ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ / ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ / ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

Transcript

1 ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ / ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Φορέας Υλοποίησης : Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Παραδοτέο: Π2δ1 Υπεύθυνοι παραδοτέου: Θ. Ρουσουλιώτη, Β. Παναγωτίδου Όνομα ερευνητή/ερευνήτριας: Πασιά Αναστασία Περιεχόμενο έργου: Κριτικός σχολιασμός, πιλοτική εφαρμογή και βελτιωτικές παρεμβάσεις στο μοντέλο διδακτικής πρότασης για το επίπεδο Β1 Όνομα ερευνητή/ερευνήτριας: Μάρκου Βασιλική Περιεχόμενο έργου: Σχεδιασμός μοντέλου διδακτικής πρότασης για το επίπεδο Β1. Σχέδιο γλωσσικού μαθήματος Επίπεδο Β1 Θέμα Το γλωσσικό μάθημα σχεδιάστηκε με βάση το Νέο Αναλυτικό Εξεταστικό Πρόγραμμα για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας (2013) για το επίπεδο Β1 και τη θεματική «Κατοικία-Περιβάλλον». Ομάδα στόχος Επίπεδο ελληνομάθειας Στο επίπεδο Β1 ο χρήστης της ξένης γλώσσας θεωρείται δυνάμει ανεξάρτητος. Ο υποψήφιος αυτού του επιπέδου μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και αποτελεσματικά σε συνηθισμένες επικοινωνιακές περιστάσεις. Αριθμός εκπαιδευομένων και λοιπά χαρακτηριστικά Το παρόν γλωσσικό μάθημα απευθύνεται σε ενήλικες μαθητές ποικίλων εθνικοτήτων και διαφόρων ηλικιών. Είναι όλοι τους απόφοιτοι τουλάχιστον δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διαμένουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Το χρονοδιάγραμμα του μαθήματος που θα παρατεθεί παρακάτω έχει σχεδιαστεί για μια τάξη με συνολικό αριθμό εκπαιδευομένων από έως 20 άτομα.

2 Γενικός Εκπαιδευτικός Στόχος Γενικός στόχος αυτού του γλωσσικού μαθήματος είναι η απόκτηση γλωσσικών και κοινωνικοπολιτιστικών δεξιοτήτων που θα επιτρέπουν στον χρήστη να περιηγηθεί σε μια ελληνική πόλη, ζητώντας ή δίνοντας οδηγίες. Ειδικοί Εκπαιδευτικοί Στόχοι Οι ειδικοί εκπαιδευτικοί στόχοι του μαθήματος, με βάση το Νέο Αναλυτικό Εξεταστικό Πρόγραμμα για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας (2013): Κατανόηση προφορικού λόγου Σε επίπεδο προφορικής κατανόησης, στόχος του μαθήματος είναι οι μαθητές να είναι σε θέση να κατανοούν οδηγίες που τους δίνονται αναφορικά με συγκεκριμένους προορισμούς. Κατανόηση γραπτού λόγου Σε επίπεδο κατανόησης γραπτού λόγου οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να αναζητούν, μέσα από γραπτά κείμενα, πληροφορίες για συγκεκριμένους προορισμούς. Παραγωγή γραπτού λόγου Σε επίπεδο παραγωγής γραπτού λόγου οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν οδηγίες κατεύθυνσης γενικά ή για συγκεκριμένους προορισμούς. Παραγωγή προφορικού λόγου Σε επίπεδο παραγωγής προφορικού λόγου οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να δίνουν οδηγίες για συγκεκριμένους προορισμούς, να κατονομάζουν και να αποδίδουν βασικές περιγραφές για ποικίλου είδους αξιοθέατα ή και προορισμούς. Καταστάσεις Επικοινωνίας Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε συναλλαγές της καθημερινής ζωής οι οποίες απαιτούν τη χρήση γλωσσικών δομών σε μεγάλο βαθμό σταθερών. Ως μέλη της ελληνόφωνης κοινωνίας, είτε ως επισκέπτες, είτε ως προσωρινοί κάτοικοι, θα πρέπει να είναι σε θέση να εμπλέκονται επιτυχώς σε όλες τις καταστάσεις επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, με το πέρας του γλωσσικού μαθήματος θα πρέπει να είναι σε θέση να ζητούν και να παίρνουν ή να δίνουν πληροφορίες σχετικά με προορισμούς και να παρέχουν βασικές πληροφορίες σχετικά με μέρη ή αξιοθέατα του τόπου όπου διαμένουν και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά. Λεξιλόγιο- Γραμματική Το λεξιλόγιο προκύπτει από τις καταστάσεις επικοινωνίας. Δίνει έμφαση στις λέξεις που δείχνουν κατεύθυνση, στα μέσα μετακίνησης, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των πιο γνωστών αξιοθέατων της πόλης διαμονής αλλά και σε ρήματα στον τύπο της απλής Προστακτικής (Α και Β συζυγίας) που απαντώνται με μεγάλη συχνότητα σε κείμενα ή διαλόγους με θέμα την παροχή οδηγιών.

3 Σχέδιο μαθήματος: Συνοπτική παρουσίαση σε πίνακα Το σχέδιο του μαθήματος σε πίνακα περιλαμβάνει συνοπτικά τις φάσεις του μαθήματος, τους στόχους της κάθε φάσης, την περιγραφή του τρόπου υλοποίησης της, την περιγραφή του τρόπου εργασίας των εκπαιδευομένων μέσα στην τάξη, τα εποπτικά μέσα που χρησιμοποιούνται καθώς και τον προβλεπόμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της κάθε φάσης. Στη συνέχεια ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση. Φάσεις Στόχος Περιγραφή Τρόπος Εποπτικά Χρόνος 1 η φάση: Εισαγωγή 2 η φάση Κυρίως θέμα 3 η Φάση Εξάσκηση 1. Εισαγωγή στο θέμα, αφύπνιση προηγούμενων γνώσεων, προετοιμασία 2. Αφύπνιση προηγούμενων γνώσεων 3. Αφύπνιση προηγούμενων γνώσεων, εισαγωγή στο θέμα Μέρος 1 1.Φτάσαμε στην πόλη- Κατανόηση Γραπτού Λόγου 2. Εμπέδωση λεξιλογίου μέσω προφορικής εξάσκησης Μέρος 2 1.Περιήγηση στα αξιοθέατα- Πολιτιστικές πληροφορίες Μέρος 3 1. Πώς θα πάμε ; Κατανόηση Προφορικού Λόγου Προβολή εικόνων, Προφορική συζήτηση Φύλλο εργασίας (1): άσκηση αντιστοίχησης εργασίας μέσα Ολομέλεια Προτζέκτορας 7 Ατομικά - 3 Προβολή εικόνων Ζευγάρια Προτζέκτορας 5 Φύλλο εργασίας (2): Ανάγνωση κειμένων και συμπλήρωση πληροφοριών Προφορικές ερωτήσεις Παιχνίδι με κάρτες- Οι μαθητές αντιστοιχίζουν κείμενα με εικόνες Οι μαθητές ακούν κείμενο και εντοπίζουν στο χάρτη τη διαδρομή 1. Εξάσκηση Φύλλο εργασίας (3): Συμπλήρωση κενών Ομάδες (3-4 ατόμων), ολομέλεια Προτζέκτορας 12 Ολομέλεια - 4 Ομάδες (3-4 ατόμων) Ζευγάρια Κάρτες, προτζέκτορας Χάρτης, κασετόφωνο/m p3, προτζέκτορας Ατομικά Προτζέκτορας 5 4 η Φάση Γραμματική Μέρος 1 1. Εντοπισμός του προς μελέτη γραμματικού φαινομένου Φύλλο εργασίας (4): Υπογράμμιση σε κείμενο των τύπων της Προστακτικής Ατομικά Πίνακας 3 Μέρος 2 1. Επεξήγηση Προβολή - Προτζέκτορας 3

4 5 η Φάση Ελεύθερη εφαρμογή 6 η Φάση: Κλείσιμο γραμματικού φαινομένου 2. Εξάσκησημετατροπή από ενικό Προστακτικής σε πληθυντικό και αντίστροφα Μέρος 3 1. Οι οδηγίες είναι παιχνίδι! Εξάσκηση μέσω σχηματισμού προστακτικής σε κείμενο με οδηγίες 1. Πώς θα πάω ; Παραγωγή Προφορικού Λόγου διαφανειώνεισήγηση Άσκηση μετατροπής λέξεων που είναι καταγεγραμμένες στον πίνακα Φύλλο εργασίας (5): Συμπλήρωση κενών με τον σωστό τύπο της Απλής Προστακτικής του ρήματος στην παρένθεση Διάλογοι για τη μετακίνηση στην πόλη Ζευγάρια Πίνακας 2 Ομάδες (3 ατόμων), ολομέλεια Ζευγάρια Πίνακας Προτζέκτορας, κάρτες 1. Ολοκλήρωση Προβολή βίντεο Ολομέλεια Προτζέκτορας, ΗΥ 5 2. Ανάθεση εργασίας για το σπίτι Φύλλο εργασίας (6) Ατομικά Σχέδιο μαθήματος: Αναλυτική παρουσίαση 1 η Φάση: Εισαγωγή Η επιλογή του λεξιλογίου που παρουσιάζεται στη φάση της προθέρμανση γίνεται με βάση τις προϋπάρχουσες γνώσεις των μαθητών και τις απαιτήσεις της ύλης που θα παρουσιαστεί στους μαθητές στη συνέχεια του μαθήματος. Ο εκπαιδευτής ξεκινάει το μάθημα προβάλλοντας στον προτζέκτορα τρεις διαφάνειες και μέσω σύντομης συζήτησης αλλά και μέσω της τεχνικής του «καταιγισμού ιδεών», επιδιώκει την ενεργοποίηση της προϋπάρχουσας γνώσης (διαφάνειες 1 και 2), την προετοιμασία για το λεξιλόγιο που θα χρειαστεί στη συνέχεια, αλλά και η εισαγωγή στο θέμα της ενότητας (διαφάνεια 3).

5 Διαφάνεια 1 Διαφάνεια 2

6 Διαφάνεια 3 Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και ο εκπαιδευτής έχει βεβαιωθεί πως οι μαθητές έχουν καταλάβει ποια θα είναι η θεματική της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας, μοιράζει στην τάξη το ακόλουθο φύλλο εργασίας (1) και τους ζητά να το συμπληρώσουν ατομικά.

7 Φύλλο Εργασίας 1 Αντιστοιχίστε τις εικόνες της στήλης 1 με τις λέξεις της στήλης 2, όπως στο παράδειγμα: ΣΤΗΛΗ 1 ΣΤΗΛΗ 2 1 α στάση λεωφορείου 2 β σταθμός τρένου 3 γ οδός 4 δ ευθεία 5 ε αριστερά 6 στ δεξιά 7 ζ πεζόδρομος 8 η λιμάνι Σωστές απαντήσεις: 1 ε (παράδειγμα) 2 α 3 β 4 στ 5 δ 6 η 7 γ 8 ζ Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω άσκησης, και αφού δοθούν οι σωστές απαντήσεις, ο εκπαιδευτής προβάλλει στον προτζέκτορα τη διαφάνεια Νο 4, χωρίζει την τάξη σε ζευγάρια και τους ζητά να καταγράψουν σε μια κόλλα χαρτί τις απαντήσεις με τις οποίες θα συμπλήρωναν τα κενά πεδία του πίνακα που βλέπουν στην προβολή.

8 Διαφάνεια 4 Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος για την υλοποίηση της άσκησης, ο εκπαιδευτής ζητάει από κάθε ομάδα να δώσει προφορικά μία τουλάχιστον απάντηση μέχρι να συμπληρωθεί ο πίνακας. Στη συνέχεια προβάλλει τη διαφάνεια Νο5 με τις απαντήσεις, προκειμένου οι μαθητές να ελέγξουν την ορθότητα όχι μόνο των απαντήσεών τους αλλά να διορθώσουν τυχόν ορθογραφικά λάθη. Διαφάνεια 5

9 2 η Φάση: Κυρίως θέμα Μέρος 1: Φτάσαμε στην πόλη! Ο εκπαιδευτής χωρίζει τους μαθητές σε 4 ομάδες των 4-5 ατόμων. Έπειτα μοιράζει σε όλους το ακόλουθο φύλλο εργασίας (2) και τους ζητά να εργαστούν ομαδικά και να συμπληρώσουν όλα τα κενά του πίνακα που ακολουθεί. Κάθε ομάδα θα έχει το δικό της όνομα (Α, Β, Γ, Δ) και θα ορίσει έναν εκπρόσωπο ο οποίος θα αναλάβει να παρουσιάσει τις απαντήσεις της ομάδας του συμπληρώνοντας στον πίνακα (που ήδη προβάλλεται μέσω προτζέκτορα- βλ.διαφάνεια Νο 6) τη στήλη που αντιστοιχεί στο όνομά της ομάδας του (δηλαδή η ομάδα Α θα παρουσιάσει τις απαντήσεις της στήλης «Ομάδα Α»).. Φύλλο εργασίας 2 Ομάδα Α Ταξιδεύετε με τρένο: Φτάσατε στο Σταθμό Τρένων Θεσσαλονίκης. Μπροστά από τον σταθμό είναι η οδός Μοναστηρίου και ένας σταθμός λεωφορείων. Τα λεωφορεία 2 και 37 σας πηγαίνουν στη στάση Καμάρα. Εκεί κατεβαίνετε. Απέναντι ξεκινάει ο πεζόδρομος Κων. Μελενίκου. Στο δεξί σας χέρι θα έχετε το πάρκο και στο νούμερο 9 θα μας βρείτε! Η κούρσα Ταξί κοστίζει περίπου Ομάδα Γ Ταξιδεύετε με πλοίο: Φτάσατε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Απέναντι από την είσοδο του λιμανιού είναι η οδός Ίωνος Δραγούμη. Την ακολουθείτε μέχρι να βρείτε την οδό Εγνατία, όπου στρίβετε δεξιά. Τα λεωφορεία 2, 14 ή 37 θα σας πάνε στη στάση Καμάρα. Εκεί κατεβαίνετε. Απέναντι ξεκινάει ο πεζόδρομος Κων. Μελενίκου. Στο δεξί σας χέρι θα έχετε το πάρκο με το βυζαντινό τείχος και στο νούμερο 9 θα μας βρείτε! Η κούρσα Ταξί κοστίζει περίπου Ομάδα Β Ταξιδεύετε με λεωφορείο: Φτάσατε στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Τα λεωφορεία 8 και 31 σας πηγαίνουν στη στάση Πανεπιστήμιο όπου και κατεβαίνετε. Απέναντι ξεκινάει ο πεζόδρομος Κων. Μελενίκου. Στο δεξί σας χέρι θα έχετε το πάρκο και στο νούμερο 9 θα μας βρείτε! Η κούρσα Ταξί κοστίζει περίπου Ομάδα Δ Ταξιδεύετε με αεροπλάνο: Φτάσατε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Τα λεωφορεία 70 και 78 διασχίζουν όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατεβαίνετε στη στάση Μουσείο. Πίσω από τη στάση ξεκινάει η οδός Αγγελάκη. Ανεβαίνετε αυτόν τον δρόμο ευθεία πάνω μέχρι να συναντήσετε την οδό Εγνατία. Ανεβαίνετε ευθεία πάνω τον πεζόδρομο της Κων. Μελενίκου, στο δεξί σας χέρι θα έχετε το πάρκο και στο νούμερο 9 θα μας βρείτε! Η κούρσα Ταξί κοστίζει αρκετά, περίπου 10. Πηγή: GR/Default.aspx

10 Αφού διαβάσετε τα παραπάνω κείμενα συμπληρώστε τα κενά του πίνακα που ακολουθεί: Φτάσαμε με Παίρνουμε το λεωφορείο νούμερο Κατεβαίνουμε στη στάση Το ταξί κοστίζει Ομάδα Α Ομάδα Β Ομάδα Γ Ομάδα Δ Διαφάνεια 6 Σωστές απαντήσεις Ομάδα Α Ομάδα Β Ομάδα Γ Ομάδα Δ Φτάσαμε με τρένο λεωφορείο πλοίο αεροπλάνο Παίρνουμε το 2, 37 8, 31 2, 14,37 70, 78 λεωφορείο νούμερο Κατεβαίνουμε Καμάρα Πανεπιστήμιο Καμάρα Μουσείο στη στάση Το ταξί κοστίζει περίπου 6 περίπου 7,5 περίπου 5 περίπου 10 Σχόλια Τα κείμενα της παραπάνω άσκησης είναι αυθεντικά. Προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για το επίπεδο Β1 έγινε τροποποίηση σε ορισμένα σημεία. Οι τροποποιήσεις μπορεί να αφορούν στο λεξιλόγιο, στη γραμματική, στη σύνταξη ή να είναι νοηματικές, για να εξυπηρετούν τους διδακτικούς στόχους.

11 Ενδεικτικά: Αυθεντικό κείμενο Κατεβήκατε στο επιβατικό λιμάνι Θεσσαλονίκης. Έναντι της εισόδου του λιμανιού, Η κούρσα Ταξί δεν θα πρέπει να κοστίζει πάνω από Κείμενο 2: στάση Καμάρα Τροποποιημένο κείμενο Φτάσατε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης Απέναντι από την είσοδο του λιμανιού Η κούρσα Ταξί κοστίζει περίπου στάση Πανεπιστήμιο Σχόλιο Η αντικατάσταση της λέξης κατεβήκατε με το φτάσατε βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν ότι θα συμπληρωθεί εδώ το ερώτημα 1. Το επίθετο επιβατικός αφαιρέθηκε, γιατί δεν αποτελεί συχνό λεξιλόγιο επιπέδου Β1 Η πρόθεση έναντι δεν αποτελεί γραμματικό τύπο που διδάσκεται στο Β1 Απλοποίηση της σύνταξης. Η αλλαγή της λέξης έγινε για να εμφανιστούν κατά την παρουσίαση της άσκησης όσο το δυνατό περισσότερες λέξεις με θέμα τη ζωή στην πόλη. Η ροή του μαθήματος θυμίζει στους μαθητές εκδρομή (άφιξη- ξενάγηση) Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε στη φάση της προθέρμανση προέρχεται από τα κείμενα. Ενδεικτικά: Φτάσατε στο Σταθμό Τρένων Θεσσαλονίκης. Μπροστά από τον σταθμό είναι η οδός Μοναστηρίου και ένας σταθμός λεωφορείων. Τα λεωφορεία 2 και 37 σας πηγαίνουν στη στάση Καμάρα. Εκεί κατεβαίνετε. Απέναντι ξεκινάει ο πεζόδρομος Κων. Μελενίκου. Στο δεξί σας χέρι θα έχετε το πάρκο και στο νούμερο 9 θα μας βρείτε!! Η κούρσα Ταξί κοστίζει περίπου Ο στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές λεξιλόγιο σχετικό με τη θεματική ενότητα ενταγμένο σε κείμενο. Όμως περιλαμβάνονται ερωτήματα που αφορούν παλαιότερες γνώσεις, π.χ. αριθμοί, έτσι ώστε η γνώση να επαναλαμβάνεται, να εμπεδώνεται και οι μαθητές να στηρίζονται στην προϋπάρχουσα γνώση για να προχωρήσουν στη νέα. Ο χωρισμός των μαθητών σε ομάδες ενισχύει το συνεργατικό κλίμα και παράλληλα δημιουργεί κίνητρο στους μαθητές για επίλυση της άσκησης. Η παρουσίαση των σωστών απαντήσεων διευκολύνεται με τη χρήση του προτζέκτορα, όπου προβάλλεται ο πίνακας κενός και ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα συμπληρώνει τις πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται οικονομία χρόνου. Η αυθεντικότητα των κειμένων αυξάνει το ενδιαφέρον των μαθητών. Έτσι μπορεί ο εκπαιδευτικός να παρουσιάσει στην αρχή ή στο κλείσιμο της δραστηριότητας στον προτζέκτορα την εικόνα του ξενώνα όπου θα φτάσουμε τελικά ή να παραπέμψει τους μαθητές να μπουν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα, αν διαθέτουν ατομικούς υπολογιστές στην τάξη.

12 Εξάσκηση στην Παραγωγή Προφορικού Λόγου Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης ο εκπαιδευτής επιδιώκει και πάλι την εξάσκηση των μαθητών στην παραγωγή προφορικού λόγου για δύο λόγους: α) για να βεβαιωθεί ότι έχει εμπεδωθεί το υλικό, β) για να ξεκουράσει τους μαθητές. Ενδεικτικές ερωτήσεις: Ταξιδεύετε; Πώς σας αρέσει να ταξιδεύετε; Έχετε ταξιδέψει με αεροπλάνο; Έχετε ταξιδέψει στην Ελλάδα; Σε ποια μέρη έχετε ταξιδέψει; Πόσο κοστίζουν τα μέσα μετακίνησης στη χώρα σας; Είναι πιο ακριβά/πιο φτηνά σε σχέση με την Ελλάδα;

13 Μέρος 2: Περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης μάντεψε το μέρος! Ο εκπαιδευτής έχει ετοιμάσει 12 καρτέλες όπου σε κάθε μια αναγράφεται το όνομα από ένα χαρακτηριστικό μέρος της Θεσσαλονίκης. Τοποθετεί τις 12 κάρτες ανάποδα πάνω στην έδρα. Η τάξη χωρίζεται σε 3 ή 4 ομάδες (ανάλογα με τον συνολικό τους αριθμό- επιδιώκουμε να έχουμε 3-4 άτομα σε κάθε ομάδα) όπου κάθε φορά ένας από κάθε ομάδα τραβάει μια καρτέλα με το όνομα ενός μνημείου/ αξιοθέατου/ μέρους της Θεσσαλονίκης και το περιγράφει στους υπόλοιπους (χωρίς να χρησιμοποιήσει καμία λέξη από το όνομα του) προσπαθώντας να τους βοηθήσει να το μαντέψουν μέσα σε 30. Κερδίζει η ομάδα που θα έχει μαντέψει τα περισσότερα αξιοθέατα. Προς διευκόλυνση όλων θα προβάλλεται στον πίνακα μια διαφάνεια με τις φωτογραφίες των μνημείων/τοποθεσιών και τις ονομασίες τους (βλ. διαφάνεια Νο7). Λευκός Πύργος Πλατεία Αριστοτέλους Καμάρα Ροτόντα Αρχαία Αγορά Πανεπιστήμιο Πλατεία Ναυαρίνου Δημαρχείο Διεθνής έκθεση Μέγαρο μουσικής Λιμάνι Κάστρα Διαφάνεια 7

14 Μέρος 3: Πώς θα πάμε ; Πρόκειται για δραστηριότητα κατανόησης προφορικού λόγου που υλοποιείται σε ζευγάρια. Κάθε ζευγάρι παίρνει ένα χάρτη με την οδηγία που ακολουθεί: Μόλις επισκεφθήκατε την Αρχαία Αγορά. Θέλετε να φάτε και να πιείτε κάτι. Ακούστε τον διάλογο και σημειώστε τη διαδρομή για την ταβέρνα για την κρεπερί για την καφετέρια για το ζαχαροπλαστείο Κείμενο ηχητικού αρχείου: -Συγγνώμη, μήπως υπάρχει εδώ κοντά κάποια καλή ταβέρνα; -Μμμ, ναι, υπάρχει η ταβέρνα «Η κάνουλα». Είναι πολύ καλή, έχει σπιτικό φαγητό και καλές τιμές. -Πώς θα πάμε εκεί; -Προχωρήστε ευθεία και στρίψτε δεξιά στην οδό Κασσάνδρου. Στον επόμενο δρόμο στρίψτε πάλι δεξιά. Είναι η οδός Ρακτιβάν. -Πολύ ωραία, ευχαριστούμε. Θα πάμε αμέσως! -Μια στιγμή! Η ταβέρνα αυτή ανοίγει μόνο το βράδυ. -Κρίμα Πού μπορούμε να φάμε κάτι τώρα; -Μπορείτε να πάτε στην οδό Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα βρείτε μια κρεπερί. -Πώς θα πάμε εκεί; -Προχωρήστε ευθεία. Στον πρώτο δρόμο που θα συναντήσετε στρίψτε αριστερά. Προχωρήστε πάλι ευθεία. Θα βρείτε το μαγαζί στη διασταύρωση Αγίου Δημητρίου και Σούτσου. -Ευχαριστούμε. Μήπως ξέρετε και κάποια καλή καφετέρια εδώ κοντά; -Ναι, πηγαίνετε στην οδό Ολύμπου και στρίψτε δεξιά. Στο δεύτερο δρόμο στρίψτε αριστερά και αμέσως μετά δεξιά. Στην οδό Κρυστάλλη είναι το καφέ «Αμάν». Έχει ωραία μουσική και σερβίρει λουκούμι μαζί με τον καφέ. -Πολύ ωραία, ξέρετε μας αρέσουν τα γλυκά!

15 -Α, αν σας αρέσουν τα γλυκά να πάτε οπωσδήποτε στη «Δορκάδα». Έχει το καλύτερο παγωτό της πόλης. -Πού είναι αυτό; -Στην οδό Ολυμπιάδος. Πηγαίνετε όλο ευθεία την οδό Φιλήμονα Δραγούμη μέχρι να συναντήσετε την Ολυμπιάδος. Εκεί στρίβετε δεξιά. Στη δεύτερη γωνία θα δείτε στο αριστερό σας χέρι τη Δορκάδα. -Ευχαριστούμε! Η διόρθωση των απαντήσεων γίνεται με προβολή του χάρτη με τη διαδρομή μέσω προτζέκτορα (βλ. διαφάνεια Νο 8) Διαφάνεια 8 Σχόλια Αν οι μαθητές μας διαθέτουν tablet μπορούν να σχεδιάσουν τη διαδρομή ψηφιακά. Η ψηφιακή ηχογράφηση ενός κειμένου γίνεται εύκολα με διάφορα προγράμματα που διαθέτει ο υπολογιστής.

16 3 η Φάση: Εξάσκηση Μέρος 1: Συμπλήρωση κενών Ο εκπαιδευτής μοιράζει το φύλλο εργασίας (3) και ζητά από τους μαθητές, αφού ακούσουν ξανά το κείμενο, να συμπληρώσουν ατομικά τα κενά με τις λέξεις που ακολουθούν: Φύλλο εργασίας 3 πάμε, αριστερά κοντά, οδός, εκεί, ευθεία, διασταύρωση, στρίψτε -Συγγνώμη, μήπως υπάρχει εδώ (1) κάποια καλή ταβέρνα; -Μμμ, ναι, υπάρχει η ταβέρνα «Η κάνουλα». Είναι πολύ καλή, έχει σπιτικό φαγητό και καλές τιμές. -Πώς θα (2) εκεί; -Προχωρήστε ευθεία και στρίψτε δεξιά στην οδό Κασσάνδρου. Στον επόμενο δρόμο στρίψτε πάλι δεξιά. Είναι η (3) Ρακτιβάν. -Πολύ ωραία, ευχαριστούμε. Θα πάμε αμέσως! -Μια στιγμή! Η ταβέρνα αυτή ανοίγει μόνο το βράδυ. -Κρίμα Πού μπορούμε να φάμε κάτι τώρα; -Μπορείτε να πάτε στην οδό Αγίου Δημητρίου. (4) θα βρείτε μια κρεπερί. -Πώς θα πάμε εκεί; -Προχωρήστε ευθεία. Στον πρώτο δρόμο που θα συναντήσετε (5) αριστερά. Προχωρήστε πάλι ευθεία. Θα βρείτε το μαγαζί στη (6) Αγίου Δημητρίου και Σούτσου. -Ευχαριστούμε. Μήπως ξέρετε και κάποια καλή καφετέρια εδώ κοντά; -Ναι, πηγαίνετε στην οδό Ολύμπου και στρίψτε δεξιά. Στο δεύτερο δρόμο στρίψτε (7) και αμέσως μετά δεξιά. Στην οδό Κρυστάλλη είναι το καφέ «Αμάν». Έχει ωραία μουσική και σερβίρει λουκούμι μαζί με τον καφέ. -Πολύ ωραία, ξέρετε μας αρέσουν τα γλυκά! -Α, αν σας αρέσουν τα γλυκά να πάτε οπωσδήποτε στη «Δορκάδα». Έχει το καλύτερο παγωτό της πόλης. -Πού είναι αυτό; -Στην οδό Ολυμπιάδος. Πηγαίνετε όλο (8) την οδό Φιλήμονα Δραγούμη μέχρι να συναντήσετε την Ολυμπιάδος. Εκεί στρίβετε δεξιά. Στη δεύτερη γωνία θα δείτε στο αριστερό σας χέρι τη Δορκάδα. -Ευχαριστούμε! Σωστές απαντήσεις (1) κοντά (2) πάμε (3) οδός (4) εκεί (5) στρίψτε (6) διασταύρωση (7) αριστερά (8) ευθεία

17 Σχόλια Ο έλεγχος ορθότητας των απαντήσεων από τους ίδιους τους μαθητές ενισχύει την αυτόνομη μάθηση. Εναλλακτικά ο εκπαιδευτικός μπορεί να παρουσιάσει τις λύσεις στον πίνακα ή σε διαφάνεια μέσω προτζέκτορα (βλ. διαφάνεια Νο 9). Διαφάνεια 9

18 4 η Φάση: Γραμματική Μέρος 1: Εντοπισμός γραμματικού φαινομένου Στόχος αυτής της φάσης είναι να οδηγηθούν οι μαθητές στην ανακάλυψη του γραμματικού φαινομένου προς μελέτη που είναι η Απλή Προστακτική ρημάτων της Ενεργητικής Φωνής Α και Β συζυγίας (καθώς και σύντομη αναφορά στα ρήματα σε -άω). Η επιλογή του συγκεκριμένου γραμματικού φαινομένου βασίστηκε στο Νέο Αναλυτικό Εξεταστικό Πρόγραμμα για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας (2013) για το επίπεδο Β1, στο οποίο αναφέρεται ότι η ενότητα ενδείκνυται για να διδαχθούν τύποι, όπως: «Προστακτική Απλή Ενεργητικής Φωνής Α και Β συζυγίας (στρίψε, κοίτα, προχωρήστε/ περπατήστε και γνωρίστε την πόλη σας )» Ο εκπαιδευτής μοιράζει στους μαθητές το παρακάτω κείμενο (φύλλο εργασίας 4) και τους ζητά να βρουν και να υπογραμμίσουν τις λέξεις τις οποίες χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του κειμένου προκειμένου να πει στους αναγνώστες τι πρέπει να κάνουν. Οι λέξεις που πρέπει να υπογραμμιστούν δηλώνουν ενέργεια (δηλαδή πρόκειται για ρήματα). Φύλλο εργασίας 4 Χάρτης Θησαυρού Σε ένα καλά κρυμμένο χαρτί βρέθηκαν οι παρακάτω οδηγίες που δίνουν την τοποθεσία ενός θησαυρού. 1. Πάρε τον καλύτερο φίλο σου, όργανα και εργαλεία και πήγαινε στην άκρη της Μεγάλης Ερήμου όπου υπάρχει ένα παλιό άγαλμα. Άφησε τον φίλο σου να περιμένει στο άγαλμα. 2. Περπάτησε βορειοανατολικά για 600 μέτρα. Εκεί υπάρχει μια στρογγυλή πέτρα. 3. Στρίψε δεξιά και περπάτησε πάνω σε ευθεία με την πλάτη προς το άγαλμα. Συνέχισε έτσι σε ευθεία, για 400 μέτρα και θα φτάσεις σε μια τετράγωνη πέτρα. 4. Στρίψε δεξιά και περπάτησε κάθετα στην ευθεία που συνδέει τον φίλο σου με την τετράγωνη πέτρα. 5. Προχώρησε σε ευθεία για άλλα 500 μέτρα. 6. Σταμάτησε. Εκεί ακριβώς βρίσκεται ο Θησαυρός. Πηγή: (με αλλαγές) Οι λέξεις που θα πρέπει να υπογραμμιστούν είναι οι ακόλουθες: πάρε, πήγαινε, άφησε, περπάτησε, στρίψε, συνέχισε, προχώρησε, σταμάτησε

19 Μέρος 2: Επεξήγηση γραμματικού φαινομένου Ο εκπαιδευτής καταγράφει τις απαντήσεις των εκπαιδευομένων στον πίνακα. Αρχικά εστιάζει στο γεγονός ότι αυτούς τους τύπους τους συναντάμε όταν δίνουμε οδηγίες ή γενικά λέμε σε κάποιον να κάνει κάτι. Έπειτα, προβάλλει στον πίνακα τις 2 διαφάνειες (10 και 11) στις οποίες περιγράφεται ο τρόπος σχηματισμού της Απλής Προστακτικής. Διαφάνεια 10 Διαφάνεια 11

20 Εξάσκηση Ο εκπαιδευτής, αφού βεβαιωθεί ότι η παρουσίαση του γραμματικού φαινομένου έχει γίνει κατανοητή, ζητά από τους εκπαιδευομένους να εργαστούν ανά ζευγάρια και σχηματίσουν την Προστακτική μερικών εκ των ρημάτων που καταγράφηκαν νωρίτερα στον πίνακα (πιο συγκεκριμένα των ρημάτων: άφησε, περπάτησε, στρίψε, συνέχισε, προχώρησε, σταμάτησε) και στον άλλο τους τύπο (δηλαδή αν βρήκαν Προστακτική ενικού να σχηματίσουν Προστακτική πληθυντικού και αντίστροφα). Σωστές απαντήσεις: αφήστε, περπατήστε, στρίψτε, συνεχίστε, προχωρήστε, σταματήστε Οι απαντήσεις μπορούν να καταγραφούν στον πίνακα δίπλα στα ήδη καταγεγραμμένα ρήματα.

21 Μέρος 3: Οι οδηγίες είναι παιχνίδι! Ο εκπαιδευτής ζητάει από τους μαθητές να χωριστούν σε ομάδες των τριών ατόμων. Έπειτα τους μοιράζει το ακόλουθο φύλλο εργασίας (5) και τους ζητά να συμπληρώσουν τα κενά γράφοντας το σωστό τύπο του ρήματος στην παρένθεση σε τύπο της Απλής Προστακτικής. Φύλλο εργασίας 5 Παίρνοντας το Relic 1 1. Για να πάρεις το Relic,.. (ακολουθώ) τις οδηγίες μου. 2. Η έξοδος είναι ευθεία. Εσύ.(πηγαίνω) στον τοίχο που βρίσκεται αριστερά από την έξοδο. 3..(πατάω) το κουμπί που βρίσκεται πάνω στον τοίχο. 1 Πρόκειται για ένα βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας.

22 4.(τρέχω) ευθεία. Πριν φτάσεις στο τέλος, (στρίβω) στρίψε αριστερά. 5. Χωρίς να σταματήσεις,.(πηδάω) προς την κολόνα. 6 (πατάω) το κουμπί στον τοίχο,..(στρίβω) δεξιά και.(πηδάω) στην πλατφόρμα. (τρέχω) ευθεία και..(σκαρφαλώνω) στην κολόνα. 7. Μόλις φτάσεις στην κορυφή (πηδάω) προς τη δεξιά μεριά του χαμηλού τοίχου και όχι προς την αριστερή.

23 8. Μετά (στρίβω) δεξιά και.. (περπατάω) πάνω στο σωλήνα. Μετά (πηδάω) στη μικρή επιφάνεια. 9 (πηδάω) αριστερά στον βράχο και (σκαρφαλώνω) στην κολόνα. Μόλις είσαι στην κορυφή, (στρίβω) δεξιά και (πηδάω) στη σκεπή. 10 (τρέχω) ευθεία ως την άκρη της πλατφόρμας.

24 11 Λίγο πριν φτάσεις στο τέλος,.(τρέχω) ευθεία,..(στρίβω) ελαφρώς δεξιά και..(πηδάω) στον στύλο. Μπράβο! Είσαι μπροστά στο Relic. Πηγή: (γραμμή 11, «αυτές τις εικόνες», με αλλαγές) Σχόλια Ελέγχουμε την άσκηση με παρουσίαση των απαντήσεων σε ολομέλεια και καταγραφή τους στον πίνακα. Σημαντικό κριτήριο για τη διαμόρφωση ασκήσεων εμπέδωσης είναι το δυναμικό της ομάδας και η ηλικία των μαθητών. Τα οπτικά ερεθίσματα (εικόνες, βίντεο) πρέπει να είναι κατάλληλα για την ομάδα-στόχο. Επομένως, αν η ομάδα στόχος είναι νεαρής ηλικίας, η παραπάνω άσκηση θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους γιατί, λίγο πολύ, οι περισσότεροι έχουν ασχοληθεί ή έστω έχουν ακουστά τα βιντεοπαιχνίδια αυτού του τύπου. Αν η ομάδα στόχος όμως απαρτίζεται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενδεχομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλο υλικό για τη σύνταξη ανάλογης άσκησης.

25 5 η Φάση: Ελεύθερη εφαρμογή Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει μια διαφάνεια με τον χάρτη της Θεσσαλονίκης: Διαφάνεια 12 Έχει ήδη ετοιμάσει 8 κάρτες με τα ονόματα από τα αξιοθέατα που εμφανίζονται στον χάρτη και τις κρατά στα χέρια του αναποδογυρισμένες: Αγία Σοφία Δημαρχείο Λευκός Πύργος Ροτόντα Πανεπιστήμιο Πλατεία Ναυαρίνου Λιμάνι Καμάρα Ζητάει από τους μαθητές να χωριστούν σε ζευγάρια και να τραβήξουν 2 κάρτες. Η πρώτη είναι το σημείο αφετηρίας και η δεύτερη ο προορισμός. Τα ζευγάρια κάνουν διάλογο μεταξύ τους όρθια μπροστά στον πίνακα, υποδεικνύοντας με το χέρι ή το λέιζερ ο ένας τις οδηγίες που του δίνει ο άλλος. Αφού ολοκληρώσουν τον πρώτο διάλογο, στη συνέχεια εναλλάσσουν ρόλους αντιστρέφοντας ταυτόχρονα και τον ρόλο της κάρτας: ό,τι στον πρώτο διάλογο είναι αφετηρία στον δεύτερο θα θεωρείται προορισμός και αντίστοιχα ό,τι στον πρώτο διάλογο ήταν προορισμός στον δεύτερο διάλογο θα θεωρείται αφετηρία.

26 6 η Φάση: Κλείσιμο Ένας ευχάριστος τρόπος να ολοκληρωθεί το μάθημα και να επιτευχθεί η σύνδεση με το επόμενο, είναι η προβολή ενός βίντεο σχετικού με το θέμα της ενότητας, όπως για παράδειγμα: Οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο και αναγνωρίζουν σημεία της πόλης που αναφέρθηκαν στο γλωσσικό μάθημα ενώ εντοπίζουν στοιχεία που αφορούν την κοινωνία και τον πολιτισμό. Ταυτόχρονα, ο εκπαιδευτής, εφόσον θεωρεί ότι το υλικό έχει εμπεδωθεί από όλους, μπορεί να παραπέμψει σε εργασία project που μπορούν να ετοιμάσουν οι μαθητές δουλεύοντας σε ομάδες για τα επόμενα μαθήματα: Συγκεκριμένα καλούνται να επιλέξουν οποιοδήποτε αξιοθέατο επιθυμούν (εντός ή εκτός Ελλάδος) και ετοιμάσουν υλικό με ποικίλες πληροφορίες και να το παρουσιάζουν στην τάξη. Εργασία για το σπίτι Φύλλο εργασίας 6 Έλαβες από τον φίλο σου το ακόλουθο μήνυμα. Γράψε την απάντησή σου, δίνοντας οδηγίες στον φίλο σου. (150 λέξεις). Φτάνω σήμερα στις 8 το βράδυ στον σταθμό των τρένων. Έχω τα κλειδιά του σπιτιού σου αλλά δεν ξέρω πώς να πάω από τον σταθμό ως εκεί! Μετά πρέπει να πάω σε ένα πάρτι στο λιμάνι και το πρωί θα πρέπει να είμαι στα Πανεπιστήμια. Πώς θα πάω από το σπίτι σου στο λιμάνι και πώς στα Πανεπιστήμια; Και μην μου πεις για ταξί! Το ξέρεις πως δεν έχω λεφτά για τέτοια!!! Φιλιά Παύλος ΥΓ. Ξέρεις κάπου καλά να πάω το Σάββατο για φαγητό; Έλα, Παύλο, δεν είναι δύσκολο να έρθεις στο σπίτι μου.. Καλό ταξίδι!

27 Σχόλια Η εργασία που προτείνεται για το σπίτι, στηρίζεται στο Νέο Αναλυτικό Εξεταστικό Πρόγραμμα για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας επιπέδου Β1, στο οποίο αναφέρεται ως βασικός σκοπός: Δίνω βασικές πληροφορίες για μια περιοχή με την οποία έχω ιδιαίτερη εξοικείωση (ως τόπο διαμονής, εργασίας, διακοπών, αναψυχής) Η συγκεκριμένη εργασία για το σπίτι αποτελεί μεταφορά των γνώσεων που αποκτήθηκαν στο γλωσσικό αυτό μάθημα σε ένα άλλο συγκείμενο. Ανάλογα με τις ανάγκες των εκπαιδευομένων μπορούν οι εργασίες για το σπίτι να είναι περισσότερο ή λιγότερο δομικές και κατευθυνόμενες. Η συνάφειά τους με το γλωσσικό μάθημα που προηγήθηκε εξυπηρετεί την εμπέδωση της γνώσης.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος.

1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Καβάλα. Θάσος. ΜΑΘΗΜΑ ΔΥΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1 H Ελλάδα Κάνετε ερωτήσεις και απαντήσεις. Χρησιμοποιήσετε τις λέξεις κοντά, μακριά, δίπλα, απέναντι, δεξιά, αριστερά, πίσω... Θεσσαλονίκη Καβάλα Κέρκυρα Θάσος Σαμοθράκη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας [Ε9]

Η διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας [Ε9] [Εγκυκλοπαιδικός Οδηγός] Η διδασκαλία της νέας ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας [Ε9] Νιόβη Αντωνοπούλου - Δήμητρα Μανάβη Κείμενο 1: Σχεδιασμός γλωσσικών μαθημάτων. Ο όρος σχεδιασμός γλωσσικών μαθημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

1. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε μέρα. Λ. 2. Η κατοικία του ασθενούς απέχει πολύ από το ιατρείο. Σ. 3. Ο ασθενής δουλεύει μόνο τις πρωινές ώρες.

1. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε μέρα. Λ. 2. Η κατοικία του ασθενούς απέχει πολύ από το ιατρείο. Σ. 3. Ο ασθενής δουλεύει μόνο τις πρωινές ώρες. Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Τηλεφωνική συνδιάλεξη Θεματική: Γιατρός Θα ακούσετε (2) φορές έναν διάλογο μεταξύ μιας γραμματέα ιατρείου και ενός

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν (Σ) ή όχι (Λ) με τo κείμενo.

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν (Σ) ή όχι (Λ) με τo κείμενo. υγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αφήγηση Θεματική: Ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση, καθημερινή ζωή Άσκηση κατανόησης Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, δεν θα καθυστερήσετε. Οι ερωτήσεις είναι πολύ λίγες. Έχετε κόψει τελείως κάποια από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα;

Δημοσιογράφος: Όχι, όχι, δεν θα καθυστερήσετε. Οι ερωτήσεις είναι πολύ λίγες. Έχετε κόψει τελείως κάποια από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα; Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Συνέντευξη Θεματική: Καθημερινή ζωή συνήθειες Θα ακούσετε (2) φορές έναν διάλογο μεταξύ ενός δημοσιογράφου που κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ Οκτωβρίου 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ 16-17 Οκτωβρίου 2009 Σημερινή κατάσταση της Περιφέρειας Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από Ελλάδα Διδάσκοντες με μακροχρόνια εμπειρία ελληνικής ή

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αγγελία Θεματική: Αγορά Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω αγγελίες και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL)

ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) ΕΕΓΔ Οδηγίες προς τους μαθητές για τη χρήση του λογισμικού εξέτασης (EL) Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 2 ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΕΣΤ 3 2.1 Η σύνδεση με το σύστημα (log-in) 3 2.2 Έλεγχος του ήχου για το

Διαβάστε περισσότερα

κατανόηση διαλόγου, συμπλήρωση ερωτηματολογίου 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με το ερωτηματολόγιο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

κατανόηση διαλόγου, συμπλήρωση ερωτηματολογίου 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με το ερωτηματολόγιο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Συνέντευξη στο δρόμο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1-2 διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ ΚΤΕΛ Λιοσίων ή στο ΚΤΕΛ Κηφισού. Πεδίο του Άρεως ΚΤΕΛ Αττικής Μαυροµµαταίων στην Αθήνα Από ΚΤΕΛ Λιοσίων προς Οµόνοια.

Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ ΚΤΕΛ Λιοσίων ή στο ΚΤΕΛ Κηφισού. Πεδίο του Άρεως ΚΤΕΛ Αττικής Μαυροµµαταίων στην Αθήνα Από ΚΤΕΛ Λιοσίων προς Οµόνοια. Στόχος σου, είναι να φτάσεις στον Κατασκηνωτικό και εκπαιδευτικό Κέντρο «Τα Κονάκια», του Σώµατος Ελληνικού Οδηγισµού στην Αγία Μαρίνα Νέας Μάκρης Αττικής Εάν έχεις έρθει µε ΚΤΕΛ από τον τόπο σου, θα βρίσκεσαι

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης

Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Ε Τάξη Όνομα: Ημερομηνία 1. Ορθογραφία 2. Άκουσε και βάλε στο φαγητό που αρέσει στη Μαρίνα. 1 3. Σημείωσε με το ζώο που έχει το κάθε παιδί. Μαρίνα Γάτα σκύλος κουνέλι χρυσόψαρο

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες

Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες Συγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου Τύπος κειμένου: Διάλογος Θεματική: Δημόσιες Υπηρεσίες Ο Κώστας πάει στην τράπεζα για να ανοίξει λογαριασμό. Ακούστε τον διάλογο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γραμματική εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος. Δε διδάσκεται χωριστά, αλλά με βάση την ενιαία προσέγγιση της γλώσσας, όπου έμφαση δίνεται στη λειτουργική χρήση της. Διδάσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ Αναλυτικό Πρόγραμμα Πού μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο

Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο Επίσκεψη στο ζωολογικό πάρκο A visit to the zoo (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 1, Think Teen! A Γυμνασίου Αρχαρίων) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Βασικά θέματα Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά

Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά Σχέδιο μαθήματος στα μαθηματικά Τάξη Δ 2 Ενότητα 7: Μάθημα 5: Αναπτύγματα γεωμετρικών στερεών Εκπαιδευτικός: Νεοκλής Χαραλάμπους Διάρκεια: 80 Ημερ/νία: 14/03/18 Α Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Δείκτες επιτυχίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Α Γυμνασίου διδάσκεται τρεις (3) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος

Κινηματόγραφος, φαρμακείο, ταχυδρομείο, μανάβικο, τράπεζα, βιλιοπωλείο, μουσείο, περίπτερο, φούρνος 1. Πού πρέπει να πάς; a. Αν θέλεις να αγοράσεις φρούτα; b. Αν θέλεις να στείλεις ένα γράμμα; c. Αν θέλεις να αγοράσεις μια εφημερίδα; d. Αν θέλεις να αγοράσεις ψωμί; e. Αν πρέπει να αγοράσεις φάρμακα;

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Μικρές Αγγελίες Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών

Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου στη διδασκαλία αλλόγλωσσων μαθητών Έλλη Χατζηγεωργίου, Μόνιμη Καθηγήτρια Φιλολογικών Μαθημάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ιδέες για δημιουργική χρήση του Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος!

Σωστό ή λάθος; Αν η πρόταση είναι σωστή βάλε ένα Χ κάτω από το ΣΩΣΤΟ ή κάτω από το ΛΑΘΟΣ, αν η πρόταση είναι λάθος! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Είμαι ο Στέφανος! Γεια σας φίλοι και φίλες μου! Το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ΠΟΚΕΜΟΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού www.hcc.edu.gr οργανώνει από το 2000 σε σταθερή βάση, κάθε φθινόπωρο, άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Δεύτερη διδακτική πρόταση Ξενοδοχεία Ενδεικτική διάρκεια: 1 διδακτική ώρα Ομάδα στόχος: παιδιά ή ενήλικες Διδακτικός στόχος: προγραμματισμός διακοπών Στρατηγικές:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Σκοπός: Να ορίσει το περιεχόμενο διδασκαλίας και μάθησης του Α Επιπέδου ελληνομάθειας. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14. Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2013/14 Μιχαηλίδου Αγγελική Λάλας Γεώργιος Περιγραφή Πλαισίου Σχολείο: 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Τμήμα: Β 3 Υπεύθυνος καθηγητής: Δημήτριος Διαμαντίδης Συνοδός: Δημήτριος Πρωτοπαπάς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου

Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο. Μαρία Παπαδοπούλου Γραμματισμός στο νηπιαγωγείο Μαρία Παπαδοπούλου ΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ Η διδακτέα ύλη αντιμετωπίζεται με «ακαδημαϊκό» τρόπο. Θεωρητική προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Σχέδιο Διδασκαλίας Τάξη: Γ Γυμνασίου Ενότητα: 4 η Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Δύο περίοδοι Για τη διδασκαλία ολόκληρης της ενότητας διατίθενται 7

Διαβάστε περισσότερα

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης

MULTICOM 112. Οδηγίες χρήσης MULTICOM 112 Οδηγίες χρήσης Σκοπός Στόχος του προγράμματος Multicom-112 είναι να βοηθήσει το προσωπικό των επιχειρησιακών κέντρων να αναπτύξουν βασικές γλωσσικές δεξιότητες μέχρι το σημείο όπου θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός

ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός ATS2020 Μαθησιακός Σχεδιασμός CC BY-NC-SA Συγγραφέας: Άντρη Αρμεύτη Σχολείο: Γυμνάσιο Λύκειο Λευκάρων Υποστηρίκτρια: Μαρία Κωνσταντίνου (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) Χώρα: Κύπρος Γλώσσα: Ελληνικά Γενική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού: Γκουντέλα Βασιλική Ειδικότητα: Φιλόλογος (ΠΕ2) Σχολείο: 4 ο Γυμνάσιο Κομοτηνής Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Διάρκεια: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Mία πρόταση για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο

Mία πρόταση για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο Mία πρόταση για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο Θέμα: Επεξεργασία λεξιλογίου με τη βοήθεια ηλεκτρονικών λεξικών Εισαγωγή: η επεξεργασία του λεξιλογίου των ενοτήτων στο μάθημα της αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας

Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας Παράδειγμα σχεδιασμού και παρουσίασης μικροδιδασκαλίας Στο τρίτο άρθρο αυτής της σειράς, η οποία αποτελεί μια πρώτη, μικρή απάντηση στις ανάγκες των εκπαιδευτών του σεμιναρίου της 12 ης & 13 ης Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Ιστορία της Μεσαιωνικής και Νεότερης Μουσικής 565-1815 Διδακτική προσέγγιση με τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Ιστορίας Β Λυκείου» Μαυρογιάννη Άρια (Αριστέα) Φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης

Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός. A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης Μέθοδος-Προσέγγιση- Διδακτικός σχεδιασμός A. Xατζηδάκη, Π.Τ.Δ.Ε. Παν/μιο Κρήτης 1. MΕΘΟΔΟΣ Ο όρος μέθοδος, έτσι όπως χρησιμοποιείται στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, έχει ποικίλες σημασίες. Διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων

Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Παιχνίδια για βελτίωση ικανοτήτων Διασκεδαστικά παιχνίδια για να βελτιωθούν οι ικανότητες του παιδιού σας Βελτίωση της κριτικής σκέψης του παιδιού σας Όμορφο ανακάτεμα. Οι ικανότητες της κριτικής σκέψης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εργασία 2η Ανάπτυξη σεναρίου σχεδίου μαθήματος με χρήση εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Πύλη Ηλεκτρονικής Μάθησης του ΕΔΙΑΜΜΕ

Πύλη Ηλεκτρονικής Μάθησης του ΕΔΙΑΜΜΕ του ΕΔΙΑΜΜΕ Μαρία Καραβελάκη, Αναλύτρια εκπαιδευτικών συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 5 η Διημερίδα, 15-16 Μαρτίου 2 0 1 4 του ΕΔΙΑΜΜΕ Η πύλη Ηλεκτρονικής Μάθησης αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης

Άκουσµα. ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου. Εγχειρίδιο χρήσης Άκουσµα ιαδικτυακό λογισµικό για την εξάσκηση στη δεξιότητα της κατανόησης προφορικού λόγου Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόµενα 1 Το λογισµικό «Άκουσµα»... 3 2 Πλοήγηση στο λογισµικό... 3 2.1 Επιλογή χρήστη...

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Λαχτάρα για φαγητό Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

h t t p s : / / k p p. c t i. g r

h t t p s : / / k p p. c t i. g r Οδηγός Αξιοποίησης Υποστηρικτικού Υλικού για την προετοιμασία του μαθητή Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την υποστήριξη μαθητών και στους μαθητές που ενδιαφέρονται να προετοιμαστούν για

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας

Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας Β Λυκείου Καθηγήτρια: Καζέλα Αργυρώ Σχολείο: Λύκειο Αγίας Φυλάξεως 27/2/2018 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ενότητα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ Σ: Τι γνωρίζουμε ήδη και κάποιες καινούριες πληροφορίες

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ Σ: Τι γνωρίζουμε ήδη και κάποιες καινούριες πληροφορίες ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ Σ: Τι γνωρίζουμε ήδη και κάποιες καινούριες πληροφορίες Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Οδηγίες και επισημάνσεις για τον Σχεδιασμό Διδακτικής Ενότητας στα φιλολογικά μαθήματα. Παράδειγμα εφαρμογής.

Θέμα: Οδηγίες και επισημάνσεις για τον Σχεδιασμό Διδακτικής Ενότητας στα φιλολογικά μαθήματα. Παράδειγμα εφαρμογής. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 2015-2016 Β ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στην Β Γυμνασίου διδάσκεται δυόμισι (2,5) περιόδους την εβδομάδα. Συνεπώς, το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι.

HomeWork. Οδηγίες Χρήσης. Ένας δάσκαλος στο σπίτι. HomeWork Ένας δάσκαλος στο σπίτι Οδηγίες Χρήσης www.iscool.gr Περιεχόμενα Σύνδεση στο e-homework - 2 - Επιλογή μαθήματος - 3 - Επεξήγηση περιεχομένων βιβλίου - 5 - Μπάρα λειτουργίας video - 7 - Περιήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Τρίτη διδακτική πρόταση Κατοικίδια ζώα Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας

Προγράμματα παρέμβασης στα Μαθηματικά, Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD, Σχολική Σύμβουλος 6ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-Α Φ.Α. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ: ΣΧΟΛΕΙΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ:... ΤΑΞΗ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ: ΔΙΑΡΚΕΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΓΟΥ Κατανοεί βασικές χωρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια: 2 ώρες Υπογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη

Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Ο Προγραμματισμός στην Πράξη Το περιβάλλον προγραμματισμού MicroWorlds Pro Μενού επιλογών Γραμμή εργαλείων Επιφάνεια εργασίας Περιοχή Καρτελών Κέντρο εντολών Καρτέλες Οι πρώτες εντολές Εντολές εμφάνισης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι ΕΝΟΤΗΤΑ 13 Με ιπτάμενο δελφίνι A ΜΕΡΟΣ Α. ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ Οι φίλοι μας πάνε διακοπές: Μπρίντεζι - Κέρκυρα με ιπτάμενο δελφίνι Αλέξανδρος: Λοιπόν, πώς θα ταξιδέψουμε; Βασιλική: Με

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Τότε και Τώρα (Βιβλίο Ελληνικά με την παρέα μου 2) ΜΑΘΗΜΑ 1 Πώς ήσασταν έτσι; ΣΚΟΠΟΣ Προχωρημένοι Να μπορούν να αφηγηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή

Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Δρ. Μάριος Ψαράς Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Η γλώσσα, ως το κατεξοχήν επικοινωνιακό εργαλείο, δεν αποτελεί ένα πεπερασμένο σύνολο γνώσεων γραμματικής, λεξιλογίου και κειμενικών ειδών που κατακτάται

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Πρώτη διδακτική πρόταση Φίλοι δι αλληλογραφίας Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι

The Mind. Mind σε ένα νέο επίπεδο.επιλέξτε ένα από τα δύο μουσικά κομμάτια στο CD. Με το πρώτο κομμάτι The Mind Παίκτες: 2-4 Ηλικία: 8 ετών και άνω Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά Wolfgang Warsch Ας γίνουμε ένα...! Όσο προχωρείτε σε αυτό το πείραμα, τόσο περισσότερο βιώνετε το The Mind σε μια νέα διάσταση. Λαμβάνετε

Διαβάστε περισσότερα

«Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά

«Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ / Ε. Κ. «ΑΘΗΝΑ» «Αερόστατο» Διαδικτυακή πύλη ψυχαγωγίας και μάθησης για μικρά παιδιά Οδηγίες: Δημιουργία ασκήσεων 2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Δημιουργία ασκήσεων...

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015

Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Παρουσιάσεις με Αντίκτυπο (High Impact Presentations) Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 19/10/2015 Τι Είναι μια Παρουσίαση Επικοινωνία σε προφορικό λόγο Η Σημασία του Προφορικού Λόγου (1) Έχει μεγαλύτερη δύναμη από

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel

Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 - Εξοικείωση με τον μικρόκοσμο του ρομπότ Karel Δραστηριότητα 1 γνωριμία με το περιβάλλον Karel (1) Κατεβάστε τον μικρόκοσμο Karel γράφωντας στον φυλλομετρητή σας: http://5sek-acharn.att.sch.gr/downloads/karel_domimenos.rar

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15

Κυκλοφοριακή Αγωγή. «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη. Σχολικό έτος 2014-15 Κυκλοφοριακή Αγωγή «Κυκλοφορώ με ασφάλεια!» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας - Γ Τάξη Σκοπός του προγράμματος είναι: Σχολικό έτος 2014-15 α) Ο εμπλουτισμός της γνώσης και η κατανόηση των βασικών κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα