ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ"

Transcript

1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ

2

3 ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis) Το επιστημονικό όνομα της μηλιάς είναι Pirus Malus ή Malus Communis και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο της μηλιάς κατάγεται από την κεντρική Ασία και ιδιαίτερα από τον Καύκασο. Είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος, ενώ τα φύλλα του έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Η μηλιά ανθίζει την άνοιξη με όμορφα άνθη ροζ-άσπρου χρώματος ενώ τα φρούτα της ωριμάζουν το από τα μέσα του Αυγούστου έως μέσα του Οκτώβρη. Ο αριθμός των ποικιλιών της μηλιάς ξεπερνά τις δύο χιλιάδες, προέρχονται. από την αυτοφυή άγρια μηλιά. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Μ 9 (Malling 9) Κατηγορία - ύψος δέντρου: Νάνα Υποκείμενο που γίνεται ως και 30-35% πιο νάνο σε σχέση με το σπορόφυτο. Ενδείκνυται για πυκνές φυτεύσεις και προσφέρει μεγαλύτερο μέγεθος καρπού.

4 ΜΗΛΙΑ - (ΣΕ ΝΑΝΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Μ-9) Ονομασία ποικιλίας: Fuji Προέλευση: Ιαπωνία Τρόπος ανάπτυξης: Πλαγιοκλαδεί και καρποφορεί ιδιαίτερα σε λεπτοκλάδια και λαμβούρδες. Ευρωστία: Λαίμαργη ποικιλία Παραγωγικότητα: Υψηλή Συγκομιδή: Μέσα Οκτωβρίου Ωρίμανση: Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της είναι ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ο φλοιός του καρπού είναι ακόμα πράσινος ενώ στην συνέχεια αναλόγως την περιοχή που καλλιεργείται αποκτά κόκκινο χρώμα. Καρπός: Παρουσιάζει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Η ποικιλία αυτή αυξάνει σημαντικά το ποσοστό καρπών πρώτης κατηγορίας και κατά συνέπεια την αποδοτικότητα του οπωρώνα. Άλλα χαρακτηριστικά: Η Fuji είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για τους δενδροκαλλιεργητές που αναζητούν ένα υψηλό επίπεδο χρωματισμού, ακόμα και σε περιοχές όπου τα φρούτα δύσκολα αποκτούν χρωματισμό. Ποικιλία μερικής αντοχής στο φουζικλάδιο. Οι καρποί εμφανίζουν πολύ καλή συντηρησιμότητα, δίχως να αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Το κόκκινο χρώμα επιτυγχάνεται καλύτερα σε περιοχές όπου 15 μέρες πριν την συγκομιδή υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μέρας - νύχτας C. Όσο πιο μεγάλη είναι η εναλλαγή θερμοκρασίας τόσο πιο έντονο και φωτεινό χρωματισμό αποκτούν οι καρποί. Ονομασία ποικιλίας: Gala Brookfield Προέλευση: Νέα Ζηλανδία Τρόπος ανάπτυξης: Ποικιλία μεγάλης ανάπτυξης Ανθοφορία: Κανονική Παραγωγικότητα: Υψηλή Συγκομιδή: Τέλος Αυγουστου Καρπός: Ελκυστικό ριγωτό κόκκινο χρώμα καρπού που σε συνδιασμό με την ιδιαίτερη γεύση του καθιστούν την ποικιλία πολύ υψηλή στην προτίμηση των καταναλωτών. Πολύ καλή αποθηκευτική ικανότητα.

5 Ονομασία ποικιλίας: Jeromine Συγκομιδή: Τέλη Σεμπτεμβρίου Καρπός: Πολύ έντονο κόκκινο χρώμα, γλυκιά γεύση εκ. με ψηλή παραγωγικότητα. Πολύ ελκυστικό Ονομασία ποικιλίας: Golden Smoothee Προέλευση: HΠA Τρόπος ανάπτυξης: Tο δένδρο είναι μέτριας-ζωηρής ανάπτυξης, πλαγιόκλαδο, μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή, κατάλληλο για σχήμα λεπτής ατράκτου, πολύ παραγωγικό, το αραίωμα είναι απαραίτητο για την βελτίωση του μεγέθους των καρπών. Συγκομιδή: Συγκομίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και μπορεί να διατεθεί στην αγορά αμέσως ή μετά από πολύμηνη συντήρηση στο ψυγείο. Καρπός: Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους σφαιρικός-κωνικός, με κίτρινο χρώμα και εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες (τραγανή σάρκα, χυμώδης, γλυκιά, ελαφρά υπόξινη και πολύ αρωματική). O καρπός δεν σκουριάζει. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία η οποία προέρχεται από τις HΠA, κλώνος της Golden Delicious. Διατηρείται στο ψυγείο για έως και 200 μέρες. Eίναι περισσότερο ανθεκτική στην πικρή κηλίδωση (Bitter pit) από την Golden Delicious.

6 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ (Prunus Persica) Το επιστημονικό όνομα της ροδακινιάς είναι Prunus Persica και κατάγεται από την Κίνα, εκεί όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει ως αυτοφυής. Έπειτα διαδόθηκε στην Περσία, στην Μ. Ασία και στην Ελλάδα έγινε γνωστή το π.χ. Στη συνέχεια η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή πρασινωπού χρώματος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, πριονωτά στιλπνά, μυτερά στην κορυφή και χρώματος πράσινου. Τα άνθη της ροδακινιάς έχουν πέντε ρόδινα πέταλα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μεγάλα πέταλα και οι όψιμες μικρά. Τέλος η παραγωγική της ζωή είναι χρόνια. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 667 Tο υποκείμενο GF 677 δίνει σε όλες τις ποικιλίες καλή ανάπτυξη και καλή αντοχή στην τροφοπενία σιδήρου. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ριζοβολία. Επίσης όλες οι ποικιλίες που εμβολιάζονται σε υποκείμενο GF 667 παρουσιάζουν έντονα καρπολογικά χαρακτηριστικά. Το υποκείμενο GF 677 χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για ασβεστούχα εδάφη, για περιπτώσεις επαναφυτεύσεων και για μη αρδευόμενα κτήματα.

7 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677) ΚΙΤΡΙΝΟΣΑΡΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ονομασία ποικιλίας: Lolita Παραγωγικότητα: Yψηλή και σταθερή παραγωγή. Ωρίμανση: Υπερπρώιμη, αρχές Ιουνίου Καρπός: Πολύ ανθεκτικός καρπός στρογγυλού σχήματος. Μέσου μεγέθους με κίτρινη σάρκα και πολύ ωραία γεύση. Αυτογόνιμη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: Spring Crest Ωρίμανση: 2 δεκαήμερο του Ιουνίου. Καρπός: Ο καρπός είναι γευστικός και ζουμερός ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι η αντοχή της στον παγετό έως -27 C αξιόπιστα. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία ημιεκπύρηνη, κιτρινόσαρκη με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο σε ποσοστό 70-90% και το μέσο βάρος του καρπού είναι περίπου 120 γρ. Η ποικιλία Spring Crest (σπρίνγκ κρέστ) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2 δεκαήμερο του Ιουνίου.

8 Ονομασία ποικιλίας: Spring belle Ωρίμανση: Πρώιμη. Καρπός: Κιτρινόσαρκη ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο και το μέσο βάρος του καρπού είναι 145 γρ. Άλλα χαρακτηριστικά: Η ποικιλία Spring belle (σπρίνγκ μπέλ) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2 δεκαήμερο του Ιουνίου. Ονομασία ποικιλίας: June gold Ωρίμανση: Πρώιμη, περί τα μέσα Ιουνίου. Καρπός: Καρπός πολύ μεγάλου μεγέθους. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία με υψηλές ανάγκες σε ιχνοστοιχεία και ασβέστιο. Εισέρχεται σε αξιόλογη καρποφορία από το 2-4 έτος της ηλικίας της, η δε παραγωγική της ζωή είναι χρόνια.

9 Ονομασία ποικιλίας: Royal Glory Παραγωγικότητα: Είναι μια πολύ παραγωγική ποικιλία. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Ποικιλία ημιεκπύρηνη, κιτρινόσαρκη με καρπό μεσαίου μεγέθους και σχήματος στρογγυλού ή ελλειπτικού ελαφρά. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο και η επιδερμίδα ελαφρώς χνουδωτή. Ο καρπός περιέχει πολλά σάκχαρα και είναι τραγανός. Κοκκινίζει ακόμη και πριν ωριμάσει. Άλλα χαρακτηριστικά: Είναι αυτογόνιμη. Ονομασία ποικιλίας: Royal time Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Στρόγγυλος. Κόκκινη επιδερμίδα, κιτρινόσαρκο. Πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού.

10 Ονομασία ποικιλίας: Vista rich Παραγωγικότητα: Μέση παραγωγικότητα Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Ανθεκτικός καρπός με υψηλή παραγωγή και στρογγυλού σχήματος. Όμορφος χρωματισμόςμε κίτρινο χρώμα στο κάτω μέρος και κόκκινο στον υπόλοιπο καρπό. Άλλα Χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: San clauss Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, περί τα μέσα Ιουλίου. Παραγωγικότητα: Υψηλή Άλλα Χαρακτηριστικά: Μεγάλο μέγεθος καρπού σε καλή αντοχή σάρκας. Κίτρινο - κόκκινο χρώμα καρπού.

11 Ονομασία ποικιλίας: San crest Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Καρπός εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους. Το χρώμα του φλοιού είναι κατά 55% κόκκινο και κίτρινο κατά 45%. Ο καρπός είναι αρκετά γευστικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Η ποικιλία San crest είναι παλιά ποικιλία όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την χρονική εποχή συκομιδή της. Είναι αυτογόνιμη. Ονομασία ποικιλίας: Royal summer Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Μεγάλος καρπός, σκληρός, πλατύς, εξαιρετικός χρωματισμός. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία με εκπληκτικό χρωματισμό και εύκολη συμπεριφορά στην καρποφορία.

12 Ονομασία ποικιλίας: Scarlet Παραγωγικότητα: Πόλυ καλή Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Ελκυστικό κόκκινο χρώμα δέρματος με κίτρινη σάρκα. Άλλα χαρακτηριστικά: Φρούτα με καλή γεύση και ποιότητα ανάλωσης. Όρθια ανάπτυξη δέντρου. Ονομασία ποικιλίας: Κ-3 Ωρίμανση: Όψιμη

13 Ονομασία ποικιλίας: Royal Lee Προέλευση: Καλιφόρνια Τρόπος ανάπτυξης: Εύρωστο δέντρο, ορθοφυές, πολύ παραγωγικό σε όλες τις περιοχές. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Στρογγυλός καρπός, μεγάλου μεγέθους, πολύ ωραίο λαμπερό κόκκινο χρώμα σε σκούρα πορτοκαλί βάση. Καλή γευστική ποιότητα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο λαίμαργο και παραγωγικό. Ονομασία ποικιλίας: Zee Lady Προέλευση: Καλιφόρνια Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεγάλο μέγεθος. Εξαιρετικός, σχεδόν πλήρης χρωματισμός με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο αρκετά λαίμαργο και παραγωγικό.

14 Ονομασία ποικιλίας: Royal Jim Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Ωρίμανση: Όψιμη, τέλη Ιουλίου. Καρπός: Φρούτο στρόγγυλο. Πολύ μεγάλο μέγεθος. Κόκκινο-πορτοκαλί επιδερμίδα, κιτρινόσαρκο. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία με δυνατότητα πολύ μεγάλης παραγωγής. Όμορφος χρωματισμός που διαφέρει από τον κλασικό χρωματισμό των αντίστοιχων ποικιλιών της ίδιας εποχής. Ονομασία ποικιλίας: O Henry Προέλευση: Καλιφόρνια Παραγωγικότητα: Πολύ καλή. Ωρίμανση: Όψιμη, πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Καρπός: Κιτρινόσαρκη ποικιλία πολύ γευστική, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού ελαφρώς πεπλατυσμένου. Το χρώμα του φλοιού είναι βαθύ κόκκινο ενώ ο καρπός σκληρός και ανθεκτικός στην μεταχείρηση. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Για την εποχή ωρίμανσης της είναι από τις καλύτερες ποικιλίες

15 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ονομασία ποικιλίας: Maria Bianca Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Προέλευση: Ιταλικής προέλευσης Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Πάρα πολύ γευστικός 30-60% κόκκινο επικάρπιο. Πολύ μεγάλο μέγεθος. Άλλα χαρακτηριστικά: Λαίμαργο δένδρο με υψηλή παραγωγικότητα. Ονομασία ποικιλίας: Rosa del west Παραγωγικότητα: Υψηλή και σταθερή. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Σφαιρικού σχήματος, μεγάλου μεγέθους. Το δέρμα είναι μέτρια χνοώδης. Άλλα χαρακτηριστικά: Εκτιμάται για το μέγεθός του καρπού και την καλή γεύση του.

16 Ονομασία ποικιλίας: Octavia Παραγωγικότητα: Πολύ υψηλή Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Σκούρο έντονο κόκκινο, πολύ ομοιογενές χρώμα. Συνεκτικός στρογγυλός καρπός. Άλλα χαρακτηριστικά: Αρωματική γεύση. Χάμηλή οξύτητα. Ονομασία ποικιλίας: Glady s Προέλευση: Καλιφόρνια Ωρίμανση: Όψιμη, τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Τρόπος ανάπτυξης: Δένδρο καλής ανάπτυξης Παραγωγικότητα: Πολύ παραγωγικό Καρπός: Μεγάλο μέγεθος καρπού στρογγυλού σχήματος. Βαθύ κόκκινο χρώμα με λευκή σάρκα. Ο καρπός έχει άριστη υφή, είναι πολύ γλυκός και ζουμερός. Άλλα χαρακτηριστικά: Η ποικιλία Glady s χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή αποθήκευσης και είναι αυτογόνιμη.

17 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΠΛΑΚΕ (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677) Κυκλοφορούν ανάμεσά μας εδώ και μερικά χρόνια, αλλά λίγοι τα έχουν εντοπίσει. Τα ροδάκινα Ούφο μπορεί να έχουν σχήμα φουτουριστικό που θυμίζει ιπτάμενο αντικείμενο, αλλά η καταγωγή τους είναι παλιά όσο και οι ρίζες του prunus persica. Γιατί τα ροδάκινα Ούφο (ή "λουκουμάδες" ή πλακέ στην Ελλάδα) είναι πραγματικά νόστιμα. Είναι ζουμερά, γλυκά, με μικρό κουκούτσι κι έχουν τη λεπτή γεύση του λευκόσαρκου ροδάκινου, εκείνου που έχει αφήσει στους παλιότερους μια ωραία γευστική ανάμνηση καθώς έχει πλέον αντικατασταθεί με λιγότερο νόστιμες ποικιλίες. Τρώγονται απολαυστικά: το πλακέ σχήμα τους επιτρέπει να τα δαγκώσεις γύρω γύρω χωρίς να τρέχουν οι χυμοί. Είναι ένα φρούτο υπέροχο. Και, βέβαια, ακριβό. Ονομασία ποικιλίας: Ufo No 3 Ωρίμανση: Πρώιμη Ονομασία ποικιλίας: Ufo No 4 Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη

18 Ονομασία ποικιλίας: Sweet cup Παραγωγικότητα: Ιδιαίτερα παραγωγική Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Πολύ γλικιά γεύση Άλλα χαρακτηριστικά: Αποτελούν ξεχωριστές ποικιλίες φρούτων που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται σε λίγα κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους «πόντους» στον ουρανίσκο των γκουρμέ πελατών, αλλά φέρνουν και ικανοποιητικά -σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία- κέρδη στο πορτοφόλι των καλλιεργητών.

19 ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ (Prunus Persica Nectarina) Το επιστημονικό όνομα της νεκταρινιάς είναι Prunus Persica Nectarina και διαφέρει από την ροδακινιά στο ότι ο καρπός της δεν έχει χνούδι. Η νεκταρινιά προήλθε από οφθαλμική μετάλλαξη της ροδακινιάς. Στην ουσία, προέρχεται από διασταύρωση ροδάκινου και μήλου και είναι ευπαθές προϊόν από τη φύση του, όπως και το ροδάκινο. Παράλληλα, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην τόνωση του νευρικού συστήματος ενώ περιέχει βιταμίνες Α (καροτίνη) και C, καθώς επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και διαιτητικές ίνες. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677 Tο υποκείμενο GF 677 δίνει σε όλες τις ποικιλίες καλή ανάπτυξη και καλή αντοχή στην τροφοπενία σιδήρου. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ριζοβολία. Επίσης όλες οι ποικιλίες που εμβολιάζονται σε υποκείμενο GF 667 παρουσιάζουν έντονα καρπολογικά χαρακτηριστικά. Το υποκείμενο GF 677 χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για ασβεστούχα εδάφη, για περιπτώσεις επαναφυτεύσεων και για μη αρδευόμενα κτήματα.

20 ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ- (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677) Ονομασία ποικιλίας: Big Bang Παραγωγικότητα: Υψηλής παραγωγικότητας Ωρίμανση: Πρώιμη, πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Καρπός: Ποικιλία κιτρινόσαρκη με καρπό μεγάλου μεγέθους για την εποχή του και σχήματος στρογγυλού. Το χρώμα του φλοιού είναι φωτεινό κόκκινο σε μεγάλο ποσοστό του καρπού. Αρκετά γευστικό και γλυκό φρούτο. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: KALTEZI 2000 Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου. Καρπός: Σχήμα ωοειδές μεγάλου μεγέθους. Ο καρπός ειναι γευστικός και αρωματικός και η γεύση του ειναι ισσοροπημένη. Το χρώμα του φλοιού είναι δίχρωμο, αποτελούμενο απο λαμπερό κόκκινο και λευκό, χαρίζοντας πολυτέλεια στο νεκταρίνι. Επίσης το χρώμα γύρω απο τον πυρήνα εινα ελαφρώς κοκκίνο. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία.

21 Ονομασία ποικιλίας: Big Top Προέλευση: ΗΠΑ Παραγωγικότητα: Δένδρο υψηλής παραγωγικότητας. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Καρπός: Πολύ μεγάλος με κίτρινη σάρκα και πολύ γλυκός. Σχήμα στρογγυλό με κόκκινο χρώμα φλοιού που καλύπτει όλο τον καρπό. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ονομασία ποικιλίας: Ali top Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός ειναι πολύ γλυκός, χυμώδης με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και καλή παραγωγικότητα. Άλλα χαρακτηριστικά: Κιτρινόσαρκη. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο σε ποσοστο % του καρπού. Η παραγωγικότητα ειναι σταθερή χωρίς διακυμάνσεις κάθε χρόνο.

22 Ονομασία ποικιλίας: Magic Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεγάλο μέγεθος κλασικό. Σχήμα ομοιόμορφο κανονικό. Γλυκιά γεύση. Άλλα χαρακτηριστικά: Σχετικά σκληρός καρπός. Πολύ ελκυστική εμφάνιση με καρπό σε πλήρη χρωματισμό. Λαίμαργη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: Venus Προέλευση: Ιταλικής προέλευσης Τρόπος ανάπτυξης: Δέντρο μέτριας ζωηρότητας. Ωρίμανση: Όψιμη, τέλη Ιουλιου. Καρπός: Καρπός μεγάλου μεγέθους με πολύ καλό ζωντανό χρωματισμό. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ λαίμαργο και παραγωγικό δένδρο. Ελαφρώς ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Κιτρινοσαρκη ποικιλία με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά.

23 Ονομασία ποικιλίας: Max Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μέσου Βάρους 200gr. Ωραίο κόκκινο χρώμα που καλύπτει σχεδόν όλο το φρούτο. Σάρκα κίτρινη. Άλλα χαρακτηριστικά: Σε σύγκριση με τη Venus, είναι λιγότερο ζωηρή, με καλύτερη ανθοφορία και παραγωγή. Η συγκομιδή της είναι περίπου 3-5 ημέρες αργότερα.

24 ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ (Prunus Armeniaca) Η βερικοκιά, Prunus armeniaca L., ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή), υποοικογένεια Prunoideae. Είναι ένα εκλεκτό οπωροφόρο είδος από το οποίο παράγεται το βερίκοκο, του οποίου η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε τόνους περίπου. Το 70% αυτής προέρχεται από χώρες Μεσογειακές καθώς ευνοείται κλιματικά στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα. Στην Κύπρο το δέντρο είναι γνωστό ως χρυσομηλιά. Η καταγωγή της βερικοκιάς είναι η βορειοανατολική Κίνα, κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, στην περιοχή του Σινικού Τείχους. Από εκεί διαδόθηκε στην Κεντρική Ασία. Η καλλιέργεια της βερικοκιάς έχει ιστορία 3000 ετών. Η διάδοσή της υπήρξε βραδεία. Πρώτοι οι Ρωμαίοι εισήγαγαν τη βερικοκιά στην Ευρώπη, δια μέσου της Ελλάδας, το π.χ. Το κλίμα στο οποίο ευδοκιμεί η βερικοκιά είναι το θερμό και εύκρατο, όχι το υγρό και ψυχρό αφού στο ψυχρό κλίμα καταστρέφονται τα άνθη του δέντρου. Η βερικοκιά απαιτεί ελαφρά χώματα που θα είναι ζεστά, αμμουδερά με λίγη υγρασία. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29C Έχει πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφών. Μπαίνει γρήγορα σε παραγωγή. Δίνει πολύ καλό μέγεθος καρπού και υψηλή παραγωγή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκείμενο βερικοκιάς και δαμασκηνιάς.

25 ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29C ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΦΥΤΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ) Ονομασία ποικιλίας: Νεράιδα Παραγωγικότητα: Αρκετά παραγωγική Ωρίμανση: Πρώιμη Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη και με υψηλής ποιότητας καρπό. Ονομασία ποικιλίας: Tom cot Παραγωγικότητα: Καλή και σταθερή. Απαιτείται αραίωμα των καρπών το οποίο να τελειώνει 1 μήνα μετά την πλήρη άνθηση. Συνιστάται αφαίρεση ανθέων και καρπών από τις άκρες των μακριών βλαστών για να μην βαρύνουν πολύ οι βραχίονες. Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Σχήμα ωοειδές - κυλινδρικό. Μέσο βάρος: 45 γραμ. Χρώμα επιδερμίδας πορτοκαλί λαμπρό, με επίχρωμα στο 30% της επιφάνειας του καρπού. Χρώμα σάρκας πορτοκαλί. Ωρίμανση σάρκας ακανόνιστη. Μέτρια συνεκτικότητα σάρκας. Άλλα χαρακτηριστικά: Γλυκιά γευστική ποιότητα σάρκας, αρωματική. Η υψηλή οξύτητα σάρκας και επιδερμίδας παραμένει στο στόμα εάν ο καρπός συγκομισθεί πολύ ενωρίς. Aυτογόνιμη και παραγωγική

26 Ονομασία ποικιλίας: Orange red Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός πάρα πολύ νόστιμος, με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, αρωματικός και σκληρός. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλή όψη των φρούτων. Η ποικιλία έχει αυξημένες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ονομασία ποικιλίας: Orange Rubi Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός έχει σχήμα ωoειδές ελαφρώς ασύμετρο με ξεχωριστή γραμμή συρραφής και μέσο βάρος 50 gr. Το χρώμα του φλοιου είναι πορτοκαλί με βαθύ κόκκκινο επiχρωμα στο κάτω μέρος του καρπού. Η γεύση του καρπού είναι καλή ισσοροπημένη, εuxάριστη και ο καρπός αρωματικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Η αντοχή του καρπού στην μεταχείριση είναι μεγάλη και το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μεγάλη ζωηρότητα με ικανοποιητική και σταθερή παραγωγικότητα.

27 Ονομασία ποικιλίας: Διαμαντοπούλου Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός έχει σχήμα ελαφρώς πλακέ και μέσο βάρος 35 gr. Το χρώμα του φλοιού εινω κίτρινο με κόκκινο επiχρωμα και της σάρκας ανοιχτό κίτρινο. Η γεύση του καρπού είναι ευχάριστη, ελαφρώς γλυκιά και ο καρπός αρωματικός με εξαιρετικκή ποιότητα. Άλλα χαρακτηριστικά: Το δέντρο παρουσιάζει μεγάλη ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Ονομασία ποικιλίας: Νόστος Παραγωγικότητα: Μέση έως μεγάλη Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Σχήμα στρογγυλό. Μέσο βάρος 65 γρ (αναλόγως του φορτίου του δένδρου). Χρώμα επιδερμίδας ανοικτό πορτοκαλί χωρίς επίχρωμα. Χρώμα σάρκας ανοικτό πορτoκαλί. Συνεκτικότητα σάρκας πολύ μεγάλη με λεπτή υφή. Ευχάριστη γεύση.

28 Ονομασία ποικιλίας: Bebeco Παραγωγικότητα: Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, με βλάστηση ημιπλαγιόκλαδη και πολύ παραγωγική. Με ανθεκτικό καρπό. Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, γλυκιά και πολύ καλής γεύσης. Είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για κονσερβοποίηση. Άλλα χαρακτηριστικά: Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας. Προέκυψε από μεταλλαγή οφθαλμού βερικοκιάς (άγνωστης ποικιλίας), που επισημάνθηκε απ τον παραγωγό Μπεμπέκο στην περιοχή Ασίνης της Αργολίδας κατά τη δεκαετία του Ονομασία ποικιλίας: Farbaly Παραγωγικότητα: πολύ καλή Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεγάλου μεγέθους. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Δένδρο ζωηρό.

29 ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ (Prunus) Το επιστημονικό όνομα της δαμασκηνιάς είναι Prunus (προύνος) και καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σχεδόν παντού, τα περισσότερα όμως δέντρα είναι συγκεντρωμένα στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα και στη Σκόπελο. Η δαμασκηνιά ζει χρόνια περίπου. Αρχίζει να καρποφορεί στον 5ο χρόνο και η καρποφορία της αυξάνεται μέχρι το 15ο χρόνο. Από το 15ο μέχρι τον 25ο χρόνο η καρποφορία διατηρείται σταθερή, ενώ από τον 25ο μέχρι τον 30ο χρόνο ελαττώνεται προοδευτικά, αλλά παραμένει οικονομικά αποδοτική. Επειδή η δαμασκηνιά είναι επιπολαιόριζη και καρποφορεί πολύ, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και για τα άνθη της. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα και έχει πλούσιο ριζικό σύστημα. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29C Έχει πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφών. Μπαίνει γρήγορα σε παραγωγή. Δίνει πολύ καλό μέγεθος καρπού και υψηλή παραγωγή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκείμενο βερικοκιάς και δαμασκηνιάς.

30 ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29 C ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΦΥΤΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ) Ονομασία ποικιλίας: Black Star Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός μεγάλος σφαιρικός. Ο φλοιός του είναι μαύρος και η σάρκα του λευκή, τραγανή και αρωματική. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλό δαμάσκηνο. Έντονο μαύρο χρώμα καλό μέγεθος με πολύ καλή γεύση. Ονομασία ποικιλίας: Black amber Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός μεγάλου μεγέθους, πεπλατυσμένο σχήμα, χρώμα φλοιού μελανό και σάρκας ανοιχτό κίτρινο. Καρπός καλής γεύσης με χαμηλή οξύτητα, όχι πολύ άρωμα, συνεκτικός. Καλή αποθηκευτική ικανότητα. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ παραγωγικό δένδρο.

31 Ονομασία ποικιλίας: Black Diamond Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός με μαύρο φλοιό, πολύ εμφανίσιμος και πολύ γευστικός. Χρωματισμός σάρκας κοκκινωπός νόστιμος και ανθεκτικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλό δαμασκηνό. Κάλου μεγέθους. Από πολλούς θεωρείται το διαμάντι μεταξύ των δαμάσκηνων που ωριμάζουν την ιδία εποχή. Πολύ ελκυστικός χρωματισμός. Είναι από τις καλύτερες ποικιλίες. Ονομασία ποικιλίας: Friar Τρόπος ανάπτυξης: Ορθόκλαδη. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Καρπός μεγάλο, σφαιρικό ελαφρά πεπλατυσμένο. Επιδερμίδα μαύρη-κυανοϊώδης και σάρκα κίτρινη συνεκτική εξαιρετικής γεύσης. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο ορθόκλαδο, ζωηρό και παραγωγικό.

32 Ονομασία ποικιλίας: Stanley Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεσαίου μεγέθους και σχήματος οβάλ με χαρακτηριστικό λαιμό. Το χρώμα του φλοιού τους είναι μελανό και της σάρκας πρασινοκίτρινο. Ο καρπός τους είναι γλυκός και χρησημοποιείται για νωπή κατανάλωση, αποξύρανση και κονσερβοποίηση. Άλλα χαρακτηριστικά: Το δέντρο αυτης της ποικιλίας είναι μέτριας ανάπτυξης γεγονός που καθιστά εύκολη την συγκομιδή του. Η ποικιλία Stanley είναι Ευρωπαϊκη. Ονομασία ποικιλίας: Antzelino Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Καρπός μεγάλου μεγέθους με πεπλατυσμένο σχήμα. Ο φλοιός του έχει χρώμα σκούρο μωβ και η σάρκα του είναι πολύ κίτρινη, πολύ σφιχτή με γλυκιά γεύση. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ ενδιαφέρουσα για την εποχή ωρίμανσης της με δυνατότητα συντήρησης στους ψυκτικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγάλο μέγεθος καρπού με προοπτικές ακόμη μεγαλύτερες εφόσον γίνεται σωστό αραίωμα. Κιτρινοσαρκη ποικιλία με πολύ μικρό κουκούτσι.

33 ΚΕΡΑΣΙΑ (Prunus Cerasus) Το επιστημονικό όνομα της κερασιάς είναι Prunus Cerasus και όσο για τον τόπο καταγωγής της, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά από που προέρχεται, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το όνομα της κερασιάς προέρχεται από τη λέξη «κεραία», εξαιτίας της ορθόκλαδης διαμόρφωσης του δέντρου. Η κερασιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα και καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική. Τέλος η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο.

34 ΚΕΡΑΣΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GIZELA 6) Ονομασία ποικιλίας: Early Bigi Προέλευση: Γαλλικής προέλευσης Τρόπος ανάπτυξης: Πλαγιόκλαδη ποικιλία και διακλαδίζεται πολύ καλά Ωρίμανση: Πρώιμη Ευρωστία: Λαίμαργη ποικιλία Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Καρποφορία: Σταθερή Καρπός: Ο καρπός έχει σφαιροειδές σχήμα και μίσχο μεσαίου μεγέθους. Χρώμα έντονο κόκκινο. Ο καρπός φτάνει περίπου τα mm, μπορεί όμως να δώσει κα καρπούς με διάμετρο τα 30 mm, ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες. Άλλα χαρακτηριστικά: Ως επικονιαστης χρησιμοποιείται η Prime giant. Ονομασία ποικιλίας: Prime giant Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Μεγάλo, στρογγυλό, φωτεινό κόκκινο κεράσι με σφιχτή σάρκα και καλά ισορροπημένη γεύση. Άλλα χαρακτηριστικά: Ως επικονιαστης χρησιμοποιείται η Early Bigi.

35 Ονομασία ποικιλίας: Canada giant Προέλευση: Καναδάς Δένδρο: Λαίμαργο με γρήγορη είσοδο στην παραγωγή με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα ιδιαίτερα όταν εμβολιάζεται σε υποκείμενα πχ.. Gisela Ευρωστία: Λαίμαργη συμπεριφορά Παραγωγικότητα: Υψηλή και σταθερή Καρποφορία: Σταθερή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός είναι καρδιόσχημος, μεγάλου μεγέθους, πολύ καλής ανθεκτικότητας στο σχίσιμο. Το βάρος του καρπού φτάνει τα 11-11,5 γρ. Πολύ νόστιμος αντέχει στο σκάσιμο από την βροχή Άλλα χαρακτηριστικά: Κόκκινη τραγανή ποικιλία. Επικονιαστές: Ferrovia, Summit. Ονομασία ποικιλίας: Crece Star Προέλευση: Ιταλικής προέλευσης Τρόπος ανάπτυξης: ημιορθοκλαδη Ανθοφορία: Αυτογόνιμη Ευρωστία: Λαίμαργη Παραγωγικότητα: Υψηλή Καρποφορία: σταθερή και υψηλή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός είναι νεφροειδής πολύ μεγάλου μεγέθους, πολύ ανθεκτικός στο σχίσιμο και μέσης αντοχής στη μονίλια. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη. Κόκκινη τραγανή ποικιλία. Είναι πολύ γλυκιά, με πολύ ωραία γεύση. Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο κλαδέματος.

36 Ονομασία ποικιλίας: Ferrovia Προέλευση: Ιταλικής Τρόπος ανάπτυξης: Το δένδρο είναι πλαγιόκλαδο, μεγάλου μεγέθους. Ωρίμανση: Όψιμη Ευρωστία: Λαίμαργη ποικιλία Παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητα είναι υψηλή Καρπός: Ο καρπός είναι καρδιόσχημος, πολύ μεγάλου μεγέθους. Το μέγεθος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ mm. Άλλα χαρακτηριστικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης των δενδρυλλίων στον οπωρώνα, τα κατώτερα κυρίως φύλλα και τα εσωτερικά της κόμης, εμφανίζουν ποικιλοχρώσεις και αποχρωματισμούς, που μοιάζουν με συμπτώματα προσβολών από ιώσεις. Είναι όμως χαρακτηριστικό της ποικιλίας και εξαφανίζεται με την πάροδο των ετών. Επικονιαστές: Kordia + Regina. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Ονομασία ποικιλίας: Black star Προέλευση: Προέκυψε από διασταύρωση Lapins x B Burlat στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Ευρωστία: Ποικιλία μεσαίας ζωηρότητας. Ωρίμανση: Πρώιμη. Καρπός: Μέγεθος καρπού 12γρ. Η σάρκα είναι κόκκινη, η επιδερμίδα όμως είναι σκούρα κόκκινη. Η γεύση του καρπού είναι πολύ γλυκιά. Άλλα χαρακτηριστικά: Ο μίσχος είναι μεσαίος προς μεγάλος και το κουκούτσι είναι κι αυτό μεσαίου μεγέθους. Αυτογόνιμη ποικιλία.

37 Ονομασία ποικιλίας: Regina Προέλευση: Γερμανική ποικιλία Τρόπος ανάπτυξης: Μεσαίας ανάπτυξης. Πλαγιοκλαδη και πολύ εύκολη στην διαμόρφωση της. Εισέρχεται σύντομα στην παραγωγή Παραγωγικότητα: Πολύ καλή. Καρπός: Ο καρπός είναι καρδιόσχημος και έχει χρώμα μαονιού με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος. Πολύ γευστική ποικιλία. Άλλα χαρακτηριστικά: Τραγανή ποικιλία. Επικονιαστές: Ferrovia, Kordia, Cristallina, Sam και Summit. Ο μίσχος του καρπού είναι πολύ μεγάλος και αυτός μας διευκολύνει στην συγκομιδή. Αντέχει στο σκάσιμο από την βροχή και είναι ιδανική για πυκνές φυτεύσεις και συμπεριφέρεται ιδανικά σε νάνα υποκείμενα

38 ΑΧΛΑΔΙΑ (PYRUS) Η αχλαδιά (επιστημονικό όνομα Pyrus) ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Η αχλαδιά έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Από 4 μέχρι 7 χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου. Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους 20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους 2 βαθμούς Κελσίου. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία.

39 ΑΧΛΑΔΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ SYDO) Ονομασία ποικιλίας: Κοντούλα Τρόπος ανάπτυξης: Συμπεριφορά δένδρου: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο. Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Καρπός μικρός, κίτρινος και πολύ νόστιμος. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία είναι φοβερά ευαίσθητη στο βακτηριακο κάψιμο. Πολύ παραγωγική. Ονομασία ποικιλίας: Κόσια Τρόπος ανάπτυξης: Πάρα πολύ παραγωγικό και λόγω της ικανότητας του να σχηματίζει πολλά καρποφόρα όργανα και να διατηρεί το άνθος του για πολλές μέρες θεωρείται ένας από τους καλύτερους επικονοιαστές για όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Μικρού σχετικά μεγέθους, κίτρινου χρώματος, χυμώδης και αρκετά γευστικός. Δεν συντηρείται επί μακρόν. Άλλα χαρακτηριστικά: Εμβολιάζεται κυρίως επάνω σε ζωηρά υποκείμενα κυδωνιάς όπως το Ε.Μ.Α. και ΒΑ29.

40 Ονομασία ποικιλίας: Santa Maria Προέλευση: Ιταλία Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Τρόπος ανάπτυξης: Όχι ιδιαίτερα ζωηρή ποικιλία. Παραγωγικότητα: Πολύ παραγωγική με πολύ αξιόλογη ικανότητα αντοχής του καρπού πάνω στο δένδρο. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Μεσαίου μεγέθους πρασινοκίτρινο χρώμα γυαλιστερός με σαφή ποδίσκο. Όχι πολύ γευστικός αλλά χυμώδης. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο λαίμαργο με γρήγορη είσοδο στην παράγωγη και καλή συγγένεια με τα υποκείμενα της κυδωνιάς. Ελαφρώς αυτογονιμη και πολύ παραγωγική. Ονομασία ποικιλίας: Κρυστάλια Προέλευση: Ελληνική. Τρόπος ανάπτυξης: Ιδιαίτερα ζωηρό, ορθόκλαδο και παραγωγικό. Παραγωγικότητα: Παλιά ποικιλία, με υψηλή παραγωγικότητα, την οποία γνωρίζει καλά ο Έλληνας καταναλωτής. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Παρουσιάζει σχετικά καλή συμφωνία με όλα τα υποκείμενα κυδωνιάς

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΩΝ Σημείωση: Τα στοιχεία του καταλόγου δεν είναι δεσμευτικά καθώς επηρεάζονται απο αστάθμητους και άλλους παράγοντες. ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis) Το επιστημονικό όνομα της μηλιάς είναι Pirus Malus ή Malus Communis και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεράσια ΚΕΡΑΣΙΑ Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ 1 / 11

Κεράσια ΚΕΡΑΣΙΑ Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ 1 / 11 ΚΕΡΑΣΙΑ Α.Σ. ΠΥΡΓΩΝ 1 / 11 : Κόκκινη Ferrovia τραγανή ποικιλία. Το δένδρο είναι πλαγιόκλαδο, μεγάλου ικότητα μέτρια έως μεγάλη. Ο καρπός είναι καρδιόσχημος, υς. Η εποχή ωρίμανσης είναι 11 ημέρες μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαµασκηνιάς

Σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαµασκηνιάς Σύγχρονες τάσεις στις καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και δαµασκηνιάς ρ. Παυλίνα ρογούδη Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Νάουσα Προβλήµατα-Προτάσεις Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων, ΕΛΓΟ ήµητρα

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς. Ποικιλίες Κερασιάς. Ποικιλίες Νεκταρινιάς και Ροδακινιάς. Ποικιλίες Βερικοκιάς. Ποικιλίες Ακτινιδιάς

Ποικιλίες Μηλιάς. Ποικιλίες Κερασιάς. Ποικιλίες Νεκταρινιάς και Ροδακινιάς. Ποικιλίες Βερικοκιάς. Ποικιλίες Ακτινιδιάς κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gold Chief -Gold Pink 6 Forlady 7 Gala Buckeye 8 Superchief Sandidge 9 Fuji Fujiko 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1 11 Early Star - Panaro 2 12 Grace Star

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς

Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Αξιολόγηση και περιγραφή πέντε νέων ποικιλιών βυσσινιάς Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Παρουσιάζονται 5 ποικιλίες βυσσινιάς, οι

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφέρον από άποψη καλλιέργειας έχουν τρία είδη

Ενδιαφέρον από άποψη καλλιέργειας έχουν τρία είδη ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ποικιλίες και Υποκείμενα Ευρωπαϊκών και Ιαπωνικών ποικιλιών δαμασκηνιάς Δρ Παυλίνα Δρογούδη Δενδροκόμος, Εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Νάουσα Ενδιαφέρον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΚΕΡΑΣΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus avium Prunus mahaleb(µαχαλέπιος κερασιά) Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή,

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10

Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10 κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1 11 Early Star Panaro 2 12 Grace Star 13

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση Σάρκα, (Plum pox virus)

Ποικιλίες βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση Σάρκα, (Plum pox virus) Ποικιλίες βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση Σάρκα, (Plum pox virus) Ευρωπαϊκή Ένωση, 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο 1 Επιμέλεια Δρ. Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια Δρ. Ειρήνη Καραγιάννη, Διατελέσας

Διαβάστε περισσότερα

OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ

OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ Ηµερίδα για την καλλιέργεια της µηλιάς ΕΛΓΟ ήµητρα, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Τ Ο Σ Α. Χ Α Τ Ζ Η Σ Α Β Β Ι Δ Η Σ Α ν α π λ. Κ α θ η γ η τ ή ς Δ Η Μ Ο Κ Ρ Ι Τ Ε Ι Ο Π

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες βερικοκιάς µε ανθεκτικότητα στην ίωση Sharka. (Plum pox virus)

Ποικιλίες βερικοκιάς µε ανθεκτικότητα στην ίωση Sharka. (Plum pox virus) Ποικιλίες βερικοκιάς µε ανθεκτικότητα στην ίωση Sharka (Plum pox virus) Ευρωπαϊκή Ένωση 7ο Πρόγραµµα Πλαίσιο Επιµέλεια ρ. Παυλίνα ρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια ρ. Ειρήνη Καραγιάννη, ιατελέσασα Τακτική

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ. αµασκηνιά - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες P. domestica Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη.

ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ. αµασκηνιά - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες P. domestica Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη. Καταγωγή: ---- ΑΜΑΣΚΗΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus domestica (Ευρωπαϊκή αµασκηνιά), P. salicina (Ιαπωνική αµασκηνιά), P. insitita (Κοροµηλιά) Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διπλοειδείς

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερες ποικιλίες κερασιάς

Νεότερες ποικιλίες κερασιάς ΕΙ ΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Νεότερες ποικιλίες κερασιάς 2. Περιγραφή των χαρακτηριστικών 12 ακόμα ποικιλιών Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης και Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Το άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές και ξένες ποικιλίες βερικοκιάς

Ελληνικές και ξένες ποικιλίες βερικοκιάς Ελληνικές και ξένες ποικιλίες βερικοκιάς Δρ Ειρήνη Καραγιάννη Σγουρού Αναπληρώτρια Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Α. Ελληνικές ποικιλίες Πρώιμο Πόρου Συνώνυμο: «Μαρίνη», «Υπερπρώιμο Πόρου» Γενετική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία

ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος. Καταγωγή: Ασία Καταγωγή: Ασία ΑΜΥΓ ΑΛΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus amygdalus (Prunus communis, Amygdalus communis). Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μικρό έως µεγάλο µέγεθος Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, οδοντωτά,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Άριστη ποιότητα αλλά και αρκετή ποσότητα Γρήγορα στην καρποφορία από τη φύτευση Μείωση καλλιεργητικών δαπανών Εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Παραγωγής και πιστοποίηση αυτής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΘΕΜΑ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ-ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευαγγελοπούλου Αλεξάνδρα Κεπέογλου Τριανταφυλλιά, Φωτσεινού Αικατερίνη ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΝΑΟΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς

Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς ΕΘΙΑΓΕ 8 / 9 Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ιωάννης Χατζηχαρίσης, Διατελέσας Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla)

Γιγαρτόκαρπα Μηλιά (Malus pumilla) Σκοπός της άσκησης Τρόπος καρποφορίας οπωροφόρων δένδρων κύρια καρποφόρα όργανα των οπωροφόρων δέντρων σε ποια ηλικίας βλαστούς βρίσκονται τα καρποφόρα όργανα µακροσκοπική διάκριση βλαστοφόρων από ανθοφόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L.

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καταγωγή: Κίνα ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καρπός πλούσιος σε βιταµίνη C ΒοτανικοίΧαρακτήρες ίοικο Φυλλοβόλο, αναρριχώµενο, πολυετές

Διαβάστε περισσότερα

Νέα υβρίδια κερασιάς από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

Νέα υβρίδια κερασιάς από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νέα υβρίδια κερασιάς από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Ι. Χατζηχαρίσης και Κ. Καζαντζής Διατελέσας Ερευνητής ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. & Τεχνολόγος Γεωπονίας, αντίστοιχα, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά νέων και παλαιοτέρων ποικιλιών βερικοκιάς

Χαρακτηριστικά νέων και παλαιοτέρων ποικιλιών βερικοκιάς Γενική ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Τµήµα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων ένδρων Νάουσας Ταχ. /νση: Σ.Σ. Νάουσας 38, Τ.Κ.: 59 035 Νάουσα Τηλ.: 23320 43343 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου µεγέθους αλλά ταχείας ανάπτυξης Βραχύβιο.

ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου µεγέθους αλλά ταχείας ανάπτυξης Βραχύβιο. Καταγωγή: Ασία ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus persica Prunus persica var. nucipersica (Μηλοροδακινιάς) Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διπλοειδείς Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς Gala...6 Superchief Sandidge...7 Gold Chief Gold Pink...8 Fuji...9 Forlady... 10

Ποικιλίες Μηλιάς Gala...6 Superchief Sandidge...7 Gold Chief Gold Pink...8 Fuji...9 Forlady... 10 κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gala....6 Superchief Sandidge....7 Gold Chief Gold Pink....8 Fuji....9 Forlady.... 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1.... 11 Early Star Panaro 2.... 12 Grace

Διαβάστε περισσότερα

PRECOCE BERNARD Γενικά: Κόκκινη, ηµιτραγανή ποικιλία, υπερπρώιµης εποχής ωρίµανσης, µε µέτριο µέγεθος καρπού. Καταγωγή και εξάπλωση: Γαλλική ποικιλία. Προέρχεται από την περιοχή της κοιλάδας του Rhone

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΔΩΝΙ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Νίκης Κατσαμπάνη

ΚΥΔΩΝΙ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Νίκης Κατσαμπάνη ΚΥΔΩΝΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Νίκης Κατσαμπάνη ΚΥΔΩΝΙ Πρόκειται για φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 8 μέτρα σε ύψος και είναι συγγενικό με την μηλιά. Ο καρπός του έχει χρώμα κίτρινο προς το χρυσό, όταν είναι ώριμο.το

Διαβάστε περισσότερα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα Οι γενικές αρχές λίπανσης...... αξιοποιούνται μαζί με τις Εδαφολογικές και Φυλλοδιαγνωστικές Αναλύσεις και τα στοιχεία από τα Ερωτηματολόγια Λίπανσης για την έκδοση των Οδηγιών Λίπανσης στο κάθε αγροτεμάχιο.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΥΔΙΑ. Οικ.: Juglandaceae Juglans nigra (μαύρη καρυδιά, Αμερική) J. hindsii (μαύρη καρυδιά Καλιφόρνιας) J. regia (καλλιεργουμενη καρυδιά)

ΚΑΡΥΔΙΑ. Οικ.: Juglandaceae Juglans nigra (μαύρη καρυδιά, Αμερική) J. hindsii (μαύρη καρυδιά Καλιφόρνιας) J. regia (καλλιεργουμενη καρυδιά) ΚΑΡΥΔΙΑ Καταγωγή: Κεντρική Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Juglandaceae Juglans nigra (μαύρη καρυδιά, Αμερική) J. hindsii (μαύρη καρυδιά Καλιφόρνιας) J. regia (καλλιεργουμενη καρυδιά) Υβρίδια Paradox (J.

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζι μπέρρυ ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Lycium barbarum αλλά και L. chinense οικ. Solanaceae,

Γκότζι μπέρρυ ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Lycium barbarum αλλά και L. chinense οικ. Solanaceae, Γκότζι μπέρρυ Lycium barbarum αλλά και L. chinense οικ. Solanaceae, Καταγωγή Κ. Ασία (Κίνα, Θιβέτ). Φυλλοβόλο δένδρο-θάμνος (το L. barbarum μέχρι ύψος 3 μέτρα) με διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει

Διαβάστε περισσότερα

Υποκείμενα- Πολλαπλασιασμός

Υποκείμενα- Πολλαπλασιασμός Βερικοκιά Στον κόσμο περίπου 2,5 εκατ. τόννοι, με Τουρκία 350000, πρώην ΕΣΣΔ 220000, Ιταλία 216000 τόννους.h Κίνα δεν φαίνεται σε αυτά, αλλά όλες οι κομπόστες. Στην Ελλάδα το 1990 110000, το 1995 35000,

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΕΛ.Γ.Ο. ΗΜΗΤΡΑ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής ΝΑΟΥΣΑ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βερικοκιά. Prunus armeniaca

Βερικοκιά. Prunus armeniaca Βερικοκιά Prunus armeniaca Χώρες που παράγουν σημαντικές ποσότητες βερυκόκκου: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία Ελλάδα 60.000-40.000 τόνους/έτος ένδρο βερικοκιάς Prunus armeniaca L. - κατάγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς

Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς Κωνσταντίνος Καζαντζής 1 και Πασχάλης Αποστόλου 2 1 ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Τ.Θ. 122, 592 00 Νάουσα 2 «Φυτώρια Αποστόλου», 592 00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ Άσκηση 1 η Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρποφόρων δένδρων-διάκριση αειθαλών Εισαγωγή Τα καρποφόρα δέδρα διακρίνονται σε δύο μεγάλες ομάδες, στα αειθαλή και τα φυλλοβόλα. Τα αειθαλή

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Ροδακινιάς και Νεκταρινιάς

Ποικιλίες Ροδακινιάς και Νεκταρινιάς Ποικιλίες Ροδακινιάς και Νεκταρινιάς Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Δρ. Κων/νος Τσιπουρίδης & Σωτήρης Πανταζής Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Νάουσα 1. Κυριότερες ευρέως καλλιεργούμενες ποικιλίες επιτραπέζιων

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου

Η αχλαδιά αφού φυτευτεί στο χωράφι κλαδεύεται στα 70εκ-120εκ από το έδαφος. Έκτοτε αφήνουμε το δέντρο να αναπτυχθεί μέχρι την αρχή του 3 ου Αχλάδι Έχει πάρα πολλές ποικιλίες και υποποικιλίες. Είναι φυλλοβόλο δέντρο και ευδοκιμεί σε μέρη που δεν χαρακτηρίζονται ούτε από την υπερβολική ζέστη ούτε από το υπερβολικό κρύο. Καλλιεργείται σε όλη

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς

Χαρακτηριστικά των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς ΕΙ ΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Χαρακτηριστικά των κυριότερων καλλιεργούμενων ποικιλιών κερασιάς Ιωάννης Χατζηχαρίσης, Αναπληρωτής Ερευνητής, Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Νάουσα

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικάνικα είδη αμπέλου: γνωστά ως ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή φυλλοξήρας (α.ρ.μ.φ.) υποκείμενα

Αμερικάνικα είδη αμπέλου: γνωστά ως ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή φυλλοξήρας (α.ρ.μ.φ.) υποκείμενα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΑΜΠΕΛΟΥ Αμερικάνικα είδη αμπέλου: γνωστά ως ανθεκτικά στη ριζόβια μορφή φυλλοξήρας (α.ρ.μ.φ.) υποκείμενα Εισβολή της φυλλοξήρας στην Ευρώπη από την Αμερική το 1864. Φυλλοξήρα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΣΤΙΚΙΑ. Καταγωγή: Κεντρική Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Anacardiaceae Pistacia sp.

ΦΙΣΤΙΚΙΑ. Καταγωγή: Κεντρική Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Anacardiaceae Pistacia sp. ΦΙΣΤΙΚΙΑ Καταγωγή: Κεντρική Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Anacardiaceae Pistacia sp. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο, δίοικο, πρωτανδρικό Μεγάλο μέγεθος Μακρόβιο Φύλλα Σύνθετα - περιττόληκτα, κατ εναλλαγή,

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό

Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό 1ο Δημοτικό σχολείο Παλλήνης Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ τάξης Το φυτολόγιό μας Στα πλαίσια του μαθήματος της πληροφορικής, δημιουργήσαμε ένα φυτολόγιο. Αυτή τη φορά όμως είναι ηλεκτρονικό Επιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΗΘΑΡΓΟΣ. Οικολήθαργος (διάπαυση) Παραλήθαργος (κυριαρχία κορυφής) Ενδολήθαργος (κύριος λήθαργος) (ενδογενείς παρεμποδιστές)

ΛΗΘΑΡΓΟΣ. Οικολήθαργος (διάπαυση) Παραλήθαργος (κυριαρχία κορυφής) Ενδολήθαργος (κύριος λήθαργος) (ενδογενείς παρεμποδιστές) ΛΗΘΑΡΓΟΣ Το χειμώνα σταμάτημα της βλάστησης, πτώση φύλλων στα φυλλοβόλα ώστε να προσαρμοστούν στις επικείμενες δύσκολες συνθήκες Λήθαργος = ορατή αδρανή κατάσταση Οικολήθαργος (διάπαυση) Παραλήθαργος (κυριαρχία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παγετός Λήψη παθητικών µέτρων προστασίας

Παγετός Λήψη παθητικών µέτρων προστασίας ΑΓΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 1 Δ α.ε. Σκιάθου 2 44 - Θεσσαλονίκη ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 21 ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ Ισχύει για πεδινές περιοχές ς ς (Υψόµετρο 1 m) Παγετός Λήψη

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στην Αγορά των Πυρηνόκαρπων 1 στην Ελλάδα.

Εξελίξεις στην Αγορά των Πυρηνόκαρπων 1 στην Ελλάδα. ΠΑΣΕΓΕΣ Υπηρ. Αγρ. Οικονομίας. Θ. Βλουτής Έγγραφο εργασίας Αθήνα Μαρ. 2014 I. Ροδάκινα Νεκταρίνια. Εξελίξεις στην Αγορά των Πυρηνόκαρπων 1 στην Ελλάδα. 1. Παραγωγή. Η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια της αχλαδιάς

Η καλλιέργεια της αχλαδιάς Η καλλιέργεια της αχλαδιάς Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Εργαστήριο Δενδροκομίας ΑΠΘ (Τηλ.: 2310 991693; E-mail:amolasio@agro.auth.gr) Είδη αχλαδιάς Ευρωπαϊκή ή καρδιόσχημη (Pyrus communis)

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποικιλίες της μηλιάς

Οι ποικιλίες της μηλιάς Οι ποικιλίες της μηλιάς Θωμάς Σωτηρόπουλος Αναπληρωτής ερευνητής, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, thosotir@otenet.gr Κατά περιόδους στη χώρα μας, όπως και σε άλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΧΛΑ ΙΑ ΑΧΛΑ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: υτική Ασία και Βόρεια Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Pyruscommunis L. P. pyrifolia, κ.ά.

ΑΧΛΑ ΙΑ ΑΧΛΑ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: υτική Ασία και Βόρεια Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Pyruscommunis L. P. pyrifolia, κ.ά. ΑΧΛΑ ΙΑ Καταγωγή: υτική Ασία και Βόρεια Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Pyruscommunis L. P. pyrifolia, κ.ά. Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διπλοειδείς, αλλά υπάρχουν και τριπλοειδείς και τετραπλοειδείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Ι.Φ.. (Περιγραφή χαρακτηριστικών, αξιολόγηση, συγκριτικά στοιχεία) Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης

Διαβάστε περισσότερα

αμασκηνιά Είδη δαμασκηνιάς Eυρωπαϊκή δαμασκηνιά- Prunus domestica και πολλές παραλλαγές, insititia, burneles κλπ

αμασκηνιά Είδη δαμασκηνιάς Eυρωπαϊκή δαμασκηνιά- Prunus domestica και πολλές παραλλαγές, insititia, burneles κλπ αμασκηνιά Είδη δαμασκηνιάς Eυρωπαϊκή δαμασκηνιά- Prunus domestica και πολλές παραλλαγές, insititia, burneles κλπ Ιαπωνική- P. salicina Αμερικάνικη- P. americana Κορομηλιά- P. myrobalana Τσαπουρνιά- P.

Διαβάστε περισσότερα

που καλλιεργούνται και διαδίδονται στη χώρα µα.

που καλλιεργούνται και διαδίδονται στη χώρα µα. Συνοπτική περιγραφή κυριότερων ποικιλιών κερασιά που καλλιεργούνται και διαδίδονται στη χώρα µα. 1. Εισαγωγή. Κωνσταντίνος Καζαντζής ΕΛ.Γ.Ο. ΗΜΗΤΡΑ Γενική ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων

Διαβάστε περισσότερα

Προληπτικές εφαρμογές καταπολέμησης αφίδων σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα

Προληπτικές εφαρμογές καταπολέμησης αφίδων σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα Προληπτικές εφαρμογές καταπολέμησης αφίδων σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα Ανήκει στην υποκατηγορία cyanomidines των νεονικοτινοειδών και γι αυτό: 1. Δεν εφαρμόζεται στο έδαφος 2. Δεν θεωρείται πολύ τοξικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤοΜονόκλωνογραµµικό σύστηµαδιαµόρφωσηςτων δένδρωνκερασιάς. Καζαντζής Κωνσταντίνος Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων Νάουσας www.pomologyinstitute.

ΤοΜονόκλωνογραµµικό σύστηµαδιαµόρφωσηςτων δένδρωνκερασιάς. Καζαντζής Κωνσταντίνος Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων Νάουσας www.pomologyinstitute. ΤοΜονόκλωνογραµµικό σύστηµαδιαµόρφωσηςτων δένδρωνκερασιάς Καζαντζής Κωνσταντίνος Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων Νάουσας www.pomologyinstitute.gr Προϋποθέσεις εφαρµογής του συστήµατος Καλή στράγγιση του εδάφους.

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες της Κερασιάς

Ασθένειες της Κερασιάς Ασθένειες της Κερασιάς ΚΟΡΥΝΕΟ Stigmina carpophila ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΝΕΟΥ Συνθήκες αναπτύξεως: Ο υγρός και βροχερός καιρός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της ασθένειας. Οι μολύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ Τ.Φ.Ο..Ν.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ Τ.Φ.Ο..Ν. ΕΛ.Γ.Ο. ΗΜΗΤΡΑ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ & ΦΥΤΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 13 ΣΠΟΡΟΦΥΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή χαρακτηριστικών και αξιολόγηση έξι ποικιλιών κερασιάς και μιας ποικιλίας βυσσινιάς

Περιγραφή χαρακτηριστικών και αξιολόγηση έξι ποικιλιών κερασιάς και μιας ποικιλίας βυσσινιάς Περιγραφή χαρακτηριστικών και αξιολόγηση έξι ποικιλιών κερασιάς και μιας ποικιλίας βυσσινιάς Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης & Κωνσταντίνος Α. Καζαντζής Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Νάουσα Παρουσιάζονται τα

Διαβάστε περισσότερα

SISSY Ποικιλία Αχλαδιάς

SISSY Ποικιλία Αχλαδιάς SISSY Ποικιλία Αχλαδιάς SISSY Ποικιλία Αχλαδιάς Ποικιλία που προήλθε από οφθαλμική μετάλλαξη της Highland Δένδρο μέτρια ζωηρό με φύλλωμα γυαλιστερό πράσινο Άριστη συγγένεια στο υποκείμενο επιλογής κυδωνιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΥ ΙΑ. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα

ΚΑΡΥ ΙΑ. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα ΚΑΡΥ ΙΑ ρ. Παυλίνα ρογούδη, Αναπληρώτρια Ερευνήτρια Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας Ελληνικός Γεωργικός Οργανισµός ΗΜΗΤΡΑ, Νάουσα Νάουσα, Ιστοσελίδα www.pomologyinstitute.gr Η χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Τάξη Β Σχ. Έτος 2012-2013 1 Περιεχόμενα TΟ ΕΛΑΤΟ... 2 ΔΑΦΝΗ... 4 ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ... 5 ΤΟ ΕΛΑΤΟ... 6 ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ...

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ

ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Αγαπάω Ροδάκινο ΡΟΔΑΚΙΝΟ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ-ΦΡΟΥΤΕΝΙΑ ΓΕΥΣΗ Τα ροδάκινα είναι από τα πιο νόστιμα και θρεπτικά trademark του ελληνικού καλοκαιριού! Μικροί χνουδωτοί ήλιοι που προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα µας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Τα ελαιόδεντρα

Διαβάστε περισσότερα

Το φυτό: η καλλιέργεια και η συλλογή της σοδειάς του αειθαλούς φυτού (γένος Coffea) συνεπάγεται κοπιαστική εργασία και υψηλό οικονοµικό κόστος. Το φυτό του καφέ ανήκει στην οικογένεια των ρουβιίδων,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ Χειμώνας / Ανοιξη Άνθηση Ανάπτυξη καρπών ΦΟΥΖΙΚΟΚΚΟ ΜΟΝΙΛΙΑ ΠΤΩΣΗ ΦΥΛΛΩΝ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΜΑΤΙΩΝ ΡΟΔΙΝΗ ΚΟΡΥΦΗ ΑΝΘΗΣΗ-ΠΤΩΣΗ ΠΕΤΑΛΩΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά νέων ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς

Χαρακτηριστικά νέων ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς Γενική ιεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Τµήµα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων ένδρων Νάουσας Ταχ. /νση: Σ.Σ. Νάουσας 38, Τ.Κ.: 59 035 Νάουσα Τηλ.: 23320 43343 Fax:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ.

ΜΕΛΗ: Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον. Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. ΜΕΛΗ: Γεωργόπουλος Παναγιώτης Αραμπατζάκης Βασίλης Αντωνοπούλου Ακριβή Γιάτα Κλίντον Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Παρασκευόπουλο Ιστορικό Πλαίσιο: - Πρωτοεμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια στην Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ & ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΤΩΝ ΖΙΖΑΝΙΩΝ Ζ Ι Ν 30 Ζιζάνια - αναγνώριση & αντιμετώπιση Βλήτο άσπρο Amaranthus albus L. Amaranthaceae AMAAL Tumble pigweed Το άσπρο βλήτο είναι ετήσιο, εαρινό, δικοτυλήδονο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΕΘΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΒΥΣΣΙΝΙΑΣ ΠΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Ι.Φ.. (Περιγραφή χαρακτηριστικών, αξιολόγηση, συγκριτικά στοιχεία) Ιωάννης Α. Χατζηχαρίσης

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΑΔΕΥΜΑ. Η αποκοπή μερών του δένδρου ονομάζεται κλάδευμα Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιεργητική τεχνική Με το κλάδευμα ρυθμίζουμε:

ΚΛΑΔΕΥΜΑ. Η αποκοπή μερών του δένδρου ονομάζεται κλάδευμα Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιεργητική τεχνική Με το κλάδευμα ρυθμίζουμε: ΚΛΑΔΕΥΜΑ Η αποκοπή μερών του δένδρου ονομάζεται κλάδευμα Αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη καλλιεργητική τεχνική Με το κλάδευμα ρυθμίζουμε: Στα νεαρά δένδρα το μέγεθος και το σχήμα τους Στα ενήλικα δένδρα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Δρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η γενική δενδροκομία πραγματεύεται τη βιολογία των καρποφόρων δένδρων και θάμνων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae)

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8. Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ 8 Χαµοµήλι (Chamomilla recutita, Asteraceae) Το χαµοµήλι είναι ετήσιο, χειµερινό, δικοτυλήδονο φυτό µε όρθια έκφυση και φθάνει µέχρι το ύψος των 60 cm. Αναπαράγεται µε σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΡΟΥΦΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τρούφα είναι ένα µανιτάρι, που µεγαλώνει κάτω από το έδαφος (5-30 cm), συµβιώνοντας µε το ριζικό σύστηµα ορισµένων δένδρων Η καλλιέργειά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 30 ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ Τ.Φ.Ο..Ν. (ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΡΑΣΗΣ)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 30 ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ Τ.Φ.Ο..Ν. (ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΡΑΣΗΣ) ΕΛ.Γ.Ο. ΗΜΗΤΡΑ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ & ΦΥΤΟΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΕΝ ΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 30 ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΚΕΡΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς

Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς Ο Τ Φ Υ Λ Ν ΔΕΝΔ Ρ Ν Ν 2 1 Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς ΕΠΙΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Καζαντζής Κωνσταντίνος Τεχνολόγος Γεωπονίας Χατζηχαρίσης Ιωάννης Διατελές Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ ΣΥΝΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Γραφείο Τύπ

Διαβάστε περισσότερα

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α

Α Χ Λ Α Δ Ι Α - Μ Η Λ Ι Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΩΡΙΑ Χρήστος Τσιπάς

ΦΥΤΩΡΙΑ Χρήστος Τσιπάς ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΣΑΚΟΥΛΑ ΚΩΔ ΕΙΔΟΣ-ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 000001 ΜΕΓΑΡΩΝ ΜΕΣΟΚΑΡΠΗ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 000002 ΜΑΝΑΚΙ ΜΕΣΟΚΑΡΠΗ ΛΑΔΟΕΛΙΑ 000003 ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ ΜΙΚΡΟΚΑΡΠΗ ΛΑΔΟΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κερασιά. Τζουραµάνη Ε., Λιοντάκης Αγ., Σιντόρη Αλ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ., Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Κερασιά. Τζουραµάνη Ε., Λιοντάκης Αγ., Σιντόρη Αλ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ., Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596 Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

Επίτευξη και προσδιορισμός της βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας. Κανάκης Γιάννης Γεωπόνος Οινολόγος Mc

Επίτευξη και προσδιορισμός της βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας. Κανάκης Γιάννης Γεωπόνος Οινολόγος Mc Επίτευξη και προσδιορισμός της βέλτιστης τεχνολογικής ωριμότητας Κανάκης Γιάννης Γεωπόνος Οινολόγος Mc Ποιότητα Σταφυλιών Στάδια Ανάπτυξης της Ράγας Δυνατότητα Επίτευξης Βέλτιστης Τεχνολογικής Ωριμότητας

Διαβάστε περισσότερα

Καταγωγή της κερασιάς. Υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο. Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Καταγωγή της κερασιάς. Υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο. Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς 3 Καταγωγή της κερασιάς Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά για τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία φυσιολογίας αμπελιού. Αύξηση Αποθησαυρισμός Χειμέρια ανάπαυση Μεταφορά και διακίνηση αποθησαυριστικών ουσιών Αναπαραγωγική φάση

Στοιχεία φυσιολογίας αμπελιού. Αύξηση Αποθησαυρισμός Χειμέρια ανάπαυση Μεταφορά και διακίνηση αποθησαυριστικών ουσιών Αναπαραγωγική φάση Στοιχεία φυσιολογίας αμπελιού Αύξηση Αποθησαυρισμός Χειμέρια ανάπαυση Μεταφορά και διακίνηση αποθησαυριστικών ουσιών Αναπαραγωγική φάση Αύξηση: από την έκπτυξη των οφθαλμών (θ>10 0 C) μέχρι την ωρίμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ

ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΕΓΓΕΝΗΣ ΠΟΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ Σπορά τον Απρίλιο σε βάθος 2-3 cm και σε απόσταση 15 cm Μικρή βλαστική ικανότητα σπόρων (περίπου 3-4 έτη) Αδύνατη η πιστή αναπαραγωγή των ποικιλιών Καθυστέρηση εισόδου πρέμνων σε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν.

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε ροδάκινα και νεκταρίνια για εξαγωγή στη Ρωσία Για φυτοϋγειονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση των δένδρων κερασιάς σε U.F.O.

Διαμόρφωση των δένδρων κερασιάς σε U.F.O. Διαμόρφωση των δένδρων κερασιάς σε U.F.O. Κωνσταντίνος Καζαντζής & Ανθούλα Δέλλα Τεχνολόγος Γεωπονίας & Γεωπόνος, αντίστοιχα, ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Το UFO είναι ένα νέο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του φουντουκιού:

Η ιστορία του φουντουκιού: ΤΟ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ : Η ιστορία του φουντουκιού: Σύμφωνα με ιστορικά ευρήματα, τα φουντούκια πρωτοεμφανίστηκαν στις περιοχές της Σουηδίας, Δανίας και Γερμανίας κατά τη Μεσολιθική και Νεολιθική εποχή. Η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΜΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ

ΖΗΜΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΖΗΜΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ Παυλίνα ρογούδη και Κ. Τσιπουρίδης ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων έντρων (Ι.Φ..), Τ.Θ. 122, 59200 Νάουσα Περίληψη Ανοιξιάτικοι

Διαβάστε περισσότερα