Β ΚΥΚΛΟΣ Τ.Ε.Ε. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Β ΚΥΚΛΟΣ Τ.Ε.Ε. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ"

Transcript

1 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ Β ΚΥΚΛΟΣ Τ.Ε.Ε. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α : 1. Σύµφωνα µε το κείµενο, οι λόγοι που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά και τη βία είναι : η ψευδαίσθηση της αφθονίας που τους παρέχει η σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία χωρίς όµως να τους παρέχει την δυνατότητα για την απόκτησή της. η ανεργία και η αναξιοκρατία. η κρίση της οικογένειας και των ερωτικών σχέσεων. το χαµηλό επίπεδο της σύγχρονης εκπαίδευσης και ο στείρος χαρακτήρας της. η υποταγή του ανθρώπου στα τεχνολογικά επιτεύγµατα που τον αποµονώνει από τους άλλους. η µίµηση ξένων προτύπων που προκαλεί αλλοτρίωση. η προβολή σαθρών προτύπων από τον κόσµο των ενηλίκων που διδάσκουν τον αριβισµό, την κυνικότητα, το φανατισµό, τη βία. η προβολή των προτύπων βίας από τα ΜΜΕ και τον κινηµατογράφο. 2. Ο συγγραφέας διατυπώνει την άποψη ότι, ενώ η σύγχρονη εκπαίδευση παρέχει θεωρητικά στους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν µια διευρυµένη µόρφωση, αυτή η δυνατότητα αναιρείται από την υλική και πνευµατική µιζέρια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι η υποταγή του ανθρώπου στα τεχνολογικά επιτεύγµατα αλλοτριώνει τους χρήστες τους και τους αποµονώνει κοινωνικά. Πράγµατι, η άποψη του συγγραφέα για την κατάσταση της ελληνικής εκπαίδευσης βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγµατικότητα, αφού το ελληνικό σχολείο δεν έχει ως στόχο του τη δηµιουργία ανθρώπων µε ευρείς πνευµατικούς ορίζοντες αλλά λειτουργεί απλά ως προθάλαµος του πανεπιστηµίου. Και το ίδιο το πανεπιστήµιο όµως περιορίζεται στην παροχή στείρων και απαρχαιωµένων γνώσεων, χωρίς την άσκηση οποιουδήποτε ερευνητικού έργου. Παράλληλα, η υπερβολική τεχνολογική ανάπτυξη υποδουλώνει τον άνθρωπο, αφού ασκεί τροµακτική επίδραση επάνω του, τον γοητεύει και του υποβάλλει την ιδέα ότι δεν µπορεί να ζήσει χωρίς αυτή, µεταβάλλοντάς τον έτσι σε απλό «εξάρτηµα» των υπερσύγχρονων πολυµέσων, χωρίς βούληση και δυνατότητα αυτενέργειας και πολλές φορές χωρίς κοινωνική ζωή, τη στιγµή που η ενασχόλησή του µ αυτή απορροφά όλον τον ελεύθερο χρόνο του.

2 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : 1. α. Ο συγγραφέας στο κείµενό του, για να κάνει επίκληση στο συναίσθηµα, χρησιµοποιεί ως εκφραστικά µέσα τη µεταφορά (π.χ. «νανουρίζουν τη συνείδησή τους», «ρίχνουν το λίθο του αναθέµατος», «ανεµοσκόρπισµα της οικογένειας», «νιώθουν ανήµποροι µπρος στις Σειρήνες», «κοινωνικός κανιβαλισµός», «να χτίσουν µια υγιή ζωή», κ. ά.), τη χρήση του α ενικού προσώπου (όταν θέλει να δώσει εξοµολογητικό κι υποκειµενικό τόνο στο κείµενό του) και του α πληθυντικού (δηµιουργώντας έτσι ένα συναίσθηµα οικειότητας µε τον αναγνώστη). Επίσης σε πολλά σηµεία το ύφος του γίνεται ειρωνικό και πικρόχολο, για να εκφράσει την αποδοκιµασία του στο σύγχρονο τρόπο ζωής που παρασύρει τους νέους στα ναρκωτικά και τη βία. Αυτό το επιτυγχάνει µε τη συχνή χρήση των εισαγωγικών, που προσδίδουν στις λέξεις που περικλείουν ειρωνική χροιά (π.χ. «κοσµοπολίτικη ζωή», σπαθί», «ανοιχτή κοινωνία της αφθονίας», «περισσότερες ευκαιρίες», «βίδες» κ. ά.).τέλος χρησιµοποιεί συναισθηµατικά φορτισµένες λέξεις και φράσεις (π.χ. 5 η : η αναφορά στο σαιξπηρικό ήρωα και η αυτούσια µεταφορά του λογοτεχνικού αποσπάσµατος, 15 η : συναισθηµατικά φορτισµένες φράσεις, όπως «κοινωνικό κανιβαλισµό», «τερατώδη µητροκτονία της Φύσης», «πολέµους, γενοκτονίες, ολοκαύτωµα, σφαγές...» κ.ά.), για να µεταδώσει στον αναγνώστη κατά κύριο λόγο το συναίσθηµα της οργής απέναντι στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν τους νέους στην αυτοκαταστροφική τους συµπεριφορά. β. Ο συγγραφέας στη 2 η και 3 η παράγραφο του κειµένου προσπαθεί να τεκµηριώσει την άποψη ότι υπάρχει µια τροµαχτική αύξηση της χρήσης ναρκωτικών και της άσκησης βίας σε έµψυχα και άψυχα ανάµεσα στους νέους. Για το λόγο αυτό επικαλείται τα αποτελέσµατα έρευνας που ανακοινώθηκαν σε συνέδριο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου µε θέµα «Προκλήσεις στη σχολική κοινότητα. Έρευνα παρέµβαση», τα στοιχεία της οποίας τα παραθέτει µε ακρίβεια στην 3 η παράγραφο («Μέσα σε πέντε... οµάδα παραβατικής δράσης...»). Αυτά τα τεκµήρια, που έχουν τη µορφή στατιστικών στοιχείων, ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα και ισχυροποιούν την άποψη του συγγραφέα, αφού αποδεικνύουν τη θέση του σχετικά µε την έξαρση της βίας και των ναρκωτικών στις τάξεις των νέων.

3 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ γ. οµή 3 ης : Θεµατική περίοδος : εν υπάρχει. Λεπτοµέρειες / Σχόλια : «Μέσα σε πέντε µόλις χρόνια... οργανωµένη οµάδα παραβατικής δράσης». Κατακλείδα : «Μ άλλα λόγια... για τους άλλους» Τρόπος ανάπτυξης 3 ης : Η παράγραφος αναπτύσσεται µε τη µέθοδο των παραδειγµάτων, αφού χρησιµοποιεί ως παραδείγµατα τα στοιχεία των στατιστικών ερευνών για να µας αποδείξει την παραβατική συµπεριφορά των νέων. 2. α. Θετικός Συγκριτικός Σχετικός Υπερθετικός Απόλυτος Υπερθετικός λίγο λιγότερο - ελάχιστα πιο λίγο - πολύ λίγο πολλούς περισσότερους τους περισσότερους - πιο πολλούς τους πιο πολλούς πάρα πολλούς οργανωµένη πιο οργανωµένη την πιο οργανωµένη πολύ οργανωµένη άνετη ανετότερη η ανετότερη ανετότατη πιο άνετη η πιο άνετη πολύ άνετη καλά καλύτερα τα καλύτερα άριστα πιο καλά τα πιο καλά πολύ καλά β. ευκαταφρόνητο : ασήµαντο (αξιοκαταφρόνητο) κατατρύχονται : βασανίζονται (ταλαιπωρούνται, καταπονούνται) κανιβαλισµό : αγριότητα αµέτρητες : αναρίθµητες (ανυπολόγιστες, άπειρες, πολυπληθείς) αντιξοότητες : δυσκολίες (δυσχέρειες, αναποδιές) Ενδεικτικές φράσεις : Στο λαχείο κέρδισε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των δύο εκατοµµυρίων ευρώ. Παρά τις αντιξοότητες που αντιµετώπισε στη ζωή του κατόρθωσε να δηµιουργήσει µια θαυµάσια οικογένεια και µια αξιοζήλευτη καριέρα.

4 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ ΕΝΟΤΗΤΑ Γ : 1. Το δοκίµιο ασχολείται µε την αύξηση των κρουσµάτων βίας και ναρκωτικών ανάµεσα στους νέους και διερευνά τα αίτια αυτής της κατάστασης. Οι Έλληνες γονείς περιορίζονται συχνά στην επιφανειακή εκτέλεση των καθηκόντων τους κι αδιαφορούν για τα προβλήµατα των παιδιών τους, µε αποτέλεσµα ένα ποσοστό να στρέφεται στα ναρκωτικά και τη βία, όπως αποδεικνύουν στατιστικές έρευνες. Για το πρόβληµα δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι νέοι αλλά οι αντιφάσεις της εποχής, που τους δηµιουργεί την ψευδαίσθηση ότι µπορούν να απολαύσουν τις παροχές της, ενώ στην πραγµατικότητα αντιµετωπίζουν την ανεργία, την κρίση στις οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις, τη στείρα παιδεία και την πνευµατική υποδούλωση στα ξένα πρότυπα. Μέσα στην απογοήτευσή τους οι νέοι στρέφονται στον κόσµο των «µεγάλων», όπου όµως συναντούν µόνο αρνητικά πρότυπα. Έτσι, κάποιοι οδηγούνται στην παραβατικότητα ελπίζοντας να νιώσουν «δυνατοί». Στον αντίποδα βρίσκονται οι περισσότεροι νέοι που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσµο. (139 λέξεις) 2. Τίτλος : «Παιδική εγκληµατικότητα : η πληγή του... µέλλοντός µας.» ΠΡΟΛΟΓΟΣ : Αναφορά στην έκταση που έχει προσλάβει το φαινόµενο και σχολιασµός της εκφώνησης του κειµένου ή Ένταξη του φαινοµένου στα πολλαπλά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία και τονισµός της πολυπλοκότητάς του λόγω του ευαίσθητου της ηλικίας και της ψυχοσύνθεσης των νεαρών δραστών και των ποικίλων παραγόντων που οδηγούν στη δηµιουργία του. ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΓΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ίδια η οικογένεια συχνά ασκεί βία, συνειδητά ή ασυνείδητα. Οι γονείς, που θέλουν τα παιδιά τους «κατ εικόνα και καθ οµοίωση» βιάζουν την ελεύθερη προσωπικότητα των παιδιών λειτουργώντας αυταρχικά. Η ανωριµότητα των γονιών εξωτερικεύεται µε ωµότητα, έντονες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Τραυµατίζεται η αδιαµόρφωτη νεανική ύπαρξη, απουσιάζει η γόνιµη επαφή και χάνεται το διαπροσωπικό άνοιγµα. Όταν η αλήθεια δεν προκύπτει µέσα από το διάλογο, αλλά επιβάλλεται, ο νέος συµπιέζεται, νιώθει άσχηµα.

5 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ Ο άκριτος φιλελευθερισµός, η ανοχή των γονιών κάνουν τα παιδιά να νιώθουν απροστάτευτα και αδύναµα στις δυσκολίες της ζωής, συχνά δεν ελέγχονται, στρέφονται σε επιθετικά παιγνίδια και σε αχαλίνωτη συµπεριφορά. Συχνά οι γονείς δε διαθέτουν χρόνο για να κατανοήσουν τα προβλήµατα του παιδιού τους. Η επικοινωνία των µελών είναι µειωµένη, περιορίζεται µόνο σε ορισµένα από τα προβλήµατα. Το αίσθηµα καταρράκωσης και παραγκωνισµού εξαιτίας της µη αναγνώρισης από τα υπόλοιπα µέλη. εν µπορεί κανείς να ζήσει δίχως την αναγνώριση του εαυτού του από τον άλλον. Η αναγνώριση αυτή είναι θεµελιακή. Η βία συχνά είναι µια ενεργός απάντηση στο απειλητικό βίωµα της µη αναγνώρισης από τον άλλο. Η απόρριψη του εαυτού γεννά µια αγωνία που ελκύει βία. Το ναρκισσιστικό πλήγµα που επιφέρει η άρνηση του άλλου στερεί την ίδια την αναγνώριση του εαυτού, στερεί τη δυνατότητα ύπαρξης. Το µίσος σ ένα ανεπιθύµητο παιδί. Το παιδί πληρώνει τις συνέπειες µιας φιλονικίας των γονιών και γίνεται το αντικείµενο της εκτόνωσης τους. Η µητέρα µετατοπίζει τη διάψευση των προσδοκιών της από τον άνδρα της στο παιδί της και το παιδί γίνεται αποδιοποµπαίος τράγος της µητέρας του, η οποία του επιρρίπτει όλα όσα τη δυσαρεστούν στον άνδρα της και δεν τολµά να του τα πει. Το πρόβληµα της παιδαγωγικής αµηχανίας. Η οικογένεια συχνά δεν ξέρει τι να διδάξει, πώς και προς τα πού να οδηγήσει τα νεαρά µέλη της. ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΓΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Ο µηχανισµός της παιδείας, όταν δεν παρέχει τα κατάλληλα ερεθίσµατα στη νεολαία ολόπλευρη µόρφωση και αγωγή καθίσταται ενισχυτικός παράγοντας νεανικής και παιδικής βίας, κατακρεουργώντας την ψυχή των νέων. Με τη διαρκή και στείρα αποστήθιση περιχαρακώνεται η σκέψη των µαθητών και χάνεται η φαντασία. Η κατίσχυση της υπερεντατικοποιηµένης σχολικής εργασίας, καταπιέζει την εσωτερικότητα των µαθητών, ενώ καταργεί τη σφαιρικότητα και αποµακρύνει από το ιδανικό της διαµόρφωσης µιας ολοκληρωµένης προσωπικότητας. Το µέγεθος των σχολικών συγκροτηµάτων. Στα σχολεία µαµούθ ο αριθµός των επιθετικών µαθητών και των επιθετικών πράξεων είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι σε µικρότερα σχολεία. Η πυκνότητα και η ανωνυµία αποτελούν αφύσικες συνθήκες διαβίωσης για κάθε νέο και οδηγούν δε µεγαλύτερη ετοιµότητα για επιθετική συµπεριφορά βέβαια πάντα σε σχέση µε άλλους παράγοντες. Είναι γνωστό ότι η συγκρότηση πολυπληθών οµάδων υπονοµεύει την κοινωνική συνοχή, µειώνει το

6 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ αίσθηµα ευθύνης, υποσκάπτει τα θεµέλια της κοινωνικής αλληλεγγύης, τα άτοµα χάνουν την ατοµικότητα τους και αισθάνονται ανώνυµα. Σηµαντική προϋπόθεση για την οµαλή συµβίωση του ανθρώπου µε τους συνανθρώπους του αποτελεί η ύπαρξη ενός προσωπικού χώρου, µιας προσωπικής «επικαιρότητας». Η έλλειψη ενός τέτοιου χώρου εντείνει τις συναισθηµατικές προϋποθέσεις που οδηγούν σε εκδήλωση της επιθετικότητας. Στα περισσότερα σχολεία που λειτουργούν µε βάρδιες είναι αδύνατον ο µαθητής να ταυτιστεί µε τους χώρους τους γι αυτό πολλοί µαθητές καταστρέφουν αδυσώπητα το κτίριο και τον εξοπλισµό του. Ο περιορισµός της κινητικότητας, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η εξεταστικοµανία, η σύγκρουση ρόλων παιδιών δασκάλων, η βαθµολογία και το ανταγωνιστικό κλίµα δηµιουργούν άγχος στους µαθητές, εφόσον αυτοί αδυνατούν να επενεργήσουν στο περιβάλλον τους. Το άγχος ενεργοποιεί τη βία. Η έλλειψη κινήτρων, για µάθηση που διαπιστώνουν εκπαιδευτικοί και γονείς. Το σχολείο γίνεται διαµετακοµιστικός σταθµός για τα ιδρύµατα της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης και δεν ενεργοποιεί κίνητρα για µάθηση. Όλα αυτά δηµιουργούν στο άτοµο πολλές απογοητεύσεις και µαταιώσεις αφού αδυνατεί να ικανοποιήσει ζωτικές του ανάγκες. Στη ρίζα κάθε επιθετικής συµπεριφοράς ενεδρεύει η µαταίωση, η διάψευση µιας ζωτικής για το άτοµο ανάγκες. Τέλος η εκδήλωση της επιθετικής συµπεριφοράς στο σχολείο πρέπει να οφείλεται σε σηµαντικό βαθµό στην αντικοινωνική συµπεριφορά των µελών της οµάδας των συνοµηλίκων, η οποία επηρεάζει γενικά τη συµπεριφορά των εφήβων. Το κενό που αφήνουν οι µεγάλοι στη ζωή των νέων το καλύπτει συνήθως η οµάδα των συνοµηλίκων, όπου σε πολλές περιπτώσεις η αναγνώριση κερδίζεται µε αντικοινωνικές δραστηριότητες.

7 Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ ΒΙΑ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. «Η τηλεόραση είναι το σχολείο του εγκλήµατος» Σύµφωνα µε µελέτες αµερικανών επιστηµόνων: «Ένα παιδί, που τελειώνει το δηµοτικό σχολείο, έχει παρακολουθήσει 8 χιλιάδες φόνους και 100 χιλιάδες άλλες πράξεις βίας στην τηλεόραση». Ο καθένας αντιλαµβάνεται πως αυτό το τηλεοπτικό λουτρό βίας δε γίνεται να µην επηρεάσει τον ψυχικό κόσµο και την συµπεριφορά των παιδιών. Έχει µάλιστα αποδειχθεί, πάλι από επιστηµονικές µελέτες πως: «Τα παιδιά που παρακολουθούν προγράµµατα µε βία, ακόµη και στη µορφή κινούµενων σχεδίων, εµφανίζουν έντονες ροπές επιθετικής συµπεριφοράς». Γι αυτό κανείς πια δεν αµφιβάλλει πως η παραγόµενη απ την τηλεόραση βία αναπαράγει και πολλαπλασιάζει τη συνολική βία των κοινωνιών µας. Ο Καρλ Πόπερ τονίζει: «Η τηλεόραση παράγει βία και την εισάγει στις οικογένειες που διαφορετικά δε θα τη γνώριζαν». Η τηλεοπτική βία εξοικειώνει και εθίζει τα παιδιά στη βία αµβλύνοντας τις αντιδράσεις τους στις φρικαλέες εικόνες της και αποδυναµώνοντας όλες εκείνες τις ηθικές αναστολές που αποτρέπουν αντικοινωνικές συµπεριφορές. Αν µ αυτό συνυπολογιστεί η σύγχυση απ τα παιδιά τηλεοπτικής και πραγµατικής βίας, αλλά κι οι έντονες τάσεις µίµησης στις µικρές ηλικίες, θα συνειδητοποιήσουµε την αµαρτωλή σχέση τηλεοπτικής και παιδικής βίας χωρίς να παραγνωρίσουµε πως αυτή η αµαρτωλή σχέση αφορά και τη συνολική βία των σύγχρονων κοινωνιών. Πρόκειται για τεράστια απειλή εναντίον του πολιτισµού µας που πρέπει ν αντιµετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσµατικά. Το µέγιστο αίτηµα (δικαίωµα) της ελευθερίας στα Μ.Μ.Ε. εµπεριέχει την υποχρέωση τους να σέβονται το ρόλο τους και το θεατή. Τα Μ.Μ.Ε., σήµερα, παράγουν και αναπαράγουν βία, γίνονται µέσα παραπληροφόρησης και προπαγάνδας. Η κερδοσκοπία και ο αθέµιτος ανταγωνισµός λειτουργούν καταπιεστικά αλλά και καταλυτικά στον νέο θεατή αναγνώστη δέκτη. Η πλύση εγκεφάλου, οι διαστρεβλωµένες αλήθειες, οι χαλκευµένες ειδήσεις, οδηγούν στην φαλκίδευση του συνειδησιακού βάθους του νέου. Τα διαβρωτικά όσο και σαθρά κοινωνικά και οικονοµικά πρότυπα µαγνητίζουν, αποπροσανατολίζουν και επιβάλλουν αλλοτριωτικούς τρόπους ζωής, δεν καλλιεργούν την υπευθυνότητα αλλά δυσχεραίνουν την ωρίµανση των νέων. ΕΠΙΛΟΓΟΣ : Μπροστά, λοιπόν, στον κίνδυνο που ελλοχεύει και απειλεί το πιο ευαίσθητο κοµµάτι της κοινωνίας µας κρίνεται αναγκαίος ο περιορισµός της άσκοπης προβολής βίας από τα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης και η ενεργοποίηση του οικογενειακού και εκπαιδευτικού θεσµού για την ανάπτυξη των αντιστάσεων των παιδιών απέναντί της.

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Μάριος Πλωρίτης Νέοι, ναρκωτικά, βία Εκείνο που, φοβάμαι, μας απασχολεί σχετικά λιγότερο, είναι το πρόβλημα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας: το πρόβλημα των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας :ενδοσχολική βία Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Κατερίνα Από τον Σπουδαστή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: 1 ΘΕΜΑ: Είναι γενικά αποδεκτό πως µέσα στα πλαίσια της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης εµφανίζεται έντονο, τα τελευταία χρόνια, το φαινόµενο της κρίσης της γλώσσας. Ιδιαίτερα επικεντρώνεται το πρόβληµα

Διαβάστε περισσότερα

Στεδιαγράμμαηα για ηη Νεοελληνική Γλώζζα, Α Λσκείοσ

Στεδιαγράμμαηα για ηη Νεοελληνική Γλώζζα, Α Λσκείοσ 1 2 Αναλφαβητισμός... 5 Αλλοτρίωση.....7 Γλωσσομάθεια......9 Διάλογος......11 Εξάλειψη γλωσσικών ιδιωμάτων..17 Ενδυμασία....19 Μόδα....23 Φάσμα Γενεών.....25 Βιβλίο....27 ΜΜΕ..29 χολική τάξη..31 Ναρκωτικά..33

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου

Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου ήµος Χλωπτσιούδης Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου σχεδιαγράμματα εκθέσεων Χλωπτσιούδης Δήμος Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου σχεδιαγράμματα εκθέσεων ISBN: 978-618-80632-9-7 Χλωπτσιούδης Δήμος schooltime.gr Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Α Λυκείου. Η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένη με δραστηριότητες

Α Λυκείου. Η ανθρώπινη ζωή είναι συνυφασμένη με δραστηριότητες Δήμος Χλωπτσιούδης η ελευθερία, η αυτονομία, η κοινότητα, η νεότητα κ.λπ. Καθετί σήμερα εμπορεύεται ως η επείγουσα λύση, το σωτήριο εκείνο φάρμακο που θα θεραπεύσει τις καταναλωτικές αγωνίες της μεταμοντέρνας

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Χ Έκφραση-Έκθεση λωπ Β Λυκείου τσι σχεδιαγράμματα εκθέσεων ούδης

Δήμος Χ Έκφραση-Έκθεση λωπ Β Λυκείου τσι σχεδιαγράμματα εκθέσεων ούδης Δήμος Χλωπτσιούδης Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου σχεδιαγράμματα εκθέσεων Χλωπτσιούδης Δήμος Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου σχεδιαγράμματα εκθέσεων ISBN: 978-618-80951-1-3 Χλωπτσιούδης Δήμος schooltime.gr Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τμήμα)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τμήμα) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τμήμα) Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 08.55', στην Αίθουσα 150 του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ H ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ 15/12/2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής του παιδιού μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Η μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΠΟΣΟΣΤΑ - ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΠΟΣΟΣΤΑ - ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ A.T.E.I. KΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΠΟΣΟΣΤΑ - ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Σπουδαστές : ελατόλας Αντώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επιμέλεια: Αθανασία Παπαγεωργίου, Μαρία Κάππου ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επιμέλεια: Αθανασία Παπαγεωργίου, Μαρία Κάππου ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εποπτικός πίνακας 2. Ιστορική αναδρομή 3. Μορφές βίας 4. Συνέπειες 5. Αιτίες 6. Τρόποι αντιμετώπισης 7. Κείμενο 2 ΒΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΑ-ΑΝΤΙΒΙΑ (ηθικά δικαιολογημένη βία)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: «Μ.Μ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: «Μ.Μ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: «Μ.Μ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΙΡΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 1 ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ ΖΕΤΑ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιδακτικό Υλικό για τους Θεµατικούς Κύκλους της Β Λυκείου

ιδακτικό Υλικό για τους Θεµατικούς Κύκλους της Β Λυκείου ιδακτικό Υλικό για τους Θεµατικούς Κύκλους της Β Λυκείου (Τεύχος Α ) Ιφ. Καρυώτη, Β. Κομνηνός, Γ. Νταουλτζής, Β. Παπακίτσου, Αν Ραβδά. Αρ. Τσουκαντάς ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ Εσωτερικές Εκδόσεις Εκπαιδευτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049 ΔΕΜΙΡΗ ΒΑΣΩ 7 η ΕΚΔΟΣΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049 2 3 4 Αγαπητοί μου μαθητές. Οι σημειώσεις αυτές αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9. 1η-6η. ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος

009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9. 1η-6η. ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9 1η-6η ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 10 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 11 1η ΕΝΟΤΗΤΑ Η παράγραφος 1.1. 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. 8. 1.1 Το σύστηµα ως αιτία αδυναµίας των παιδιών στα µαθηµατικά. 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. 8. 1.1 Το σύστηµα ως αιτία αδυναµίας των παιδιών στα µαθηµατικά. 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ. 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο : Παράγοντες που συντελούν στην αποτυχία στα µαθηµατικά. 9 1.1 Το σύστηµα ως αιτία αδυναµίας των παιδιών στα µαθηµατικά. 10 1.2 Ατοµικοί παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο Η υποχώρηση των ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ιδίως της Ευρώπης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εξοβελισμό 1 των ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013 2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013 2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ [1] Α ΤΑΞΗ 2ο ΓΕΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013 2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.. σελ. 3 2) ΕΙΣΑΓΩΓΗ. σελ. 4 3) ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. σελ. 5 9 4) ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ σελ. 9-12

Διαβάστε περισσότερα

Ιωαννίδης Άρης Έκφραση Έκθεση Β Λυκείου

Ιωαννίδης Άρης Έκφραση Έκθεση Β Λυκείου 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 Θεματική Ενότητα «Λακωνικότητα υντόμευση λόγου» Ορισμοί : Λακωνικότητα ορίζεται ως η σύντομη διατύπωση έκφραση των απόψεων μας. Είναι η ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΕ 2002 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Μαρία Ιορδανίδου Λωξάντρα (απόσπασμα) Η μεγάλη πράσινη πήλινη σόμπα φλοκάριζε 1 με δύναμη σαν μπήκαν στην τραπεζαρία. Μοσχοβολούσε η κάμαρα πεύκο

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου

Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου Δήμος Χλωπτσιούδης Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου κριτήρια αξιολόγησης 2 Χλωπτσιούδης Δήμος Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου κριτήρια αξιολόγησης ISBN: 978-618-80951-0-6 Χλωπτσιούδης Δήμος schooltime.gr Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έργο του Κοµοτηναίου καλλιτέχνη Άγγελου Γεωργίου 5 η ΕΚ ΟΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΕΜΙΡΗ 2 3 Αγαπητοί µου µαθητές. Οι σηµειώσεις αυτές αποτελούν ένα σηµαντικό βοήθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Επικουρικά για την τελική ευθεία

Επικουρικά για την τελική ευθεία Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Επικουρικά για την τελική ευθεία Συνεργασία: Φιλολόγων Φροντιστηρίων ΒΑΚΑΛΗ Περιεχόμενα Ενδεικτικό Θέμα I και ενδεικτικές απαντήσεις, Φιλιώ Δεληγεώργη..σελ. 1 Ενδεικτικό Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έργο του Κοµοτηναίου καλλιτέχνη Άγγελου Γεωργίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΕΜΙΡΗ 3 4 5 Αγαπητοί µου µαθητές. Οι σηµειώσεις αυτές αποτελούν ένα σηµαντικό βοήθηµα στο µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Βασίλης Σακκάς ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2003

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Βασίλης Σακκάς ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2003 Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Βασίλης Σακκάς ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 2003 Στη σύγχρονη πραγματικότητα το σχολείο καλείται να ανταποκριθεί σε ποικίλες προκλήσεις και απαιτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μέσα που τροφοδοτούν το φόβο

Τα Μέσα που τροφοδοτούν το φόβο 3 ï Ä É Á Ã Ù Í É Ó Ì Á Τα Μέσα που τροφοδοτούν το φόβο Οιι επικρίσεις ότι τα μέσα ενημέρωσης προκαλούν υψηλά επίπεδα φόβου για την εγκληματικότητα και τη βία στην κοινωνία είναι τόσο παλιές όσο και τα

Διαβάστε περισσότερα

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ

1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ 1 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΦΗΒΕΥΩ! Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Δεμοιράκου Μαρία ΣΠΑΡΤΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.5 1.1. Στόχοι...5 1.2. Τι είναι εφηβεία..5

Διαβάστε περισσότερα