Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Λάρισα - Αίτηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας 2016"

Transcript

1 10. Οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση 10Α. Παρουσίαση κατάστασης Από το 1985 έως σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων με την Υπηρεσία Πρασίνου στα πλαίσια της προσπάθειας για επέκταση του πρασίνου στην πόλη της Λάρισας, προχώρησε στην κηποτεχνική και αρδευτική μελέτη νέων χώρων πρασίνου, καθώς και στην αναδιαμόρφωση (κηποτεχνική και αρδευτική) παλιών χώρων. Καινοτόμο αποτέλεσμα ήταν λοιπόν, η δημιουργία αυτόματης άρδευσης σε ποσοστό 95% στο σύνολο των 1700 στρεμμάτων πρασίνου (500 χώροι πρασίνου, πάρκα, άλση, πλατείες, νησίδες). Μειώθηκε η κατανάλωση νερού αναλογικά σε ποσοστό 50%, συνυπολογίζοντας την εξοικονόμηση εργασίας και τις απώλειες λόγω βλαβών και εφαρμόζοντας την άρδευση με τη σωστή ποσότητα νερού. Τηλεδιαχείριση άρδευσης Το επόμενο καινοτόμο βήμα που μελέτησε και οργάνωσε η Υπηρεσία Πρασίνου είναι η εφαρμογή SCADA WinCC v6.2 SP2 τηλεδιαχείρισης άρδευσης. Το σύστημα αυτοματισμού τηλεδιαχείρισης περιλαμβάνει 15 τοπικούς σταθμούς ελέγχου οι οποίοι βρίσκονται σε διάσπαρτα σημεία εντός της πόλης καθώς και ενός κέντρου ελέγχου που βρίσκεται στην Υπηρεσία Πράσινου του Δήμου. Τα σημεία ελέγχου αφορούν πάρκα, πλατείες και σημεία πρασίνου. Έχει εγκατασταθεί επιπλέον ένας μετεωρολογικός σταθμός στον σταθμό ΑΛΚΑΖΑΡ 2.

2 Σχήμα1: αυτοματισμός τηλεδιαχείρισης. Βοτανική συλλογή Η κατασκευή της Βοτανικής συλλογής ξεκίνησε το 2010, καταλαμβάνει ένα χώρο 3,5 στρεμμάτων στην περιοχή του πάρκου του Αλκαζάρ. Φιλοξενεί 190 είδη χαρακτηριστικά της ελληνικής χλωρίδας, αυτοφυή αλλά και ξενικά εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν πλέον συστατικά μέρη των πάρκων και των ιδιωτικών κήπων της Ελλάδας. Έχοντας σαν αφετηρία την ευαισθητοποίηση και την συνειδητοποίηση των πολιτών και κυρίως μαθητών σε θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος, η δημιουργία της βοτανικής συλλογής από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου κινήθηκε στους παρακάτω στόχους:

3 Παροχή γνώσης πάνω στον κόσμο των φυτών. Περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οργανωμένες ξεναγήσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τα προγράμματα σχολείων και επισκεπτών. την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του. Οικονομική, αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Εικόνα 1. : πάρκο Αλκαζάρ. Βραβείο καλύτερης αυλής και βεράντας Στην προσπάθεια της η Γεωτεχνική Υπηρεσία για ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα πρασίνου, την Άνοιξη του 2009, θέσπισε το βραβείο καλύτερης αυλής και βεράντας.

4 Τα κριτήρια επιλογής είναι τα εξής: 1. Βεράντα Γενική αισθητική εικόνα Αριθμός φυτών Συντελεστής επιφάνειας και φυτών Κατάσταση των φυτών ( υγεία και αισθητική κατάσταση). Πρωτοτυπία και συνθέσεις. 2. Αυλή Σχέδιο μορφή κήπου Κατάσταση φυτικού υλικού. Κηποτεχνικές συνθέσεις. Δημοτικός Λαχανόκηπος Στα πλαίσια της κοινωνικής καινοτομίας που προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό επίπεδο ο Δήμος και συγκεκριμένα η Γεωτεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία μελέτησε και τελικά ολοκλήρωσε προς το τέλος του 2011 τον Δημοτικό Λαχανόκηπο του Δήμου Λαρισαίων. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παιωνίου και Αργοναυτών στην συνοικία Αβέρωφ, καταλαμβάνει μια επιφάνεια 26 στρεμμάτων, με καλλιεργήσιμη έκταση 16 στρέμματα περίπου, κατατετμημένη σε 275 τεμάχια των 50 m2. έκαστο. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για χορήγηση των τεμαχίων ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 και η εγκατάσταση των πρώτων δικαιούχων έγινε τον Ιανουάριο του Η παραχώρηση των τεμαχίων έχει διετή διάρκεια. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να καλλιεργούν τα κηπευτικά τους με βιολογικές μεθόδους, δίνοντας το 10% από την παραχθείσα ποσότητα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

5 Eικόνα 2.: Δημοτικός Λαχανόκηπος. Επιδιωκόμενοι στόχοι: Συμβολή στην ελάφρυνση του οικονομικού αδιέξοδου των ανέργων Συμβολή στην κοινωνικοποίηση του ατόμου Eμφύσημα σε δημιουργικές μορφές απασχόλησης Επαφή με την φύση για τον αστικό πληθυσμό Συμβολή στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, αυξάνοντας το πράσινο στον αστικό ιστό. Δημιουργία ευκαιριών για αναψυχή και άσκηση Εκπαιδευτικός χαρακτήρας για επισκέψεις σχολείων Ομάδα παραγωγών για περαιτέρω προώθηση των παραγόμενων προϊόντων Επέκταση του θεσμού του λαχανόκηπου Απώτερος στόχος η παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

6 10Β. Παλαιότερες επιδόσεις Τοποθέτηση δύο συστημάτων Ρομποτικών κάδων (Ρ.Κ.) διαχείρισης απορριμμάτων. Οι δύο ρομποτικοί κάδοι τοποθετήθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου (εικόνα 7) στα πλαίσια χορηγίας από ιδιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Λάρισα. Το άμεσο αποτέλεσμα της τοποθέτησής τους ήταν η αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της πλατείας με την απομάκρυνση περίπου 12 κάδων απορριμμάτων χωρητικότητας λίτρων έκαστος, οι οποίοι μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γραφεία. Η χωρητικότητα του θαλάμου συμπίεσης κάθε ρομποτικού κάδου φθάνει τα 3,1 m 3 ενώ στα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνεται και η μικρή κατάληψη χώρου για την εγκατάσταση που ανέρχεται σε 3 m 2 μόνο με όφελος την εξοικονόμηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων για τους πολίτες. Εικόνα 3.: Ρομποτικοί κάδοι απορριμμάτων. Η λειτουργία της θύρας ρίψης των απορριμμάτων (άνοιγμα και κλείσιμο) γίνεται αυτόματα. Συγκεκριμένα όταν κάποιος πολίτης πλησιάσει την

7 θύρα ρίψης των απορριμμάτων, όπου υπάρχει κατάλληλος ανιχνευτής προσέγγισης, αυτή ανοίγει αυτόματα. Ο πολίτης αφήνει την σακούλα ελεύθερα να πέσει δια της βαρύτητας μέσα στον υπάρχοντα θάλαμο (θάλαμο προσωρινής εναπόθεσης των απορριμμάτων) και η θυρίδα παραμένει ανοιχτή. Στη συνέχεια αφού απομακρυνθεί από την περιοχή ελέγχου του αισθητήρα, η θύρα κλείνει αυτόματα. Τα απορρίμματα μετά την πτώση τους δια της βαρύτητας στο θάλαμο ρίψης, οδηγούνται μέσω συστήματος ανύψωσης (δίσκος ανύψωσης) στο θάλαμο συμπίεσης, όπου συμπιέζονται και αποθηκεύονται. Επίσης με κάθε νέα εισαγωγή απορριμμάτων, η συμπίεση τους ανανεώνεται, διατηρώντας έτσι σταθερά ελεγχόμενο τον όγκο των απορριμμάτων. Με το ειδικό σύστημα συγκράτησης και ελεγχόμενης εξόδου των συμπιεσμένων απορριμμάτων, επιτυγχάνεται ο απόλυτος έλεγχος της κατάστασης των απορριμμάτων με σύγχρονη εξασφάλιση πλήρους στεγανότητας. Με τον αναφερόμενο τρόπο κένωσης των απορριμμάτων μηδενίζονται τυχόν διαρροές απορριμμάτων, καθώς και διασφαλίζονται οι απόλυτες συνθήκες υγιεινής για τον χειριστή, αφού δεν έρχεται σε επαφή σε κανένα στάδιο της διαδικασίας με τα απορρίμματα. Επίσης η αυτόματη πλύση και απολύμανση του Ρ.Κ. μετά το πέρας της εκκένωσης ολοκληρώνει την απόλυτα οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων. Για την πλύση υπάρχει εγκατεστημένος ταχυθερμαντήρας χωρητικότητας 5λίτρων για την παραγωγή του απαραίτητου ζεστού νερού πλύσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του κάδου. Ο Ρ.Κ. διαθέτει κατάλληλους αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν την στάθμη του απολυμαντικού υγρού εσωτερικής πλύσης του θαλάμου συμπίεσης, την πλήρωση του και την εμφάνιση βλαβών. Όταν ο Ρ.Κ. γεμίσει, μεταφέρει ψηφιακό μήνυμα (μέσω κάρτας GSM) στα γραφεία του Δήμου (Υπηρεσία Καθαριότητας). Με τον τρόπο αυτό ο δήμος λαμβάνει ένδειξη για την πλήρωση ενός συγκεκριμένου Ρ.Κ., ώστε να μπορεί να φροντίσει για την αποστολή ενός απορριμματοφόρου για την αποκομιδή.

8 Η διαδικασία κένωσης είναι αθόρυβη, ταχεία, μη ρυπογόνος και λαμβάνει χώρα αυτόματα χωρίς να έρχεται σε επαφή ο χειριστής της υπηρεσίας Καθαριότητας με τα απορρίμματα. Ο ρομποτικός κάδος διαχείρισης απορριμμάτων διαθέτει και σύστημα αυτόματης κατάσβεσης φωτιάς στο εσωτερικό του, το οποίο αποτελείται από αισθητήρια ανίχνευσης πυρκαγιάς και ακροφύσια νερού.

9 10Γ. Μελλοντικά σχέδια 1. Βιοκλιματική ανάπλαση τμήματος ιστορικού κέντρου Λάρισας H βιοκλιματική ανάπλαση γίνεται σε περιοχή μέσα στον κεντρικό πυκνό αστικό ιστό της Λάρισας με έντονο το πρόβλημα της κλιματικής υποβάθμισης. Το συνολικό εμβαδόν της επέμβασης είναι ,00 μ2 (συμπεριλαμβανομένου και του εμβαδού των οικοδομικών τετραγώνων). Εξ αυτών 2.097,66 μ2 φωτοκαταλυτικής ασφάλτου, ,41 μ2 επιστρώσεις με φωτοκαταλυτικά και ψυχρά υλικά και 2.402,07 μ2 πρασίνου. Οι βασικές παρεμβάσεις που προτείνονται για την βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής είναι: Αλλαγές στα υλικά δαπεδοστρώσεων των περιοχών παρέμβασης. Δημιουργία σκιάσεων για την βελτίωση της θερμικής άνεσης κατά την θερινή περίοδο με την τοποθέτηση εύκαμπτων φωτοβολταϊκών πάνελ για την ηλεκτρική αυτονομία του χώρου. Δημιουργία πρασίνου και φύτευσης για την μείωση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, τον καθαρισμό του αέρα και την παραγωγή οξυγόνου. Χρήση της γεωθερμίας για τη βελτίωση του μικροκλίματος. Α/Α Ονομασία δείκτη Μονάδα μέτρησης Τιμή στόχος 1 Αύξηση χώρων πρασίνου m ,07 2 Αύξηση χώρων πρασίνου (ποσοστό) % 15,00 3 Αναπλάσεις και αναβαθμίσεις περιοχών m ,14 4 Θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια υλοποίησης (ισοδύναμα ανθρωποέτη) Αριθμός 93,00 ΜΗ Πίνακας 1.: Δείκτες εκροών και απασχόλησης.

10 Εικόνα 4.: Βιοκλιματική ανάπλαση μέρους ιστορικού κέντρου.

11 Αναμενόμενα οφέλη Βελτίωση του μικροκλίματος στο, υψηλής πυκνότητας, δομημένο σύνολο με στόχο την αναστροφή του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, μέσω: Φυσικού δροσισμού και αερισμού (γεωθερμία), σκιασμού με φυτεύσεις και κατασκευαστικών στοιχείων καταλλήλως προσανατολισμένα. Εξοικονόμηση ενέργειας από: την δραστική μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων λόγω μηδενισμού της ενεργοβόρας μηχανικής κίνησης και την εν μέρει επανάχρηση των υλικών καθαίρεσης καθώς και την χρησιμοποίηση ηλεκτρολογικού υλικού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων κατά την θερινή και χειμερινή περίοδο με σημαντικά οφέλη ιδίως στους χρήστες χαμηλού εισοδήματος. Βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης του αστικού πληθυσμού. Προστασία του ευπαθούς πληθυσμού κατά την περίοδο των θερμικών διαταραχών (θερμών επεισοδίων). Υποστήριξη της βιωσιμότητας με χρήση ανανεούμενων φυσικών υλικών (αύξηση χώρων πρασίνου, κατασκευή στοιχείων νερού). Χρήση ψυχρών υλικών τα οποία έχουν αυξημένο δείκτη ανακλαστικότητας. Χρήση φωτοκαταλυτικών υλικών τα οποία περιορίζουν τους ρύπους. Αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας της περιοχής. Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (Α Αρχαίο θέατρο, Βασιλική Αγ. Αχιλλείου, Μπεζεστένι, λουτρό- τάφοι της πλατείας Λαμπρούλη). Θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση Οικοδομική δραστηριότητα και επομένως άμεση επίπτωση στην αύξηση της απασχόλησης ειδικευμένου προσωπικού κατά την φάση υλοποίησης του έργου. Εμπορική δραστηριότητα, για τους επαγγελματίες της περιοχής, και επομένως έμμεση επίπτωση στην αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στον τομέα του εμπορίου κατά την φάση λειτουργίας του έργου.

12 Άλλες θετικές επιπτώσεις Ενθάρρυνση για την βελτίωση της κοινωνικής συνοχής. Υποστήριξη ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων (περπάτημα, ποδηλασία). Τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας, καθόσον μεγαλύτερο τμήμα του έργου βρίσκεται στην κύρια εμπορική ζώνη της πόλης. Ένταξη των αρχαιολογικών χώρων στην αστική καθημερινότητα του πολίτη και ανάπτυξη γόνιμης συμβίωσης αυτού με το παρελθόν και την Ιστορία του. Τόνωση της ψυχολογίας του χρήστη, καθόσον το έργο δεν είναι μόνο μία πορεία πεζών που διασχίζεται καθημερινά από περαστικούς αλλά είναι και ένας τόπος αναψυχής. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την σκοπιμότητα και τα οφέλη που αποφέρει η αειφόρος ανάπτυξη. Θετικές επιπτώσεις στην προσβασιμότητα Ανεμπόδιστη πρόσβαση και ασφαλή μετακίνηση στο εμπορικό κέντρο, στους αρχαιολογικούς χώρους και στον λόφο του Φρουρίου από όλους, επομένως και από ανθρώπους με κινησιακές δυσκολίες (είτε είναι κάτοικοι του κέντρου της πόλης είτε κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής).

13 2. Ανέγερση Βιοκλιματικού Κτιρίου Δημαρχείου Δήμου Λαρισαίων Εικόνα 4.: Βιοκλιματικό Κτίριο Δημαρχείου Δήμου Λαρισαίων. Σκοπός του σχεδιασμού είναι το κέλυφος να επιτρέπει τη βέλτιστη χρήση των ηλιακών κερδών κατά τη χειμερινή περίοδο παράλληλα με την ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό η ενεργειακή κατανάλωση για θέρμανση. Η μείωση των φορτίων δροσισμού θα επιτευχθεί με τον κατάλληλο αερισμό. Στα παραπάνω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η χρήση του «βιοκλιματικού χώρου πρασίνου», η χρήση του οποίου συνεισφέρει επίσης στη μείωση των φορτίων για θέρμανση. Καταρτίστηκαν 13 σενάρια, τα φορτία των οποίων, όπως και η ποσοστιαία μεταβολή από το συμβατικό σενάριο (Σ1), δίνονται στον επόμενο πίνακα. Αρνητική μεταβολή υποδηλώνει μείωση των φορτίων. Τα αποτελέσματα αναφέρονται σε υπολογισμούς χωρίς τα εσωτερικά κέρδη. Φορτία (kwh/m 2 Μεταβολή από το ) Α/Α Σενάρια βασικό σενάριο Θέρμανση Δροσισμός Θέρμανση Δροσισμός Σ1 Βασικό 86,3 33,9 Σ13 Σ11 & Σ12 & Σ13 33,9 18,6-60.7% -45.1% ΣΥΝΟΛΟ 52,5-60,7% -45,1% ΠΙΝΑΚΑΣ 2.: Ετήσια φορτία για θέρμανση και δροσισμό χωρίς εσωτερικά κέρδη.

14 10Δ. Αναφορές ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ_ΕΣΠΑ_ , ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη, Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος - Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ταμείο Συνοχής Α/Α Σενάρια Σχόλια Σ1 Βασικό Θερμομόνωση σύμφωνα με τον κανονισμό, υαλοστάσια διπλού υαλοπίνακα με διάκενο 10 mm και κουφώματα αλουμινίου χωρίς θερμοδιακοπή Σ2 Υαλοστάσια χαμηλής εκπομπής (LowE) Σύμφωνα με την περιγραφή Σ3 Υαλοστάσια χαμηλής εκπομπής (LowE), διάκενο με Ar Σύμφωνα με την περιγραφή Σ4 Κουφώματα αλουμινίου με Συντελεστής θερμοδιαφυγής μικρότερος θερμοδιακοπή από 4,0 W/m 2 K Σ5 Φυσικός δροσισμός Όταν ο εξωτερικός αέρας έχει χαμηλότερη θερμοκρασία από τον εσωτερικό, τότε γίνεται προσαγωγή νωπού μέχρι 5ACH Σ6 Νυχτερινός αερισμός 5ACH Σ7 Ελεγχόμενος αερισμός Η προσαγωγή νωπού καθορίζεται από τα επίπεδα CO 2. Όταν η συγκέντρωση CO 2 ξεπεράσει τα 600 ppm τότε γίνεται προσαγωγή νωπού ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ποιότητα αέρα Σ8 Ανάκτηση θερμότητας Μέχρι 1 ACH Ο συντελεστής θερμοπερατότητας για τα κατακόρυφα στοιχεία είναι 0,38 W/m 2 K και για τα δώματα 0,21 W/m 2 K. Για όλα Σ9 Αυξημένη θερμομόνωση του τα στοιχεία κείμενα επί εδάφους, δάπεδα κελύφους υπερκείμενα μη θερμαινόμενου χώρου και διαχωριστικούς τοίχους προς μη θερμαινόμενους κλειστούς χώρους είναι 0,58 W/m 2 K. Σ10 Υαλόφρακτος χώρος πρασίνου Ο αέρας από τον υαλόφρακτο χώρο πρασίνου οδηγείται στην κλιματιστική, Σ11 Σ2 & Σ4 & Σ9 όταν είναι θερμότερος από τον εξωτερικό Παρεμβάσεις που έχουν σχέχη με το κέλυφος Σ12 Σ5 & Σ6 & Σ7 & Σ8 Ενεργητικά συστήματα Σ13 Σ10 & Σ11 & Σ12 ΠΙΝΑΚΑΣ 3.: Σενάρια που εξετάστηκαν για το νέο Δημαρχείο.

15 Φορτία (kwh/m 2 Μεταβολή από το ) Α/Α Σενάρια βασικό σενάριο Θέρμανση Δροσισμός Θέρμανση Δροσισμός Σ1 Βασικό 63,2 55,8 Σ2 Υαλοστάσια χαμηλής 55,6 51,7-12,0% -7,3% εκπομπής (LowE) Σ3 Υαλοστάσια χαμηλής εκπομπής 51,8 53,5-18,0% -4,1% (LowE), διάκενο με Ar Σ4 Κουφώματα αλουμινίου με 61,3 56,9-3,0% 2,0% θερμοδιακοπή Σ5 Φυσικός δροσισμός 63,2 53,0-5,0% Σ6 Νυχτερινός αερισμός 63,2 42,1-24,6% Σ7 Ελεγχόμενος αερισμός 31,3 60,2-50,5% 7,9% Σ8 Ανάκτηση θερμότητας 56,9 56,9-10,0% 2,0% Σ9 Αυξημένη θερμομόνωση του 59,8 57,3-5,4% 2,7% κελύφους Σ10 Υαλόφρακτος χώρος πρασίνου 58,6 55,8-7,3% 0,0% Σ11 Σ2 & Σ4 & Σ9 50,4 53,7-20,3% -3,8% Σ12 Σ5 & Σ6 & Σ7 & Σ8 34,1 37,2-46,0% -33,3% Σ13 Σ10 & Σ11 & Σ12 14,5 33,0-77,1% -40,9% ΠΙΝΑΚΑΣ 4.: Ετήσια φορτία για θέρμανση και δροσισμό θεωρώντας εσωτερικά κέρδη για το νέο Δημαρχείο. «Ενεργειακή απόδοση του νέου κτιρίου Δημαρχείου του Δήμου Λαρισαίων» Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Εφαρμογών Αύγουστος 2004, επιστημονικός υπεύθυνος: Σανταμούρης Ματθαίος, αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιακού Αθηνών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»_ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016

ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 ΛΑΡΙΣΑ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ 2016 _00. Εισαγωγή _01. Κλιματική αλλαγή: Μετριασμός και προσαρμογή _02. Τοπικές μεταφορές _03. Πράσινες Αστικές Περιοχές που ενσωματώνουν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μέτρο Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υλοποίηση του Προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ξεκινάει το 2009, αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής στρατηγικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Αμαρουσίου Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια

Δήμος Αμαρουσίου Σχέδιο δράσης για την αειφόρο ενέργεια ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...3 2. Περιγραφή Δήμου...5 3. Κλιματικά Δεδομένα..6 4. Οργανωτική Δομή του Δήμου..9 5. Σκοπός..11 ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ...16

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ / ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΟΔΗΓΟΣ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»_ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Νέας Σμύρνης 2011 2015

Δήμος Νέας Σμύρνης 2011 2015 Τοπιικό πρόγραμμα δράσης γιια το περιιβάλλον 2011 2015 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 1- Βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Νέας Σμύρνης... 4 2- Δυνατότητες και υφιστάμενα περιβαλλοντικά ζητήματα... 8 3- Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ- ΚΤΙΡΙΟ Δ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΠΘ. Διπλωματική Εργασία με θέμα: Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Διπλωματική Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων

Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων AΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΡΙΟ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΚΤΗΡΙΟ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ» ΚΤΗΡΙΟ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥΣ Αργυροπούλου Ανδρονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ 5000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ»

Διπλωματική εργασία «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ 5000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΜΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ & ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΜΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΧΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΟΣΑΤΟΣ Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc Ενεργειακός Επιθεωρητής, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής Αναγκαιότητα λήψης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας 1. Η Οδηγία 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή μελέτη και πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σύστημα φωτισμού του κτιρίου Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. - Πτέρυγες Α, Ε, Η, Η1

Ενεργειακή μελέτη και πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σύστημα φωτισμού του κτιρίου Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. - Πτέρυγες Α, Ε, Η, Η1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ Ενεργειακή μελέτη και πρόταση εξοικονόμησης ενέργειας στο σύστημα φωτισμού του κτιρίου Χημικών

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN COMMISSION Programme «LIFE+2007» Developing Local Plans for Climate Change Mitigation by 2020 (CLIM LOCAL2020) LIFE07 ENV/GR/000282 ACTION 3

EUROPEAN COMMISSION Programme «LIFE+2007» Developing Local Plans for Climate Change Mitigation by 2020 (CLIM LOCAL2020) LIFE07 ENV/GR/000282 ACTION 3 EUROPEAN COMMISSION Programme «LIFE+2007» Developing Local Plans for Climate Change Mitigation by 2020 (CLIM LOCAL2020) LIFE07 ENV/GR/000282 ACTION 3 Presentation of GHG Emission Reduction Measures SWOT

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.ΕΦ.) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ: ΑΡΤΕΜΗ ΣΠΑΝΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ στο Πρόγραμμα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ στο Πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝOΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝOΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝOΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Επιβλέπων : ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ Β.ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας 1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ του Δήμου Ιεράπετρας Sustainable Energy Action Plan (SEAP) Μάρτιος 2014 Έχει εγκριθεί με την 84/2014 απόφαση ΔΣ 2 Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ (8 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ :

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Πειραιά Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια Μελέτη περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ο Δήμος Ηρακλείου αποτελεί το βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο. Δίνει μεγάλο βάρος στη βιώσιμη ενεργειακή

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΟΝΟΜΑ : ΝΙΟΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Α.Μ.: 4247 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΡΓΟ RES DISSEMINATION

ΤΟ ΕΡΓΟ RES DISSEMINATION Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας σε οικιστικά σύνολα European Commission Directorate-General for Energy and Transport ΤΟ ΕΡΓΟ RES DISSEMINATION Το παρόν υλικό έχει παραχθεί µε την συγχρηµατοδότηση της Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΤΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΚΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΑΒΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΤΕΙ- ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

RELACS. και Πράσινη Ενέργεια! Οδηγός για Ενεργειακά Αειφόρα Τουριστικά Καταλύματα

RELACS. και Πράσινη Ενέργεια! Οδηγός για Ενεργειακά Αειφόρα Τουριστικά Καταλύματα RELACS και Πράσινη Ενέργεια! Οδηγός για Ενεργειακά Αειφόρα Τουριστικά Καταλύματα Πρόλογος Σε αντίθεση με τις αντιλήψεις των περισσότερων ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, οι παρεμβάσεις για βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Ενεργειακό σπίτι. Τρόποι και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στο σύγχρονο ελληνικό σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική διαχείριση στα νοσοκομεία: Εφαρμογή στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική διαχείριση στα νοσοκομεία: Εφαρμογή στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Εξοικονόμηση ενέργειας και περιβαλλοντική διαχείριση στα νοσοκομεία: Εφαρμογή στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» E. Xλιοπάνου Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Ε. Γιαμά και Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα