Η μελισσοκομία στην Λέσβο. Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η μελισσοκομία στην Λέσβο. Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών."

Transcript

1 Η μελισσοκομία στην Λέσβο Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών.

2 Μελισσοκομία είναι η τέχνη εκτροφής μελισσιών. Μέθοδοι: Νομαδική ή μετακινούμενη μελισσοκομία. Παραδοσιακή ή σταθερή μελισσοκομία.

3 Νομαδική μελισσοκομία Χαρακτηρίζεται από συνεχείς μετακινήσεις των μελισσοσμηνών σε διάφορες ανθοφορίες. Πολλοί τρύγοι ανά μελισσοκομικό έτος. Αυξημένη παραγωγικότητα. Εφαρμόζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

4

5 Παραδοσιακή μελισσοκομία Σταθερά μελισσοκομεία. Ένας ή δύο τρύγοι ανά μελισσοκομικό έτος. Είναι η μέθοδος που εφαρμόζεται στην Λέσβο και στα άλλα νησιά.

6 Μειονεκτήματα Μειωμένη παραγωγικότητα. Αυξημένο κόστος παραγωγής. Επάγγελμα μελισσοκόμος;;;;;;; Πλεονεκτήματα Υψηλή τιμή προϊόντος. Ποιοτικό προϊόν. Σεβασμός στην φυσιολογία της μέλισσας. Δυνατότητα συνδυασμού με άλλες δραστηριότητες.

7 Επιλογή της τοποθεσίας μελισσοκομείου. Ύπαρξη άφθονης και παρατεταμένης μελιτοφορίας (νέκταρ, γύρη). Εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο οποιαδήποτε εποχή. Ύπαρξη καθαρού νερού (προσοχή στα στάσιμα νερά). Μακριά από κατοικημένες περιοχές και μεγάλους αυτοκινητόδρομους (απώλειες εργατριών). Προστασία από υγρασία (προδιάθεση για ασθένειες) και έντονα καιρικά φαινόμενα. Σταθερό και όσο το δυνατόν επίπεδο έδαφος που δεν πλημμυρίζει.

8 Τοποθεσία που να εξασφαλίζει επαρκή αερισμό, σκίαση το καλοκαίρι και προστασία από το βοριά το χειμώνα. Καθαρισμός από τα χόρτα (είσοδος κυψέλης) Περίφραξη (εάν είναι δυνατόν) για προστασία από ζώα και κλοπές. Πυροσφράγιση και αρίθμηση των κυψελών. Σωστή διάταξη ( διαφορετικοί σχηματισμοί) των κυψελών και βάψιμο σε διαφορετικά χρώματα.

9

10 Κυριότερα μελισσοκομικά φυτά της Λέσβου και η ανθοφορία τους.

11 Κουμαριά: Είδος : Arbutus unedo, andrachne (άγρια) Κυρίως στον Καρυώνα και στην Αγιάσο. Δίνει γύρη και νέκταρ. Ανθοφορία Δεκέμβριο- Ιανουάριο. Το μέλι της κουμαριάς έχει πικρή γεύση και χρησιμοποιείται ως μελισσοτροφή.

12

13 Αμυγδαλιά: Είδος: Pranus dulcis Υπάρχουν σποραδικά σε όλο το νησί. Δίνει νέκταρ και γύρη. Ανθοφορία ποικίλει ανάλογα με την χρονιά Ιανουάριος- Μάρτιος.

14

15 Άγρια αχλαδιά (αχλάδα): Σε όλο το νησί. Δίνει νέκταρ και γύρη. Η ανθοφορία είναι πολύ σύντομη (1 εβδομάδα). Ανθίζει μέσα Φεβρουαρίου- Μάρτιο Ασφόνδυλος ή Ασπέρδουκλας Είδος : Asphodelus spp Φύεται άγονα εδάφη και βοσκοτόπια. Δίνει νέκταρ και γύρη. Σημαντικό μελισσοκομικό φυτό για την Λέσβο. Παρατεταμένη ανθοφορία. Από Μάρτιο έως μέσα Απριλίου.

16

17 Αβαγιανός ή Άγρια Λεβάντα: Φύεται σε όλο το νησί. Πολύ σημαντικό μελισσοκομικό φυτό για την Λέσβο με παρατεταμένη ανθοφορία. Ανθίζει συνήθως στις αρχές Μαρτίου. Δίνει εξαιρετικά αρωματικό μέλι.

18

19 Αγριολούλουδα, άγριο τριφύλλι: Βρίσκονται σε μεγάλα ποσοστά στο Λεσβιακό μέλι. Ανθοφορία από Απρίλιο έως και Μάιο. Εσπεριδοειδή : Κυρίως στην Θερμή, Παράκοιλα, Γέρα. Δίνουν άφθονο ανοιχτόχρωμο έως λευκό μέλι. Ανθίζουν τον Απρίλιο.

20 Σμύρνος, Σμυρνιά, αλογοθύμαρο: Είδος: Anthylus hermaniae Ανθίζει τέλος Μάιου έως και αρχές Ιούνιου. Σημαντικό μελισσοκομικό φυτό, η ανθοφορία είναι ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες. Δίνει εξαιρετικής ποιότητας μέλι εφάμιλλο του θυμαρίσιου. Το νέκταρ έχει έντονα κίτρινο χρώμα και χρωματίζει τις κερήθρες.

21

22 Λυγαριά : Είδος : Vitex Agnus Castus Ένα από τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτά της Λέσβου. Φύεται σε όλο το νησί και προτιμάει περιοχές με υγρασία. Τουλάχιστον το 15% του μελιού του νησιού οφείλεται στην ανθοφορία της. Είναι φυτό έντονα αρωματικό και φαρμακευτικό και ανθίζει μέσα στον Ιούνιο.

23 Σε χρονιές με ξηρασία το νέκταρ της λυγαριάς γίνεται παχύρευστο και η γύρη κολλάει στις κεραίες των συλλεκτριών με αποτέλεσμα Να τυφλώνονται και να έχουμε απώλειες στον πληθυσμό.

24

25 Θυμάρι: Είδος : Thymus spp Το πιο πολυσυζητημένο μελισσοκομικό φυτό. Ανθίζει Ιούνιο- Ιούλιο. Η άνθιση του θυμαριού διαρκεί μέρες. Η βροχή πριν την άνθιση εννοεί την νεκταροέκκριση. Ξηροί και δυνατοί άνεμοι είναι δυνατόν να σταματήσουν την ανθοφορία. Το ποσοστό των γυρεόκοκκων θυμαριού στο λεσβιακό μέλι κυμαίνεται από 5-40% Ανοιχτόχρωμο και έντονα αρωματικό μέλι.

26 Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αποδοτικά την ανθοφορία του θυμαριού θα πρέπει να έχουμε κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς έτσι ώστε να επιτύχουμε μεγάλους πληθυσμούς.

27

28 Μετακινήσεις μελισσοσμηνών στην Λέσβο.

29 Σωστή προετοιμασία των μελισσιών: Φροντίζουμε τα μελίσσια να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο μέλι. Οι κυψέλες που θα μεταφέρουμε θα πρέπει να είναι γερές, χωρίς ρωγμές και ανοίγματα. Σωστή τοποθέτηση των συνδετήρων. Προετοιμασία του νέου μελισσοκομείου. Επιλογή της τοποθεσίας της κάθε κυψέλης. Καθαρισμός από χόρτα και πέτρες. Τοποθέτηση βάσεων. Εξασφάλιση καθαρού νερού εάν δεν υπάρχει.

30 Απαραίτητος εξοπλισμός Άρβυλά και χοντρά γάντια (φίδια, σκορπιοί). Ψεκαστήρας με νερό. Επαρκής φωτισμός (φακοί, λάμπες) Σακιά χωρίς τρύπες (σε περίπτωση ατυχήματος). Καπνιστήρια, επαρκής καύσιμη ύλη, ξέστρα, μάσκες. Σφυρί, καρφιά. Βασικός ιατρικός εξοπλισμός. Φόρτωση Εξασφάλιση επαρκούς χώρου ανάμεσα στις κυψέλες για αερισμό. Προσεκτικό δέσιμο κάθε ντάνας ξεχωριστά και όλου του φορτίου μαζί στο τέλος. Αποφυγή της υπερφόρτωσης.

31 Μεταφορά σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 3 km. Οι μεταφορές γίνονται πάντα βραδινές ώρες έτσι ώστε να έχουν επιστρέψει οι εργάτριες. Αποφεύγουμε μέρες με υψηλή θερμοκρασία. Δεν ανοίγουμε κατευθείαν τις εισόδους (κίνδυνος μεγάλων απωλειών σε εργάτριες έως 25%) Ψεκάζουμε με λίγο νερό τις εισόδους και περιμένουμε 20 με 25 λεπτά. Αφήνουμε τα μελίσσια στην ησυχία τους 3-4 μέρες.

32 Είναι πολύ σημαντικό πριν κάνουμε την μεταφορά να βεβαιωθούμε ότι έχει αρχίσει η ανθοφορία διότι εάν βιαστούμε και τελικά για κάποιον λόγο σταματήσει, η έλλειψη τροφής σε συνδυασμό με το στρες της μεταφοράς μπορούν να γίνουν καταστροφικές για τα μελίσσια.

33 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

34 Μετακινήσεις στην Λέσβο. Καστανιώνας Αγιάσου. Ανθοφορία καστανιάς. Περιοχές «Καμένο Δάσος και Καράβα Μανταμάδου. Ανθοφορία ερείκης.

35

36 Καστανιά Είδος : Castanea Sativa Η ανθοφορία της καστανιάς ξεκινάει τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι τέλος Ιουλίου. Τα μελίσσια μπορούν να παραμείνουν μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου λόγω της ανθοφορίας των κισσών. Η ανθοφορία ευνοείται από ήπιες καιρικές συνθήκες και αρκετές βροχές κατά την διάρκεια της Άνοιξης.

37 Δίνει άφθονο νέκταρ, εξαιρετικής ποιότητας γύρη και μελίτωμα σε περίπτωση παρασίτωσης από την αφίδα Myzocallis Castanicola. Η έκκριση μελιτώματος διαρκεί Μάιο με Ιούνιο. Η γύρη της καστανιάς είναι άφθονη και δυναμωτική για τα μελίσσια. Συλλογή και αποθήκευση για τροφοδοσία ανανέωσης πληθυσμού το Φθινόπωρο.

38 Στην καστανιά μεταφέρουμε: Αφεσμούς. Παραφυάδες. Αδύναμα μελίσσια. αλλά και Παραγωγικά μελίσσια σε περίπτωση που θέλουμε να τρυγήσουμε καστανόμελο.

39 Οφέλη από την μεταφορά στην καστανιά Τόνωση αδύναμων μελισσιών. Ανάπτυξη γόνου σε αφεσμούς και παραφυάδες. Χτίσιμο νέων φύλλων κερήθρας. Εξίσωση των μελισσιών. Όψιμη βασσιλοτροφία. Οι μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι η καστανιά δίνει τις καλύτερες «μάνες». Άρρωστα μελίσσια ;;;;;; Προσοχή: Αναφέρεται ότι σε ξηρές χρονιές η γύρη της καστανιάς μπορεί να γίνει τοξική για τις μέλισσες.

40 Η καστανιά σε ευνοϊκές χρονιές, δίνει μεγάλες ποσότητες μελιού που είναι ιδανικό και για μελισσοτροφη. Το μέλι της καστανιάς έχει σκούρο χρωματισμό συχνά κάπως κοκκινωπό, πικρή γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα. Περιέχει μεγάλη ποσότητα γυρεόκοκκων και κρυσταλλώνει αργά σε μικρούς κόκκους.

41 Το μέλι καστανιάς είναι θεωρείται το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο καθώς και σε τανίνες λόγω του δένδρου της καστανιάς. Στην Ελλάδα μικρή εμπορική αξία,αλλά περιζήτητο στην Κ.Ευρώπη και Ρωσία. Προσοχή στην ανάμειξη του καστανόμελου με άλλα μέλια. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες το μέλι μπορεί να πάρει το χαρακτηριστικό άρωμα. Αν και η γύρη της καστανιάς είναι πικρή, και έχει ιδιαίτερη οσμή έχει ζήτηση καθώς θεωρείται ότι καταπολεμά την χοληστερίνη..

42 Και επειδή η μαγειρική είναι της μόδας, το μέλι καστανιάς ταιριάζει με λαδοτύρι, πεπαλαιωμένα τυριά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μαρινάρισμα κρέατος.

43

44 Ερείκη ή ρείκι (σουσούρα) Είδος: Erica manipuliflora. Δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη. Η μεταφορά των μελισσιών εξαρτάται από την ανθοφορία και μπορεί να γίνει από αρχές Σεπτεμβρίου έως και αρχές Οκτωβρίου σε όψιμες χρονιές.

45 Η ανθοφορία εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Θα πρέπει να βρέξει στις αρχές Σεπτεμβρίου και να διατηρηθεί ικανοποιητική υγρασία καθ όλη τη διάρκεια του μήνα. Δροσερές θερμοκρασίες, υγροί, ασθενείς άνεμοι. Βροχή κατά την ανθοφορία μπορεί να σταματήσει την νεκταροέκκριση. Το μέλι ερείκης είναι σκουρόχρωμο, κρυσταλλώνει πολύ εύκολά και αποκτά βουτυρώδη υφή. Το λεσβιακό ρεικόμελο είναι εξαιρετικής ποιότητας και έντονα αρωματικό λόγω της έλλειψης μελιτωμάτων.

46 Οφέλη από την μεταφορά στην ερείκη : Συλλογή γύρης και μελιού για την διαχείμαση. Ανανέωση του πληθυσμού για καλύτερη διαχείμαση. Επιπλέον τρύγος,μέλι κατάλληλο για μελισσοτροφή. Από πολλούς μελισσοκόμους αναφέρετε ότι, η διαχείμαση με γύρη και μέλι ερείκης αυξάνει την τάση για σμηνουργία την επόμενη Άνοιξη.

47 Πεύκο;;;;; Το πεύκο είναι το πιο σημαντικό μελισσοκομικό φυτό στην Ελλάδα, το 65% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα είναι πευκόμελο. Παράγεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του εντόμου Marchalina Hellenica. Στην Λέσβο, (δυστυχώς ή ευτυχώς) ο «εργάτης» δεν ευδοκιμεί παρ ότι έγιναν προσπάθειες εμβολιασμού.

48

49

50 Εμβολιασμένο δάσος υπάρχει στην περιοχή «Παλιός» στον Μανταμάδο. Έκκριση μελιτώματος ξεκινάει τον Αύγουστο και συνεχίζει μέχρι την επόμενη Άνοιξη. Προσοχή το πεύκο δεν δίνει γύρη, Πτώση της παραγωγικότητας των βασιλισσών, ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται και μπορεί να έχουμε απώλειες μελισσιών κατά το ξεχειμώνιασμα.

51 Κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της μελισσοκομίας της Λέσβου. Παρατήρηση και καταγραφή. Ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Σε περίπτωση αμφιβολίας συμβουλή από έμπειρο μελισσοκόμο ή από το Κέντρο μελισσοκομίας.

52 Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

53

54

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΦΥΤΑ-ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΙΤΟΦΟΡΙΕΣ Ως µελισσοκοµικό φυτό ορίζεται το φυτό που παρέχει τροφή στη µέλισσα. Αυτή η τροφή µπορεί να είναι νέκταρ, µελιτώµατα ή γύρη, ενώ υπάρχουν και

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο Μελισσοκομικών Κέντρων Ιούλιος 2004

Δίκτυο Μελισσοκομικών Κέντρων Ιούλιος 2004 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ Οι επόπτες μελισσοκομίας του Δικτύου των Μελισσοκομικών Κέντρων, παρουσιάζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το εγχειρίδιο αυτό και το αφιερώνουν σε όλους τους Έλληνες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΕΡΓΑ, ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΓΑΘΑ 1 ο ΕΠΑ.Λ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σχολικό έτος: 2009-2010 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Ναζίρης Γεώργιος Τσιορμπατζούδης Γεώργιος Page 1 of 24 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου

Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου Στόχος : το κέρδος 1. Να αγαπά τη μέλισσα 2. Να γνωρίζει καλά τη βιολογία της. 3. Να εφαρμόζει σωστές επεμβάσεις στον κατάλληλο χρόνο 4. Να γνωρίζει τη μελισσοκομική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «Κατάσταση και Προοπτικές της Μελισσοκοµίας στο νησί της Νάξου» Σοφία Κορρέ Εισηγητής: Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 52, 71305, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΛ: 2810 360715 7 FAX: 2810 360718 info@irisbio.gr / www.irisbio.gr ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΕΚΔΟΣΗ: ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013. Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013. Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια! ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013 Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια! Εξαιρετική χρονιά από κάθε άποψη η φετινή. Όλοι οι παράγοντες ήταν στο ραντεβού και μάλιστα από νωρίς αφού η χρονιά υπήρξε η πιο πρώιμη των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα προϊόντα της μέλισσας, το μυαλό μας σχεδόν πάντα πηγαίνει στο μέλι. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που μπορεί ο άνθρωπος να πάρει από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α " Σ Υ Γ Κ Ρ Ι Τ Ι Κ Η & Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Α Ν Α Λ Υ Σ Η Τ Η Σ Μ Ε Λ Ι Σ Σ Ο Κ Ο Μ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη γόνου & πληθυσμού στη διάρκεια του έτους

Ανάπτυξη γόνου & πληθυσμού στη διάρκεια του έτους Ποσότητα γόνου & ακμαίων μελισσών Μεταχείριση του μελισσιού κατά τη διάρκεια του έτους Ανάπτυξη γόνου & πληθυσμού στη διάρκεια του έτους Πληθυσμός Παραγωγική φάση Παράλληλη ανάπτυξη γόνος Μείωση γόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ανδρέα Θρασυβούλου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Γεωπονίας Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας Γενικά Ο μελισσοκόμος που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξαίρει την ευεργετική επίδραση του σε υγιείς και ασθενείς.

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξαίρει την ευεργετική επίδραση του σε υγιείς και ασθενείς. ΜΕΛΙ Μια συνεχή παρουσία σ όλες της περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι, και οι Χετταίοι, είχαν εντάξει το προϊόν στην διατροφή τους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011 Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 Η εσοδεία 2011 έχει πολλά ενδιαφέροντα νέα να μας διηγηθεί. Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΝΑΝΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ 5/320Γ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ 5/320Γ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΔΗΓΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΡΑΣΗ 5/320Γ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Διαχρονικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα της χώρας

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ

- 1 - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ - 1 - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ - 2 - ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΝΤΑΣ ΓΙΩΓΟΣ ΚΑΤΣΑΛΙΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΟΒΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ. Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη

ΑΙΤΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ. Τροποποίηση των προδιαγραφών της καταχωρισθείσας ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ούτε ενιαίο έγγραφο ούτε σύνοψη C 186/18 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 26.6.2012 Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ 1 Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών I. ΓΕΝΙΚΑ Σε ένα μελίσσι η βασίλισσα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο και η απόδοση του μελισσιού

Διαβάστε περισσότερα

Γλυκόζη (%) 31,98 23,4-39,2 22,5 13,4-31,9 Σουκρόζη (%) 3,29 0,0-7,0 3,68 0,1-12,0 Μαλτόζη (%) - - 6,24 0,5-11,2 ph 4,0 3,3-5,4 4,9 4,5-5,9

Γλυκόζη (%) 31,98 23,4-39,2 22,5 13,4-31,9 Σουκρόζη (%) 3,29 0,0-7,0 3,68 0,1-12,0 Μαλτόζη (%) - - 6,24 0,5-11,2 ph 4,0 3,3-5,4 4,9 4,5-5,9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Συνήθως όταν αναφερόµαστε στα προϊόντα της µέλισσας, το µυαλό µας σχεδόν πάντα πηγαίνει στο µέλι. Πέραν αυτού, όµως, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που µπορεί ο άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Α. ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Α. ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ Α. ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Θρασυβούλου Α. 1, Μανίκης Ι. 2, Τανανάκη Χ. 1, Τσέλλιος Δ. 3, Καραμπουρνιώτη Σ. 4, Δήμου Μ. 1 1

Διαβάστε περισσότερα

Εντατικά συστήματα εκμετάλλευσης εξοπλισμός

Εντατικά συστήματα εκμετάλλευσης εξοπλισμός 1 Ήβης 1, Αμπελάκια Σαλαμίνας TK 18902 Τηλ\fax: 2104671450-1 Κιν: 6986610223, 6979894070 e-mail: aiasbee@gmail.com Εισηγητής: Ανδρέας Ε. Παππάς (Πρόεδρος ΔΣ «Ο Αίας») Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

Καταγωγή της κερασιάς. Υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο. Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Καταγωγή της κερασιάς. Υφιστάμενη κατάσταση στον κόσμο. Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς 3 Καταγωγή της κερασιάς Κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά για τον τόπο καταγωγής της κερασιάς, ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάς ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Βιολογική καλλιέργεια ελιάς 1 2 Περιεχόμενα 1. Οικολογικό περιβάλλον... 4 2. Θρεπτική κατάσταση και καρποφορία της Ελιάς...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Πτυχιακή Εργασία Έντοµα οργανωµένα σε κοινωνίες, µορφολογία, βιολογία, ζηµιές και αντιµετώπιση. ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή φωτογραφικού υλικού: διαδίκτυο, φωτογραφικό αρχείο ΚΠΕ Παρανεστίου. Επιτρέπεται η αναπαραγωγή μέρους ή όλου του βιβλίου για εκπαιδευτικούς

Πηγή φωτογραφικού υλικού: διαδίκτυο, φωτογραφικό αρχείο ΚΠΕ Παρανεστίου. Επιτρέπεται η αναπαραγωγή μέρους ή όλου του βιβλίου για εκπαιδευτικούς 1 Αγαπητοί φίλοι, η έκδοση που έχετε στα χέρια σας αποτελεί το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Από τη ζωή των μελισσών» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς

Επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς Επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Νάουσα 2013 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Καζαντζής Κωνσταντίνος Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Γενική Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Γούναρη Σοφία Γεωπόνος, Ερευνήτρια ΕΘΙΑΓΕ Συστηματική κατάταξη μελισσών και στάδια κοινωνικής εξέλιξης Είδη και φυλές μελισσών Το μελίσσι ως οργανισμός o Οι κηρήθρες του μελισσιού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ

Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ & Γεώργιος Νάνος Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Η ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΉ Η αμυγδαλιά ήταν μια σημαντική καλλιέργεια για τη χώρα μας αλλά λόγω του μικρού κέρδους που έδινε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΚΗΣ 2 Το φυτό Περιγραφή Εισαγωγή Στα πλαίσια της ορθής

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόπολη στη Ρωσία: ποιότητα και χρήση στην παραδοσιακή και φαρμακευτική ιατρική

Η πρόπολη στη Ρωσία: ποιότητα και χρήση στην παραδοσιακή και φαρμακευτική ιατρική Η πρόπολη στη Ρωσία: ποιότητα και χρήση στην παραδοσιακή και φαρμακευτική ιατρική N. Shikov, Διαπεριφερειακό Κέντρο Adaptogen Η πρόπολη χρησιμοποιείται ευρύτατα στη Ρωσία, τόσο στη λαϊκή, όσο και στην

Διαβάστε περισσότερα