ΑΥΓΑ Τα αυγά χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Έχουν σχεδόν τέλεια πρωτεΐνη, και επίσης άλλα συστατικά υψηλής αξίας.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΥΓΑ Τα αυγά χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Έχουν σχεδόν τέλεια πρωτεΐνη, και επίσης άλλα συστατικά υψηλής αξίας."

Transcript

1 ΑΥΓΑ Τα αυγά χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου από την αρχαιότητα. Έχουν σχεδόν τέλεια πρωτεΐνη, και επίσης άλλα συστατικά υψηλής αξίας. Τα αυγά πέπτονται εύκολα, και παρέχουν σημαντική ποσότητα των θρεπτικών για την ανάπτυξη και διατήρηση των ιστών του σώματος. Χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και στο σπίτι. Τα αυγά της όρνιθας (κότας) είναι τα πιο σημαντικά, ενώ άλλα που χρησιμοποιούνται (χήνες, πάπιες, άλλα) είναι μικρότερης αξίας. Το αυγό περιβάλλεται από ένα ασβεστούχο πορώδες κέλυφος πάχους 0,2-0,4 mm. Εσωτερικά υπάρχουν δύο στενά συνδεμένες μεμβράνες, εσωτερική και εξωτερική. Οι δύο μεμβράνες διαχωρίζονται στο μεγάλο άκρο του αυγού και σχηματίζουν ένα κενό (αεροθάλαμος). Το μέγεθος του αεροθάλαμου, διαμέτρου περίπου 5 mm, αυξάνεται κατά την αποθήκευση. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προσδιορισμό της ηλικίας του αυγού. Το ασπράδι του αυγού (αλβουμίνη) είναι ένα υδατικό, υποκίτρινο, παχύρευστο υγρό. Αποτελείται από τρία κλάσματα που διαφέρουν στο ιξώδες, και συγκρατούν τον κρόκο στο κέντρο. Ένα λεπτό αλλά πολύ συνεκτικό στρώμα αλβουμίνης περιβάλλει στενά τον κρόκο. Ο κρόκος αποτελείται από εναλλασόμενα στρώματα σκουρόχρωμου και ανοιχτόχρωμου υλικού που είναι τοποθετημένη ομόκεντρα.

2 Το μέσο βάρος του αυγού κότας είναι 58 g. Τα κύρια συστατικά είναι το νερό, περίπου 74 %, πρωτεΐνες, περίπου 12 %, και λιπίδια περίπου 11 %. Πίνακας. Μέση σύσταση αυγών κότας. Κέλυφος Ασπράδι Κρόκος % βάρους 10,3 56,9 32,8 Στερεά 98,4 12,1 51,3 Πρωτεΐνη 3,3 10,6 16,6 Λίπος 0,03 32,6 Υδατάνθρακες 0,9 1,0 Ανόργανα 95,1 0,6 1,1

3 Το κέλυφος αποτελείται από κρύσταλλους ανθρακικού ασβεστίου. Αυτοί είναι ενσωματωμένοι σε ένα οργανικό τρισδιάστατο πλέγμα συμπλόκου πρωτείνηςβλενοπολυζαχαρίτη. Επίσης, υπάρχουν μικρές ποσότητες ανθρακικού μαγνησίου και φωσφορικών. Υπάρχουν μικροσκοπικοί δίαυλοι πόρων σε όλο το κέλυφος, που είναι διαπερατοί σε αέρια αλλά εμποδίζουν την είσοδο μικροοργανισμών. Λευκό του αυγού Η αλβουμίνη είναι ένα υδατικό διάλυμα, %, διαφόρων πρωτεϊνών. Το ασπράδι αποτελείται από ίνες ωομουκίνης σε υδατικό διάλυμα μεγάλου αριθμού σφαιρικών πρωτεϊνών. Υπάρχει η πυκνόρευστη αλβουμίνη και η λεπτόρευστη αλβουμίνη. Αυτές διαφέρουν στη συγκέντρωση της ωομυκίνης, που είναι περίπου τετραπλάσια στην πυκνόρευστη. Αρκετές πρωτείνες του λευκού του αυγού έχουν βιολογικές δράσεις. Η λυσοζύμη είναι ένζυμο, το ωομυκοειδές και ο ωοαναστολέας είναι αναστολείς ενζύμων, η φλαβοπρωτείνη και η αβιδίνη σχηματίζουν σύμπλοκα με κάποια συνένζυμα. Οι βιολογικές δραστικότητες μπορεί να σχετίζονται με την προστασία του αυγού από μικροβιακή αλλοίωση. Το ph της αλβουμίνης είναι 7,6-7,9. Κατά την αποθήκευση αυξάνεται στο 9,7 λόγω διάχυσης διαλυμένου CO2 μέσα από το κέλυφος. Η αύξηση εξαρτάται από τη θερμοκρασία και το χρόνο.

4 Πρωτείνες λευκού του αυγού Πίνακας. Πρωτεΐνες του λευκού του αυγού. Πρωτείνη Ποσοστό, % ΜΒ, kda Θερμοκρασία μετουσίωσης Ωαλβουμίνη 54 44,5 84,5 Κοναλβουμίνη ,5 Ωομυκοειδές ,0 Ωομουκίνη 3,5 5,5-8,3 x 10 6 Λυσοζύμη (ωογλοβουλίνη G1) 3,4 14,3 75 Ωογλοβουλίνη G ,5 Ωογλοβουλίνη G3 4 Φλαβοπρωτείνη 0,8 32 Ωογλυκοπρωτείνη 1,0 24 Ωομακρογλοβουλίνη 0, Ωοαναστολέας 0,1 49 Αβιδίνη 0,05 68,3 Κυστατίνη 0,05 12,7

5 Ωοαλβουμίνη: Διακρίνεται σε Α1 (85 %), Α2 (12 %), Α3 (3%). Έχει SH και S-S-, φωσφόρο. Είναι γλυκοπρωτείνες με περίπου 3 % ζάχαρα. Η S-ωοαλβουμίνη αυξάνεται κατά την αποθήκευση με ψύξη. Έχει θερμοκρασία πήξης 84,5-92,5 o C. Η ωοαλβουμίνη μετουσιώνεται σχετικά εύκολα, παράδειγμα με ανάμειξη ή ανατάραξη υδατικού της διαλύματος. Αυτή είναι μία διεπιφανειακή μετουσίωση, που παρατηρείται με ξεδίπλωμα και συσσωμάτωση των πρωτεινικών μορίων. Κοναλβουμίνη: Είναι γλυκοπρωτείνη, και δεσμεύει σίδηρο. Δεν μετουσιώνεται στη διεπιφάνεια όπως η ωοαλβουμίνη, αλλά πήζει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σχηματίζει σταθερά σύμπλοκα με δισθενή και τρισθενή ιόντα, ιδιαίτερα με τρισθενή σίδηρο. Το σύμπλοκο της κοναλβουμίνης με τρισθενή σίδηρο έχει ερυθρό χρώμα. Ο περιστασιακός χρωματισμός κόκκινος χρωματισμός κατά την επεξεργασία προϊόντων αυγών οφείλεται σε σύμπλοκο κοναλβουμίνης-σιδήρου. Η κοναλβουμίνη έχει αντιμικροβιακή δράση. Ωομυκοειδές: Είναι γλυκοπρωτείνη, έχει 3 μορφές που δρουν ως αναστολείς πρωτεινασών. Έχει 9 δισουλφιδικούς δεσμούς, και είναι σταθερή στην πήξη κατά τη θέρμανση. Είναι αναστολέας πρωτεινασών. Ωομουκίνη: Είναι 3 γλυκοπρωτείνες. Σχηματίζει ινώδεις δομές και έτσι συνεισφέρει στην αύξηση του ιξώδους της αλβουμίνης, ιδιαίτερα του παχύρευστου. Στην παχύρευστη αλβουμίνη έχει τετραπλάια συγκέντρωση από ότι στη λεπτόρευστη. Η ωομουκίνη διαχωρίστηκε στο α-κλάσμα με περίπου 15 % υδατάνθρακες και το β-κλάσμα με περίπου 50 % υδατάνθρακες. Η ωοουκίνη είναι σταθερή στη θέρμανση. Στο νερό σχηματίζει σύμπλοκο με τη λυσοζύμη, η διάσταση του οποίου εξαρτάται από το ph. Πιθανόν να σχετίζεται με τη μείωση του ιξώδους του ασπραδιού κατά την αποθήκευση των αυγών.

6 Λυσοζύμη (ωογλοβουλίνη G1) : Ένζυμο που διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα των βακτηρίων (Gram θετικών). Επίσης, υπάρχουν οι ωογλοβουλίνες G2 και G3, που είναι καλές για τη δημιουργία αφρού. Φλαβοπρωτείνη : δεσμεύεται εύκολα από τη ριβοφλαβίνη,και πιθανώς βοηθάει στη μεταφορά αυτού του συνενζύμου από τον ορό του αίματος στο αυγό. Ωοαναστολέας : Είναι γλυκοπρωτείνη με περίπου 9 % υδατάνθρακες. Είναι αναστολέας πρωτεινασών (τρυψίνη, χυμοτρυψίνης). Αβιδίνη : είναι γλυκοπρωτείνη με περίπου 10 % υδατάνθρακες. Αποτελείται από 4 όμοιες υπομονάδες. Κάθε υπομονάδα δεσμέυει μία βιοτίνη, και έστι η βιταμίνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Στο ασπράδι η αβιδίνη είναι ελεύθερη βιοτίνης, και πιθανόν να έχει αντιβακτηριακό ρόλο. Κυστατίνη : είναι ανστολέας πρωτεινασών (μάλλον θειολ-πρωτεινασών), όπως της φισίνης και της παπαίνης. Επίσης, βρίσκονται η ωογλυκοπρωτείνη και η ωομακρογλοβουλίνη. Επίσης, βρίσκονται ένζυμα όπως εστεράσες, πεπτιδάσες, γλυκοσιδάσες, καταλάση. Άλλα συστατικά λευκού του αυγού Το λιπιδικό περιεχόμενο του ασπραδιού είναι αμελητέο (0,03 %). Οι υδατάνθρακες (περίπου 1 %) είναι δεσμευμένοι με πρωτεΐνες (περίπου 0,5 %) και ελεύθεροι (περίπου 0,4-0,5 %). Στους ελεύθερους υδατάνθρακες κύρια είναι η γλυκόζη, ενώ υπάρχουν και άλλοι μονοζαχαρίτες. Δεν υπάρχουν ελεύθεροι μονοζαχαρίτες ή πολυζαχαρίτες. Στους δεσμευμένους υδατάνθρακες υπάρχουν μαννόζη, γαλακτόζη, γλυκοζαμίνη, σιαλικό οξύ, γαλακτοζαμίνη. Ανόργανα : βρίσκονται σε συγκέντρωση περίπου 0,6 %. Κύρια είναι τα θείο, κάλιο, νάτριο, ενώ υπάρχουν και φωσφόρος, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος. Βιταμίνες : υπάρχουν ριβοφλαβίνη, παντιθενικό οξύ, νιασίνη, φολικό οξύ, βιοτίνη, θειαμίνη, πυριδοξίνη.

7 Κρόκος του αυγού Ο κρόκος είναι γαλάκτωμα λίπους σε νερό, και περιέχει περίπου 50 % στερεά συστατικά. Αυτά είναι περίπου το 1/3 πρωτεΐνες και περίπου 2/3 λιπίδια. Κατά την αποθήκευση το ποσοστό των στερεών μειώνεται με μεταφορά νερού από το ασπράδι. Ο κρόκος περιέχει σωματίδια διαφόρων μεγεθών, που μπορούν να διακριθούν σε δύο ομάδες. Τα σταγονίδια κρόκου, που έχουν διάμετρο μm. Αποτελούνται κυρίως από λιπίδια, και έχουν πρωτεϊνικές μεμβράνες. Είναι μίγμα λιποπρωτεινών με μικρή πυκνότητα. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο 1,0-1,3 μm. Έχουν υπο-δομή, και αποτελούνται από πρωτεΐνες, λιπίδια και ανόργανα. Με υπερ-φυγοκέντρηση ο κρόκος του αυγού διαχωρίζεται σε κοκώδες ίζημα, και στο υπερκείμενο που παραμένει διαυγές και ονομάζεται πλάσμα. Στο ίζημα λαμβάνονται το 47 % του αζώτου, το 37 % του φωσφόρου, το 10 % των λιπιδίων. Στο πλάσμα λαμβάνονται το 53 % του αζώτου, το 62 % του φωσφόρου, το 90 % των λιπιδίων.

8 Πρωτεΐνες κόκκων Το κοκκώδες ίζημα (υψηλής πυκνότητας κλάσμα, κοκκία) περιλαμβάνει το % των ολικών στερεών του κρόκου. Από τα στερεά του το 60 % είναι πρωτεΐνη, το 34 % από λιπαρές ύλες και κατά 6 % από τέφρα. Είναι σύμπλοκα λιποπρωτεινών σε κολλοειδή διασπορά. Τα μικύλια έχουν περίπου μοριακό βάρος και διάμετρο της τάξης 1-1,3 μm. Οι πρωτεΐνες του κοκώδους ιζήματος αποτελούνται κατά 70 % από το κλάσμα λιποπρωτεινών υψηλής πυκνότητας (high density lipoproteins, HD), τις λιποβιτελλίνες, κατά 18 % από φωσβιτίνη. κατά 12 % από λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας (low density lipoproteins, LDL), τις λιποβιτελλενίνες. Το μη πρωτεϊνικό τμήμα της λιποβιτελλίνης αποτελείται κατά 40 % από μη πολική λιπαρή ύλη και κατά 60 % από φωσφολιπίδιο. Με ηλεκτροφόρηση η λιποβιτελλίνη διαχωρίζεται σε δύο ισομερή, α- και β-. Σε ph<7,0, δηλαδή στο φυσικό ph του κρόκου, η λιποβιτελλίνη υπάρχει με τη μορφή διμερών το καθένα με ΜΒ περίπου Όταν βρεθεί σε περιβάλλον με ph>7,0 σταδιακά παρατηρείται σχηματισμός μονομερών.

9 H φωσβιτίνη είναι φωσφοπρωτείνη, περιέχει 10 % φωσφόρο και οι φωσφορικές ομάδες είναι εστεροποιημένες με το υδροξύλιο της σερίνης. Ο φωσφόρος της φωσβιτίνης αποτελεί το 80 % του συνολικού πρωτεινικού φωσφόρου του κρόκου. Με ηλεκτροφόρηση διαχωρίζεται σε α- και β-φωσβιτίνη, που είναι συσσωματώματα. Οι υπομονάδες τους έχουν ΜΒ Ο σίδηρος των αυγών, βρίσκεται ως τρισθενής, είναι κατά 95 % δεσμευμένος από τη φωσβιτίνη. Μάλιστα με τη δέσμευση περιορίζεται η διατροφική του διαθεσιμότητα. Με τη δέσμευση του σιδήρου και άλλων ιόντων βαρέων μετάλλων, η φωσβιτίνη βοηθάει συνεργιστικά τα αντιοξειδωτικά. Οι λιποβιτελλενίνες, λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), κανονικά αποτελούν συστατικό του πλάσματος. Όμως, μέρος αυτών των λιποπρωτεινών αυτών συγκρατείται στο κοκώδες ίζημα, όπου περιβάλλεται από ίνες φωσβιτίνης και προσκολλημένα μόρια λιποβιτελλίνης. Οι πρωτεΐνες του πλάσματος (υδατοδιαλυτό κλάσμα) διακρίνονται στο κλάσμα των σφαιρικών πρωτεϊνών ή λιβετινών και στο κλάσμα των λιποπρωτεινών χαμηλής πυκνότητας (λιποβιτελλενίνη). Στο κλάσμα των σφαιρικών πρωτεϊνών περιλαμβάνονται η α-λιβετίνη (αλβουμίνη ορού), η β-λιβετίνη και η γ-λιβετίνη (γ-γλοβουλίνη). Στο κλάσμα των λιποπρωτεινών χαμηλής πυκνότητας η λιπιδική ομάδα είναι το % των στερεών. Αυτή αποτελείται από τριγλυκερίδια (74 %) και φωσφολιπίδια (26 %). Το ΜΒ είναι αρκετά εκατομμύρια. ανήκουν σφαιρικές πρωτεΐνες ενωμένες με τριγλυκερίδιο, επάνω στο οποίο προσκολλώνται άλλα συστατικά όπως φωσφολιπίδια, χοληστερόλη.

10 Πίνακας. Σύσταση κόκκων και πλάσματος κρόκου αυγού, % επί ξηρού. Κλάσμα Λιπίδια Πρωτεΐνη Ανόργανα Κρόκος αυγού 63,5 32,4 2,1 Κόκκοι 6,9 16,1 1,4 --Λιποβιτελλίνες (HDL) 3,5 12,3 --Φωσβιτίνη 4,6 --LDL 2,5 0,3 Πλάσμα Λιβετίνες 10,6 LDL 59,4 6,6

11 Λιπίδια κρόκου Ο κρόκος του αυγού περιέχει 32,6 % λιπίδια. Από αυτά το 66 % είναι τριγλυκερίδια, το 28 % φωσφολιπίδια λαι το 6 % χοληστερόλη/εστέρες χοληστερόλης και άλλων ενώσεων. Η σύσταση των λιπιδίων σε λιπαρά οξέα εξαρτάται από τη σύσταση των ζωοτροφών σε λιπαρά οξέα. Περίπου το 4 % των λιπιδίων των αυγών είναι στερόλες, με κύρια τη χοληστερόλη. Η χοληστερόλη αποτελεί το 2,5 % των στερεών του κρόκου του αυγού. Οι υδατάνθρακες του κρόκου του αυγού είναι περίπου το 1 % των στερεών, με το 0,2 % να είναι δεσμευμένο στις πρωτεΐνες. Οι ελεύθεροι είναι οι ίδιοι με του λευκού του αυγού. Ανόργανα : υπάρχουν φωσφόρος, κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και άλλα. Βιταμίνες : υπάρχουν ρετινόλη (Α), τοκοφερόλη, παντοθενικό οξύ,, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και άλλες. Ενώσεις αρώματος αυγού Οι χαρακτηριστικές ενώσεις αρώματος του λευκού και του κρόκου του αυγού δεν είναι γνωστές. Το ελάττωμα αρώματος που έχει οσμή ψαριού οφείλεται στην τριμεθυλαμίνη. Αυτή προκύπτει από μικροβιακή αποικοδόμηση της χολίνης. Χρωστικές Το χρώμα του κρόκου οφείλεται στα καροτενοειδή. Αυτά λαμβάνονται με τη ζωοτροφή, όπως λουτείνη, ζεαξανθίνη και άλλες. Το χρώμα του κρόκου μπορεί να γίνει πιο έντονο με κατάλληλη σύσταση της ζωοτροφής.

12 Πίνακας. Συγκεντρώσεις ανόργανων στο ασπράδι και τον κρόκο του αυγού, %. Ασπράδι Κρόκος Θείο 0,195 0,016 Φωσφόρος 0,015-0,03 0,543-0,980 Νάτριο 0,161-0,169 0,026-0,086 Κάλιο 0,145-0,167 0,112-0,360 Μαγνήσιο 0,009 0,016 Ασβέστιο 0,008-0,02 0,121-0,262 Σίδηρος 0,0001-0,0002 0,0053-0,011

13 Πίνακας. Συγκεντρώσεις βιταμινών στο ασπράδι και τον κρόκο του αυγού, mg/100 g εδώδιμου τμήματος. Ασπράδι Κρόκος Ρετινόλη (Α) 0 1,12 θειαμίνη 0,022 0,29 Ριβοφλαβίνη 0,27 0,44 Νιασίνη 0,1 0,065 Πυριδοξίνη (Β6) 0,012 0,3 Παντοθενικό οξύ 0,14 3,72 Βιοτίνη 0,007 0,053 Φολικό οξύ 0,009 0,15 Τοκοφερόλη 0 6,5 Βιταμίνη D 0,0056

14 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΑΥΓΟΥ Βασικός ρόλος των αυγών στα τρόφιμα είναι να διευκολύνει τη θρόμβωση, τη γαλακτωματοποίηση, το σχηματισμό πηκτής, το σχηματισμό αφρού. Ικανότητα συγκράτησης νερού Η ποιότητα των προϊόντων του αυγού (προμαγειρευμένα, κατεψυγμένα) ελαχιστοποιείται από τη μείωση του νερού. Με ελαϊκό οξύ πετυχαίνεται χημική τροποποίηση των πρωτεϊνών του λευκού του αυγού που αυξάνει το αρνητικό τους φορτίο. Έτσι, αυξάνεται η ενυδάτωσή τους, σε σημαντικά επίπεδα όπως 10 φορές μεγαλύτερη. Θρομβωτικές ιδιότητες Οι πρωτεΐνες του λευκού και του κρόκου του αυγού είναι η βάση της κροκίδωσης. Κατά την κροκίδωση συμβαίνει ρήξη ενδομοριακών δεσμών και δημιουργία νέων. Δημιουργείται μία δευτερογενής δομή με μετάβαση από την α-έλικα στη β-πτυχή. Οι πρωτεΐνες κροκιδώνονται με τη θέρμανση. Η κοναλβουμίνη και η ωαλβουμίνη είναι οι περισσότερο ευαίσθητες στη θέρμανση. Έτσι, η κροκίδωση στο λευκό αρχίζει στους 57 ο C, είναι ορατή στους 60 ο C, στους 62 ο C αρχίζει να δημιουργείται η πηκτή που ολοκληρώνεται στους 70 ο C. Η αρχή της θρόμβωσης του κρόκου είναι στους 65 ο C, που στους 70 ο C παύει να ρέει. Ζελατινοποίηση του λευκού του αυγού Ο σχηματισμό πηκτής από τις πρωτεΐνες του λευκού του αυγού αυξάνεται με την παρουσία SH. Πιθανόν σχηματίζονται -S-S-. Η κοναλβουμίνη, η λυσοζύμη, η ωαλβουμίνη και οι γλοβουλίνες σχηματίζουν πηκτή με θέρμανση σε υδατικά διαλύματα.

15 Γαλακτωματοποιητικές ιδιότητες Ο κρόκος των αυγών χρησιμοποιείται ως γαλακτοματοποιητής σε διάφορα παρασκευάσματα, όπως οι σαλάτες. Οι γαλακτοματοποιητικές ιδιότητες του κρόκου οφείλονται στις λιποπρωτείνες. Αυτές είναι υδρόφιλα κολλοειδή που τοποθετούνται (προσροφούνται) στη διαχωριστική επιφάνεια λίπους-νερού και σταθεροποιούν το σχηματιζόμενο γαλάκτωμα. Αφριστικές ιδιότητες Η σταθεροποίηση αφρού πραγματοποιείται με προσρόφηση μορίων στη διεπιφάνεια αέρα-φάσης. Το λευκό του αυγού χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αφρού. Ο αφρός σταθεροποιείται με μερική μετουσίωση της αλβουμίνης με μηχανικό τρόπο. Εάν το μηχανικό κτύπημα συνδυάζεται και με θέρμανση που επιφέρει επιπλέον μετουσίωση της αλβουμίνης ο αφρός γίνεται σκληρός. Η λυσοζύμη θεωρείται ότι είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό του αφρού στη διαδικασία του κτυπήματος, ενώ η ωομυκίνη σταθεροποιεί τον αφρό. Οι γλοβουλίνες έχουν μικρότερη τάση σχηματισμού αφρού. Η παρασκευή του αφρού είναι πιο εύκολη στο ισοηλεκτρικό σημείο της αλβουμίνης (4,6), ενώ το ph του λευκού του αυγού είναι κοντά στο 8. Έτσι, με προσθήκη οξέος, παράδειγμα με λεμόνι, δημιουργείται πιο εύκολα αφρός.

16 Συντήρηση αυγών Τα αυγά συντηρούνται μεταξύ 0 και -1,5 o C. Η επικάλυψη με έλαιο με βάση την παραφίνη βοηθάει. Επίσης, η αποθήκευση σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα (αέρας ή άζωτο με μέχρι 45 % διοξείδιο του άνθρακα). Με ψυχρή αποθήκευση τα αυγά συντηρούνται για 6-9 μήνες. Κατά την αποθήκευση συμβαίνουν μεταβολές, που χρησιμοποιούνται για προσδιορισμό της ηλικίας των αυγών. Η διάχυση διοξειδίου του άνθρακα μέσω των πόρων του κελύφους προκαλεί αύξηση του ph, ιδιαίτερα του λευκού του αυγού. Η σταδιακή εξάτμιση του νερού μέσω του κελύφους προκαλεί μεταβολή στην πυκνότητα και το ιξώδες. Επίσης, αυξάνεται ο αεροθάλαμος. Στα φρέσκα αυγά ο κρόκος είναι συμπαγής και όρθιος, αλλά κατά την αποθήκευση γίνεται πιο επίπεδος. Προϊόντα αυγών Τα προϊόντα αυγών, σε υγρή, καταψυγμένη ή αφυδατωμένη μορφή παρασκευάζονται από ολόκληρα αυγά, το ασπράδι ή τον κρόκο. Χρησιμοποιούνται ως ημι-έτοιμα προϊόντα στην παρασκευή προϊόντων φούρνου, ζυμαρικών, προϊόντων ζαχαροπλαστικής και άλλων. Για την κατάψυξη εφαρμόζεται γρήγορη κατάψυξη (-40 o C) και διατήρηση στου -15 με -18 o C (μέχρι 12 μήνες). Με αφυδάτωση λαβάνεται προϊόν με υγρασία 4-5 %. Το ασπράδι διατηρείται σχεδόν απεριόριστα, η σκόνη ολόκληρου του αυγού περίπου 1 χρόνο, και ο κρόκος (χωρίς ζάχαρη) περίπου 8 μήνες.

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας. Παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 1999.

Πίνακας. Παγκόσμια παραγωγή κρέατος το 1999. ΚΡΕΑΣ Ως κρέας θεωρούνται τα κομμάτια των σφαχτών ή και ολόκληρα τα σφαχτά ζώων ή πτηνών που προορίζονται για τη διατροφή των ανθρώπων. Οι μύες των σφαγμένων θηλαστικών, πουλερικών και ψαριών μετατρέπονται

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

Κρέας Πρωτεΐνες κρέατος

Κρέας Πρωτεΐνες κρέατος Κρέας Πρωτεΐνες κρέατος Ως κρέας θεωρούνται τα κομμάτια των σφαχτών ή και ολόκληρα τα σφαχτά ζώων ή πτηνών που προορίζονται για τη διατροφή των ανθρώπων. Οι μύες των σφαγμένων θηλαστικών, πουλερικών και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ

ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ ΛΙΠΙΔΙΑ ΛΙΠΑΡΕΣ ΥΛΕΣ Τα λιπίδια είναι μια χημικά ετερογενής ομάδα ενώσεων με έντονη υδροφοβικότητα. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν διαλύονται στο νερό (ή διαλύονται πολύ λίγο), ενώ είναι διαλυτά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1. ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 1.1 Εισαγωγή Οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκα µακροµόρια που αποτελούν περισσότερο από το 50% του ξηρού βάρους των ζώντων κυττάρων. Παίζουν καθοριστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοιες ιδιότητες είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το υψηλό σημείο ζέσεως, η υψηλή διηλεκτρική σταθερά, η υψηλή επιφανειακή τάση και η θερμότητα

Τέτοιες ιδιότητες είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το υψηλό σημείο ζέσεως, η υψηλή διηλεκτρική σταθερά, η υψηλή επιφανειακή τάση και η θερμότητα ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Νερό Η παρουσία του νερού στα τρόφιμα και η μορφή με την οποία βρίσκεται σε αυτά επηρεάζουν τις ιδιότητές τους όπως και την ικανότητα συντήρησής τους. Το μόριο του νερού αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτείνες

Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτείνες Αμινοξέα-Πεπτίδια-Πρωτείνες Αμινοξέα είναι χημικές ενώσεις με τουλάχιστον μία αμινική και μία καρβοξυλική ομάδα. Αμινοξέα των πρωτεϊνών είναι περίπου 20, και έχουν όλα την αμινοομάδα σε α-θέση ως προς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΟ ΚΡΟΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΣΕ ΕΙΓΜΑΤΑ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟ Ο ΤΗΣ ΑΕΡΙΑΣ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΟ ΚΡΟΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΣΕ ΕΙΓΜΑΤΑ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟ Ο ΤΗΣ ΑΕΡΙΑΣ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΣΤΟ ΚΡΟΚΟ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΣΕ ΕΙΓΜΑΤΑ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟ Ο ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ιωάννης Ρούσσης Καθηγητής ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2014 1 ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Το μάθημα ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων.

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στοιχεία παραδόσεων Τα παρόντα είναι στοιχεία παραδόσεων για το μάθημα Χημεία Τροφίμων, 2013-14. Δεν συνιστούν σημειώσεις, αλλά απλά είναι αποτέλεσμα πρώτης επεξεργασίας. Αφορούν την ύλη της πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη

Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σιταριών, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: α) σε σκληρά σιτάρια τα οποία έχουν υψηλότερο ποσοστό σε πρωτεΐνη Δημητριακά Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών. Τα πιο σημαντικά δημητριακά είναι το σιτάρι ή σίτος, το ρύζι, το καλαμπόκι ή αραβόσιτος, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Ο κόκκος

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας μετατρέπεται σε γλυκόζη. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ CROISSANT

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ CROISSANT ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟΥ CROISSANT Πτυχιακή εργασία του ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας (Παράρτημα Λάρισας) Κυριακόπουλος Αναστάσιος 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αλλαγή του τρόπου ζωής αλλά και των διατροφικών

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του

Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται από τα φυτά μέσω της φωτοσύνθεσης. Το ηλιακό φως προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια, και το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας μετατρέπεται σε γλυκόζη. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 1 Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ Δρ. Μαρία Χ. Γιαννακούρου ΟΡΙΣΜΟΙ (ΚΤΠ, Άρθρο 132-135) Μαρμελάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Π.Μ.Σ. : «Έλεγχος Ποιότητας & ιαχείριση Περιβάλλοντος» Μεταπτυχιακή ιατριβή ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Επιβλέπων καθηγητής Καλογεράκης Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Φοιτήτρια: Λισκαβίδου

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη Ολικής Αξιοποίησης Αίματος Σφαγείου για Παραγωγή Εδώδιμων Προϊόντων σε Σκόνη» Α. Φασούλας Δ. Ντούφας & ΣΙΑ Ο.Ε. «Σφαγεία Οιχαλίας»

«Μελέτη Ολικής Αξιοποίησης Αίματος Σφαγείου για Παραγωγή Εδώδιμων Προϊόντων σε Σκόνη» Α. Φασούλας Δ. Ντούφας & ΣΙΑ Ο.Ε. «Σφαγεία Οιχαλίας» «Μελέτη Ολικής Αξιοποίησης Αίματος Σφαγείου για Παραγωγή Εδώδιμων Προϊόντων σε Σκόνη» Αρ. Κουπονιού: 78471208 01 000046 Α. Φασούλας Δ. Ντούφας & ΣΙΑ Ο.Ε. «Σφαγεία Οιχαλίας» Υπεύθυνος έργου Δρ. Κων/νος

Διαβάστε περισσότερα

Η Χημεία στην Κουζίνα

Η Χημεία στην Κουζίνα ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η Χημεία στην Κουζίνα Βασικά Είδη Διατροφής 3 ο Γ Ε Λ Ι Ω Α Ν Ν Ι Ν Ω Ν «Ε Π Ι Φ Α Ν Ε Ι Ο Σ Σ Χ Ο Λ Η» 2 Πίνακας Περιεχομένων ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας, Φυσικοχημείας Τροφίμων. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής

Βιοχημεία Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας, Φυσικοχημείας Τροφίμων. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής Βιοχημεία Τροφίμων Ενζυμα και τρόφιμα Νίκος Καλογερόπουλος Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας, Φυσικοχημείας Τροφίμων ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής Ένζυμα Εργαστήριο Χημείας,

Διαβάστε περισσότερα

MAΓEIPEMA ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ Το μαγείρεμα είναι μια πανάρχαια διεργασία, που η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Πιστεύεται ότι αρχικά η διεργασία

MAΓEIPEMA ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ Το μαγείρεμα είναι μια πανάρχαια διεργασία, που η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Πιστεύεται ότι αρχικά η διεργασία MAΓEIPEMA ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ Το μαγείρεμα είναι μια πανάρχαια διεργασία, που η ιστορία του χάνεται στο βάθος των αιώνων. Πιστεύεται ότι αρχικά η διεργασία αυτή περιλάμβανε κατεργασία της τροφής σε γυμνή φλόγα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΥΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΚΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΛΕΥΡΙ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΚΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ ΑΛΕΥΡΙ. ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΣΚΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΚΕΔΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Από βοτανική άποψη φρούτο σημαίνει το μέρος του λουλουδιού που αναπτύσσεται και συνήθως περιέχει καρπούς για τον

ΧΗΜΕΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Από βοτανική άποψη φρούτο σημαίνει το μέρος του λουλουδιού που αναπτύσσεται και συνήθως περιέχει καρπούς για τον ΧΗΜΕΙΑ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Από βοτανική άποψη φρούτο σημαίνει το μέρος του λουλουδιού που αναπτύσσεται και συνήθως περιέχει καρπούς για τον πολλαπλασιασμό του φυτού. Αντίστοιχα λαχανικό σημαίνει τα φαγώσιμα

Διαβάστε περισσότερα

1.Εισαγωγή Αρχικά στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το γνωστό στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο, λαχανικό μπάμια το οποίο είναι γνωστό ακόμα και με

1.Εισαγωγή Αρχικά στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το γνωστό στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο, λαχανικό μπάμια το οποίο είναι γνωστό ακόμα και με 1.Εισαγωγή Αρχικά στην εργασία αυτή παρουσιάζεται το γνωστό στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο, λαχανικό μπάμια το οποίο είναι γνωστό ακόμα και με το όνομα όκρα (okra). Στο στάδιο αυτό πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Ι. ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ 2014 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Εισαγωγή 2 Τρόφιμο - Ορισμός Με τον όρο Τρόφιμο χαρακτηρίζεται ένα ευρύ φάσμα εδώδιμων υλικών που αποτελούνται από απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΑΜΙ Α ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΜΙ ΕΣ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα