Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα. διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα. διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr."

Transcript

1 Το εκπαιδευτικό υλικό της Φροντιστηριακής Εκπαίδευσης Τσιάρα ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ διανέμεται δωρεάν αποκλειστικά από τον ψηφιακό τόπο του schooltime.gr. 1 Οι παράγραφοι 1-2 του Κεφαλαίου ΙΙ του Β Βιβλίου των «Ελληνικών» του Ξενοφώντα αναφέρονται στις προετοιμασίες του Λυσάνδρου για τον αποκλεισμό της Αθήνας. Ο Λύσανδρος πετυχαίνει τον αποκλεισμό του ανεφοδιασμού της Αθήνας από τις χώρες του Ελλήσποντου, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα σιτοδείας στην πόλη με τη σκόπιμη αύξηση του πληθυσμού της.

2 2 ΚΕΦ. II 1-2 Μ ε τ ά τ η ν ή τ τ α 1-2 Προετοιμασίες του Λυσάνδρου για πλήρη αποκλεισμό της Αθήνας 1 Ἐπεί δέ τά ἐν τῇ Λαμψάκῳ κατεστήσατο, ἔπλει ἐπί τό Βυζάντιον καί Καλχηδόνα. Οἱ δ αὐτόν ὑπεδέχοντο, τούς τῶν Ἀθηναίων φρουρούς ὑποσπόνδους ἀφέντες οἱ δέ προδόντες Ἀλκιβιάδῃ τό Βυζάντιον τότε μέν ἔφυγον εἰς τόν Πόντον, ὕστερον δ εἰς Ἀθήνας καί ἐγένοντο Ἀθηναῖοι. 2 Λύσανδρος δέ τούς τε φρουρούς τῶν Ἀθηναίων καί εἴ τινά που ἄλλον ἴδοι Ἀθηναῖον, ἀπέπεμπεν εἰς τάς Ἀθήνας, διδούς ἐκεῖσε μόνον πλέουσιν ἀσφάλειαν, ἄλλοθι δ οὔ, εἰδώς ὅτι ὅσῳ ἄν πλείους συλλεγῶσιν εἰς τό ἄστυ καί τόν Πειραιᾶ, θᾶττον τῶν ἐπιτηδείων ἔνδειαν ἔσεσθαι. Καταλιπών δέ Βυζαντίου καί Καλχηδόνος Σθενέλαον ἁρμοστήν Λάκωνα, αὐτός ἀποπλεύσας εἰς Λάμψακον τάς ναῦς ἐπεσκεύαζεν. Μετάφραση Ο Λύσανδρος ρυθμίζει την πολιτική κατάσταση στις πόλεις του Βοσπόρου. 1 Αφού λοιπόν ο Λύσανδρος ρύθμισε την κατάσταση στη Λάμψακο, έπλευσε εναντίον του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας. Οι κάτοικοι τον υποδέχονταν, αφού άφησαν ελεύθερους με επίσημη συμφωνία τους φρουρούς των Αθηναίων αυτοί, πάλι, που παρέδωσαν με προδοσία στον Αλκιβιάδη το Βυζάντιο, τότε βέβαια, κατέφυγαν στον Εύξεινο Πόντο, ύστερα όμως στην Αθήνα κι έγιναν Αθηναίοι πολίτες. Ο Λύσανδρος υποχρεώνει τους Αθηναίους να επιστρέψουν στην Αθήνα και επισκευάζει το στόλο του. 2 Ο Λύσανδρος και τους φρουρούς των Αθηναίων και όποιον άλλον Αθηναίο έβλεπε κάπου, τους έστελνε στην Αθήνα παρέχοντας ασφάλεια σε όσους έπλεαν μόνο προς τα εκεί κι όχι προς άλλο μέρος, γιατί γνώριζε ότι όσο περισσότεροι θα συγκεντρωθούν στην πόλη της Αθήνας και στον Πειραιά, (τόσο) γρηγορότερα θα παρουσιαστεί έλλειψη τροφίμων. Και αφού άφησε ως διοικητή του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας το Σθενέλαο το Λάκωνα, ο ίδιος, αφού επέστρεψε στη Λάμψακο, επισκεύαζε τα πλοία του.

3 3 Οι παράγραφοι 1-2 του κεφαλαίου ΙΙ του Β βιβλίου των Ελληνικών του Ξενοφώντα, αναφέρονται στη στάση και τις ενέργειες του Λυσάνδρου, μετά τη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς, η οποία ουσιαστικά έκρινε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο υπέρ των Λακεδαιμονίων. Ο Σπαρτιάτης ναύαρχος, αρχικά, εγκαθιστά δικούς του ανθρώπους στη Λάμψακο, εξασφαλίζοντας έτσι την κατοχή της. Δεν πλέει εναντίον της Αθήνας, αλλά προχωρά σε μια σειρά ενεργειών που θα του παρέχουν απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Από τη Λάμψακο κατευθύνεται στο Βυζάντιο και την Καλχηδόνα, όπου και εγκαθιστά δεκαρχίες από ολιγαρχικούς με σκοπό την περιφρούρηση των ολιγαρχικών καθεστώτων που επέβαλε στις πόλεις αυτές. Οι πόλεις αυτές ήταν σύμμαχοι της Αθήνας. Η κίνηση αυτή του Λυσάνδρου αποσκοπούσε στην αποκοπή των θαλάσσιων δρόμων ανεφοδιασμού της Αθήνας, την οποία θα πολιορκούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι κάτοικοι των πόλεων δέχθηκαν το Λύσανδρο ως απελευθερωτή τους και δεν πρόβαλαν αντίσταση στην αλλαγή του πολιτικού τους καθεστώτος. Η αθηναϊκή φρουρά (η οποία εγκαταστάθηκε στις πόλεις, όταν αυτές περιέπεσαν στην αθηναϊκή ηγεμονία) αφέθηκε ελεύθερη και εξασφαλίστηκε με σπονδές η προστασία της. Οι προδότες της πόλης του Βυζαντίου (γιατί το Βυζάντιο περιέπεσε στην Αθηναϊκή ηγεμονία με προδοσία πέντε πολιτών) κατέφυγαν αρχικά στον Πόντο και κατόπιν στην Αθήνα, όπου και πολιτογραφήθηκαν Αθηναίοι πολίτες. Ο Λύσανδρος, έχοντας εξασφαλίσει την κατοχή των δύο αυτών πόλεων (που ουσιαστικά σήμαινε αποκοπή του ανεφοδιασμού της Αθήνας από τις παρευξείνιες χώρες), υποχρέωσε τους Αθηναίους αιχμαλώτους των δύο πόλεων να γυρίσουν στην Αθήνα, επιδιώκοντας, μ αυτό τον τρόπο, την αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας. Έτσι, σε κατάσταση πολιορκίας (η πολιορκία της Αθήνας ήταν ο απώτερος στόχος του Λυσάνδρου), η πόλη θα παραδιδόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα στους πολιορκητές, καθώς ο υπερπληθυσμός και η ασιτία θα τη λύγιζαν. Ο Σπαρτιάτης ναύαρχος, αφού εγκατέστησε το Λάκωνα Σθενέλαο ως αρμοστή του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας, απέπλευσε στη Λάμψακο και στράφηκε προς τη ναυπήγηση και επισκευή του στόλου του, προκειμένου να προβεί στον αποκλεισμό της Αθήνας με ναυτική δύναμη ισάξια της δύναμής της. Ο Λύσανδρος αρχικά εξασφάλισε την κατοχή της Λαμψάκου εγκαθιστώντας σ αυτή δικούς του ανθρώπους. Στη συνέχεια πλέει προς δύο συμμαχικές πόλεις της Αθήνας, το Βυζάντιο και την Καλχηδόνα.

4 4 Η αθηναϊκή φρουρά των πόλεων αφήνεται ελεύθερη να επιστρέψει στην Αθήνα, προς την οποία ο Λύσανδρος υποχρεώνει και όλους τους Αθηναίους του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας να αποπλεύσουν. Η ενέργεια αυτή του Λυσάνδρου πραγματοποιήθηκε με βάση το σκεπτικό ότι η αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας θα οδηγούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε έλλειψη εφοδίων. Έτσι η πόλη, βρισκόμενη υπό ασφυκτική πολιορκία, θα παραδινόταν σύντομα. Ο Λύσανδρος, αφού εγκατέστησε αρμοστή των δύο πόλεων το Σθενέλαο, αποχώρησε για τη Λάμψακο, όπου και επιδόθηκε στην επισκευή των πλοίων του. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1. καθίσταμαι τά πράγματα = τακτοποιώ τα πράγματα, ρυθμίζω την κατάσταση, τοποθετώ δικούς μου ανθρώπους. τά ἐν τῇ Λαμψάκῳ κατεστήσατο = ρύθμισε την κατάσταση στη Λάμψακο. ὑπόσπονδος ( < ὑπό + σπονδή) = αυτός που προστατεύεται από σπονδές (από επίσημες συμφωνίες ανακωχής) κάτω από συνθήκη Η λέξη σπονδή στον ενικό αριθμό σημαίνει «προσφορά στους θεούς» στον πληθυντικό αριθμό σπονδαί σημαίνει «επίσημη συνθήκη, ανακωχή». Η επίσημη αυτή συμφωνία επισφραγιζόταν με θρησκευτικό τελετουργικό. Η επίκληση των θεών ως μαρτύρων της συμφωνίας έδινε ιερότητα στην πράξη. Το ρήμα σπένδω (από το οποίο παράγεται η λέξη σπονδή) στην ενεργητική φωνή σημαίνει κάνω σπονδή, δηλαδή προσφορά στους θεούς. Στη μέση φωνή σπένδομαι σημαίνει «κάνω συνθήκη, συνθηκολογώ, ειρηνεύω». Από την ίδια ρίζα (σπενδ-, σπονδ-) παράγονται οι λέξεις: παρασπονδία: παραβίαση συμφωνίας, αθέτηση συμφωνίας που είχε συναφθεί. άσπονδος: (α στερητ. + σπονδή): αδιάλλακτος, ασυμφιλίωτος. Θυμηθείτε την έκφραση στα νέα ελληνικά: άσπονδοι φίλοι: αυτοί που προσποιούνται τους φίλους αλλά στην πραγματικότητα μισεί ο ένας τον άλλο. σπονδεῖος: είδος αρχαίου «μετρικού ποδιού» με δύο μακρές συλλαβές (- -), συνηθισμένο στην ελληνική και λατινική ποίηση. ἀφέντες < ἀφίημι (+ αιτιατική)= αφήνω κάποιον, απολύω.

5 5 άφεση χειραφέτηση έφεση εφετείο αφέτης αφετηρία = συγχώρεση = απαλλαγή προσώπου από την εξάρτηση, ανεξαρτητοποίηση = α) κλίση, ζωηρή επιθυμία β) ένδικο μέσο με το οποίο επιδιώκεται η αλλαγή πρωτόδικης απόφασης = δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο ή δικαστικό συμβούλιο που επανεξετάζει σε δεύτερο βαθμό υπόθεση που έχει ήδη κριθεί από πρωτοβάθμιο ποινικό δικαστήριο ή δικαστικό συμβούλιο = αυτός που δίνει το σήμα εκκίνησης σε αγώνες δρόμου = σημείο εκκίνησης, αρχή, προέλευση. προδίδωμί τινί τι = γίγνομαι Ἀθηναῖος = προδίδω κάτι σε κάποιον, παραδίδω σε κάποιον κάτι ύστερα από προδοσία πολιτογραφούμαι Αθηναίος πολίτης 2. εἴ τινα ἄλλον = όποιον άλλο εἴ τις = οποιοσδήποτε που = κάπου, σε κάποιο μέρος ἐκεῖσε = τοπικό επίρρημα (=προς τα εκεί). Δηλώνει κίνηση προς έναν τόπο ἐκεί - σε (επίρρημα) παραγωγική κατάληξη, η οποία δηλώνει κίνηση προς ένα τόπο Η κίνηση προς ένα τόπο δηλώνεται με τις παραγωγικές καταλήξεις -οι -σε -δε -ζε πανταχοῖ ἄλλοσε Μεγαράδε Ἀθήναζε (=προς όλα τα μέρη) (=προς άλλο μέρος) (=προς τα Μέγαρα) (=προς την Αθήνα) ἄλλοθι = ἄλλοθι ἄλλος + θι για αλλού, για άλλο μέρος αντωνυμία παραγωγική κατάληξη που δηλώνει τη στάση σε ένα τόπο

6 6 Η στάση σε ένα τόπο δηλώνεται με τις παραγωγικές καταλήξεις: -θι ἄλλοθι αλλού, σε άλλο μέρος -σι Ἀθήνησι στην Αθήνα -ου πανταχοῦ παντού Στα νέα ελληνικά η λέξη άλλοθι έχει διαφορετική σημασία από αυτή που είχε στην αρχαία ελληνική γλώσσα. εἰδώς < οἶδα = άλλοθι στα νέα ελληνικά απόδειξη του ισχυρισμού ενός υπόπτου ή κατηγορουμένου για κάποιο αδίκημα, ότι την ώρα που αυτό διαπράχθηκε, ο ίδιος βρισκόταν σε άλλο τόπο, διαφορετικό από εκείνο του αδικήματος. γνωρίζω Παράγωγες λέξεις: συνείδηση, είδηση, ειδήμων (=ο ειδικός σε ένα αντικείμενο). συλλέγομαι = συγκεντρώνομαι, συναθροίζομαι Παράγωγες λέξεις: συλλογή, συλλογικός. τό ἄστυ = η Αθήνα (οι Αθηναίοι ονόμαζαν την Αθήνα ἄστυ) Παράγωγες λέξεις: αστικός, αστυνομία, προάστιο, αστυκλινική, αστυφιλία. θᾶττον = τά ἐπιτήδεια = ἔνδεια < ἐνδέω (=στερούμαι) συγκριτικός βαθμός του επιρρήματος ταχέως (=γρήγορα) τα τρόφιμα, τα εφόδια έλλειψη, στέρηση ἐνδεής (=αυτός που στερείται κάτι). Καλχηδών = Χαλκηδών, πόλη της Βιθυνίας, απέναντι από το Βυζάντιο στην είσοδο του Βοσπόρου ἁρμοστής = Σπαρτιάτης διοικητής κατεχόμενης πόλης ή νησιού ἁρμοστής < ἁρμόττω (ή ἁρμόζω) < ἁρμός

7 7 Θυμηθείτε τις ακόλουθες λέξεις στα νέα ελληνικά: αρμός 1) συνένωση, συναρμογή το σημείο της συνένωσης άρθρωση, κλείδωση. 2) ρωγμή, χαραμάδα στο σημείο ένωσης που συνήθως γεμίζει με συνδετικό υλικό. 3) αρμός διαστολής = κενό που σκόπιμα αφήνεται στα μέρη μιας τεχνικής κατασκευής για να υπάρχει χώρος μετατόπισής τους, κατά τη διαστολή τους, από τη θερμότητα. αρμοστεία αρμογή ανάρμοστος εφαρμόζω προσαρμόζω 1) το αξίωμα του αρμοστή (του διοικητή δηλαδή ημιαυτόνομης περιοχής, που είναι διορισμένος από την κυβέρνηση της χώρας και έχει την κηδεμονία ή προστασία της). 2) διοίκηση μιας περιοχής, από κάποια χώρα με αρμοστή. 3) κτίριο που εδρεύει ο αρμοστής. 1) συνένωση, το σημείο όπου εφαρμόζουν δύο πράγματα. 2) η σύνδεση των οστών, η άρθρωση. ο αντίθετος προς ό,τι θεωρούν οι περισσότεροι σωστό. θέτω κάτι σε εφαρμογή, συνταιριάζω, συναρμολογώ. 1) ενεργώ ώστε κάτι να ταιριάζει με κάτι άλλο. 2) καθορίζω τη στάση ώστε να μην έρχομαι σε δυσαρμονία ή αντίθεση με κάποια κατάσταση.

8 8 Ερμηνευτικές παρατηρήσεις «τά ἐν τῇ Λαμψάκῳ κατεστήσατο»: Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Λαμψάκου είχε κυριευθεί από το Λύσανδρο με τη βοήθεια του Θώρακα και χρησιμοποιούνταν ως βάση του σπαρτιατικού στόλου. Μετά τη νίκη των Σπαρτιατών στους Αιγός Ποταμούς, ο Λύσανδρος, έχοντας άνεση χρόνου, προέβη σε λήψη μέτρων προκειμένου να ρυθμίσει την πολιτική κατάσταση της πόλης. Έτσι, αφού μετέβαλε το πολίτευμα της Λαμψάκου από δημοκρατία σε ολιγαρχία, εγκατέστησε στην πόλη δεκαρχία. Διόρισε δηλαδή δέκα ολιγαρχικούς, οι οποίοι θα είχαν την κυβέρνηση της πόλης, θα ασκούσαν εξουσία σύμφωνα με τα συμφέροντα της Σπάρτης και θα περιφρουρούσαν το ολιγαρχικό καθεστώς, εδραιώνοντας παράλληλα την πλήρη κατοχή της πόλης. Την τακτική αυτή ακολούθησε ο Λύσανδρος και σε άλλες πόλεις, που ήταν ως τότε σύμμαχοι των Αθηναίων. «οἱ δ αὐτόν ὑπεδέχοντο»: «τούς τῶν Ἀθηναίων φρουρούς ὑποσπόνδους ἀφέντες»: Πρόκειται για τους ολιγαρχικούς κατοίκους του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας. Η υποδοχή του Λυσάνδρου υπήρξε ιδιαίτερα ένθερμη και ενθουσιώδης, καθώς αυτός παρουσιάστηκε ως απελευθερωτής των πόλεων από την καταπιεστική αθηναϊκή ηγεμονία. Οι ολιγαρχικοί των δύο πόλεων, μετά την ήττα των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς, κατέλαβαν την εξουσία και παρέδωσαν τις πόλεις στο Λύσανδρο. Η αθηναϊκή φρουρά είχε εγκατασταθεί στο Βυζάντιο και την Καλχηδόνα, όταν οι πόλεις αυτές έγιναν σύμμαχοι των Αθηναίων και περιέπεσαν στην αθηναϊκή ηγεμονία. Μετά τη νίκη των Σπαρτιατών στους Αιγός Ποταμούς και την αλλαγή των πολιτικών καθεστώτων των πόλεων από δημοκρατία (αθηναϊκό πολίτευμα) σε ολιγαρχία (σπαρτιατικό πολίτευμα), η αθηναϊκή φρουρά των πόλεων συνελήφθη. Ωστόσο, οι κάτοικοι των πόλεων ζήτησαν από το Λύσανδρο με σπονδές να αφεθεί ελεύθερη η αθηναϊκή φρουρά, να εξασφαλιστεί η προστασία αυτής καθώς και η ασφαλής αποχώρησή της. Στην ενέργεια αυτή διακρίνεται ο σεβασμός σε θεσμούς και ηθικούς νόμους πανελλήνια καθιερωμένους (παρόλο που βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, κατάσταση που απανθρωπίζει και σκληραίνει τους μετέχοντες σ αυτήν).

9 9 «οἱ δέ προδόντες Ἀλκιβιάδῃ τό Βυζάντιον»: Το φθινόπωρο του 409 π.χ. ο Αλκιβιάδης, με αθηναϊκό στόλο, πολιόρκησε το Βυζάντιο. Αρμοστής της πόλης ήταν ο Κλέαρχος. Ενώ απουσίαζε ο Σπαρτιάτης αρμοστής, πέντε πολίτες του Βυζαντίου, άνοιξαν νύχτα τις θύρες της πόλης, αφήνοντας τους Αθηναίους να εισβάλουν σ αυτήν. Τα άτομα αυτά θεωρήθηκαν ως προδότες της πόλης και σύμφωνα με τον Ξενοφώντα: τότε μέν ἔφυγον εἰς τόν Πόντον: Αρχικά αυτοεξορίστηκαν στον Πόντο, όταν το Βυζάντιο παραδόθηκε στους Σπαρτιάτες και οι ίδιοι είχαν απομακρυνθεί από την εξουσία, αφού το πολίτευμα είχε γίνει ολιγαρχικό (405 π.χ.). ὕστερον δ εἰς Ἀθήνας: Οι προδότες αυτοί (οι αυτοεξόριστοι), μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αθήνα από το Θρασύβουλο (και την ανατροπή των τριάκοντα τυράννων), ήρθαν στην Αθήνα (403 π.χ.). καί ἐγένοντο Ἀθηναῖοι: Οι Αθηναίοι - κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου - παρείχαν τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη σε άτομα που πρόσφεραν υπηρεσίες στην πόλη τους, καθώς και σε ξένους δημοκρατικούς φίλους και συμμάχους τους. «Λύσανδρος ἀπέπεμπε εἰς τάς Ἀθήνας... εἰδώς ὅτι ὅσῳ... θᾶττον τῶν ἐπιτηδείων ἔνδειαν ἔσεσθαι»: Η τακτική του Σπαρτιάτη ναυάρχου, να στέλνει πίσω στην Αθήνα όποιον Αθηναίο πολίτη συνελάμβανε στις πόλεις, στηριζόταν σε προγραμματισμένο σχέδιο. Στόχος του σχεδίου ήταν η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών στην Αθήνα, έτσι ώστε η έλλειψη εφοδίων να επέλθει γρηγορότερα. Να σημειωθεί ότι το διάστημα εκείνο η Αθήνα ήταν ήδη αποκλεισμένη και πολιορκημένη από την ξηρά με σπαρτιατικό στρατό, την αρχηγία του οποίου είχε ο Άγις (Σπαρτιάτης στρατηγός). Η πολιορκία της Αθήνας από ξηρά είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τη λήξη της Σικελικής εκστρατείας (413 π.χ.). Συνέπεια αυτής ήταν η αποκοπή του ανεφοδιασμού της πόλης από τη μεριά της Δεκέλειας, στην οποία είχε εγκατασταθεί και οχυρωθεί ο σπαρτιατικός στρατός. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ισοκράτη, ο Λύσανδρος θέλοντας να επιδεινώσει την κατάσταση στην Αθήνα, είχε απαγορεύσει οποιαδήποτε εισαγωγή σιτηρών στην πόλη, επιβάλλοντας τη θανατική ποινή σε όποιον επιχειρούσε κάτι τέτοιο. «ἄστυ»: «καταλιπών Σθενέλαον ἁρμοστήν»: Άστυ ονομαζόταν η Αθήνα από τους Αθηναίους. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι οι έφοροι της Σπάρτης είχαν δώσει εντολή στο Λύσανδρο να εγκαθιστά αρμοστές σε πόλεις συμμαχικές της Σπάρτης, καθώς και σε πόλεις που κυρίευε. Σύντομα ωστόσο, η απόφαση αυτή των εφόρων προκάλεσε την αντίδραση των πόλεων, πολλές από τις οποίες στράφηκαν και εναντίον της Σπάρτης.

10 10 «τάς ναῦς ἐπεσκεύαζεν»: Ο Λύσανδρος επιστρέφει στη Λάμψακο και επιδίδεται στην ανασυγκρότηση και επισκευή του στόλου του καθώς και στην επάνδρωσή του με εμπειροπόλεμα πληρώματα. Η κίνηση αυτή του Σπαρτιάτη ναυάρχου οφείλεται στο ότι είχε συνειδητοποιήσει ότι μόνο με καλά οργανωμένη ναυτική δύναμη θα ήταν δυνατό να ηττηθεί η Αθήνα και να τελειώσει ο πόλεμος. 1. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ο Λύσανδρος στην πόλη της Λαμψάκου; Προς ποιες πόλεις έπλευσε ο Σπαρτιάτης ναύαρχος μετά την τακτοποίηση της κατάστασης στη Λάμψακο; Ο Σπαρτιάτης ναύαρχος εγκατέστησε στη Λάμψακο δεκαρχία, δηλαδή δέκα ολιγαρχικούς ως κυβερνήτες με στόχο τη διασφάλιση της κατοχής της πόλης. Στη συνέχεια έπλευσε προς δύο συμμαχικές πόλεις της Αθήνας, το Βυζάντιο και την Καλχηδόνα. 2. Πώς δέχθηκαν (υποδέχθηκαν) το Λύσανδρο οι πόλεις Βυζάντιο και Καλχηδόνα; Το Βυζάντιο και η Καλχηδόνα υποδέχθηκαν ως απελευθερωτή το Σπαρτιάτη ναύαρχο (παραδόθηκαν σ αυτόν) και δέχθηκαν, χωρίς αντίδραση, την αλλαγή της πολιτικής τους κατάστασης, καθώς ο Λύσανδρος επέβαλε ολιγαρχικό πολίτευμα σ αυτές. Ωστόσο, διεκδίκησαν και πέτυχαν την απελευθέρωση της αθηναϊκής φρουράς, της οποίας η προστασία εξασφαλίστηκε με επίσημη συμφωνία («σπονδές»). 3. Ποια υπήρξε η τύχη των προδοτών; Τα πέντε άτομα που είχαν προδώσει την πόλη του Βυζαντίου στον Αλκιβιάδη, κατέφυγαν αρχικά στον Πόντο και από εκεί στην Αθήνα, όπου και απέκτησαν τον τίτλο του Αθηναίου πολίτη (ως ανταμοιβή της υπηρεσίας τους και των φιλοδημοκρατικών συναισθημάτων τους).

11 11 4. Ποια υπήρξε η στάση του Λυσάνδρου προς τους Αθηναίους αιχμαλώτους των δύο πόλεων; Πού απέβλεπε η τακτική του; Ο Λύσανδρος, υποχρέωσε τόσο την αθηναϊκή φρουρά των δύο πόλεων όσο και οποιονδήποτε Αθηναίο συνελάμβανε στις πόλεις αυτές, να επιστρέψει στην Αθήνα. Σκοπός της τακτικής αυτής ήταν η αύξηση του πληθυσμού της πόλης. Ο ελλιπής ανεφοδιασμός της σε σιτηρά, σύντομα θα οδηγούσε σε έλλειψη τροφίμων. Πολιορκώντας στη συνέχεια ο Λύσανδρος την Αθήνα από θάλασσα (η πόλη ήταν ήδη αποκλεισμένη από την ξηρά) θα πετύχαινε τη γρήγορη και με ταπεινωτικούς όρους υποταγή (παράδοση) αυτής. 5. Ποιον διόρισε ο Λύσανδρος αρμοστή του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας; Για ποιο λόγο ο ίδιος απέπλευσε στη Λάμψακο; Ο Λύσανδρος διόρισε αρμοστή του Βυζαντίου και της Καλχηδόνας το Λάκωνα Σθενέλαο. Ο ίδιος έπλευσε πάλι προς τη Λάμψακο και προσπάθησε να ανασυγκροτήσει (να επισκευάσει) το στόλο του, έτσι ώστε να είναι καλά οργανωμένος για το ναυτικό αποκλεισμό της Αθήνας, έχοντας υπό την κατοχή του ένα στόλο αντάξιο του αθηναϊκού. Πραγματολογικές παρατηρήσεις 1. Βυζάντιον: πόλη της νοτιοανατολικής Θράκης στο Βόσπορο, στη θέση της οποίας ιδρύθηκε, το 324 μ.χ., από το Μέγα Κωνσταντίνο η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την ονομασία Νέα Ρώμη. Η νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, που από το όνομα του ιδρυτή της μετονομάστηκε σε Κωνσταντινούπολη, υπήρξε η πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους. Το 657 πχ. ο Βύζας, επικεφαλής Μεγαρέων αποικιστών, έχτισε το Βυζάντιο, που κατά την παράδοση οφείλει την ονομασία του στον ιδρυτή του, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να αναζητηθεί στη λέξη κάποια ρίζα θρακική. Το 477 π.χ. μετά τη μάχη των Πλαταιών, ο βασιλιάς των Λακεδαιμονίων Παυσανίας απελευθέρωσε το Βυζάντιο και εγκατέστησε στην πόλη πολλούς Σπαρτιάτες. Αργότερα το Βυζάντιο αναγνώρισε την ηγεμονία των Αθηναίων, καταβάλλοντας ετησίως στο συμμαχικό ταμείο το ποσό των 15 ταλάντων. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 411 π.χ., το Βυζάντιο αποστάτησε από τους Αθηναίους (αν και στην αρχή του πολέμου είχε ταχθεί με το μέρος αυτών). Ο Αλκιβιάδης, στρατηγός των αθηναϊκών δυνάμεων, κατέλαβε την πόλη και εγκατέστησε φρουρά, την οποία έδιωξε ο Σπαρτιάτης ναύαρχος Λύσανδρος, αμέσως μετά την πανωλεθρία των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς. Το 394 π.χ. ο Θρασύβουλος επανέφερε την πόλη στη συμμαχία των Αθηναίων.

12 12 2. Καλχηδόνα: Χαλκηδών (πρώην Καλχηδών). Σημερινή ονομασία Καδήκιοϊ ή Καντίκιοϊ. Αρχαία πόλη της Βιθυνίας στο Βόσπορο. Οι κάτοικοί της ονομάζονταν Χαλκηδόνιοι (και Καλχηδόνιοι). Ιδρυτές της πόλεως ήταν οι Μεγαρείς, με οικιστή τον Αρχία. Την ονομασία της έλαβε η πόλη από το Χαλκηδόνα, γιο του Κρόνου ή του Κάλχαντος ή από τον ποταμό Χάλκι ή την Χάλκη, κόρη του Νικομήδη ή τέλος απλώς «από του έχειν χαλκόν» (δηλ. επειδή έχει χαλκό). Η πόλη ιδρύθηκε το 685 π.χ. (ενώ το Βυζάντιο 17 χρόνια αργότερα). Βυζάντιο και Καλχηδόνα στην ιστορική τους πορεία συμβάδιζαν. Οι Χαλκηδόνιοι έλαβαν μέρος στην Ιωνική επανάσταση και έγιναν μέλη της Α Αθηναϊκής συμμαχίας. Η πόλη αργότερα υποτάχθηκε στον Αλέξανδρο. Σήμερα στη θέση της Καλχηδόνας (Χαλκηδόνας) βρίσκεται το προάστιο της Κωνσταντινούπολης Καντίκιοϊ. 3. ὑποσπόνδους < σπονδή < σπένδω: η σπονδή ήταν ιερή τελετή της αρχαιότητας με κύριο χαρακτηριστικό την έκχυση κάποιου υγρού με σκοπό την παράκληση θεού. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα σπένδω = εκχύνω κάποιο υγρό (νερό, κρασί, γάλα, λάδι, μέλι ή και μείγμα αυτών) από ειδικό αγγείο μπροστά σε βωμό. Κατά τη διάρκεια των σπονδών, τραγουδιούνταν ωδές από το σπονδαύλη με τη συνοδεία αυλού. Οι σπονδές διακρίνονταν σε αιματηρές (χοαί, λοιβαί), όταν έχυναν κάποιο υγρό ή μείγμα. Κυρίως χρησιμοποιούνταν ο οίνος, οπότε οι σπονδές ονομάζονταν οινόσπονδαι. Συνήθως ο οίνος ήταν αναμεμιγμένος με νερό και σπανιότερα χωρίς νερό (άκρατοι, άκρητοι, χαλίκρατοι σπονδαί). Οι σπονδές χωρίς oίνο καλούνταν άοινοι, νηφάλιοι ή νηφάλια. Όταν το τυπικό τελούνταν με λάδι, νερό, μέλι ή κράμα αυτών, οι σπονδές ονομάζονταν αντίστοιχα ελαιόσπονδα, υδρόσπονδα, μελίσπονδα ή μειλίγματα. Οι σπονδές συνδέθηκαν και με τους πολέμους μεταξύ των ελληνικών πόλεων, γιατί η τέλεσή τους γινόταν κατά την υπογραφή συνθηκών ειρήνης ή ανακωχής. Κατ επέκταση, σπονδή λεγόταν και το κείμενο της συνθήκης. Γνωστές είναι οι «Τριακοντούτεις σπονδαί», η ειρήνη δηλαδή μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών που έγινε με ενέργειες του Περικλή το 445 π.χ. για 30 χρόνια. Στο κείμενο, η λέξη σπονδαί αναφέρεται σε επίσημη συμφωνία, της οποίας η επισφράγιση γινόταν με θρησκευτικό τελετουργικό. Το κείμενο της συμφωνίας εκφωνούνταν από τους αντιπάλους, οι οποίοι παράλληλα καλούσαν ως μάρτυρες τους θεούς στάζοντας στο χώμα κρασί από το ποτήρι που κρατούσαν. Η επίκληση των θεών ως μαρτύρων ήταν απαραίτητη για την πιστή τήρηση της συμφωνίας. Παράλληλα, προσέδιδε ιερότητα στην πράξη, ενώ ο παραβάτης της συμφωνίας ερχόταν αντιμέτωπος με τη γενική κατακραυγή και τη θεϊκή οργή. Η λέξη ὑπόσπονδος αναφέρεται σε αυτούς που προστατεύονταν από τις σπονδές. Με μια ειδικότερη προσέγγιση της έννοιας η λέξη ὑπόσπονδος

13 13 αναφέρεται τόσο σε ηττημένους που παραδόθηκαν στους νικητές ή σε νεκρούς πολεμικών επιχειρήσεων, τα πτώματα των οποίων επιτρεπόταν να τα πάρουν οι δικοί τους, αφού πρώτα αυτοί παραδέχονταν την ήττα τους. Ἔνσπονδοι ονομάζονταν αυτοί που μετείχαν στις σπονδές, ενώ ἔκσπονδοι όσοι δε μετείχαν σ αυτές Πειραιεύς: το κύριο επίνειο της Αθήνας. Βρίσκεται στη βραχώδη χερσόνησο του Σαρωνικού κόλπου και σχηματίζεται σε απόσταση 8 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του αρχαίου Άστεως, προς το βόρειο άκρο της δυτικής ακτής της Αττικής. Όταν ξέσπασε ο Πελοποννησιακός πόλεμος, ο Πειραιάς αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του πολεμικού σχεδίου του Περικλή, που απαιτούσε από τους Αθηναίους να βασίσουν την επιβίωσή τους αποκλειστικά στις ναυτικές τους δυνάμεις. Το Μάρτιο του 404 π.χ., η Αθήνα παραδόθηκε στη Σπάρτη και υποχρεώθηκε να παραδώσει το στόλο της και να κατεδαφίσει τα Μακρά Τείχη και τις οχυρώσεις του Πειραιά. Η αποκατάσταση της αθηναϊκής δύναμης, κατά τη δεκαετία που ακολούθησε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, συνδυάστηκε με την απόφαση να αποκτήσει και πάλι ο Πειραιάς τη σημασία που είχε κατά τον 5 ο αιώνα (ανοικοδόμηση του οχυρωματικού περιβόλου του Πειραιά και των Μακρών Τειχών). ἁρμοστής: οι αρμοστές ήταν στρατιωτικά και πολιτικά πρόσωπα της Σπάρτης, οι οποίοι διοικούσαν πόλεις αρχικά των περιοίκων (στη συνέχεια όμως και πόλεις που είχαν περιέλθει στη σπαρτιατική ηγεμονία). Οι διοικητές αυτοί ασκούσαν την εξουσία με μια επιτροπή δέκα εγχώριων ολιγαρχικών πολιτών (δεκαρχία) και στόχος τους ήταν η περιφρούρηση των ολιγαρχικών πολιτευμάτων. Ο θεσμός του αρμοστή καταργήθηκε το 374 π.χ., μετά τη μάχη στα Λεύκτρα. Αισθητικές παρατηρήσεις Οι παράγραφοι 1-2 του κεφαλαίου ΙΙ του Β βιβλίου των «Ελληνικών» του Ξενοφώντα, αναφέρονται στην πορεία και τη δράση του Λυσάνδρου, μετά την καταστροφή του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός Ποταμούς.

14 14 ΛΟΓΟΣ - ΥΦΟΣ Με ζωντανό και παραστατικό τρόπο αποτυπώνεται από τον ιστορικό η δράση του Σπαρτιάτη ναυάρχου. Ο ρυθμός της αφήγησης είναι αργός, παρατηρείται εναλλαγή παρατατικού και αορίστου, ενώ υπάρχει πληθώρα επιρρηματικών μετοχών. ΧΡΟΝΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ Οι κινήσεις και η δράση του Λυσάνδρου παρουσιάζονται σε χρόνο παρατατικό (ἔκπλει, ὑπεδέχοντο, ἀπέπεμπεν) για να δηλωθεί η διάρκεια των κινήσεων αυτών. Γεγονότα που έχουν παρέλθει, που έχουν συντελεστεί αποδίδονται με αόριστο (κατεστήσατο, ἔφυγον) προς δήλωση μιας πραγματικότητας που έχει διεξαχθεί και έχει παρέλθει. Η εναλλαγή αυτή των δύο χρόνων αποσκοπεί στην αποκάλυψη του σκοπού του Λυσάνδρου (τῶν ἐπιτηδείων ἔνδειαν ἔσεσθαι). Αξίζει να αναφερθεί ότι οι κινήσεις του Σπαρτιάτη ναυάρχου δεν έχουν μόνο στρατιωτικό χαρακτήρα αλλά εξυπηρετούν και πολιτικές σκοπιμότητες. Η όλη δράση (πολιτική και στρατιωτική) εμφανίζεται δυναμική, απότομη και θυελλώδης (γρήγορη), καθώς απώτερος στόχος του Λυσάνδρου είναι η πολιορκία και εκπόρθηση της Αθήνας. τῇ Λαμψάκῳ: δοτική ενικού, γένους θηλυκού, του ουσιαστικού της β κλίσης: ἡ Λάμψακος (γεν. τῆς Λαμψάκου). κατεστήσατο: γ ενικό πρόσωπο, οριστικής αορίστου, μέσης φωνής, του ρήματος: καθίσταμαι (=εγκαθίσταμαι, τακτοποιώ, τοποθετούμαι). Αρχικοί χρόνοι: καθίσταμαι, καθιστάμην, καταστήσομαι / κατασταθήσομαι, κατεστησάμην / κατέστην / κατεστάθην, καθέστηκα, καθεστήκειν & καθειστήκειν. 1. Το ρήμα καθίσταμαι είναι σύνθετο: κατά + ἵσταμαι. Κατά τη σύνθεση, το τελικό α της πρόθεσης αποβάλλεται και το ψιλόπνοο τ που απομένει τρέπεται στο δασύπνοο θ, επειδή ακολουθεί δασυνόμενο φωνήεν ἱ-: κατά + ἵσταμαι καθίσταμαι. 2. Το ρήμα στη μέση φωνή σχηματίζει και μέσο αόριστο α (κατεστησάμην) και ενεργητικό αόριστο β ως μέσο (κατέστην). 3. Επίσης ο μέσος παρακείμενος και υπερσυντέλικος σχηματίζονται και στην ενεργητική φωνή (καθέστηκα, καθεστήκειν).

15 15 Κλίση ΑΟΡΙΣΤΟΣ Β Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο κατέστην καταστῶ κατασταίην καταστῆναι κατέστης κατέστη καταστῇς καταστῇ κατασταίης κατασταίη κατάστηθι καταστήτω Μετοχή κατέστημεν κατέστητε κατέστησαν καταστῶμεν καταστῆτε καταστῶσι(ν) κατασταίημεν/κατασταῖμεν κατασταίητε/κατασταῖτε κατασταίησαν/κατασταῖεν κατάστητε καταστάντων & καταστήτωσαν καταστάς καταστᾶσα, καταστάν Ο τόνος στο β ενικό πρόσωπο της προστακτικής επειδή το ρήμα είναι σύνθετο- ανεβαίνει. Ο τόνος στο απαρέμφατο και τη μετοχή διατηρείται (μένει) στην παραλήγουσα όπου βρίσκεται και στο απλό ρήμα (στῆναι). ἔπλει: γ ενικό πρόσωπο, οριστικής παρατατικού, ενεργητικής φωνής, του ρήματος: πλέω. Αρχικοί χρόνοι: πλέω, ἔπλεον, πλεύσομαι & πλευσοῦμαι, ἔπλευσα, πέπλευκα, ἐπεπλεύκειν. 1. Το πλέω ανήκει στην κατηγορία των συνηρημένων ρημάτων σε έω, με θέμα μονοσύλλαβο (πλε-) συναιρείται επομένως μόνο όταν μετά το χαρακτήρα ε ακολουθεί άλλο ε ή ει. 2. Σχηματίζει το μέλλοντα κατά τη μέση φωνή. Κλίση ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΣ ἔπλεον ἔπλεες ἔπλεις ἔπλεε ἔπλει ἐπλέομεν ἐπλέετε ἐπλεῖτε ἔπλεον τό Βυζάντιον: αιτιατική ενικού, γένους ουδετέρου, του ουσιαστικού της β κλίσης: τό Βυζάντιον (γεν. τοῦ Βυζαντίου).

16 16 Καλχηδόνα: αιτιατική ενικού, γένους θηλυκού, του ουσιαστικού της γ κλίσης: ἡ Καλχηδών (γεν. τῆς Καλχηδόνος). Σ αυτή την κατηγορία των ουσιαστικών, τα οξύτονα (π.χ. ἡγεμών) σχηματίζουν την κλητική όμοια με την ονομαστική (ὦ ἡγεμών), ενώ τα παροξύτονα (π.χ. γείτων) τη σχηματίζουν όμοια με το αδύνατο θέμα (ὦ γεῖτον, γεν.: γείτονος). Ενικός αριθμός ἡ Καλχηδών τῆς Καλχηδόνος (πληθυντικό δεν έχει) τῇ Καλχηδόνι τήν Καληδόνα Καλχηδών αὐτόν: αιτιατική ενικού, γένους αρσενικού της επαναληπτικής αντωνυμίας: αὐτός αὐτή αὐτό. Η επαναληπτική αντωνυμία σχηματίζεται μόνο στις πλάγιες πτώσεις, ενώ η οριστική αντωνυμία σχηματίζεται σε όλες τις πτώσεις (εκτός της κλητικής). ὑπεδέχοντο: γ πληθυντικό πρόσωπο, οριστικής παρατατικού, του ρήματος: ὑποδέχομαι (=αναμένω, φιλοξενώ). Αρχικοί χρόνοι: ὑποδέχομαι, ὐπεδεχόμην, ὑποδέξομαι / ὑποδεχθήσομαι, ὑπεδεξάμην / ὑπεδέχθην, ὑποδέδεγμαι, ὑπεδεδέγμην. Το ρήμα είναι σύνθετο (ὑπό + δέχομαι), οπότε παίρνει εσωτερική αύξηση. Το ρήμα ανήκει στην κατηγορία των ουρανι κόληκτων (θέμα: δεκ-). Τα ουρανικόληκτα ρήματα σχηματίζουν τον ενεργητικό και μέσο μέλλοντα κι αόριστο με το χαρακτήρα ξ, τον ενεργητικό παρακείμενο κι υπερσυντέλικο με το χαρακτήρα -χ-, ενώ το μέσο παρακείμενο και υπερσυντέλικτο με το -γμ- (π.χ. διώκω-διώκομαι, διώξω-διώξομαι, ἐδίωξα-εδιωξάμην, δεδίοχα, εδεδιόχειν, ενώ δεδίωγμαι εδεδιώγμην).

17 17 τῶν Ἀθηναίων: τούς φρουρούς: ὑποσπόνδους: ἀφέντες: γενική πληθυντικού, γένους αρσενικού, του ουσιαστικού: ὁ Ἀθηναῖος (γεν. τοῦ Ἀθηναίου) (β κλίση). αιτιατική πληθυντικού, γένους αρσενικού, του ουσιαστικού: ὁ φρουρός (γεν. τοῦ φρουροῦ) (β κλίση). αιτιατική πληθυντικού, γένους αρσενικού, του επιθέτου: ὁ, ἡ ὑπόσπονδος τό ὑπόσπονδον (γεν. τοῦ ὑποσπόνδου) (γ κλίση, δικατάληκτο με τρία γένη). ονομαστική πληθυντικού, γένους αρσενικού, της μετοχής αορίστου του ρήματος: ἀφίημι [=αφήνω (β συζυγία)]. Η μετοχή αορίστου και στα τρία γένη: ὁ ἀφείς, ἡ ἀφεῖσα, τό ἀφέν. ἀφίημι < ἀπό +ἵημι. Κατά τη σύνθεση το ο της πρόθεσης αποβάλλεται και το π (ψιλόπνοο) τρέπεται σε φ (δασύπνοο), γιατί ακολουθεί το δασυνόμενο ἱ-. Αρχικοί χρόνοι: ἀφίημι, ἀφίην, ἀφήσω, ἀφῆκα, ἀφεῖκα, ἀφείκειν. Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ὁ τοῦ τῷ τόν ἀφείς ἀφέντος ἀφέντι άφέντα ἀφείς ἡ τῆς τῇ τήν ἀφεῖσα ἀφείσης ἀφείσῃ ἀφεῖσαν ἀφεῖσα τό τοῦ τῷ τό ἀφέν ἀφέντος ἀφέντι ἀφέν ἀφέν Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. οἱ τῶν τοῖς τούς ἀφέντες ἀφέντων ἀφεῖσι ἀφέντας ἀφέντες αἱ τῶν ταῖς τάς ἀφεῖσαι ἀφεισῶν ἀφείσαις ἀφείσας ἀφεῖσαι τά τῶν τοῖς τά ἀφέντα ἀφέντων ἀφεῖσι ἀφέντα ἀφέντα

18 18 Κλίση ΑΟΡΙΣΤΟΣ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο ἀφῆκα ἀφῶ ἀφείην ἀφεῖναι ἀφῆκας ἀφῆκε ἀφῇς ἀφῇ ἀφείης ἀφείη ἄφες ἀφέτω Μετοχή ἀφεῖμεν ἀφεῖτε ἀφεῖσαν ἀφῶμεν ἀφῆτε ἀφῶσι(ν) άφείημεν /ἀφεῖμεν ἀφείητε /ἀφεῖτε ἀφείησαν / ἀφεῖεν ἄφετε ἀφέντων & ἀφέτωσαν ἀφείς, ἀφεῖσα, ἀφέν Στο β ενικό και β πληθυντικό της προστακτικής του αορίστου β, ο τόνος ανεβαίνει όταν το ρήμα είναι σύνθετο με πρόθεση. Στο απαρέμφατο και τη μετοχή, όταν το ρήμα είναι σύνθετο με πρόθεση, ο τόνος διατηρείται, μένει δηλαδή όπου και στο απλό ρήμα. οἱ προδόντες: ονομαστική πληθυντικού, γένους αρσενικού, της μετοχής αορίστου, ενεργητικής φωνής του ρήματος: προδίδωμι (=προδίδω). Σύνθετο ρήμα [πρό +δίδωμι (β συζυγία)]. Η μετοχή αορίστου και στα τρία γένη: ὁ προδούς, ἡ προδοῦσα, τό προδόν. Αρχικοί χρόνοι: προδίδωμι, προυδίδουν, προδώσω, προύδωκα, προδέδωκα, προυδεδώκειν. ο + ε =ου προεδίδουν ου Συναίρεση: προυδίδουν Συναίρεση ονομάζεται η συγχώνευση, μέσα στην ίδια λέξη, δύο στη σειρά φωνηέντων (ή φωνήεντος και διφθόγγου) σε ένα μακρόχρονο φωνήεν ή σε ένα δίφθογγο.

19 19 Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ὁ τοῦ τῷ τόν προδούς προδόντος προδόντι προδόντα προδούς ἡ τῆς τῇ τήν προδοῦσα προδούσης προδούσῃ προδοῦσαν προδοῦσα τό τοῦ τῷ τό προδόν προδόντος προδόντι προδόν προδόν Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. οἱ τῶν τοῖς τούς προδόντες προδόντων προδοῦσι προδόντας προδόντες αἱ τῶν ταῖς τάς προδοῦσαι προδουσῶν προδούσαις προδούσας προδοῦσαι τά τῶν τοῖς τά προδόντα προδόντων προδοῦσι προδόντα προδόντα Κλίση ΑΟΡΙΣΤΟΣ Β Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο προύδωκα προδῶ προδοίην προδοῦναι προύδωκας προύδωκε προδῷς προδῷ προδοίης προδοίη πρόδος προδότω Μετοχή προύδομεν προύδοτε προύδοσαν προδῶμεν προδῶτε προδῶσι(ν) προδοίημεν & προδοῖμεν προδοίητε & προδοῖτε προδοίησαν & προδοῖεν πρόδοτε προδόντων & προδότωσαν προδούς, προδοῦσα, προδόν Ο τόνος στο β ενικό πρόσωπο της προστακτικής και στο β πληθυντικό επειδή το ρήμα είναι σύνθετο - ανεβαίνει. Ο τόνος στο απαρέμφατο και τη μετοχή - όταν το ρήμα είναι σύνθετο - διατηρείται όπου βρίσκεται και στο απλό ρήμα. Ἀλκιβιάδῃ: δοτική ενικού, γένους αρσενικού, του ουσιαστικού: ὁ Ἀλκιβιάδης (γεν. τοῦ Ἀλκιβιάδου) (α κλίση).

20 20 ἔφυγον: γ ενικό πρόσωπο, ενεργητικής φωνής, οριστικής αορίστου β, του ρήματος: φεύγω (=καταφεύγω, τρέπομαι σε φυγή, κατηγορούμαι, εξορίζομαι). Αρχικοί χρόνοι: φεύγω, ἔφευγον, φεύξομαι & φευξοῦμαι, ἔφυγον (αόρ. β ), πέφευγα, ἐπεφεύγειν. Σχηματίζει το μέλλοντα κατά τη μέση φωνή (φεύξομαι & φευξοῦμαι). Κλίση ΑΟΡΙΣΤΟΣ Β Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο ἔφυγον φύγω φύγοιμι φυγεῖν ἔφυγες ἔφυγε φύγῃς φύγῃ φύγοις φύγοι φύγε φυγέτω Μετοχή ἐφύγομεν ἐφύγετε ἔφυγον φύγωμεν φύγητε φύγωσι(ν) φύγοιμεν φύγοιτε φύγοιεν φύγετε φυγόντων φυγών, φυγοῦσα, φυγόν Ο αόριστος β έχει: α) τις καταλήξεις του παρατατικού στην οριστική και του ενεστώτα στις υπόλοιπες εγκλίσεις. β) το απαρέμφατο και η μετοχή τονίζονται στη λήγουσα. ὕστερον: ελλειπτικό επίρρημα συγκριτικού βαθμού, του επιθέτου: ὕστερος, -α, -ον (συγκριτικός βαθμός), ὕστατος, -η, -ον (υπερθετικός βαθμός (λείπει ο θετικός βαθμός)]. Παραθετικά του επιρρήματος Θετικός βαθμός Συγκριτικός βαθμός Υπερθετικός βαθμός ὕστερον ὕστατα ἐγένοντο: γ πληθυντικό πρόσωπο, οριστικής αορίστου β, μέσης φωνής, του ρήματος: γίγνομαι.

21 21 Αρχικοί χρόνοι: γίγνομαι, ἐγιγνόμην, γενήσομαι / γενηθήσομαι (παθ. μέλλ.), ἐγενόμην (αόρ. β ) /ἐγενήθην (παθ. αόρ.), γεγένημαι & γέγονα, ἐγεγενήμην & ἐγεγόνειν. Σχηματίζει τον παρακείμενο και υπερσυντέλικο και κατά την ενεργητική φωνή (γέγονα - ἐγεγόνειν). τινά: αιτιατική ενικού αριθμού, γένους αρσενικού, της αόριστης αντωνυμίας: τίς (αρσ. θηλ.), τί [ουδ. (=κάποιος)]. Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. τίς τινός ή του τινί ή τῳ τινά τί τινός τινί τί ή του ή τῳ Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. τινές τινῶν τισί(ν) τινάς τινά τινῶν τισί(ν) τινά ή ἄττα ή ἄττα ἄλλον: αιτιατική ενικού, γένους αρσενικού, της αόριστης αντωνυμίας: ἄλλος - ἄλλη - ἄλλο. ἴδοι: γ ενικό πρόσωπο, ευκτικής αορίστου β, ενεργητικής φωνής, του συνηρημένου ρήματος: ὁράω, ὁρῶ (=βλέπω, παρατηρώ). Αρχικοί χρόνοι: ὁρῶ, ἑώρων, ὄψομαι, εἶδον, ἑόρακα & ἑώρακα, ἑωράκειν. 1. Το ρήμα ὁρῶ στον παρατατικό έχει δύο συγχρόνως αυξήσεις, συλλαβική -ἐ- και χρονική ω-. 2. Επίσης ο παρακείμενος και ο υπερσυντέλικος σχηματίζουν αναδιπλασιασμό με χρονική και συλλαβική αύξηση ἐω- συγχρόνως.

22 22 3. Ο αόριστος β, στην οριστική, παρουσιάζει τον επαυξημένο τύπο εἶδον, ενώ οι άλλες εγκλίσεις σχηματίζονται κανονικά (ἴδω, ἴδοιμι, ἰδέ, ἰδεῖν, ἰδών, -οῦσα, -όν). 4. Ο ενεργητικός μέλλοντας (ὄψομαι) σχηματίζεται κατά τη μέση φωνή. ἀπέπεμπεν: γ ενικό πρόσωπο, οριστικής παρατατικού, ενεργητικής φωνής, του ρήματος: ἀποπέμπω (=αποστέλλω). Αρχικοί χρόνοι: ἀποπέμπω, ἀπέπεμπον, ἀποπέμψω, ἀπέπεμψα, ἀποπέπομφα, ἀπεπεπόμφειν. Το ρήμα είναι σύνθετο (ἀπό + πέμπω). Παίρνει εσωτερική αύξηση. 1. Τα χειλικόληκτα ρήματα (όσα δηλαδή έχουν ρηματικό χαρακτήρα π, β ή φ) σχηματίζουν το μέλλοντα κι αόριστο με το χαρακτήρα ψ. 2. Τον παρακείμενο και υπερσυντέλικο ενεργητικής φωνής τρέποντας το π ή β σε φ. διδούς: ονομαστική ενικού, γένους αρσενικού, της μετοχής ενεστώτα, ενεργητικής φωνής, του ρήματος: δίδωμι (β συζυγία). Η μετοχή στα τρία γένη είναι: ὁ διδούς, ἡ διδοῦσα, τό διδόν. Αρχικοί χρόνοι: δίδωμι, ἐδίδουν, δώσω, ἔδωκα, δέδωκα, ἐδεδώκειν. Η μετοχή κλίνεται σύμφωνα με τη μετοχή «προδούς» ( για την κλίση της δείτε σελίδα 19). Κλίση ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο δίδωμι διδῶ διδοίην διδόναι δίδως δίδωσι(ν) διδῷς διδῷ διδοίης διδοίη δίδου διδότω Μετοχή δίδομεν δίδοτε διδόασι(ν) διδῶμεν διδῶτε διδῶσι(ν) διδοίημεν & διδοῖμεν διδοίητε & διδοῖτε διδοίησαν & διδοῖεν δίδοτε διδόντων & διδούς, διδοῦσα, διδόν διδότωσαν

23 23 πλέουσιν: δοτική πληθυντικού, γένους αρσενικού, της μετοχής ενεστώτα ενεργητικής φωνής, του ρήματος: πλέω. Η μετοχή στα τρία γένη είναι: ὁ πλέων, ἡ πλέουσα, τό πλέον. Αρχικοί χρόνοι: πλέω, ἔπλεον, πλεύσομαι & πλευσοῦμαι, ἔπλευσα, πέπλευκα, ἐπεπλεύκειν. Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ὁ τοῦ τῷ τόν πλέων πλέοντος πλέοντι πλέοντα πλέων ἡ τῆς τῇ τήν πλέουσα πλεούσης πλεούσῃ πλέουσαν πλέουσα τό τοῦ τῷ τό πλέον πλέοντος πλέοντι πλέον πλέον Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. οἱ τῶν τοῖς τούς πλέοντες πλεόντων πλέουσι πλέοντας πλέοντες αἱ τῶν ταῖς τάς πλέουσαι πλεουσῶν πλεούσαις πλεούσας πλέουσαι τά τῶν τοῖς τά πλέοντα πλεόντων πλέουσι πλέοντα πλέοντα Το αρσενικό γένος κλίνεται όπως τα τριτόκλιτα ουσιαστικά σε ων, -οντος (γέρων, -οντος) αλλά σχηματίζει την κλητική όμοια με την ονομαστική. Οι τριτόκλιτες μετοχές σχηματίζουν την κλητική του ενικού στο αρσενικό (όπως και στο θηλυκό και στο ουδέτερο) όμοια με την ονομαστική. Το θηλυκό γένος κλίνεται όπως τα πρωτόκλιτα ουσιαστικά σε α (π.χ. θάλασσα, θαλάσσης). ἐκεῖσε: τοπικό επίρρημα (=προς τα εκεί).

24 24 Η παραγωγική κατάληξη σε δηλώνει κίνηση προς ένα τόπο. ἀσφάλειαν: αιτιατική ενικού, γένους θηλυκού, του ουσιαστικού της α κλίσης: ἡ ασφάλεια (γεν. τῆς ἀσφαλείας). Το α της κατάληξης, αν και βραχύχρονο, διατηρείται στη γενική και δοτική του ενικού, γιατί πριν από αυτό υπάρχει φωνήεν (καθαρό -α-). Τα ουσιαστικά της πρώτης κλίσης έχουν το καθαρό -αβραχύχρονο: 1. τα προπαροξύτονα θηλυκά σε: -εια (π.χ. ἀλήθεια) -αια (π.χ. Φώκαια) -οια (π.χ. ἄγνοια) -ια (π.χ. μαθήτρια) 2. και τα παροξύτονα θηλυκά:: γαῖα, γραῖα, μαῖα, μυῖα, μοῖρα, πεῖρα, πρῷρα, σπεῖρα, σφαῖρα, σφῦρα ἄλλοθι: τοπικό επίρρημα (=για άλλο μέρος). Η παραγωγική κατάληξη θι δηλώνει στάση σε ένα τόπο. οὔ: αρνητικό μόριο. Κανονικά οὐ. Οξύνεται εδώ, γιατί ακολουθεί σημείο στίξης (κόμμα).

25 25 οὐ μπροστά από λέξη που αρχίζει από σύμφωνο. οὐκ μπροστά από λέξη που αρχίζει από φωνήεν που παίρνει ψιλή. οὐχ μπροστά από λέξη που αρχίζει από φωνήεν που δασύνεται. οὔ όταν έπεται (ακολουθεί) σημείο στίξης. εἰδώς: ονομαστική ενικού, αρσενικού γένους, της μετοχής ενεστώτα, του ρήματος: οἶδα (=γνωρίζω). Η μετοχή στα τρία γένη είναι: ὁ εἰδώς, ἡ εἰδυῖα, τό εἰδός. Αρχικοί χρόνοι: οἶδα, ᾔδειν & ᾔδη, εἴσομαι & εἰδήσω, ἔγνων, ἔγνωκα, ἐγνώκειν. Το ρήμα οἶδα είναι ο παρακείμενος β του άχρηστου ρήματος εἴδω, έχει όμως σημασία ενεστώτα. Επίσης, ο υπερσυντέλικος ᾔδειν έχει σημασία παρατατικού. Τους χρόνους αόριστο, παρακείμενο και υπερσυντέλικο τους δανείζεται από το ρήμα γιγνώσκω. Κλίση ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΣ με σημασία ΕΝΕΣΤΩΤΑ Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο οἶδα εἰδῶ εἰδείην εἰδέναι οἶσθα οἶδε εἰδῇς εἰδῇ εἰδείης εἰδείη ἴσθι ἴστω Μετοχή ἴσμεν ἴστε ἴσασι(ν) εἰδῶμεν εἰδῆτε εἰδῶσι(ν) εἰδείημεν & εἰδεῖμεν εἰδείητε & εἰδεῖτε εἰδείησαν & εἰδεῖεν ἴστε ἴστων & ἴστωσαν εἰδώς εἰδυῖα εἰδός ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟΣ με σημασία ΠΑΡΑΤΑΤΙΚΟΥ ᾔδειν & ᾔδη ᾔδεις & ᾔδησθα ᾔδει & ᾔδειν ᾔδεμεν & ᾖσμεν ᾔδετε & ᾖστε ᾔδεσαν & ᾖσαν

26 26 Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ὁ τοῦ τῷ τόν εἰδώς εἰδότος εἰδότι εἰδότα εἰδώς ἡ τῆς τῇ τήν εἰδυῖα εἰδυίας εἰδυίᾳ εἰδυῖαν εἰδυῖα τό τοῦ τῷ τό εἰδός εἰδότος εἰδότι εἰδός εἰδός Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. οἱ τῶν τοῖς τούς εἰδότες εἰδότων εἰδόσι εἰδότας εἰδότες αἱ τῶν ταῖς τάς εἰδυῖαι εἰδυιῶν εἰδυίαις εἰδυίας εἰδυῖαι τά τῶν τοῖς τά εἰδότα εἰδότων εἰδόσι εἰδότα εἰδότα πλείους: ονομαστική πληθυντικού, γένους αρσενικού, συγκριτικού βαθμού, του ανώμαλου επιθέτου: ὁ πολύς, ἡ πολλή, τό πολύ. Παραθετικά του επιρρήματος Θετικός βαθμός Συγκριτικός βαθμός Υπερθετικός βαθμός πολύς, πολλή, πολύ ὁ, ἡ πλείων (& πλέων), τό πλέον ὁ πλεῖστος, -η, -ον 1. Να θυμάστε ότι τα συγκριτικά σε ίων, -ιον είναι δικατάληκτα επίθετα της γ κλίσης. Στη δοτική ενικού στο αρσενικό και θηλυκό και στην ονομαστική, αιτιατική και κλητική πληθυντικού και στα τρία γένη εμφανίζουν παράλληλους τύπους κατά την κλίση τους. 2. Το επίθετο ὁ, ἡ πλείων (τοῦ/τῆς πλείονος) στο αρσενικό και θηλυκό κλίνεται και κατά το θέμα πλει-, αλλά και κατά το θέμα πλε- (ὁ, ἡ πλέων, τοῦ/τῆς πλέονος). Το ουδέτερο σχηματίζεται ως εξής: τό πλέον, γεν. τοῦ πλέονος & πλείονος. Οι παράλληλοι τύποι και στα τρία γένη του συγκριτικού επιθέτου σχηματίζονται από το θέμα πλει-.

27 27 Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ὁ, ἡ τοῦ, τῆς τῷ, τῇ τόν, τήν πλείων πλείονος πλείονι πλείονα πλεῖον (πλέων) (πλέονος) (πλέονα), πλείω (πλέονα), πλείω (πλέον) τό τοῦ τῷ τό πλέον πλέονος (πλείονος) πλέονι (πλείονι) πλέον πλέον Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. οἱ, αἱ τῶν τοῖς, ταῖς τούς, τάς πλείονες πλειόνων πλείοσι πλείονας πλείονες (πλέονες), πλείους (πλεόνων) (πλέοσι) (πλέονας), πλείους (πλέονες), πλείους τά τῶν τοῖς τά πλέονα (πλείονα), πλείω πλεόνων (πλειόνων) πλέοσι (πλείοσι) πλέονα (πλείονα), πλείω πλέονα (πλείονα), πλείω συλλεγῶσιν: γ πληθυντικό πρόσωπο, υποτακτικής παθητικού αορίστου β, του ρήματος: συλλέγομαι (=συγκεντρώνομαι). Αρχικοί χρόνοι: συλλέγομαι, συνελεγόμην, συλλέξομαι / συλλεγήσομαι (παθ.), συνελεξάμην / συνελέγην (παθ.), συνείλεγμαι, συνειλέγμην. Το ρήμα είναι σύνθετο (σύν + λέγομαι), γι αυτό παίρνει εσωτερική αύξηση. Κατά τη σύνθεση το ν της πρόθεσης τρέπεται σε λ κι έτσι προκύπτει ο τύπος συλλέγομαι. Το ν όμως διατηρείται όταν ακολουθεί φωνήεν (συνελεγόμην). Το ρήμα στην παθητική φωνή σχηματίζει και μέλλοντα και αόριστο β. Το ρήμα σχηματίζει παθητικό μέλλοντα και παθητικό αόριστο με το χρονικό πρόσφυμα η αντί θη- (χωρίς το σύμφωνο θ δηλαδή). Ο παθητικός μέλλοντας και ο παθητικός αόριστος, που σχηματίζονται με αυτόν τον τρόπο, λέγονται παθητικός μέλλοντας β και παθητικός αόριστος β. Οι δεύτεροι αυτοί παθητικοί χρόνοι κλίνονται ακριβώς όπως και οι πρώτοι, αλλά στο β ενικό πρόσωπο της προστακτικής του αορίστου β μένει αμετάβλητη η αρχική κατάληξη θι.

28 28 Κλίση ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΑΟΡΙΣΤΟΣ Β Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο συνελέγην συλλεγῶ συλλεγείην συλλεγῆναι συνελέγης συνελέγη συνελέγημεν συνελέγητε συλλεγῇς συλλεγῇ συλλεγῶμεν συλλεγῆτε συλλεγείης συλλεγείη συλλεγείημεν & συλλεγεῖμεν συλλεγείητε & συλλεγεῖτε συλλέγηθι συλλεγήτω συλλέγητε Μετοχή συλλεγείς συλλεγεῖσα συλλεγέν συνελέγησαν συλλεγῶσι(ν) συλλεγείησαν & συλλεγέντων & συλλεγεῖεν συλλεγήτωσαν τό ἄστυ: αιτιατική ενικού, του ουσιαστικού της γ κλίσης: τό ἄστυ (γεν. τοῦ ἄστεως). Κλίση Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. τό τοῦ τῷ τό ἄστυ ἄστεως ἄστει ἄστυ ἄστυ τά τῶν τοῖς τά ἄστη ἄστεων ἄστεσι ἄστη ἄστη Το ουσιαστικό έχει δύο θέματα: ἀστυ- και ἀστε-. Στο θέμα ἀστε- ο χαρακτήρας ε συναιρείται με το ακόλουθο φωνήεν (τῷ ἄστε-ι ἄστει). Στη γενική ενικού και πληθυντικού τονίζεται στην προπαραλήγουσα παρά τον κανόνα (δηλαδή όταν η λήγουσα είναι μακρά, η προπαραλήγουσα δεν τονίζεται). τόν Πειραιᾶ: αιτιατική ενικού, του ουσιαστικού της γ κλίσης: ὁ Πειραιεύς.

29 29 1. Τα τριτόκλιτα φωνηεντόληκτα σε εύς σχηματίζουν τη γενική ενικού σε ως και την αιτιατική πληθυντικού σε ας. 2. Όσα πριν την κατάληξη εύς έχουν φωνήεν στη γενική και αιτιατική ενικού & πληθυντικού αριθμού, συναιρούν το ε- με το ακόλουθο ω και α, π.χ. (ἁλιεύς) τοῦ ἁλιέως και ἁλιῶς τόν ἁλιέα και ἁλιᾶ τῶν ἁλιέων και ἁλιῶν τούς ἁλιέας και ἁλιᾶς 3. Η κλητική ενικού σχηματίζεται από το θέμα μόνο (Πειραιευ-) χωρίς κατάληξη και παίρνει περισπωμένη. ὁ Πειραιεύς τοῦ Πειραιῶς τῷ Πειραιεῖ τόν Πειραιᾶ Πειραιεῦ 4. Το όνομα Πειραιεύς δεν έχει, ως τοπωνύμιο, πληθυντικό. θᾶττον: επίρρημα συγκριτικού βαθμού, του επιθέτου: ταχύς, ταχεῖα, ταχύ. Παραθετικά του επιθέτου Θετικός βαθμός Συγκριτικός βαθμός Υπερθετικός βαθμός ταχύς, -εῖα, -ύ ὁ, ἡ θάττων, τό θᾶττον τάχιστος, -η, -ον Παραθετικά του επιρρήματος Θετικός βαθμός Συγκριτικός βαθμός Υπερθετικός βαθμός ταχέως & ταχύ θᾶττον τάχιστα τῶν ἐπιτηδείων: γενική πληθυντικού, γένους ουδετέρου, του ουσιαστικού της β κλίσης: τά ἐπιτήδεια [= τα τρόφιμα]. Το ουσιαστικό έχει σχηματιστεί από το ουδέτερο γένος του δευτερόκλιτου επιθέτου: ὁ ἐπιτήδειος, ἡ ἐπιτηδεία, τό ἐπιτήδειον (=κατάλληλος, χρήσιμος). Το ουσιαστικό χρησιμοποιείται μόνο στον πληθυντικό: τά ἐπιτήδεια.

30 30 ἔνδειαν: αιτιατική ενικού, γένους θηλυκού, του ουσιαστικού της α κλίσης: ἡ ἔνδεια (γεν. τῆς ἐνδείας) (=στέρηση, έλλειψη). Το α της κατάληξης διατηρείται, γιατί προηγείται φωνήεν α. ἔσεσθαι: απαρέμφατο μέλλοντα, του ρήματος: εἰμί (=είμαι, υπάρχω). Αρχικοί χρόνοι: εἰμί, ἦν (ἦ), ἔσομαι, ἐγενόμην, γέγονα, ἐγενόνειν. καταλιπών: ονομαστική ενικού, αρσενικού γένους, της μετοχής αορίστου β, ενεργητικής φωνής του ρήματος: καταλείπω (=αφήνω, εγκαταλείπω). Η μετοχή αορίστου β και στα τρία γένη: καταλιπών, καταλιποῦσα, καταλιπόν. Αρχικοί χρόνοι: καταλείπω, κατέλειπον, καταλείψω, κατέλειψα / κατέλιπον (αόρ. β ), καταλέλοιπα, κατελελοίπειν. Το ρήμα είναι σύνθετο (κατά + λείπω) και παίρνει εσωτερική αύξηση. Το ρήμα σχηματίζει τον αόριστο β με θέμα λιπ-. Κλίση ΑΟΡΙΣΤΟΣ Β Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο κατέλιπον καταλίπω καταλίποιμι καταλιπεῖν κατέλιπες κατέλιπε καταλίπῃς καταλίπῃ καταλίποις καταλίποι κατάλιπε καταλιπέτω Μετοχή κατελίπομεν κατελίπετε κατέλιπον καταλίπωμεν καταλίπητε καταλίπωσι(ν) καταλίποιμεν καταλίποιτε καταλίποιεν καταλίπετε καταλιπόντων καταλιπών καταλιποῦσα καταλιπόν

31 31 Το απαρέμφατο του ενεργητικού αορίστου β (απλό και σύνθετο) τονίζεται πάντα στη λήγουσα. Η μετοχή, όταν είναι σύνθετη, τονίζεται εκεί που τονίζεται όταν είναι απλή, δηλαδή το αρσενικό και ουδέτερο γένος στη λήγουσα και το θηλυκό στην παραλήγουσα. π.χ. ὁ λιπών, ἡ λιποῦσα, τό λιπόν (απλή) & ὁ καταλιπών, ἡ καταλιποῦσα, τό καταλιπόν (σύνθετη) Ο τόνος στο β ενικό της προστακτικής ανεβαίνει όταν το ρήμα είναι σύνθετο. π.χ. κατάλιπε (σύνθετο) & λίπε (απλό) Σθενέλαον: ἁρμοστήν: αιτιατική ενικού, γένους αρσενικού, του κύριου ονόματος της β κλίσης: ὁ Σθενέλαος (γεν. τοῦ Σθενελάου). αιτιατική ενικού, γένους αρσενικού, του ουσιαστικού της α κλίσης: ὁ ἁρμοστής (γεν. τοῦ ἁρμοστοῦ). Η κλητική του ενικού σχηματίζεται σε α ὦ ἁρμοστά. Από τα πρωτόκλιτα αρσενικά σε ης σχηματίζουν την κλητική του ενικού σε α και όχι σε η: 1) τα εθνικά: ὦ Σκύθα 2) όσα λήγουν σε της: ὦ ἁρμοστά 3) τα σύνθετα (με β συνθετικό ρήμα) σε άρχης, -μέτρης, -τρίβης, -πώλης, -ώνης, -λάτρης κ.ά.: π.χ. ὦ γυμνασιάρχα Λάκωνα: αιτιατική ενικού, γένους αρσενικού, του ουσιαστικού της γ κλίσης: ὁ Λάκων (γεν. τοῦ Λάκωνος). Σε αυτή την κατηγορία ουσιαστικών γ κλίσης, τα εθνικά ονόματα σε ων, που είναι παροξύτονα, σχηματίζουν όλες τις πτώσεις με ένα θέμα: ὁ Λάκων οἱ Λάκωνες τοῦ Λάκωνος τῶν Λακώνων τῷ Λάκωνι τοῖς Λάκωσι τόν Λάκωνα τούς Λάκωνας Λάκων Λάκωνες

32 32 ἀποπλεύσας: ονομαστική ενικού, γένους αρσενικού, της μετοχής αορίστου, ενεργητικής φωνής, του ρήματος: ἀποπλέω (=πλέω προς). Η μετοχή στα τρία γένη είναι: ὁ ἀποπλεύσας, ἡ ἀποπλεύσασα, τό ἀποπλεῦσαν. Αρχικοί χρόνοι: ἀποπλέω, ἀπέπλεον, ἀποπλεύσομαι & ἀποπλευσοῦμαι, ἀπέπλευσα, ἀποπέπλευκα, ἀπεπεπλεύκειν. Για το ρήμα πλέω βλέπε σελ. 15. Το ρήμα είναι σύνθετο (ἀπό + πλέω), γι αυτό παίρνει εσωτερική αύξηση. Κλίση Ενικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ὁ τοῦ τῷ τόν ἀποπλεύσας ἀποπλεύσαντος ἀποπλεύσαντι ἀποπλεύσαντα ἀποπλεύσας ἡ τῆς τῇ τήν ἀποπλεύσασα ἀποπλευσάσης ἀποπλευσάσῃ ἀποπλεύσασαν ἀποπλεύσασα τό τοῦ τῷ τό ἀποπλεῦσαν ἀποπλεύσαντος ἀποπλεύσαντι ἀποπλεῦσαν ἀποπλεῦσαν Πληθυντικός αριθμός Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. οἱ τῶν τοῖς τούς ἀποπλεύσαντες ἀποπλευσάντων ἀποπλεύσασι ἀποπλεύσαντας ἀποπλεύσαντες αἱ τῶν ταῖς τάς ἀποπλεύσασαι ἀποπλευσασῶν ἀποπλευσάσαις ἀποπλευσάσας ἀποπλεύσασαι τά τῶν τοῖς τά ἀποπλεύσαντα ἀποπλευσάντων ἀποπλεύσασι ἀποπλεύσαντα ἀποπλεύσαντα τάς ναῦς: αιτιατική πληθυντικού, γένους θηλυκού, του μεταπλαστού ουσιαστικού της γ κλίσης: ἡ ναῦς.

33 33 Κλίση Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός Ονομ. Γεν. Δοτ. Αιτ. Κλητ. ἡ τῆς τῇ τήν ναῦς νεώς νηί ναῦν ναῦ αἱ τῶν ταῖς τάς νῆες νεῶν ναυσί ναῦς νῆες ἐπεσκεύαζεν: γ ενικό πρόσωπο, οριστικής παρατατικού, ενεργητικής φωνής του ρήματος: ἐπισκευάζω (=διορθώνω). Αρχικοί χρόνοι: ἐπισκευάζω, ἐπεσκεύαζον, ἐπισκευάσω, ἐπεσκεύασα, ἐπεσκεύακα, ἐπεσκευάκειν. Το ρήμα είναι σύνθετο ( ἐπί + σκευάζω), γι αυτό παίρνει εσωτερική αύξηση. Ο παρακείμενος παίρνει ως αναδιπλασιασμό τη συλλαβική αύξηση ἐ- (ἐσκεύακα), γιατί το ρήμα σκευάζω αρχίζει από δύο σύμφωνα, χωρίς όμως το πρώτο να είναι άφωνο (κ, γ, χ, π, β, φ, τ, δ, θ) και το δεύτερο ένρινο ή υγρό (λ, ρ, μ, ν) ώστε να έχει αναδιπλασιασμό του 1ου συμφώνου (π.χ. πλέω πέπλευκα, ενώ σκευάζω ἐσκεύακα) Ενεστώτας καθίσταται πλεῖ Παρατατικός καθίστατο ἔπλει Μέλλοντας καταστήσεται & κατασταθήσεται πλεύσεται/πλευσεῖται Αόριστος κατεστήσατο /κατέστη /κατεστάθη ἔπλευσε(ν) Παρακείμενος καθέστηκε πέπλευκε Υπερσυντέλικος καθειστήκει & καθεστήκει ἐπεπλεύκει Ενεστώτας ὑποδέχονται ἀφιέντες προδίδοντες Παρατατικός ὑπεδέχοντο Μέλλοντας ὑποδέξονται/υποδεχθήσονται ἀφήσοντες προδώσοντες Αόριστος ὑπεδέξαντο/ὑπεδέχθησαν ἀφέντες προδόντες Παρακείμενος ὑποδεδεγμένοι εἰσί(ν) ἀφεικότες προδεδωκότες Υπερσυντέλικος ὑποδεδεγμένοι ἦσαν

34 34 Ενεστώτας φεύγουσι(ν) γίγνονται ὁρῷ/ὁρῴη Παρατατικός ἔφευγον ἐγίγνοντο Μέλλοντας φεύξονται/φευξοῦνται γενήσονται/γενηθήσονται ὄψοιτο Αόριστος ἔφυγον ἐγένοντο/ἐγενήθησαν ἴδοι Παρακείμενος πεφεύγασι(ν) γεγόνασι/γεγένηνται ἑορακώς εἴη & ἑωρακώς εἴη Υπερσυντέλικος ἐπεφεύγεσαν ἐγεγόνεσαν/ἐγεγένηντο Ενεστώτας ἀποπέμπει διδούς πλέουσι(ν) Παρατατικός ἀπέπεμπε Μέλλοντας ἀποπέμψει δώσων πλευσομένοις/πλευσουμένοις Αόριστος ἀπέπεμψε δούς πλεύσασι(ν) Παρακείμενος ἀποπέπομφε δεδωκώς πεπλευκόσι(ν) Υπερσυντέλικος ἀπεπεπόμφει Ενεστώτας εἰδώς συλλέγωνται εἶναι Παρατατικός Μέλλοντας εἰσόμενος & εἰδήσων συλλέξωνται ἔσεσθαι Αόριστος γνούς συλλεχθῶσι(ν)/ γενέσθαι συλλεγῶσι(ν) Παρακείμενος ἐγνωκώς συνειλεγμένοι ὦσι(ν) γεγονέναι Υπερσυντέλικος Ενεστώτας καταλείπων ἀποπλέων ἐπισκευάζει Παρατατικός ἐπεσκεύαζε(ν) Μέλλοντας καταλείψων ἀποπλευσόμενος/ἀποπλευσούμενος ἐπισκευάσει Αόριστος καταλείψας / ἀποπλεύσας ἐπεσκεύασε καταλιπών Παρακείμενος καταλελοιπώς ἀποπεπλευκώς ἐπεσκεύακε Υπερσυντέλικος ἐπεσκευάκει Οριστική Υποτακτική Ευκτική Προστακτική Απαρέμφατο Μετοχή κατεστήσατο καταστήσηται καταστήσαιτο καταστησάσθω καταστήσασθαι καταστησάμενος, -μένη, -μενον ἔφυγον φύγωσι(ν) φύγοιεν φυγόντων & φυγέτωσαν φυγεῖν φυγών, οῦσα, -όν

35 35 ἐγένοντο γένωνται γένοιντο γενέσθων & γενέσθωσαν γενέσθαι γενόμενος, -μένη, -μενον εἶδε ἴδῃ ἴδοι ἰδέτω ἰδεῖν ἰδών, -οῦσα, -όν συνελέγησαν συλλεγῶσιν συλλεγεῖεν συλλεγέντων & συλλεγήτωσαν συλλεγῆναι συλλεγείς, -εῖσα, -έν 1. Ἐπεί δέ τά ἐν τῇ Λαμψάκῳ (πράγματα) κατεστήσατο: δευτερεύουσα χρονική πρόταση. Εισάγεται με το χρονικό σύνδεσμο ἐπεί και εκφέρεται με οριστική (κατεστήσατο), γιατί εκφράζει πραγματικό γεγονός. κατεστήσατο = ρήμα, (Λύσανδρος) = εννοούμενο υποκείμενο στο ρήμα, ἐν τῇ Λαμψάκῳ = εμπρόθετος προσδιορισμός που δηλώνει στάση σε τόπο, (τά πράγματα) = εννοούμενο αντικείμενο του ρήματος. κατεστήσατο (Λύσανδρος) ἐν τῇ Λαμψάκῳ (τά πράγματα) 2. ἔπλει ἐπί τό Βυζάντιον καί Καλχηδόνα: κύρια πρόταση κρίσεως. Εκφέρεται με οριστική (ἔπλει), γιατί δηλώνει το πραγματικό. ἔπλει = ρήμα, (Λύσανδρος) = εννοούμενο υποκείμενο στο ρήμα, ἐπί τό Βυζάντιον καί Καλχηδόνα = εμπρόθετος προσδιορισμός που δηλώνει εχθρική κατεύθυνση. ἔπλει (Λύσανδρος) ἐπί τό Βυζάντιον καί Καλχηδόνα 3. οἱ δ αὐτόν ὑπεδέχοντο, τούς τῶν Ἀθηναίων φρουρούς ὑποσπόνδους ἀφέντες: κύρια πρόταση κρίσεως. Εκφέρεται με οριστική (ὑπεδέχοντο), γιατί δηλώνει το πραγματικό.

36 36 ὑπεδέχοντο = ρήμα, οἱ δέ = υποκείμενο στο ρήμα, αὐτόν = αντικείμενο στο ρήμα, ἀφέντες = χρονική μετοχή, συνημμένη στο υποκείμενο του ρήματος (αφού το υποκείμενο της μετοχής είναι «οἱ δέ», που είναι και υποκείμενο του ρήματος). Η μετοχή δηλώνει το προτερόχρονο σε σχέση με αυτό που δηλώνει το ρήμα, τούς φρουρούς = αντικείμενο στη μετοχή, τῶν Ἀθηναίων = γενική κτητική στο «φρουρούς», τούς τῶν Ἀθηναίων = επιθετικός προσδιορισμός στη λέξη «φρουρούς», ὑποσπόνδους = επιρρηματικό κατηγορούμενο του τρόπου από τη μετοχή «ἀφέντες» στο αντικείμενο αυτής (τούς φρουρούς). ὑπεδέχοντο οἱ δέ αὐτόν ἀφέντες τούς φρουρούς τῶν Ἀθηναίων ὑποσπόνδους Το επιρρηματικό κατηγορούμενο έχει επιρρηματική σημασία είναι πάντα επίθετο τίθεται σχεδόν με κάθε ρήμα (κυρίως με ρήματα κίνησης σημαντικά), δηλώνει τρόπο, τόπο, χρόνο, τάξη/σειρά, σκοπό. 4. οἱ δέ προδόντες Ἀλκιβιάδῃ τό Βυζάντιον τότε μέν ἔφυγον εἰς τόν Πόντον, ὕστερον δ εἰς Ἀθήνας: κύρια πρόταση κρίσεως. Εκφέρεται με οριστική (ἔφυγον), γιατί δηλώνει το πραγματικό. ἔφυγον = ρήμα, οἱ προδόντες = υποκείμενο στο ρήμα, επιθετική/αναφορική μετοχή, τό Βυζάντιον = άμεσο αντικείμενο στη μετοχή, Ἀλκιβιάδῃ = έμμεσο αντικείμενο στη μετοχή, τότε = επιρρηματικός προσδιορισμός που δηλώνει χρόνο,

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ Κείμενο: 2 ο Προτεινόμενο Θέμα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Λυκείου - Ξενοφώντος Ελληνικά Οἱ δ αὐτόν ὑπεδέχοντο, τοὺς τῶν Ἀθηναίων φρουρούς ὑποσπόνδους ἀφέντες οἱ δὲ προδόντες Ἀλκιβιάδῃ τὸ Βυζάντιον τότε

Διαβάστε περισσότερα

Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΕΦ. 2 ὐ ὑπεδέχοντο ὺς ῶ Ἀθ ίω φρ ρ ὺς ὑ ς ἀφέ ς ρ ς Ἀ β ῃ φ ς Π ρ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνικά A Λυκείου. Όνομα:..Επίθετο:.. Τμήμα:.Ημερομηνία:..

Αρχαία Ελληνικά A Λυκείου. Όνομα:..Επίθετο:.. Τμήμα:.Ημερομηνία:.. Αρχαία Ελληνικά A Λυκείου Όνομα:..Επίθετο:.. Τμήμα:.Ημερομηνία:.. Κείμενο : Ξενοφώντος Ελληνικά 2,1 & 2,2 [24] Λύσανδρος δὲ τὰς ταχίστας τῶν νεῶν ἐκέλευσεν ἕπεσθαι τοῖς Ἀθηναίοις, ἐπειδὰν δὲ ἐκβῶσι, κατιδόντας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 136ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 1-2.

ΘΕΜΑ 136ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 1-2. ΘΕΜΑ 136ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 1-2. 1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Ἐπεὶ δὲ τὰ ἐν τῇ Λαμψάκῳ ἔνδειαν ἔσεσθαι. 2. Να εξηγήσετε γιατί οι Αθηναίοι εξόρισαν τον Ξενοφώντα από την πατρίδα του (394 π.χ.)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο ΙΙ 1-2. Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης

Κεφάλαιο ΙΙ 1-2. Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης Κεφάλαιο ΙΙ 1-2 1. Παραδείγµατα ερµηνευτικών ερωτήσεων Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης 1. Σε ποιες ενέργειες προβαίνει ο Λύσανδρος µετά τη νίκη του στους Αιγός Ποταµούς και ποιος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ 1. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «οἱ δὲ προδόντες Ἀλκιβιάδῃ ὁ ἕτερος τῷ ἑτέρῳ παραγγέλλων» Αυτοί που παρέδωσαν με προδοσία το Βυζάντιο στον Αλκιβιάδη

Διαβάστε περισσότερα

καταλήξεις ασυναίρετων της β' κλίσης Ενικός ον. γεν. δοτ. αιτ. κλ. -ον -ου -ῳ -ον -ον -ος -ου -ῳ -ον -ε Πληθυντικός -οι -ων -οις -ους -οι

καταλήξεις ασυναίρετων της β' κλίσης Ενικός ον. γεν. δοτ. αιτ. κλ. -ον -ου -ῳ -ον -ον -ος -ου -ῳ -ον -ε Πληθυντικός -οι -ων -οις -ους -οι Η δεύτερη κλίση περιλαμβάνει ονόματα: αρσενικά και θηλυκά σε: -ος ουδέτερα σε: -ον συνηρημένα σε: -ους, -ουν αττικόκλιτα αρσενικά και θηλυκά σε: -ως, ουδέτερα σε: -ων Τα αρσενικά και τα θηλυκά της β' κλίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Θέμα 1 ο : Ν αποδώσετε στα νέα ελληνικά τα αποσπάσματα 1 & 2 που ακολουθούν: (μονάδες 20)

ΔΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ. Θέμα 1 ο : Ν αποδώσετε στα νέα ελληνικά τα αποσπάσματα 1 & 2 που ακολουθούν: (μονάδες 20) ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ!!! ΔΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα 1 ο : Ν αποδώσετε στα νέα ελληνικά τα αποσπάσματα 1 & 2 που ακολουθούν: (μονάδες 20) Απόσπασμα 1 ο : Λύσανδρος δὲ τούς

Διαβάστε περισσότερα

---------------------------

--------------------------- 1 Αρχαία α Λυκείου: Ξενοφώντος «Ελληνικά» Βιβλίο 2. Κεφάλαιο ΙΙ. 1-4 A µέρος (Κείµενο & Μετάφραση - Νόηµα- σχόλια) 1-4 : Σελίδα σχολικού βιβλίου 63 1-2: H ρύθµιση της κατάστασης από το Λύσανδρο 1 Κείµενο

Διαβάστε περισσότερα

[Γραμματική. Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο

[Γραμματική. Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο Αρσενικό Θηλυκό Ουδέτερο ΤΟ ΑΡΘΡΟ Άρθρο είναι η μονοσύλλαβη κλιτή λέξη, η οποία χρησιμοποιείται πριν από ουσιαστικά και επίθετα (ή πριν από λέξεις που παίζουν το ρόλο ουσιαστικών και επιθέτων, όπως στη φράση: το λέγω είναι ρήμα).

Διαβάστε περισσότερα

Η Α' κλίση των ουσιαστικών

Η Α' κλίση των ουσιαστικών Η Α' κλίση των ουσιαστικών Η πρώτη κλίση των ουσιαστικών περιλαμβάνει ονόματα: - αρσενικά σε: ς, -ης (π.χ. ὁ νεανίας, ὁ ποιητής, ὁ οἰκέτης) - θηλυκά σε: (γεν. ς), (γεν. -ης) -η (π.χ. στρατιά, ὥρα, θάλασσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΜΙ= είμαι, υπάρχω. ΥΠΟΤΑ- ΚΤΙΚΗ ω ης η ωμεν. ισθι εστω. εσοίμην εσοιο εσοιτο εσοίμεθα εσοισθε εσοιντο ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ. ο υσης ο υσ η ο υσαν

ΕΙΜΙ= είμαι, υπάρχω. ΥΠΟΤΑ- ΚΤΙΚΗ ω ης η ωμεν. ισθι εστω. εσοίμην εσοιο εσοιτο εσοίμεθα εσοισθε εσοιντο ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ ΟΥΔΕΤΕΡΟ. ο υσης ο υσ η ο υσαν ΕΙΜΙ= είμαι, υπάρχω Ε- ΝΕ- ΣΤΩ- ΤΑΣ ΠΑ- ΡΑ- ΤΑ- ΤΙ- ΚΟΣ ΜΕΛ- ΛΟ- ΝΤΑΣ ΚΛΙΣΗ ΟΡΙΣΤΙ- ΚΗ ε ιμί ε ι εστί(ν) εσμέν εστέ ε ισί(ν) η/ ην ησθα ην ημεν ησαν εσομαι εσ η/ εσει εσται εσόμεθα εσεσθε εσονται ΥΠΟΤΑ-

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 15 Α. Κείμενο Η Αθήνα προπύργιο της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

Τα ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός

Τα ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός Τα ουσιαστικά Ανισοσύλλαβα ουσιαστικά λέµε τα ουσιαστικά που στον πληθυντικό έχουν µια παραπάνω συλλαβή, ενώ ισοσύλλαβα αυτά που έχουν στον ενικό και στον ενικό και τον πληθυντικό τον ίδιο αριθµό συλλαβών.τα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 03-04 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα Α. Κείμενο Θυσία για την πατρίδα ½ Εκμάθηση λεξιλογίου: εὐδαίμων,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Γραμματική εντάσσεται στα ευρύτερα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος. Δε διδάσκεται χωριστά, αλλά με βάση την ενιαία προσέγγιση της γλώσσας, όπου έμφαση δίνεται στη λειτουργική χρήση της. Διδάσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Αρχαιομάθειας. Κείμενο. Κατάλογος φαινομένων. Περιεχόμενα. [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Ηλεκτρονικές Ασκήσεις

Εργαστήριο Αρχαιομάθειας. Κείμενο. Κατάλογος φαινομένων. Περιεχόμενα. [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Ηλεκτρονικές Ασκήσεις [Διδασκαλία - Εκπαίδευση] Εργαστήριο Αρχαιομάθειας Ηλεκτρονικές Ασκήσεις Κατάλογος φαινομένων Περιεχόμενα - Κείμενο - Γραμματική - Συντακτικό - Λεξιλογικά - Ερμηνευτικά - Μεταφραστικά Κείμενο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα 1 Το ταξίδι των λέξεων στον χρόνο Η επιβίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ.ΕΤΟΥΣ 2008-2009. Τάξη Β Τμήμα: Β θεωρητική 1 Μάθημα: Λατινικά Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ. ρωμαϊκής λογοτεχνίας, γενικά χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής λογοτεχνίας

ΣΧ.ΕΤΟΥΣ 2008-2009. Τάξη Β Τμήμα: Β θεωρητική 1 Μάθημα: Λατινικά Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ. ρωμαϊκής λογοτεχνίας, γενικά χαρακτηριστικά της ρωμαϊκής λογοτεχνίας ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧ.ΕΤΟΥΣ 008-009 Σχ. Μονάδα: ο Γενικό Λύκειο ιαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Τάξη Β Τμήμα: Β θεωρητική 1 Μάθημα: Λατινικά Διδάσκουσα Καθηγήτρια: Γιακουμάτου Μαρία-Θηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ Κατά την κλίση των ρημάτων παρουσιάζονται ορισμένοι όμοιοι τύποι. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δοθεί στους εξής: 1. Το γ ενικό πρόσωπο Οριστικής Ενεστώτα Ενεργητικής Φωνής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 166ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 2-3.

ΘΕΜΑ 166ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 2-3. ΘΕΜΑ 166ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 2-3. 2. α) Να εξηγήσετε γιατί δεν είναι εύκολη η ειδολογική και η χρονολογική κατάταξη των έργων του Ξενοφώντα. β) Σε ποια κριτήρια στηρίζεται η χρονολογική κατάταξη

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα.

Η πρόταση. Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Η πρόταση Πρόταση λέγεται ένα σύντομο κομμάτι του λόγου, που περιλαμβάνει μια σειρά από λέξεις με ένα τουλάχιστον ρήμα και έχει ολοκληρωμένο νόημα. Ορθογραφικές παρατηρήσεις 1. Το πρώτο γράμμα κάθε πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία 3, 2, 12

Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία 3, 2, 12 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Αρχαία (άγνωστο) Θεωρητική Β Λυκείου 1 ο τετράμηνο Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Ξενοφώντος Κύρου Παιδεία 3, 2, 12 Β. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1) Να μεταφραστεί στη Νέα Ελληνική το παραπάνω κείμενο. (20 μονάδες)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΣ Δειγματικές ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ δραστηριότητες ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 136ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 1-2.

ΘΕΜΑ 136ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 1-2. ΘΕΜΑ 136ο: Ξενοφῶντος Ἑλληνικά, 2, 2, 1-2. Ἐπεὶ δὲ τὰ ἐν τῇ Λαμψάκῳ κατεστήσατο ἔπλει ἐπὶ τὸ Βυζάντιον καὶ Καλχηδόνα. Οἱ δ αὐτὸν ὑπεδέχοντο τοὺς τῶν Ἀθηναίων φρουροὺς ὑποσπόνδους ἀφέντες οἱ δὲ προδόντες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ Κατά την κλίση των ρημάτων παρουσιάζονται ορισμένοι όμοιοι τύποι. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν πρέπει να δοθεί στους εξής: 1. Το γ ενικό πρόσωπο Οριστικής Ενεστώτα Ενεργητικής Φωνής

Διαβάστε περισσότερα

Δευτερόκλιτα επίθετα

Δευτερόκλιτα επίθετα Δευτερόκλιτα επίθετα Τα δευτερόκλιτα επίθετα χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες: 1. Ασυναίρετα Τριγενή και τρικατάληκτα, π.χ. ὁ σοφὸς, ἡ σοφὴ, τὸ σοφόν, ὁ δίκαιος, ἡ δικαία, τὸ δίκαιον Τριγενή και δικατάληκτα,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις γραμματικής. Να γίνει εγκλιτική αντικατάσταση των παρακάτω τύπων στον ενεστώτα και αόριστο β, στην ενεργητική και μέση φωνή:

Ασκήσεις γραμματικής. Να γίνει εγκλιτική αντικατάσταση των παρακάτω τύπων στον ενεστώτα και αόριστο β, στην ενεργητική και μέση φωνή: Ασκήσεις γραμματικής ΑΣΚΗΣΗ 1 Να γίνει εγκλιτική αντικατάσταση των παρακάτω τύπων στον ενεστώτα και αόριστο β, στην ενεργητική και μέση φωνή: α) ἵησι, β) διδόασι(ν), γ) ἐντίθης, δ) καθίστης. α) ἵησι(ν)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Ἀκούω δ αὐτόν, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἐπὶ τοῦτον τὸν λόγον τρέψεσθαι, ὡς

ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Ἀκούω δ αὐτόν, ὦ ἄνδρες δικασταί, ἐπὶ τοῦτον τὸν λόγον τρέψεσθαι, ὡς ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 04 02 2018 ΓΚΥΡΤΗ ΜΑΡΙΑ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ο ομιλητής, αφού απέδειξε ότι ο ισχυρισμός του Θεόμνηστου ότι ο ίδιος είχε δολοφονήσει τον πατέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις γραμματικής. Να γράψετε τις πλάγιες πτώσεις στα τρία γένη των δύο αριθμών: δράς, θείς, γνούς, εἰδώς, ἀδικῶν, ἀπολλύς.

Ασκήσεις γραμματικής. Να γράψετε τις πλάγιες πτώσεις στα τρία γένη των δύο αριθμών: δράς, θείς, γνούς, εἰδώς, ἀδικῶν, ἀπολλύς. Ασκήσεις γραμματικής ΑΣΚΗΣΗ 1 Να γράψετε τις πλάγιες πτώσεις στα τρία γένη των δύο αριθμών: δράς, θείς, γνούς, εἰδώς, ἀδικῶν, ἀπολλύς. δρὰς θεὶς γνοὺς εἰδὼς ἀδικῶν ἀπολλὺς δρὰς δράντος, δράντι, δράντα

Διαβάστε περισσότερα

Η παθητική σύνταξη και το ποιητικό αίτιο

Η παθητική σύνταξη και το ποιητικό αίτιο Η παθητική σύνταξη και το ποιητικό αίτιο Συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Ας δούμε τι συμβαίνει στα νέα ελληνικά. Πολλές φορές μπορούμε να εκφράσουμε το ίδιο νόημα και με την ενεργητική και με την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1) Πώς είναι το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα; Σε ποια παράταξη ανήκει ο Θηραμένης και ποια ήταν η πρόταση του στην εκκλησία του δήμου;

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1) Πώς είναι το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα; Σε ποια παράταξη ανήκει ο Θηραμένης και ποια ήταν η πρόταση του στην εκκλησία του δήμου; ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ερωτήσεις κατανόησης 1) Πώς είναι το πολιτικό σκηνικό στην Αθήνα; Σε ποια παράταξη ανήκει ο Θηραμένης και ποια ήταν η πρόταση του στην εκκλησία του δήμου; 2) Ποια η διπλωματική δραστηριότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Ο. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΥ

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ Ο. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΝΟΥ Περίοδος ονομάζεται το κομμάτι του λόγου που αρχίζει και τελειώνει σε ισχυρό σημείο στίξης (τελεία, ερωτηματικό, θαυμαστικό). Όταν στην αρχή ή στο τέλος έχουμε άνω τελεία, μιλάμε τώρα πια για ημιπερίοδο.

Διαβάστε περισσότερα

Α ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ. (Υπάρχει και η κατηγορία των συνηρημένων ουσιαστικών που θα τη μάθουμε σε μεγαλύτερες τάξεις.)

Α ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ. (Υπάρχει και η κατηγορία των συνηρημένων ουσιαστικών που θα τη μάθουμε σε μεγαλύτερες τάξεις.) Α ΚΛΙΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ Η α κλίση ουσιαστικών περιλαμβάνει: Αρσενικά σε ας και -ης Θηλυκά σε α και -η (Υπάρχει και η κατηγορία των συνηρημένων ουσιαστικών που θα τη μάθουμε σε μεγαλύτερες τάξεις.) ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ:

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: Να κατανοούν την ανθρωποκεντρική διάσταση του αρχαίου κόσμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: Να κατανοούν την ανθρωποκεντρική διάσταση του αρχαίου κόσμου. ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες: Ι. Να επεξεργάζονται το αρχαιοελληνικό κείμενο σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Θ.Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Θ.Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με τη θεματογραφία αυτή προσπαθεί να κάνει μια νέα προσέγγιση στην εξοικείωση του μαθήματος της θεματογραφίας των Αρχαίων Ελληνικών. Τα κείμενα είναι επιλεγμένα

Διαβάστε περισσότερα

Το αντικείμενο [τα βασικά]

Το αντικείμενο [τα βασικά] Το αντικείμενο [τα βασικά] Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. Παράλληλα θα δίνονται παραδείγματα και στα Νέα Ελληνικά (ΝΕ) Τι είναι το αντικείμενο; Αντικείμενο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 3) Να σχολιάσετε τον κάθε όρο ειρήνης και ποιές συνέπειες θα έχει για τους Αθηναίους. Πώς ο Ξενοφώντας διακρίνει τον σημαντικότερο όρο;

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 3) Να σχολιάσετε τον κάθε όρο ειρήνης και ποιές συνέπειες θα έχει για τους Αθηναίους. Πώς ο Ξενοφώντας διακρίνει τον σημαντικότερο όρο; ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ερωτήσεις κατανόησης 1) Ποια απάντηση έδωσαν οι Σπαρτιάτες στους συμμάχους τους για την τύχη των Αθηναίων; Ποιοι οι λόγοι αυτής της απόφασης και ποια τα κίνητρα των Σπαρτιατών; Πώς την κρίνετε;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 04 02 2018 ΓΚΥΡΤΗ ΜΑΡΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ Α ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να αποδοθεί το κείμενο στη νέα ελληνική. (Μονάδες:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Βασικέ Οδηγίε : ίνεται ιδιαίτερη σηµασία στην εισαγωγή στα ρητορικά κείµενα (Βιβλίο Ρητορικών Κειµένων Μαθητή, Βιβλίο εκπαιδευτικού). Σε κάθε περίοδο διδασκαλία θα πρέπει να γίνεται ανάγνωση ολόκληρη τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΣΗ ΕΞΕΣΑΗ ΣΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ B ΛΤΚΕΙΟΤ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΑΝΘΡΩΠΙΣΙΚΩΝ ΠΟΤΔΩΝ AΔΙΔΑΚΣΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΓΡΑΠΣΗ ΕΞΕΣΑΗ ΣΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ B ΛΤΚΕΙΟΤ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΑΝΘΡΩΠΙΣΙΚΩΝ ΠΟΤΔΩΝ AΔΙΔΑΚΣΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΡΑΠΣΗ ΕΞΕΣΑΗ ΣΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ B ΛΤΚΕΙΟΤ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΑΝΑΣΟΛΙΜΟΤ ΑΝΘΡΩΠΙΣΙΚΩΝ ΠΟΤΔΩΝ AΔΙΔΑΚΣΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ονοματεπώνυμο: Σμήμα: Ημερ/νία: 15/1/2017 ΞΕΝΟΦΩΝ, ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ, Το απόζπαζμα ζτεηίζεηαι με ηην εκζηραηεία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Παναγιώτης Δεμέστιχας Στέλλα Γκανέτσου ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Συγγραφείς: Παναγιώτης Δεμέστιχας, Στέλλα Γκανέτσου Υπεύθυνη Παραγωγής: Φωτεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ. Ο Θηραμένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός, εξέχων στην τελευταία δεκαετία του

ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ. Ο Θηραμένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός, εξέχων στην τελευταία δεκαετία του ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ Ο Θηραμένης ήταν ένας Αθηναίος πολιτικός, εξέχων στην τελευταία δεκαετία του ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο Θηραμένης γεννήθηκε στην Κέα το 451π.Χ., αλλά υιοθετήθηκε από τον Άγνωνα, έναν αρχαίο πολιτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΘΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΓΙΟ ΛΟΓΟ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΘΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΓΙΟ ΛΟΓΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ α) Ο προφορικός και ο γραπτός λόγος κατά τη σύνταξη είναι δύο ειδών: ευθύς και πλάγιος. β) Ευθύς ονομάζεται ο λόγος που μεταδίδεται σε κάποιον αμετάβλητος και με τις ίδιες λέξεις, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Οι τόνοι και τα πνεύματα. Τα αρχαία ελληνικά διαθέτουν τρία τονικά σημάδια: Την οξεία( ), τη βαρεία( `) και την περισπωμένη ( )

Οι τόνοι και τα πνεύματα. Τα αρχαία ελληνικά διαθέτουν τρία τονικά σημάδια: Την οξεία( ), τη βαρεία( `) και την περισπωμένη ( ) Οι τόνοι και τα πνεύματα Τα αρχαία ελληνικά διαθέτουν τρία τονικά σημάδια: Την οξεία( ), τη βαρεία( `) και την περισπωμένη ( ) Επιπλέον διαθέτουν τρία ακόμη σύμβολα : Την ψιλή ( ) και τη δασεία ( ) στα

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός Ευκτικής Παρακειμένου Ενεργητικής Φωνής. Στις σημειώσεις μας θα εστιάσουμε στον περιφραστικό τύπο, καθώς αυτός είναι ο πιο εύχρηστος.

Σχηματισμός Ευκτικής Παρακειμένου Ενεργητικής Φωνής. Στις σημειώσεις μας θα εστιάσουμε στον περιφραστικό τύπο, καθώς αυτός είναι ο πιο εύχρηστος. Σχηματισμός Ευκτικής Παρακειμένου Ενεργητικής Φωνής Ο Παρακείμενος σχηματίζει την Ευκτική έγκλιση με δύο τρόπους: α. περιφραστικά (δηλ. χρησιμοποιώντας δύο λέξεις περιφραστικός ρηματικός τύπος στα νέα

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου

Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου Λογισμικό: Αρχαία με Νόημα Κατηγορία αναπηρίας: Κώφωση Βαρηκοΐα Μάθημα: Αρχαία Ελληνικά Τάξη/εις: Α, Β Γυμνασίου Παρουσίαση Λογισμικού: Κατερίνα Αραμπατζή Προμηθευτής: Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου Προσβασιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ Α. ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ. Παρατηρήσεις στα φωνηεντόληκτα ουσιαστικά: 1. Στα καταληκτικά μονόθεμα σε -υς, -υος:

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ Α. ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ. Παρατηρήσεις στα φωνηεντόληκτα ουσιαστικά: 1. Στα καταληκτικά μονόθεμα σε -υς, -υος: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Γ ΚΛΙΣΗΣ Α. ΦΩΝΗΕΝΤΟΛΗΚΤΑ Παρατηρήσεις στα φωνηεντόληκτα ουσιαστικά: 1. Στα καταληκτικά μονόθεμα σε -υς, -υος: α) Η κλητική ενικού σχηματίζεται χωρίς κατάληξη π.χ. (ὦ) κλιτύ, στάχυ, πληθύ, ἰχθύ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 ο Στάδιο Διαβάζουμε προσεκτικά το κείμενο 2 ο Στάδιο Χωρίζουμε περιόδους/ημιπεριόδους 3 ο Στάδιο Βρίσκουμε ρήματα (μετοχές & απαρέμφατα) σε κάθε περίοδο/ημιπερίοδο. 4 ο Στάδιο Βρίσκουμε συνδέσμους που

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ 21 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΑΙΤΙΟ Λέγεται το αίτιο που εντοπίζεται σε εξωτερικές καταστάσεις, όχι σε ψυχικές συγκινήσεις και συναισθήματα. Εκφράζεται: α.

Διαβάστε περισσότερα

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση.

Ρήματα λέγονται οι λέξεις που φανερώνουν ότι ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα ενεργεί ή παθαίνει κάτι ή βρίσκεται σε μία κατάσταση. Τι είναι ρήμα; Παραδείγματα: α) Ο εργάτης δουλεύει β) Ο ήλιος σκεπάστηκε από τα σύννεφα γ) Το μωρό κοιμάται Οι λέξεις «δουλεύει», «σκεπάστηκε», «κοιμάται», λέγονται ρήματα γιατί φανερώνουν ότι ο εργάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές.

ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. ΑΝΣΩΝΤΜΙΕ Είναι κλιτές λέξεις που αντικαθιστούν ονοματικές φράσεις και κάνουν την ίδια «δουλειά» με αυτές. Οι αντωνυμίες δίνουν στον λόγο μας συντομία και σαφήνεια. Μας βοηθούν να μιλάμε πιο εύκολα για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ Π.Χ.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ Π.Χ. 1 Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ 415-413 Π.Χ. Ο ΔΕΚΕΛΕΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 413-404 π.χ. Η εκστρατεία στη Σικελία 2 Ο Αλκιβιάδης πείθει την εκκλησία του δήμου να οργανώσει μεγάλη εκστρατεία στη Σικελία για βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

Ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός

Ουσιαστικά. Ενικός αριθµός Πληθυντικός αριθµός Ουσιαστικά Ανισοσύλλαβα ουσιαστικά λέµε τα ουσιαστικά που στον πληθυντικό έχουν µια παραπάνω συλλαβή, ενώ ισοσύλλαβα αυτά που έχουν στον ενικό και τον πληθυντικό τον ίδιο αριθµό συλλαβών. Τα ουδέτερα ανισοσύλλαβα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Βήματα που ακολουθούμε όταν προσπαθούμε να συντάξουμε και να μεταφράσουμε ένα αρχαίο ελληνικό κείμενο. Ποια διαδικασία προηγείται; Της μετάφρασης

Διαβάστε περισσότερα

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ:

Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΛΕΞΕΩΝ: Σύνθεση = όταν ενώνουμε τα θέματα δύο λέξεων και δημιουργείται μια άλλη. Π.χ. καλός + τύχη καλότυχος 2 Τρόποι σύνθεσης: Με αχώριστο μόριο δύο ή

Διαβάστε περισσότερα

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο

Τάσσης Βασίλειος 12ο Λύκειο Η εποχή του Περικλή Ενίσχυση του δημοκρατικού πολιτεύματος Επέκταση της εμπορικής επιρροής των Αθηναίων στην Δύση (ίδρυση της αποικίας των Θουρίων το 444/3 π.χ.) Ο Πειραιάς εξελίσσεται στο κυριότερο εμπορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ

ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΚΑΙ OMOHXΟΙ ΤΥΠΟΙ Ορισμένοι ρηματικοί τύποι παρουσιάζουν μεταξύ τους ομοιότητες. Όμοιοι τύποι του ενεστώτα των βαρύτονων και συνηρημένων ρημάτων 1. Το γ ενικό πρόσωπο οριστικής ενεστώτα ενεργητικής

Διαβάστε περισσότερα

Το ρήμα λύω στην Οριστική Ε.Φ. Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη

Το ρήμα λύω στην Οριστική Ε.Φ. Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη Το ρήμα λύω στην Οριστική Ε.Φ. Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευφροσύνη Δεν θα πρέπει να συγχέουμε τη φωνή με τη διάθεση. Φωνή: γραμματική κατηγορία που σχετίζεται με την κατάληξη του ρήματος Διάθεση: έχει να

Διαβάστε περισσότερα

Ι, Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης

Ι, Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης Ι, 28-29 1. Παραδείγµατα ερµηνευτικών ερωτήσεων Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης 1. Θα µπορούσαν να αποφύγουν οι Αθηναίοι τον αιφνιδιασµό των Σπαρτιατών; Να αιτιολογήσετε την απάντησή

Διαβάστε περισσότερα

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου

Γραμματική και Συντακτικό Γ Δημοτικού ανά ενότητα - Παρασκευή Αντωνίου Ενότητα 1η: «Πάλι μαζί!» Σημεία στίξης: τελεία ερωτηματικό...4 Η δομή της πρότασης: ρήμα υποκείμενο αντικείμενο...5 Ουσιαστικά: αριθμοί γένη...6 Ονομαστική πτώση ουσιαστικών...6 Οριστικό άρθρο...7 Ερωτηματικές

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα

Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 2012-2013 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προτεινόμενος Προγραμματισμός κατά ενότητα Από το εγχειρίδιο της Α Γυμνασίου Ενότητα 12 Α. Κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΦΩΝΗ ΣΥΖΥΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ Α.1. ΦΩΝΗ Τα ρήματα σχηματίζουν δύο φωνές. α. Ενεργητική Φωνή β. Παθητική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ Τα επίθετα της αρχαίας ελληνικής διακρίνονται: α) ως προς τον αριθμό των γενών σε: τριγενήδιγενή Τριγενή είναι τα επίθετα που έχουν τρία γένη (αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο).

Διαβάστε περισσότερα

Με την προσδοκία ότι το βιβλίο αυτό θα αποβεί χρήσιμο σε μαθητές και συναδέλφους φιλολόγους, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους.

Με την προσδοκία ότι το βιβλίο αυτό θα αποβεί χρήσιμο σε μαθητές και συναδέλφους φιλολόγους, εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους. 5 Πρόλογος Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του Συντακτικού της αρχαίας ελληνικής γλώσσας σε πίνακες που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2000. Η επανέκδοσή του κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες κατά τη σύνταξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Βασικοί κανόνες κατά τη σύνταξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Βασικοί κανόνες κατά τη σύνταξη της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας Η σύνταξη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας προϋποθέτει καλή γνώση των γραμματικών και συντακτικών κανόνων, ενώ η σωστή σύνταξη του άγνωστου κειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προγραμματισμός κατά ενότητα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Προγραμματισμός κατά ενότητα ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολικό έτος: 203-204 ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Προγραμματισμός κατά ενότητα Ενότητα Α. Κείμενο Πατρική δικαιοσύνη 2 Εμπλουτισμός λεξιλογίου: ἄκων,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΘΟΥΚΥ Ι Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΒΛΙΟ ΙΙΙ, ΚΕΦ. 70 (ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΘΟΥΚΥ Ι Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΒΛΙΟ ΙΙΙ, ΚΕΦ. 70 (ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) A A N A B P Y T A 1 9 5 0 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-13 ΘΟΥΚΥ Ι Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΙΒΛΙΟ ΙΙΙ, ΚΕΦ. 70 Ηλίας Κουρκουλάκος (ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) 1. Να καταγράψετε τη δομή του κεφαλαίου 70 2. Να παρουσιάσετε τα κίνητρα των Κορινθίων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπερείδης, Επιτάφιος, 23-26

ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπερείδης, Επιτάφιος, 23-26 ΚΕΙΜΕΝΟ: Υπερείδης, Επιτάφιος, 23-26 Ο Επιτάφιος του Υπερείδη είναι ένας από τους έξι επιτάφιους της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Γράφτηκε και εκφωνήθηκε στις αρχές της άνοιξης του 322 π. Χ. Αφορά τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΑΚΙ!!!!)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΑΚΙ!!!!) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ (ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΑΚΙ!!!!) 1. Να μεταφέρετε τα ουσιαστικά στην ίδια πτώση, στον άλλο αριθμό. Ενικός Πληθυντικός Ενικός Πληθυντικός τιμωρίαν ναυτικο ις μαντε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Α. «Ἐπεί δ ἡ πόλις τῶν συγκειµένων τοῖς ἀπό συµβόλων κοινωνοῦσι»:να µεταφράσετε το απόσπασµα που σας δίνεται. Μονάδες 10 Β. Να γράψετε σ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Α. «Ἐπεί δ ἡ πόλις τῶν συγκειµένων τοῖς ἀπό συµβόλων κοινωνοῦσι»:να µεταφράσετε το απόσπασµα που σας δίνεται. Μονάδες 10 Β. Να γράψετε σ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ι ΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: Αριστοτέλους «Πολιτικά» Τῷ περί πολιτείας

Διαβάστε περισσότερα

Ποια μετοχή λέγεται επιρρηματική; Επιρρηματική λέγεται η μετοχή που χρησιμοποιείται για να εκφράσει επιρρηματικές

Ποια μετοχή λέγεται επιρρηματική; Επιρρηματική λέγεται η μετοχή που χρησιμοποιείται για να εκφράσει επιρρηματικές Η Επιρρηματική Μετοχή Ποια μετοχή λέγεται επιρρηματική; Επιρρηματική λέγεται η μετοχή που χρησιμοποιείται για να εκφράσει επιρρηματικές σχέσεις, δηλ. το χρόνο, την αιτία, το σκοπό, την υπόθεση, την εναντίωση

Διαβάστε περισσότερα

το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. Ο.Π

το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. Ο.Π 1 το αντικείμενο στα αρχαία ελληνικά. 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ (i) Μονόπτωτα ρήματα (ii) Δίπτωτα ρήματα ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΕΓΚΛΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5)

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr. Έλεγχος προόδου (Ενότητες 4 5) Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία (55ΑΥ2) Διδάσκων: Α. Farrington (email: eduserv@otenet.gr 1. Ποια από τις ακόλουθες μάχες δεν έχει σχέση με τους Μηδικούς Πολέμους; α. η μάχη της Μυκάλης β. η μάχη

Διαβάστε περισσότερα

Ι, Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης

Ι, Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης Ι, 25-26 1. Παραδείγµατα ερµηνευτικών ερωτήσεων Α. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ή ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι προτείνει ο Αλκιβιάδης στους Αθηναίους και σε ποια δεδοµένα στηρίζει την πρότασή του; 2. Να σηµειώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΘΥ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΘΥ

Ο ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΘΥ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΘΥ Ο ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΘΥ ΣΕ ΠΛΑΓΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΕΥΘΥ 9/2/2010 ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ α) Ο προφορικός και ο γραπτός λόγος κατά τη σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝO 24 ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Μετά από ρήματα που δηλώνουν ψυχικό πάθος, π.χ. gaudeo, queror, indignor κ.ά., ακολουθούν ουσιαστικές αιτιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ Διαγώνισμα στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα Α Λυκείου Καί οἱ μέν Κερκυραῖοι κακῶς τε καί κατ ὀλίγας προσπίπτοντες ἐταλαιπώρουν τό καθ αὑτούς οἱ δ Ἀθηναῖοι φοβούμενοι το πλῆθος καί τήν περικύκλωσιν ἁθρόαις μέν

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α Κείμενο Ἀκούσας ταῦτα ὁ Θηραμένης, ἀνεπήδησεν ἐπί τήν ἑστίαν καί εἶπεν: «Ἐγώ δ ἔφη, ὦ ἄνδρες, ἱκευεύω τά πάντων ἐννομώτατα, μή ἐπί Κριτίᾳ εἶναι ἐξαλείφειν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2007 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΘΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΤΑΛΑ Α ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Μετά την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων το σχολικό έτος 2006-2007 και επειδή, λόγω της εφαρμογής κύκλων συνδιδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ. Με βάση το κείμενο του Ξενοφώντα Ελληνικά Διδακτέα ύλη Ά Λυκείου

Επιμέλεια:  ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ. Με βάση το κείμενο του Ξενοφώντα Ελληνικά Διδακτέα ύλη Ά Λυκείου ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟΥ Με βάση το κείμενο του Ξενοφώντα Ελληνικά Διδακτέα ύλη Ά Λυκείου Παράγραφοι 16-21 Ασκήσει Γραμματική 1.χρονική αντικατάσταση στου ακόλουθου τύπου: ΕΝΕΣΤ ΠΡΤ ΜΕΛ ΑΟΡ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 14 / 06 / 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΑΤΙΝΙΚΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Α1. Νόμισε ότι ερχόταν προς αυτόν άνθρωπος με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Ο ΑΡΧΙΔΑΜΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ποιος πόλεμος ονομάζεται Πελοποννησιακός: Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Αθήνας - Σπάρτης και των συμμαχικών τους πόλεων-κρ

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστέα ύλη - Α Λυκείου

Εξεταστέα ύλη - Α Λυκείου Εξεταστέα ύλη - Α Λυκείου Μάθημα: Νεοελληνική Γλώσσα (κ. Ντινοπούλου, κ. Γιακουμάτου) Α. Βιβλίο Οργανισμού : σελίδες 1-264. Β. Θέματα για παραγωγή λόγου: Γλώσσα (γλωσσική κρίση, λεξιπενία κ.λ.π.) Γλωσσομάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΟΧΗ Η ΜΕΤΟΧΗ. Ας θυμηθούμε το σχηματισμό και την κλίση της ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΗ Η ΜΕΤΟΧΗ. Ας θυμηθούμε το σχηματισμό και την κλίση της ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ έχει τις ιδιότητες του επιθέτου (γένος, αριθμός, πτώση) ΜΕΤΟΧΗ έχει τις ιδιότητες του ρήματος (χρόνοι, φωνή, διάθεση, υποκείμενο, αντικείμενο, προσδιορισμοί) «Μετέχοντας» στην πρόταση με τις ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τα σύνθετα ρήματα έχουν την τάση να διατηρούν τον τόνο τους στη συλλαβή που τονίζεται και το αντίστοιχο απλό ρήμα: λύειν - ἀπολύειν, ἦχθαι - ἀπῆχθαι,

Τα σύνθετα ρήματα έχουν την τάση να διατηρούν τον τόνο τους στη συλλαβή που τονίζεται και το αντίστοιχο απλό ρήμα: λύειν - ἀπολύειν, ἦχθαι - ἀπῆχθαι, Τα σύνθετα ρήματα έχουν την τάση να διατηρούν τον τόνο τους στη συλλαβή που τονίζεται και το αντίστοιχο απλό ρήμα: λύειν - ἀπολύειν, ἦχθαι - ἀπῆχθαι, ρέομεν - ἀπορρέομεν. Τάση αναβιβασμού του τόνου στα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ

ΣΥΝΗΘΗ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ 1) ΑΠΟΘΕΤΙΚΑ ΡΗΜΑΤΑ Πολλά ρήματα έχουν ρηματικούς τύπους και στις δύο φωνές, π.χ. κλείνω κλείνομαι. Υπάρχουν και ρήματα που έχουν τύπους μόνο σε μία φωνή. Τα ρήματα που έχουν μόνο παθητική φωνή ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Βιβλίο 1, Κεφάλαια 16-19

ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Βιβλίο 1, Κεφάλαια 16-19 ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ Βιβλίο 1, Κεφάλαια 16-19 Οἱ δ' Ἀθηναῑοι ἐκ τῆς Σάμου ὁρμώμενοι τὴν βασιλέως κακῶς ἐποίουν, καὶ ἐπὶ τὴν Χίον καὶ τὴν Ἔφεσον ἐπέπλεον, καὶ παρεσκευάζοντο πρὸς ναυμαχίαν, καὶ στρατηγοὺς

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να κατακτήσουν οι μικροί μαθητές

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να κατακτήσουν οι μικροί μαθητές Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να κατακτήσουν οι μικροί μαθητές τον μαγικό κόσμο της γραμματικής, ώστε να οδηγηθούν στη σωστή χρήση του γραπτού λόγου. Μια σειρά από ασκήσεις με γραμματικά

Διαβάστε περισσότερα

www.synodoiporos.weebly.com Page 1

www.synodoiporos.weebly.com Page 1 3 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΥΓΙΕΣ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ Κατάληξη -ω : τρέχω, φροντίζω, αμείβω, τιμώ Κάποια ρήματα έχουν μόνο ενεργητική φωνή : κρυώνω, τρέχω ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ Κατάληξη -μαι : αμείβομαι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Διδαγμένο κείμενο Α1. Εναντίον βέβαια, των δημοκρατικών πόλεων (πολεμάτε) ή για ιδιωτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ Β ΛΥΚ. ΠΡΟΕΤ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ Β ΛΥΚ. ΠΡΟΕΤ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΑ Β ΛΥΚ. ΠΡΟΕΤ. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 18 03 2018 ΓΚΥΡΤΗ ΜΑΡΙΑ ΒΕΛΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ Α Α. Να αποδοθεί το κείμενο στη νέα ελληνική. (Μονάδες: 20) Ότι βέβαια, άνδρες Αθηναίοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 Β1 ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ελευθερώνω: 1.κάνω κάποιον από δούλο ελεύθερο, του δίνω ελευθερία απελευθερώνω. Ελευθέρωσαν την πατρίδα του από το

ΕΝΟΤΗΤΑ 8 Β1 ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ελευθερώνω: 1.κάνω κάποιον από δούλο ελεύθερο, του δίνω ελευθερία απελευθερώνω. Ελευθέρωσαν την πατρίδα του από το ΕΝΟΤΗΤΑ 8 Β1 ΛΕΞΙΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ελευθερώνω: 1.κάνω κάποιον από δούλο ελεύθερο, του δίνω ελευθερία απελευθερώνω. Ελευθέρωσαν την πατρίδα του από το ζυγό της δουλείας. αφήνω δεσμώτη ή κρατούμενο ελεύθερο:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ 1. Πτωχοπρόδρομος - Το κείμενο έχει πολλές διαφορετικές γραφές στα χειρόγραφα που διασώζεται, λόγω του σχετικά δημώδους αλλά και σκωπτικού του χαρακτήρα. Δυσχεραίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν.

ΡΗΜΑΤΑ. Στην πρώτη περίπτωση κάποιος ενεργεί (ρήμα) και η ενέργειά του αυτή ασκείται σε ένα άλλο πρόσωπο ή πράγμα έξω από αυτόν. ΡΗΜΑΤΑ Τα ρήματα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πλήθος ομάδα λέξεων μετά τα ουσιαστικά. Τα ρήματα δείχνουν πράξεις. Όπως δείχνουν και τα παρακάτω σχήματα έχουμε τις εξής περιπτώσεις. Στην πρώτη περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ Βασίλης Αναστασίου

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ Βασίλης Αναστασίου ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Η γλώσσα μας αποτελείται από λέξεις. Λέξεις μικρές ή και μεγάλες, συνηθισμένες ή ασυνήθιστες. Ο αριθμός των λέξεων της γλώσσας μας είναι τεράστιος. Η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Σύνταξης της Αρχαιοελληνικής Γλώσσας

Αρχές Σύνταξης της Αρχαιοελληνικής Γλώσσας [Εργαλεία] Αρχές Σύνταξης της Αρχαιοελληνικής Γλώσσας ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΩΝ Α- ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ 6.5. ΑΙΤΙΑ 2.22., 2.23., 2.24., 2.28., 2.33., 4.25., 4.26., 5.6., 5.36., 5.40., 11.2., 11.24., 11.27., 11.30., 11.66., 12.1.,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ β ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ β ΛΥΚΕΙΟΥ Ξενοφῶντος, Ἑλληνικά, 1,1,27-28 Ἐν δὲ τῷ χρόνῳ τούτῳ ἠγγέλθη τοῖς τῶν Συρακοσίων στρατηγοῖς οἴκοθεν ὅτι φεύγοιεν ὑπὸ τοῦ δήμου. Συγκαλέσαντες οὖν τοὺς ἑαυτῶν στρατιώτας Ἑρμοκράτους

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτικό. χρόνου. Απρόσωπα ρήματα και εκφράσεις Προσοχή ουσιαστ.(σε ονομαστ.)+ἐστί ουδέτερο επιθέτου+ἐστί(π.χ. ἄξιον ἐστί) ουδέτερο μτχ.

Συντακτικό. χρόνου. Απρόσωπα ρήματα και εκφράσεις Προσοχή ουσιαστ.(σε ονομαστ.)+ἐστί ουδέτερο επιθέτου+ἐστί(π.χ. ἄξιον ἐστί) ουδέτερο μτχ. Συντακτικό Υποκείμενο -οτιδήποτε έχει άρθρο -εμπρόθετος προσδιορισμός(ἀμφί+αιτ.=ποσό κατά προσέγγιση) -Υποκ.απαρεμφάτου(ταυτοπροσωπία-ετεροπροσωπία) -Υποκ.μετοχής=ίδια πτώση,γένος,αριθμό με τη μετοχή (εκτός

Διαβάστε περισσότερα