ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ. Από το 1952 το µέλι σας, το πιο γλυκό µας µέληµα!

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ. Από το 1952 το µέλι σας, το πιο γλυκό µας µέληµα!"

Transcript

1 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ Από το 1952 το µέλι σας, το πιο γλυκό µας µέληµα!

2 Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 2 Τι µέλι γενέσθαι; Μέλι! Το πιο γλυκό δώρο της φύσης στον άνθρωπο! Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η διατροφική και θεραπευτική του δύναµη. εν είναι τυχαίο που το αναγνώρισαν ως τροφή των ολύµπιων θεών! Με µέλι ανατράφηκε ο ίας από τη Νύµφη Μέλισσα. Επειδή σε µέλει τι είναι µέλι! Είναι πραγµατικά µαγικό να παρακολουθήσουµε µία µέλισσα στη διαδικασία δηµιουργίας του µελιού. Στο ακούραστο ταξίδι της, η µέλισσα συλλέγει από τα άνθη των φυτών αλλά και από εκκρίσεις εντόµων, ουσίες γνωστές ως νέκταρ ή µελιτώµατα, τις οποίες µεταφέρει στην κυψέλη. Εκεί τις εµπλουτίζει µε εξαιρετικά πολύτιµα συστατικά και ένζυµα, τις µεταποιεί σε µέλι και τελικά το αποθηκεύει στις κηρήθρες! Τι περιέχει το µέλι Το µέλι αποτελείται κατά 70-80% από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Μέχρι στιγµής έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 θρεπτικές ουσίες. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, 18 διαφορετικά οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αµινοξέα, µεταλλικά στοιχεία σε µικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, µαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυµα, συµπλέγµατα πρωτεϊνών, βιταµίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωµατικές ουσίες κ.ά.

3 Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 3 Το µέλι είναι η µόνη τροφή που δεν λήγει ποτέ!!! Dr Μέλι Μια απίστευτη ιδιότητα του µελιού είναι η βακτηριοστατική του δράση. Η παρουσία του εµποδίζει τον πολλαπλασιασµό των βακτηρίων. Για τον πονόλαιµο, τις πληγές, το έγκαυµα είναι η ιδανική λύση! Η καθηµερινή κατανάλωσή του προσφέρει ευεξία, ρυθµίζει το µεταβολισµό, προστατεύει από στοµαχοεντερικές παθήσεις, τονώνει την καρδιά και την κυκλοφορία του αίµατος, βοηθά στην αντιµετώπιση της αναιµίας, προστατεύει το συκώτι και τα νεφρά!

4 Στα µέλια µια ζωή! O Αγροτικός Μελισσοκοµικός Συνεταιρισµός Νικήτης Χαλκιδικής ιδρύθηκε το Σε έναν τόπο ευλογηµένο µε σπάνια µελισσοκοµική χλωρίδα και ευνοϊκό για τη µελισσοκοµία κλίµα, η παραγωγή εξαιρετικού µελιού αποτελεί τον ένα βασικό λόγο, που έφερε το µέλι Σίθων στην κορυφή µεταξύ των µελιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο άλλος λόγος είναι η υπερσύγχρονη υποδοµή, η βαθειά τεχνογνωσία, η µεγάλη αγάπη και παράδοση στο µέλι. Πάνω από µελισσοσµήνη δουλεύουν για το µέλι σας! Ο Συνεταιρισµός παράγει µια µεγάλη ποικιλία τύπων µελιού, που ξεπερνά τους 1000 τόνους, µε κυρίαρχους το πευκόµελο και το ανθόµελο! Στα 4000 τµ των εγκαταστάσεων, το µέλι ελέγχεται για την ποιότητά του στο τελευταίας τεχνολογίας εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου που διαθέτει, σε συνεργασία µε τα δυο κορυφαία γερµανικά εργαστήρια εξέτασης µελιού, APPLICA και QSI και στη συνέχεια συσκευάζεται. Η παραγωγή µας καλύπτει το 12-14% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής µελιού! Ο Συνεταιρισµός Σίθων έχει πιστοποιηθεί µε το Σύστηµα ιασφάλισης Ποιότητας ISO 9001 και ISO

5 Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 5

6 Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 6 Πευκόµελο Ανθόµελο Πευκόµελο Σίθων Ο σκοτεινός τύπος µε τα πολύτιµα µυστικά Ανθόµελο Σίθων Γεµάτο λουλούδια! Το πευκόµελο είναι σκουρόχρωµο µέλι και θεωρείται θρεπτικότερο συγκριτικά µε τα υπόλοιπα ανοιχτόχρωµα µέλια, χάρη στα πολλά ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα που περιέχει. Καλύπτει το 65-70% της ελληνικής παραγωγής µελιού. Παράγεται από τη συνεργασία της µέλισσας και του Marchalina Hellenica (µελιτογόνο κοκκοειδές που συµβιώνει αρµονικά µε το πεύκο). Χαρακτηριστικό είναι ότι, στο πευκόµελο σπανιότερα παρατηρείται το φαινόµενο της κρυστάλλωσης, λόγω της χαµηλής του περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Η περίοδος παραγωγής του τοποθετείται τον Απρίλιο και από τον Αύγουστο ως το Νοέµβριο. Το ανθόµελο είναι πιο ανοιχτόχρωµο και είναι γεµάτο από τα λουλουδιασµένα αρώµατα της ελληνικής φύσης. Προέρχεται κυρίως από αγριολούλουδα ή άνθη διαφόρων δέντρων. Στην ίδια κατηγορία αν και πιο δυσεύρετο ανήκει το µέλι που προέρχεται από άνθη πορτοκαλιάς, θυµαριού, ρεικιού (σουσούρας), κουµαριάς, κλπ. Παράγεται από το Μάιο ως το Σεπτέµβριο.

7 Αν το µέλι κρυσταλλώσει µην ανησυχείτε, είναι φυσικό φαινόµενο. Για να το επαναφέρετε στη ρευστή του µορφή, αρκεί να το ζεστάνετε σε µπεν µαρί, αλλά σε θερµοκρασία, που δεν ξεπερνά τους 40 ο κελσίου. Τα σκοτεινόχρωµα µέλια είναι πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία και θεωρούνται πιο θρεπτικά. Μια µέση µέλισσα παράγει µόνο 1 1/2 γρ. µέλι σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Μέλι Ελάτης Σίθων Έχει χαρακτηριστικό άρωµα και χρώµα. Είναι πολύ παχύρευστο λόγω της χαµηλής περιεκτικότητας σε υγρασία και σάκχαρα. Παράγεται τον Ιούλιο. Μέλι Καστανιάς Σίθων Από τα δάση καστανιάς του Αγίου Όρους, το υπέροχο σκουρόχρωµο αυτό µέλι έχει έντονη πιπεράτη γεύση και δυνατό χαρακτηριστικό άρωµα. Ένα µέλι µε µεγάλη διατροφική αξία. Παράγεται Ιούνιο - Ιούλιο. ασόµελο Σίθων Σκουρόχρωµο µε έντονη γεύση προέρχεται από τα παρθένα δάση δρυός της Μακεδονίας. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε µεταλλικά στοιχεία. Παράγεται τον Ιούλιο. Θυµαρίσιο µέλι Σίθων Το πιο αρωµατικό µέλι, που συχνά αναµιγνύεται µε άλλα για να ενισχύσει το άρωµά τους. Προέρχεται από το θυµάρι και ξεχωρίζει για την ανοιχτόχρωµη λαµπερή κοκκινωπή του εµφάνιση. Παράγεται από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο. Μέλι πορτοκαλιάς Σίθων Οι νοµάδες µελισσοκόµοι εγκαθιστούν τα µελίσσια τους στους πορτοκαλεώνες της Νότιας Ελλάδας και παράγουν ένα ανοιχτόχρωµο µέλι, γεµάτο από το άρωµα και τη γεύση των εσπεριδοειδών. Παράγεται το Μάιο. Μέλι Σουσούρας Σίθων Στη Χαλκιδική, το φυτό σουσούρα ευδοκιµεί παντού. Το µέλι που παράγεται από αυτό (σουσούρα ή ρεικόµελο) είναι σκουρόχρωµο και µεγάλης θρεπτικής αξίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε γυρεόκοκκους. Παράγεται το Σεπτέµβριο και τον Οκτώβριο.

8 Βασιλικός Πολτός Νοιώσε βασιλιάς! Με την ουσία αυτή, που παράγεται από νεαρές εργάτριες, τρέφονται αποκλειστικά οι προνύµφες που θα γίνουν βασίλισσες. Ενδεικτικό της µεγάλης του θρεπτικής αξίας, είναι το γεγονός ότι η προνύµφη που θα τραφεί µε αυτόν, θα ζήσει 6 χρόνια περίπου, ενώ η απλή προνύµφη ζει το πολύ µέχρι 5 µήνες. Ο φρέσκος πολτός έχει υπόλευκο λαµπερό χρώµα και ζελατινώδη παχύρρευστη υφή. Έχει όξινη γεύση, που οφείλεται στο πολύ χαµηλό PΗ του (2,5-4). Πρόκειται για µια από τις πλουσιότερες τροφές της φύσης, µε συστατικά που ακόµα παραµένουν άγνωστα. Πώς επιδρά στον ανθρώπινο οργανισµό Βελτιώνει σηµαντικά την όρεξη Αυξάνονται & σταθεροποιούνται τα ερυθρά αιµοσφαίρια σε αναιµικά παιδιά Ενισχύεται σηµαντικά η δυναµικότητα του οργανισµού & η αντοχή του στις αρρώστιες Η υψηλή περιεκτικότητα του Βασιλικού Πολτού σε ακετυλοχολίνη (1,2 mg/gr Β.Π.) µειώνει την πίεση του αίµατος και θεραπεύει τη χρόνια δυσκοιλιότητα Βελτιώνει τη γενική διάθεση Αυξάνει την ικανότητα για εργασία Βελτιώνει τη διανοητική και σωµατική απόδοση Βοηθά στη θεραπεία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας Πρόπολη Η θεραπευτική! Για να προστατεύσει η µέλισσα το πολύτιµο περιεχόµενο της κυψέλης, τη µονώνει και την απολυµαίνει µε την πρόπολη, κλείνοντας µε αυτή την είσοδο της κυψέλης (προπόλη = προ της πόλης). Η πρόπολη είναι ένα είδος ρητίνης εµπλουτισµένη µε κερί, γύρη, ένζυµα και άλλες ουσίες. Έχει βακτηριοστική και βακτηριδιοκτόνα δράση. ρα κατά των µυκήτων και των ιών, έχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ προσφέρει προστασία ακόµη και από τη ραδιενέργεια. Χρησιµοποιείται για τη θεραπεία τραυµάτων και την αντισηψία της στοµατοφαρυγγικής κοιλότητας.

9 Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 9 Γύρη - γύρη όλοι! Η γύρη είναι το προϊόν που συλλέγουν οι µέλισσες από τα λουλούδια της ελληνικής φύσης. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταµίνες, απαραίτητα αµινοξέα, ορµόνες, ένζυµα και άλλα χρήσιµα συστατικά για την διατροφή µας. Οι γεύσεις της ποικίλλουν ανάλογα µε τα φυτά από τα οποία προέρχονται. Συνιστάται όταν έχουµε: Απώλεια βάρους Εντερικές ανωµαλίες Ψύχωση, στρες, νευρασθένειες Απώλεια µνήµης Κακό µεταβολισµό Ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις Προβλήµατα προστάτη Τριχόπτωση Προβλήµατα εµµηνόπαυσης Προβλήµατα στο αναπαραγωγικό σύστηµα τόσο του άνδρα, όσο και της γυναίκας Κερί Κερασµένο από τη φύση! Το κερί είναι µια ουσία που παράγει η µέλισσα από τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στην κοιλιά της. Για την παραγωγή 1kg κεριού η µέλισσα καταναλώνει 5kg µέλι! Πού χρησιµοποιείται; Στην παρασκευή παραδοσιακών κεριών Στη βιοµηχανία καλλυντικών Στην ιατρική και στα φαρµακευτικά σκευάσµατα Στη βιοµηχανία των βερνικιών για την αποτελεσµατικότερη συντήρηση πολλών επιφανειών (έπιπλα,δάπεδα,αυτοκίνητα κ.ά.)

10 Με λίγη προσπάθεια, µε πολλή φαντασία Συνταγές µε µέλι! Γνωρίζετε ότι, στην αρχαιοελληνική κουζίνα το µέλι ήταν βασικό συστατικό πολλών φαγητών; Αρνάκι µε µέλι, κρασί και φρέσκο κρεµµυδάκι 2 κιλά αρνίσια κότσια ή αρνίσιο µπουτάκι 1 ποτήρι λευκό κρασί 1 1/2 κουταλιά σούπας αλεύρι 2 µατσάκια φρέσκα κρεµµυδάκια 2 µατσάκια φρέσκο θυµάρι 2 κουταλιές σούπας µέλι 1 λίτρο κοτόζουµο 1/2 µατσάκι άνηθο Ζεµατάµε πρώτα το αρνάκι και στη συνέχεια το ξεπλένουµε καλά. Σε µια κατσαρόλα, κατά προτίµηση µε µεταλλικά χερούλια, για να µπορεί να µπει στο φούρνο, ζεσταίνουµε ελαιόλαδο και χρωµατίζουµε το κρέας. Πουδράρουµε µε το αλεύρι, στριφογυρίζοντάς το και στη συνέχεια το σβήνουµε µε το κρασί. Προσθέτουµε ανακατεύοντας, το κρεµµυδάκι, το θυµάρι, τον άνηθο και το κοτόζουµο, ίσα - ίσα µέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Βράζουµε 10 λεπτά, τοποθετούµε το φαγητό στο φούρνο σκεπασµένο για 80 λεπτά στους 180 βαθµούς και στη συνέχεια σερβίρουµε.

11 Sithon19x19Final 11/27/09 11:49 AM Page 11 Σαλάτα λάχανο µε κολοκύθι & µελιτζάνα µε ντρέσινγκ µελιού Ψιλοκόβουµε το λάχανο σε ένα µπολ και προσθέτουµε κοµµατάκια κολοκυθιού και µελιτζάνας, που έχουν ψηθεί στη σχάρα, λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι. Χτυπάµε στο multi 30ml ελαιόλαδο, 20ml ξύδι, 1 κουταλιά του γλυκού µουστάρδα και 1 κουταλιά του γλυκού µέλι. Ρίχνουµε το ντρέσινγκ στο µπολ, ανακατεύουµε και σερβίρουµε. Φέτα παναρισµένη µε µαύρο σουσάµι, περιχυµένη µε ζεστό µέλι Στεγνώνουµε τη φέτα, τη βουτάµε σε χτυπηµένο αυγό και στη συνέχει την πανάρουµε σε µίγµα από τριµµένη φρυγανιά και µαύρο σουσάµι. Ξαναβουτάµε στη συνέχεια στο αυγό και την τηγανίζουµε. Σερβίρουµε περιχύνοντάς τη µε ζεστό µέλι. Ιδέα!!! Μέλι και λίγο σπασµένο πιπέρι µπορούν να µεταµορφώσουν όλα τα τηγανητά λευκά τυριά, ιδιαίτερα αυτά που έχουν ουδέτερη γεύση (ανθότυρο, µανούρι) και να συνοδεύσουν ευχάριστα, είτε το ποτό, είτε το φαγητό. Γλυκό 1 κιλό γιαούρτι 1 φάκελο ζελέ λεµόνι µέλι τριµµένο καρύδι κηρήθρα µε µέλι ιαλύουµε το φακελάκι µε το ζελέ σε λίγο νερό και το ανακατεύουµε µε το γιαούρτι, προσθέτοντας στη συνέχεια µια κουταλιά της σούπας µέλι. Γεµίζουµε µε το µίγµα διάφορες φόρµες και τις τοποθετούµε για 3 ώρες στο ψυγείο. Σερβίρουµε συνοδεύοντας µε µέλι, καρύδι και ένα κοµµάτι κηρήθρα. Καλή σας όρεξη!

12 ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ Νικήτη Χαλκιδικής Τ.Κ Τηλ.: , Fax: ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΧΑΛΚΙ ΙΚΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ ΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Θεσσαλονίκης Σχολή ιοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα Τουριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΤΟ ΜΕΛΙ Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα και θεωρείται το πιο σπουδαίο, από οικονομικής άποψης, έντομο

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο

Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο Το μέλι δεν είναι απλά μία γλυκαντική ουσία αν και μέχρι τα μέσα του 18 ου αιώνα, ήταν η μοναδική γλυκαντική ουσία που είχε στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Στους αιγυπτιακούς παπύρους, πριν από 3.500 χρόνια,

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε.

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Προϊόντα κυψέλης και η σημασία τους για την υγεία του μελισσιού Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Κηρήθρα Επωαστικός - αποθηκευτικός χώρος εντός της κυψέλης Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14

ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΟΜΕΛΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΣ 2013-14 ΟΡΙΣΜΟΣ Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό πουπροέρχεταιαπότονέκταρτωνφυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΡΗ ΤΙ EIΝΑΙ H ΓΥΡΗ. Ηγύρη αποτελεί το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών. Δήμου Μαρία Γεωπόνος Msc

Η ΓΥΡΗ ΤΙ EIΝΑΙ H ΓΥΡΗ. Ηγύρη αποτελεί το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών. Δήμου Μαρία Γεωπόνος Msc Η ΓΥΡΗ Δήμου Μαρία Γεωπόνος Msc ΤΙ EIΝΑΙ H ΓΥΡΗ Ηγύρη αποτελεί το αρσενικό αναπαραγωγικό κύτταρο των φυτών 1 H ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ σε κηρήθρες με γυρεοπαγίδες εποχή συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ. Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ. Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά. ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ Σκουρόχρωμο μέλι με πλούσια γεύση. Έχει αντιβακτηριακή δράση. Κρυσταλλώνει πολύ αργά. Προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις και παράγεται στα πευκοδάση της χώρας μας. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό.

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας. Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος

Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας. Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος Το μέλι, η παραγωγή του και μέθοδοι προσδιορισμού νοθείας Ομιλητές: Καπερώνη Ιωάννα Λαμπράκης Νικόλαος Ζάχος Νικόλαος Ρέππας Χρήστος Τί είναι το μέλι? Σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία 2001/110/ΕΚ του

Διαβάστε περισσότερα

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α

Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α 1 Ρολάκια σπαγγάκια χοιρινά αλά κρεµ, µε µανιτάρι α Υλικά: 5 ρολάκια-σπαγγάκια, 250 γρ µανιτάρια, 50 γρ µπέικον, 200 ml κρέµα γάλακτος, ελαιόλαδο, µαϊντανός, αλάτι, πιπέρι. Προετοιµασία: Σε ζεστό λάδι

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομεία KόRYS

Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS Η μελισσοκομεία KόRYS βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Χελμού, στην κοιλάδα του Αροάνιου ποταμού, κοντά στο χωριό Πλανητέρο. Εκεί βρίσκεται και το συσκευαστήριο μας, με κωδικό 13SM4,

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία για το

Ερευνητική Εργασία για το Ερευνητική Εργασία για το Μέλισσα Η μέλισσα ζει στη Γη το λιγότερο 15 εκατομμύρια χρόνια και θεωρείται από τους πιο παλιούς κατοίκους της, που εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και σήμερα. Είναι από τα ελάχιστα

Διαβάστε περισσότερα

raw Pollen fresh frozen

raw Pollen fresh frozen APILAND raw Pollen fresh frozen «Συλλεγµένη µε αγάπη και πάθος από λοφώδεις και ορεινές περιοχές της Τρανσυλβανίας» Εξαιρετικά προϊόντα κυψέλης από την Τρανσυλβανία! Ακατέργαστη φρέσκια κατεψυγµένη Πολυανθική

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ 1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η µέλισσα είναι έντοµο ολοµετάβολο και για την ολοκλήρωση του βιολογικού της κύκλου διέρχεται από τα στάδια του αυγού, της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ Ή ΤΡΥΓΗΤΟΣ

ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ Ή ΤΡΥΓΗΤΟΣ ΤΡΥΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ Ή ΤΡΥΓΗΤΟΣ Για τους μελισσοκόμους, η λέξη «καλοκαίρι» είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λέξη «τρύγος», μια διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο μια φορά στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΑΦΙ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ Υλικά: 1 ½ ποτήρι κριθαράκι 4 ποτήρια νερό 2 ντοµάτες τριµµένες αλάτι 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο λίγο χαλούµι Βάζετε το νερό να βράσει µαζί µε το λάδι και ρίχνετε τις τριµµένες ντοµάτες

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

Μάρτιος 2014 ΜΟΝΟ ΓΙΑ 1 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Μάρτιος 2014 Αγαπητοί φίλοι, όσο κι αν φαίνεται ότι πέρασε ο χειμώνας, ο μήνας που ξεκινάει είναι ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνος. Η αλλαγή του καιρού αλλά και οι έντονες εναλλαγές της Θερμοκρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ : Κρέπες γεµιστές µε σάλτσα φέτας και φιλέτο αµυγδάλου

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ : Κρέπες γεµιστές µε σάλτσα φέτας και φιλέτο αµυγδάλου ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ : Κρέπες γεµιστές µε σάλτσα φέτας και φιλέτο αµυγδάλου Υλικά για 2 άτοµα έτοιµο µείγµα για κρέπες 2-3 φρέσκα µανιτάρια ½ µατσάκι κόλιανδρο ½ σκελίδα σκόρδου αλάτι πιπέρι λευκό κρασί φιλέτο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Οι άνθρωποι έχουν έμφυτη επιθυμία προς τη γλυκιά γεύση. Η ταξινόμηση των γλυκαντικών ουσιών είναι πολύ δύσκολή. Μια κατάταξη θα μπορούσε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ

Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές από το Στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ Ανοιξιάτικες Συνταγές µε Όταν η µαγειρική συνάντησε τη δηµιουργικότητα, η παράδοση την ποιότητα κι η γεύση την απόλαυση δηµιουργήθηκε το Βιβλίο Ανοιξιάτικων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ

ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μαθητές: Σαγιόγλου Σάββας,Ορφανίδου Μαρία, Πλατής Βασίλης, Μπορμπόκη Αγγελική, Νουλίκα Μαρία, Τριανταφυλλίδης Ιωσήφ Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κ. Ελένη Κοκκίνου Σχολικό Έτος: 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των

Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 13η Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 Υ ΤΟΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ J 1 η Eβδομάδα 01/10 05/10 Ψαροκροκέτες με καρότο βρασμένο Είναι απαραίτητο το ψάρι να υπάρχει στο διαιτολόγιο των παιδιών! Προσφέρει τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών

Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΙΑΤΤΑΛΑΣ Η Παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή, ύστερα από μελέτες και στη χώρα μας και αλλού, έχει αποδειχτεί η πιο υγιεινή διατροφή. Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες

Διαβάστε περισσότερα

AITHΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΕΛΙΑ:

AITHΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΕΛΙΑ: AITHΣΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΕΛΙΑ: Eργαστήριο Μελισσοκομίας Σχολή Γεωπονίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης www.beelab.gr Πρόταση 2 ου Παγκρήτιου Συνεδρίου

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Photos by Christina Christodoulou Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Χριστίνα Χριστοδούλου Γεωπόνος Μελισσοκομικού Κέντρου Κύπρου 1 Μέλισσα Έντομο ανήκει στα Υμενόπτερα. Θεωρείτε κοινωνικό και επικοινωνεί

Διαβάστε περισσότερα

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

Αγκινάρες. Μουσακάς με αγκινάρες. ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Αγκινάρες Πλούσιες σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και να μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Οι διουρητικές της ιδιότητες βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Μέλια: Ένα θησαυροφυλάκιο γεύσης, αρωμάτων της ελληνικής φύσης και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων Της Θεοδώρας Γ.

Ελληνικά Μέλια: Ένα θησαυροφυλάκιο γεύσης, αρωμάτων της ελληνικής φύσης και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων Της Θεοδώρας Γ. Ελληνικά Μέλια: Ένα θησαυροφυλάκιο γεύσης, αρωμάτων της ελληνικής φύσης και μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων Της Θεοδώρας Γ. Καλογεράκου Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το μέλι έπεφτε από τον ουρανό, με

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ

Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης. Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ Μέλι, ένας θησαυρός υγείας και δύναμης Ερευνητική Εργασία Α Τάξης 1 ου Γενικού Λυκείου Πάτρας Ομάδα Δ Είναι μία κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Προορίζεται

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Φαγητό Γλυκό Κρασί Τυρί Αλκοόλ Αγορά Βιβλία UmamiPedia Q&A Τι είναι το umami? Ελληνικά super foods: oι άγνωστοι θησαυροί µας!

Φαγητό Γλυκό Κρασί Τυρί Αλκοόλ Αγορά Βιβλία UmamiPedia Q&A Τι είναι το umami? Ελληνικά super foods: oι άγνωστοι θησαυροί µας! Φαγητό Γλυκό Κρασί Τυρί Αλκοόλ Αγορά Βιβλία UmamiPedia Q&A Τι είναι το umami? Ελληνικά super foods: oι άγνωστοι θησαυροί µας! 2014.05.27 2 σχόλια Goji berries, cranberries, ιπποφαές και πολλές ακόµη άγνωστες

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπηµένες. Ανοιξιάτικες. Συνταγές. Από τον καταξιωµένο Σεφ Δηµήτρη. Σκαρµούτσο

Αγαπηµένες. Ανοιξιάτικες. Συνταγές. Από τον καταξιωµένο Σεφ Δηµήτρη. Σκαρµούτσο Από τον καταξιωµένο Σεφ Δηµήτρη Σκαρµούτσο Αγαπηµένες Ανοιξιάτικες Συνταγές Ανοιξιάτικες Συνταγές H SUNSWEET, σε συνεργασία µε τον παγκοσµίως καταξιωµένο σεφ Δηµήτρη Σκαρµούτσο, εµπνέεται από γεύσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ΥΛΙΚΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΚΟΡ ΟΜΑΚΑΡΟΝΑ της Ειρήνης Κάππαρη ½ κιλό µακαρόνια Ν ο 6 ½ κιλό γιαούρτι 3 σκελίδες σκόρδο τριµµένες 3 κουταλιές λάδι 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριµµένο 1 κουταλάκι πάπρικα αλάτι Βάζουµε σε κατσαρόλα νερό

Διαβάστε περισσότερα

Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΥΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΥΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ J 1 η Eβδοµάδα 02/10-06/10 Μπουκίτσες ψαριού (µπακαλιάρο) µε ρύζι + σαλάτα καροτάκι βραστό Μπιφτέκι µοσχαρίσιο (µέσα στον κιµά προσθέτουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ. Με νόστιµα υγιεινά φαγητά που µαγειρέψαµε και δοκιµάσαµε στο νηπιαγωγείο µας

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ. Με νόστιµα υγιεινά φαγητά που µαγειρέψαµε και δοκιµάσαµε στο νηπιαγωγείο µας ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΕΡΠΝΗΣ Με νόστιµα υγιεινά φαγητά που µαγειρέψαµε και δοκιµάσαµε στο νηπιαγωγείο µας Σχολική χρονιά 2006-2007 Νηπιαγωγείο Τερπνής Γράµµα για τους γονείς Αγαπητοί γονείς Από την ευτέρα 15 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διατροφικές συστάσεις για νεαρούς αθλητές. Μέγιστη απόδοση στις διαδοχικές προπονήσεις. Άννα Ευλογημένου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε και τι να τρώμε πριν την προπόνηση 1. Ένα μεγάλο γεύμα

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η φράουλα είναι ένα από τα πιο γευστικά και θρεπτικά φρούτα της άνοιξης. Σαν φυτό, η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο

Διαβάστε περισσότερα

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!!

To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! To NostimeSyntages πάει μαζί σας διακοπές!!! Φέτος το καλοκαίρι ξοδεύουμε λιγότερα λεφτά μαγειρεύοντας εύκολα και γρήγορα. Νόστιμες συνταγές Μπορείτε να τυπώσετε και να πάρετε μαζί σας αυτό το μικρό βιβλίο,

Διαβάστε περισσότερα

Μυθολογία Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και πως το ρευστοποιούμε ξανά; Το πάγωμα Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού Προέλευση και χρήση του βασιλικού

Μυθολογία Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και πως το ρευστοποιούμε ξανά; Το πάγωμα Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού Προέλευση και χρήση του βασιλικού Μυθολογία Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι και πως το ρευστοποιούμε ξανά; Το πάγωμα Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού Προέλευση και χρήση του βασιλικού πολτού Γνωρίζεις ότι Βιβλιογραφία Διαλέξαμε το συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή της μέλισσας

Διατροφή της μέλισσας Διατροφή της μέλισσας Υδατάνθρακες Είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας και μετατρέπονται σε γλυκογόνο ή λίπος Από το νέκταρ, τα μελιτώματα, το μέλι Πρωτεϊνες Απαραίτητες για να κατασκευαστούν οι ιστοί και

Διαβάστε περισσότερα

Ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι

Ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι Β ΤΑΞΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΙΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΑΝ ΡΙΑΝΟΣ Ομελέτα με φρέσκο κρεμμυδάκι ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ 3 ΑΥΓΑ 2 ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΑ ΑΛΑΤΙ, ΠΙΠΕΡΙ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ. Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. ΣΟΥΠΕΣ VEGAN ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ Υλικά 300 gr κάστανα 2 καρότα 1 πράσο 1 χούφτα μαϊντανό αλάτι θαλασσινό 1,5 lt νερό Χαράσσουμε τα κάστανα και τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 3-4 και μετά τα αποσύρουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Συνήθως όταν αναφερόμαστε στα προϊόντα της μέλισσας, το μυαλό μας σχεδόν πάντα πηγαίνει στο μέλι. Πέραν αυτού, όμως, υπάρχουν και άλλα προϊόντα που μπορεί ο άνθρωπος να πάρει από

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξαίρει την ευεργετική επίδραση του σε υγιείς και ασθενείς.

Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι το μέλι κάνει πιο ζωηρό το χρώμα του ανθρώπου, ενώ εξαίρει την ευεργετική επίδραση του σε υγιείς και ασθενείς. ΜΕΛΙ Μια συνεχή παρουσία σ όλες της περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Σύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σουμέριοι, και οι Χετταίοι, είχαν εντάξει το προϊόν στην διατροφή τους

Διαβάστε περισσότερα

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού

Tα ιδιαίτερα οφέλη το καλοκαίρι. Μεσογειακή διατροφή: Ο γευστικός θησαυρός του καλοκαιριού Οι καλοκαιρινοί μήνες αποτελούν ιδανική περίοδο για την υιοθέτηση της αποκαλούμενης «μεσογειακής διατροφής». Η μεσογειακή διατροφή, η οποία πήρε το όνομά της από τον τρόπο διατροφής των λαών της Μεσογείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ KAI ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΥΤΡΑ Τα ΦΥΤΡΑ είναι μια «ζωντανή τροφή». Αντιπροσωπεύουν το θαύμα της γέννησης! Μονοπάτι που οδηγεί στη διατήρηση της νεότητας! Τα φύτρα είναι η πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές

16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές 16 Τροφές που δεν χρειάζεται να είναι βιολογικές 16 Τροφές που δεν χρειάζεται πάντα να είναι βιολογικές Τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για την υγεία σας και το περιβάλλον αλλά είναι ακριβά. Τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Η μελισσοκομία στην Λέσβο. Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών.

Η μελισσοκομία στην Λέσβο. Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών. Η μελισσοκομία στην Λέσβο Ιδιαιτερότητες. Σημαντικότερα μελισσοκομικά φυτά. Μετακινήσεις μελισσοσμηνών. Μελισσοκομία είναι η τέχνη εκτροφής μελισσιών. Μέθοδοι: Νομαδική ή μετακινούμενη μελισσοκομία. Παραδοσιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΓΥΡΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΤΕΣ

ΜΕΛΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΓΥΡΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΤΕΣ ΜΕΛΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΓΥΡΕΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΠΙΜΟΛΥΝΤΕΣ o ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ o ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ o ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΑ o ΠΑΡΑΔΙΧΛΩΡΟΒΕΝΖΟΛΙΟ o ΝΑΦΘΑΛΙΝΗ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα

Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα Comenius Programme Τρεις παραδοσιακές συνταγές από την Ελλάδα ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΥΛΙΚΑ 1κιλό μελιτζάνες 160 γρ. ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 450 γρ. κιμά 1 ποτήρι άσπρο κρασί 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες

Διαβάστε περισσότερα

Delicatessen. > Μανιτάρια > Μίγματα Decor > Αρωματικά λάδια > Αρωματικά ξύδια

Delicatessen. > Μανιτάρια > Μίγματα Decor > Αρωματικά λάδια > Αρωματικά ξύδια Delicatessen ΜΙΑ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ. ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ... ΤΕΧΝΗ. > Μανιτάρια > Μίγματα Decor > Αρωματικά λάδια > Αρωματικά ξύδια Η μαγειρική δεν είναι απλά η προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Πρεβέντη Φανή, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Τα κάστανα αποτελούν εποχιακό καρπό του φθινοπώρου και του χειμώνα αφού συλλέγονται από τα μέσα Οκτώβρη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Κατά τη φύλαξη

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα!

Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Μικρές απολαύσεις για κάθε ώρα! Νέα εποχή, νέο ξεκίνημα! Φέτος οι μέρες μας θα είναι γεμάτες με οικογενειακές στιγμές, βόλτες με φίλους και καινούργιες προκλήσεις. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ασιατική κουζίνα: από τις διμοφιλέστερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο!

Ασιατική κουζίνα: από τις διμοφιλέστερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο! Ασιατική κουζίνα: από τις διμοφιλέστερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο! Πρόσφατη έρευνα του site Hotels.com σε 27.000 «περιηγητές», έδειξε ότι οι κλασικές ευρωπαϊκές γεύσεις δέχονται πια σκληρό ανταγωνισμό

Διαβάστε περισσότερα

Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΥΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ. Δευτ έρα Τρί τη Τετάρτη Πέμπτ η Παρασκευή

Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΥΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ. Δευτ έρα Τρί τη Τετάρτη Πέμπτ η Παρασκευή Kid Food Diary ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΑ J 1 η Eβδομάδα 30/10-03/11 Σούπα γιουβαρλάκια + σαλάτα μπρόκολο Ιδιαίτερα αγαπητή σούπα για τα παιδάκια, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά:

Διαβάστε περισσότερα

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι

ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι ΣτρΩΝουµε ΠασχαλινΟ ΤραπΕζι Το Πάσχα έρχεται παρέα με την Άνοιξη, ανοίγει η διάθεση, ανοίγουμε και το σπίτι μας για να υποδεχθούμε φίλους και συγγενείς. Γύρω από το πασχαλινό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Βλέπουμε συχνά μέλισσες στα λουλούδια Τι ξέρουμε γι αυτές; Ημέλισσα είναι έντομο Υπάρχει στη Γη εδώ και 30 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ. πολίτικη. Συνταγή: Μαρία Κοκάκη YΛΙΚΑ Συνταγή: Μαρία Κοκάκη ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ YΛΙΚΑ πολίτικη Αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ για Τσουρέκι: 550-600 γρ. (5 κούπες) Ζάχαρη: 150 γρ. (3/5 κούπας) Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια) Γάλα φρέσκο (χλιαρό):

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγές της Άνοιξης

Συνταγές της Άνοιξης Μύρισε Άνοιξη και η ΓΙΩΤΗΣ σάς προτείνει µοναδικές συνταγές για το τραπέζι σας! Χρησιµοποιήστε αγαπηµένα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ που σας δίνουν µαγειρικές και ζαχαροπλαστικές λύσεις για τις καθηµερινές απολαύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από

Ο Πλίνιος μάλιστα γράφει ότι η Κρήτη ήταν η πατρίδα δύο δένδρων με μεγάλη ιατρική χρησιμότητα του κρητικού πεύκου και του κρητικού κυπαρισσιού, από ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ Ο Ιπποκράτης υποστηρίζει πως η τροφή μπορεί να γίνει και φάρμακο. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπευτικές πρακτικές ως φαρμακευτικά είδη αλλά και ως φορείς της θεϊκής ευλογίας. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Χ. Τανανάκη, Α. Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας Α.Π.Θ. Email: tananaki@agro.auth.gr Website: www.beelab.gr Tel: 2310-472983 2.500.000 Αριθμός Κυψελών

Διαβάστε περισσότερα

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας.

Λιποδιαλυτές: Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτινοειδή) Επιδρά στην όραση & το δέρμα. Αποθηκεύεται στο συκώτι μας. Είναι οργανικές ενώσεις απαραίτητες για την λειτουργία του οργανισμού μας, που είτε δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του, είτε τις συνθέτει αλλα σε μικρότερες από τις αναγκαίες ποσότητες. Ταξινομούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου 1. Μελιτζανοσαλάτα 2. Κριθαρένιος ντάκος Λήμνου 3. Κολοκυθοκεφτέδες 4. Πιπεριές γεμιστές με καλαθάκι Λήμνου 5. Πετεινός με τα φλωμάρια 6. Ψευτοπετεινός

Διαβάστε περισσότερα

Delicatessen. > Μανιτάρια > Μίγματα Decor > Αρωματικά λάδια > Αρωματικά ξύδια

Delicatessen. > Μανιτάρια > Μίγματα Decor > Αρωματικά λάδια > Αρωματικά ξύδια Delicatessen ΜΙΑ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ. ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ... ΤΕΧΝΗ. > Μανιτάρια > Μίγματα Decor > Αρωματικά λάδια > Αρωματικά ξύδια Η μαγειρική δεν είναι απλά η προετοιμασία

Διαβάστε περισσότερα

Εσείς πώς θα ελέγξετε το βάρος σας;

Εσείς πώς θα ελέγξετε το βάρος σας; Εσείς πώς θα ελέγξετε το βάρος σας; Ο έλεγχος του βάρους δεν είναι συνώνυμος με τη «στέρηση». Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι μία διαδικασία ριζικής αλλαγής των διατροφικών επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS.

Η εταιρία εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων ISO 22.000:2005 πιστοποιημένο από την TÜV HELLAS. από το 1966 Το Χθες Το πρώτο τυροκομείο της οικογένειας ιδρύθηκε το 1966, από τον παππού της οικογένειας Γρηγόρη στο χωριό Χύδηρα της Λέσβου. Το χωριό Χύδηρα είναι ένα μικρό σχετικά χωριό δυτικά του νησιού,

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε Την Παρασκευή 20/12/2013 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και στο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες

Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Ινδικό Κοτόπουλο με Κάρυ και ταλιατέλες Σήμερα θα φτιάξουμε ένα καταπληκτικό κοτόπουλο ινδικό με κάρυ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και πολύ γευστική. Ιδανικά το ινδικό κοτόπουλο σερβίρεται με ρύζι βέβαια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της ζωής αναβολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΖΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ του Ηλία Καραµπλάκα 200 γρ. ελαιόλαδο 500γρ. χοιρινό κοµµένο σε µερίδες 2 σκελίδες σκόρδο 100 γρ. µανιτάρια λευκά φρέσκα

ΡΥΖΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ του Ηλία Καραµπλάκα 200 γρ. ελαιόλαδο 500γρ. χοιρινό κοµµένο σε µερίδες 2 σκελίδες σκόρδο 100 γρ. µανιτάρια λευκά φρέσκα ΜΟΣΧΑΡΟΣΟΥΠΑ της Αγγελικής Καραγκούνη 1 κιλό µοσχάρι σε µερίδες 1 ντοµάτα 1 κρεµµύδι ξερό λίγο σέλινο 2 καρότα 2 µικρές πατάτες 1 λεµόνι 1 φλιτζάνι ψιλή µανέστρα λίγο λάδι αλάτι & πιπέρι Σε λίγο λάδι τσιγαρίζουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

A use se Bo B u o ch c e (Ταρτά τ ρ Ψαριο ι ύ ο κ αι ιμ πι π φ ι τέ τ κ έ ι ιμ ε μ ε Μ υρωδ ω ι δ κ ι ά Σαλάτα τ Mesc e l sc u l n) Τ ΡΤ Α Α ΡΤ Ρ ΨΑ

A use se Bo B u o ch c e (Ταρτά τ ρ Ψαριο ι ύ ο κ αι ιμ πι π φ ι τέ τ κ έ ι ιμ ε μ ε Μ υρωδ ω ι δ κ ι ά Σαλάτα τ Mesc e l sc u l n) Τ ΡΤ Α Α ΡΤ Ρ ΨΑ MENU No 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕΝΟΥ ΜΕΝΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Β έτους OTEK Αναβυσσου 2012 Kostas Athanasopoulos CEC Amuse Bouche (Ταρτάρ Ψαριού και Μπιφτέκι με Μυρωδικά Σαλάτα Mesclun) ΤΑΡΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα

Φρέσκες τυρομπουκιές. Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά Για 4 άτομα Φρέσκες τυρομπουκιές Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά 60 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη 100 γραμμάρια Philadelphia 70 γραμμάρια Arla το Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί 100 γραμμάρια φέτα τριμμένη 100 γραμμάρια

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων. Άσκηση 6 η Έλεγχος Νοθείας στο Μέλι

Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων. Άσκηση 6 η Έλεγχος Νοθείας στο Μέλι Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 6 η Έλεγχος Νοθείας στο Μέλι Μέλι ορισμός - κατηγορίες Μέλι είναι το σακχαρούχο προϊόν, που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών (ανθόμελο) ή από μελιτώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Γαλακτοκομικά Προϊόντα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Γαλακτοκομικά Προϊόντα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Γαλακτοκομικά Προϊόντα Από 100% Ελληνικό αιγοπρόβειο, ξεχωρίζει για τη πλούσια γεύση της, το καθαρό λευκό της χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά της. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα τμήμα Β3. Μέλι γλυκύτατο

Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα τμήμα Β3. Μέλι γλυκύτατο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα τμήμα Β3 Μέλι γλυκύτατο ΟΜΑΔΑ :ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΟΛΙΜΑΡ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΣΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΚΟΒΕΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΕΤΖΕΛΑΣ. Η Καταγωγή των Μελισσών Oι

Διαβάστε περισσότερα

τάξης ΜΙΚΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

τάξης ΜΙΚΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η δασκάλα της τάξης ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΙΖΟΥ Σχολικό έτος: 2012-2013 τάξης $ %!! " # ΜΙΚΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ Γ! $!!# # # &# # # ΦΤΕΡΑ 2 ποτήρια γάλα 6 αυγά 1 κουταλάκι σόδα 1 µπέικιν 1 ποτήρι ζάχαρη λίγο

Διαβάστε περισσότερα