση με τη μεγαλύτερη από τις ακόλουθες τρεις τιμές: - το λαμβανόμενο φορτίο στη μέγιστη παροχή με μια περιστροφή της ταινίας, - 2% του αθροιζόμενου φορτίου σε μία ώρα στη μέγιστη παροχή ή 200 βαθμίδες άθροισης για τα όργανα Κατηγορίας 1, - 1 % του αθροιζόμενου φορτίου σε μία ώρα στη μέγιστη παροχή ή 100 βαθμίδες άθροισης για τα όργανα Κατηγορίας 2.

25 2310 Μετρολογικές ιδιότητες Διακύμανση των σχετικών σφαλμάτων: Η απόκλιση μεταξύ των σχετικών σφαλμάτων πολλών αποτελεσμάτων που λαμβάνονται σε παρόμοιες πρακτικά παροχές, για ποσότητες προϊόντων περίπου ίδιες και κάτω από τις ίδιες συνθήκες, δεν πρέπει να υπερβαίνει την απόλυτη τιμή του μέγιστου επιτρεπόμενου σφάλματος. Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα κατά τον έλεγχο του μηδενός: Μετά από ένα ακέραιο αριθμό περιστροφών της ταινίας, η διακύμανση της ένδειξης του μηδενός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσοστά του αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή κατά τη διάρκεια της δοκιμής: -0,1% για τα όργανα Κατηγορίας 1-0,2% για τα όργανα Κατηγορίας 2. Κινητικότητα της διάταξης ένδειξης του μηδενός: Για τις δοκιμές που αντιστοιχούν σ' ένα ακέραιο αριθμό περιστροφών της ταινίας, διάρκειας που δεν υπερβαίνει τα τρία λεπτά, πρέπει να υπάρχει σαφώς αισθητή διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων που λαμβάνονται χωρίς φορτίο και με φορτίο, τοποθετούμενο ή αφαιρούμενο, ίση με τα ακόλουθα ποσοστά της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας: - 0,1% για τα όργανα Κατηγορίας 1, - 0,2% για τα όργανα Κατηγορίας 2.

26 Σταθερότητα του μηδενός: Μετά από πέντε δοκιμές που αντιστοιχούν σ' ένα ακέραιο αριθμό περιστροφών της ταινίας, διάρκειας όσο το δυνατό πιο κοντά στα τρία λεπτά, η απόκλιση μεταξύ του μικρότερου και του μεγαλύτερου αποτελέσματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσοστά του αθροιζόμενου φορτίου σε μία ώρα στη μέγιστη παροχή: - 0,0035% για τα όργανα Κατηγορίας 1, - 0,007% για τα όργανα Κατηγορίας Όργανα εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου του μηδενός με πρόσθετη μάζα: Για τα όργανα που είναι εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου του μηδενός, οι προδιαγραφές που καθορίζονται στα σημεία , και του παρόντος Μέρους πρέπει επίσης να εφαρμόζονται για τον έλεγχο με την πρόσθετη μάζα. Οι μέγιστες επιτρεπόμενες διακυμάνσεις πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές αυτές. Εξάλλου, τα όργανα που είναι εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου του μηδενός, της οποίας η πρόσθετη μάζα αντιστοιχεί με το 20% της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας του στοιχείου ζύγισης, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του σημείου του παρόντος Μέρους για τον έλεγχο του μηδενός.

27 Ανακεφαλαιωτικός πίνακας των κυριότερων μετρολογικών προδιαγραφών Τιμή της βαβμίδας άθροισης (α, ή ύλ) (βλ. υποπαράγραφο 1.2 του Μέρους Π του παρόντος Παραρτήματος) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 c cm,v max ma\ ^«^id ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 r max C ma.x Sd,r,«J,dS Τιμή της βαθμίδας της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης (do) (βλ. υποπαράγραφο 1.2 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Συνεχής ένδειξη d n S max C ma\ Συνεχής ένδειξη d s Ασυνεχής ένδειξη d 5 C max Ασυνεχής ένδειξη d < max κα, do S d.nd,,, και d0 < d rid. Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα (δοκιμές με υλικά): αρχικός έλεγχος ΕΟΚ (βλ. υποπαράγραφο 2.2. του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) 0.5% C 1%C σε χρήση (βλ. υποπαράγραφο 2.2 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Τρόποι εφαρμογής των μεγίστων επιτρεπόμενων σφαλμάτων (βλ. παράγραφο 3 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Δοκιμές υποκατάστασης (βλ. υποπαράγραφο 3.3 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) 1%C 2%C Μέγιστα επιτρεπόμενα σφάλματα (βλ. σημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) για Q Q max Λ max Qi % Qmax»' «U^Qmax x, για β < Q Q 5 max 0,35 %C 0,7 %C Θερμοκρασία (σημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Διακύμανση της μηδενικής ένδειξης γτα μία διακύμανση θερμοκρασίας 10 "C - 07% Qmax "' " ""^max "' Κινητικότητα της διάταξης ένδειξης του μηδενός (βλ. σημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Διαφορά μεταξύ της δοκιμής χωρίς φορτίο και της δοκιμής με φορτίο: 0,1 % max 0,2% max Πρέπει να είναι σαφώς αισθητή Σταθερότητα του μηδενός (βλ. σημείο του Μέρους II ταυ παρόντος Παραρτήματος): σταθερότητα κατά περίοδο μικρής διάρκειας σταθερότητα κατά περίοδο μακράς διάρκειας Για τις δοκιμές διάρκεια ς Ισης με 3 λεπτά Απόκλιση 0,0025 % C Απόκλιση % C Απόκλιση % C, " Απόκλιση % C Δοκιμές επί τόπου (βλ. υποπαράγραφο 3.4 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Τιμή της ελάχιστης άρθροισης (βλ. σημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) 11 περιστροφή της ταινίας στη Q,^, 2%Cmai ϊ200α,ήσ«2 1 περιστροφή της ταινίας στη α,ήσΜ Κινητικότητα της διάταξης ένδειξης του μηδενός (βλσημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Σταθερότητα του μηδενός (βλ. σημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος) Διαφορά μεταξύ της δοκιμής χωρίς φορτίο και της δοκιμής με φορτίο: 0,1 % max % max Πρέπει να είναι σαφώς αισθητή Για δοκιμές που αντιστοιχούν σε ακέραια αριθμό περιστροφών της ταινίας και διάρκειας όσο το δυνατό πιο κοντά στα 3 λεπτά σταθερότητα(κατά περίοδο μικρής διάρκειας) C - αθροιζόμενο φορτία 1 = διάρκεια της δοκιμής εκφραζόμενη σε ώρες Cro - αθροιζόμενο φορτίο σε μία ώρα στη μεγίστη παροχή Απόκλιση S % CM, Απόκλιση S 0,007 % C,

28 2313 ΜΕΡΟΣHE Τεχνικές Προδιαγραφές ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τα όργανα πρέπει να περιλαμβάνουν: - ταινιομεταφορέα, - στοιχείο ζύγισης, - μορφοτροπέα της μετατόπισης, - διάταξη άθροισης, - διάταξη ένδειξης γενικής άθροισης, - διάταξη μηδενισμού. Η διάταξη μηδενισμού των οργάνων πρέπει να είναι εφοδιασμένη με διάταξη ένδειξης του μηδενός, ξεχωριστή από τη διάταξη ένδειξης γενικής άθροισης, ή διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα, όταν: - η διάταξη ένδειξης γενικής άθροισης δεικνύει μόνο θετικές τιμές, ή - η τιμή της βαθμίδας άθροισης είναι μεγαλύτερη από την τιμή της βαθμίδας της διάταξης ένδειξης του μηδενός που καθορίζεται στο σημείο για τα όργανα Κατηγορίας 1 και στο σημείο για τα όργανα Κατηγορίας 2, του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος.

29 2314 Ασφάλεια λειτουργίας 1 Απαγόρευση χαρακτηριστικών του οργάνου που ευνοούν τη χρήση του για σκοπούς εξαπάτησης Τα όργανα δεν πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά που να ευνοούν τη χρήση τους για σκοπούς εξαπάτησης. 2 Αδυνατότητα απορρύθμισης ή τυχαίας βλάβης Τα όργανα, τόσο τα μηχανικά, όσο και τα ηλεκτρομηχανικά, πρέπει να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή, κατά γενικό κανόνα, μία απορρύθμιση ή τυχαία βλάβη, εκτός μόνο αν το αποτέλεσμα της απορρύθμισης ή της βλάβης γίνεται εύκολα αντιληπτό. 3 Ασφάλεια κατά το χειρισμό των οργάνων Τα εξαρτήματα χειρισμού των οργάνων πρέπει να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν κανονικά να ακινητοποιούνται σε θέσεις άλλες από εκείνες που είναι καθορισμένες από κατασκευής, εκτός αν κατά το χειρισμό κάθε ένδειξη ή εκτύπωση καθίσταται αδύνατη. 4 Οι διατάξεις ένδειξης άθροισης που είναι τοποθετημένες σε απόσταση πρέπει να είναι εφοδιασμένες με διατάξεις που πληρούν τις προδιαγραφές της υποπαραγράφου 1.8 του παρόντος Μέρους.

30 1.2 Ταινιομεταφορέας Όργανο με μεταφορέα - δέκτη φορτίου Ο μεταφορέας πρέπει να είναι στερεά κατασκευασμένος και να αποτελεί σταθερό σύνολο. Όταν το στήριγμα των κυλίνδρων χρησιμοποιείται ως ο μοναδικός μοχλός φορτίου του στοιχείου ζύγισης, το προϊόν πρέπει να τοποθετείται πάνω στο υπομόχλιο Όργανο με τράπεζα ζύγισης Το υπόβαθρο του μεταφορέα πρέπει να είναι στερεά κατασκευασμένο. Σε κάθε ευθύγραμμη διαμήκη τομή η διαδρομή κύλισης πρέπει, να έχει πλάγια όψη τέτοια ώστε η ταινία να βρίσκεται πάντοτε πάνω στους κυλίνδρους ζύγισης με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται σωστή ζύγιση. Ο μεταφορέας πρέπει να είναι εφοδιασμένος, εφόσον είναι αναγκαίο, με διάταξη καθαρισμού της ταινίας, της οποίας η θέση και λειτουργία δεν πρέπει να επηρεάζουν τα αποτελέσματα Ειδικές συνθήκες εγκατάστασης Τα όργανα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε η εγκατάσταση της διαδρομής κύλισης, η κατασκευή και συναρμολόγηση της ταινίας και η διάταξη της τροφοδότησης του προϊόντος να μην προκαλεί οποιαδήποτε σφάλματα στο αποτέλεσμα Διαδρομή κύλισης: Ένα αποτελεσματικό σύστημα προστασίας κατά της διάβρωσης και της ρύπανσης πρέπει να προβλεφθεί, αν είναι ανάγκη.

31 2316 Οι ανώτερες γενέτειρες των κυλίνδρων της ίδιας ομάδας πρέπει να βρίσκονται πρακτικά στο ίδιο επίπεδο. Η διάταξη της διαδρομής κύλισης πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μη σημειώνεται ολίσθηση του προϊόντος Ταινία μεταφορέα: Μάζα ανά μονάδα μήκους της ταινίας μεταφορέα: Η μάζα ανά μονάδα μήκους της ταινίας πρέπει να είναι πρακτικά σταθερή. Οι ενώσεις της ταινίας δεν πρέπει να προκαλούν οποιαδήποτε διαταραχή στη λειτουργία της Η ταχύτητα και το μήκος της ταινίας πρέπει να είναι τέτοια, ώστε ο έλεγχος του μηδενός να μπορεί να πραγματοποιείται το πολύ σε τρία λεπτά. Εντούτοις, αν η προδιαγραφή αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί, το όργανο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ημιαυτόματη η αυτόματη διάταξη μηδενισμού Η ταχύτητα της ταινίας δεν πρέπει να μεταβάλλεται περισσότερο από 5% σε σχέση με τις ταχύτητες για τις οποίες έχει σχεδιασθεί το όργανο Μήκος ζύγισης: Τα όργανα πρέπει να είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε το μήκος ζύγισης να παραμένει αναλλοίωτο κατά τη χρήση τους.

32 2317 Οι διατάξεις ρύθμισης του μήκους ζύγισης πρέπει να μπορούν να σφραγίζονται Τάση της ταινίας: Σε δεδομένο σημείο της διαδρομής κύλισης, η τάση της ταινίας πρέπει να καθίσταται πρακτικά σταθερή. Η τάση πρέπει να είναι τέτοια, ώστε, κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας, να μην υπάρχει ολίσθηση μεταξύ της ταινίας και του κινητήριου τύμπανου Επίδραση του προϊόντος: Η προσαγωγή του προϊόντος στο μεταφορέα δεν πρέπει να επηρεάζει τα αποτελέσματα. 1.3 Στοιχείο ζύγισης Γενικά Το στοιχείο ζύγισης πρέπει να είναι κατάλληλο για τον προορισμό του. Πρέπει να προστατεύεται, όπου είναι αναγκαίο, κατά του αποτελέσματος τυχαίων φορτίων μεγαλύτερων από τη μέγιστη ζυγιστική ικανότητα. Η σχεδίαση του δέκτη φορτίου πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μην προκαλούνται πρόσθετα σφάλματα, όποια και αν είναι η τροφοδότηση Διάταξη εξισορρόπησης φορτίου Η λειτουργία της διάταξης εξισορρόπησης φορτίου πρέπει να είναι συνεχής από το μηδέν μέχρι μία τιμή μάζας τουλάχιστον ίση με τη μέγιστη ζυγιστική ικανότητα. Η ζύγιση πρέπει να αρχίζει μόνο όταν το

33 2318 στοιχείο ζύγισης λειτουργεί κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας. 1.4 Μορφοτροττέας μετατόπισης Ο σχεδιασμός της διάταξης ανίχνευσης της μετατόπισης (που καθορίζεται στο σημείο του Μέρους Ι του παρόντος Παραρτήματος) πρέπει να είναι τέτοιος, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα ολίσθησης η οποία να επηρεάζει τα αποτελέσματα, είτε η ταινία είναι φορτωμένη, είτε όχι. Όταν η πληροφορία είναι ασυνεχής, πρέπει να αντιστοιχεί σε μετατοπίσεις της ταινίας ίσες ή μικρότερες από το μήκος ζύγισης. Όταν η πληροφορία είναι συνεχής, δεν πρέπει να αντικαθίσταται από σήμα ανεξάρτητο από την ταινία μεταφορέα, εκτός από τις περιπτώσεις ελέγχου ή ρύθμισης. 1.5 Διατάξεις ένδειξης και εκτύπωσης άθροισης Ποιότητα της ένδειξης Οι διατάξεις ένδειξης και εκτύπωσης άθροισης πρέπει να επιτρέπουν εύκολη, ασφαλή και σαφή ανάγνωση των αποτελεσμάτων με απλή αντιπαράθεση των ψηφίων και να φέρουν το όνομα ή το σύμβολο της κατάλληλης μονάδας μάζας. Δεν πρέπει να είναι δυνατός ο μηδενισμός της διάταξης ένδειξης γενικής άθροισης.

34 Τιμή των βαθμίδων των οργάνων των εφοδιασμένων με πολλές διατάξεις ένδειξης ή εκτύπωσης άθροισης Η βαθμίδα της ή των διατάξεων συνεχούς (αναλογικής) ένδειξης άθροισης ενός οργάνου δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της βαθμίδας της ή των διατάξεων ασυνεχούς (ψηφιακής) ένδειξης άθροισης. Οι διατάξεις ασυνεχούς (ψηφιακής) ένδειξης άθροισης ενός οργάνου πρέπει να έχουν την ίδια βαθμίδα Μορφές ασυνεχών (ψηφιακών) αποτελεσμάτων Τα αποτελέσματα που παρέχονται από διατάξεις ασυνεχούς (ψηφιακής) ένδειξης πρέπει να εμφανίζονται -αποκλειστικά με τη μορφή ευθυγραμμισμένων ψηφίων Ασφάλεια ένδειξης Τα αποτελέσματα δεν πρέπει να αλλιώνονται, ιδίως από μία τυχαία στάση της ταινίας ή διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Περιοχή ένδειξης Οι διατάξεις ένδειξης γενικής άθροισης πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να επιτρέπουν την ανάγνωση μιας τιμής τουλάχιστον ίσης με την ποσότητα του ζυγιζόμενου προϊόντος σε δέκα ώρες λειτουργίας στη μέγιστη παροχή Διατάξεις ένδειξης συμπληρωματικής άθροισης Η βαθμίδα της διάταξης ένδειξης συμπληρωματικής άθροισης πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με δέκα φορές τη βαθμίδα άθροισης που φέρει η πινακίδα

35 2320 περιγραφικών ενδείξεων. Οι προδιαγραφές της υποπαραγράφου 1.2 του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος δεν εφαρμόζονται στις διατάξεις αυτές. Θέση σε λειτουργία των διατάξεων ένδειξης άθροισης Οι διατάξεις ένδειξης και εκτύπωσης άθροισης που δείχνουν μόνο θετικές τιμές πρέπει να τίθενται εκτός λειτουργίας, όταν η ταινία λειτουργεί χωρίς φορτίο. Η διακοπή και θέση σε λειτουργία της διάταξης άθροισης πρέπει να πραγματοποιούνται από το ίδιο το όργανο και να ενεργοποιούνται από το φορτίο. Οι διατάξεις ένδειξης και εκτύπωσης άθροισης που δείχνουν τις θετικές και τις αρνητικές τιμές πρέπει να τίθενται σε λειτουργία όταν η ταινία λειτουργεί χωρίς φορτίο και να είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε τα εμφανιζόμενα αποτελέσματα να μην μπορούν να επηρεάζονται από δονήσεις. Η διάταξη ένδειξης ελέγχου άθροισης δεν πρέπει να τίθεται σε λειτουργία παρά μόνο κατά τους ελέγχους. Διάταξη ένδειξης ελέγχου άθροισης Όταν η τιμή της βαθμίδας της διάταξης ένδειξης γενικής άθροισης είναι μεγαλύτερη από: 0,1% του ελάχιστου αθροιζόμενου φορτίου για τα όργανα Κατηγορίας 1,

36 2321 0,2% του ελάχιστου αθροιζόμενου φορτίου για τα όργανα Κατηγορίας 2, το όργανο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με χωριστή διάταξη ένδειξης ελέγχου άθροισης της οποίας η βαθμίδα να μην υπερβαίνει τα πιο πάνω ποσοστά. 1.6 Διάταξη μηδενισμού. Η μάζα της κινούμενης ταινίας χωρίς φορτίο που ενεργεί πάνω στο δέκτη φορτίου πρέπει να μπορεί να εξισορροπείται Μη αυτόματη διάταξη μηδενισμού Όταν η ρύθμιση της διάταξης αυτής είναι δυνατή με το χέρι κατά συνεχή τρόπο, το αποτέλεσμα σε μία ώρα οποιασδήποτε ευθύγραμμης ή περιστροφικής μετατόπισης του τελικού στοιχείου ελέγχου κατά 10 mm ή κατά μισή περιστροφή αντίστοιχα, δεν πρέπει να υπερβαίνει: 0,1% του αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή για μία ώρα για τα όργανα Κατηγορίας 1, 0,2% του αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή για μία ώρα για τα όργανα Κατηγορίας 2. Όταν η ρύθμιση της διάταξης είναι δυνατή με το χέρι κατά ασυνεχή τρόπο, το αποτέλεσμα ανά ώρα που αντιστοιχεί στη βαθμίδα του στοιχείου ελέγχου δεν πρέπει να υπερβαίνει:

37 2322 0,01% του αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή για μία ώρα για τα όργανα Κατηγορίας 1, 0,02% του αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή για μία ώρα για τα όργανα Κατηγορίας 2. Πρέπει να μπορεί να καθορίζεται εύκολα, αν οποιαδήποτε διόρθωση που είναι αναγκαίο να γίνει είναι θετική ή αρνητική. Ημιαυτόματη ή αυτόματη διάταξη μηδενισμού Οι ημιαυτόματες ή αυτόματες διατάξεις μηδενισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώοτε: - ο μηδενισμός να γίνεται μετά από ένα ακέραιο αριθμό περιστροφών της ταινίας, - ο τερματισμός της λειτουργίας να επισημαίνεται, - να επισημαίνονται τα όρια ρυθμίσεων τους. Το σφάλμα ρύθμισης των διατάξεων αυτών για μία ώρα λειτουργίας δεν πρέπει να υπερβαίνει; - 0,1% τρυ αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή για μία ώρα για το όργανα Κατηγορίας 1, * 0,2% του αθροιζόμενου φορτίου στη μέγιστη παροχή για μία ώρα για τα όργανα Κατηγορίας 2.

38 2323 Κατά τον έλεγχο, οι αυτόματες διατάξεις μηδενισμού πρέπει να διακόπτουν τη λειτουργία τους Διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο Η διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο παρεμβάλλει ουσιαστικά μία πρόσθετη μάζα που τοποθετείται στο στοιχείο ζύγισης ή υποκαθίσταται ηλεκτρικά. Η διάταξη πρέπει να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές: * Η μάζα πρέπει να παρεμβάλλεται με τρόπο αμετάβλητο με ένα κατάλληλο μηχανισμό, - η παρεμβολή της μάζας πρέπει να είναι δυνατή μόνο όταν η ταινία περιστρέφεται χωρίς φορτίο, - η μάζα πρέπει να προστατεύεται από τη σκόνη, - η εργασία του ελέγχου χωρίς φορτίο πρέπει να διεξάγεται με μία αμετάβλητη διαδικασία, - η εργασία ελέγχου χωρίς φορτίο πρέπει να τερματίζεται αυτόματα μετά από ένα προκαθορισμένο ακέραιο αριθμό περιστροφών της ταινίας, - μετά το τέλος του ελέγχου χωρίς φορτίο, πρέπει να δεικνύεται μία τιμή ελέγχου που προκύπτει αϊτό την τιμή της πρόσθετης μάζας κάι τον αριθμό Των περιστροφών της Ταινίας.

39 2324 Όργανα εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα Τα όργανα με διατάξεις ένδειξης άθροισης που δείχνουν μόνο θετικές τιμές πρέπει να είναι εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο, όπως καθορίζεται στο σημείο του παρόντος Μέρους. Η πρόσθετη μάζα πρέπει να είναι ίση με 5% της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας του στοιχείου ζύγισης. Τα όργανα με διατάξεις ένδειξης άθροισης που δείχνουν θετικές και αρνητικές τιμές μπορούν να είναι εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο, όπως καθορίζεται στο σημείο του παρόντος Μέρους. Η πρόσθετη μάζα πρέπει να είναι ίση μέ 5% ή 20% της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας του στοιχείου ελέγχου. Διάταξη ένδειξης μηδενικής άθροισης Η διάταξη ένδειξης μηδενικής άθροισης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταράσσει τα αποτελέσματα της διάταξης ένδειξης άθροισης. Ένδειξη της μη τήρησης της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας του στοιχείου ζύγισης ή της μέγιστης ή ελάχιστης παροχής Μία κατάλληλη ένδειξη πρέπει να επισημαίνει ότι υπάρχει υπέρβαση των τιμών της μέγιστης παροχής ή της μέγιστης ζυγιστικής ικανότητας ή ότι η τιμή της ελάχιστης παροχής δεν έχει επιτευχθεί. Βοηθητικές διατάξεις Οι βοηθητικές διατάξεις δεν πρέπει να διαταράσσουν τα αποτελέσματα.

40 Σφράγιση Τα μέρη των οργάνων, των οποίων η αποσυναρμολόγηση ή η ρύθμιση επηρεάζουν τις μετρολογικές τους ιδιότητες, πρέπει να μπορούν να σφραγίζονται σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται από το πιστοποιητικό έγκρισης ΕΟΚ τύπου. 2. ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΣΕΩΝ Τα όργανα πρέπει, όταν είναι αναγκαίο, να φέρουν κατά σειρά τις ακόλουθες ενδείξεις: 2.1 Βασικές υποχρεωτικές ενδείξεις που εκφράζονται ρητά στη γλώσσα της χώρας προορισμού Επωνυμία ή σήμα του κατασκευαστή Επωνυμία ή σήμα του εισαγωγέα (για τα εισαγόμενα όργανα) Ονομασία του οργάνου Τύπος και αριθμός κατασκευής του οργάνου Ονομασία του προϊόντος ή των προϊόντων προς ζύγιση Ελάχιστο αθροιζόμενο φορτίο... kg ή t.

41 Αριθμός κύκλων ανά ώρα (για τα όργανα που λειτουργούν με πρόσθεση). 8 Η επιγραφή: "Το όργανο πρέπει να μηδενίζεται τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες. Ο έλεγχος του μηδενός πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον... περιστροφές" (ο αριθμός των περιστροφών για τον έλεγχο του μηδενός πρέπει να καθορίζεται κατά την έγκριση ΕΟΚ τύπου σύμφωνα με το σημείο του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος). Βασικές κωδικοποιημένες ενδείξεις 1 Υποχρεωτικές σε όλες τις περιπτώσεις: Σήμα έγκρισης ΕΟΚ τύπου, - ένδειξη της κατηγορίας ακριβείας με τη μορφή ή Ξ βαθμίδα συνεχούς (αναλογικής) άθροισης με τη μορφή d t = βαθμίδα ασυνεχούς (ψηφιακής) άθροισης με τη μορφή ά ω =, μέγιστη ζυγιστική ικανότητα με τη μορφή Max'..., μέγιστη παροχή με τη μορφή Q ma x =, ελάχιστη παροχή με τη μορφή Q min =...,

42 2327 ονομαστική ταχύτητα της ταινίας με τη μορφή ν=... m/s, μήκος ζύγισης με τη μορφή L=... m, σήμα αναγνώρισης στα τμήματα του οργάνου που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα στο κύριο σώμα του οργάνου Υποχρεωτικές σε ορισμένες περιπτώσεις βαθμίδα της διάταξης ένδειξης μηδενικής άθροισης με τη μορφή α 0 = τιμή ελέγχου με μέγιστη δυνατή διακύμανση, όπως καθορίζεται στο σημείο (για τα όργανα που φέρουν διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα). 2.3 Συμπληρωματικές ενδείξεις Σύμφωνα με την ειδική χρήση του οργάνου, είναι δυνατό να απαιτούνται μία ή περισσότερες συμπληρωματικές ενδείξεις κατά την έγκριση ΕΟΚ τύπου από τη μετρολογική υπηρεσία που εκδίδει το πιστοποιητικό έγκρισης ΕΟΚ τύπου. 2.4 Παρουσίαση των περιγραφικών ενδείξεων Οι περιγραφικές ενδείξεις πρέπει να είναι ανεξίτηλες και να έχουν τέτοιες διαστάσεις, μορφή και σαφήνεια,. ώστε να επιτρέπουν εύκολη ανάγνωση κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης του οργάνου.

43 2328 Πρέπει να είναι συγκεντρωμένες σε ορατό σημείο του οργάνου, πάνω σε σταθερή πινακίδα περιγραφικών ενδείξεων κοντά στη διάταξη ένδειξης ή εγγεγραμμένες κατευθείαν πάνω στην ίδια τη διάταξη ένδειξης. Η πινακίδα που φέρει τις ενδείξεις πρέπει να μπορεί να σφραγίζεται. 2.5 Σφράγιση Η πινακίδα περιγραφικών ενδείξεων μπορεί να περιλαμβάνει περιοχή για τοποθέτηση σφραγίδων. Αν δεν περιλαμβάνει περιοχή για σφράγιση, τότε πρέπει να τοποθετείται πινακίδα σφράγισης κοντά της. ΜΕΡΟΣ IV Μετρολογικοί Έλεγχοι Επίσημη Εφημερίδα, Παράρτημα Τρίτο (Ι): Η έγκριση ΕΟΚ τύπου και η αρχική επαλήθευση ΕΟΚ πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των περί Μέτρων και Σταθμών Κανονισμών του 1981 μέχρι ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΚ ΤΥΠΟΥ 1.1 Αίτηση για έγκριση ΕΟΚ Η αίτηση για έγκριση ΕΟΚ πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες και να συνοδεύεται από τα ακόλουθα ειδικά έγγραφα:

44 Μετρολογικά χαρακτηριστικά Περιγραφικές ενδείξεις, όπως καθορίζονται στην παράγραφο 2 του Μέρους III του παρόντος Παραρτήματος Ειδικά χαρακτηριστικά του στοιχείου ζύγισης Έγγραφα περιγραφής: - Σχέδιο ή σκαρίφημα συναρμολόγησης του συνόλου, - οποιαδήποτε σχέδια, ή προπλάσματα ή φωτογραφίες, που παρουσιάζουν λεπτομέρειες μετρολογικού ενδιαφέροντος, - περιγραφή και σχηματική παράσταση που επιτρέπουν την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του οργάνου. 1.2 Εξέταση για έγκριση ΕΟΚ τύπου Δοκιμές υποκατάστασης Οι δοκιμές αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται πάνω στο όργανο, με ή χωρίς τον ταινιομεταφορέα με τον οποίο πρέπει να συζευχθεί. Οι δοκιμές αυτές πρέπει ιδίως να επιτρέπουν να κριθεί το αποτέλεσμα των παραγόντων επίδρασης (θερμοκρασία, τάση, συχνότητα, κλπ.), στους οποίους το όργανο είναι πιθανό να εκτεθεί κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης. Η επίδραση, εφόσον είναι ανάγκη, εξετάζεται χωριστά για καθένα από αυτούς τους παράγοντες επίδρασης.

45 2330 Τα όργανα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της υποπαραγράφου 3.3. του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος Δοκιμές κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης Οι δοκιμές αυτές περιλαμβάνουν ιδίως τις δοκιμές με υλικά που πρέπει να πραγματοποιούνται με μία ποσότητα του προϊόντος τουλάχιστον ίση με το ελάχιστο αθροιζόμενο φορτίο, σε παροχές περιλαμβανόμενες μεταξύ της ελάχιστης και μέγιστης παροχής. Τα όργανα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της.υποπαραγράφου 3.4 του-μέρους II του παρόντος Παραρτήματος. 2. ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΕΟΚ Η αρχική επαλήθευση ΕΟΚ των οργάνων πρέπει να πραγματοποιείται σε δύο φάσεις. 2.1 Πρώτη φάση Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τις ακόλουθες εργασίες: - έλεγχο ότι το όργανο συμμορφώνεται με τον εγκεκριμένο τύπο και εξέταση των διάφορων τμημάτων του μηχανισμού, - δοκιμές άθροισης με υποκατάσταση της μετατόπισης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των σημείων 3.3.1, 3.3.3, 3.3.4, και 3.3.7, με εξαίρεση το σημείο , του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος.

46 2331 Όταν πρόκειται για όργανα με μεταφορέα δέκτη φορτίου (σημείο του Μέρους Ι του παρόντος Παραρτήματος) οι δοκιμές πρέπει να πραγματοποιούνται στο πλήρες όργανο. Όταν πρόκειται για όργανα με τράπεζα ζύγισης (σημείο του Μέρους Ι του παρόντος Παραρτήματος), οι δοκιμές πρέπει να πραγματοποιούνται στο όργανο χωρίς τον ταινιομετάφορέά, με τη βοήθεια μίας διάταξης υποκατάστασης της μετατόπισης. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να εμφανίζουν το αποτέλεσμα της άθροισης δηλαδή, την αθροιζόμενη μάζα και είτε τον αριθμό των κύκλων, είτε τον αριθμό που αντιπροσωπεύει το υποθετικό μήκος μετατόπισης της ταινίας Δεύτερη φάση Ο έλεγχος της δεύτερης φάσης πρέπει να πραγματοποιείται ως εξής: Δοκιμές επί τόπου Οι δοκιμές επί τόπου πρέπει να πραγματοποιούνται με τρόπο ασφαλή και εύκολο με το ή τα προϊόντα προς ζύγιση. Η εγκατάσταση των οργάνων πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η επαλήθευση τους να μπορεί να πραγματοποιείται χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Ένα όργανο ελέγχου σύμφωνο με τις προδιαγραφές του σημείου του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος, πρέπει να είναι διαθέσιμο μόνιμα κοντά στο ή στα προς επαλήθευση όργανα και τα μέσα αποθήκευσης και μεταφοράς πρέπει να είναι

47 2332 διαρρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε απώλεια προϊόντος Έλεγχος ολίσθησης της διάταξης ανίχνευσης της μετατόπισης Η ολίσθηση της διάταξης ανίχνευσης της μετατόπισης πρέπει να αποτελεί αντικείμενο μέτρησης, αν υπάρχει λόγος να υποτεθεί ότι είναι δυνατό να σημειωθεί ολίσθηση Επαλήθευση του μηδενισμού Η επαλήθευση αυτή πρέπει να πραγματοποιείται για ένα ακέραιο αριθμό περιστροφών της ταινίας σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στα σημεία και του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος Σταθερότη τα το υ μηδενός Κατά τις δοκιμές επί τόπου, η σταθερότητα του μηδενός πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές του σημείου του Μέρους II του παρόντος Παραρτήματος. Για τα όργανα τα εφοδιασμένα με διάταξη ελέγχου χωρίς φορτίο με πρόσθετη μάζα, η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστο πέντε φορές. Οι μετρούμενες διακυμάνσεις της τιμής ελέγχου δεν πρέπει να υπερβαίνουν την υπολογιζόμενη τιμή, εφαρμόζοντας τις προδιαγραφές του σημείου Δοκιμές με υλικά Οι δοκιμές αυτές πρέπει να αφορούν, κάτω από κανονικές συνθήκες χρήσης, τουλάχιστο δύο παροχές περιλαμβανόμενες μεταξύ της ελάχιστης και της

48 2333 μέγιστης παροχής. Οι δοκιμές αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με μία ποσότητα του προϊόντος τουλάχιστον ίση με το ελάχιστο αθροιζόμενο φορτίο. Ο έλεγχος της μάζας του προϊόντος πρέπει να πραγματοποιείται πριν ή μετά από τη διέλευση του από το όργανο. ΜΕΡΟΣ V Ενδεικνυόμενες Διατάξεις Πρακτικής Φύσης 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Τα όργανα που πληρούν τις διατάξεις που ακολουθούν πρέπει να θεωρούνται ότι ανταποκρίνονται στις σχετικές διατάξεις των προηγούμενων Μερών. 1.1 Ειδικές συνθήκες εγκατάστασης Τα όργανα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ακόλουθες συνθήκες εγκατάστασης: Διαδρομή κύλισης Οι κύλινδροι ή τα συστήματα κυλίνδρων που αποτελούν τη διαδρομή κύλισης πρέπει να είναι διατεταγμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ανώτερες γενέτειρες των κυλίνδρων να είναι παράλληλες για κάθε ομάδα κυλίνδρων. Οι κύλινδροι που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τα ακραία τύμπανα είναι ενδεχόμενο να μην πληρούν την προδιαγραφή αυτή. Η κλίση του άξονα των πλευρικών κυλίνδρων πρέπει ως προς τον άξονα των μεσαίων κυλίνδρων να μην υπερβαίνει τις 20 για τα όργανα Κατηγορίας 1 και τις 30 για τα όργανα Κατηγορίας 2.

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000

1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3451, 24.11.2000 1517 Κ.Δ.Π. 334/2000 Αριθμός 334 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Πιεσόμετρα Ελαστικών Μηχανοκίνητων Οχημάτων) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

4935 Κ.Α.Π. 499/2001

4935 Κ.Α.Π. 499/2001 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4933 Κ.Δ.Π. 499/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 499 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Ψυχρού Νερού) Κανονισμοί του 2001 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς.

εκδίδει τους ακόλουθους Κανονισμούς. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4942 Κ.Δ.Π. 500/2001 Αρ. 3565, 31.12.2001 Αριθμός 500 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Μετρητές Θερμού Νερού) Κανονισμοί του 2001 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ Συνοπτικός μών (Ταξίμετρα) Κανονισμοί του τίτλος

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ Συνοπτικός μών (Ταξίμετρα) Κανονισμοί του τίτλος Ε.Ε. Παρ. III(I) 4157 Κ.Δ.Π. 383/2002 Αρ. 3629, 9.8.2002 Αριθμός 383 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ταξίμετρα) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει των διατάξεων του

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, Ε.Ε. Παρ. III(I) 1497 Κ.Α.ΙΪ. 332/2000 Αρ. 3451, 24.11.2000 Αριθμός 332 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Ακλοολόμετρα και Αραιόμετρα Αλκοόλης) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

"Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών" σημαίνει την αρμόδια αρχή για ^6(ΐ)του2002 θέματα μέτρων και σταθμών που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών σημαίνει την αρμόδια αρχή για ^6(ΐ)του2002 θέματα μέτρων και σταθμών που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας Ε.Ε. Παρ. III(I) 1983 Κ.Δ.Π. 217/2002 Αρ. 3599, 2.5.2002 Αριθμός 217 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Αυτόματες Ζυγιστικές Μηχανές Διαλογής Ελέγχου και Κατάταξης) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1971L0348 EL 01.01.1981 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Οκτωβρίου 1971 περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των Κρατών

Διαβάστε περισσότερα

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001.

1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί Μέτρων και Σταθ μών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1623 Κ.Δ.Π. 151/2001 Αρ. 3487, 6.4.2001 Αριθμός 151 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Φιάλες Μετροδοχεία) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 68

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 16ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 16ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Α.Π. 412/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3545 της 16ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2001 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 412 Οι περί Μέτρων και Σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 38

ΟΙ ΠΕΡΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 38 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4478 Κ.Δ.Π. 497/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 497 Οι περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 361/ Κατάταξη στραγγαλιστικών. Παράρτημα Ι. Ενεργειακή κατανάλωση. Παραρτήματα. Ι, II και IV. Παραρτήματα. Σήμανση συμμόρφωσης.

Κ.Δ.Π. 361/ Κατάταξη στραγγαλιστικών. Παράρτημα Ι. Ενεργειακή κατανάλωση. Παραρτήματα. Ι, II και IV. Παραρτήματα. Σήμανση συμμόρφωσης. Ε.Ε. Παρ. III(I) 2133 Κ.Δ.Π. 361/2003 Αρ. 3710, 2.5.2003 Αριθμός 361 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων (Στραγγαλιστικά Πηνία που Προορίζονται για τους

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος)

Σχήμα 1 Διαστημόμετρο (Μ Κύρια κλίμακα, Ν Βερνιέρος) Άσκηση Μ1 Θεωρητικό μέρος Μήκος και μάζα (βάρος) Όργανα μέτρησης μήκους Διαστημόμετρο Με το διαστημόμετρο μετράμε μήκη μέχρι και μερικά μέτρα, σε χαμηλές απαιτήσεις ως προς την ακρίβεια. Το κύριο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

του 1993 και 2000 και των σχετικών Κανονισμών. 47(Ι) του 200α

του 1993 και 2000 και των σχετικών Κανονισμών. 47(Ι) του 200α Ε.Ε. Παρ. III(I) 5603 ΚΑ.Π. 515/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 515 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Πρόληψη και Μείωση της Ρύπανσης των Νερών από Αμίαντο) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Εφημερίδα Παράρτημα. (α) κατάλληλα κατασκευασμένο με επαρκή χώρο, αερισμό και φωτισμό' των βασικών κανονισμών. τίτλος. Επ β λ ής Ποιοτικού Ελέγχου των

Εφημερίδα Παράρτημα. (α) κατάλληλα κατασκευασμένο με επαρκή χώρο, αερισμό και φωτισμό' των βασικών κανονισμών. τίτλος. Επ β λ ής Ποιοτικού Ελέγχου των Ε.Ε. Παρ. III(I) Κ.Δ.Π. 523/2004 Αρ. 3853, 30.4.2004 4868 Αριθμός 523 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου των Γεωργικών Προϊόντων (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647,

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, Ε.Ε. Παρ. III(I) 5569 Κ.Δ.Π. 509/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 509 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Καδμίου) Κανονισμοί του 2002 οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος.

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4872 Κ.Δ.Π. 456/2002 Αρ. 3639, 27.9.2002 Αριθμός 456 Οι περί Εκχυλισμάτων Καφέ και Εκχυλισμάτων Κιχωρίου Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 657/2003 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3744 της 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 657 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΖΥΓΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 1. Ποιά όργανα ζύγισης θεωρούνται «νόμιμα»? Μηχανικοί ή ηλεκτρονικοί επιτραπέζιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του. κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. του. κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.2.2018 C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του κατ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ).../... της Επιτροπής για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του

Διαβάστε περισσότερα

του άρθρου 59 Για σκοπούς εναρµόνισης µε την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας µε

του άρθρου 59 Για σκοπούς εναρµόνισης µε την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας µε Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 2133 Κ..Π. 361/2003 Αρ. 3710, 2.5.2003 Αριθµός 361 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισµένες Κατηγορίες Προϊόντων (Στραγγαλιστικά Πηνία που Προορίζονται για τους

Διαβάστε περισσότερα

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5584 Κ.Δ.Π. 511/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 511 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από Τομείς Εκτός του Βιομηχανικού Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 68

ΟΙ ΠΕΡΙ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1974 ΜΕΧΡΙ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 68 2510 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ.Δ.Π. 373/2018 Αρ. 5130, 21.12.2018 Αριθμός 373 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2018, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, δυνάμει του άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

7350 Κ.Δ.Π. 751/2004. Αριθμός 751 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7

7350 Κ.Δ.Π. 751/2004. Αριθμός 751 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3911, 22.10.2004 7350 Κ.Δ.Π. 751/2004 Αριθμός 751 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7 18(1) του 2000 18(1) του 2002. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

«άδεια» σημαίνει την άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων, η οποία εκδίδεται με βάση το άρθρο 8 του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας

«άδεια» σημαίνει την άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων, η οποία εκδίδεται με βάση το άρθρο 8 του περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας Ε.Ε. Παρ. III(I) 193 Κ.Α.Π. 75/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 75 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης της Ατμόσφαιρας (Πρόληψη της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που Προκαλείται από Υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Καύσης

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί με βάση το άρθρο 5(2), 34(1)(α) και 34(2) Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Κανονισμοί με βάση το άρθρο 5(2), 34(1)(α) και 34(2) Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5555 Κ.Δ.Π. 507/00 Αρ. 3647, 5.10.00 Αριθμός 507 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Εξαχλωροκυκλοεξανίου) Κανονισμοί του 00, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1523 308/2003 Αρ. 3706, 18.4.2003 Αριθµός 308 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Οικιακά Ηλεκτρικά Ψυγεία, Καταψύκτες και τους) Κανονισµοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συµβούδυνάµει

Διαβάστε περισσότερα

τα Φυτικά Προϊόντα (Όροι Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου σε Φυτά, Φυτικά Προϊόντα ή Αλλα Αντικείμενα που Προέρχονται από Τρίτες Χώρες) Κανονισμοί

τα Φυτικά Προϊόντα (Όροι Φυτοΰγειονομικού Ελέγχου σε Φυτά, Φυτικά Προϊόντα ή Αλλα Αντικείμενα που Προέρχονται από Τρίτες Χώρες) Κανονισμοί Ε.Ε. Παρ. III(I) 4230 Κ.Δ.Π. 766/2003 Αρ. 3758, 3.10.2003 Αριθμός 766 Οι περί Μέτρων Προστασίας κατά της Εισαγωγής και Εξάπλωσης Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα (Όροι Φυτοΰγειονομικού

Διαβάστε περισσότερα

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

Ο! ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ (ΑΡ. 3) ΤΟΥ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 .Ε. Παρ. ΙΪΙ(Ι) 3964 Κ.Δ.Π. 474/2004 ρ. 3852, 30.4.2004.ριθμός 474 Οι περί Μεθόδων Δειγματοληψίας και Ανάλυσης Τροφίμων για Έλεγχο των Μεγίτων Περιεκτικοτήτων Πατουλίνης στα Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας.

Κεφ. 28. Σ\>νοπτικός τίτλος. Πεδίο εφαρμογής. Προϋποθέσεις εξαγωγής. Ποιοτικές κατηγορίες. Ελάχιστα χαρακτηριστικά. ποιότητας. Ε.Ε. Παρ. III(I) 1388 Κ.Δ.Π. 308/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 308 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Αγγουριών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

4879 Κ.Δ.Π. 477/2001

4879 Κ.Δ.Π. 477/2001 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4877 Κ.Α.Π. 477/2001 Αρ. 3561, 21.12.2001 Αριθμός 477 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Υλοποιημένα Μέτρα Μήκους) Κανονισμοί του 2001, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005)

Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ο ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2003 Ν.122(Ι)/2003 (25/07/2003) ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ Κ.Δ.Π. 571/2005 (16/12/2005) Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 4358 Κ.Δ.Π. 571/2005 Αρ. 4058,16.12.2005 Αριθμός 571 Οι περί

Διαβάστε περισσότερα

1524 Κ.Δ.Π. 335/2000

1524 Κ.Δ.Π. 335/2000 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3451, 24.11.2000 1524 Κ.Δ.Π. 335/2000 Αριθμός 335 Οι περί Μέτρων και Σταθμών (Όργανα Μέτρησης της Μάζας του Εκατόλιτρου των Δημητριακών) Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 272/2001 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3513 της 13ης ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 272 Οι περί Μέτρων και Σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό

E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5577 Κ.Δ.Π. 510/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 510 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από το Βιομηχανικό Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων Αλάτων Αλκαλίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29

ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 29 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4018 ΚΛ.Π. 477/2004 Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 477 Οι περί Φυσικών Μεταλλικών Νερών (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3449, 17/11/2000 Ο περί Μέτρων και Σταθμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 150(Ι) του 2000 ΝΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ. L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 291/22 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.11.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1003/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Νοεμβρίου 2010 σχετικά με τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου για το χώρο τοποθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ Προσωρινή έκδοση P8_TA-PROV(2019)0072 Έγκριση και εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων ***I Νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc

Γ. Β Α Λ Α Τ Σ Ο Σ. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1. Γιώργος Βαλατσός Φυσικός Msc 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 1 1. Πότε τα σώματα θεωρούνται υλικά σημεία; Αναφέρεται παραδείγματα. Στη φυσική πολλές φορές είναι απαραίτητο να μελετήσουμε τα σώματα χωρίς να λάβουμε υπόψη τις διαστάσεις τους. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 15ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 15ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Κ.Δ.Π. 545/2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3652 της 15ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 545 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης

Διαβάστε περισσότερα

Τ σ έ χ ι κ ο Μ ε τ ρ ο λ ο γ ι κ ό Ι ν σ τ ι τ ο ύ τ ο

Τ σ έ χ ι κ ο Μ ε τ ρ ο λ ο γ ι κ ό Ι ν σ τ ι τ ο ύ τ ο Τ σ έ χ ι κ ο Μ ε τ ρ ο λ ο γ ι κ ό Ι ν σ τ ι τ ο ύ τ ο Αναγνωρισμένος Φορέας Νο.1383, Okružní 31 63800 Μπρνό EC - ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΥΠΟΥ Νο: TCM 142/10-4794 Προσθήκη 3 Η προσθήκη αυτή αντικαθιστά

Διαβάστε περισσότερα

4463 Κ.Δ.Π. 493/2004

4463 Κ.Δ.Π. 493/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3852, 30.4.2004 Αριθμός 493 4463 Κ.Δ.Π. 493/2004 Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Καρκινογόνοι και Μεταλλαξιογόνοι Παράγοντες) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ --------------------------

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4110, 9/2/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟ -------------------------- Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο - Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 115, 9.5.2003, σ.

Διαβάστε περισσότερα

"μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις" σημαίνει τις επιχειρήσεις που ορίζονται. τιτλο ς

μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σημαίνει τις επιχειρήσεις που ορίζονται. τιτλο ς E.E. Παρ. III(I) 1935 Κ.Δ.Π. 194/2001 Αρ. 3497 4.5.2001 Αριθμός 194 Οι περί Ελέγχου των Δημοσίων Ενισχύσεων (Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις) Κανονισμοί του 2001, που εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 308/ διάθεση στην TfOQOL. Παράρτημα 1. Σήμανση συμμόρφωσης. Παράρτημα 111. Τεκμήριο συμμόρφωσης.

Κ.Δ.Π. 308/ διάθεση στην TfOQOL. Παράρτημα 1. Σήμανση συμμόρφωσης. Παράρτημα 111. Τεκμήριο συμμόρφωσης. E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 1523 K.AJL 308/2003 Αρ. 3706,18.4.2003 Αριθμός 308 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Οικιακά Ηλεκτρικά Ψυγεία, Καταψύκτες και Συνδυασμοί τους) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 03-04 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/0/03 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΖΥΓΙΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ/ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ/ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ / ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΖΥΓΙΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ/ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ/ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ / ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΗ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΖΥΓΙΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ/ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ/

Διαβάστε περισσότερα

2677 Κ.Δ.Π. 381/2004

2677 Κ.Δ.Π. 381/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3849, 30.4.2004 2677 Κ.Δ.Π. 381/2004 Αριθμός 381 Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικό Καθεστώς για Υπηρεσίες που Παρέχονται Ηλεκτρονικά) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα Η κίνηση των ατόμων σε κρυσταλλικό στερεό Θερμοκρασία 0 Θερμοκρασία 0 Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 97(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες.

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 97(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 907 Κ.Δ.Π. 224/2003 Αρ. 3694,14.3.2003 Αριθμός 224 Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΑΑΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΟΜΟΣ (ΝΟΜΟΣ 97(1) ΤΟΥ 2001) Διάταγμα δυνάμει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003

Ο ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 ΕΩΣ 2003 Ε.Ε. Παρ. III(I) 2098 Κ.Δ.Π. 360/2003 Αρ. 3710, 2.5.2003 Αριθμός 360 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων (Μη Αυτόματα Ζυγιστικά Όργανα) Κανονισμοί του

Διαβάστε περισσότερα

891 Κ.Δ.Π. 223/2003. 10. Η τάξη ενεργειακής απόδοσης μιας οικιακής συσκευής προσδιορίζεται στο Παράρτημα V.

891 Κ.Δ.Π. 223/2003. 10. Η τάξη ενεργειακής απόδοσης μιας οικιακής συσκευής προσδιορίζεται στο Παράρτημα V. 97(1) του 2001. Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του 2002. 97(1) του 2001. Πεδίο εφαρμογής. Πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 890 Κ.Δ.Π. 223/2003 Αρ. 3694, 14.3.2003 Αριθμός 223 Ο ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 313 Κ.Δ.Π. 82/2003 Αρ. 3679, 31.1.2003 Αριθμός 82 Οι περί Στερεών και Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ηλεκτρικές Στήλες ή Συσσωρευτές) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3483, 23/3/2001

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3483, 23/3/2001 Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2001 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 287/2000 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3449 της 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2000 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ. Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 287 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΜΕΧΡΙ Κανονισμοί με βάση το άρθρο 8(3)

ΟΙ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΜΕΧΡΙ Κανονισμοί με βάση το άρθρο 8(3) Ε.Ε. Παρ. III(I) 2458 Κ.Δ.Π. 368/2004 Αρ. 3849, 30.4.2004 Αριθμός 368 Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Μεταφορά Αγαθών) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει του

Διαβάστε περισσότερα

Τροπολογία 4 Anneleen Van Bossuyt εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Τροπολογία 4 Anneleen Van Bossuyt εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 5.2.2019 A8-0318/4 Τροπολογία 4 Anneleen Van Bossuyt εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών Έκθεση Nicola Danti Έγκριση και εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών

Διαβάστε περισσότερα

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002

4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3639, 27.9.2002 4824 Κ.Δ.Π. 451/2002 Αριθμός 451 Οι περί Τροφίμων που Προορίζονται για Ειδική Διατροφή (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3487, 6/4/2001

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3487, 6/4/2001 Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμος του 2001 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Άρθρο 52 του Συντάγματος.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ Διευθυντής: Διονύσιος-Ελευθ. Π. Μάργαρης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Χειμερινό Εξάμηνο 007 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Μετρήσεις Τεχνικών Μεγεθών Χειμερινό Εξάμηνο 007 Πρόβλημα 1 Προσδιορίστε ποια από τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

30(1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Επίσημη Εφημερίδα, Παράρτημα Τρίτο (Ι): 25.7.'2003. Τροποποίηση του Κανονισμού

30(1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Επίσημη Εφημερίδα, Παράρτημα Τρίτο (Ι): 25.7.'2003. Τροποποίηση του Κανονισμού Ε.Ε. Παρ. III(I) 8148 Κ.Α.Π. 861/2004 Αρ. 3937, 23.12.2004 Αριθμός 861 Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Εκρηκτικές Ύλες Εμπορικής Χρήσης) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το

Διαβάστε περισσότερα

L 191/26 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 191/26 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 191/26 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23.7.2009 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 640/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2009 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Δ.Π. 125/ κατηγοριών. (1) Η Γερμανία και Ολλανδία φέρουν επιφυλάξεις με προτίμηση μέγιστου ποσοστού υγρασίας το 6,0%

Κ.Δ.Π. 125/ κατηγοριών. (1) Η Γερμανία και Ολλανδία φέρουν επιφυλάξεις με προτίμηση μέγιστου ποσοστού υγρασίας το 6,0% i:.e. Παρ. III(I) 85 Κ.Α.Π. 25/200 Αρ. 348, 6.3.200 Αριθμός 25 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Ψίχας Χαλεπιανών και Ξεφλουδισμένης Ψίχας Χαλεπιανών Κανονισμοί του 200, που εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος.

97(1) του Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του (1) του Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. 97(1) του 2001. Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία. 156(1) του 2002. 97(1) του 2001. Πεδίο εφαρμογής. Μετρήσεις και πληροφορίες. Τεχνικός φάκελος. Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 936 Κ.Δ.Π. 226/2003 Αρ. 3694, 14.3.2003 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

1444 Κ.Δ.Π. 318/2000

1444 Κ.Δ.Π. 318/2000 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Αρ. 3449,17.11.2000 1444 Κ.Δ.Π. 318/2000 Αριθμός 318 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Ροδάκινων και Νεκταρινιών Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη;

1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης. Στην Κινηματική

Διαβάστε περισσότερα

L 291/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 291/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 291/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.11.2010 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1005/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Νοεμβρίου 2010 για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου των συστημάτων ρυμούλκησης μηχανοκίνητων

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κίνηση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Τι είναι η Κινηματική; Ποια κίνηση ονομάζεται ευθύγραμμη; Κινηματική είναι ο κλάδος της Φυσικής που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη της κίνησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1998 ΚΑΙ Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 6 και 12.

ΟΙ ΠΕΡΙ ΣΠΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1998 ΚΑΙ Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων 6 και 12. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4878 Κ.Δ.Π. 525/2004 Αρ. 3853, 30.4.2004 Αριθμός 525 ' Οι περί Σπόρων (Κατάλογοι Ποικιλιών των Καλλιεργούμενων Γεωργικών Ειδών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 14. Τριφασική γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Δυναμική συμπεριφορά

Άσκηση 14. Τριφασική γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Δυναμική συμπεριφορά 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. ΗΜΕΡΑ. ΩΡΑ. ΟΜΑΔΑ... ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ Άσκηση 1 Σύστημα φόρτισης αυτοκινήτου Τριφασική γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος. Δυναμική συμπεριφορά ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

3η Α Σ Κ Η Σ Η ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ D.C. ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ

3η Α Σ Κ Η Σ Η ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ D.C. ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ η Α Σ Κ Η Σ Η ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ D.C. ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Α. ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ : Σκοπός της άσκησης είναι η μελέτη του βασικού στοιχείου ενός κλειστού συστήματος του

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα Νόμο

Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα Νόμο SS,3 4224 Κ.Λ.Π. 7,5/2003 Αριθμός 765 Οι περί Μέτρων Προστασίας κατά της Εισαγωγής και Εξάπλωσης Οργανισμών Επιβλαβών για τα Φυτά και τα Φυτικά Προϊόντα (Διαδικασία Έκδοσης Φυτουγειονομικών Διαβατηρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος στροφών κινητήρα DC με ελεγκτή PI, και αντιστάθμιση διαταραχής.

Έλεγχος στροφών κινητήρα DC με ελεγκτή PI, και αντιστάθμιση διαταραχής. ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. Έλεγχος στροφών κινητήρα DC με ελεγκτή PI, και αντιστάθμιση διαταραχής. Α) Σκοπός: Σκοπός της παρούσας άσκησης είναι να επιδειχθεί ο έλεγχος των στροφών

Διαβάστε περισσότερα

AQ της 25ης ΦΕΒΡΟΥ ΑΡΙΟΥ 2005

AQ της 25ης ΦΕΒΡΟΥ ΑΡΙΟΥ 2005 Κ.Δ.Π. 78/2005 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ AQ. 3959 της 25ης ΦΕΒΡΟΥ ΑΡΙΟΥ 2005 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 78 Οι περί Μέτρων και Σταθμών

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΗΣ ΘΕΤΙΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΗΣ ΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΕΙΟΥ Θέμα ο. ύλινδρος περιστρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του με γωνιακή ταχύτητα ω. Αν ο συγκεκριμένος κύλινδρος περιστρεφόταν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο ΚΙΝΗΣΗ 2.1 Περιγραφή της Κίνησης 1. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά; Μονόμετρα ονομάζονται τα μεγέθη τα οποία, για να τα προσδιορίσουμε πλήρως, αρκεί να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Αου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ 4 ο ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 11/1/16

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Αου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ 4 ο ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 11/1/16 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Αου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ 4 ο ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ 11/1/16 Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 ΘΕΜΑ 1: Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Ένα σώμα εκτελεί ευθύγραμμη κίνηση κατά την οποία η ταχύτητά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ, (ΚΕΦ. 28)

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ, (ΚΕΦ. 28) Ε.Ε. Παρ. III(I) 1378 Κ.Α.Π. 306/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 306 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Καρότων Κανονισμοί του 2000, που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘ. ΟΜΑΛΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ( ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΤΩΣΗΣ )

ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘ. ΟΜΑΛΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ( ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ) ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘ. ΟΜΑΛΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ( ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ) Α. ΣΤΟΧΟΙ Η ικανότητα συναρμολόγησης μιας απλής πειραματικής διάταξης. Η σύγκριση των πειραματικών

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα

Αγωγιμότητα στα μέταλλα Η κίνηση των ατόμων σε κρυσταλλικό στερεό Θερμοκρασία 0 Θερμοκρασία 0 Δ. Γ. Παπαγεωργίου Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων dpapageo@cc.uoi.gr http://pc164.materials.uoi.gr/dpapageo

Διαβάστε περισσότερα

12. Δυναμομέτρηση Εμβολοφόρου Βενζινοκινητήρα με τη χρήση Υδραυλικής Πέδης Νερού

12. Δυναμομέτρηση Εμβολοφόρου Βενζινοκινητήρα με τη χρήση Υδραυλικής Πέδης Νερού 12. Δυναμομέτρηση Εμβολοφόρου Βενζινοκινητήρα με τη χρήση Υδραυλικής Πέδης Νερού Προαπαιτούμενες γνώσεις: (α) Θεωρητικές γνώσεις κατάστρωσης Ενεργειακού Ισολογισμού Μ.Ε.Κ. και (β) Θεωρητικές γνώσεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 12.7.2019 C(2019) 5177 final ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 12.7.2019 για τον καθορισμό λεπτομερών διατάξεων που εξασφαλίζουν ενιαίους όρους εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 28)

Ο ΠΕΡΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΞΑΓΩΓΗ) ΝΟΜΟΣ (ΚΕΦ. 28) E.E. Παρ. III(I) 1300 Κ.Δ.Π. 289/2000 Αρ. 3449,17.11.2000 Αριθμός 289 Οι περί Επιβολής Ποιοτικού Ελέγχου κατά την Εξαγωγή Ντοματών που είναι καρποί της ποικιλίας Lycopersicum esculentum Mill Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

2476 Κ.Δ.Π. 372/2004

2476 Κ.Δ.Π. 372/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3849, 30.4.2004 2476 Κ.Δ.Π. 372/2004 Αριθμός 372 Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Ειδικές Διατάξεις) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

4023 Κ.Δ.Π. 748/2003

4023 Κ.Δ.Π. 748/2003 Ε.Ε. Παρ. III(I) 4022 Κ.Δ.Π. 748/2003 Αρ. 3758, 3.10.2003 Αριθμός 748 Οι περί Προδιαγραφών Πετρελαιοειδών και Καυσίμων (Αδεια Εμπορίας Μολυβδούχου Βενζίνης) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ/ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ/ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013 2014 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ/ ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Κατεύθυνση: ΠΡΑΚΤΙΚΗ Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ (2ωρο) Τάξη: Α Αρ. Μαθητών: 156 Κλάδος: ΟΛΟΙ Ημερομηνία: 03/06/14

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών

Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών Μ7 Μέτρηση μηκών και ακτίνων καμπυλότητας σφαιρικών επιφανειών 1. Σκοπός Τα διαστημόμετρα, τα μικρόμετρα και τα σφαιρόμετρα είναι όργανα που χρησιμοποιούνται για την μέτρηση της διάστασης του μήκους, του

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002

Ο ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2002 Ε.Ε. Παρ. III(I) 6208 Κ.Α.Π. 621/2002 Αρ. 3662,13.12.2002 Αριθμός 621 Οι περί Πολιτικής Αεροπορίας (Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας) Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο με

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 35 Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Κανονισμοί δυνάμει του άρθρου 35 Για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ε.Ε. Παρ. III(I) 3681 Κ.Δ.Π. 630/2003 Αρ. 3742, 25.7.2003 Αριθμός 630 Οι περί Προσωρινής Εισαγωγής (Υλικό Ευημερίας για Ναυτιλλομένους) Κανονισμοί του 2003, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΕ ΙΟ Έκδοση 6.00 10 Φεβ. 2010 Σχέδιο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) ΑΡΙΘ. /.. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της για τις απαιτήσεις έγκρισης τύπου των συστηµάτων ρυµούλκησης µηχανοκίνητων οχηµάτων και για την εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7

ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3911, 22.10.2004 7324 Κ.Δ.Π. 745/2004 Αριθμός 745 ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2000 ΚΑΙ 2002 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 7 18(1) του 2000 18(1) του 2002. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ

Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 0 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 0 1 Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων Α. Κάνε κατάλληλο σχήμα,τοποθέτησε τα δεδομένα στο σχήμα και ονόμασε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Ε.Ε. Παρ. HI(I) 2602 Κ.Δ.Π. 375/2004 Αρ. 3849, 30.4.2004 Αριθμός 375 Οι περί Φόρων Κατανάλωσης (Φορολογικές Ατέλειες που Εφαρμόζονται στις Προσωρινές Εισαγωγές Ορισμένων Μεταφορικών Μέσων που Εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

Απολυτήριες εξετάσεις Γ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Απολυτήριες εξετάσεις Γ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Απολυτήριες εξετάσεις Γ Τάξης Ημερήσιου Γενικού Λυκείου ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. 5 03 ΘΕΜΑ Α: Α. γ Α. γ Α3. δ Α4. γ Α5. α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Σ ΘΕΜΑ Β: B. Σωστό το ii. Αιτιολόγηση: Η συνολική ενέργεια της

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις. 2. Η ροπή αδράνειας μιας σφαίρας μάζας Μ και ακτίνας R ως προς άξονα που διέρχεται

Ερωτήσεις. 2. Η ροπή αδράνειας μιας σφαίρας μάζας Μ και ακτίνας R ως προς άξονα που διέρχεται - Μηχανική στερεού σώματος Ερωτήσεις 1. Στερεό στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα. Η γωνιακή ταχύτητα του στερεού μεταβάλλεται με το χρόνο όπως στο διπλανό διάγραμμα ω -. Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση 1. Να αναφέρετε ποια από τα σώματα που φαίνονται στην εικόνα κινούνται. Α. Ως προς τη Γη B. Ως προς το αυτοκίνητο. Α. Ως προς τη Γη κινούνται το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο και ο γλάρος.

Διαβάστε περισσότερα