ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ. Δράση Α.1. Αναφορά ως μέρος του Διαχειριστικού Σχεδίου της ΖΕΠ Άνδρου, στο πλαίσιο της δράσης Α1 του προγράμματος:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ. Δράση Α.1. Αναφορά ως μέρος του Διαχειριστικού Σχεδίου της ΖΕΠ Άνδρου, στο πλαίσιο της δράσης Α1 του προγράμματος:"

Transcript

1 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE10NAT/GR/ ANDROSSPA - MANAGEMENT OF THE SPA SITE OF ANDROS ISLAND TO ACHIEVE A FAVOURABLE CONSERVATION STATUS FOR ITS PRIORITY SPECIES ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ Δράση Α.1 Αναφορά ως μέρος του Διαχειριστικού Σχεδίου της ΖΕΠ Άνδρου, στο πλαίσιο της δράσης Α1 του προγράμματος: Αποτύπωση της κατάστασης των λιβαδιών του ενδημικού θαλάσσιου φανερόγαμου Posidonia oceanica (L.) Delile, σε επιλεγμένες στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της νήσου Άνδρου (Ν. Κυκλάδων) Δημήτρης Πουρσανίδης Ιούλιος 2013

2 Αναφορά στην παρούσα μελέτη: Πουρσανίδης Δ Αποτύπωση της κατάστασης των λιβαδιών του ενδημικού θαλάσσιου φανερόγαμου Posidonia oceanica (L.) Delile, σε επιλεγμένες στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 της νήσου Άνδρου (Ν. Κυκλάδων). Τελική έκθεση. terrasolutions, σσ 58. Φωτογραφία εξώφυλλου: Κοντινή άποψη ενός λιβαδιού ποσειδώνιας στα νερά της Άνδρου. Δημήτρης Πουρσανίδης.

3 1. Εισαγωγή. Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται στα νότια της Εύβοιας και απέχει 37 ν.μ. από το λιμάνι της Ραφήνας. Πρόκειται για ένα ημιορεινό νησί, έχει έκταση 380 τετ. χλμ και σχήμα επιμήκες. Έχει έντονο ανάγλυφο, περισσότερες από 50 μικρές πολυάριθμές αμμουδερές παραλίες καθώς και 3 λιμάνια. Το κύριο λιμάνι του νησιού είναι στο Γαύριο, ενώ τα λιμάνια στο Μπατσί, στη Χώρα και στο Κόρθι διαθέτουν υποδομή για την φιλοξενία επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών αλλά και σκαφών αναψυχής. Στο νησί της Άνδρου υπάρχουν περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, που σκοπό έχουν την διατήρηση και προστασία ειδών και οικοτόπων που κινδυνεύουν από ανθρώπινες δράσεις και πράξεις. Ένα τμήμα των περιοχών αυτών καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της θαλάσσιας παράκτιας ζώνης του νησιού (εικόνα 1) και σκοπό έχει την προστασία των περιοχών φωλέασης και αναπαραγωγής των θαλασσοπουλιών αλλά και τις περιοχές τροφοληψίας στην θάλασσα. Για τις θαλάσσιες περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000 κρίθηκε απαραίτητη η πραγματοποίησης μιας γρήγορης έρευνας (rapid assessment) για την καταγραφή της κατάστασης του θαλασσίου χώρου, ειδικά σε θέσεις που δέχονται πιέσεις τόσο από επαγγελματική αλιεία (συρόμενα εργαλεία) όσο και από δραστηριότητες θαλάσσιου τουρισμού (αγκυροβόλια σκαφών αναψυχής). Προτεραιότητα δόθηκε στους οικότοπους που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο οικότοπος που κυριαρχεί είναι ο 1120* (Posidonia beds (Posidonion oceanicae) με μικρές εναλλαγές από τον 1170 (Reefs), τους βραχώδεις βυθούς που δημιουργούν υφάλους. Πρόκειται για τα λιβάδια του ενδημικού φυτού της Μεσογείου Posidonia oceanica (L.) Delile (οικότοπος προτεραιότητας 1120*), τα οποία αποτελούν ένα μοναδικό και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα. Οι κύριες απειλές (εικόνα 2) είναι οι κατασκευές στην παράκτια ζώνη, η ρύπανση του νερού που δημιουργεί ευτροφικές συνθήκες και οδηγεί σε νέκρωση του λιβαδιού, οι θαλάσσιοι εισβολείς (marine alien species) που έχουν την δυνατότητα, όταν βρουν ένα λιβάδι σε υποβαθμισμένη κατάσταση να το εξαφανίσουν (πχ. Caulerpa taxifolia (M. Vahl) C. Agardh, 1817), η αλιεία με συρόμενα εργαλεία, η ναυσιπλοΐα με την ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση και

4 επίσης οι κατασκευές στην θάλασσα (π.χ. κυματοθραύστες) οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον υδροδυναμισμό μιας περιοχής (EEA 2009). Εικόνα 1. Οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA Με κόκκινο το τμήμα των περιοχών που προστατεύει το θαλάσσιο κομμάτι. Κατασκευές στην παράκτια ζώνη 18% 23% Θαλάσσια ρύπανση 4% Ειβλητικά είδη 18% 23% Αλιεία Ναυσιπλοΐα 14% Αλλαγές στον υδροδυναμισμό / θαλάσσια ρεύματα Εικόνα 2. Οι κύριες δραστηριότητες που απειλούν τα λιβάδια της ποσειδώνιας (EEA 2009).

5 2. Σκοπός - Μεθοδολογία 2.1. Σκοπός Σκοπός της δράσης αυτής είναι: η καταγραφή των θέσεων των λιβαδιών της ποσειδώνιας εντός των προστατευόμενων περιοχών (σε επιλεγμένες θέσεις), η εύρεση του ανώτερου και κατώτερου ορίου βάθους που εξαπλώνεται, η ποιοτική αξιολόγηση των λιβαδιών, ο εντοπισμός κατεστραμμένων τμημάτων από συρόμενα εργαλεία και από αγκυροβόλια σκαφών αναψυχής, ο εντοπισμός νεκρών λιβαδιών «matte morte» (zones of fibrous remnants of a former P. oceanica), η φωτογραφική αποτύπωση των ευρημάτων, η καταγραφή της μεγαπανίδας και μεγαχλωρίδας στις περιοχές μελέτης και συγγραφή λίστας ειδών, η καταγραφή θαλάσσιων αλλόχθονων ειδών που μπορούν να αλλάξουν την σύνθεση της βιοποικιλότητας των λιβαδιών, και Η επιλογή των θέσεων για την τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων φιλικών προς τα λιβάδια της ποσειδώνιας.

6 2.2. Μεθοδολογία Οικολογική κατάσταση των λιβαδιών Για την καταγραφή και αποτύπωση των λιβαδιών στις επιλεγμένες θέσεις (χάρτης 2) πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις, υποβρύχια φωτογράφηση, οπτική καταγραφή της κατάστασης, μέτρηση πυκνότητας ριζών (στο βαθύτερο όριο της κατάδυσης) καθώς και καταγραφή των θέσεων με GPS. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, αξιοποιήθηκαν για την ερμηνεία της κατάστασης των λιβαδιών ενώ χρησιμοποιήθηκαν και για την χωρική αποτύπωση των λιβαδιών του θαλάσσιου φανερόγαμου Posidonia oceanica Χωρική αποτύπωση Η χωρική αποτύπωση πραγματοποιήθηκε με τεχνικές τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφορίων. Ποιο συγκεκριμένα, έγχρωμες αεροφωτογραφίες υψηλής διακριτικής ικανότητας ( μέγεθος pixel <50cm) καθώς και δορυφορικές εικόνες των ετών επιλέχθηκαν με τα εξής κριτήρια: Απουσία νεφών στις περιοχές που έχουν γίνει οι καταδύσεις Συνθήκες θάλασσας με κυματισμό μικρότερο απο 0,5μ. Λήψη των εικόνων με γωνία που δεν δημιουργεί καθεπτρισμό στην επιφάνεια της θάλασσας και που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην φωτοερμηνεία Διάυγεια θάλασσας σε βαθμό που να επιτρέπει την φωτοερμηνεία των εικόνων στις περιοχές μελέτης. Επιλέχθηκαν έγχρωμες αεροφωτογραφίες απο την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε με μέγεθος εικονοστοιχείου 50cm, δορυφορική εικόνα QuickBird πανχρωματική με μέγεθος

7 εικονοστοιχείου 60cm καθώς και αεροφωτογραφίες απο την υπηρεσία BING Imagery μέγεθος εικονοστοιχείου 50cm. Όλες οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ημερομηνία λήψης μεταγενέστερη του Με προσεχτική επισκόπηση των εικόνων καθώς και χρήση των θέσεων που είχαν καταγραφεί με GPS έγινε η χωρική αποτύπωση των λιβαδιών της ποσειδώνιας (Habitat code 1120* Posidonia oceanica meadows), των "υφάλων" (Habitat code 1170 Reefs) καθώς και του αμμώδη βυθού με την χρήση τεχνικών ανάλυσης εικόνων (Fornes et al., 2006). Ποιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκαν μικρές περιοχές στις περιοχές μελέτης, ως περιοχές ενδιαφέροντος (training sites), για να χρησιμοποιηθούν κατα την διαδικασία της εφαρμογής αλγόριθμών επιβλεπόμενης ταξινόμησης των εικονοστοιχείων (supervised classification). Χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοί όπως Maximum Likelihood, Malhanobis, Minimum Distance, Support Vector Machines ενώ επιλέχθηκε το αποτέλεσμα με την καλύτερη ακρίβεια, βασισμένη στα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί στο πεδίο. Στην συνέχεια εφαρμόστικαν φίλτρα καθαρισμού των δεδομένων απο θόρυβο (majority / minority filtering) ενώ στην συνέχεια τα δεδομένα μετατράπηκαν σε γραμμικά (vectors) για την εισαγωγή τους σε λογισμικό διαχείρισης χωρικής πληροφορίας. Χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ArcGIS Desktop version 10, με το οποίο σχεδιάστηκαν θεματικοί χάρτες για τις επιλεγμένες περιοχες. Επιπλέον, τα γραμμικά δεδομένα με τους θαλάσσιους οικότοπους αποθηκευθηκαν σε μία γεωγραφική βάση δεδομένων. Οι θεματικοί χάρτες που αποτυπώνουν την χωρική κατανομή των λιβαδίων του θαλάσσιου φανερόγαμου Posidonia oceanica βρίσκονται στο Παράρτημα ΙΙ.

8 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. 3.1 Η περιοχή μελέτης Η περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000, έχει κωδικό GR και ονομάζεται «Άνδρος: Κεντρικό και νότιο τμήμα, γύρω νησίδες και παράκτια Θαλάσσια Ζώνη». Πρόκειται για μια περιοχή που είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας, με το θαλάσσιο κομμάτι να καταλαμβάνει έκταση ~ εκταρίων. Στις απόκρημνες και δυσπρόσιτες βραχώδεις ακτές σπάνια και προστατευόμενα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο κατά την περίοδο των μεταναστεύσεων. Μαυροπετρίτες και Σπιζαετοί είναι τα σπάνια και μοναδικά αρπακτικά που αναπαράγονται στο νησί ενώ θαλασσοκόρακες, μίχοι, αρτέμηδες και αιγαίογλαροι ταξιδεύουν στις θαλάσσιες περιοχές αναζητώντας τροφή. Για την θαλάσσια περιοχή, ελάχιστα πράγματα είναι μέχρι σήμερα γνωστά. Δεν έχει πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των οικοτόπων, δεν έχουν καταγραφεί τα είδη θαλάσσιας πανίδας και θαλάσσιας χλωρίδας που υπάρχουν στην περιοχή, δεν είναι γνωστές οι θέσεις των λιβαδιών της ποσειδώνιας, άλλων κρίσιμων οικοτόπων και η μόνη πηγή πληροφόρησης για αυτά τα δεδομένα είναι οι ντόπιοι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείες. Κάθε πληροφορία που καταγράφηκε κατά την διάρκεια των εργασιών αναφέρεται για πρώτη φορά για την εν λόγω περιοχή και είναι σημαντική η δημοσίευση της στον κατάλογο των ειδών της ΖΕΠ. 3.2 Τύποι οικοτόπων. Κατά την διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν 11 καταδύσεις (εικόνα 3) σε βάθη από 5 42 μέτρα, μέσα στις προστατευόμενες περιοχές σε θέσεις που υποδείχθηκαν από τον υπεύθυνο φύλαξης της ΖΕΠ (Δημήτρης Ζάννες). Ο υπεύθυνος φύλαξης είναι άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τις περιοχές και έχει γνώση των θέσεων που ασκούνται πιέσεις από αγκυροβόλια σκαφών αναψυχής αλλά και των περιοχών όπου επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με συρόμενα εργαλεία (γρι γρι) ψαρεύουν, τα οποία δημιουργούν έντονο πρόβλημα στα πελαγικά ιχθυοαποθέματα (πηγή τροφής των θαλασσοπουλιών).

9 Εικόνα 3. Οι θέσεις που πραγματοποιήθηκαν οι επιστημονικές καταδύσεις. Κατά την διάρκεια των καταδύσεων καταγράφηκαν 3 οικότοποι (πίνακας 1). Πίνακας 1. Οι τύποι οικότοπων που καταγράφηκαν στην ΖΕΠ. Κωδικός οικότοπου Όνομα οικότοπου 1120 Posidonia beds (Posidonion oceanicae) 1170 Reefs 8330 Submerged or partially submerged sea caves Ο οικότοπος 1120 είχε την μορφή μπαλωμάτων (patches) (εικόνα 4) και διατρεχόταν από βράχια ή συστάδες βράχων οι οποίοι σχημάτιζαν τον οικότοπο με

10 κωδικό Εκτεταμένα λιβάδια ποσειδώνιας (1120) δεν παρατηρήθηκαν πάρα μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Εικόνα 4. Η εικόνα των διάσπαρτων λειβαδιών της ποσειδώνιας. Ανάμεσα στα λιβάδια εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός από τον ενδημικό δίθυρο της Μεσογείου Pinna nobilis Linnaeus, 1758 (εικόνα 5) καθώς και άλλοι οργανισμοί. Εικόνα 5. Το ενδημικό δίθυρο της Μεσογείου Pinna nobilis Linnaeus, 1758 ανάμεσα σε ποσειδώνια.

11 3.3 Ανάλυση κατάστασης ανά περιοχή μελέτης Ζόρκος. Η θέση «Ζόρκος» (εικόνα 6) βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, λίγα μίλια μακριά από τον δίαυλο του Κάβο Ντόρο. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 32 μέτρων. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπήρχε ένα μεγάλο ενιαίο λιβάδι στο μέσον ακριβώς του κόλπου και έφτανε μέχρι τα 5 μέτρα βάθος. Αντί αυτού όμως, το μόνο που υπήρχε ήταν ένας αμμώδης βυθός με χονδρόκοκκη άμμο, με νεκρά φύλλα από γειτνιάζοντα λιβάδια ποσειδώνιας και με τα απομεινάρια του λιβαδιού στα ρηχά νερά. Εικόνα 6. Η περιοχή «Ζόρκος». Η απώλεια του λιβαδιού αυτού πιθανόν να συσχετίζεται με την αλιευτική δραστηριότητα με συρόμενα εργαλεία (γρι γρι), τα οποία και ξερίζωσαν το λιβάδι. Η αναγέννηση των λιβαδιών της ποσειδώνιας διαρκεί πολλές δεκαετίες και όχι πάντα με επιτυχία. Καθώς λοιπόν τα απομεινάρια του λιβαδιού βρίσκονται στα ρηχά νερά,

12 δεξιά και αριστερά του κόλπου, προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) Ατένι. Η θέση «Ατένι» (εικόνα 7) βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τους έντονους βόρειους ανέμους. Πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 30 μέτρων. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπάρχουν διάσπαρτα μικρά λιβάδια (patches) σε όλο τον κόλπο μέχρι τα 4 μέτρα βάθος. Ανάμεσα στα μικρά λιβάδια, αμμώδεις και βραχώδεις βυθοί εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο τοπίο. Το λιβάδι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεν εντοπίστηκαν θέσεις που να δηλώνουν καταστροφή από αγκυροβόλια ενώ εντοπίστηκαν και μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια. Επίσης, ανάμεσα και δίπλα στα λιβάδια εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ( > 20 άτομα) από το ενδημικό και προστατευόμενο δίθυρο στην Μεσόγειο Pinna nobilis (πίννα). Εικόνα 7. Η περιοχή «Ατένι».

13 Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έντονη δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια Άχλα. Η θέση «Άχλα» (εικόνα 8) βρίσκεται στο μέσον του ανατολικού τμήματος του νησιού. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τους έντονους βόρειους ανέμους. Πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 42 μέτρων. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπάρχουν διάσπαρτα μικρά λιβάδια (patches) σε όλο τον κόλπο μέχρι τα 4 μέτρα βάθος. Ανάμεσα στα μικρά λιβάδια, αμμώδεις και βραχώδεις βυθοί εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο τοπίο. Κατά την διάρκεια της κατάδυσης μια αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta caretta εντοπίστηκε να κολυμπάει σε βάθος 38 μέτρων με κατεύθυνση προς το λιβάδι. Το λιβάδι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεν εντοπίστηκαν θέσεις που να δηλώνουν καταστροφή από αγκυροβόλια ενώ εντοπίστηκαν και μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια. Επίσης, ανάμεσα και δίπλα στα λιβάδια εντοπίστηκε μερικά άτομα από το ενδημικό και προστατευόμενο δίθυρο στην Μεσόγειο Pinna nobilis (πίννα). Εικόνα 8. Η περιοχή «Άχλα».

14 Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έντονη δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια Βόρι. Η θέση «Βόρι» (εικόνα 9) βρίσκεται στο μέσον του ανατολικού τμήματος του νησιού. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τους έντονους βόρειους ανέμους. Πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 32 μέτρων. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπάρχουν διάσπαρτα μικρά λιβάδια (patches) σε όλο τον κόλπο μέχρι τα 6 μέτρα βάθος. Ανάμεσα στα μικρά λιβάδια, αμμώδεις και βραχώδεις βυθοί εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο τοπίο. Το λιβάδι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεν εντοπίστηκαν θέσεις που να δηλώνουν καταστροφή από αγκυροβόλια ενώ εντοπίστηκαν και μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια. Επίσης, ανάμεσα και δίπλα στα λιβάδια εντοπίστηκε μερικά άτομα από το ενδημικό και προστατευόμενο δίθυρο στην Μεσόγειο Pinna nobilis (πίννα). Εικόνα 9. Η περιοχή «Βόρι».

15 Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια Κρεμμύδες. Η θέση «Κρεμμύδες» (εικόνα 10) βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού μετά από το λιμάνι του Κορθίου. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τους έντονους βόρειους ανέμους. Πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 25 μέτρων. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπάρχουν διάσπαρτα μικρά λιβάδια (patches) μέχρι τα 6 μέτρα βάθος. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν δυνατά ρεύματα που βοηθάνε στην γρήγορη ανανέωση των νερών με αποτέλεσμα τα λιβάδια να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Εντοπίστηκαν μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια καθώς και άτομα του δίθυρου Pinna nobilis. Εικόνα 10. Η περιοχή «Κρεμμύδες».

16 Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια Στενό. Η θέση «Στενό» (εικόνα 11) βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στον δίαυλο Άνδρου-Τήνου. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τους έντονους βόρειους ανέμους. Πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 28 μέτρων. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν δυνατά ρεύματα που βοηθάνε στην γρήγορη ανανέωση των νερών με αποτέλεσμα τα λιβάδια να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Εντοπίστηκαν μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια καθώς και άτομα του δίθυρου Pinna nobilis. Εικόνα 11. Η περιοχή «Στενό».

17 Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια Τρυπητή. Η θέση «Τρυπητή» (εικόνα 12) βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στον δίαυλο Άνδρου-Τήνου. Πρόκειται για έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τους έντονους βόρειους ανέμους. Πραγματοποιήθηκε μια κατάδυση που ξεκίνησε σε βάθος 25 μέτρων. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν δυνατά ρεύματα που βοηθάνε στην γρήγορη ανανέωση των νερών με αποτέλεσμα τα λιβάδια να είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Εντοπίστηκαν μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια καθώς και άτομα του δίθυρου Pinna nobilis. Εικόνα 12. Η περιοχή «Τρυπητή».

18 Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια Γαυριονήσια 1. Η θέση «Γαυριονήσια 1» (εικόνα 13) βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, δυτικά από το λιμάνι του Γαυρίου. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς σε μικρή απόσταση υπάρχει ο αγωγός λυμάτων της περιοχής και σε όλη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα λιβάδια από ποσειδώνια. Σκοπός ήταν ο έλεγχος της κατάστασης της περιοχής από την πιθανή υποβάθμιση που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ο εν λόγω αγωγός σε κοντινά λιβάδια. Πραγματοποιήθηκε κατάδυση σε βάθος 26 μέτρων σε έναν ανάμεικτο βυθό από μικρά λιβάδια και υφάλους. Εντοπίστηκαν αρκετά άτομα από σαργούς (Diplodus sargus), σάλπες (Sarpa salpa), παντελήδες (Sciaena umbra) καθώς και μικρά πελαγικά ψάρια, τα οποία όμως δεν ήταν σε μέγεθος επιτρεπτό για την αλιεία τους. Τα μικρά λιβάδια που εντοπίστηκαν είχαν μικρότερο μήκος φύλλων από τα προηγούμενα, η πυκνότητα των ριζών ήταν πιο αραιή και τα φύλλα είχαν πιο πολλούς οργανισμούς ανεπτυγμένους επάνω. Αυτό πιθανόν να συμβαίνει λόγω της έλλειψης δυνατών ρευμάτων στην περιοχή και σε συνδυασμό με την ύπαρξη του αγωγού απόρριψης λυμάτων να δημιουργούνται συνθήκες κατάλληλες για την μικρή υποβάθμιση των λιβαδιών. Εικόνα 13. Η περιοχή «Γαυριονήσια 1».

19 3.3.9 Γαυριονήσια 2. Η θέση «Γαυριονήσια 2» (εικόνα 14) βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, νοτιοδυτικά από το λιμάνι του Γαυρίου. Η θέση αυτή βρίσκεται ανάμεσα σε 3 νησίδες. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπάρχουν διάσπαρτα μικρά λιβάδια (patches) μέχρι τα 4 μέτρα βάθος. Πραγματοποιήθηκε κατάδυση στα 26 μέτρα βάθος. Ανάμεσα στα μικρά λιβάδια, αμμώδεις και βραχώδεις βυθοί εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο τοπίο. Το λιβάδι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεν εντοπίστηκαν θέσεις που να δηλώνουν καταστροφή από αγκυροβόλια ενώ εντοπίστηκαν και μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια. Επίσης, ανάμεσα και δίπλα στα λιβάδια εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ( > 20 άτομα) από το ενδημικό και προστατευόμενο δίθυρο στην Μεσόγειο Pinna nobilis (πίννα). Εικόνα 14. Η περιοχή «Γαυριονήσια 2». Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια.

20 Γαυριονήσια 3. Η θέση «Γαυριονήσια 3» (εικόνα 16) βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, νότια από το λιμάνι του Γαυρίου. Πρόκειται για μία ξέρα που δίπλα της (14 μέτρα) βρίσκεται ένα ναυάγιο, ενώ όλη η περιοχή καλύπτεται από ποσειδώνια. Πραγματοποιήθηκε κατάδυση στα 26 μέτρα βάθος. Ανάμεσα στα μικρά λιβάδια, αμμώδεις και βραχώδεις βυθοί εναλλάσσονται δημιουργώντας ένα πολύ όμορφο τοπίο. Το λιβάδι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεν εντοπίστηκαν θέσεις που να δηλώνουν καταστροφή από αγκυροβόλια ενώ εντοπίστηκαν και μικρά κοπάδια από πελαγικά ψάρια (γόπες, μένουλες) σε μικρό μέγεθος να κυκλοφορούν πάνω από τα λιβάδια. Επίσης, ανάμεσα και δίπλα στα λιβάδια εντοπίστηκε 20 άτομα από το ενδημικό και προστατευόμενο δίθυρο στην Μεσόγειο Pinna nobilis (πίννα). Εικόνα 16. Η περιοχή «Γαυριονήσια 4». Στην θέση αυτή, καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται δραστηριότητα από τουριστικά σκάφη προτείνεται η τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων είτε τοποθετώντας αυτά στην άμμο είτε πάνω σε βραχώδη υπόστρωμα (Francour et. al., 2006) για την αποφυγή πιθανών καταστροφών τμήματος των λιβαδιών από τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια.

21 Γαυριονήσια 4. Η θέση «Γαυριονήσια 4» (εικόνα 17) βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στο λιμάνι του Μπατσίου. Η θέση αυτή επιλέχθηκε καθώς υπάρχει αγωγός λυμάτων και σε όλη την περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα λιβάδια από ποσειδώνια. Σκοπός ήταν ο έλεγχος της κατάστασης της περιοχής από την πιθανή υποβάθμιση που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ο αγωγός σε κοντινά λιβάδια. Πραγματοποιήθηκε κατάδυση σε βάθος 16 μέτρων σε έναν ανάμεικτο βυθό από μικρά λιβάδια και αμμώδη βυθό. Η ορατότητα στο νερό ήταν πολύ χαμηλή (< 2 μέτρα). Τα φύλλα της ποσειδώνιας είχαν μικρό μήκος, οι οργανισμοί που επικάθονται στα φύλλα ήταν αυξημένοι (σε σχέση με τις άλλες περιοχές) και τα είδη των ψαριών που μέχρι στιγμής κυριαρχούσαν ήταν απόντα. Εικόνα 17. Η περιοχή «Γαυριονήσια 4». Στην θέση αυτή όπως και στην θέση «Γαυριονήσια 1» χρειάζεται να γίνει περαιτέρω διερεύνηση με μελέτες τόσο στην στήλη του νερού, στο βένθος και στους οργανισμούς για να αναγνωρισθούν οι επιπτώσεις των αγωγών στην βιοποικιλότητα.

22 4. Προβλήματα Στο ανατολικό τμήμα νησιού στην θέση Ζόρκος το λιβάδι είχε εξαφανιστεί και υπήρχε μόνο σε ρηχά νερά (5-9 μέτρα). Στην περιοχή αυτή δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με συρόμενα εργαλεία (γρι γρι) τα οποία και πιθανώς κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το λιβάδι. Η φυσική αποκατάσταση του λιβαδιού θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η ετήσια αύξηση δεν είναι περισσότερη από 4-8 εκατ. (Marba et. al., 2006). Στην περιοχή των Γαυριονήσιων (Δυτική Άνδρος) παρατηρήθηκε πως τα λιβάδια στα οποία πραγματοποιήθηκαν καταδύσεις ήταν πιο αραιά (πιο αραιά ριζώματα) και τα φύλλα πιο κοντά σε μήκος σε σχέση με τις θέσεις στο ανατολικό κομμάτι του νησιού. Επίσης σε μία θέση (που έχει άμεση επιρροή από τον αγωγό των λυμάτων του οικισμού Μπατσί) η ορατότητα στο νερό ήταν εξαιρετικά χαμηλή και ήταν εμφανή τα σημάδια του ευτροφισμού πάνω στα φύλλα της ποσειδώνιας αλλά και στις γύρω περιοχές. Οι αγωγοί των λυμάτων, οι οποίοι μεταφέρουν ανεπεξέργαστα λύματα στην θάλασσα λόγω παντελής έλλειψης βιολογικού καθαρισμού στο νησί φαίνεται πως προκαλούν προβλήματα συνολική θαλάσσια βιοποικιλότητα αλλά και αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Πρέπει λοιπόν, οι επιπτώσεις που έχουν οι αγωγοί στην κατάσταση της υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τόσο στο βένθος (στον βυθό) όσο στην στήλη του νερού, να διερευνηθούν με διεξοδικές μελέτες στις περιοχές που εκβάλουν. Έκδηλή ήταν η απουσία μεγάλων πληθυσμών από ψάρια, κυρίως πελαγικών ειδών στις περιοχές όπου υπήρχαν τα λιβάδια. Πελαγικά ψάρια σε μικρούς αριθμούς αλλά και μεγέθη υπήρχαν αλλά κινδυνεύουν από την αλιευτική προσπάθεια των γρι γρι καθώς όταν αλιεύονται, δεν μπορούν να εκφορτωθούν προς πώληση καθώς είναι σε μη επιτρεπτό μέγεθος για την εμπορία τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην διαθέσιμη τροφή για τα θαλασσοπούλια με πιθανές επιπτώσεις στον πληθυσμό τους.

23 5. Θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Κατά την διάρκεια των ερευνητικών καταδύσεων καταγράφηκαν 96 είδη θαλάσσια χλωρίδας και πανίδας. Από αυτά, 3 είναι αλλόχθονα, 1 χλωροφύκος (Caulerpa racemosa), 1 δίθυρο μαλάκιο (Pinctata radiata) και 1 ψάρι (Siganus luridus). Από αυτά μόνο το χλωροφύκος Caulerpa racemosa (εικόνα 18) μπορεί να αλλοιώσει το οικοσύστημα της ποσειδώνιας σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας του αλλάξει σημαντικά (συνθήκες ευτροφισμού, καταστροφή τμημάτων αυτού). Εικόνα 18. Το χλωροφύκος Caulerpa racemosa με τους στόλωνες που το βοηθάνε στην εξάπλωση. Στον πίνακα που ακολουθεί (πίνακας 2.) παρατίθενται τα είδη που καταγράφηκαν στα λιβάδια της ποσειδώνιας και στις γειτνιάζουσες περιοχές (ύφαλοι, βιογενής άμμος).

24 Πίνακας 2. Τα είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας. Με αστερίσκο (*) σημειώνονται τα αλλόχθονα είδη. Φύκη Χλωροφύκη Φαιοφύκη Ροδοφύκη Φανερόγαμα Σπόγγοι Κνιδόζωα Πλατυελμινθες Πολύχαιτοι δακτυλιοσκώληκες Acetabularia acetabulum Caulerpa racemosa * Codium bursa Halimeda tuna Padina pavonica Hydroclathrus clathatus Cystoseira mediterranea Cystoseira compressa Peyssonnelia sp. Mesophyllum lichenoides Posidonia oceanica Cymodocea nodosa Chondrosia reniformis Chondrilla nucula Spirastrella cunctratrix Cliona viridis Crambe crambe Axinella canabina Petrosia ficiformis Spongia sp. Cacospongia sp. Aplysina aerophoba Cerianthus membranaceus Condylactis aurantiaca Alicia mirabilis Calliactis parasitica Balanophyllia europea Stylochus pilidium Sabella spallanzani Sabella pavonina Myxicola infundibulum Protula sp. Eupolymnia nebulosa Hermodice carunculata

25 Μαλάκια Δίθυρα Γαστερόποδα Κεφαλόποδα Καρκινοειδή Βρυόζωα Pinna nobilis Spondylus gaederopus Pinctata radiata * Clamys pesfelis Chama sp. Venus verrucosa Haliotis tuberculata Jujubinus sp, Gibbula sp. Calliostoma zizyphinum Bolma rugosa Cerithium vulgatum Luria lurida Neverita josephina Natica hebraea Flabellina affinis Umbraculum umbraculum Berthella ocellata Platydoris argo Octopus vulgaris Pagurus sp. Herbstia condyliata Myriapora truncata Εχινόδερμα Κρινοειδή Ολοθούρια Αστερίες Αχινοί Antedon mediterranea Holothuria tubulosa Echinaster sepositus Costinasterias tenuispina Ophiotrix fragilis Paracentrotus lividus Sphaerechinus granularis Arbacia lixula Brissus unicolor Plagiobrissus costai

26 Ασκίδια Ψάρια Ερπετά Θηλαστικά Spatangus canaliferus Aplidium elegans Halocynthia papilosa Microcosmus sp. Muraena helena Serranus scriba Apogon imberbis Diplodus annularis Diplodus vulgaris Diplodus sargus Sarpa salpa Boops boops Lithognathus mormyrus Oblada melanura Spicara maena Sciaena umbra Chromis chromis Coris julis Labrus viridis Thalassoma pavo Labrus merula Symphodus cinereus Symphodus melanocercus Sparisoma cretense Scorpaena scrofa Tripterygion delaisi Tripterygion tripteronotus Gobius sp. Siganus luridus * Caretta caretta Delphinus delphis

27 6. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Η κατάσταση των λιβαδιών του ενδημικού θαλάσσιου φανερόγαμου είναι σε γενικές γραμμές καλή αλλά χρήζει μερικών παρεμβάσεων τόσο για να αποφευχθούν μελλοντικές υποβαθμίσεις όσο για να αναβαθμιστεί η ποιότητα και ποσότητα των ιχθυοαποθεμάτων που αναπτύσσονται στις περιοχές, αποθέματα πολύτιμα για τους πληθυσμούς των θαλασσοπουλιών που φιλοξενούν οι βραχώδεις ακτές. Η ύπαρξη ενεργών αγωγών που αποθέτουν λύματα ανεπεξέργαστα στην θάλασσα, σε προστατευόμενες περιοχές εμπεριέχει μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία των λιβαδιών εκεί και την συνολική υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουν οι κατασκευές των βιολογικών καθαρισμών καθώς πιθανές χρονικές καθυστερήσεις να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική καταστροφή τα λιβάδια στις περιοχές που εκβάλουν. Η νομότυπη αλιευτική δραστηριότητα από συρόμενα εργαλεία (γρι γρι) στις περιοχές που υπάρχουν λιβάδια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κυρίως στα πελαγικά ιχθυοαποθέματα με πιθανά άμεσες επιπτώσεις στους μελλοντικούς πληθυσμούς των θαλασσοπουλιών που αναπαράγονται εκεί. Επίσης, η αλιεία με συρόμενα εργαλεία μπορεί να καταστρέψει μερικώς ή και ολικώς τα λιβάδια, κάτι που θα οδηγούσε σε τοπική απώλεια ενδιαιτημάτων και ειδών με συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων για τους παράκτιους επαγγελματίες αλιείς, η διάβρωση των παραλιών και η απώλεια αυτών είναι δύο άμεσες επιπτώσεις που θα είχε η απώλεια λιβαδιών γιατί αφενός το λιβάδι λειτουργεί ως «νηπιαγωγείο» (nursery) για τα μικρά ψάρια κάθε είδους, αφετέρου το λειτουργεί και ως κυματοθραύστης στα ρηχά νερά προστατεύοντας τις αμμώδεις παραλίες από την διάβρωση και την πιθανή απώλεια αυτής. Πιθανές απώλειες στο μήκος και την έκταση των αμμωδών παραλιών του νησιού θα είχε επιπτώσεις και στον τουρισμό, καθώς το νησί δεν διαθέτει πολλές αμμώδεις παραλίες. Η παρουσία αλλόχθονων ειδών, και μάλιστα ειδών που έχουν χαρακτηριστεί πολύ επικίνδυνα απο την ευρωπαική επιτροπή για τα αλλόχθονα είδη (http://www.europe-aliens.org), είναι κάτι που πρέπει να μας σε σε εγρήγορση και να ενυσχίσει τις δράσεις για την διατήρηση της υγείας των λιβαδιών σε εξαιρετική κατασταση.

28 Για την αποτροπή των παραπάνω αρνητικών επιπτώσεων από την υποβάθμιση των λιβαδιών προτείνονται οι εξής δράσεις: Τοποθέτηση μόνιμων αγκυροβολίων περιβαλλοντικά φιλικών σε θέσεις που υπάρχει έντονη κινητικότητα από σκάφη αναψυχής κατά τους θερινούς μήνες. Ο μεσογειακός οργανισμός MEDPAN (www.medpan.or), που αποτελείται από ένα δίκτυο ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την σωστή και βιώσιμη διαχείριση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην περιοχή της Μεσογείου, έχει συντάξει ένα τεχνικό εγχειρίδιο (http://www.medpan.org/_upload/916.pdf, όπου περιγράφει τις διαδικασίες, τους τύπους και τις περιπτώσεις που επιλέγεται να τοποθετηθεί μόνιμο αγκυροβόλιο (με την δυνατότητα να αφαιρείται όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ακεραιότητα των ευαίσθητων οικότοπων στις περιοχές όπου αναπτύσσεται θαλάσσια τουριστική δραστηριότητα και επιπλέον προσφέρει θέσεις ασφαλούς πρόσδεσης των πλοίων. Για την διασφάλιση της ακεραιότητας των λιβαδιών προτείνεται η απαγόρευση της αλιείας με συρόμενα εργαλεία (γρι γρι) στις περιοχές που υφίστανται αυτά. Καθώς όμως δεν έχει υλοποιηθεί δράση για την χαρτογράφηση των λιβαδιών μέχρι σήμερα, προτείνεται η απαγόρευση αυτή να ισχύσει σε βάθη ρηχότερα από 50 μέτρα (η ισοβαθής των 50μ. να είναι το όριο, όπου μετά από αυτό θα επιτρέπεται η αλιεία). Μέχρι αυτό το βάθος εκτείνεται η εξάπλωση της ποσειδώνιας στην Μεσόγειο και σε μερικές περιπτώσεις και τα 60 μ. Με την απαγόρευση της αλιείας με συρόμενα προστατεύονται και τα τοπικά ιχθυοαποθέματα, κυρίως τα πελαγικά, τα οποία είναι πολύτιμα για τους πληθυσμούς των θαλασσοπουλιών. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, τα λιβάδια λειτουργούν ως νηπιαγωγεία για τα μικρά ψάρια κάθε είδους. Σε περίπτωση που τα αλιευτικά με συρόμενα εργαλεία συνεχίσουν να αλιεύουν σε τέτοιες περιοχές, το αποτέλεσμα είναι να αλιευθούν όλα τα μεγέθη ψαριών, όπου συνήθως είναι μικρότερα από το επιτρεπτό με αποτέλεσμα το άδειασμα της περιοχής από γόνο, την μη δυνατότητα να εμπορευθούν τα μικρά μεγέθη λόγω νομοθεσίας με τελικό αποτέλεσμα την απόρριψη των νεκρών πλέον ψαριών στην θάλασσα.

Chromis chromis (Linnaeus, 1758)

Chromis chromis (Linnaeus, 1758) 6. Παράρτημα Είδη που καταγράφηκαν σε μεγαλύτερη αφθονία ανά τροφική ομάδα και μη ενδημικά είδη. Chromis chromis (Linnaeus, 1758) Κοινά ονόματα: Καλογρίτσα, Καλογριά, Παπαδιά, Καστανάκι Εύρος βάθους: 2

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες)

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) 1 1. Εισαγωγή Οι θαλάσσιοι τύποι οικοτόπων αποτελούν τμήμα του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Habitat: κυρίαρχη μορφή, γύρω από την οποία αναπτύσσεται ένας οικότοπος Χλωρίδα (π.χ. φυτό-φύκος) Πανίδα (π.χ. ύφαλος διθύρων) Γεωλογική μορφή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Σωτήρης Ορφανίδης Δρ. Βιολόγος-Αναπληρωτής Ερευνητής Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ινστιτούτο Αλιευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου: μια γνωριμία με το φυσικό τοπίο του

Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου: μια γνωριμία με το φυσικό τοπίο του 20/06/2015 Αγιος Νικόλαος ΕΛΚΕΘΕ - Αριστόδικος Άγιος Νικόλαος Αναβύσσου: μια γνωριμία με το φυσικό τοπίο του Ε. Βουτσινά, Ε. Μπιντούδη, Α. Ανδριοπούλου, Σ. Ζόγκαρης ΕΛΚΕΘΕ Γεωμορφές Τόμπολο: αμμολωρίδα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα

Επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα Τοποθέτηση & Λειτουργία Μηχανών Θαλάσσιας Ενέργειας: Επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα Αναστασία Μήλιου Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας www.archipelago.gr Αρχικό στάδιο ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ POSIDONIA & CYMODOCEA ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΤΕΑΣ

ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ POSIDONIA & CYMODOCEA ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΤΕΑΣ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ POSIDONIA & CYMODOCEA ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΤΕΑΣ 9 th Symposium on Oceanography & Fisheries, 2009 - Proceedings, Volume Ι Δρακοπούλου Π., Κυριακίδου Χ., Παναγιωτίδης Π. Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΠΟΝ ΥΛΑ ΣΤΗ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Αναστάσιος Λεγάκις

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΠΟΝ ΥΛΑ ΣΤΗ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ. Αναστάσιος Λεγάκις Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΠΟΝ ΥΛΑ ΣΤΗ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ Αναστάσιος Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Ελλήνων Οικολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΑΓΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΥΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΖΗΝΟΒΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ)

ΝΑΥΑΓΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΥΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΖΗΝΟΒΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ) 9 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 2009 - Πρακτικά, Τόμος Ι ΝΑΥΑΓΙΑ ΩΣ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΥΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΖΗΝΟΒΙΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ)

Διαβάστε περισσότερα

Βόρειες Κυκλάδες. θαλάσσιο καταφύγιο ζωής. www.greenpeace.gr

Βόρειες Κυκλάδες. θαλάσσιο καταφύγιο ζωής. www.greenpeace.gr Βόρειες Κυκλάδες θαλάσσιο καταφύγιο ζωής www.greenpeace.gr Σύνταξη: Άντζελα Λάζου, Γιάννης Ίσσαρης Σχεδιασμός-προσαρμογή: Λένα Καρβουνάκη, Στεύη Παναγιωτάκη Εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2009 Από τo Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ Τίτλος προγρ/τος : «Μελετώ και διερευνώ το χώρο του λιμανιού του Κουφονησίου» Σχ. χρονιά : 2005-06 Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Ντέμσια Γεωργία (συντονίστρια) Χριστοδούλου Τριανταφυλλιά

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Τυπολογία ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Τυπολογία ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Τυπολογία ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Μήπως η Γη αποτελεί ενιαίο υδατικό οικοσύστηµα ; Η απάντηση εξαρτάται από το πώς

Διαβάστε περισσότερα

Σημασία της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας

Σημασία της Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας H Βιοποικιλότητα (ή Βιολογική Ποικιλότητα) μας δίνει το μέτρο της ποικιλίας των φυτικών και ζωικών ειδών και είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς εξελικτικής διαδικασίας. Εξέλιξη είναι ο μηχανισμός που επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακολούθηση της άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς Λευκά Όρη

Η παρακολούθηση της άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς Λευκά Όρη Η παρακολούθηση της άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς Λευκά Όρη Ε. Περουλάκη, Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc Α. Μπαρνιάς, Δασολόγος MSc Δρ. Π. Λυμπεράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΔΕΔΣ Λευκά Όρη Τα Λευκά Όρη καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ

ΟΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΟΙ «ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Αναστάσιος Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο, ΤΜ. Βιολογίας, Πανεπ. Αθηνών Διημερίδα: Έτος βιοποικιλότητας, η επόμενη μέρα και η ελληνική πραγματικότητα, Δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» ΤΟ ΝΕΡΟ - Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων

Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων Περιφερειακή Ημερίδα Ενδιαφερομένων Φορέων του έργου GP-WIND Πάτρα 29 Σεπτεμβρίου 2011 Αιολικά Πάρκα Παναχαϊκού & Περιβαλλοντική Παρακολούθηση Πιθανών Επιπτώσεων Κων/νος Γ. Κωνσταντακόπουλος, ΑΔΕΠ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητάτε καθαρές θάλασσες για µπάνιο; Συµβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν!

Αναζητάτε καθαρές θάλασσες για µπάνιο; Συµβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν! Αναζητάτε καθαρές θάλασσες για µπάνιο; Συµβουλευτείτε τα φύκη, αυτά ξέρουν! Από τους Κώστα Τσιάµη, Σωτήρη Ορφανίδη και Κατερίνα Αλιγιζάκη, µέλη του Σ της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρίας (www.phycology gr)

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών 2012 Είναι αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι κλασσικές πρακτικές διαχείρισης της αλιείας, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Λιβάδια Ποσειδώνιας Mια όαση ζωής στη Μεσόγειο

Λιβάδια Ποσειδώνιας Mια όαση ζωής στη Μεσόγειο Ένα σηµαντικό και ιδιαίτερο παράκτιο οικοσύστηµα στη Μεσόγειο θάλασσα σχηµατίζεται από το θαλάσσιο φυτό Posidonia oceanica (ή στην κοινή ελληνική του ονοµασία Ποσειδώνια). Παρότι ο καθένας µας έχει δει

Διαβάστε περισσότερα

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους

Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Τα πουλιά της Άνδρου και οι δράσεις για τη μελέτη και προστασία τους Ρούλα Τρίγκου ασολόγος MSc Συντονίστρια Ενημέρωσης ράσεων ιατήρησης ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ- 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ΑΝ ΡΟΣ ιαχρονική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ

ΟΙΚΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙΔΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Ο Πενταδάκτυλος είναι μία από τις δύο οροσειρές της Κύπρου. Χωρίζει την πεδιάδα της Μεσαορίας από τις ακτές της Κερύνειας και θεωρείται το νοτιότερο τμήμα της ταυρο Δειναρικής Αλπικής

Διαβάστε περισσότερα

41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1

41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1 41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1 Φώκια Μονάχους- Μονάχους Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus πήρε το όνομά της είτε εξαιτίας του σχήματος του πάνω μέρους του κεφαλιού της που μοιάζει σαν

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφικός Κατάλογος Θαλάσσιας Χλωρίδας - Πανίδας

Φωτογραφικός Κατάλογος Θαλάσσιας Χλωρίδας - Πανίδας Φωτογραφικός Κατάλογος Θαλάσσιας Χλωρίδας - Πανίδας ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ Β ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑ ΩΝ ΠΑΡΚΟ ΑΛΟΝΝ ΕΘ Σκοπός έκδοσης Η παρούσα έκδοση δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ. Ερευνητικό Έργο:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ. Ερευνητικό Έργο: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ Ερευνητικό Έργο: Διερεύνηση των επιπτώσεων της διασποράς αδρανών υλικών στο θαλάσσιο περιβάλλον των βόρειο-ανατολικών ακτών της Κιμώλου DRAFT 27/11/2006 Τεχνική Έκθεση με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες 10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες Ο Παγασητικός είναι μια κλειστή θάλασσα που τα νερά της αλλάζουν κάθε 8-9 μέρες χάρη στα ρεύματα Οι παλιές, μεγάλες πληγές Ελλιπής βιολογικός καθαρισμός Τα

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου H Γ τάξη του 6 ου Δημοτικού Σχολείου Ζακύνθου Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης μελέτησε το θέμα: «Χλωρίδα και πανίδα της Ζακύνθου» Εκπαιδευτικοί: Γιώργος Μάρλης, Γεωργία Κοντονή, Κωνσταντίνα Παλαιοθοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος ΟΙΚΑΠΑΒ

Σύντομη παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος ΟΙΚΑΠΑΒ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΑΠΑΒ «Ολική προσέγγιση για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης Σύντομη παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος ΟΙΚΑΠΑΒ κα. Πολίνα Πολυκάρπου MER LAB LTD BSc Βιολογία, ΑΠΘ,

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Μεταβατικά ύδατα (transitional waters) σύµφωνα µε την Οδηγία Πλαίσιο για τα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδειξη των θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Ανάδειξη των θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ανάδειξη των θαλάσσιων περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Η παρούσα έκδοση υλοποιήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έργο «Ανάδειξη και Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

iv. Παράκτια Γεωμορφολογία

iv. Παράκτια Γεωμορφολογία iv. Παράκτια Γεωμορφολογία Η παράκτια ζώνη περιλαμβάνει, τόσο το υποθαλάσσιο τμήμα της ακτής, μέχρι το βάθος όπου τα ιζήματα υπόκεινται σε περιορισμένη μεταφορά εξαιτίας της δράσης των κυμάτων, όσο και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ή ΘΗΣΑΥΡΟΣ; ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΖΙΩΡΤΖΙΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΟΣ ENALIA PHYSIS ENVIRONMENTAL RECEARCH CENTER ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Εισαγωγή στο δίκτυο NATURA 2000 2. Βασικά υδρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο

Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ας προσπαθήσουμε όλοι να μη χαθεί κανένα είδος ζώου από την Κύπρο Ξέρεις ότι: Πανίδα ονομάζουμε όλα τα ζώα μιας περιοχής. Αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική

Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων ΚοτυχίουΚοτυχίου Στροφυλιάς Φορέας ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς Καραµπέρου Γεωργία, ασολόγος-συντονίστρια έργου Αρετή Ζαχαροπούλου, Περιβαλλοντολόγος Βασιλική Ορφανού,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus) ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ (Monachus monachus) Η Μεσογειακή Φώκια είναι το µόνο είδος φώκιας που συναντάται στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούµενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον

Διαβάστε περισσότερα

Εποχικh στρωμaτωση των ειδων στον τεχνητo yφαλο Φαναρiου Ροδoπης (Θρακικo Πeλαγος), με τη μeθοδο της οπτικhς δειγματοληψiας.

Εποχικh στρωμaτωση των ειδων στον τεχνητo yφαλο Φαναρiου Ροδoπης (Θρακικo Πeλαγος), με τη μeθοδο της οπτικhς δειγματοληψiας. 8ο Πανελλήνιο Συμποσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 1031 Εποχικh στρωμaτωση των ειδων στον τεχνητo yφαλο Φαναρiου Ροδoπης (Θρακικo Πeλαγος), με τη μeθοδο της οπτικhς δειγματοληψiας. Παύλος Βιδωρής, Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα : Παράκτιες Αμμοθίνες με είδη Κέδρων. Θέμα Παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων και δίκτυο «Natura 2000» στο νησί της Ρόδου

Ημερίδα : Παράκτιες Αμμοθίνες με είδη Κέδρων. Θέμα Παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων και δίκτυο «Natura 2000» στο νησί της Ρόδου Ημερίδα : Παράκτιες Αμμοθίνες με είδη Κέδρων Θέμα Παράκτιες αμμοθίνες με είδη κέδρων και δίκτυο «Natura 2000» στο νησί της Ρόδου Εισηγητές Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΚΒΥ 1999-2001

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΚΒΥ 1999-2001 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΚΒΥ 1999-2001 EΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΡΝΗΣ (Για τη διατήρηση της άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων της Ευρώπης) Υπεύθυνη Σύνταξης: Δρ Εύα Παπαστεργιάδου ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο)

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο) Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο Αιγαίο) Δρ. Σοφία Γαληνού-Μητσούδη Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015 ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - WWF ΕΛΛΑΣ Σημαντικό μέρος της στρατηγικής 2013-2017 είναι να αναπτύξει πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΚΟΣΙΗ-ΠΑΛΛΟΥΡΟΚΑΜΠΟΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) - ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική αλιεία στην Κύπρο

Επαγγελματική αλιεία στην Κύπρο Επαγγελματική αλιεία στην Κύπρο Πολίνα Πολυκάρπου BSc: Βιολογία MSc: Υδροβιολογία & Υδατοκαλλιέργειες Marine and Environmental Research Lab Ltd ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ιστορική αναδρομή 2. Επαγγελματική αλιεία

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας monachus monachus & ψαράδες ψαράδες ψαράδες monachus monachus monachus monachus Αντίκτυπο στο είδος Αντίκτυπο στην αλιεία Βελτίωση της κατάστασης του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

ανάμεσα στους ποικίλους χρήστες Εμπόριο Ναυσιπλοΐα Αλιεία Ιχθυοκαλλιέργειες Αναψυχή Κατοικία Βιομηχανίες

ανάμεσα στους ποικίλους χρήστες Εμπόριο Ναυσιπλοΐα Αλιεία Ιχθυοκαλλιέργειες Αναψυχή Κατοικία Βιομηχανίες 4/3/2009 Ενημερωτική Ημερίδα «Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας» Η έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης & Το παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα. Συνοπτικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου/Φύλαξης.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα. Συνοπτικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου/Φύλαξης. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα Συνοπτικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου/Φύλαξης. ΦΟΔΕΠΑΣΜ: Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά 2294099158, 6936660412

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

4.3 ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΚΩΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ (OWF)

4.3 ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΚΩΝ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ (OWF) Operational Programme Education and Lifelong Learning Continuing Education Programme for updating Knowledge of University Graduates: Modern Development in Offshore Structures AUTh TUC 4.3 ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΡΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η συνολική βιομάζα ενός ή περισσοτέρων ειδών που αφαιρείται από το οικοσύστημα με το ψάρεμα είναι γνωστή ως αλίευμα. Ένα μέρος του αλιεύματος θα διακινηθεί μέσα από τις αγορές

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, skatsan@ath.hcmr.gr 2

Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, skatsan@ath.hcmr.gr 2 9 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 2009 - Πρακτικά, Τόμος ΙΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ Κατσανεβάκης Σ. 1, Θεσσαλού-Λεγάκη Μ. 2 1 Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ "ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ "

04 Νοεμβρίου ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΕΠ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΝΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο-

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο- Σχεδιασμός: www.myrmigidesignhouse.gr Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα Tηλ.: 210 3840774-5 Fax: 210 3804008 E-mail: cnetwork@greenpeace.org www.greenpeace.gr Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΛΙΕΙΑ ρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου τ /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων τ. /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

LIFE OROKLINI. Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+

LIFE OROKLINI. Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ LIFE OROKLINI LIFE10 NAT/CY/000716 Αποκατάσταση και Διαχείριση της λίμνης Ορόκλινης Βιοποικιλότητα και το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE+ Απρίλης, 2014 Ελενα Στυλιανοπούλου Τομέας Προστασίας της Φύσης και Βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Χ. Κοκκώσης 1, Κ. Δημητρίου 2, Μ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Χ. Κοκκώσης 1, Κ. Δημητρίου 2, Μ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών - Δυνατότητες και Εφαρμογές, Προοπτικές και Προκλήσεις" ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση οικολογικής κατάστασης σε παράκτια σκληρά υποστρώματα στον κόλπο Βασιλικού, χρησιμοποιώντας το βιοτικό δείκτη ΕΕΙ

Εκτίμηση οικολογικής κατάστασης σε παράκτια σκληρά υποστρώματα στον κόλπο Βασιλικού, χρησιμοποιώντας το βιοτικό δείκτη ΕΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΑΠΑΒ «Ολική προσέγγιση για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης Εκτίμηση οικολογικής κατάστασης σε παράκτια σκληρά υποστρώματα στον κόλπο Βασιλικού, χρησιμοποιώντας το βιοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον

Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον Επιδράση των υδατοκαλλιεργειών στο περιβάλλον Παύλος Μακρίδης, επίκουρος καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Ζώων Πανεπιστήμιο Πατρών Τι είναι υδατοκαλλιέργειες; Η καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ΕΘΝΙΚ Ζώνη Α Ν. Ψαθούρα Όρμος Μαντράκι Ζώνη Β Όρμος Πλανήτης Ν. Παππού Ν. Γιούρα Όρμος Γέρακα Ν. Αλόννησος Όρμος Αγ. Πέτρος Ν. Γράμμιζα Όρμος Μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Κ ι λ µα µ τι τ κές έ Α λλ λ α λ γές Επι π πτ π ώ τ σει ε ς στη τ β ιοπο π ικιλό λ τη τ τα τ κ αι τ η τ ν ν ά γρια ζ ωή

Κ ι λ µα µ τι τ κές έ Α λλ λ α λ γές Επι π πτ π ώ τ σει ε ς στη τ β ιοπο π ικιλό λ τη τ τα τ κ αι τ η τ ν ν ά γρια ζ ωή Επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την άγρια ζωή Η παγκόσµια κλιµατική αλλαγή θεωρείται ως η σηµαντικότερη τρέχουσα απειλή για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη. Παραδείγµατα από την Κυπριακή Φύση Μερικές από

Διαβάστε περισσότερα

1.2. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1.2. ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΕΠΑΛ 2000-2006, Μέτρο 4.4.-Δράση 3, Κωδικός Υποέργου:117456/2 ΤΕΛΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λιβάδια Posidonia oceanica στον κόλπο Βασιλικού: χωρική κατανομή, οικολογική κατάσταση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης

Λιβάδια Posidonia oceanica στον κόλπο Βασιλικού: χωρική κατανομή, οικολογική κατάσταση και δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΑΠΑΒ «Ολική προσέγγιση για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης Λιβάδια Posidonia oceanica στον κόλπο Βασιλικού: χωρική κατανομή, οικολογική κατάσταση και δημιουργία συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS)

Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) ΔΒΔ του οδικού άξονα Πάτρας- Πύργου, χλμ. 18-50 Έκταση ΠΠ (Ζώνες Α & Β): 160.000 στρμ. Κατά 50%, περίπου, σε Π.Ε. Αχαΐας και Ηλείας Δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ASPROFOS ENGINEERING S.A.

ASPROFOS ENGINEERING S.A. ASPROFOS ENGINEERING S.A. ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ GIS ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ Γιώτη Ευαγγελία 1 - Χουρμουζιάδης Δημήτρης 2 1 Γεωγράφος Ειδικός Γεωπληροφορικής, MSc 2 Δασολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ Ξένια I. Λοϊζίδου, ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και έρευνας Γαλάζια Ανάπτυξη (1): Γαλάζια Ανάπτυξη δεν είναι ΜΟΝΟ η ναυτιλία! Ενδεικτικοί άλλοι τομείς: Ενέργεια Θαλάσσια

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή στην ακτή. Κόλλες, ψαλίδια, συρραπτικά, σπάγκος, πετονιά για κατασκευές. Χαρτιά και μολύβια. συνοδούς εκπαιδευτικούς ή και γονείς.

Η ζωή στην ακτή. Κόλλες, ψαλίδια, συρραπτικά, σπάγκος, πετονιά για κατασκευές. Χαρτιά και μολύβια. συνοδούς εκπαιδευτικούς ή και γονείς. Η ζωή στην ακτή Την ακροθαλασσιά την έχουμε συνδέσει με ξεκούραση, όχι με εργασία πεδίου με τους μαθητές. Ίσως μας φοβίζει η εγγύτητα με τη θάλασσα, μη γίνει κανένα ατύχημα. Στην πραγματικότητα όμως μία

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader)

Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αειφόρος ανάπτυξη αλιευτικών περιοχών» του ΕΠΑΛ 2007-2013 (Leader) Αναμενέται σύντομα να προκυρηχθούν τοπικά προγράμματα Leader «Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών», για τις περιοχές Εύβοιας και Χίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΡΥΓΧΩΤΟΥ ΣΚΑΘΑΡΙΟΥ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Θέσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την Προστασία της βιοποικιλότητας Η προστασία του

Διαβάστε περισσότερα

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης Κατευθυντήριοι άξονες του έργου «Ανάπτυξη του τουρισμού και διαχείριση επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

P L A N T - N E T C Y

P L A N T - N E T C Y P L A N T - N E T C Y Περιεχόμενα Εισαγωγή και στόχοι έργου 1 Μικρο-Αποθέματα Φυτών (ΜΑΦ) 1 Arabis kennedyae 2 Astragalus macrocarpus subsp. lefkarensis Centaurea akamantis 2 3 Ophrys kotschyi 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς

Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς Η κατάσταση των υγροτόπων Καλούστ Παραγκαμιάν WWF Ελλάς Ερευνητικό πρόγραμμα: Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας Οι νησιωτικοί υγρότοποι της Ελλάδας -προϋπάρχουσα γνώση- Η πρώτη συστηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Είναι ήδη ευρέως γνωστά τα ατυχήματα με τα πλοία ΕRΙΚΑ, Don Pedro, Prestige, καθώς και τα καταστροφικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Μορφολογία Εδάφους/ Πυθµένα Στάθµη Επιφάνειας της Θάλασσας Περιβαλλοντικές Συνθήκες Άνεµος Κύµατα Ρεύµατα Εδαφοτεχνικά χαρακτηριστικά Σεισµολογικά χαρακτηριστικά Χρήση του έργου Λειτουργικές

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Το LIFE+ στην Ελλάδα

Το LIFE+ στην Ελλάδα Το LIFE+ στην Ελλάδα Δρ. Τζούλια Τζώρτζη Αρχιτέκτων Τοπίου Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Γιώργος Πρωτόπαπας Αρχιτέκτων DESA DEA Αθήνα 11 Ιουνίου 2010 Η Ελληνική Εμπειρία στην Ευρώπη Προτάσεις του 2009 σε

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικής ενέργειας στην

ηλεκτρικής ενέργειας στην Εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην άγρια φύση Δάσος Δαδιάς: προσέξτε την εικόνα και βρείτε γιατί φιλοξενεί τόσα πολλά αρπακτικά πουλιά Φ. Κατσιγιάννης «από το λεύκωμα Εικόνες από τη Δαδιά»

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία

Ελληνικοί Βιότοποι. Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Τάξη Οδηγίες Μάθημα Ε Δημοτικού Πώς συμπληρώνουμε τα φύλλα εργασίας Γεωγραφία Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να γνωρίσουμε και να καταγράψουμε τους ελληνικούς βιότοπους και να εντοπίσουμε τα ζώα

Διαβάστε περισσότερα

SPECIES COMPOSITION AND CAPTURE PROCESS FOR THE TRAMMEL NET FISHERY IN CYCLADES (aegean sea)

SPECIES COMPOSITION AND CAPTURE PROCESS FOR THE TRAMMEL NET FISHERY IN CYCLADES (aegean sea) 9 ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 2009 - Πρακτικά, Τόμος ΙΙ Συνθεση ειδων ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ κατα την ΑΛΙΕΙΑ ΜΕ ΜΑΝΩΜΕΝΑ ΔΙΧΤΥΑ στις κυκλαδες (Αιγαιο πελαγος) Μουτόπουλος Δ.Κ. 1,2*, Στεργίου

Διαβάστε περισσότερα

Η παρούσα τεχνική έκθεση έχει βασιστεί στην πρώτη από τις δυο δέσμες μέτρων, στις οποίες κατέληξε η έκθεση του WWF Ελλάς προς το δήμο Μαλίων.

Η παρούσα τεχνική έκθεση έχει βασιστεί στην πρώτη από τις δυο δέσμες μέτρων, στις οποίες κατέληξε η έκθεση του WWF Ελλάς προς το δήμο Μαλίων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣ: Χερσονήσου ΕΡΓΟ: ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΛΙΩΝ Προϋπολογισμός: 46.635,00 ΕΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ Σπίνος Ε. 1,2, Ράμφος Α. 3 Λαζαρίδου Ε. 4, Μπακόπουλος Β. 1 1 Τμήμα Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ:ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΧΛΩΡΙΔΑ- ΠΑΝΙΔΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ; Είναι μία γεωγραφική περιοχή με εξαιρετική φυσική ομορφιά, που συγκεντρώνει σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και αποκατάσταση τοπίου με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών: η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Snowdonia (UK)

Ανάλυση και αποκατάσταση τοπίου με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών: η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Snowdonia (UK) Ανάλυση και αποκατάσταση τοπίου με Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών: η περίπτωση του Εθνικού Δρυμού Α. Γκαραβέλη Δ/νση Δασών, Ν. Μαγνησίας, Ξενοφώντος 1, 383 33 Βόλος, e-mail: anthi_gkaraveli@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4ΓΜ7ΛΛ-Φ5Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗMΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΑΔΑ: Β4ΓΜ7ΛΛ-Φ5Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗMΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗMΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Θεσσαλονίκη, 31-08 - 2012 ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 285145 (10041) Ταχ. Δ/νση : Βασ. Όλγας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

15PROC002590550 2015-02-20

15PROC002590550 2015-02-20 INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2015.02.20 13:19:05 EET Reason: Location: Athens ΑΔΑ: ΩΒΒΧΟΞ3Μ-Ν9Ε ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς

Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Λόγοι υψηλής ελκυστικότητας της Μυκόνου και δυνατότητα εφαρμογής του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της σε άλλους προορισμούς Σαακιάν Χρήστος Απρίλιος 2013 Εισαγωγή Η παρούσα εργασία ασχολείται με τη Μύκονο

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο.

Επειδή ο μεσημβρινός τέμνει ξανά τον παράλληλο σε αντιδιαμετρικό του σημείο θα θεωρούμε μεσημβρινό το ημικύκλιο και όχι ολόκληρο τον κύκλο. ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ Η ιστιοπλοΐα ανοιχτής θαλάσσης δεν διαφέρει στα βασικά από την ιστιοπλοΐα τριγώνου η οποία γίνεται με μικρά σκάφη καi σε προκαθορισμένο στίβο. Όταν όμως αφήνουμε την ακτή και ανοιγόμαστε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Επιτροπή Αναφορών 2004 22 Ιουλίου 2004 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 893/2003 του Antonio Cecoro ιταλικής ιθαγένειας σχετικά µε περιβαλλοντικό ζήτηµα που αφορά την ακτή της

Διαβάστε περισσότερα

Σχεση αναμεσα στο μηκος εντερου, τη διατροφη και το τροφικο επιπεδο για μερικα ειδη ψαριων στο Β-ΒΔ Αιγαιο

Σχεση αναμεσα στο μηκος εντερου, τη διατροφη και το τροφικο επιπεδο για μερικα ειδη ψαριων στο Β-ΒΔ Αιγαιο 8ο Πανελλήνιο Συμποσιο Ωκεανογραφίας & Αλιείας 1041 Σχεση αναμεσα στο μηκος εντερου, τη διατροφη και το τροφικο επιπεδο για μερικα ειδη ψαριων στο Β-ΒΔ Αιγαιο Παρασκευή Κ. Καραχλέ & Κωνσταντίνος Ι. Στεργίου

Διαβάστε περισσότερα

16 ΦΕΒ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ "ΤΖΙΟΝΙΑ"

16 ΦΕΒ. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΖΙΟΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ι. Η αρχή της συνταγματικής προστασίας του περιβάλλοντος... 5 Α. Η νομική

Διαβάστε περισσότερα

Παπαστεργίου Σ. Κωνσταντινιά Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Παπαστεργίου Σ. Κωνσταντινιά Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Παπαστεργίου Σ. Κωνσταντινιά Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Οι αμμοθίνες ή θίνες, είναι μικροί λόφοι από άμμο που συνήθως βρίσκονται στις παράκτιες περιοχές. Αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΠΗΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΠΗΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΙΑΤΜΗΜΑΤIΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΠΗΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα