ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 0903 «Κινησιολογία» 9η Διάλεξη: «Κάτω άκρο - ισχίο» Lower extremity hip joint Δρ. Αθανάσιος Τσιόκανος, Επ. Καθηγητής Βιοκινητικής

2 Θέματα προς ανάλυση Άρθρωση του ισχίου Συνδεσμική στήριξη στην άρθρωση του ισχίου Ισχιο αυχενοδιαφυσιαία γωνία Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός Ομάδα προσαγωγών μυών Έξω μύες της πυέλου Ραχιαίοι ισχιακοί μύες Έξω στροφείς μύες του μηρού

3 Άρθρωση του ισχίου Σχηματίζεται από την κεφαλή του μηριαίου και την αρθρική επιφάνεια του ανώνυμου οστού την κοτύλη. Αποτελεί μια παραλλαγμένη σφαιροειδή άρθρωση που στηρίζεται και καθοδηγείται από οστά, συνδέσμους και μυς.

4 Άρθρωση του ισχίου Η οστέινη στήριξη (στατική στήριξη) επιτυγχάνεται από μια βαθιά εισχώρηση της κεφαλής του μηριαίου στην κοτύλη του ισχίου. Το οστέινο χείλος της αρθρικής γλήνης καλύπτεται από επιχείλιο ινώδη χόνδρο (μεγαλύτερη επιφάνεια των αρθρικών δομών).

5 Άρθρωση του ισχίου Η συνδεσμική στήριξη (δυναμική στήριξη) γίνεται από ένα εξαιρετικά ισχυρό συνδεσμικό σύστημα, που μοιάζει με την κατασκευή μιας βίδας: στην έκταση της άρθρωσης η «βίδα» βιδώνει, ενώ στην κάμψη ξεβιδώνει. Έτσι η εκτέλεση του πλάγιου σπαγγάτου (μέγιστη διάσταση των κάτω άκρων) είναι ευκολότερη με λυγισμένα ισχία.

6 Άρθρωση του ισχίου Τέσσερις σύνδεσμοι συμμετέχουν στην κατασκευή της συνδεσμικής βίδας: λαγονομηρικός, ηβομηρικός, ισχιομηρικός και περιφερική ζώνη. Ο λαγονομηρικός έχει τη μεγαλύτερη σημασία (ο ισχυρότερος του ανθρώπινου σώματος, ελκτική δύναμη > 300 kp). Αποτελείται από δύο τμήματα σε σχήμα V (το κατακόρυφο εμποδίζει την αναστροφή οπίσθια κλίση, και το οριζόντιο την προσαγωγή του κάτω άκρου).

7 Άρθρωση του ισχίου Η αποστολή των συνδέσμων του ισχίου δεν είναι η παρεμπόδιση των κινήσεων του κάτω άκρου, όσο η εξασφάλιση της θέσης της λεκάνης και του κορμού συνολικά. Το κατακόρυφο τμήμα του λαγονομηρικού κατά την όρθια στάση του σώματος εμποδίζει την πτώση του κορμού προς τα πίσω, ενώ το οριζόντιο τμήμα κατά τη βάδιση εμποδίζει τη βύθιση του άνω μέρους του σώματος προς την πλευρά του ελεύθερου κάτω άκρου.

8 Ισχιο αυχενοδιαφυσιαία γωνία Το σώμα του μηριαίου παρουσιάζει σε σχέση με τον άξονα στήριξης και τον αυχένα του μηριαίου μια ελαφρά γωνία προς τα έξω (αυχενοδιαφυσιαία γωνία). Στο βρέφος είναι περίπου 150 ο, ενώ στον ενήλικα 120 ο (έτσι επιτυγχάνονται οι κατάλληλες συνθήκες μοχλού για τους μυς της πυέλου). Βλαισό ισχίο (όρθιο ισχίο με αύξηση της γωνίας > 120 ο ). Ραιβό ισχίο (επίπεδο ισχίο με γωνία < 120 ο ). Αυξάνεται έτσι η επιβάρυνση στην άρθρωση του ισχίου.

9 Ισχιο αυχενοδιαφυσιαία γωνία Ηεπιβάρυνσηπουδέχεταιτοβλαισόισχίοκατάτηβάδισηείναι10 20 φορές μεγαλύτερη της φυσιολογικής, δηλαδή 225 kp/cm 2 έναντι 18 kp/cm 2. Το γεγονός αυτό οδηγεί μετά από χρόνια σε οστεοαρθρίτιδα του ισχίου. Στην περίπτωση του ραιβού ισχίου (γωνία 90 ο ) η επιβάρυνση κατά τη βάδιση είναι 3 4 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.

10 Άρθρωση του ισχίου

11 Άρθρωση του ισχίου Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στάσεων στην περιοχή μιας άρθρωσης επιδρούν πάντοτε και σε άλλες αρθρικές δομές. Οι βλάβες στην άρθρωση του ισχίου είναι 50% λιγότερες σε σχέση με το γόνατο, λόγω των αρθρώσεων του άκρου ποδιού, της ποδοκνημικής και του γονάτου που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι «αποσβεστήρες», δεχόμενες το μεγαλύτερο μέρος των επιδρωσών δυνάμεων. Στη βάδιση η άρθρωση του ισχίου δέχεται δυνάμεις 2,5 5 φορές το βάρος του σώματος, ενώ στη στήριξη στο ένα πόδι 4 φορές.

12 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Λαγονοψοϊτης) Αποτελείται από τον μείζονα ψοϊτη και τον λαγόνιο μυ. Έκφυση: Ομείζωνψοϊτηςεκφύεται από από τον τελευταίο θωρακικό και τους 1ο 4ο οσφυϊκούς σπονδύλους και τις εγκάρσιες αποφύσεις των οσφυϊκών σπονδύλων. Ο λαγόνιος εκφύεται από το έσω χείλος της λαγόνιας ακρολοφίας, το λαγόνιο βόθρο και από την πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα. Κατάφυση: Ελάσσων τροχαντήρας του μηριαίου. Νεύρωση: Οσφυϊκό πλέγμα Ενέργεια: Ο λαγονοψοίτης κάμπτει τον μηρό προς την κοιλιά, προσάγει και στρέφει προς τα έξω τον μηρό. Στο πόδι στήριξης επιδρά με πλάγια και πρόσθια κλίση του κορμού.

13 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Λαγονοψοϊτης) Ο λαγονοψοίτης παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της θέσης της πυέλου: στρέφει την πύελο προς τα εμπρός και ενεργεί με άλλους καμπτήρες των ισχίων ανταγωνιστικά, ενάντια στους κοιλιακούς και στους γλουτιαίους μυς. Στην περίπτωση βράχυνσής του, μπορεί να επέλθει μια λιγότερο ή περισσότερο έντονη λόρδωση (κοίλη μέση).

14 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Λαγονοψοϊτης) Με το τεστ Janda διαπιστώνεται η βράχυνση του λαγονοψοίτη. Με την έλξη του μηρού προς το θώρακα εκτείνεται η σπονδυλική στήλη, οπότε ο λαγονοψοίτης της αντίθετης πλευράς δέχεται μια αυξημένη έλξη. Η ανύψωση του κάτω άκρου του ελεγχόμενου ποδιού εξαρτάται από τον εκάστοτε βαθμό βράχυνσης.

15 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Λαγονοψοϊτης) Ο λαγονοψοίτης είναι ο χαρακτηριστικός μυς της βάδισης και του τρεξίματος, καθώς οδηγεί τον μηρό προς τα εμπρός και πάνω. Η δύναμη και η αντοχή του καθορίζουν αποφασιστικά το μήκος διασκελισμού και τη σταθερότητα αυτού (δρόμος 400 m). Σημαντικός στο λάκτισμα «κουντεπιέ» στο ποδόσφαιρο. Στην ενόργανη σημαντικός στην οδήγηση των ποδιών από την έκταση των ισχίων σε θέση γωνίας μπροστά από το σώμα (αιώρηση του σώματος με στήριξη των χεριών στο δίζυγο).

16 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Τείνων την πλατεία περιτονία) Έκφυση: Πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα. Κατάφυση: Με την λαγοκνημιαία ταινία στον έξω κόνδυλο της κνήμης. Νεύρωση: Άνω γλουτιαίο νεύρο. Ενέργεια: Ο μυς οδηγεί τον μηρό του κινούμενου ποδιού εμπρός και τον απάγει. Στο πόδι στήριξης υποστηρίζει την κάμψη του κορμού και τη στροφή της πυέλου προς τα εμπρός. Επιπρόσθετα ο μυς επιτελεί σημαντική ενέργεια στο δέσιμο του μηρού, μέσω της ενεργητικής τάσης της πλατιάς περιτονίας, στην οποία εισέρχεται και ο μέγας γλουτιαίος.

17 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Τείνων την πλατεία περιτονία) Τομηριαίοοστόεκτίθεταισεπολλές καμπτικές δυνάμεις, εξαιτίας της γωνιώδους θέσης του ως προς τον άξονα στήριξης του κάτω άκρου. Ενάντια στην τάση αυτή μπορεί να αναπτυχθεί αντίσταση μέσω της έλξης της πλατιάς περιτονίας, η οποία συνεχίζει στη λαγονοκνημιαία ταινία. Σε όλα τα άλματα βάθους είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί η αναμενόμενη για κάθε ύψος των αλμάτων καμπτική δύναμη, μέσω μιας αντίστοιχα προγραμματισμένης δύναμης αντίδρασης. Αυτό γίνεται μόνο αν το μυϊκό σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα. Ένα σφικτό και άκαμπτο ελκτικό σύστημα από μόνο του δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις εναλλασσόμενες απαιτήσεις, με κίνδυνο κατάγματος στις περιπτώσεις λανθασμένου υπολογισμού του ύψους στο άλμα.

18 Μύες που ενισχύουν το ισχίο από εμπρός (Ορθός μηριαίος - Ραπτικός) Ορθός μηριαίος Αποτελεί μοίρα του τετρακέφαλου μηριαίου. Ως διαρθρικός μυς στην άρθρωση του ισχίου εκτελεί κάμψη, συμμετέχει στη στροφή της πυέλου προς τα εμπρός και συνεισφέρει στη σταθεροποίηση της θέσης της πυέλου. Ραπτικός Ως διαρθρικός στην άρθρωση του ισχίου εκτελεί κάμψη, έξω στροφή και απαγωγή.

19 Ομάδα προσαγωγών μυών Βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του μηρού, τοποθετημένοι σαν σφήνα ανάμεσα στην ομάδα των εκτεινόντων και των καμπτήρων. Χωρίζονται σε τρεις στιβάδες: Ηεπιπολήςστιβάδα Η μέση στιβάδα Ηεντωβάθειστιβάδα

20 Ομάδα προσαγωγών μυών επιπολής στιβάδα Σχηματίζεται από τον κτενίτη, τον μακρό προσαγωγό και τον ισχνό μυ. Κτενίτης μυς Έκφυση: Άνω κλάδος ηβικού οστού. Κατάφυση: Κτενιαία γραμμή του μηριαίου. Νεύρωση: Μηριαίο και θυροειδές νεύρο. Ενέργεια: Ο μυς προσάγει τον μηρό και υποστηρίζει την κάμψη και έξω στροφή της άρθρωσης του ισχίου.

21 Ομάδα προσαγωγών μυών επιπολής στιβάδα Μακρός προσαγωγός μυς Έκφυση: Κάτω από το ηβικό φύμα. Κατάφυση: Μέσο τριτημόριο του έσω σκέλους της τραχείας γραμμής του μηριαίου οστού. Νεύρωση: Θυροειδές νεύρο. Ενέργεια: Ο μυς προσάγει τον μηρό και υποστηρίζει την κάμψη της άρθρωσης του ισχίου. Ισχνός μυς Έκφυση: Χείλος του κάτω κλάδου του ηβικού οστού. Κατάφυση: Κνημιαίο κύρτωμα με τον χήνειο πόδα. Νεύρωση: Θυροειδές νεύρο. Ενέργεια: Ο διαρθρικός αυτός μυς εκτελεί προσαγωγή στην άρθρωση του ισχίου και κάμψη και έσω στροφή στην άρθρωση του γονάτου.

22 Ομάδα προσαγωγών μυών μέση στιβάδα Βραχύς προσαγωγός μυς Έκφυση: Κάτω κλάδος του ηβικού οστού. Κατάφυση: Άνω τριτημόριο της τραχείας γραμμής. Νεύρωση: Θυροειδές νεύρο. Ενέργεια: Ο μυς προσάγει και στρέφει τον μηρό προς τα έξω.

23 Ομάδα προσαγωγών μυών εν τω βάθει στιβάδα Μέγας προσαγωγός μυς Έκφυση: Κλάδος του ισχιακού οστού και κάτω χείλος του ισχιακού κυρτώματος. Κατάφυση: Έσω χείλος της τραχείας γραμμής και έσω υπερκονδύλιο κύρτωμα του μηριαίου οστού. Νεύρωση: Θυροειδές και κνημιαίο νεύρο. Ενέργεια: Είναι ο ισχυρότερος προσαγωγός του μηρού. Η άνω και μέση μοίρα προκαλούν κάμψη και έξω στροφή του μηρού, ενώ η κάτω μοίρα έκταση και έσω στροφή.

24 Ομάδα προσαγωγών μυών Οι πέντε προσαγωγοί μύες επιτελούν δυναμική και στατική λειτουργία. Ηκύριαδυναμικήτους λειτουργία είναι η προσαγωγή των απαγόμενων κάτω άκρων. Όμως μπορούν να είναι και ισχυροί εκτείνοντες ή καμπτήρες των ισχίων, ανάλογα με το αν κατά τις κινήσεις κάμψης και έκτασης βρίσκονται μπροστά ή πίσω από τον άξονα περιστροφής (σημαντικός ο ρόλος τους στη βάδιση). Ηστατικήτους λειτουργία έγκειται στην εξισορρόπηση του ευρισκόμενου σε αστάθεια βάρους του κορμού μέσω της διαρκούς ρύθμισης της θέσης της πυέλου.

25 Ομάδα προσαγωγών μυών Παρουσιάζουν τάση για βράχυνση, με συνέπεια τους πολλούς τραυματισμούς, λόγω ανεπαρκούς ικανότητας διάτασης (ανεπαρκής προπόνηση ευκαμψίας). Στο τεστ Janda, ως καλή διατατική ικανότητα θεωρείται μια απαγωγή 60 ο, στις 40 ο 60 ο έχουμε ελαφρά βράχυνση, ενώ στις 25 ο με 40 ο έχουμε έντονη μυϊκή βράχυνση.

26 Έξω μύες της πυέλου (Απαγωγοί) Μέσος γλουτιαίος μυς Έκφυση: Εξω χείλος της λαγόνιας ακρολοφίας και της έξω επιφάνειας του λαγόνιου οστού. Κατάφυση: Μείζων τροχαντήρας. Νεύρωση: Άνω γλουτιαίο νεύρο. Ενέργεια: Η σημαντικότερη ενέργειά του είναι η απαγωγή του μηρού (κατά το πέρασμα πάνω από το μονόζυγο με τα πόδια σε διάσταση). Όταν ο μηρός είναι σταθερός (πόδι στήριξης) ενεργώντας ετερόπλευρα κάμπτει τον κορμό πλάγια. Στηβάδισηκαιστοτρέξιμοομυς εμποδίζει από την πλευρά του ποδιού στήριξης την πτώση του άνω μέρους του σώματος προς την πλευρά του κινούμενου ποδιού, διατηρώντας έτσι την κατακόρυφη στάση του κορμού. Η παράλυση του μυός προκαλεί το χήνειο βάδισμα.

27 Έξω μύες της πυέλου (Απαγωγοί) Μικρός γλουτιαίος μυς Έκφυση: Ο μυς βρίσκεται κάτω από τον μέσο γλουτιαίο και εκφύεται από το έξω χείλος της λαγόνιας ακρολοφίας. Κατάφυση: Μείζων τροχαντήρας. Νεύρωση: Άνω γλουτιαίο νεύρο. Ενέργεια: Έχει παρόμοια λειτουργία με τον μέσο γλουτιαίο. Απάγει τον μηρό, τον στρέφει προς τα μέσα με το τμήμα του που βρίσκεται μπροστά από τον άξονα περιστροφής και τον έλκει λίγο προς τα εμπρός.

28 Ραχιαίοι ισχιακοί μύες Μέγας γλουτιαίος μυς Έκφυση: Λαγόνιο, ιερό και κοκκυγικό οστό, μείζων ισχιοϊερός σύνδεσμος. Κατάφυση: Μηριαία περιτονία, γλουτιαίο τράχυσμα του μηριαίου οστού. Νεύρωση: Κάτω γλουτιαίο νεύρο. Ενέργεια: Η σημαντικότερη ενέργειά του είναι η έκταση στην άρθρωση του ισχίου (έγερση από θέση ημικαθίσματος, τρέξιμο, άλματα). Το άνω τμήμα του ενεργεί με απαγωγή και το κάτω τμήμα με προσαγωγή. Προκαλεί επίσης μια ισχυρή έξω στροφή. Έχει και στατικές λειτουργίες: εμποδίζει την πτώση του άνω μέρους του σώματος προς τα μπρος (κατάβαση στο σκι, δρόμοι ταχύτητας στις παγοδρομίες), μαζί με τον ορθό κοιλιακό συγκρατεί τη λεκάνη προς τα πίσω. Σε περίπτωση ατροφίας των γλουτιαίων έχουμε αύξηση της οσφυϊκής λόρδωσης.

29 Γλουτιαίοι μύες

30 Έξω στροφείς του μηρού Βρίσκονται κάτω από τον μέγα γλουτιαίο, προέρχονται από την πύελο και εκτείνονται προς την περιοχή του τροχαντήριου βόθρου και την μεσοτροχαντήρια γραμμή. 1. Απιοειδής μυς 2. Δίδυμος μυς 3. Έσω θυροειδής μυς 4. Κάτω δίδυμος μυς 5. Έξω θυροειδής μυς 6. Τετράγωνος μηριαίος μυς Βασική τους ενέργεια είναι η έξω στροφή του μηρού. Όλοι ενεργούν με προσαγωγή (ο απιοειδής με απαγωγή). Με σταθερό το κάτω άκρο (πόδι στήριξης) ενεργούν με πλάγια κλίση της πυέλου και οπίσθια κάμψη αυτής.

31 Εφαρμογές Φορτίσεις στην άρθρωση του ισχίου Το ισχίο παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του βάρους του σώματος. Όταν το βάρος είναι όμοια κατανεμημένο στα δύο πόδια κατά την όρθια στάση, το βάρος που υποδέχεται το κάθε ισχίο θα είναι ίσο με το μισό του βάρους των μελών του σώματος πάνω από το ισχίο, ή περίπουίσομετο1/3 του συνολικού σωματικού βάρους. Η συνολική όμως επιβάρυνση σε κάθε ισχίο σε αυτές τις συνθήκες θα είναι μεγαλύτερη από την προαναφερόμενη, επειδή η τάση στους μεγάλους μυς του ισχίου προσθέτει επιπλέον συμπιεστική δύναμη στην άρθρωση. Οι συμπιεστικές δυνάμεις στο ισχίο στη φάση στήριξης στο βάδισμα είναι 2,38 φορές του σωματικού βάρους (BW), κατά την ανάβαση σκαλοπατιών 2,51 BW, στο αργό τρέξιμο 5,20 BW, στο αλπικό σκι σε οριζόντιο επίπεδο 4,10 BW, στο αλπικό σκι σε οξείες γωνίες 7,80 BW, στο σκι εκτός πίστας με την κλασική τεχνική 4 BW. Η επιβάρυνση στο ισχίο αυξάνεται όταν φοράμε υποδήματα με σκληρές σόλες και όταν αυξάνει η ταχύτητα βάδισης ή τρεξίματος.

32 Βιβλιογραφία Hall Susan J. (2005). Εμβιομηχανική. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα. Weineck Jurgen (1998). Ανατομική της άθλησης. Εκδόσεις Σάλτο, Θεσσαλονίκη. Hamilton N., Luttgens K. (2003). Κινησιολογία. Εκδόσεις Παρισιάνου, Αθήνα. Robertson G., Caldwell G., Hamill J., Kamen G., Whittlesey S. (2004). Research Methods in Biomechanics. Human Kinetics, Champaign, IL.

33 Θέματα για συζήτηση ή μελέτη Σύγκριση της δομής (οστά, σύνδεσμοι, μύες) του ισχίου και του ώμου. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δύο αρθρώσεων. Λάκτισμα της μπάλας στο ποδόσφαιρο. Περιγράψτε τη δράση των αγωνιστών μυών της κίνησης στην άρθρωση του ισχίου. Εκτέλεση ενός κατακόρυφου άλματος χωρίς φορά. Περιγράψτε τη δράση αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών της κίνησης στην άρθρωση του ισχίου. Κάποιος σηκώνεται όρθιος από μια καθιστή θέση. Περιγράψτε τη δράση των αγωνιστών μυών της κίνησης στην άρθρωση του ισχίου.

34 Επίλογος Η κατασκευή των κάτω άκρων είναι τέτοια ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στη στήριξη του σώματος και στην κίνησή του. Αυτό είναι εμφανές στην άρθρωση του ισχίου όπου υπάρχει ισχυρή οστέϊνη και συνδεσμική στήριξη για τη σταθερότητά της. Ηοστέινηστήριξη(στατική στήριξη) επιτυγχάνεται από μια βαθιά εισχώρηση της κεφαλής του μηριαίου στην κοτύλη του ισχίου. Η συνδεσμική στήριξη (δυναμική στήριξη) γίνεται από ένα εξαιρετικά ισχυρό συνδεσμικό σύστημα, που μοιάζει με την κατασκευή μιας βίδας (λαγονομηρικός, ηβομηρικός, ισχιομηρικός σύνδεσμος και περιφερική ζώνη). Το ισχίο είναι μια σφαιροειδής άρθρωση, που υπό την επίδραση των μυών που την περιβάλλουν εκτελεί κινήσεις κάμψης, έκτασης, απαγωγής, προσαγωγής, οριζόντιας απαγωγής και προσαγωγής, έσω και έξω στροφής και περιαγωγής του μηριαίου.

[ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ]

[ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ] Κατατακτήριες Εξετάσεις Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Δεκέμβριος 2014 Ανατομία 1) Αναφέρατε τα κύρια χαρακτηριστικά των παρακάτω οστών: α) Βραχιόνιο Το βραχιόνιο οστό είναι το μόνο οστό του βραχίονα.

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ. Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής

Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ. Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής Ι ΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Νίκος Αγγελούσης, Επ. Καθηγητής Γενικά Οι ικανότητες για στάση και για βάδισµα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης στη χιονοδρομία με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Ανάπτυξη της δύναμης στη χιονοδρομία με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ανάπτυξη της δύναμης στη χιονοδρομία με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Τα κατάγματα κοπώσεως

Τα κατάγματα κοπώσεως A naσκοπηση Κατάγματα Κοπώσεως Κνήμης-Περόνης σε Δρομείς Μεγάλων Αποστάσεων. Αιτιολογικοί Παράγοντες Ζαχαρίας Ραφαηλίδης, 1 Σάββας Σπανός, 2 Χάρης Μιχαήλ Κιουρτσής 3 1 Εργαστηριούχος φυσικοθεραπευτής,

Διαβάστε περισσότερα

Η Εμβιομηχανική Ανάλυση στάσης-δύναμης-αντοχής και ιδιοδεκτικότητας των δομών της Σπονδυλικής Στήλης με αντικειμενικές μεθόδους αξιολόγησης

Η Εμβιομηχανική Ανάλυση στάσης-δύναμης-αντοχής και ιδιοδεκτικότητας των δομών της Σπονδυλικής Στήλης με αντικειμενικές μεθόδους αξιολόγησης Η Εμβιομηχανική Ανάλυση στάσης-δύναμης-αντοχής και ιδιοδεκτικότητας των δομών της Σπονδυλικής Στήλης με αντικειμενικές μεθόδους αξιολόγησης A' MEΡOΣ Γ. ΓΟΥΔΕΕΝΟΣ 1, Ι. ΣΑΡΑΤΣΙΩΤΗΣ 2, Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη βιολογική μηχανική Κεφάλαιο 2 Εκβιομηχανική των οστών Οι διαφάνειες που ακολουθούν Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Για να περιγράψουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα προς ανάλυση: Σύστηµα C.G.S. Συστήµατα µονάδων ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

Θέµατα προς ανάλυση: Σύστηµα C.G.S. Συστήµατα µονάδων ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2η ιάλεξη: «Αρχές Βιοκινητικής» Μάθηµα του βασικού κύκλου σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Στραβισμός: χειρουργικές επιλογές και ενδείξεις. Ιστορική αναδρομή

Στραβισμός: χειρουργικές επιλογές και ενδείξεις. Ιστορική αναδρομή Στραβισμός: χειρουργικές επιλογές και ενδείξεις Ιστορική αναδρομή Αρχίζοντας από τις πρώτες αναφορές ελεύθερης τενοντοτομίας των εξοφθάλμιων μυών στο Μεσαίωνα, η χειρουργική του στραβισμού άρχισε να αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΕΙ ΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΑΘΗΝΑ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΠΑΤΑΡΙ ΟΥ ΛΕΜΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Δύναμη Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

A. Γεωργούλης Ι. Μίχος. Χόνδρινες. και Οστεοχόνδρινες Βλάβες ΕΕΧΟΤ

A. Γεωργούλης Ι. Μίχος. Χόνδρινες. και Οστεοχόνδρινες Βλάβες ΕΕΧΟΤ A. Γεωργούλης Ι. Μίχος Χόνδρινες και Οστεοχόνδρινες Βλάβες ΕΕΧΟΤ Χόνδρινες & Οστεοχόνδρινες Βλάβες A. Γεωργούλης Ι. Μίχος Ε λ λ η ν ι κ η Ετα ι ρ ε ι α Χε ι ρ ο υ ρ γ ι κ η ς Ο ρ θ ο π α ι δ ι κ η ς k

Διαβάστε περισσότερα

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ

2 κατσαβίδια Αλεν. Στόπερ TOTAL GYM 1000 - ΤΟΤΑΛ ΤΖYΜ 1000 Οδηγίες Χρήσεως ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΩ : ΤΓ0649 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Ο ΗΓΙΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Αθλητικών κακώσεων Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου, ΤΕΙ Πάτρας 3

Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Αθλητικών κακώσεων Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου, ΤΕΙ Πάτρας 3 ΕΡΕΥΝΑ Συνδέονται οι της έκκεντρης ισοκινητικής δύναμης με αυξημένο κίνδυνο θλάσεων των μηριαίων μυών σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές; Κωνσταντίνος Φουσέκης,1,2,3 Ηλίας Τσέπης, 2,4 Γεώργιος Βαγενάς1,5

Διαβάστε περισσότερα

Εδώ είναι ένας τρόπος μέτρησης της atomic metron συμφώνα με τα κιλά και το επίπεδο

Εδώ είναι ένας τρόπος μέτρησης της atomic metron συμφώνα με τα κιλά και το επίπεδο Επιλογή Πέδιλων Ski Εδώ είναι ένας τρόπος μέτρησης της atomic metron συμφώνα με τα κιλά και το επίπεδο ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ : ΣΕ METRON10 1.64 = 1220 --- 1.71 = 1290 --- 1.78 = 1360 Τι είναι το κάρβινγκ? Ως

Διαβάστε περισσότερα

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής.

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Ποιοί είμαστε: Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Αρθμ.Αποφ Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1870/8.5. 2003/254/760/196/2003, Ειδικ.Μητρώο Εθελοντ.ΜΚΥΟ 13117ΣΥΝ12126067Ν),που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA:NOΣHΛEYTIKH ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 Παναγιώτης Τσαϊλάς Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Γενικά Η ποδοκνημική (άρθρωση μεταξύ αστραγάλου και κνήμης) προσβάλλεται λιγότερο συχνά από αρθρίτιδα σε σχέση με το γόνατο ή το ισχίο. Στην ποδοκνημική άρθρωση ή αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Εγχειρίδιο οδηγιών

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Εγχειρίδιο οδηγιών ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Εγχειρίδιο οδηγιών Για τα εξής προβλήματα: ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΑΠΟΠΛΗΞΙΑ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ, ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΥΟΥ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΝΟΣΟΙ, ΑΫΠΝΙΑ, ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο διαβητικού ποδιού: ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής στη σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση

Σύνδρομο διαβητικού ποδιού: ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής στη σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση 21 ANAΣΚΟΠΗΣΗ EΛΛHNIKH ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Tεύχος 15, 2009 (21-39) Σύνδρομο διαβητικού ποδιού: ο ρόλος της Πλαστικής Χειρουργικής στη σύνθετη θεραπευτική προσέγγιση O. Παπαδόπουλος 1, Δ. Καρυπίδης 2, Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΙΜΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΚΙΜΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΚΙΜΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Αθήνα 2004 Γιώργος Ν. Φιλίππου Εργοθεραπευτής M.A., OTR Καθηγητής Εφαρµογών Τεχνολογία στην Εργοθεραπεία 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Εισαγωγή 3 Ορισµοί 4 Το σύστηµα της Dr. Bain

Διαβάστε περισσότερα

Oστεοαρθρίτιδα ισχίου Οστεοαρθρίτιδα γόνατος Παιδοορθοπαιδική Κατάγματα μακρών οστών ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Η ΚΕΧΟΤ οργανώνει το:

Oστεοαρθρίτιδα ισχίου Οστεοαρθρίτιδα γόνατος Παιδοορθοπαιδική Κατάγματα μακρών οστών ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Η ΚΕΧΟΤ οργανώνει το: Η ΚΕΧΟΤ οργανώνει το: Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο Ιntercontinental Aphrodite Hills Resort Hotel, Πάφο ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: Oστεοαρθρίτιδα ισχίου Οστεοαρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Επικλινείς δροµικές επιφάνειες: Επίδραση στα κινηµατικά χαρακτηριστικά και στη θέση του

Επικλινείς δροµικές επιφάνειες: Επίδραση στα κινηµατικά χαρακτηριστικά και στη θέση του Επικλινείς δροµικές επιφάνειες: Επίδραση στα κινηµατικά χαρακτηριστικά και στη θέση του σώµατος ΣTAYPOY TZIΩPTZH 1, ΓIΩPΓOY ΠAPA IΣH 2, CALTON COOK 3 1 Tµήµα Eπιστήµης Φυσικής Aγωγής και Aθλητισµού, Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015 ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Ευριπιδου Πολυκαρπος C.D.A. College Limassol 2014/2015 Το Νευρικο Συστημα ελεγχει τις σωματικες δραστηριοτητες που απαιτουν ταχυτητα όπως οι μυικες συστολες και η ταχυτητα της εκκρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα