ΔΙΟΝΥΣΗΣ Α. ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΟΝΥΣΗΣ Α. ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών"

Transcript

1 ΔΙΟΝΥΣΗΣ Α. ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών «Η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης του δασκάλου στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης παραμέλησης» Λέξεις κλειδιά: κριτική σκέψη, παιδί, κακοποίηση - παραμέληση, σχολείο, σχολική τάξη, δάσκαλος, πρόληψη. Η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης του δασκάλου μπορεί να καταστεί σημαντικός παράγοντας πρόληψης για το κακοποιημένο - παραμελημένο παιδί, αφού με τη δυναμική της μπορεί να δώσει άλλο ρυθμό στη ζωή αυτού του παιδιού. Η συμπεριφορά του δασκάλου ασκεί τεράστια μορφοποιό επίδραση, επηρεάζει το ψυχολογικό κλίμα της σχολικής τάξης και της διάθεσης του κάθε παιδιού, καθώς και τη θέση που έχει το κάθε παιδί μεταξύ των συμμαθητών του. Επηρεάζει τη συμπεριφορά, τις ηθικές του αξίες, τις στάσεις του και τη μαθησιακή του αποδοτικότητα. Επειδή το κακοποιημένο - παραμελημένο παιδί αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση μαθητή, ο δάσκαλος οφείλει να λάβει μέριμνα και για τις ξεχωριστές ανάγκες αυτού του μαθητή. Οφείλει να μεταβιβάσει στο παιδί ένα μέρος της εξουσίας και της δύναμής του, να το αποδεχθεί και να το αντιμετωπίζει όπως όλους τους υπόλοιπους μαθητές της τάξης, με στόχο να τονώσει τις μαθησιακές και διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμμαθητών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να μειώσει τη σύγχυση και τις εσωτερικές συγκρούσεις που νοιώθει το παιδί. Αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους του δασκάλου καλλιεργεί στα παιδιά συνήθειες αυτόνομης εργασίας, συνέπειας, υπευθυνότητας και ανεξάρτητης σκέψης. Η ένταξη του κακοποιημένου - παραμελημένου παιδιού στη σχολική τάξη θα πρέπει να καταστεί το πρώτιστο μέλημα κάτι που θα του επιτρέψει την επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές του, με στόχο την επίτευξη μάθησης και κοινωνικοποίησης. «Το σχολείο έχει την αποστολή της μάθησης και μέσω αυτής της κοινωνικοποίησης του παιδιού. Γίνεται φανερό ότι μεταξύ της σχολικής επίδοσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς του μαθητή υπάρχει μεγάλη συνάφεια» (1). Ο δάσκαλος δεν θα πρέπει να περιορίζει την εύνοιά του μόνο στους μαθητές που συμπαθεί, γιατί τότε μοιραία θέτει κάποια παιδιά στο περιθώριο και τα μετατρέπει από μαθητές σε θεατές. Πολλές φορές, συναντάται και το φαινόμενο οι ανάγκες του κακοποιημένου - παραμελημένου παιδιού να μη λαμβάνονται υπόψη και αυτό να έχει ως συνέπεια η παρουσία του παιδιού να αγνοείται τόσο από το δάσκαλο, όσο και από τους συμμαθητές του. Μια τέτοια αντιμετώπιση ωθεί το παιδί σε μειωμένη σχολική επίδοση με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως κακός μαθητής ή τεμπέλης. «Έτσι δημιουργούνται και «παράγονται» έξυπνοι και κουτοί, παρά το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών ανάμεσα στα φυσιολογικά άτομα δεν υπάρχουν έξυπνοι και κουτοί, αλλά ευνοούμενοι και μη, τόσο από το οικογενειακό, όσο και από το κοινωνικό τους περιβάλλον» (2). Το κακοποιημένο - παραμελημένο παιδί, όταν τίθεται στο περιθώριο, ως μηχανισμό άμυνας αναπτύσσει επιθετικότητα ή γίνεται παθητικό και ISSN:

2 κλείνεται στον εαυτό του κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στη σχολική του απόδοση. Ο δάσκαλος επιβάλλεται να βοηθήσει με τη δεκτικότητά του και τη φιλική του συμπεριφορά το παιδί και να προβεί στην εφαρμογή συγκεκριμένων τακτικών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Ο δάσκαλος για το κακοποιημένο - παραμελημένο παιδί πρέπει να καταστεί ένας «μυθικός Πυγμαλίωνας» (3) που με την ενεργητική στάση του να αναστείλει τις ανεπάρκειες και δυσχέρειες που αντιμετωπίζει. Έτσι, ο ρόλος του δασκάλου μπορεί να αποβεί καθοριστικός για την μελλοντική πορεία του παιδιού. Οι σχέσεις σταθερότητας και αμοιβαιότητας που καλλιεργούνται ανάμεσα στο παιδί και το δάσκαλο επιτρέπουν στο δεύτερο να διαγνώσει περιπτώσεις κακοποίησης - παραμέλησης από συγκεκριμένες αντιδράσεις/ ευρήματα/ συμπτώματα που φέρουν τα παιδιά, από τα λεγόμενα του παιδιού ή ακόμα και μέσα από δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος, (π.χ. από το παιδικό σχέδιο, ζωγραφική, κ.ά.). Συγκεκριμένα, τα παιδιά που βιώνουν άσχημες συνθήκες ζωής, που κακοποιούνται ή παραμελούνται στα ζωγραφικά τους σχέδια χρησιμοποιούν «στερεότυπες αναφορές προβάλλοντας άμεσα το άγχος τους (π.χ. πατέρας που ευνουχίζει, εγκλήματα, βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί, κ.ά.)» (4). Οι έρευνες της Μ. Clain και του J. Lakan υποστηρίζουν πως τα σχέδια αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ψυχικές εκδηλώσεις. Κάθε ορμέφυτη διέγερση (το άγχος που νοιώθει το παιδί, ο θυμός, κ.ά.) τείνει, με τη βοήθεια του παιδικού σχεδίου, της ζωγραφικής να αποτυπώνει ρεαλιστικά τις συνθήκες που βιώνει το παιδί, ώστε να αποφορτίσει όλη την ένταση που έχει μέσα του «Το σχέδιο εμφανίζεται λοιπόν, σαν ένας προνομοιακός χώρος προβολής» (5). Παράλληλα, οι δομές του σύγχρονου σχολείου δίνουν τη δυνατότητα στο κακοποιημένο - παραμελημένο παιδί να εκμυστηρευτεί στο δάσκαλό του το πρόβλημα που το ταλανίζει. Αποκαλύψεις αυτού του είδους δημιουργούν στο δάσκαλο πλήθος αντικρουόμενων συναισθημάτων που συνδέονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις που επικρατούν για το «άβατο» της οικογένειας, καθώς και με την πρόκληση να αναδειχθεί ο δάσκαλος ως «πρόσωπο εμπιστοσύνης». Η έλλειψη οδηγιών για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων από την πολιτεία συντείνει στα αντικρουόμενα αυτά συναισθήματα. Το αίσθημα του δασκάλου, όμως, κινητοποιείται πάντα υπέρ του παιδιού. Στόχος του είναι να στηρίζει το παιδί και την οικογένεια και να χαράζει κατευθυντήριες οδούς που θα οδηγήσουν το παιδί έξω από την προβληματική κατάσταση που βιώνει. Τα συναισθήματα του εκπαιδευτικού, αλλά και του ευρύτερου σχολικού συστήματος στην αναφορά μιας περίπτωσης κακοποίησης - παραμέλησης παιδιού είναι πολλά και αντικρουόμενα. Οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται: -- Αμφιθυμία: φροντίδα για το παιδί ή έλεγχος της ζωής της οικογένειάς του; -- Ταύτιση (με τους γονείς): Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην οικογένειά μου; -- Αμφιβολία για την παρέμβαση: Μήπως οδηγήσει σε περαιτέρω κακοποίηση του παιδιού; ISSN:

3 -- Δυσπιστία για το σύστημα: Μήπως η παρέμβαση οδηγήσει σε δευτερογενή κακοποίηση; -- Ανταγωνισμός με την οικογένεια: Ποιός θα ήταν ο καλύτερος «γονιός» για το παιδί; -- Αντιπαλότητα σε σχέσεις με τις υπηρεσίες: Ποιός θα ήταν ο καλύτερος προστάτης; Τα συναισθήματα αυτά βοηθούν στην κινητοποίηση του εκπαιδευτικού, ο οποίος θα πρέπει να αναπτύξει ένα ρόλο υποστηρικτικό και όχι ανακριτικό. Δεν χρειάζεται να συλλέξει στοιχεία με πολλές λεπτομέρειες. Αυτό θα το αναλάβει ο αρμόδιος φορέας της παιδικής προστασίας ή της ψυχικής υγείας. Ο δάσκαλος θα πρέπει να ακούσει σε χώρο ήρεμο και οικείο το παιδί, να το διαβεβαιώσει, ότι σε συνεργασία μαζί του θα κάνει, ότι μπορεί για να σταματήσει αυτά που του συμβαίνουν. Να διώξει τις ενοχές του παιδιού λέγοντάς του, ότι δε φταίει για ότι έγινε και να δείξει ενδιαφέρον όχι μόνο για το ίδιο, αλλά και για την οικογένειά του. Επίσης, ο δάσκαλος οφείλει «να εντοπίσει τις καταστάσεις ή τις συνθήκες που μπορούν να βελτιωθούν, τα άτομα ή τους φορείς που θα πρέπει να εμπλακούν» (6) για να διασφαλιστεί το συμφέρον του παιδιού, καθώς και να εξηγήσει στο παιδί και στα μέλη της οικογένειάς του τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν. Δηλαδή, την παραπομπή του θέματος σε εξειδικευμένο φορέα για το συμφέρον όλων. Παράλληλα, θα πρέπει να ελέγχει το φυσιολογικό θυμό που αισθάνεται για τους γονείς ή τα υποκατάστατά τους, εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στο παιδί και να μη μιλά με αρνητικά σχόλια γι αυτούς μπροστά του. Τέλος, να δημιουργήσει τα κατάλληλα πρότυπα προγράμματα που αναδεικνύουν καινοτομικές αλλαγές στους παράγοντες και στις διαδικασίες αποφόρτισης και τόνωσης του παιδιού. Ο δάσκαλος θα πρέπει να έχει ικανότητα να είναι δίκαιος, να εξηγεί, να βοηθάει και να ενθαρρύνει το παιδί με υπομονή και κατανόηση. Η σύγχρονη θεώρηση του σχολείου αναφέρεται στο ότι οι μαθητές πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ζήσουν δημιουργικά σε ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις. Σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης, ο θεσμός της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας αυτοδιοίκησης θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του φαινομένου σε συνεργασία με το δάσκαλο και το παιδί. Η ασφάλεια που θα νοιώθει ο εκπαιδευτικός, ως μέλος ενός συστήματος για την πάταξη της παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης, τον κινητοποιεί υπέρ του παιδιού προασπίζοντας τα δικαιώματά του. Το σχολείο, ως σύστημα, έχει τις προϋποθέσεις να παράγει και να συντηρεί τη βία, αλλά και τις δυνατότητες να την προλαμβάνει (βλ. Πίνακα 1, που ακολουθεί). Πίνακας 1: Αίτια παραγωγής και συντήρησης της βίας στο σχολικό περιβάλλον. Ι. Υποτιμητικό και αφιλόξενο σχολικό περιβάλλον. Για πολλά παιδιά το σχολικό περιβάλλον λειτουργεί αφιλόξενα και υποτιμητικα, δηλαδή σαν αδιάφορος και κακός γονέας. Τα παιδιά συχνά αντιδρούν με καταστροφή του χώρου. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι κτιριακές και ευρύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες πολλών σχολείων δεν προωθούν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμη ούτε των παιδιών, ούτε των εκπαιδευτικών. ISSN:

4 ΙΙ. Αυταρχικό και αδιάφορο κλίμα σχολικής τάξης. Το κλίμα που αναπτύσσεται στην τάξη και γενικότερα του σχολείου συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη βίαιης συμπεριφοράς. Η επιθετικότητα ανάμεσα σε συνομηλίκους εκφράζεται μέσα από «παιχνίδια εξουσίας». Αναπαράγεται έτσι ένα κλίμα αυταρχισμού και αδιαφορίας, όπως ακριβώς και στο οικογενειακό περιβάλλον, όπου οι γονείς κακομεταχειρίζονται και παραμελούν τα παιδιά τους. ΙΙΙ. Υποτιμητικοί και εξευτελιστικοί μέθοδοι ελέγχου της συμπεριφοράς. Η χρήση σωματικής τιμωρίας ή άλλων μεθόδων ελέγχου της συμπεριφοράς, όπως η ειρωνεία, η υποτίμηση, η απομόνωση, ο εξευτελισμός, αποτελούν γενεσιουργά στοιχεία παραγωγής βίας. Ο συνεπής και υπεύθυνος δάσκαλος οφείλει να μετέχει ενεργά σε προγράμματα πρόληψης βίας στο σχολείο και στην αντιμετώπιση της κακοποίησης - παραμέλησης στην οικογένεια ως εξής: Αποδεχόμενος την ύπαρξη και τις συνέπειες του προβλήματος. Δεσμευόμενος, ότι θα συμβάλλει στην πρόληψη. Κινητοποιώντας και ενημερώνοντας και τους υπόλοιπους συναδέλφους. Ενεργοποιώντας τα επιστημονικά και συνδικαλιστικά όργανα. Κατευθύνοντας τις οικογένειες με προβλήματα παιδικής κακοποίησης -παραμέλησης στους αρμόδιους φορείς, όντας διαθέσιμος να ακούσει, να κατανοήσει και να στηρίξει όσους του εμπιστεύονται το πρόβλημά τους (παιδιά, γονείς, συνάδελφοι). Μη χρησιμοποιώντας ο ίδιος βία μέσα και έξω από τη σχολική τάξη. Φροντίζοντας τη δημιουργία και διατήρηση κλίματος που θα προωθεί την αλληλεγγύη, το σεβασμό, την αλληλοεκτίμηση και την ανάπτυξη αξιών. Στόχος καθίσταται η προώθηση υγιών τρόπων ζωής, αναπτύσσοντας δραστηριότητες για τη δημιουργία ενός φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που να εγγυάται και να προάγει την ασφάλεια και την υγεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τα εξής: Σχολικό περιβάλλον: να στοχεύει στη διαμόρφωση και καλλιέργεια μιας σχολικής τάξης με συγκεκριμένη ιδεολογία και πολιτικές σχετικά με το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης - παραμέλησης. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: η αλληλεπίδραση που καλλιεργείται λειτουργεί ως ερέθισμα για την ανάπτυξη μαθητών και εκπαιδευτικών. Η διδασκόμενη ύλη καλλιεργεί την αυτογνωσία και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών: διαρκής και μεθοδευμένη, μέσα από τεχνικές και στρατηγικές διεπιστημονικής προσέγγισης πάνω σε καίρια θέματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων σήμερα. ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 1. Αθ. Τσιπλητάρης, Ψυχοκοινωνιολογία της σχολικής τάξης, Εκδόσεις Εκπαιδευτικών «Περιβολάκι», Αθήνα, 1988, σελ στο ίδιο, σελ ISSN:

5 3. Βλ. Εγκυκλοπαίδεια: Πάπυρος - Larousse. Ο Πυγμαλίωνας, ήταν μυθικός βασιλιάς και ξακουστός γλύπτης της Κύπρου, ο οποίος με την άδεια των θεών, έφτιαξε ένα άγαλμα νέας, όπως ήθελε να είναι η γυναίκα που ζητούσε για σύζυγο. Όσο πιο πολύ ο Πυγμαλίωνας κοίταζε και θαύμαζε το άγαλμα, τόσο η ομορφιά και η τελειότητα του έργου μεγάλωνε. 4. Φ. Ντε Μερεντιέ, Παιδικό σχέδιο, Υποδομή, Αθήνα, 1981, σελ στο ίδιο, σελ Γ. Τσιάντης, Η σημασία του σχολείου για την πρόληψη των διαταραχών της ψυχοκοινωνικής εξέλιξης του παιδιού, Ιατρική, τόμ. 38, τεύχ. 2, Αθήνα, 1980, σελ. 83. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ - Εγκυκλοπαίδεια: Πάπυρος - Larousse. - Jacobson, R. S., Straker, G., Peer Interactions of Physically Abused Children, Child Abuse and Neglect, Kempe, H., Silverman, F., Droegmueller, W., Silver, H., The battered child syndrome, Journal of the American Medical Association (J.A.M.A.), 1962, v Molnar, A., Lindquist, Β., Chaning problem behavior in schools, Jossey Bass Publishers, San Francisco - Oxford, (**H μετάφρασή του κυκλοφορεί στην Ελλάδα ως εξής: Καλαντζή - Αzizi, Α. (επιμ.), Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1999). - Morris, M., Could, R., Role reversal: a necessary concept in dealing with the battered-child syndrome, American Journal Orthopsych, Ντε Μερεντιέ, Φ., Παιδικό σχέδιο, Υποδομή, Αθήνα, Τσιάντης, Γ., Η σημασία του σχολείου για την πρόληψη των διαταραχών της ψυχοκοινωνικής εξέλιξης του παιδιού, Ιατρική, τόμ. 38, τεύχ. 2, Αθήνα, Τσιπλητάρης, Αθ., Ψυχοκοινωνιολογία της σχολικής τάξης, Εκδόσεις Εκπαιδευτικών «Περιβολάκι», Αθήνα, ISSN:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Ετοιμότητα Ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις (Α0041) ΑΓΑΠΑΚΗ-ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΑ Α. Εισαγωγή...4 Β. Ανάλυση...5 I. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...5 II.

Σχολική Ετοιμότητα Ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις (Α0041) ΑΓΑΠΑΚΗ-ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΑ Α. Εισαγωγή...4 Β. Ανάλυση...5 I. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...5 II. Σχολική Ετοιμότητα Ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις (Α0041) ΑΓΑΠΑΚΗ-ΜΑΡΤΣΙΟΥΛΑ Α. Εισαγωγή...4 Β. Ανάλυση...5 I. ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ...5 II. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ...7 1.Συμπεριφορισμός:...7 2. Θεωρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡ ΟΥΚΟΥΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡ ΟΥΚΟΥΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΛΕΝΗ ΜΟΥΡ ΟΥΚΟΥΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ Στη σημερινή κοινωνία, η οποία χαρακτηρίζεται από πολυγλωσσία και ποικιλομορφία σε δομές και συστήματα καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Ψυχολογία. Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων. Βασιλική Γιαννούλη. Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχολική Ψυχολογία. Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων. Βασιλική Γιαννούλη. Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχολική Ψυχολογία Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Λέξεις κλειδιά: παιδί, κακοποίηση - παραμέληση, αποκλίνουσα συμπεριφορά, σχολείο, σχολική φοβία, προσαρμογή, αυτοέλεγχος, θεραπευτική αγωγή.

Λέξεις κλειδιά: παιδί, κακοποίηση - παραμέληση, αποκλίνουσα συμπεριφορά, σχολείο, σχολική φοβία, προσαρμογή, αυτοέλεγχος, θεραπευτική αγωγή. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ- ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Διονύσης Α. Τσαφταρίδης, Eκπαιδευτικός Π.Ε., Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών Λέξεις κλειδιά: παιδί, κακοποίηση - παραμέληση,

Διαβάστε περισσότερα

Συµβουλευτική και Σχεδιασµός Προγράµµατος Aγωγής Yγείας στο Xώρο της Eκπαίδευσης: Ο Pόλος του Σχολικού Νοσηλευτή

Συµβουλευτική και Σχεδιασµός Προγράµµατος Aγωγής Yγείας στο Xώρο της Eκπαίδευσης: Ο Pόλος του Σχολικού Νοσηλευτή Συµβουλευτική και Σχεδιασµός Προγράµµατος Aγωγής Yγείας στο Xώρο της Eκπαίδευσης: Ο Pόλος του Σχολικού Νοσηλευτή Μαρνέρας Χρήστος Νοσηλευτής Τ.Ε., MSc-Π.Φ.Υ., Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ρίου. Αλµπάνη Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια Μανώλης Μαρνελάκης Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού»

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών Ε και Στ Δημοτικού» Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών Και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Θέμα Πτυχιακής Εργασίας: «Σχολικές σχέσεις και δραστηριότητες μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας :ενδοσχολική βία Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Κατερίνα Από τον Σπουδαστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: «Μ.Μ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: «Μ.Μ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: «Μ.Μ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 1 ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΖΕΤΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Μαρία Μαργαρίτη Κοινωνική Λειτουργός 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π.) Πτυχιακή εργασία της Παναγιώτας Κατσιούλα με θέμα: Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προπονητών Γ Κατηγορίας Γυμναστικής. Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας

Σχολή Προπονητών Γ Κατηγορίας Γυμναστικής. Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Σχολή Προπονητών Γ Κατηγορίας Γυμναστικής Σημειώσεις Αθλητικής Ψυχολογίας Νεκτάριος Α.Μ. Σταύρου Λέκτορας Αθλητικής Ψυχολογίας & Κινητικής Συμπεριφοράς Εργαστήριο Αθλητικής Ψυχολογίας & Κινητικής Συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Επιθετικότητα και βία στα σχολεία: στρατηγικές αντιμετώπισης Τεύχος 11 - Ιούνιος 2009

Επιθετικότητα και βία στα σχολεία: στρατηγικές αντιμετώπισης Τεύχος 11 - Ιούνιος 2009 Επιθετικότητα και βία στα σχολεία: στρατηγικές αντιμετώπισης Τεύχος 11 - Ιούνιος 2009 από τον Αναστάσιο Ματσόπουλο, Επίκ. Καθηγητή Σχολικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή Τα αυξανόμενα προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογική στήριξη των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

Ψυχολογική στήριξη των παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Ψυχολογική στήριξη των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ, ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. Σχολική ένταξη και εκπαίδευση μαθητών με νοητική καθυστέρηση : οι απόψεις των ειδικών εκπαιδευτικών

Διπλωματική εργασία. Σχολική ένταξη και εκπαίδευση μαθητών με νοητική καθυστέρηση : οι απόψεις των ειδικών εκπαιδευτικών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Διπλωματική εργασία Σχολική ένταξη και εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Χρήσης Ουσιών: Ο Ρόλος των Σχολών Γονέων

Πρόληψη Χρήσης Ουσιών: Ο Ρόλος των Σχολών Γονέων Πρόληψη Χρήσης Ουσιών: Ο Ρόλος των Σχολών Γονέων ÅÃÊÅÖÁËÏÓ 48, 159-169, 2011 Μ. ΜΠΡΟΥΜΟΥ 1, Β. ΠΑΠΠΑ 2, Λ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ 3 Ðåñßëçøç 1. Ψυχολόγος, M.Sc., Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων Ιωαννίνων, Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχολες γονεων με τη ματια της διαγενεαλογικης προσεγγισης

Οι σχολες γονεων με τη ματια της διαγενεαλογικης προσεγγισης Οι σχολες γονεων με τη ματια της διαγενεαλογικης προσεγγισης Μαρίζα Κατσιώτη, Παρασκευή Μπασιώτη, Άρτεμις Γιώτσα, ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η θεωρία των οικογενειακών συστημάτων, η οποία βασίστηκε στη θεωρία των γενικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ «ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ» Ένα πρόγραμμα εφαρμογής της συστημικής σκέψης στο σχολικό περιβάλλον Οι εμπειρίες μας σε μερικά δημόσια σχολεία στην Αθήνα Συνέδριο της EFTA, Παρίσι, Οκτώβριος 2010 Ομιλήτριες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΦΝΗ ΙΙ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΦΝΗ ΙΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΦΝΗ ΙΙ Η ΕΚΦΟΒΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Εγχειρίδιο για τους γονείς Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αναλυτική προσέγγιση του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης ανηλίκων, μέσα από τις εμπειρίες επαγγελματιών εργαζομένων σε φορείς κοινωνικής προστασίας. Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ ISBN: 978-960-9571-15-9

Εκπαιδευτικό Υλικό. Θεματική Ενότητα. Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΝΝΑ ΤΣΙΜΠΟΥΚΛΗ ISBN: 978-960-9571-15-9 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Εκπαιδευτικό Υλικό ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων Θεματική Ενότητα Δυναμική Ομάδας και Επικοινωνία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Τροποποίηση προβληματικής συμπεριφοράς

Τροποποίηση προβληματικής συμπεριφοράς Κων/νος νος Κλουβάτος δάσκαλος ειδικής αγωγής Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου Σχολ. Σύμβουλος 3 ης Περιφέρειας Π.Ε. Κυκλάδων Τροποποίηση προβληματικής συμπεριφοράς ΠΕΚ Πειραιά Ορισμός της συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ

Ι. ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ Πληροφορίες: Π. Σταθάτος Τηλ. 26713-60507 email: pstathatos@kefalonia.eu Αργοστόλι, 18

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΡΙΣΜΟΣ Ο σχολικός εκφοβισμός (αγγλ. bullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιά Executive MBA

Πανεπιστήμιο Πειραιά Executive MBA Πανεπιστήμιο Πειραιά Executive MBA ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σοφία Χρ.Ιωαννίδου Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Πειραιά Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Α.Π.Θ. Επιβλέπων Καθηγητής κ. Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης. για Επαγγελματίες

Οδηγός Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης. για Επαγγελματίες Οδηγός Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης κακοποίησης - παραμέλησης παιδιών για Επαγγελματίες Η Πράξη «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

«Η επικοινωνία νηπιαγωγών και δασκάλων στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α τάξη του Δημοτικού σχολείου.

«Η επικοινωνία νηπιαγωγών και δασκάλων στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α τάξη του Δημοτικού σχολείου. «Η επικοινωνία νηπιαγωγών και δασκάλων στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α τάξη του Δημοτικού σχολείου.» Τόζιου Τάνια, Προϊσταμένη του 12 ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΕΡΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΕΡΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα