Η συμβολή της νοσηλευτικής στη μετεγχειρητική αναλγησία ουρολογικών ασθενών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η συμβολή της νοσηλευτικής στη μετεγχειρητική αναλγησία ουρολογικών ασθενών"

Transcript

1 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ» ΕΠΙΣΤ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΔΑΜΙΓΟΣ, ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Η συμβολή της νοσηλευτικής στη μετεγχειρητική αναλγησία ουρολογικών ασθενών Σπουδάστρια: Δρούβη Αντιγόνη, Νοσηλεύτρια (Α.Μ. 5) Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Γκούβα Μαίρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Ηπείρου Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης: Δαμίγος Δημήτριος, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ευαγγέλου Άγγελος, Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Καλφακάκου Βασιλική, Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιωάννινα, 2006

2 Πίνακας Περιεχομένων Πρόλογος 3 Μέρος Ι 6 Ο πόνος 7 Ιστορική αναδρομή της διαχείρισης του πόνου 11 Ο μετεγχειρητικός πόνος 14 Φαρμακολογική αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου 17 Νοσηλευτικές Διεργασίες του Μετεγχειρητικού Πόνου 24 Μέρος Ι Ι Σκοπός και ερευνητικές υποθέσεις της μελέτης Υλικό και Μέθοδος Αποτελέσματα Συζήτηση Συμπεράσματα-Προτάσεις 55 Περίληψη 57 Summary in English 59 Παράρτημα 61 Βιβλιογραφία 63

3 Αφιερωμένη στην μνήμη του πατέρα μου με όλη μου την αγάπη και ευγνωμοσύνη σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ για όλα όσα μου πρόσφερε σε αυτή τη ζωή, δίνοντας το δικό του παράδειγμα για αγάπη και κατανόηση προς τους συνανθρώπους μου.

4 Πρόλογος Σήμερα, η πρόοδος στην νοσηλευτική επιστήμη προσφέρει μια πιο εμπεριστατωμένη γνώση και άποψη στο θέμα της διαχείρισης και αντιμετώπισης του πόνου. Ο πόνος αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία που ο καθένας μας θα την βιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής του και εάν αυτή είναι σύντομη και καλά ανεκτή θα είναι ευχής έργο. Για πολλούς ανθρώπους σήμερα δυστυχώς, αυτή η εμπειρία είναι βασανιστική, ειδικά όταν παρατείνεται μέσα στο χρόνο. Παρόλη την ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό από όλους τους επαγγελματίες υγείας και μη, δεν μπορούμε να μιλάμε μέχρι και σήμερα για αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ο μετεγχειρητικός πόνος και η ανεπαρκής αντιμετώπισή του παραμένει ακόμα ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας, αντιπροσωπεύοντας τις βαθιές κλινικές επιπτώσεις που επιβαρύνουν την μετεγχειρητική πορεία των ασθενών. Οι επεμβάσεις διακυστικής προστατεκτομής και ριζικής νεφρεκτομής στις οποίες υποβάλλονται οι ασθενείς, πονούν περισσότερο με αποτέλεσμα την άμεση ανάγκη αλλά και γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Οι νοσηλευτές που βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επαφή με τον άρρωστο χρησιμοποιούν την νοσηλευτική διεργασία και εφαρμόζουν την ολιστική προσέγγιση του αρρώστου για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η φαρμακολογική αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου αποτελεί την καλλίτερη μέθοδο διαχείρισης του προβλήματος, απασχολώντας τον νοσηλευτή περισσότερο από κάθε άλλη αιτία πόνου ειδικά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η καθημερινή μου επαφή με χειρουργημένους ασθενείς που έχουν την ανάγκη μιας επαρκούς αναλγησίας, η ιδιαιτερότητα της φύσης της επέμβασης, η σημαντικότητα της σωστής επιλογής οδού χορήγησης της φαρμακολογικής αναλγησίας και γενικότερα η σπουδαιότητα της απασχόλησης του νοσηλευτή γι αυτόν τον σκοπό, λειτούργησαν καταλυτικά για την επιλογή του θέματος της ερευνητικής μου εργασίας. Η δομή της εργασίας ακολουθεί μια λογική πορεία με το πρώτο μέρος να αναφέρεται γενικά στον πόνο δίνοντας μια ιστορική αναδρομή του θέματος, πληροφορίες γενικά για τον μετεγχειρητικό πόνο, την φαρμακευτική του αντιμετώπιση, καθώς και τις νοσηλευτικές διεργασίες που θα συμβάλουν στην διαχείρισή του.

5 Το δεύτερο μέρος αποτελεί το ερευνητικό κομμάτι, που πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Ι. «Γ.Χατζηκώστα» στην Ουρολογική κλινική την τελευταία πενταετία και αφορά 127 συνολικά ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις διακυστικής προστατεκτομής και ριζικής νεφρεκτομής, λόγω καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και καρκίνο του νεφρού αντίστοιχα Από αυτούς τους ασθενείς μερικοί έλαβαν μετεγχειρητική αναλγησία με ενδοφλέβιο μίγμα αναλγητικού συνεχούς έγχυσης (cocktail), μερικοί δεν το έλαβαν καθόλου και μερικοί έλαβαν επισκληρίδιο αναλγησία. Από αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες και υπο-ομάδες ανάλογα με το είδος αναλγησίας που έλαβαν ή που δεν έλαβαν, μελετήθηκε το ποσοστό της απασχόλησης του νοσηλευτή για πρόσθετη αναλγησία πέραν του καθορισμένου καθώς και η συσχέτιση του μίγματος αναλγητικού (cocktail) με την επισκληρίδιο αναλγησία με τις πρόσθετες κλήσεις του νοσηλευτή. Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου και με βοήθησαν κατά την διάρκεια διεξαγωγής αυτής της εργασίας. Τον κ. Δαμίγο Δημήτριο, Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικά Υπεύθυνο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Αντιμετώπιση του πόνου» για την ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετάσχω σε αυτό το πρόγραμμα όπου με τις βαθιές βιβλιογραφικές του γνώσεις και την πλούσια εμπειρία του, με βοήθησε να εμβαθύνω την γνώση και την εμπειρία μου για την συνέχιση της καριέρας μου στην Νοσηλευτική Επιστήμη. Την κ. Γκούβα Μαίρη, Επίκουρο Καθηγήτρια του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και επιβλέποντα της παρούσας διπλωματικής εργασίας, για την ιδιαίτερη εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την αμέριστη βοήθεια που μου έδωσε για την εκπόνηση αυτής της διπλωματικής εργασίας. Τον κ. Σταυρόπουλο Νικόλαο, Επίκουρο Καθηγητή και Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Ι. «Γ.Χατζηκώστα» με τον οποίο συνεργάζομαι αρκετά χρόνια, και μου έδωσε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω δεδομένα της κλινικής έχοντας πρόσβαση στο αρχείο των ασθενών, με βοήθησε σε κάθε βήμα αυτής της ερευνητικής μελέτης καθώς και για τις τόσες επιστημονικές του συμβουλές στα διάφορα ερωτήματά μου. Τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Τον κ. Καλογερά Δημήτριο, Ειδικευόμενο ιατρό της Ουρολογικής κλινικής, για την προθυμία που έδειξε να με βοηθήσει στην καταγραφή των δεδομένων στο στατιστικό πρόγραμμα.

6 Τον κ. Τσίμαρη Ιωάννη, Επικουρικό ιατρό της Ουρολογικής κλινικής και προσωπικό φίλο χρόνων για την πολύτιμη βοήθειά του στην αποσαφήνιση των στόχων, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής μελέτης και στην συγγραφή αυτών.

7 Μέρος Ι

8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο πόνος «Ο πόνος μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, ίσως να σημαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο» Ronald Melzack «Ο πόνος κάνει τον άνθρωπο στοχαστικό, ο στοχασμός κάνει τον άνθρωπο σοφό. Η σοφία κάνει την ζωή υποφερτή». Ο πόνος επιτελεί ωφέλιμο έργο στην ανθρώπινη ζωή. Ισχυροποιεί την προσωπικότητα, αφυπνίζει, καλλιεργεί και διαπαιδαγωγεί τον χαρακτήρα, παιδαγωγεί τα ήθη και χαλιναγωγεί τα πάθη, καθορίζει σαφέστερα το συνειδητό «εγώ» και επεκτείνει τα όρια της ύπαρξης (Καμπούρα, 1996). Πόνος ( < πένομαι =δουλεύω σκληρά, μοχθώ, κουράζομαι): κόπος, μόχθος, σωματικό ή ψυχικό άλγος. Ο πόνος είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού και το πιο πρώιμο στοιχείο της φύσης που έχει σχέση με την νοσηρότητα. Παρόλο που αποτελεί πανανθρώπινη εμπειρία, ένα συλλογικό μαρτύριο, είναι δύσκολο να καθοριστεί με σαφήνεια, επειδή στην αντίληψη του πόνου και στην απάντηση, που προκαλείται, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η προσωπικότητα του ατόμου και οι προηγούμενες εμπειρίες του ( Παπαδόπουλος και συν., 2004). Η κατανόηση της ορολογίας αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών που πονούν. Ο τελικός ορισμός του πόνου δόθηκε το 1979 από την Επιτροπή Ταξινόμησης της Διεθνούς Εταιρείας Μελέτης του Πόνου (ΙASP): «ως μία δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται με τους όρους μιας τέτοιας βλάβης» ( Παπαδόπουλος και συν., 2004). Ο κάθε άνθρωπος βιώνει τον πόνο με το δικό του τρόπο. Τα προσωπικά βιώματα του καθενός όπως και η ψυχολογική του κατάσταση επηρεάζουν την αντίληψη και αντίδραση στον πόνο.

9 Ο ιατροφιλόσοφος Albert Schweitzer χαρακτήρισε τον πόνο ως τον τρομερότερο δυνάστη της ανθρωπότητας, χειρότερο και από το θάνατο. Η διεθνής Ένωση Μελέτης του Πόνου (ΙΑSP) το 1987, σε άρθρο σύνταξης του περιοδικού της «Pain», κατέταξε στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα κάθε ανθρώπου που πονάει να αναζητήσει ανακούφιση από τον πόνο του. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Πόνου, Τμημάτων της IASP (efic) με διακήρυξή της χαρακτήρισε τον χρόνιο πόνο ως μία σοβαρή νόσο αυτή καθαυτή και ένα σημαντικό πρόβλημα φροντίδας υγείας. Πιστεύει ότι «κανείς δεν πρέπει να υποφέρει σιωπηλά» (Ελληνική Εταιρία Πόνου, 2004). Ο πόνος αναγνωρίζεται ως οικουμενική επείγουσα έκτακτη ανάγκη και παραμένει μία από τις πλέον οδυνηρές και ταπεινωτικές παραμέτρους της εμπειρίας των ασθενών. Ανεξάρτητα από τα αίτια που τον προκαλούν επιδρά στον τρόπο ζωής, στην κινητικότητα, στον ύπνο και επηρεάζει την όλη ποιότητα ζωής ασθενών καθώς και του οικογενειακού περιβάλλοντος (Ferrel, 1995). Είναι οικουμενικά αποδεκτό ότι ο πόνος αποτελεί μία πολυδιάστατη βιοψυχοκοινωνική διεργασία πλήρως γνωστή μόνο στο άτομο που τη βιώνει και αντιμετώπισή του είναι μια πολύπλευρη πρόκληση η οποία απαιτεί συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας σε οργανωμένα κέντρα (Πατηράκη και συν., 2002). Ο πόνος είναι η δοκιμασία της αποδιαφοροποίησης : κινητοποιεί την αρχή της Νιρβάνα, της μείωσης των εντάσεων και των διαφορών σε μηδενικό επίπεδο: είναι προτιμότερο να πεθάνει κανείς παρά να συνεχίσει να υποφέρει (Ανζιέ, 2003). Η συνεχόμενη αύξηση της πληροφόρησης σχετικά με τον πόνο καθώς και αποτελέσματα διαφόρων μελετών θεραπείας του πόνου έχουν ως αποτέλεσμα την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αλλά και του ευρύ κοινού, ότι το κρισιμότερο και σημαντικότερο θέμα όπως αυτό της αντιμετώπισης του πόνου πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά. Γιατί ο μη ανακουφιζόμενος πόνος έχει συσχετισθεί με δυσάρεστες και ανεπιθύμητες εκβάσεις όπως καθυστερήσεις σε αποθεραπεία καθώς και εμφάνιση χρόνιων καταστάσεων, περιορισμού της δυνατότητας του ανθρώπου να εργαστεί, να διασκεδάσει ή ακόμη και να αυτοεξυπηρετηθεί. Έτσι αυτό που ξεκινά ως ιατρικό πρόβλημα συχνά εξελίσσεται σε ένα πρόβλημα που «πνίγει» τον πάσχοντα αλλά και τους γύρω του. Για το λόγο αυτό ο πόνος παραμένει σταθερά μεταξύ των πρώτων (Πατηράκη, 2000). Ο πόνος είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους το σώμα επικοινωνεί με τον εγκέφαλο. Οι οδυνηροί ερεθισμοί σε οποιοδήποτε σημείο του

10 σώματος μεταφέρονται δια μέσου των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και από εκεί στον εγκέφαλο ο οποίος αναγνωρίζει την αίσθηση του πόνου. Για παράδειγμα όταν το χέρι αγγίξει μια ζεστή επιφάνεια ή όταν ένα αιχμηρό αντικείμενο αρχίζει και δημιουργεί ένα κόψιμο, τότε ο οξύς πόνος δίνει το μήνυμα άμεσα για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη. Οι υποδοχείς που αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα του πόνου είναι διάσπαρτοι παντού στο σώμα. Τα νευρικά δίκτυα που είναι συνδεδεμένα με τους υποδοχείς του πόνου είναι διαφορετικών τύπων. Εξαρτώνται από την περιοχή από την οποία αρχίζει ο πόνος και από την απόσταση που χωρίζει τον υποδοχέα με τον εγκέφαλο (Kingdom et al., 2002). Ο πόνος όπως προκύπτει από τον ορισμό του, αποτελείται από δύο συνιστώσες, την αισθητική και τη συναισθηματική γιαυτό και κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση κάθε συνιστώσας. Στον οξύ πόνο προέχει η αισθητική συνιστώσα ενώ στον χρόνιο η συναισθηματική (Παπαδόπουλος και συν., 2004). Ο οξύς πόνος έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Συνήθως αρχίζει ξαφνικά και η ιστική βλάβη που τον προκαλεί είναι αναστρέψιμη Η πηγή του εντοπίζεται ευκολότερα Δεν διαρκεί για πολύ χρόνο Η αντιμετώπισή του με αναλγητικά είναι αποτελεσματική Ο χρόνιος πόνος χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα: Έχει μια πολύ μεγαλύτερη χρονική διάρκεια Διαρκεί από ένα μήνα μέχρι πολλά χρόνια Μπορεί διαχρονικά να αυξομειώνεται ή ακόμη να παραμένει σταθερός Συνήθως είναι παθολογικός Η αντιμετώπισή του είναι εξαιρετικά δύσκολη Η διάγνωση του πόνου έχει βασικά δύο στόχους: Να ανακαλύψει την αιτία που τον προκαλεί και να αξιολογήσει την έντασή του γιαυτό και η διάγνωσή του πόνου είναι μια δύσκολη υπόθεση.

11 Για τη θεραπεία είναι σημαντικό ο θεράπων να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τον πόνο και ανάλογα να αρχίσει την ειδική θεραπεία αντιμετωπίζοντας την αιτία που τον προκαλεί και χορηγώντας την κατάλληλη αγωγή φαρμακευτική ή μη φαρμακευτική ή συνδυασμό και των δύο (Βαδαλούκα., 1999).

12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ιστορική αναδρομή της διαχείρισης του πόνου Σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή οι αρχέγονες ρίζες του ανθρώπινου πόνου αντηχούν στην κραυγή του νεογνού, ένδειξη της πρώτης τραυματικής εμπειρίας κατά τη μετάβαση από την αμνιωτική στην έμβια ζωή. Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη διατρέχει την πορεία της από τον λίκνο στον θάνατο στενά συνυφασμένη με την διεισδυτική παρουσία του πόνου. Ο Τodd (1985) αναφέρει: «Χωρίς αυτόν η ζωή θα ήταν μία ισοπεδωτική αυταρέσκεια και το ανθρώπινο γένος δεν θα είχε επιβιώσει» (Πατηράκη, 2000). Από τη λίθινη εποχή αναζητούνται τρόποι ερμηνείας και αντιμετώπισης του. Το πανάρχαιο αυτό βιολογικό φαινόμενο αναγνωρίζεται από τις μυθολογίες όλων των αρχαίων λαών σαν ένας από τους αρχαιότερους εχθρούς του ανθρώπου. Από την ελληνική μυθολογία και την ομηρική περίοδο ως τους βυζαντινούς χρόνους, από την εποχή του Μεσαίωνα, του 18 ου αιώνα έως και τον 21 ο αιώνα, ο πόνος παραμένει ένα αίνιγμα που δεν έχει απαντηθεί, ένα μυστήριο που η ανθρώπινη λογική δεν κατάφερε πλήρως να ερμηνεύσει (Πατηράκη, 2000). Μετά την επαφή της αρχέγονης αντιμετώπισής του με μαγικά φίλτρα ή μαγικές επωδές έρχεται η ώρα των φυτικών φαρμάκων. Στο Penstao της Κίνας, τον πάπυρο του Ebers της Αιγύπτου και το Tchikitsa St.Hano της Ινδίας, μαζί με τα περιττώματα του κροκοδείλου ή το αίμα της σαύρας, φιγουράρουν ουσίες όπως το όπιο, η ινδική κάνναβης, ο υοσκίαμος και ο μανδραγόρας (Βαδαλούκα, 1999 Πατηράκη, 2000). Την Ομηρική περίοδο παρατηρείται μέγιστη ανάπτυξη της ανατομίας, της τραυματολογίας και της βιολογίας. Ως θεραπευτικά μέσα δεν χρησιμοποιούνται μαγικά μόνο επικλήσεις και εξορκισμοί αλλά δεξιοτεχνική ικανότητα με ήπια φάρμακα (βότανα) και χειρουργικές επεμβάσεις. Οι γυναίκες του Τρωικού πολέμου φροντίζουν και ανακουφίζουν τους τραυματισμένους Έλληνες πολεμιστές. Η Εκαμήδη πλένει με ζεστό νερό τον πληγωμένο από τον Πάρη ώμο του Μάχα και η

13 Ελένη στάζει φάρμακο στο κρασί σαν αντίδοτο στους πόνους (Βαδαλούκα, Πατηράκη, 2000). Μέχρι και την εποχή της επιστημονικής περιόδου, που αρχίζει με τους προσωκρατικούς φιλοσόφους και πριν τον Ιπποκράτη, πίστευαν ότι το κέντρο του πόνου ήταν η καρδιά και η θεραπεία του γίνεται με πρακτικό τρόπο ή με μαγικοθρησκευτικές τελετές. Ως προς τον έλεγχο του πόνου, οι Ιπποκρατικοί χρησιμοποίησαν περιορισμένα το όπιο, προτιμώντας άλλους τρόπους αναλγησίας, όπως τη θερμότητα, τα ιαματικά λουτρά, το μασάζ, τα καταπλάσματα κ.α. Υπό την επίδραση του Γαληνού( μ.χ.),σπουδαίου νευροανατόμου, διαφυλάττονται τα μεγάλα επιτεύγματα των Αλεξανδρινών κατά την Ρωμαϊκή περίοδο. Τα γνωστά παυσίπονα της εποχής διαδόθηκαν μέσω της «θωρικής γης» (μίγμα με 40 διαφορετικές ουσίες) και χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα. Στους βυζαντινούς χρόνους ο Αλέξανδρος ο Τραλλιανός και ο Νικόλαος ο Μυρεψός, στο περίφημο «Αντιδοτάριο του», μελέτησαν τις ιδιότητες του οπίου. Στο Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σαν παυσίπονα το ακόντιο, η νεοσκιαμίνη και η μπελαντόνα. Την περίοδο της Αναγέννησης χρησιμοποιούνται φυσικά παυσίπονα (όπιο, βότανα, μάνδρακας) και ο Παράκλεισος θεμελιώνει τη χημική φαρμακοποιία (ατροπίνη, μπελαντόνα). Τον 18 ο αιώνα γίνονται από τον Stoerk οι πρώτες φαρμακολογικές πειραματικές μελέτες και το 1803 αποχωρίζεται για πρώτη φορά σε καθαρή μορφή το αλκαλοειδές του οπίου από τον Sertuner και του δίνει το όνομα Μορφίνη, από τον Μορφέα, θεό του ύπνου στην αρχαία Ελληνική μυθολογία. Τον 19 ο αιώνα παρασκευάζεται από τον Loewic το σαλικυλικό οξύ, εμφανίζονται τα συνθετικά αναλγητικά και συντίθεται το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ (1987) από τον χημικό Fr Bayer. Eπίσης απομονώνονται από τον Rybiquet (1832) η κωδείνη, τον Merk (1843) η παπαβερίνη, τον Niemann (1859) η κοκαΐνη, ενώ ο Morton (1847) χρησιμοποιεί για αναισθησία τον αιθέρα. Στα μέσα του 19 ου αιώνα, μετά την διείσδυση του οπίου στην Κίνα, η ακετυλίωση της μορφίνης φέρνει στον κόσμο την θυγατέρα της, ηρωίνη, προσφιλές αντικείμενο των εμπόρων ναρκωτικών. Η τεράστια επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος του 20 ου αιώνα, η πρόοδος της αναισθησιολογίας, νέες χειρουργικές επεμβάσεις, η ακτινοθεραπεία και νέα

14 φάρμακα με εκλεκτική δράση συνέλαβαν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του πόνου (Πατηράκη, 2000). Η αναγκαιότητα για αναισθησία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, όταν ο θεός δημιούργησε την Εύα παίρνοντας μια πλευρά από το σώμα του Αδάμ. Βύθισε δε τον Αδάμ σε βαθύ ύπνο για να μην αισθανθεί τον πόνο. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά ύπνωσης με σκοπό την αναισθησία Μέθοδοι αναισθησίας ήταν συχνά αλλόκοτες και βάρβαρες όπως ασφυξία με στραγγαλισμό για επέμβαση περιτομής, το χτύπημα μιας ξύλινης περικεφαλαίας που φορούσε ο ασθενής προκαλώντας κάτι σαν εγκεφαλική διάσειση βοηθούσαν τον χειρουργό να επιτελέσει την επέμβαση. Η πλήρης κατάργηση του πόνου ήταν για πολλούς αιώνες αδύνατη. Έτσι ο Celsius αναφέρεται με τον κάτωθι τρόπο στα χαρίσματα που πρέπει να διαθέτει ένας καλός χειρουργός, για να φέρει εις πέρας χειρουργικές επεμβάσεις: «δε θα πρέπει να δείχνει συμπόνια για τον ασθενή που θέλει να θεραπεύσει, να μη συγκινείται από τις κραυγές του κατά την διάρκεια της επέμβασης, ούτε να βιάζεται κάνοντας μικρότερες τομές από αυτό που επιβάλει η επέμβαση».αργότερα κατά την Ρωμαϊκή εποχή γίνεται αντιληπτό ότι κατά την διάρκεια ιατρικών πράξεων θα πρέπει να υπάρχει και ανάλογη αντιμετώπιση, ειδικά όσο αφορά την θεραπεία του πόνου. Με την πάροδο των χρόνων, την ανακάλυψη των αναισθητικών ουσιών, και την έναρξη της περιοχικής αναισθησίας εμφανίζεται η Αναισθησιολογία προσφέροντας τη δυνατότητα του ήσυχου χειρουργικού πεδίου αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα του πόνου ολοκληρωτικά.( Παπαδόπουλος και συν.,2004).

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο μετεγχειρητικός πόνος Ο μετεγχειρητικός πόνος παραμένει ένα σημαντικό κλινικό πρόβλημα και είναι απαραίτητη μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες υγείας. Ο αντίκτυπος του προβλήματος του πόνου είναι εμφανής σε κοινωνικό και κλινικό επίπεδο. Η φτωχή αντιμετώπιση του οξύ μετεγχειρητικού πόνου έχει συνδεθεί με μειωμένη ποιότητα ζωής, παρεμποδίζοντας την φυσιολογική θεραπεία. Αυτές οι συνέπειες μεταφράζονται όχι μόνο σε σχέση με την μειωμένη ικανοποίηση του ασθενή, αλλά και σε σχέση με το αυξανόμενο οικονομικό φορτίο των νοσοκομείων λόγω της μακράς παραμονής των ασθενών και τον αριθμό αυτών που εισάγονται ξανά για θεραπεία του ανεξέλεγκτου πόνου. Κλινικά ο πόνος θεωρείται το πέμπτο σημείο ζωτικής σημασίας. Η JCAHO το 2001 εισήγαγε συγκεκριμένες αρχές(standards) για τη διαχείριση του πόνου αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των ασθενών στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση του πόνου ( Viscusi, 2005). Ο οξύς πόνος μετά από χειρουργείο, συνήθως υποτιμάται γι αυτό και θεραπεύεται πλημμελώς. Η πλημμελής αντιμετώπιση του πόνου οδηγεί σε παράταση της παραμονής στο νοσοκομείο, επιβραδύνει την επούλωση και συμβάλλει στην εμφάνιση ψυχολογικών επιπλοκών (Kingdom et al., 2002). Εντούτοις, είναι μόνο λίγες δεκαετίες στο παρελθόν που ο μετεγχειρητικός πόνος και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται έχουν έρθει πραγματικά στην πρώτη γραμμή. Μέχρι τα τρία τέταρτα των ασθενών δοκιμάζουν τον πόνο μετά από τη χειρουργική επέμβαση, και ο στόχος μιας αποτελεσματικής διαχείρισης του μετεγχειρητικού πόνου είναι να μειώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών με τις ελαχιστότερες παρενέργειες. Η πλειονότητα των ασθενών που πρόκειται να χειρουργηθούν αναφέρει ότι πάνω από όλα φοβάται τον πόνο μετά την επέμβαση. Το 80% των ασθενών αναφέρει ότι μετεγχειρητικά υπέφεραν από πόνο, μέτριας έως ισχυρής έντασης. Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων συνέχισαν να πονούν ακόμα και μετά την λήψη αναλγητικών ( Kingdom et al.,2002). Παρά ταύτα, η ανεπαρκής αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου παραμένει ακόμα ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας. Είναι σαφές ότι αυτό το θέμα

16 αντιπροσωπεύει όχι μόνο ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά έχει και βαθιές κλινικές επιπτώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του χρόνιου πόνου ( Viscusi, 2005). Η μετεγχειρητική ανακούφιση του πόνου πρέπει να απεικονίσει τις ανάγκες κάθε ασθενή δεδομένου ότι ο τελικός καθοριστικός παράγοντας της επαρκούς ανακούφισης του πόνου θα είναι η εκτίμηση του ασθενή. Μια πρόσφατη ανασκόπηση σχετικά με την επίπτωση του πόνου μετά από σημαντική χειρουργική επέμβαση διαπίστωσε ότι 30% των ασθενών δοκιμάζουν τον μέτριο-ισχυρό πόνο λαμβάνοντας μια συνηθισμένη αναλγησία (π.χ., ενδομυϊκή, επισκληρίδιος, IV pca). Εξίσου σημαντικό είναι ότι ένα πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο επαναδέχτηκε ασθενείς σε ποσοστό 38% μετά από αυθημερόν χειρουργική επέμβαση λόγω του πόνου (Viscusi, 2005). Παρόλο που ο έλεγχος του πόνου μπορεί να περιλαμβάνει, παρεμβάσεις στην κατανόηση και την συμπεριφορά (χαλάρωση, ονειροπόληση),φυσικούς παράγοντες (μαλάξεις, εφαρμογή ζεστού-κρύου),εφαρμογή TENS ή νευρικούς αποκλεισμούς εντούτοις δεν υπάρχουν υποκατάστατα της φαρμακευτικής θεραπείας. Πράγματι οι περισσότερες περιπτώσεις μετεγχειρητικός πόνου συνήθως ελέγχονται επαρκώς με την χρήση αναλγητικών φαρμάκων ( Kingdom et al.,2002). Η αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου συνίσταται στον σωστό σχεδιασμό ενός προγράμματος που θα βασίζεται στις αρχές αντιμετώπισης του μετεγχειρητικού πόνου με την επιλογή του φαρμάκου από τον ειδικό, την οδό χορήγησης και την δοσολογία που θα εξαρτηθούν από την φύση και την ένταση του πόνου. Η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι συχνή και να βασίζεται στα λεγόμενα του ασθενούς(kingdom et al.,2002). Αυτό θα είναι εφικτό με: Την επιλογή του κατάλληλου φαρμάκου. Συνήθως η φαρμακολογική αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου θα πρέπει να ξεκινά ανάλογα με την ένταση του πόνου του ασθενούς. Η δοσολογία, τα διαστήματα χορήγησης και η συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων δράσεων θα πρέπει να είναι οι κύριοι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη κατά την χορήγηση μιας αναλγητικής θεραπείας. Την εξασφάλιση επαρκούς δοσολογίας, η οποία θα πρέπει να ανακουφίζει όσο το δυνατό γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλό θα είναι να χορηγηθεί τόσο αναλγητικό φάρμακο έτσι ώστε η ανακούφιση από τον

17 πόνο να είναι συνεχής. Επίσης ο μετεγχειρητικός πόνος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προγραμματισμένη χορήγηση αναλγητικών για ώρες ή και περισσότερο ανάλογα με την σοβαρότητα και την φύση του πόνου. Την επιλογή κατάλληλης οδού χορήγησης. Μετά την επισκληρίδιο αναλγησία, η ενδοφλέβια χορήγηση εξασφαλίζει την καλλίτερη και αμεσότερη ανακούφιση από τον πόνο αλλά και την πιο ανώδυνη οδό χορήγησης. Πόνος μέτριας-ισχυρής έντασης ανταποκρίνεται σχεδόν αμέσως στην ενδοφλέβια χορήγηση αναλγητικών και προτιμάται από τις άλλες οδούς χορήγησης στις οποίες μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι το φάρμακο να απορροφηθεί από την κυκλοφορία. Η επισκληρίδιος αναλγησία αναμφισβήτητα αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για τις περισσότερες περιπτώσεις άλγους αλλά δεν αποτελεί την συνήθη επιλογή για τους μετεγχειρητικούς ασθενείς διότι είναι μέθοδος επεμβατική που συνοδεύεται από αρκετές επιπλοκές,απαιτεί πεπειραμένο προσωπικό με ιδιαίτερη προσοχή στην τοποθέτηση του καθετήρα. Τον σωστό προγραμματισμό χορήγησης, ο οποίος θα πρέπει να βασίζεται στον χρόνο ημίσειας ζωής του φαρμάκου. Γι αυτό λοιπόν η χορήγηση θα πρέπει να καθορίζεται από την διάρκεια δράσης των φαρμάκων. Όπως προαναφέρθηκε η ανακούφιση από τον πόνο θα πρέπει να είναι συνεχής ειδικά σε επεμβάσεις με πόνο μέτριας ή ισχυρής εντάσεως όπου και αναμένεται να συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι ασθενείς χρήζουν σταθερής και προγραμματισμένης αναλγητικής θεραπείας. Την προφυλακτική αντιμετώπιση του πόνου της επέμβασης, ενημερώνοντας τον ασθενή και την οικογένειά του σχετικά με την ένταση και την διάρκεια του πόνου καθώς και την στρατηγική αντιμετώπισής του. Επομένως, όταν εξετάζουμε το πρόβλημα της διαχείρισης του μετεγχειρητικού πόνου σήμερα, το ζήτημα αλλάζει από: Μπορούμε να κάνουμε καλύτερα; Στο: πρέπει να κάνουμε καλύτερα. Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση αυτού του προβλήματος είναι ένα βήμα προς στη σωστή κατεύθυνση. Τα καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με την διερεύνηση προοπτικών και τρόπων βελτίωσης της διαχείρισης του μετεγχειρητικού πόνου( Viscusi,2005).

18 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Φαρμακολογική αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου Οι πολυάριθμοι παράγοντες σχετικά με όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης συμβάλλουν στην ευνοϊκότερη αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου, παρά τη συνειδητοποίηση αυτής της πρόκλησης για τουλάχιστον 30 προηγούμενα έτη και τη διαθεσιμότητα των ισχυρών αναλγητικών και των εργαλείων για να βοηθήσουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Οι συνέπειες του οξύ πόνου(όπως ο μετεγχειρητικός) περιλαμβάνουν τις κλινικές, οικονομικές, και αναφερόμενες από τους ασθενείς εκβάσεις και κατά συνέπεια, η βελτίωση της αντιμετώπισης του μετεγχειρητικού πόνου έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη από μια ευρεία προοπτική. Τα οπιούχα παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης του μετεγχειρητικού πόνου. Η πολύμορφη αναλγησία έχει επίσης τη δυνατότητα να βελτιώσει τον μετεγχειρητικό πόνο. Εκτός από την ορθή και κατάλληλη χρήση των φαρμάκων, είναι σημαντικό ο νοσοκομειακός γιατρός να είναι άνετος με τις δόσεις μετατροπής αυτών, βοηθώντας να εξασφαλίσει στο ελάχιστο τις παρενέργειές τους. Η παροχή της βέλτιστης αντιμετώπισης του μετεγχειρητικού πόνου είναι ένας ζωτικής σημασίας στόχος για όλους τους επαγγελματίες υγείας (Strassels et al.,2005). Η χορήγηση ναρκωτικών όπως προαναφέρθηκε παραμένει η δημοφιλέστερη μέθοδος αναλγησίας. Η εφαρμογή τεχνικών περιοχικής αναλγησίας προσφέρει πολύ ικανοποιητική αναλγησία χωρίς τις παρενέργειες των ναρκωτικών, απαιτεί όμως την ύπαρξη ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού ( Αθανασιάδης,1988).Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου είναι τα εξής: Οπιοειδή Τα οπιοειδή μπορούν να δοθούν από το στόμα, ενδοφλεβίως, ενδομυϊκά ή υποδόρια μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Η χορήγηση των οπιοειδών μπορεί να γίνει είτε με τη χρησιμοποίηση του παραδοσιακού τρόπου "κατ απαίτηση" ή "επί

19 εικοσιτετραώρου βάσεως" χορήγηση της δόσης. Τα οπιοειδή αποτελούν πρώτης γραμμής αναλγητικά για τον οξύ πόνο όπως ο μετεγχειρητικός. Η βασική αρχή για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση είναι να προσδιοριστεί η δόση για την ανακούφιση του πόνου και να ελαχιστοποιηθούν τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν σημαντικά προβλήματα όπως η αναπνευστική καταστολή, και τα πιο δευτερεύοντα προβλήματα όπως η υπόταση, η υπνηλία, η ναυτία και η δυσκοιλιότητα. Γιαυτό και συνίσταται στενή παρακολούθηση των ασθενών ανεξάρτητα από τον τρόπο χορήγησης καθώς η δόση θα πρέπει να εξατομικεύεται (Εθνικό συνταγολόγιο,2003-francesca et al.,2005). Κύριοι εκπρόσωποι αποτελούν: Η πεθιδίνη ή μεπεριδίνη Η μορφίνη Η δεξτροπροποξυφαίνη Tramadol Η φεντανύλη Πεθιδίνη Από διάφορες μελέτες φαίνεται ότι από τα οπιοειδή η πεθιδίνη χορηγείται σε ποσοστό 40% στις δυτικές χώρες. Συνήθως χορηγείται ανά 4ωρο ή 6ωρο για επαρκή αναλγησία. Συνδυάζεται για καλλίτερο αναλγητικό αποτέλεσμα όπου υπάρχει ένδειξη με NSAIDs. H πεθιδίνη πρέπει να χορηγείται μόνο για βραχύ χρονικό διάστημα γιατί ο μεταβολίτης της που είναι η νορμεπερίνη και η οποία έχει διπλάσια σπασμογόνο δράση από την πεθιδίνη, συσσωρεύεται. Η συσσώρευση της στο ΚΝΣ οδηγεί σε ευερεθιστότητα, τρόμο μυοκλονικούς σπασμούς κλπ. Αντενδείκνυται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Η διάρκεια δράσης της πεθιδίνης από την ενδομυϊκή χορήγηση είναι περίπου 2-4 ώρες, ενώ συχνά περιγράφεται διάρκεια 4-6 ωρών η οποία συνήθως δεν παρέχει επαρκή αναλγησία. Ενδομυϊκά η χορηγούμενη δόση είναι: mg κάθε 4-6 ώρες ανάλογα με τις απαιτήσεις. Μπορεί να χορηγηθεί και ενδοφλεβίως mg κάθε 4 ώρες. Στις ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται αναπνευστική καταστολή ή άπνοια ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ούρων και σπασμό

20 των χοληφόρων και ουροφόρων (Εθνικό συνταγολόγιο,2003-παπαδόπουλος και συν.,2004). Μορφίνη Η μορφίνη συνδέεται στερεοειδικά στους υποδοχείς οπιοειδών στο νευρικό σύστημα. Η μέγιστη αναλγητική δράση (από το στόμα) επιτυγχάνεται σε 1 ώρα και διαρκεί 2-6 ώρες. Η επισκληρίδια ή ενδορραχιαία προκαλεί αναλγησία που διαρκεί ώρες.μεταβολίζεται στο ήπαρ γιαυτό και ο μεταβολισμός της επηρεάζεται μόνο σε σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Δίδεται στον μετεγχειρητικό πόνο επισκληριδίως 2,5-5mg,σε 10 ml N/S ή τοπικού αναισθητικού ή με συσκευή PCA καθώς και υπαραχνοειδώς 0,2-0,5 mg. Στις παρενέργειες αναφέρονται:ναυτία, έμετος, ορθοστατική υπόταση, καταστολή αναπνευστικού, κατακράτηση ούρων, μύση, δυσκοιλιότητα (Εθνικό συνταγολόγιο,2003). Δεξτροπροποξυφαίνη Είναι αγωνιστής των μ υποδοχέων και φάρμακο συγγενές της μεθαδόνης. Δόση mg δεξτροπροποξυφαίνης από το στόμα ισοδυναμεί με 60 mg κωδεΐνης. Συνδυάζεται συχνά με άλλα αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη και η ασπιρίνη. Μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται από τα ούρα κυρίως με τη μορφή μεταβολιτών. Στις παρενέργειες αναφέρονται:ναυτία και εμετός, ζάλη και καταστολή που είναι και οι συχνότερες. Σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική καταστολή και ορθοστατική υπόταση. Άλλες παρενέργειες είναι η κεφαλαλγία, ο ευφορία ή δυσφορία, σύγχυση, δυσκοιλιότητα, κοιλιακός πόνος, διαταραχές της όρασης δερματικά εξανθήματα, ηπατική βλάβη. Δίδεται από το στόμα, από το ορθό αλλά κυρίως ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως:75mg 1-3 φορές την ημέρα. Συνιστάται στον μετεγχειρητικό πόνο κυρίως ενδομυϊκά (Εθνικό συνταγολόγιο,2003). Tramadol Το Tramadol είναι ένα ήπιο αναλγητικό οπιοειδές που χρησιμοποιείται συνήθως στον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου. Είναι ισοδύναμο με κωδείνη ή

21 πενταζοκίνη. Δρα κατά μέρος σε μ υποδοχείς και κατά μέρος με μη οπιοειδή μηχανισμό αναστέλλοντας την πρόληψη από τα νεύρα της σεροτονίνης ή νοραδρεναλίνης. Μπορεί να δοθεί από το στόμα ή ενδοφλεβίως. Η αποτελεσματικότητά του στον μετεγχειρητικό πόνο έχει αναφερθεί ευρέως. Το Tramadol έχει αναφερθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τα NSAID"s. Στις παρενέργειες αναφέρονται: ίλιγγος, υπνηλία, ναυτία. Οι δόσεις χορήγησης είναι οι εξής: mg από το στόμα ή ενδοφλεβίως κάθε 6 ώρες ή συνεχόμενα, ενώ η δόση εφόδου είναι 100mg +0,2mg/kg/hr ( Francesca et al.,2005). Φεντανύλη Η φεντανύλη, σουφεντανίλη και αλφεντανίλη είναι συνθετικά oπιοειδή που ομοιάζουν με τη μεπεριδίνη. Είναι ισχυρότερα με μικρότερης διάρκειας δράση από τη μεπεριδίνη και χρησιμοποιούνται στην αναισθησία για σταθεροποίηση του καρδιαγγειακού και μείωση της δράσης του αυτονόμου. Η φεντανύλη είναι μ αγωνιστής και έχει ταχεία δράση και διάρκεια. Χρησιμοποιείται για την ηρεμιστική και αναλγητική της δράση στην αναισθησία και ως αναλγητικό. Υπάρχει διαδερμικό σύστημα φεντανύλης ως παυσίπονο σε ασθενείς που χρειάζονται αναλγησία με οπιοειδή αλλά δεν ενδείκνυται στον μετεγχειρητικό πόνο. Χρησιμοποιείται στον μετεγχειρητικό πόνο σε συνδυασμό με τοπικά αναισθητικά με επισκληρίδιο έγχυση ή με PCA αντλία. Οι κυριότερες παρενέργειες του φαρμάκου είναι η αναπνευστική καταστολή, ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα(kingdom et al.,2002-εθνικό συνταγολόγιο,2003). Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ( NSAIDs ) Τα NSAIDs περιλαμβάνουν τους μη εκλεκτικούς ανασταλτικούς παράγοντες κυκλο-οξυγενάσης (COX) καθώς επίσης και το νεώτερο COX 2. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν με την αναστολή της COX καθώς και της αναστολής σύνθεσης προσταγλαδινών. Η COX 2 έχει αποδειχθεί ότι έχει λιγότερες γαστρικές παρενέργειες όπως ο σχηματισμός ελκών και η γαστρική αιμορραγία Το κύριο πλεονέκτημα των NSAIDs είναι η αναλγησία χωρίς την αναπνευστική καταστολή. Εντούτοις, ενώ η αναλγητική επίδρασή τους έχει αποδειχθεί στον μετεγχειρητικό πόνο, από μόνα τους δεν είναι αρκετά ισχυρά να χρησιμοποιηθούν σε ισχυρό πόνο.

22 Μπορούν να δοθούν από το στόμα, ενδοφλεβίως, ή ενδομυϊκά. Μπορούν επίσης να δοθούν "κατ απαίτηση" ή "επί εικοσιτετραώρου βάσεως" (Εθνικό συνταγολόγιο,2003- Francesca et al.,2005). Οι ακόλουθες συστάσεις σχετικά με τη χρήση των NSAIDs έχουν βασιστεί σε μια περίληψη των πρόσφατων δημοσιευμένων πληροφοριών: NSAIDs δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά μόνα τους μετά από σημαντική χειρουργική επέμβαση NSAIDs είναι συχνά αποτελεσματικά μετά από μια δευτερεύουσα ή μέτρια χειρουργική επέμβαση NSAIDs συχνά μειώνουν τις απαιτήσεις για χρήση οπιοειδών Οι παρενέργειες των NSAIDs είναι ενδεχομένως σοβαρές και είναι ουσιαστικό οι αντενδείξεις να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Οι κύριες παρενέργειες περιλαμβάνουν: Γαστρική ενόχληση, σχηματισμός ελκών και αιμορραγία Νεφρική ανεπάρκεια Επιδείνωση του άσθματος Αναστολή παραγωγής αιμοπεταλίων Τα χαρακτηριστικά προγράμματα χορήγησης της δόσης περιλαμβάνουν τα εξής: Νατριούχος δικλοφενάκη 50 mg x 3 την ημέρα από το στόμα (ανώτατο όριο 200 mg ανά ημέρα), ή 100mg από το ορθό κάθε 16 ώρες. Ιβουπροφένη 400mg x 3 την ημέρα από το στόμα. Κετορολάκη 10-30mg από το στόμα ή ενδοφλεβίως κάθε 6 ώρες. Ροφεκοξίμπη 25mg x 1 την ημέρα (ανώτατο όριο 50 mg ανά ημέρα) (Francesca et al.,2005). Συνδυασμός αναλγητικών Παρακεταμόλη και συνδυασμοί παρακεταμόλης με την κωδείνη Η παρακεταμόλη έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου. Ο ακριβής τρόπος δράσης του είναι ασαφής αλλά μπορεί να λειτουργήσει με την παρεμπόδιση κεντρικά της παραγωγής του COX. Είναι

23 αποτελεσματικό ως αναλγητικό από μόνο του ή σε συνδυασμό με τα ήπια οπιούχα όπως η κωδείνη κ.α. Οι αντενδείξεις είναι σχετικά λίγες, μερικοί ασθενείς μπορούν να είναι αλλεργικοί σε αυτά ή ευαίσθητοι στα σκευάσματα της κωδείνης. Υπερδοσολογία με παρακεταμόλη (πάνω από 6g ανά ημέρα) μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Τα χαρακτηριστικά προγράμματα χορήγησης της δόσης περιλαμβάνουν τον ακόλουθο τρόπο: Παρακεταμόλη 1g από το στόμα ή από το ορθό κάθε 6 ώρες Κωδείνη + παρακεταμόλη 500mg) 2 ταμπλέτες κάθε 6 ώρες (Francesca et al.,2005). Τοπικά αναισθητικά Διακρίνονται στα χρησιμοποιούμενα για επιφανειακή αναισθησία και για τοπική έγχυση με διαφορετικούς θεραπευτικούς σκοπούς. Στην μετεγχειρητική αναλγησία χρησιμοποιούνται μόνο με τοπική έγχυση. Κύριοι εκπρόσωποι αποτελούν η βουπιβακαϊνη, ροπιβακαϊνη, υδροχλωρική λεβοβουπιβακαϊνη. Χορηγούνται με τοπική διήθηση του χειρουργικού τραύματος διεγχειρητικά το οποίο εξασφαλίζει καλλίτερη μετεγχειρητική αναλγησία. Επίσης μπορούν να χορηγηθούν από τον επισκληρίδιο χώρο καθώς και με αποκλεισμό νεύρου ή πλέγματος νεύρων( blocks) (Παπαδόπουλος και συν.,2004-francesca et al.,2005).συνδυάζονται με οπιοειδή φάρμακα για καλλίτερα αποτελέσματα, όπως αναφέρονται παρακάτω: Οι συνεχείς επισκληρίδιες εγχύσεις τοπικού αναισθητικού φαρμάκου και οπιοειδών έχουν χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον μετεγχειρητικό πόνο. Η επισκληρίδιος έγχυση έχει αποδειχθεί ότι παρέχει την μέγιστη αναλγησία έναντι της pca έγχυσης(θα αναφερθεί αναλυτικά πιο κάτω) αλλά και άλλων αναλγητικών τεχνικών. Επιπλέον οδηγούν σε μια σημαντική μείωση της χειρουργικής νοσηρότητας και μειωμένης επίπτωσης των μετεγχειρητικών αναπνευστικών επιπλοκών,καρδιακών επιπλοκών και του παραλυτικού ειλεού. Οι συνήθεις παρενέργειες περιλαμβάνουν: Υπόταση (μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αδρεναλίνη ή την εφεδρίνη) Αναπνευστική καταστολή

24 Πολύς χαμηλής εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών (< 1: 20,000) και λοίμωξης (< 1: 10,000) Χαρακτηριστικό πρόγραμμα χορήγησης της δόσης: Επισκληρίδιο βουπιβακαϊνη 0,125% (μέγιστη δόση mg / die) + 2 microgrammes φεντανύλη/ml ή σουφεντανίλη 0.3-1microg/ml,με ροή έγχυσης 5-15mls/hr. Ροπιβακαϊνη % (μέγιστη δόση ) + 2 microg φεντανύλη/ml ή σουφεντανύλη 0,3-1 microg/ml, με ροή έγχυσης 5-15 mls/hr (Francesca et al.,2005). Ο τοπικός νευρικός αποκλεισμός ή οι χαρακτηριστικοί αποκλεισμοί νεύρων περιλαμβάνουν: Διήθηση 10-20mls με % βουπιβακαϊνης Λαγονοϋπογάστριο ή λαγονοβουβωνική διήθηση νεύρων μετά από χειρουργική αποκατάσταση κήλης που χρησιμοποιείται 10-20mls με % βουπιβακαϊνης Διήθηση μεσοπλεύριων νεύρων με 5-10mls βουπιβακαϊνης 0,25% (Francesca et al.,2005). Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται αλλεργικές αντιδράσεις,τοπικό άλγος κατά την έγχυση και συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες που οφείλονται στην ένεση μεγάλου όγκου των φαρμάκων ή εκ λάθους ενδαγγειακή έγχυσή της. Περιλαμβάνουν καρδιαναπνευστική καταστολή, διέγερση ή καταστολή του ΚΝΣ, collapsus και απώλεια συνειδήσεως ( Εθνικό συνταγολόγιο,2003). ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ Τα αναλγητικά φάρμακα κατά κανόνα αποτελούν την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του πόνου τόσο σε οξείες καταστάσεις όσο και σε χρόνιες. Δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικά, ενώ έχουν δυσάρεστες παρενέργειες οι οποίες περιορίζουν την χρησιμότητά τους. Τα φάρμακα όταν χορηγούνται πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι φαρμακοκινητικές και δυναμικές τους ιδιότητές. Το αναλγητικό σχέδιο που θα χρησιμοποιηθεί, η δόση και τρόπος της χορήγησης, πρέπει να αποφασιστεί μαζί με τον ασθενή και να βασιστεί στη σκάλα τριών βημάτων του WHO (1986, 1996) (Francesca et al.,2005).

25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Νοσηλευτικές Διεργασίες του Μετεγχειρητικού Πόνου Είναι οικουμενικά αποδεκτό ότι ο πόνος αποτελεί μία πολυδιάστατη βιοψυχοκοινωνική διεργασία πλήρως γνωστή μόνο στο άτομο που τη βιώνει και αντιμετώπισή του είναι μια πολύπλευρη πρόκληση η οποία απαιτεί συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας σε οργανωμένα κέντρα. Ανεξάρτητα από το χώρο όπου βρίσκονται οι ασθενείς (νοσοκομείο κοινότητα) οι νοσηλευτές κατέχουν τον πλέον ζωτικό ρόλο στην ανακούφισή του γιατί δαπανούν περισσότερο χρόνο από κάθε άλλη μάδα επιστημόνων υγείας κοντά στον ασθενή (Πατηράκη και συν., 2002). Είναι εκείνος που εκτιμά, σχεδιάζει, παρέχει φροντίδα, αξιολογεί και επαναπροσαρμόζει το πρόγραμμα φροντίδας για τη διαχείριση του πόνου σύμφωνα με τις νέες ανάγκες του νοσηλευόμενου ασθενούς αλλά και της οικογένειάς του. Ο προγραμματισμός της φροντίδας είναι εξατομικευμένος και οι προτεραιότητες δεν είναι σταθερές αλλά μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την αλλαγή της κατάστασης της υγείας του νοσηλευόμενου ατόμου. Ακόμα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια Ραγιά «το πρόγραμμα νοσηλείας δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο που κατευθύνει την παροχή ολοκληρωμένης και εξατομικευμένης φροντίδας. Ούτε περιορίζει την προσωπική δημιουργικότητα και αυτενέργεια των νοσηλευτών που θα το εφαρμόσουν. Πρέπει να προγραμματίζουν τι θέλουν να επιτύχουν και έτσι να ξεκινούν τις παρεμβάσεις τους» ( Κρέπια, 1997). Ο νοσηλευτής χρησιμοποιεί την νοσηλευτική διεργασία, εφαρμόζει την προσωπική και ολιστική προσέγγιση του αρρώστου και δοκιμάζει όλες τις νοσηλευτικές μεθόδους και τεχνικές που χρειάζονται για αυτόν τον σκοπό. Μία ολιστική προσέγγιση και κατανόηση του προβλήματος του πόνου είναι αναγκαία, όχι μόνο για λόγους επιστημονικής πληρότητας αλλά και γιατί θα προσδιόριζε σε μεγάλο βαθμό την μορφή και τους τρόπους λειτουργίας των θεραπευτικών εξειδικευμένων μονάδων πόνου, που οφείλουν να δημιουργηθούν προκειμένου οι ασθενείς που υποφέρουν, να λάβουν την στήριξη και τη βοήθεια που θα τους ανακουφίσει (Δαμίγος, 2005).

26 Σήμερα φαίνεται, ότι η ανακούφιση της σωματικής συνιστώσας του πόνου μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η σύγχρονη ιατρική επιστήμη, οδηγεί όλο και πιο συχνά σε αύξηση της ψυχολογικής συνιστώσας του πόνου. Η όλο και μεγαλύτερη προσφυγή για ψυχολογική ή ψυχιατρική φροντίδα παντός τύπου, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω διαπιστώσεις. Σε αυτές τις συνθήκες, ο θεράπων, κάθε ειδικότητας (γιατρός, ψυχολόγος, φυσιοθεραπευτής, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός), που καλείται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του πόνου, οφείλει να λάβει υπόψη του μία πληθώρα παραμέτρων που επηρεάζουν τον πόνο, καθώς και να παρέμβει θεραπευτικά σε πολλά επίπεδα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά στα πλαίσια μιας διεπιστημονικής ομάδας, όπου διαφορετικές ειδικότητες μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά, προκειμένου να καλυφθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι ανάγκες, που εμφανίζονται, τόσο στο επίπεδο του ασθενούς, αλλά και πολύ συχνά των οικείων του (Δαμίγος, 2005). Ο νοσηλευτής, που βρίσκεται σε συνεχή και άμεση επαφή με τον ασθενή, σε σύγκριση με άλλους επαγγελματίες υγείας, που η επαφή τους με τον ασθενή είναι περιστασιακή και για περιορισμένες χρονικές περιόδους (Ροβίθης,2002),έχει καλλίτερες ευκαιρίες να ερευνήσει τις κλινικές εκδηλώσεις και τις βιο-ψυχοκοινωνικές αλλά και πνευματικές διαστάσεις του πόνου. Ο ρόλος του νοσηλευτή αναπτύσσεται και διαμορφώνεται με αυτοτέλεια, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία εκδηλώνονται σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η περιγραφή του πόνου, ο καθορισμός παραγόντων που τον επιδεινώνουν ή τον ανακουφίζουν, ο καθορισμός των αιτιών πρόκλησής του, κ.λ.π. Οι νοσηλευτές επικεντρώνονται στον ορισμό που ο κάθε ασθενής εκφράζει ως μοναδικό περιγράφοντας αυτό που αισθάνεται και αυτό που για τον ίδιο θα αποτελούσε την πλήρη ανακούφιση του πόνου του. Ένας νοσηλευτής δήλωσε: «Νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να είμαι μαζί τους, να γνωρίζουν ότι κάποιος βρίσκεται εκεί μαζί τους και ότι δεν έχουν μείνει μόνοι»(ροβίθης,2002). Οι νοσηλευτές όλου του κόσμου δείχνουν αμέριστο ενδιαφέρον για τους ασθενείς που πονούν γιαυτό και προσεγγίζουν το θέμα όχι μόνο θεωρητικά αλλά και κλινικά και ερευνητικά. Οι νοσηλευτές έχουν έναν ιδιαίτερο και μοναδικό ρόλο στον έλεγχο του μετεγχειρητικού πόνου. Παρόλο που οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για την συνταγογράφηση της αναλγησίας, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης παραμένει στους

27 νοσηλευτές. Είναι αυτοί που καλούνται συνήθως να εκτιμήσουν τον πόνο, να χορηγήσουν την αναλγησία και να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα της. Οι νοσηλευτές σε όλα τα πλαίσια της πρακτικής φροντίζουν για τον άρρωστο που πονάει, αλλά οι νοσηλευτές χειρουργικών τμημάτων έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα του πόνου πιο συχνά και σε καθημερινή βάση. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές πρόοδοι με την εκτίμηση του πόνου και υπάρχουν νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή του, ο ανεπαρκής έλεγχος του πόνου παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά και συχνά προβλήματα στην φροντίδα υγείας σήμερα. Το πρόβλημα του ανεπαρκούς ελέγχου του πόνου αναφέρεται πολύ καλά στη βιβλιογραφία. Η κλασική μελέτη των Marks and Sachar (1973) βρήκε σημαντικά ανεπαρκή τη φροντίδα των αρρώστων με οπιοειδή αναλγητικά. Σε μια μελέτη με 465 χειρουργικούς ασθενείς, το 58% ανέφερε ανυπόφορο πόνο για τον οποίο έλαβε ανεπαρκή ανακούφιση (Κοτρώτσιου και συν., 1999). Η Cohen στα πλαίσια ερευνητικής μελέτης διαπίστωσε ότι το 75% των αρρώστων που μελέτησε βρισκόταν υπό οξύ και φανερό πόνο, ενώ η Seers απέδειξε ότι για το 85% των μετεγχειρητικών αρρώστων της μελέτης της ο πόνος δεν ελεγχόταν πάντα. Οι αριθμοί αυτοί είναι ταπεινωτικοί για τους επαγγελματίες υγείας και δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν για λόγους ηθικής ( Κοτρώτσιου και συν.,1999). Σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για το θέμα της διαχείρισης του μετεγχειρητικού πόνου για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι οι νοσηλευτές έχουν την άμεση ευθύνη διαχείρισης του μετεγχειρητικού πόνου των ασθενών καθότι η αντιμετώπιση και διαχείριση του πόνου αυτών των ασθενών δεν είναι επαρκής, υπονοώντας την ταυτόχρονη ανάγκη για τη βελτιωμένη εκπαίδευση και κλινική πρακτική των νοσηλευτών ( Buckley,2000). Οι νοσηλευτές κατέχουν τον κεντρικό ρόλο στην μετεγχειρητική διαχείριση του πόνου. Τα αναλγητικά μπορεί να ορίζονται από τους αναισθησιολόγους και τους χειρούργους, αλλά οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς και έχουν την ευθύνη της αξιολόγησης της έντασης του πόνου, χορηγώντας αναλγητικά φάρμακα και παρατηρώντας την αποτελεσματικότητά τους(βαδαλούκα,1999). Ο έλεγχος της έντασης του πόνου των ασθενών από τους νοσηλευτές είναι σημαντικός διότι παίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση των παρενεργειών θεραπείας. Οι νέες αναλγητικές τεχνικές όπως η επισκληρίδια αναλγησία απαιτούν τον εκτενή, συστηματικό έλεγχο από το νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καθιέρωση μιας στενής

28 συνεργασίας και συμμετοχής των νοσηλευτών στην αντιμετώπιση του πόνου. Τελικά η ποιότητα παροχής υπηρεσιών από τους νοσηλευτές αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την ποιότητα της μετεγχειρητικής φροντίδας των ασθενών, γιαυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό η υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να διαχειρίζονται τον πόνο αποτελεσματικά ( Ubino,2003). Ο πόνος μπορεί να θεωρηθεί σαν μηχανισμός άμυνας, αλλά και σαν κάτι το απάνθρωπο που επισκιάζει την ίδια την ύπαρξη του ατόμου, την αυτονομία του, την αυτοεκτίμησή του και τη θέληση για ζωή. Ο μετεγχειρητικός πόνος διαφέρει από τους άλλους τύπους πόνου. Είναι το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης και θεραπείας. Ταξινομείται ως οξύς πόνος, που αποτελεί ένα συνδυασμό ιστικής βλάβης, πόνου και άγχους. Είναι συχνά μικρής διάρκειας, με αρχή και τέλος αναγνωρίσιμα. Συνήθως οι χειρουργικοί άρρωστοι προσδοκούν μια θετική έκβαση του πόνου τους, παρ' όλα αυτά όμως μπορεί και από τον μετεγχειρητικό πόνο να αυξάνονται, τα επίπεδα του άγχους που βιώνει ο ασθενής, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η εμπειρία του. Ο μετεγχειρητικός πόνος συνοδεύεται συχνά από αλλαγές στη συμπεριφορά και από οργανικές αλλαγές, για παράδειγμα, αλλαγές στην έκφραση του προσώπου, αυξημένο καρδιακό ρυθμό και μειωμένη πίεση αίματος. Ο κίνδυνος με τη γενίκευση αυτή είναι ότι ο μετεγχειρητικός πόνος μπορεί να υπάρχει και με την απουσία των κλασικών του σημείων. Αυτό μπορεί να έχει μια αρνητική επίδραση στην εκτίμηση του πόνου από τους νοσηλευτές. Για παράδειγμα η Seers διαπίστωσε ότι το 45% των μετεγχειρητικών ασθενών εκτιμούσε σταθερά τον πόνο τους σαν πιο ισχυρό απ' ότι οι νοσηλευτές τον είχαν εκτιμήσει ( Κοτρώτσιου και συν.,1999). Η αρχική καθώς και η μετέπειτα αξιολόγηση του πόνου για το νοσηλευτικό προσωπικό βασίζεται σε απλούστερες και λιγότερο χρονοβόρες μεθόδους. Δύο σημαντικές τοποθετήσεις πρέπει να ληφθούν υπ όψιν ώστε να αξιολογηθούν σωστά οι πληροφορίες που λαμβάνονται από τους ασθενείς. Να αναγνωρισθεί ο πόνος ως μια υποκειμενική εμπειρία και να διαχωριστεί σωστά σε οξύ και χρόνιο πόνο (Kingdom et al.,2002). Η πρόσφατη βιβλιογραφία στην νοσηλευτική αλλά και στην ιατρική επιστήμη προσδιορίζει ένα σύνολο διαφορετικών παραγόντων, οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στην ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον πόνο( Kinghorn et al.,2004). Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι: (α) η ελλιπής γνώση, (β) φτωχές κλινικές δεξιότητες (γ) οι επικρατούσες στάσεις και σκέψεις.

29 Ελλιπής γνώση Επειδή ο πόνος σπάνια είναι απειλητικός για τη ζωή, έχει δοθεί γι αυτόν λίγη προτεραιότητα στην νοσηλευτική, ιατρική και φαρμακευτική εκπαίδευση. Γενικά, τα νοσηλευτικά προγράμματα διδάσκουν λίγες πληροφορίες για την εκτίμηση του πόνου και για το ρόλο των νοσηλευτών στη διαχείριση των αναλγητικών. Στην πραγματικότητα οι νοσηλευτές διδάσκονται ανακριβείς πληροφορίες, η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες είναι ότι οι άρρωστοι που πονούν έχουν ευδιάκριτα σημεία και συμπτώματα. Μερικοί άρρωστοι μπορεί να έχουν ευδιάκριτα σημεία και συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι. Οι νοσηλευτές πρέπει να πιστεύουν και να δέχονται τις εκτιμήσεις των αρρώστων για το δικό τους πόνο. Ο ορισμός του πόνου που λέει ότι «πόνος είναι οτιδήποτε το άτομο που τον βιώνει λέει ότι είναι και οποτεδήποτε λέει ότι υπάρχει» θα πρέπει να είναι το πιστεύω του κάθε νοσηλευτή που σκοπεύει να χειριστεί αποτελεσματικά τον πόνο κάποιου αρρώστου( Κοτρώτσιου και συν.,1999). Αν και έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του πόνου μεγάλο ποσοστό ασθενών εξακολουθεί να μη λαμβάνει ικανοποιητική αναλγητική θεραπεία. Ευρήματα από έρευνες των τελευταίων 20 ετών έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα γνώσεων τόσο στους γιατρούς όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό όσον αφορά το πόνο, κάτι το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην μη ικανοποιητική αντιμετώπιση του πόνου, οξέος ή χρόνιου (Angster et al.,2005). Με ειδικευμένους νοσηλευτές στηριζόμενοι στη γνώση, μπορεί ο ασθενής να εκπαιδευτεί σωστά μέσα στα πλαίσια προγραμματισμένων συναντήσεων, έτσι ώστε να είναι και να αισθάνεται ικανός να αναγνωρίζει τρόπους για να αποφεύγει την μετεγχειρητική λοίμωξη, να περιποιείται το τραύμα και γενικότερα να αναφέρει σημεία και συμπτώματα στο νοσηλευτή (Ulrich et al.,1997). Με την εκπαίδευση καλλιεργούνται δεξιότητες αυτοεκτίμησης και αυτοαξιολόγησης με σκοπό την προστασία του προσωπικού και την αποφυγή υπερευαίσθητων αντιδράσεων. Η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης φιλοσοφίας, η επίγνωση των ορίων, η χρήση του χιούμορ θα βοηθήσουν το νοσηλευτή να διατηρήσει την ακεραιότητά του και να εξασφαλίσει κάποιο νόημα για τη δουλειά του, προσφέροντας πραγματική βοήθεια ( Αλεξανδρή,2001).

30 Φτωχές κλινικές δεξιότητες Η τεκμηριωμένη εκτίμηση του πόνου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον επαρκή και αποτελεσματικό χειρισμό του. Ο πόνος είναι μια υποκειμενική εμπειρία και γιαυτό δεν μπορεί να μετρηθεί από ένα μόνο παρατηρητή. Είναι υπόθεση μιας ομάδας και ειδικά των νοσηλευτών που θα πρέπει να επαγρυπνούν για την επαρκή και αποτελεσματική διαχείριση του πόνου ( Coniam et al.,1999). Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί από τους επαγγελματίες υγείας βασίζονται συχνά στην συγκέντρωση αντικειμενικών δεδομένων (π.χ. ζωτικά σημεία, διαγνωστικές εξετάσεις κ.ά.). Επειδή ο πόνος είναι υποκειμενικός δεν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα άλλα να συγκεντρωθούν, εκτός από την αναφορά του ίδιου του αρρώστου που πονάει. Οι νοσηλευτές πρέπει να χρησιμοποιούν τις λεκτικές αναφορές του αρρώστου που πονάει σαν βάση για την εκτίμησή τους. Έλλειψη της έκφρασης του πόνου δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει πόνος (Κοτρώτσιου και συν.,1999). Μια άλλη δυσκολία είναι ότι συχνά οι άρρωστοι αποτυγχάνουν να ανακοινώσουν τον πόνο τους στους γιατρούς ή στους νοσηλευτές. Οι ασθενείς μπορεί να αρνούνται ότι πονούν για διάφορους λόγους, που μπορεί να είναι: ( Κοτρώτσιου και συν.,1999-kinhorn et al.,2004). Άρνηση. Αρνούμενοι ότι πονούν αρνούνται την αρρώστια τους. Εγκατάλειψη. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι ο πόνος είναι αναπόφευκτος (π.χ. ηλικιωμένοι, και καρκινοπαθείς ασθενείς) Επιθυμία να ευχαριστήσουν. Μερικοί άρρωστοι νομίζουν ότι ο «καλός» άρρωστος δεν πρέπει να παραπονιέται. Οι ασθενείς γενικά συμπαθούν τους γιατρούς τους και δεν τους αρέσει να τούς απογοητεύουν λέγοντάς τους ότι δεν κάνουν καλή δουλειά με τον έλεγχο του πόνου τους. Ασθενείς με λανθασμένες απόψεις σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης του πόνου, όπως ο φόβος του εθισμού και της ανοχής Ασθενείς με την πεποίθηση ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την φαρμακευτική αγωγή είναι αναπόφευκτες. Ασθενείς με χαμηλές προσδοκίες στην προσπάθεια αντιμετώπισης του συμπτώματος και την πεποίθηση πως ο πόνος είναι κάτι το μοιραίο. Για να φροντίσει κάποιος τον πόνο του ασθενούς πρέπει αυτός να ορισθεί και να τεκμηριωθεί γραπτά. Οι νοσηλευτές πρέπει να εκτιμούν και να τεκμηριώνουν τον

Η υπο- αντιμετώπιση του πόνου.

Η υπο- αντιμετώπιση του πόνου. Η υπο- αντιμετώπιση του πόνου. Ο όρος ολιγοαναλγησία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1989 από τους Wilson και Pendleton σε μία εργασία σχετική με την πλημμελή αντιμετώπιση του πόνου των προσερχόμενων

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες σχετικά με την Μετεγχειρητική Αναλγησία

Πληροφορίες σχετικά με την Μετεγχειρητική Αναλγησία Πληροφορίες σχετικά με την Μετεγχειρητική Αναλγησία H εξασφάλιση μετεγχειρητικής αναλγησίας είναι εξίσου σημαντική με την επιτυχή πραγματοποίηση της επέμβασης. Η αναλγησία εξασφαλίζει την ομαλή μετεγχειρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ

ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΕΙ ABM Clinical Protocol#15 Μούγιου Βασιλική Ειδικευομένη Παιδιατρικής Υποψήφια διδάκτωρ ΕΚΠΑ Η διαθέσιµη πληροφόρηση βασίζεται σε: Expert opinions Μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά πορίσματα

Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την ανάκληση ή την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας και λεπτομερής αιτιολόγηση των αποκλίσεων από τη σύσταση της PRAC 69 Επιστημονικά πορίσματα

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

"Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα"

Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα "Η Ενίσχυση της Κοινωνικής Λειτουργικότητας του Χρόνιου Ασθενή και της Οικογένειάς του μέσα από την Κατ Οίκον Φροντίδα" Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ιατρικό Σύλλογο και το Σύνδεσμο Νοσηλευτών η κατ οίκον

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ OΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Αναισθησιολογικό Τµήµα Η χορήγηση αναισθησίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση σχεδόν για όλες τις χειρουργικές επεµβάσεις. Ο ρόλος του αναισθησιολόγου είναι εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ

ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΠΡΩΊΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ,MSc ΜΟΝΑΔΑ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν.Ν.ΙΩΝΙΑΣ Επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Σημείωση: Οι αλλαγές στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Λαζάρου Βασιλική Επιμελήτρια Β Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: AMGEN,

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOYΦΙΣΤΙKΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ANAKOYΦΙΣΤΙKΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ANAKOYΦΙΣΤΙKΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ- ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Διακήρυξη της Πράγας: Προτρέποντας τις Κυβερνήσεις για την ανακούφιση του «υποφέρειν» και την αναγνώριση της Ανακουφιστικής Φροντίδας ως ανθρώπινο δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή. Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Συµµόρφωση στη φαρµακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Β ΚΚ Ιπποκράτειο Θεσ/νικης Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδροµο µε ζοφερή πρόγνωση :! ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα ανά έτος! ΝΥΗΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 1

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 1 1 Περιεχόμενα: 1) Πρόλογος...3 2) Τι είναι εθισμός στα φάρμακα...4 3) Κατηγορίες φαρμάκων και τρόπος επίδρασης στον άνθρωπο...5 4) Επιπτώσεις των φαρμάκων 6 4.1) Στο άτομο 6 4.2) Στην κοινωνία..7 4.3)

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα.

Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Παιδιά και νέοι με χρόνια προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες. Σύγχρονες ιατρικές θεωρήσεις και ελληνική πραγματικότητα. Μαρία Φωτουλάκη Επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Η Καρδιακή Ανεπάρκεια(ΚΑ) είναι ένα πολύπλοκο, προοδευτικά εξελισσόμενο σύνδρομο κλινικών, αιμοδυναμικών και νευροορμονικών διαταραχών

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α ( Centers for Disease Control and Prevention CDC), περίπου 40 Αμερικανοί

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1 ο Μάθημα Προγραμματισμένα μαθήματα 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12,

Διαβάστε περισσότερα

Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις: Η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSC ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις: Η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSC ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις: Η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSC ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τι είναι παρηγορητική φροντίδα Σύμφωνα με τον ορισμό του

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους

Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους Η Επιβάρυνση των Ασθενών με Καρκίνο και των οικογενειών τους από τις Αυτοσχέδιες Συνεισφορές στα Προβλήματα Ψυχικής Υγείας τους Ψυχιατρική και Καρκίνος -Πλούσια Ψυχοσωματική παράδοση στον Καρκίνο -Ψυχοθεραπευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική Διεργασία

Νοσηλευτική Διεργασία Νοσηλευτική Διεργασία Νοσηλευτική διεργασία Νοσηλευτική διεργασία είναι τρόπος σκέψης και δράσης που βασίζεται στην επιστημονική μεθοδολογία, η οποία χρησιμοποιείται από νοσηλευτές για την επίλυση προβλημάτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Butomidor. Ήρεμα και χωρίς πόνο.

Butomidor. Ήρεμα και χωρίς πόνο. Butomidor Ήρεμα και χωρίς πόνο. Ο ρόλος των σκύλων και των γατών έχει αλλάξει από τον παραδοσιακό των κατοικιδίων, σε σημαντικούς συνεργάτες ζωής. Δίνουν χαρά, συντροφικότητα και συμβάλλουν στην προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος τελικού σταδίου

Καρκίνος τελικού σταδίου Καρκίνος τελικού σταδίου Ως τελικό στάδιο µιας αρρώστιας χαρακτηρίζουµε το στάδιο εκείνο που κάθε θεραπευτικός χειρισµός έχει εξαντληθεί και η ιατρική προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στην αντιµετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ

Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Οι τομείς πρακτικής άσκησης περιλαμβάνουν : Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β. ΔΙΟΙΚΗΣΗ Α. ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Α.1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ Η άσκηση σε νοσηλευτικά τμήματα παθολογικής ειδικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει εξ αρχής σαφής διάκριση ανάμεσα στην αναγκαιότητα της μη κατάχρησης

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση )

Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Οσφυαλγία-Ισχιαλγία ( Πόνος στη µέση ) Συντηρητική ή Χειρουργική Αντιµετώπιση Γ. Στράντζαλης Νευροχειρουργική Κλινική, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Θεραπευτήριο Ευαγγελισµός ΓΕΝΙΚΑ Η οσφυo-ισχιαλγία ή ο «πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Γράφει: Νικόλαος Τζανακάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου www.shoulder.gr Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Είναι η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Οξύς και χρόνιος πόνος

Οξύς και χρόνιος πόνος Οξύς και χρόνιος πόνος Από την Αθηνά Βαδαλούκα, MD, PhD, FIPP Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας' Διευθύντρια, Ά Ανασθησιολογικής Κλινικής, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας, Αρεταίειου Νοσοκομείου,

Διαβάστε περισσότερα

Κανένα για αυτήν την παρουσίαση. Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini,

Κανένα για αυτήν την παρουσίαση. Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini, Κανένα για αυτήν την παρουσίαση Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini, 2 Κυκλοσπορίνη-θεραπευτικές ενδείξεις 3 Θεραπεία σοβαρών μορφών

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙII. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών

Παράρτημα ΙII. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών Παράρτημα ΙII Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών Σημείωση: Όπου εφαρμόζεται, η περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ Σηµαντικό ποσοστό Ελλήνων ταλαιπωρείται σήµερα από χρόνιες κεφαλαλγίες (δηλαδή χρόνιους πονοκεφάλους) και ηµικρανίες,

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.;

Θέματα για Συζήτηση. Παγίδες προς αποφυγή Τελικά.; 4/22/2016 template from www.brainybetty.com copyright 2006 2 Θέματα για Συζήτηση. Όροι και Ορολογία Συμμόρφωση Προσκόλληση Συνεργατική Θεραπεία - Αυτοδιαχείριση Παράγοντες που επιδρούν Πως εκτιμάται η

Διαβάστε περισσότερα

Clinical Coordinator course A.T.L.S - D.S.T.C.,

Clinical Coordinator course A.T.L.S - D.S.T.C., ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. Λ. ΣΤΟ Π.Γ.Ν.Λ. ΧΑΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Τ.Ε. Ειδική Χειρουργική Νοσηλεύτρια - Μ.Sc, Υπεύθυνη Τοµέα Εκπαίδευσης Ν.Υ. - Π.Γ.Ν.Λ., Clinical Coordinator course A.T.L.S - D.S.T.C.,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ HELLENIC PAIN SOCIETY ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ IASP GREEK CHARTER OF IASP ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Οκτώβριος 2000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ HELLENIC PAIN SOCIETY ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ IASP GREEK CHARTER OF IASP ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Οκτώβριος 2000 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΝΟΥ HELLENIC PAIN SOCIETY ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ IASP GREEK CHARTER OF IASP ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Οκτώβριος 2000 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΙΟΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ Μια δήλωση συναίνεσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία είναι η πλήρης, αλλά αναστρέψιμη απώλεια της συνείδησης, που συνοδεύεται από κατάργηση των αισθήσεων, αναλγησία κα

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία είναι η πλήρης, αλλά αναστρέψιμη απώλεια της συνείδησης, που συνοδεύεται από κατάργηση των αισθήσεων, αναλγησία κα ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Φαρμακολογία Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α.Π.Θ. Ενότητα 10: Οπιοειδή Αναλγητικά Φάρμακα Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Κελεπούρης Ζήσης Γενικός ιατρός Επιμελητής Β ΚΥΚ

Κελεπούρης Ζήσης Γενικός ιατρός Επιμελητής Β ΚΥΚ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ Κελεπούρης Ζήσης Γενικός ιατρός Επιμελητής Β ΚΥΚ Ένα από τα δύσκολα καθήκοντα του γιατρού είναι και η αναγγελία δυσάρεστων ειδήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νοσηλευτής πρόσωπο κλειδί στη σωστή ενηµέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς κατά την είσοδο στο αιµοδυναµικό εργαστήριο

Ο Νοσηλευτής πρόσωπο κλειδί στη σωστή ενηµέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς κατά την είσοδο στο αιµοδυναµικό εργαστήριο Ο Νοσηλευτής πρόσωπο κλειδί στη σωστή ενηµέρωση και ψυχολογική υποστήριξη του ασθενούς κατά την είσοδο στο αιµοδυναµικό εργαστήριο Πλακούτση Σοφία Νοσηλεύτρια Αιµοδυναµικού Εργαστηρίου Π.Γ.Ν.Ι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ Η νοσηλευτική διεργασία : Αποτελεί συστηματική μέθοδο που κατευθύνει τον νοσηλευτή και τον ασθενή στον αμοιβαίο: Προσδιορισμό των αναγκών για νοσηλευτική φροντίδα σχεδιασμό και εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!!

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Η παραδοχή ενός πρώην νοσηλευτή της ΜΤΝ Κλεισαρχάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός Εργάζομαι. Ως επαγγελματίας και είμαι Ηθικά ευαίσθητος στην ευπάθεια του ασθενούς Βιώνω

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.Ε ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΧΝΟΥΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο

Θετική Ψυχολογία. Καρακασίδου Ειρήνη, MSc. Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Θετική Ψυχολογία Καρακασίδου Ειρήνη, MSc Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος Υποψήφια Διδάκτωρ Κλινικής και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Πάντειο Παν/μιο Εισαγωγή Θετική-Αρνητική Ψυχολογία Στόχοι της Ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΟΠΙΟΕΙΔΗ. E. Αλεξοπούλου - Βραχνού

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΟΠΙΟΕΙΔΗ. E. Αλεξοπούλου - Βραχνού ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΟΠΙΟΕΙΔΗ E. Αλεξοπούλου - Βραχνού Ο πόνος δεν πρέπει να σχετίζεται με ογκολογικό επείγον (π.χ. #, απόφραξη, φλεγμονή, λεπτομηνιγγικές μετ/σεις, διάτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

Butomidor. Ήρεμα και χωρίς πόνο.

Butomidor. Ήρεμα και χωρίς πόνο. Butomidor Ήρεμα και χωρίς πόνο. Η πραγματική αξία ενός αλόγου δεν υπολογίζεται μόνο από την εμπορική του τιμή, την ηλικία του ή την απόδοσή του. Πολύ πιό σημαντική είναι η εκτίμηση που προσφέρουμε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΥΟΚΑΡ ΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΛΟΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΗΣ ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ ΜΗΤΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη Φαρμακοκινητική Χρυσάνθη Σαρδέλη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ Φαρμακοκινητική Η Φαρμακοκινητική είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο

Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Πως ο Νους Χειρίζεται το Φόβο Σύμφωνα με δύο σχετικά πρόσφατες έρευνες, οι μνήμες φόβου και τρόμου διαφέρουν σημαντικά από τις συνηθισμένες μνήμες. Οι διαφορές αυτές δεν συνίστανται μόνο στις εμφανείς

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014

Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014 Γεώργιος Ν.Λυράκος Μάθηµα Ψυχολογία της Υγείας Φυσικοθεραπεία ιάλεξη 8η 2014 Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ένας αριθµός εναλλακτικών µοντέλων για τον πόνο πέραν του ιατρικού ενσωµατώνουν ψυχολογικούς(αντίληψη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ 1 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗΣ ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ Στο πρωτόκολλο θα συμπεριληφθούν αυστηρά και μόνο ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση που ορίζεται ως η αδυναμία ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης παρά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΣΤΑΡΑ ΖΑΜΠΕΤΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΑΡΡΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ

ΠΛΑΣΤΑΡΑ ΖΑΜΠΕΤΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΑΡΡΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΠΛΑΣΤΑΡΑ ΖΑΜΠΕΤΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΛΕΩΝΙΔΟΥ ΣΑΡΡΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ 1. Τη συνέχιση της φροντίδας. 2. Την προαγωγή της υγείας. 3. Τη θεραπευτική παρέμβαση. 4. Τη φροντίδα στο τέλος της ζωής. 5. Την αποκατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis αισθητική προσώπου Dr. Stefanos Goudelas, Dermatologist η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης Dr. Stefanos Goudelas

Διαβάστε περισσότερα

Yπογλυκαιμία: μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες

Yπογλυκαιμία: μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες Μάρτιος 2013 Yπογλυκαιμία: μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες Η υπογλυκαιμία είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες:

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης της ατυχηματικής τρώσης της σκληράς μήνιγγας στη Μαιευτική (EPiMAP Μαιευτικής) ΕΝΤΥΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης της ατυχηματικής τρώσης της σκληράς μήνιγγας στη Μαιευτική (EPiMAP Μαιευτικής) ΕΝΤΥΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Παράρτημα 1Α Ευρωπαϊκές πρακτικές διαχείρισης της ατυχηματικής τρώσης της σκληράς μήνιγγας στη Μαιευτική (EPiMAP Μαιευτικής) Eυρωπαϊκή προοπτική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης ΕΝΤΥΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Morphasol 4 mg/ml ενέσιμο διάλυμα για σκύλους και γάτες 2 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε 1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ Η Νόσος Alzheimerή γεροντική άνοια είναι µια χρόνια νευροεκφυλιστικήασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήµατος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια µορφή της από σταδιακή απώλεια της µνήµης και περιορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17

Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής στην πράξη - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος :17 Απαντά ο κ. Θεμιστοκλής Ευκαρπίδης, Γενικός Χειρουργός Ίσως λίγοι από εμάς να είμαστε ενημερωμένοι για τη σπουδαία εργασία που εκτελεί στο σώμα μας, ένα από τα όργανα του, η χοληδόχος κύστη. Εκεί μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο»

«Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο» «Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο» Βασιλική Κουμαντάκη Ψυχολόγος Εθελόντρια & Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης () για ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: 1 1 2 3 4 Οι άνθρωποι με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (ΟΑ) θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματία του τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας

Πρόλογος. Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας Πρόλογος Στις μέρες μας, η ελεύθερη πληροφόρηση και διακίνηση της πληροφορίας αποτελεί δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στα μέλη της κοινωνίας. Οι πολύπλευρα πληροφορημένοι

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Μαρτίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ 15 11528 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 2107298586 FAX: 2107237705 e-mail: nefreter@otenet.gr HELLENIC SOCIETY OF NEPHROLOGY 15 MEANDROU STR. ATHENS, 11528 GREECE TEL.: (+3021) 07298586

Διαβάστε περισσότερα

1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1.ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ RIMADYL injectable solution 2. ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΟ( Α) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Δραστικό( ά) συστατικό( ά ) : Το προϊόν περιέχει 50 mg καρπροφένης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ»

«ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ» «ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ: ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ» Ερευνητική εργασία 2012-13 Από τις μαθήτριες του Β 1: Αλεξοπούλου Ειρήνη Αντωνάτου Ελευθερία Γκορέγια Στέλλα Γλάρου Αθανασία Ζαφειρίου Λία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ιδέα της Δωρεάς

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας»

Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Κλινικό Φροντιστήριο «Εφαρμόζοντας τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Αρτηριακή Υπέρταση στο Σχεδιασμό της Νοσηλευτικής Φροντίδας» Παρουσίαση Κλινικής Περίπτωσης : Χατζοπούλου Μ., Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc,

Διαβάστε περισσότερα

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας»

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Όσο πιο προσεκτικοί, ήπιοι και ευγενικοί είναι οι χειρουργικοί χειρισμοί, τόσο λιγότερος είναι ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενούς, πιο σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας

Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας Τι να περιμένετε από τον Οστεοπαθητικό σας Υψηλά πρότυπα οστεοπαθητικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη What to expect from your osteopath 1 Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Οστεοπαθητικής Περίθαλψης εγγυώνται την ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ανδρέας Π. Καραμπίνης Διευθυντής ΜΕΘ Π.Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» μεταμόσχευση ιστών και οργάνων αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης

Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και του φύλλου οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτές οι τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της περίληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Ακούει την καρδιά σας!

Ακούει την καρδιά σας! Ακούει την καρδιά σας! Καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Όταν η καρδιά φέρνει τα πάνω κάτω Ένα οξύ καρδιολογικό πρόβλημα ή ένα χειρουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Breaking. Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας

Breaking. Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας Breaking Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας Πώς θα την προσεγγίσετε; Γυναίκα 57 ετών πρόσφατα υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση. Κατά την εξέταση βρέθηκε μάζα μεγέθους 2cm

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ

ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ Α/Η1Ν1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥΣ Ιούλιος 2009 Το παρόν έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης. Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Ο ρόλος του νοσηλευτή ως σύμβουλος στις μεθόδους αφαίρεσης Γεωργία Γερογιάννη Λέκτορας Εφαρμογών Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Μέθοδοι αφαίρεσης Θεραπεία επιλογής για πολλά αιματολογικά,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience

Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την. Επικοινωνία. των ΦΕ. the value of experience Αποτελέσματα έρευνας αγοράς σε Γιατρούς, Φαρμακοποιούς & Κοινό σχετικά με την Επικοινωνία των ΦΕ Στόχος της έρευνας Αξιολόγηση της επικοινωνίας των Φαρμακευτικών Εταιριών με: Γιατρούς Φαρμακοποιούς Κοινό

Διαβάστε περισσότερα

Συμμόρφωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη φαρμακευτική αγωγή

Συμμόρφωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη φαρμακευτική αγωγή Συμμόρφωση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη φαρμακευτική αγωγή Ευαγγελία Χαρέλα Νοσηλεύτρια MSc Προϊσταμένη Α Π/Δ Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί ένα σύνδρομο με ζοφερή πρόγνωση : ΝΥΗΑ Ι-ΙΙ: 2-5% θνητότητα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη λαθών κατά τηνπαροχή ολικής αναισθησίας. Ν. Μαρμαράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών -Μονάδα Εργονομίας

Μελέτη λαθών κατά τηνπαροχή ολικής αναισθησίας. Ν. Μαρμαράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών -Μονάδα Εργονομίας Μελέτη λαθών κατά τηνπαροχή ολικής αναισθησίας Ν. Μαρμαράς Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών -Μονάδα Εργονομίας Περί της εργασίας των αναισθησιολόγων Ο αναισθησιολόγος, κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ: Replete ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΙΑΤΡΙΚΗ Στον τομέα της ιατρική η ρομποτική παίζει ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ»

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ- ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΥΔΗ ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα