ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ"

Transcript

1 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΔΕΝΡΥΛΛΙΩΝ

2

3 ΜΗΛΙΑ (Pirus Malus ή Malus Communis) Το επιστημονικό όνομα της μηλιάς είναι Pirus Malus ή Malus Communis και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο της μηλιάς κατάγεται από την κεντρική Ασία και ιδιαίτερα από τον Καύκασο. Είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος, ενώ τα φύλλα του έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Η μηλιά ανθίζει την άνοιξη με όμορφα άνθη ροζ-άσπρου χρώματος ενώ τα φρούτα της ωριμάζουν το από τα μέσα του Αυγούστου έως μέσα του Οκτώβρη. Ο αριθμός των ποικιλιών της μηλιάς ξεπερνά τις δύο χιλιάδες, προέρχονται. από την αυτοφυή άγρια μηλιά. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Μ 9 (Malling 9) Κατηγορία - ύψος δέντρου: Νάνα Υποκείμενο που γίνεται ως και 30-35% πιο νάνο σε σχέση με το σπορόφυτο. Ενδείκνυται για πυκνές φυτεύσεις και προσφέρει μεγαλύτερο μέγεθος καρπού.

4 ΜΗΛΙΑ - (ΣΕ ΝΑΝΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ Μ-9) Ονομασία ποικιλίας: Fuji Προέλευση: Ιαπωνία Τρόπος ανάπτυξης: Πλαγιοκλαδεί και καρποφορεί ιδιαίτερα σε λεπτοκλάδια και λαμβούρδες. Ευρωστία: Λαίμαργη ποικιλία Παραγωγικότητα: Υψηλή Συγκομιδή: Μέσα Οκτωβρίου Ωρίμανση: Ωριμάζει το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό της είναι ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ο φλοιός του καρπού είναι ακόμα πράσινος ενώ στην συνέχεια αναλόγως την περιοχή που καλλιεργείται αποκτά κόκκινο χρώμα. Καρπός: Παρουσιάζει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα σε ολόκληρη την επιφάνειά του. Η ποικιλία αυτή αυξάνει σημαντικά το ποσοστό καρπών πρώτης κατηγορίας και κατά συνέπεια την αποδοτικότητα του οπωρώνα. Άλλα χαρακτηριστικά: Η Fuji είναι ιδιαιτέρως κατάλληλη για τους δενδροκαλλιεργητές που αναζητούν ένα υψηλό επίπεδο χρωματισμού, ακόμα και σε περιοχές όπου τα φρούτα δύσκολα αποκτούν χρωματισμό. Ποικιλία μερικής αντοχής στο φουζικλάδιο. Οι καρποί εμφανίζουν πολύ καλή συντηρησιμότητα, δίχως να αλλοιώνονται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Το κόκκινο χρώμα επιτυγχάνεται καλύτερα σε περιοχές όπου 15 μέρες πριν την συγκομιδή υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας μέρας - νύχτας C. Όσο πιο μεγάλη είναι η εναλλαγή θερμοκρασίας τόσο πιο έντονο και φωτεινό χρωματισμό αποκτούν οι καρποί. Ονομασία ποικιλίας: Gala Brookfield Προέλευση: Νέα Ζηλανδία Τρόπος ανάπτυξης: Ποικιλία μεγάλης ανάπτυξης Ανθοφορία: Κανονική Παραγωγικότητα: Υψηλή Συγκομιδή: Τέλος Αυγουστου Καρπός: Ελκυστικό ριγωτό κόκκινο χρώμα καρπού που σε συνδιασμό με την ιδιαίτερη γεύση του καθιστούν την ποικιλία πολύ υψηλή στην προτίμηση των καταναλωτών. Πολύ καλή αποθηκευτική ικανότητα.

5 Ονομασία ποικιλίας: Jeromine Συγκομιδή: Τέλη Σεμπτεμβρίου Καρπός: Πολύ έντονο κόκκινο χρώμα, γλυκιά γεύση εκ. με ψηλή παραγωγικότητα. Πολύ ελκυστικό Ονομασία ποικιλίας: Golden Smoothee Προέλευση: HΠA Τρόπος ανάπτυξης: Tο δένδρο είναι μέτριας-ζωηρής ανάπτυξης, πλαγιόκλαδο, μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή, κατάλληλο για σχήμα λεπτής ατράκτου, πολύ παραγωγικό, το αραίωμα είναι απαραίτητο για την βελτίωση του μεγέθους των καρπών. Συγκομιδή: Συγκομίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου και μπορεί να διατεθεί στην αγορά αμέσως ή μετά από πολύμηνη συντήρηση στο ψυγείο. Καρπός: Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους σφαιρικός-κωνικός, με κίτρινο χρώμα και εξαιρετικές οργανοληπτικές ιδιότητες (τραγανή σάρκα, χυμώδης, γλυκιά, ελαφρά υπόξινη και πολύ αρωματική). O καρπός δεν σκουριάζει. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία η οποία προέρχεται από τις HΠA, κλώνος της Golden Delicious. Διατηρείται στο ψυγείο για έως και 200 μέρες. Eίναι περισσότερο ανθεκτική στην πικρή κηλίδωση (Bitter pit) από την Golden Delicious.

6 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ (Prunus Persica) Το επιστημονικό όνομα της ροδακινιάς είναι Prunus Persica και κατάγεται από την Κίνα, εκεί όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει ως αυτοφυής. Έπειτα διαδόθηκε στην Περσία, στην Μ. Ασία και στην Ελλάδα έγινε γνωστή το π.χ. Στη συνέχεια η καλλιέργεια της επεκτάθηκε προς τις χώρες της Μεσογείου και αργότερα προς την Αμερική και την Αυστραλία. Σήμερα είναι το περισσότερο καλλιεργούμενο οπωροφόρο δέντρο στον κόσμο μετά τη μηλιά. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4,5 μέτρα ο κορμός και οι βλαστοί έχουν φλοιό κοκκινωπού ή πρασινωπού χρώματος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, πριονωτά στιλπνά, μυτερά στην κορυφή και χρώματος πράσινου. Τα άνθη της ροδακινιάς έχουν πέντε ρόδινα πέταλα και φύονται στις μασχάλες των φύλλων και των βλαστών. Οι πρώιμες ποικιλίες έχουν μεγάλα πέταλα και οι όψιμες μικρά. Τέλος η παραγωγική της ζωή είναι χρόνια. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 667 Tο υποκείμενο GF 677 δίνει σε όλες τις ποικιλίες καλή ανάπτυξη και καλή αντοχή στην τροφοπενία σιδήρου. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ριζοβολία. Επίσης όλες οι ποικιλίες που εμβολιάζονται σε υποκείμενο GF 667 παρουσιάζουν έντονα καρπολογικά χαρακτηριστικά. Το υποκείμενο GF 677 χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για ασβεστούχα εδάφη, για περιπτώσεις επαναφυτεύσεων και για μη αρδευόμενα κτήματα.

7 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677) ΚΙΤΡΙΝΟΣΑΡΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ονομασία ποικιλίας: Lolita Παραγωγικότητα: Yψηλή και σταθερή παραγωγή. Ωρίμανση: Υπερπρώιμη, αρχές Ιουνίου Καρπός: Πολύ ανθεκτικός καρπός στρογγυλού σχήματος. Μέσου μεγέθους με κίτρινη σάρκα και πολύ ωραία γεύση. Αυτογόνιμη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: Spring Crest Ωρίμανση: 2 δεκαήμερο του Ιουνίου. Καρπός: Ο καρπός είναι γευστικός και ζουμερός ενώ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι η αντοχή της στον παγετό έως -27 C αξιόπιστα. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία ημιεκπύρηνη, κιτρινόσαρκη με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο σε ποσοστό 70-90% και το μέσο βάρος του καρπού είναι περίπου 120 γρ. Η ποικιλία Spring Crest (σπρίνγκ κρέστ) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2 δεκαήμερο του Ιουνίου.

8 Ονομασία ποικιλίας: Spring belle Ωρίμανση: Πρώιμη. Καρπός: Κιτρινόσαρκη ποικιλία με καρπό μετρίου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο και το μέσο βάρος του καρπού είναι 145 γρ. Άλλα χαρακτηριστικά: Η ποικιλία Spring belle (σπρίνγκ μπέλ) είναι αυτογόνιμη και ωριμάζει το 2 δεκαήμερο του Ιουνίου. Ονομασία ποικιλίας: June gold Ωρίμανση: Πρώιμη, περί τα μέσα Ιουνίου. Καρπός: Καρπός πολύ μεγάλου μεγέθους. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία με υψηλές ανάγκες σε ιχνοστοιχεία και ασβέστιο. Εισέρχεται σε αξιόλογη καρποφορία από το 2-4 έτος της ηλικίας της, η δε παραγωγική της ζωή είναι χρόνια.

9 Ονομασία ποικιλίας: Royal Glory Παραγωγικότητα: Είναι μια πολύ παραγωγική ποικιλία. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Ποικιλία ημιεκπύρηνη, κιτρινόσαρκη με καρπό μεσαίου μεγέθους και σχήματος στρογγυλού ή ελλειπτικού ελαφρά. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο και η επιδερμίδα ελαφρώς χνουδωτή. Ο καρπός περιέχει πολλά σάκχαρα και είναι τραγανός. Κοκκινίζει ακόμη και πριν ωριμάσει. Άλλα χαρακτηριστικά: Είναι αυτογόνιμη. Ονομασία ποικιλίας: Royal time Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Στρόγγυλος. Κόκκινη επιδερμίδα, κιτρινόσαρκο. Πολύ μεγάλο μέγεθος καρπού.

10 Ονομασία ποικιλίας: Vista rich Παραγωγικότητα: Μέση παραγωγικότητα Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Ανθεκτικός καρπός με υψηλή παραγωγή και στρογγυλού σχήματος. Όμορφος χρωματισμόςμε κίτρινο χρώμα στο κάτω μέρος και κόκκινο στον υπόλοιπο καρπό. Άλλα Χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: San clauss Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, περί τα μέσα Ιουλίου. Παραγωγικότητα: Υψηλή Άλλα Χαρακτηριστικά: Μεγάλο μέγεθος καρπού σε καλή αντοχή σάρκας. Κίτρινο - κόκκινο χρώμα καρπού.

11 Ονομασία ποικιλίας: San crest Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Καρπός εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους. Το χρώμα του φλοιού είναι κατά 55% κόκκινο και κίτρινο κατά 45%. Ο καρπός είναι αρκετά γευστικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Η ποικιλία San crest είναι παλιά ποικιλία όμως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς την χρονική εποχή συκομιδή της. Είναι αυτογόνιμη. Ονομασία ποικιλίας: Royal summer Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Μεγάλος καρπός, σκληρός, πλατύς, εξαιρετικός χρωματισμός. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία με εκπληκτικό χρωματισμό και εύκολη συμπεριφορά στην καρποφορία.

12 Ονομασία ποικιλίας: Scarlet Παραγωγικότητα: Πόλυ καλή Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Ελκυστικό κόκκινο χρώμα δέρματος με κίτρινη σάρκα. Άλλα χαρακτηριστικά: Φρούτα με καλή γεύση και ποιότητα ανάλωσης. Όρθια ανάπτυξη δέντρου. Ονομασία ποικιλίας: Κ-3 Ωρίμανση: Όψιμη

13 Ονομασία ποικιλίας: Royal Lee Προέλευση: Καλιφόρνια Τρόπος ανάπτυξης: Εύρωστο δέντρο, ορθοφυές, πολύ παραγωγικό σε όλες τις περιοχές. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Στρογγυλός καρπός, μεγάλου μεγέθους, πολύ ωραίο λαμπερό κόκκινο χρώμα σε σκούρα πορτοκαλί βάση. Καλή γευστική ποιότητα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο λαίμαργο και παραγωγικό. Ονομασία ποικιλίας: Zee Lady Προέλευση: Καλιφόρνια Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεγάλο μέγεθος. Εξαιρετικός, σχεδόν πλήρης χρωματισμός με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο αρκετά λαίμαργο και παραγωγικό.

14 Ονομασία ποικιλίας: Royal Jim Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Ωρίμανση: Όψιμη, τέλη Ιουλίου. Καρπός: Φρούτο στρόγγυλο. Πολύ μεγάλο μέγεθος. Κόκκινο-πορτοκαλί επιδερμίδα, κιτρινόσαρκο. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία με δυνατότητα πολύ μεγάλης παραγωγής. Όμορφος χρωματισμός που διαφέρει από τον κλασικό χρωματισμό των αντίστοιχων ποικιλιών της ίδιας εποχής. Ονομασία ποικιλίας: O Henry Προέλευση: Καλιφόρνια Παραγωγικότητα: Πολύ καλή. Ωρίμανση: Όψιμη, πρώτο δεκαήμερο Αυγούστου. Καρπός: Κιτρινόσαρκη ποικιλία πολύ γευστική, με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος σφαιρικού ελαφρώς πεπλατυσμένου. Το χρώμα του φλοιού είναι βαθύ κόκκινο ενώ ο καρπός σκληρός και ανθεκτικός στην μεταχείρηση. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Για την εποχή ωρίμανσης της είναι από τις καλύτερες ποικιλίες

15 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΣΑΡΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Ονομασία ποικιλίας: Maria Bianca Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Προέλευση: Ιταλικής προέλευσης Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου. Καρπός: Πάρα πολύ γευστικός 30-60% κόκκινο επικάρπιο. Πολύ μεγάλο μέγεθος. Άλλα χαρακτηριστικά: Λαίμαργο δένδρο με υψηλή παραγωγικότητα. Ονομασία ποικιλίας: Rosa del west Παραγωγικότητα: Υψηλή και σταθερή. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Σφαιρικού σχήματος, μεγάλου μεγέθους. Το δέρμα είναι μέτρια χνοώδης. Άλλα χαρακτηριστικά: Εκτιμάται για το μέγεθός του καρπού και την καλή γεύση του.

16 Ονομασία ποικιλίας: Octavia Παραγωγικότητα: Πολύ υψηλή Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Σκούρο έντονο κόκκινο, πολύ ομοιογενές χρώμα. Συνεκτικός στρογγυλός καρπός. Άλλα χαρακτηριστικά: Αρωματική γεύση. Χάμηλή οξύτητα. Ονομασία ποικιλίας: Glady s Προέλευση: Καλιφόρνια Ωρίμανση: Όψιμη, τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Τρόπος ανάπτυξης: Δένδρο καλής ανάπτυξης Παραγωγικότητα: Πολύ παραγωγικό Καρπός: Μεγάλο μέγεθος καρπού στρογγυλού σχήματος. Βαθύ κόκκινο χρώμα με λευκή σάρκα. Ο καρπός έχει άριστη υφή, είναι πολύ γλυκός και ζουμερός. Άλλα χαρακτηριστικά: Η ποικιλία Glady s χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή αποθήκευσης και είναι αυτογόνιμη.

17 ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΠΛΑΚΕ (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677) Κυκλοφορούν ανάμεσά μας εδώ και μερικά χρόνια, αλλά λίγοι τα έχουν εντοπίσει. Τα ροδάκινα Ούφο μπορεί να έχουν σχήμα φουτουριστικό που θυμίζει ιπτάμενο αντικείμενο, αλλά η καταγωγή τους είναι παλιά όσο και οι ρίζες του prunus persica. Γιατί τα ροδάκινα Ούφο (ή "λουκουμάδες" ή πλακέ στην Ελλάδα) είναι πραγματικά νόστιμα. Είναι ζουμερά, γλυκά, με μικρό κουκούτσι κι έχουν τη λεπτή γεύση του λευκόσαρκου ροδάκινου, εκείνου που έχει αφήσει στους παλιότερους μια ωραία γευστική ανάμνηση καθώς έχει πλέον αντικατασταθεί με λιγότερο νόστιμες ποικιλίες. Τρώγονται απολαυστικά: το πλακέ σχήμα τους επιτρέπει να τα δαγκώσεις γύρω γύρω χωρίς να τρέχουν οι χυμοί. Είναι ένα φρούτο υπέροχο. Και, βέβαια, ακριβό. Ονομασία ποικιλίας: Ufo No 3 Ωρίμανση: Πρώιμη Ονομασία ποικιλίας: Ufo No 4 Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη

18 Ονομασία ποικιλίας: Sweet cup Παραγωγικότητα: Ιδιαίτερα παραγωγική Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Πολύ γλικιά γεύση Άλλα χαρακτηριστικά: Αποτελούν ξεχωριστές ποικιλίες φρούτων που αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται σε λίγα κτήματα της Ημαθίας και της Πέλλας, στη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους «πόντους» στον ουρανίσκο των γκουρμέ πελατών, αλλά φέρνουν και ικανοποιητικά -σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία- κέρδη στο πορτοφόλι των καλλιεργητών.

19 ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ (Prunus Persica Nectarina) Το επιστημονικό όνομα της νεκταρινιάς είναι Prunus Persica Nectarina και διαφέρει από την ροδακινιά στο ότι ο καρπός της δεν έχει χνούδι. Η νεκταρινιά προήλθε από οφθαλμική μετάλλαξη της ροδακινιάς. Στην ουσία, προέρχεται από διασταύρωση ροδάκινου και μήλου και είναι ευπαθές προϊόν από τη φύση του, όπως και το ροδάκινο. Παράλληλα, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην τόνωση του νευρικού συστήματος ενώ περιέχει βιταμίνες Α (καροτίνη) και C, καθώς επίσης ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και διαιτητικές ίνες. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677 Tο υποκείμενο GF 677 δίνει σε όλες τις ποικιλίες καλή ανάπτυξη και καλή αντοχή στην τροφοπενία σιδήρου. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη ριζοβολία. Επίσης όλες οι ποικιλίες που εμβολιάζονται σε υποκείμενο GF 667 παρουσιάζουν έντονα καρπολογικά χαρακτηριστικά. Το υποκείμενο GF 677 χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για ασβεστούχα εδάφη, για περιπτώσεις επαναφυτεύσεων και για μη αρδευόμενα κτήματα.

20 ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ- (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GF 677) Ονομασία ποικιλίας: Big Bang Παραγωγικότητα: Υψηλής παραγωγικότητας Ωρίμανση: Πρώιμη, πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Καρπός: Ποικιλία κιτρινόσαρκη με καρπό μεγάλου μεγέθους για την εποχή του και σχήματος στρογγυλού. Το χρώμα του φλοιού είναι φωτεινό κόκκινο σε μεγάλο ποσοστό του καρπού. Αρκετά γευστικό και γλυκό φρούτο. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: KALTEZI 2000 Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, δεύτερο δεκαήμερο Ιουνίου. Καρπός: Σχήμα ωοειδές μεγάλου μεγέθους. Ο καρπός ειναι γευστικός και αρωματικός και η γεύση του ειναι ισσοροπημένη. Το χρώμα του φλοιού είναι δίχρωμο, αποτελούμενο απο λαμπερό κόκκινο και λευκό, χαρίζοντας πολυτέλεια στο νεκταρίνι. Επίσης το χρώμα γύρω απο τον πυρήνα εινα ελαφρώς κοκκίνο. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία.

21 Ονομασία ποικιλίας: Big Top Προέλευση: ΗΠΑ Παραγωγικότητα: Δένδρο υψηλής παραγωγικότητας. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη, τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Καρπός: Πολύ μεγάλος με κίτρινη σάρκα και πολύ γλυκός. Σχήμα στρογγυλό με κόκκινο χρώμα φλοιού που καλύπτει όλο τον καρπό. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ονομασία ποικιλίας: Ali top Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός ειναι πολύ γλυκός, χυμώδης με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και καλή παραγωγικότητα. Άλλα χαρακτηριστικά: Κιτρινόσαρκη. Το χρώμα του φλοιού είναι κόκκινο σε ποσοστο % του καρπού. Η παραγωγικότητα ειναι σταθερή χωρίς διακυμάνσεις κάθε χρόνο.

22 Ονομασία ποικιλίας: Magic Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεγάλο μέγεθος κλασικό. Σχήμα ομοιόμορφο κανονικό. Γλυκιά γεύση. Άλλα χαρακτηριστικά: Σχετικά σκληρός καρπός. Πολύ ελκυστική εμφάνιση με καρπό σε πλήρη χρωματισμό. Λαίμαργη ποικιλία. Ονομασία ποικιλίας: Venus Προέλευση: Ιταλικής προέλευσης Τρόπος ανάπτυξης: Δέντρο μέτριας ζωηρότητας. Ωρίμανση: Όψιμη, τέλη Ιουλιου. Καρπός: Καρπός μεγάλου μεγέθους με πολύ καλό ζωντανό χρωματισμό. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ λαίμαργο και παραγωγικό δένδρο. Ελαφρώς ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Κιτρινοσαρκη ποικιλία με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά.

23 Ονομασία ποικιλίας: Max Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μέσου Βάρους 200gr. Ωραίο κόκκινο χρώμα που καλύπτει σχεδόν όλο το φρούτο. Σάρκα κίτρινη. Άλλα χαρακτηριστικά: Σε σύγκριση με τη Venus, είναι λιγότερο ζωηρή, με καλύτερη ανθοφορία και παραγωγή. Η συγκομιδή της είναι περίπου 3-5 ημέρες αργότερα.

24 ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ (Prunus Armeniaca) Η βερικοκιά, Prunus armeniaca L., ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή), υποοικογένεια Prunoideae. Είναι ένα εκλεκτό οπωροφόρο είδος από το οποίο παράγεται το βερίκοκο, του οποίου η παγκόσμια παραγωγή ανέρχεται σε τόνους περίπου. Το 70% αυτής προέρχεται από χώρες Μεσογειακές καθώς ευνοείται κλιματικά στις χώρες γύρω από την Μεσόγειο Θάλασσα. Στην Κύπρο το δέντρο είναι γνωστό ως χρυσομηλιά. Η καταγωγή της βερικοκιάς είναι η βορειοανατολική Κίνα, κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, στην περιοχή του Σινικού Τείχους. Από εκεί διαδόθηκε στην Κεντρική Ασία. Η καλλιέργεια της βερικοκιάς έχει ιστορία 3000 ετών. Η διάδοσή της υπήρξε βραδεία. Πρώτοι οι Ρωμαίοι εισήγαγαν τη βερικοκιά στην Ευρώπη, δια μέσου της Ελλάδας, το π.χ. Το κλίμα στο οποίο ευδοκιμεί η βερικοκιά είναι το θερμό και εύκρατο, όχι το υγρό και ψυχρό αφού στο ψυχρό κλίμα καταστρέφονται τα άνθη του δέντρου. Η βερικοκιά απαιτεί ελαφρά χώματα που θα είναι ζεστά, αμμουδερά με λίγη υγρασία. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29C Έχει πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφών. Μπαίνει γρήγορα σε παραγωγή. Δίνει πολύ καλό μέγεθος καρπού και υψηλή παραγωγή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκείμενο βερικοκιάς και δαμασκηνιάς.

25 ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29C ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΦΥΤΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ) Ονομασία ποικιλίας: Νεράιδα Παραγωγικότητα: Αρκετά παραγωγική Ωρίμανση: Πρώιμη Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη και με υψηλής ποιότητας καρπό. Ονομασία ποικιλίας: Tom cot Παραγωγικότητα: Καλή και σταθερή. Απαιτείται αραίωμα των καρπών το οποίο να τελειώνει 1 μήνα μετά την πλήρη άνθηση. Συνιστάται αφαίρεση ανθέων και καρπών από τις άκρες των μακριών βλαστών για να μην βαρύνουν πολύ οι βραχίονες. Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Σχήμα ωοειδές - κυλινδρικό. Μέσο βάρος: 45 γραμ. Χρώμα επιδερμίδας πορτοκαλί λαμπρό, με επίχρωμα στο 30% της επιφάνειας του καρπού. Χρώμα σάρκας πορτοκαλί. Ωρίμανση σάρκας ακανόνιστη. Μέτρια συνεκτικότητα σάρκας. Άλλα χαρακτηριστικά: Γλυκιά γευστική ποιότητα σάρκας, αρωματική. Η υψηλή οξύτητα σάρκας και επιδερμίδας παραμένει στο στόμα εάν ο καρπός συγκομισθεί πολύ ενωρίς. Aυτογόνιμη και παραγωγική

26 Ονομασία ποικιλίας: Orange red Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός πάρα πολύ νόστιμος, με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, αρωματικός και σκληρός. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλή όψη των φρούτων. Η ποικιλία έχει αυξημένες απαιτήσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ονομασία ποικιλίας: Orange Rubi Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός έχει σχήμα ωoειδές ελαφρώς ασύμετρο με ξεχωριστή γραμμή συρραφής και μέσο βάρος 50 gr. Το χρώμα του φλοιου είναι πορτοκαλί με βαθύ κόκκκινο επiχρωμα στο κάτω μέρος του καρπού. Η γεύση του καρπού είναι καλή ισσοροπημένη, εuxάριστη και ο καρπός αρωματικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Η αντοχή του καρπού στην μεταχείριση είναι μεγάλη και το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει μεγάλη ζωηρότητα με ικανοποιητική και σταθερή παραγωγικότητα.

27 Ονομασία ποικιλίας: Διαμαντοπούλου Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός έχει σχήμα ελαφρώς πλακέ και μέσο βάρος 35 gr. Το χρώμα του φλοιού εινω κίτρινο με κόκκινο επiχρωμα και της σάρκας ανοιχτό κίτρινο. Η γεύση του καρπού είναι ευχάριστη, ελαφρώς γλυκιά και ο καρπός αρωματικός με εξαιρετικκή ποιότητα. Άλλα χαρακτηριστικά: Το δέντρο παρουσιάζει μεγάλη ζωηρότητα και παραγωγικότητα. Ονομασία ποικιλίας: Νόστος Παραγωγικότητα: Μέση έως μεγάλη Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Σχήμα στρογγυλό. Μέσο βάρος 65 γρ (αναλόγως του φορτίου του δένδρου). Χρώμα επιδερμίδας ανοικτό πορτοκαλί χωρίς επίχρωμα. Χρώμα σάρκας ανοικτό πορτoκαλί. Συνεκτικότητα σάρκας πολύ μεγάλη με λεπτή υφή. Ευχάριστη γεύση.

28 Ονομασία ποικιλίας: Bebeco Παραγωγικότητα: Σαν δένδρο είναι μέτριας ζωηρότητας, με βλάστηση ημιπλαγιόκλαδη και πολύ παραγωγική. Με ανθεκτικό καρπό. Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός έχει χρώμα κιτρινοπορτοκαλί με επίχρωμα κόκκινο στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, γλυκιά και πολύ καλής γεύσης. Είναι κατάλληλη για νωπή κατανάλωση και για κονσερβοποίηση. Άλλα χαρακτηριστικά: Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας. Προέκυψε από μεταλλαγή οφθαλμού βερικοκιάς (άγνωστης ποικιλίας), που επισημάνθηκε απ τον παραγωγό Μπεμπέκο στην περιοχή Ασίνης της Αργολίδας κατά τη δεκαετία του Ονομασία ποικιλίας: Farbaly Παραγωγικότητα: πολύ καλή Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεγάλου μεγέθους. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη ποικιλία. Δένδρο ζωηρό.

29 ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ (Prunus) Το επιστημονικό όνομα της δαμασκηνιάς είναι Prunus (προύνος) και καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σχεδόν παντού, τα περισσότερα όμως δέντρα είναι συγκεντρωμένα στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά Ελλάδα και στη Σκόπελο. Η δαμασκηνιά ζει χρόνια περίπου. Αρχίζει να καρποφορεί στον 5ο χρόνο και η καρποφορία της αυξάνεται μέχρι το 15ο χρόνο. Από το 15ο μέχρι τον 25ο χρόνο η καρποφορία διατηρείται σταθερή, ενώ από τον 25ο μέχρι τον 30ο χρόνο ελαττώνεται προοδευτικά, αλλά παραμένει οικονομικά αποδοτική. Επειδή η δαμασκηνιά είναι επιπολαιόριζη και καρποφορεί πολύ, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και για τα άνθη της. Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα και έχει πλούσιο ριζικό σύστημα. ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29C Έχει πολύ καλή προσαρμοστικότητα σε διάφορους τύπους εδαφών. Μπαίνει γρήγορα σε παραγωγή. Δίνει πολύ καλό μέγεθος καρπού και υψηλή παραγωγή. Χρησιμοποιείται κυρίως ως υποκείμενο βερικοκιάς και δαμασκηνιάς.

30 ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ 29 C ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΦΥΤΟ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ) Ονομασία ποικιλίας: Black Star Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός μεγάλος σφαιρικός. Ο φλοιός του είναι μαύρος και η σάρκα του λευκή, τραγανή και αρωματική. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλό δαμάσκηνο. Έντονο μαύρο χρώμα καλό μέγεθος με πολύ καλή γεύση. Ονομασία ποικιλίας: Black amber Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός μεγάλου μεγέθους, πεπλατυσμένο σχήμα, χρώμα φλοιού μελανό και σάρκας ανοιχτό κίτρινο. Καρπός καλής γεύσης με χαμηλή οξύτητα, όχι πολύ άρωμα, συνεκτικός. Καλή αποθηκευτική ικανότητα. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ παραγωγικό δένδρο.

31 Ονομασία ποικιλίας: Black Diamond Ωρίμανση: Mεσοπρώιμη Καρπός: Καρπός με μαύρο φλοιό, πολύ εμφανίσιμος και πολύ γευστικός. Χρωματισμός σάρκας κοκκινωπός νόστιμος και ανθεκτικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ καλό δαμασκηνό. Κάλου μεγέθους. Από πολλούς θεωρείται το διαμάντι μεταξύ των δαμάσκηνων που ωριμάζουν την ιδία εποχή. Πολύ ελκυστικός χρωματισμός. Είναι από τις καλύτερες ποικιλίες. Ονομασία ποικιλίας: Friar Τρόπος ανάπτυξης: Ορθόκλαδη. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Καρπός μεγάλο, σφαιρικό ελαφρά πεπλατυσμένο. Επιδερμίδα μαύρη-κυανοϊώδης και σάρκα κίτρινη συνεκτική εξαιρετικής γεύσης. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο ορθόκλαδο, ζωηρό και παραγωγικό.

32 Ονομασία ποικιλίας: Stanley Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Μεσαίου μεγέθους και σχήματος οβάλ με χαρακτηριστικό λαιμό. Το χρώμα του φλοιού τους είναι μελανό και της σάρκας πρασινοκίτρινο. Ο καρπός τους είναι γλυκός και χρησημοποιείται για νωπή κατανάλωση, αποξύρανση και κονσερβοποίηση. Άλλα χαρακτηριστικά: Το δέντρο αυτης της ποικιλίας είναι μέτριας ανάπτυξης γεγονός που καθιστά εύκολη την συγκομιδή του. Η ποικιλία Stanley είναι Ευρωπαϊκη. Ονομασία ποικιλίας: Antzelino Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Καρπός μεγάλου μεγέθους με πεπλατυσμένο σχήμα. Ο φλοιός του έχει χρώμα σκούρο μωβ και η σάρκα του είναι πολύ κίτρινη, πολύ σφιχτή με γλυκιά γεύση. Άλλα χαρακτηριστικά: Πολύ ενδιαφέρουσα για την εποχή ωρίμανσης της με δυνατότητα συντήρησης στους ψυκτικούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγάλο μέγεθος καρπού με προοπτικές ακόμη μεγαλύτερες εφόσον γίνεται σωστό αραίωμα. Κιτρινοσαρκη ποικιλία με πολύ μικρό κουκούτσι.

33 ΚΕΡΑΣΙΑ (Prunus Cerasus) Το επιστημονικό όνομα της κερασιάς είναι Prunus Cerasus και όσο για τον τόπο καταγωγής της, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά από που προέρχεται, ωστόσο οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή το όνομα της κερασιάς προέρχεται από τη λέξη «κεραία», εξαιτίας της ορθόκλαδης διαμόρφωσης του δέντρου. Η κερασιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα και καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική. Τέλος η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο.

34 ΚΕΡΑΣΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ GIZELA 6) Ονομασία ποικιλίας: Early Bigi Προέλευση: Γαλλικής προέλευσης Τρόπος ανάπτυξης: Πλαγιόκλαδη ποικιλία και διακλαδίζεται πολύ καλά Ωρίμανση: Πρώιμη Ευρωστία: Λαίμαργη ποικιλία Παραγωγικότητα: Πολύ καλή Καρποφορία: Σταθερή Καρπός: Ο καρπός έχει σφαιροειδές σχήμα και μίσχο μεσαίου μεγέθους. Χρώμα έντονο κόκκινο. Ο καρπός φτάνει περίπου τα mm, μπορεί όμως να δώσει κα καρπούς με διάμετρο τα 30 mm, ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες. Άλλα χαρακτηριστικά: Ως επικονιαστης χρησιμοποιείται η Prime giant. Ονομασία ποικιλίας: Prime giant Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Μεγάλo, στρογγυλό, φωτεινό κόκκινο κεράσι με σφιχτή σάρκα και καλά ισορροπημένη γεύση. Άλλα χαρακτηριστικά: Ως επικονιαστης χρησιμοποιείται η Early Bigi.

35 Ονομασία ποικιλίας: Canada giant Προέλευση: Καναδάς Δένδρο: Λαίμαργο με γρήγορη είσοδο στην παραγωγή με υψηλή και σταθερή παραγωγικότητα ιδιαίτερα όταν εμβολιάζεται σε υποκείμενα πχ.. Gisela Ευρωστία: Λαίμαργη συμπεριφορά Παραγωγικότητα: Υψηλή και σταθερή Καρποφορία: Σταθερή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός είναι καρδιόσχημος, μεγάλου μεγέθους, πολύ καλής ανθεκτικότητας στο σχίσιμο. Το βάρος του καρπού φτάνει τα 11-11,5 γρ. Πολύ νόστιμος αντέχει στο σκάσιμο από την βροχή Άλλα χαρακτηριστικά: Κόκκινη τραγανή ποικιλία. Επικονιαστές: Ferrovia, Summit. Ονομασία ποικιλίας: Crece Star Προέλευση: Ιταλικής προέλευσης Τρόπος ανάπτυξης: ημιορθοκλαδη Ανθοφορία: Αυτογόνιμη Ευρωστία: Λαίμαργη Παραγωγικότητα: Υψηλή Καρποφορία: σταθερή και υψηλή Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Ο καρπός είναι νεφροειδής πολύ μεγάλου μεγέθους, πολύ ανθεκτικός στο σχίσιμο και μέσης αντοχής στη μονίλια. Άλλα χαρακτηριστικά: Αυτογόνιμη. Κόκκινη τραγανή ποικιλία. Είναι πολύ γλυκιά, με πολύ ωραία γεύση. Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο κλαδέματος.

36 Ονομασία ποικιλίας: Ferrovia Προέλευση: Ιταλικής Τρόπος ανάπτυξης: Το δένδρο είναι πλαγιόκλαδο, μεγάλου μεγέθους. Ωρίμανση: Όψιμη Ευρωστία: Λαίμαργη ποικιλία Παραγωγικότητα: Η παραγωγικότητα είναι υψηλή Καρπός: Ο καρπός είναι καρδιόσχημος, πολύ μεγάλου μεγέθους. Το μέγεθος του καρπού κυμαίνεται μεταξύ mm. Άλλα χαρακτηριστικά: Κόκκινη, τραγανή ποικιλία. Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης των δενδρυλλίων στον οπωρώνα, τα κατώτερα κυρίως φύλλα και τα εσωτερικά της κόμης, εμφανίζουν ποικιλοχρώσεις και αποχρωματισμούς, που μοιάζουν με συμπτώματα προσβολών από ιώσεις. Είναι όμως χαρακτηριστικό της ποικιλίας και εξαφανίζεται με την πάροδο των ετών. Επικονιαστές: Kordia + Regina. Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Ονομασία ποικιλίας: Black star Προέλευση: Προέκυψε από διασταύρωση Lapins x B Burlat στο Πανεπιστήμιο της Bologna. Ευρωστία: Ποικιλία μεσαίας ζωηρότητας. Ωρίμανση: Πρώιμη. Καρπός: Μέγεθος καρπού 12γρ. Η σάρκα είναι κόκκινη, η επιδερμίδα όμως είναι σκούρα κόκκινη. Η γεύση του καρπού είναι πολύ γλυκιά. Άλλα χαρακτηριστικά: Ο μίσχος είναι μεσαίος προς μεγάλος και το κουκούτσι είναι κι αυτό μεσαίου μεγέθους. Αυτογόνιμη ποικιλία.

37 Ονομασία ποικιλίας: Regina Προέλευση: Γερμανική ποικιλία Τρόπος ανάπτυξης: Μεσαίας ανάπτυξης. Πλαγιοκλαδη και πολύ εύκολη στην διαμόρφωση της. Εισέρχεται σύντομα στην παραγωγή Παραγωγικότητα: Πολύ καλή. Καρπός: Ο καρπός είναι καρδιόσχημος και έχει χρώμα μαονιού με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος. Πολύ γευστική ποικιλία. Άλλα χαρακτηριστικά: Τραγανή ποικιλία. Επικονιαστές: Ferrovia, Kordia, Cristallina, Sam και Summit. Ο μίσχος του καρπού είναι πολύ μεγάλος και αυτός μας διευκολύνει στην συγκομιδή. Αντέχει στο σκάσιμο από την βροχή και είναι ιδανική για πυκνές φυτεύσεις και συμπεριφέρεται ιδανικά σε νάνα υποκείμενα

38 ΑΧΛΑΔΙΑ (PYRUS) Η αχλαδιά (επιστημονικό όνομα Pyrus) ή απιδιά είναι οπωροφόρο δέντρο και καλλιεργείται σε όλες τις εύκρατες χώρες. Κατάγεται από τις περιοχές γύρω από την Κασπία θάλασσα και βρέθηκε στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από το 17ο αιώνα. Η αχλαδιά έχει άνθη λευκόχρωμα ή είναι απαλού ρόδινου χρώματος και μοιάζουν με αυτά της μηλιάς. Από 4 μέχρι 7 χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου. Η αχλαδιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της το αχλάδι. Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει και στους 20 βαθμούς αλλά πριν αρχίσει η άνθιση. Όταν οι καρποί δέσουν τότε η ανθεκτικότητα του δέντρου στο κρύο πέφτει και φτάνει στους 2 βαθμούς Κελσίου. Το έδαφος πρέπει να είναι ελαφρύ και δροσερό ενώ αργιλώδη εδάφη είναι απαγορευτικά στην ανάπτυξη του δέντρου. Συνήθως σε ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν δέντρα αλλά σε μη ζωηρές ποικιλίες μπορούμε να δούμε και 100 δέντρα ανά στρέμμα. Όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία ή ικανοποιητικός αριθμός βροχοπτώσεων τότε χρειάζεται πότισμα γιατί το δέντρο είναι ευαίσθητο στην ξηρασία.

39 ΑΧΛΑΔΙΑ - (ΣΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ SYDO) Ονομασία ποικιλίας: Κοντούλα Τρόπος ανάπτυξης: Συμπεριφορά δένδρου: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο. Ωρίμανση: Πρώιμη Καρπός: Καρπός μικρός, κίτρινος και πολύ νόστιμος. Άλλα χαρακτηριστικά: Ποικιλία είναι φοβερά ευαίσθητη στο βακτηριακο κάψιμο. Πολύ παραγωγική. Ονομασία ποικιλίας: Κόσια Τρόπος ανάπτυξης: Πάρα πολύ παραγωγικό και λόγω της ικανότητας του να σχηματίζει πολλά καρποφόρα όργανα και να διατηρεί το άνθος του για πολλές μέρες θεωρείται ένας από τους καλύτερους επικονοιαστές για όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Μικρού σχετικά μεγέθους, κίτρινου χρώματος, χυμώδης και αρκετά γευστικός. Δεν συντηρείται επί μακρόν. Άλλα χαρακτηριστικά: Εμβολιάζεται κυρίως επάνω σε ζωηρά υποκείμενα κυδωνιάς όπως το Ε.Μ.Α. και ΒΑ29.

40 Ονομασία ποικιλίας: Santa Maria Προέλευση: Ιταλία Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Τρόπος ανάπτυξης: Όχι ιδιαίτερα ζωηρή ποικιλία. Παραγωγικότητα: Πολύ παραγωγική με πολύ αξιόλογη ικανότητα αντοχής του καρπού πάνω στο δένδρο. Ωρίμανση: Μεσοπρώιμη Καρπός: Μεσαίου μεγέθους πρασινοκίτρινο χρώμα γυαλιστερός με σαφή ποδίσκο. Όχι πολύ γευστικός αλλά χυμώδης. Άλλα χαρακτηριστικά: Δένδρο λαίμαργο με γρήγορη είσοδο στην παράγωγη και καλή συγγένεια με τα υποκείμενα της κυδωνιάς. Ελαφρώς αυτογονιμη και πολύ παραγωγική. Ονομασία ποικιλίας: Κρυστάλια Προέλευση: Ελληνική. Τρόπος ανάπτυξης: Ιδιαίτερα ζωηρό, ορθόκλαδο και παραγωγικό. Παραγωγικότητα: Παλιά ποικιλία, με υψηλή παραγωγικότητα, την οποία γνωρίζει καλά ο Έλληνας καταναλωτής. Ωρίμανση: Όψιμη Καρπός: Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός. Άλλα χαρακτηριστικά: Παρουσιάζει σχετικά καλή συμφωνία με όλα τα υποκείμενα κυδωνιάς

Καταγωγή της κερασιάς. Υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο. Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Καταγωγή της κερασιάς. Υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο. Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς 3 Καταγωγή της κερασιάς Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά για τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς

Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ Ο ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ Τ ΦΥΛ ΥΛ ΥΛ ΥΛ ΥΛ ΥΛ Υ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ Λ Ν ΔΕΝΔΡΩ ΡΩ ΡΩ ΡΩ ΡΩ Ρ Ν Ν 201 01 01 01 01 01 01 01

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ & Γεώργιος Νάνος Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉ Η αμυγδαλιά ήταν μια σημαντική καλλιέργεια για τη χώρα μας αλλά λόγω του μικρού κέρδους που έδινε

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς Gala...6 Superchief Sandidge...7 Gold Chief Gold Pink...8 Fuji...9 Forlady... 10

Ποικιλίες Μηλιάς Gala...6 Superchief Sandidge...7 Gold Chief Gold Pink...8 Fuji...9 Forlady... 10 κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gala....6 Superchief Sandidge....7 Gold Chief Gold Pink....8 Fuji....9 Forlady.... 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1.... 11 Early Star Panaro 2.... 12 Grace

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΝΓΚΟ» ΧΑΡΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΥΟ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΜΑΝΓΚΟ» ΧΑΡΑ ΣΑΒΒΑΚΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ TECHNOLOGICAL EDUCATIONAL INSTITUTE of CRETE DEPARTMENT of CROPE SCIENCE ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ «Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργειες. Εναλλακτικές ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ

Καλλιέργειες. Εναλλακτικές ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ 11 23 Μαΐου 2013 Εναλλακτικές Καλλιέργειες τεύχος Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά Η καλλιέργεια και η χρήση της Αλόης στην Ελλάδα Η προέλευση της Αλόης Το Ιπποφαές Η Τρούφα και η καλλιέργειά

Διαβάστε περισσότερα

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Το μονόκλωνο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Προϋποθέσεις Εγκατάσταση Διαμόρφωση των δένδρων Κλάδεμα καρποφορίας Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013. Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών!

ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013. Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών! ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών! Βαριέμαι! Αν έκαναν θεατρικό θα πήγαινα ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ B2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β

Διαβάστε περισσότερα

Κερασιά. Διαμόρφωση των δένδρων κερασιασ σε ισπανικό θάμνο

Κερασιά. Διαμόρφωση των δένδρων κερασιασ σε ισπανικό θάμνο ειδικά άρθρά Διαμόρφωση των δένδρων κερασιασ σε ισπανικό θάμνο κωνσταντίνος καζαντζής ΕΛ.Γ.Ο. «Δήμητρα», Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας Κερασιά Ο ισπανικός θάμνος

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια και Τυποποίηση βρώσιμης ελιάς

Καλλιέργεια και Τυποποίηση βρώσιμης ελιάς ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Καλλιέργεια και Τυποποίηση βρώσιμης ελιάς Φουκίδης Απόστολος Φλώρινα,2014

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικές ποικιλίες οσπρίων

Ελληνικές ποικιλίες οσπρίων Ελληνικές ποικιλίες οσπρίων ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ "ΔΗΜΗΤΡΑ" ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ & ΒΟΣΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ Απρίλιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝ ΡΟΚΟΜΙΑ. Καλλιεργούµενα στην Ελλάδα είδη. Είδη ευκράτου ζώνης

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝ ΡΟΚΟΜΙΑ. Καλλιεργούµενα στην Ελλάδα είδη. Είδη ευκράτου ζώνης ΓΕΝΙΚΗ ΕΝ ΡΟΚΟΜΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝ ΡΟΚΟΜΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ρ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η γενική δενδροκοµία πραγµατεύεται τη βιολογία των καρποφόρων δένδρων και θάµνων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση αυτών

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: Προβλήματα της βαμβακοκαλλιέργειας στο νομό Θεσσαλονίκης και η αντιμετώπιση αυτών ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του Γεωργίου Στεφανόπουλου σπουδαστή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ΘΕΜΑ: Προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια εσπεριδοειδών 2 EL/04/B/F/PP-148258 Σκοπός της ενότητας αυτής είναι η παροχή πληροφοριών για την βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ Φ.ΑΕΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ : ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΒΑΛΑ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια ελιάς 1 2 Περιεχόμενα 1. Οικολογικό περιβάλλον... 4 2. Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της Ελιάς...

Διαβάστε περισσότερα

«Ενδοκλαδική ανάλυση εμπορίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς»

«Ενδοκλαδική ανάλυση εμπορίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» «Ενδοκλαδική ανάλυση εμπορίου ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Ζουκίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΘΕΜΑ: ΟΣΠΡΙΑ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Δέσποινα Κρομμύδα

Διαβάστε περισσότερα

σε 35 χώρες τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα «Ριζώνουν» Σκηνικό μάχης γύρω από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Σελ. 3 Τα πρώτα βιολογικά κράνα είναι ελληνικά! Σελ.

σε 35 χώρες τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα «Ριζώνουν» Σκηνικό μάχης γύρω από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Σελ. 3 Τα πρώτα βιολογικά κράνα είναι ελληνικά! Σελ. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 35 n ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Σκηνικό μάχης γύρω από τη «ΔΩΔΩΝΗ» Σελ. 3 «Ριζώνουν» σε 35 χώρες Τα πρώτα βιολογικά κράνα είναι ελληνικά! Σελ. 8-9

Διαβάστε περισσότερα

03-05_editorial_periexomena.indd 3

03-05_editorial_periexomena.indd 3 03-05_editorial_periexomena.indd 3 7/12/11 1:52 PM 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 18-35 Τη θέση τους στο «καλάθι» της αγροτικής παραγωγής διευρύνουν συνεχώς τα φρούτα, δηµιουργώντας ταυτόχρονα νέες συνθήκες και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ 1 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο.

Πολύτιμα Πράσινα Εθνικά Προϊόντα Κρόκος-Κοζάνης, Ιπποφαές, Αλάδανο. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Χημείας ΔιΧηΝΕΤ Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ-ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΠΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΔΡΑ Για τη συστηματική μελέτη του τρόπου καρποφορίας τα καρποφόρα δένδρα χωρίστηκαν σε διάφορες ομάδες: α) Σε αυτές που τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 1 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης 2 Καθηγητής στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τζόκας Γιάννης Γιαννοπούλου Μαρίνα. «Θρέψη και λίπανση της αμπέλου κατά την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας»

Τζόκας Γιάννης Γιαννοπούλου Μαρίνα. «Θρέψη και λίπανση της αμπέλου κατά την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας» Επιμέλεια και συγγραφή κειμένου: Ιακωβίδης Μηνάς Τζόκας Γιάννης Γιαννοπούλου Μαρίνα «Θρέψη και λίπανση της αμπέλου κατά την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η γεωγραφική θέση του Νησιού, η διαφορετική

Διαβάστε περισσότερα