ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Από ένα αντίτυπο σε κάθε υπάλληλο των υπηρεσιών απονομής Συντάξεων.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Από ένα αντίτυπο σε κάθε υπάλληλο των υπηρεσιών απονομής Συντάξεων."

Transcript

1 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Από ένα αντίτυπο σε κάθε υπάλληλο των υπηρεσιών απονομής Συντάξεων. ΘΕΜΑ: «Συντάξεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων του συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΕΤΕΜ). Διαδικασία και τρόπος πληρωμής συντάξεων» ΣΧΕΤ: α) Τα αρ. ΤΟΙ/667/1/ , ΤΟ1/667/4/ και ΤO1/667/18/ Γενικά Έγγραφα. β) Η αρ. 34/99 Εγκύκλιος Διαταγή της Δ/νσης Ασφ/σης - Εσόδων γ) Ν. 2676/ Γενικά: Με τα παραπάνω σχετικά (α) γενικά έγγραφα και τη σχετική (β) εγκύκλιο διαταγή της Δ/νσης Ασφ/σης -Εσόδων σας έγινε γνωστή η συγχώνευση του τ. ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, από , με τον Ν.2676/99 αρ.25 «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις», καθώς, επίσης, σας δόθηκαν οδηγίες για την αντιμετώπιση των θεμάτων Ασφάλισης -Εσόδων. Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου της συγχώνευσης και την αντιμετώπιση των περιπτώσεων απονομής σύνταξης, μετά την υποβολή σχετικών αιτήσεων από και μετά, καθώς και για την συνέχιση καταβολής των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω: 2. Συντάξεις Συνταξιούχων Συγχωνευθέντος Ταμείου. Οι συνταξιούχοι του παραπάνω ταμείου, που συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ- ΤΕΑΜ θα εξακολουθήσουν να παίρνουν σαν σύνταξη τα ποσά που έπαιρναν πριν από την συγχώνευση...//..

2 -2- Τα ποσά όμως αυτά, από και μετά, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα κατώτερα όρια συντάξεων που χορηγεί το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, όπως αυτά ισχύουν σήμερα. Οι συντάξεις του παραπάνω ταμείου καταβάλλονταν από την Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από σχετική εντολή, που δίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του τ. ΕΤΕΜ. Ήδη από τον Μάρτιο του 1999, η πληρωμή των συντάξεων γίνεται από την ίδια Τράπεζα, με χρέωση του λογαριασμού ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μέσω του Περιφερειακού Υποκ/τος ΙΚΑ Αθηνών. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων, από , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Καταστατικού του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του Π.Δ.306/85 και 114/86 και αντικαταστάθηκε από το άρθρο 19 του Ν.2434/96 (ΦΕΚ. 188/96 τ.α'), θα γίνει ως εξής: α) Ποσά συντάξεων, τα οποία είναι μικρότερα από το Κ.Ο. σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ που ίσχυε την ημερομηνία της συγχώνευσης, αναπροσαρμόζονται στο Κ.Ο. β) Ποσά συντάξεων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του κατωτάτου ορίου σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και του ανωτάτου ορίου σύνταξης, που αφορά τα συγχωνευθέντα ταμεία (1 Κ.Ο. + 50%), καταβάλλονται χωρίς μεταβολή. γ) Ποσά συντάξεων, τα οποία κατά την προηγούμενη της συγχώνευσης ημέρα, είναι μεγαλύτερα από το ανώτατο όριο σύνταξης εξακολουθούν να καταβάλλονται από το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, με προσωρινό επίδομα του ποσού πάνω από το ανώτατο όριο το οποίο μηδενίζεται σε μελλοντικές αυξήσεις. δ) Τα ποσά συντάξεων όπως αυτά θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν υπόκεινται κατά τον ανακαθορισμό σε μειώσεις, που τυχόν έχουν γίνει στην σύνταξη του κύριου φορέα. ε) Στις περιπτώσεις των διπλοσυνταξιούχων, εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων. Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων του συγχωνευθέντος Ταμείου, είτε έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του καταστατικού του ΕΚΑ-ΤΕΑΜ είτε όχι. Τα διαμορφωμένα, σύμφωνα με τα παραπάνω, ποσά συντάξεων, αποτελούν ποσά σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Επομένως, για τον προσδιορισμό του νέου ποσού σύνταξης, οι ενδιαφερόμενοι δεν κατατάσσονται σε ασφ/κή κλάση σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ούτε λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του καταστατικού του κλάδου, αλλά προσδιορίζεται το νέο ποσό σύνταξης με βάση το ποσό που καταβαλλόταν στο συνταξιούχο κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης Δηλαδή, λαμβάνεται υπόψη μόνο το βασικό ποσό σύνταξης, που καταβαλλόταν στους ενδιαφερόμενους την ημερομηνία της συγχώνευσης...//..

3 -3- Για τις περιπτώσεις, που κατά την ημερομηνία αυτή καταβαλλόταν και επίδομα απόλυτης αναπηρίας - φυματίωσης, κ.λ.π., επειδή το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν χορηγεί τέτοιου είδους παροχές, ο προσδιορισμός του νέου ποσού γίνεται πάλι με μόνο το βασικό ποσό σύνταξης αφαιρουμένων των επιδομάτων αυτών, τα οποία εξακολουθούν καταβαλλόμενα και μετά την συγχώνευση, για όσο χρόνο ορίζεται από την σχετική απόφαση του συγχωνευθέντος Ταμείου, χωρίς όμως καμιά μεταβολή αύξησης (σχετ. εγκ. 131/89 παρ. 1). Προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών Στο τ. ΕΤΕΜ εκτός από επίδομα απόλυτης αναπηρίας - φυματίωσης, καταβαλλόταν και προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών, τα οποία κατά τον ανακαθορισμό του ποσού της σύνταξης με τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν θεωρούνται ως καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, αλλά όπως και με τα άλλα επιδόματα που αναφέραμε παραπάνω προστίθενται μετά τον ανακαθορισμό, ο οποίος γίνεται με μόνο το βασικό ποσό και καταβάλλονται αμετάβλητα (ούτε αυξάνονται- ούτε μειώνονται) μέχρι τη λήξη τους. Επισημαίνουμε ότι οι προσαυξήσεις των οικογενειακών βαρών από το συγχωνευθέν Ταμείο καταβαλλόταν για την σύζυγο εφόσον δεν εργαζόταν για χρόνο αόριστο, εφόσον υφίσταται ο γάμος, για τα παιδιά για μεν τα αγόρια μέχρι την συμπλήρωση του 18 ου έτους της ηλικίας τους εφόσον δεν σπουδάζουν και το 25 εφόσον σπουδάζουν, για δε τα κορίτσια μέχρι την συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας τους εφόσον δεν εργάζονται και είναι ανύπαντρα. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι οι συνταξιούχοι Κ.Ο. του τ. ΕΤΕΜ δεν ελάμβαναν προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών αλλά απλά τους καταβαλλόταν το Κ.Ο. σύνταξης εάν το οργανικό ποσόν ήταν μικρότερο. Στις περιπτώσεις μειωμένης σύνταξης που μειωνόταν ανάλογα και το Κ.Ο. σύνταξης, εάν το οργανικό ποσόν συν τις προσαυξήσεις των οικογενειακών βαρών ήταν μεγαλύτερο από το μειωμένο κατώτατο όριο, καταβαλλόταν το οργανικό ποσόν με τις προσαυξήσεις των οικογενειακών δηλαδή ο συνταξιούχος ήταν συνταξιούχος οργανικού ποσού. Επίδομα εργατικού ατυχήματος. Για το εργατικό ατύχημα αντί προνομιακού υπολογισμού καταβαλλόταν στους ασφαλισμένους επίδομα εργατικού ατυχήματος. Επειδή το επίδομα αυτό αποτελούσε όπως παραπάνω αναφέραμε τον προνομιακό υπολογισμό αυτό εξακολουθεί να καταβάλλεται αμετάβλητο επ' αόριστο δηλαδή για όσο χρόνο καταβάλλεται η σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα χωρίς να διακόπτεται κατά την πρώτη παράταση όπως τα επιδόματα απόλυτης αναπηρίας ή φυματίωσης. Δηλαδή ο ανακαθορισμός και στην περίπτωση αυτή έχει γίνει με το βασικό ποσόν σύνταξης και το επίδομα του εργατικού ατυχήματος προστίθεται

4 -4 πάνω στο ποσόν που προκύπτει από τον ανακαθορισμό, διατηρείται όμως χωριστά για να μην παίρνει αυξήσεις και να μην υφίσταται καμιά μεταβολή. Επισημαίνουμε, ότι, κατά τον ανακαθορισμό όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν πλήρη ποσά σύνταξης (Κ.Ο.), ανεξάρτητα από μειώσεις που θα έπρεπε να γίνουν σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ακόμη και για τις συντάξεις λόγω αναπηρίας ισχύει το πλήρες κατώτατο όριο σε όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το ποσοστό αναπηρίας που φέρει ο ενδιαφερόμενος, το οποίο δεν δίδει δικαίωμα για πλήρες ποσό σύνταξης σε όλες τις περιπτώσεις. Εξυπακούεται, ότι στην επόμενη παράταση της σύνταξης το ποσόν θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ποσόν της κύριας σύνταξης, δηλαδή θα γίνουν οι ανάλογες μειώσεις όπου αυτό απαιτείται. Πλήρους ποσού σύνταξης κατά τον ανακαθορισμό (ενώ ίσως σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να γίνουν κάποιες μειώσεις ) δικαιώνονται, σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο οι δικαιούχοι συντάξεων που υπάγονται στα κατώτατα όρια σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Επομένως, εάν συνταξιούχος διατήρησε το ποσό του συγχωνευθέντος Ταμείου, γιατί αυτό ήταν μεταξύ κατωτάτου ορίου και ανωτάτου ορίου, ή έγινε περιορισμός στο ανώτατο όριο σύνταξης, δεν σημαίνει ότι κατά τον ανακαθορισμό το ποσόν που διατήρησε είναι πλήρες ποσόν και γι' αυτό θα πρέπει να εξετασθεί αν είναι πλήρες ή μειωμένο. Διευκρινίζουμε ότι συνταξιούχος Κ.Ο. για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ από τους συνταξιούχους του τ. ΕΤΕΜ είναι οι συνταξιούγοι οι οποίοι λαμβάνουν το Κ.Ο. σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, μετά τον ανακαθορισμό π.χ. αν κάποιος συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη μειωμένη από το τ. ΕΤΕΜ και το ποσό της σύνταξης που ελάμβανε από το συγχωνευθέν ταμείο ήταν μικρότερο του Κ.Ο, σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ κατά τον ανακαθορισμό θα πάρει το Κ.Ο. σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ο συνταξιούχος αυτός για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ είναι συνταξιούχος Κ.Ο. σύνταξης, ενώ, ο συνταξιούχος του τ. ΕΤΕΜ ο οποίος ελάμβανε το Κ.Ο. σύνταξης του συγχωνευθέντος Ταμείου (που ήταν κατά την συγχώνευση ) και περιορίστηκε στο 1 Κ.Ο. + 50% δηλαδή στο ποσόν των δραχμών διατηρώντας και προσωρινό επίδομα δεν είναι για το ΙΚΑ- ΤΕΑΜ συνταξιούχος Κ.Ο. αλλά συνταξιούχος οργανικού ποσού. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται γιατί το τ. ΕΤΕΜ είναι το πρώτο Ταμείο που έχει συγχωνευθεί στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ με τόσο υψηλό Κ.Ο. και πιθανόν να γίνει σύγχυση, και κυρίως στις νομικές βάσεις με τις οποίες θα πρέπει να αναγγελθούν στην μηχανογράφηση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει χωριστή νομική βάση για τους συνταξιούχους Κ.Ο. σύνταξης. Αναλυτικές οδηγίες για την διαμόρφωση του ποσού της σύνταξης κατά την επόμενη παράταση, ακολουθούν στο Κεφάλαιο «Διαμόρφωση ποσού σύνταξης κατά την νέα παράταση» της εγκυκλίου αυτής... //..

5 -5- Επίσης, πιθανόν να εμφανιστούν περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων που να έχουν πάρει κατά τον ανακαθορισμό του ποσού της σύνταξης τους με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, κατώτατο όριο σύνταξης, γιατί δεν γνώριζε η υπηρεσία στο τ.ετεμ ότι είναι διπλοσυνταξιούχοι. Στις περιπτώσεις αυτές, εξυπακούεται, ότι θα προβείτε στην διόρθωση του ποσού και θα εφαρμόσετε κανονικά τις διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων. Εκτός από τους διπλοσυνταξιούχους, με μια σύνταξη από το τ. ΕΤΕΜ και μία από άλλο επικουρικό (πλην ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) μπορεί να υπάρξουν και περιπτώσεις που συνταξιούχοι του τ. ΕΤΕΜ παίρνουν μία σύνταξη από αυτό και μία από το ΚΑ-ΤΕΑΜ από ίδια εργασία, Στις περιπτώσεις αυτές, οι δύο συντάξεις θα ενοποιηθούν σε μία, γιατί δεν είναι δυνατόν συνταξιούχος να παίρνει δύο χωριστές συντάξεις από ίδια εργασία από τον ίδιο οργανισμό. Δηλαδή, στην σύνταξη του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα προστεθούν και τα ημερομίσθια της σύνταξης του τ. ΕΤΕΜ (αρκεί να μην ανάγονται σε ίδια χρονική περίοδο, γιατί τότε θα αφαιρεθεί ο παράλληλος χρόνος) και θα διαμορφωθεί το νέο ποσόν σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Το ποσόν αυτό δεν περιορίζεται στο ανώτατο ποσό σύνταξης των συγχωνευθέντων Ταμείων (ένα κατώτατο όριο συν 50%), γιατί η σύνταξη αυτή είναι σύνταξη ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, αφού τα ημερομίσθια του τ. ΕΤΕΜ προστέθηκαν στα ημερομίσθια της σύνταξης του κλάδου. Το ποσό όμως της ενοποιημένης αυτής σύνταξης δεν είναι δυνατόν να είναι μικρότερο από το άθροισμα των δύο συντάξεων που έπαιρνε ο ενδιαφερόμενος κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης. Συνταξιοδότηση κατά εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση έχει συνυπολογιστεί στο χρόνο ασφάλισης του τ. ΕΤΕΜ και χρόνος ασφάλισης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (4202/61). Ο ανακαθορισμός γίνεται κανονικά σαν να είχε πραγματοποιηθεί όλος ο χρόνος στην ασφάλιση του τ. ΕΤΕΜ. Στις περιπτώσεις που είχε απονεμηθεί σύνταξη κατά εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης εκτός των παραπάνω διακρίνουμε και τις εξής περιπτώσεις. 1. Συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και στο τ. ΕΤΕΜ Στις περιπτώσεις αυτές εάν συμμετέχων Οργανισμός είναι το τ. ΕΤΕΜ και δεν έχει καταβάλλει ακόμα τη συμμετοχή του γιατί δεν είχε συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος το απαιτούμενο ελάχιστο όριο ηλικίας μετά τη συγχώνευση θα καταβάλλεται από την ημερομηνία της συγχώνευσης (1-3-99) και η συμμετοχή του τ. ΕΤΕΜ γιατί δεν μπορεί να συμβεί να καταβάλλεται στο συνταξιούχο (έγινε πλέον συνταξιούχος

6 -6- ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η οφειλόμενη συμμετοχή του τ. ΕΤΕΜ οφειλή του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ) μισή σύνταξη. Επομένως θα καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο κατά τη ολόκληρο το ποσό της σύνταξης (και η συμμετοχή του τ. ΕΤΕΜ) και θα είναι το ποσό το οποίο είχε υποχρέωση το τ. ΕΤΕΜ να του καταβάλει όταν θα συμπλήρωνε το απαιτούμενο όριο ηλικίας. 2. Συνταξιοδότηση με χρόνο ασφάλισης τ. ΕΤΕΜ και άλλο Ταμείο. Στην περίπτωση αυτή η συμμετοχή του τ. ΕΤΕΜ στον άλλο οργανισμό θα δοθεί κανονικά την ημερομηνία που ορίζει η απόφαση απονομής και θα αποδοθεί το ποσόν που ορίζει η σχετική απόφαση συμμετοχής. Ανακαθορισμός σύνταξης Ο ανακαθορισμός του ποσού της σύνταξης σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα γίνει από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά το οποίο όπως είναι γνωστό ιδρύθηκε με τον νόμο της συγχώνευσης και θα λειτουργήσει ορισμένο χρόνο δηλαδή μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες της συγχώνευσης (ανακαθορισμοί- εκκρεμείς αιτήσεις κ.λ.π.). Ήδη ανακαθορίζονται οι συντάξεις οι οποίες απονέμονται με την νομοθεσία του τ. ΕΤΕΜ επί εκκρεμών πριν την συγχώνευση αιτήσεων και αποστέλλονται στα αρμόδια κέντρα πληρωμής για να ενταχθούν στο αρχείο του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και να συνεχίσει η καταβολή τους μαζί με την σύνταξη του κύριου φορέα ΙΚΑ. Το ίδιο θα γίνει και για τους συνταξιούχους που κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης ελάμβαναν κανονικά την σύνταξη τους από το συγχωνευθέν Ταμείο (παλαιοί συνταξιούχοι) και θα ενταχθούν και αυτοί στο μηχανογραφικό σύστημα του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και θα καταβάλλεται πλέον η σύνταξη τους από τον κλάδο μαζί με την σύνταξη του ΙΚΑ. Στις περιπτώσεις αυτές το αρμόδιο κέντρο πληρωμής θα κοινοποιήσει την απόφαση ανακαθορισμού στον ενδιαφερόμενο με την πληροφορία ότι μπορεί να ασκήσει ένσταση κατά της απόφασης αυτής, ενώ το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά θα πρέπει να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο από πού θα καταβάλλεται η σύνταξη του μετά τον ανακαθορισμό και από ποιο μήνα θα αρχίσει ο νέος τρόπος πληρωμής του. Μέχρι να τελειώσει η εργασία αυτή του ανακαθορισμού οι μεταβολές των συντάξεων και γενικά η πληρωμή των συντάξεων των συνταξιούχων του συγχωνευθέντος Ταμείου, θα συνεχίσει να γίνεται από το τ. ΕΤΕΜ δηλαδή από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά στον Πειραιά Αγ. Κων/νου 1 & Κολοκοτρώνη όπου ήταν τα Γραφεία του Ταμείου αυτού. Επειδή, μέχρι να ολοκληρωθεί η παραπάνω αναφερόμενη εργασία, και για όσο διάστημα θα γίνονται οι πληρωμές των συντάξεων από την παραπάνω υπηρεσία, μπορεί να συμβούν κάποιες μεταβολές στους συνταξιούχους του τ. ΕΤΕΜ, για τις οποίες θα ενημερωθεί το ΙΚΑ (θάνατος κ.λ.π.), θα πρέπει να

7 -7- ενημερώνεται και το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά Αγ. Κων/νου 1 & Κολοκοτρώνη, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μεταβολές. Τέλος, μετά τον επανυπολογισμό του ποσού των συντάξεων, όλοι οι συνταξιούχοι του συγχωνευθέντος Ταμείου θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η σύνταξη τους θα αυξάνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του Καταστατικού του Κλάδου. 3.Συνταξιοδότηση ασφαλισμένων συγχωνευθέντος Ταμείου. Σύμφωνα με την παρ. 2 εδ. β' του άρθρου 25 του ν. 2676/99, ο χρόνος ασφάλισης στο συγχωνευθέν Ταμείο, συμπεριλαμβανομένου και του, βάσει των διατάξεων του καταστατικού του, ήδη αναγνωρισθέντος ή προσμετρηθέντος χρόνου από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία, θα θεωρείται ως χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Οι ασφαλισμένοι του συγχωνευθέντος Ταμείου, που θα υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση μετά την συγχώνευση του Ταμείου, θα κριθούν υποχρεωτικά με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, πλην των περιπτώσεων του θεμελιωμένου δικαιώματος πριν την συγχώνευση, όπου διατηρούν τα δικαιώματα, τα οποία είχαν αποκτήσει πριν από την συγχώνευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου τους. Αναλυτικότερα: Αν διαπιστωθεί, ότι το δικαίωμα σε σύνταξη κάποιου ασφαλισμένου είχε θεμελιωθεί σε χρόνο προγενέστερο της συγχώνευσης με τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου του, το αίτημα του μπορεί να κριθεί, είτε με τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου του, είτε με τις διατάξεις που διέπουν το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Η επιλογή των διατάξεων που θα εφαρμοστούν, θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου. Αν με την δήλωση του, διαλέξει την εφαρμογή των διατάξεων του Ταμείου του, το μέχρι και το μήνα της συγχώνευσης (Μάρτιος 1999) ποσό σύνταξης, η αναδρομικότητα της καταβολής και κάθε άλλο σχετικό με την συνταξιοδότηση θέμα ρυθμίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού. Από της ημερομηνίας της συγχώνευσης (1-3-99), θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 11 του καταστατικού, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 19 του ν.2434/96 (βλ. προηγούμενη παράγραφο αυτής της εγκυκλίου). Έτσι, και οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους άλλους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η σύνταξή τους θα αυξάνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα από το καταστατικό του κλάδου. Σε όλες τις περιπτώσεις, που ασφαλισμένοι του συγχωνευθέντος Ταμείου θα κριθούν με βάση τις διατάξεις που διέπουν το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, όλα τα σχετικά με την συνταξιοδότηση θέματα θα κρίνονται με τις διατάξεις αυτές, εκτός από τις μεταβατικές διατάξεις (μειωμένες προϋποθέσεις) γιατί από το εδ. γ' της παραγράφου2 του άρθρου 25 του ν. 2676/99 ορίζεται ότι «Για την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των ασφαλισμένων αυτών απαιτούνται οι

8 -8- πλήρεις χρονικές προϋποθέσεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ όπως αυτές ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις...». Επομένως, αυτοί που θα συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θα πρέπει να θεμελιώνουν δικαίωμα σε σύνταξη με τις πλήρεις προϋποθέσεις. 4.Συντάξεις Γήρατος Για την συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, απαιτείται συνταξιοδότηση κύριου φορέα ή Δημοσίου (συμπληρώθηκε το άρθρο 5 του ν.997/79 για τους ασφαλισμένους των συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ Ταμείων σχετ. εγκ. 12/96), για την ίδια αιτία και η συμπλήρωση 4050 ημερών εργασίας στην ασφάλιση. 5. Συντάξεις αναπηρίας Για την συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, απαιτείται συνταξιοδότηση κύριου φορέα ή Δημοσίου, ως παραπάνω, για την ίδια αιτία και η συμπλήρωση 1500 ημερών εργασίας στην ασφάλιση, εκ των οποίων 300 την τελευταία πριν την διαπίστωση της αναπηρίας 5ετίαν, ή η συμπλήρωση 4050 Η.Ε. οποτεδήποτε. 6. Παρατάσεις, συντάξεων λόγω αναπηρίας παλαιών συνταξιούχων. Για τις παρατάσεις των συντάξεων των παλαιών συνταξιούχων, λόγω αναπηρίας, του τ. ΕΤΕΜ σας γνωρίζουμε ότι οι συντάξεις λόγω αναπηρίας που έχουν απονεμηθεί από το συγχωνευθέν Ταμείο, πριν την συγχώνευση, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Συντάξεις λόγω αναπηρίας που και από τον κύριο φορέα έχει απονεμηθεί σύνταξη για την ίδια αιτία. Οι συντάξεις αυτές θα παραταθούν, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, εφόσον η χρονική περίοδος για την οποία παρατείνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είναι μεταγενέστερη της συγχώνευσης, με βάση την απόφαση του κύριου φορέα. Ανακαθορισμός του ποσού της σύνταξης με την νομοθεσία του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ στην περίπτωση αυτή, δεν θα γίνει, γιατί ήδη θα έχει ανακαθοριστεί η σύνταξη κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης. Εάν η χρονική περίοδος, για την οποία παρατείνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, είναι προγενέστερη της συγχώνευσης, η παράταση της σύνταξης θα γίνει με την νομοθεσία του συγχωνευθέντος Ταμείου και στην συνέχεια, θα ανακαθοριστεί το ποσόν της σύνταξης σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα. Συντάξεις λόγω αναπηρίας που η αιτία συνταξιοδότησης είναι διαφορετική από αυτή του κύριου φορέα, ή δεν υπάρχει καθόλου συνταξιοδότηση κύριου φορέα. Στις περιπτώσεις αυτές θα εφαρμοστούν οι οδηγίες που σας έχουν δοθεί με την εγκύκλιο διαταγή 21/96. Δηλαδή η παράταση της σύνταξης θα γίνει σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του συγχωνευθέντος Ταμείου. Διαμόρφωση ποσών κατά την νέα παράταση.

9 -9- Στις συντάξεις λόγω αναπηρίας, διακρίνονται δύο κατηγορίες ως προς την διαμόρφωση του ποσού σύνταξης. α) Συντάξεις μειωμένες ή με πλήρες ποσόν που, κατά τον ανακαθορισμό. δεν έφθανε το ποσόν τους στο ύψος του Κ.Ο. σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και μετά τον ανακαθορισμό καταβάλλεται πλήρες Κ.Ο. β) Συντάξεις που παρέμειναν στο ίδιο ποσόν που καταβαλλόταν από το συγχωνευθέν Ταμείο, και που το ποσόν τους μπορεί να είναι είτε μειωμένο, είτε πλήρες. Στις συντάξεις της πρώτης κατηγορίας, διακρίνουμε δύο περιπτώσεις διαμόρφωσης ποσού. α.α. Συντάξεις με πλήρες ποσόν σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ που ανακαθορίστηκαν με πλήρες Κ.Ο. Οι συντάξεις αυτές καλώς ανακαθορίστηκαν στο πλήρες Κ.Ο. και το ποσόν τους στην επόμενη παράταση, θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα από την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και ανάλογα με τις μειώσεις του κύριου φορέα, αν είναι ίδια η αιτία συνταξιοδότησης, ή ανάλογα με τα ποσοστά αναπηρίας του, αν είναι από διαφορετική αιτία, σύμφωνα με τα οριζόμενα από την νομοθεσία του συγχωνευθέντος Ταμείου. α.β. Συντάξεις μειωμένες με ποσόν μικρότερο του Κ.Ο. που ανακαθορίστηκαν μετά την συγχώνευση σε πλήρες Κ.Ο. Το Κ.Ο. σύνταξης, σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ στις περιπτώσεις αυτές, έπρεπε να μειωθεί ανάλογα. Επειδή όμως, η διάταξη του ανακαθορισμού, προκειμένου αυτός να γίνει μηχανογραφικά, ορίζει, ότι παίρνει πλήρες Κ.Ο. αφού δεν φθάνει η σύνταξη του το ύψος του Κ.Ο., καταβλήθηκε το πλήρες Κ.Ο. Επομένως, κατά την επόμενη παράταση, και προκειμένου να διαμορφωθεί το κανονικό ποσόν σύνταξης, θα πρέπει να εξεταστεί εάν το Οργανικό ποσόν σύνταξης που ελάμβανε ο ενδιαφερόμενος κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης ήταν μειωμένο και με τι ποσοστό μείωσης. Στην συνέχεια, θα πρέπει να διαμορφωθεί το ποσόν αυτό ανάλογα με την νέα παράταση (μειωμένο ή πλήρες ανάλογα), θα καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο το Οργανικό ποσόν. Εάν όμως και μετά την παράταση, το Οργανικό ποσόν παραμένει και πάλι το Κ.Ο. αλλά όμως θα γίνουν οι σχετικές μειώσεις αν υπάρχουν. Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής θα είναι ελάχιστες γιατί όπως και παραπάνω αναφέρουμε το Κ.Ο. σύνταξης του τ. ΕΤΕΜ ήταν πολύ υψηλότερο και σχεδόν όλων το ποσό της σύνταξης που τους καταβαλλόταν πριν την συγχώνευση ήταν μεγαλύτερο του Κ.Ο. σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Στις συντάξεις της δεύτερης κατηγορίας διακρίνουμε και πάλι δύο περιπτώσεις.

10 -10- β.α. Συντάξεις ιιε πλήρες ποσό σύνταξης από το τ. ΕΤΕΜ που εξακολουθεί, και μετά την συγχώνευση. να καταβάλλεται το ποσόν του Ταμείου (ενδιάμεσο ποσόν μεταξύ Κ.Ο. και Α.Ο.). Το ποσόν των συντάξεων αυτών κατά την νέα παράταση, θα διαμορφωθεί ανάλογα με τυχόν μειώσεις και πάντα σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ. β.β. Συντάξεις με μειωμένο ποσόν σύνταξης που μετά τον ανακαθορισμό εξακολούθησε να καταβάλλεται το ίδιο ποσόν, του συγχωνευθέντος Ταμείου (ενδιάμεσο ποσόν μεταξύ Κ.Ο. και Α.Ο.). Για την διαμόρφωση του ποσού της σύνταξης της περίπτωσης αυτής, θα γίνεται διαπίστωση από τον συνταξιοδοτικό φάκελο για το ύψος της μείωσης του ποσού που καταβαλλόταν κατά την ημερομηνία της συγχώνευσης και στην συνέχεια θα διαμορφώνεται το ποσόν της νέας παράτασης σύμφωνα με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ ως εξής: Συνταξιούχος του τ. ΕΤΕΜ έπαιρνε από το Ταμείο του μειωμένο Οργανικό ποσόν κατά 25% και το διατήρησε μετά τον ανακαθορισμό ως μεγαλύτερο του Κ.Ο. σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Κατά την νέα παράταση, σύμφωνα με την απόφαση του κύριου φορέα ή με το ποσοστό αναπηρίας που φέρει, ανάλογα αν είναι συνταξιούχος κύριου φορέα ή όχι, πρέπει να μειωθεί η σύνταξη του κατά 50%. Το ποσόν που ήδη καταβαλλόταν από το Ταμείο του και που μετά τον ανακαθορισμό παρέμεινε το ίδιο, ως ενδιάμεσο ποσόν, δεν θα μειωθεί κατά 50% αλλά κατά 25%, αφού ήδη ήταν μειωμένο κατά 25%. Σε περίπτωση που θα πρέπει να πάρει πλήρες ποσόν σύνταξης, γιατί έχει ποσοστό αναπηρίας που δίνει δικαίωμα σε πλήρες ποσό σύνταξης, θα αναγάγουμε το ποσόν αυτό που του καταβαλλόταν από το Ταμείο του και που εξακολούθησε και του καταβαλλόταν και μετά την συγχώνευση, και ήταν μειωμένο κατά 25% σε πλήρες ποσόν, με περιορισμό στο ένα κατώτατο όριο προσαυξημένο κατά 50% χωρίς να καταβληθεί προσωρινό επίδομα εάν το ποσόν που προκύπτει υπερβαίνει 1 Κ.Ο. + 50% γιατί το προσωρινό επίδομα καταβάλλεται μόνο στην περίπτωση που πρέπει να του εξασφαλίσουμε το καταβαλλόμενο ποσόν, π.χ. συνταξιούχος του τ.ετεμ ελάμβανε σύνταξη μειωμένη κατά 25% και το ποσόν της σύνταξης του ανερχόταν στις Έγινε ο ανακαθορισμός και το ποσόν της σύνταξης του έμεινε ίδιο ως ενδιάμεσο ποσόν. Κατά την παράταση η σύνταξη του έπρεπε να γίνει πλήρης γιατί το ποσοστό αναπηρίας του ήταν 100%. Επομένως κατά την πρώτη παράταση μετά την συγχώνευση το ποσόν της σύνταξης του θα διαμορφωθεί ως εξής: ελάμβανε ήταν το 75% της σύνταξης το 100%

11 -11- Το 1 κατώτατο όριο προσαυξημένο κατά 50% σήμερα που κάνουμε την παράταση είναι Επομένως το καταβαλλόμενο ποσόν μετά την πρώτη παράταση είναι χωρίς διατήρηση προσωρινού μηδενιζόμενου γιατί με τις εξασφαλίστηκε το ποσόν που του καταβαλλόταν. Δηλαδή δεν θα καταβληθεί ως προσωρινό η διαφορά μεταξύ και για τον λόγο ότι αφενός μεν δεν μπορεί να πάρει ποσόν πάνω από το 1 Κ.Ο. + 50% και αφετέρου έχει εξασφαλιστεί το ποσόν που του καταβαλλόταν. Επισημαίνουμε ότι το 1 Κ.Ο. + 50% θα είναι το ποσόν που αντιστοιχεί στην ημερομηνία πρώτης παράτασης της σύνταξης. Η διαμόρφωση του Οργανικού ποσού και στις συντάξεις της περίπτωσης α.β. θα γίνει κατά τον ίδιο τρόπο με τις συντάξεις της περίπτωσης β.β. Εξυπακούεται, ότι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, εάν η σύνταξη του ενδιαφερόμενου κατά τον ανακαθορισμό με την νομοθεσία του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ, έχει περιοριστεί στο ανώτατο όριο σύνταξης του κλάδου (1 Κ.Ο. + 50%) και διατηρείται και προσωρινό επίδομα, η διαμόρφωση του ποσού κατά την νέα παράταση θα γίνει με το σύνολον του ποσού (παγωμένο Α.Ο. συν προσωρινό), σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα και, μετά την νέα διαμόρφωση, θα ελεγχθεί, εάν πρέπει να παγώσει στο Α.Ο. σύνταξης ΙΚΑ- ΤΕΑΜ και εάν προκύπτει προσωρινό επίδομα. Ισχύουσα νομοθεσία για τις παρατάσεις συντάξεων των οποίων η αιτία συνταξιοδότησης τους από το τ. ΕΤΕΜ είναι διαφορετική από αυτή του κύριου φορέα ή δεν υπάρχει συνταξιοδότηση καθόλου από κύριο φορέα. Μετά την ισχύ του άρθρου 13 του ν. 2335/95, με το οποίο προστέθηκε η παράγραφος 9 στο άρθρο 5 του ν. 997/79, η κατηγορία των συντάξεων αυτών παρατείνεται σύμφωνα με την νομοθεσία του συγχωνευθέντος Ταμείου (σχετ. εγκ. 21/96). Επομένως, για τις παρατάσεις ή μονιμοποιήσεις των συντάξεων αυτών εφαρμόζεται η νομοθεσία του τ. ΕΤΕΜ. Αναζήτηση συνταξιοδοτικών Φακέλων για παρατάσεις. Προκειμένου να παρατείνουμε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα συνταξιούχου του τ. ΕΤΕΜ θα πρέπει να ζητηθεί ο συνταξιοδοτικός φάκελος από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά, όπου βρίσκονται τα αρχεία του συγχωνευθέντος Ταμείου. Η διαδικασία αυτή θα ισχύει μέχρι την ημερομηνία που θα γίνει η πλήρης ένταξη του Αρχείου του τ. ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η διανομή των φακέλων στα αρμόδια κέντρα πληρωμής Σημειώνουμε και εφιστούμε την προσοχή σας στο ότι η πρώτη παράταση σύνταξης μετά την συγχώνευση σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερόμενα πρέπει να γίνει από το αρμόδιο Υποκ/μα απονομής και στην απόφαση αυτή να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα ποσά όπως διαμορφώνονται μετά την παράταση...//..

12 Συντάξεις θανάτου Όπως είναι γνωστό, στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ πάντα γίνεται μεταβίβαση στις συντάξεις λόγω θανάτου. Δηλαδή, την σύνταξη που ελάμβανε ο θανών ή που εδικαιούτο να πάρει την μεταβιβάζουμε στην χήρα και τα δικαιοδόχα μέλη κατά τα ποσοστά που δικαιούνται από τον κύριο φορέα. Στις περιπτώσεις θανάτου ασφαλισμένου, θεωρούμε ότι ήταν ανάπηρος την ημερομηνία του θανάτου του (απαιτούμενες προϋποθέσεις της αναπηρίας, δηλαδή 1500 Η.Ε., εξ' ων 300 την 5ετία από την ημερομηνία του θανάτου ή 4050 οποτεδήποτε) και αφού υπολογίσουμε το ποσόν που θα εδικαιούτο ο θανών το μεταβιβάζουμε στους δικαιοδόχους. Ποσόν προς μεταβίβαση. Πάντα στις συντάξεις λόγω θανάτου μεταβιβάζεται το Οργανικό ποσόν που ελάμβανε ή θα εδικαιούτο να λάβει ο θανών και ποτέ το Κ.Ο. σύνταξης. Το Οργανικό ποσόν θα διαπιστώνεται από τα στοιχεία του συνταξιοδοτικού φακέλου, εάν ο θανών ήταν συνταξιούχος κατωτάτου ορίου. Όπως και παραπάνω αναφέρθηκε εάν ο συνταξιούχος πριν το θάνατο του ελάμβανε Κ.Ο. σύνταξης τ. ΕΤΕΜ αυτός για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δεν θεωρείται συνταξιούχος Κ.Ο. για τον λόγο ότι το Κ.Ο. του τ. ΕΤΕΜ για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ είναι οργανικό ποσόν γιατί αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο του Κ.Ο. σύνταξης του κλάδου, π.χ. ο θανών ελάμβανε το Κ.Ο. σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας πριν την συγχώνευση που ήταν Μετά την συγχώνευση με τον ανακαθορισμό το ποσόν της σύνταξης του έγινε Ανώτατο όριο σύνταξης συν 4345 προσωρινό μηδενιζόμενο επίδομα. Κατά την μεταβίβαση της σύνταξης μεταβιβάζουμε (δεν είναι για το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ Κ.Ο. είναι Ανώτατο ποσό σύνταξης) και το προσωρινό μηδενιζόμενο (4.345) κατά τα ποσοστά που έχει μεταβιβάσει ο κύριος φορέας, χωριστά το βασικό ποσό σύνταξης (Α.Ο. σύνταξης) και χωριστά το προσωρινό μηδενιζόμενο γιατί και πάλι τα ποσοστά των δικαιοδόχων επί του προσωρινού μηδενιζόμενου θα διατηρηθούν ως επίδομα που θα μηδενιστεί με τις αυξήσεις και για τους δικαιοδόχους. Μέσα στον συνταξιοδοτικό φάκελο κάθε συνταξιούχου, θα υπάρχει χειρόγραφη απόφαση ανακαθορισμού όπου υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, δηλαδή το ποσόν που έπαιρνε ο θανών την ημερομηνία της συγχώνευσης, καθώς και το νέο ποσόν μετά την συγχώνευση. Σε περιπτώσεις που δεν διαπιστώνονται κάποια στοιχεία από τον συνταξιοδοτικό φάκελο, με έγγραφο που θα απευθύνεται στο Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά ( τ. ΕΤΕΜ) (μέχρι την ημερομηνία διανομής των φακέλων στα αρμόδια Υποκ/τα ΙΚΑ), θα ζητούνται οι πληροφορίες αυτές από εκεί.

13 -13- Για περιπτώσεις, που πιθανόν θα πρέπει να διαμορφώσετε το Οργανικό ποσόν για την μεταβίβαση στο τέλος της παρούσας εγκυκλίου επισυνάπτουμε φύλλο με τις αυξήσεις που δόθηκαν κατά καιρούς στις συντάξεις τ. ΕΤΕΜ. Ισχύουσα νομοθεσία Κατά την πάγια αρχή του ασφαλιστικού δικαίου, οι συντάξεις λόγω θανάτου κρίνονται πάντα με την νομοθεσία που ισχύει την ημερομηνία του θανάτου, ανεξάρτητα από το πότε υποβλήθηκε η αίτηση και σε ποιόν οργανισμό (τ. ΕΤΕΜ ή ΙΚΑ-ΤΕΑΜ). Επομένως, εάν ο θάνατος συνέβη πριν την συγχώνευση, έστω και αν η αίτηση υποβλήθηκε μετά από αυτήν, το συνταξιοδοτικό αίτημα θα κριθεί με την νομοθεσία του συγχωνευθέντος Ταμείου και, στην συνέχεια θα ανακαθορίζεται με τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, ως παραπάνω αναφέρεται. Εάν ο θάνατος συνέβη μετά την συγχώνευση, εξυπακούεται ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Σε περίπτωση που το δικαίωμα θα κριθεί με την νομοθεσία του τ. ΕΤΕΜ αρμόδιο Υποκ/μα να κρίνει το δικαίωμα αυτό, είναι το αρμόδιο Περ/κό Υποκ/μα γιατί την αρμοδιότητα να κρίνουν με την νομοθεσία των συγχωνευθέντων Ταμείων την έχουν μόνο τα Περ/κά Υποκ/τα. Μεταβίβαση σύνταξη λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχημα. Όπως παραπάνω αναφέρουμε το τ. ΕΤΕΜ αντί προνομιακού υπολογισμού του ποσού της σύνταξης λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχημα, χορηγούσε επίδομα εργατικού ατυχήματος, το οποίο όπως προαναφέραμε καταβάλλεται επ' αόριστον εφόσον εξακολουθεί να καταβάλλεται η σύνταξη γιατί την αιτία αυτή. Επειδή λοιπόν το επίδομα αυτό αποτελεί τον προνομιακό υπολογισμό του ποσού της σύνταξης μεταβιβάζεται και στους δικαιοδόχους το επίδομα αυτό, κατά τα ανάλογα ποσοστά που έχει μεταβιβάσει ο κύριος φορέας. Μη μεταβίβαση του επιδόματος ατυχήματος θα σήμαινε μείωση της σύνταξης του θανόντος και κατά συνέπεια μεταβίβαση μικρότερου ποσού από αυτό που ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Διακοπή σύνταξης μέλους οικογένειας μετά την συγχώνευση που ήταν δικαιοδόχος σε σύνταξη θανάτου πριν την συγχώνευση. Το Κ.Ο. σύνταξης του τ. ΕΤΕΜ για τις συντάξεις λόγω θανάτου ήταν Μετά τον ανακαθορισμό με την νομοθεσία ΙΚΑ-ΤΕΑΜ το ποσόν αυτό γίνεται οργανικό και διαμορφώνεται ως εξής: Ανώτατο ποσό σύνταξης θανάτου ΙΚΑ-ΤΕΑΜ δηλαδή 1 Κ.Ο. + 50%= και διατηρείται και προσωρινό μηδενιζόμενο επίδομα Εάν τώρα τα παραπάνω ποσά ελάμβαναν η χήρα και το ανήλικο παιδί το οποίο όμως μετά την συγχώνευση ενηλικιώθηκε και πρέπει να διακοπή η

14 -14- σύνταξη του, η αφαίρεση του ποσοστού με το οποίο συμμετείχε στην σύνταξη το παιδί θα γίνει από τις και το ίδιο ποσοστό θα αφαιρεθεί και από το προσωρινό μηδενιζόμενο επίδομα. Εάν τώρα το καταβαλλόμενο ποσόν στην χήρα ( μετά την αφαίρεση του ποσοστού σύνταξης του τέκνου) είναι μικρότερο του Κ.Ο. σύνταξης του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ θα καταβληθεί στην χήρα το Κ.Ο. σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Αναζήτηση συνταξιοδοτικών φακέλων, για μεταβίβαση. Στις περιπτώσεις θανάτου, όπως και στις παρατάσεις συνταξιοδότησης αναπηρίας, ο συνταξιοδοτικός φάκελος του συνταξιούχου θα ζητείται από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά (Αγ. Κων/νου 1 & Κολοκοτρώνη - Πειραιά ) για την χρονική περίοδο, μέχρι της διανομής των συνταξιοδοτικών φακέλων στα αρμόδια Κέντρα Πληρωμής. Επίσης μπορείτε να ζητάτε και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κρίνετε, ότι σας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της συνταξιοδοτικής περίπτωσης. Εξυπακούεται ότι για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνταξιοδότησης, εάν θα αλλάξουν οι πλήρεις προϋποθέσεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θα ισχύσουν οι νέες αυτές προϋποθέσεις και για τους ασφ/νους του συγχωνευθέντος Ταμείου. 8. Δικαίωμα σε σύνταξη ασφαλισμένων τ. ΕΤΕΜ με μειωμένες χρονικές προϋποθέσεις. Δικαίωμα σε σύνταξη με τις μειωμένες χρονικές προϋποθέσεις των 1000 ημερομισθίων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα, μπορεί να θεμελιώσει μόνο ο ασφ/νος του τ. ΕΤΕΜ, ο οποίος είχε, πριν από την συγχώνευση, αλλάξει επαγγελματική κατηγορία, η οποία υπήχθη με Π.Δ. στην ασφ/ση του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ. Στην περίπτωση αυτή, για την θεμελίωση του δικαιώματος σε σύνταξη με τις μειωμένες προϋποθέσεις θα λαμβάνεται υπόψη μόνο ο χρόνος ασφ/σης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, και μετά θα διαμορφώνεται το ποσόν της σύνταξης με το σύνολον του χρόνου. Αν, για την θεμελίωση του δικαιώματος, ληφθεί υπόψη και ο χρόνος ασφ/σης του συγχωνευθέντος Ταμείου, απαιτούνται οι πλήρεις προϋποθέσεις. Στην παραπάνω περίπτωση (θεμελίωση δικαιώματος με μειωμένες προϋποθέσεις ), για τον έλεγχο των χρονικών προϋποθέσεων, ως χρόνος υπαγωγής στην ασφ/ση θα θεωρείται η ημερομηνία υπαγωγής της κατηγορίας στην ασφ/ση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και όχι η ημερομηνία ασφ/σης του ενδιαφερόμενου στο κλάδο ή η ημερομηνία συγχώνευσης του Ταμείου που συγχωνεύτηκε. Για τον προσδιορισμό έναρξης καταβολής της σύνταξης, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 Ν.997/79 όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 17 παρ. 3 Ν. 1539/85 (σχετ. εγκ.71/85). 9. Εκκρεμείς αιτήσεις του συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ Ταμείου...//..

15 -15- Σε διάφορες υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς και στην υπηρεσία του τ. ΕΤΕΜ εκκρεμούν αιτήσεις ασφαλισμένων του Ταμείου που, από , συγχωνεύτηκε στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, με τις οποίες ζητείται η απονομή επικουρικής σύνταξης. α) Αιτήσεις που υποβλήθηκαν ιιέγρι ημερομηνία συγχώνευσης. Οι αιτήσεις αυτές θα διεκπεραιωθούν κανονικά από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά που ιδρύθηκε με το νόμο της συγχώνευσης και παραμένει εκεί που στεγαζόταν το τ. ΕΤΕΜ Αγ. Κων/νου 1 και Κολοκοτρώνη Πειραιά. Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα στις περιπτώσεις αυτές, θα κριθεί με τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου και, στην συνέχεια, θα γίνει επανυπολογισμός του ποσού της σύνταξης, από , σύμφωνα με τις διατάξεις του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Για τις περιπτώσεις αυτές, όλες οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν από τους υπαλλήλους του Υποκ/τος ΙΚΑ Πειραιά, οι οποίοι, μετά την ολοκλήρωσή τους, (θα προσδιορίζουν το ποσόν της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του τ. ΕΤΕΜ) θα εκδίδουν την απόφαση συνταξιοδότησης και θα εκδίδουν και την απόφαση ανακαθορισμού και, στην συνέχεια, όλον τον φάκελο θα τον διαβιβάζουν στο αρμόδιο Κέντρο Πληρωμής για την εκτέλεση των αποφάσεων απονομής και ανακαθορισμού με την νομοθεσία του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ και την αναγγελία στο ΚΗΥΚΥ. β) Αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο τ. ΕΤΕΜ ή στα Υποκ/τα του ΙΚΑ μετά την συγχώνευση (1-3-99). Εξυπακούεται, ότι οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μετά την συγχώνευση, στα κατά τόπους αρμόδια Υποκ/τα του ΙΚΑ, θα εξεταστούν από αυτά σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας. Επαναλαμβάνουμε, ότι αρμοδιότητα να κρίνουν με καταστατικές διατάζεις συγχωνευθέντος Ταμείου έχουν μόνο τα Περ/κά Υποκ/τα. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά την συγχώνευση στην υπηρεσία του τ. ΕΤΕΜ, θα χωριστούν και θα σταλούν στα κατά τόπο αρμόδια Υποκ/τα ΙΚΑ. Όπου δε είναι απαραίτητο να συνοδεύεται η αίτηση και από συνταξιοδοτικό φάκελο (παράταση, μεταβίβαση κ.λ.π.) θα ετοιμάζεται ο φάκελος (απόφαση ανακαθορισμού) και θα διαβιβάζεται μαζί με την αίτηση στο Υποκ/μα του ΙΚΑ. Το πρόβλημα που δημιουργείται με τις αιτήσεις αυτές, είναι ποιες διατάξεις θα εφαρμοστούν τόσο για την διαπίστωση της θεμελίωσης του δικαιώματος όσο και για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης που θα απονεμηθεί. Για τον εντοπισμό της νομοθεσία που θα εφαρμοστεί, οι εκκρεμείς αιτήσεις πρέπει να χωριστούν στις παρακάτω βασικές κατηγορίες: Ι. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την , με τις οποίες όμως ασκήθηκε δικαίωμα που θεμελιώθηκε μετά την Π. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την , με τις οποίες όμως ασκήθηκε δικαίωμα που είχε θεμελιωθεί σε χρόνο προγενέστερο, επειδή είχαν

16 -16- συντρέξει οι προϋποθέσεις που όριζαν οι διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου, από το οποίο προέρχονται οι αιτούντες. III. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της , με τις οποίες ασκήθηκε δικαίωμα που είχε θεμελιωθεί μέχρι της υποβολής τους, επειδή είχαν συντρέξει οι προϋποθέσεις που όριζαν οι διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου από το οποίο προέρχονται οι αιτούντες. IV. Αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της , χωρίς όμως να έχει θεμελιωθεί δικαίωμα, το οποίο για πρώτη φορά θεμελιώθηκε μετά την με τις διατάξεις του καταστατικού του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Βασική αρχή του ασφαλιστικού δικαίου, είναι η κρίση του δικαιώματος σύμφωνα με το δίκαιο που ισχύει κατά το χρόνο θεμελίωσης του. Επίσης, κατά την ασφαλιστική πρακτική, είναι δυνατή η παραίτηση από αίτηση πριν από την έκδοση απόφασης, ή, μετά από συναίνεση του ενδιαφερόμενου, πλασματική μεταφορά της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, όταν αυτό είναι προς όφελος του ενδιαφερόμενου και η, χωρίς τη συναίνεση του, πλασματική μεταφορά της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, όταν κατά τον χρόνο υποβολής της δεν είχε θεμελιωθεί το δικαίωμα το οποίο όμως θεμελιώνεται σε μεταγενέστερο χρόνο και, οπωσδήποτε, μέχρι το χρόνο κρίσης του αιτήματος. Σας γνωρίζουμε τα παρακάτω, σχετικά με τις διατάξεις που θα εφαρμόσετε, όταν κρίνετε τις αιτήσεις κάθε μιας από τις παραπάνω κατηγορίες. Οι αιτήσεις (Ι) και (Ι ) κατηγορίας θα κριθούν με τις διατάξεις του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ, αφού το δικαίωμα θεμελιώθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της συγχώνευσης του Ταμείου στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και, επομένως, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου. Γι' αυτό, για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών, σας παραπέμπουμε στις οδηγίες που δόθηκαν με τις εγκ. 135 και 152/83, επισημαίνοντας, ότι το δικαίωμα σε σύνταξη θεμελιώνεται μόνο με την συνδρομή των αυξημένων χρονικών προϋποθέσεων που ορίζονται από τις διατάξεις του καταστατικού του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της θεμελίωσης του δικαιώματος (αιτήσεις IV κατηγορίας). Οι αιτήσεις της II κατηγορίας μπορούν να κριθούν τόσο με τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου, από το οποίο προέρχονται οι αιτούντες, όσο και με τις διατάξεις που διέπουν το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Επισημαίνουμε και εδώ, ότι, για την θεμελίωση του δικαιώματος σε σύνταξη, εάν θα κριθούν με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, απαιτείται η συμπλήρωση των πλήρων προϋποθέσεων. Όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης σε περίπτωση που οι αιτήσεις θα κριθούν με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, αυτή δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο πριν την συγχώνευση.

17 -17- Αιτήσεις της III κατηγορίας δεν θα υπάρξουν, γιατί αυτές θα διεκπεραιωθούν από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά που λειτουργεί στην Αγ. Κων/νου 1 και Κολοκοτρώνη στον Πειραιά. Εάν υπάρξει κάποια περίπτωση, που πρέπει να κριθεί με τις διατάξεις του καταστατικού του τ. Ταμείου η έναρξη καταβολής της σύνταξης και το μέχρι ποσό της θα προσδιοριστούν σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του καταστατικού του Ταμείου, από το οποίο προέρχεται ο συνταξιούχος. Από και μετά, το ποσό της σύνταξης θα προσαρμοστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα από το άρθρο 11 του καταστατικού του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 19 του ν.2434/96, όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο Α της εγκυκλίου αυτής. Οι αποφάσεις που θα εκδίδονται θα αναγγέλλονται απευθείας στην Μηχανογραφικι'ι υπηρεσία που εξυπηρετεί το ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (ΚΗΥΚΥ) από τα Κέντρα Πληρωμής. 10. Χρόνος Ασφάλισης. Ο χρόνος ασφάλισης των ασφαλισμένων του συγχωνευθέντος Ταμείου θα ανακεφαλαιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί για την συγχώνευση του τ. ΕΤΕΜ με τις εγκυκλίους της Δ/νσης Ασφάλισης- Εσόδων. Για περιπτώσεις που πιθανόν έχει γίνει ανακεφαλαίωση πριν την συγχώνευση και απορρίφθηκε ίσως το συνταξιοδοτικό αίτημα ή εγκρίθηκε και διακόπηκε κάποια στιγμή η συνταξιοδότηση του ενδιαφερόμενου, προκειμένου να συσχετισθεί ο ήδη υπάρχων απορριπτικός ή εγκριτικός φάκελος με το νέο αίτημα, θα πρέπει, εκτός από την ένδειξη της σχετικής αίτησης «αν έχει ζητήσει ποτέ σύνταξη από το συγχωνευθέν Ταμείο» να ζητείται χωριστή υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερόμενου που να δηλώνει «αν υπέβαλε ποτέ αίτημα για συνταξιοδότηση πριν την συγχώνευση του Ταμείου στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ». Εάν διαπιστώνεται, ότι υπάρχει συνταξιοδοτικός φάκελος θα αναζητείται από το Υποκ/μα ΙΚΑ Πειραιά Αγ. Κων/νου 1 και Κολοκοτρώνη -Πειραιά για όσο χρόνο θα λειτουργεί το Υποκ/μα αυτό. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Υποκ/τος αυτού θα σας ενημερώσουμε που θα απευθύνεστε για αυτούς τους συνταξιοδοτικούς φακέλους. 11. Απορριφθείσες πριν την συγχώνευση αιτήσεις. Επισημαίνουμε, ότι απορριφθείσες αιτήσεις πριν την συγχώνευση με τα ίδια ασφαλιστικά στοιχεία δεν επανακρίνονται με την νομοθεσία του ΙΚΑ- ΤΕΑΜ, έστω και αν με αυτή θα θεμελίωνε δικαίωμα σε σύνταξη ο ενδιαφερόμενος. Επανάκριση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να γίνει μόνο σε περίπτωση που προκύπτουν νέα ασφαλιστικά στοιχεία (σχετ. εγκ. 58/95).

18 Δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι για την συνταξιοδότησή τους. α) Αίτηση για συνταξιοδότηση. β) Απόφαση συνταξιοδότησης κύριου φορέα. γ) Απόκομμα τελευταίας επιταγής που εισέπραξε ο συνταξιούχος (σε περίπτωση θανάτου) για την διαπίστωση του καταβαλλομένου την ημερομηνία του θανάτου ποσού. 13. Νομική βάση, για αναγγελία στο ΚΗΥΚΥ. Για την αναγγελία στο ΚΗΥΚΥ των συνταξιούχων του συγχωνευθέντος Ταμείου, που έχουν κριθεί με την νομοθεσία του τ. ΕΤΕΜ και έχουν ανακαθοριστεί με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω νομικές βάσεις : 828. Για περιπτώσεις που μετά τον ανακαθορισμό με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ λαμβάνουν Κ.Ο. σύνταξης ανεξαρτήτως κατηγορίας Για περιπτώσεις που μετά τον ανακαθορισμό λαμβάνουν ενδιάμεσο ποσόν μεταξύ Κ.Ο. και Α.Ο Για περιπτώσεις που μετά τον ανακαθορισμό λαμβάνουν ποσόν σύνταξης περιορισμένο στο Α.Ο. σύνταξης ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (1 Κ.Ο. προσαυξημένο κατά 50%) Για περιπτώσεις μειωμένων συντάξεων όλων των κατηγοριών. 14. Αιτήσεις θεραπείας (ενστάσεις). Τυχόν ενστάσεις, που έχουν υποβληθεί πριν την συγχώνευση του τ. ΕΤΕΜ κατά αποφάσεων, συνταξιοδότησης κ.λ.π. και θα συνεζητούντο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, τώρα θα εξεταστούν από την Τ.Δ.Ε. του Υποκ/τος ΙΚΑ Πειραιά (τ. ΕΤΕΜ). Επίσης, ενστάσεις που θα υποβληθούν κατά συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι οποίες κρίνουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα σύμφωνα με την νομοθεσία του τ. ΕΤΕΜ ή αποφάσεων ανακαθορισμού με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ θα εξεταστούν από την Τ.Δ.Ε. του Υποκ/τος ΙΚΑ Πειραιά τ. ΕΤΕΜ. Ενστάσεις κατά αποφάσεων απονομής με την νομοθεσία του τ.ετεμ μετά την διακοπή λειτουργίας του Υποκ/τος ΙΚΑ Πειραιά θα εξετάζονται από την Τ.Δ.Ε. του αρμοδίου Υποκ/τος και κατά αποφάσεων ανακαθορισμού θα εξετάζονται από την Τ.Δ.Ε. του αρμόδιου Κέντρου Πληρωμής. Εξυπακούεται ότι ενστάσεις κατά αποφάσεων που έχουν κριθεί με την νομοθεσία του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, θα εξετάζονται από την Τ.Δ.Ε. του αρμόδιου για την απονομή της σύνταξης Υποκ/τος. 15. Διατάζεις Καταστατικού συγχωνευθέντος Ταμείου. Για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων που θα κριθούν με τις..//..

19 -19- διατάξεις του καταστατικού του συγχωνευθέντος Ταμείου, θα σας στείλουμε πλήρες καταστατικού του συγχωνευθέντος Ταμείου. ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ Ο ΤΜΗΜ/ΡΧΗΣ ΔΙΕΚ/ΣΕΩΣ α. α. Η Δ/ΝΤΡΙΑ ΠΑΡΟΧΩΝ Ε. ΠΑΝΔΗ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

20

21

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ - Υπολογισμός ποσού σύνταξης με τις διατάξεις του συγχωνευθέντος Ταμείου»

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ - Υπολογισμός ποσού σύνταξης με τις διατάξεις του συγχωνευθέντος Ταμείου» ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο τ. ΤΕΑΕΥΕΕΟ - Υπολογισμός ποσού σύνταξης με τις διατάξεις του συγχωνευθέντος Ταμείου» ΣΧΕΤ. : Η εγκ. 7/2001. Σε συνέχεια της σχετικής εγκυκλίου διαταγής

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης.

Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης. Θ Ε Μ Α : Επαναχορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχους συγχωνευθέντων στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ Ταμείων, των οποίων η συνταξιοδότηση διακόπηκε λόγω της συγχώνευσης. Σας κοινοποιούμε, για γνώση και εφαρμογή, τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: << Συγχώνευση Κλάδου Αρωγής του ΤΕΑΕΥΕΕΟ και κατάργηση του Κλάδου Πρόνοιας αυτού >>.

ΘΕΜΑ: << Συγχώνευση Κλάδου Αρωγής του ΤΕΑΕΥΕΕΟ και κατάργηση του Κλάδου Πρόνοιας αυτού >>. ΘΕΜΑ: >. ΣΧΕΤΙΚΑ: α] Τα Τ01/668/1/16-2-99 και Τ01/668/2/3 0-3-99 Γενικά έγγραφα της Δ/νσης Ασφ/σης - Εσόδων, β] Η Εγκύκλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση των κλάδων Αρωγής του ΤΠΥ - ΟΛΠ και ΤΠΠ - ΟΛΘ στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ.

ΘΕΜΑ: Συγχώνευση των κλάδων Αρωγής του ΤΠΥ - ΟΛΠ και ΤΠΠ - ΟΛΘ στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ. - 451 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 14 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αθήνα, 29 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση προβλημάτων που προέκυψαν από την συγχώνευση του ΤΑΤ & ΜΓΤ στο ΙΚΑ. ΣΧΕΤ: Οι αριθ. 12/93 και 75/93 εγκύκλιοι.

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση προβλημάτων που προέκυψαν από την συγχώνευση του ΤΑΤ & ΜΓΤ στο ΙΚΑ. ΣΧΕΤ: Οι αριθ. 12/93 και 75/93 εγκύκλιοι. ΘΕΜΑ: Ρύθμιση προβλημάτων που προέκυψαν από την συγχώνευση του ΤΑΤ & ΜΓΤ στο ΙΚΑ. ΣΧΕΤ: Οι αριθ. 12/93 και 75/93 εγκύκλιοι. Σε συνέχεια των σχετικών εγκυκλίων με τις οποίες σας δώσαμε οδηγίες για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Σας κοινοποιούμε το με αρ. 214/95 ΠΔ Συμπλήρωση του άρθρου 2 του ΠΔ 282/92 ( Α 145 ) " Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Εργατοτεχνιτών

Σας κοινοποιούμε το με αρ. 214/95 ΠΔ Συμπλήρωση του άρθρου 2 του ΠΔ 282/92 ( Α 145 )  Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Εργατοτεχνιτών Σας κοινοποιούμε το με αρ. 214/95 ΠΔ Συμπλήρωση του άρθρου 2 του ΠΔ 282/92 ( Α 145 ) " Συγχώνευση του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δέρματος Ελλάδος στον τομέα Επικουρικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ανακαθορισμός ποσού σύνταξης, λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχημα, συνταξιούχων συγχωνευθέντων επικ/κών Ταμείων.

ΘΕΜΑ: Ανακαθορισμός ποσού σύνταξης, λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχημα, συνταξιούχων συγχωνευθέντων επικ/κών Ταμείων. ΘΕΜΑ: Ανακαθορισμός ποσού σύνταξης, λόγω αναπηρίας από εργατικό ατύχημα, συνταξιούχων συγχωνευθέντων επικ/κών Ταμείων. Με αφορμή υπομνήματα-αναφορές του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.-ΤΕΑΜ και λοιπών Οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

-2- Πέρα όμως από όλα αυτά, ήδη το κλιμάκιο των υπαλλήλων που ασχολείται με την διεκπεραίωση των εκκρεμών περιπτώσεων (αναθεώρησης και νέων αιτήσεων),

-2- Πέρα όμως από όλα αυτά, ήδη το κλιμάκιο των υπαλλήλων που ασχολείται με την διεκπεραίωση των εκκρεμών περιπτώσεων (αναθεώρησης και νέων αιτήσεων), θεμα: "Διευκρινίσεις για την εκτέλεση των αποφάσεων αναθεώρησης με νομοθεσία τ.τεαδεξε και ανακαθορισμού με νομοθεσία ΙΚΑ-ΤΕΑΜ των συντάξεων των συνταξιούχων του τ.τεαδεξε." ΣΧΕΤ: Η 4/97 εγκύκλιος διαταγή.

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Εγκ. 33/08 της /νσης Ασφ/σης Εσόδων

Σχετ.: Εγκ. 33/08 της /νσης Ασφ/σης Εσόδων ΙΟΙΚΗΣΗ Aθήνα 29/5/2008 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & TOΟ/ΦΑ/2327 ΑΡ: 43 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. /νση: Αγ.Κων/νου 8 (102 41) ΠΡΟΣ: Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΛΔ4691ΩΓ-4Τ. Αθήνα 18/2/2011 Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τ00/ΦΑ/2622 ΑΡ: 15

ΑΔΑ: 4ΑΛΔ4691ΩΓ-4Τ. Αθήνα 18/2/2011 Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Τ00/ΦΑ/2622 ΑΡ: 15 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH:ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (102 41 ) Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215195-198 FAX: 2105215195 e-mail:diefpar@ika.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ:

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: {googleads left} Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Συνταξιοδοτικά θέματα συνταξιούχων των συγχωνευθέντων στο Ι.Κ.Α- Τ.Ε.Α.Μ. Ταμείων.

ΘΕΜΑ: Συνταξιοδοτικά θέματα συνταξιούχων των συγχωνευθέντων στο Ι.Κ.Α- Τ.Ε.Α.Μ. Ταμείων. ΘΕΜΑ: Συνταξιοδοτικά θέματα συνταξιούχων των συγχωνευθέντων στο Ι.Κ.Α- Τ.Ε.Α.Μ. Ταμείων. σχετ: Η με αρ. 78/87 εγκύκλιος διαταγή μας. Σε συνέχεια της παραπάνω σχετικής εγκυκλίου με την οποία δόθηκαν οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και σε περίπτωση θανάτου των μελών της οικογενείας

ΘΕΜΑ: Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και σε περίπτωση θανάτου των μελών της οικογενείας ΘΕΜΑ: "Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και σε περίπτωση θανάτου των μελών της οικογενείας τους". Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Ν.

Διαβάστε περισσότερα

-Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.»

-Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.» ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση διατάξεων αρ. 62 του Ν. 2676/99. -Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου.» Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του αρ. 62 του Ν. 2676/99 (ΦΕΚ 1/5.1.99) «Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ:

ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΤΕΑΜ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης, πλην Δημοσίου. {googleads

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΠΙΚΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση θεμάτων Ασφάλισης - Εσόδων και Παροχών, που προέκυψαν από την συγχώνευση του κλάδου σύνταξης του τ. ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. - Λήξη εργασιών του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Πειραιά.» Σχετ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.»

ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για την απασχόληση των συντ/χων.» ΣΧΕΤ.: Η 3/2001 εγκύκλιος. Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής εγκυκλίου, με την οποία σας κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν.

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (Άρθρα 25, 26 Ν. 2084/92)

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (Άρθρα 25, 26 Ν. 2084/92) ΘΕΜΑ: «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και θανάτου των εργαζομένων που υπήχθησαν για πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1.1.93 και μετά - Υπολογισμός ποσού σύνταξης μετά τη δημοσίευση του Ν. 3029/11.7.02».

Διαβάστε περισσότερα

Σχετ.: Η εγκύκλιος 65/01.

Σχετ.: Η εγκύκλιος 65/01. ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες για την υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Δυνατότητα θεμελίωσης στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-14Ι. Εγκύκλιος: 1. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/1/52709 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρίας. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 3518/2006 και σχετικών οδηγιών.

αναπηρίας. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 3518/2006 και σχετικών οδηγιών. Αρ.Πρ. Σ33/4/14.03.07 Νέος τρόπος υπολογισμού της προσαύξησης του ποσού της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 3518/2006 και σχετικών οδηγιών. ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α: "Προσαύξηση κατωτάτου ορίου σύνταξης για χρόνο ασφάλισης επί πλέον των 4500 ημερών". Σ Χ Ε Τ.: Η με αρ.38/93 Εγκύκλιος

Θ Ε Μ Α: Προσαύξηση κατωτάτου ορίου σύνταξης για χρόνο ασφάλισης επί πλέον των 4500 ημερών. Σ Χ Ε Τ.: Η με αρ.38/93 Εγκύκλιος Θ Ε Μ Α: "Προσαύξηση κατωτάτου ορίου σύνταξης για χρόνο ασφάλισης επί πλέον των 4500 ημερών". Σ Χ Ε Τ.: Η με αρ.38/93 Εγκύκλιος Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ.4 του Ν.2084/92 προβλέπεται

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α : «Επίσπευση διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων- Έκδοση Προσωρινών Αποφάσεων-Ανακεφαλαιωτική Εγκύκλιος.»

Θ Ε Μ Α : «Επίσπευση διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων- Έκδοση Προσωρινών Αποφάσεων-Ανακεφαλαιωτική Εγκύκλιος.» Θ Ε Μ Α : «Επίσπευση διαδικασίας έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων- Έκδοση Προσωρινών Αποφάσεων-Ανακεφαλαιωτική Εγκύκλιος.» Σχετ.: Οι με αριθμ. 115/83,178/83,201/85,66/87,101/99 εγκύκλιες οδηγίες.» Στο

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Αθήνα, 22.1.2018 Αριθ. Πρωτ. Σ40/9/107633

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:20 (μέσω )

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:20 (μέσω  ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜ. ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΤΜ. ΔΙΑΔ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 3/ 10 / 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1 / 5/ 77266 O.A.E.E ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα

- 2 - Από τις παραπάνω με στοιχείο β επιχειρήσεις εξαιρούνταν: α) το εργατοτεχνικό προσωπικό ραφείων ετοίμων ενδυμάτων από πλεκτό ύφασμα ανεξάρτητα ΘΕΜΑ: Συμπληρωματικές οδηγίες σχετικές με την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης του συγχωνευθέντος στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ. Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Μισθωτών Κλωστοϋφαντουργίας (ΤΕΑΜΚ). ΣΧΕΤ: Η 5/87 εγκύκλιος. Σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ ΕΤΕΑΜ {googleads left} ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ: Για την χορήγηση σύνταξης από το ΕΤΕΑΜ, βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή άλλο φορέα κύριας ασφάλισης,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016»

ΘΕΜΑ : «Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 94 του ν. 4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (Δ13) Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

"Απαιτούμενες νέες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ".

Απαιτούμενες νέες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ. ΘΕΜΑ: "Απαιτούμενες νέες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ". Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 1902/90 (ΦΕΚ 158/17-10-90 τεύχος Α') με τις οποίες αντικαθίστανται οι

Διαβάστε περισσότερα

: ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΗΛ. : , ΦΑΞ. :

: ΚΑΤ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΤΗΛ. : , ΦΑΞ. : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ O.A.E.E. Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 1 /11 /2011 Ασφάλισης Αριθ. Πρωτ. ΔΙΠΣΥΝ/Φ1 / 12 /84127 Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων του αρ. 14 και 33 του ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με την ΥΑ οικ /887 (ΦΕΚ Β 1605/2016)»

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων του αρ. 14 και 33 του ν. 4387/2016, σε συνδυασμό με την ΥΑ οικ /887 (ΦΕΚ Β 1605/2016)» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦ. ΜΙΣΘΩΤΩΝ & ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

O.A.E.E ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :62 ΑΔΑ: 45ΒΝ4691Ω3-ΧΦΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, 07 / 11 /2011

O.A.E.E ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ :62 ΑΔΑ: 45ΒΝ4691Ω3-ΧΦΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ, 07 / 11 /2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ O.A.E.E ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓ.

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΑΘΗΝΑ : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ- ΑΙΜ. ΓΚΙΟΥΖΕΛΙΑΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 31 ΤΗΛ. :

AΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ Α ΑΘΗΝΑ : Β. ΜΠΕΡΟΥΤΣΟΥ- ΑΙΜ. ΓΚΙΟΥΖΕΛΙΑΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 31 ΤΗΛ. : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Οργανισμός ΑΘΗΝΑ, 28/6/2011 Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ3/55/54117 Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, /..

Αθήνα, /.. Αθήνα, 4. 9. 1998 Θ Ε Μ Α : «Συνταξιοδότηση απολυομένων από επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.» ΣΧΕΤ.: Το με αρ. Α 23/266/1/16.1.98 Γ.Ε. της Δ/νσης Ασφάλισης-Εσόδων.

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικά στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο της υπηρεσίας μας, παραθέτουμε επιπλέον τις εξής διευκρινήσεις: Α)

Συμπληρωματικά στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο της υπηρεσίας μας, παραθέτουμε επιπλέον τις εξής διευκρινήσεις: Α) . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης O.A.E.E. Ελευθέρων Επαγγελματιών Αθήνα 17/1/2013 Αριθ. πρωτ.διπσυν/φ1/4/125101 ΠΡΟΣ : ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΙΝΑΚΑ A ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: Α. ΑΡΘΡΟ 6

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ: Α. ΑΡΘΡΟ 6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Εισοδηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Θ Ε Μ Α: «Ενημέρωση περί των διατάξεων του άρθρου 94 του Ν. 4387/2016 και παροχή οδηγιών».

Θ Ε Μ Α: «Ενημέρωση περί των διατάξεων του άρθρου 94 του Ν. 4387/2016 και παροχή οδηγιών». ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 6/7 /2016 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ/ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ/ ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 52 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. 52 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 23.8. 2013 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ40/ 181 ΑΡ. 52 Αριθ. Τηλεφώνου:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα 21/11/012. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πατησίων 30

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα 21/11/012. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πατησίων 30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αθήνα 21/11/012 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Α.Π: Φ10034οικ./26561/472 ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ: τον ΟΓΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Πατησίων 30 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΚ10170 - ΑΘΗΝΑ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΣΟ/ΕΝΑΡΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΠΟΣΟ/ΕΝΑΡΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Νέος τρόπος υπολογισµού της προσαύξησης του ποσού της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας. Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 3518/2006 και σχετικών οδηγιών. ΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 36/2007

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις)

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Γενική Δ/νση Πληροφορικής Δ/νση Εκμετάλλευσης Τμήμα Παραγωγής και Διακίνησης Αναφορών (Συντάξεις) ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3-3-2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 25-2-2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ78/8 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πηγές Συντακτική ομάδα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ... 2 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ... 4 1. Κατηγορίες δικαιούχων... 4 1.1 Βαριά αναπηρία... 4 1.2 Συνήθης αναπηρία... 4 1.3 Μερική αναπηρία... 5 1.4 Προϋπάρχουσα αναπηρία... 5 2. Εκτίμηση αναπηρίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ».

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΤΟΥ Ν. 3996/11 ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΣΧΕΤ

2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΤΟΥ Ν. 3996/11 ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΣΧΕΤ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα 4 / 12 / 2013 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/ 8 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 68 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

οι γυναίκες το 57ο "απαιτείται η πραγματοποίηση 4050 ημερών εργασίας για τη θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31/12/1991, 4200 ημερών μέχρι 31/12/1992,

οι γυναίκες το 57ο απαιτείται η πραγματοποίηση 4050 ημερών εργασίας για τη θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31/12/1991, 4200 ημερών μέχρι 31/12/1992, ΘΕΜΑ:"Προϋποθέσεις απονομής σύνταξης λόγω γήρατος στους ασφαλισμένους που παίρνουν σύνταξη από το Δημόσιο ή άλλο φορέα κύριας Ασφάλισης. ΣΧΕΤ: Η 85/90 εγκύκλιος Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης»

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ : «Έναρξη καταβολής σύνταξης σε οφειλέτη συνταξιούχο με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης» ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 16 / 12/ 2014 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/4 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 68 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Α) Γενικές απόψεις επί του περιεχομένου του Ν. 3029/02.

Α) Γενικές απόψεις επί του περιεχομένου του Ν. 3029/02. ΘΕΜΑ: «Κοινοποίηση του Ν. 3029/2002 "Μεταρρύθμιση συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης"(ΦΕΚ 160 Α/11.7.02) και παροχή οδηγιών για τις παρ. 2, 5, 6 και 7 του άρθρου 2». Α) Γενικές απόψεις επί του περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 2874/00 (ΦΕΚ 286/29.12.00 τ.α') με θέμα «Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Το προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3654/2008 αποχωρεί από την υπηρεσία την

Το προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3654/2008 αποχωρεί από την υπηρεσία την ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 25.2.2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ /ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ-ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ /ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Αριθ. Πρωτ. ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από 01/01/2012.

ΘΕΜΑ: Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από 01/01/2012. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες: Χ. Τσαμπανάκη Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215194 FAX: 2105230046 e-mail : diefpar@ika.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Μετάπτωση στο µηχανογραφικό σύστηµα πληρωµών του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., συντ/χων του τ.τεαηε, του τ.ταπεαπι και του τ.τεαπετ»

ΘΕΜΑ: «Μετάπτωση στο µηχανογραφικό σύστηµα πληρωµών του Ε.Τ.Ε.Α.Μ., συντ/χων του τ.τεαηε, του τ.ταπεαπι και του τ.τεαπετ» ΙΟΙΚΗΣΗ Aθήνα 28 /1/2009 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & TOΟ/ΦΑ/2431 ΑΡ:7 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. /νση: Αγ.Κων/νου 8 (102 41) ΠΡΟΣ: Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-ΛΥΛ. Εγκύκλιος: 2. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368

ΑΔΑ: ΒΙΨΟ4691Ω3-ΛΥΛ. Εγκύκλιος: 2. Αθήνα, 13/1/2014. Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368 Αθήνα, 13/1/2014 Αρ. πρωτ.: ΔΙΑΣΦ/Φ7/2/53368 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ: ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 7 / 6 /10 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ56/15 ΑΡ. 40 Πληροφορίες: M.Παναγοπούλου Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215191

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Αρμόδιος, οργανισμός για να κρίνει αίτημα συνταξιούχου κατ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ.4202/61 (διαδοχικής ασφάλισης).

ΘΕΜΑ: Αρμόδιος, οργανισμός για να κρίνει αίτημα συνταξιούχου κατ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ.4202/61 (διαδοχικής ασφάλισης). ΘΕΜΑ: Αρμόδιος, οργανισμός για να κρίνει αίτημα συνταξιούχου κατ εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ.4202/61 (διαδοχικής ασφάλισης). 1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 1405/83 αντικαταστάθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΤΟΥ Ν. 3996/11 ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΣΧΕΤ

2. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 40 ΤΟΥ Ν. 3996/11 ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΣΧΕΤ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα 23 / 04 / 2013 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22 / 6 ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 27 Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 47/2007 Αριθ. Πρωτ.: Σ64/4/

ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 47/2007 Αριθ. Πρωτ.: Σ64/4/ Αναπροσαρµογή των συντάξεων, των κατωτάτων ορίων, των ορίων µισθών και τεκµαρτών ηµεροµισθίων των ασφαλιστικών κλάσεων και του ανωτάτου ορίου σύνταξης για το έτος 2007. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 47/2007

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.58727/74/Δ29.17 Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 1 ν. 4499/2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Αρ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.58727/74/Δ29.17 Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 1 ν. 4499/2017 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.58727/74/Δ29.17 Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 1 ν. 4499/2017 (Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 1 ν. 4499/2017) Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ Αθήνα, 29/12/2017 Αρ. Πρωτ.: Φ. 80000/οικ.58727/74/Δ29.17

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: 45ΨΠ4691ΩΓ-ΡΒΛ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα, 13-12- 2011 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 93 ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ε.Ε. Ταχ. Δ/νση : Αγ.Κων/νου 8-102 41-Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

1. Το αρ. 9 ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69/τεύχος Α /2-7-2015) 2. Το αρ. Φ80000/οικ.32385/1077/17-7-2015 έγγραφο του Υπουργείου

1. Το αρ. 9 ν. 4331/2015 (ΦΕΚ 69/τεύχος Α /2-7-2015) 2. Το αρ. Φ80000/οικ.32385/1077/17-7-2015 έγγραφο του Υπουργείου ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΕΧΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΕΜΑ : ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Ν. 2556/97 ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Με την παρούσα, σας κοινοποιούμε τις κάτωθι διατάξεις του ν. 2556/97(ΦΕΚ 270/24-12-97 τ.α), που αναφέρονται στα έναντι θέματα,

Διαβάστε περισσότερα

Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Για τις Συνταξιοδοτικές Διατάξεις των Ν.4336/2015 και 4337/2015

Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Για τις Συνταξιοδοτικές Διατάξεις των Ν.4336/2015 και 4337/2015 Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ 24 104 37 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 5229512 FAX: 210 5247633 http://www.poeota.gr e-mail: info@poeota.gr ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 114/2004

ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 114/2004 ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΩΝ- ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 114/2004 «Παροχή οδηγιών για την εφαρµογή των διατάξεων της παρ. 7 του, άρθρου 4 του Ν. 3029/2002 και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης µε αρ. Φ11321/οικ. 9584/483.»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8Ω4691ΩΓ-3ΤΜ. e-mail : diefpar@ika.gr

ΑΔΑ: 4Α8Ω4691ΩΓ-3ΤΜ. e-mail : diefpar@ika.gr ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 13/09/2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ... 4. 1. Αρμόδιος φορέας για την απονομή της σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης... 4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ... 4. 1. Αρμόδιος φορέας για την απονομή της σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης... 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ... 4 1. Αρμόδιος φορέας για την απονομή της σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης... 4 2. Τρόπος υπολογισμού της σύνταξης... 8 Πηγές... 12 Συντακτική Ομάδα... 12

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20/09/2010 Α.Π.: Φ. 1500/οικ.20074/372. Προς: Όλους τους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης

Αθήνα, 20/09/2010 Α.Π.: Φ. 1500/οικ.20074/372. Προς: Όλους τους Οργανισμούς Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Αθήνα, 20/09/2010 Α.Π.: Φ. 1500/οικ.20074/372 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. κώδικας : 10110 Τηλέφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις. Παράδειγμα 1

Προϋποθέσεις. Παράδειγμα 1 Προϋποθέσεις Α) Για τον επιζώντα σύζυγο, θεσπίζεται όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, λόγω θανάτου και, συγκεκριμένα, το 55ο έτος, το οποίο πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σxετ: α) Εγκ. 110/92, 107/93, 27/97, της Διοίκησης ΙΚΑ β) Το με αριθ. πρωτ. 160/97/ έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ΘΕΜΑ : α. «Πρόσθετη ειδική εισφορά υπέρ ΙΚΑ - ΤΕΑΜ των απασχολουμένων σε υπόγειες στοές μεταλλείων λιγνιτωρυχείων και σε υποθαλάσσιες εργασίες, για το σύνολο του ασφ/κού τους χρόνου. (άρθρο 7 παρ. 1 του

Διαβάστε περισσότερα

των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαµορφωθεί κατά το έτος της συµπλήρωσης του 55 ου ή του 60 ου έτους της ηλικίας τους.

των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαµορφωθεί κατά το έτος της συµπλήρωσης του 55 ου ή του 60 ου έτους της ηλικίας τους. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26/09/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αριθµ. πρωτ. : Φ. 80000/24506/1853 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ : /νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4Α8Ω4691ΩΓ-3ΤΜ.

ΑΔΑ: 4Α8Ω4691ΩΓ-3ΤΜ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 13/09/2011 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241)

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Γνωστοποίηση δημοσίευσης ν. 4093/2012 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του.

ΘΕΜΑ : Γνωστοποίηση δημοσίευσης ν. 4093/2012 και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του. ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, /11/2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αριθμ. πρωτ.: Φ.80000/οικ.27040 /1798 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ : ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 28. 3. 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ70/27 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΗΗ4691ΩΓ-ΘΒ3 ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 28. 3. 2014 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ70/27 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από 1/1/2009.»

ΘΕΜΑ: «Χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από 1/1/2009.» ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 27/4/2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ48/ 36 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Πληροφορίες: Κ. Νικολοπούλου Αριθ. Τηλεφώνου:

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ

Εγκύκλιος Ι.Κ.Α. αρ. 5-15/01/ Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικ Πίνακας περιεχομένων ΘΕΜΑ: Αναγνώριση χρόνου εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι δύο έτη, κατ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 40 του ν.3996/2011, ως χρόνου ασφάλισης στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Ι. ΕΝΝΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την Συντάξεις Θανάτου Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993. ΔΙΚΑΙΟΔΟΧΑ ΜΕΛΗ {googleads left} ΣΥΖΥΓΟΣ (άρθρο 28 παρ. 6 εδ. α ΑΝ. 1846/51, άρθρο 62

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων

Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων Ινστιτούτο Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε. Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων ΙΝΕ - ΓΣΕΕ www.inegsee.gr info@inegsee.gr Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 91/2005. γ.για τη συµπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων για σύνταξη λόγω

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 91/2005. γ.για τη συµπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων για σύνταξη λόγω /ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ - ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΟ ΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 91/2005 ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση χρόνου ασφάλισης για θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ ΕΤΕΑΜ,(τ.ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) µε τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.3385/05.»

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19/12/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ. 58770/1442 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008.

Ασφάλισης, που εντάχθηκαν στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. με τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3029/2002 και του άρθρου 1 του ν.3655/2008. ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Αθήνα, 7/11/2012 Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ : ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦ/ΣΗΣ : ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 30 / 10 / 2009 ΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/8 ΑΡ: 69 ΤΜΗΜΑ ΙΑ ΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αθήνα 30 / 10 / 2009 ΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/8 ΑΡ: 69 ΤΜΗΜΑ ΙΑ ΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αθήνα 30 / 10 / 2009 ΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Σ22/8 ΑΡ: 69 ΤΜΗΜΑ ΙΑ ΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Ταχ. /νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Πληροφορίες :Μ. Σπυριδάκης ΠΡΟΣ: Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2 και 7 του ν. 4387/2016»

ΘΕΜΑ: «Γνωστοποίηση των διατάξεων των άρθρων 2 και 7 του ν. 4387/2016» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Εισοδηματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ»

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΩΝ (Δ14) ΤΜΗΜΑ : Α Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ.: Φ 80020/οικ /Δ / Γνωστοποίηση ρ

Αριθμ. πρωτ.: Φ 80020/οικ /Δ / Γνωστοποίηση ρ Πίνακας περιεχομένων Αριθμ. πρωτ.: Φ 80020/οικ. 22103/Δ15. 404/ 7.9.2016 Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του ν. 4387/2016, που αφορούν το ΕΤΑΤ και τους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη Αναπηρίας. ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (μέχρι ) Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε. Π.Α. ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ.

Σύνταξη Αναπηρίας. ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (μέχρι ) Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε. Π.Α. ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ. Σύνταξη Αναπηρίας ΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ (μέχρι 31-12-1992) Ο.Α.Ε.Ε.-Τ.Ε.Β.Ε. Π.Α. ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ Παρατηρήσεις 67% 10 κάτω των 50 Διακοπή συνεπεία αναπηρίας. 1 / 18 15 άνω των

Διαβάστε περισσότερα

γ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και δ. τα αιρετά όργανα (Βουλευτές και Δήμαρχοι).

γ. τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος και δ. τα αιρετά όργανα (Βουλευτές και Δήμαρχοι). Ανταποδοτική σύνταξη Ειδικότερα για παλαιούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο, ισχύει ότι από 1-1-2017, ως συντάξιμες αποδοχέςνοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΧΖΛ-Η8Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΔΑ: 4ΑΧΖΛ-Η8Λ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ C:\Documents and Settings\user\Επιφάνεια εργασίας\καμ1371\20259-1371 Εγκύκλιος άρθρου 38 του ν.3996 περί επιτάχυνσης διαδικασίας απονομής σύνταξης.doc ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 6-9-2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που υπήχθησαν στην ασφάλισή του για πρώτη φορά πριν από την 1-1-1993 Σύνταξη Αναπηρίας από κοινή νόσο Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος κριθεί από τις Υγειονομικές Επιτροπές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

ΘΕΜΑ: Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. - 1221 - * ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ * Νο. 40 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 Αρ. Πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ (ΙΚΑ ΕΤΑΜ & ΕΤΕΑΜ) 2012 --------------------------- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΛΑΣΕΙΣ - ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΗΣ - ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (2012) ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Πέντε είναι οι παράμετροι που προσδιορίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ.80 Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189/2107457456 FAX: 2105230046 e-mail : diefpar@ika.gr ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΡ.80 Αριθ. Τηλεφώνου: 2105215189/2107457456 FAX: 2105230046 e-mail : diefpar@ika.gr ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΕΣ Δ/ΝΣΕΙΣ: ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Αθήνα, 7 /12 /2010 ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: ΠΑΡΟΧΩΝ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ: ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΑΚ/ΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Ταχ. Δ/νση:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΑΧΧ4691ΩΓ-ΛΟΩ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: 4ΑΧΧ4691ΩΓ-ΛΟΩ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αθήνα, 5 / 8 /11 ΔΙΕΥΘΥΝΣH ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ. Κων/νου 8 (10241) Σ48/ 80 ΑΡ: 64 Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Ο.Α.Ε.Ε. Πληροφ: Ι. Παπαδόπουλος - Γραφείο Διοικητή Διεύθυνση: Σταδίου 29 Ακαδημίας 22 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Αθήνα 106 71 Αθήνα

ΠΡΟΣ: Ο.Α.Ε.Ε. Πληροφ: Ι. Παπαδόπουλος - Γραφείο Διοικητή Διεύθυνση: Σταδίου 29 Ακαδημίας 22 Ταχ. Κωδ.: 101 10 Αθήνα 106 71 Αθήνα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 23-12 - 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Aρ. πρ.: Φ.10035/οικ. 54871 /1270 ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την 1/1/2011»

ΘΕΜΑ : «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την 1/1/2011» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : B Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 10110

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά: 1.Περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης του τ.τέαεδξε πριν την επέκταση της ασφάλισής του σε συγκεκριμένη περιοχή.

Σχετικά: 1.Περιπτώσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης του τ.τέαεδξε πριν την επέκταση της ασφάλισής του σε συγκεκριμένη περιοχή. ΘΕΜΑ:«Διευκρινίσεις στα θέματα αναγνωρίσεων χρόνων ασφάλισης στο τ.τεαεδξε, προ επέκτασης και πλασματικών, καθώς και στην αντίστοιχη έναρξη συνταξιοδότησης» Σχετικά: οι εγκύκλιοι 71/85, 93/77, 94/96 &

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ:«ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΤΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ TOY ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟY ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟY»

ΘΕΜΑ:«ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΤΕΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ TOY ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟY ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟY» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗ Αθήνα 3/12/2012 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Αριθ. Πρωτ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:ΣΥΓΧ/ΝΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ & ΤΟ1/652/2264 ΑΡ.: 74 ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Ταχ. Δ/νση: Αγ.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή των άρθρων 1 και 2 του Ν.3232/04 στις περιπτώσεις µετατροπής της σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος και

Εφαρµογή των άρθρων 1 και 2 του Ν.3232/04 στις περιπτώσεις µετατροπής της σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος και Εφαρµογή των άρθρων 1 και 2 του Ν.3232/04 στις περιπτώσεις µετατροπής της σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος και υπολογισµός της επιβάρυνσης του συµµετέχοντα οργανισµού στις περιπτώσεις παράτασης της

Διαβάστε περισσότερα