ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ & ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ & ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ"

Transcript

1 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ & ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Παπαδόπουλος Σεραφείμ 1*, Βαλάση Ειρήνη 2, Μπαρμπαγιάννη Μαριάννα 2, Κογιώνος Λουκάς 1, Θεοδοσιάδου Αικατερίνη 2, Δεληγιάννης Κωνασταντίνος 1, Στάγκος Δημήτριος 3, Γούλας Παναγιώτης 1, Καντάς Δημήτριος 1 1 Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας 2 Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 3 Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

2 Αποψίλωση δασών στην Αργεντινή Αυτές οι εικόνες από το βορειοδυτικό προάστιο στη Σάλτα δείχνουν τη φαινομενική αγροτική ανάπτυξη και τις συνέπειές της στην περιοχή. Το 2006, οι αρχές δήλωσαν απώλεια του 80% του δάσους της περιοχής σε σχέση με το Πηγή:

3 Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα ιταλοελβετικά σύνορα. Απεικονίζουν πώς η κορυφή έχει χάσει σταδιακά το χιόνι της στην πάροδο μισού αιώνα. Πηγή:

4 Τα επίπεδα μόλυνσης του διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο Τέλος, το γράφημα δείχνει το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Συνεχώς αυξάνεται. Όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα, τόσο ανεβαίνει το επίπεδο του διοξειδίου. Και ανάμεσα στο 2003 και 2007 οι αλλαγές είναι δυστυχώς πολύ μεγάλες. Πηγή:

5 Ακραία φαινόμενα ξηρασίας στο μέλλον Συνεχόμενες ξηρές ημέρες Χαμηλή υγρασία εδάφους

6 Το 1/3 της πρωτεΐνης που καταναλώνει η ανθρωπότητα (>50% στις ανεπτυγμένες χώρες) προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα

7 Προβλεπόμενη κατανάλωση κρέατος και γάλακτος από τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων περιοχών της γης. Αναπτυσσόμενες χώρες Ανεπτυγμένες χώρες Τρόφιμο Κρέας (Kg/άτομο/έτος) Γάλα (Kg/άτομο/έτος) Κρέας (εκατομ. τόνοι) Γάλα (εκατομ. τόνοι) Πηγή: FAO 2006

8 Παγκόσμια εκτίμηση αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα της Ζωικής Παραγωγής σε ισοδύναμα CO 2 Ισοδύναμα CO 2 (εκατομ. Τόνοι/έτος) Αέριο Πηγή Εκτατικές εκτροφές Άλλες CO 2 Σύνολο ανθρωπογενών πηγών Σύνολο Ζωικής Παραγωγής (11%) Λιπάσματα 41 Ενέργεια στο χωράφι ή στο στάβλο 90 Καταστροφή δασών Καλλιέργεια γης 28 Βοσκήσιμες εκτάσεις 100 Μεταποίηση προϊόντων Μεταφορές 1 CH 4 Σύνολο ανθρωπογενών πηγών Σύνολο Ζωικής Παραγωγής (40%) Πεπτικές διεργασίες ζώων Απόβλητα ζώων N 2 O Σύνολο ανθρωπογενών πηγών Σύνολο Ζωικής Παραγωγής (67%) Λιπάσματα 186 Ψυχανθή 231 Απόβλητα ζώων (άμεσα) Απόβλητα ζώων (έμμεσα) Σύνολο κατά σύστημα εκτροφής Γενικό σύνολο Πηγή: FAO 2006

9 Ανάγκες πόσιμου νερού από τα ζώα Μέσο Σ.Β. (kg) Θερμοκρασία περιβάλλοντος C Ζώο Φυσιολογική κατάσταση Κατανάλωση νερού (λίτρα/ζώο/ημέρα) Αγελάδες Αφρικής με 2 λίτρα γάλα/ημέρα , ,7 Αναπαραγωγής (κυοφορία) ,1 73,2 102,3 Γαλακτοπαραγωγής (35 λίτρα γάλα/ημέρα) ,8 114,8 126,8 Αίγες 0,2 λίτρα γάλα/ημέρα 27 7,6 9,6 11,9 Πρόβατα 0,4 λίτρα γάλα/ημέρα 36 8,7 12,9 20,1 Καμήλες 4,5 λίτρα γάλα/ημέρα ,5 41,8 52,2 Πτηνά Ενήλικα κρεοπαραγωγικά (100) 17,7 33,1 62 Ενήλικα αυγοπαραγωγικά (100) 13,2 25,8 50,5 Χοίροι Γαλακτοπαραγωγή ,2 28,3 46,7 Πηγή: Luke 2003 Ο τομέας της Κτηνοτροφίας χρησιμοποιεί το 8% της παγκόσμιας κατανάλωσης νερού (περιλαμβανομένων των αναγκών των αρδευόμενων καλλιεργειών για ζωοτροφές)

10 Πελοπόννησος Θεσσαλία Ήπειρος Μακεδονία Θράκη Επιπτώσεις στη γεωργία: Ελλάδα Αραβόσιτος B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει μείωση της παραγωγής και στα δύο σενάρια A2 και B2: Στο σενάριο A2 υπάρχει μείωση της παραγωγής του αραβοσίτου κατά 12% - 55% (ανάλογα με την περιοχή και το υβρίδιο) Στο σενάριο B2, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση της βροχόπτωσης είναι μικρότερη σε σχέση με το σενάριο A2, η παραγωγή επηρεάζεται λιγότερο και είναι κατά 4% - 40% μικρότερη σε σύγκριση με τη σημερινή παρόν κλίμα παραγωγή αραβόσιτου (kg/ha) PIO 3394 PIO 3382 PIO 3165 (ΕΑΑ ΥΠΕΧΩΔΕ, 2007)

11 Πελοπόννησος Θεσσαλία Μακεδονία Θράκη Επιπτώσεις στη γεωργία: Ελλάδα Σιτάρι B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 παρόν κλίμα B2 A2 παρόν κλίμα Οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζουν μεγαλύτερη ανομοιομορφία σε σχέση με τον αραβόσιτο. Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, ανάλογα με την περιοχή και τον τύπο του εδάφους, έδειξαν: σενάριο A2 - χαμηλότερη παραγωγή κατά 20-67% σε σχέση με τη σημερινή σενάριο B2 - είτε μείωση (-1% μέχρι -56%) είτε μέτρια αύξηση (της τάξεως του 15%) της παραγωγής παραγωγή σιταριού (kg/ha) Αμμοπηλώδης - Τύπος 1 Αμμοπηλώδης - Τύπος 2 Αργιλοπηλώδης- Τύπος 2 Αμμοπηλώδης - Τύπος 3 Αμμοπηλώδης - Τύπος 4 (ΕΑΑ ΥΠΕΧΩΔΕ, 2007)

12 Δυσοίωνες προβλέψεις για τη Θεσσαλία, σύμφωνα με το μοντέλο αναλύσεων και πρόγνωσης καιρού KNMI-RACMO2 και το σενάριο Α1Β του IPCC 2007 (Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007), η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5ºC σε όλη την πεδινή Θεσσαλία, με λίγο μεγαλύτερες τιμές (1,6ºC) στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας.

13 Δυσοίωνες προβλέψεις για τη Θεσσαλία, σύμφωνα με το μοντέλο αναλύσεων και πρόγνωσης καιρού KNMI-RACMO2 και το σενάριο Α1Β του IPCC 2007 (Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007), η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5ºC σε όλη την πεδινή Θεσσαλία, με λίγο μεγαλύτερες τιμές (1,6ºC) στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας. Η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αισθητή το καλοκαίρι, όταν θα φτάσει τους 2ºC στα δυτικά (Τρίκαλα και Καρδίτσα), ενώ στις παραλιακές περιοχές θα είναι ηπιότερη 1,7ºC, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας (IPCC 2007).

14 Δυσοίωνες προβλέψεις για τη Θεσσαλία, σύμφωνα με το μοντέλο αναλύσεων και πρόγνωσης καιρού KNMI-RACMO2 και το σενάριο Α1Β του IPCC 2007 (Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007), η μέγιστη θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 1,5ºC σε όλη την πεδινή Θεσσαλία, με λίγο μεγαλύτερες τιμές (1,6ºC) στις ορεινές περιοχές της περιφέρειας. Η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα αισθητή το καλοκαίρι, όταν θα φτάσει τους 2ºC στα δυτικά (Τρίκαλα και Καρδίτσα), ενώ στις παραλιακές περιοχές θα είναι ηπιότερη 1,7ºC, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας (IPCC 2007). Ως αποτέλεσμα αυτού, θα αυξηθούν οι μέρες καύσωνα (μέγιστη θερμοκρασία μεγαλύτερη από 35ºC), κατά 10 ημέρες στα παράλια και 18 ημέρες στην υπόλοιπη Θεσσαλία (IPCC 2007).

15 Κλιματική αλλαγή προβλέπεται στην Ελλάδα έως το 2050, που θα προκαλέσει ανατροπές στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, με βάση τη μελέτη που εκπόνησε ομάδα ειδικών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Χρ. Γιαννακόπουλο, Ε. Κωστοπούλου, Κ. Βαρώτσο) και του WWF Ελλάς (Α. Πληθαράς).

16 Κλιματική αλλαγή προβλέπεται στην Ελλάδα έως το 2050, που θα προκαλέσει ανατροπές στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, με βάση τη μελέτη που εκπόνησε ομάδα ειδικών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Χρ. Γιαννακόπουλο, Ε. Κωστοπούλου, Κ. Βαρώτσο) και του WWF Ελλάς (Α. Πληθαράς). Οι ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 50% την επόμενη 30ετία και θα υπερδιπλασιαστούν ως το τέλος του 21ου αιώνα. Επιπλέον, οι ημέρες με καύσωνα θα φθάσουν τις 12,8 τον χρόνο, έναντι 6,7 την περίοδο , ενώ θα αυξηθούν κατά 30 οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα.

17 Κλιματική αλλαγή προβλέπεται στην Ελλάδα έως το 2050, που θα προκαλέσει ανατροπές στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, με βάση τη μελέτη που εκπόνησε ομάδα ειδικών του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Χρ. Γιαννακόπουλο, Ε. Κωστοπούλου, Κ. Βαρώτσο) και του WWF Ελλάς (Α. Πληθαράς). Οι ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 50% την επόμενη 30ετία και θα υπερδιπλασιαστούν ως το τέλος του 21ου αιώνα. Επιπλέον, οι ημέρες με καύσωνα θα φθάσουν τις 12,8 τον χρόνο, έναντι 6,7 την περίοδο , ενώ θα αυξηθούν κατά 30 οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα. Επιλέχθηκαν 10 μεγάλες πόλεις της χώρας και υπολογίστηκε ότι θα έρθουν έως και 20 επιπλέον ημέρες το χρόνο με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου (όριο ανοχής ανθρώπου).

18 Τι είναι το θερμικό στρες; Ένα ζώο υποβάλλεται σε θερμικό στρες (καταπόνηση) όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του ποσού θερμότητας, που παράγεται από το σώμα του ζώου και εκείνου, που αποβάλλεται λόγω ύπαρξης υπερβολικού θερμικού φορτίου, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και αυξημένων επιπέδων σχετικής υγρασίας Παράμετροι που επιδρούν στην εκτίμηση της θερμοκρασιακής κατάστασης ενός χώρου είναι:

19 Ένα ζώο υποβάλλεται σε θερμικό στρες (καταπόνηση) όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του ποσού θερμότητας, που παράγεται από το σώμα του ζώου και εκείνου, που αποβάλλεται λόγω ύπαρξης υπερβολικού θερμικού φορτίου, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και αυξημένων επιπέδων σχετικής υγρασίας Παράμετροι που επιδρούν στην εκτίμηση της θερμοκρασιακής κατάστασης ενός χώρου είναι: Θερμοκρασία αέρα Τι είναι το θερμικό στρες;

20 Ένα ζώο υποβάλλεται σε θερμικό στρες (καταπόνηση) όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του ποσού θερμότητας, που παράγεται από το σώμα του ζώου και εκείνου, που αποβάλλεται λόγω ύπαρξης υπερβολικού θερμικού φορτίου, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και αυξημένων επιπέδων σχετικής υγρασίας Παράμετροι που επιδρούν στην εκτίμηση της θερμοκρασιακής κατάστασης ενός χώρου είναι: Θερμοκρασία αέρα Σχετική υγρασία αέρα Τι είναι το θερμικό στρες;

21 Ένα ζώο υποβάλλεται σε θερμικό στρες (καταπόνηση) όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του ποσού θερμότητας, που παράγεται από το σώμα του ζώου και εκείνου, που αποβάλλεται λόγω ύπαρξης υπερβολικού θερμικού φορτίου, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και αυξημένων επιπέδων σχετικής υγρασίας Παράμετροι που επιδρούν στην εκτίμηση της θερμοκρασιακής κατάστασης ενός χώρου είναι: Θερμοκρασία αέρα Σχετική υγρασία αέρα Ταχύτητα αέρα Τι είναι το θερμικό στρες;

22 Ένα ζώο υποβάλλεται σε θερμικό στρες (καταπόνηση) όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ του ποσού θερμότητας, που παράγεται από το σώμα του ζώου και εκείνου, που αποβάλλεται λόγω ύπαρξης υπερβολικού θερμικού φορτίου, υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και αυξημένων επιπέδων σχετικής υγρασίας Παράμετροι που επιδρούν στην εκτίμηση της θερμοκρασιακής κατάστασης ενός χώρου είναι: Θερμοκρασία αέρα Σχετική υγρασία αέρα Ταχύτητα αέρα Θερμική ακτινοβολία Τι είναι το θερμικό στρες;

23 Επιδράσεις του θερμικού στρες στα παραγωγικά ζώα Αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, πέραν της ζώνης ευεξίας, προκαλεί βραχυπρόθεσμες ή μακροχρόνιες αλλαγές στη θερμορύθμιση που σχετίζονται με τη συμπεριφορά, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό του ζώου (Davis et al., 2003; Marai et al., 2007; Hansen, 2009; Bernabucci et al., 2010).

24 Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των ζώων Ανάπτυξη Γαλακτοπαραγ ωγή Αναπαραγωγή Προσαρμογή Εμφάνιση ασθενειών Σωματικό βάρος Γαλακτοπαραγωγή Εκδήλωση οίστρων Ρυθμό αναπνοής Ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς Δέικτης Θρεπτικής Κατάστασης Ποιότητα γάλακτος Γονιμοποίηση Θερμοκρασία απευθυσμένου Τρυπανοσωμίαση Μέση ημερήσια αύξηση Λακτόζη Ποσοστό σύλληψης Κορτιζόλη Ιογενής διάρροια των βοοειδών Πρόσληψη τροφής Λιποπεριεκτικότητα Ωοθυλακιογέννηση Πρωτεΐνες θερμικού στρες Λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα Απόδοση αξιοποίησης ζωοτροφής Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος Σπερματογέννηση Θυρεοειδής ορμόνες Πανώλη βοοειδών Αλλομετρικές μετρήσεις Πρωτεΐνη Οιστραδιόλη/Τεστο στερόνη Πρόσληψη νερού Τεϊλερίωση Μείωση παραγωγής και σοβαρές οικονομικές απώλειες

25 Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των ζώων Ανάπτυξη Γαλακτοπαραγ ωγή Αναπαραγωγή Προσαρμογή Εμφάνιση ασθενειών Σωματικό βάρος Γαλακτοπαραγωγή Εκδήλωση οίστρων Ρυθμό αναπνοής Ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς Δέικτης Θρεπτικής Κατάστασης Ποιότητα γάλακτος Γονιμοποίηση Θερμοκρασία απευθυσμένου Τρυπανοσωμίαση Μέση ημερήσια αύξηση Λακτόζη Ποσοστό σύλληψης Κορτιζόλη Ιογενής διάρροια των βοοειδών Πρόσληψη τροφής Λιποπεριεκτικότητα Ωοθυλακιογέννηση Πρωτεΐνες θερμικού στρες Λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα Απόδοση αξιοποίησης ζωοτροφής Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος Σπερματογέννηση Θυρεοειδής ορμόνες Πανώλη βοοειδών Αλλομετρικές μετρήσεις Πρωτεΐνη Οιστραδιόλη/Τεστο στερόνη Πρόσληψη νερού Τεϊλερίωση Μείωση παραγωγής και σοβαρές οικονομικές απώλειες

26 Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των ζώων Ανάπτυξη Γαλακτοπαραγ ωγή Αναπαραγωγή Προσαρμογή Εμφάνιση ασθενειών Σωματικό βάρος Γαλακτοπαραγωγή Εκδήλωση οίστρων Ρυθμό αναπνοής Ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς Δέικτης Θρεπτικής Κατάστασης Ποιότητα γάλακτος Γονιμοποίηση Θερμοκρασία απευθυσμένου Τρυπανοσωμίαση Μέση ημερήσια αύξηση Λακτόζη Ποσοστό σύλληψης Κορτιζόλη Ιογενής διάρροια των βοοειδών Πρόσληψη τροφής Λιποπεριεκτικότητα Ωοθυλακιογέννηση Πρωτεΐνες θερμικού στρες Λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα Απόδοση αξιοποίησης ζωοτροφής Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος Σπερματογέννηση Θυρεοειδής ορμόνες Πανώλη βοοειδών Αλλομετρικές μετρήσεις Πρωτεΐνη Οιστραδιόλη/Τεστο στερόνη Πρόσληψη νερού Τεϊλερίωση Μείωση παραγωγής και σοβαρές οικονομικές απώλειες

27 Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των ζώων Ανάπτυξη Γαλακτοπαραγ ωγή Αναπαραγωγή Προσαρμογή Εμφάνιση ασθενειών Σωματικό βάρος Γαλακτοπαραγωγή Εκδήλωση οίστρων Ρυθμό αναπνοής Ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς Δέικτης Θρεπτικής Κατάστασης Ποιότητα γάλακτος Γονιμοποίηση Θερμοκρασία απευθυσμένου Τρυπανοσωμίαση Μέση ημερήσια αύξηση Λακτόζη Ποσοστό σύλληψης Κορτιζόλη Ιογενής διάρροια των βοοειδών Πρόσληψη τροφής Λιποπεριεκτικότητα Ωοθυλακιογέννηση Πρωτεΐνες θερμικού στρες Λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα Απόδοση αξιοποίησης ζωοτροφής Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος Σπερματογέννηση Θυρεοειδής ορμόνες Πανώλη βοοειδών Αλλομετρικές μετρήσεις Πρωτεΐνη Οιστραδιόλη/Τεστο στερόνη Πρόσληψη νερού Τεϊλερίωση Μείωση παραγωγής και σοβαρές οικονομικές απώλειες

28 Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των ζώων Ανάπτυξη Γαλακτοπαραγ ωγή Αναπαραγωγή Προσαρμογή Εμφάνιση ασθενειών Σωματικό βάρος Γαλακτοπαραγωγή Εκδήλωση οίστρων Ρυθμό αναπνοής Ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς Δέικτης Θρεπτικής Κατάστασης Ποιότητα γάλακτος Γονιμοποίηση Θερμοκρασία απευθυσμένου Τρυπανοσωμίαση Μέση ημερήσια αύξηση Λακτόζη Ποσοστό σύλληψης Κορτιζόλη Ιογενής διάρροια των βοοειδών Πρόσληψη τροφής Λιποπεριεκτικότητα Ωοθυλακιογέννηση Πρωτεΐνες θερμικού στρες Λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα Απόδοση αξιοποίησης ζωοτροφής Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος Σπερματογέννηση Θυρεοειδής ορμόνες Πανώλη βοοειδών Αλλομετρικές μετρήσεις Πρωτεΐνη Οιστραδιόλη/Τεστο στερόνη Πρόσληψη νερού Τεϊλερίωση Μείωση παραγωγής και σοβαρές οικονομικές απώλειες

29 Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγικότητα των ζώων Ανάπτυξη Γαλακτοπαραγ ωγή Αναπαραγωγή Προσαρμογή Εμφάνιση ασθενειών Σωματικό βάρος Γαλακτοπαραγωγή Εκδήλωση οίστρων Ρυθμό αναπνοής Ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς Δέικτης Θρεπτικής Κατάστασης Ποιότητα γάλακτος Γονιμοποίηση Θερμοκρασία απευθυσμένου Τρυπανοσωμίαση Μέση ημερήσια αύξηση Λακτόζη Ποσοστό σύλληψης Κορτιζόλη Ιογενής διάρροια των βοοειδών Πρόσληψη τροφής Λιποπεριεκτικότητα Ωοθυλακιογέννηση Πρωτεΐνες θερμικού στρες Λοιμώδης οζώδης δερματίτιδα Απόδοση αξιοποίησης ζωοτροφής Στερεό υπόλειμμα χωρίς λίπος Σπερματογέννηση Θυρεοειδής ορμόνες Πανώλη βοοειδών Αλλομετρικές μετρήσεις Πρωτεΐνη Οιστραδιόλη/Τεστο στερόνη Πρόσληψη νερού Τεϊλερίωση Μείωση παραγωγής και σοβαρές οικονομικές απώλειες

30 Σχηματική περιγραφή των μηχανισμών που εμπλέκονται κατά την επίδραση του θερμικού στρες σε μια γαλακτοπαραγωγό αγελάδα Αύξηση ρυθμού αναπνοής Αύξηση θερμοκρασίας αέρα & σχετικής υγρασίας Αύξηση των ενεργειακών αναγκών συντήρησης Μείωση μηρυκασμού Μειωμένη πρόσληψη τροφής Ορατά συμπτώματα του θερμικού στρες Μη ορατές συνέπειες του θερμικού στρες Εκτιμώμενα κόστη κάτω από ακραίες συνθήκες θερμικού στρες Διαταραχή της ισορροπίας της Μ.Κ. και της λειτουργίας της Μαστίτιδα, προβλήματα υγείας, θνησιμότητα 2,3 /ζώο/ χρόνο Αυξημένο ρίσκο οξέωσης Μείωση της γαλακτοπαρ αγωγής Μειωμένο ανοσοποιητικό 408 /ζώο/ χρόνο Οξειδωτικό στρες Αύξηση σωματικών κυττάρων στο γάλα Αυξημένη θερμοκρασία απευθυσμένου Μειωμένο ποσοστό σύλληψης 12 /ζώο/ χρόνο

31

32 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης του θερμικού στρες στη γονιμότητα και την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (Total Antioxidant Capacity) προβατίνων Καραγκούνικης φυλής λευκού ή μαύρου χρώματος μαλλιού κατά τη θερινή περίοδο

33 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΙΙI) Ομάδα Αριθμός προβατίνων που γέννησαν (%) Αριθμός αρνιών που γεννήθηκαν ανά προβατίνα AC 4/8 (50%) 10/4= 2 MC 9/10 (90%) 18/9= 2 AIH AIIH MIH MIIH 6/12 (50%) 8/13 (61,54%) 5/12 (41,66%) 7/11(63,63%) 6/6= 1* 10/8= 1,25* 11/5= 2,2 14/7= 2 *: P<0,05

34 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

35 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα μαύρα Καραγκούνικα δείχνουν ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες όπως αποδεικνύεται από την καλύτερη ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC), ενδεικτικό της προσαρμοστικότητάς τους στο ζεστό κλίμα της περιοχής σε σύγκριση με τις προβατίνες λευκού χρώματος.

36 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα μαύρα Καραγκούνικα δείχνουν ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες όπως αποδεικνύεται από την καλύτερη ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC), ενδεικτικό της προσαρμοστικότητάς τους στο ζεστό κλίμα της περιοχής σε σύγκριση με τις προβατίνες λευκού χρώματος. το θερμικό στρες φαίνεται να επιδρά τόσο σε επίπεδο ωοθήκης, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, την κυριαρχία των προωοθυλακιορρηκτικών ωοθυλακίων, την υγεία των ωοκυττάρων όσο και στην πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη (μέχρι τις 4-6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση), κυρίως στις προβατίνες λευκού χρώματος μαλλιού, αφού μειώνει το δείκτη πολυδυμίας δίχως να μειώνει το ποσοστό εγκυμοσύνης.

37 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ τα μαύρα Καραγκούνικα δείχνουν ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες όπως αποδεικνύεται από την καλύτερη ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC), ενδεικτικό της προσαρμοστικότητάς τους στο ζεστό κλίμα της περιοχής σε σύγκριση με τις προβατίνες λευκού χρώματος. το θερμικό στρες φαίνεται να επιδρά τόσο σε επίπεδο ωοθήκης, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, την κυριαρχία των προωοθυλακιορρηκτικών ωοθυλακίων, την υγεία των ωοκυττάρων όσο και στην πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη (μέχρι τις 4-6 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση), κυρίως στις προβατίνες λευκού χρώματος μαλλιού, αφού μειώνει το δείκτη πολυδυμίας δίχως να μειώνει το ποσοστό εγκυμοσύνης. η ανθεκτικότητα των ζώων στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής ζώων αντικατάστασης με σκοπό τη βελτίωση της ευζωίας και παραγωγικότητας των ζώων, γιατί στις προβατίνες (Finocchiaro et al., 2005) και αγελάδες (Ravagnolo and Misztal, 2000) η ανθεκτικότητα σε υψηλές θερμοκρασίες έχει γενετικό υπόβαθρο και ανταγωνίζεται την υψηλή γαλακτοπαραγωγή.

38

39 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης της χορήγησης μελατονίνης στη γονιμότητα και την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (Total Antioxidant Capacity) προβατίνων Καραγκούνικης φυλής κατά τη θερινή περίοδο.

40 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ομάδες Ποσοστό Εγκυμοσύνης (%) Συνολικός αριθμός αρνιών/προβατίνα (mean±sd) TAC mmol DPPH/L (mean±sd) Έναρξη θερμικού στρες Τέλος θερμικού στρες Μάρτυρες (C) 12 / 38 (31,6) 1,5 ± 0,6 0,5 ± 0,1 0,4 ± 0,1 Μελατονίνη (M) 18 / 32 (56,3) 1,6 ± 0,7 0,4 ± 0,2 0,6 ± 0,1 C vs M P=0,033 P<0,05 P<0,0005

41 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

42 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η θερμική καταπόνηση πιθανόν να επηρεάζει την αναπαραγωγική λειτουργία στη αρχή της εμβρυικής ανάπτυξης.

43 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η θερμική καταπόνηση πιθανόν να επηρεάζει την αναπαραγωγική λειτουργία στη αρχή της εμβρυικής ανάπτυξης. Το αυξημένο ποσοστό εγκυμοσύνης στις προβατίνες που χορηγήθηκαν εμφυτεύματα μελατονίνης, μπορεί να αποδοθεί στη θετική επίδραση της αγωγής στις ωοθήκες (ανάπτυξη ωοθυλακίων) καθώς και στην πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη.

44 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η θερμική καταπόνηση πιθανόν να επηρεάζει την αναπαραγωγική λειτουργία στη αρχή της εμβρυικής ανάπτυξης. Το αυξημένο ποσοστό εγκυμοσύνης στις προβατίνες που χορηγήθηκαν εμφυτεύματα μελατονίνης, μπορεί να αποδοθεί στη θετική επίδραση της αγωγής στις ωοθήκες (ανάπτυξη ωοθυλακίων) καθώς και στην πρώιμη εμβρυική ανάπτυξη. Τα εμφυτεύματα μελατονίνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αντιοξειδωτική αγωγή κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, σε συνθήκες θερμικής καταπόνησης, για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής απόδοσης των προβατίνων.

45

46 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης της μελατονίνης σε αγελάδες κατά την ξηρά περίοδο στην μετά τον τοκετό αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή και ειδικότερα:

47 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης της μελατονίνης σε αγελάδες κατά την ξηρά περίοδο στην μετά τον τοκετό αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή και ειδικότερα: στο χρόνο εμφάνισης του 1 ου οίστρου

48 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης της μελατονίνης σε αγελάδες κατά την ξηρά περίοδο στην μετά τον τοκετό αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή και ειδικότερα: στο χρόνο εμφάνισης του 1 ου οίστρου στις επιστροφές των οίστρων

49 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης της μελατονίνης σε αγελάδες κατά την ξηρά περίοδο στην μετά τον τοκετό αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή και ειδικότερα: στο χρόνο εμφάνισης του 1 ου οίστρου στις επιστροφές των οίστρων στη γονιμότητα των ζώων μετά από Τ.Σ.

50 ΣΚΟΠΟΣ Η μελέτη της επίδρασης της μελατονίνης σε αγελάδες κατά την ξηρά περίοδο στην μετά τον τοκετό αναπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή και ειδικότερα: στο χρόνο εμφάνισης του 1 ου οίστρου στις επιστροφές των οίστρων στη γονιμότητα των ζώων μετά από Τ.Σ. στη γαλακτοπαραγωγή

51 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (Ι) 1 ος οίστρος μετά τον τοκετό Ομάδα N Μέσος όρος Ημέρες Τυπική απόκλιση Ημέρες C 16 33,1* 7,2 M 16 27,1* 5,3 2 ος οίστρος & Τ.Σ. C 16 22,5 5,7 M 16 24,3 5,6 *Ο πρώτος οίστρος εμφανίστηκε νωρίτερα (P=0.011) στην ομάδα Μ σε σχέση με τη C Ομάδα Γονιμότητα στο 2 ο οίστρο 1 η Τ.Σ. Γονιμότητα στον 3 ο οίστρο 2 η Τ.Σ. C 8/16 5/8* M 7/16 7/7* * 100% γονιμότητα κατά τον 3 ο οίστρο μετά τον τοκετό στην ομάδα Μ σε σχέση με τη C (P<0,05)

52 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (ΙΙ) N Mean Std. Deviation Std. Error Mean 1η γαλακτομέτρηση C 16 24,4375 6, ,53492 M 16 29,8125 6, , η γαλακτομέτρηση C 16 31,2813 3,94110,98528 M 16 36,7813 3,09283, η γαλακτομέτρηση C 16 30,4375 3,96600,99150 M 16 37,8125 4, , η γαλακτομέτρηση C 16 30,3125 3,38563,84641 M 16 38,9063 3,50342,87586 Η γαλακτοπαραγωγή σε λίτρα ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα Μ σε σχέση με τη C στις τέσσερις χρονικές στιγμές (P<0,02)

53 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η χορήγηση εμφυτευμάτων μελατονίνης στα μέσα περίπου της ξηράς περιόδου, στη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται να βελτιώνει τη μετά τον τοκετό αναπαραγωγική απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής διότι:

54 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η χορήγηση εμφυτευμάτων μελατονίνης στα μέσα περίπου της ξηράς περιόδου, στη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται να βελτιώνει τη μετά τον τοκετό αναπαραγωγική απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής διότι: μειώνει το χρόνο εμφάνισης του πρώτου οίστρου

55 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η χορήγηση εμφυτευμάτων μελατονίνης στα μέσα περίπου της ξηράς περιόδου, στη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται να βελτιώνει τη μετά τον τοκετό αναπαραγωγική απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής διότι: μειώνει το χρόνο εμφάνισης του πρώτου οίστρου μειώνει τον αριθμό των επιστροφών σε οίστρο μετά από Τ.Σ. μάλλον βελτιώνοντας τη λειτουργία του ωχρού σωματίου και μειώνοντας το ποσοστό εμβρυικών θανάτων

56 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η χορήγηση εμφυτευμάτων μελατονίνης στα μέσα περίπου της ξηράς περιόδου, στη διάρκεια του καλοκαιριού, φαίνεται να βελτιώνει τη μετά τον τοκετό αναπαραγωγική απόδοση των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής διότι: μειώνει το χρόνο εμφάνισης του πρώτου οίστρου μειώνει τον αριθμό των επιστροφών σε οίστρο μετά από Τ.Σ. μάλλον βελτιώνοντας τη λειτουργία του ωχρού σωματίου και μειώνοντας το ποσοστό εμβρυικών θανάτων βελτιώνει τη γαλακτοπαραγωγή μάλλον λόγω της επίδρασης της μελατονίνης στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα και την έκκριση του γάλακτος

57 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ενότητα: Φυσική Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος Μέρος 5 ο Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Δημήτρης Μελάς Καθηγητής Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Γιάννης Λ. Τσιρογιάννης Γεωργικός Μηχανικός M.Sc., PhD Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Ηπείρου Τμ. Τεχνολόγων Γεωπόνων Κατ. Ανθοκομίας Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΦΥΣΙΚΗ -ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ Κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στην Περιοχή μας

Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στην Περιοχή μας Ε.ΠΕ.ΧΗ.ΔΙ. University of Crete Κλιματική Αλλαγή και Επιπτώσεις στην Περιοχή μας Καθ. Μαρία Κανακίδου Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης mariak@uoc.gr Ημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ακραία Κλιματικά Φαινόμενα και Κλιματική Αλλαγή: Η περίπτωση της Ελλάδας

Ακραία Κλιματικά Φαινόμενα και Κλιματική Αλλαγή: Η περίπτωση της Ελλάδας Ακραία Κλιματικά Φαινόμενα και Κλιματική Αλλαγή: Η περίπτωση της Ελλάδας Χρήστος Σ. Ζερεφός Ακαδημαϊκός Μουσείο Κως, 20 Μαΐου Ακρόπολης, 2016 31 Οκτωβρίου 2018 Το πανόραμα των Αθηνών από των Λόφο των Νυμφών

Διαβάστε περισσότερα

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών»

την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ : «Παράγοντες που επηρεάζουν την γαλακτοπαραγωγική ικανότητα των µηρυκαστικών» Σπουδάστρια: ΜΑΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ Επόπτης: ΣΚΑΠΕΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής Παράγοντες οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές

Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές Η Κτηνοτροφία σήμερα: προβλήματα & προοπτικές Dr Παπαδόπουλος Σεραφείμ Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Θεσσαλίας Πηγή φωτογραφίας: Helexpo Zootechnia 2011 Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου

Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Φαινόµενο του Θερµοκηπίου Αλεξάνδρου Αλέξανδρος, Κυριάκου Λίντα, Παυλίδης Ονήσιλος, Χαραλάµπους Εύη, Χρίστου ρόσος Φαινόµενο του θερµοκηπίου Ανακαλύφθηκε το 1824 από τον Γάλλο µαθηµατικό Fourier J. (1768)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας ιευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών

Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας ιευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών Κλιµατική αλλαγή και ζωική παραγωγή Καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας ιευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως και ιατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών Ο 20ος αιώνας, που χαρακτηρίζεται από την άκρατη

Διαβάστε περισσότερα

Forage 4 Climate 4 ετών

Forage 4 Climate 4 ετών Forage 4 Climate Project διάρκειας 4 ετών (1.9.2016) με κύριο στόχο να δείξει με ποιους τρόπους τα παραγωγικά συστήματα παραγωγής γάλακτος (αγελάδες και αιγοπρόβατα) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Οι επιμέρους μελέτες ανέδειξαν τον πλούτο των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ

Γαλακτοκομία. Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Γαλακτοκομία Ενότητα 6: Παράγοντες που Επιδρούν στην Ποσότητα και τη Σύσταση του Παραγόμενου Γάλακτος, 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται:

Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: Οι κλιματικές ζώνες διακρίνονται: την τροπική ζώνη, που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Β : Συνέπειες

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Β : Συνέπειες ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Β : Συνέπειες Βαθμοί Κελσίου Άνοδος της θερμοκρασίας Άμεσο αποτέλεσμα της έντασης του φαινομένου του θερμοκηπίου: η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,8 βαθμούς από

Διαβάστε περισσότερα

κάποτε... σήμερα... ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ποιος ρυπαίνει; η βιομηχανία ήταν ο βασικός χρήστης ενέργειας και κύριος τομέας ενεργειακής κατανάλωσης

κάποτε... σήμερα... ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ποιος ρυπαίνει; η βιομηχανία ήταν ο βασικός χρήστης ενέργειας και κύριος τομέας ενεργειακής κατανάλωσης ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ποιος ρυπαίνει; κάποτε... η βιομηχανία ήταν ο βασικός χρήστης ενέργειας και κύριος τομέας ενεργειακής κατανάλωσης σήμερα... σήμερα ΚΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: σημαντικός ρυπαντής

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Χοιροτροφία. Ενότητα 3η: Αναπαραγωγή-γενετική βελτίωση χοίρων - Β μέρος Σκούφος Ιωάννης

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Χοιροτροφία. Ενότητα 3η: Αναπαραγωγή-γενετική βελτίωση χοίρων - Β μέρος Σκούφος Ιωάννης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Χοιροτροφία Ενότητα 3η: Αναπαραγωγή-γενετική βελτίωση χοίρων - Β μέρος Σκούφος Ιωάννης Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων

Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Διατροφή γαλακτοπαραγωγών προβάτων Γεώργιος I. Αρσένος Επίκουρος Καθηγητής Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιατί είναι σημαντική η Διατροφή... Καθορίζει την παραγωγικότητα 50

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις

Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις Διαχείριση αναπαραγωγής σε βουβαλοτροφικές εκµεταλλεύσεις Δρ Αριστοτέλης.Γ.Λυµπερόπουλος Καθηγητής ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ø Η οικονοµική κατάσταση των βουβαλοτροφικών

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Αναπαραγωγική Ικανότητα Βοοειδών 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας

Αρχές Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας Αρχές Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Χηµείας Ανθρωπογενής κλιµατική αλλαγή -Ερηµοποίηση Νίκος Μαµάσης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθήνα 2014 ιακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή και κατανομή της τροφής. Β ΜΕΡΟΣ: Κτηνοτροφία Αλιεία

Παραγωγή και κατανομή της τροφής. Β ΜΕΡΟΣ: Κτηνοτροφία Αλιεία Παραγωγή και κατανομή της τροφής Β ΜΕΡΟΣ: Κτηνοτροφία Αλιεία Τι τρώμε; Τι τρώει ο άνθρωπος; Ας αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν Μόλις 9 είδη ζώων (βόδι, χοίρος, πρόβατο, κατσίκι, βούβαλος, κοτόπουλο,

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σπυρίδων Κωτσόπουλος Καθηγητής, Διαχείριση Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας AGROCLIMA

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων

Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Αξιοποίηση της βλάστησης των ορεινών βοσκοτόπων Χαμηλές αποδόσεις ως προς την ποσότητα Ικανότητα επιβίωσης με περιορισμένους πόρους τροφή Προσαρμοστικότητα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του σχεδιασμού διαχείρισης υδάτων στην Κύπρο 4/9/2014 1. Υφιστάμενη Κατάσταση Οι υδάτινοι πόροι συνδέονται άμεσα με το κλίμα καθώς ο υδρολογικός κύκλος εξαρτάται σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΛΙΒΑΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ο αριθμός των βοοειδών και αιγοπροβάτων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις μεταπολεμικά. Τα βοοειδή έπειτα από μια σημαντική πτώση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο

Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας. Κατάλληλο ζωϊκό κεφάλαιο Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Πρόκληση για κάθε εκτροφή προβάτων αποτελεί: Η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής Η μείωση του κόστους παραγωγής Η αύξηση της κερδοφορίας Πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρόκληση; Κατάλληλο ζωϊκό

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα»

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» «Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» του Δημήτρη Κοσμά, icsd07055@icsd.aegean.gr d και της Γεωργίας Πολυζώη, icsd07105@icsd.aegean.gr 1 Δείκτης: Επιφανειακή Θερμοκρασία Ως μέση επιφανειακή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Εισαγωγή Η υπερθέρµανση του πλανήτη θεωρείται το πιο σηµαντικό περιβαλλοντικό πρόβληµα σε παγκόσµιο επίπεδο Υπάρχει όµως µεγάλη αβεβαιότητα και σηµαντική επιστηµονική διαµάχη

Διαβάστε περισσότερα

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του "συστήματος εκτροφής" Εκτατικά συστήματα εκτροφής...

8 Αιγοπροβατοτροφία. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ Γενικά: η έννοια του συστήματος εκτροφής Εκτατικά συστήματα εκτροφής... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ I: ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΦΥΛΕΣ... 15 Καταγωγή προβάτου και αίγας... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στον κόσμο... 15 Η αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα... 27 Κατάταξη των φυλών προβάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ηµήτρης Μελάς Αριστοτέλειο Πανε ιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής - Εργαστήριο Φυσικής της Ατµόσφαιρας

Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. ηµήτρης Μελάς Αριστοτέλειο Πανε ιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής - Εργαστήριο Φυσικής της Ατµόσφαιρας Η ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ηµήτρης Μελάς Αριστοτέλειο Πανε ιστήµιο Θεσσαλονίκης Τµήµα Φυσικής - Εργαστήριο Φυσικής της Ατµόσφαιρας Το φαινόµενο του θερµοκηπίου είναι ένα φυσικό φαινόµενο µε ευεργετικά

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα

Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Περιφέρεια Κρήτης Ημερίδα: «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία» Ηράκλειο, Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 Κλιματική αλλαγή και συνέπειες στον αγροτικό τομέα Μιχαήλ Σιούτας,

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση των δασικών πυρκαγιών στη θνησιµότητα

Επίδραση των δασικών πυρκαγιών στη θνησιµότητα Επίδραση των δασικών πυρκαγιών στη θνησιµότητα Αντώνης Αναλυτής, Γιάννης Γεωργιάδης και Κλέα Κατσουγιάννη Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήµιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 1/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Pronilen Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης

Pronilen Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης Ενέσιμο διάλυμα λουπροστιόλης Σύνθεση: Ανά ml: Λουπροστιόλη 7,50 mg Είδη ζώων: Αγελάδες, μοσχίδες, φοράδες, πρόβατα. Φαρμακολογικές ιδιότητες: Η λουπροστιόλη είναι ένα συνθετικό ανάλογο της προσταγλανδίνης

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 1/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων. Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων. Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ 1 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ OΜΩΣ, Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (όπως όλες

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή. Αγροτικών Ζώων

Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή. Αγροτικών Ζώων 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Λοιμώδη Νοσήματα Υγιεινή Ιωάννης Σκούφος Αγροτικών Ζώων Ενότητα 3 : ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.. Όλα όσα πρέπει να μάθετε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πως δημιουργείται το πρόβλημα και τα συμπεράσματα που βγαίνουν από όλο αυτό. Διαβάστε Και Μάθετε!!! ~ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ-ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ»

ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» ΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΦΥΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ «Ο ΣΤΡΥΜΩΝ» Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 2000 ΕΔΡΑ: ΝΙΓΡΙΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΜΕΛΗ: 21 2 Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ α) Η προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τρίκαλα, 27/12/2011. Συνεντεύξεις. «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες»

Τρίκαλα, 27/12/2011. Συνεντεύξεις. «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες» Τρίκαλα, 27/12/2011 Συνεντεύξεις «Μεγαλύτερες σε διάρκεια ξηρασίες» Τι επισημαίνει στην ΕΡΕΥΝΑ για την περιοχή μας ο κ. Σοφοκλής Ε. Δρίτσας, ερευνητής στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άμεσα με τον υπερπληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας

Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100 MHz την ώρα που μιλάμε. Σε κατάσταση αναμονής, στέλνει ένα περιοδικό σήμα για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη

Διαβάστε περισσότερα

«Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδος»

«Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδος» «Οι επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδος» Χρήστος Σ. Ζερεφός Ακαδημαïκός Ακαδημία Αθηνών 28 Νοεμβρίου 2017 Χωρίς την παρουσία των αερίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Νικόλαος Κουκούλας Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός Α.Π.Θ., ΜSc Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής

Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Κύκλος διαλέξεων στις επιστήμες του περιβάλλοντος Μοντέλα ακτινοβολίας Εργαλείο κατανόησης κλιματικής αλλαγής Χρήστος Ματσούκας Τμήμα Περιβάλλοντος Τι σχέση έχει η ακτινοβολία με το κλίμα; Ο Ήλιος μας

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Κρεατοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή

Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φύλλο Εργασίας 1: Μετρήσεις μήκους Η μέση τιμή Φυσικά μεγέθη: Ονομάζονται τα μετρήσιμα μεγέθη που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή ενός φυσικού φαινομένου. Τέτοια μεγέθη είναι το μήκος, το εμβαδόν, ο όγκος,

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις και Προοπτικές για τον Παγκόσμιο Αγροτικό Τομέα και την Ανάπτυξη Γεώργιος Ραψομανίκης Επικεφαλής Οικονομολόγος Διεύθυνση Εμπορίου και Διεθνών

Τάσεις και Προοπτικές για τον Παγκόσμιο Αγροτικό Τομέα και την Ανάπτυξη Γεώργιος Ραψομανίκης Επικεφαλής Οικονομολόγος Διεύθυνση Εμπορίου και Διεθνών Τάσεις και Προοπτικές για τον Παγκόσμιο Αγροτικό Τομέα και την Ανάπτυξη Γεώργιος Ραψομανίκης Επικεφαλής Οικονομολόγος Διεύθυνση Εμπορίου και Διεθνών Αγορών 1908-2016 Τιμές σιταριού, $/τόννο Απόκλιση Πραγματική

Διαβάστε περισσότερα

Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή

Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή Η παγκόσμια έρευνα και τα αποτελέσματά της για την Κλιματική Αλλαγή Αλκιβιάδης Μπάης Καθηγητής Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας Τμήμα Φυσικής - Α.Π.Θ. Πρόσφατη εξέλιξη της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 1 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 9 &10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Τσαντήλας Χρίστος, Ευαγγέλου Ελευθέριος Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Γενική Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία αρωγός στην εξέλιξη της κτηνοτροφικής βιωσιμότητας

Η τεχνολογία αρωγός στην εξέλιξη της κτηνοτροφικής βιωσιμότητας Η τεχνολογία αρωγός στην εξέλιξη της κτηνοτροφικής βιωσιμότητας Ιούνιος 2015 Νέου Κωνσταντίνα Γνωριμία με την προβατοτροφική μονάδα της «Κουμπής Α. Νέου Κ. Ο.Ε. Τοποθεσία Μουριά Τρικάλων (πεδινή περιοχή)

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 4: Γενικές Αρχές Διατροφής Μηρυκαστικών 3/4 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίµα της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδος: παρελθόν, παρόν και µέλλον

Το κλίµα της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδος: παρελθόν, παρόν και µέλλον Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1 Το κλίµα της Ανατολικής Μεσογείου και της Ελλάδος: παρελθόν, παρόν και µέλλον 1.1 Εισαγωγή 1 1.2 Παλαιοκλιµατικές µεταβολές 3 1.3 Κλιµατικές µεταβολές κατά την εποχή του Ολοκαίνου

Διαβάστε περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές των τροφίμων

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές των τροφίμων 8 Αυγούστου 2012 Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις τιμές τροφίμων Επιστήμες / Περιβάλλον - Οικολογία Η αλλαγή του κλίματος μείωσε την παγκόσμια παραγωγή σίτου και καλαμποκιού περισσότερο από 3% κατά τις τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κλιματική αλλαγή Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2013-2014 ΤΟ ΚΛΙΜΑ «Κλίμα» είναι οι μακροπρόθεσμες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ενώ ο «καιρός» διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέµβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άµεσα µε τον υπερπληθυσµό

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1 : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Ελληνικές φυλές προβάτων 1/2 ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΦΥΛΕΣ Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ Αντικειμενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία αναφοράς στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ.

Σημεία αναφοράς στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Σημεία αναφοράς στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Γεώργιος Παυλίδης Κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ΑΜΘ και Ελλάδας Η Ανατολική Μακεδονία

Διαβάστε περισσότερα

Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή

Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή Λιβαδικά Οικοσυστήματα και Κλιματική Αλλαγή Μιχάλης Βραχνάκης, Γεώργιος Ζαβάκος, Αχιλλέας Τσισρούκης, Περικλής Μπίρτσας, Δημήτριος Ζιάνης, Βασίλειος Αρέτος Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ (Καρδίτσα), ΤΕΙ Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-2/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 2: Εκτροφή προβάτων & αιγών. Αναπαραγωγική λειτουργία στα μικρά μηρυκαστικά-1/3 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης Ιωσήφ

Διαβάστε περισσότερα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα

Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ και οι προοπτικές εφαρμογής του στην Ελλάδα ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΓΕΩΤΕΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΡΟΔΑΣΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Η Αγροδασοπονία στα Πλαίσια της Νέας ΚΑΠ 2014 2020 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2014 Το αγροδασικό μέτρο στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Βοοτροφία 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων

Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Διατροφή Μηρυκαστικών Ζώων Θεματική ενότητα 3: Διατροφή Αναπτυσσόμενων Μηρυκαστικών 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Γεώργιος Ζέρβας, Ελένη Τσιπλάκου Εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1

Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Δράσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας σχετιζόμενες με τον έλεγχο των αποδόσεων και τη γενετική βελτίωση του προβάτου φυλής Φριζάρτα Α. Κομινάκης 1 και Γ. Αντωνάκος 2 1 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνοντας την ζωτικότητα των µοσχαριών. Τι µπορούµε να κάνουµε; Gert van Trierum International Dairy Topics Volume 5 Number 6 Denkavit Nederland BV, PO Box 5, 3780 BA Voothuizen, The Nederlands Βελτιώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΝΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ Το κλίμα μιας γεωγραφικής περιοχής διαμορφώνεται κατά κύριο λόγο από τους 3 παρακάτω παράγοντες: 1)το γεωγραφικό πλάτος 2)την αναλογία ξηράς/θάλασσας 3)το

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ βιολογικά τρόφιμα Ως προς τη θρεπτική αξία των τροφίμων ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ως βιολογικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται τα τρόφιμα που προκύπτουν από ένα ειδικό είδος παραγωγής, τη βιολογική παραγωγή. Η βιολογική παραγωγή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

BeWater. Τί γνωρίζουμε σχετικά με την λεκάνη απορροής του Πεδιαίου;

BeWater. Τί γνωρίζουμε σχετικά με την λεκάνη απορροής του Πεδιαίου; BeWater Τί γνωρίζουμε σχετικά με την λεκάνη απορροής του Πεδιαίου; Adriana Bruggeman, Corrado Camera, Elias Giannakis, Christos Zoumides & Katerina Charalambous Λεκάνη απορροής Πεδιαίου Κατάντη Αστική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΔΙΕΘΝΩΣ & ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ελπίδα Κολοκυθά- Αναπλ. καθηγήτρια Α.Π.Θ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως:

Ο Βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από ένα πλήθος παραγόντων όπως: ΟΡΙΣΜΟΣ: η ελάχιστη ενέργεια που δαπανάται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών σε κατάσταση ηρεμίας. Αντιπροσωπεύει την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία της αναπνοής, την κυκλοφορία του αίματος,

Διαβάστε περισσότερα

Action A1: Preliminary activities for the development of the innovative carbon footprint software tool

Action A1: Preliminary activities for the development of the innovative carbon footprint software tool An initiative of the Food Sector for the protection of the environment LIFE+ FOODPRINT LIFE13 ENV/GR/000958 Action A1: Preliminary activities for the development of the innovative carbon footprint software

Διαβάστε περισσότερα

1η Ενότητα. 1η Ενότητα : Περιεχόμενα η Ενότητα : Τι Είναι το φαινόμενο του Θερμοκηπίου; η Ενότητα : Γιατί είναι απαραίτητο;...

1η Ενότητα. 1η Ενότητα : Περιεχόμενα η Ενότητα : Τι Είναι το φαινόμενο του Θερμοκηπίου; η Ενότητα : Γιατί είναι απαραίτητο;... Εικόνα 1 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Μία εργασία από τους μαθητές του Γ 1 Κωνσταντίνο Γκάρα, Λεωνίδα Γιόβα, Παναγιώτη Αυγέρη, Χρήστο Αυγέρη, Ελένη Γκρόπα και Λιτσολάρι Δημήτρη Εικόνα 2 1 1η Ενότητα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η εξελισσόµενη κλιµατική αλλαγή και η σχέση της µε τα ενεργειακά πρότυπα του 20 ου αιώνα

Η εξελισσόµενη κλιµατική αλλαγή και η σχέση της µε τα ενεργειακά πρότυπα του 20 ου αιώνα Πανεπιστήµιο Αθηνών Η εξελισσόµενη κλιµατική αλλαγή και η σχέση της µε τα ενεργειακά πρότυπα του 20 ου αιώνα Χρήστος Σ. Ζερεφός Η Πλανητική Αλλαγή στην αρχή του 21 ου Αιώνα Ο ρυθµός αύξησης του πληθυσµού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η Επίπτωση της Διατροφής στην Κλιματική Αλλαγή Κων/νος Αμπελιώτης, Αναπλ. Καθηγητής kabeli@hua.gr Η παραγωγή τροφής Καλύπτει

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη του συστήματος πλασμίνηςπλασμινογόνου και των ρεολογικών. ιδιοτήτων στο γάλα δύο Έλληνικών φυλών προβάτων.

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη του συστήματος πλασμίνηςπλασμινογόνου και των ρεολογικών. ιδιοτήτων στο γάλα δύο Έλληνικών φυλών προβάτων. Μελέτη του συστήματος πλασμίνης πλασμινογόνου και των ρεολογικών ιδιοτήτων στο γάλα δύο ελληνικών φυλών προβάτου ΠΑΤΟΥΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μπιζέλης, Ι. Αναπληρωτής Καθηγητής Μπιζέλης, Μασσούρας,, Θ. Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας

3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 3ο Εργαστήριο: Ρύθμιση και έλεγχος της θερμοκρασίας μιας κτηνοτροφικής μονάδας 1 Περιεχόμενα 3.1 Παράγοντες που συνιστούν το εσωτερικό περιβάλλον ενός κτηνοτροφικού κτηρίου... 3 3.2 Θερμότητα... 4 3.3

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 26 Απριλίου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2016 Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνονται

Διαβάστε περισσότερα

''Σεπτέμβριος 2015: οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες στο 1ο δεκαήμερο και κλιματολογικά στοιχεία του μήνα''

''Σεπτέμβριος 2015: οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες στο 1ο δεκαήμερο και κλιματολογικά στοιχεία του μήνα'' ''Σεπτέμβριος 2015: οι ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες στο 1ο δεκαήμερο και κλιματολογικά στοιχεία του μήνα'' Ο Σεπτέμβριος ως μεταβατικός μήνας από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, ιδιαίτερα το πρώτο δεκαήμερο,

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή και Υδάτινο Περιβάλλον

Κλιματική Αλλαγή και Υδάτινο Περιβάλλον Κλιματική Αλλαγή και Υδάτινο Περιβάλλον Μ.Α. Ευστρατίου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Department of Marine Sciences University of the Aegean Τί είναι κλίμα ; Κλίμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, ώρα 11:00 ενδροφύτευση - Τριάδι Θέρµης ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, ώρα 18:00 ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ - Αίθουσα Τελετών Σχολή ασολογίας

Διαβάστε περισσότερα

4o Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας «Η Ελληνική Γεωργία με το Βλέμμα στο Μέλλον» Μαρία Σπανού Αντιπρόεδρος Διευθύνουσα Σύμβουλος ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ.

4o Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας «Η Ελληνική Γεωργία με το Βλέμμα στο Μέλλον» Μαρία Σπανού Αντιπρόεδρος Διευθύνουσα Σύμβουλος ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ. 4o Ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας «Η Ελληνική Γεωργία με το Βλέμμα στο Μέλλον» Μαρία Σπανού Αντιπρόεδρος Διευθύνουσα Σύμβουλος ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ. Περιεχόμενα 1. Τι είναι η κλιματική αλλαγή 2. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 6 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων

Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα 1: Γαλακτοπαραγωγή 2/2. Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μαρία Χαρισμιάδου Ορισμός Βοοτροφία είναι ο κλάδος της ζωοτεχνίας που

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ»

ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕ Ο ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» HELEXPO AGROTICA 2010 «Εναλλακτικές Μορφές Γεωργίας και Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας» ΗΜΕΡΙ Α ΚΑΠΕ 04.02.10 ΒΙΟΑΕΡΙΟ Μία Ασφαλής και Αειφόρος Ενεργειακή Πηγή «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Με τον σύγχρονο (παραδοσιακό) τρόπο

Με τον σύγχρονο (παραδοσιακό) τρόπο Με τον σύγχρονο (παραδοσιακό) τρόπο Σύνθετες Ζωοτροφές «αιτωλία» το Εργοστάσιο Οι ζωοτροφές «αιτωλία» παρασκευάζονται στην υπερσύγχρονη νέα βιομηχανική μονάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης

Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Ποιοι γενότυποι και για ποιο σύστημα εκτροφής; Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης, Λέκτορας Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης Συστήματα εκτροφής Συστήματα εκτροφής Μετακινούμενα ποίμνια νομαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗςΗ ΤΗς ΚΛΙΜΑΤΙΚΗς ΑΛΛΑΓΗς. ΕΠΙΠΤΩςΕΙς ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙςΗς. ςτη ΘΕςςΑΛΙΑ, Αναγνωστοπούλου Χριστίνα. Τολίκα Κωνσταντία

ΕΚΤΙΜΗςΗ ΤΗς ΚΛΙΜΑΤΙΚΗς ΑΛΛΑΓΗς. ΕΠΙΠΤΩςΕΙς ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙςΗς. ςτη ΘΕςςΑΛΙΑ, Αναγνωστοπούλου Χριστίνα. Τολίκα Κωνσταντία ΕΚΤΙΜΗςΗ ΤΗς ΚΛΙΜΑΤΙΚΗς ΑΛΛΑΓΗς ςτη ΘΕςςΑΛΙΑ, ΕΠΙΠΤΩςΕΙς ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙςΗς Αναγνωστοπούλου Χριστίνα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Μετεωρολογίας Κλιματολογίας Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ Τολίκα Κωνσταντία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007)

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΗΣ (Οκτώβριος 2007) Συγγραφέας: ΜΗΝΑΣ ΚΑΦΑΤΟΣ Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Με την πρόσφατη έκθεση της διακυβερνητικής επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή (το λεγόμενο

Διαβάστε περισσότερα

5 ο Εργαστήριο: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

5 ο Εργαστήριο: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 5 ο Εργαστήριο: ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 1 Στόχος του εργαστηρίου Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με έννοιες όπως: - σχετική και απόλυτη υγρασία, θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μετεωρολογίας, Συνεισφορά στην Έρευνα. Εποχική Πρόγνωση Καιρού. Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός

Τμήμα Μετεωρολογίας, Συνεισφορά στην Έρευνα. Εποχική Πρόγνωση Καιρού. Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός Τμήμα Μετεωρολογίας, Συνεισφορά στην Έρευνα. Εποχική Πρόγνωση Καιρού Δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός Γενικά για το Τμήμα Μετεωρολογίας Ανήκει στην οργανωτική δομή του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα