ΗΒ λυκείουπαρουσιάζειτην ερευνητικήεργασία (project)µε θέµατην «Ενδυµασίακαιτην εξέλιξητηςµέσαστοχρόνο».

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΒ λυκείουπαρουσιάζειτην ερευνητικήεργασία (project)µε θέµατην «Ενδυµασίακαιτην εξέλιξητηςµέσαστοχρόνο»."

Transcript

1 ΗΒ λυκείουπαρουσιάζειτην ερευνητικήεργασία (project)µε θέµατην «Ενδυµασίακαιτην εξέλιξητηςµέσαστοχρόνο».

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

3 ΤΙΕΙΝΑΙΕΝ ΥΜΑΣΙΑ

4 Από τους μεσαιωνικούς χρόνους έως και σήμερα χρησιμοποιείται η λέξη ρούχο. Ανάγκη για ρουχισμό είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη που έχει σχέση με τις λειτουργίες του οργανισμού μας και η ικανοποίηση της είναι απαραίτητη για να επιβιώσουμε. Η ένδυση περικλείει κάθε τροποποίηση του παρουσιαστικού ενός ατόμου απόταρούχακαιτααξεσουάρμέχριτομακιγιαζ, το χτένισμα, τα κοσμήματα, τα εσώρουχα, τις βάτες, ακόμηκαιτηχειρουργικήαλλαγή. Ενδυμασία λοιπόν, είναι το σύνολο των εξωτερικών ενδυμάτων, δηλαδή το σύνολο των διάφορων αντικειμένων που φοράει ο άνθρωπος σε μια στιγμή του χρόνου με σκοπό και προστασία, την εξυπηρέτηση, την άνεση, την αξιοποίηση και την αισθητική ομορφιά της ζωής του. Ο άνθρωπος από τηναρχήτηςζωήςτουπροσπάθησενακαλύψειτις βασικές του ανάγκες όπως και να προστατέψει το σώμα του από τις καιρικές συνθήκες.

5 ΙΣΤΟΡΙΚΗΕΞΕΛΙΞΗΤΗΣ ΕΝ ΥΜΑΣΙΑΣ-ΗΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΗΕΝ ΥΜΑΣΙΑ

6 α. Ιστορικήεξέλιξητηςενδυµασίας Παλαιολιθική εποχή: πρώτα ενδύματα (δέρματα ζώων, γούνες και φύλλα από δέντρα).

7 Νεολιθική εποχή: δημιουργία υφαντικής με την εφεύρεση αργαλειού,κατασκευή πρώτων υφασμάτων

8 Μεσοποταμία: ρούχα από υφάσματα με κρόσσια

9 Αίγυπτο: οι άντρες: κοντό κομμάτι ύφασμα πουτύλιγανγύρωαπότην περιφέρειάτους. Οιγυναίκες:ένααπλόμακρύ, πολύ εφαρμοστό φόρεμα.

10 αρχαία ελληνική ενδυμασία: ορθογώνια υφάσματα καιγιαταδύοφύλα. Κυριότερα: χιτώνας και ιμάτιο. Ρούχα απλά και λειτουργικά.

11 Η μεσαιωνική ενδυμασία στη Δυτική Ευρώπη: Γυναίκες: δυο μακριά φορέματα, το ένα πάνω απότοάλλο. άντρες: κοντό πουκάμισο και παντελόνια.

12 Στην Αναγέννηση(15ος-16ος αι.): πολυτελή ενδύματαμεόγκο. Κατάτο17οαιώνα: δαντέλες,φιόγκοι στα ρούχα, καθώς και περούκες στο κεφάλι για άντρες και γυναίκες.

13 Κατάτο18 o -19 o αιώνα:ηενδυμασία χαρακτηριζόταν από κομψότητα, χάρη και απαλάχρώματα. οι άντρες:υιοθέτησαν το κοστούμι, που παρέμεινε, μέχρισήμερα. Οι γυναίκες: φορούσαν κρινολίνο και καπέλο.

14 Κατά τον 20ό αιώνα: Οι γυναίκες: δανείζονται στοιχεία της αντρικήςενδυμασίας, όπωςταπαντελόνια, κόβουν κοντά τα μαλλιά τους και κονταίνουν τιςφούστεςτους. Οιάντρες:πιοάνετοκαιχαρούμενοντύσιμο.

15 β. Ηελληνικήπαραδοσιακή ενδυµασία ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία: φορεσιές των Ελλήνων(Τουρκοκρατία). Γυναίκες: µακρύ πουκάµισο. Πάνω από αυτό φορούσανείτετοκαβάδι, έναµακρύ, λινόήµεταξωτό, φόρεµαµεµανίκια, ανοιχτόµπροστά, είτετοσιγκούνι, ένα ολόµαλλο ρούχο, επίσης ανοιχτό µπροστά αλλά χωρίς µανίκια, που προτιµούσαν στις περιοχές µε πιο ψυχρό κλίµα. Σε νησιά και σε παράλιες περιοχές συνηθιζόταν το φουστάνι, που προερχόταν από τα φορέµατα των γυναικών της υτικής Ευρώπης. Σε γενικές γραµµές, οι γυναικείες φορεσιές ήταν πολύχρωµες και στολισµένες µε πολλά κεντήµατα. Άντρες : κοντό πουκάµισο (πουκαµίσα), που φοριόταν µε µεγάλες πλεκτές λευκές κάλτσες ή µε παντελόνι. Στα νησιά και στα παράλια συνήθιζαν τη βράκα. Οι πολεµιστές φορούσαν τη φουστανέλα, µια πολύπτυχη µακριά φούστα. Στην επανάσταση του 1821 το ρούχο αυτό διαδόθηκε πολύ και αργότερα αποτέλεσε την αντρική εθνική ενδυµασία.

16

17

18 Ένδυσηκαιψυχολογία

19 Το ντύσιµο θεωρείται σαν ένας τρόπος να εκφράσουµε τον εαυτό µας. Τα ρούχα µπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία µας αλλά και το αντίθετο, δηλαδή ντυνόµαστε σύµφωναµετηδιάθεσήµας. Όλοιθαέχουµε παρατηρήσει ότι στις διάφορες περιόδους της ζωής µας η διάθεσή µας για το ντύσιµο είναι διαφορετική. Μπορεί ναφοράµεσυχνάέναρούχο, επειτάγιαέναδιάστηµανα αναρωτιόµαστε πώς το φορούσαµε και µετά από λίγο καιρόνατοφοράµεξανά. Τοστυλµαςαλλάζεισύµφωνα µετηδιάθεσήµαςκαιακολουθείτιςφάσειςπουπερνάµε στη ζωή µας. Συνήθως το κάνουµε ασυνείδητα αλλά αν το παρατηρήσουµε θα καταλήξουµε σε ενδιαφέροντα συµπεράσµατα. Ταρούχαεκφράζουνπερισσότερααπόόσαπιστεύουµε, εκφράζουν την διάθεση που έχουµε όταν ντυνόµαστε, το πώς θέλουµε να αντιµετωπίσουµε την µέρα µας, αλλά καιτοπώςθέλουµεναµαςαντιµετωπίζουνοιάλλοι. Μπορούν να εκφράσουν τις προσδοκίες µας αλλά και τουςκαθηµερινούςµαςστόχους.

20 Επίσης σημαντικό ρόλο στη ψυχολογία μας έχουν καιταχρώματασταρούχαπουφοράμε. Τα σκουρόχρωμα ρούχα δίνουν την αίσθηση κατάθλιψης, κάποιουκλεισμένουστονεαυτότου, ανασφαλήκαιίσωςεπιθετικούκαιαπλησίαστου. Από την άλλη πλευρά τα σκούρα χρώματα είναι της εξουσίας και δηλώνουν επαγγελματισμό. Τα φωτεινά ρούχα μπορούν να έχουν ακριβώς την αντίθετηεπίδρασηυποδηλώνουναγνότητα, καθαρότητα και δίνουν την αίσθηση προσεγγίσιμου και φιλικού ατόμου. Τα χρωματιστά ρούχα συνδέονται με την ψυχολογία των χρωμάτων. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε και να ντρεπόμαστε να δείξουμε την προσωπικότητά μας χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα ή ιδιαίτερα αξεσουάρ.

21 ΤΕΛΟΣ Α ΟΜΑ Α:Αφροδίτη Τουζοπούλου, Βαγγελίτσα Τσίκα, Γιώτα ηµοπούλου, Χρυσούλα Τράικου

22 ΗΑΝ ΡΙΚΗΕΝ ΥΜΑΣΙΑΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Η φορεσιά της Θράκης αποτελείται από Το ποτούρι φαρδύ παντελόνι, πουκάµισο πάνω από το οποίο φορούσαν γιλέκα, στα πόδια φορούσαν τσουράπια πλεκτά. Η ανδρική ενδυµασία συµπληρωνόταν µε το δίµιτο ζωνάρι, το κεφαλοκάλυµµα πρόκειται για ένα µαύρο ζωνάρι, το οποίο τύλιγαν ολόγυρα στο κεφάλι.

23 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΕΝ ΥΜΑΣΙΑΘΡΑΚΗΣ Η φορεσιά αποτελούνταν από: 1. Το µακρύ πουκάµισο (το χιµίς) από λευκασµένο χοντρό βαµβακερόύφασµα, µε «γραµµένα» (υφαντάκεντήµατα) στον ποδόγυρο και κεντήµατα στα µανίκια (σταυροβελονιά) 2. Το σχετικά στενό αµάνικο µονοκόµατο σαγιακένιοφουστάνι. Μοτίβα, σχηµατισµέναδένδρα, κούκλες, σαλιαγκούδια (σαλιγκάρια) που συνήθως το κέντηµα λεγόταν σαλιαγκό. Το φουστάνι στο Ζαλούφι ήταν πάνταµαύροήσκούροβυσσινί. 3.Τοµάλλινοδίµιτοφαρδύζωνάρι,. 4. Οι ποδιές που λεγόταν «ποδέ» διαφέρουν από χωριό σεχωριό. 5. Το πιο εντυπωσιακό κοµµάτι της ενδυµασίας αυτής είναι το τερλίκ ή µοχαέρι, ήταν ένα µακρύ πανωφόρι. Πάνω στο τερλίκ κεντούν «ανάρια- ανάρια» (αραιά) διάφορα σχήµατα. Στο κεφάλι φορούσαν ένα κόκκινο σκουφάκι µε υποσαγώνιο το µαγγούρι, το τσεµπέρι Κάτω από την µαντίλα στερέωναν (στο µαγγούρι) σειρές φλουριά και σταυρούς που κρέµονταν στο µέτωπο. Στα πόδια οι νύφες φορούσαν τα λευκά σαγιακένια καλτούνε, στολισµένα µε χρωµατιστά γαϊτάνια απότοντερζή (ράφτη).

24

25

26

27 ΦΟΡΕΣΙΑΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

28 ΑΝΤΡΙΚΗΦΟΡΕΣΙΑ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Απότατέλητου 19ουαιώνα καιτιςαρχέςτου 20ουαιώνα επικράτησε ηκιλότα.φόρεσαν άσπρα, µαύρα πουκάµισα ή ριγέ, η κιλότα ήταν από µαύρο υφαντό µε κεντίδια «γράµµατα» που τα έλεγαν «περηφάνιες», το γιλέκο ήταν µαύρο, το ζωνάρι ήταν λευκό υφαντό µε κρόσσια,στο κεφάλι φορούσαν µαύρες τραγιάσκε ςκαι σταπόδιαφορούσαν γουρουνοτσάρουχα ή λαστιχωτά παπούτσια, τσαρούχια µε φούντα.

29 ΓυναικείαφορεσιάσταΡιζώµατα Επάνωαπότολευκό, βαµβακερό πουκάµισο τον σα γιά, τον γεράνιο.το στήθος το κάλυπτε µια λεπτή µονοκόµµατη τραχηλιά άσπρη.τα τριγωνικά διπλώµατα, τα λεγόµεναµαγκλίκια, Φορούσαν σκουφούνια άσπρα Τοζωνάριήτανµαύρο, µάλλινοµερίγεςηποδιάείχε κεντήµατα Το γιλέκο ήταν τσόχινο, µάλλινο µε χρυσοκεντίδια. Στοκεφάλι, φορούσαν µαντήλα.

30

31

32

33

34

35

36

37 ΦΟΡΕΣΙΕΣΗΠΕΙΡΟΥ

38 Ηπειρωτικεςστολες ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ: ασπρο,κλειστο µε άνοιγµα στο λαιµό. Η διακόσµηση του είναι υφαντη,κεντητη. Τα φορέµατα Ο σκοπός: του φορέµατος είναι να καλύπτει το σώµα απότηνµέσηκαικάτω ονοµασία: φουστάνι, φόρεµα, τσούκνα, βελέσι, σάρτζα κλπ. Φοριέται πάνω από το πουκάµισο φούστα :µονοκόµµατο ύφασµα ή από πολλά κοµµάτια οριζόντια ή κατακόρυφα ποδόγυρος :κεντητός, ή από πρόσθετο κοµµάτι διαφορετικού χρώµατος. Ηποδιά Ποδιά: εξάρτηµα µε την σαφή πρακτική χρησιµότητα να προφυλάσσει το µπροστινό κάτω τµήµα της φορεσιάς. Ύφασµα: απλό κοµµάτι ύφασµα, µπαµπακερό ή µάλλινο Τα κεφαλοδέµατα Τα στολίσµατα των µαλλιών και του κεφαλιού είναι τόσοποικίλαπουδύσκολαεπιτρέπουνγενίκευση. Συνήθως καλύπτουν όλο το κεφάλι αφήνοντας ελεύθερο µόνο το πρόσωπο

39 ΑΝ ΡΙΚΗΦΟΡΕΣΙΑΗΠΕΙΡΟΥ Αποτελείται: από την πουκαµίσα, το εσωτερικόπουκάµισο,. ηµέση: σφίγγεταιµετοζωνάρι, ηπουκαµίσα : ανοίγει προς τα κάτω και σχηµατίζει δίπλεςστονποδόγυρο. Οιδίπλες : ένδειξη πολυτέλειας και στην προσπάθεια να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες δηµιουργήθηκε σταδιακά έναιδιαίτερορούχο, ηφουστανέλα. Μια πλούσια φουστανέλα µπορεί να έχειµέχρι 400 λαγκιόλια,

40

41

42

43

44

45 ΦΟΡΕΣΙΕΣΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

46 ΝυφικηφορεσιαΚαραγκούνας Αποτελείται από το λινό πουκάµισο µε τα µακριά κρόσσια, τον άσπρο πολύπτυχο βαµβακερό σαγιά, το ολοκέντητο γιλέκο και τη χρυσοκέντητη ποδιά. Το κεφάλι καλύπτει το µαύρο µεταξωτό µαντίλι µε τα παρδαλούδια. Εντυπωσιακά είναι τα µαλαµοκαπνισµένα κοσµήµαταπουστολίζουντοκεφάλι, τολαιµό, τοστήθοςκαιτηνποδιά.

47 Αντρικήφορεσιάχωριών Θεσσαλίας Η συγκεκριµένη φορεσιά αποτελείται απο την πουκαµίσα µε παπούδικο γυρισµένο γιακά, απο τη φουστανέλα η οποία είναι χωρισµένησεδύοκοµµάτια, το κεντηµένο πισλί, τις µάλλινες µπέτσφες στις οποίες υπαρχουνκαιοικαλτσοδέτες, στύψοςτουγόνατου, καιτα τσαρούχια µε τις µαύρες φούντες. Στο στήθος δεσπόζει το κιουστέκι σε σχήµα σταυρού.

48 ΓιορτινήφορεσιάαποΤρίκερι Μαγνησίας Αποτελείται από το πουκάµισο, µάλλινα φουρό,εξωτερικήφούσταήφουστάνα. Κατόπιν φοριέται η ασπρούδα, κάτασπρο φαρδύ πουκάµισο ηµίλινο µε κέντηµα κοφτό στις άκρες των φαρδιών µανικιών. Απο πάνω φοριέται το πάνινο µισοφόρι µε µπούστο και πάνω απ αυτό το καλοπουκάµισο βαρύτιµο µεταξωτό συνήθως βυσσινί και πλούσια χρυσοκεντηµένο στον ποδόγυρο και στα µανίκια. Τέλος το πολύπτυχο αµάνικο φουστάνι στολισµένο στον ποδόγυρο απο βαρύτιµο ύφασµα. Το κίτρινο αραχνοϋφαντό µαντήλι µε σταµπωτά ανθόκλαρα µε πούλιες και χρυσά κρόσσια καλύπτει λαιµό και ώµους. Το στήθος στολίζειχρυσήκαρφίτσα.

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58 ΦΟΡΕΣΙΕΣΣΤΕΡΕΑΣΕΛΛΑ ΑΣ

59 ΓιορτινήφορεσιάΜεγάρωνστη ΣτερεαΕλλαδα Η γιορτινή φορεσιά των Μεγάρων αποτελείται απο το µαύρο φόρεµα µε την ασηµοκεντηµένη ποδιάαποπάνω. Γιλέκο απο τσόχα,το µαντήλι,στο στήθος κρέµονται αλυσίδες µε φλουριά.

60 ΝυφικήφορεσιάΣαλαµινας στερεαελλαδα Νυφική και γιορτινή φορεσιά µε έντονες χρωµατικές αντιθέσεις και ανάγλυφα χρυσοκεντήµατα. Αποτελείται από το µεταξωτό άσπρο πουκάµισο, τον τζάκο και το πολύπτυχο αµάνικο φουστάνι από χασέ, τοπανωκόρµιτουφορέµατος, χρυσοκεντηµένο µε χρυσά σιρίτια, το γιορντάνι, η χρυσοκεντηµένη ποδιά και τα επίσης χρυσοκέντητα καλίκια,το κεφάλι στολίζουν το φεσάκι και ασηµένια νοµίσµατα, το µαύρο σταµπωτό µαντήλι και η χρυσοϋφαντή µεταξωτή µπόλια.

61 ΡουµεληΣτερεαΕλλαδα Παραδοσιακή στολή : Φορεσιά που αποτελείται από: γιλέκο κεντηµένο εµπρόςκαιπίσω, φουστανέλαµε 400 πιέτες, πουκάµισο, ζωνάρι φέσι και περισκελίδα.

62 ΦΟΡΕΣΙΕΣΙΟΝΙΟΥ

63 ΚΕΡΚΥΡΑΙΑ Παραδοσιακή στολή:φορεσιά που αποτελείταιαπό: γιλέκο, πουκάµισο, φούστα, ποδιά, κεφαλόδεσµο µε άνθη.

64 ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΣ Παραδοσιακή στολή:φορεσιά που αποτελείταιαπό : γιλέκοτσόχινο, πουκάµισο, γκέτες, ζωνάρι, βράκακαι ψαθάκι.

65 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΙΣΣΑ Παραδοσιακήστολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: γιλέκο, πουκάµισο, φούστα, ποδιάκαι κεφαλόδεσµο.

66 ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ Παραδοσιακή στολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: γιλέκοτσόχινο, πουκάµισο, γκέτες, ζωνάρι, βράκα και καπέλο

67 ΦΟΡΕΣΙΕΣΑΙΓΑΙΟΥ

68 ΚΥΚΛΑ ΙΤΗΣ Παραδοσιακήστολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: γιλέκοτσόχινο, πουκάµισο, ζωνάρι, βράκα και φέσι.

69 ΚΥΚΛΑ ΙΤΙΣΑ Παραδοσιακήστολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: ζακέτο κεντηµένο εµπρόςκαιπίσω, φόρεµα, φούστα βελούδινη, ζωνάρι µπροκάρ και µαντήλι κεφαλής.

70 ΛΗΜΝΟΣ Παραδοσιακήστολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: φούστα, πρόσθετα µανίκια, σακάκι, ποδιάκαιµαντήλα.

71 ΜΥΚΟΝΟΣ Παραδοσιακήστολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: πουκάµισο, φόρεµα, ποδιά και φούστα.

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86 ΦΟΡΕΣΙΕΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

87 ΜΑΝΙΑΤΙΣΑ Παραδοσιακήστολή: Φορεσιά που αποτελείταιαπό: ζακέτοβελούδινο, φόρεµα, ζώνη και µαντήλι.

88 ΚΥΘΗΡΑ Παραδοσιακή στολή:φορεσιά που αποτελείταιαπό: ζακέτο κεντηµένο εµπρόςκαιπίσω, φόρεµα, πουκάµισο, ποδιάκαιµαντήλι.

89 ΚΟΡΙΝΘΟΣ Παραδοσιακή στολή:φορεσιά που αποτελείταιαπό: σεγκούνι και ποδιά τσόχινα, φόρεµα (ποκαµισα) και µαντήλα κεφαλής (µπολια).

90 ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ

91 ΑΝ ΡΙΚΗΦΟΡΕΣΙΑ. Η ανδρική παραδοσιακή φορεσιά µε τη βράκα, το γελέκι, το «µεϊτάνι» και τα «στιβάνια» κάνει την εµφάνισή της στις αρχές του 16ου αιώνα. Η σκολινή ανδρική φορεσιά περιλαµβάνει τα εξής τεµάχια: βράκα, κάλτσες, γελέκι (κλειστό ή ανοιχτό), «µεϊτάνι», «καπότο», πουκάµισο, ζώνη, σπαστόφεσάκι, ή «σαρίκι», ασηµοµάχαιρο, «καδένα» και «στιβάνια». Το παραδοσιακό κεφαλοκάλυµµα της φορεσιάς είναι το κόκκινο σπαστό φεσάκι µε τη µαύρη φούντα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φορεσιάς είναι το ασηµοµάχαιρο. Αποτελεί το βασικό ανδρικό κόσµηµα και δηλώνει την κοινωνική θέση και την οικονοµική κατάσταση του Κρητικού που το φοράει.

92 ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΦΟΡΕΣΙΑ. Ησφακιανήείναιηγιορτινήήνυφική φορεσιά της περιοχής των Σφακίων Αποτελείται από φούστα σε χρώµα βυσσινί ή καφέ. Στοκάτωµέροςέχειφάσααπόδυο φαρδιά χρυσαφένια σιρίτια. Τοπουκάµισοτηςφορεσιάςείναιλευκό. Πάνω από το πουκάµισο µπαίνει το µεσάτο ζιπόνι. Το µαντήλι έχει χρώµα κόκκινο και δένεται στο κεφάλι.

93

94

95

96

97

98

99

100 ΤΕΛΟΣ ΟΜΑ ΑΒ : ανάηχατζοπούλου, Ελένη Κωστοπούλου, ηµήτρης Τριµπογιάννης, Χάρης Γουρνάρης

101 ΟίκοιΜόδας

102 Coco Chanel ΗΚοκόΣανέλήτανµιααπότιςδιασηµότερες σχεδιάστριεςµόδαςτου 20ούαι. Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστηµα στο Παρίσι, µε γυναικεία καπέλα. Ίδρυσε οµώνυµο οίκο µόδας που παραµένει στην επικαιρότηταµέχρισήµερα. Το 1923 δηµιούργησετοάρωµα "Σανέλ 5" και εφηύρε το µικρό µαύρο φόρεµα. Μιαγυναίκαµπροστάαπότηνεποχήτης, στην πραγµατικότητα, ίσως η πρώτη γυναίκα στο κίνηµα απελευθέρωσης των γυναικών.έκανε αποδεκτά νέα στυλ και υφάσµατα. χρησιµοποιώντας σπορ jackets και γραβάτες, που µόνο οι άντρες φορούσαν στην καθηµερινότητά τους. Ταγεγονότατηςζωήςτης Coco Chanel δείχνουνότιηκοινωνίακαιηµόδα συνδέονται άµεσα και περίπλοκα µεταξύ τους.το διαµέρισµά της και ο ιµατισµός της ακολουθούσαν την αγαπηµένη της χρωµατική παλέτα, σκιές του µπεζ, του µαύρου και του λευκού.

103 Collection

104 Yves Saint Laurent Tο πρώτο βήµα στην καριέρα του έγινε όταν κέρδισε ένα διαγωνισµό της ιεθνούς Επιτροπής Μαλλιού το 1954, πουήτανηαφορµήνα γνωρίσειτον Christian Dior ούλεψεωςβοηθόςτουγιαδύο χρόνια. Στα εικοσιένα του χρόνια, ο Laurent βρέθηκε επικεφαλής του δηµοφιλούς οίκου.ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που κατάφερε να αναγεννηθεί, περνώντας από την υψηλή ραπτική στο έτοιµο ένδυµα µε επιτυχία.την τελευταία του έκπληξη έκανε στο χώρο της µόδας το 2002, ότανµετάαπό 30 χρόνια ακατάπαυστης δηµιουργίας και λάµψης αποσύρθηκε βάζοντας κυριολεκτικά και περήφανα λουκέτο στον οµώνυµο οίκο του υψηλής ραπτικής και σοφά παραδίδοντας τονστον Tom Ford.

105 Collection

106 Giorgio Armani Ο Armani, σεαντίθεσηµεότι θα περίµενε κανείς, σπούδασε γιατρός. Εργάστηκε σαν διακοσµητής βιτρινών και τελικά κατέληξε να σχεδιάζει τις συλλογές του Nazim Cerruti. Το 1975 άνοιξετοδικότου label και σηµείωσε κατευθείαν επιτυχία, σχεδιάζοντας ρούχα για business women και businessmen. Τετράγωνα, µεσάτα, µινιµάλ αλλά πάντα καλοραµµένα κουστούµια είναι το χαρακτηριστικό του σε αντρικές και γυναικείες συλλογές.είναι από τους πρώτους σχεδιαστές που απέρριψαν τα ανορεκτικά µοντέλα από τις πασαρέλες τους

107 Collection

108 Christian Dior Ο Κριστιάν Ντιόρ (Christian Dior) είναι γάλλος σχεδιαστής µόδας από τους σηµαντικότερους στην ιστορία της παγκόσµιας µόδας. Γεννήθηκε στην Granville της Νορµανδίας. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική έγινε διπλωµάτης και σπούδασε στο Ecole des Sciences Politiques.Η καρίερα του άρχισε την δεκαετία του 1930 όταν αποφάσισε µετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους µόδας υψηλής ραπτικής.το 1946 άνοιξε δικό του οίκο µόδας στο Παρίσι, ήταν διακοσµηµένο στα αγαπηµένα χρώµατα του λευκό και γκρι. Η πρώτη του κολεξιόν αποτελείται από 90 δηµιουργίες. Η γραµµή του 1947, µε τις φαρδιές φούστες και τη στενή µέση, προκάλεσε παγκόσµια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look». Η αισθητική του, σε µια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισµούς του πολέµου. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακµάσει στη διάρκεια του πολέµου.

109 Collection

110 Louis Vuitton Με το χαρακτηριστικό λογότυπο LV, ο οίκος Louis Vuitton ανήκει στους πιο αναγνωρίσιµους οίκους του κόσµου. Η ιστορία του µας γυρίζει πίσω στο 1854, όταν ο Γάλλος σχεδιαστής Louis Vuitton ξεκίνησε πωλώντας είδη ταξιδιού στο Παρίσι. Ακόµα και σήµερα, πάνω από 150 χρόνια µετά το θάνατο του, ο οίκος αποτελεί «κόσµηµα» στα είδη πολυτελείας, καθώς διαθέτει τσάντες και δερµάτινα είδη. Το 2003 συνεργάστηκε µε µια σειρά καλλιτεχνών για να πετύχει τη συνταγή της τέλειας τσάντας.

111 Collection

112 ΜΟ Α

113 60s Η µόδα ανανεώνεται. Το µίνι αποτελεί σύµβολο της δεκαετίας. Παρουσιάζονται ρούχα από µέταλλο, ανοίγοντας νέους δρόµους στην κατασκευή των ρούχων. Τα µικροσκοπικά µπικίνι λατρεύονται τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες. Μοντέλα όπως η Twiggy και η Βερούσκα αποτελούν πρότυπα οµορφιάς. Στην Ελλάδα ο Γιάννης Βούρος, ο δηµιουργός των µοναδικών τουαλετών του ελληνικού κινηµατογράφου ανοίγει το πρώτο του ατελιέ, ενώ ο Γιάννης Τσεκλένης µε τα ψυχεδελικά του prints κάνει επιτυχία και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η Ελίζαµπεθ από την Ολλανδία και η Βανέσσα είναι η ελληνική απάντηση στα µοντέλα του εξωτερικού, αφού µονοπωλούν τις πασαρέλες και τα showrooms. Αρχίζει να δηµιουργείται ένα θετικό κλίµα στην ελληνική µόδα, οι σχεδιαστές γίνονται πιο οικείοι στο ελληνικό κοινό και βάζουν τα θεµέλια για την άνθηση που πρόκειται να ακολουθήσει.μίνι φορέµατα, µίνι φούστες, ζιβάγκο, µικρά εφαρµοστά πουλόβερ.

114 70s Μια δεκαετία επηρεασµένη από τη µουσική και τα κινήµατα της νεολαίας. Το φολκλόρ µπερδεύεται µε το ρετρό, το κιτς, το γκλίτερ και το πανκ. Ο διαλογισµός γίνεται µόδα από τους χίπις που διαδηλώνουν για αγάπη και ειρήνη. Η Gloria Vanderbilt κάνει δηµοφιλή τα εφαρµοστά στρετς τζιν παντελόνια. Το 1977 το κίνηµα του πανκ από τη Μεγάλη Βρετανία φέρνει δερµατίνες, καρφιά, παραµάνες και ρούχα από βινύλ. Τα φορέµατα είναι φαρδιά, µε ψυχεδελικά εµπριµέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες, χαµηλόµεσες, πολύ κοντές ή πολύ µακριές. Πολύ κοντά σορτς (hotpants) αλλά και παντελόνια που φαρδαίνουν από το γόνατο και κάτω, το λεγόµενο παντελόνι καµπάνα. Το πέτο στα πουκάµισα είναι µεγάλο, άλλοτε στρογγυλό και άλλοτε µυτερό. Τζιν και t-shirts, τοπ που δένουν στο λαιµό, ολόσωµες φόρµες, στράπλες φορέµατα σε ίσια γραµµήσωλήνα.

115 80s Η δεκαετία της υπερβολής. Οι ώµοι φαρδαίνουν, και οι βάτες κυριαρχούν. Η γυµναστική γίνεται µόδα και το αθλητικό look βγαίνει και εκτός γυµναστηρίου. Το τζιν αποκτά υπογραφή και τα logos κυριαρχούν παντού. Ο Alaia µε τα πλεκτά του αγκαλιάζει το γυναικείο σώµα τονίζοντας τα κατάλληλα σηµεία του, η Donna Karan χρησιµοποιεί το στρετς στα καλσόν και στα πουκάµισα body διευκολύνοντας την εργαζόµενη γυναίκα, ενώ οι Manolo Blahnik και Christian Louboutin καθιερώνονται στο χώρο του υποδήµατος.φούστες τύπου lambada, τουτού, µίνι φούστες, κολάν, τεράστια φαρδιά t-shirts, ξεβαµµένα τζιν, σκισµένα τζιν, µπουφάν τζιν, κοντά jackets, βάτες, φαρδιά τεράστια µπουφάν, τοπ από δίχτυ, τοπ και φορέµατα µε τον ένα ώµο έξω, φαρδιές παντελόνες, αθλητικές φόρµες και αθλητικά κορµάκια. Φούστες balloon, τεράστια µανίκια αλλά και µανίκια νυχτερίδα

116 90s Στη δεκαετία του 90 κυριαρχεί η απλότητα. Η σιλουέτα ελευθερώνεται και δεν υπάρχει ένα συγκεκριµένο στυλ. Νέοι σχεδιαστές κάνουν την εµφάνιση τους. Ο John Galliano, ο Alexander McQueen και η Stella McCartney είναι το νέο αίµα. Ο Tom Ford αναλαµβάνει τον οίκο Gucci και τον απογειώνει, ενώ οι οίκοι Prada, D&G, Blumarine καθιερώνονται στο στερέωµα της µόδας. Η Kate Moss είναι αναµφισβήτητα το πρόσωπο της δεκαετίας. Ενσωµατώνει την απλότητα, την ιδιαιτερότητα, τη µοναδικότητα και γίνεται µούσα πολλών σχεδιαστών, τραγουδιστών, ζωγράφων. Επειδή η µόδα έχει πολλά πρόσωπα και πολλές επιλογές, η µοναδικότητα και η προσωπικότητα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το στυλ του καθενός. Την ίδια περίοδο µια Ελληνίδα, η Σοφία Κοκοσαλάκη, παίρνει διθυραµβικές κριτικές για τις συλλογές της µε χρώµα και άρωµα από Ελλάδα.

117 Leggings.Έκαναν την εµφάνιση τους στην αρχή των 00s χωρίς να τα πάρουµε στα σοβαρά και µας έγιναν απαραίτητα! Τα έχουµε φορέσει µαζί µε γκέτες για το γυµναστήριο, αλλά και για τον καφέ, αντί για καλσόν µε φορέµατα και φούστες, αλλά και σκέτα. Έχουν εδραιωθεί στην γκαρνταρόµπα µας και θα τα δούµε και τα επόµενα χρόνια µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Νέον χρώµατα Τα έντονα φωσφοριζέ νέον χρώµατα, κατέκλυσαν τις πασαρέλες στα 00s. Το φουτουριστικό στιλ µε το µπλε ηλεκτρίκ, το φωσφοριζέ κίτρινο, το φούξια, το ανοιχτό κόκκινο και το έντονο ροζ Τα κατεστραµµένα τζίν.μας ζήτησαν να εκτονώσουµε τα νεύρα µας και το κάναµε. Πήραµε το ξυράφι και κόψαµε τις ίνες των αγαπηµένων µας τζιν. Κι όχι απλά τα καταστρέψαµε, αλλά τα ξεσκίσαµε. Όσοι πάλι βαρέθηκαν να το κάνουν, πήγαν και τα πλήρωσαν! Bling Bling Τα αστραφτερά, παγιετέ ρούχα και αξεσουάρ διακοσµηµένα µε κρύσταλλα και πέτρες ήρθαν για να µείνουν! Αν και διείσδυσαν στη µόδα µέσα από την χιπ χοπ και rnb κουλτούρα, τα είδαµε και στις πασαρέλες των πιο διάσηµων οίκων µόδας µε αποκορύφωµα το 2008 και το 2009!

118 ΟµάδαΓ : ΆγγελοςΚουτσής, ΝικολέταΓάτου, ΡαφαέλαΓκέµα

119 ΕΝ ΥΜΑΣΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ Μεσαίωνας 1. Κλήρος Η Εκκλησία µε εφαλτήριο το θεσµό της «ειρήνης του Θεού» εδραιώνει µια τριγωνική οργάνωση της κοινωνίας, η οποία γίνεται αποδεκτή διότι προέρχεται από τους εκπροσώπους του Θεού στη γη. Με διατάγµατα των «συµβουλίων ειρήνης» δηµιουργούνται τρία κοινωνικά στρώµατα : Η κατηγορία των Oratores (κλήρος), η κατηγορία των Bellatores (οι( πολεµιστές) και η κατηγορία των Laboratores (οι( αγρότες). Αυτός ο «τριµερής κα ι αιώνιος διαχωρισµός της κοινωνίας» αποτελεί τη βάση της φεουδαρχίας.

120 2. Εύποροι Στον 14ο και 15ο αιώνα οι πρίγκιπες και οι ευγενείς φορούσαν πολυτελή ρούχα, ενώ οι χωρικοί σκληρά και άκοµψα. Το στυλ των ρούχων, τα παπούτσια και τα καπέλα ποίκιλαν, καθώς οι άνθρωποι ντύνονταν για να δείξουν την εκκεντρικότητά τους. Στο 14 ο αιώνα άρχισαν να χρησιµοποιούν κουµπιά στο µπροστινό µέρος και στα µανίκια. Οι άνδρες φορούσαν ρούχα µε χοντρό φοδράρισµα στο στέρνο, για να φαίνονται εύσωµοι και δυνατοί. Τα µπούστα των γυναικείων φορεµάτων έσφιγγαν µε κορδόνια κι εφάρµοζαν στενά στο σώµα. Συνηθίζονταν οι χιτώνες µε στενή µέση και φαρδιούς ώµους και, για τις γυναίκες, τα υπερβολικά ψηλά καπέλα.

121 3. ούλοι Αρχικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν διέθεταν πάνω από µία φορεσιά). Κατά τη διάρκεια του χειµώνα, φορούσαν ρούχα που τους παρείχαν ζεστασιά, ενώ τις βροχερές µέρες που τους προστάτευαν από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγµα, σκούφους, προβιές, κάπες µε κουκούλες, πανωφόρια κλπ... από τον γυρολόγο αγοράζουν σκούφους και η αρχόντισσα αλλά και η Τάνουεν.

122 ΕΚΑΕΤΙΕΣ Η µόδα ανανεώνεται και εµφανίζονται νέοι σχεδιαστές που θέλουν να κάνουν τη δική τους επανάσταση. Η ροκ µουσική κάνει τη µόδα εκκεντρική. Μίνι φορέµατα, µίνι φούστες, ζιβάγκο, µικρά εφαρµοστά πουλόβερ. Στενά παντελόνια, κάπρι παντελόνια, καυτά σορτς. Ταγιέρ τύπου Jackie Kennedy, βελούδινα σακάκια και παλτό µέχρι το γόνατο. Από τα µέσα της δεκαετίας του 60 επικρατεί το κίνηµα των χίπις. Η µόδα και οι αξίες των χίπις είχαν µεγάλη επίδραση στον πολιτισµό, επηρεάζοντας τη µουσική, την τηλεόραση, τον κινηµατογράφο και τις τέχνες.

123

124

125 Μια δεκαετία επηρεασµένη από τη µουσική και τα κινήµατα της νεολαίας. Τα φορέµατα είναι φαρδιά, µε ψυχεδελικά εµπριµέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες, χαµηλόµεσες, πολύ κοντές ή πολύ µακριές. Πολύ κοντά σορτς αλλά και παντελόνια που φαρδαίνουν από το γόνατο και κάτω, το λεγόµενο παντελόνι καµπάνα. Τζιν και t-shirts, τοπ που δένουν στο λαιµό, ολόσωµες φόρµες, στράπλες φορέµατα σε ίσια γραµµή- σωλήνα.

126

127

128 Τα εµποτισµένα µε φωτεινά χρώµατα υφάσµατα, τα ξεβαµµένα τζιν, τα σακάκια, τα φορέµατα και οι µπλούζες µε βάτες στους ώµους, οι κοµµώσεις µε τη φουσκωµένη φράντζα, οι µπαλούν φούστες, τα διχτυωτά µπλουζάκια σε µεταλλικές αποχρώσεις, τα κολάν, οι γκέτες, τα αθλητικά κορµάκια και τα υπερµεγέθη σακάκια πάντως πρωταγωνίστησαν.

129

130 ΕΚΑΕΤΙΑ 1990 ΚΑΙΜΕΤΑ Μετά την υπερβολή έρχεται η απλότητα. Η σιλουέτα ελευθερώνεται και δεν υπάρχει ένα συγκεκριµένο στυλ. Σήµερα ως µόδα επικρατεί το τζιν, είτε φούστες για τα κορίτσι, είτε παντελόνια και για τα δύο φύλα, µπλουζάκια ή πουλόβερ, αλλά ακόµη και φόρµες µε αθλητικά παπούτσια, δηλαδή ντύσιµο απλό, άνετο, ευκολοφόρετο, οικονοµικό συνήθως. Συνεπώς το κοινωνικό σύνολο καθορίζει το γούστο και τις προτιµήσεις µας. Γι αυτό µας µιλά το ποίηµα του Καβάφη.

131 Με το ποίηµα «Ηγεµών εκ υτικής Λιβύης» ο Καβάφης σατιρίζει την τάση ορισµένων ανθρώπων να παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως κάτι που προφανώς δεν είναι, υποκρινόµενοι ανυπόστατες ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Η υποκρισία αυτή ενοχλεί τον ποιητή ο οποίος θεωρεί ότι είναι ανόητο κάποιος να επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του καλύτερο ή διαφορετικό απ ότι στην πραγµατικότητα είναι. Ο ηγεµών εκ υτικής Λιβύης, υιοθετεί τον Ελληνικό τρόπο ζωής και συµπεριφοράς προσπαθώντας να κατακτήσει τον σεβασµό του κοινωνικού περίγυρου. Είναι ένας υπαρκτός τύπος της κοινωνίας, και για τον λόγο αυτό, το ποίηµα του Καβάφη θα παραµείνει επίκαιρο όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο άνθρωπος θέλοντας να εντυπωσιάσει τον περίγυρό του, ακολουθεί πιστά την µόδα, άσχεταανµπορείνατηνυποστηρίξει, αντουπηγαίνειόπωςσυνήθωςλέµε, και πολλές φορές καταλήγει σε ένα αποτέλεσµα κωµικό, γίνεται δηλαδή fashion victim δηλαδή θύµα της µόδας. Άλλες πάλι φορές, για να ικανοποιήσει την φυσική µαταιοδοξία που όλοι σε µικρό ή µεγάλο βαθµό διαθέτουµε, ξοδεύει υπερβολικά ποσά σε ρούχα της µόδας θέλοντας να παρουσιάσει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό το οποίο στην πραγµατικότητα είναι. Το αποτέλεσµα; Η υπερκατανάλωση και η επιβολή της καταναλωτικής κοινωνίας να αγοράζουµε περισσότερα για να είµαστε σπουδαίοι ηλαδή ένας φαύλος κύκλος. Για να υπάρχεις σήµερα ως άνθρωπος πρέπει να ξοδεύεις πολλά αντίθετα µε παλαιότερα χρόνια που ίσχυε το σκέφτοµαι άρα υπάρχω. Όµως ξοδεύοντας δεν βρίσκουµε τον χρόνο να κατανοήσουµε πως αυτό δεν οδηγεί στην σωτηρία της ψυχής µας αλλά σε µια πιθανή καταστροφή µας.

132

133 21ος αιώνας Παρατηρούµε ότι σε προηγούµενες εποχές η ενδυµασία µαρτυρούσε τις κοινωνικές θέσεις των ανθρώπων Αυτό άλλαξε στη σηµερινή εποχή, καθώς η επιλογή των ρούχων δεν εξαρτάται απόλυτα από τις κοινωνικές τάξεις και την οικονοµική κατάσταση. Παράγοντας που επηρεάζει πλέον την ενδυµασία είναι η εξέλιξη της µόδας, καθώς και ο ρόλος των διαφηµίσεων στη ζωή µας. Αποτέλεσµα αυτού είναι πως όλοι έχουν τον ίδιο τρόπο ένδυσης. Το κόστος των ενδυµάτων είναι παρόµοιο παρ όλες τις διαφορές τους στην ποιότητα των υφασµάτων. Παρατηρείται ωστόσο αύξηση της τιµής ανάλογα µε την επωνυµία του ρούχου. Μολονότι δεν υπάρχουν διαφορές στον τρόπο ιµατισµού, εµφανίστηκαν κάποιες «οµάδες» -κυρίως νέων- οι οποίες τείνουν να ξεχωρίζουν φορώντας εκκεντρικά ρούχα! Ενδεικτικά: «ΕΜΟ»(emotional=συναισθηµατικοί), «TRENDY»(οι µοδάτοι!), καθώς χωρίζονται και σε κατηγορίες σύµφωνα µε το είδος της µουσικής που αρέσκονται να ακούνε, όπως για παράδειγµα Goth, Heavy Metal, Hip Hop, Pop.

134 EMO,TRENDY

135 ιάσηµοι

5 ο ΓΕ.Λ Κέρκυρας Project Α λυκείου Ρούχα και Ρόλοι. Ρούχα και Ρόλοι. 5 ο ΓΕ.Λ. Κέρκυρας Ερευνητική Εργασία Α λυκείου (1 ο τετραµηνο)

5 ο ΓΕ.Λ Κέρκυρας Project Α λυκείου Ρούχα και Ρόλοι. Ρούχα και Ρόλοι. 5 ο ΓΕ.Λ. Κέρκυρας Ερευνητική Εργασία Α λυκείου (1 ο τετραµηνο) Ρούχα και Ρόλοι 5 ο ΓΕ.Λ. Κέρκυρας Ερευνητική Εργασία Α λυκείου (1 ο τετραµηνο) 1 Για την πραγματοποίηση αυτής της εργασίας συνεργάστηκαν οι παρακάτω μαθήτριες: Βασιλάκη Σουζάννα Γκίνη Βαρβάρα Καλέμη Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ;

Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ ΜΠΑΛΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, κλ,πε10 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας να ορίσουμε τη μόδα, συναντάμε την λατινική λεξιλογική

Ξεκινώντας να ορίσουμε τη μόδα, συναντάμε την λατινική λεξιλογική 1900 to 2000 1 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ- ΜΟΔΑ Απαρχές της μόδας Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις μια εποχή είναι να ασχοληθείς με τις εμμονές της GUILLAME ERNE, LA SOCIÉTÉ DES VICTIMES, 2006 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

"ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΣΤΑ ΤΖΙΝ"

ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΣΤΑ ΤΖΙΝ PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ "ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΣΤΑ ΤΖΙΝ" ΜΑΘΗΤΕΣ: Αγγουρά Ηλιάννα Αποστολάτου Σοφία Βαϊσμένου Αργεντίνη Βέλτσιν Νάντια Γκουέν Αθηνά Δελλατόλα Φραγκίσκα Ελευθεροπούλου Ασπασία Θεοφανοπούλου Κατερίνα Καλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 2 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΜΑΔΑ 3 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΖΑΡΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!!

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! Οι Μαθήτριες Α ντωνοπ ούλου Β άσ ι α, Α σκέροβα Μ ό νι κα,

Διαβάστε περισσότερα

TA ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

TA ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ TA ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ Τέχνημα μαθητριών : Ανδριοπούλου Φωτεινή Καΐσι Σοφία Κωνστανταροπούλου Χριστίνα Μητροπούλου Σοφία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 8 o ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου. Θέμα: «Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι»

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου. Θέμα: «Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι» Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Θέμα: «Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι» ] Συγγραφική ομάδα Mόδα στην Αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα (ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ) Μόδα του 20 ου αιώνα (ΜΠΑΤΣΑ ΕΛΕΝΑ) Μόδα του 21 ου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Μόδας από ιστορική σκοπιά

Κοινωνιολογία της Μόδας από ιστορική σκοπιά Κοινωνιολογία της Μόδας από ιστορική σκοπιά Μάθημα Ερευνητικής Εργασίας Β τετράμηνο Τμήμα : Α1 Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά Ονόματα Μελών Ομάδας Γυδάκου Παναγιώτα Δεκούλη Αθανασία Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΙΤΛΟΣ: Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ...

ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΙΤΛΟΣ: Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ... 547 Πτυχιακή Καρότση Β. Ειρήνης Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»...... ΤΠΟ : Ε 1 ΡΗΝΗ Β. ΚΑΡΟΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

r---v\ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΟΟΚ» ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Αθήνα, ΜΑΪΟΣ 2012 ΤΕΙΠΕΙΡΑΙΑ

r---v\ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΟΟΚ» ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Αθήνα, ΜΑΪΟΣ 2012 ΤΕΙΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΙΠΕΙΡΑΙΑ 589 r---v\ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗ ΕΥΦΗΜΙΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΟΟΚ» Επιβλέπουσα: κα ΤΣΑΤΣΑΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Αθήνα, ΜΑΪΟΣ 2012 ΤΕΙ Πειραιά Σχολή:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ POUL POIRET ΣΤΟ NEW ιοοκ ΤΟΥ CHRISTIAN DIOR ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ Μόδα είναι μια συνήθως παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού,

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για την ελληνική φορεσιά

Γενικά για την ελληνική φορεσιά Γενικά για την ελληνική φορεσιά Ίσαμε τις αρχές του 20ού αι. η ελληνική εθνική ενδυμασία συνηθιζόταν σε ολόκληρη σχεδόν την ύπαιθρο χώρα και τα νησιά εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα. αλλά και από τριάντα

Διαβάστε περισσότερα

fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και

fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και 572 ~ t\ fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και παραδοσιακά υφάσματα και κεντήματα Επιμέλεια: Σβώκου Ειρήνη Α.Μ.: 36849

Διαβάστε περισσότερα

1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ

1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ 1918 1950 : Νέα αγορά, νέα γυναίκα, νέο ένδυμα 1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ Στη χρονική αυτή περίοδο, τη δεύτερη της ιστορίας του σχεδιασμού των ενδυμάτων, βλέπουμε κάποια φαινόμενα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

η ενδυμασία στην Κρήτη

η ενδυμασία στην Κρήτη η ενδυμασία στην Κρήτη με συνεντεύξεις από: Γιάννη Σμαραγδή, Λιάνα Σταρίδα Ξανθή Κόντου, Victoria Hislop και τις μνήμες της Ρέας Γαλανάκη ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: ΚΑΜΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΘΕΜΑ : ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Χαβιά Σταυρούλα Κυριάκου Μαίρη Ανδρειώτου Μαρία Νηστευτοπούλου Μαρία Μάρκου Δέσποινα Τσομπανέλλης

Διαβάστε περισσότερα

1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ

1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ 1850 1918 : Βιομηχανική επανάσταση και υψηλή ραπτική 1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ Τα μέσα του 19 ου αιώνα είναι η χρονική στιγμή όπου η ιστορία του σχεδιασμού των ενδυμάτων παίρνει

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Τμήμα PR1

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Τμήμα PR1 1 ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Τμήμα PR1 ΘΕΜΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ : Ενδυμασία και μόδα εν Ελλάδι από τους Προϊστορικούς μέχρι τους Νεότερους χρόνους ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΑΡΧΑΪΚΗ-ΚΛΑΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ-ΡΩΜΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης ΚΟΣΜΗΜΑ. Το κόσμημα στη σύγχρονη εποχή (15 ος -19 ος αι.)

Α Τοσίτσειο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης ΚΟΣΜΗΜΑ. Το κόσμημα στη σύγχρονη εποχή (15 ος -19 ος αι.) Α Τοσίτσειο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης ΚΟΣΜΗΜΑ Το κόσμημα στη σύγχρονη εποχή (15 ος -19 ος αι.) Εκάλη 2014 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Μέλη ομάδας: Φωτεινή Γκότση Ιόλη Κάνιστρα Δέσποινα Κοσμίδη Παρή

Διαβάστε περισσότερα

1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ 1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ Αλλαγή τοπίου «Η αυλαία έπεσε και ένα νέο έργο αρχίζει [...]. Τα γυναικεία φορέματα και χτενίσματα επιμηκύνονται και εσείς, εσείς που μόλις χθες ή προχθές αρχίσατε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ (Μ. ΑΣΙΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ (Μ. ΑΣΙΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΓΛΙΑΣ (Μ. ΑΣΙΑ) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Κακαράντζα Κωνσταντίνα, 35532, Ειδικότητα: Έτοιμο Ένδυμα Ποθητού Αικατερίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Ενδυματολογία

Θεατρική Ενδυματολογία Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας Θεατρική Ενδυματολογία Πτυχιακή Εργασία Βουρκουτιώτη Βασιλική ΑΜ: 32454 Αντωνίνης Ιάκωβος ΑΜ: 3237 Επιβλέπων : Κα. Σφυρόερα Εμμανουέλλα ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2014 ~ 1 ~ Βουρκουτιώτη Βασιλική.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ Ι ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΟΥ. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 4 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ Ι ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΟΥ. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 4 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ Ι ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ 4 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υφάσματα υφαίνονταν από τη νεολιθική εποχή. Ύφανση = η διασταύρωση δύο ομάδων κλωστών σε ορθή γωνία - Κάθε ελαστικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Π. Ε. Σχ. Έτους 2005 2006

Πρόγραμμα Π. Ε. Σχ. Έτους 2005 2006 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πρόγραμμα Π. Ε. Σχ. Έτους 2005 2006 Επιμέλεια: Νίκος Κύρου Κώστας Σπορέλας ΦΟΡΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡ ΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ- ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ 2010

ΤΕΙ ΠΕΙΡ ΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ- ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ 2010 Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ- ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ο Υπό : Χρήστου Κωστάκη - Βασιλείου Βιλδέρη. ΑΙΓΑΛΕΩ 2010 ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡ ΑΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΝΘΟΥ ΕΛΕΝΗ. Η ιστορική εξέλιξη της μόδας - Η Μόδα στην. επικαιρότητα. ΒΙΒΛΙΟΘΙfΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΝΘΟΥ ΕΛΕΝΗ. Η ιστορική εξέλιξη της μόδας - Η Μόδα στην. επικαιρότητα. ΒΙΒΛΙΟΘΙfΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 5116 11\Λ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΝΘΟΥ ΕΛΕΝΗ Η ιστορική εξέλιξη της μόδας - Η Μόδα στην επικαιρότητα ΒΙΒΛΙΟΘΙfΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Κατ'αρχήν θα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ - ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Τσατμά Φωτεινή. ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2009 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡ" 1 - - - -- Η ΓΎΝΑ ΙΚΕ ΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΎΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα