«Έρευνα των δυνατοτήτων κατασκευής τεχνητού υγροβιότοπου στη ζώνη μεταβολής της στάθμης του νερού της λίμνης Ν. Πλαστήρα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Έρευνα των δυνατοτήτων κατασκευής τεχνητού υγροβιότοπου στη ζώνη μεταβολής της στάθμης του νερού της λίμνης Ν. Πλαστήρα»"

Transcript

1 «Έρευνα των δυνατοτήτων κατασκευής τεχνητού υγροβιότοπου στη ζώνη μεταβολής της στάθμης του νερού της λίμνης Ν. Πλαστήρα» Μπρουζιώτης Θεόφιλος & Σαπουντζής Μάριος, Ιούνιος 2017

2 Γενικά Ως μικροί υγρότοποι μπορούν να οριστούν οι «μόνιμες λιμνούλες γλυκού νερού (μικρότερες των 80 στρεμμάτων) και τα μόνιμα έλη γλυκού νερού με υπερυδατική βλάστηση, των οποίων ο πυθμένας αποτελείται από ανόργανα υλικά» (Σύστημα ταξινόμησης υγροτόπων Γραφείου Ραμσάρ, 1990 από Γεράκη κ.ά., 1996)

3 Αντικείμενο - στόχοι: Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας τεχνητού υγρότοπου στη ζώνη μεταβολής της στάθμης της λίμνης Ν. Πλαστήρα. Κύριος περιβαλλοντικός στόχος είναι η υποστήριξη της υγροτοπικής βιοποικιλότητας και η αύξηση της ετερογένειας των ενδιαιτημάτων αυτής της ζώνης, η οποία σε φυσικές λίμνες είναι πολύ πλούσια και στηρίζει σημαντικά την οικολογία των λιμναίων οικοσυστημάτων. Η παραλίμνια ζώνη (παρόχθια βλάστηση και πανίδα) ουσιαστικά απουσιάζει από τη λίμνη Ν. Πλαστήρα και από κάθε τεχνητή λίμνη στην οποία η στάθμη νερών μεταβάλλεται σημαντικά.

4 Άλλοι στόχοι: Άλλοι σημαντικοί λόγοι διατήρησης ή εκ νέου δημιουργίας τεχνητού υγροτόπου είναι: η Αύξηση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής τροφής, για την υποστήριξη του τροφικού πλέγματος της λίμνης η διατήρηση σπάνιων, κινδυνευόντων ή προστατευόμενων τύπων οικοτόπων και σημαντικών υδρόβιων ειδών. η δημιουργία τόπων φωλιάσματος (πτηνών) και αναπαραγωγής - ανατροφής ειδών ιχθύων. η συγκράτηση και απορρόφηση ρύπων. η Μείωση των προσχώσεων μέσω των έργων προστασίας (φράγματα σε αναβαθμούς) του υγρότοπου.

5 Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση έργων που στοχεύουν στη βελτίωση σε μία ή σε περισσότερες από τις παρακάτω παραμέτρους: α) στην υδρολογική ρύθμιση (εξασφάλιση επαρκούς στάθμης νερού), β) στην ποιότητα του νερού (για την επιβίωση υδρόβιων οργανισμών) και γ) στην υποστήριξη της βιοποικιλότητας.

6 Ευρύτερη περιοχή έρευνας Για την επίτευξη του σκοπού της παρούσας έρευνας, επιλέχθηκε η ευρύτερη περιοχή της τεχνητής λίμνης Ν. Πλαστήρα.

7 Περιοχή έρευνας Ειδικότερα, ως περιοχή έρευνας επιλέχθηκε η ζώνη μεταβολής της στάθμης της λίμνης Ν. Πλαστήρα και, συγκεκριμένα, μελετήθηκε ιδιαίτερα: το τμήμα της ζώνης μεταβολής που ανήκει στην υδρολογική λεκάνη του ρέματος Νεοχωρίου, στο δυτικό μέρος της λίμνης. Χάρτης: Υδρολογική λεκάνη της περιοχής έρευνας (πηγή: ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.).

8 Ζώνη μεταβολής της στάθμης της λίμνης Ν. Πλαστήρα κόκκινο χρώμα: περιοχές με ομαλή κλίση όχθης ροζ χρώμα: περιοχές απότομης κλίσης όχθης Η ζώνη μεταβολής ορίζεται μεταξύ: - του ανώτερου υψομετρικού σημείου (στάθμη υπερχείλισης) στο οποίο ανέρχεται η στάθμη του νερού της (794 m) κατά την πλημμυρική περίοδο (Απρίλιος Μάιος) -του κατώτερου υψομετρικού σημείου (ελάχιστο δυνατό υψόμετρο: 776 m στάθμη υδροληψίας) - μέσο κατώτερο υψόμετρο: περίπου 781 m (πηγή: ΕΜΠ, 2002).

9 Το περιβάλλον της περιοχής λίμνης Ν. Πλαστήρα (Ευρύτερη περιοχή έρευνας) - Η λίμνη Ν. Πλαστήρα είναι τεχνητή, επιμήκης, δενδροειδούς μορφής. - Μέγιστο μήκος: 13 Km (σε πληρότητα) - μέγιστο πλάτος: 4 Km (σε πληρότητα) - μέγιστο βάθος: περ. 60 m - συνολική χωρητικότητα: m3 - επιφάνεια: 25,2 Km2 -υδρολογική λεκάνη: 141,8 Km2 - Περικλείεται από τον ορεινό όγκο των Αγράφων (Νότια Πίνδος). - Στην υδρολογική λεκάνη της λίμνης βρίσκονται (περίπου) 15 χειμαρροπόταμοι, οι οποίοι διέρχονται από δασωμένες περιοχές. - Το τεχνητό λιμναίο οικοσύστημα παρουσιάζεται «φτωχό», με χαμηλή ιχθυοπαραγωγή και, γενικά, δεν έχει καλά δομημένη βιοκοινωνία.

10 Γενική άποψη περιοχής λίμνης Ν. Πλαστήρα (φωτ.: αρχείο ΑΝΚΑ Α.Ε.)

11 Ο χείμαρρος Καριτσιώτης, το μεγαλύτερο υδατόρευμα της υδρολογικής λεκάνης της λίμνης Ν. Πλαστήρα

12 Ετήσια διακύμανση στάθμης νερού (m) Υδατικό ισοζύγιο Η ποσότητα νερού που εισέρχεται στη λίμνη είναι περίπου m3/έτος. Η ποσότητα νερού που εκρέει από τη λίμνη είναι περίπου m3/έτος. ως αποτέλεσμα, η στάθμη της λίμνης αυξομειώνεται σημαντικά στη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα να απουσιάζει καθολικά η παρόχθια ζώνη υγροτοπικής βλάστησης (όπως θα περιμέναμε να υπάρχει σε μια φυσική λίμνη) ,48 m Ετήσιες διακυμάνσεις της στάθμης (σε m) της λίμνης Ταυρωπού για το χρονικό διάστημα (Μπόμπορη κ.ά., 2001). Έτη

13 Η ζώνη μεταβολής της στάθμης της λίμνης Ν. Πλαστήρα απ ό,που απουσιάζει η παρόχθια βλάστηση

14 Προβλήματα οικολογικής σταθερότητας της λίμνης Ν. Πλαστήρα Η λίμνη Ν. Πλαστήρα, ως τεχνητή, δεν έχει καλά δομημένη βιοκοινωνία με αποτέλεσμα να παρουσιάζει χαμηλή ιχθυοπαραγωγή και εν γένει «φτωχό» οικοσύστημα από το οποίο απουσιάζει η παρόχθια βλάστηση αλλά και όλη η ποικιλία των παρόχθιων βιότοπων που δομούνται στην παραλιακή λιμναία ζώνη. Αναδεικνύεται επομένως η ανάγκη ύπαρξης (ή δημιουργίας) εκβολικών ή παρόχθιων υγροτοπικών οικοσυστημάτων των οποίων η αξία θα είναι πρωταρχικά περιβαλλοντική, ειδικά σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη του Δικτύου Natura 2000.

15 Τα ψάρια της λίμνης Ν. Πλαστήρα, δυσκολεύονται να βρουν τόπους ωοαπόθεσης, λόγω της συνεχούς παλινδρόμησης των νερών της

16 Υλικά και μέθοδοι Για την πραγματοποίηση της παρούσας έρευνας, ακολουθήθηκε η εξής σειρά εργασιών («βημάτων»): α) Εμπειρική παρατήρηση υγροτόπων της ευρύτερης περιοχής: πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο πεδίο κατά τις οποίες καταγράφηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά της δομής των υπό μελέτη υγροτόπων. β) Βιβλιογραφική προσέγγιση δημιουργούμενης βιοκοινωνίας υγροτόπου: προσδιορίστηκαν βιβλιογραφικά οι δυνατότητες δημιουργίας καθώς και ο τύπος τεχνητού υγροτόπου που μπορεί να δημιουργηθεί με βάση τα φυσικά, υδρολογικά, ποιοτικά κ.λ.π. χαρακτηριστικά της περιοχής έρευνας και σε σχέση με την εκτιμώμενη χλωριδική και πανιδική σύνθεση παρόμοιων τύπων υγροτόπων της ευρύτερης περιοχής. γ) Σχεδιασμός υγροτόπου & υγροτοπικών λειτουργιών τεχνητού υγροτόπου: με βάση τις εμπειρικές παρατηρήσεις και τα βιβλιογραφικά δεδομένα, προσδιορίστηκε και σχεδιάστηκε ο τύπος υγροτόπου και οι υγροτοπικές λειτουργίες που εν δυνάμει μπορεί να επιτελεί ο σχεδιαζόμενος υγρότοπος (μορφή, διαστάσεις, τύπος ενδιαιτήματος, είδη χλωρίδας και πανίδας). δ) Τεχνική κατασκευή πειραματικού υγροτόπου: κατασκευάστηκε σύστημα τριών μικρών πειραματικών υγροτόπων στο χώρο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου, παρόμοιου (οικολογικά) τύπου με τον σχεδιαζόμενο υγρότοπο.

17 Υλικά και μέθοδοι ε) Συλλογή και εγκατάσταση υδρόβιων ειδών: συλλέχθηκαν από υγρότοπους της ευρύτερης περιοχής και εγκαταστάθηκαν στον πειραματικό υγρότοπο αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας και πανίδας. στ) Παρακολούθηση εξέλιξης υγροτόπου: πραγματοποιήθηκε (μακροσκοπικά, φωτογραφική τεκμηρίωση) τακτή παρακολούθηση της φυσικής εξέλιξης του υγρότοπου (επιτυχία εγκατάστασης και επιβίωσης ειδών χλωρίδας και πανίδας που μεταφέρθηκαν, κ.λ.π. και της φυσικοχημικής ποιότητας (ένα έτος, με αυτόματη καταγραφική συσκευή) των νερών του. Παράλληλα με την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών του πειραματικού τεχνητού υγρότοπου, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη / συγκριτική παρακολούθηση της φυσικοχημικής ποιότητας των νερών του χειμάρρου που ερευνήθηκε για τη δημιουργία του τεχνητού υγρότοπου. Ειδικά για τον χείμαρρο, πραγματοποιήθηκε και περιοδική παρακολούθηση της ροής / παροχής του (ένα έτος). ζ) Βελτιώσεις και διαχειριστικές ενέργειες: με βάση τις παρατηρήσεις σχετικά με την εξέλιξη του πειραματικού υγρότοπου, πραγματοποιούνταν σε (μη τακτά) διαστήματα ανάλογες βελτιώσεις (μεταφορά νέων ειδών, περιορισμός της υπερανάπτυξης της βλάστησης, κ.λ.π.). Η ανάγκη για διαχειριστικές επεμβάσεις ήταν, γενικά, ελάχιστη.

18 Υλικά και μέθοδοι Οι επιμέρους εργασίες που απαιτήθηκαν για την υλοποίηση των παραπάνω «βημάτων», πραγματοποιήθηκαν ως εξής: Για τη συγκριτική μελέτη των υγροτόπων (φυσιογνωμία, χλωρίδα, πανίδα, κ.λ.π.) που αξιολογήθηκαν εμπειρικά και για τις μετρήσεις πεδίου της περιοχής έρευνας (ρεύματος Νεοχωρίου), πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο πεδίο, καθ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας. Οι παρατηρήσεις και καταγραφές έγιναν με τη βοήθεια κατάλληλων φύλλων εργασίας, μετροταινίας, πυξίδας και κλισίμετρου. Η οπτική τεκμηρίωση των υγροτόπων που μελετήθηκαν, έγινε με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής. Συλλέχθηκαν δείγματα Φυτοπλαγκτού από τον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου, τα οποία προσδιορίστηκαν ποιοτικά (προσδιορισμός Γενών). Συλλέχθηκαν δείγματα Ζωοπλαγκτού από τον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου, τα οποία προσδιορίστηκαν ποιοτικά (προσδιορισμός Ειδών). Συλλέχθηκαν δείγματα βενθικών μακροασπονδύλων από τον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου, τα οποία προσδιορίστηκαν ποιοτικά (προσδιορισμός Οικογενειών).

19 Υλικά και μέθοδοι Η παρακολούθηση της ροής του χειμάρρου Νεοχωρίου, πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ροόμετρου. Το πλάτος και το βάθος του χειμάρρου για τον υπολογισμό της διατομής του γινόταν με μετροταινία. Οι παραπάνω μετρήσεις καταγράφονταν σε κατάλληλο φύλλο εργασίας. Η παρακολούθηση της φυσικοχημικής ποιότητας νερών του χειμάρρου Νεοχωρίου και του τεχνητού υγρότοπου Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου, πραγματοποιήθηκε με αυτόματες καταγραφικές συσκευές του οίκου HORIBA (μοντέλο U-22). Οι παράμετροι του νερού που μετρήθηκαν: ph, αγωγιμότητα (COND), θολερότητα (NTU), διαλυμένο οξυγόνο (DO), θερμοκρασία, ολικά διαλυμένα στερεά (TDS), δυναμικό οξειδοαναγωγής (ORP). Οι συσκευές ρυθμίστηκαν ώστε να λαμβάνουν 4 μετρήσεις / 24ωρο.

20 Εργασίες τοποθέτησης της αυτόματης συσκευής μέτρησης ποιότητας νερού στον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου. Αυτόματη συσκευή μέτρησης ποιότητας νερού και προστατευτικός κλωβός.

21 Υλικά και μέθοδοι Για την καταγραφή της παραλίμνιας υδρόβιας και υδροχαρούς βλάστησης, αξιοποιήθηκαν οι φυτοκοινωνιολογικές δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2002 (11 θέσεις περιμετρικά της λίμνης) στις οποίες καταγράφηκαν τα υδρόβια φυτά της ρηχής ζώνης της λίμνης Ν. Πλαστήρα. Για την πραγματοποίηση των φυτοληψιών, χρησιμοποιήθηκε το έντυπο φυτοκοινωνιολογικής δειγματοληψίας των Braun Banquet. Για τη συστηματική αναγνώριση της υγροτοπικής χλωρίδας χρησιμοποιήθηκε κατάλληλη κλείδα προσδιορισμού του Εργαστηρίου Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. (Χανλίδου & Καρούτσου, 1999). Για τη συστηματική αναγνώριση των υδρόβιων ερπετών και αμφιβίων, χρησιμοποιήθηκε κατάλληλη κλείδα προσδιορισμού του Εργαστηρίου Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. (Σοφιανίδου, 1987).

22 Βήματα σχεδιασμού Και Κατασκευής τεχνητού υγρότοπου Βιβλιογραφική διερεύνηση του προβλήματος Εμπειρική παρατήρηση μικρών υγροτόπων ευρύτερης περιοχής Πειραματική κατασκευή και παρακολούθηση της εξέλιξης μικρού τεχνητού υγρότοπου, στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου Επιλογή κατάλληλης υδρολογικής λεκάνης (περιοχής έρευνας) για διερεύνηση των δυνατοτήτων δημιουργίας τεχνητού υγρότοπου Μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής έρευνας και, κυρίως, των υγροτοπικών οικοσυστημάτων Προσδιορισμός του υδατικού ισοζυγίου της υδρολογικής λεκάνης της περιοχής έρευνας Συγκριτική παρακολούθηση ποιότητας νερών της υπό έρευνα υδρολογικής λεκάνης με αυτή των νερών του κατασκευασμένου τεχνητού υγρότοπου. Σύνταξη «σεναρίου» του τύπου υγροτόπου που μπορεί να δημιουργηθεί.

23 Επιλογή ρεύματος και εργασίες δημιουργίας τεχνητού υγρότοπου Ως περιοχή εφαρμογής της έρευνας επιλέχθηκε το μικρό ρέμα του Νεοχωρίου, το οποίο διέρχεται μέσα από το ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα και καταλήγει στη λίμνη Ν. Πλαστήρα. Θέση δειγμ. Χαρακτηριστικά της περιοχής έρευνας (Λαζαρίδου, κ.ά., 2001). Όνομα ρέματος/ τοποθεσίας Μήκος (m) Μέση κλίση (m/km) Λεκάνη απορροής (km 2 ) Απόσταση από πηγές (m) Χρήσεις γης- Πιθανές πηγές ρύπανσης Γεωγρ. μήκος Γεωγρ. πλάτος 4 Νεοχώρι , Δ, Β, Γ, Λ 21 44' 10'' 39 17' 4,8'' Λ = βοθρολύματα, Γ = γεωργικές εκτάσεις / κηποκαλλιέργειες, Δ = Δασικές εκτάσεις, Β = Κτηνοτροφία / βοσκοτόπια.

24 Εκβολικό τμήμα χειμάρρου Νεοχωρίου Τοπογραφικός χάρτης σε κλίμακα 1:5.000 της περιοχής έρευνας (χάρτης αναδασμού, 1976). Φυσιογνωμία της κοίτης του χειμάρρου Νεοχωρίου.

25 Η περιοχή εφαρμογής της έρευνας (προτεινόμενη θέση δημιουργίας τεχν. Υγροτόπου), καταλαμβάνει έκταση, ίση με: κατά μήκος της κοίτης του χειμάρρου: 100 m. κατά πλάτος της κοίτης του χειμάρρου: 140 m. τοποθετείται μεταξύ των ισοϋψών: 794 m (άνω σημείο) και 786 m (κάτω σημείο) Αεροφωτογραφία της θέσης διερεύνησης για τη δημιουργία του τεχνητού υγρότοπου (Γ.Υ.Σ., 1987).

26 Η θέση που προτείνεται για τη δημιουργία τεχνητού υγροτόπου. Το εκβολικό τμήμα του χειμάρρου Νεοχωρίου

27 Η επιλογή του κατάλληλου ρεύματος για τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας, στηρίχθηκε στα παρακάτω κριτήρια: - Η μικρή σχετικά έκταση της υδρολογικής λεκάνης, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να μελετηθεί καλύτερα, δεδομένου του πιλοτικού χαρακτήρα της ενέργειας. - Οι μικρές παροχές και οι περίοδοι ξηρασίας που παρουσιάζει: εάν το «μοντέλο» που προτείνεται μπορεί να εφαρμοστεί σε δυσμενείς συνθήκες υδρολογικής δίαιτας, τότε μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού. - Το μικρό μέγεθος ρεύματος, έτσι ώστε σε πιθανή μελλοντική εφαρμογή να διατηρείται ο πιλοτικός χαρακτήρας (μικρής έκτασης παρέμβαση). Παράλληλα, ο πιλοτικός χαρακτήρας της ενέργειας σε περίπτωση μελλοντικής εφαρμογής - αποτρέπει τον κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης, όπως θα ήταν πιθανό σε ένα μεγάλης κλίμακας έργο. - Η παρουσία σχετικής ρύπανσης στο νερό (σχετικά αυξημένης σε σχέση με τους υπόλοιπους χειμαρροπόταμους): εάν το προτεινόμενο μοντέλο κατασκευής τεχνητού υγρότοπου, μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας των νερών στο συγκεκριμένο ρεύμα, τότε μπορεί να εφαρμοστεί και για άλλα ρεύματα. - Η απουσία της ύπαρξης ιχθυοπανίδας, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης - σε περίπτωση μελλοντικής κατασκευής του υπό μελέτη τεχνητού υγρότοπου δυσμενών επιπτώσεων στο βιολογικό κύκλο των ιχθύων (ανάδρομη κίνηση, καταστροφή ενδιαιτήματος, κ.λ.π.). - Είναι ο πλησιέστερος χείμαρρος στον πειραματικό τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου.

28 Αποτελέσματα έρευνας

29 Δημιουργία πειραματικού τεχνητού υγρότοπου (στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου) Εμπειρική παρατήρηση υγροτόπων ευρύτερης περιοχής Βιβλιογραφική προσέγγιση δημιουργούμενης βιοκοινωνίας υγροτόπου Σχεδιασμός υγροτόπου & υγροτοπικών λειτουργιών τεχνητού υγροτόπου (διαστάσεις, τύπος ενδιαιτήματος, είδη χλωρίδας & πανίδας) Τα βήματα δημιουργίας του τεχνητού υγρότοπου στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου Τεχνική κατασκευή πειραματικού υγροτόπου Συλλογή και εγκατάσταση υδρόβιων ειδών (χλωρίδα, πανίδα) Παρακολούθηση εξέλιξης υγροτόπου (ενδιαίτημα, είδη, ποιότητα νερού) Βελτιώσεις & διαχειριστικές ενέργειες

30 Εμπειρική παρατήρηση μικρών υγροτόπων ευρύτερης περιοχής Υγρότοπος δάσους Κατούνας (Ν. Τρικάλων): Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου m, σε μικρό ξέφωτο μικτού δάσους ελάτης / οξιάς, πλησίον του δημοτικού διαμερίσματος Στουρναρέικων, Ν. Τρικάλων και σε σημείο όπου το ανάγλυφο του εδάφους είναι ομαλό, επιτρέποντας την ύπαρξη μικρής υδατοσυλλογής. Ο υγρότοπος έχει έκταση περίπου 1 στρέμμα, ενώ το μέσο βάθος του νερού είναι μόλις 0,5 m.

31 Εμπειρική παρατήρηση μικρών υγροτόπων ευρύτερης περιοχής Υγρότοπος Λωξάδας: Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 150 m, στις παρυφές της οροσειράς των Αγράφων, σε μικρό κλειστό λεκανοπέδιο, πλησίον του δημοτικού διαμερίσματος Λωξάδας (Ν. Καρδίτσας). Το ανάγλυφο του εδάφους επιτρέπει την ύπαρξη μιας κύριας υδατοσυλλογής στο χαμηλότερο τμήμα του υγρότοπου και 2-3 μικρότερων σε θέσεις ανάντη αυτής, όπου η διαμόρφωση του εδάφους παρουσιάζει κλιμάκωση (πεζούλες). Η μεγαλύτερη νεροσυλλογή έχει έκταση 1 στρέμμα, μέγιστο βάθος 0,7 m ενώ το μέσο βάθος της κυμαίνεται στα 0,3 0,4 m.

32 Εμπειρική παρατήρηση μικρών υγροτόπων ευρύτερης περιοχής Αναρρυθμιστική λίμνη Καρδίτσας: Πρόκειται για τεχνητό υγροτοπικό σύστημα το οποίο κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με το φράγμα της λίμνης Ν. πλαστήρα με σκοπό τη λειτουργία της ως δεξαμενή καθίζησης του νερού ύδρευσης. Τροφοδοτείται με νερό από τη λίμνη Πλαστήρα. Εξαιτίας της χρήσης του νερού της (ύδρευση, άρδευση), παρουσιάζει υψηλό βαθμό ανανέωσης του νερού, παρόμοιο με τον σχεδιαζόμενο τεχνητό υγρότοπο.

33 Εγκατάσταση του τεχνητού υγρότοπου στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου Εγκαταστάθηκε σύστημα τριών μικρών τεχνητών υγροτόπων (Ιούνιος 1999). Ο υγρότοπος διατηρείται έως σήμερα. Διαστασιολόγηση λεκανών: - σχήμα: κυκλικό - μέγιστο βάθος: 1,2 m - μέση διάμετρος: 10,5 m - κλίση πρανών: % τεχνητή λίμνη 1 2 m 5 m Διαστάσεις και σχετική διάταξη των τεχνητών λιμνών τεχνητή λίμνη 2 2 m τεχνητή λίμνη 3

34 Εργασίες κατασκευής του τεχνητού υγρότοπου στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου.

35 Θέση συλλογής (έλος Μεταμόρφωσης, Ν. Καρδίτσας) υδρόβιων φυτών για τον εμπλουτισμό του τεχνητού υγρότοπου στο Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου.

36 Ο τεχνητός υγρότοπος κατά τη φάση έναρξης της λειτουργίας του (Ιούνιος 1999). Ο πειραματικός τεχνητός υγρότοπος (Βοτ. Κήπος) κατά τη φάση δημιουργίας του (Απρίλιος 1999).

37 Ο τεχνητός υγρότοπος μετά την εγκατάσταση των πρώτων υδρόβιων φυτών (Ιούνιος 1999). Ο τεχνητός υγρότοπος κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του (Οκτώβριος 1999).

38 Τα κυριότερα φυτικά είδη που συλλέχθηκαν σε διάφορες υγροτοπικές θέσεις του νομού Καρδίτσας και μεταφέρθηκαν ή εγκαταστάθηκαν φυσικά στους τεχνητούς υγρότοπους, ήταν: - Typha sp. (ψαθί) - Phragmites australis (καλάμι) - Arundo donax (καλάμι) - Sparganium sp. (σπαργάνιο) - Cyperus sp. (κύπερη) - Iris pseudacorus (ίριδα των βάλτων) - Myriophyllum sp. (μυριόφυλλο) - Keratophyllum sp. (κερατόφυλλο) - Lonicera sp. - Lythrum salicaria - Saggitaria sp. (σαγγιτάρια) - Potamogeton sp. (ποταμογείτονας) - Chara vulgaris (χαρώδες) - Ranunculus sp. (νεραγκούλα) - Apium sp. (νεροσέλινο) - Lemna sp. (νεροφακή) - Juncus sp (βούρλο) - Lippia citriodora (λουίζα) - Salix sp. (ιτιά) - Populus alba (ασπρόλευκα) - Vitex agnus castus (λυγαριά) Εγκατάσταση υδρόβιων φυτών στον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου (Μάιος 2005).

39 Τα κυριότερα ζωικά είδη (σπονδυλωτών) που συλλέχθηκαν σε διάφορες υγροτοπικές θέσεις του νομού Καρδίτσας και μεταφέρθηκαν ή εγκαταστάθηκαν φυσικά στους τεχνητούς υγρότοπους, ήταν: - Gambussia affinis (κουνουπόψαρο) - Carassius auratus gibelio (πεταλούδα) - Carassius auratus (χρυσόψαρο αγοράστηκε) - Lepomis gibosus (ηλιόψαρο) - Emys orbicularis (βαλτοχελώνα) - Mayremys caspica (ποταμοχελώνα) - Triturus cristatus (τρίτωνας) - Salamandra salamandra (σαλαμάνδρα) - Natrix tesselata (νερόφιδο) - Rana balcanica (νεροβάτραχος) - Bufo bufo (φρύνος)

40 Γένη φυτοπλαγκτού που αναγνωρίσθηκαν στον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου: Tεχνητή Λίμνη 1 Tεχνητή Λίμνη 2 Tεχνητή Λίμνη 3 Anabaena Ankistrodesmus Botryococcus Closterium Cyanodictyon Dictyosphaerium Dinobryon Euglena Gleotila Kirchneriella Monoraphidium Mougeotia Oocystis Oscillatoria Pandorina Pediastrum Phacus Pleurotaenium Pseaudanabaena Scenedesmus Spondylosium Staurodesmus Synedra Ankistrodesmus Aphanocapsa Botryococcus Chroococcus Coelastrum Cosmarium Euglena Gleotila Kirchneriella Mougeotia Nephrocytium Nitzschia Nostoc Oocystis Oscillatoria Pandorina Pediastrum Planktonema Pseaudosphaerocystis Quadricoccus Radiocystis Scenedesmus Snowella Sphaerocystis Spondylosium Staurastrum Ankistrodesmus Botryococcus Cosmarium Dictyosphaerium Euglena Kirchneriella Mougeotia Oocystis Oscillatoria Pandorina Peridinium Phacus Scenedesmus Synedra Trachelomonas Επεξήγηση συμβόλων: : το γένος εμφανίζεται και στη λίμνη Ν. Πλαστήρα (σύγκριση με Μοντεσάντου, 1997).

41 Σύνθεση Ζωοπλαγκτού στις τεχνητές λίμνες του Βοτανικού Κήπου. Τεχνητή Λίμνη 1 Τροχόζωα (ROTIFERA) Anuraeiopsis sp. * Bdelloidea sp. +++ Euchlanis dilatata * Kellicottia longispina * Keratella cochlearis * Polyarthra sp. * Κλαδοκερωτά (CLADOCERA) Alona rectangula +++ Alona sp. +++ Chydorus sphaericus * Simocephalus vetulus +++ Κωπήποδα (COPEPODA) Thermocyclops sp. + Κωπηποδίτες ++ Nauplius +++ Τροχόζωα (ROTIFERA) Τεχνητή Λίμνη 2 Bdelloidea + Lecane sp. +++ Lecane bulla ++ Squatinella sp. Κλαδοκερωτά (CLADOCERA) Alona sp. +++ Alona rectangula +++ Chydorus sphaericus +++ Simocephalus vetulus + Ostracoda ++ Κωπήποδα (COPEPODA) Nauplius * κωπηποδίτες * Τεχνητή Λίμνη 3 Τροχόζωα (ROTIFERA) Anuraeiopsis sp. +++ Bdelloidea +++ Brachionus quadritentatus Mytilina mucronata * * Polyarthra sp. * Synchaeta sp. ++ Κλαδοκερωτά (CLADOCERA) Alona sp. * Alona rectangula * Κωπήποδα (COPEPODA) Nauplius sp. * Κωπηποδίτες + Macrocyclops sp. * Επεξήγηση συμβόλων: * : απλή παρουσία του γένους ή του είδους, + : μικρός πληθυσμός, ++ : μέτριος πληθυσμός, +++ : μεγάλος πληθυσμός. : το είδος ή το γένος εμφανίζεται και στη λίμνη Ν. Πλαστήρα (σύγκριση με Ζαρφτσιάν, 1997).

42 Σύνθεση βενθικών μακροασπονδύλων στις τεχνητές λίμνες του Βοτανικού Κήπου. Τεχνητή Λίμνη 1 Τάξη Isopoda Οικογένεια Asellidae +++ Τάξη Amphipoda Οικογένεια Gammaridae ++ Τάξη Gastropoda Οικογένεια Lymnaeidae Οικογένεια Planorbidae ++ + Υπεροικογένεια Hirudinea Οικογένεια Erpobdellidae + Τάξη Odonata Οικογένεια Coenagniidae Οικογένεια Libellulidae +++ * Τάξη Ephemeroptera Οικογένεια Baelidae + Τάξη Coleoptera Οικογένεια Dytiscidae ++ Τάξη Heteroptera Οικογένεια Gerridae + Τεχνητή Λίμνη 2 Τάξη Isopoda Οικογένεια Asellidae ++ Τάξη Odonata Οικογένεια Libellulidae + Τάξη Ephemeroptera Οικογένεια Caelidae * Τάξη Coleoptera Οικογένεια Curculionidae * Τάξη Diptera Οικογένεια Chironomidae ++ Τεχνητή Λίμνη 3 Τάξη Isopoda Οικογένεια Asellidae * Τάξη Gastropoda Οικογένεια Lymnaeidae Οικογένεια Physidae Τάξη Odonata Οικογένεια Coenagniidae Οικογένεια Libellulidae +++ * ++ * Τάξη Ephemeroptera Οικογένεια Caenidae +++ Τάξη Coleoptera Οικογένεια Dytiscidae * Τάξη Heteroptera Οικογένεια Mesoveliidae * Τάξη Diptera Οικογένεια Chironomidae 1 * Επεξήγηση συμβόλων: * : απλή παρουσία του γένους ή του είδους, + : μικρός πληθυσμός, ++ : μέτριος πληθυσμός, +++ : μεγάλος πληθυσμός. : η ταξινομική ομάδα εμφανίζεται και στη λίμνη Ν. Πλαστήρα (σύγκριση με Τσέκο κ.ά., 1987). : η ταξινομική ομάδα εμφανίζεται και στους χειμάρρους της υδρολογικής λεκάνης της λίμνης Ν. Πλαστήρα (σύγκριση με Λαζαρίδου κ.ά., 2001).

43 Τροφικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν στον πειραματικό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου Παραγωγοί (φωτοσυνθέτες) - φυτοπλαγκτό - υδρόβια μακρόφυτα Καταναλωτές α τάξης (βοσκοί) - μακροασπόνδυλα - ζωοπλαγκτό Καταναλωτές γ τάξης (θηρευτές) - ερπετά - πουλιά (σποραδικά) Καταναλωτές β τάξης (θηρευτές ή και βοσκοί) - ψάρια - αμφίβια

44 παροχή (m 3 /sec) Ετήσια Υδατοπαροχή του χειμάρρου Νεοχωρίου μέσες μηνιαίες παροχές ρεύματος Νεοχωρίου, περιόδου 09/05-08/06 Σεπτεμβρίου 2005 Οκτωβρίου 2005 Νοεμβρίου 2005 Μηνιαία παροχή: 4.458,24 m 3 Μηνιαία παροχή: 776,736 m 3 Μηνιαία παροχή: 1632,96 m 3 0,025 0,02 0,015 0,01 0,005 0 Σεπ-05 Οκτ-05 Νοε-05 Δεκ-05 Ιαν-06 Φεβ-06 Μαρ-06 Απρ-06 Μαϊ-06 Ιουν-06 Ιουλ-06 Αυγ-06 μήνες Δεκεμβρίου 2005 Ιανουαρίου 2006 Φεβρουαρίου 2006 Μαρτίου 2006 Απριλίου 2006 Μαΐου 2006 Ιουνίου 2006 Ιουλίου 2006 Μηνιαία παροχή: ,536 m 3 Μηνιαία παροχή: ,16 m 3 Μηνιαία παροχή: ,448 m 3 Μηνιαία παροχή: ,816 m 3 Μηνιαία παροχή: ,92 m 3 Μηνιαία παροχή: ,192 m 3 Μηνιαία παροχή: 1.581,12 m 3 Μηνιαία παροχή: 2.410,56 m 3 Μέσες μηνιαίες παροχές του ρεύματος Νεοχωρίου για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2005 Αυγούστου Αυγούστου 2006 Μηνιαία παροχή:

45 Παρακολούθηση ποιότητας νερών του πειραματικού τεχνητού υγρότοπου (Βοτ. Κήπου Νεοχωρίου) και του χειμάρρου Νεοχωρίου Διαγράμματα: Συγκριτική παρουσίαση της μεταβολής φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου, για την περίοδο: 12 / 07 / / 07 / Παράμετροι που μετρήθηκαν: ph, αγωγιμότητα (COND), θολερότητα (NTU), διαλυμένο οξυγόνο (DO), θερμοκρασία, ολικά διαλυμένα στερεά (TDS), δυναμικό οξειδοαναγωγής (ORP).

46 ph μεταβολή του ph στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου ph -Νεοχωρίου ph-βοτανικός Γραμμική (ph-βοτανικός) Γραμμική (ph -Νεοχωρίου) 0 12/7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/2006 χρόνος

47 αγωγιμότητα μεταβολή της αγωγιμότητας στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου 0,0800 0,0700 0,0600 COND (S/m) - Νεοχωρίου COND (S/m) - Βοτανικός Γραμμική (COND (S/m) - Νεοχωρίου) Γραμμική (COND (S/m) - Βοτανικός) 0,0500 0,0400 0,0300 0,0200 0,0100 0, /7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/2006 χρόνος

48 θολερότητα μεταβολή της θολερότητας στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου TURB(NTU) - Νεοχωρίου TURB(NTU) - Βοτανικός Γραμμική (TURB(NTU) - Νεοχωρίου) Γραμμική (TURB(NTU) - Βοτανικός) /7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/2006 χρόνος

49 διαλυμένο οξυγόνο μεταβολή του διαλυμένου οξυγόνου στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου DO(mg/L) - Νεοχωρίου DO(mg/L) - Βοτανικός Γραμμική (DO(mg/L) - Νεοχωρίου) Γραμμική (DO(mg/L) - Βοτανικός) /7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/2006 χρόνος

50 θερμοκρασία 30 μεταβολή της θερμοκρασίας στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου Temp - Νεοχωρίου Temp - Βοτανικός Γραμμική (Temp - Νεοχωρίου) Γραμμική (Temp - Βοτανικός) /7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/2006 χρόνος

51 διαλυμένα στερεά μεταβολή των ολικών διαλυμένων στερεών στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου 0,5 0,45 0,4 TDS(g/L) - Νεοχωρίου TDS(g/L) - Βοτανικός Γραμμική (TDS(g/L) - Νεοχωρίου) Γραμμική (TDS(g/L) - Βοτανικός) 0,35 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0, /7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/2006 χρόνος

52 δυναμικό οξειδοαναγωγής μεταβολή του δυναμικού οξειδοαναγωγής στο χείμαρρο Νεοχωρίου και τον τεχνητό υγρότοπο του Βοτανικού Κήπου Νεοχωρίου /7/ /7/2005 9/8/ /8/2005 6/9/ /9/2005 4/10/ /10/2005 1/11/ /11/ /11/ /12/ /12/ /1/ /1/2006 7/2/ /2/2006 7/3/ /3/2006 4/4/ /4/2006 2/5/ /5/ /5/ /6/ /6/ /7/ χρόνος ORP(mV) - Νεοχωρίου ORP(mV) - Βοτανικός Γραμμική (ORP(mV) - Βοτανικός) Γραμμική (ORP(mV) - Νεοχωρίου)

53 Ένα «μέτρο» για την εκτίμηση της καταλληλότητας του υγρότοπου για τη διαβίωση διαφόρων ομάδων οργανισμών, είναι η επιλογή ορισμένων ειδών ως «κλειδιά», δηλαδή η επιλογή των λιγότερο ανθεκτικών οργανισμών «που θα θέλαμε να επιβιώνουν στον υγρότοπο» και, εάν μπορούν αυτοί, τότε ο υγρότοπος μπορεί να φιλοξενήσει και πολλούς άλλους με την ίδια ή μικρότερη ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη ποιότητα νερού. Οργανισμοί όπως τα αμφίβια ή τα ερπετά είναι αρκετά ανθεκτικά και μπορούν να επιβιώνουν χωρίς προβλήματα ακόμα και σε σημαντικά υποβαθμισμένη ποιότητα νερού, οπότε δεν είναι κατάλληλοι να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθούν τα συμπεράσματα που ενδιαφέρουν. Οργανισμοί όπως τα ψάρια που είναι αρκετά πιο ευαίσθητοι από τους προηγούμενους, μπορούν να αποτελέσουν «δείκτες» γι αυτό το σκοπό. Λόγω των χαρακτηριστικών (έλος ή ρηχή λίμνη) του τεχνητού υγροτόπου που σχεδιάζεται, κρίνεται ότι κατάλληλη ομάδων ιχθύων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «κλειδιά», είναι αυτή της οικογένειας των κυπρινιδών.

54 Υδρολογικό ισοζύγιο υπολογισμός διαθέσιμου όγκου νερού της υπό κατάκλυση λεκάνης Η τελευταία μετρούμενη παροχή πριν το μηδενισμό της παροχής του ρεύματος (Ιούνιος 2006) η οποία γι αυτό το μήνα ισούται με 1.581,12 m3. Για λόγους περαιτέρω εξασφάλισης ικανοποιητικού όγκου νερού αυτή την περίοδο (αρχή περιόδου ξηρασίας), επιλέγεται η αξιοποίηση για το συγκεκριμένο σκοπό του μισού όγκου νερού από τον εν δυνάμει διαθέσιμο, οπότε: ΟΓΚΟΣ ΝΕΡΟΥ ΤΕΧΝ. ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ = ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ : 2 = 1.581,12 m3: 2 = 790,56 m3 Επομένως, προτείνεται να κατασκευαστεί στην υπό μελέτη περιοχή λιμνοδεξαμενή κατάλληλων διαστάσεων και συνολικής χωρητικότητας: 790,56 m3.

55 Περιγραφή του τεχνητού υγρότοπου Προτείνεται η υιοθέτηση μιας σειράς (συστήματος) δύο τουλάχιστον γειτονικών (και συνεχόμενων) υγροτόπων κατά μήκος της κύριας κοίτης του ρεύματος, με διαφορετικό κύριο διαχειριστικό στόχο για τον καθένα: Ο Υγρότοπος «Α» θα είναι κατασκευασμένος στην κοίτη του ρεύματος, σε θέση ψηλότερη από τη μέγιστη στάθμη της λίμνης. Ο Υγρότοπος «Β» θα είναι επίσης κατασκευασμένος στην κοίτη του ρεύματος, θα επικοινωνεί όμως με τα νερά της λίμνης κατά την περίοδο του μέγιστου πλημμυρισμού της. Παρατήρηση: ο αριθμός του παραπάνω συστήματος υγροτόπων θα μπορούσε να αυξηθεί (σε τρεις ή και περισσότερους) εφόσον εκτιμηθεί μελλοντικά ότι η κατάλληλη (διαθέσιμη) έκταση της περιοχής έρευνας επαρκεί γι αυτό το σκοπό.

56 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ «Α»: «η υποστήριξη της υγροτοπικής βιοποικιλότητας - εκτός των ιχθυοπληθυσμών». ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ «Β»: «η υποστήριξη της υγροτοπικής βιοποικιλότητας με έμφαση στην αναπαραγωγή των ιχθυοπληθυσμών».

57 Περιγραφή του τεχνητού υγρότοπου Φράγμα ανάσχεσης φερτών υλών υγρότοπος «Α» υγρότοπος «Β» Μοντέλο δημιουργίας συστήματος τεχνητών υγροτόπων στη ζώνη μεταβολής της στάθμης της λίμνης Ν. πλαστήρα (όπου: Υγρότοπος «Α»: κατασκευασμένος στην κοίτη του ρεύματος, ψηλότερα από τη μέγιστη στάθμη της λίμνης και Υγρότοπος «Β»: κατασκευασμένος στην κοίτη του ρεύματος, με επικοινωνία με τα νερά της λίμνης κατά την περίοδο του μέγιστου πλημμυρισμού της).

58

59 Ο υγρότοπος «Β» προτείνεται να δημιουργηθεί στη ζώνη του κατώτερου (υψομετρικά) ορίου της μέσης μέγιστης ετήσιας στάθμης πλημμυρισμού της λίμνης που δημιουργείται τους μήνες Απρίλιο Μάιο Ιούνιο (μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιείται και η ωοτοκία αρκετών ειδών ιχθύων που διαβιούν στη λίμνη Πλαστήρα). Ο μέσος όρος των μέγιστων ετήσιων τιμών στάθμης είναι: 787,27 m. Για την ελεύθερη επικοινωνία των νερών του υγρότοπου «Β» με τα νερά της λίμνης για την παραπάνω χρονική περίοδο, η στέψη του φράγματος δημιουργίας του υγρότοπου «Β», πρέπει να βρίσκεται περίπου 1,5 m κάτω από τη μέση κατώτερη στάθμη της λίμνης την ίδια περίοδο, δηλαδή σε υψόμετρο: 785,77 m. υγρότοπος «Β» Υψόμετρο στάθμης λίμνης: 787,27 m Υψόμετρο στέψης φράγματος: 785,77 m Υψόμετρο μέσης ετήσιας ανώτερης στάθμης (787,27 m) της λίμνης Ν. Πλαστήρα και προτεινόμενο υψόμετρο στέψης του φράγματος (785,77 m) για τη δημιουργία του παραλίμνιου τεχνητού υγρότοπου «Β».

60 Περιγραφή χαρακτηριστικών τεχνητού υγρότοπου «Α» Εποχική επικοινωνία με τη λίμνη Σχήμα υγρότοπου Προσανατολισμός του υγρότοπου σε σχέση με την κοίτη του χειμάρρου Μήκος φράγματος συγκράτησης νερού Ύψος φράγματος συγκράτησης νερού Υψόμετρο στέψης φράγματος συγκράτησης νερού υγρότοπου Υψόμετρο επιφάνειας νερού κατά την πληρότητα του υγρότοπου Διαστάσεις υγρότοπου ΟΧΙ - επιφάνεια: κυκλικού ή υποκυκλικού σχήματος - στερεοσκοπικά: «ανοιχτός» κώνος παρεμβάλλεται κατά μήκος της κοίτης του χειμάρρου 10 m 1,5 m 788,77 m 788,77 m κύκλος με ακτίνα 19,5 m Έκταση υδάτινης επιφάνειας υγρότοπου m 2 Μέγιστο βάθος υγρότοπου 2 m Κλίση πρανών υγρότοπου 10 % Συνολικός όγκος αποθηκευμένου νερού στον υγρότοπο 790,56 m 3 Έκταση υγρότοπου με βάθος 1 m 900 m 2 Έκταση υγρότοπου με βάθος 1 m 300 m 2 Μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης Μέση ταπείνωση στάθμης νερού από εξατμισοδιαπνοή κατά τους άνυδρους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) Μέση απώλεια νερού από εξατμισιδιαπνοή κατά τους άνυδρους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) Ετήσια διακύμανση στάθμης υγρότοπου Αναμενόμενος ρυθμός ελάχιστης μηνιαίας τροφοδοσίας υγρότοπου με νερό από την παροχή του χειμάρρου (εκτός των μηνών ξήρανσης του χειμάρρου) mm 341,06 mm 409,27 m 3 341,06 mm 1.581,12 m 3 /μήνα (παροχή μηνός Ιουνίου)

61 Περιγραφή χαρακτηριστικών τεχνητού υγρότοπου «Β» Εποχική επικοινωνία με τη λίμνη Σχήμα υγρότοπου Προσανατολισμός του υγρότοπου σε σχέση με την κοίτη του χειμάρρου Μήκος φράγματος συγκράτησης νερού Ύψος φράγματος συγκράτησης νερού Υψόμετρο στέψης φράγματος συγκράτησης νερού υγρότοπου Υψόμετρο επιφάνειας νερού κατά την πληρότητα του υγρότοπου (φάση πλημμυρισμού από λίμνη Ν. Πλαστήρα) Υψόμετρο επιφάνειας νερού κατά την υποχώρηση των νερών της λίμνης (διακοπή επικοινωνίας με τη λίμνη) Διαστάσεις υγρότοπου Έκταση υδάτινης επιφάνειας υγρότοπου κατά την υποχώρηση των νερών της λίμνης (διακοπή επικοινωνίας με τη λίμνη) Μέγιστο βάθος υγρότοπου κατά την περίοδο που δεν επικοινωνεί με τη λίμνη Πλαστήρα Μέγιστο βάθος υγρότοπου κατά την περίοδο επικοινωνίας με τη λίμνη Πλαστήρα ΝΑΙ - επιφάνεια: κυκλικού ή υποκυκλικού σχήματος - στερεοσκοπικά: «ανοιχτός» κώνος παρεμβάλλεται κατά μήκος της κοίτης του χειμάρρου 10 m 1,5 m 785,77 m 787,27 m 785,77 m κύκλος με ακτίνα 19,5 m m 2 2 m 3,5 m Κλίση πρανών υγρότοπου 10 % όγκος αποθηκευμένου νερού στον υγρότοπο, όταν η στάθμη βρίσκεται στη στέψη του φράγματος 790,56 m 3 Έκταση υγρότοπου με βάθος 1 m (κατά την περίοδο που δεν επικοινωνεί με τη λίμνη Πλαστήρα) 900 m 2 Έκταση υγρότοπου με βάθος 1 m (κατά την περίοδο που δεν επικοινωνεί με τη λίμνη Πλαστήρα) 300 m 2 Μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης Μέση ταπείνωση στάθμης νερού από εξατμισοδιαπνοή κατά τους άνυδρους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) Μέση απώλεια νερού από εξατμισιδιαπνοή κατά τους άνυδρους μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο) δεν υπολογίζεται το νερό από πλήρωση και εκκένωση από τη λίμνη και προς αυτή Ετήσια διακύμανση στάθμης υγρότοπου Αναμενόμενος ρυθμός ελάχιστης μηνιαίας τροφοδοσίας υγρότοπου με νερό από την παροχή του χειμάρρου (εκτός των μηνών ξήρανσης του χειμάρρου) 1227 mm 341,06 mm 409,27 m 3 1,5-2 m 1.581,12 m 3 /μήνα (παροχή μηνός Ιουνίου)

62 Απεικόνιση των παρυφών του υγρότοπου, με πρόβλεψη για διασφάλιση της ετερογένειας των ενδιαιτημάτων (Γκατζέλια κ.ά., 2001). Μορφή του τεχνητού υγρότοπου: απεικόνιση των παρυφών και των φυτικών διαπλάσεών του Σχηματική απεικόνιση της διαδοχής των φυτικών διαπλάσεων σε σχέση με την υγρασιακή διαβάθμιση του υγρότοπου (Γκατζέλια κ.ά., 2001).

63 Επέκταση του υγροτοπικού στοιχείου σε μικροθέσεις: Ένας αριθμός μικρών απομονωμένων νεροσυλλογών (επιφάνειας λίγων τετραγωνικών μέτρων και βάθους έως 1,5 m) στην παραλίμνια ζώνη μπορεί επίσης να δημιουργηθεί με απλή εκσκαφή σε θέσεις κοντά στο όριο του νερού για την ευνόηση της αναπαραγωγής των αμφιβίων. Οι νεροσυλλογές θα βρίσκονται εκατέρωθεν του κύριου σώματος των τεχνητών υγρότοπων και σε μερική επικοινωνία μαζί του, ώστε να αποτελούν «συμπλήρωμά» τους. Τα υλικά εκσκαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μικρών παράκτιων νησίδων (0,5 2 m πάνω από τη στάθμη των 785,77 m). Η σκοπιμότητα αυτών των νησίδων είναι η δημιουργία «εξεδρών» ως καταφυγίων για τα υδρόβια πουλιά. Διαμόρφωση νεροσυλλογών και νησίδων με εκσκαφή και επιχωμάτωση πρανούς (Payne, 1994).

64 Τα παραπάνω, συμπυκνώνονται στην παρακάτω σχηματική διάταξη:

65 Σύμφωνα με τα παραπάνω, φαίνεται να είναι εφικτή η δημιουργία ενός τύπου τεχνητού υγρότοπου στη ζώνη μεταβολής της στάθμης των νερών της λίμνης Ν. Πλαστήρα, ο οποίος, αν και τεχνητός, θα παρουσιάζει τα «επιθυμητά» οικολογικά χαρακτηριστικά (τύπος ενδιαιτήματος, σύνθεση ειδών χλωρίδας και πανίδας) και την «επιθυμητή» φυσικοχημική και οικολογική ποιότητα νερών και ο οποίος θα αποτελεί «πυρήνα» με σχετικά σταθερή στάθμη νερού, ώστε να μην καταστρέφεται η υγροτοπική βλάστηση και ζωή, όπως συμβαίνει στη λίμνη από την παλινδρόμηση των νερών της. Ο υγρότοπος που προτείνεται, κατατάσσεται στον τύπο: «μόνιμες λιμνούλες (ponds) γλυκού νερού (μικρότερες των 80 στρεμμάτων) και μόνιμα έλη γλυκού νερού με υπερυδατική βλάστηση, των οποίων ο πυθμένας αποτελείται από ανόργανα υλικά» και, εξαιτίας των ελωδών χαρακτηριστικών του, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα παραγωγικός και πλούσιος σε υγροτοπική βιοποικιλότητα.

66 Ευχαριστώ

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα

AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα AIG003 - Εκβολή ρύακα Αννίτσα Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Αννίτσα βρίσκεται περίπου 1,4 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά από τον οικισμό Άλωνες και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα

Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Λιµνοδεξαµενές & Μικρά Φράγµατα Φώτης Σ. Φωτόπουλος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MEng ΕΜΠ, ΜSc MIT Ειδικός συνεργάτης ΕΜΠ, & Επιλογή τύπου και θέσης έργου Εκτίµηση χρήσεων & αναγκών σε νερό Οικονοµοτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

AND011 - Έλος Καντούνι

AND011 - Έλος Καντούνι AND011 - Έλος Καντούνι Περιγραφή Το έλος Καντούνι βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά στο όριο του χωριού Κόρθι στην Άνδρο. Πρόκειται για υποβαθμισμένη εκβολή που τροφοδοτείται από έναν ρύακα σχεδόν μόνιμης

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα Ηµερίδα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου «ιερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης και προστασίας της ποιότητας της Λίµνης Πλαστήρα» Καρδίτσα 30 Μαρτίου 2002 Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα Ηµερίδα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου «ιερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης και προστασίας της ποιότητας της Λίµνης Πλαστήρα» Καρδίτσα 30 Μαρτίου 2002 Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα

«Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα Αποτελέσματα και προκλήσεις της Πράξης: «Βελτίωση της γνώσης σχετικά με τον καθορισμό της ελάχιστα απαιτούμενης στάθμης/παροχής υδάτινων σωμάτων» Πρόγραμμα «GR02 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών

THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών THA001 - Φραγμολίμνη Μαριών Περιγραφή Η Φραγμολίμνη Μαριών βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόμετρα βορειανατολικά του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Θάσου. Πρόκειται για ταμιευτήρα που προέκυψε με την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση της μεθοδολογίας επισκόπησης υδρόβιων μακροφύτων ως μέσου για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των ελληνικών λιμνών

Παρουσίαση της μεθοδολογίας επισκόπησης υδρόβιων μακροφύτων ως μέσου για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των ελληνικών λιμνών Παρουσίαση της μεθοδολογίας επισκόπησης υδρόβιων μακροφύτων ως μέσου για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των ελληνικών λιμνών Γιώργος Πουλής, Δημήτρης Ζέρβας, Βασιλική Τσιαούση e-mail: gpoulis@ekby.gr

Διαβάστε περισσότερα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα

AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα AND014 - Εκβολή όρμου Λεύκα Περιγραφή Η εκβολή του όρμου Λεύκα βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Αρνάς (ή Άρνη) στην Άνδρο. Πρόκειται για εκβολή ρύακα σχεδόν μόνιμης ροής, που τροφοδοτεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος

SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος SAM010 - Εκβολή Κερκητείου Ρέματος Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Κερκητείου ρέματος βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του νέου Καρλόβασι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Η εκβολή κρατά νερό όλο

Διαβάστε περισσότερα

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές)

AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) AND007 - Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) Περιγραφή Η εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά του οικισμού Στενιές Άνδρου. Πρόκειται για έναν σχετικά υποβαθμισμένο υγρότοπο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΨΗΛΗ ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΚΗ

ΥΨΗΛΗ ΚΑΛΗ ΜΕΤΡΙΑ ΕΛΛΙΠΗΣ ΚΑΚΗ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ HELECO ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΕΕ Σχεδιασμός και εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων νερών, σύμφωνα με τις Οδηγίες της Ε.Ε. Σπύρος Παπαγρηγορίου Μελετητής,

Διαβάστε περισσότερα

AND019 - Έλος Κρεμμύδες

AND019 - Έλος Κρεμμύδες AND019 - Έλος Κρεμμύδες Περιγραφή Το έλος Κρεμμύδες βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Κόρθι στην Άνδρο. Τροφοδοτείται από δύο ρύακες περιοδικής ροής και λόγω της απομόνωσής του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1. Τίτλος έργου/υπο-έργου: Διαχείριση Λυμάτων του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. (32.000.000,00, φορέας υλοποίησης: Δήμος Ιωαννιτών) Ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης και επέκταση ή εκσυγχρονισμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα.

Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Πρότυπα οικολογικής διαφοροποίησης των μυρμηγκιών (Υμενόπτερα: Formicidae) σε κερματισμένα ορεινά ενδιαιτήματα. Γεωργιάδης Χρήστος Λεγάκις Αναστάσιος Τομέας Ζωολογίας Θαλάσσιας Βιολογίας Τμήμα Βιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρ. Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης του. Δρ.

Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρ. Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης του. Δρ. Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρ. Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης του Δρ. Ηλίας Δημητρίου Υδρολογική λεκάνη ρέματος 1) Έκταση λεκάνης απορροής ρέματος Πικροδάφνης:

Διαβάστε περισσότερα

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος)

AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) AND008 - Εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) Περιγραφή Η εκβολή Ζόρκου (Μεγάλου Ρέματος) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βιτάλι στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Διημερίδα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη λίμνη Πλαστήρα Νεοχώρι Καρδίτσας 26-27 Ιανουαρίου 21 Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Λαζαρίδου Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνη

Μαρία Λαζαρίδου Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνη Μαρία Λαζαρίδου Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνη Παρακολούθηση Φυτοπλαγκτού Τοξικότητας Βιολογικής Προέλευσης ΟΜΙΚΡΟΝ Ε.Π.Ε. Στέργιος Διαμαντόπουλος Παρακολούθηση Ιχθυοπανίδας Σπύρος Γκέλης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1893. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 1893. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/06/2011 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ: 193 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 3//11 Προς: Σύλλογο Φίλων Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού του Υπόψη Δ.Σ. ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΜΑΡΤΙΟΥ- ΑΠΡΙΛΙΟΥ- 11 ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες)

AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) AND016 - Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Πλούσκα βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού Βιτάλι και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Άνδρου. Πρόκειται για εκβολή ποταμού

Διαβάστε περισσότερα

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND001 - Έλος Βιτάλι. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND001 - Έλος Βιτάλι Περιγραφή Το έλος Βιτάλι βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422343000 και όνομα "Έλος

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Στεφανίδης

Κωνσταντίνος Στεφανίδης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Διατριβή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Οικολογική

Διαβάστε περισσότερα

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1

MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 MIL016 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 1 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για μικρό λιμνίο που

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 7 η ΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Εαρινό

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 7 η ΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Εαρινό ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 03/12/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 7 η ΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Εαρινό 2010 2011 ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Στα φυσικά νερά διακρίνουμε δύο χωροεπικράτειες: 1. Την Πελαγική 2.

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση Ανδρέας Ευστρατιάδης, υποψήφιος διδάκτορας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών πόρων Ποσοτική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταµιευτήρα Πλαστήρα Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ «Οι Πυρκαγιές στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Νέστου» Υπεύθυνος Προγράμματος Επόπτευσης Φύλαξης ΕΠΑΜΑΘ Αλέξανδρος Χαντζάρας M.Sc. Περιβαλλοντολόγος Δέλτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2011-2012 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος και αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου, της πανίδας, της χλωρίδας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ύπαρξη και η επάρκειά του είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

ROD022 - Έλος Κατταβιάς

ROD022 - Έλος Κατταβιάς ROD022 - Έλος Κατταβιάς Περιγραφή Το έλος Κατταβιάς βρίσκεται νότια - νοτιοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στη Ρόδο. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους του Αιγαίου (Κατσαδωράκης

Διαβάστε περισσότερα

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου

SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου SAM009 - Εκβολή Ποτάμι Καρλοβάσου Περιγραφή Ο υγρότοπος της εκβολής Ποτάμι Καρλοβάσου, βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα βοριοδυτικά του οικισμού Λέκα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Σάμου. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 9 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Εαρινό

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 9 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Εαρινό ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 03/12/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 9 η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ Εαρινό 2010 2011 ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ 1 Ηαποκατάσταση υγροτόπων δεν έχει ένα γενικά αποδεκτό ορισμό: Με την ευρύτερη ερη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος. Υδρολογική μελέτη

Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος. Υδρολογική μελέτη Περιεχόμενα Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος Υδρολογική μελέτη Εισαγωγή 1 Γενικά χαρακτηριστικά 1 Παραγωγή ημερήσιων παροχών στη θέση Σμίξη 2 Καμπύλες διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ιαχείριση Υδατικών Οικοσυστηµάτων: Μεταβατικά ύδατα ρ. Παναγιώτης ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΗΣ /ντης Ερευνών Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Μεταβατικά ύδατα (transitional waters) σύµφωνα µε την Οδηγία Πλαίσιο για τα

Διαβάστε περισσότερα

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας

AND003 - Λίμνη Ατένη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία. Καθεστώτα προστασίας AND003 - Λίμνη Ατένη Περιγραφή Η λίμνη Ατένη βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά του ομώνυμου οικισμού στην Άνδρο. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422344000 και με το

Διαβάστε περισσότερα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα

Ταµιευτήρας Πλαστήρα Ταµιευτήρας Πλαστήρα Σύντοµο ιστορικό Ηλίµνη δηµιουργήθηκε µετηνκατασκευήτουφράγµατος Πλαστήρα στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η πλήρωση του ταµιευτήρα ξεκίνησε το 1959. Ο ποταµός στον οποίοκατασκευάστηκετοφράγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ. Ανασκόπηση. Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και. Διαχείριση στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας. το έτος 2012

ΕΚΘΕΣΗ. Ανασκόπηση. Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και. Διαχείριση στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας. το έτος 2012 ΕΚΘΕΣΗ Ανασκόπηση Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και Διαχείριση στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας το έτος 2012 Ιανουάριος 2013 Αυτή η αναφορά προορίζεται για χρήση στην 6 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού)

AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού) AIG001 - Εκβολή Μαραθώνα (Βιρού) Περιγραφή Η εκβολή Μαραθώνα (Βιρού ή «Λίμνη») βρίσκεται περίπου 1,6 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά από τον οικισμό Αιγηνίτισσα και υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αίγινας.

Διαβάστε περισσότερα

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου

SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου SAM002 - Έλος Μεσοκάμπου Περιγραφή Το έλος Μεσοκάμπου βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από το Παλαιόκαστρο, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412341000 και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων

Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνολογία Γεωφραγμάτων Φώτης Π. Μάρης Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος)

PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) PAR011 - Αλυκές Λάγκερη (Πλατιά Άμμος) Περιγραφή Ο υγρότοπος των Αλυκών Λάγγερη βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Νάουσας στην Πάρο. Πρόκειται για υγρότοπο που αποτελείται από δύο εποχιακά

Διαβάστε περισσότερα

SAM003 - Έλος Γλυφάδας

SAM003 - Έλος Γλυφάδας SAM003 - Έλος Γλυφάδας Περιγραφή Το έλος Γλυφάδας βρίσκεται βορειοανατολικά του Ηραίου, στην νοτιοδυτική πλευρά του αεροδρομίου Σάμου, στο Δήμο Σάμου. Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή με κωδικό GR412342000

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευτική Διευθέτηση

Προστατευτική Διευθέτηση Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προστατευτική Διευθέτηση Αποτροπή της απόθεσης

Διαβάστε περισσότερα

εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την

εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Αναγκαίες Μελέτες Υποβάθρου για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την Περιβαλλοντική Ευθύνη Σπύρος Παπαγρηγορίου, α αγρηγορ ου, Π.Μ. Μέλος ΜΕΠΑΑ/ ΤΕΕ 30 IOYNIOY 2010 Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Ευθύνης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΩΦΕΛΗ

ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΩΦΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΟΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ & ΩΦΕΛΗ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

«το νερό δεν αποτελεί ένα απλό εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά, είναι μια κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί...»

«το νερό δεν αποτελεί ένα απλό εμπορικό προϊόν όπως οποιοδήποτε άλλο, αλλά, είναι μια κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί...» Οικολογία Υδάτινων Οικοσυστημάτων ιερεύνηση των σχέσεων της οικολογικής ποιότητας των υδάτων και των υδρόβιων οργανισμών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ Οδηγία 2000/60 τουευρωπαϊκούκοινοβουλίουτης23ης

Διαβάστε περισσότερα

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου

THA002 - Βάλτα Ραχωνίου THA002 - Βάλτα Ραχωνίου Περιγραφή Η Βάλτα Ραχωνίου βρίσκεται περίπου 2,7 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά του οικισμού Πρίνος, στη Θάσο και περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους

Διαβάστε περισσότερα

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1

MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 MIL009 - Λίμνη ορυχείου Χονδρού Βουνού 1 Περιγραφή Οι λίμνες ορυχείων Χονδρού Βουνού βρίσκονται περίπου 7 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αδάμα στην περιοχή Κόμια στη Μήλο. Πρόκειται για λίμνες που δημιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Παρισόπουλος Γεώργιος. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Ph.D. Water Resources & Environmental Eng., I.C., U.K.

Δρ Παρισόπουλος Γεώργιος. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Ph.D. Water Resources & Environmental Eng., I.C., U.K. Δρ Παρισόπουλος Γεώργιος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Ph.D. Water Resources & Environmental Eng., I.C., U.K. Ανασκόπηση Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και Διαχείρισης στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας

Διαβάστε περισσότερα

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου

MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου MIL012 - Εκβολή ρύακα Σπυρίτου Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Σπυρίτου βρίσκεται στην παραλία Αμμουδαράκι ή Τριάδες, 5,5 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή

Διαβάστε περισσότερα

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία

AND002 - Έλος Άχλα. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία AND002 - Έλος Άχλα Περιγραφή Το έλος Άχλα βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια βορειοανατολικά του οικισμού Στενιές της Άνδρου. Έχει καταγραφεί ως υγρότοπος και από το ΕΚΒΥ με κωδικό GR422345000 και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι ένας εποχικός σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας και έδωσε το όνομα και στην παρακείμενη πόλη, το Παραλίμνι.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΕΛΜΑ. ΑΓΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΠΕΛΜΑ. ΑΓΙΑΣ 1. Προτεινόµενο έργο Το έργο αφορά την κατασκευή τριών ταµιευτήρων στην τοποθεσία Μπελµά του Όρους Όσσα. Ο συνολικός όγκος αποθήκευσης νερού θα είναι 7.200.000 µ3. Η συνολική υδάτινη επιφάνεια των ταµιευτήρων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑ. Αποτελεί υποσύνολο της επιστήμης της Θαλάσσιας Βιολογίας και της Ωκεανογραφίας.

ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑ. Αποτελεί υποσύνολο της επιστήμης της Θαλάσσιας Βιολογίας και της Ωκεανογραφίας. ΛΙΜΝΟΛΟΓΙΑ Η Λιμνολογία είναι μία σχετικά νέα επιστήμη: πρώτη αναφορά το 1895 από τον Ελβετό F. A. Forel στο βιβλίο του με τίτλο: Le Leman: Monographie limnologique. Αποτελεί υποσύνολο της επιστήμης της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα)

AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) AND018 - Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού Μακρομάνταλο στην Άνδρο. Πρόκειται για

Διαβάστε περισσότερα

AND012 - Έλος Βόρη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία

AND012 - Έλος Βόρη. Περιγραφή. Γεωγραφικά στοιχεία. Θεμελιώδη στοιχεία AND012 - Έλος Βόρη Περιγραφή Το έλος Βόρη βρίσκεται περίπου 4,5 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του οικισμού Βουρκωτή στην Άνδρο. Ο υγρότοπος περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς για τους υγρότοπους

Διαβάστε περισσότερα

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή)

SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) SAT010 - Λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) Περιγραφή H λιμνοθάλασσα Κουφκή (η Κουφκή) βρίσκεται περίπου 2 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού Καμαριώτισσα στη Σαμοθράκη. Περιλαμβάνεται στην απογραφή του WWF Ελλάς

Διαβάστε περισσότερα

MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2

MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 MIL017 - Λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 Περιγραφή Η λίμνη ορυχείων Μπροστινής Σπηλιάς 2 βρίσκεται περίπου 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για λιμνίο που δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

MIL007 - Αλμυρό λιμνίο Αδάμα

MIL007 - Αλμυρό λιμνίο Αδάμα MIL007 - Αλμυρό λιμνίο Αδάμα Περιγραφή Το αλμυρό λιμνίο Αδάμα βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του ομώνυμου οικισμού στη Μήλο. Πρόκειται για εποχιακό αλμυρό λιμνίο σε άμεση αλληλεπίδραση με τη

Διαβάστε περισσότερα

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου

SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου SAT013 - Εκβολή Ξηροποτάμου Περιγραφή Η εκβολή Ξηροποτάμου βρίσκεται περίπου 5,4 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά από τον οικισμό της Σαμοθράκης. Πρόκειται για έναν εποχικό ρύακα που δέχεται νερό από μια

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Λειτουργίες και αξίες των υγροτόπω. Εαρινό

Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Λειτουργίες και αξίες των υγροτόπω. Εαρινό ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η και αξίες των υγροτόπω 03/12/10 Εαρινό 2010 2011 Εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων Ρόλο παίζουν οι φυσικές ιδιότητες του εδάφους και του γεωλογικού

Διαβάστε περισσότερα

Eκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου πριν και μετά από πυρκαγιά

Eκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου πριν και μετά από πυρκαγιά Eκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου πριν και μετά από πυρκαγιά Υπηρεσίες και προϊόντα υποστήριξης προληπτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και πλημμυρών μετά την πυρκαγιά 3 ο Συμμετοχικό Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ Καθηγητής Βασίλειος A. Τσιχριντζής Διευθυντής, Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να)

IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να) IKA001 - Εκβολή ποταμού Χάλαρη (Να) Περιγραφή Η εκβολή του ποταμού Χάλαρη (Να) βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά του Αρμενιστή, στην Ικαρία. Ο ποταμός έχει μόνιμη ροή (μικρή κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ. Αν. Καθηγητης Μ.Δασενακης. Δρ Θ.Καστριτης Ε.Ρουσελάκη

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ. Αν. Καθηγητης Μ.Δασενακης. Δρ Θ.Καστριτης Ε.Ρουσελάκη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΑΛΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ Αν. Καθηγητης Μ.Δασενακης Δρ Θ.Καστριτης Ε.Ρουσελάκη Φ.Σάλτα Κύκλος αζώτου Κύκλος φωσφόρου Kύκλος πυριτίου

Διαβάστε περισσότερα

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη

25/11/2010. Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό Παρόχθια ζώνη ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 29/10/10 Κ. Ποϊραζίδης Εισήγηση 4 η Παρόχθιες Ζώνες στην Ελλάδα Χειμερινό 2010 2011 Παρόχθια ζώνη Σε κάθε ποταμό υπάρχει παρόχθια ζώνη Μια πολύπλοκη και ευαίσθητη περιοχή που συνδέει

Διαβάστε περισσότερα

Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές

Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές Οι λίμνες στις τέσσερις εποχές Λίμνη Κερκίνη Το πρόβλημα της λίμνης Κερκίνης εντοπίζεται στο νερό, στη διαχείριση του νερού. Η μεγάλη διακύμανση της στάθμης του νερού επηρεάζει διάφορα σπάνια είδη που

Διαβάστε περισσότερα

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου

SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου SAT001 - Εκβολή ποταμού Βάτου Περιγραφή Η εκβολή του χειμάρρου Βάτου δεν είναι προσβάσιμη με δρόμο από τη στεριά. Προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 17 χλμ. μακριά από το λιμάνι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: ΒΙΟΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Εαρινό 2013-2014 03/12/10 Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝ II, KOYΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κωδικός Αριθμός Κουπονιού:

ΕΠΑΝ II, KOYΠΟΝΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κωδικός Αριθμός Κουπονιού: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ, ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΙ ΩΝ ΠΑΝΙ ΑΣ Α. Λεγάκις Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστηµίου Αθηνών Η παρακολούθηση των ειδών της πανίδας µιας προστατευόµενης περιοχής είναι µια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία γιατί ο αριθµός

Διαβάστε περισσότερα

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο)

Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο. Αιγαίο) Η οδηγία για τα νερά κολύμβησης και η επίδραση της μυδοκαλλιέργειας στην ποιότητα νερών του Θερμαϊκού κόλπου (Βόρειο Αιγαίο) Δρ. Σοφία Γαληνού-Μητσούδη Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ «Διερεύνηση αξιοποίησης νερού ομβρίων για δασοπυρόσβεση στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης Σεϊχ Σου» Εισηγητές: Σαμαράς

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

2ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2ο ΕΠΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT 2014-15 ΘΕΜΑ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ Κατανομή του νερού στη φύση Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους»

Παρουσίαση των. Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. που λειτουργούν στον. Βοτανικό Κήπο. «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Παρουσίαση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» Πρόγραμμα 1 ο Βλάβες και Αποκατάσταση Φυσικού περιβάλλοντος Στόχοι του προγράμματος:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης της λ. Κάρλας- Προτάσεις διαχείρισης.

Αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης της λ. Κάρλας- Προτάσεις διαχείρισης. Φορέας Διαχείρισης ΠΠ Κάρλας-Μαυροβουνίου- Κεφαλοβρύσου- Βελεστίνου. Αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης της λ. Κάρλας- Προτάσεις διαχείρισης. Ιφ. Κάγκαλου Οδηγία 2000/60 «Επίτευξη καλής οικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της μεταβολής των τιμών μετεωρολογικών παραμέτρων σε δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα

Εκτίμηση της μεταβολής των τιμών μετεωρολογικών παραμέτρων σε δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα Εκτίμηση της μεταβολής των τιμών μετεωρολογικών παραμέτρων σε δασικά οικοσυστήματα στην Ελλάδα Δ. Παπαδήμος ΕΚΒΥ καθ. Δ. Παπαμιχαήλ - ΑΠΘ 8- Νοεμβρίου 204, Θεσσαλονίκη Περιοχές Μελέτης 4 πιλοτικές περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επιμέλεια παρουσίασης: Ιωάννα Υφαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης και Γραφείου Τύπου

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επιμέλεια παρουσίασης: Ιωάννα Υφαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης και Γραφείου Τύπου Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Επιμέλεια παρουσίασης: Ιωάννα Υφαντίδου Υπεύθυνη Τμήματος Ενημέρωσης και Γραφείου Τύπου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο υγροβιότοπος των λιμνών Κορώνειας Βόλβης, είναι ένας από τους σημαντικότερους

Διαβάστε περισσότερα

KRI148 - Εκβολή ρύακα Πλατύ

KRI148 - Εκβολή ρύακα Πλατύ KRI148 - Εκβολή ρύακα Πλατύ Περιγραφή Η εκβολή του ρύακα Πλατύ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ανατολικά από την Αγία Γαλήνη, στο Δήμο Αγίου Βασιλείου. Ο ρύακας δέχεται τα νερά από ένα σχετικά μεγάλο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 ΚΑΙ LIFE+ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ 369 370 371 ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Υ Α Δ Τ Α ΙΝΑ ΟΙΚ ΙΝΑ ΟΙΚ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ Α Κ Ποϊραζ Ποϊραζ δης Χειμερινό

Υ Α Δ Τ Α ΙΝΑ ΟΙΚ ΙΝΑ ΟΙΚ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ Α Κ Ποϊραζ Ποϊραζ δης Χειμερινό Κ. Ποϊραζίδης Χειμερινό 2010 2011 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΥΛΗΣ Ενότητα 1: Εισαγωγή στους υγροτόπους 1.1. Λίμνες 1.2. Έλη 1.3. Υφάλμυρα νερά 1.4. Τρεχούμενα νερά Ενότητα 2: ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου

MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου MIL019 - Εποχικό αλμυρό λιμνίο όρμου Αγ. Δημητρίου Περιγραφή Το εποχιακό αλμυρό λιμνίο Αγ. Δημητρίου βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 2,3 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Ασκήσεις) Παράδειγμα 1.1 (σελ. 16) Βροχόπτωση έντασης 5 mm/h, έπεσε σε λεκάνη απορροής έκτασης 4 km 2 για 6 ώρες. Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ Υδατικά οικοσυστήματα Στη βιόσφαιρα υπάρχουν δύο είδη οικοσυστημάτων: τα υδάτινα και τα χερσαία. Tα υδάτινα οικοσυστήματα διαχωρίζονται ανάλογα με την αλατότητα του νερού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια

MIL006 - Εκβολή Αγκάθια MIL006 - Εκβολή Αγκάθια Περιγραφή Η εκβολή στα Αγκάθια βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, 4,4 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά του οικισμού Εμπορειός στη Μήλο. Πρόκειται για εκβολή χειμάρρου σε άμεση αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Εισαγωγή Eαρινό 2013-2014 Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις)

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3 Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (2 Ο κεφάλαιο) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ημιτελείς προτάσεις Α1 έως Α5 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΔΡΟΜΕΝΤΩΡ» Συντονιστής: Καθ. Αθανάσιος Λουκάς Επιστ. Υπεύθυνος: Αναπλ. Καθ. Νικήτας Μυλόπουλος Δρ. Λάμπρος Βασιλειάδης Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων, Πεδίον Άρεως,

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr Προστατεύει το υδάτινο περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Το ΕΠΠΕΡΑΑ προστατεύει το Υδάτινο περιβάλλον βελτιώνει την Ποιότητα της Ζωής μας Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΚΟ Α.Ε. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΜΕΤΑΛΕΙΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ.Α.Β.Ε.)

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΚΟ Α.Ε. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΜΕΤΑΛΕΙΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ.Α.Β.Ε.) ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΚΟ Α.Ε. ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΜΕΤΑΛΕΙΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ.Α.Β.Ε.) Εισηγητής: Γκίνης Ιωάννης, Δ/ντής Μελετών ΑΝΚΟ Α.Ε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΜΑΒΕ Βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα