ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Transcript

1 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ- ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ HELLENIC FEDERATION OF MOUNTAINEERING AND CLIMBING FEDERATION HELLENIQUE D'ALPΙNΙSΜΕ ET DE L ESCALADE GRIECHISCHER BERGSTEIGER VERBAND EOOA ΜΗΛΙΩΝΗ 5, ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: , FAX: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εγκρίθηκε στη Γ.Σ της Ε.Ο.Ο.Α 28/1/2012 Εισηγητική Επιτροπή: Βλέπε Παράρτημα 4. Συντακτική Επιτροπή: Δ. Κάραλης, Ι. Πετρομιανός, Γ. Βουτυρόπουλος.

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΓΕΝΙΚΑ... 3 Β. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ... 3 Γ. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ... 8 Δ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΕΟΟΑ Ε. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Ζ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΟΑ Η. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ Θ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Ι. ΧΡΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Υπόδειγμα Αίτησης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 Απολογισμός Σχολής ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 Πίνακες Τεχνικής Δυσκολίας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 Πρόταση για Σύσταση Επιτροπής... 44

3 3 Α. ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΟ Α1 Η EOOA σύμφωνα με τα Άρθρα 4 και 5 του Καταστατικού της, διοργανώνει ή αναθέτει τη διοργάνωση ορειβατικών Σχολών στα σωματεία μέλη της. Η διοργάνωση των Σχολών αυτών έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη της Ορειβασίας, με τρόπο που να προάγει την υπευθυνότητα, την αυτονομία, την ασφάλεια, τη συντροφικότητασυλλογικότητα και το σεβασμό στο περιβάλλον. ΑΡΘΡΟ Α2 Η ΕΟΟΑ διοργανώνει Σχολές και Σεμινάρια προς εκπαίδευση των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αντικείμενα της ειδικότητάς της. Β. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΘΡΟ Β1 Η EOOA αναθέτει στα σωματεία μέλη της να διοργανώσουν τις εξής Σχολές Ορειβατικής Κατάρτισης: 1. Σχολές Ορειβασίας: 1. Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων. 2. Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. 2. Σχολές Αναρρίχησης Βράχου: 1. Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. 2. Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. 3. Σχολή Ορειβατικού Σκι. ΑΡΘΡΟ Β2 Η EOOA διοργανώνει τις εξής σχολές Εκπαιδευτικής Κατάρτισης: 1. Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. 2. Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας. 3. Σχολή Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. 4. Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας. ΑΡΘΡΟ Β3 Η EOOA διοργανώνει τις εξής Σχολές και Σεμινάρια Κατάρτισης στη Συνοδεία και στην Οδήγηση Ομάδων και Ατόμων στο Βουνό: 1. Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ. 2. Σχολή Οδηγών Ελληνικών Βουνών.

4 4 ΑΡΘΡΟ Β4 Η EOOA διοργανώνει τις εξής Σχολές Κατάρτισης Στελεχών Αγωνισμάτων: 1. Αγωνιστική Αναρρίχηση: 1. Σχολή Χαρακτών Αγωνιστικής Αναρρίχησης. 2. Σχολή Κριτών Αγωνιστικής Αναρρίχησης. 3. Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης. 2. Αγωνιστικό Ορειβατικό Σκι: 1. Σχολή Χαρακτών Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι. 2. Σχολή Κριτών Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι. 3. Σχολή Προπονητών Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι.

5 5 ΑΡΘΡΟ Β5 Διευκρινίσεις επί των προηγούμενων Άρθρων: 1. Η Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων αφορά σε Ορεινή Πεζοπορία και ιδιαίτερα στο Αλπικό Πεδίο. 2. Η Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων αφορά σε Αθλητική Αναρρίχηση Βράχου μίας σχοινιάς σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου. 3. Η Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου αφορά σε Αναρρίχηση Βράχου πολλών σχοινιών σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου με χρήση προσωρινών ασφαλειών (αναρρίχηση περιπέτειας). 4. Η Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου αφορά σε Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού Πεδίου στο Αλπικό Πεδίο (αλπινισμός). 5. Η Σχολή Ορειβατικού Σκι αφορά σε Χιονοδρομία στο Αλπικό Πεδίο (ορειβατικό Σκι). 6. Η Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου και η Σχολή Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου αφορούν σε Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου. 7. Η Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας και η Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας αφορούν σε α) Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου και β) Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού Πεδίου στο Αλπικό Πεδίο (αλπινισμός). 8. To Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ αφορά στην Αρχηγία - Συντονισμό - Συνοδεία μελών των Ορειβατικών Σωματείων σε ορειβατικές διαδρομές, όλες τις εποχές του χρόνου, όπου δεν απαιτείται χρήση μέσων ασφάλισης. 9. Η Σχολή Οδηγών Ελληνικών Βουνών αφορά στην περαιτέρω εκπαίδευση των Εκπαιδευτών Ορειβασίας της ΕΟΟΑ στην Οδήγηση των Ατόμων στο Βουνό, σε πεδία που απαιτούνται τεχνικές ασφάλισης. Η Σχολή Οδηγών Ελληνικών Βουνών αποτελεί την ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ. 10. Αλπικό Πεδίο, θεωρείται η ζώνη του βουνού που παρουσιάζει αλπικά χαρακτηριστικά. Στην Ελλάδα η Αλπική ζώνη ξεκινάει κατά μέσο όρο από τα 1800 m υψόμετρο και άνω. 11. Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου, θεωρείται συγκρότημα Βράχων, που βρίσκεται σε υψόμετρο μικρότερο των 1000 m και εκτός της ζώνης του χιονιού, στο οποίο έχουν ανοιχτεί διαδρομές με μόνιμες ασφάλειες και ρελέ και υπάρχει εύκολη πρόσβαση και επιστροφή προς και από τις διαδρομές. Το Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου μπορεί να προσφέρει δυνατότητα για αναρρίχηση μίας ή πολλών σχοινιών. Παραδείγματα αποτελούν η Βαράσοβα, τα Μετέωρα, η Κλεισούρα, η Ζηλνιά, η Τήνος, η Κάλυμνος, η Ηρακλείτσα κ.λπ. 12. Μικτό Πεδίο θεωρείται το πεδίο που έχει χιόνι, πάγο, βράχο και που βρίσκεται σε Αλπικό Πεδίο (ή αλπική ζώνη).

6 6 ΑΡΘΡΟ Β6 Το οργανόγραμμα των Σχολών της ΕΟΟΑ σε μη αγωνιστικά-προπονητικά αντικείμενα, εικονίζεται διαβαθμισμένο σε εννέα (9) επίπεδα στο σχήμα 1. Σχήμα 1. Διαβαθμισμένο διάγραμμα Σχολών Κατάρτισης της ΕΟΟΑ σε μη αγωνιστικά αντικείμενα

7 7 Σχολιασμοί και επεξηγήσεις που αφορούν στο σχήμα 1: 1. Η εκπαίδευση στην Αναρρίχηση Βράχου ξεκινάει από τη Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Η εκπαίδευση στην Ορειβασία ξεκινάει από τη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων. Η εκπαίδευση στo Ορειβατικό Σκι πραγματοποιείται στη Σχολή Ορειβατικού Σκι και απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν Σκι κατάβασης. 2. Οι απόφοιτοι των Σχολών Αναρρίχησης Βράχου οποιουδήποτε επιπέδου, έχουν τυπικό δικαίωμα συμμετοχής σε Σχολή Αναρρίχησης Βράχου του αμέσως επόμενου επιπέδου. 3. Τυπικό δικαίωμα συμμετοχής στη Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου έχει όποιος είναι απόφοιτος της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου και της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων. 4. Τυπικό δικαίωμα συμμετοχής στη Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας έχει όποιος είναι απόφοιτος της Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. 5. Τυπικό δικαίωμα συμμετοχής στη Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας έχει όποιος είναι απόφοιτος της Σχολής Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας. 6. Τυπικό δικαίωμα συμμετοχής στη Σχολή Οδηγών Ελληνικών Βουνών της ΕΟΟΑ έχει όποιος είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Ορειβασίας και απόφοιτος της Σχολής Ορειβατικού Σκι.

8 8 Γ. ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΡΘΡΟ Γ1 Στις Σχολές Αναρρίχησης Βράχου της EOOA διδάσκουν: Εκπαιδευτές και Βοηθοί Εκπαιδευτές Αναρρίχησης Βράχου της EOOA. Εκπαιδευτές και Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβασίας της EOOA. Οδηγοί Ελληνικών Βουνών της EOOA (εφόσον απαιτηθεί από την ΕΟΟΑ). Στις Σχολές Ορειβασίας της EOOA διδάσκουν: Εκπαιδευτές και Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβασίας της EOOA. Οδηγοί Ελληνικών Βουνών της EOOA (εφόσον απαιτηθεί από την ΕΟΟΑ). Στη Σχολή Ορειβατικού Σκι της EOOA διδάσκουν: Οι μέχρι πρότινος Εκπαιδευτές και Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβατικού Σκι της EOOA. Εκπαιδευτές Ορειβασίας της EOOA που συμμετείχαν στις Σχολές Εκπαιδευτών Ορειβασίας που πραγματοποιήθηκαν το 2005 και το Οδηγοί Ελληνικών Βουνών της EOOA (εφόσον απαιτηθεί από την ΕΟΟΑ). Στο Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων της EOOA διδάσκουν: Εκπαιδευτές και Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβασίας της EOOA. Οδηγοί Ελληνικών Βουνών της EOOA (εφόσον απαιτηθεί από την ΕΟΟΑ). Στις Σχολές Κατάρτισης Στελεχών Αγωνισμάτων διδάσκουν: Προπονητές Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προπονητές Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι της EOOA/ΓΓΑ. Ειδικοί Επιστήμονες μετά από πρόσκληση της ΕΟΟΑ σύμφωνα με τις κατά περίπτωση αποφάσεις της.

9 9 ΑΡΘΡΟ Γ2 Στις Σχολές της ΕΟΟΑ, η αναλογία Εκπαιδευτή ή Βοηθού Εκπαιδευτή προς αριθμό εκπαιδευομένων υπό την επίβλεψή του είναι: 1:8 για εύκολες αναβάσεις/πεζοπορίες στο Βουνό ή εύκολες αναβάσεις/καταβάσεις με ορειβατικά σκι που πραγματοποιούνται κοντά σε χιονοδρομικό κέντρο. 1:5 για αναρριχήσεις Βράχου σε Οργανωμένα Πεδία Βράχου μιας σχοινιάς ή δύσκολες πεζοπορίες στο Βουνό ή δύσκολες αναβάσεις/καταβάσεις με ορειβατικά σκι που πραγματοποιούνται μακριά από χιονοδρομικό κέντρο. 1:3 για αναρριχήσεις σε διαδρομές πολλών σχοινιών. Η αναλογία Εκπαιδευτή προς τους Βοηθούς Εκπαιδευτές είναι 1:3. Σε κάθε Σχολή ορίζεται ένας εκ των Εκπαιδευτών ως «υπεύθυνος Εκπαιδευτής», που αναλαμβάνει την ευθύνη για την οργάνωση και τη σωστή λειτουργία της Σχολής. Σε κάθε εκδήλωση των Σχολών (εκτός των θεωρητικών μαθημάτων που γίνονται στην έδρα των Σωματείων της ΕΟΟΑ) θα πρέπει να παρευρίσκεται ο «υπεύθυνος Εκπαιδευτής» της ΕΟΟΑ.

10 10 Δ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΕΟΟΑ ΑΡΘΡΟ Δ1 1. Τα Σωματεία της ΕΟΟΑ δεν μπορούν να πραγματοποιούν Σχολές ή Σεμινάρια στα αντικείμενα της Ορειβασίας, της Αναρρίχησης και του Ορειβατικού Σκι χωρίς την έγκριση - επίβλεψη της ΕΟΟΑ. 2. Οι Σχολές της ΕΟΟΑ απευθύνονται μόνο σε μέλη της ΕΟΟΑ ή μέλη των Σωματείων που υπάγονται σε αυτήν. 3. Τα Σωματεία της EOOA πρέπει να εφαρμόζουν υποχρεωτικά τον κανονισμό εκπαίδευσης. 4. Τα Σωματεία της EOOA πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των εγκυκλίων της EOOA σχετικά με τις τυπικές διαδικασίες που χρειάζονται για την έγκριση των Σχολών τους. 5. Η ΕΟΟΑ αναθέτει (προ-εγκρίνει) τη διοργάνωση των Σχολών της στα Σωματεία της δύναμής της, εφόσον αυτά το ζητήσουν με εμπρόθεσμη έγγραφη αίτησή τους. 6. Ο φάκελος της Σχολής, που κατατίθενται στην ΕΟΟΑ από τον «υπεύθυνο Εκπαιδευτή» της Σχολής πριν την επίσημη έναρξή της, πρέπει να περιλαμβάνει: 1. Αίτηση του κάθε υποψηφίου για συμμετοχή στη Σχολή (υπόδειγμα επισυνάπτεται στο Παράρτημα 1). Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει κλείσει το 18 ο έτος της ηλικίας του. 2. Μία Φωτογραφία του υποψηφίου. 3. Γνωμάτευση μόνο από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (6-μήνου) που αποφαίνεται για τη δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου. 4. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψηφίου. 5. Αριθμός Μέλους του υποψηφίου σε Σωματείο της ΕΟΟΑ. 6. Ασφαλιστική Κάλυψη του υποψηφίου έναντι ατυχήματος. 7. Ασφαλιστική Κάλυψη των Εκπαιδευτών της Σχολής. 8. Φωτοτυπία Προαπαιτούμενων Διπλωμάτων προηγούμενων Σχολών. 9. Διαβιβαστικό του Σωματείου με το πρόγραμμα της Σχολής, τον κατάλογο των συμμετεχόντων και τον κατάλογο των Εκπαιδευτών. 10. Γνωμάτευση από Καρδιολόγο ή Παθολόγο ή Γενικό Ιατρό (έτους) που αποφαίνεται για τη δυνατότητα άθλησης του Εκπαιδευτή (ή Βοηθού). 7. Το πρόγραμμα, η ύλη, οι μέθοδοι της εκπαίδευσης καθώς και η διαδικασία επικύρωσής της, πρέπει να βασίζονται στις διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές ορειβατικής εκπαίδευσης προσαρμοσμένες στις συνθήκες της χώρας μας και στους κανονισμούς της EOOA. 8. Η επιτυχής παρακολούθηση μιας Σχολής κρίνεται από τη συνολική παρουσία του εκπαιδευομένου στη Σχολή, αλλά και από εξετάσεις (γραπτές, προφορικές, πρακτικές). 9. Μετά την περάτωση της Σχολής που έχει προ-εγκριθεί από την ΕΟΟΑ, ο «υπεύθυνος Εκπαιδευτής», συμπληρώνει το τυποποιημένο απολογιστικό έγγραφο και το αποστέλλει στην ΕΟΟΑ (βλέπε Παράρτημα 2). Η τελευταία, εφόσον ελέγξει την ορθότητα όλων των δικαιολογητικών, προβαίνει στην έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων. 10. Σε περίπτωση που η ΕΟΟΑ διαπιστώσει παρατυπίες (όπως ακατάλληλοι Εκπαιδευτές, ακατάλληλες αναλογίες εκπαιδευτών - συμμετεχόντων κ.λπ.) η Σχολή δε θα αναγνωρίζεται ούτε θα εκδίδονται οι σχετικές βεβαιώσεις στους Εκπαιδευθέντες.

11 11. Οι Βεβαιώσεις και τα διπλώματα που χορηγεί η EOOA, υποδηλώνουν την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και την επικύρωσή της και είναι μια ένδειξη των επιπέδων των γνώσεων που αποκτήθηκαν. 12. Η ΕΟΟΑ πραγματοποιεί Σεμινάρια μετεκπαίδευσης για την πιστοποίηση των πτυχίων των Βοηθών Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτών της. 11

12 12 Ε. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΡΘΡΟ Ε1 Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων (Ορεινή Πεζοπορία στο Αλπικό Πεδίο) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία όπου δεν απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Θεωρία 1. Προπόνηση, φυσική κατάσταση (Προετοιμασία για Ορειβασία). 2. Διατροφή στο βουνό (Χειμώνα, καλοκαίρι, αντίσκηνο, bivouac). 3. Εξοπλισμός (Επιλογή, χρήση, συντήρηση, ένδυση-ρουχισμός). 4. Μονοπάτια (Σήμανση, Αναγνώριση, Χάραξη). 5. Προσανατολισμός (Χάρτης, πυξίδα, GPS). 6. Προετοιμασία και εκτέλεσή πεζοπορικής διαδρομής (Μέθοδος 3Χ3). 7. Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους (Με έμφαση στα Ελληνικά Βουνά). 8. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες (Με έμφαση στα Ελληνικά Βουνά). 9. Αρχές μετεωρολογίας (Με έμφαση στον Ελλαδικό Χώρο, Κυκλώνες, είδη νεφών). 10. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Τραυματισμός, Απώλεια στίγματος, Κακοκαιρία, Χιονοθύελλα, Αδυναμία εντοπισμού Καταφυγίου). 11. Πρώτες βοήθειες στο βουνό (Βασικές αρχές). 12. Μεταφορά τραυματία (Βασικές αρχές). 13. Καταλύματα (Καταφύγια, αντίσκηνα, φυσικά καταλύματα, κανονισμοί καταφυγίων, τρόποι συμπεριφοράς εντός του καταφυγίου). 14. Ιστορία ορειβασίας (Ελληνική και Παγκόσμια). 15. Ορεινό περιβάλλον (Γεωλογία, χλωρίδα, πανίδα, προστασία, με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο). 16. Ορειβατική δεοντολογία και ηθική (Η εξέλιξή της στο χρόνο). Πρακτική 1. Βασική Στάση Σώματος στην Ορειβασία (Πεζοπορία). 2. Κίνηση σε ξερό πεδίο, τεχνικές (Βηματισμός, ρυθμός, αναπνοή). 3. Κίνηση στο χιόνι, τεχνικές (Βηματισμός, ρυθμός, αναπνοή, στάσεις, άνοιγμα βήματος στο χιόνι, χρήση μπατόν). 4. Χρήση πιολέ, κραμπόν (Γαλλική, Αυστριακή, Αμερικανική Τεχνική). 5. Πτώσεις στο χιόνι (Στάσεις αυτοασφάλισης σε πτώση). 6. Προετοιμασία και εκτέλεσή διαδρομής (Χάραξη πορείας και εκτέλεσή της). 7. Προσανατολισμός (Άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, νύχτα). 8. Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους η Διάσωση στην Ελλάδα 9. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες (Κατασκευή και επίδειξη τομής χιονιού). 10. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων (Απώλεια στίγματος, Τραυματισμός, bivouac, σκηνοθετημένα σενάρια επείγουσας κατάστασης). 11. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης (Χιονότρυπα, όχι διανυκτέρευση).

13 Πρώτες βοήθειες στο βουνό (Βασικές αρχές, κατά προτίμηση σε συνεργασία με κατάλληλα καταρτισμένο άτομο). 13. Μεταφορά τραυματία (κατασκευή φορείου με το διαθέσιμο εξοπλισμό). 14. Οργάνωση χειμερινής κατασκήνωσης (Για απλή ή πολυήμερη διαμονή). 15. Ταυτόχρονη κίνηση σε σχοινοσυντροφιά (Δέσιμο με σχοινί στο Μποντριέ, Βασική τεχνική παράλληλης κίνηση με σχοινιά, Όχι αναρρίχηση). 16. Τεχνικές ανεύρεσης θύματος από χιονοστιβάδα. Διάρκεια: Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον οι εννέα (9), ολοήμερες εκπαιδεύσεις σε Αλπικό Πεδίο (πρακτική) και η μία (1) σε αίθουσα (Θεωρία). Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Στα ελληνικά βουνά και σε Αλπικό Πεδίο τη χειμερινή περίοδο.

14 14 ΑΡΘΡΟ Ε2 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων (Αθλητική Αναρρίχηση Βράχου μιας Σχοινιάς σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις βασικές αναρριχητικές τεχνικές και τεχνικές ασφάλισης, ώστε να μπορούν να αναρριχηθούν αυτόνομα, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου μίας σχοινιάς. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Θεωρία 1. Προπόνηση, φυσική κατάσταση (Προετοιμασία για ενασχόληση με την αναρρίχηση). 2. Εξοπλισμός Αθλητικής Αναρρίχησης (Σχοινιά, ζώνες, συσκευές, σετ). 3. Αναρριχητικοί οδηγοί (Περιγραφή, ανάλυση). 4. Διατροφή (Στο πεδίο, πριν κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης και μετά). 5. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής (Μελέτη διαδρομών από τον αναρριχητικό οδηγό, επιλογή υλικών). 6. Αναγνώριση ρελέ και επισφαλών ρελέ εξοπλισμός. 7. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων σε διαδρομές μιας σχοινιάς (Εγκατάλειψη, τραυματισμός). 8. Πρώτες βοήθειες (Βασικές αρχές). 9. Μεταφορά τραυματία (Βασικές αρχές). 10. Ιστορία Αθλητικής Αναρρίχησης (Ελληνική και παγκόσμια). 11. Ορεινό περιβάλλον με έμφαση στα Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου της Ελλάδας (Βαράσοβα, Μετέωρα κλπ., γεωλογία, χλωρίδα, πανίδα, προστασία της φύσης). 12. Ορειβατική-αναρριχητική δεοντολογία και ηθική. Πρακτική 1. Βασική στάση σώματος στην Αθλητική Αναρρίχηση Βράχου. 2. Τεχνικές Αναρρίχησης. 3. Εξοπλισμός. 4. Κόμποι (Δέσιμο στο μποντριέ, Δέσιμο σχοινιών, Ολόκληρη Ψαλιδιά). 5. Ασφάλιση σχοινοσυντρόφου (Επικεφαλής, δεύτερος, top-rope) με αυτομπλοκαριζόμενες συσκευές και μη. 6. Αναρρίχηση top-rope, δεύτερος, επικεφαλής, χωρίς σχοινί-τραβέρσες-boulder. 7. Πτώσεις (Επίδειξη, εκμάθηση σε αρνητικό βράχο ή πίστα αναρρίχησης). 8. Χειρισμοί σχοινιών (Περίπτωση μονού σχοινιού). 9. Επικοινωνία σχοινοσυντροφιάς (Κώδικας επικοινωνίας). 10. Ραπέλ σε διαδρομές μίας σχοινιάς έως και 60 m. 11. Αναρριχητικές τεχνικές (Χρήση χεριών, ποδιών, σώματος, boulder). 12. Βελτίωση τεχνικής (Τεχνικές twist-lock, ξεκούρασης, σκέψη και αυτοσυγκέντρωση πάνω στη διαδρομή). 13. Τεχνητή αναρρίχηση (Προσπέραση τεχνητού). 14. Διάσωση σχοινοσυντρόφου (Περιπτώσεις μιας σχοινιάς μόνο). 15. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής (Ψυχολογική και Σωματική προετοιμασία).

15 Η επιλογή του σχοινοσυντρόφου (κριτήρια και προβληματισμοί). 17. Πρώτες Βοήθειες (Βασικές αρχές, κατά προτίμηση σε συνεργασία με κατάλληλα καταρτισμένο άτομο) Διάρκεια: Τουλάχιστον εννέα (9) ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον οι οκτώ (8), ολοήμερες εκπαιδεύσεις σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου και η μία (1) σε κλειστή πίστα αναρρίχησης (πρακτική) και σε αίθουσα (Θεωρία). Προϋποθέσεις Συμμετοχής: Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Οργανωμένα Πεδία Αναρρίχησης Βράχου μίας σχοινιάς.

16 16 ΑΡΘΡΟ Ε3 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου (Αναρρίχηση Βράχου πολλών σχοινιών σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου). Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης και η απόκτηση εμπειριών ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να πραγματοποιούν με ασφάλεια αναρριχήσεις βράχου πολλών σχοινιών με χρήση μόνιμων και προσωρινών ασφαλειών. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη όλης της ύλης της Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων και επιπλέον, ότι αφορά διαδρομές περιπέτειας πολλών σχοινιών. Ειδικότερα: Θεωρία 1. Προπόνηση, φυσική κατάσταση (Προετοιμασία για μεγάλη ορθοπλαγιά). 2. Διατροφή (Για διαδρομή πολλών σχοινιών). 3. Εξοπλισμός (Βάσει απαιτήσεων ορθοπλαγιάς). 4. Αναρριχητικοί οδηγοί (Επίδειξη, ανάγνωση, μελέτη). 5. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής (εξοπλισμός, χρόνος, ταχύτητα). 6. Κίνδυνοι στις ορθοπλαγιές και αντιμετώπισή τους. 7. Ποιότητες βράχου (Ασβεστόλιθος, Γρανίτης, Κροκαλοπαγές). 8. Λιθοπτώσεις και αναγνώριση σαθρών. 9. Αρχές μετεωρολογίας (Μικροκλίμα ορθοπλαγιάς, είδη νεφών). 10. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων στην ορθοπλαγιά. 11. Πρώτες βοήθειες στην ορθοπλαγιά (Βασικές αρχές). 12. Διάσωση σχοινοσυντρόφου (Βασικές αρχές και τεχνικές). 13. Ιστορία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ελληνική και παγκόσμια). 14. Ορεινό περιβάλλον (γεωλογία, χλωρίδα, πανίδα, προστασία). 15. Ορειβατική-αναρριχητική δεοντολογία και ηθική. Πρακτική 1. Τεχνικές Αναρρίχησης σε Ασβεστόλιθο (π.χ. Βαράσοβα). 2. Τεχνικές Αναρρίχησης σε Γρανίτη (π.χ. Τήνος). 3. Τεχνικές Αναρρίχησης σε Κροκαλοπαγές (π.χ. Μετέωρα). 4. Ασφάλιση του επικεφαλής με χρήση δύο σχοινιών (Με όλες τις διαθέσιμες συσκευές, εναλλακτικοί τρόποι χωρίς συσκευές ασφάλισης). 5. Τεχνική δύο σχοινιών για τον επικεφαλής (Αναφορά στις προεκτάσεις και στη χρήση διπλού σχοινιού). 6. Ασφάλιση του δεύτερου (Με όλες τις διαθέσιμες συσκευές, εναλλακτικοί τρόποι χωρίς συσκευές ραπέλ). 7. Χρήση προσωρινών-μεταφερόμενων ασφαλειών. 8. Ρελέ στο Βράχο σε βύσματα ή προσωρινές-μεταφερόμενες ασφάλειες. 9. Ραπέλ (Με όλες τις διαθέσιμες συσκευές ασφάλισης). 10. Τεχνητή αναρρίχηση (Προσπέραση τεχνητού σε διαδρομές πολλαπλών σχοινιών). 11. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής πολλαπλών σχοινιών. 12. Κίνδυνοι και αντιμετώπισή τους. 13. Διάσωση σε ορθοπλαγιά (Αυτοδιάσωση). 14. Πρώτες βοήθειες σε ορθοπλαγιά (Βασικές αρχές).

17 Μεταφορά τραυματία (Τεχνικές στην ορθοπλαγιά, με ή χωρίς φορείο). Διάρκεια: Τουλάχιστον εννέα (9) ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον οι οκτώ (8), ολοήμερες εκπαιδεύσεις σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου πολλών σχοινιών (περιπέτειας) και η μία (1) σε κλειστή πίστα αναρρίχησης (πρακτική) και σε αίθουσα (Θεωρία). Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση αναρριχητικών διαδρομών η οποία να περιλαμβάνει: Τουλάχιστον 20 διαδρομές βράχου μίας σχοινιάς σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου κατά ελάχιστο V+ UIAA. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις εισαγωγής: Επικεφαλής αναρρίχηση σε διαδρομή αθλητικής αναρρίχησης βράχου μίας σχοινιάς, δυσκολίας τουλάχιστον V+ UIAA με χρήση μόνιμων ασφαλειών. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Οργανωμένα Πεδία Αναρρίχησης Βράχου πολλών σχοινιών.

18 18 ΑΡΘΡΟ Ε4 Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου (Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού Πεδίου στο Αλπικό Πεδίο - Αλπινισμός) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης και η απόκτηση εμπειριών ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να πραγματοποιούν με ασφάλεια αναρριχήσεις στο Αλπικό Πεδίο με χρήση προσωρινών ασφαλειών. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη όλης της ύλης των Σχολών: Ορειβασίας Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Στα θεωρητικά μαθήματα, δίνεται έμφαση τόσο στα Ελληνικά Βουνά όσο και στα βουνά των Άλπεων, ενώ τα αντικείμενα προσαρμόζονται στο Αλπικό Πεδίο. Επιπλέον δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα: Θεωρία και Πρακτική: 1. Η βασική στάση του σώματος στην αναρρίχηση χιονιού-πάγου. 2. Τεχνικές αναρρίχησης χιονιού, πάγου, μικτών πεδίων. 3. Τεχνικές αναρρίχησης με δύο πιολέ. 4. Χρήση προσωρινών ασφαλειών (καρύδια, φρεντ, καρφιά, ιμάντες, αλουμινογωνιές). 5. Ρελέ (απλά, ισοσταθμισμένα, αναπτυσσόμενες δυνάμεις, υποβαθμίσεις, αντιμετώπιση επισφαλών τοποθετήσεων). 6. Ραπέλ (με όλες τις διαθέσιμες συσκευές ραπέλ). 7. Ραπέλ από ρελέ που μπορεί να ανακληθεί. 8. Ταυτόχρονη κίνηση (παράλληλη κίνηση με και χωρίς ενδιάμεσες ασφάλειες, σε όλα τα πεδία, χιόνι, βράχος, κόψη). 9. Προσανατολισμός (Νυχτερινή άσκηση, αναφορά απόκλισης). 10. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής (Προβλήματα Πρόσβασης, Αναρρίχησης, Επιστροφής). 11. Κίνδυνοι και αντιμετώπισή τους (Στο Αλπικό Πεδίο, με ή χωρίς χιόνι). 12. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες (Μέθοδοι πρόβλεψης, αναφορές σε πρόσφατα ατυχήματα). 13. Διάσωση σε ορθοπλαγιά (Αυτοδιάσωση και Οργανωμένη Διάσωση με ή χωρίς φορείο). 14. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης (Κατασκευή χιονότρυπας και διανυκτέρευση).

19 19 Διάρκεια: Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον οι έξι (6), ολοήμερες εκπαιδεύσεις σε χιονισμένο πεδίο στο Αλπικό Πεδίο, τουλάχιστον οι τρεις (3) σε μη Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου στο Αλπικό Πεδίο και μία (1) σε αίθουσα (Θεωρία). Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση αναρριχητικών διαδρομών η οποία να περιλαμβάνει: Τουλάχιστον 25 διαδρομές βράχου μίας σχοινιάς σε οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο βράχου κατά ελάχιστο V+ UIAA. Τουλάχιστον 7 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο V UIAA 70 m που απαιτούν τοπικά και χρήση προσωρινών ασφαλειών. Τουλάχιστον 7 πεζοπορικές αναβάσεις σε Ελληνικά Βουνά τη χειμερινή περίοδο. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις εισαγωγής: Επικεφαλής αναρρίχηση σε διαδρομή βράχου μίας σχοινιάς, που απαιτεί και χρήση προσωρινών ασφαλειών δυσκολίας τουλάχιστον V UIAA. Χρήση κραμπόν-πιολέ. Χειρισμοί σχοινιών. Χειρισμοί στο ρελέ. Χειρισμοί συσκευών ασφάλισης και συσκευών ραπέλ. Προσανατολισμός. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Σε μη Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου που βρίσκεται στο Αλπικό Πεδίο και σε Μικτό Πεδίο.

20 20 ΑΡΘΡΟ Ε5 Σχολή Ορειβατικού Σκι (Χιονοδρομία στο Αλπικό Πεδίο) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορούν να κινηθούν με τα ορειβατικά τους σκι αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον. Η Σχολή απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν Σκι κατάβασης. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Όλη η θεωρία και η πρακτική που περιγράφεται στη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων προσαρμοσμένη όμως στις ανάγκες του Ορειβατικού Σκι και δίνοντας έμφαση στις τεχνικές της Χιονοδρομίας. Επιπλέον: Θεωρία 1. Προπόνηση, φυσική κατάσταση (Προετοιμασία σώματος για χιονοδρομία, βασικές ασκήσεις). 2. Η διαφορά του χιονοδρόμου στο χιονισμένο πεδίο σε σχέση με τον Πεζοπόρο. 3. Διατροφή στο βουνό (Προετοιμασία διάσχισης ή μονοήμερη ανάβαση). 4. Εξοπλισμός και Τεχνολογία (Πέδιλα κάρβ, κάθετου αγώνα, με ίσιες ακμές, επιλογή, χρήση, συντήρηση, κραμπόν, μπατόν, κ.τ.λ.). 5. Προετοιμασία και εκτέλεσή διαδρομής-διάσχισης (Προβλήματα και εναλλακτικές). 6. Προβλήματα και Προτερήματα λόγω μεγάλης ταχύτητας διάσχισης με τα Ορειβατικά Σκι (Τραυματισμοί, μονοπάτια, χρόνοι, ύπαρξη και ποιότητες χιονιού κλπ). 7. Χρήση ράβδου και συσκευής ανευρέσεως θυμάτων χιονοστιβάδας. 8. Μεταφορά τραυματία (εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς με τα σκι, κατασκευή φορείου). 9. Ιστορία του Ορειβατικού σκι (Ελληνική και Παγκόσμια Χιονοδρομία). Πρακτική 1. Η Βασική στάση του σώματος στο Αλπικό Σκι (Χαρακτές και ολισθηρές στροφές, ταχύτητα, φρενάρισμα, κατανομές κάμψης, γωνιάσματος και πίεσης). 2. Η Βασική στάση του σώματος στο Ορειβατικό Σκι (ομοίως με πιο πάνω, επιπλέον σε διάφορες ποιότητες χιονιού). 3. Τεχνική ανάβασης με σκι (παράλληλο, uphill turn, kick turn). 4. Τεχνική κατάβασης με σκι, τεχνικές πούδρας, τεχνικές σφιχτού χιονιού, τεχνικές κρούστας κ.τ.λ. 5. Χρήση πιολέ, κραμπόν στο Ορειβατικό Σκι (στα πέδιλα και στις μπότες). 6. Πτώσεις στο χιόνι με πέδιλα, αυτοασφάλιση με χρήση μπατόν. 7. Προετοιμασία και εκτέλεσή διαδρομής-διάσχισης. 8. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες. 9. Χρήση φτυαριού, ράβδου και συσκευής ανευρέσεως θυμάτων χιονοστιβάδας. 10. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης με χρήση των πέδιλων ή όχι (διανυκτέρευση εντός κατά την κρίση του Εκπαιδευτή). 11. Μεταφορά τραυματία και κατασκευή φορείου. 12. Εξοπλισμός (συντήρηση, λείανση, κέρωμα).

21 21 Διάρκεια: Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες, από τις οποίες οι εννέα (9), ολοήμερες εκπαιδεύσεις σε χιονισμένο πεδίο (πρακτική) και η μία (1) ημέρα σε αίθουσα (Θεωρία Επίδειξη συντήρησης Εξοπλισμού). Προϋποθέσεις: Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις εισαγωγής: Άνετη κατάβαση κόκκινης πίστας με ελεγχόμενες στροφές σε Χιονοδρομικό Κέντρο με πέδιλα Κατάβασης (ή με ορειβατικά σκι). Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Στο Αλπικό Πεδίο.

22 ΑΡΘΡΟ Ε6 Σε περίπτωση αποτυχίας σε οποιαδήποτε Σχολή Ορειβατικής Κατάρτισης, ο υποψήφιος μπορεί να επανέλθει σε επόμενη Σχολή περατώνοντας το μέρος της Σχολής που έμεινε σε εκκρεμότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει στις εξετάσεις εισαγωγής (εφόσον αυτές προβλέπονται σχετικά). Τα δικαιολογητικά του υποψηφίου θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου στην ΕΟΟΑ. 22

23 23 ΣΤ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΡΘΡΟ ΣΤ1 Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου (Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν το έργο του Εκπαιδευτή Αναρρίχησης Βράχου. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη και εμβάθυνση σε όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται στην ύλη των Σχολών: Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Επιπλέον, γίνεται αναφορά και εμβάθυνση σε αντικείμενα που σχετίζονται με τη διδασκαλία και την ομάδα όπως: 1. Το πλαίσιο λειτουργίας του Βοηθού Εκπαιδευτή και του Εκπαιδευτή υπό την αιγίδα της ΕΟΟΑ. 2. Νομικά θέματα ευθύνες και υποχρεώσεις. 3. Αρχές διδασκαλίας και ψυχολογίας. 4. Ψυχολογία της ομάδας και η επίδραση του «φυσικού» Αρχηγού. 5. Αρχές καθοδήγησης ομάδας. 6. Τρόποι συμπεριφοράς. 7. Κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον στο Βουνό. 8. Ελληνική και παγκόσμια ιστορία της ορειβασίας. 9. Προπόνηση. 10. Πρώτες βοήθειες. 11. Επικοινωνία, ασύρματοι. 12. Υλικά εξοπλισμός. 13. Εξοπλισμός και συντήρηση αναρριχητικών πεδίων. 14. Εισαγωγή στους κανονισμούς Αγωνιστικής Αναρρίχησης (Μελέτη των κανονισμών της ΕΟΟΑ). Διάρκεια: Τουλάχιστον οκτώ (8) πλήρεις ημέρες σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου πολλών σχοινιών. Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση 45 αναρριχητικών διαδρομών η οποία να περιλαμβάνει: Τουλάχιστον 15 διαδρομές βράχου τουλάχιστον V UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου τουλάχιστον VΙ UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 20 διαδρομές βράχου τουλάχιστον VΙ+ UIAA πάνω από 70 m.

24 24 Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις εισαγωγής: Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ ελάχιστο VI+ UIAA, ελεύθερα με δικαίωμα και δεύτερης προσπάθειας. Χειρισμοί σχοινιών. Χειρισμοί στο ρελέ. Χειρισμοί συσκευών ασφάλισης και συσκευών ραπέλ. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου πολλών σχοινιών.

25 25 ΑΡΘΡΟ ΣΤ2 Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας (Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου και Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού στο Αλπικό Πεδίο - Αλπινισμός) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν το έργο του Εκπαιδευτή Ορειβασίας. Η Σχολή περιλαμβάνει δύο φάσεις: α) την Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου και β) την Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού στο Αλπικό Πεδίο. Η πρώτη φάση μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη Σχολή Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου (δεδομένου ότι τα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι κοινά) αλλά και σαν ανεξάρτητη φάση. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη και εμβάθυνση σε όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται στην ύλη των Σχολών: Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Ορειβασίας Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. Επιπλέον το περιεχόμενο της εκπαίδευσης εστιάζεται σε: 1. Χρήση φτυαριού, ράβδου και συσκευής ανευρέσεως θυμάτων χιονοστιβάδας. 2. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων (περίπτωση ατυχήματος στο χειμερινό πεδίο). Διάρκεια: τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) πλήρεις ημέρες εκ των οποίων οι δώδεκα (12) αφορούν σε αναρριχήσεις Βράχου σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου και στο Αλπικό Πεδίο, ενώ οι υπόλοιπες σε Αναρριχήσεις Μικτού στο Αλπικό Πεδίο. Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση 40 αναρριχητικών διαδρομών η οποία να περιλαμβάνει: Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο V UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο VΙ UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου στο Αλπικό Πεδίο κατά ελάχιστο V- UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 5 διαδρομές μικτές κατά ελάχιστο Μ2+ UIAA πάνω από 200 m. Τουλάχιστον 5 διαδρομές χιονιού πάγου κατά ελάχιστο 45 μοίρες πάνω από 200 m. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ.

26 26 Εξετάσεις εισαγωγής: Εξέταση στον Προσανατολισμό. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αναρρίχησης βράχου δυσκολίας κατ ελάχιστο VI+ UIAA ελεύθερα με δικαίωμα και δεύτερης προσπάθειας. Εξέταση με ορειβατικά υποδήματα σε διαδρομές αναρρίχησης βράχου V UIAA χωρίς πτώση. Μια τουλάχιστον εξέταση αναρρίχησης σε πάγο ή χιόνι με κλίση άνω των 50 μοιρών. Εξέταση στους χειρισμούς με τα σχοινιά και στα ρελέ. Εξέταση στις τεχνικές χιονιού-πάγου. Εξέταση στις τεχνικές πιολέ κραμπόν. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: α) Σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου πολλών σχοινιών, β) Σε μη Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου που βρίσκεται στο Αλπικό Πεδίο και γ) σε Μικτό Πεδίο.

27 27 ΑΡΘΡΟ ΣΤ3 Σχολή Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου (Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για εκπαίδευση στο αντικείμενο της Αναρρίχησης Βράχου. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη και εμβάθυνση σε όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται στην ύλη των Σχολών: Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. Επιπλέον το περιεχόμενο της εκπαίδευσης εστιάζεται σε: 1. Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν από τους υποψηφίους ως Βοηθοί Εκπαιδευτές Αναρρίχησης Βράχου. 2. Οργάνωση και Συντήρηση Οργανωμένων Αναρριχητικών Πεδίων. 3. Οργάνωση Αναρριχητικών Συναντήσεων σε Οργανωμένο Πεδίο Βράχου. 4. Κανονισμούς Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Οργάνωση Αγώνων Αγωνιστικής Αναρρίχησης. Διάρκεια: τουλάχιστον οκτώ (8) πλήρεις ημέρες σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου και τουλάχιστον δύο (2) ημέρες σε οργανωμένη αναρριχητική πίστα. Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση 50 αναρριχητικών διαδρομών η οποία να περιλαμβάνει: Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο VΙ UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο VΙ+ UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 20 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο VΙΙ+ UIAA πάνω από 30 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές βράχου κατά ελάχιστο VΙΙ UIAA πάνω από 120 m. Εκπαιδευτική εμπειρία: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Βοηθός Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου στο σωματείο του, σε Σχολές Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Βοηθός Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου σε μια τουλάχιστον εκδήλωση Σχολής Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ.

28 28 Εξετάσεις εισαγωγής: Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε ασφαλισμένη διαδρομή αναρρίχησης βράχου τουλάχιστον VIΙ+ UIAA ελεύθερα με δικαίωμα και δεύτερης προσπάθειας. Χειρισμοί σχοινιών. Χειρισμοί αυτοδιάσωσης. Εξετάσεις στη θεωρία της Αναρρίχησης. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: Σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου πολλών σχοινιών.

29 29 ΑΡΘΡΟ ΣΤ4 Σχολή Εκπαιδευτών Ορειβασίας (Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο και Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού στο Αλπικό Πεδίο - Αλπινισμός) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η παροχή εκπαίδευσης, ώστε να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις σχετικές γνώσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για εκπαίδευση στο αντικείμενο της Ορειβασίας. Η Σχολή περιλαμβάνει δύο φάσεις: α) την Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου και β) την Αναρρίχηση Βράχου και Μικτού στο Αλπικό Πεδίο. Η πρώτη φάση μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη Σχολή Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου (δεδομένου ότι τα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι κοινά) αλλά και σαν ανεξάρτητη φάση. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη σε όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται στην ύλη των Σχολών: Ορειβασίας Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας. Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. Επιπλέον το περιεχόμενο της εκπαίδευσης εστιάζεται σε: 1. Προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν από τους υποψηφίους ως Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβασίας. 2. Οργάνωση Αναρριχητικών Συναντήσεων στο Αλπικό Πεδίο. 3. Συντήρηση Καταφυγίων. Διάρκεια: τουλάχιστον εικοσιπέντε (25) πλήρεις ημέρες εκ των οποίων οι έξι (6) σε βουνό των Άλπεων (εφ όσον κριθεί απαραίτητο), οι δώδεκα (12) κατά ελάχιστο σε Πεδίο Βράχου στο Αλπικό Πεδίο και σε Οργανωμένο Πεδίο Αναρρίχησης Βράχου και οι έξι (6) κατά ελάχιστο σε Μικτό Πεδίο στο Αλπικό Πεδίο. Επιπλέον, τουλάχιστον μία (1) ημέρα θεωρία. Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται κατάσταση 60 αναρριχητικών διαδρομών η οποία να περιλαμβάνει: Τουλάχιστον 10 διαδρομές αναρρίχησης βράχου ελάχιστης δυσκολίας VΙ UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές αναρρίχησης βράχου ελάχιστης δυσκολίας VΙ+ UIAA πάνω από 150 m. Τουλάχιστον 10 διαδρομές αναρρίχησης βράχου ελάχιστης δυσκολίας VΙΙ UIAA πάνω από 120 m.

30 30 Τουλάχιστον 15 διαδρομές αναρρίχησης βράχου σε βουνό ελάχιστης δυσκολίας V+ UIAA πάνω από 200 m. Τουλάχιστον 8 διαδρομές μικτές ελάχιστης δυσκολίας Μ3 πάνω από 200 m (βλέπε και Παράρτημα 3). Τουλάχιστον 7 διαδρομές χιονιού πάγου ελάχιστης δυσκολίας 60 μοιρών πάνω από 200 m. Εκπαιδευτική εμπειρία: Ο υποψήφιος πρέπει να έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, σαν βοηθός εκπαιδευτής Ορειβασίας στο σωματείο του, τουλάχιστον 2 χρόνια σε Σχολές Αρχαρίων. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του, σαν βοηθός εκπαιδευτής Ορειβασίας σε μια τουλάχιστον εκδήλωση Σχολής Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Εξετάσεις εισαγωγής: Εξέταση στον Προσανατολισμό. Εξέταση με αναρριχητικά υποδήματα σε διαδρομές αναρρίχησης βράχου βαθμού δυσκολίας κατ ελάχιστον VIΙ UIAA ελεύθερα με δικαίωμα και δεύτερης προσπάθειας. Εξέταση με ορειβατικές μπότες σε διαδρομές αναρρίχησης βράχου δυσκολίας V+ UIAA. Μια τουλάχιστον εξέταση αναρρίχησης σε πάγο ή χιόνι με ελάχιστη κλίση 60 μοιρών. Εξέταση στους χειρισμούς και στις τεχνικές χιονιού-πάγου. Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Τόπος Διεξαγωγής: α) Σε Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου πολλών σχοινιών, β) Σε μη Οργανωμένο Αναρριχητικό Πεδίο Βράχου που βρίσκεται στο Αλπικό Πεδίο και γ) σε Μικτό Πεδίο.

31 ΑΡΘΡΟ ΣΤ5 Σε περίπτωση αποτυχίας σε οποιαδήποτε Σχολή Εκπαιδευτικής Κατάρτισης, ο υποψήφιος μπορεί να επανέλθει σε επόμενη προκήρυξη της ίδιας Σχολής περατώνοντας το μέρος της Σχολής που έμεινε σε εκκρεμότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει στις εξετάσεις εισαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος, υποβάλλει εκ νέου αίτηση στην ΕΟΟΑ. 31

32 32 Ζ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΕΟΟΑ Ο πτυχιούχος εκπαιδευτής δεν είναι εμψυχωτής τουριστών που προτείνει το αθλητικό προϊόν «με το κλειδί στο χέρι», αλλά είναι η ψυχή μιας συλλογικής διαδικασίας, ο υποκινητής της δράσης, το σημείο αναφοράς μέσα στην ομάδα, ο εγγυητής της ασφάλειας και αποστολή του είναι να γίνεται περιττός από τη στιγμή που οι γνώσεις θεωρητικές και πρακτικές που ο ίδιος έχει κατακτήσει έχουν μεταδοθεί στους άλλους. Maurice Pichon - διευθυντής της F.F.M.E. ΑΡΘΡΟ Ζ1 Οι Διπλωματούχοι Βοηθοί Εκπαιδευτές Αναρρίχησης Βράχου έχουν την εξουσιοδότηση από την EOOA να: Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Σχολές που επιβλέπονται από την EOOA σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου υπό την εποπτεία και τις εντολές του «υπεύθυνου Εκπαιδευτή» (βλέπε και Άρθρο Β5). Οργανώνουν ή συντηρούν αναρριχητικά πεδία βάση εγκεκριμένου σχεδίου από την EOOA υπό την εποπτεία Εκπαιδευτή, εφόσον κληθούν από την ΕΟΟΑ. ΑΡΘΡΟ Ζ2 Οι Διπλωματούχοι Βοηθοί Εκπαιδευτές Ορειβασίας έχουν την εξουσιοδότηση από την EOOA να: Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Σχολές που επιβλέπονται από την EOOA πάντα υπό την εποπτεία και τις εντολές «του υπεύθυνου Εκπαιδευτή». Να οργανώνουν ή να συντηρούν αναρριχητικά πεδία βάση εγκεκριμένου σχεδίου από την EOOA, υπό την εποπτεία Εκπαιδευτή, εφόσον κληθούν από την ΕΟΟΑ. ΑΡΘΡΟ Ζ3 Οι Διπλωματούχοι Εκπαιδευτές Αναρρίχησης Βράχου έχουν εξουσιοδότηση από την EOOA να: Εκπαιδεύουν και να διδάσκουν σε Σχολές που επιβλέπονται από την ΕΟΟΑ σε Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου (βλέπε και Άρθρο Β5). Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΟΟΑ. Οργανώνουν και εξοπλίζουν Οργανωμένα Αναρριχητικά Πεδία Βράχου (βλέπε και Άρθρο Β5), εφόσον κληθούν από την ΕΟΟΑ.

33 33 ΑΡΘΡΟ Ζ4 Οι Διπλωματούχοι Εκπαιδευτές Ορειβασίας έχουν εξουσιοδότηση από την EOOA να: Εκπαιδεύουν και να διδάσκουν σε Σχολές που επιβλέπονται από την EOOA. Οργανώνουν, να εξοπλίζουν και να ασφαλίζουν αναρριχητικά πεδία, εφόσον κληθούν από την ΕΟΟΑ. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΟΟΑ. ΑΡΘΡΟ Ζ5 Οι Διπλωματούχοι Βοηθοί Εκπαιδευτές και οι Εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ υποχρεούνται 1 : Να τηρούν τον Εκπαιδευτικό Κανονισμό της ΕΟΟΑ. Να τηρούν τους κανόνες ορειβατικής δεοντολογίας. Να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Να τηρούν τους κοινά αποδεκτούς κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Να προσφέρουν τη βοήθεια τους σε κάθε περίπτωση ατυχήματος. Τυχόν άρνηση ή αδιαφορία τους τιμωρείται ακόμη και με οριστική έκπτωση από τον τίτλο, εκτός και αν απειλείται άμεσα η ζωή των ίδιων ή άλλων που συνοδεύουν. Να συντάσσουν τεχνική αναφορά για ατύχημα που υπέπεσε στην αντίληψή τους και να ενημερώνουν την ΕΟΟΑ σχετικά. ΑΡΘΡΟ Ζ6 Ο τίτλος του Βοηθού Εκπαιδευτή και του Εκπαιδευτή που απονέμει η EOOA δύναται να χρησιμοποιείται από τους κατόχους του τίτλου μόνο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της EOOA και των Σωματείων της. Προσοχή: Οι τίτλοι αυτοί (Βοηθού Εκπαιδευτή και Εκπαιδευτή) δεν αποτελούν Επαγγελματικό Τίτλο. 1 αφορά και τους Οδηγούς Ελληνικών Βουνών, που περιγράφονται στο άρθρο Η2.

34 34 Η. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΑΡΘΡΟ Η1 Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων Σωματείων ΕΟΟΑ (Πεζοπορική Συνοδεία σε πεδία που δεν απαιτούνται τεχνικές ασφάλισης, όλες τις εποχές) Στόχος: Βασικός στόχος του Σεμιναρίου είναι να εμπλουτίσουν οι συμμετέχοντες τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους, για τη Συνοδεία Ομάδων Σωματείων σε Ορεινές Πεζοπορίες στα πλαίσια των αναβάσεων των Ορειβατικών Σωματείων στα οποία ανήκουν. Περιεχόμενο Σεμιναρίου: Σύντομη επανάληψη σε όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται στην ύλη της Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων. Επιπλέον δίνεται έμφαση στα πιο κάτω αντικείμενα: Ψυχολογία της ομάδας και η επίδραση του «φυσικού» Αρχηγού. Αρχές συνοδείας και ψυχολογίας της ομάδας. Αντιμετώπιση Κρίσεων. Ασύρματη Επικοινωνία. Προγραμματισμός και προετοιμασία διαδρομών. Διάρκεια: τουλάχιστον τέσσερις (4) ημέρες εκ των οποίων η μία (1) σε χιονισμένο πεδίο. Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι είναι απόφοιτοι Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων και διαθέτουν πιστοποιημένη ορειβατική δράση τουλάχιστον δύο (2) ετών στα ελληνικά βουνά. Δικαίωμα συμμετοχής στο Σεμινάριο έχουν και όσοι δεν είναι απόφοιτοι Σχολής Ορειβασίας Αρχαρίων, αλλά διαθέτουν πιστοποιημένη ορειβατική δράση τουλάχιστον πέντε (5) ετών στα ελληνικά βουνά. Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι ενήλικες. Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη του Σεμιναρίου της ΕΟΟΑ. Προσοχή: Η βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του Σεμιναρίου Αρχηγών Αναβάσεων της ΕΟΟΑ δεν αποτελεί Επαγγελματικό Τίτλο.

35 35 ΑΡΘΡΟ Η2 Σχολή Οδηγών Ελληνικών Βουνών (Οδήγηση 2 σε όλα τα Πεδία με όλες τις Τεχνικές) Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να οδηγούν Άτομα στο Βουνό σε πεδία που απαιτούνται Τεχνικές Ασφάλισης. Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Σύντομη επανάληψη σε όλα τα αντικείμενα που περιγράφονται στην ύλη των Σχολών: Ορειβασίας Αρχαρίων. Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων. Σχολή Ορειβατικού Σκι. Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου. Σχολή Συνοδών Αναβάσεων. Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου. Βοηθών Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. Βοηθών Εκπαιδευτών Ορειβασίας. Εκπαιδευτών Αναρρίχησης Βράχου. Εκπαιδευτών Ορειβασίας. Επιπλέον δίνεται έμφαση στα θέματα που αφορούν στην Οδήγηση Ατόμων στο Βουνό, όπως: 1. Οδήγηση ορειβατών με χρήση σχοινιού σε όλα τα πεδία (χιόνι, πάγος, βράχος, ξερό έδαφος) και με όλες τις τεχνικές (Πεζοπορία, Αναρρίχηση, Ορειβατικό Σκι). 2. Διάσωση Ορειβατών σε όλα τα πεδία και με όλες τις τεχνικές. 3. Ενημέρωση σχετικά με το επάγγελμα του Οδηγού Βουνού. Διάρκεια: τουλάχιστον δέκα (10) πλήρεις ημέρες. Προϋποθέσεις: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πληρούν τα τυπικά κριτήρια, όπως αυτά προκύπτουν από το Άρθρο Β6. Επιπλέον απαιτείται: Ο υποψήφιος να κατέχει τον Τίτλο του Εκπαιδευτή Ορειβασίας με ημερομηνία αποφοίτησης τουλάχιστον δύο (2) χρόνια πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της Σχολής Οδηγών Ελληνικών Βουνών. Ο υποψήφιος να κατέχει Δίπλωμα Σχολής Ορειβατικού Σκι με ημερομηνία αποφοίτησης τουλάχιστον δύο (2) χρόνια πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της Σχολής. Ο υποψήφιος να έχει αξιόλογη Αναρριχητική δράση κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας (2) πριν την ημερομηνία πραγματοποίησης της Σχολής, που να ανταποκρίνεται σε αυτή του Εκπαιδευτή Ορειβασίας, όπως περιγράφηκε στο Άρθρο ΣΤ4. 2 Guiding

36 36 Εξετάσεις εισαγωγής: Ο υποψήφιος εξετάζεται στις τεχνικές της Χιονοδρομίας, δεδομένου ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία υπάρχει μόνο μία Σχολή Ορειβατικού Σκι. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται η επάρκεια στην: Άνετη κατάβαση με ελεγχόμενες στροφές (μικρής, μεσαίας και μεγάλης ακτίνας καμπυλότητας) μαύρης πίστας σε χιονοδρομικό κέντρο με Σκι Κατάβασης χωρίς σακίδιο (Alpine Ski). Άνετη κατάβαση με ελεγχόμενες στροφές (μικρής, μεσαίας και μεγάλης ακτίνας καμπυλότητας) σε πλαγιά εκτός πίστας, μέγιστης κλίσης 35 μοιρών με Ορειβατικά Σκι και με σακίδιο 6 Kg (Mountaineering Ski). Άνετη κατάβαση πλαγιάς χιονιού κλίσης μέχρι 40 μοίρες εκτός πίστας σε όλες τις ποιότητες του χιονιού (φρέσκο ξηρό/υγρό, παλιό υγρό/ξηρό, παγωμένο) και σε όλα τα πεδία (χιονισμένο, δάσος με μη συνεχή χιόνωση) με Ορειβατικά Σκι και σακίδιο έως 8 Kg. Άνεση στις τεχνικές ανάβασης uphill-turn και kick-turn. Άνετη και αποδοτική χρήση των συσκευών ανίχνευσης θύματος από χιονοστιβάδα και προσεγγίζοντας το θύμα με τα Ορειβατικά Σκι. Γνώση Προσανατολισμού με παράλληλη χρήση των Ορειβατικών Σκι. Φυσική κατάσταση (ανάβαση και κατάβαση κατ ελάχιστο 500 m υψομετρικής διαφοράς την ώρα, σε δοκιμασία 2 ωρών και μήκους 8 Km) Εξετάσεις αποφοίτησης σε όλη την ύλη της Σχολής. Προϋποθέσεις: Επιπλέον προϋποθέσεις θα περιγράφονται στην προκήρυξη της Σχολής της ΕΟΟΑ. Τόπος Διεξαγωγής: Σε Ελληνικό Βουνό που έχει Αλπικά χαρακτηριστικά και διαθέτει καταφύγιο. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται σε Βουνό με Χιονοδρομικό Κέντρο. Σημείωση Ι: Σε περίπτωση αποτυχίας στη Σχολή Οδηγών Βουνού, ο υποψήφιος μπορεί να επανέλθει σε επόμενη προκήρυξη της ίδιας Σχολής περατώνοντας το μέρος της Σχολής που έμεινε σε εκκρεμότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει στις εξετάσεις εισαγωγής. Σημείωση ΙΙ: Οι Διπλωματούχοι Οδηγοί Ελληνικών Βουνών της ΕΟΟΑ έχουν εξουσιοδότηση από την EOOA να Οδηγούν Άτομα στο Βουνό, σε οποιοδήποτε πεδίο και με οποιαδήποτε τεχνική. Επίσης μπορούν να διδάσκουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της ΕΟΟΑ τα αντικείμενα στα οποία έχουν καταρτιστεί και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Σωματεία της ΕΟΟΑ, εφόσον κληθούν από αυτά. Προσοχή: Ο τίτλος του Οδηγού Ελληνικών Βουνών της ΕΟΟΑ απονέμεται βάσει του Α.Ν.864/37, Αρ.19-ΦΕΚ(Α)621.

37 37 Θ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Θ1 Σχολή Χαρακτών Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η κατάρτιση Χαρακτών για τους Αγώνες Ορειβατικού Σκι της ΕΟΟΑ. Προϋποθέσεις: Θα ανακοινώνονται στην προκήρυξη της ΕΟΟΑ μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΟΑ. ΑΡΘΡΟ Θ2 Σχολή Χαρακτών Αγωνιστικής Αναρρίχησης Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η κατάρτιση Χαρακτών για τους Αγώνες Αγωνιστικής Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ. Προϋποθέσεις: Θα ανακοινώνονται στην προκήρυξη της ΕΟΟΑ μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΟΑ. ΑΡΘΡΟ Θ3 Σχολή Κριτών Αγωνιστικής Αναρρίχησης Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η κατάρτιση Κριτών για τους Αγώνες Αγωνιστικής Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ. Προϋποθέσεις: Θα ανακοινώνονται στην προκήρυξη της ΕΟΟΑ μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΟΑ. ΑΡΘΡΟ Θ4 Σχολή Κριτών Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η κατάρτιση Κριτών για τους Αγώνες Ορειβατικού Σκι της ΕΟΟΑ. Προϋποθέσεις: Θα ανακοινώνονται στην προκήρυξη της ΕΟΟΑ μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΟΑ.

38 38 ΑΡΘΡΟ Θ5 Σχολή Προπονητών Αγωνιστικού Ορειβατικού Σκι ΕΟΟΑ-ΓΓΑ Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η κατάρτιση Προπονητών αποκλειστικά και μόνο για τους Αθλητές Ορειβατικού Σκι της ΕΟΟΑ. Η Σχολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και απονέμει Επαγγελματικό Τίτλο (Προπονητής Γ Κατηγορίας). Προϋποθέσεις: Θα ανακοινώνονται στην προκήρυξη των ΕΟΟΑ/ΓΓΑ μετά από απόφαση των ΕΟΟΑ/ΓΓΑ. ΑΡΘΡΟ Θ6 Σχολή Προπονητών Αγωνιστικής Αναρρίχησης ΕΟΟΑ-ΓΓΑ Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι η κατάρτιση Προπονητών αποκλειστικά και μόνο για τους Αθλητές Αγωνιστικής Αναρρίχησης της ΕΟΟΑ. Η Σχολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και απονέμει Επαγγελματικό Τίτλο (Προπονητής Γ Κατηγορίας). Προϋποθέσεις: Θα ανακοινώνονται στην προκήρυξη των ΕΟΟΑ/ΓΓΑ μετά από απόφαση των ΕΟΟΑ/ΓΓΑ.

39 39 Ι. ΧΡΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ Οι Διπλωματούχοι Βοηθοί Εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ, Εκπαιδευτές της ΕΟΟΑ, Προπονητές της ΕΟΟΑ, Χαράκτες της ΕΟΟΑ και Κριτές της ΕΟΟΑ, υποχρεούνται να μεριμνούν, ώστε σε κάθε έγγραφη αναφορά 3 του Τίτλου τους να αναγράφεται: 1. ο Πλήρης Ακριβής Τίτλος, όπως αυτός προκύπτει από το αντίστοιχο Δίπλωμα που τους έχει χορηγηθεί από την ΕΟΟΑ, 2. ο Αριθμός Απόφασης και η Ημερομηνία χορήγησης του συγκεκριμένου Τίτλου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΟΑ (μέσα σε παρένθεση σε συνέχεια του Τίτλου που περιγράφεται στο 1). Για τους Διπλωματούχους Οδηγούς Ελληνικών Βουνών της ΕΟΟΑ, εκτός των ανωτέρω (1 και 2), θα πρέπει να αναγράφεται εντός της παρένθεσης και ο αριθμός του Αναγκαστικού Νόμου βάσει του οποίου τους απονεμήθηκε ο συγκεκριμένος Τίτλος από την ΕΟΟΑ. Η ακριβής διατύπωση παρουσιάζεται στα επόμενα παραδείγματα: Νίκος Νικολάου, Βοηθός Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου (ΕΟΟΑ, #10/ ) Νίκος Νικολάου, Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας (ΕΟΟΑ, #11/ ) Νίκος Νικολάου, Βοηθός Εκπαιδευτής Ορειβατικού Σκι (ΕΟΟΑ, #12/ ) Νίκος Νικολάου, Εκπαιδευτής Αναρρίχησης Βράχου (ΕΟΟΑ, #15/ ) Νίκος Νικολάου, Εκπαιδευτής Ορειβατικού Σκι (ΕΟΟΑ, #23/ ) Νίκος Νικολάου, Εκπαιδευτής Ορειβασίας (ΕΟΟΑ, #14/ ) Νίκος Νικολάου, Οδηγός Ελληνικών Βουνών (ΕΟΟΑ, #05/ , Α.Ν.864/37-ΦΕΚ(Α)) Νίκος Νικολάου, Προπονητής Ορειβασίας Γ Κατηγορίας (ΕΟΟΑ-ΓΓΑ, #07/ ) Νίκος Νικολάου, Χαράκτης Αγώνων Ορειβατικού Σκι (ΕΟΟΑ, #11/ ) Νίκος Νικολάου, Χαράκτης Αγώνων Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ, #13/ ) Νίκος Νικολάου, Κριτής Αγώνων Ορειβατικού Σκι (ΕΟΟΑ, #10/ ) Νίκος Νικολάου, Κριτής Αγώνων Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ, #13/ ) 3 Περιοδικός τύπος, Εφημερίδες, Διαφημιστικά έντυπα, Ιστοσελίδες, Βιογραφικά σημειώματα, Συνεντεύξεις κ.λπ.

40 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Υπόδειγμα Αίτησης 40

41 41 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 Απολογισμός Σχολής (έντυπο προς συμπλήρωση και αποστολή στην ΕΟΟΑ) Σωματείο: Είδος Σχολής (υπογραμμίστε): Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Μέσου Επιπέδου Χρονική Περίοδος (από-μέχρι): Ημερομηνία Κατάθεσης Φάκελου Σχολής στην ΕΟΟΑ: Υπεύθυνος Εκπαιδευτής (Όνομα και υπογραφή): Ο Πρόεδρος του Σωματείου (Όνομα, υπογραφή και σφραγίδα): ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΧΟΛΗΣ Ονομ/μο εκπαιδευτή: Τίτλος: Ονομ/μο εκπαιδευτή: Τίτλος: Ονομ/μο εκπαιδευτή: Τίτλος: Ονομ/μο εκπαιδευτή: Τίτλος: Ονομ/μο εκπαιδευτή: Τίτλος: Ονομ/μο εκπαιδευτή: Τίτλος: ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1η εκδήλωση Βουνό πεδίο: Εκπαιδευτές Ονομαστικά: 2η εκδήλωση Βουνό πεδίο: Εκπαιδευτές Ονομαστικά: 3η εκδήλωση Βουνό πεδίο: Εκπαιδευτές Ονομαστικά: Αριθμός Συμμετεχόντων: Αριθμός Συμμετεχόντων: Αριθμός Συμμετεχόντων: 4η εκδήλωση

42 42 Βουνό πεδίο: Εκπαιδευτές Ονομαστικά: 5η εκδήλωση Βουνό πεδίο: Εκπαιδευτές Ονομαστικά: 6η εκδήλωση Βουνό πεδίο: Εκπαιδευτές Ονομαστικά: Αριθμός Συμμετεχόντων: Αριθμός Συμμετεχόντων: Αριθμός Συμμετεχόντων: ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΣΧΟΛΗΣ (αναγράψτε α/α, Όνομα και Επώνυμο)

43 43 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 Πίνακες Τεχνικής Δυσκολίας (Μ1) βράχος έως ΙΙ UIAA (M2) βράχος έως IV UIAA (M3) βράχος έως V UIAA (M4) βράχος έως VI UIAA (M5) βράχος έως VI/VII UIAA (M6) βράχος έως VII UIAA (M7) βράχος έως VIII UIAA (M8) βράχος έως IX UIAA (M9/10) βράχος έως X UIAA

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ο.Ο.Α Α. ΓΕΝΙΚΑ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ο.Ο.Α Α. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Ο.Ο.Α ΑΡΘΡΟ 1. Α. ΓΕΝΙΚΑ 1.1. Η εκπαίδευση είναι ο πυρήνας για την εκπλήρωση των σκοπών κάθε μεγάλου αθλητικού ή/και κοινωνικού οργανισμού. Η εκπαίδευση απαιτεί και προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ. Επίπεδα και Ύλη Σχολών Αναρρίχησης

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ. Επίπεδα και Ύλη Σχολών Αναρρίχησης ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ Επίπεδα και Ύλη Σχολών Αναρρίχησης 2 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΒΡΑΧΟΥ Η σχολή αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015

Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015 Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων Άνοιξη 2015 Σκοπός της σχολής είναι η τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε μετά τη σχολή να μπορούν οι συμμετέχοντες αναρριχητές να πραγματοποιούν με τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ Νοέμβριος 2007 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΛΛΑΓΩΝ Α/Α Απόφαση ΔΣ Ημερομηνία Κεφάλαιο Άρθρο Περιεχόμενο 1 ΒΕ 6 30 10 2009 2 2.4. Εξερεύνηση Χρυσού Βέλους 2

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΡΑΣΕΩΝ Νοέµβριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ σελ. 4 1. ΙΑΚΡΙΣΗ ΡΑΣΕΩΝ σελ. 4 2. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΕΚ ΡΟΜΗ σελ. 6 2.1. Προϋποθέσεις ιεξαγωγής σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης στο Αθλητικό Κέντρο του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών.

Κανονισµός λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης στο Αθλητικό Κέντρο του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών. Κανονισµός λειτουργίας της πίστας αναρρίχησης στο Αθλητικό Κέντρο του Ε.Ο.Σ. Αχαρνών. 1. Διάρκεια λειτουργίας αναρριχητικής πίστας κατ έτος: Εννέα (9) µήνες το έτος (θα παραµένει κλειστή τους µήνες Ιούνιο,

Διαβάστε περισσότερα

"Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων

Άθληση για Όλους Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων "Άθληση για Όλους" Οδηγός ιαχείρισης Προγραµµάτων Επιµέλεια Έκδοσης: Αθανάσιος Κουστέλιος Πρόλογος «...η Δημόσια Υγεία είναι επένδυση για τη διατήρηση και βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας...»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015

ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015 ΣΧΟΛΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΚΙ 2015 Ο ΕΟΣ Αθηνών προκηρύσσει την οργάνωση Σχολής Ορειβατικού Σκι για το χειµώνα 2015. Συνεχίζοντας την πλούσια και πρωτοπόρα στον ελλαδικό χώρο παράδοση στην ορειβασία και την χιονοδροµία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ Τετραμηνιαία Έκδοση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού 1. Ιδιοκτήτης - Εκδότης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1 η ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1 η ΕΚΘΕΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2009 στα πλαίσια του Ν. 3374/2005 ΛΑΡΙΣΑ Φεβρουάριος 2010 ΠΡΌΛΟΓΟΣ... 6 1. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΉΣ ΑΞΙΟΛΌΓΗΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών ΠΘ 1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών ΠΘ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών ΠΘ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Α. ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Άρθρο 1. Εισαγωγή 1.Αποστολή 2.Στόχοι 4 4 4 4 3. Γενικές Διατάξεις 4-5 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ METAΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ METAΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ METAΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 Σελ. 1 από 37 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί υπόδειγμα Κανονισμού Μεταπτυχιακών Σπουδών,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΣΚΗΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών Ιανουάριος 2008 Συγγραφή - Επιμέλεια: Ευθύμιος Κιουμουρτζόγλου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΤΥΡΟΛΟΥ για την Καλύτερη Aσκηση των Αθλημάτων του Βουνού.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΤΥΡΟΛΟΥ για την Καλύτερη Aσκηση των Αθλημάτων του Βουνού. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΤΥΡΟΛΟΥ για την Καλύτερη Aσκηση των Αθλημάτων του Βουνού. Εισαγωγικό σημείωμα Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια ανθρώπων ασκούν την ορειβασία και την αναρρίχηση. Σε πολλές χώρες τα αθλήματα βουνού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΣΚΗΣΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ» Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών Νοέμβριος 2012 Συγγραφή - Επιμέλεια: Ευθύμιος

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Υπερελαφρών Πτητικών Αθλητικών Μηχανών

Κανονισμός Υπερελαφρών Πτητικών Αθλητικών Μηχανών Κανονισμός Υπερελαφρών Πτητικών Αθλητικών Μηχανών Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις: 1.1 Της συμβάσεως του Σικάγο περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας που κυρώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΜΣ) στην «ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» M.Sc. in Advanced Physiotherapy Αναλυτικές Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΟΔΟΥ ΜΕΡΟΣ 3 Ο ΚΛΑΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ Εγκρίθηκε στις 25.6.2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 3 2. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ... 3 3. ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, Φεβρουάριος 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 4 Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ... 4 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 MΕΡΟΣ Α':...4 ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...4 ΑΡΘΡΟ 1 - ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ...4 ΑΡΘΡΟ 2 - ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΤΙΤΛΟΙ...5 ΑΡΘΡΟ 3 - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1ο : Άρθρο 2ο : Άρθρο 3ο : Άρθρο ο 4 : Άρθρο ο 5 : Άρθρο ο 6 : Άρθρο ο 7 : Άρθρο ο 8 : Άρθρο 9ο : Άρθρο 10ο : Άρθρο 11ο :

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1ο : Άρθρο 2ο : Άρθρο 3ο : Άρθρο ο 4 : Άρθρο ο 5 : Άρθρο ο 6 : Άρθρο ο 7 : Άρθρο ο 8 : Άρθρο 9ο : Άρθρο 10ο : Άρθρο 11ο : ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Άρθρο 1 ο : Γενικές Διατάξεις.. 1 Άρθρο 2 ο : Έδρα του Π.Μ.Σ.... 1 Άρθρο 3 ο : Διοίκηση και Οργανωτική Δομή του Προγράμματος... 1 Άρθρο 4 ο : Αντικείμενο και Σκοπός του Προγράμματος 3 Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. 1. Ο εσωτερικός Κανονισμός του Ομίλου. Έγκριση, συμπλήρωση, τροποποίηση.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. 1. Ο εσωτερικός Κανονισμός του Ομίλου. Έγκριση, συμπλήρωση, τροποποίηση. 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τίτλοι Περιεχομένων ΜΕΡΟΣ Α ΠΡΟΟΙΜΙΟ 1. Τι είναι και τι επιδιώκει ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου ΜΕΡΟΣ Β Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ 111149 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ II ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΟΧΗΣ Επιμέλεια: Τσουρέκας Τιμολέων Έκδοση 2012 492 2 300 Αγώνες Σκι Δρόμων Αντοχής 300.1 Όλοι οι αγώνες Δρόμων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, Απρίλιος 2015 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ... 4 Άρθρο 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ... 4 Άρθρο 2

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (BEACH VOLLEYBALL)

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (BEACH VOLLEYBALL) ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (BEACH VOLLEYBALL) ΑΡΘΡΟ 1 ο : Δικαιοδοσία 1.1. Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαιρίσεως (Ε.Ο.ΠΕ.) είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών ΠΘ 1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών ΠΘ 1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανονισμός μεταπτυχιακών σπουδών ΠΘ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Α. ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ 4 Άρθρο 1. Εισαγωγή 4 1.Αποστολή 4 2.Στόχοι 4 3. Γενικές Διατάξεις 4-5 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (2007-2013) ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Το έργο συγχρηματοδοτείται από το

Διαβάστε περισσότερα

Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Δ Ι Α Ι Τ Η Σ Ι Α Σ Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ο Υ Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Σ Υ Λ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Σ ΚΑΙ Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η Σ

Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Δ Ι Α Ι Τ Η Σ Ι Α Σ Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ο Υ Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Σ Υ Λ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Σ ΚΑΙ Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η Σ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Δ Ι Α Ι Τ Η Σ Ι Α Σ Π Ο Δ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ο Υ Κ Α Ν Ο Ν Ι Σ Μ Ο Σ Υ Λ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Σ ΚΑΙ Ε Φ Α Ρ Μ Ο Γ Η Σ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Περιεχόμενα ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΟΡΩΝ... 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ... 3 ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ Ε Ι Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ Ε Ι Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τ Ε Ι Δ Υ Τ Ι Κ Η Σ Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Α Σ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΚΟΖΑΝΗ 1 Πίνακας περιεχομένων Πρόλογος... 4 1. Η διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ 1 ο : Δικαιοδοσία

ΑΡΘΡΟ 1 ο : Δικαιοδοσία ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ (BEACH VOLLEYBALL). ΑΡΘΡΟ 1 ο : Δικαιοδοσία 1.1 Η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαιρίσεως (Ε.Ο.ΠΕ.) είναι

Διαβάστε περισσότερα