Αβοκάντο Hass (όψιμη) Αβοκάντο Fuerte (μεσοπρώιμη) Αβοκάντο Reed (πολύ όψιμη) Αβοκάντο Zutano (πρώιμες) Ακτινίδιο ISSAI (αυτογόνιμο)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αβοκάντο Hass (όψιμη) Αβοκάντο Fuerte (μεσοπρώιμη) Αβοκάντο Reed (πολύ όψιμη) Αβοκάντο Zutano (πρώιμες) Ακτινίδιο ISSAI (αυτογόνιμο)"

Transcript

1

2 ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Αβοκάντο Hass (όψιμη) Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός είναι τραχύς, μέτριου πάχους και πρασινόμαυρου χρώματος κατά την ωρίμανση. Η σάρκα έχει εκλεκτή γεύση. Ωριμάζει κατά τα τέλη του καλοκαιριού.. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας. θεωρείται από τις καλύτερες καλλιεργούμενες σήμερα ποικιλίες του αβοκάντο. Αβοκάντο Fuerte (μεσοπρώιμη) Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι δερματώδης, μέτριου πάχους και χρώματος πράσινου κατά την ωρίμανση. Η σάρκα είναι αρκετά γευστική. Ωριμάζει κατά το χειμώνα και την άνοιξη. Θεωρείται ποικιλία ευαίσθητη στη θερμοκρασία κατά την καρπόδεση. Αβοκάντο Reed (πολύ όψιμη) Τα αβοκάντο Reed έχουν πλούσια κρεμώδη γεύση και απαλή υφή. Μεγαλύτερα από τα Hass και λίγο στρογγυλοποιημένα. Είναι ώριμα αργότερα από όλα τα άλλα αβοκάντο. Προτιμώνται από αυτούς που τους αρέσει αυτή η ιδιαίτερα πλούσια γεύση και υφή. Αβοκάντο Zutano (πρώιμες) Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λείος, λεπτός και ανοιχτοπράσινος κατά την ωρίμανση. Η σάρκα είναι μετρίως γευστική. Ωριμάζει κατά το χειμώνα. Σαν δένδρο είναι υψηλή - ορθόκλαδη, πρώιμης ανθίσεως και τα άνθη ανήκουν στον τύπο Β. Θεωρείται ποικιλία ανεκτική στο ψύχος και καλής ποιότητας. Ακτινίδιο ISSAI (αυτογόνιμο) Αναρριχώμενο, φυλλοβόλο είδος με πράσινα φύλλα. Έχει λευκά αρωματικά άνθη στο τέλος της άνοιξης και καφέ εδώδιμους καρπούς το φθινόπωρο. Το φυτό αυτό έχει χωριστά θηλυκά και αρσενικά άνθη που όμως βρίσκονται επάνω στο ίδιο φυτό. Ακτινίδιο (αρσενικό, θηλυκό) - kiwi Αναρριχώμενο, φυλλοβόλο, καρποφόρο φυτό με μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα και αρωματικά λουλούδια τον Μάιο-Ιούνιο. Τον τρίτο χρόνο αρχίζει η παραγωγή και οι καρποί συλλέγονται τον Οκτώβριο με Νοέμβριο. Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα κλίματα. Πολύ σημαντική είναι η προστασία του από το δυνατό αέρα. Είναι φυτό δίοικο. Ένα αρσενικό γονιμοποιεί έξι θηλυκά φυτά.

3 ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Αρώνια - αρόνια Αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 2 έως 2.50m. Φυτεύεται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες. Βατόμουρα - Blackberry Αναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό. Παρουσιάζει μεγάλους μαύρους καρπούς με γλυκιά γεύση που ωριμάζουν το καλοκαίρι. Γκότζι Μπέρι - goji berry Γκότζι ή αλλιώς κινέζικη σταφίδα. Ο καρπός ωριμάζει τμηματικά από τα τέλη Ιουλίου - Οκτώβριο μέχρι να πέσουν οι πρώτες παγωνιές, περίπου 1 φορά την εβδομάδα συλλέγουμε τον καρπό. Επιβιώνει σε θερμοκρασίες από -27oc μέχρι +40oc. Χαρακτηριστικό του φυτού είναι οι μεγάλοι σε μήκος βλαστοί του που φθάνουν μέχρι και 6m. Γκουαβα - Guava Η Γκουάβα είναι ένα αειθαλές δέντρο. Τα φρούτα της είναι σφαιρικά ή σε σχήμα αχλαδιού και συνήθως έχουν πράσινο χρώμα εξωτερικά, όταν ωριμάζουν γίνονται κίτρινα με ροζ, άσπρη ή κίτρινη σάρκα ανάλογα με την ποικιλία. Τα ώριμα φρούτα έχουν πλούσια γλυκόξινη γεύση. Ιπποφαές leikora (θηλυκό) & Pollmix (Αρσενικό) Hippophae Ορθόκλαδος φυλλοβόλος θάμνος με αργυρόχρωμα φύλλα. Υ 2-3m Δ 1.50m. Καρποφορία τον Οκτώβριο με κόκκινες- πορτοκαλί ράγες. Είναι αγκαθωτό και φυλλοβόλο. Μπορεί να καρποφορεί περισσότερα από 80 χρόνια. 1 αρσενικό 8 θηλυκά. Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Κουμαριά - Αrbutus Οι κουμαριές είναι αειθαλείς θάμνοι και δένδρα με πράσινα, δερματώδη και γυαλιστερά, οδοντωτά φύλλα. Έχει λευκά άνθη το φθινόπωρο και κόκκινους εδώδιμους καρπούς (Κούμαρα) το φθινόπωρο. Οι καρποί είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή εξαιρετικού τσίπουρου. Η συγκομιδή του όμως είναι επίπονη και έτσι το ποτό σπανίζει πλέον.

4 ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Κρανιά Ανθίζει το χειμώνα ( Ιανουάριο- Φεβρουάριο ) ενώ τα άνθη της παραμένουν για 2 περίπου μήνες. Οι καρποί ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου όποτε και παίρνουν έντονα κόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτυών και δόνηση των κλαδιών. Λίτσι - Lychee Το δέντρο έχει αργή ανάπτυξη, φτάνει τα 9 30 μέτρα ύψος και είναι αειθαλές. Τα άνθη είναι μικρά και χωρίς πέταλα και δίνουν φρούτα κόκκινου συνήθως χρώματος. Τα περισσότερα είναι αρωματικά, οβάλ, στρόγγυλα ή σε σχήμα καρδιάς. Το περίβλημά του είναι λεπτό, δερματώδες, σκληρό και συχνά γεμάτο με πολλά μικρά εξογκώματα (θυμίζει πολύ στην όψη το κούμαρο). Η σάρκα είναι χυμώδης, παχιά, γυαλυστερή και διάφανη προς λευκή ή ροζέ. Έχει υπόξινο και διακριτό άρωμα. Μάνγκο - Mangifera indica Το μάνγκο είναι αειθαλές, τροπικό δέντρο, με πολύ πυκνή κόμη. Τα φύλλα του είναι βαθυπράσινα και δερματώδη, ενώ τα άνθη του μικρά και κιτρινωπά. Οι καρποί έχουν σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές, με βάρος έως 500gr. Μύρτιλα - Blueberry Vaccinium Bluecropo & Vaccinium Northcountry Φυλλοβόλος θάμνος με ανθοφορία Απρίλιο - Μάιο, με λευκορόδινα καμπανοειδή λουλούδια. Άφθονη καρποφορία με μεγάλους μπλε βιολετί καρπούς που καταναλώνονται φρέσκοι ή σε μαρμελάδα. Έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Πασιφλόρα - Passion Flower Τα άνθη του έχουν κάποιο λεπτό άρωμα και ανθίζουν πολύ διάστημα. Ανθίζει από Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Φθάνει σε 6-8 μέτρα σε ύψος και αντέχει στο κρύο. Πιθανόν να ξεραθούν οι βλαστοί του, άλλα αυτό και πάλι ξαναβλαστάνει την άνοιξη. Ο καρπός της Πασιφλόρας είναι σε σχήμα οβάλ με χρώμα κίτρινο - πορτοκαλί. Το εσωτερικό του μοιάζει με ζελατινώδη πολτό με βαθύ κόκκινο χρώμα. Οι καρποί τρώγονται ωμοί ή αναμειγνύονται με άλλα φρούτα. Σαμπούκος Κουφοξυλιά - Sambucus nigra Haschberg & Sambucus nigra Ottawa Τα χρήσιμα μέρη είναι τα άνθη, οι καρποί και τα φύλλα της. Φάρμακο της φύσης για το στήθος ονόμαζαν την κουφοξυλιά, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης, της καταρροής, του βήχα, των μολύνσεων στα αυτιά.

5 ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Σμέουρα - Rubus idaeus Ottawa Rubus idaeus Fallgold Το σμέουρο έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντιοξειδωτικό και προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Βοηθά στην αντιμετώπιση του καταρράκτη, των κρυωμάτων, της δυσεντερίας της γρίπης, των αιμορροϊδων, της αιμορραγίας της μήτρας, των τραυμάτων, των στομαχικών διαταραχών Τσεριμόγια (annona Cherimola) Ο καρπός της τσεριμόγια έχει ένα γλυκό φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει συνδυασμό από μπανάνα, φράουλα, ανανά και ροδάκινο. Η τσεριμόγια δεν αναπτύσσεται πολύ, ενώ μεγάλο μέρος του φυλλώματός της πέφτει στις αρχές της άνοιξης. Είναι ένα ημιαειθαλές δέντρο (μικρής αλλά ταχείας ανάπτυξης), ιδιαίτερα πυκνό, με διακλαδώσεις που ξεκινούν από πολύ χαμηλό ύψος και απλώνονται στο χώρο. Αν και δέντρο, η τσεριμόγια, θυμίζει θάμνο στην ανάπτυξή της. Φραγκοστάφυλο κόκκινο Ribes rubrum Jonkheer van Tets Φυλλοβόλο θάμνος Υ m. Οι καρποί είναι μεγάλοι σε κόκκινο χρώμα, χωρίς κουκούτσι και χνούδι. Συγκομιδή Ιούνιο - Ιούλιο. Είναι εξαιρετικά για μαρμελάδες, γλύκα και χυμούς φρούτων. Φραγκοστάφυλο άσπρο Ribes rubrum witte Hollander Φυλλοβόλο θάμνος Υ m. Το λευκό φραγκοστάφυλο «Witte Hollander» έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή και την καλύτερη γεύση από όλα τα λευκά φραγκοστάφυλα. Συγκομιδή Ιούνιο - Ιούλιο. Είναι εξαιρετικά για μαρμελάδες, γλύκα και χυμούς φρούτων Φραγκοστάφυλο μαύρο - Ribes Titania Φυλλοβόλο θάμνος Υ m. Οι καρποί είναι μεγάλοι σε μαύρο και σε ανοιχτό μωβ χρώμα, χωρίς κουκούτσι και χνούδι. Συγκομιδή Ιούνιο - Ιούλιο. Είναι εξαιρετικά για μαρμελάδες, γλύκα και χυμούς φρούτων. Φραγκοσυκιά Ισπανική (Παπουτσοσυκιά) Opuntiaficus - indica Η συγκομιδή των καρπών αρχίζει από τα τέλη Αυγούστου για τους καρπούς της πρώτης άνθησης και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο για τους καρπούς της δεύτερης άνθησης. Η συγκομιδή γίνεται πολύ εύκολα με κοπή των καρπών, λόγο του ότι δεν έχει αγκάθια. Η φραγκοσυκιά φύεται σε ξηρά ή άνυδρα εδάφη. Είναι δηλαδή ξηροφυτικό είδος. Μπορεί να επιβιώσει σε παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας.

6 καρποφορα οπωροφόρα Αμυγδαλιά «Τέξας» ημίσκληρα - Almond tree Είναι αμερικάνικης προέλευσης, ημίσκληρη και οψιμανθής. Παράγει καρπό μετρίου μεγέθους. Αμυγδαλιά αφράτα «Ferragnes» - Almond tree Είναι ποικιλία Γαλλικής προέλευσης. Βασικά της προσόντα η όψιμη άνθησή της, η υψηλή της παραγωγικότητα, η πολύ καλή ποιότητα της ψίχας. Παράγει καρπούς μέσου μεγέθους, σκληροκέλυφους. Ανθίζει 7 περίπου ημέρες μετά την Texas. Αχλαδιά «Abate Fetel» - Pear tree Είναι αμερικάνικης προέλευσης, ημίσκληρη και οψιμανθής. Παράγει καρπό μετρίου μεγέθους. Αχλαδιά «Santa Maria» - Pear tree Η ποικιλία Σάντα Μαρία είναι πρώιμη, πιο συγκεκριμένα ωριμάζει τέλη Ιουνίου. Το μέγεθος του καρπού του είναι σχετικά μεγάλο, καμπανοειδές και έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο. Η γεύση του είναι κάπως υπόξινη. Η αχλαδιά ως δέντρο αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητο στην ξηρασία. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι ιδιαίτερα παραγωγική. Αχλαδιά «Κοντούλα» - Pear tree Καρπός μικρός γκριζοπράσινος, πρώιμο (30/6-20/7) πολύ γευστικό και αρωματικό. Αχλαδιά «Κρυστάλλι» - Pear tree Καρπός αρωματικός,μέτριος προς μεγάλο. Εποχή ωρίμανσης 5-15/8. Αχλαδιά «Williams» - Pear tree Το χρώμα τους είναι κίτρινο όταν ωριμάσουν. Η σάρκα τους είναι λευκή, λίγο ξινή στη γεύση, αρκετά ζουμερή και ευχάριστη. Ιδανική ποικιλία για νωπή κατανάλωση ενώ χρησιμοποιείται και στη βιομηχανική επεξεργασία για την παραγωγή χυμών φρούτων και φρουτοσαλάτες. Η ποικιλία Williams συλλέγεται το 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Αχλαδόμηλο «Nασι» Είναι το ασιατικό αχλάδι ή αχλαδόμηλο. Συνδυάζει την γλυκύτητα και την χυμώδη γεύση του αχλαδιού με την αφράτη υφή και το σχήμα του μήλου.τα φρούτα είναι καλύτερα να τρώγονται όταν είναι ώριμα γιατί γίνονται πολύ γλυκά και χυμώδη. Βερικοκιά «Luizet» - Apricot tree Ποικιλία εύγευστη, με μεγάλο καρπό είναι από τις αξιόλογες ποικιλίες για νωπή κατανάλωση. Ανθίζει στο 2ο δεκαήμερο του Μαρτίου και ωριμάζει τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Βερικοκιά «Αουρόρα» - Apricot tree Αυτογόνιμο πολύ πρώιμο (15/5-5/6), πολύ νόστιμο.

7 καρποφορα οπωροφόρα Βερικοκιά «Διαμαντοπούλου» - Apricot tree Αυτογόνιμο όψιμο (25/6), καρπός μετρίου μεγέθους ελαφρός πλακέ - αρωματικό. Βερικοκιά «Επιδαύρου» - Apricot tree Δένδρο ζωηρό και καλής παραγωγικότητας, με φρούτο χονδρό, ωοειδή, κιτρινοπορτοκαλί, αρωματικό, καλή γεύση. Η σάρκα είναι άριστης ποιότητας και κατάλληλη για νωπή κατανάλωση. Ωρίμανση μέσα Ιουνίου. (πρώιμη ποικιλία). Βερικοκιά «Μπεμπεκο» - Apricot tree Ποικιλία εξαιρετικής ποιότητας, ο καρπός της είναι τόσο για φρέσκια κατανάλωση όσο και για κονσερβοποίηση. Είναι κίτρινου χρώματος και μεγάλος. Ανθίζει στο 2ο δεκαήμερο του Μάρτη και ωριμάζει Ιούνιο- Ιούλιο. Βυσσινιά - Wild cherry tree Η βυσσινιά είναι δέντρο, μικρού μεγέθους και πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Οι καρποί του γενικά είναι μικρού-μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού. Το χρώμα τους είναι κόκκινο έως βαθύ κόκκινο και σάρκα τους είναι γλυκόξινη, τραγανή και χυμώδης. Η βυσσινιά είναι αυτογόνιμο δέντρο και οι καρποί ωριμάζουν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Δαμασκηνιά «Ασβεστοχωρίου» - Plum tree (yellow) Δέντρο ζωηρό και παραγωγικό, ο καρπός είναι μεγάλος με σφαιρικό σχήμα. Ο φλοιός και η σάρκα είναι κίτρινη με ευχάριστη γλυκιά γεύση. Ωριμάζει τέλη Ιουλίου και είναι αυτογόνιμη ποικιλία. Δαμασκηνιά «black diamond» - Plum tree Έχει καρπό με μαύρο φλοιό, πολύ ωραίας εμφάνισης.η σάρκα του είναι εκπύρηνη και πάρα πολύ νόστιμη. Είναι από τις πρώιμες ποικιλίες, καθώς ωριμάζει στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιούλη. Δαμασκηνιά «Santa rosa» - Plum tree Ζωηρό δένδρο, με μεγάλη παραγωγικότητα. Κάνει μεγάλα, σφαιρικά δαμάσκηνα, με κίτρινη σάρκα και πολύ νόστιμη γεύση. Είναι μυρωδάτο, χυμώδες, με κόκκινο φλοιό. Είναι ανθεκτικό στις μεταφορές. Ωριμάζει στο τέλος Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. Δαμασκηνιά «stanley» - Plum tree Μεγάλο φρούτο με κιτρινοπράσινη σάρκα, χυμώδες, σφικτό και γλυκό. Έχει λεπτή και ευχάριστη γεύση. Από τα πιο δημοφιλή είναι εκείνο που έχει βαθύ μπλε-μωβ φλοιό. Ωριμάζει στο 2ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Δαμασκηνιά «friar» - Plum tree Μεγάλος καρπός, με σκούρο μωβ φλοιό, κατά την ωρίμανση. Έχει γυαλιστερή υφή και η σάρκα του είναι κεχριμπαρένια, σφιχτή, καλής ποιότητας σε οβάλ σχήμα. Χρειάζεται καλό αραίωμα. Ωριμάζει το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Καρυδιά «Αγίου Όρους» - Walnut tree

8 καρποφορα οπωροφόρα Καρυδιά (εμβολιασμένη) «Καλιφόρνια» - Walnut tree Ποιότητα ψίχας καλή, εξαγωγή ψίχας από το κέλυφος εύκολη Η είσοδος στην πλήρη καρποφορία γίνεται από το 9ο ή 10ο έτος. Έχει πολύ καλή παραγωγικότητα. H ταχύτητα εισόδου στην καρποφορία είναι πολύ γρήγορη. Καρυδιά «pecan» Η καρυδιά αυτή μπαίνει σε καρποφορία κατά τον 4ο 5ο χρόνο με τα την φύτευση της. Αυτοί οι ξηροί καρποί έχουν παρόμοιο σχήμα με τα καρύδια, αλλά έχουν πιο μακρόστενο σχήμα. Ο φλοιός είναι κόκκινος, απαλός και γυαλιστερός. Καστανιά «βόλου» - Chestnut tree Ποικιλία που έχει καρπό μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους, η ψίχα τους αποτελείται από περισσότερα του ενός σπέρματος (πολύσπερμοι), σχήμα ελλειπτικό ή σφαιρικό και χρώμα καστανό. Κατάλληλη για βραστά κάστανα. Καστανιά «Μαρόνια» - Chestnut tree Ποικιλία πού έχει μεσαίο έως μεγάλο καρπό, κόκκινου χρώματος, η ψίχα τους αποτελείται από ένα σπέρμα. Κατάλληλη για βραστά κάστανα. Κερασιά «early lory» - Cherry tree Πρώιμη επικονιαζει με τραγανά, μπουρλα, μπακιρτζεικα και μπλακ σταρ. Κερασιά «μπλακ σταρ» - Cherry tree Μεσοπρώιμη αυτό γόνιμη. Κερασιά Bigarreau Burlat - Cherry tree Κλασική ποικιλία πρώιμη. Ωριμάζει στα μέσα Μαΐου με αρχές του τρίτου δεκαήμερου του Μαΐου, ανάλογα με την περιοχή που καλλιεργείται. Κατάλληλοι επικονιαστές: B.S. Hardy Giant, Van, Marmote. Κερασιά «Canada Giant» - Cherry tree Γενικά: Κόκκινη, τραγανή έως ημιτραγανή ποικιλία. Παραγωγικότητα: Μεγάλη. Καρπός: πολύ μεγάλου μεγέθους. ωριμάζει 20-25/5. Επικονιαστές: Sweetheart, Noire de Meched, Hedelfingen, Van, Lapins, Ferrovia, Summit και B. Burlat. Κερασιά μπακιρτζεϊκα - Cherry tree Κλασική Ποικιλία όψιμη με εμπορική αξία. Ωριμάζει Ημέρες μετά την B. Burlat. Κατάλληλοι επικονιαστές:τραγανά Εδέσσης, Germersdorfer, B. Napoleon. Κερασιά«τραγανά Εδέσσης» - Cherry tree Κλασική Ποικιλία όψιμη.ωριμάζει ημέρες μετά την B. Burlat. Κατάλληλοι επικονιαστές: Μπακιρτζέϊκα, Germersdorfer, B.Napoleon, Lambert.

9 καρποφορα οπωροφόρα Κορόμηλα Τζάνερα Βόλου - Wild plum tree (green) Ωριμάζει γύρω στις 20/9, είναι πολύ υψηλής παραγωγικότητας και αυτογόνιμη. Ο καρπός του έχει μικρό μέγεθος, στρόγγυλο σχήμα και πράσινο χρώμα. Κυδωνιά - Quince tree Το κυδώνι είναι ο καρπός που κατάγεται από τη νοτιοδυτική Ασία και την περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει τα 8 μέτρα σε ύψος, και είναι συγγενικό με τη μηλιά και την αχλαδιά. Λωτιά «τζιρου» - Lotus - Diospyros Πλακέ-τρώγεται άγουρος δεν στυφίζει. Λωτιά «ροσσο» - Lotus - Diospyros Κλασικός πρέπει να ωριμάσει για να τον φάμε. Μηλιά golden - Μπανανομηλο - Apple yellow Ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου. Καρπός μέσου μεγέθους, κωνικός, με μεγάλο μίσχο και φλοιό κίτρινο όταν ωριμάζει, με μαύρες φακίδες. Σάρκα κίτρινη, γλυκιά και χυμώδη. Μηλιά «red chif» - Apple tree Κλώνος spur της Red Delicious. Καρπός μεγάλος με χρώμα ομοιογενές κόκκινο με μικρές λωρίδες, ελκυστικός, όχι τόσο σκοτεινός όσο η Starkrimson, μπορεί μερικές φορές να πάρει σκούρο κόκκινο χρώμα. Μηλιά «Κικου» - Apple tree Ενα εκκεντρικά ριγωτό, ιδιαίτερα γλυκό και ζουμερό μήλο με τραγανή σάρκα. Περίοδος ωρίμανσης Οκτώβριος. Μηλιά «starkcrimson» - Apple tree Ο καρπός είναι τραγανός με πυκνή σάρκα, πολύ γλυκό και αρκετά ζουμερό. Μηλιά «fuji» - Apple tree Καρπός: Μεγάλου μεγέθους. Η σάρκα του είναι ιδιαίτερα τραγανή, με γλυκιά γεύση και πλούσιο χυμό. Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της είναι ότι μέχρι της 15 Σεπτεμβρίου ο φλοιός του καρπού είναι ακόμα πράσινος ενώ στην συνέχεια αναλόγως την περιοχή που καλλιεργείται αποκτά κόκκινο χρώμα. Μηλιά φιρίκια - Apple tree Έχει μικρό μέγεθος, σχήμα κυλινδρικό, χρώμα πρασινοκίτρινο με επίχρισμα κόκκινο στην πλευρά που το βλέπει ο ήλιος, μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρο και ιδιαίτερο άρωμα.

10 καρποφορα οπωροφόρα Μουριά άκαρπη μεγάλο φύλλο - Mulberry Ιδανικό δέντρο για σκιά λόγω της πολύ γρήγορης ανάπτυξης του. Η μουριά αυτή, είναι είδος μουριάς άκαρπης (χωρίς μούρα) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για καλλωπιστικούς σκοπούς. Τα φύλλα της είναι μεγάλα γυαλιστερά, πράσινου χρώματος, και το χειμώνα γίνονται κίτρινα, προτού πέσουν. Μουριά άσπρη - Mulberry white Η μουριά ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Επίσης τα μούρα είναι αντιοξειδωτικά, καθαρτικά, τονωτικά και θρεπτικά. Ο καρπός της μουριάς, άσπρος η μαύρος είναι σπουδαίος για τα σπάνια ιχνοστοιχεία που περιέχει αλλά και για την αντικαρκινική του δράση. Μουριά μαύρη - Mulberry black Η μουριά ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο. Ο καρπός της μουριάς (ιδιαίτερα της μαύρης) είναι εξαιρετικά χυμώδης και εύγευστος. Νεκταρινιά «ali top» - Nectarine tree Πρώιμο αρχές Ιουλίου. Νεκταρινιά «Venus» - Nectarine tree Όψιμο Αυγούστου. Νεκταρινιά «caltese» - Nectarine tree Καρπός μετρίου μεγέθους, λευκόσαρκο, περίοδος ωρίμανσης 5-20/7. Πλατανομουριά άκαρπη Η μουριά πλατανιφόλια, είναι είδος μουριάς άκαρπης (χωρίς μούρα) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για καλλωπιστικούς σκοπούς. Το όνομά της πλατανοειδής ή πλατανιφόλια, προέρχεται από το γεγονός ότι τα φύλλα της μοιάζουν με αυτά του πλάτανου. Ροδακινιά «faget» - Peach tree Καρπός στρογγυλός, μεγάλος και κόκκινος. Είναι κιτριοσαρκο και η περίοδος ωρίμανσης είναι: 10/8-25/8. Ροδακινιά «O Henry» - Peach tree Πολύ καλή ποικιλία μέτριας ζωηρότητας και υψηλής παραγωγικότητας. Καρπός μεγάλου μεγέθους, γευστικός και ανθεκτικός. Ημερομηνία ωρίμανσης: 20/8 30/8. Ροδακινιά «Springbelle» - Peach tree Επιτραπέζιο ροδάκινο πολύ νόστιμο - Πρώιμο-μέσα Ιουνίου.

11 καρποφορα οπωροφόρα Ροδακινιά «May Crest» - Peach tree Καρπός μετρίου μεγέθους, κόκκινος. Περίοδος ωρίμανσης 1-15/6. Ροδιά «Ερμιόνης» - Pomegranate Πολύ αξιόλογη ποικιλία. Είναι ποικιλία μεγαλόκαρπη με έντονο κόκκινο χρωματισμό και πολύ γλυκιά γεύση. Ίσως η καταλληλότερη ποικιλία για εδώδιμη χρήση. Συκιά «βασιλική μαύρη» - Fig tree Ανήκει στις πολύ καλές μαύρες, μονόφορες ποικιλίες με μεγάλα, μακρουλά, πολύ γλυκά και κόκκινης σάρκας σύκα. Η ποικιλία Βασιλικά μαύρα Μαρκοπούλου ωριμάζει τα σύκα της σταδιακά, από τέλη Ιουλίου ως αρχές Σεπτέμβρη αλλά η συγκομιδή τη επεκτείνεται και ως τον Οκτώβριο. Συκιά «Black mission - Fig tree Aυτογόνιμη ποικιλία με καρπό σκούρο μωβ-μαύρο εξωτερικά και κοκκινωπή γλυκιά σάρκα. Ιδανικό για τα μεσογειακά κλίματα. Ωριμάζει την άνοιξη και ξανά αργά στο τέλος του καλοκαιριού. Κατάλληλο για νωπή κατανάλωση και αποξήρανση. Τζιτζιφιά Οι καρποί, μοιάζουν με τις ελιές όταν είναι άγουροι, σταδιακά γίνονται καφέ όταν ωριμάζουν το φθινόπωρο, και γλυκαίνουν. Μοιάζουν στη γεύση με ώριμο μήλο. Φουντουκιά - Hazel tree Ο καρπός είναι έτοιμος προς συλλογή από τα τέλη Αυγούστου προς αρχές Σεπτεμβρίου όταν αποχωρίζεται εύκολα από το φυλλώδες περίβλημα του και το σπέρμα παίρνει καφέ χρώμα. AUTOMN ROYAL (άσπερμο κόκκινο) - Red seedless grape Είναι μια επιτραπέζια ερυθρή ποικιλία σταφυλιών, πολύ παραγωγική και χωρίς κουκούτσι. Η ράγα είναι μακρουλή, τραγανή, μαύρου χρώματος. Ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου. CRIMSON (άσπερμο ροζέ) - Pink seedless grape Το Crimson έχει μια πολύ διακριτική, γλυκιά, ζουμερή γεύση και επιμήκη, απαλό ροζ καρπό. Έχει τραγανό, σφιχτό φλοιό, με χυμώδη σάρκα. Πρόκειται για φυτό πολύ μεγάλης ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Η περίοδος ωρίμανσης του βρίσκεται στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. ΑΤΤΙΚΗ (άσπερμο κόκκινο) - Red seedless grape Άσπερμη (χωρίς κουκούτσια) ποικιλία ερυθρού χρώματος, πολύ παραγωγική. Κάνει μεγάλο τσαμπί και ράγες μεγάλες, ωοειδούς σχήματος με έντονο σκούρο κόκκινο χρώμα. Οι καρποί έχουν γλυκιά γεύση και είναι τραγανές. Ωριμάζει τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑ (άσπερμο λευκό) - White seedless grape Το κλήμα της σταφίδας είναι μέτριο ζωηρό αλλά παραγωγικό. Βλαστάνει νωρίς τον Μάρτιο, ανθίζει μετά τα μέσα Μαΐου και ωριμάζει τον καρπό της από αρχές μέχρι και τέλος του Αυγούστου. Είναι λευκή άσπερμη ποικιλία. Σουλτανίνα (ξανθιά σταφίδα).

12 καρποφορα εσπεριδοειδή Γκρειπ φρουτ κόκκινο Grapefruit red Δένδρο εύρωστο, ανθεκτικό, με καρπούς κατάλληλους για νωπή κατανάλωση και πλούσιους σε άριστης ποιότητας χυμό. Υπάρχουν κοκκινόσαρκες ποικιλίες. Γκρειπ φρουτ λευκό Grapefruit white Δένδρο εύρωστο, ανθεκτικό, με καρπούς κατάλληλους για νωπή κατανάλωση και πλούσιους σε άριστης ποιότητας χυμό. Υπάρχουν λευκόσαρκες ποικιλίες. Κιτριά Citrus tree Ένα πραγματικά ιδιαίτερο εσπεριδοειδές, με πολύ-πολύ μεγάλους καρπούς. Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική. Χρώμα καρπού κίτρινο, περίοδος ωρίμανσης: Ιανουάριος με Μάρτιο. Κουμ-κουατ Kumquat tree Δένδρο μέτριας ανάπτυξης, πολύ μεγάλης καλλωπιστικής αξίας, με καρπούς ωοειδείς, πορτοκαλί χρώματος. Οι καρποί του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γνωστού λικέρ και για γλυκό κουταλιού. Ανθίζει το Καλοκαίρι και μπορεί να κρατήσει τους καρπούς επάνω στο φυτό μέχρι αργά την επόμενη άνοιξη. Λαιμ Lime Δένδρο μέτριας ανάπτυξης, πολύ μεγάλης καλλωπιστικής αξίας, με καρπούς σφαιρικούς, κίτρινου χρώματος όταν ωριμάσουν. Υπάρχουν και ποικιλίες που διατηρούν τους καρπούς τους πράσινους μετά την ωρίμανση. Ανθίζει νωρίς το Καλοκαίρι και μπορεί να κρατήσει τους καρπούς επάνω στο φυτό μέχρι αργά την επόμενη άνοιξη.

13 καρποφορα εσπεριδοειδή Λεμονιά «Αδαμοπούλου» - πολύφορη Lemon tree Μέγεθος καρπού μέτριο έως μεγάλο. Σάρκα πλούσια σε χυμό και ξινή. Ποικιλία άσπερμη και πολύφορη. Οι καρποί της είναι καλής ποιότητας με ελάχιστα σπέρματα και έχει γίνει αποδεκτή από όλα τα διαμερίσματα της χώρας μας. Συγκομίζονται Xειμώνα και Άνοιξη. Λεμονιά «Βακάλου» Lemon tree Ποικιλία λεμονιάς με μεγάλο καρπό, εύγευστο και πολύ χυμώδη. Οι καρποί της ωριμάζουν τέλος της άνοιξης. Προτιμά τα αμμοαργιλώδη εδάφη και τις ηλιόλουστες θέσεις. Πρέπει να προστατεύεται από τον δυνατό αέρα. Μανταρινιά «Ενκόρ» Mandarin tree Η μανταρινιά Ενκορ (Εncore) είναι μια όψιμη ποικιλία που ωριμάζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους και η επιδερμίδα τους πορτοκαλοκίτρινη. Η σάρκα τους είναι πλούσια σε χυμό, γευστική, αλλά με πολλά σπόρια μέσα. Μανταρινιά «Κλημεντίνη» Mandarin tree Η Κλημεντίνη (Citrus reticulata), Ο καρπός της είναι μεσαίου μεγέθους με σφαιρικό, πεπλατυσμένο σχήμα. Η επιδερμίδα του καρπού είναι λεπτή, πορτοκαλοκόκκινη, που χαλαρώνει κατά την ωρίμαση, ενώ η σάρκα του είναι αρωματική, γλυκιά και άσπερμη (χωρίς κουκούτσια) ή ολιγόσπερμη. Οι πορτοκαλί καρποί της ωριμάζουν από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο. Μανταρινιά «Νόβα» Mandarin tree Ιδιαίτερα εύγευστος, χυμώδης. Πορτοκαλοκόκκινου, λαμπερού χρώματος. Μέσου μεγέθους, πρακτικά άσπερμος, με λείο φλοιό. Ωριμάζει από τα τέλη Νοεμβρίου. Κατάλληλος για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση.

14 καρποφορα εσπεριδοειδή Μανταρινιά «Ορτανίκ» Mandarin tree Εξίσου σημαντική ποικιλία είναι η Ορτανικ. Μια μεσοπρώιμη ποικιλία, με πολλά σπέρματα, που ωριμάζει από τον Ιανουάριο μέχρι το Φεβρουάριο. Ο καρπός της είναι μεγάλος και χαραχτηριστικά πλακέ. Έχει σάρκα ζουμερή, γευστική και αρκετά αρωματική. Μανταρινιά «Χιώτικη» Ντόπια Mandarin tree Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι (Citrus deliciosa- Χιώτικο), έχει καρπούς που ωριμάζουν από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. Διακρίνεται για τον λεπτό φλοιό κιτρινοπράσινου χρώματος, με σάρκα χυμώδη, πολύ αρωματική και γλυκιά, που όμως έχει πολλούς σπόρους (σπέρματα-κουκούτσια). Νεραντζιά - citrus aurantim Η ντόπια νεραντζιά χρησιμοποιείται συχνά ως υποκείμενο στα εσπεριδοειδή δέντρα. Αυτό γίνεται επειδή όταν ένα δέντρο είναι εμβολιασμένο σε νεραντζιά είναι πολύ περισσότερο ανθεκτικό σε διάφορες αρρώστιες, όπως για παράδειγμα η τριστέτσα η οποία προσβάλλει τα εσπεριδοειδή, καθώς επίσης προσδίδει στο δέντρο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον παγετό. Η νεραντζιά αν δε χρησιμοποιηθεί ως υποκείμενο αλλά καλλιεργηθεί ως δέντρο θα διαπιστώσουμε ότι ο καρπός της μοιάζει πολύ στο πορτοκάλι. Η γεύση του όμως είναι ιδιαίτερα πικρή και γι αυτό συνήθως δεν καταναλώνεται ωμό. Πολύ συχνά όμως το χρησιμοποιούν για γλυκό του κουταλιού. Περίοδος ωρίμανσης από Νοέμβριο έως Απρίλιο. Περγαμόντο Bergamot tree Εύρωστο, ανθεκτικό δένδρο, με καρπούς πολύ αρωματικούς, ανοιχτού πορτοκαλί χρώματος, χρήσιμους στη ζαχαροπλαστική. Προτιμά περιοχές με ήπιο κλίμα, καθώς είναι ευαίσθητο στο ψύχος. Πορτοκαλιά «Βαλένσια» Valencia - Orange tree Είναι η πιο όψιμη πορτοκαλιά, δηλαδή τα πορτοκάλια ωριμάζουν από Μάρτιο-Απρίλιο και μετά και οι καρποί παραμένουν στο δέντρο ως τον Σεπτέμβριο και σε κάποιες δροσερές περιοχές ως και τον Νοέμβριο. Το πορτοκάλι της έχει μεσαίο μέγεθος, επίμηκες προς σφαιρικό σχήμα, παχύ και χοντρό φλοιό, ελάχιστα κουκούτσια με ευχάριστη και υπόξινη γεύση. Αν δε μαζευτούν οι καρποί την Άνοιξη τότε στο τέλος του Καλοκαιριού ξαναπαίρνουν ένα ελαφρύ πράσινο χρώμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να καταναλωθούν. Τα στύβουμε για χυμό αλλά τρώγονται και νωπά.

15 καρποφορα εσπεριδοειδή Πορτοκαλιά «Ναβαλίνα» (Navelina-Ναβελίνα) Orange tree Άριστης ποιότητας, εύγευστος, άσπερμος. Πορτοκαλοκόκκινου χρώματος. Σφαιρικόςωοειδής, μέσου-μεγάλου μεγέθους, με λεπτό φλοιό και μικρό ομφαλό. Ωριμάζει από αρχές Νοεμβρίου. Κατάλληλος για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση. Πορτοκαλιά «Ντόλτσο» (συκέρι) Orange tree Με πολύ γλυκό χυμό, ιδανικό για όσους θέλουν ή πρέπει να καταναλώνουν γλυκά εσπεριδοειδή. Πορτοκαλί χρώματος. Σφαιρικός, μέσου μεγέθους. Ωριμάζει το Δεκέμβριο. Κατάλληλος για νωπή κατανάλωση. Πορτοκαλιά «Σαγκουίνι» - Sanguine tree Με ιδιαίτερη γεύση. Φλοιός πορτοκαλί χρώματος, με ρόδινες αποχρώσεις. Η σάρκα είναι κόκκινη (αιματόσαρκη ποικιλία). Όταν ωριμάσει αποκτά και εξωτερικά κόκκινες αποχρώσεις. Σφαιρικός-ωοειδής, μέσου μεγέθους, με λεπτό φλοιό. Ωριμάζει τον Ιανουάριο. Κατάλληλος για νωπή κατανάλωση και μεταποίηση. Πορτοκαλιά «Σαλουτσιάνα» (Salustiana) - Orange tree Τα πορτοκάλια αυτά ωριμάζουν από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά. Είναι μεσαίου μεγέθους, με φλούδα μετρίου πάχους και χρώμα τυπικό πορτοκαλί. Η σάρκα τους είναι μαλακή με ελάχιστα ή καθόλου κουκούτσια και η γεύση τους γλυκιά και ευχάριστη ενώ δίνουν πλούσιο χυμό. Κατάλληλη ποικιλία για χυμό και επιτραπέζια χρήση. Πορτοκαλιά Μερλιν (Washington Navel) Orange tree Άριστης ποιότητας, με εύγευστη, αρωματική, τρυφερή σάρκα, άσπερμος. Πορτοκαλί χρώματος. Σφαιρικός, μεγάλου μεγέθους, ομφαλοφόρος. Ωριμάζει από τέλη Νοεμβρίου. Κατάλληλος για νωπή κατανάλωση. Φράπα - Citrus grandis ή Citrus Maxima Η φράπα (Citrus Maxima) είναι αειθαλές δέντρο, ζωηρό, ορθόκλαδο με μαλακό ξύλο και ευαίσθητο στο ψύχος. Ο φλοιός έχει μέτριο πάχος και επιφάνεια λεία. Οι καρποί της φράπας είναι υπερμεγέθεις, χρώματος κίτρινου με πλούσιο άρωμα. Καλλιεργείται για τους εντυπωσιακά ογκώδεις καρπούς με παχύ σπογγώδη φλοιό, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική.

16 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ Νο 50 - ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΗ ΚΙΤΡΙΝΗ CLIMBER YELLOW ROSE Χρώμα: κιτρινο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 4-5 μ. Νο 51 - ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ ΚΟΚΚΙΝΗ CLIMBER DEEP RED ROSE Χρώμα: σκούρο κόκκινο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 4-5 μ. Νο 52 - ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ (Π.ΜΕΓΙΑΝ) ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ - CLIMBER RED ROSE Χρώμα: κόκκινο - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 4-5 μ. Νο 53 - ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΗ ΛΕΥΚΗ CLIMBER WHITE ROSE Χρώμα: λευκο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 4-5 μ. Νο 54 - ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΗ ΡΟΖ - ΦΟΥΞΙΑ CLIMBER PINK-FOUSIA Χρώμα: ροζ-φούξια - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 4-5 μ. Νο 55 - ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ - ΚΡΕΜ CLIMBER RED ROSE - CREAM Χρώμα: κόκκινο - κρεμ - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 4-5 μ.

17 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ Νο 44 - ΜΙΝΙ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΙΝΙ YELLOW ROSE Χρώμα: κιτρινο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,60-0,90 μ. Νο 45 - ΜΙΝΙ ΡΟΖ ΜΙΝΙ PINK ROSE Χρώμα: ροζ - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,60-0,90 μ. Νο 46 - ΜΙΝΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ ΜΙΝΙ DEEP RED Χρώμα: κόκκινο σκούρο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,60-0,90 μ. Νο 47 - ΜΙΝΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΙΝΙ RED Χρώμα: κόκκινο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,60-0,90 μ. Νο 48 - ΜΙΝΙ ΛΕΥΚΟ ΜΙΝΙ WHITE Χρώμα: λευκό - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,60-0,90 μ. Νο 49 - ΜΙΝΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΙΝΙ ORANGE Χρώμα: πορτοκαλι - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,60-0,90 μ.

18 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ Νο 1 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ BUSHI RED PERFUME ROSE Χρώμα: κόκκινο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,20 μ. Νο2 - LINCOLN ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ BUSHI RED PERFUME ROSE Χρώμα: κόκκινο - Άρωμα: 3/5 - Ύψος: 1-1,20 μ. - Χαρακτηριστικά: μεγάλα τριαντάφυλλα Νο3 - FABIOLA ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΡΟΖ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ BUSHI RED PERFUME ROSE Χρώμα: ροζ - Άρωμα: 3/5 - Ύψος: 0,90-1 μ. - Χαρακτηριστικά: μεγάλα τριαντάφυλλα Νο4 - BARCAROLE ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ - ΜΑΥΡΗ BUSHI RED ROSE - BLACK Χρώμα: κόκκινο σκούρο - Άρωμα: 1/5 - Ύψος: 1-1,10 μ. Νο6 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΦΥΛΛΗ ENGLISH RED ROSE Χρώμα: κόκκινο - Άρωμα: 1/5 - Ύψος: 1-1,10 μ. - Χαρακτηριστικά: εκατοντάφυλλη Νο8 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΡΟΖ ΕΚΑΤΟΝΤΑΦΥΛΛΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ENGLISH PINK ROSE PERFUME Χρώμα: ροζ - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,10 μ. - Χαρακτηριστικά: εκατοντάφυλλη

19 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ Νο9 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΦΟΥΞΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΦΥΛΛΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ENGLISH FUCHSIA ROSE PERFUME Χρώμα: ροζ - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,10 μ. - Χαρακτηριστικά: εκατοντάφυλλη Νο14 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΡΟΖ BUSHI PINK ROSE Χρώμα: ροζ - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,10 μ. - Χαρακτηριστικά: Μεγάλο άνθος Νο17 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΑΡΟΤΙ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ BUSHI ORANGE COLOR ROSE Χρώμα: πορτοκαλί - Άρωμα: 1/5 - Ύψος: 1-1,50 μ. - Χαρακτηριστικά: πλούσια ανθοφορία Νο18 - ΜΟΝΙΚΑ ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ BUSHI ORANGE COLOR ROSE Χρώμα: πορτοκαλί - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,50 μ. - Χαρακτηριστικά: πλούσια ανθοφορία Νο19 - FRISCO ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗ BUSHI YELLOW ROSE Χρώμα: κίτρινη - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,50 μ. - Χαρακτηριστικά: πλούσια ανθοφορία, ελαφρώς αρωματική Νο20 - ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ BUSHI YELLOW ROSE PERFUME Χρώμα: κίτρινη - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 1-1,50 μ. - Χαρακτηριστικά: πολύ αρωματική

20 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ Νο21 - LANDORA ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΗ BUSHI YELLOW ROSE Χρώμα: κίτρινη - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1-1,50 μ. - Χαρακτηριστικά: ελαφρώς αρωματική Νο22 - ΧΙΟΝΑΤΗ ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΟΛΟΛΕΥΚΗ BUSHI WHITE ROSE Χρώμα: λευκό - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,80-0,90 μ. - Χαρακτηριστικά: ελαφρώς αρωματική Χρήσεις: μεμονωμένα ή σε ανθώνες, σε παρτέρια, σε μπορντούρες,σε χαμηλούς φράχτες ή χωρίσματα, σε γλάστρες και πιθάρια. Νο23 - VIRGO ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΟΛΟΛΕΥΚΗ BUSHI WHITE ROSE Χρώμα: λευκό - Άρωμα: 3/5 - Ύψος: 1,00-1,20 μ. - Χαρακτηριστικά: Μεγάλο άνθος, αρωματική Νο24 - ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΔΙΧΡΩΜΗ ΚΡΕΜ-ΡΟΖ BUSHI CREAM-PINK ROSE Χρώμα: κρεμ-ροζ - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 0,90-1,20 μ. - Χαρακτηριστικά: αρωματική Νο25 - ZEBRA ΘΑΜΝΩΔΗΣ MOB-ΑΣΠΡΗ BUSHI LILA-WHITE ROSE Χρώμα: Μοβ-ασπρη - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,90-1,20 μ. Νο26 - OSIRIA ΘΑΜΝΩΔΗΣ KOKKINO-ΚΡΕΜ BUSHI RED -CREAME ROSE Χρώμα: κοκκινο-κρεμ - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 1,00-1,20 μ. Χαρακτηριστικά: πολύ αρωματική, μεγάλα άνθη

21 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ Νο28 - ΡΟΥΜΠΑ ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΙΤΡΙΝΟ- ΚΟΚΚΙΝΟ BUSHI YELLOW RED Χρώμα: κίτρινο κόκκινο - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,50-0,60 μ. Χαρακτηριστικά: πλούσια ανθοφορία Νο30 - ΤΑΪΤΗ 1ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΙ BUSHI PEACH COLOUR Χρώμα: ροδακινί - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 1,00-1,20 μ. - Χαρακτηριστικά: πολύ αρωματική Νο31 - PRINCESS SISSY ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΜΟΒ BUSHI LILA Χρώμα: μοβ - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 1,00-1,20 μ. - Χαρακτηριστικά: πολύ αρωματική Νο32 - NICOLE ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΔΙΧΡΩΜΗ ΡΟΖ-ΑΣΠΡΗ BUSHI PINK WHITE Χρώμα: ροζ-ασπρη - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 1,00-1,20 μ. Νο33 - ΤΑΪΤΗ 2 ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ-ΡΟΖ BUSHI ORANGE - PINK Χρώμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΡΟΖ - Άρωμα: 4/5 - Ύψος: 1,00-1,20 μ. Χαρακτηριστικά: πολύ αρωματική Νο34 - ZEBRA ΘΑΜΝΩΔΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗ-ΑΣΠΡΗ BUSHI RED - WHITE ROSE Χρώμα: κόκκινη - άσπρη - Άρωμα: 2/5 - Ύψος: 0,90-1,20 μ.

22 ΕΛΙΕΣ Κορωναίικη Είναι η πιο γνωστή ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα αφού της αντιστοιχεί το 60% της ελληνικής παραγωγής. Έχει μικρό μέγεθος και ωριμάζει από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο. Παρά το γεγονός ότι το κορωνέικο δέντρο χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αυτό που δίνει την καλύτερη ποιότητα λαδιού σε σχέση με άλλες ποικιλίες. Λαδολιά - Τσουνάτη Είναι μια ποικιλία που ανθίζει από το τέλος του Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου. Ο καρπός της ωριμάζει από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου. Η Λαδολιά έχει υψηλό δείκτη απόδοσης ελαιόλαδου εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλή οξύτητα επίσης. Καλαμών Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της ποικιλίας αυτής είναι μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουάριου. Η συγκομιδή γίνεται μόνο όταν το χρώμα του καρπού έχει γίνει εντελώς μαύρο. Έχει ασύμμετρο σχήμα ενώ το βάρος του καρπού είναι αρκετά αυξημένο. Το δέντρο της Καλαμών έχει τη δυνατότητα να αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες κλίματος δίνοντας εξαιρετικούς καρπούς. Η ποικιλία αυτή είναι και παγκοσμίως και η πιο γνωστή ελιά τραπεζιού. Θρούμπα H συγκεκριμένη ποικιλία απαιτεί υψηλή υγρασία και η εκπίκρανση του καρπού της γίνεται, στην πραγματικότητα, πάνω στο δέντρο. Εδώδιμη και ελαιοπαραγωγική.

23 ΕΛΙΕΣ Χαλκιδικής Η ποικιλία αυτή ωριμάζει σχετικά νωρίς και η συγκομιδή της γίνεται μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ο καρπός της έχει χρώμα κιτρινοπράσινο και δε αλλάζει σε μαύρο όπως γίνεται σε άλλες ποικιλίες. Έχει ασύμμετρο σχήμα και συνήθως χρησιμοποιείται ως ελιά τραπεζιού και πατέ όπως και η Αμφίσσης, αλλά συχνά τις βρίσκουμε και γεμιστές με αμύγδαλο ή πιπεριά. Αμφίσσης Η συγκομιδή της ποικιλίας αυτής εξαρτάται από το πόσο ώριμος είναι ο καρπός της. Το μέγεθος της ελιάς αυτής είναι επίσης αρκετά αυξημένο όπως αντιστοίχως και το βάρος της. Λόγω του γεγονός ότι η συγκεκριμένη αυτή ποικιλία δίνει σχετικά χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδου συγκριτικά με άλλες ποικιλίες, χρησιμοποιείται κυρίως σαν ελιά ή πατέ. Αγίου όρους Ιδιαίτερα παραγωγική ποικιλία. Είναι ποικιλία σχετικά πρώιμη (ωριμάζει τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη). Ο καρπός της είναι μεγαλύτερος από αυτόν της Μεγαρείτικης και αποκτά μαύρο χρώμα. Είναι κατάλληλη για βόρειες περιοχές καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο ψύχος. Γαϊδουρελιά Bρώσιμη ελιά πράσινη, με πολύ μεγάλο καρπό, κανονική παραγωγικότητα αλλά πολύ ευαίσθητη στο ψύχος. Η εποχή ωρίμανσης και συγκομιδής είναι από μέσα Οκτωβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου.

24

ΦΥΤΩΡΙΑ Χρήστος Τσιπάς

ΦΥΤΩΡΙΑ Χρήστος Τσιπάς ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΩΔ ΕΙΔΟΣ-ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 000001 ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕΣΟΚΑΡΠΗ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 000002 ΜΑΝΑΚΙ ΜΕΣΟΚΑΡΠΗ ΛΑΔΟΕΛΙΑ 000003 ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΗ ΛΑΔΟΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Καλλιεργούμενων Ποικιλιών Μηλιάς στην περιοχή του Δ.Δ. Πύργων

Πίνακας Καλλιεργούμενων Ποικιλιών Μηλιάς στην περιοχή του Δ.Δ. Πύργων ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΗΛΩΝ Πίνακας Καλλιεργούμενων Ποικιλιών Μηλιάς στην περιοχή του Δ.Δ. Πύργων A / A Ποικιλίες Μηλιάς 1 BLACK BEN DAVIS 16 HAPKE 2 CAMSPUR 1 / 11 17 IMPERIAL DOUBLE RED DELICIOUS 3 FUJI BENI

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Κεράσια ΚΕΡΑΣΙΑ Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ 1 / 11

Κεράσια ΚΕΡΑΣΙΑ Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ 1 / 11 ΚΕΡΑΣΙΑ Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ 1 / 11 : Κόκκινη Ferrovia τραγανή ποικιλία. Το δένδρο είναι πλαγιόκλαδο, μεγάλου ικότητα μέτρια έως μεγάλη. Ο καρπός είναι καρδιόσχημος, υς. Η εποχή ωρίμανσης είναι 11 ημέρες μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα µας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Τα ελαιόδεντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕίδηΚερασιάς SABRINA SUMN 314CH C.O.V

ΕίδηΚερασιάς SABRINA SUMN 314CH C.O.V ΤοΚεράσι Ηκερασιά είναι αγγειόσπερµο δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένοςπρούµνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι δε συγγενής τηςβυσσινιάς. Είναι φυλλοβόλο δέντρο µε ύψος που

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ www.minagric.gr Ν. 4035/60 «Περί μέτρων επεκτάσεως και βελτιώσεως των δενδροκηπευτικών καλλιεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ Άσκηση 1 η Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρποφόρων δένδρων-διάκριση αειθαλών Εισαγωγή Τα καρποφόρα δέδρα διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες, στα αειθαλή και τα φυλλοβόλα. Τα αειθαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 1 Περιεχόμενα TΟ ΕΛΑΤΟ... 2 ΔΑΦΝΗ... 4 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ... 5 ΤΟ ΕΛΑΤΟ... 6 ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ...

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασμένες Τριανταφυλλιές

Συσκευασμένες Τριανταφυλλιές Συσκευασμένες Τριανταφυλλιές Ποικιλία: SULTAN Είδος: Tea Rose (Υβρίδια Τσαγιού) Περιγραφή: Κόκκινο-κίτρινος χρωματισμός. Απαλό άρωμα. Μονά και διπλά άνθη (9 έως 16 πέταλα) μέτριου μεγέθους που γίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη παραγωγή σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Κίνα (5 εκατ. τόν.), ΗΠΑ (675 χιλ. τόν.). Υπάρχουν ποικιλίες Ευρωπαϊκές ( Prunus domestica

Μεγάλη παραγωγή σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Κίνα (5 εκατ. τόν.), ΗΠΑ (675 χιλ. τόν.). Υπάρχουν ποικιλίες Ευρωπαϊκές ( Prunus domestica αμασκηνιά Μεγάλη παραγωγή σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Κίνα (5 εκατ. τόν.), ΗΠΑ (675 χιλ. τόν.). Υπάρχουν ποικιλίες Ευρωπαϊκές (Prunus domestica) όπως είναι τα αποξηραινόμενα (Stanley ωρίμανση τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφέρον από άποψη καλλιέργειας έχουν τρία είδη

Ενδιαφέρον από άποψη καλλιέργειας έχουν τρία είδη ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ποικιλίες και Υποκείμενα Ευρωπαϊκών και Ιαπωνικών ποικιλιών δαμασκηνιάς Δρ Παυλίνα Δρογούδη Δενδροκόμος, Εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Νάουσα Ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων έως 30 Ιανουαρίου 2013

Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων έως 30 Ιανουαρίου 2013 Παραγγελίες εαρινών σπορόφυτων έως 30 Ιανουαρίου 2013 Επειδή πέρσι υπήρξαν παράπονα για την παραγωγικότητα ή την ανθεκτικότητα κάποιων από τα φυτά που διατέθηκαν, τα φυτά της φετινής θερινής περιόδου θα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΚΕΡΑΣΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus avium Prunus mahaleb(µαχαλέπιος κερασιά) Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή,

Διαβάστε περισσότερα

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο

Μέρη Δένδρου. Υπόγειο. Επίγειο Μέρη Δένδρου Υπόγειο Επίγειο Μέρη καρπού Περικάρπιο: Εξωκάρπιο Μεσοκάρπιο Ενδοκάρπιο Σπόρος: Κάλυμμα σπερμάτων Έμβρυο Ενδοσπέρμιο Αντιστοιχία μερών άνθους με καρπού Είδη καρπών καρποφόρων δέντρων Γνήσιοι:

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς. Ποικιλίες Κερασιάς. Ποικιλίες Νεκταρινιάς και Ροδακινιάς. Ποικιλίες Βερικοκιάς. Ποικιλίες Ακτινιδιάς

Ποικιλίες Μηλιάς. Ποικιλίες Κερασιάς. Ποικιλίες Νεκταρινιάς και Ροδακινιάς. Ποικιλίες Βερικοκιάς. Ποικιλίες Ακτινιδιάς κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gold Chief -Gold Pink 6 Forlady 7 Gala Buckeye 8 Superchief Sandidge 9 Fuji Fujiko 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1 11 Early Star - Panaro 2 12 Grace Star

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΕΛΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ Μικρόκαρπες (1,2 2,6 γραµ.) Μεσόκαρπες (2.7 4,2 γραµ.) Αδρόκαρπες (4.3 10,5 γραµ.) Υπάρχουν και µεγαλύτερες σε µέγεθος ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ Συνώνυµα Περιοχή καλλιέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Παρουσιάζονται 5 ποικιλίες βυσσινιάς, οι

Διαβάστε περισσότερα

Οι εποχές των Φρούτων

Οι εποχές των Φρούτων Οι εποχές των Φρούτων Φρούτα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Αβοκάντο Ακτινίδιο Αχλάδι Βερίκοκο Βύσσινο Γκρέιπ φρουτ Δαμάσκηνο

Διαβάστε περισσότερα

OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ

OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ Ηµερίδα για την καλλιέργεια της µηλιάς ΕΛΓΟ ήµητρα, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Τ Ο Σ Α. Χ Α Τ Ζ Η Σ Α Β Β Ι Δ Η Σ Α ν α π λ. Κ α θ η γ η τ ή ς Δ Η Μ Ο Κ Ρ Ι Τ Ε Ι Ο Π

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Δενδροκομία. Αντικείμενο του κλάδου των οπωροκηπευτικών. Πραγματεύεται τη βιολογία και την τεχνική παραγωγής των καρποφόρων δένδρων και θάμνων

Δενδροκομία. Αντικείμενο του κλάδου των οπωροκηπευτικών. Πραγματεύεται τη βιολογία και την τεχνική παραγωγής των καρποφόρων δένδρων και θάμνων Δενδροκομία Αντικείμενο του κλάδου των οπωροκηπευτικών Πραγματεύεται τη βιολογία και την τεχνική παραγωγής των καρποφόρων δένδρων και θάμνων Συνδέεται με όλες τις κατευθύνσεις της γεωπονικής επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Μηλιά Malus domestica

Μηλιά Malus domestica Ειδική δενδροκομία Μηλιά Malus domestica Βοτανικοί χαρακτήρες τρόπος καρποφορίας : Φυλλοβόλο Οφθαλμοί: ξυλοφόροι, μικτοί ανθοφόροι Τρόπος καρποφορίας: επάκρια σε τρέχουσα βλάστηση Καρποφόρα όργανα: λογχοειδής

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες ποικιλίες κερασιάς

Νεότερες ποικιλίες κερασιάς ΕΙ ΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Νεότερες ποικιλίες κερασιάς 2. Περιγραφή των χαρακτηριστικών 12 ακόμα ποικιλιών Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΒΥΣΣΙΝΙΑ ΒΥΣΣΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΒΥΣΣΙΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus cerasus P2 Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρού µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, ελλειψοειδή και διπλά διπλά

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαµασκηνιάς

Σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαµασκηνιάς Σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαµασκηνιάς ρ. Παυλίνα ρογούδη Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Νάουσα Προβλήµατα-Προτάσεις Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων, ΕΛΓΟ ήµητρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ, ΦΛΟΥΔΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Ή ΠΕΠΟΝΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ, ΦΛΟΥΔΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Ή ΠΕΠΟΝΙΩΝ L 285/94 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30.10.2015 Σημειώσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΒΡΩΣΙΜΑ, ΦΛΟΥΔΕΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Ή ΠΕΠΟΝΙΩΝ 1. Το κεφάλαιο αυτό δεν περιλαμβάνει τους καρπούς και τα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ Καταγωγή: Κεντρική Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus armeniaca Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, καρδιόσχηµα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Άριστη ποιότητα αλλά και αρκετή ποσότητα Γρήγορα στην καρποφορία από τη φύτευση Μείωση καλλιεργητικών δαπανών Εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Παραγωγής και πιστοποίηση αυτής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες βερικοκιάς µε ανθεκτικότητα στην ίωση Sharka. (Plum pox virus)

Ποικιλίες βερικοκιάς µε ανθεκτικότητα στην ίωση Sharka. (Plum pox virus) Ποικιλίες βερικοκιάς µε ανθεκτικότητα στην ίωση Sharka (Plum pox virus) Ευρωπαϊκή Ένωση 7ο Πρόγραµµα Πλαίσιο Επιµέλεια ρ. Παυλίνα ρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια ρ. Ειρήνη Καραγιάννη, ιατελέσασα Τακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο Δενδροκομίας ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Γιώργος Δ. Νάνος Πριν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis) Το επιστημονικό όνομα της μηλιάς είναι Pirus Malus ή Malus Communis και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

g o coffee bar WINE LIST

g o coffee bar WINE LIST C A g o coffee bar WINE LIST ΛΕΥΚΑ - WHITE ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΥ - Σεμέλη Μοσχοφίλερο Π.Ο.Π Μαντινεία Λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα φίνα και δυνατά αρώματα στη μύτη, με το τριαντάφυλλο και τους λεμονανθούς

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήλθατε στη VAKAKIS WINES

Καλώς ήλθατε στη VAKAKIS WINES Καλώς ήλθατε στη VAKAKIS WINES Η εταιρεία μας Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2011. Όραμα και οδηγός των Vakakis Wines είναι η δημιουργία περιορισμένου αριθμού φιαλών κρασιών υψηλής ποιότητας. Στην παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ)

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) Α/Α ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ / ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΣΤΡ. Ή ΚΕΦ ΖΩΟΥ) 0,5 0,8 1,0 1,2 120% ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ (101) 572,58 70,00 12,50 20,00 25,00

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση Σάρκα, (Plum pox virus)

Ποικιλίες βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση Σάρκα, (Plum pox virus) Ποικιλίες βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση Σάρκα, (Plum pox virus) Ευρωπαϊκή Ένωση, 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο 1 Επιμέλεια Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια Δρ. Ειρήνη Καραγιάννη, Διατελέσας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου.

ΔΕΝΤΡΑ. Το πλάτος τους είναι από εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. ΠΛΑΤΑΝΟΣ (Platanus orientalis L.) ΔΕΝΤΡΑ Πηγή: www.artainfo.gr Το πλάτος τους είναι από 10-20 εκ. με 5-7 λοβούς και κόλπους που φτάνουν μέχρι τη μέση του φύλλου. Από τον Μάρτιο-Μάιο. Το ύψος κυμαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10

Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10 κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1 11 Early Star Panaro 2 12 Grace Star 13

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτό: η καλλιέργεια και η συλλογή της σοδειάς του αειθαλούς φυτού (γένος Coffea) συνεπάγεται κοπιαστική εργασία και υψηλό οικονοµικό κόστος. Το φυτό του καφέ ανήκει στην οικογένεια των ρουβιίδων,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ Σημείωση: Τα στοιχεία του καταλόγου δεν είναι δεσμευτικά καθώς επηρεάζονται απο αστάθμητους και άλλους παράγοντες. ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis)

Διαβάστε περισσότερα

Νέα υβρίδια κερασιάς από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

Νέα υβρίδια κερασιάς από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νέα υβρίδια κερασιάς από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Ι. Χατζηχαρίσης και Κ. Καζαντζής Διατελέσας Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. & Τεχνολόγος Γεωπονίας, αντίστοιχα, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων,

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Χαριτωνίδης Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ 1

Νίκος Χαριτωνίδης Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ 1 Νίκος Χαριτωνίδης Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ Τα φρούτα και λαχανικά υφίστανται µια φυσιολογική διεργασία, η οποία ονοµάζεται ωρίµανση. Η ωρίµανση συχνά είναι επιθυµητή για το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 2011 1.Περιφέρεια: Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ΞΗΡΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ ΞΗΡΙΚΗ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ Εκτάσεις σε καλή γεωργική κατάσταση 73.000 Σιτηρά Σίτος μαλακός 87.000 30.450 ξ.β. ξ.β. 0,35 ξ.β. Σίτος

Διαβάστε περισσότερα

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla)

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla) Σκοπός της άσκησης Τρόπος καρποφορίας οπωροφόρων δένδρων κύρια καρποφόρα όργανα των οπωροφόρων δέντρων σε ποια ηλικίας βλαστούς βρίσκονται τα καρποφόρα όργανα µακροσκοπική διάκριση βλαστοφόρων από ανθοφόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8 Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) Το χαµοµήλι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 60 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Φυσιολογίας 1

Στοιχεία Φυσιολογίας 1 Στοιχεία Φυσιολογίας 1 Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών τον Ιούνιο. Ελάχιστη ανάπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών όλο το καλοκαίρι. Συλλογή ωρών χαμηλών θερμοκρασιών το Χειμώνα και ελάχιστη ανάπτυξη. Πέρας ληθάργου

Διαβάστε περισσότερα

PRECOCE BERNARD Γενικά: Κόκκινη, ηµιτραγανή ποικιλία, υπερπρώιµης εποχής ωρίµανσης, µε µέτριο µέγεθος καρπού. Καταγωγή και εξάπλωση: Γαλλική ποικιλία. Προέρχεται από την περιοχή της κοιλάδας του Rhone

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ: Έτος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ: Έτος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 29 Νοεμβρίου 218 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ: Έτος 217 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Καρπούζι & Υποκείμενα. Κατάλογος

Καρπούζι & Υποκείμενα. Κατάλογος Καρπούζι & Υποκείμενα Κατάλογος 2017-2018 Καρπούζι και υποκείμενα Πριν από 14 χρόνια ο Rijk Zwaan ξεκίνησε, μετά από μια εντατική έρευνα αγοράς για την καλλιέργεια καρπουζιού στον κόσμο και ιδιαίτερα στις

Διαβάστε περισσότερα

20928 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

20928 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 20928 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 2. Το άρθρο 14, περιπτ. Ιγ του ν. 721/1977, όπως τρο ποποιήθηκε με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του ν. 2732/ 30.7.1999 (Α 154). 3. Το άρθρο 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών

Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών Μελέτη των αρωματικών των Ελληνικών ελαιολάδων 2013-2016. Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών Δρ. ΑΛΙΚΗ ΓΑΛΗ Επικεφαλής της Οργανοληπτικής Ομάδας ΥΠ.ΟΙΚ.ΑΝ. Οι Ελληνικές ποικιλίες ελιάς Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

ΕΤΟΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΓΡΙΟΚΕΡΑΣΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΝΘΟΣ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΧΛΑΔΙ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΕΛΙΑ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΡΟΤΟ ΒΑΒΥ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Τριανταφυλλιές γυμνόριζα φυτα

Τριανταφυλλιές γυμνόριζα φυτα Τριανταφυλλιές γυμνόριζα φυτα ΥΒΡΙΔΙΑ ΤΣΑΓΙΟΥ Θαμνώδεις τριανταφυλλιές με μεγάλα τριαντάφυλλα SOPHIA LOREN Άνθη σε κόκκινο βελούδο με υπέροχο σχήμα και σαρκώδη πέταλα. Πλούσια ανθοφορία. INGRID BERGMAN

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η γενική δενδροκομία πραγματεύεται τη βιολογία των καρποφόρων δένδρων και θάμνων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς

Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς ΕΘΙΑΓΕ 8 / 9 Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ιωάννης Χατζηχαρίσης, Διατελέσας Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ

ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ 001 5 lt Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεταλλική 002 3 lt Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μεταλλική 003 1 lt Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πλαστική φιάλη 004 1 lt Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. 6075 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ GOLDEN 2kg (2 x 1kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ. 6076 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2kg (2 x 1kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. 6075 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ GOLDEN 2kg (2 x 1kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ. 6076 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2kg (2 x 1kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ. ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ 6075 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ GOLDEN 2kg (2 1kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ. 6076 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2kg (2 1kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ. 6077 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 2kg (2 1 kg) ΠΛΑΚΑ 2 kg 10 τμχ. 6093 ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΛΕΥΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Πεπόνι. Galia Ανανάς Θράκης Yellow Jaune Canari Piel de Sapo Charentais Western Shipper

Κατάλογος Πεπόνι. Galia Ανανάς Θράκης Yellow Jaune Canari Piel de Sapo Charentais Western Shipper Κατάλογος 2017-2018 Πεπόνι Galia Ανανάς Θράκης Yellow Jaune Canari Piel de Sapo Charentais Western Shipper Galia Jucar RZ Gueliz RZ (34-036) Fom:0,1 NEO MNSV/ Fom:0,1 Gc(ex Ec):1/Px(ex Sf):2,5 Πεπόνι τύπου

Διαβάστε περισσότερα

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Agroeco [ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Γενικά Για τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής: Συλλέγουμε πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα από κύριους

Διαβάστε περισσότερα

FAX: 210-92 12 090. ουσία), GIBBERELLIC ACID - Έχοντας υπόψη:

FAX: 210-92 12 090. ουσία), GIBBERELLIC ACID - Έχοντας υπόψη: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 6 7-2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 20928 /ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. /νση: Λ. Συγγρού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία Καταγωγή: Ασία ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus amygdalus (Prunus communis, Amygdalus communis). Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, οδοντωτά,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία πίσω από το

Η ιστορία πίσω από το Naturally fun! Η ιστορία πίσω από το Το 1969 δημιουργήθηκε το Capri-Sun! Για πρώτη φορά, τα φρουτοποτά με την μοναδική συσκευασία που τα χαρακτηρίζει άρχισαν να πωλούνται στη Γερμανία με πρώτη γεύση λεμόνι-πορτοκάλι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΕΛ.Γ.Ο. ΗΜΗΤΡΑ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΝΑΟΥΣΑ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ 2017-2018 Σημείωση: Η ενημέρωση που παρέχεται από την εταιρεία L. LAMBROU AGRO LTD τόσο για τα χαρακτηριστικά όσο και για τις φωτογραφίες των ποικιλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΠΟΔΟΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Πιπεριά

ΚΑΡΠΟΔΟΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Πιπεριά ΚΑΡΠΟΔΟΤΙΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Πιπεριά Ανατομία Χαρακτηριστικά Καρπός Πιπεριάς Τύπος καρπού: Ράγα πολύχωρος, πολύσπερμος Κοιλότητα μεταξύ των τοιχωμάτων και του πλακούντα Σχήματα: Στεγνή σε αντίθεση με την τομάτα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ. αµασκηνιά - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες P. domestica Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη.

ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ. αµασκηνιά - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες P. domestica Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: ---- ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus domestica (Ευρωπαϊκή αµασκηνιά), P. salicina (Ιαπωνική αµασκηνιά), P. insitita (Κοροµηλιά) Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διπλοειδείς

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Ακόνιζα Σκοτζάρι ( Inula viscosa ) Μεγάλης σημασίας μελισσοκομικό φυτό, όχι για το μέλι του αλλά για την γύρη που δίνει στα μελίσσια τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ 1 ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Στάδια καρποφορίας, σχηματισμός ανθικών καταβολών & καρποφόρα όργανα Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Εργαστήριο Δενδροκομίας ΑΠΘ (Τηλ.: 2310 991693; E-mail:amolasio@agro.auth.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Η ενημέρωση που παρέχεται από την εταιρεία L. LAMBROU AGRO LTD τόσο για τα χαρακτηριστικά όσο και για τις φωτογραφίες των ποικιλιών δεν

Σημείωση: Η ενημέρωση που παρέχεται από την εταιρεία L. LAMBROU AGRO LTD τόσο για τα χαρακτηριστικά όσο και για τις φωτογραφίες των ποικιλιών δεν Σημείωση: Η ενημέρωση που παρέχεται από την εταιρεία L. LAMBROU AGRO LTD τόσο για τα χαρακτηριστικά όσο και για τις φωτογραφίες των ποικιλιών δεν είναι δεσμευτική. ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 23-2- 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 120978 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΥ ΙΑ. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα

ΚΑΡΥ ΙΑ. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα ΚΑΡΥ ΙΑ ρ. Παυλίνα ρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα Νάουσα, Ιστοσελίδα www.pomologyinstitute.gr Η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς

Χαρακτηριστικά των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς ΕΙ ΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Χαρακτηριστικά των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς Ιωάννης Χατζηχαρίσης, Αναπληρωτής Ερευνητής, Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Νάουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς: Δουβίκα Ελένη Ζαφείρη Αικατερίνη Παρασκευαϊδης Αθανάσιος Σπίνος Αντώνης Τσούρη Αμαλία

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς: Δουβίκα Ελένη Ζαφείρη Αικατερίνη Παρασκευαϊδης Αθανάσιος Σπίνος Αντώνης Τσούρη Αμαλία ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς: Δουβίκα Ελένη Ζαφείρη Αικατερίνη Παρασκευαϊδης Αθανάσιος Σπίνος Αντώνης Τσούρη Αμαλία Φρούτα - Λαχανικά ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Φρούτα κυρίως ώριμοι καρποί Ως επιδόρπια

Διαβάστε περισσότερα

A NEW SENSE IN HO.RE.CA PROMOTION #FOOD BRANDING#

A NEW SENSE IN HO.RE.CA PROMOTION #FOOD BRANDING# A NEW SENSE IN HO.RE.CA PROMOTION #FOOD BRANDING# Δώστε στη γεύση... το όνομά σας! Κρασί από βιολογικούς αμπελώνες Δοκιμάστε το! Χαρακτηριστικά λευκού κρασιού Χρώμα λευκόχρυσο με πρασινωπές ανταύγειες.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές και ξένες ποικιλίες βερικοκιάς

Ελληνικές και ξένες ποικιλίες βερικοκιάς Ελληνικές και ξένες ποικιλίες βερικοκιάς Δρ Ειρήνη Καραγιάννη Σγουρού Αναπληρώτρια Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Α. Ελληνικές ποικιλίες Πρώιμο Πόρου Συνώνυμο: «Μαρίνη», «Υπερπρώιμο Πόρου» Γενετική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΕΙΔΗ. ΤΕΙ Πελοποννήσου Εργαστήριο Λαχανικών υπό κάλυψη

ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΕΙΔΗ. ΤΕΙ Πελοποννήσου Εργαστήριο Λαχανικών υπό κάλυψη ΚΟΛΟΚΥΝΘΟΕΙΔΗ Εργαστήριο 2: Αγγουριά Ανατομία-Χαρακτηριστικά καρπού ΑΓΓΟΥΡΙΑ Τεχνικές πληροφορίες για την καλλιέργεια αγγουριάς υπό κάλυψη Καρπός της Αγγουριάς Τύπος καρπού: Ράγα Σχήματα: Κυλινδρικά Μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ επωνυμία: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ "Β Ι Ο Α Γ Ρ Ο Σ" Α.Ε. προϊόντος ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΦΡΟΥΤΑ ΔΙΣΚΑΚΙ / ΧΥΜΑ 20000 κιλά Όλο το έτος Β 31.08.2015 ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΦΡΟΥΤΑ ΔΙΣΚΑΚΙ / ΧΥΜΑ 1000 κιλά Όλο το έτος Μ 31.08.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΥΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΑΡΤΑΣ

ΓΛΥΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΑΡΤΑΣ ΓΛΥΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΑΡΤΑΣ 78441 : ΒΑΣΗ ΤΑΡΤΑΣ ΓΛΥΚΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ 38 ΜΜ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΜΑ 1 ώρα απόψυξη Βάρος : 6-7 g 5 δίσκοι * 48 τεμάχια 240 τεμ / κιβ 78442 : ΒΑΣΗ ΤΑΡΤΑΣ ΓΛΥΚΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τσαούσι: ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ δημιουργια καταλογου γηγενων ποικιλιων Χαρακτηριστικά ποικιλιών 1. αμπέλια

Τσαούσι: ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ δημιουργια καταλογου γηγενων ποικιλιων Χαρακτηριστικά ποικιλιών 1. αμπέλια 1. αμπέλια Τσαούσι: Γηγενής ποικιλία αμπελιού της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Πολύ παραγωγικό κλήμα με απόδοση περί τα 1000 κιλά καρπού ανά στρέμμα. Δίνει πολύ καλής ποιότητας καρπό. Ο καρπός είναι άσπρος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου Ανάπτυξη Συγκομιδή ελαιόκαρπου Η ανάπτυξη και η ωρίμανση του καρπού Χαρακτηριστικό της ποικιλίας Επηρεάζει το περιβάλλον Επηρεάζουν οι καλλιεργητικές πρακτικές Ανάπτυξη ελαιόκαρπου

Διαβάστε περισσότερα

Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα

Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα Πατάτες Πατάτες Ποιότητα 3 Να έχουν χαμηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων (που ως γνωστό είναι βλαβερά για την υγεία των νεαρών ατόμων) και να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πέραν των επιτρεπτών ορίων, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ Η εταιρεία ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ιδρύθηκε το 1926 και δραστηριοποιείται εδώ και τρείς γενεές στην παραγωγή και διάθεση Γλυκών Κουταλιού, Λουκουμιών, Μαρμελάδων, Βανίλιας-Μαστίχας και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ Ζ Ι Ν 30 Ζιζάνια - αναγνώριση & αντιμετώπιση Βλήτο άσπρο Amaranthus albus L. Amaranthaceae AMAAL Tumble pigweed Το άσπρο βλήτο είναι ετήσιο, εαρινό, δικοτυλήδονο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Project 2 2014-15 ΟΜΑΔΑ Δ

Project 2 2014-15 ΟΜΑΔΑ Δ Project 2 2014-15 ΟΜΑΔΑ Δ ΜΑΘΗΤΕΣ : ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΡΛΑΥΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕΛΕΑΣ ΗΛΙΑΣ ΠΑΡΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αμπέλι : Το αμπέλι είναι πολυετές φυτό και αναπτύσσεται γρήγορα. Ο κορμός του έχει πολλαπλές διακλαδώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. 6075 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ GOLDEN 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ. 6076 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ. 6075 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ GOLDEN 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ. 6076 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΕΣ 6075 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ GOLDEN 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ 6076 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΥΓΕΙΑΣ 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ 6077 ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 2kgr (10X2 kgr) ΠΛΑΚΑ 20 kgr ΚΙΒΩΤΙΟ 6093

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Ορτανσία Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

FAX: CEKUGIBB CEQUISA 9 TB

FAX: CEKUGIBB CEQUISA 9 TB ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 2-3 - 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 24625 π.ε. /ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ. /νση:

Διαβάστε περισσότερα