ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

Transcript

1 ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΙΣΗΣ Σελίδα 1 από 38.από.

2 Β.1. Σύντομη Περιγραφή Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων (προφίλ επαγγέλματος). Β.1.1. Τομέας δραστηριοτήτων. Ο κάτοχος διπλώματος ΙΕΚ στην ειδικότητα «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» έχει πιστοποιήσει τις γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικές ικανότητες που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί σε οργανωμένα studio εφαρμοσμένης φωτογραφίας και εικόνας, του Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα, μπορεί ακόμα να ασκήσει το επάγγελμα του φωτογράφου αναλαμβάνοντας φωτογραφικές εργασίες με δική του ευθύνη για την υλοποίηση τους. Β.1.2. Επαγγελματικά Καθήκοντα - Δημιουργεί ή επιλέγει την απαιτούμενη προς φωτογράφηση σύνθεση. - Γνωρίζει και εφαρμόζει την τεχνική της φωτογράφησης. - Φωτογραφίζει θέματα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της διαφημιστικής φωτογραφίας studio κλπ. - Φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του θέματα που αναλαμβάνει βάσει προσχεδίου Διαφημιστικών εταιριών κλπ. - Εμφανίζει και εκτυπώνει Α/Μ και έγχρωμα φιλμ. - Γνωρίζει τις βασικές αρχές Marketing και έρευνας αγοράς. - Γνωρίζει να χρησιμοποιεί τους Η/Υ και τα παρελκόμενα αυτών στην επεξεργασίααρχειοθέτηση-εκτύπωση κλπ.της εικόνας. - Γνωρίζει τη χρήση του εξοπλισμού του studio και κατέχει τις προδιαγραφές σωστής λειτουργίας ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα και περιβαλλοντική επιβάρυνση. - Γνωρίζει να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με όλους τους συντελεστές της παραγωγής διαφημιστικού υλικού. - Γνωρίζει να υλοποιεί casting και να οργανώνει-συντονίζει φωτογραφίσεις μόδας εντός και εκτός studio. - Γνωρίζει να φωτογραφίζει έργα τέχνης. - Γνωρίζει να φωτογραφίζει γάμους,δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. - Γνωρίζει να υλοποιεί δημιουργικά και επαγγελματικά πορτρέτα. Β.2. Αναλυτική Περιγραφή των απαραίτητων Γνώσεων και Δεξιοτήτων για τη συγκεκριμένη Ειδικότητα. Β.2.1. Περιγραφή Γενικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων - Αισθητική παιδεία και ικανότητα για τη δημιουργία της απαιτούμενης σύνθεσης. - Γνωρίζει την ιστορική και τεχνολογική εξέλιξη της φωτογραφίας. - Γνωρίζει τις βασικές περιόδους της ιστορίας της τέχνης. - Γνωρίζει το μηχανισμό της οπτικής αντίληψης και αισθητικής της εικόνας. - Γνωρίζει να εφαρμόζει τις βασικές αρχές σύνθεσης και αισθητικής. - Χρησιμοποιεί τη φωτογραφία ως μέσο επικοινωνίας. Σελίδα 2 από 38.από.

3 - Γνωρίζει τις βασικές αρχές της πολιτιστικής εξέλιξης στην Ευρώπη. - Γνωρίζει την επαγγελματική δεοντολογία και την κοινωνιολογία της φωτογραφίας. - Γνωρίζει σημειολογία της εικόνας. Β.2.2. Περιγραφή Βασικών Επαγγελματικών Γνώσεων και Δεξιοτήτων. - Γνωρίζει την τεχνική της φωτογράφησης. - Γνωρίζει τις βασικές θεωρητικές αρχές του φωτισμού. - Γνωρίζει τις φωτιστικές πηγές. - Γνωρίζει τις τεχνικές μέτρησης φυσικού,τεχνητού φωτισμού και flash. - Γνωρίζει και χρησιμοποιεί τα κυριότερα είδη φωτογραφικών μηχανών(αναλογικών-ψηφιακών). - Γνωρίζει τα βασικά μέρη των φωτογραφικών μηχανών 35mm,μεσαίου και μεγάλου format και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε μίας (επίσης γνωρίζει τις εφαρμογές του μεγάλου format στην αρχιτεκτονική και βιομηχανική φωτογραφία). - Γνωρίζει τα διάφορα είδη φακών,τις ιδιότητες και τη σχεδίαση τους και τους χρησιμοποιεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της φωτογράφησης. - Γνωρίζει τις σχέσεις διαφράγματος-ταχύτητας-βάθους πεδίου. - Γνωρίζει τη δομή,τα διάφορα είδη και τις ιδιότητες των φιλμ και τα χρησιμοποιεί ανάλογα. - Γνωρίζει την τεχνική της έγχρωμης φωτογραφίας. Β.2.3. Περιγραφή Ειδικών Επαγγελματικών Προσόντων. - Γνωρίζει να φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του τις οποίες προσαρμόζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εφαρμοσμένης δημιουργικής φωτογραφίας. - Γνωρίζει τους τύπους τεχνητού φωτισμού Tungsten και HMI. - Γνωρίζει να χρησιμοποιεί τους διάφορους τύπους φωτισμού. - Γνωρίζει την τεχνική πόλωσης των φωτιστικών πηγών. - Γνωρίζει τις δυνατότητες και την τεχνική των μηχανών μεγάλου format. - Γνωρίζει να χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία σε ειδικές εφαρμογές στην εφαρμοσμένη και δημιουργική φωτογραφία. Β.3. Πρόγραμμα Κατάρτισης Σελίδα 3 από 38.από.

4 Β.3.1. Ωρολόγιο Πρόγραμμα. ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ:«ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» ΕΞΑΜΗΝΟ Α Β Γ Δ Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θ Ε Σ Θ Ε Σ Θ Ε Σ Θ Ε Σ 1 ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΧΕΔΙΟ-ΧΡΩΜΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ι & ΙΙ 6 ΘΕΩΡΙΑ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 7 Α/Μ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι & ΙΙ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΟΜΕΤΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PHOTOSHOP ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι & ΙΙ 12 ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι & ΙΙ ΣΥΝΘΕΣΗ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ 2 2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 14 ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ & 2 2 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 15 ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- 2 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 16 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Ι & ΙΙ 17 ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤ/ΚΗΣ 2 2 ΕΙΚΟΝΑΣ 19 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ STILL LIFE ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (ΒΙΟΜΗΧΑΝ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ) 22 ΜΟΔΑ,ΓΑΜΟΣ,ΠΟΡΤΡΕΤΟ,ΚΛΠ MARKETING,ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ-ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ 2 2 ΤΟΥ ΦΩΤ/ΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 25 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 1 1 ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ Θ= ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ Ε= ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ Σ= ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Σελίδα 4 από 38.από.

5 Β Τα μαθήματα βασικής επαγγελματικής κατάρτισης. Σχέδιο-χρώμα-σύνθεση Τέχνη και αισθητική Εισαγωγή στην πληροφορική Ιστορία της φωτογραφίας Ι & ΙΙ Θεωρία και τεχνική της φωτογραφίας Α/Μ φωτογραφία Ι & ΙΙ Φωτοευαισθησιομετρία Εισαγωγή στο photoshop Διαφημιστική φωτογραφία Ι Έγχρωμη φωτογραφία Ι Σύνθεση και αισθητική της φωτογραφίας Οπτική αντίληψη και επικοινωνία Τεχνική της επικοινωνίας-επιχειρηματικότητα Προστασία του περιβάλλοντος Σημειολογία της φωτογραφικής εικόνας Β Τα μαθήματα εξειδίκευσης. Αγγλικά (ορολογία) Διαφημιστική φωτογραφία ΙΙ Έγχρωμη φωτογραφία ΙΙ Ηλεκτρονική επεξεργασία της φωτογραφικής εικόνας Ι & ΙΙ Σκοτεινός θάλαμος Διαφήμιση και επικοινωνία STILL LIFE Φωτογραφικές εφαρμογές (βιομηχανική,αρχιτεκτονική) Μόδα,γάμος,πορτρέτο κλπ. Marketing και έρευνα αγοράς Νομοθεσία και δεοντολογία του φωτογραφικού επαγγέλματος Β.3.2. Γνωστικά Αντικείμενα (Μαθήματα) Β Στοχοθεσία του προγράμματος κατάρτισης στο θεωρητικό μέρος. ΑΓΓΛΙΚΑ (ΟΡΟΛΟΓΙΑ) Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσει ο σπουδαστής την τεχνική φωτογραφική ορολογία μέσα από εξειδικευμένα αγγλικά βιβλία. Φωτογραφική ορολογία. ΣΧΕΔΙΟ-ΧΡΩΜΑ-ΣΥΝΘΕΣΗ Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσει ο σπουδαστής τις βασικές αρχές του σχεδίου και να είναι σε θέση να σχεδιάζει με ευχέρεια τόσο εκ του φυσικού όσο και από φωτογραφία ως πρωτότυπο. Να γνωρίζει τις βασικές κατηγορίες χρωμάτων-θεωρητική κατάρτιση που εμπεριέχεται στις ώρες εργαστηρίου. Σελίδα 5 από 38.από.

6 ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσει ο σπουδαστής ολοκληρωμένη αντίληψη πάνω στην εξέλιξη των εικαστικών μέσων μέσα από την ιστορία.επίσης διδάσκεται τις βασικές αρχές της αισθητικής και το σκελετό της ιστορίας της τέχνης ολόκληρου του ανθρώπινου πολιτισμού με έμφαση στα ρεύματα και τις ιδέες του 20ου αιώνα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Σε αυτό το μάθημα,ο σπουδαστής μαθαίνει τις βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης των Η/Υ και εκπαιδεύεται στα Windows. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ι Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στον σπουδαστή στοιχεία πάνω στην ιστορία της εφεύρεσης της φωτογραφίας και των πρώτων τεχνικών λήψης και εκτύπωσης.περιγραφή της πορείας της φωτογραφίας στο 19 ο και τον 20ο αι. με αναφορά σε τεχνικά,κοινωνικά και καλλιτεχνικά ζητήματα που σχετίστηκαν και επηρέασαν την φωτογραφία. ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΙ Σκοπός του μαθήματος είναι να προσφέρει στον σπουδαστή μία σύντομη αναδρομή στην εξέλιξη της Ελληνικής Φωτογραφίας. ΦΩΤΟ-ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΟΜΕΤΡΙΑ Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσει ο σπουδαστής τον τρόπο με τον οποίο η οπτική εικόνα μεταφέρεται στο φιλμ και πώς οι διαφορετικοί τρόποι επεξεργασίας του φιλμ επηρεάζουν την Τελική ποιότητα της εικόνας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PHOTOSHOP Στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές εκείνες τις δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρει το photoshop στην ηλεκτρονική επεξεργασία της φωτογραφικής εικόνας. ΣΥΝΘΕΣΗ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η εξέλιξη της αισθητικής της εικόνας από την προιστορία μέχρι σήμερα. ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Σελίδα 6 από 38.από.

7 Σκοπός του μαθήματος είναι να διδάξει στους σπουδαστές τον τρόπο λειτουργίας της οπτικής επικοινωνίας και τα στοιχεία της ανθρώπινης όρασης. Τις αρχές της εικαστικής σύνθεσης με εφαρμογές στο φωτο-γραφιστικό σχεδιασμό. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή του σπουδαστή στις σύγχρονες αρχές και αντιλήψεις της επιχειρηματικής επικοινωνίας με έμφαση στον τομέα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ακόμα ο σπουδαστής διδάσκεται τις σύγχρονες μεθόδους και στρατηγικές των δημοσίων σχέσεων έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει τις επαγγελματικές δεξιότητές του με επιτυχία. ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση του ορισμού της εικόνας, της εξελικτικής διαδικασίας της και της διαδρομής της στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Αναλύεται επίσης η πορεία της σε σχέση με την πολιτιστική και ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου. ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Εδώ γίνεται μια κοινωνιολογική σπουδή του ανθρώπου, η οποία εξετάζει και αναλύει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από διαφορετικές κοινωνίες, για να φτάσει στην ανάγκη της διαφήμισης σαν προϊόν της ανθρώπινης εξέλιξης. Ο σπουδαστής στο μάθημα αυτό εξερευνά μία διαδρομή η οποία αρχίζει από το παρελθόν και καταλήγει μέχρι τις μέρες μας. MARKETING & ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τον σπουδαστή στις σύγχρονες έννοιες του marketing και της έρευνας αγοράς για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές απαιτήσεις του φωτογραφικού επαγγέλματος, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Στόχος του μαθήματος είναι να πάρει ο σπουδαστής όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για το νομικό πλαίσιο του επαγγέλματός του, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σελίδα 7 από 38.από.

8 Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσει ο σπουδαστής τη φθορά που μπορεί να προκληθεί στο περιβάλλον από τα φωτογραφικά χημικά. Β Στοχοθεσία του προγράμματος κατάρτισης στο πρακτικό μέρος. ΘΕΩΡΙΑ & ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει στον σπουδαστή τις βασικές γνώσεις πάνω στην τεχνική της φωτογραφίας και να τον μάθει να χειρίζεται τον βασικό εξοπλισμό. Α/Μ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με τον σκοτεινό θάλαμο και να εμφανίσει και να τυπώσει Α/Μ φωτογραφίες. Α/Μ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή του μαθητή στις ειδικές τεχνικές σκοτεινού θαλάμου. ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΦΩΤΙΣΜΟΣ) Ι Σκοπός του μαθήματος είναι η διδασκαλία των τύπων τεχνητού φωτισμού και των βασικών τεχνικών του studio. Το μάθημα αυτό λειτουργεί σαν εισαγωγή σε βασικό επίπεδο στη χρήση φωτισμού studio, που διδάσκεται σε ανώτερα εξάμηνα. ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ Στόχος του μαθήματος είναι να διδάξει στον σπουδαστή τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του μεγάλου format καθώς και την τεχνική χρήσης του. ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή του σπουδαστή στην έγχρωμη φωτογραφία και στις τεχνικές της εφαρμογές. Σελίδα 8 από 38.από.

9 ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ Στόχος του μαθήματος είναι να εμπεδώσει ο σπουδαστής την έγχρωμη εκτύπωση και τις ειδικές φωτογραφικές εφαρμογές. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Ι Στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές εκείνες τις δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα στην ηλεκτρονική επεξεργασία της φωτογραφικής εικόνας. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΙΙ Σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειώσει τον σπουδαστή με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές της επεξεργασίας της φωτογραφικής εικόνας. ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ Σκοπός του μαθήματος είναι η εξειδίκευση του σπουδαστή στην εκτύπωση Α/Μ φωτογραφιών. STILL LIFE Σκοπός του μαθήματος είναι να εξασκηθεί ο σπουδαστής στις λήψεις με μηχανή μεγάλου format στο studio με διάφορα θέματα χρης/ντας φωτισμό studio flash και οπτικές ίνες. Οι ασκήσεις θα γίνονται με ελεύθερο δημιουργικό του σπουδαστή και με βάση προσχέδιο (μακέτα). ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσει ο σπουδαστής τις εφαρμογές τις φωτογραφίας στην αρχιτεκτονική και στους βιομηχανικούς χώρους. ΜΟΔΑ, ΓΑΜΟΣ, ΠΟΡΤΡΕΤΟ, κ.λ.π. Σκοπός του μαθήματος είναι να γνωρίσει ο σπουδαστής και άλλες φωτογραφικές εφαρμογές. Σελίδα 9 από 38.από.

10 Β Τα αναλυτικά προγράμματα. Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 1. ΜΑΘΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΧΡΩΜΑ ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 56/εξάμηνο, 4/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ Αναλυτικό Πρόγραμμα: ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΘΕΣΗ Εισαγωγή στην έννοια του ελεύθερου σχεδίου χρησιμότητα υλικά Μελέτη αναλογιών φωτεινότητα Σύνθεση απλών γεωμετρικών σχημάτων με μολύβι Μελέτη αξόνων κλίσεων τονικότητας Σχεδίαση και συνθέσεις με πιο σύνθετα γεωμετρικά σχήματα Εύρεση και μελέτη χαρακτηριστικών στοιχείων Συνθέσεις με πλαστικές φόρμες με βάθος (μολύβι κάρβουνο) Μελέτη αντιγράφων μουσείων (μολύβι κάρβουνο) Ελεύθερη σχεδίαση από φωτογραφία (μεγέθυνση σμίκρινση) Μετατροπή τονικής φωτογραφίας σε σχέδιο γραμμικής μορφής ΧΡΩΜΑ Βασικά συμπληρωματικά χρώματα Θερμά ψυχρά χρώματα Χρωματικές ιδιότητες Χρωματικές συνθέσεις (τέμπερα παστέλ μαρκαδόροι) Κολάζ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 2. ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΗ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο, 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Αναλυτικό Πρόγραμμα: Σελίδα 10 από 38.από.

11 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της αισθητικής Προϊστορία, πρωτόγονος νατουραλισμός Αρχαίοι χρόνοι, Αρχαϊκή τέχνη Μεσαίωνας και Βυζαντινή τέχνη Αναγέννηση. Ιταλικές σχολές Μπαρόκ, ροκοκό, κλασικισμός Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, νατουραλισμός Η εποχή του Μοντέρνου, οι Ιμπρεσιονιστές, Κυβισμός Φουτουρισμός, Ντανταϊσμός, Σουρεαλισμός Τα κινήματα του Κονστρουκτιβισμού Εξπρεσιονισμός, Μπάουχάουζ Μεταπολεμικοί χρόνοι Pop art. Υπερρεαλισμός Το τέλος του μοντέρνου. Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 3. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 42/εξάμηνο, 3/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 4. ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ι ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο, 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Αναλυτικό Πρόγραμμα: Η ανακάλυψη της φωτογραφίας και η εξέλιξή της σαν τέχνη τον 19 ο αι. Η Δαγγεροτυπία και η Καλοτυπία. Η άνθηση του πορτρέτου. Υγρό κολλόδιο. Η εξέλιξη της φωτογραφίας σαν τέχνη και μέσο επικοινωνίας από τον 19 ο έως το Το τοπίο, η αρχιτεκτονική και ταξιδιωτική φωτογραφία. Η φωτογραφία ντοκουμέντο. Οι πρωτοπόροι της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Τεχνολογικές εξελίξεις. Τέλη του 19 ου αρχές 20ου αι. Σύγχρονη καλλιτεχνική και δημιουργική φωτογραφία. Σελίδα 11 από 38.από.

12 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 5. ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο, 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ Αναλυτικό Πρόγραμμα: Είδη μηχανών Ανατομία και λειτουργία μονοοπτικής reflex 135 mm Διάφραγμα και ταχύτητα κλείστρου Είδη φακών (ευρυγώνιος, νορμάλ, τηλεφακός, μεταβλητής εστιακής απόστασης, φακοί ειδικών εφαρμογών) Βάθος πεδίου (παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται) Φωτογράφηση κινούμενων αντικειμένων, πάγωμα της κίνησης Φωτομέτρηση (φωτόμετρα, είδη φωτομετρήσεως) Φίλμ (ευαισθησία και τύποι φίλμ) Φίλτρα (είδη και κατηγορίες) Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 6. ΜΑΘΗΜΑ: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο, 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ Αναλυτικό Πρόγραμμα: Περιγραφή του εξοπλισμού του σκοτεινού θαλάμου Εμφάνιση Α/Μ και είδη εμφανιστών Εκτυπώσεις επαφής (contact) Εκτύπωση φωτογραφιών σε χαρτί μεταβλητής αντίθεσης ειδικά φίλτρα εκτύπωσης Εκτύπωση σε χαρτί ινώδους βάσης. Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Σελίδα 12 από 38.από.

13 7. ΜΑΘΗΜΑ: ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΟΜΕΤΡΙΑ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 42/εξάμηνο, 3/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ Αναλυτικό Πρόγραμμα: Το ασπρόμαυρο φιλμ, δομή και επεξεργασία του Η λανθάνουσα εικόνα και η εμφάνισή της Χαρακτηριστικές καμπύλες των φιλμ Ανταπόκριση του Α/Μ φιλμ στα χρώματα και τα φίλτρα Τεχνικές έκθεσης και εμφάνισης Έλεγχος της έκθεσης, της πυκνότητας και του κοντράστ του αρνητικού Πρακτικές εφαρμογές, διορθώσεις σφαλμάτων έκθεσης, πουσάρισμα φίλμ Εκτύπωση υποεμφανισμένων και υπερεμφανισμένων αρνητικών και η επιρροή τους στην τελική ποιότητα της εικόνας. Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 8. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ PHOTOSHOP ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 42/εξάμηνο, 3/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: MIKTO Εισαγωγή στην ηλεκτρονική επεξεργασία της φωτογραφικής εικόνας Περιφερειακά εισόδου: ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σαρωτές (scanner) Ανάλυση του εξοπλισμού: μονάδες αποθήκευσης, μνήμη, κ.λ.π. Περιφερειακά εξόδου: εκτυπωτές inkjet, laser, plotter, ψηφιακά minilab, film recorder Χρήση εργαλείων προγράμματος Photoshop Έλεγχος χρωματικής ισορροπίας Εισαγωγή ψηφοποιημένων εικόνων από αρχεία Χρήση του πίνακα εργαλείων. Σελίδα 13 από 38.από.

14 Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 9. ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (ΦΩΤΙΣΜΟΣ) Ι ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: MIKTO Φωτογραφικό studio (χωροθέτηση και εξοπλισμός) Φωτισμός tungsten και ποιότητα φωτισμού Φωτισμός και χρήση μίας έως πολλαπλών μονάδων. Ειδικές τεχνικές (φωτισμός για αντανακλάσεις εξαφάνιση σκιών δημιουργικό φόντο, κ.λ.π.) Εισαγωγή στο studio flash (αυτοκέφαλα και γεννήτριες flash εξοπλισμός και παρελκόμενα) Μεσαίο format. Είδη μηχανών, film, εφαρμογές. Μεσαίο format. Το τετράγωνο κάδρο και η αισθητική του. Φωτογράφηση αντικειμένου με διαφορετικούς τρόπους φωτισμού Φωτισμός πορτρέτου Έγχρωμο πορτρέτο μικτός φωτισμός Ασκήσεις με μηχανή μεσαίου format. Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 10. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: MIKTO Εισαγωγή στην έγχρωμη φωτογραφία Έγχρωμα φιλμ αρνητικά και θετικά. Δομή των φίλμ Χρωματική θερμοκρασία, τύποι φωτεινών πηγών (φυσικός, τεχνητός) Φίλτρα, χρωματική διόρθωση, εκφώτιση, λήψη Έγχρωμος θάλαμος, χρήση εξοπλισμού Εμφάνιση C 41, E- 6 Εκτύπωση, έγχρωμα χαρτιά και χημικά Έγχρωμος μεγεθυντήρας, προσθετική και αφαιρετική μέθοδος. Σελίδα 14 από 38.από.

15 Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 11. ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Οι πρώτες φωτογραφίες και οι πρωτοπόροι της φωτογραφίας στην Ελλάδα Προπολεμικά χρόνια Η φωτογραφία στα χρόνια του πολέμου Μεταπολεμική περίοδος Τα έργα των μεγάλων Ελλήνων φωτογράφων (μαργαρίτης, Μελετζής, Μπαλάδας, Nelly s, Τλούπας, Χαρισιάδης, Παπαϊωάννου, κ.λ.π.) Ελληνική φωτογραφική Εταιρεία Ελληνικά φωτογραφικά περιοδικά Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 12. ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΘΕΣΗ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Οι πρώτες μορφές εικόνας (προϊστορία) Η εικόνα σαν τρόπος έκφρασης του ανθρώπου Οι απεικονίσεις στους Αρχαίους Ελληνικούς αμφορείς Αισθητική προοπτική της εικόνας στην αρχαιότητα Μεσσαίωνας Αναγέννηση Βυζάντιο - Αγιογραφία Φωτογραφία αισθητική της φωτογραφίας Η γεωμετρία στην αισθητική της φωτογραφίας Η αισθητική της Α/Μ και έγχρωμης φωτογραφίας Σελίδα 15 από 38.από.

16 Η εκδήλωση των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από τη φωτογραφία και η διαμόρφωση της αισθητικής της. Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 13. ΜΑΘΗΜΑ: ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ Ειδίκευση στην εκτύπωση και μεγένθυνση Α/Μ φωτογραφιών Τοπική υπερέκθεση υποέκθεση Διαφορετικά είδη χαρτιών Είδη εμφανιστών χαρτιού Τονιστές Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 14. ΜΑΘΗΜΑ: ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Λειτουργία και ψυχολογία της ανθρώπινης όρασης Μορφολογικά στοιχεία στις εικαστικές τέχνες και σχεδίασή τους Τα χρώματα. Η ψυχολογία των χρωμάτων. Βασικά χρώματα και η κατασκευή των χρωμάτων στη διαφήμιση και την φωτογραφία Αρχές της εικαστικής σύνθεσης και της γραφιστικής (graphic design) με έμφαση στην φωτογραφία. Δημιουργική φωτογραφιστική σύνθεση Όγκος, βάθος, προοπτική, μορφή, υφή και κίνηση Τονική απόδοση της φωτογραφίας Απλοποίηση και στυλιζάρισμα. Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Σελίδα 16 από 38.από.

17 15. ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΓΛΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ) ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 42/εξάμηνο 3/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 16. ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 42/εξάμηνο 3/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Τι είναι επικοινωνία τεχνικός ορισμός της επικοινωνίας Εισαγωγή στην έννοια της επικοινωνίας στις ανθρώπινες σχέσεις Ανθρώπινη επικοινωνία και σχέσεις παραγωγής Η επικοινωνία μεταξύ κοινωνικών ομάδων Ψυχολογική ωριμότητα και επικοινωνία Μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία Προϋποθέσεις εφαρμογής δημοσίων σχέσεων Στάδια εφαρμογής και τεχνικές προσέγγισης Δημόσιες σχέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις Επικοινωνία Διαφήμιση Marketing Η ψυχολογία της επικοινωνίας της ανθρώπινης φύσης. Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 17. ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Ι ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 56/εξάμηνο 4/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ Επιλογή τμημάτων εικόνας Μεγέθυνση σμίκρυνση, επιλεκτικό ξάκρισμα Σχεδιασμός ευθειών και αλγοριθμικών καμπύλων Χρωματισμός επιφανειών Χρωματισμός από χρώματα της εικόνας Απαλοιφή τμημάτων της εικόνας Σελίδα 17 από 38.από.

18 Σχεδιασμός με σκληρές καταλήξεις Χρήση αερογράφου\ζωγραφική με πινέλο Αντιγραφή τμήματος της χρωματικής επιφάνειας Σταδιακή απαλοιφή του χρώματος Εστίαση θόλωμα τμήματος της εικόνας Εφαρμογές still life. Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 18. ΜΑΘΗΜΑ: ΕΓΧΡΩΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 56/εξάμηνο 4/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ Εκτύπωση έγχρωμων φωτογραφιών σε μεγεθυντήρα και printer Εκτύπωση σε ειδικά φωτογραφικά χαρτιά (θερμών τόνων, υψηλού κοντράστ, duraflex, duratrans) Εκτύπωση έγχρωμων διαφανειών σε θετικό χαρτί Δημιουργία Internegative και duplicate Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 19. ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο, 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ - Εισαγωγή στο μεγάλο format. - Είδη View camera-pinhole-flatbed-monorail. - Τα μέρη της monorail view camera. - Κινήσεις της μηχανής και ονομασία τους. - Διόρθωση προοπτικής και παραμόρφωσης. - Φακοί για μεγάλο format και φιλμ. - Κύκλος κάλυψης, οπτική γωνία. - Βάθος πεδίου. - Φωτογραφία τοπίου. - Still life Φωτογραφία - Αρχιτεκτονική φωτογραφία. Σελίδα 18 από 38.από.

19 Ο σπουδαστής χρησιμοποιώντας μηχανή μεγάλου format θα πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει πλήρως την χρήση της. A. Άσκηση με μηχανή μεγάλου format σε νεκρή φύση B. Άσκηση με μηχανή μεγάλου format σε φωτογράφιση τοπίου C. Άσκηση με μηχανή μεγάλου format σε Αρχιτεκτονική Φωτογραφία D. Άσκηση με μηχανή μεγάλου format σε Μικροαντικείμενα (σύνθεση) - Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 20. ΜΑΘΗΜΑ: ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 56/εξάμηνο, 4/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ A. Εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας B. Εκτυπώσεις Αρχείου C. Ειδικές τεχνικές solarisation, Sabattier D. Εκτύπωση υψηλής αντίθεσης, λιθογραφικά φιλμς. E. Πρακτική ρετουσαρίσματος Α/Μ φωτογραφιών Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 21. ΜΑΘΗΜΑ: ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο, 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Σελίδα 19 από 38.από.

20 Εισαγωγή στην σημειολογία. Τι είναι και πότε εμφανίζεται. Δομή και σημειολογία της εικόνας Λογικοί, αισθητικοί, κοινωνικοί κώδικες Σύγχρονες θεωρίες για την σημειολογική ανάλυση εικόνας Η εικόνα σαν τρόπος έκφρασης και μέσον επικοινωνίας Η δύναμη την οποία έχει πάνω στον σημερινό άνθρωπο Σημειολογία της φωτογραφικής εικόνας Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 22. ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο, 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ 1. Τι είναι η επικοινωνία 2. Ο ρόλος της σε μια οργανωμένη κοινωνία και σε μια αρχέγονη κοινωνία 3. Η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων σαν μια έμφυτη ανάγκη ή προϊόν ανάγκης 4. Η ύπαρξη της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα από διαφορετικές κοινωνικές σχέσεις παραγωγής 5. Η οπτική επικοινωνία 6. Διαφήμιση 7. Η ανάγκη διαφήμισης στην υπερκαταναλωτική κοινωνία 8. Ο ρόλος της διαφήμισης 9. Στόχοι / Στρατηγική 10. Δημιουργία μηνύματος 11. Διαφημιστικά μέσα 12. Αποτελεσματικότητα στη διαφήμιση 13. Η σχέση με την Ελληνική αγορά Σελίδα 20 από 38.από.

21 Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 23. ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΓΛΙΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΩΡΟΛΟΓΙΑ) ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 42/εξάμηνο, 3/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 24. ΜΑΘΗΜΑ: STILL LIFE ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο, 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ 1. Φωτογράφιση θεμάτων 2. Προϊόντα 3. Pack shots 4. Επίσκεψη σε επαγγελματικά studio Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 25. ΜΑΘΗΜΑ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ) ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο, 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ 1. Φωτογράφιση χώρων και Βιομηχανικών κτιρίων με φως ημέρας και νυκτερινή φωτογράφιση με μηχανές μεσαίου και κυρίως μεγάλου format 2. Φωτογράφιση εσωτερικών χώρων με τεχνητό φωτισμό με μηχανές μεσαίου και κυρίως μεγάλου format 3. Φωτογράφιση βιομηχανικών μηχανημάτων στον χώρο τους 4. Παρακολούθηση φωτογράφησης από επαγγελματία φωτογράφο. Σελίδα 21 από 38.από.

22 Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 26. ΜΑΘΗΜΑ: ΜΟΔΑ, ΓΑΜΟΣ, ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 70/εξάμηνο, 5/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΙΚΤΟ Μόδα 1. Σημασία επιλογής τοποθεσίας 2. Επιλογή μοντέλων (casting) 3. Σημασία του μακιγιάζ στην επιτυχία της φωτογράφησης 4. Φωτογράφηση για καταλόγους 5. Φωτογράφηση επιδείξεων μόδας 6. Φωτογράφηση για περιδικά μόδας 7. Φωτογράφηση για book μοντέλου 8. Επίσκεψη σε studio επαγγελματία φωτογράφου ειδικευμένου στην μόδα Δημιουργικό πορτρέτο 1. Επαγγελματικό 2. Οικογενειακό 3. Ατομικό 4. Ομαδικό Γάμος 1. Φωτογράφηση πριν την τελετή 2. Φωτογράφηση στην εκκλησία ή το δημαρχείο 3. Αναμνηστικές φωτογραφίες στο studio, ή σε άλλον εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο 4. Δεξίωση Κοινωνικές εκδηλώσεις 1. Βάπτιση 2. Αρραβώνας 3. Εορτές 4. Εγκαίνια 5. Δεξιώσεις 6. Αντιγραφή έργων τέχνης 7. Οργάνωση και παρουσίαση portfolio του φωτογράφου 8. Παρουσίαση εργασιών σε έκθεση Παρουσιάσεις από επαγγελματίες των παραπάνω ειδικοτήτων. Ο σπουδαστής μαθαίνει να συνεργάζεται με στυλίστα και μακιγιέρ όπου χρειάζεται. Σελίδα 22 από 38.από.

23 Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 27. ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΙΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 56/εξάμηνο, 4/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ 1. Εισαγωγή γραμμάτων και κειμένου στην εικόνα 2. Ρύθμιση της ευαισθησίας του οδηγού (πινέλου) 3. Χρήση χάρακα μέτρησης 4. Ενεργοποίηση και έλεγχος μετρήσεων 5. Διόρθωση χρωμάτων 6. Κατασκευή μάσκας 7. Χρήση PANTONE 8. Μετακίνηση περιστροφή επιλεγμένων τμημάτων εικόνας 9. Αποθήκευση αρχείων για εξαγωγή σε διάφορες τεχνικές προδιαγραφές (PICT, TIFF, EPS, HAM, κ.τ.λ.) 10. PHOTOSHOP 11. PHOTO STYLER 12. INTERNET 13. Εφαρμογές στο still life, βιομηχανική και αρχιτεκτονική φωτογραφία 14. Διόρθωση προοπτικής στο computer. Σελίδα 23 από 38.από.

24 Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 28. ΜΑΘΗΜΑ: MARKETING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο, 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ 1. Εισαγωγή στο Marketing 2. Η έννοια του Marketing 3. Το Marketing ολικής ποιότητας 4. Το Marketing και η ελληνική επιχείρηση 5. Η οικονομική σημασία του Marketing 6. Η κοινωνική σημασία του Marketing 7. Δημογραφικό Οικονομικό περιβάλλον 8. Τεχνολογικό περιβάλλον 9. Πολιτικό και νομικό περιβάλλον 10. Κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον 11. Το μακροπεριβάλλον του Marketing 12. Το μικροπεριβάλλον του Marketing 13. Η αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή 14. Η αντίληψη και η διάθεση του καταναλωτή 15. Η έννοια της αγοράς 16. Η έρευνα και η επιλογή της αγοράς του στόχου 17. Τι είναι προϊόν 18. Προϊόντα και υπηρεσίες 19. Η εικόνα και ο κύκλος ζωής του προϊόντος 20. Η έννοια της τιμής 21. Σχέσεις κόστους τιμής Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 29. ΜΑΘΗΜΑ: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 28/εξάμηνο, 2/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ 1. Στοιχεία Αστικού και Ποινικού Δικαίου, Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας 2. Υπηρεσίες του Δημοσίου σχετικές με το επάγγελμα του φωτογράφου Σελίδα 24 από 38.από.

25 3. Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα 4. Ασφαλιστικοί κανονισμοί 5. Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 6. Δυνατότητα εργασίας σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7. Δικαίωμα σπουδών και κατάρτισης 8. Πνευματικά δικαιώματα «Πυραμίδα» 9. Ειδικές διατάξεις φωτογραφικού επαγγέλματος Α. Φορολογική νομοθεσία Λογιστική (οργάνωση λογιστηρίου, τήρηση βιβλίων, έκδοση παραστατικών, Φ.Π.Α.) Δ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 30. ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ: 14/εξάμηνο, 1/εβδομάδα ΕΙΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ 1. Χημική σύνθεση φωτογραφικών χημικών 2. Επίδραση στο περιβάλλον 3. Μέθοδοι ανάκτησης αργύρου από τα χημικά 4. Προστασία περιβάλλοντος Σελίδα 25 από 38.από.

26 Β Εκπαιδευτικό Υλικό. Σημειώσεις τεχνικά εγχειρίδια ανά γνωστικό αντικείμενο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή Βιβλιοθήκη με Ελληνικά και ξένα βιβλία με γενικές και εφαρμογές γνώσεις ανά γνωστικό αντικείμενο Ελληνικά και ξένα φωτογραφικά περιοδικά Σύνδεση Internet Προβολείς διαφανειών 24 χ 36 και οθόνες Επιδιασκόπιο Τηλεόραση video Video projector και Η/Υ. Β Ενδεικτικός κατάλογος ελάχιστου εξοπλισμού για το πρακτικό μέρος. Προτεινόμενος αριθμός σπουδαστών στα εργαστηριακά μαθήματα έως 15 άτομα ανά τμήμα. Α. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ 5 φωτογραφικές μηχανές μονοοπτικές reflex 135 mm με ποικιλία φακών σε αναλογία μία ανά τρείς σπουδαστές Β. Α/Μ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ 50 τ.μ τουλάχιστον μεγεθυντές (enlargers) με σειρά φακών 24χ36, 4,5χ6, 6χ6, 6χ7 σε αναλογία 1 μεγεθυντής ανά σπουδαστή σε ατομικό πάγκο εργασίας. Κάθε μεγεθυντής συνοδεύεται από χρονοδιακόπτη, focus finder (βοήθημα εστίασης), margeur 24x30 βάση εκτύπωσης δειγμάτων εξ επαφής (κοντακτιέρα) (24χ30). 2. Λεκάνη εμφάνισης φιλμ και χαρτιών με παροχή και αποχέτευση ζεστού και κρύου νερού, ικανών διαστάσεων, στην οποία τοποθετούνται 2 σειρές αποτελούμενες έκαστη από 4 λεκάνες εμφάνισης (30χ30) στις οποίες περιλαμβάνονται ο εμφανιστής, στερεωτής και λοιπά χημικά. 3. Συμπληρωματικά απαιτούνται: χρονόμετρο τοίχου, λαβίδες, θερμόμετρα, γάντια, ογκομετρικοί σωλήνες, ειδικά δοχεία αποθήκευσης χημικών (φυσαρμόνικες) δοχεία εμφάνισης φιλμ διαφόρων μεγεθών (tank) 4. Λάμπες ασφαλείας 5. Στεγνωτήριο φιλμ 6. Σύστημα εξαερισμού του χώρου. Γ. ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ 30 τ.μ. τουλάχιστον 1. 5 έγχρωμους μεγεθυντές (enlargers) με σειρά φακών 24χ36, 4,5χ6, 6χ6, 6χ7, σε αναλογία 1 μεγεθυντής σε ατομικό πάγκο εργασίας ανά 3 σπουδαστές. Κάθε μεγεθυντής συνοδεύεται από χρονοδιακόπτη, focus finder (βοηθήματα εστίασης), margeur 24x Επιτραπέζιος εμφανιστής έγχρωμου χαρτιού πλάτους 20cm κατ ελάχιστον. 3. Μηχάνημα περιστροφικής εμφάνισης φιλμ από 24χ36 έως και 10χ12,5 4. Στεγνωτήριο φιλμ Σελίδα 26 από 38.από.

27 5. Λάμπες ασφαλείας 6. Νεροχύτης με παροχή και αποχέτευση ζεστού και κρύου νερού για την προετοιμασία των χημικών 7. Σύστημα εξαερισμού του χώρου. Δ. STUDIO Χώρος 20 τ.μ. ανά τραπέζι still life τουλάχιστον φωτογραφικές μηχανές μεσαίου format (6χ4,5, 6χ6, ή 6χ7) με ποικιλία φακών σε αναλογία μία ανά τρεις σπουδαστές 2. 5 φωτογραφικές μηχανές μεγάλου format (10χ12,5) με σειρά φακών 3. τρίποδα και κεφαλές στήριξης φωτογραφικών μηχανών μεσαίου και μεγάλου format, 1 τρίποδο και 1 κεφαλή ανά μηχανή 4. 5 τραπέζια still life σε αναλογία 1 ανά μηχανή μεγάλου format 5. Studio flash αυτοκέφαλα ή με γεννήτρια, συνοδευόμενα από ένα τρίποδο στήριξης φωτιστικής μονάδας ανά μονάδα και τα απαραίτητα εξαρτήματα όπως θάλαμοι μαλακού φωτισμού, (soft box), χοάνες, ομπρέλες, snoot, κ.τ.λ φωτόμετρα / φλασόμετρα 7. Φόντα ντεγκραντέ και έγχρωμες ζελατίνες φωτιστικών 8. 1 μεγάλη φωτοτράπεζα ελαχίστων διαστάσεων 0,60χ1m. 9. Φόντα φωτογράφισης μόδας σε ρολό με μηχανισμό στήριξης ΛΗΨΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ STUDIO 1. 3 ψηφιακές μηχανές 135mm 2. 1 ψηφιακή πλάτη για μηχανή μεσαίου ή μεγάλου format συνδεδεμένη με 1 σύστημα Η/Υ 3. Ειδικά φωτιστικά για ψηφιακή λήψη Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 1. Σταθμοί εργασίας Η/Υ σε αναλογία 1 ανά καταρτιζόμενο αποτελούμενο από επεξεργαστή τελευταίας τεχνολογίας, CD ROM, οθόνη 17, πληκτρολόγιο 2. Συμπληρωματικός εξοπλισμός αποτελούμενος από CD RECORDER, zip drive, scanner επίπεδο, υψηλής ανάλυσης, film scanner υψηλής ανάλυσης, εκτυπωτές, plotter Β Υγιεινή και Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της Κατάρτισης. 1. Απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους διδασκαλίας θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων 2. Επαρκής εξαερισμός των χώρων με έμφαση στους σκοτεινούς θαλάμους όπου ο εξαερισμός θα πρέπει να είναι φωτοστεγής 3. Πλαστικά γάντια για την παραγωγή των χημικών 4. Πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης (PVC) στους σκοτεινούς θαλάμους Σελίδα 27 από 38.από.

28 5. Ειδική ανοξείδωτη λεκάνη εμφάνισης για τον Α/Μ θάλαμο όπου τοποθετούνται οι λεκάνες εμφάνισης χαρτιού 6. Προστατευρτικές μάσκες με ανανεούμενα φίλτρα ενεργού άνθρακα για την προστασία των σπουδαστών με αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες 7. Σύστημα πυρασφάλειας 8. Συστήματα κλιματισμού Β Προσόντα Εκπαιδευτών. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Ως πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ νοούνται κάτοχοι τίτλων σπουδών σχολών της Ελλάδας ή / και ισότιμων του εξωτερικού. Εισαγωγή στην Πληροφορική Πτυχιούχος ΑΕΙ με ειδικότητα στους Η/Υ και τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με ειδικότητα στους Η/Υ και τουλάχιστον πενταετή διδακτική εμπειρία Σχέδιο χρώμα σύνθεση Πτυχιούχος Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ ανάλογης ειδικότητας με τουλάχιστον πενταετή διδακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Τέχνη και αισθητική Πτυχιούχος ΑΕΙ με ειδίκευση στη Ιστορία της τέχνης και τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Ιστορία της Φωτογραφίας Ι & ΙΙ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Θεωρία και Τεχνική της φωτογραφίας Α) ΘΕΩΡΙΑ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Α/Μ Φωτογραφία Ι & ΙΙ Α) ΘΕΩΡΙΑ Σελίδα 28 από 38.από.

29 Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Φωτοευαισθησιομετρία Α) ΘΕΩΡΙΑ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Εισαγωγή στο PHOTOSHOP Α) ΘΕΩΡΙΑ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Διαφημιστική φωτογραφία Ι & ΙΙ Α) ΘΕΩΡΙΑ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Έγχρωμη φωτογραφία Ι & ΙΙ Α) ΘΕΩΡΙΑ Σελίδα 29 από 38.από.

30 Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Β) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Σύνθεση και Αισθητική της φωτογραφίας Πτυχιούχος ΑΕΙ με ειδίκευση στην φωτογραφία και τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο. Οπτική αντίληψη και επικοινωνία Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο. Τέχνη της επικοινωνίας επιχειρηματικότητα Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία. Ηλεκτρονική επεξεργασία της φωτογραφικής εικόνας Ι & ΙΙ Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Σκοτεινός Θάλαμος Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Σημειολογία της φωτογραφικής εικόνας Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Διαφήμιση και επικοινωνία Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο. STILL LIFE Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Φωτογραφικές Εφαρμογές (βιομηχανική αρχιτεκτονική) Σελίδα 30 από 38.από.

31 Θεωρία και Εργαστήριο Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Μόδα, Γάμος, πορτρέτο, κ.τ.λ. Θεωρία και Εργαστήριο Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία, ή πτυχιούχος ΙΕΚ με τουλάχιστον επταετή επαγγελματική εμπειρία ή επαγγελματίας φωτογράφος με δεκαετή επαγγελματική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο. Marketing και Έρευνα αγοράς Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία. Νομοθεσία και Δεοντολογία του φωτογραφικού Επαγγέλματος Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία. Προστασία Περιβάλλοντος Πτυχιούχος ΑΕΙ με τουλάχιστον τριετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία ή πτυχιούχος ΤΕΙ με τουλάχιστον πενταετή διδακτική ή και επαγγελματική εμπειρία. Β.4. Εξετάσεις Εσωτερικές (κατά τη διάρκεια της κατάρτισης). Στις εσωτερικές εξετάσεις των θεωρητικών μαθημάτων, η αξιολόγηση των σπουδαστών θα γίνεται με μία πρόοδο στη μέση του εξαμήνου (8 η εβδομάδα) και με το Τε λικό διαγώνισμα στο τέλος του εξαμήνου. Στις εσωτερικές εξετάσεις των εργαστηριακών μαθημάτων, η αξιολόγηση των σπουδαστών θα γίνεται με βάση 4 έως 6 εργασίες ανά γνωστικό αντικείμενο, οι οποίες θα ολοκληρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια του εξαμήνου. Στο τέλος του εξαμήνου θα παραδίδεται το σύνολο των ασκήσεων για την συνολική αξιολόγηση του εκάστοτε γνωστικού αντικειμένου,. Παρέχεται έτσι στους σπουδαστές η ευχέρεια να βελτιώσουν κάποιες από τις ασκήσεις του εξαμήνου. Β.5. Πανελλήνιες Εξετάσεις Πιστοποίησης της Επαγγελματικής Κατάρτισης. Β.5.1. Προβλεπόμενη διαδικασία Εξετάσεων. Σελίδα 31 από 38.από.

32 Για την απόκτηση Διπλώματος ή Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Κατάρτισης (αναγράφεται Δίπλωμα η Πιστοποιητικό αν πρόκειται για ειδικότητες Μεταλυκειακές ή Μεταγυμνασιακές αντίστοιχα) στην Ειδικότητα «Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας» πρέπει να ικανοποιούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις: α)ολοκλήρωση της φοίτησης στο Ι.Ε.Κ. και απόκτηση της Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.) β) Επιτυχία στο Θεωρητικό μέρος των Τελικών Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης. γ) Επιτυχία στο Πρακτικό μέρος των Τελικών Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Όσον αφορά τη διενέργεια των Τελικών Εξετάσεων Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης, συγκροτείται στην Κ.Υ του Ο.Ε.Ε.Κ., Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή Πιστοποίησης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ.), που έχει ως έργο, την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων. Σε περιφερειακό επίπεδο συγκροτούνται κατά τις Εξεταστικές Περιόδους, Πιστοποίησης οι Περιφερειακές Εξεταστικές Επιτροπές Πιστοποίησης (Π.Ε.Ε.Π.). Οι επιτροπές αυτές έχουν ως έργο την οργάνωση και εφαρμογή των διαδικασιών, που είναι σχετικές με τις εξετάσεις αυτές, στην περιφέρεια τους. Τούτο γίνεται με βάση τις, εκάστοτε, ισχύουσες Αποφάσεις του Δ.Σ του Ο.Ε.Ε.Κ. και τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Κ. και των Π.Ε.Ε.Π. 1 Η Πιστοποίηση Επαγγελματικής Κατάρτισης, βασίζεται σε εξετάσεις Θεωρητικού και Πρακτικού Μέρους, που διεξάγονται σε Εθνικό Επίπεδο. Κατά την εξέταση του Θεωρητικού Μέρους επιδιώκεται να διαπιστωθεί κατά πόσον ο απόφοιτος του Ι.Ε.Κ. κατέχει και είναι ικανός να χρησιμοποιεί, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές εφαρμογές, τις θεωρητικές γνώσεις που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατά την εξέταση του Πρακτικού Μέρους ελέγχονται οι επαγγελματικές ικανότητες και δεξιότητες του εξεταζομένου, όπως αυτές περιγράφονται στο προφίλ του επαγγέλματος και στα επί μέρους επαγγελματικά καθήκοντα. Δίπλωμα ή Πιστοποιητικό, αν πρόκειται για ειδικότητες Μεταλυκειακές ή Μεταγυμνασιακές αντίστοιχα, δικαιούνται, όσοι επιτύχουν και στις δύο εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι που απέτυχαν, μπορούν να συμμετέχουν εκ νέου στις εξετάσεις Πιστοποίησης. Ο υποψήφιος, ο οποίος επέτυχε μόνο στο Πρακτικό ή Θεωρητικό Μέρος των εξετάσεων, κατοχυρώνει την βαθμολογία στο μέρος αυτό για τρία (3) συνεχή έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετέχει μόνο στις εξετάσεις του μέρους στο οποίο απέτυχε. Αν μέσα στο διάστημα των τριών (3) ετών δεν επιτύχει και στο άλλο μέρος των εξετάσεων, υποχρεούται να συμμετάσχει εκ νέου και στα δύο μέρη των εξετάσεων Πιστοποίησης, με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Κατάρτισης. Β.5.2. Εξεταστέα ύλη θεωρητικού μέρους. Κατά την εξέταση του Θεωρητικού Μέρους των εξετάσεων Πιστοποίησης, οι εξεταζόμενοι καλούνται να απαντήσουν γραπτώς σε αριθμό ερωτήσεων που αναφέρονται στο Θεωρητικό μέρος του Γνωστικού Αντικειμένου της Ειδικότητας. Η διάρκεια των εξετάσεων Θεωρητικού Μέρους είναι 3 ώρες. Σελίδα 32 από 38.από.

33 Κατά την διαδικασία των εξετάσεων του θεωρητικού μέρους αξιολογούνται οι συνολικές γνώσεις των αποφοίτων ΙΕΚ με γραπτές εξετάσεις. Καταρτίζεται συνολικός πίνακας ερωτήσεων από όλα τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία διδάχθηκαν οι σπουδαστές κατά την διάρκεια των σπουδών. Με κλήρωση επιλέγεται ικανός αριθμός ερωτήσεων (διαφορετικού βαθμού δυσκολίας) στις οποίες καλούνται να απαντήσουν γραπτώς οι σπουδαστές. Υποδείγματα ερωτήσεων 1. Ποιος ο ρόλος της φωτογραφίας σαν μέσο επικοινωνίας στην σύγχρονη εποχή; 2. Γιατί η επεξεργασία της φωτογραφίας έχει απλουστευθεί από την εφαρμογή της πληροφορικής σε αυτή; 3. Τι γνωρίζεται για την camera obscura; 4. Γιατί μέχρι το πρώτο μισό του 19 ου αι. δεν συναντάμε φωτογραφίες παιδιών ακόμα και στα studio; 5. Γιατί μέχρι το πρώτο μισό του 19 ου αι. δεν έχουμε φωτογραφίες κίνησης; 6. Ποια εποχή άρχισε να αναπτύσσεται η φωτογραφία στην Ελλάδα και γιατί; 7. Πώς αποδίδονται τα νατουραλιστικά σχέδια της Παλαιολιθικής εποχής; 8. Τι ήταν οι κούροι και οι κόρες και ποια εποχή αναπτύχθηκαν; 9. Από πού ξεκίνησε η Αναγέννηση; Τι χαρακτηρίζει την ζωγραφική της Αναγέννησης; 10. Πώς η εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής έπαιξε ρόλο στο κίνημα του ρεαλισμού; 11. Χαρακτηριστικά του Ιμπρεσιονισμού; 12. Αναφέρετε τα δύο στάδια που αναπτύχθηκε ο κυβισμός και κυριότερους εκπροσώπους του. 13. Ποιες διαφορές και ποιες ομοιότητες εντοπίζετε μεταξύ της Pop Art και του Ντανταϊσμού; 14. Τι εκφράζει ο Σουρεαλισμός και ποιος ο αρχηγός του; 15. Τι είναι το Μπάου χάουζ; Ποιες ήταν οι επιδιώξεις του; 16. Πώς υποδηλώνεται η κίνηση στα ζωγραφικά και πώς στα φωτογραφικά έργα; 17. Ποιος ο ρόλος του τόνου σε ένα φωτογραφικό έργο; 18. Ποια τα χαρακτηριστικά του χρώματος; 19. Τι εκφράζει μια σύνθεση όπου επικρατούν α) οι ευθείες γραμμές, β) οι καμπύλες γραμμές; 20. Ποιος ο σκοπός των αναλογιών στη σύνθεση; 21. Ποια σχήματα ονομάζουμε αρμονικά; 22. Ποιοι παράγοντες εξετάζονται προκειμένου μια σύνθεση να ισορροπεί; 23. Πότε ένα σχέδιο λέμε ότι παρουσιάζει ενότητα; 24. Τι εννοούμε με τη λέξη ρυθμό σε ένα εικαστικό έργο; 25. Αναφέρετε τα τρία βασικά σχήματα και το οπτικό τους νόημα; 26. Πώς αντιλαμβανόμαστε το βάθος στα φωτογραφικά έργα; 27. Τι εννοούμε με τον όρο υφή στην εικαστική γλώσσα; 28. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται οι φωτιστικές πηγές; 29. Πότε το φως ονομάζεται θερμό; 30. Πότε το φως ονομάζεται ψυχρό; 31. Από τι επηρεάζεται η θερμοκρασία χρώματος του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας; 32. Τι είναι φωτομέτρηση; Σελίδα 33 από 38.από.

34 33. Ποια είναι η φωτομέτρηση προσπίπτοντος φωτισμού; 34. Ποια είναι η φωτομέτρηση ανακλώμενου φωτισμού; 35. Για ποιο λόγο γίνεται η φωτομέτρηση; 36. Δομή του ασπρόμαυρου φωτογραφικού φιλμ; 37. Δομή του έγχρωμου αρνητικού φιλμ; 38. Σε ποιες κατηγορίες χωρίζονται τα φιλμ ανάλογα με την ευαισθησία τους; 39. Χρήσεις των φιλμ ανάλογα με την ευαισθησία τους; 40. Πότε ένα φιλμ λέγεται σκληρής διαβάθμισης ή υψηλού κοντράστ; 41. Πότε ένα φιλμ λέγεται σκληρής διαβάθμισης ή χαμηλού κοντράστ; 42. Ποιες οι μονάδες μέτρησης της ευαισθησίας των φιλμ; 43. Χρήσεις του Α/Μ παγχρωματικού φιλμ ανάλογα με την διαβάθμισή του; 44. Τι γνωρίζεται για το χρώμα αντιάλω; 45. Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό των υπέρυθρων φιλμ; 46. Τι είναι το DX CODE ενός φιλμ και ποια η χρησιμότητά του; 47. Ποιο είδος φιλμ θα χρησιμοποιούσατε στη λήψη πορτρέτου και γιατί; 48. Ποιο είδος φιλμ θα χρησιμοποιούσατε για την αντιγραφή γραμμικών σχεδίων και γιατί; 49. Ποια φωτογραφική μηχανή ονομάζουμε Μονοοπτική reflex; 50. Ποια φωτογραφική μηχανή ονομάζουμε Διοπτική reflex; 51. Ποια η διαφορά μονοοπτικών και διοπτικών reflex μηχανών; 52. Ποια είναι τα βασικά μέρη μιας μονοοπτικής reflex μηχανής; 53. Γιατί υπάρχει το διάφραγμα σε μια φωτογραφική μηχανή και πού βρίσκεται; 54. Γιατί υπάρχει το κλείστρο σε μια μηχανή και πού βρίσκεται; 55. Είδη κλείστρου. 56. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφραγματικού φωτοφράχτη; 57. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα φωτοφράχτη εστιακού επιπέδου; 58. Τι σημαίνει μεταβολή ενός stop έκθεσης και πως επιτυγχάνεται; 59. Ποια είναι η θέση Β; 60. Όταν έχω μια ένδειξη διαφράγματος 11 και ταχύτητας 60, ενώ επιθυμώ να αλλάξω ταχύτητα, για παράδειγμα στο 500, πόσα stop πρέπει να ανοίξω το διάφραγμα για να ισορροπήσω την προηγούμενη ένδειξη; 61. Με ποιες ταχύτητες φωτογραφίζω όταν χρησιμοποιώ τριπόδι; 62. Τι ονομάζουμε εστιακή απόσταση ενός φακού; 63. Χρήσεις του ευρυγώνιου φακού; 64. Χρήσεις του τηλεφακού; 65. Ποιοι είναι οι fish eye φακοί; 66. Τι είναι το βάθος πεδίου; 67. Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το βάθος πεδίου; 68. Τι είναι τα φίλτρα. Ποια η χρήση τους και ποια από αυτά γνωρίζετε; 69. Τι είναι το πουσάρισμα στη διαδικασία εμφάνισης ενός φιλμ; 70. Πότε κάνουμε πουσάρισμα; 71. Σε τι διαφέρουν οι έγχρωμες φωτογραφίες από τις έγχρωμες διαφάνειες; 72. Ποια είναι τα μειονεκτήματα των προβολέων tungsten; 73. Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι φλας στούντιο; 74. Τι είναι το φλασόμετρο; 75. Πώς παράγεται ο σκληρός φωτισμός; 76. Πώς παράγεται ο μαλακός φωτισμός; Σελίδα 34 από 38.από.

35 77. Έχοντας ξεκαθαρίσει σε ποιο σημείο θα τοποθετήσετε το φωτιστικό του κυρίου φωτισμού, γιατί θα τοποθετήσετε συμπληρωματικό φως και που θα το τοποθετήσετε; 78. Φωτογραφίζουμε με λάμπες tungsten με 3200 ή 3400 Kelvin χρησιμοποιώντας φιλμ daylight, γιατί τοποθετούμε φίλτρο μπροστά στο φακό ή ζελατίνες στα φώτα; 79. Τι προσέχουμε στον φωτισμό πορτρέτου από μια φωτιστική μονάδα; 80. Ποιες βασικές ανάγκες ικανοποιούν οι φωτογραφίες μόδας και πώς αυτό γίνεται; 81. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μηχανών μεγάλου φορμά; 82. Ποια είναι τα μειονεκτήματα των μηχανών μεγάλου φορμά; 83. Τι επιτρέπουν όσον αφορά τον έλεγχο στην εικόνα οι κινήσεις της μηχανής στούντιο; 84. Τι είναι ο κύκλος ευκρίνειας φακού μηχανής στούντιο; 85. Εφόσον ο φακός δεν έχει παραμορφώσεις και το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε είναι 2 διαστάσεων πώς πρέπει να είναι τοποθετημένα τα επίπεδα φακού και φιλμ και το επίπεδο του θέματος σε μηχανή στούντιο; 86. Ποια είναι η ουδέτερη θέση μηχανής στούντιο; 87. Τι αλλάζει με τη χρήση των κινήσεων των επιπέδων φακού και φιλμ σε μια μηχανή στούντιο; 88. Ποιες κινήσεις κάνουμε στη μηχανή στούντιο για τον έλεγχο του σχήματος; 89. Ποιες κινήσεις κάνουμε στη μηχανή στούντιο για τον έλεγχο της ευκρίνειας; 90. Ποιες κινήσεις κάνουμε στη μηχανή στούντιο για τον έλεγχο της ευκρίνειας και του σχήματος; 91. Πότε επιτυγχάνεται η καλύτερη οξύτητα στην εστίαση μηχανής στούντιο; 92. Από ποιους συντελεστές εξαρτάται το καλύτερο σημείο εστίασης στη μηχανή στούντιο; 93. Γιατί και πώς χρησιμοποιούμε την γκρίζα κάρτα; 94. Πότε καθιερώθηκε η φωτογραφία ντοκουμέντο; 95. Να δείξετε με σχήμα, με ποιους τρόπους διαβάζει το ανθρώπινο μάτι μια εικόνα; 96. Ποιος ίδρυσε34 πρώτος φωτογραφικό πρακτορείο; 97. Ποιο είναι το ιδανικότερο φορμά αρνητικού για το ελεύθερο ρεπορτάζ; 98. Τι σημαίνει φωτογραφία δρόμου στιγμιότυπο; 99. Περιγράψτε την συμβολή της πληροφορικής στην αποστολή εικόνων; 100. Τι είναι τα slides και η χρησιμότητά τους; 101. Τρόποι αντιγραφής διαφανειών; 102. Συστήματα αρχειοθέτησης; 103. Πώς γίνεται η δημιουργία λανθάνουσας εικόνας στο φιλμ; 104. Αναφέρετε τα στάδια της χημικής επεξεργασίας ενός Α/Μ παγχρωματικού φιλμ Αναφέρετε τα στάδια της χημικής επεξεργασίας ενός έγχρωμου αρνητικού φιλμ Αναφέρετε τα στάδια της χημικής επεξεργασίας ενός έγχρωμου θετικού φιλμ Ποιο φως ασφαλείας χρησιμοποιούμε στα ορθοχρωματικά και παγχρωματικά φιλμ; 108. Είδη εμφανιστών για Α/Μ παγχρωματικά φιλμ Εξηγήστε την μετατροπή της λανθάνουσας εικόνας σε ορατή μέσω της εμφάνισης. Σελίδα 35 από 38.από.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου. (μάθημα ενδιαφέροντος) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ I Β Ενιαίου Λυκείου (μάθημα ενδιαφέροντος) 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Με τη διδασκαλία του μαθήματος επιδιώκεται η μύηση των μαθητών στον κόσμο της φωτογραφίας ώστε να: 1. Αντιλαμβάνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Πάρης Αναγνωστόπουλος

Πάρης Αναγνωστόπουλος Η σχολή FOCUS ιδρύθηκε το 1985. Αφιερωμένη αποκλειστικά στη φωτογραφική εκπαίδευση εφαρμόζει από την αρχή ένα τριετές πρόγραμμα σπουδών. Από το 1993 περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της νέα μέσα όπως το βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας. Οδηγός Συµµετοχής

Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας. Οδηγός Συµµετοχής Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας Οδηγός Συµµετοχής Το «Εργαστήριο Ψηφιακής Φωτογραφίας» είναι πρωτοβουλία και δράση της Κίνησης «ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ», µε την υποστήριξη του Τµήµατος Δηµοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική περιγραφή επαγγέλµατος (Job Profile)...4 2. Ανάλυση Επαγγελµατικών ραστηριοτήτων (Task Analysis)...5 3. Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Prj. 4 : Τέχνη + Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Prj. 4 : Τέχνη + Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Prj. 4 : Τέχνη + Επάγγελμα + Μαθηματικά + Τεχνολογία = ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπόθεμα ομάδας 2: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Μέλη ομάδας : Χρήστος Φωτογλίδης Παρασκευάς Στρατηγούσης Χρήστος Τόρε Δημήτριος Ταραμάς Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Εργαστήρια Δια Βίου Εκπαίδευσης Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΤΕΕΤ-ΠΔΜ Ανακοίνωση έναρξης λειτουργίας του

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας GLOBAL COLLEGE 9. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων (2 Έτη, Δίπλωμα) Εγγεγραμμένος Διάρκεια Σπουδών: 2 Έτη Τίτλος Σπουδών: Δίπλωμα Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Στόχοι του κλάδου Σκοπός του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 3 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχέδιο Υφάσµατος Χρώµα Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Χατζηγιαννάκη Β., εκπαιδευτικός ΠΕ1801 Ρόκου Χ., εκπαιδευτικός ΠΕ1801 Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος Β Τάξη 1 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Τεχνολογίας Προτύπων Κοπής (Πατρόν) Ι». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΜΟΣ. 2. Στοιχεία Οπτικής - Θεωρία Χρώματος - Φωτομετρία (3) (3) 3. Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία της Τέχνης 3 4. Αισθητική Ι 3

ΚΟΡΜΟΣ. 2. Στοιχεία Οπτικής - Θεωρία Χρώματος - Φωτομετρία (3) (3) 3. Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία της Τέχνης 3 4. Αισθητική Ι 3 ΚΟΡΜΟΣ Α Εξάμηνο /Φροντιστήριο 1. Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης Ι 2. Στοιχεία Οπτικής - Χρώματος - Φωτομετρία. Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία της Τέχνης 4. Αισθητική Ι 5. Ζωγραφικής Ι 6. Γλυπτικής Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Εργαστήρια Δια Βίου Εκπαίδευσης Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΤΕΕΤ-ΠΔΜ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015-16 Φλώρινα/Αθήνα/Πτολεμαΐδα. «Ζωγραφική-Εισαγωγικές Μεθοδολογίες»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015-16 Φλώρινα/Αθήνα/Πτολεμαΐδα. «Ζωγραφική-Εισαγωγικές Μεθοδολογίες» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015-16 Φλώρινα/Αθήνα/Πτολεμαΐδα «Ζωγραφική-Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (676)

Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (676) Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης (676) Το Τμήμα Το Τμήμα με το νόμο 4521/2018 εντάχτηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μετά την κατάργηση του ΤΕΙ Αθήνας. Το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών

Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Τομέας Εφαρμοσμένων τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών 5 ο Σ.Ε.Κ. Γ Αθήνας Εφαρμοσμένες Τέχνες Το σύνολο των δραστηριοτήτων όπου συναντώνται οι τομείς: των καλών τεχνών (εικαστικός), του σχεδιασμού, της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. Περιεχόμενο Τμήματος ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Γνωστικό περιεχόμενο Περιεχόμενο Τμήματος Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας καταλαμβάνει σημαντική θέση στο χώρο των

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η φωτογραφία

Τι είναι η φωτογραφία ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ Φωτογραφική μηχανή ονομάζεται η συσκευή που χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις συμπαγείς (compact) και στις μονοοπτικές ρεφλέξ (SLR).

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Στις πολύπλοκες συνθέσεις πολλά διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ιεράρχηση της σειράς παρατήρησης από τον θεατή. Ο καλλιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Φωτογράφηση

Δημιουργική Φωτογράφηση Φωτογραφική Ομάδα «Πολύμορφο» 2η Παρουσίαση: Δημιουργική Φωτογράφηση Πάτρα, Νοέμβρης 2010 Σύνοψη Παρουσίαση 1η: Βασικοί κανόνες αισθητικής στη φωτογραφία. Παρουσίαση 2η: Τεχνικές Δημιουργικής Φωτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

Τελικός τίτλος σπουδών:

Τελικός τίτλος σπουδών: Επωνυμία προγράμματος: Τελικός τίτλος σπουδών: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (ΠΤΥΧΙΟ) Πτυχίο Ο γραφίστας ασχολείται με τη μελέτη, τη διαμόρφωση και γενικότερα την αισθητική επιμέλεια κάθε είδους εκτυπωτικής εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2019Α

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2019Α Δ.ΙΕΚ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Καρδίτσα, /0/09 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 09Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ IEK ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΛΑΔΟ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Βοηθός

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ http://www.samsung.com/gr/article/revealing-the-secrets-of-taking-night-time-photos Παρουσίαση: Θάνος Παπαδημητρίου Η νυχτερινή φωτογραφία είναι πραγματικά γοητευτική. Τα υπέροχα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Τομείς (κατευθύνσεις ειδικότητας) του Τμήματος Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι:

Οι Τομείς (κατευθύνσεις ειδικότητας) του Τμήματος Πληροφορικής & Επικοινωνιών είναι: Ακαδημαϊκή οργάνωση του Τμήματος Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι οργανωμένο ακαδημαϊκά σε τρεις Τομείς (κατευθύνσεις) με στόχο την εξειδίκευση των σπουδαστών σε ειδικότητες ανάλογες με τις

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Δάφνης Από το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Α Εργαστήριο Ζωγραφικής Διευθυντής Εργαστηρίου : ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Διδακτικό Προσωπικό 1 2 3 4 5 6 Διδακτέα ύλη & κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας

565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας 565 Λογιστικής ΤΕΙ Λάρισας Αντικείμενο σπουδών Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Λογιστικής καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής Επιστήμης με εξειδίκευση εφαρμογής στις επιχειρήσεις, τόσο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΤΥ 303 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Εργαστήρια Δια Βίου Εκπαίδευσης Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΤΕΕΤ-ΠΔΜ Ανακοίνωση ΕΝΑΡΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση

Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση Η αισθητική αντίληψη είναι το μεγαλύτερο προσόν για την ειδικότητα του τομέα καλλιτεχνικών εφα Οι μαθητές μετά την φοίτησή τους μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες όπως επίση - Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Σκοπός Ι.Ε.Κ. Σκοπός του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Φλώρινα/Αθήνα/Πτολεμαΐδα. «Ζωγραφική-Εισαγωγικές Μεθοδολογίες»

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Φλώρινα/Αθήνα/Πτολεμαΐδα. «Ζωγραφική-Εισαγωγικές Μεθοδολογίες» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016-17 Φλώρινα/Αθήνα/Πτολεμαΐδα «Ζωγραφική-Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ"

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΗΨΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ" 2 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 1. Συνοπτική Περιγραφή Επαγγέλματος (Job Profile)...3 2. Ανάλυση Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων (Task

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ.

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της φωτογραφίας:

Η ιστορία της φωτογραφίας: 1 Η ιστορία της φωτογραφίας: Σκοτεινός θάλαμος. (camera obscura) Πρωτοπόροι της φωτογραφίας. Η πρώτη χημική φωτογραφία. Δαγγεροτυπία. Έγχρωμη φωτογραφία. Ψηφιακή εποχή. Ομάδα Μελέτης: 1) Αντωνοπούλου Μελίνα

Διαβάστε περισσότερα

ξεχωριστό από τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους και τη Γραμματεία.

ξεχωριστό από τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους και τη Γραμματεία. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ECDL Οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να ικανοποιεί μία επιχείρηση ώστε να πιστοποιηθεί ως Εξεταστικό Κέντρο ECDL χωρίζονται σε: Α. Χώροι / Απαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». 1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 3 2. Διαπιστεύσεις: Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση DQS DIN EN ISO 9001:2008... 4 3. Κατηγορίες Υποψηφίων που Γίνονται Δεκτοί στο Πρόγραμμα - Τρόπος Eνταξης... 5 4. Το ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Επιτροπή Σπουδών ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΟΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΜ ΕΜΠ Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΘΕΜΑ: Επεξεργασία φωτογραφίας Αρχές λειτουργίας φωτογραφικών μηχανών 1ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: PR-4 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΤΖΑΦΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΗ ΘΩΜΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 8 8.0 Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) είναι σήμερα η κυριότερη επικοινωνιακή συσκευή. Είναι το κατ εξοχή επικοινωνιακό υποσύστημα. Είναι μια πολυσύνθετη συσκευή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

επίσης, τηλεφωνική συσκευή και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο.

επίσης, τηλεφωνική συσκευή και να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο. ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ECDL Οι ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να ικανοποιεί μία επιχείρηση ώστε να πιστοποιηθεί ως Εξεταστικό Κέντρο ECDL χωρίζονται σε: Α. Χώροι / Απαιτούμενα

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας

723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας 723 Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας Το Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 200/1999 (ΦΕΚ 179 06/09/99), με πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 23/8/2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Καλλιθέα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------------------------------------------------------------------ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΜΜΕΤΡΙΑΣ Βασίλης Γιαννακόπουλος, Δρ. Δασολόγος Φωτογραμμετρία Εισαγωγή Ορισμοί Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Εφαρμογές Εισαγωγή Προσδιορισμός θέσεων Με τοπογραφικά όργανα Σχήμα Μέγεθος Συντεταγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι:

Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι: 1. Στόχοι του Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) Οι στόχοι του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών είναι: Η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων στο γνωστικό αντικείμενο της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ώστε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Certified Conservator and Automation Technician SYLLABUS. Έκδοση 1.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Certified Conservator and Automation Technician SYLLABUS. Έκδοση 1. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ SYLLABUS Vellum Global Educational Services A.E. 2015 Έκδοση 1.0 Εξεταστέα Ύλη 2015 Vellum Global Educational Services A.E. Αναγεννήσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η διάρθρωση των µαθηµάτων της δ/νσης φωτογραφίας, αποτελείται από οκτώ θεµατικές ενότητες: οι δύο, αφορούν ζητήµατα της στατικής/καλλιτεχνικής-φωτογραφίας (still-photography)

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας.

Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας. Ο25 Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας. 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή γίνεται μία παρουσίαση των βασικών στοιχείων της φωτογραφικής μηχανής (φακός φωτοφράκτης - διάφραγμα αισθητήρας) καθώς και μία σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ EΝΤΑΞΗΣ

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤΡΟΠΟΣ EΝΤΑΞΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από τη δημιουργία του Πανεπιστημίου μας, το E- Learning του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας του ΕΚΠΑ σχεδίασαν και προσφέρουν δωρεάν το e-learning

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση

Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Ειδικότητα: Ύφασµα Ένδυση Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών του Μαθήµατος A Τάξη 2 ου Κύκλου Τ.Ε.Ε. 5 ώρες /εβδοµάδα Αθήνα, Απρίλιος 2001 Μάθηµα: «Σχεδιασµός Ετοίµων Ενδυµάτων ΙI». Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Graphic design. FACEtoFACE 32 Χρόνια Εμπειρίας. Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος Authorized Training & Certification Centers.

Graphic design. FACEtoFACE 32 Χρόνια Εμπειρίας. Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος Authorized Training & Certification Centers. FACEtoFACE 32 Χρόνια Εμπειρίας. Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος Authorized Training & Certification Centers Graphic design Επικοινωνία Εξεταστικό & Εκπαιδευτικό Κέντρο Αθήνας Authorized Training & Certification

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης - Παράρτημα Κατερίνης Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων Διακίνησης Προϊόντων www.logistics.teithe.gr Επιστημονικός Συνεργάτης Στόχοι Θέματα παρουσίασης παρουσίασης Επιστήμη των Logistics Επιχειρηματικό ενδιαφέρον Ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Ενημερωτικό Φυλλάδιο Αθήνα, Οκτώβριος 2018 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση

B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση B) Ετοιμάζοντας μια Παρουσίαση Τι είναι μια παρουσίαση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή Ο υπολογιστής με την κατάλληλη εφαρμογή, μπορεί να μας βοηθήσει στη δημιουργία εντυπωσιακών εγγράφων, διαφανειών

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 6601 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 6o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Ενημερωτικό Φυλλάδιο Αθήνα, Οκτώβριος 2016 Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Σπουδών. Ειδικότητα : Τέχνη Φωτογραφίας. Κωδικός:

Οδηγός Σπουδών. Ειδικότητα : Τέχνη Φωτογραφίας. Κωδικός: Οδηγός Σπουδών Ειδικότητα : Τέχνη Φωτογραφίας Κωδικός: 24-01-01-1 Έκδοση: Α, Απρίλιος 2017 Περιεχόμενα 1. Γενικές Πληροφορίες... 3 1.1. Ονομασία Ειδικότητας... 3 1.2. Ομάδα Προσανατολισμού... 3 1.3. Προϋποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση για τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του μαθήματος της Τεχνολογίας Επικοινωνιών

Πρόταση για τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του μαθήματος της Τεχνολογίας Επικοινωνιών Πρόταση για τον ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ του μαθήματος της Τεχνολογίας Επικοινωνιών Τεχνολογία Επικοινωνιών Β Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογική Κατεύθυνση ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ 2 ώρες /εβδομάδα ΔΙΑΡΚΕΙΑ 28..εβδομάδες

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ

2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ 2.0 ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ-ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ Η σάρωση ενός εγγράφου εισάγει στον υπολογιστή μια εικόνα, ενώ η εκτύπωση μεταφέρει στο χαρτί μια εικόνα από αυτόν. Για να αντιληφθούμε επομένως τα χαρακτηριστικά των σαρωτών

Διαβάστε περισσότερα

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας 215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας Το Τμήμα ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών και τη μελέτη των εφαρμογών τους. Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1980 (ως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ggs@pathfinder.gr ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Οι κάτοχοι απολυτηρίου Επαγγελματικού Λυκείου για τη πρόσβασή τους στη ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ επιλέγουν

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Οι καλλιτέχνες ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με πολλά εφευρήματα τη στατικότητα των μέσων τους στην αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου. Ο χρόνος και η

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο

Μάρτιος Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Μάρτιος 2016 Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών Τριετής φοίτηση Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών «Τάξη Μαθητείας» Μονοετής φοίτηση Επαγγελματικό Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -----

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ Α & Β ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Γνωριμία, συζήτηση Περιγραφή του μαθήματος, στόχοι Παρουσίαση σχεδίων διαφόρων μορφών φωτογραφίες -3 Διαγνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 1 Εύχρηστο και γρήγορο από την απόκτηση της εικόνας έως την εκτύπωσή της 2 Λήψη εικόνων χαμηλού επιπέδου φωτισμού επισημασμένες με φθορισμό

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 1 Εύχρηστο και γρήγορο από την απόκτηση της εικόνας έως την εκτύπωσή της 2 Λήψη εικόνων χαμηλού επιπέδου φωτισμού επισημασμένες με φθορισμό ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ FISH ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ (προϋπολογισμός : 25.000,00 Ευρώ) Σταθμός εργασίας ανάλυσης εικόνων FISH με δυνατότητα αναβάθμισης αποτελούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ " ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ "

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ " ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΙ " 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2107701 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ)

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 Ημερομηνία έκδοσης 5 Ιουλίου 2018 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΥΕΚ) & ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΥΜ) 1 ο εξάμηνο ΥΕΚ & ΥΘΜ Δ.M. E.C.T.S./Π.Μ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 7701 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑIΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ. Εγνατίας 122

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ.  Εγνατίας 122 ΑΡΙΣΤΟΤEΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ http://www.thea.auth.gr/ Εγνατίας 122 Η εισαγωγή των αποφοίτων λυκείου στο Τμήμα Θεάτρου γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η κατάρτιση των εκπαιδευομένων ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΕΜΑΧΙΩΝ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ CAD ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Δρ. Αριστομένης Αντωνιάδης Δρ. Νικόλαος Μπιλάλης Δρ. Παύλος Κουλουριδάκης ΚΑΝΙΑΔΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ Τρισδιάστατη μοντελοποίηση Είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ. Ζωή Γοδόση, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Υπεύθυνη Συντονίστρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ. Ζωή Γοδόση, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Υπεύθυνη Συντονίστρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ Ζωή Γοδόση, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Υπεύθυνη Συντονίστρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Παρουσίαση στο πλαίσιο των δράσεων του Γραφείου Διασύνδεσης για την ενημέρωση των μαθητών/τριών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES

Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES Πρόγραμμα σπουδών για την τεχνολογία των DRONES 2017-1-RO01-KA202-037083 Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το Πρόγραμμα Erasmus. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση)

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) με τίτλο. με έδρα την Καρδίτσα

ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) με τίτλο. με έδρα την Καρδίτσα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ Τ.Ε. ΕΓΚΡΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ) «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Ανέργους Νέους έως 29 Ετών» ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΑΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ) ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Η κατάρτιση των εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Ναι. +/- 2 επίπεδα. Σύστημα εστίασης Αυτόματη εστίαση TTL iesp με ανίχνευση της αντίθεσης Ανίχνευση Προσώπων AF, iesp, Σημειακή, AF Tracking

Ναι. +/- 2 επίπεδα. Σύστημα εστίασης Αυτόματη εστίαση TTL iesp με ανίχνευση της αντίθεσης Ανίχνευση Προσώπων AF, iesp, Σημειακή, AF Tracking µ TOUGH-3000 - Χαρακτηριστικά Αισθητήρας εικόνας Ενεργά pixels Διάταξη φίλτρου Πλήρης ανάλυση Τύπος 12 Megapixels Φίλτρο βασικών χρωμάτων (RGB) 12,7 Megapixels 1/2,33 '' Αισθητήρας CCD Φακός Οπτικό zoom

Διαβάστε περισσότερα

min i mal ism sculptures & light sculptures

min i mal ism sculptures & light sculptures ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΡΟΣ min i mal ism sculptures & light sculptures ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Dan Flavin James Turrell Stephen Antonakos Robert Irwin Donald Judd Richard Serra Dan Flavin 1933-1996. Robert Irwin 1928- James Turrell

Διαβάστε περισσότερα

Ζωγραφική Γλυπτική Χαρακτική Διακοσμητική

Ζωγραφική Γλυπτική Χαρακτική Διακοσμητική 7/2/2008 ΕΙΣΟΔΟΣ Λεύκες στη Μεσσήνη (1960) Τάκης Κατσουλίδης (1933 - ) Φανή (1949) Γιάννης Μόραλης (1916 - ) Σινιάλα (1974-1988) Τάκις (1925 - ) Αρσανάς (1980-1990) Φώτης Ζαχαρίου (1909 - ) Ζωγραφική Γλυπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕ0175 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 9

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕ0175 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 9 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕ0175 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 9 ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Επιστημονικός Προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο!

Στελεχώνου ε το σή ερα το τώρα και το αύριο! DTP Designer Εκπαιδευτικός & Εξεταστικός όμιλος FACEtoFACE Authorized Training & Certification Centers E.O.P.P.E.P Πιστοποιημένο Εκπαιδευτικό & Εξεταστικό Κέντρο Αθήνας Από το Υπουργείο Παιδείας Authorized

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΤΥ 408 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ ΙI ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα