Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1."

Transcript

1

2 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΜΟΔΑ»

3

4 ΘΕΜΑ ΣΕΛΙΔΑ Εξώφυλλο 1 Θέμα_Συντελεστές_Εκπαιδευτικοί 2 Περιεχόμενα 3 Πρόλογος 5 Εισαγωγή 6 Μεθοδολογία 6 Έρευνα-Συλλογή και Ερμηνεία Αποτελεσμάτων 8 1.Η ενδυμασία στους Παλαιολιθικούς Χρόνους 8 2.Η ενδυμασία στους Πολιτισμούς της Μέσης Ανατολής 8 3.Η ενδυμασία στο Μινωικό Πολιτισμό 8 4.Η ενδυμασία στην Αρχαία Ελλάδα 9 5.Η ενδυασία στην Αρχαία Ρώμη 9 6.Η ενδυμασία στο Βυζάντιο 9 7.Η ενδυμασία στην Αναγέννηση 10

5 8.Η μόδα τον 17ο αιώνα 10 9.Η μόδα τον 18ο αιώνα Η μόδα τον 19ο αιώνα Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Η μόδα του Ερωτηματολόγιο 16

6 Πρόλογος: Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, παρακολουθούν τη μόδα και ντύνονται σύμφωνα με την μόδα. Ήταν όμως πάντα έτσι; Σίγουρα, όχι. Οι άνθρωποι παλαιότερα φορούσαν ρούχα από ανάγκη και προστασία. Η ομάδα μας, έχει αχοληθεί με την μόδα ανά τους αιώνες, ανά εποχή και δεκαετία. Στην εργασία αυτή, δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Νομίζουμε πως έχουμε πετύχει τους στόχους που θέσαμε στην αρχή και πως το Α τετράμηνο του έτους μας ήταν πολύ εποικοδομητικό. Μας άρεσε που αντλήσαμε στοιχεία για τις τάσεις τις μόδας παλαιότερα και που μάθαμε για ποιό λόγο οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν. Μας ενθουσίασε η ιδέα και το θέμα της Ερευνητικής μας Εργασίας από την αρχή και μας δυσκόλεψε λίγο η σύνταξη των κειμένων, καθώς και η σειρά με την οποία θα έπρεπε να τα τοποθετήσουμε στο κείμενο. Οι φωτογραφίες ήταν το αγαπημένο μας κομμάτι της εργασίας, καθώς ήταν η αναπαράσταση όλων όσων μαθαίναμε και γράφαμε. Όλα τα άλλα τα δουλέψαμε με επιτυχία και ταχύτητα και έτσι τελειώσαμε πολύ γρήγορα! Μακάρι να συνεργαστούμε ξανά σε ένα εξίσου σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα όπως ήταν η Ιστορία της Μόδας, με τους ίδιους καθηγητές που υπήρξαν πολύ καθοδηγητικοί, μας χάρισαν συμβουλές και μας έκαναν με τις ιδέες τους, τις καινοτομίες τους και τις συζητήσεις τους να παθιαστούμε με την δουλειά μας..!

7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ; Η ομάδα μας, ασχολήθηκε με την μόδα ανά τους αιώνες, ανά εποχή και δεκαετία. Θα σας αποκαλύψουμε τα μυστικά της μόδας, των σχεδιαστών και των απλών ανθρώπων σε κάθε εποχή, από την Παλαιολιθική έως σήμερα. Θα δούμε τεχνικές μακιγιάζ σε κάθε εποχή και θα περιπλανηθούμε ανάμεσα σε Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη, Αρχαία Αίγυπτο και σε άλλους τόπους που συνέβαλαν ουσιαστικά στην σημερινή μορφή της μόδας. Θα μάθουμε για ποιον λόγο φοριούνταν διάφορα ενδύματα και από που είχαν εμπνευστεί οι σχεδιαστές το σχέδιό τους και τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Θα ακολουθήσουμε τη ροή της ιστορίας και θα βρεθούμε σε Γαλλική και Βιομηχανική επανάσταση, όπου κάνουν την εμφάνισή τους πρωτοπόρες καινοτομίες, κυρίως για την άνεση των ανθρώπων και όχι για το στυλ. Θα φτάσουμε στον αιώνα όπου νέες ιδέες και τάσεις εμφανίζονται και αλλάζουν τα δεδομένα στα μέχρι τότε κλασσικά σχέδια. Τέλος, θα αναφέρουμε τις τάσεις του σήμερα, που αλλάζουν πλέον κάθε σαιζόν και όχι ανά δεκαετία και ιστορικό γεγονός. ΣΤΟΧΟΙ Στόχος μας είναι η κατανόηση, η αναγνώριση και ο σεβασμός της κάθε τάσης και της κάθε εποχής. Να σεβαστούμε δηλαδή την διαφορετικότητα της κάθε τάσης και εποχής και να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά της. Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε την προέλευση και το σκοπό που δημιουργήθηκαν τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ που φοράμε σήμερα.! ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΗΓΕΣ

8 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Για να προσεγγίσουμε το περιεχόμενο και τους στόχους που έχουμε θέσει, διεξάγουμε δραστηριότητες. όλες οι δραστηριότητες είναι βιωματικες, ομαδοσυνεργατικες, διερευνητικες. Δεδομένα, Μαρτυρίες Γραπτά: Τύπος, Βιβλία, Άρθρα Ψηφιακής Μορφής. Άλλης Φύσης: Πίνακες Ζωγραφικής, Φωτογραφίες, Πραγματικές Καταστάσεις. Τεχνικές Ερωτηματολόγια Εργασίες Πεδίου (Δρόμος, Σχολείο,Φροντιστήριο,Γειτονιά. Τεκμηρίωση Μεθοδολογίας Η ομάδα μας, με σκοπό να φανερώσει το σκεπτικό των ανθρώπων σχετικά με το ντύσιμό τους,στο Ερευνητικό κομμάτι της εργασίας της,φτιάξαμε και μοιράσαμε ερωτηματολόγιο. Ακόμα, πραγματοποιήσαμε αναζήτηση στο Διαδύκτιο για να βρούμε πηγές, με τις οποίες διαμορφώσαμε την ερευνητική εργασία.

9 ΕΡΕΥΝΑ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1. Η Μόδα Στους Παλαιολιθικούς Χρόνους: Στην Παλαιολιθική εποχή, οι άνθρωποι συνήθιζαν να αλείφουν το σώμα τους με λίπος για να προστατευτούν κυρίως από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ακόμη, επιδίδονταν στην ζωγραφική προσώπου, σώματος και ενδυμάτων, χρησιμοποιώντας διάφορα χρώματα. Επιπλέον, γίνεται χρήση δερμάτων ζώων, φύλλων και κλαδιών δέντρων για την κατασκευή των πρώτων ενδυμάτων.στην Νεολιθική εποχή ξεκινά η κατασκευή των πρώτων υφασμάτων κυρίως από λινάρι, γούνα ή μαλλί ζώων. Πολύ συνηθισμένα είναι τα πρώτα κοσμήματα κατασκευασμένα από κοχύλια ή δόντια ζώων. 2. Η Μόδα Στους Πολιτισμούς Της Μέσης Ανατολής: Η Μεσοποταμιακή ενδυμασία χαρακτηριζόταν για την απλότητά της. Άντρες και γυναίκες ήταν ντυμένοι με μακριά και εφαρμοστά φορέματα ή με μακριά σάλια με κρόσσια. Τα ενδύματά τους ήταν κυρίως μάλλινα, χρωματιστά, ενώ παράλληλα συναντούμε μεταλλικά κοσμήματα. Η Αιγυπτιακή ενδυμασία ήταν γεμάτη από ποικιλία χρωμάτων. Τα ενδύματα των εύπορων ανθρώπων ήταν στολισμένα με πολύτιμους λίθους και κοσμήματα και κατασκευασμένα από μαλλί ή λινάρι. Είναι απαραίτητο να επισημανθεί πως υπήρχαν περούκες, βαφές μαλλιών, κοσμήματα, υποδήματα και μαζί με την ταρίχευση εμφανίστηκαν και τα καλλυντικά.το αρχέγονο περσικό ένδυμα ήταν φτιαγμένο από δέρματα ζώων. Αυτά, αργότερα αντικαταστάθηκαν από χρωματιστά υφάσματα. Η ενδυμασία αποτελούνταν από έναν μανδύα και παντελόνια.στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι στα αρχαία περσικά μνημεία δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δείγματα της γυναικείας ενδυμασίας. 3. Η Ενδυμασία Στον Μινωικό Πολιτισμό:Στις γυναίκες, οι φούστες των φορεμάτων είναι πολύχρωμες, με πολλές πτυχές, άλλοτε ολοκέντητες, άλλοτε με ζώνες πλατιές που σφίγγονται στη μέση. Το κορσάζ, πολύ στενό, αφήνει συνήθως το στήθος ακάλυπτο, έχει κοντά μανίκια και στολίζεται με κορδέλες, κεντήματα και με πανύψηλους γιακάδες. Συχνά φορούν καπέλα και έχουν πάντοτε πλούσια μαλλιά χτενισμένα πολύπλοκα και στολισμένα με κοσμήματα. Είναι βέβαιο πως βάφουν τα χείλη, το πρόσωπο, τα νύχια των χεριών και των ποδιών τους και τα μαλλιά τους. Το ένδυμα των ανδρών είναι πολύ απλό, ωστόσο φορούν και αυτοί πολλά κοσμήματα.

10 4. Η Ενδυμασια Στην Αρχαια Ελλαδa:Η φυσική ομορφιά τονιζόταν όσο το δυνατό περισσότερο. Τα μαλλιά έχριζαν ιδιαίτερης περιποίησης από γυναίκες και άνδρες. Τα ρούχα τους ήταν απλά αλλά κομψά. Το ανδρικό ντύσιμο απαρτιζόταν από το χιτώνα και το μάλλινο ιμάτιο που λάμβανε χρέη μανδύα. Τα αξεσουάρ τους ήταν η πόρπη που συγκρατούσε το μανδύα, ένα δαχτυλίδι και ένα ραβδί που προσέδιδε κύρος. Αντίστοιχα ήταν και τα ρούχα των γυναικών, δηλαδή: χιτώνας και πέπλο (έτσι ονομαζόταν ο γυναικείος μανδύας). Μια ζώνη, μια πόρπη, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια και χτένια για να μαζεύουν τις μπούκλες και το σύνολο ήταν έτοιμο. Στα υφάσματα, ως υλικό χρησιμοποιούνταν κυρίως μαλλί και βαμβάκι. 5. Η Ενδυμασια Στην Αρχαια Ρωμη:Οι γυναίκες φορούσαν ένα χιτώνα, ο οποίος κατασκευαζόταν από μαλλί και παρουσίαζε ομοιότητες με εκείνου της ελληνικής ενδυμασίας.οι εύπορες γυναίκες που άνηκαν σε υψηλότερες κοινωνικές θέσεις φορούσαν ενδύματα κατασκευασμένα από μετάξι και μουσελίνα ενώ, οι γυναίκες των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων περιοριζόταν σε ένα απλό χιτώνα με τρύπες για το κεφάλι και τα χέρια που συγκρατούνταν με την βοήθεια μιας ζώνης που τοποθετούνταν στην μέση. Ακόμα, είναι γνωστό πως οι Ρωμαίες χρησιμοποιούσαν διάφορα αξεσουάρ, όπως ομπρέλες ηλίου, καπέλα και βεντάλιες. 6. Η Ενδυμασια Στο Βυζαντιο: Χαρακτηριστικό ένδυμα για άνδρες και γυναίκες είναι ένα είδος μακρύ χιτώνα, ανοιχτού μπροστά, με μανίκια. Η χριστιανική σεμνότητα είναι εμφανής, όχι όμως και η ταπεινότητα. Ο χιτώνας αυτός, κατασκευάζεται από βαριά υφάσματα και διακοσμείται με μοτίβα ή χρυσοκέντητες ταινίες. Οι άνδρες καλύπτουν το κεφάλι τους με σκούφο στολισμένο με πολύτιμα πετράδια. Στολίζονταν μάλιστα και με βαρύτιμα κοσμήματα, των οποίων οι πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι συχνά εισάγονταν από άλλα βασίλεια. Βέβαια λόγος γίνεται κυρίως για τους άνδρες που έκαναν τις πιο πολλές επαφές εκτός εστίας, ενώ η αμφίεση των γυναικών, αν και πολυτελής, προοριζόταν μόνο για τα μάτια των ανδρών τους.

11 7. Η Μοδα Στην Αναγεννηση: Αυτή ήταν η περίοδος που άρχισε να διακρίνεται σε όλους τους τομείς της ενδυμασίας μια δόση υπερβολής. Κοινά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε όλες τις χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία κ.λ.π) συνοψίζονται στα εξής: πλούσια βαριά υλικά, σε μεγάλες ποσότητες, μεγάλα μανίκια, εφαρμοστά ενδύματα και καλυμμένα κεφάλια σε άνδρες και γυναίκες. Χαρακτηριστικό ενδυματολογικό γνώρισμα αυτής της εποχής είναι ο κορσές. Οι γυναίκες προκειμένου να τονίσουν τη μέση τους, φορούσαν στενά κορσάζ (μπούστο) και κορσέδες με ενίσχυση από ξύλο ή μέταλλο. Το μαύρο βελούδο ήταν το βασικό υλικό της περιόδου. Τα λευκά λινά υφάσματα ήταν άλλο ένα διακριτικό σημείο των ενδυμάτων, ιδιαίτερα των υψηλών κοινωνικών τάξεων. 8. Η Μοδα Τον 17 ο Αιωνα: Το ανδρικό κοστούμι εξελίσσεται κατά τρόπο μοναδικό γύρω το 1660: τα διάφορα κομμάτια μικραίνουν, προβάλλεται το πουκάμισο και εμφανίζονται υποδήματα στολισμένα με κορδέλες και κουμπιά. Το σακάκι φθάνει ως τη ζώνη και τα μανίκια του, αφήνουν να φανούν τα φαρδιά μανίκια του πουκάμισου.οι δαντέλες και οι φιόγκοι βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.από την άλλη το γυναικείο κοστούμι εξακολουθεί να αποτελείται από ένα κορσάζ, στο οποίο συρράπτεται φούστα με ουρά, ανοιχτή μπροστά. Οι πτυχές της φούστας συγκεντρώνονται πίσω, πάνω από ένα υποστήριγμα. 9. Η Μοδα Τον 18 ο Αιωνα: Τον δέκατο όγδοο αιώνα η φούστα μαζί με το κρινολίνο, αποκτούν τεράστιες διαστάσεις, εφαρμοστό μπούστο και τετράγωνο ντεκολτέ. Το ανδρικό κοστούμι απλοποιείται. Μαζί με το γιλέκο φοριούνται ανοιχτά και έχουν στενούς ώμους. Τα μαλλιά έχουν άσπρο χρώμα που επιτυγχάνεται με την ρίψη σταρένιου αλευριού από το ταβάνι, για να πάει ομοιόμορφα σε όλο το κεφάλι. Η τεράστια, λευκή κώμη συνοδευόταν από ένα υπερβολικό μακιγιάζ. Αργότερα, παραμερίζεται η γιγάντια κόμμωση και εμφανίζονται πρόσωπα χωρίς ίχνος μακιγιάζ. Ο κορσές διατηρείται, καταργείται όμως το κρινολίνο. Το φόρεμα πέφτει με ωραίες πτυχές και συγκρατείται με ζώνη στη μέση. Στο ανδρικό ντύσιμο επικρατεί το αγγλικό στυλ. Εμφανίζεται το παντελόνι, ο «πρόγονος» του σύγχρονου παντελονιού. Στο τέλος του αιώνα, καταργείται ο κορσές και φοριέται μια απλή και ελαφριά ρόμπα με ανασηκωμένη τη μέση κάτω από το στήθος, από λινό ύφασμα, καθώς και σανδάλια. 10. Η Μοδα Τον 19 ο Αιωνα: Γύρω στα 1850, οι γυναίκες φορούσαν μέχρι και πέντε μεσοφόρια από σκληρό ύφασμα κάτω από το φόρεμα τους, ώστε να φαίνεται τεράστιο και φουσκωτό. Επανέρχεται ένα νέο είδος του κρινολίνου, που φοριέται μέχρι το Από τα 1870 και εξής φοριέται το «τουρνούρι», που έχει ως αποτέλεσμα να τονίζονται τα οπίσθια του γυναικείου σώματος, ενώ παράλληλα το στήθος προβάλλεται πολύ. Στο ανδρικό κοστούμι συνεχίζεται η εξέλιξη που θα το φέρει στην σημερινή του μορφή, ενώ φοριέται ανάλογα με τις ώρες της ημέρας και τις περιστάσεις. Εμφανίζονται η γραβάτα και ο κολλαριστός γιακάς. Με το κοστούμι «ταγέρ», διαιρεμένο σε τρία μέρη (φούστα, μπλούζα, ζακέτα), η γυναίκα μπαίνει στον χώρο του ανδρικού ρούχου. Το ταγέρ είναι το ρούχο που συμβαδίζει με την ιδέα της απελευθέτωσης της γυναίκας.

12 11. Η Μοδα Του 1920: Μετά τη λήξη του A παγκοσμίου πολέμου οι γυναίκες αρχίζουν να γίνονται ανεξάρτητες. Ο κορσές καταργείται και τα ρούχα αποκτούν φαρδιές γραμμές, ενώ για πρώτη φορά το 1925 η γραμμή των φορεμάτων ανεβαίνει μέχρι το γόνατο και μετά από δύο χρόνια πάνω από το γόνατο. Η γούνα αποτελεί αγαπημένο αξεσουάρ, ενώ τα παπούτσια είναι άνετα για να εξυπηρετούν στο χορό και τα χαρακτηρίζει μια μπαρέτα στο ύψος του αστραγάλου. Οι πέρλες είναι το αγαπημένο κόσμημα, ενώ τα καπέλα (κλος) εφαρμόζουν τέλεια στο κεφάλι, κατεβαίνουν μέχρι το ύψος των φρυδιών και αναδεικνύουν τα κοντά κουρέματα. COCO CHANEL: Από απλή σχεδιάστρια καπέλων, απογειώνει τη γυναικεία κομψότητα. Η Chanel δημιουργεί το ταγιέρ αλλά και το γνωστό «little black dress». Η αίσθηση ελευθερίας και η πρακτικότητα που αποπνέουν τα ρούχα της την κάνουν αγαπητή στις γυναίκες και την καθιερώνουν ως μια από τις σχεδιάστριες που σφράγισαν τον κόσμο της μόδας. 12. Η Μοδα Του 1930: Η μόδα συναντά τον κινηματογράφο και το Χόλυγουντ δημιουργεί σύμβολα κομψότητας. Τα φορέματα είναι λοξά κομμένα (bias-cut), καλύπτουν τις γάμπες αλλά αφήνουν όλη την πλάτη έξω. Καπέλα, γάντια, τσάντες φάκελοι ή μικρά πουγκιά και γούνινες εσάρπες γίνονται απαραίτητα στοιχεία της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Τα παντελόνια, τα μονοκόμματα μαγιό με ανοιχτή πλάτη και τα σορτς γίνονται αποδεκτά ως ενδύματα παραλίας. Ξεχωριστός λόγος, όμως, πρέπει να γίνει για τα γυαλια ηλίου, που είναι το απόλυτο αξεσουάρ, μαζί με μυτερές γόβες, μπαλαρίνες, πέδιλα και τότε κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες πλατφόρμες.

13 13. Η Μοδα Του 1940: O Β Παγκόσμιος Πόλεμος βάζει τη μόδα σε δεύτερη μοίρα.η μόδα παίρνει ένα πιο στρατιωτικό και επιβλητικό look. Οι ώμοι είναι τονισμένοι με ελαφριές βάτες. Το 1947 ο Christian Dior επαναστατεί και δημιουργεί το New Look. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται είναι ο ταφτάς, το βελούδο, η μουσελίνα και το σατέν. Εμφανίζονται τα πατρόν και τα πρώτα prêt-à-porter. Οι φούστες κλοσάρουν ελαφρά και βρίσκονται λίγα εκατοστά πάνω από το γόνατο. Επίσης οι γυναίκες έβαφαν τα πόδια τους για να δώσουν την αίσθηση του καλσόν, δημιουργώντας ακόμα και τη ραφή πίσω με μαύρο μολύβι. 14. Η Μοδα Του 1950: Ίσως η πιο κολακευτική δεκαετία για τη γυναίκα. Οι γραμμές ακολουθούν το κορμί τονίζοντας τα ωραιότερα σημεία του σώματος. Το μάκρος ξεκινάει κάτω από το γόνατο και καταλήγει στη μέση της γάμπας. Τα μανίκια είναι τρία τέταρτα, οι ώμοι φαρδαίνουν, το τακούνι στιλέτο καθιερώνεται και ανακαλύπτεται η λύκρα κάνοντας επανάσταση στο γυναικείο εσώρουχο. Απαραίτητα τα γάντια, τα οποία ταιριάζουν αυστηρά με το παπούτσι, τη τσάντα και το φόρεμα/ταγιέρ. Στο μακιγιαζ τα τονισμένα φρύδια σε γραμμή τόξου, το eye-liner, η μάσκαρα και οι αποχρώσεις του κόκκινου στα χείλη είναι η κυριοότερη τάση.

14 15. Η Μοδα Του 1960: Η ροκ μουσική, τα ναρκωτικά και η σεξουαλική απελευθέρωση κάνει τη μόδα εκκεντρική. Το μίνι είναι γεγονός και αποτελεί σύμβολο της δεκαετίας. Τα μικροσκοπικά μπικίνι λατρεύονται όσο τα στενά κάπρι παντελόνια. Το μακιγιάζ είναι έντονο με ψεύτικες τεράστιες βλεφαρίδες και μάσκαρα, ενώ οι σκιές είναι χρωματιστές. Τα χείλη είναι απαλά και τα μαλλιά είναι είτε κοντά, είτε πολύ μακριά. 16. Η Μοδα Του 1970: Μια δεκαετία επηρεασμένη από τη μουσική και τα κινήματα της νεολαίας που αφήνει χώρο στη μόδα να υιοθετήσει πολλές και διαφορετικές επιλογές. Τα φορέματα είναι φαρδιά, με ψυχεδελικά, εμπριμέ αλλά και floral prints. Τσιγγάνικες φούστες και ολόσωμες φόρμες κάνουν την εμφάνισή τους μαζί με το λεγόμενο παντελόνι καμπάνα. Στα αξεσουάρ, έχουμε κολιέ από χάντρες, παγιέτες, σατέν κολάν και τεράστιους ασημένιους κρίκους στα αυτιά. Τα παπούτσια είναι χοντροκομμένα με υπερβολικούς πάτους-πλατφόρμες.

15 17. Η Μοδα Του 1980: Η δεκαετία της υπερβολής. Οι ώμοι φαρδαίνουν, οι βάτες κυριαρχούν και το αθλητικό look βγαίνει και εκτός γυμναστηρίου. Εμφανίζονται τα ξεβαμμένα, σκισμένα τζιν, τα τζιν μπουφάν, τα κοντά jackets, τα φαρδιά μπουφάν, τα τοπ από δίχτυ, τα τοπ και τα φορέματα με τον ένα ώμο έξω, οι φαρδιές παντελόνες και γενικώς το σημερινό casual look σε ακόμα πιο casual μορφή. Στο πρόσωπο κυριαρχεί η φυσικότητα, ενώ τα μαλλιά αποκτούν όγκο και φράντζα. 18. Η Μοδα Του 1990: Μετά την υπερβολή έρχεται η απλότητα. Η σιλουέτα απελευθερώνεται και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ. Το μακιγιάζ έχει επιρροές από πολλές δεκαετίες. Κάθε γυναίκα προσαρμόζει το μακιγιάζ της ανάλογα με τις ανάγκες και την προσωπικότητα της. Κοντά ή μακριά, όλα τα στυλ μαλλιών είναι στη μόδα.

16 19. Η ΜΟΔΑ ΤΟΥ 2000: Τα κολάν έκαναν την εμφάνιση τους στην αρχή τoυ Είναι ένα casual κομμάτι που όμως έχει φορεθει αντί για καλσόν με φορέματα και φούστες, μαζί με γκέτες, αλλά και σκέτα. Τα σκισμένα τζιν αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της μόδας των 00s και εξακολουθούν να φοριούνται ακόμα και σήμερα. Το τζιν έχει διαχρονικό χαρακτήρα και όντας σκισμένο δείνει ροκ ύφος στα σύνολά μας. Τα αστραφτερά, ρούχα και αξεσουάρ διακοσμημένα με κρύσταλλα, παγιέτες και πέτρες διείσδυσαν στη μόδα μέσα από την χιπ χοπ και rnb κουλτούρα ωστόσο, τα είδαμε και στις πασαρέλες των πιο διάσημων οίκων μόδας, με αποκορύφωμα το 2008 και το Τα έντονα, φωσφοριζέ, νέον χρώματα είναι ένα καίριο σημείο για το casual και σπορ ύφος, παρ όλα αυτά το έχουμε υιοθετήσει και σε στυλ και look που μόνο σπορ δεν είναι. Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2011 ήταν στην κορυφή με τα απαραίτητα κομμάτια που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στην κατοχή της. Mε τον όρο «boho-chic» νοείται μια από τις πιο ισχυρές τάσεις της μόδας. Σε αυτήν την τάση βρίσκονται πολλά έθνικ και casual στοιχεία συνδυασμένα με έναν μοναδικό τρόπο. Τέλος, τα τρουκς κυριάρχησαν στα τζιν, στις τσάντες, στα αξεσουαρ και στα παπούτσια. Αντικατέστησαν τα στρας και τις παγιέτες και έδωσαν πιο ροκ ύφος στις εμφανίσεις μας.

17 Ερωτηματολογιο: Τα ερωτηματολόγια απαντήθηκαν από άτομα κάθε ηλικίας, με σκοπό να έχουμε την άποψη του κόσμου για την διαχρονικότητα της μόδας. Τα άτομα αυτά βρέθηκαν και επιλέχθηκαν τυχαία, στη γειτονιά, στο δρόμο, στο σχολείο, αλλά και στην αγορά. Το σύνολο των ερωτηθέντων είναι 15. Τα αποτελέσματα παρατίθενται παρακάτω, με μορφή πιτών, ραβδογραμμάτων και πινάκων. Πόσο πιστεύετε πως έχουν αλλάξει οι ενδυματολογικές προτιμήσεις των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.; Καθόλου Λίγο Πόσο πολύ ρόλο έπαιζαν οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του ατόμου σχετικά με την κοινωνική του θέση, παλαιότερα.; Πολύ Πολύ Λίγο Καθόλου

18 Πιστεύετε πως υπάρχουν ενδυματολογικές αναφορές του παρελθόντος στη σύγχρονη μόδα.; Πολύ Λίγο Καθόλου Τι κάνετε τα παλιά σας ρούχα.; Τα πετάω Τα χαρίζω Τα ανταλάσσω Για ποιό λόγο αγοράζετε νέα ρούχα.; Φθείρονται τα παλιά Αλλάζει η μόδα Νιώθω καλύτερα

19

Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ;

Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ ΜΠΑΛΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, κλ,πε10 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

"ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΣΤΑ ΤΖΙΝ"

ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΣΤΑ ΤΖΙΝ PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ "ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΤΩΝΑ ΣΤΑ ΤΖΙΝ" ΜΑΘΗΤΕΣ: Αγγουρά Ηλιάννα Αποστολάτου Σοφία Βαϊσμένου Αργεντίνη Βέλτσιν Νάντια Γκουέν Αθηνά Δελλατόλα Φραγκίσκα Ελευθεροπούλου Ασπασία Θεοφανοπούλου Κατερίνα Καλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ 2 Ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ( PROJECT) Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΜΑΔΑ 3 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΖΑΡΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

5 ο ΓΕ.Λ Κέρκυρας Project Α λυκείου Ρούχα και Ρόλοι. Ρούχα και Ρόλοι. 5 ο ΓΕ.Λ. Κέρκυρας Ερευνητική Εργασία Α λυκείου (1 ο τετραµηνο)

5 ο ΓΕ.Λ Κέρκυρας Project Α λυκείου Ρούχα και Ρόλοι. Ρούχα και Ρόλοι. 5 ο ΓΕ.Λ. Κέρκυρας Ερευνητική Εργασία Α λυκείου (1 ο τετραµηνο) Ρούχα και Ρόλοι 5 ο ΓΕ.Λ. Κέρκυρας Ερευνητική Εργασία Α λυκείου (1 ο τετραµηνο) 1 Για την πραγματοποίηση αυτής της εργασίας συνεργάστηκαν οι παρακάτω μαθήτριες: Βασιλάκη Σουζάννα Γκίνη Βαρβάρα Καλέμη Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας να ορίσουμε τη μόδα, συναντάμε την λατινική λεξιλογική

Ξεκινώντας να ορίσουμε τη μόδα, συναντάμε την λατινική λεξιλογική 1900 to 2000 1 ΟΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ- ΜΟΔΑ Απαρχές της μόδας Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις μια εποχή είναι να ασχοληθείς με τις εμμονές της GUILLAME ERNE, LA SOCIÉTÉ DES VICTIMES, 2006 Ξεκινώντας

Διαβάστε περισσότερα

TA ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

TA ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ TA ΡΟΥΧΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ Τέχνημα μαθητριών : Ανδριοπούλου Φωτεινή Καΐσι Σοφία Κωνστανταροπούλου Χριστίνα Μητροπούλου Σοφία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 8 o ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου. Θέμα: «Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι»

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου. Θέμα: «Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι» Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Θέμα: «Τα ρούχα μας αυτοί οι άγνωστοι» ] Συγγραφική ομάδα Mόδα στην Αρχαιότητα μέχρι τον Μεσαίωνα (ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ) Μόδα του 20 ου αιώνα (ΜΠΑΤΣΑ ΕΛΕΝΑ) Μόδα του 21 ου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Μόδας από ιστορική σκοπιά

Κοινωνιολογία της Μόδας από ιστορική σκοπιά Κοινωνιολογία της Μόδας από ιστορική σκοπιά Μάθημα Ερευνητικής Εργασίας Β τετράμηνο Τμήμα : Α1 Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά Ονόματα Μελών Ομάδας Γυδάκου Παναγιώτα Δεκούλη Αθανασία Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΟΔΑ ΚΑΙ VINTAGE ΑΝΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΟΔΑΣ Μόδα είναι μια συνήθως παροδική συνήθεια αναφορικά με πολλά θέματα που αφορούν τον άνθρωπο όπως είναι ο τρόπος ζωής, το ντύσιμο, η διακόσμηση του σπιτιού,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΒ λυκείουπαρουσιάζειτην ερευνητικήεργασία (project)µε θέµατην «Ενδυµασίακαιτην εξέλιξητηςµέσαστοχρόνο».

ΗΒ λυκείουπαρουσιάζειτην ερευνητικήεργασία (project)µε θέµατην «Ενδυµασίακαιτην εξέλιξητηςµέσαστοχρόνο». ΗΒ λυκείουπαρουσιάζειτην ερευνητικήεργασία (project)µε θέµατην «Ενδυµασίακαιτην εξέλιξητηςµέσαστοχρόνο». ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΙΕΙΝΑΙΕΝ ΥΜΑΣΙΑ Από τους μεσαιωνικούς χρόνους έως και σήμερα χρησιμοποιείται η λέξη ρούχο.

Διαβάστε περισσότερα

1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ

1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ 1918 1950 : Νέα αγορά, νέα γυναίκα, νέο ένδυμα 1918 1950 : ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ, ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΝΕΟ ΕΝΔΥΜΑ Στη χρονική αυτή περίοδο, τη δεύτερη της ιστορίας του σχεδιασμού των ενδυμάτων, βλέπουμε κάποια φαινόμενα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

r---v\ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΟΟΚ» ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Αθήνα, ΜΑΪΟΣ 2012 ΤΕΙΠΕΙΡΑΙΑ

r---v\ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΟΟΚ» ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ Αθήνα, ΜΑΪΟΣ 2012 ΤΕΙΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΙΠΕΙΡΑΙΑ 589 r---v\ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗ ΕΥΦΗΜΙΑ «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΒΟΟΚ» Επιβλέπουσα: κα ΤΣΑΤΣΑΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Αθήνα, ΜΑΪΟΣ 2012 ΤΕΙ Πειραιά Σχολή:

Διαβάστε περισσότερα

1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ

1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ 1850 1918 : Βιομηχανική επανάσταση και υψηλή ραπτική 1850 1918 : ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΡΑΠΤΙΚΗ Τα μέσα του 19 ου αιώνα είναι η χρονική στιγμή όπου η ιστορία του σχεδιασμού των ενδυμάτων παίρνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Η ΜΟ Α ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΠΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ; ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΟΜΑ Α 1η : Η έννοια της ένδυσης. Η έννοια της µόδας: πώς διαµορφώνεται και η σχέση της µε τον καταναλωτισµό. Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΤΟΙΜΟΥ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ POUL POIRET ΣΤΟ NEW ιοοκ ΤΟΥ CHRISTIAN DIOR ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΕΣΩΡΟΥΧΟΥ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: ΚΑΜΑΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Τμήμα PR1

Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Τμήμα PR1 1 ο ΓΕΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ 2011-2012 Ερευνητική εργασία Α Λυκείου Τμήμα PR1 ΘΕΜΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ : Ενδυμασία και μόδα εν Ελλάδι από τους Προϊστορικούς μέχρι τους Νεότερους χρόνους ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΑΡΧΑΪΚΗ-ΚΛΑΣΙΚΗ-ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ-ΡΩΜΑΪΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!!

1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α. Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΤΑΞΗ Α Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! Τα Ρούχα μας αυτοί οι Άγνωστοι!!!! Οι Μαθήτριες Α ντωνοπ ούλου Β άσ ι α, Α σκέροβα Μ ό νι κα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΟΥ-ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ» ΘΕΜΑ : ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Χαβιά Σταυρούλα Κυριάκου Μαίρη Ανδρειώτου Μαρία Νηστευτοπούλου Μαρία Μάρκου Δέσποινα Τσομπανέλλης

Διαβάστε περισσότερα

1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ

1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ 1930 1945 : Η ΜΟΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ Αλλαγή τοπίου «Η αυλαία έπεσε και ένα νέο έργο αρχίζει [...]. Τα γυναικεία φορέματα και χτενίσματα επιμηκύνονται και εσείς, εσείς που μόλις χθες ή προχθές αρχίσατε

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης ΚΟΣΜΗΜΑ. Το κόσμημα στη σύγχρονη εποχή (15 ος -19 ος αι.)

Α Τοσίτσειο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης ΚΟΣΜΗΜΑ. Το κόσμημα στη σύγχρονη εποχή (15 ος -19 ος αι.) Α Τοσίτσειο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Εκάλης ΚΟΣΜΗΜΑ Το κόσμημα στη σύγχρονη εποχή (15 ος -19 ος αι.) Εκάλη 2014 ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Μέλη ομάδας: Φωτεινή Γκότση Ιόλη Κάνιστρα Δέσποινα Κοσμίδη Παρή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ. Το βιβλίο του στιλ. Εικονογράφηση: Σόνια Μεντή

ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ. Το βιβλίο του στιλ. Εικονογράφηση: Σόνια Μεντή ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ Το βιβλίο του στιλ Εικονογράφηση: Σόνια Μεντή 1900-1909 ΙΩΑΝΝΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ 9 1900-1909 Charles Frederick Worth ο πρωτοπόρος (1825-1895). O Worth έχει μείνει γνωστός στον κόσμο της μόδας ως

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρική Ενδυματολογία

Θεατρική Ενδυματολογία Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας Θεατρική Ενδυματολογία Πτυχιακή Εργασία Βουρκουτιώτη Βασιλική ΑΜ: 32454 Αντωνίνης Ιάκωβος ΑΜ: 3237 Επιβλέπων : Κα. Σφυρόερα Εμμανουέλλα ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2014 ~ 1 ~ Βουρκουτιώτη Βασιλική.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΙΤΛΟΣ: Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ...

ΕΛΛΑΔΑΣ» «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΙΤΛΟΣ: Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ... 547 Πτυχιακή Καρότση Β. Ειρήνης Τ.Ε. 1. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩ Σ ΤΟ?ΦΑΝΤΟ Τ Ρ Γ 1 Α Σ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΚΤ 1 ΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ: «Η ΤΟΠ 1 Κ Η ΕΝ Δ Τ ΜΑ Σ 1 Α Σ Ε ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»...... ΤΠΟ : Ε 1 ΡΗΝΗ Β. ΚΑΡΟΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ζαχαροπούλου Μαρία Σταθάτου Κατερίνα

ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ. Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ζαχαροπούλου Μαρία Σταθάτου Κατερίνα ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ζαχαροπούλου Μαρία Σταθάτου Κατερίνα ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΝΘΥΜΙΑ Η ΚΑΜΕΝΗ ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ JIMI HENDRIX Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ. ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜ

Διαβάστε περισσότερα

Η μόδα στη ζωή των νέων

Η μόδα στη ζωή των νέων Η μόδα στη ζωή των νέων Ουζούνης Αθανάσιος 1, Παπαδόπουλος Αναστάσιος 1, Παπάζογλου Αντώνης 1, Σουλιάδης Δημήτρης 1, Τσομπανίδης Νίκος 1 1 Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου 1 lykeio@aristotelio.edu.gr Παπαχρήστου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ 542 1tΛ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ Πτυχιακή εργασία που υποβλήθηκε στο Τ.Ε. Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ για την απόκτηση πτυχίου Υπό: Μαυροδάκο Παναγιώτη,

Διαβάστε περισσότερα

fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και

fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και 572 ~ t\ fι:χνοi1 ο γ1κ ό εκποι~ιυτικ ο ' Ι δ ρυμcι τ.ε.ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τμήμα Κλωστοϋφαντουργ(ας Παραδοσιακές ενδυμασίες της Χίου και παραδοσιακά υφάσματα και κεντήματα Επιμέλεια: Σβώκου Ειρήνη Α.Μ.: 36849

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ"

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ KAI ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΟΔΑΣ" 2 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική περιγραφή επαγγέλματος (Job Profile)...4 ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα