Θεματικό Εργαστήριο με αντικείμενο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεματικό Εργαστήριο με αντικείμενο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Α.Σ. «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ», ΤΕΥΧΟΣ 4 Ο Α.Σ. «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ», Τρία Μοναστήρια, 74100, Ρέθυμνο Κρήτης Τ F Επιμέλεια σύνταξης: Κατερίνα Λεμπιδάκη Σ αυτό το τεύχος Θεματικό Εργαστήριο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Σελ.2 Ημερίδα-ενημερωτική εκδήλωση ««Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα».Σελ.4 Θεματικό Εργαστήριο για την Κοινωνική Οικονομία..Σελ.10 Συμμετοχή στην τρίτη παγκρήτια έκθεση «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση»..Σελ.12 Θεματικό Εργαστήριο για την καταπολέμηση των διακρίσεων των δύο φύλων στην αγορά εργασίας Σελ.16 *Με Ctrl+κλικ στον αριθµό της σελίδας θα µεταφερθείτε απευθείας στο άρθρο που σας ενδιαφέρει

2 2 Θεματικό Εργαστήριο με αντικείμενο την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Η Εταιρική Κοινωνική ευθύνη, τα οφέλη της και η σημασία που αυτή έχει για τις επιχειρήσεις, αλλά και η αναγκαιότητα πλέον της εποχής σχεδόν για το σύνολο των επιχειρήσεων και των οργανισμών να την εφαρμόσουν αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο του θεματικού εργαστηρίου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015 και ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ στο Ρέθυμνο (Πορτάλιου 5-7). Διοργανωτής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν το ΚΕΚ Ανάπτυξη Κρήτης στο πλαίσιο της Εργοδοτικής Συμβουλευτικής του Τοπικού Σχεδίου Απασχόλησης Ενδοχώρας Ν. Ρεθύμνης, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συν-Κοινωνία Απασχόλησης», καθώς και του Τοπικού Σχεδίου Απασχόλησης Δήμου Ρεθύμνης, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης». Το ενημερωτικό σεμινάριο απευθυνόταν σε εργοδότες και γενικότερα εκπροσώπους επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν ν' απασχολήσουν ωφελούμενους του προγράμματος. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες είχαν ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μιχάλης Ζάνος, διευθυντής της Αναπτυξιακής Λάρνακας ανέφερε: «Ο στόχος που έχουμε είναι στα πλαίσια του προγράμματος «Δίκτυο για την απασχόληση του Δήμου Ρεθύμνης» που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης, να δώσουμε μια άλλη διάσταση για την εταιρική κοινωνική ευθύνη και πως οι οργανισμοί μπορούν να γίνουν βιώσιμοι μακροχρόνια, να αναπτύξουν μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Εταιρική κοινωνική ευθύνη νομίζουμε ότι είναι η φιλανθρωπία και οι δωρεές που γίνονται σε μια προσπάθεια προσέλκυσης πελατών. Η νέα τάξη πραγμάτων όμως έχει άλλη άποψη. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μια ολιστική προσέγγιση, που πρέπει να εφαρμόζει μια εταιρία και όταν την εφαρμόζει θα έχει σίγουρα μακροχρόνια αποτελέσματα. Την εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορεί να την εφαρμόσει οποιοσδήποτε οργανισμός ή επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους. Υπάρχουν διεθνή πρότυπα που μπορεί μια επιχείρηση να ακολουθήσει και να είναι επιτυχημένη, που δίνουν κατευθυντήριες γραμμές στις επιχειρήσεις. Το κύριο χαρακτηριστικό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εφαρμόζεται από πάνω προς τα κάτω. Ξεκινά σιγά σιγά να εφαρμόζεται στην Ευρώπη, η οποία δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή και πλέον όλοι οι οργανισμοί από 500 άτομα και πάνω και όσες ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα αναγκαστικά πρέπει να κάνουν μια έκθεση στο τέλος του χρόνου για τις μη οικονομικές δραστηριότητές τους, που είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται είναι να συνδυάσουμε τις φιλανθρωπίες που κάνουν οι επιχειρήσεις με τις δραστηριότητες του οργανισμού, δηλαδή να κάνουμε κάτι που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την επιχειρηματικότητα. Πλέον στη σημερινή εποχή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να στραφούν σε αυτή την κατεύθυνση».

3 3

4 4 Ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» Ημερίδα με θέμα «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015, από τις 18:30 έως τις 21:00, στο Σπίτι του Πολιτισμού (Βερνάρδου 12), στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου. Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε το Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης, Φορέας Υλοποίησης της Δράσης «Δικτύωση», του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) Δήμου Ρεθύμνης, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης» σε συνεργασία με το Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων Κρήτης. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις «Δίκτυο Αλληλεγγύης», «Ρεθεμνιώτικη Συνέργεια» και «Ρεθεμιώτικη Συνεργασία Δημιουργικών Φορέων». Κατά την έναρξη, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης Αντρέας Κλαψινός. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κα Μαρία Κασσωτάκη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης, η οποία στην εισήγησή της με θέμα «Η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού την προγραμματική περίοδο », αναφέρθηκε στη διάρθρωση της Οικονομικής Δραστηριότητας, σε στοιχεία που αφορούν στον τουρισμό της Κρήτης, όπως είναι η εξέλιξη των διανυκτερεύσεων, η δαπάνη ανά επίσκεψη, καθώς και στους τομείς προτεραιότητας που τίθενται σύμφωνα με τις νέες τάσεις του τουρισμού. Έπειτα, η κα Μηλιαράκη Κορίνα, Πρόεδρος Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης αναφέρθηκε στον τουρισμός υπαίθρου αγροτουρισμό, παρουσιάζοντάς τον ως ένα βιώσιμο μοντέλο για το περιβάλλον και την κοινωνία, ενώ η κα Ασπασία Σταυρουλάκη μίλησε εκ μέρους του κου Μανόλη Χνάρη, Πρόεδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης - Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε τελικά να παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά. Η κα Σταυρουλάκη ανέπτυξε το θέμα της ανάδειξης της Κρήτης σε ποιοτικό γαστρονομικό προορισμό, μέσα από στοχευμένες κινήσεις, ακολουθώντας τις εξελίξεις του χώρου και τις προτεραιότητες των επισκεπτών. Τέλος, ο κος Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης ανέλυσε τα 7 βήματα για τη χρήση και την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της κρητικής διατροφής, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τη δυναμική και την υπεραξία των κρητικών προϊόντων, και τη σημασία της εξέλιξης των παραδοσιακών συνταγών.

5 5 Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με συζήτηση/ερωτήσεις από το κοινό σχετικά με το νομικό πλαίσιο αξιοποίησης των δυνατοτήτων, που προσφέρουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με το περιθώριο ανάπτυξης, καθώς και με την αναφορά συχνών περιστατικών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ειδήμονες του χώρου. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Στέλιος Σταυριδάκης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Δήμου Ρεθύμνης.

6 6 Εικόνα 1 και 2: Η πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας-ενημερωτικής εκδήλωσης «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»

7 7 Εικόνα 2: Η αφίσα της εκδήλωσης Εικόνα 3: Η αφίσα της εκδήλωσης

8 8

9 9 Εικόνα 4: Στιγμιότυπα από τις εργασίες της εκδήλωσης

10 10 Θεματικό Εργαστήριο με αντικείμενο την Κοινωνική Οικονομία Θεματικό Εργαστήριο με αντικείμενο την Κοινωνική Οικονομία και εισηγητές τον Γιώργο Ζερβό, Διευθυντή της Ε.Α. «ΠΛΟΗΓΟΣ», και τη Σοφία Βαμβακίδου, Δικηγόρο, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015 και ώρα 5:30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης (Δημαρχείο Ρεθύμνης, Λεωφόρος Κουντουριώτη 80). Διοργανωτής ήταν η Εκπαιδευτική- Αναπτυξιακή «ΠΛΟΗΓΟΣ» (πρώην «ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ») στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ». Το ενημερωτικό σεμινάριο απευθυνόταν στους ωφελούμενους του προγράμματος, σε εργοδότες, σε εκπροσώπους επιχειρήσεων και Φορέων, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

11 11

12 12 Συμμετοχή στην τρίτη παγκρήτια έκθεση «Κρήτη: η μεγάλη συνάντηση» Στην 3 η Παγκρήτια Έκθεση «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση», που πραγματοποιήθηκε από τη 1 έως τις 4 Μαΐου 2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο, στην Αθήνα, συμμετείχε με δικό του περίπτερο το «Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης», στο πλαίσιο της Δράσης «Δικτύωση». Την οργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Δήμος Ρεθύμνης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το αρμόδιο στέλεχος την υλοποίηση των Δράσεων Δικτύωσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, έγινε η διαλογή του υλικού, που διανεμήθηκε στους ενδιαφερόμενους, το οποίο αποτελούνταν από το 12σέλλιδο φυλλάδιο, που αναφέρεται στο έργο του Παγκρήτιου Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων ΤοπΣΑ με τίτλο: «Σύμμαχοι στον αγώνα για την απασχόληση και την ανάπτυξη», το οποίο επανεκδόθηκε σε 500 τεμάχια από το Σωματείο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων. Επίσης, αφίσες του προγράμματος ΤοπΣΑ προετοιμάστηκαν για διανομή. Επιπλέον, συγκεντρώθηκε ψηφιακό υλικό, το οποίο αποτελούνταν από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που έχουν γίνει για τις Συνεντεύξεις Τύπου, τις ημερίδες, τα θεματικά εργαστήρια και το συνέδριο, καθώς και φωτογραφίες από τις προαναφερθείσες εκδηλώσεις, καθώς και από τη δράση της Κινητής Μονάδας και του Περιπτέρου Ενημέρωσης. Η Έκθεση λειτούργησε από την Παρασκευή 1 Μαΐου 2015 έως την Κυριακή 3 Μαΐου 2015 από τις 11:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και τη Δευτέρα 4 Μαΐου, από τις 11:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 1 Μαΐου, από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ παρευρέθηκε πλήθος επισήμων. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) κ. Βασίλης Κροκίδης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γιώργος Καβαθάς, ο εμπορικός ακόλουθος της Πολωνίας, ο τέως Υπουργός Τουρισμού κ. Νίκος Σκουλάς, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως κ. Γιώργος Μαριδάκης, οι αντιδήμαρχοι: Δήμου Ηρακλείου κ. Πέτρος Ηνιωτάκης, Δήμου Μαλεβιζίου κ. Γιώργος Αεράκης, Δήμου Μινώα Πεδιάδας κ. Γιάννης Βασιλάκης, Δήμου Ιεράπετρας κ. Αντρέας Παπαδοπετράκης, Δήμου Χερσονήσσου κ. Ευθύμιος Μουντράκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (Κ.Σ.Ο.Σ.) κ. Γιώργος Ξυλούρης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης κ. Γιάννης Κατσαράκης, ενώ την έκθεση επισκέφτηκαν έως και το Σάββατο οι Αντιπεριφερειάρχες Κρήτης κ. Θεανώ Βρέντζου, και η κ. Μαρία Λιονή, καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι. Το στέλεχος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης διένειμε ενημερωτικό υλικό και προέβαλε το ψηφιακό περιεχόμενο σε οθόνη, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την έως

13 13 τώρα δράση του Προγράμματος, καθώς και για την ύπαρξη του Δικτύου Αναπτυξιακών Συμπράξεων ΤοπεΚο ΤοπΣΑ Κρήτης. Ομάδα-στόχο αποτέλεσε κυρίως το νεανικό κοινό, το οποίο ενημερώθηκε για τις δυνατότητες συμβουλευτικής, κατάρτισης και ένταξης στην απασχόληση, που παρέχουν τα «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση» σε όλη την επικράτεια, καθώς και για τα οφέλη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο αντιμετώπισης της δυσκολίας εύρεσης εργασίας. Επαφές δημιουργήθηκαν επίσης και με επιχειρηματίες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν για τις δυνατότητες επιδοτούμενης απασχόλησης ωφελουμένων των Προγραμμάτων ΤοπΣΑ στην επιχείρησή τους, καθώς και με εκπροσώπους Φορέων, οι οποίοι στο πλαίσιο της δικτύωσης, εκδήλωσαν ενδιαφέρον συνεργασίας, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογικών εργαλείων και καλών πρακτικών. Στον εκθεσιακό χώρο φιλοξενήθηκαν συνολικά 100 επιχειρήσεις από κάθε γωνιά της Κρήτης, ενώ εκτιμάται ότι γύρω στους 400 επισκέπτες ενημερώθηκαν από το περίπτερο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «Δίκτυο για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης», και πήραν ενημερωτικό υλικό. Η έκθεση πλαισιώθηκε από τους διοργανωτές από ένα πλήρες πρόγραμμα μουσικών, χορευτικών, πολιτιστικών και ενημερωτικών παράλληλων εκδηλώσεων.

14 14

15 15

16 16 Θεματικό Εργαστήριο: «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των δύο φύλων. Ευκαιρίες και κίνητρα για την απασχόλησή τους» Στην υλοποίηση Θεματικού Εργαστηρίου με θέμα την «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην απασχόληση των δύο φύλων. Ευκαιρίες και κίνητρα για την απασχόλησή τους», με εισηγητές τον Σύμβουλο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Άδωνι Κωνσταντινίδη και τη δικηγόρο Σοφία Βαμβακίδου, προέβη η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ (πρώην ΚΕΚ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ), την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015, ως εξής στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Ρεθύμνης (Λ. Κουντουριώτη 80). Το εργαστήριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εργοδοτικής Συμβουλευτικής του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση Δήμου Ρεθύμνης, που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ», και απευθυνόταν σε εργοδότες και γενικότερα σε εκπροσώπους επιχειρήσεων που θα μπορούσαν ν απασχολήσουν ωφελούμενους του προγράμματος, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

17 17

18 18