11 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑΞΗ Α

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "11 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑΞΗ Α"

Transcript

1 11 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑΞΗ Α ΚΑΒΑΛΑ 2013

2 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Το έναυσμα ν ασχοληθούμε στην τάξη με τα συναισθήματα το πήραμε από ένα περιστατικό ανάμεσα σε δυο παιδιά (μάλωσαν και το ένα χτύπησε το άλλο), αποφασίσαμε να θέσουμε το περιστατικό σε συζήτηση στην ολομέλεια της ομάδας και να μιλήσουμε για τα συναισθήματα. Όλα τα συναισθήματα επιτρέπονται, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» συναισθήματα, σημασία έχει να τα αναγνωρίζουμε και να τα διαχειριζόμαστε. Επιμέρους θέματα: Γνώσεις των συναισθημάτων Έλεγχος των συναισθημάτων Αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων Χειρισμός των σχέσεων Η ταυτότητα της τάξης: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές της Α τάξης του 11 ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι: Βουλγαρίδου Χριστίνα, Διαλυνά Μαρία-Φωτεινή, Κρητικού Θεμελίνα, Ντερβίση Ορνέλα, Γιουρούκη Κωνσταντίνα, Μιχαηλίδης Χρήστος-Αχιλέας, Πανακούλια Ευδοξία-Νεκταρία, Μερντάνι Κριστιάν, Γερακάκης Ελευθέριος, Λαχανά Βασίλειος, Γούντμπριτζ Λεωνίδας, Ζαβρακίδης Δημήτριος, Τσολάκης Παρασκευάς, Καραβελίδης Βασίλειος, Κιομουρτζής Νικόλαος, Μανάφης Ηλίας, Μπιτσάκου Αλέξανδρος, Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος, Σαλιακούρας Νικόλαος, Καΐμάκη Παναγιώτα-Ελένη, Κλεοβούλου Ελπινίκη, Γκέντζος Ιωάννης, Κωνσταντινίδου Δέσποινα-Ειρήνη, Λυμπεράκη Σωτηρία, Ουρανού Χαρίκλεια, Λουλέ Γεώργιος, Τσιλογεώργη Κυράνθη, Φραγκάκη Ευδοκία. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Κοσμίδου Σωτηρία, Καζανίδου Μαρία.

3 Διάρκεια προγράμματος:12 διδακτικές ώρες. Στόχοι του προγράμματος: Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Να αναπτύξουν την αυτοεκτίμηση και την ικανότητα συνεργασίας. Να συνειδητοποιήσουν τη μοναδικότητα του καθενός Να δουν τις ομοιότητες και τις διαφορές με τους άλλους και να αναπτύξουν σχέσεις αλληλοσεβασμού. Συνεργασία με φορείς και άτομα: Συνεργασία με ψυχολόγους του ΟΚΑΝΑ Καβάλας και τους γονείς των παιδιών. Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τους γονείς των παιδιών στείλαμε στους γονείς μια επιστολή: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ Συναισθηματική ωριμότητα, είναι η ικανότητα του παιδιού να αναγνωρίζει και να εκφράζει τόσο θετικά όσο και αρνητικά συναισθήματα, με ποικίλους τρόπους, που να ταιριάζουν σε κάθε περίσταση επικοινωνίας. Είναι, επίσης, η ικανότητα της ενσυναίσθησης (το να βάζουν τον εαυτό τους στη θέση του άλλου) και της προθυμίας να βοηθήσουν άλλους που έχουν ανάγκη. Τα παιδιά που είναι συναισθηματικά υγιή και ώριμα, εκφράζουν αυτά που νιώθουν αλλά είναι και σε θέση να κατανοήσουν τους άλλους. Είναι τα παιδιά που κάνουν εύκολα φίλους και βιώνουν τη σχολική ζωή ως μια ευχάριστη εμπειρία. Τα παιδιά αυτά συνήθως: βοηθούν άλλα παιδιά που έχουν χτυπήσει ή δείχνουν στεναχωρημένα προθυμοποιούνται να βοηθήσουν άλλα παιδιά σε μια εργασία, όταν αντιληφθούν ότι αυτά δυσκολεύονται προσπαθούν να σταματήσουν ένα καβγά ή να λύσουν μια διαφωνία προσκαλούν άλλα παιδιά σε ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα δείχνουν σημάδια ενσυναίσθησης Πώς τα βοηθούμε να καλλιεργήσουν αυτές τις δεξιότητες - Συμβουλές σε γονείς τα εξασκούμε στην περιγραφή συναισθημάτων, π.χ. «Νομίζω πως ο φίλος σου ο Γιώργος σήμερα είναι λυπημένος. Τον βλέπεις; Δε χαμογελάει.» δώστε το καλό παράδειγμα, δείχνοντάς τους πως κι εσείς νοιάζεστε για τους άλλους ανθρώπους. Τα παιδιά αντιγράφουν τις δικές σας συμπεριφορές. Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς μια έκρηξη θυμού του παιδιού μας, θα πρέπει να σκεφτόμαστε αρχικά ότι εμείς λειτουργούμε ως πρότυπα μίμησης γι αυτά: Οι δυνατές φωνές και ιδιαίτερα μια σωματική τιμωρία είναι καλύτερο να αποφεύγονται! Η χρήση φράσεων όπως: «είσαι κακό παιδί», (δεν υπάρχουν κακά παιδιά αλλά κακές πράξεις). Επιδοκιμάζουμε και επικρίνουμε πάντα τη πράξη του παιδιού και όχι το ίδιο το παιδί!

4 Αγνοούμε τυχόν άσχημες κουβέντες του παιδιού και το βοηθάμε να ηρεμήσει απομονώνοντάς το για λίγα λεπτά για παράδειγμα στο δωμάτιό του. Ο χρόνος που θέτουμε είναι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού (2χρονών για 2 λεπτά κ.λ.π)! Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε να ενθαρρύνουμε και να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας όταν υιοθετούν μια επιθυμητή συμπεριφορά. Με λίγη υπομονή και σταθερότητα απ τη μεριά μας, η οποιαδήποτε αρνητική συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να περιοριστεί και να αποκτηθεί και ο απαραίτητος έλεγχος του θυμού του!!! ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμπεριλαμβάνουν άλλα παιδιά στο παιχνίδι τους επιβραβεύσετε τα όποτε βοηθούν άλλους, π.χ. «Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που βοήθησες την αδερφή σου σήμερα με τα μαθήματά της!» μιλήστε στα παιδιά σας για οποιεσδήποτε αλλαγές στην καθημερινή τους ρουτίνα, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένα Με τον όρο κοινωνικές δεξιότητες εννοούμε την ικανότητα των παιδιών να συνεργάζονται, να περνούν καλά με τους άλλους και να κάνουν φίλους. Ακόμα, στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνεται η ικανότητα ανάληψης ευθύνης, η επίδειξη σεβασμού, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και προσαρμογής σε ρουτίνες.. Τα παιδιά αυτά: υπακούουν σε κανονισμούς και ακολουθούν οδηγίες έχουν καλές σχέσεις με άλλα παιδιά και ενήλικες έχουν πολλούς φίλους και δεν προσκολλώνται μόνο σε μερικούς έχουν αυτοέλεγχο επιλύουν προβλήματα χωρίς τη βοήθεια ή την παρέμβαση ενηλίκων προσαρμόζονται σε καινούριες ρουτίνες είναι ανεχτικά με τα λάθη των άλλων προσέχουν και φροντίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα σέβονται τους άλλους, ειδικά τους μεγαλύτερους αρέσκονται στο να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες και να παίζουν καινούρια παιχνίδια Πώς τα βοηθούμε να καλλιεργήσουν αυτές τις δεξιότητες - Συμβουλές σε γονείς δίνετε στα παιδιά επιλογές ώστε να εξασκηθούν στην ανάληψη αποφάσεων να δίνετε το καλό παράδειγμα με τις δικές σας φιλικές/κοινωνικές σχέσεις και υποχρεώσεις παίζετε μαζί τους παιχνίδια όπως «Ο Γιάννης λέει», για να τα εξασκήσετε στο να ακολουθούν οδηγίες και να ακούν προσεχτικά να κανονίζετε συχνά συναντήσεις με άλλα παιδιά για να έχουν την ευκαιρία να παίξουν, να μοιραστούν και να περιμένουν τη σειρά τους προετοιμάστε τα παιδιά για κάθε αλλαγή ενασχόλησης/δραστηριότητας, π.χ. «Σε 5 λεπτά θα πας για ύπνο».

5 Μεθοδολογία προγράμματος: Η μεθοδολογία του προγράμματος βασίζεται στην βιωματική συνεργατική μέθοδο. Αυτή επιτυγχάνεται μέσα από: θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών, συζητήσεις, ομαδικά παιχνίδια, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική. Συμβόλαιο συνεργασίας ομάδων Παρακολουθώ προσεκτικά τοις συμμαθητές μου και τη δασκάλα μου όταν μιλάνε. Ρωτάω να μου εξηγούν ότι δε καταλαβαίνω. Λέω τη γνώμη μου χωρίς να φοβάμαι να μην κάνω λάθη γιατί από αυτά μαθαίνω. Παίρνω το λόγο περιμένοντας υπομονετικά και σηκώνοντας το χέρι μου. Συνεργάζομαι στην ομάδα μου χαμηλόφωνα. Δε σηκώνομαι από τη καρέκλα μου αν δε μου έχει ζητηθεί. Το παιδί της ημέρας φέρνει τις εργασίες στην έδρα της δασκάλας. Ταχτοποιώ το θρανίο κ αι τη τσάντα μου διατηρώντας τα καθαρά. Διαθεματική προσέγγιση Μέσα από διάφορες δραστηριότητες προσπαθούμε να κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Τα παιδιά διατύπωσαν τις προτάσεις τους και τις καταγράψαμε: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Να μάθουμε ποια είναι τα συναισθήματά μας (Ελπινίκη) Να ζωγραφίσουμε με χρώματα τα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμό, φόβο (Ντένη) Να τραγουδήσουμε διάφορα τραγούδια για τα συναισθήματα (Χαρά) Να παίξουμε παιχνίδια ρόλων με δακτυλόκουκλες (Νικόλας) Να διαβάσουμε παραμύθια και να τα δραματοποιήσουμε (Ευδοκία) Να κάνουμε αφίσα (Αλέξανδρος) Να ακούσουμε κλασική μουσική και να χορέψουμε εκφράζοντας με το σώμα μας τα συναισθήματα (Γιώτα)

6 Γλώσσα Καλλιεργήσαμε τις δεξιότητες της γραφής-ομιλίας: Κάναμε γλωσσικές ασκήσεις: - Ανάγνωση Παραμυθιού «Η παλέτα των συναισθημάτων» Η παλέτα των συναισθημάτων 1. Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, ένα από τα παιδιά εξέφρασε την απορία τι σημαίνει η λέξη «συναίσθημα». Συζητήσαμε στην ολομέλεια της τάξης, τι σημαίνει για τα παιδιά και καταγράψαμε τις απόψεις τους σε χαρτί του μέτρου. Τι σημαίνει για σας η λέξη «συναίσθημα»

7 -Δημιουργία Λεξικού βασικών συναισθημάτων (Λύπη, ντροπή, θυμός, φόβος, χαρά, αγάπη) το οποίο και γράψανε τα παιδιά στον Ηλεκτρονικός Υπολογιστής της τάξης μας για να το χρησιμοποιούν τα παιδιά όταν θέλουν να γράψουν τις λέξεις στις εργασίες τους. Έπειτα γράψαμε προτάσεις με αυτές τις λέξεις και προσπάθησαν να ταυτίσουν το ουσιαστικό με το επίθετο, π.χ. θυμός θυμωμένος, φόβος- φοβισμένος και άλλα. Συμπληρώσαμε και το σταυρόλεξο των συναισθημάτων. Το λεξικό και το σταυρόλεξο των συναισθημάτων. 2. Φωτοτυπήσαμε εικόνες του παραμυθιού και μιλήσαμε για το πώς αισθάνεται η συναισθηματικούλα σε κάθε μια από αυτές (λύπη, απορία, περιέργεια, φόβο κ.α.) Είπαμε πότε νοιώθουμε εμείς κάποια από τα συναισθήματα. 3. Αντιστοιχίσαμε τις λέξεις (λύπη, φόβος, χαρά, ) με τις εικόνες του παραμυθιού. Βρήκαμε ποιο ρήμα ταιριάζει σε κάθε συναίσθημα Χαρά---χαίρομαι λύπη ---λυπάμαι αγάπη--αγαπώ στεναχώρια---στεναχωριέμαι και προσπαθήσαμε να βρούμε το ρήμα και να το αντιστοιχήσουμε με το ουσιαστικό.

8 Φωτοτυπήσαμε εικόνες του παραμυθιού και μιλήσαμε για το πώς αισθάνεται η συναισθηματικούλα - Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των δικαιωμάτων των παιδιών είπαμε τι χρειάζονται τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα και κάναμε το δέντρο των ευχών. Τα παιδιά έγραψαν ευχές για όλα τα παιδιά του κόσμου.

9 -Διαβάσαμε επίσης το απόσπασμα από το ανθολόγιο «θα σ αγαπώ ότι και αν γίνει» και έπειτα εικονογραφήσαμε κάθε ομάδα τον ουρανό της αγάπης. Τα παιδιά έγραψαν το όνομα ενός αγαπημένου τους προσώπου σε αστέρι και ζωγράφισαν τον ουρανό της αγάπης. -Δουλέψαμε αντίστοιχα, με τη δραστηριότητα "χαίρομαι όταν...,λυπάμαι όταν... φοβάμαι όταν.". Ζητήσαμε από ένα ένα τα παιδιά να μας πουν κάτι που τα κάνει να χαίρονται, φοβούνται,κτλ. Έπειτα, να προτείνουν μια λύση, έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το φόβο τους. Καταγράφουμε τις απαντήσεις των παιδιών σε φύλλο εργασίας, όπου πρέπει να ζωγραφίσουν αυτό που τα φοβίζει,τα στεναχωρεί, τα θυμώνει κτλ. Νικόλας: Χαίρομαι όταν παίζω μπάσκετ. Ευδοκία: Χαίρομαι όταν χορεύω μπαλέτο. Ματούλα: Λυπάμαι όταν με μαλώνουν. Ντένη: Χαίρομαι όταν παίζω με τον αδελφό μου. Ευδοξία: Στεναχωριέμαι όταν δε με παίζουν οι φίλοι μου. Ελπινίκη: Χαίρομαι όταν πηγαίνουμε στο Μετρό για ψώνια. Κων/νος: Φοβάμαι το λύκο και την αρκούδα- Θα φωνάξω το μπαμπά μου, που είναι πολύ δυνατός να τη σκοτώσει. Χριστίνα: Φοβάμαι το σκοτάδι- Όταν θα έρχεται εγώ θα κοιμάμαι και θα ξυπνάω όταν βγαίνει ο ήλιος. Βασίλης: Φοβάμαι τα μηχανάκια γιατί κάνουν θόρυβο- Όταν περνάνε θα κλείνω τα αυτιά μου. Μελίνα: Φοβάμαι τις νυχτερίδες- Να μη τις ενοχλώ, οπότε και αυτές δε θα με πειράζουν. Σωτηρία: Δε φοβάμαι τίποτα είμαι δυνατή σαν λιοντάρι!

10 Δραστηριότητα "χαίρομαι όταν...,λυπάμαι όταν... φοβάμαι όταν.". Μαθηματικά Ομαδικά παιχνίδια για τα συναισθήματα με ομαδοποίηση, με έννοιες χώρου και με αντίθετα συναισθήματα (ΛΥΠΗ - ΧΑΡΑ, ΝΤΡΟΠΗ -ΤΟΛΜΗ, ΘΥΜΟΣ - ΗΡΕΜΙΑ, ΦΟΒΟΣ - ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΓΑΠΗ ΖΗΛΙΑ). Αγγλικά Εκμάθηση, στα αγγλικά, των βασικών συναισθημάτων (αγάπη, χαρά, λύπη, θυμός, ντροπή, φόβος,), μέσω εκφράσεων προσώπου, χρήση χεριών/εικόνων, δραματοποίηση, αντιστοίχιση συναισθήματος με εικόνα, σχετικά τραγούδια. Αισθητική αγωγή Ζωγραφίσαμε: Δημιουργίες των μικρών μαθητών με διαφόρων ειδών φατσούλες.

11 Πραγματοποιήσαμε τη δραστηριότητα: Ο κάδος των συναισθημάτων Κουβεντιάζουμε για τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα. Ποιά είναι αυτά; Δημιουργούμε με τη βοήθεια δυο κουτιών δυο ομάδες συναισθημάτων μέσα στις οποίες τοποθετούμε αντίστοιχα εικόνες με τα θετικά (χαρά, ευτυχία, αγάπη, ενθουσιασμός κ.α.) και στο άλλο εικόνες με τα αρνητικά συναισθήματα (λύπη, φόβος, απογοήτευση, θλίψη κ. α) Τι πρέπει να κάνουμε με τα κακά συναισθήματα που νιώθουμε; Τι πρέπει να κάνουμε με τα καλά συναισθήματα; Αποφασίζουμε ότι τα κακά συναισθήματα πρέπει να τα διώχνουμε από μέσα μας, ενώ τα καλά να τα φυλάμε στην καρδούλα μας. Ο κάδος των συναισθημάτων Θεατρική αγωγή Μοιράσαμε ρόλους και δραματοποιήσαμε το παραμύθι που διαβάσαμε «η παλέτα των συναισθημάτων» Μια απ τις δραστηριότητες που κάναμε και άρεσε πολύ στα παιδιά, ήταν το παιχνίδι με το ζάρι των συναισθημάτων. Καθισμένα στο κύκλο, ένα -ένα παιδί ερχόταν, έριχνε το ζάρι και μιμούνταν τη φατσούλα με το συναίσθημα που πετύχαινε. Πότε γινόταν θυμωμένο, πότε χαρούμενο ή λυπημένο και πότε έκπληκτο! Είμαι θυμωμένος!!! Είμαι έκπληκτη!!!είμαι χαρούμενος!!! Καταγράψαμε σε χαρτί του μέτρου πώς αντιδρά το σώμα μας ή πώς νιώθουμε όταν είμαστε θυμωμένοι και υπογράψαμε δίπλα στην καταγραφή μας. Ζωγραφίσαμε τι μας θυμώνει, διπλώσαμε τις ζωγραφιές και τις ρίξαμε στο αντίστοιχο κουτί. Κάθε παιδί ερχόταν και με κλειστά μάτια, επέλεγε μια ζωγραφιά, την ξεδίπλωνε, αναγνώριζε από το όνομα σε ποιον φίλο/η ανήκε, την περιέγραφε και την έδειχνε στην ομάδα. Ύστερα την έπαιρνε το παιδί που τη ζωγράφισε και ερχόταν σαν τιμώμενο πρόσωπο στο κέντρο της ομάδας, εξηγούσε τη ζωγραφιά του και η υπόλοιπη ομάδα πρότεινε τρόπους διαχείρισης ή και αλλαγής της κατάστασης που θύμωνε το φίλο/η μας.

12 Μετά μιλήσαμε για το δράκο του φόβου, που όπως πιστεύουν στην Κίνα, παίρνει μακριά τους φόβους μας. Η ιδέα είναι από τον "Κήπο των συναισθημάτων" της Νίκης Κάντζου. Ο δράκος του φόβου, που όπως πιστεύουν στην Κίνα, παίρνει μακριά τους φόβους μας. Η ιδέα είναι από τον "Κήπο των συναισθημάτων" της Νίκης Κάντζου. Μουσική - Επιλέξαμε διάφορα κομμάτια κλασικής μουσικής για παιδιά με διαφορετικές μελωδίες κατάλληλες για να μπορούμε να χορέψουμε και να κινηθούμε στο χώρο ελεύθερα, εκφράζοντας άλλοτε θυμό, άλλοτε λύπη, χαρά ή φόβο μόνο μέσα από την κίνησή μας και τις εκφράσεις μας. Κάθε φορά που εναλλάσσονταν τα κομμάτια εναλλάσσονταν και οι κινήσεις και ο τρόπος που εκφράζονταν τα παιδιά. 1.Carl Orff Carmina Buranaγια το ΦΟΒΟ 2.Mozart.Andante για την ΗΡΕΜΙΑ 3.Rodrigo.Concierto de Aranjuez για την ΛΥΠΗ 4.Vivaldi.winder για το ΦΟΒΟ 5.Beethoven.Symphony No 9, για την ΧΑΡΑ. Αξιολόγηση Για την αξιολόγηση του προγράμματος μας είδαμε μια ταινία με θέμα: «Ζώα και συναισθήματα» και δώσαμε στα παιδιά ένα φύλλο αξιολόγησης για να εκμαιεύσουμε τις γνώσεις που πήρανε. Από τις απαντήσεις των παιδιών και πραγματοποιώντας όλες τις παραπάνω δραστηριότητες με τα παιδιά και συζητώντας συνεχώς μαζί τους θεωρούμε ότι πετύχαμε σε ένα ικανοποιητικό βαθμό τους στόχους που αρχικά είχαμε θέσει. Τα παιδιά είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι κυρίως μέσα από το παιχνίδι και με την δική μας ενθάρρυνση

13 μπόρεσαν να προσεγγίσουν το θέμα των συναισθημάτων, να ευαισθητοποιηθούν σημαντικά και να αντιληφθούν ότι όλα τα συναισθήματα επιτρέπονται, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» συναισθήματα, σημασία έχει να τα αναγνωρίζουμε και να τα διαχειριζόμαστε. Συμπλήρωσε το φύλλο αξιολόγησης: Πότε λύνεις τη διαφορά σου με κάποιον που θύμωσε; Όταν κάθεσαι και μαλώνεις και ότι προκύψει; Όταν τον αποφεύγεις και την άλλη μέρα κουβεντιάζεις μαζί του; Όταν μαλώνεις στο διάλειμμα τι προτιμάς να κάνεις; Χτυπάς το συμμαθητή σου; Πηγαίνεις στον/ην δασκάλα/ο σου; Όταν κάποιος σε κοροϊδέψει τι κάνεις; Τον πιστεύεις και κάθεσαι και στενοχωριέσαι; Τον αποφεύγεις; Μαλώνεις μαζί του; Τι κάνεις για να μπεις σε ένα παιχνίδι που δε σε θέλουν; Τους χαλάς το παιχνίδι; Φεύγεις; Τους παρατηρείς και μπαίνεις όταν σε φωνάξουν; Ο συμμαθητής σου δε έχει γόμα: Του δίνεις; Αν του δίνεις τι σκέφτεσαι; Μπορεί να χρειαστώ και εγώ. Στεναχωριέμαι που δε έχει. Είναι φίλος μου.

14 Ο συμμαθητής σου έχει μια ωραία γόμα και σου αρέσει. Τι κάνεις; Την παίρνεις κρυφά από τη τσάντα; Ζητάς από τον συμμαθητή σου να σου τη δεις; Μάλωσες με κάποιο παιδί και δε το παίζεις. Όμως εκείνο κάθεται στεναχωρημένο. Τι κάνεις τότε; Δε σε ενδιαφέρει συνεχίζεις το παιχνίδι σου; Του εξηγείς το λόγο που δε το παίζεις αλλά δε το παίζεις; Το φωνάζεις να παίξετε; Για να έχει κάποιο φίλο αρκεί: Να σου πει μόνο ότι σε έχει φίλο; Να αισθάνεσαι καλά όταν παίζεις μαζί του; Τι καινούργιο έμαθες από το πρόγραμμα; Φοβάμαι λιγότερο, δανείζω πράγματα ευκολότερα στους συμμαθητές μου, δε μαλώνω, ζητάω ευγενικά από τους άλλους κάτι και αυτό έχει αποτέλεσμα, δε δίνω σημασία πια σε άλλους που με κοροϊδεύουν και δε ανταποδίδω τις συμπεριφορές τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 1 ...... «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» «Γράφουν τα μέλη της ομάδας μου κάτι καλό για εμένα» 3 ...

Διαβάστε περισσότερα

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα»

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» ...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά», κάνει πράξη την ολιστική

Διαβάστε περισσότερα

...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω»

...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω» ...... «Γράφω πότε ένιωσα χαρά στις διακοπές του Πάσχα. Εξηγώ τι έγινε και χάρηκα. Ζωγραφίζω» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Τάξης μας

Το Τραγούδι της Τάξης μας Το ταξίδι ξεκινά Το Τραγούδι της Τάξης μας Είμαστε παιδιά καλά και μας αρέσουν τα γλυκά Είμαστε χαρούμενοι και φιλικοί, μας αρέσει η διασκέδαση και η γυμναστική Η σκανταλιά είναι στο μυαλό μας και το πείραγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΜΠΛΟΥΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΑΞΗ: Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κοινωνική ικανότητα αντανακλά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ιάρκεια επεξεργασίας: Τρεις µήνες, από τις 20 Σεπτεµβρίου ως τις 20 εκεµβρίου του 2002, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης.

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ιάρκεια επεξεργασίας: Τρεις µήνες, από τις 20 Σεπτεµβρίου ως τις 20 εκεµβρίου του 2002, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ» Τάξη Β 5 ο ηµοτικό Σχολείο Χολαργού ασκάλα: Κατσιφή Σπυριδούλα 1 ΣΚΟΠΟΣ: Η αυτεπίγνωση των συναισθηµάτων των µαθητών και ο έλεγχος τους και η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ biblio final2.indd 1 1/20/10 4:14:14 PM Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF), που ιδρύθηκε το 1959, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός του είναι να επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ 1 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου

13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου Τάξη Α Σχολ. Έτος: 2014-2015 Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη- Άννα Νίκα ( Δασκάλα Α1) Στο πρόγραμμα συμμετείχαν: Θεοδώρα Κιόση ( Δασκάλα Α2) Κωνσταντίνα Αραπάκη

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: Εγώ αποφασίζω... ναι αλλά πως; Ερευνητική εργασία- Project Β τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη

3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ. Θέμα: Εγώ αποφασίζω... ναι αλλά πως; Ερευνητική εργασία- Project Β τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη 3 ο ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Θέμα: Εγώ αποφασίζω... ναι αλλά πως; Ερευνητική εργασία- Project Β τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χρυσή Βιδαλάκη Ζωγράφου 2013-2014 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή-συνοπτική αιτιολόγηση του θέματος

Διαβάστε περισσότερα

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012.

Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. Μάρω Κασπαρή, ΕΕΠ Προσχολικής Αγωγής, Νόπη Νικολάου Τηλεμάχου, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, Ελένη Λοΐζου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εαρινό Εξάμηνο 2012. ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Παρασκευή Δημητριάδη Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4 Σχολικός Εκφοβισμός Καλώς ήλθατε! Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στην πράξη:

Αξιολόγηση στην πράξη: Αξιολόγηση στην πράξη: Εναλλακτικές Μορφές Αξιολόγησης & Ατομικός Φάκελος νηπίου (Portfolio) Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος ης 47 Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ιανουάριος 2012 Οι σημειώσεις που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας

ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας 1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πώς να δώσετε κίνητρα στο παιδί σας Η εργασία μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει τα παιδιά να θυμηθούν τι έχουν μάθει στο σχολείο, να ασκήσουν τις δεξιότητες που διδάσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς. Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Αντιμετώπιση Προβλημάτων Συμπεριφοράς Στόχοι Κριτήρια Προσδιορισμού των Προβλημάτων Συμπεριφοράς Η Συμπεριφορική Προσέγγιση Η Οικοσυστημική Προσέγγιση Η Ενεργητική Ακρόαση Ερωτήσεις Αυτοαξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν,

Μάθημα γαλλικών ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των. τα γράμματα και τις τέχνες. γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μάθημα γαλλικών Δεν ήξερα πώς ν αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάνω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ... 4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ... 6 Παρουσιάστε τα συναισθήματα σας... 8. Πώς να νιώσετε καλύτερα...

ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ... 4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ... 6 Παρουσιάστε τα συναισθήματα σας... 8. Πώς να νιώσετε καλύτερα... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ... 4 ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ... 6 Παρουσιάστε τα συναισθήματα σας... 8 Πώς να νιώσετε καλύτερα... 9 ΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων

Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Κρατούμενοι Υποστήριξη Κρατουμένων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Άννα-Μαρία Ζωάκου Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών «Ήχος και Φύση: μια εκπαιδευτική πρόταση» Γενικά περί ήχου Διδακτικός στόχος: Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών 1η θεματική ενότητα Α) Να κατανοηθεί τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται

Διαβάστε περισσότερα