ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ"

Transcript

1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α1. Ο Γ. Ιωάννου αντλεί τα θέματά του κυρίως από τα παιδικά του χρόνια, τον κόσμο της προσφυγιάς, τον πόλεμο, τη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων. Παραδείγματα μέσα από το κείμενο Παιδικά χρόνια «Η γυναίκα βούρκωσε, να υποπτευόμαστε» Αναφορά στην οικογένεια του αφηγητή, όταν ήταν παιδί και ιδιαίτερα στη γιαγιά του. Κόσμος της προσφυγιάς «Και τα επόμενα λόγια μας τα αμπελοχώραφα εκεί κάτω» η οικογένεια του Γ. Ιωάννου ήταν οικογένεια προσφύγων από την Α. Θράκη που αναγκάστηκε να αφήσει για πάντα τη γη και το σπίτι της εκεί, λόγω τις επίσημης ανταλλαγής προσφύγων, και ζούσε με τη νοσταλγία και τον καημό της πατρίδας. Πόλεμος «Μια ιταλιάνικη μπόμπα γκρεμίσει» αναφορά στους βομβαρδισμούς των Ιταλών, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. Θεσσαλονίκη «Το δικό μας έκαμνε κάτι μεγάλα, σε όλο το Ισλαχανέ κι ακόμα πιο πέρα» Το Ισλαχανέ ήταν περιοχή της Θεσσαλονίκης και είναι γνωστό ότι ο Γ. Ιωάννου μεγάλωσε, ως παιδί προσφύγων από την Α. Θράκη, στη Θεσσαλονίκη. Τρόπος ζωής των απλών ανθρώπων «Εμείς, πάντως, δεν παραλείπαμε μας ζητούσε» Οι απλοί άνθρωποι αυθόρμητα μοιράζονταν τα αγαθά τους με τους άλλους ανθρώπους. Β1.α) Το βιωματικό στοιχείο ως έκφραση i) σκέψεων προβληματισμών και ii) συναισθημάτων του αφηγητή συγγραφέα μπορεί να στηρίξει την άποψη

2 του Αναστάσιου Βιστωνίτη, ότι δηλαδή Ο αφηγητής είναι η κυριάρχη ατομική συνείδηση. i) Η αποκάλυψη αυτή στην αρχή μας τάραξε.... κι αμπελοχώραφα εκεί κάτω..... νοσταλγία της Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι αντιδράσεις της οικογένειας του αφηγητή συγγραφέα, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων επισκέψεων της γυναίκας, καθώς και η συμπάθεια έως και συγκίνηση που νιώθουν τελικά γι αυτήν, αντί του αναμενόμενου εθνικιστικού μένους, εκφράζει ένα γνήσιο αντιπολεμικό πνεύμα και, γενικότερα, τη βιωματική προσέγγιση της προσφυγιάς, ως κοινής δυστυχίας όλων των λαών, εκ μέρους του αφηγητή συγγραφέα. ii) Αν γίνει αυτό,.... εξαμβλώματος Εκτός από την απαξίωση του, ο αφηγητής συγγραφέας εκφράζει και την αγωνία του για τη σταδιακή αστικοποίηση και την κυριαρχία της οικιστικής του σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Γι αυτό λοιπόν το λόγο, σα μικρό παιδί, προλέγει κάτι που φαίνεται σαν παραμύθι, ότι,δηλαδή, θα παραφυλάει μέρα και νύχτα μήπως και μπορέσει να εμποδίσει ή, έστω, να καθυστερήσει το χτίσιμο του νέου εξαμβλώματος, όπως χαρακτηρίζει το κτίριο που θα χτιστεί. Εναλλακτικά, ως βιωματικό στοιχείο μπορεί να θεωρηθεί και η έκφραση της εμπειρίας του αφηγητή συγγραφέα από τον κόσμο και το δράμα των προσφύγων, ακόμα και για γεγονότα που δε συνιστούν αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπως η αναφορά στη χαμένη πατρίδα, τα σπίτια και τα αμπελοχώραφα, καθώς ο Γ. Ιωάννου δεν έζησε τον ξεριζωμό της οικογένειάς του από την Α. Θράκη.

3 β)τα βασικά χρονικά επίπεδα πάνω στα οποία οργανώνεται η αφήγηση, είναι τρία. Με αφετηρία δηλαδή το αφηγηματικό παρόν, η αφηγηματική κειμενική δράση αναπτύσσεται μέσω αναδρομικών αφηγήσεων, καθώς και μιας πρόδρομης αφήγησης. α)το αφηγηματικό παρόν / παροντικός χρόνος, το οποίο είναι, ταυτόχρονα, και χρόνος συγγραφής του έργου και μέρος του ιστορικού χρόνου. ( Τώρα ετοιμάζονται να τη γκρεμίσουν οι γελοίοι.... το πονηρό μυαλό τους ). β) Μελλοντικός χρόνος Πρόδρομη αφήγηση ( Παραπομπή στο Β1αii. ( Αν γίνει αυτό, θα παραφυλάγω.... του νέου εξαμβλώματος ). γ) Παρελθοντικός χρόνος Τρία επίπεδα παρελθοντικού χρόνου i) Δεν ξαναφάνηκε η μαυροφορεμενή εκείνη γυναίκα, Δεν θα την ξαναδούμε από τότε.... φρικαλέες, Την προηγούμενη φορά,.... ματαείδα Αναδρομική αφήγηση με αφετηρία το αφηγηματικό παρόν, αναφερόμενη στο χρονικό διάστημα μετά από την τελευταία επίσκεψη της άγνωστης μαυροφορεμένης γυναίκας και μέχρι το αφηγηματικό παρόν, ii) η μαυροφορεμένη εκείνη γυναίκα.... χωρίς να καταφέρει να το γκρεμίσει Αναδρομική εγκιβωτισμένη αφήγηση με αφετηρία την αναδρομική αφήγηση (i), αναφερόμενη στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβαν χώρα οι επισκέψεις της μαυροφορεμένης γυναίκας στο σπίτι του αφηγτή συγγραφέα (περίπου από το 1936 μέχρι λίγο μετά τον πόλεμο) και ii) Στο σπίτι αυτό καθόταν ένας μπέης.... δεν ματαείδα Αναδρομική εγκιβωτισμένη αφήγηση με αφετηρία την αναδρομική αφήγηση (i), αναφερόμενη σε απώτερο παρελθόν, όταν ακόμη ζούσε εκεί ο μπέης με την κόρη του, πριν την επίσημη ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Β2. α) κλεφτές ματιές κοίταζε για λίγο κάθε φορά, στιγμιαία, για να μη γίνει αντιληπτή.

4 Κάθεται κατατσακισμένη στο κατώφλι κάθεται στο κατώφλι εξαντλημένη,όχι μόνο σωματικά, αλλά και ηθικά, ψυχικά. μας είχε μαλακώσει την καρδιά δε νιώθαμε κανένα πλέον αρνητικό συναίσθημα γι αυτήν. κατάγυμνη αυλή η αυλή χωρίς τη ντουτιά. αφράτο μάρμαρο ολόλευκο, καθαρό μάρμαρο. β) Η ειρωνεία του αφηγητή εντοπίζεται στην παρέκβαση σχόλιό του με θέμα τη πολυκατοικία που χτίστηκε στη θέση του σπιτιού στο οποίο έμενε με την οικογένειά του, καθώς και στο γεγονός ότι επίκειται, στο αφηγηματικό παρόν, πάλι να γκρεμιστεί, για να χτιστεί κάτι, άγνωστο τι ακριβώς, αλλά σίγουρα κάτι για το οποίο νιώθει εκ των προτέρων πλήρη απαξίωση. Ο αφηγητής, δηλαδή, αναφέρεται στην οικιστική του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής και τους φορείς της με ειρωνεία, προκειμένου να αναδειχθεί άμεσα η αντίθεση μεταξύ του λαϊκού μη αστικού πολιτισμού και του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής, ο οποίος, σύμφωνα με αυτόν, αποξενώνει τον άνθρωπο από τη φύση του και τις αληθινές αξίες της ζωής ( συμμορία, οι γελοίοι, η ρητορική ερώτηση ποιος ξέρει τι μεγαλεπήβολο σχέδιο.... μυαλό τους ). Γ1. α) Η γυναίκα παραμένει στο κατώφλι της αυλής, για να έχει τη δυνατότητα να κοιτάζει το σπίτι, την αυλή, όσο μπορεί περισσότερο, καθώς, βέβαια, δεν μπορεί να μείνει μέσα στην αυλή του ξένου σπιτιού και, ακόμα περισσότερο, μέσα στο ξένο σπίτι χωρίς δικαιολογία, αφού δεν αποκαλύπτει στην οικογένεια του αφηγητή συγγραφέα την ταυτότητά της. Η γυναίκα, δηλαδή, φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη και μάλλον βιωματική σχέση με το σπίτι, διότι δημιουργεί την εντύπωση ότι κατακλύζεται από συγκίνηση και είναι απορροφημένη από δικές της σκέψεις, κλείνοντας τα μάτια και παραμιλώντας, συλλαβίζοντας παράξενα για την οικογένεια του αφηγητήσυγγραφέα ονόματα.

5 β) Όταν γκρεμίστηκε το σπίτι του αφηγητή συγγραφέα, για να χτιστεί η πρώτη πολυκατοικία, αποκαλύφθηκε στα θεμέλιά του η ύπαρξη ενός θαυμάσιου ψηφιδωτού που συνεχιζόταν προς το σπίτι του Κεμάλ. Όσο ήταν εκτεθειμένο στο φως του ήλιου, γίνονταν πολλά σχόλια από τη γειτονιά, καθώς οι άνθρωποι, μαγεμένοι («έκθαμβη γειτονιά»), μιλούσαν για την ομορφιά και τη δόξα του παλιού αρχοντικού και, πιθανόν, και της παλιάς εποχής γενικότερα. Οι συζητήσεις όμως αυτές, έκαναν μια γριά, συνειρμικά, να θυμηθεί και τους κατοίκους του σπιτιού. Η γριά, λοιπόν, ως ενδοδιηγητικός αφηγητής του οποίου η οπτική γωνία διασταυρώνεται με αυτή του αφηγητή συγγραφέα, δίνει τη λύση του μυστηρίου αινίγματος στο τέλος του έργου, σαν να επρόκειτο για αστυνομικό πεζογράφημα. Εκεί, δηλαδή, κατοικούσε ένας μπέης, που είχε μια κόρη όμορφη σαν τα κρύα τα νερά και η οποία σπάραζε και φιλούσε το κατώφλι, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν, προφανώς με την επίσημη ανταλλαγή πληθυσμών μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Ο αναγνώστης, συνεπώς, μέσω της σταδιακής αποκάλυψης της τουρκικής καταγωγής της μαυροφορεμένης γυναίκας, η οποία έχει ήδη προηγηθεί, καθώς και της συνειρμικής αναδρομής του στον τίτλο και την αρχή του έργου, όπου περιγράφεται η αρχοντιά και η αρχοντική ομορφιά που φαινόταν ότι είχε ως νέα η γυναίκα, συνειδητοποιεί α) ότι είναι η κόρη του μπέη, ο οποίος μπορεί να ήταν και αξιωματούχος του Κεμάλ, β) ότι επισκεπτόταν το σπίτι, για να ξαναζήσει ό,τι είχε χαθεί αμετάκλητα γι αυτήν και γ) ότι δεν είχε πλέον λόγο να ξανάρθει, αφού το σπίτι δεν υπήρχε πια. Τέλος, η συνειρμική αυτή αναγωγή του αναγνώστη στον τίτλο και την αρχή του έργου προσδίδει κυκλικό χαρακτήρα στην αφήγηση, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών πεζογραφημάτων του Γ. Ιωάννου. Δ1. Η σύγκριση των δύο πεζογραφημάτων του Γ. Ιωάννου ως προς το περιεχόμενο, οδηγεί σε επισήμανση ομοιοτήτων, αλλά και διαφορών.

6 α. Ομοιότητες Ειρωνεία για το σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής και, πιο συγκεκριμένα, την οικιστική του και τους φορείς αυτής. Αναφορά στον παλαιό, μη αστικό τρόπο ζωής και,πιο συγκεκριμένα, στα σπίτια του, σε καθημερινές συνήθειες των απλών ανθρώπων, σε ήθη έθιμα και κοινωνικές αξίες. Αναφορά στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης. Αναφορά,έμμεση στο εξεταζόμενο κείμενο (ψηφιδωτό που πιθανότατα παραπέμπει στη ρωμαϊκή, ελληνιστική περίοδο) και άμεση στο παράλληλο κείμενο, στη φυσιολογική πολιτισμική συνέχεια και γόνιμη συνύπαρξη ετερόκλητων πολιτισμικών στοιχείων, πριν από την ανάπτυξη του σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Ανάδειξη της σύγκρισης μεταξύ του παλαιού μη αστικού και του σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Αναφορά σε συγκεκριμένες συνοικίες της Θεσσαλονίκης. β. Διαφορές Στο παράλληλο κείμενο δίνεται έμφαση στην έλλειψη σεβασμού και την πλήρη αδιαφορία για την πολιτισμική κληρονομιά εκ μέρους των φορέων της αστικής οικιστικής. Αντίθετα, στο εξεταζόμενο κείμενο δίνεται έμφαση στα κτίσματα της σύγχρονης οικιστικής, καθώς και στην ιδιοτέλεια των φορέων της,οικονομικού προφανώς χαρακτήρα ( Το ψηφιδωτό αυτό οι δασκαλεμένοι εργάτες.... οι αρμόδιοι ), η οποία οδηγεί στην καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς. Στο εξεταζόμενο κείμενο κυριαρχεί ως θέμα το δράμα των προσφύγων, ενώ στο παράλληλο δε γίνεται ιδιαίτερη

7 αναφορά σε πρόσφυγες, αλλά στην Εβραϊκή μειονότητα,γενικά, και τη σταδιακή αστικοποίηση του οικιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούσε.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιώργου Ιωάννου Στου Κεμάλ το Σπίτι

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΚΕΙΜΕΝΟ Γιώργου Ιωάννου Στου Κεμάλ το Σπίτι ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ Γιώργου Ιωάννου Στου Κεμάλ το Σπίτι Δεν ξαναφάνηκε η μαυροφορεμένη εκείνη γυναίκα, που ερχόταν στο κατώφλι μας κάθε χρονιά, την εποχή που γίνονται τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α1. τα παιδικά του χρόνια, τον κόσμο της προσφυγιάς, τον πόλεμο, τη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων Μονάδες 15

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α1. τα παιδικά του χρόνια, τον κόσμο της προσφυγιάς, τον πόλεμο, τη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο ζωής των απλών ανθρώπων Μονάδες 15 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΚΕΙΜΕΝΟ Γιώργου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΕΜΑ: Οι επισκέψεις μιας άγνωστης γυναίκας σε ένα τούρκικο αρχοντικό κοντά στο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο πια κατοικεί μια οικογένεια Ελλήνων προσφύγων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ, Σελίδες: Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ο Λύκειο Καισαριανής ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ ΑΝΝΟΥ Οι επιδράσεις στο έργο του: Ο Ιωάννου επηρεάζεται στο έργο του από τον Ν. Πεντζίκη, τον Φ. Κόντογλου, τον Κ. Π. Καβάφη, τον Α. Παπαδιαμάντη

Διαβάστε περισσότερα

1 «Μες στους προσφυγικούς συνοικισμoύς» του Γιώργου Ιωάννου

1 «Μες στους προσφυγικούς συνοικισμoύς» του Γιώργου Ιωάννου 1 «Μες στους προσφυγικούς συνοικισμoύς» του Γιώργου Ιωάννου 1) Η ζωή του συγγραφέα και το έργο του Ο Γιώργος Ιωάννου γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1927 στη Θεσσαλονίκη από γονείς πρόσφυγες από την Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

2. Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε την αφηγηματική τεχνική της εστίασης στο πεζογράφημα του Ιωάννου. Μονάδες 20

2. Να εντοπίσετε και να σχολιάσετε την αφηγηματική τεχνική της εστίασης στο πεζογράφημα του Ιωάννου. Μονάδες 20 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ: Μες στους Προσφυγικούς Συνοικισμούς Στέκομαι καί κοιτάζω τά παιδιά παίζουνε μπάλα. Κάθομαι στό ὁρισμένο καφενεῖο σε λίγο θα σχολάσουν καί θ ἀρχίσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Γιώργος Σορολόπης (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Γιώργου Ιωάννου) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1927. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδες του Γιώργου Ιωάννου (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων Γ Λυκείου, σσ. 241-275)

Σελίδες του Γιώργου Ιωάννου (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων Γ Λυκείου, σσ. 241-275) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Σελίδες του Γιώργου Ιωάννου (Νεοελληνική Λογοτεχνία Κατευθύνσεων Γ Λυκείου, σσ. 241-275) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά

Διαβάστε περισσότερα

«Στου Κεμάλ το Σπίτι» του Γιώργου Ιωάννου. Aπαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου

«Στου Κεμάλ το Σπίτι» του Γιώργου Ιωάννου. Aπαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου 1 «Στου Κεμάλ το Σπίτι» του Γιώργου Ιωάννου Aπαντήσεις στις ερωτήσεις του σχολικού βιβλίου 1) Γιατί τα αρχικώς αρνητικά συναισθήματα του αφηγητή απέναντι στη γυναίκα μετατρέπονται εν τέλει σε θετικά; Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ηθογραφία: Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των απλών και ταπεινών ανθρώπων της Σκιάθου. Τρόπος ζωής και συνήθειες των απλών ανθρώπων της νησιώτικης

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ

Γιάννης Ρίτσος, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ Γιάννης Ρίτσος, ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ Η έννοια Ρωμιοσύνη χρησιμοποιείται ως ευρύτερη και λαϊκότερη της έννοιας ελληνισμός ή ελληνικότητα. Η «Ρωμιοσύνη», σε σχέση με τη λέξη «Ελληνισμός», που παραπέμπει περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 IOYNIOY 2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ» Βιογραφικά στοιχεία Γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1851. Γονείς του ήταν ο παπα- Αδαμάντιος Εμμανουήλ και Αγγελική Μωραΐτη. Είχε άλλα πέντε αδέλφια ( ένα αγόρι και τέσσερα

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια τα χαρακτηριστικά της γραφής του Γ. Ιωάννου 2. Ο αναγνώστης σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης έχει την αίσθηση ότι ο αφηγητής αυτοβιογραφείται.

1. Ποια τα χαρακτηριστικά της γραφής του Γ. Ιωάννου 2. Ο αναγνώστης σε όλη τη διάρκεια της αφήγησης έχει την αίσθηση ότι ο αφηγητής αυτοβιογραφείται. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Φροντιστήριο 3 ï Ä É Á Ã Ù Í É Ó Ì Á Μες στους προσφυγικούς συνοικισμούς, Γ. Ιωάννου (σελ. 247-250 σχ. βιβλίου) ÅÑÙÔÇÓÅÉÓ 1. Ποια τα χαρακτηριστικά της γραφής του Γ. Ιωάννου 2. Ο αναγνώστης σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Βασικά σημεία στο Αμάρτημα της μητρός μου

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Βασικά σημεία στο Αμάρτημα της μητρός μου ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Επιμέλεια: Μαρία Πουλάκου, Φιλόλογος Βασικά σημεία στο Αμάρτημα της μητρός μου Το αυτοβιογραφικό και βιωματικό στοιχείο του κειμένου Η αυτοβιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

το 1995. Πρακτικά Συνεδρίου (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 23-25 Οκτωβρίου 1996), Θεσσαλονίκη 1997, σ. 426. 2 Βλ. ό.π., σ. 423.

το 1995. Πρακτικά Συνεδρίου (Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, 23-25 Οκτωβρίου 1996), Θεσσαλονίκη 1997, σ. 426. 2 Βλ. ό.π., σ. 423. 1 Η Θεσσαλονίκη στο πεζογραφικό έργο των Ν. Γ. Πεντζίκη, Γ. Ιωάννου και Αλ. Ναρ. Η πόλη ως παράγοντας διαμόρφωσης της λογοτεχνικής ταυτότητας των συγγραφέων. Οπως θα δείξω, οι τρεις συγγραφείς του τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης. Παρουσίαση της εκδήλωσης για την παρουσίαση της έκδοσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας του βιβλίου της Χρύσας Μελκίδη, αρχιτέκτονα μηχανικού: Τα Μουσουλμανικά Μνημεία της Ξάνθης Στις 27 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους. ηµήτρης Γουλής, ρ. Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων-Εκπαιδευτικός Περίληψη Η µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας

Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Η ιστορία μου, οι ιστορίες μου, η ιστορία μας, οι ιστορίες μας Εισαγωγή Στην παρούσα ενότητα τα παιδιά εξερευνούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική τους ιστορία, την ιστορία της οικογένειάς τους,

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκαύτωµα και εφηβικός έρωτας στη Τζιοκόντα του Νίκου Κοκάντζη

Ολοκαύτωµα και εφηβικός έρωτας στη Τζιοκόντα του Νίκου Κοκάντζη Ολοκαύτωµα και εφηβικός έρωτας στη Τζιοκόντα του Νίκου Κοκάντζη Βενετία Αποστολίδου Αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης ΠΤ Ε, ΑΠΘ Περίληψη H νουβέλα Τζιοκόντα

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

Σολωμού, ο Κρητικός ερμηνευτικά σχόλια 1 Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία κατεύθυνσης 2 Σολωμού, ο Κρητικός ερμηνευτικά σχόλια 3 Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία κατεύθυνσης 4 Σολωμού,

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Β ι ζ υ η ν ό ς, Τ ο α μ ά ρ τ η μ α τ η ς μ η τ ρ ό ς μ ο υ : Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ

Γ. Β ι ζ υ η ν ό ς, Τ ο α μ ά ρ τ η μ α τ η ς μ η τ ρ ό ς μ ο υ : Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ Γ. Β ι ζ υ η ν ό ς, Τ ο α μ ά ρ τ η μ α τ η ς μ η τ ρ ό ς μ ο υ : Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Ε Ι Σ ΗΘΟΓΡΑΦΙ Α: η ελληνική εκδοχή του ρεαλισμού Στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα, λόγω της κυριαρχίας του επιστημονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολική ζωή στο Α Γυμνάσιο Γιαννιτσών (1914-1980): Μελέτη αρχειακού υλικού-απόψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/ τριών

Η σχολική ζωή στο Α Γυμνάσιο Γιαννιτσών (1914-1980): Μελέτη αρχειακού υλικού-απόψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/ τριών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ-ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μαρία Ασλανίδου Η σχολική ζωή στο

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας»

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας» Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας» Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη Banca Della Memoria Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων Η ιστορία συχνά αντιμετωπίζεται, μέσα στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά πλαίσια,

Διαβάστε περισσότερα

«Πίνοντας ήλιο κορινθιακό»

«Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» Οδυσσεασ Ελυτης (1911-1996) «Πίνοντας ήλιο κορινθιακό» 1 Ο ποιητής 1.1. Η ζωή και η τέχνη του Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε το 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε νομικά, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ/ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ IB LANGUAGE AND LITERATURE H/SL

ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ/ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ IB LANGUAGE AND LITERATURE H/SL ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ/ΓΝΩΣΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Η ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ IB LANGUAGE AND LITERATURE H/SL ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ (πρώτη παράγραφος) 1. Το απόσπασμα από το μυθιστόρημα/ από το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

: « . 203324 . 203333 : 2004-2005

: «   . 203324 . 203333  : 2004-2005 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Π.Τ..Ε. ΑΘΗΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ: «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ» ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΙΑ ΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα