ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ"

Transcript

1 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Σεπτέμβριος 2007

2 1. Κατάλογος διορισίμων Ο τρόπος διορισμού ή επιλογής των εκπαιδευτικών συνιστά μείζον πρόβλημα εκπαιδευτικής πολιτικής για όλες τις χώρες. Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης διαπίστωσε στην Έκθεσή της ότι το ισχύον σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση. Η υφιστάμενη διαδικασία πρόσληψης εκπαιδευτικών δε συνάδει με τις προσπάθειες για ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού και του εκπαιδευτικού συστήματος. Το υφιστάμενο σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως θεσμός μη αξιοκρατικός. Βασικό κριτήριο είναι η ημερομηνία λήψης του πτυχίου, πρακτική που παραβιάζει την αρχή για επιλογή των καλύτερων. Οι κατάλογοι διορισίμων έχουν κορεστεί. Το σύνολο των υποψήφιων εκπαιδευτικών λειτουργών στους νέους πίνακες διορισίμων του Φεβρουαρίου του 2007, ανέρχεται σε Τα άτομα που άρχισαν να εγγράφονται από πέρσι στους καταλόγους της Μέσης Εκπαίδευσης έχουν ελάχιστες πιθανότητες διορισμού, εκτός από μικρό αριθμό ειδικοτήτων. Η μέση ηλικία διορισμού ανεβαίνει συνεχώς, σε πολλές ειδικότητες αποκλείεται ο διορισμός νέων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Το νέο σύστημα θα σχεδιαστεί με επιστημονική σοβαρότητα, ώστε να είναι διαφανές, έγκυρο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Θα σχεδιαστεί ένα σύγχρονο αξιοκρατικό και δίκαιο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών, χωρίς να αφήνει περιθώρια για έξωθεν παρεμβάσεις. Από την αρχή θα υπάρξει μια συμφωνημένη μεταβατική περίοδος.

3 2. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Όλες οι εκθέσεις και τα κείμενα εργασίας που κατατέθηκαν στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, συμφωνούν για την αναγκαιότητα σχεδιασμού και οργάνωσης ενός συστηματικού προγράμματος ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών. Διεθνώς έχει αναγνωριστεί, ότι η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η ένταξη του εκπαιδευτικού στο επάγγελμα πρέπει να είναι αφετηρία μιας συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης. Ο εκπαιδευτικός χρειάζεται διαρκή επαγγελματική στήριξη, ανάπτυξη και ενημέρωση, σε κάθε στάδιο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ποτέ σαφής πολιτική ή στρατηγικό σχέδιο επιμόρφωσης ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό εκπαιδευτικών να αφυπηρετούν χωρίς να έχουν τύχει συστηματικής επιμόρφωσης. Στα προγράμματα προαιρετικής επιμόρφωσης που προσφέρονται σε απογευματινό χρόνο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, συμμετέχει ετησίως μόνο ένα ποσοστό εκπαιδευτικών γύρω στο 10%. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο απαλλάχθηκε από την Προϋπηρεσιακή Κατάρτιση, ένα πρόγραμμα που απομυζούσε μέχρι πέρσι μεγάλο μέρος της ενεργητικότητάς του, για να ασχοληθεί από φέτος με την κύρια αποστολή του, που είναι η ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων. Η συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση κάθε καινοτομίας και μεταρρύθμισης που προωθείται από το ΥΠΠ. Την επόμενη τριετία αναμένονται σημαντικές αλλαγές στη δομή και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, όπως και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, κατά συνέπεια απαιτείται συστηματική επιμόρφωση ώστε να προετοιμαστούν οι εκπαιδευτικοί για τις επικείμενες αλλαγές. Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό της επιμόρφωσης (Επιστημονικό Συμβούλιο).

4 3. Αξιολόγηση και ανέλιξη To υφιστάμενο σύστημα θεσμοθετήθηκε το 1976 και εφαρμόζεται έκτοτε χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις. Σήμερα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συνδέεται κατά κύριο λόγο με την προαγωγή και τη μισθολογική τους ανέλιξη, σε βάρος της διαμορφωτικής αξιολόγησης που αφορά στην επαγγελματική στήριξη και βελτίωση των εκπαιδευτικών. Στις πλείστες των περιπτώσεων η κατάληψη των θέσεων Διευθυντή και Επιθεωρητή συμπίπτει με τα τελευταία χρόνια πριν την αφυπηρέτηση του εκπαιδευτικού. Παρατηρείται το φαινόμενο της γήρανσης στην πυραμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος, όπου Βοηθοί Διευθυντές/Διευθυντές διεκδικούν και καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις σε μεγάλη ηλικία. Ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση, ο μέσος όρος ηλικίας προαγωγής στη θέση του Διευθυντή κυμαίνεται στα 57, του Βοηθού Διευθυντή Α στα 56 και του Βοηθού Διευθυντή στα 52 χρόνια. Με τα σημερινά δεδομένα, τα άτομα που προάγονται είναι σε προχωρημένη επαγγελματικά ηλικία, για να μπορούν να εισαγάγουν καινοτομίες και να μετέχει ενεργά στην υλοποίηση προγραμμάτων και αλλαγών στα σχολεία. Στο υφιστάμενο σύστημα η μόνη σημαντική πηγή αξιολόγησης είναι ο Επιθεωρητής, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξιοπιστία του συστήματος. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο της ισοπέδωσης των βαθμολογιών για την αξιολόγηση, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα ως προς την εγκυρότητα των αξιολογήσεων. Παρατηρείται η απουσία εναλλακτικών τρόπων ανέλιξης στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Δηλαδή, δεν υπάρχει άλλος τρόπος επιβράβευσης εκτός από το να γίνουν όλοι είτε Βοηθοί Διευθυντές είτε Διευθυντές. Το σύστημα αυτό δεν κρατάει τον καλό εκπαιδευτικό στην τάξη. Mε βάση το υφιστάμενο σύστημα, σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί μονιμοποιούνται.

5 4. Συμπλεγματοποίηση σχολείων Η συμπλεγματοποίηση των μικρών σχολικών μονάδων προτείνεται: o Για την παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία περικόπτεται και το αναλυτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται συμπιεσμένα. Ως εκ τούτου, τα μικρότερα του εξαθεσίου σχολεία δεν μπορούν να θεωρηθούν ίσα με τα μεγαλύτερα σχολεία, ως προς την παρεχόμενη εκπαίδευση. o o o o Επειδή θα οδηγήσει στην πλήρη τήρηση του αναλυτικού προγράμματος, την κοινωνικοποίηση των μαθητών και την υιοθέτηση διδακτικών προσεγγίσεων, που δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μικρά σχολεία. Γιατί με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η σταθερότητα του προσωπικού των σχολείων, αφού αποδεδειγμένα οι μικρές σχολικές μονάδες της υπαίθρου αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις κέντρα διερχόμενων εκπαιδευτικών Το μέτρο της συμπλεγματοποίησης θα ενταχθεί σε μία συνολική πολιτική, η οποία θα προβλέπει ρυθμίσεις προσαρμόσιμες στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και της χώρας συνολικά. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα, ότι η κατάργηση των μικρών σχολικών μονάδων οδηγεί στην εσωτερική μετανάστευση και στην εγκατάλειψη της υπαίθρου. Η βεβαιότητα, όμως, ότι το δημοτικό σχολείο και μάλιστα το ολιγοθέσιο μπορεί να συγκρατήσει τους πληθυσμούς στις μικρές κοινότητες συσκοτίζει τους οικονομικούς λόγους, οι οποίοι κυρίως οδηγούν στην εγκατάλειψη των μικρών χωριών.

6 5. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων Με την υφιστάμενη δομή, η εκπαιδευτική πολιτική σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης του εκπαιδευτικού συστήματος, εποπτείας και αξιολόγησης της ποιότητας της εκπαίδευσης και κατάρτισης αναλυτικών προγραμμάτων, ακόμη και σε θέματα της παιδαγωγικής διδακτικής διαδικασίας διαμορφώνεται και ελέγχεται κεντρικά από το Υπουργείο. Η εξουσία και η συμμετοχή των τοπικών φορέων, της σχολικής μονάδας, των εκπαιδευτικών και των άλλων συντελεστών της κοινωνίας των πολιτών είναι περιορισμένη, αν όχι ανύπαρκτη. Στην πράξη, ο συγκεντρωτισμός δυσχεραίνει την εισαγωγή καινοτομιών, με αποτέλεσμα ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι καθημερινά αποστέλλονται στα σχολεία τρεις με τέσσερις εγκύκλιοι από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Βασικός στόχος είναι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών στις επαρχίες για όλα τα εκπαιδευτικά θέματα, και κυρίως για τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας και διαχείρισης των σχολικών μονάδων, που σήμερα εκτελούνται κεντρικά στο ΥΠΠ. Η αποκέντρωση θα οδηγήσει στην αμεσότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως επίσης και στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται καθημερινά. Οι Επαρχιακοί Επιθεωρητές θα λειτουργούν ως εκπρόσωποι του ΥΠΠ στις επαρχίες. Η αποκέντρωση θα παρέχει ευελιξία στις σχολικές μονάδες, στην αντιμετώπιση και ικανοποίηση των τοπικών αναγκών και ιδιαιτεροτήτων. Η αποκέντρωση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην καθιέρωση, γενίκευση και αναβάθμιση σημαντικών εκπαιδευτικών θεσμών, όπως είναι: η ενισχυτική διδασκαλία και στήριξη, η ειδική αγωγή, η αναβάθμιση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η εισαγωγή δραστηριοτήτων, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, τη μουσική, το θέατρο, τον αθλητισμό, τη σύγχρονη τεχνολογία, την αγωγή υγείας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κλπ.

7 6. Επιλογή και επιμόρφωση διευθυντικών στελεχών Η επιλογή και επιμόρφωση των διευθυντικών στελεχών αποτελεί βασική παράμετρο στην επιτυχή διοικητική και εκπαιδευτική αυτονόμηση των σχολικών μονάδων. Το σημερινό σύστημα βασίζεται κυρίως στην αρχαιότητα, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ηλικίας των Διευθυντών, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση, να υπερβαίνει το 55ο έτος της ηλικίας. Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης και το προφίλ των νέων διευθυντικών στελεχών κρίνονται ως ουσιώδους σημασίας για την οργάνωση και λειτουργία των σύγχρονων και αυτόνομων σχολικών μονάδων. Διευθυντικά στελέχη θα αποτελέσουν κύριους φορείς αλλαγών στη σχολική κουλτούρα. Θα παρασχεθεί σε νέους και δυναμικούς εκπαιδευτικούς η ευκαιρία να ανελίσσονται και να καταλαμβάνουν θέσεις διευθυντικών στελεχών. Η επιλογή των διευθυντικών στελεχών θα γίνεται σε Κέντρα Αξιολόγησης, που θα λειτουργούν με σύγχρονα πρότυπα. Τα Kέντρα Aξιολόγησης αποτελούν μέθοδο επιλογής διευθυντικού προσωπικού, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται και στον εκπαιδευτικό τομέα από το 1970 περίπου, με σκοπό την εξεύρεση και επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού για τις ηγετικές θέσεις ενός εκπαιδευτικού συστήματος. Τα Κέντρα Αξιολόγησης έχουν τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: (α) Χρησιμοποιούν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους (μελέτες περιπτώσεων, προσομοίωση) για την παρατήρηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. (β) Στα Κέντρα λαμβάνουν μέρος πολλοί και καλά εκπαιδευμένοι αξιολογητές, οι οποίοι παρακολουθούν τους υποψηφίους κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αξιολογώντας την ηγετική ικανότητα των υποψηφίων στα πλαίσια μιας ομάδας, την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν ρίσκο, καθώς επίσης και τις διοικητικές ικανότητές τους. (γ) Aξιολογούνται πολλοί υποψήφιοι ταυτόχρονα. (δ) Δίδεται αρκετή ανατροφοδότηση, γραπτή ή/και προφορική, τόσο προς τον κάθε υποψήφιο όσο και προς τη διεύθυνση/ υπηρεσία στην οποία ανήκει ο υποψήφιος οργανικά.

8 7. Εγκατάσταση κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος επανασχεδιασμός και τυποποίηση διαδικασιών Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Θα εξυπηρετεί τόσο τις Διευθύνσεις των σχολείων, όσο και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Θα διευκολύνει την επικοινωνία του σχολείου με τους γονείς. Ο επανασχεδιασμός και η τυποποίηση θα οδηγήσουν στην απλοποίηση των χρονοβόρων μέχρι σήμερα γραφειοκρατικών διαδικασιών (εγγραφές μαθητών, άδειες, απουσίες, αλληλογραφία κτλ.). Θα δίνει τη δυνατότητα συστηματικής παρακολούθησης της προόδου των μαθητών και της εξατομικευμένης στήριξης τους, με προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. 8. Μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών θα επιτευχθεί με: Τη βελτίωση του προγραμματισμού των σχολικών μονάδων και της οργάνωσης της διδασκαλίας-μάθησης. Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή πράξη. Την καλύτερη αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου. Την ανακατανομή του εργασιακού και διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, καθώς και όλων των μειώσεων, ώστε να συνάδουν με το νέο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Τη λειτουργία του Υπουργείου και των υποστηρικτικών μηχανισμών (ΥΕΨ, ΥΣΕΑ, Σχολικές Εφορίες), η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην παροχή βοήθειας και στήριξης στις σχολικές μονάδες, για την άμεση επίλυση των προβλημάτων (π.χ. Κεντρικό σύστημα εξ-αποστάσεως τεχνικής βοήθειας)

9 9. Διεύρυνση και ουσιαστική εμπλοκή των γονέων στην όλη διαδικασία λειτουργίας της σχολικής μονάδας Μόνο περίπου το 10% των γονέων (κατά κύριο λόγο γονείς μαθητών με ικανοποιητική επίδοση) βρίσκεται κοντά στη σχολική μονάδα και ενισχύει τη λειτουργία της. Στόχος είναι η διεύρυνση της ουσιαστικής εμπλοκής των γονέων στην όλη διαδικασία λειτουργίας σχολικών μονάδων. Προσέλκυση γονέων στα επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρει η Σχολή Γονέων. Δημιουργία επιμορφωτικού και άλλου πληροφοριακού υλικού για γονείς. 10. Αλλαγή του σχολικού κλίματος Το σχολικό κλίμα είναι βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα μιας σχολικής μονάδας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία και την παραγωγικότητά της. Το σχολικό κλίμα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική διάθεση των εκπαιδευτικών κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου (ψυχολογικό κλίμα), τον ενθουσιασμό των εκπαιδευτικών για το εκπαιδευτικό και διδακτικό τους έργο (συναισθήματα, στάσεις), την παραγωγικότητα των εκπαιδευτικών στο έργο τους (διεκπεραίωση συγκεκριμένης εργασίας σε καθορισμένο χρόνο), την επίτευξη των στόχων τους κατά τρόπο αποτελεσματικό και γενικά την όλη τους απόδοση στο εκπαιδευτικό τους έργο. Το σχολικό κλίμα που προάγει την αποτελεσματικότητα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: o Ο διευθυντής έχει ηγετικό ρόλο, αφήνοντας όμως πρωτοβουλίες στους εκπαιδευτικούς. o Οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται την αξιολόγηση και την αξιοποιούν για την προσωπική τους βελτίωση όσο και για τη βελτίωση της σχολικής μονάδας. o Η σχολική μονάδα είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινότητα. Για την επίτευξη ενός αισιόδοξου και ευχάριστου κλίματος σε μια σχολική μονάδα, ως οι πλέον σημαντικοί θεωρούνται, μεταξύ άλλων, οι πιο κάτω παράγοντες: o Δημιουργία παιδαγωγικής ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης (αποδοχή, συνέπεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία). o Συλλογή πληροφοριών αυτοαξιολόγηση

10 o o o o Συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ διευθυνόντων, εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών και άλλων φορέων Καλλιέργεια αυτοπειθαρχίας, αυτοσεβασμού και αλληλοσεβασμού. Σαφήνεια κανονισμών λειτουργίας. Σχολική μονάδα προσανατολισμένη στην προσφορά εξατομικευμένης εκπαίδευσης 11. Διασφάλιση σταθερότητας του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία Η έλλειψη σταθερότητας του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία μας, η οποία οφείλεται στο ισχύον σύστημα μεταθέσεων-μετακινήσεων, όπως επίσης και η μη έγκαιρη στελέχωση αποτελούν βασικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος, σε σύγκριση με τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κατά το 2006, υπηρετούσαν στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία συνολικά 1747 συμβασιούχοι και 414 έκτακτοι εκπαιδευτικοί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις μεταθέσεις και να παρατηρείται το φαινόμενο της αλλαγής, κάθε χρόνο, μεγάλου αριθμού καθηγητών και δασκάλων ανά σχολείο, φαινόμενο αντιεκπαιδευτικό, αφού η σταθερότητα του διδακτικού προσωπικού αποτελεί σημαντικό παράγοντα της αποτελεσματικότητας οποιουδήποτε σχολείου. Η αναχρονιστική ερμηνεία της έννοιας «έδρα», ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς δημοτικής εκπαίδευσης, δυσχεραίνει το έργο της ΕΕΥ και αυξάνει σε μεγάλο βαθμό, τον όγκο των μεταθέσεων και των ενστάσεων, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εμποδίζει την έγκαιρη, ορθολογιστική και σταθερή στελέχωση των δημοτικών σχολείων των πόλεων και των παρακείμενων αστικών περιοχών και οδηγεί στη συνεχή (κάθε ένα ή δύο χρόνια) εναλλαγή του διδακτικού προσωπικού των κυπριακών σχολείων. Η σταθερότητα του διδακτικού προσωπικού στα σχολεία θα διασφαλιστεί με: o Την εφαρμογή σχεδίου έγκαιρης στελέχωσης των σχολείων για διασφάλιση της σταθερότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού. o Τη δημιουργία κινήτρων για παραμονή εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες που παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα εκπαιδευτικών. o Την εισαγωγή μηχανογραφικού συστήματος για διασφάλιση ποιότητας και ισόρροπης στελέχωσης σχολικών μονάδων.

11 12. Αναδόμηση του θεσμού των Σχολικών Εφορειών Ο μεγάλος αριθμός και η ανομοιογένεια μεγέθους των σχολικών εφορειών, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων συντονισμού, ελέγχου κλπ. Στόχος της αναδόμησης θα πρέπει να είναι η κάθε εφορία να ελέγχει λογικό αριθμό σχολείων, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο έργο της. Επίσης, ο ρόλος των σχολικών εφορειών θα πρέπει να καταστεί πιο διακριτός και αποτελεσματικός, ώστε να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες αναφορικά με την υποστήριξη της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων. 13. Συνεχής αξιολόγηση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων Η αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) οδηγεί σε βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κάθε σχολικής μονάδας ξεχωριστά αλλά και σε βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος γενικότερα. Η επιτυχία ενός οργανισμού στο σύγχρονο κόσμο εξαρτάται άμεσα από τη δυνατότητά του να βελτιώνεται και να εκσυγχρονίζεται και η αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) είναι μια διαδικασία κλειδί για την επίτευξη αυτής της βελτίωσης. Στα πλαίσια της αναδόμησης του ΥΠΠ και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, έχει αποφασιστεί η δημιουργία Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ). Σκοπός του ΚΕΕΑ είναι η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας σε θέματα εκπαίδευσης (εκπαιδευτική πολιτική, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, επιμόρφωση). Το ΚΕΕΑ θα διενεργεί εξωτερική αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και καινοτομιών, που θα εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες. Αυτό θα βοηθά τις σχολικές μονάδες να βελτιώνουν τη λειτουργία τους, συμπληρωματικά προς την εσωτερική αξιολόγηση/ αυτοαξιολόγηση που θα διενεργούν οι ίδιες. Αποστολή του ΚΕΕΑ θα είναι, επίσης, η προώθηση και η στήριξη της έρευνας στο επίπεδο της σχολικής μονάδας για σκοπούς αυτοαξιολόγησης και αυτοβελτίωσής της.

12 14. Αλλαγές στη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση Παρατηρείται χάσμα ανάμεσα στις βαθμίδες της εκπαίδευσης που εμποδίζει την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό και από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Οι συνιστώσες του χάσματος αυτού εντοπίζονται: o στην οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος (κάθετες δομές οργάνωσης του ΥΠΠ / διαφορετικοί τύποι σχολείων σε κάθε βαθμίδα / στελέχωση, οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων) o στο περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης (ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα / φιλοσοφία βιβλίων / διδακτικές μέθοδοι και προσεγγίσεις) Οι διαφορές στην οργάνωση του προγράμματος και της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς και οι αυξημένες απαιτήσεις του Γυμνασίου δημιουργούν συχνά συνθήκες ψυχολογικής πίεσης στο παιδί που, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε περιορισμένη απόδοση και αυξημένα προβλήματα. (Έκθεση της Επιτροπής) Εφαρμόζονται σήμερα πολλά πιλοτικά προγράμματα, που δε λειτουργούν μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης της δεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ώστε να αντιμετωπίζονται ενιαία οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Η υποχρεωτική εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, ούτε με κατακερματισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στις επιμέρους βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά ολιστικά, μέσα στα πλαίσια ενός κοινού και ενιαίου σχεδιασμού, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και τη συνέπεια. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό σχολείο που να καλλιεργεί δεξιότητες, ικανότητες, στάσεις, αξίες, διαθέσεις, πολιτικές αρετές, με άλλα λόγια το «νου και την ψυχή» του ανθρώπου-πολίτη, όχι μόνο για την Κοινωνία της Γνώσης, αλλά εξ ίσου σημαντικό «πέραν της Κοινωνίας της Γνώσης». (Έκθεση της Επιτροπής).

13 15. Αλλαγές στο Ενιαίο Λύκειο Η απεριόριστη επιλογή μέσα από ένα μακροσκελή κατάλογο μαθημάτων προκαλεί: o σοβαρές δυσλειτουργίες στο ωρολόγιο πρόγραμμα το οποίο καταρτίζεται με καθαρά τεχνοκρατικά - μηχανιστικά κριτήρια και καθόλου παιδαγωγικά o αδυναμία να καταρτιστούν τμήματα που να ανταποκρίνονται σε όλες τις επιλογές των μαθητών (μαθήματα χαμηλής ζήτησης, ακόμη και αυτά που απαιτούνται για εισδοχή στο πανεπιστήμιο, π.χ. Λατινικά, Ιστορία, Χημεία, συχνά δεν μπορούν να προσφερθούν λόγω μικρού αριθμού μαθητών) o προβλήματα στη στελέχωση των σχολικών μονάδων o σειρά προβλημάτων στους ίδιους τους μαθητές σε σχέση με τις επιλογές τους για σπουδές ή επαγγελματική σταδιοδρομία o αποδόμηση της σχολικής ζωής με σοβαρές συνέπειες σε θέματα πειθαρχίας, οργάνωσης, ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων o υποβάθμιση του Απολυτηρίου Ευρύ φάσμα ξένων γλωσσών (7) στη Β και Γ Λυκείου, χωρίς να δίνεται ικανοποιητικός χρόνος για πραγματική γνώση. Το Λύκειο ως μετα-υποχρεωτική βαθμίδα πρέπει να αποκτήσει το χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει ως μαζικό δημοκρατικό σχολείο: σχολείο γενικής μόρφωσης και ανθρωπιστικής παιδείας, που αναγνωρίζει τα ατομικά ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες των μαθητών του και προσφέρει προεπαγγελματικές γνώσεις και δεξιότήτες. (Έκθεση της Επιτροπής) Το απολυτήριο του Λυκείου πρέπει να έχει αυξημένη εγκυρότητα και διεθνή ισοτιμία, και να προσφέρει κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση. Έτσι σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρόκειται για τίτλο αναγνωρισμένο και αναγνωρίσιμο. (Έκθεση της Επιτροπής)

14 16. Δημιουργία Τεχνολογικών Λυκείων Το ποσοστό των μαθητών που επιλέγει να φοιτήσει στη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. (15,1% στη ΜΤΕΕ σε σχέση με 84.9% στο Ενιαίο Λύκειο). Από αυτούς πολύ μικρότερο ποσοστό επιλέγει τη Θεωρητική Κατεύθυνση (21.7%), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει την Πρακτική Κατεύθυνση (78.3%). Πολύ χαμηλή οριζόντια κινητικότητα μεταξύ της Γενικής και της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Υποβάθμιση της ΜΤΕΕ τα τελευταία χρόνια. Τα κριτήρια με τα οποία οι μαθητές επιλέγουν να φοιτήσουν στην ΜΤΕΕ συχνά δεν ανταποκρίνονται στη φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν τα προγράμματα σπουδών, αλλά συνδέονται με τις χαμηλές ακαδημαϊκές τους επιδόσεις στο Γυμνάσιο. Ως αποτέλεσμα οι μαθητές που εισέρχονται στις Τεχνικές Σχολές σήμερα παρουσιάζουν σχετικά χαμηλό γνωσιολογικό επίπεδο (αδύνατοι μαθητές). Ανάλογα, και η εικόνα που έχουν οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για την Τεχνική Εκπαίδευση είναι αρνητική. Μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων εξειδίκευσης που προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία της ΜΤΕΕ. Ο διαχωρισμός της μετα-γυμνασιακής / μετα-υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε Γενικό Λύκειο και Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές κρίνεται ότι δε συνάδει προς τις βασικές αρχές ενός δημοκρατικού σχολικού συστήματος παιδείας, που συνιστούν το φιλοσοφικό υπόβαθρο της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. (Έκθεση της Επιτροπής) Το διπλό διαχωριστικό δίκτυο σχολικής εκπαίδευσης (Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση) συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στη διαμόρφωση δύο διαφορετικού και άνισου τύπου πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας: τον εξειδικευμένο και παραγωγικό εργαζόμενο, κυρίως στα κατώτερα ή «μεσαία» επαγγέλματα, με περιορισμένη παιδεία του πολίτη και τον ευρύτερα πεπαιδευμένο πολίτη ο οποίος θα απασχολείται στα μεσαία και ανώτερα και πιο προνομιούχα επαγγέλματα. (Έκθεση της Επιτροπής) Η Ευρώπη της Γνώσης δίνει προτεραιότητα στην τεχνο-επιστήμη, την τεχνογνωσία και στον ινστρουμενταλιστικό ορθολογισμό, ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στην ανάγκη για απόκτηση δεξιοτήτων για απασχολησιμότητα καθώς και για καλλιέργεια αξιών του πολίτη, σε ένα κοινό

15 επιστημονικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας, που καθιστούν τις γνώσεις ξεπερασμένες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, απαιτούν σήμερα την ανάπτυξη δεξιοτήτων για προσαρμογή σε νέα δεδομένα τεχνολογικών γνώσεων και περαιτέρω. Οι Τεχνικές Σχολές διαθέτουν ειδικές αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια άρτια εξοπλισμένα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως για την επίτευξη των στόχων της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 17. Επαγγελματικές Σχολές Στα πλαίσια και της στρατηγικής της Λισαβόνας, στις χώρες της ΕΕ δίνεται ισχυρή ώθηση στην αναβάθμιση της θέσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Ανεπαρκής σύνδεση του συστήματος της ΜΤΕΕ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και ιδιαίτερα με τις ανάγκες των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων. Ανάπτυξη επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και γνώσεων για απασχόληση και ομαλή προσαρμογή των μελλοντικών εργαζομένων στις εξελίξεις της αγοράς εργασίας. Οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Σχολών να κατέχουν επαρκείς γνώσεις στην τεχνολογία και εργαστηριακές δεξιότητες, για να μπορούν να χειρίζονται αναβαθμισμένη σύγχρονη τεχνολογία. Ανάπτυξη μηχανισμών διασύνδεσης των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες και τις εξελίξεις της Βιομηχανίας της Κύπρου. Αξιοποίηση της υλικοτεχνικής υποδομής των Τεχνικών Σχολών. Ανάπτυξη συστήματος Προτύπων Επαγγελματικών Προσόντων προφίλ περιγραμμάτων επαγγελματικών επιπέδων.

16 18. Μετεξέλιξη ΔΜΤΕΕ σε Διεύθυνση ΔΒΜ Στην Κύπρο υπάρχει ένα ευρύ σύστημα Δια Βίου Μάθησης, από την προσχολική ηλικία μέχρι τα γηρατειά, που περιλαμβάνει τόσο τη μάθηση που προσφέρεται στα σχολεία όσο και σε άλλα ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η «Εθνική Στρατηγική Δια Βίου Μάθησης» της Κύπρου για την επταετία , περιλαμβάνει ως άξονα προτεραιότητας την «Αποτελεσματική Διακυβέρνηση της Δια Βίου Μάθησης». Μέχρι σήμερα οι φορείς ΔΒΜ -Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Επιμορφωτικά Κέντρα, Εσπερινά Σχολεία- υπάγονται σε διαφορετικές Διευθύνσεις. Με τη δημιουργία της Διεύθυνσης ΔΒΜ όλοι οι φορείς Δια Βίου Εκπαίδευσης (Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, Επιμορφωτικά Κέντρα, Εσπερινά Σχολεία, Μεταλυκειακές Επαγγελματικές Σχολές) θα ενταχθούν σε μια ενιαία Διεύθυνση. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί ο συντονισμός των προσπαθειών για την ανάπτυξη της ΔΒΜ στην Κύπρο και η «Αποτελεσματική Διακυβέρνηση της Δια Βίου Μάθησης». 19. Δράσεις στα πλαίσια του Ανοικτού Σχολείου Οι σχολικοί χώροι, παρά το τεράστιο κόστος που απαιτείται για τη δημιουργία τους, παραμένουν αδρανείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι σχολικές μονάδες έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και είναι εξοπλισμένες με αίθουσες θεάτρου, αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκες, γήπεδα ποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, βόλεϊ, γυμναστήρια κ.ά., οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργική απασχόληση και τη δια βίου εκπαίδευση των πολιτών. Δεν αποτελεί σωστή πολιτική να παραμένουν όλοι αυτοί οι χώροι αδρανείς, αλλά να χρησιμοποιούνται προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Στόχος του Ανοιχτού Σχολείου είναι η αξιοποίηση των σχολικών χώρων ως Κέντρων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημιουργίας κατά τα απογεύματα και, γενικά, όταν δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του αναλυτικού προγράμματος.

17 20. Αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα δημόσια Πανεπιστήμια Το 70% περίπου των αποφοίτων των Λυκείων της Κύπρου επιδιώκουν περαιτέρω μόρφωση στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Από αυτά τα άτομα το 45% περίπου σπουδάζουν στην Κύπρο και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό. Η ζήτηση για θέσεις σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα είναι πολύ περισσότερη από την προσφορά. Κύρια επιδίωξη είναι η μείωση της φοιτητικής μετανάστευσης. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να καταστεί η Κύπρος αυτάρκης καλύπτοντας τις ανάγκες της στον τομέα αυτό αλλά και αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε πανεπιστημιακό, εκπαιδευτικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών μέσω συνεργασιών των ιδρυμάτων με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσελκύοντας ξένους φοιτητές. 21. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια Το 53% των αποφοίτων των Λυκείων, που επιδιώκουν περαιτέρω μόρφωση σε Ανώτερο και Ανώτατο Βαθμό, και μένουν στην Κύπρο φοιτούν σε Ιδιωτικές Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα σε διεθνή κλίμακα. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια θα συμβάλουν στη περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία ενός κράτους. Η παροχή δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης γίνεται στο παρόν στάδιο με επιλεκτικά κριτήρια σε επιμέρους ομάδες πολιτών. Συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

18 Διεύρυνση στις επιλογές των φοιτητών (κατάργηση της παραπαιδείας και των φροντιστηριακών μαθημάτων). Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να διασφαλιστεί η δημόσια αποστολή (public mission) των ιδιωτικών ιδρυμάτων και η περαιτέρω ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία σε πανεπιστημιακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών μέσω συνεργασιών των ιδρυμάτων με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσελκύοντας έτσι ξένους φοιτητές. 22. Νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ίδρυση Φορέα Πιστοποίησης Ποιότητας Η δημιουργία του είναι επιβεβλημένη ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη Σύνοδο του Βερολίνου (19 Σεπτεμβρίου 2003). Θα είναι το ανεξάρτητο και αρμόδιο σώμα για την αξιολόγηση και πιστοποίηση ποιότητας, τόσο σε ιδρυματικό όσο και σε τμηματικό/ προγραμματικό επίπεδο όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κύπρου (δημόσιων και ιδιωτικών). Θα αποτελεί πιστοποίηση των ικανοποιήσεων των προθέσεων για την κατοχή του τίτλου του «πανεπιστημίου». Στόχος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι η ενοποίηση του ΚΥΣΑΤΣ, ΣΕΚΑΠ και ΣΕΤΕ και υπαγωγή τους στον ίδιο Φορέα.

19 23. Αύξηση ερευνητικής δραστηριότητας Αποτελεί προτεραιότητα η χάραξη εθνικής πολιτικής για την έρευνα και ανάπτυξη. Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιστημονική έρευνα (υψηλό επίπεδο ανθρώπινου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού). Η δημόσια επένδυση στην έρευνα ανέρχεται μόλις στο 0.33% ΑΕΠ. Χρειάζεται να υπάρχει ισόρροπη στήριξη τόσο της εφαρμοσμένης όσο και της βασικής έρευνας. Ανάπτυξη της κατάλληλης υποδομής για την ορθολογιστική αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Διεκδίκηση ουσιαστικής στήριξη της Ε.Ε. σε εθνικά προγράμματα έρευνας της Κύπρου. Αύξηση της ιδιωτικής επένδυσης στην έρευνα. 24. Ευέλικτος μηχανισμός υπολογισμού δαπανών δημόσιων πανεπιστημίων Η Κύπρος δε διαθέτει την πολυτέλεια της αναποτελεσματικότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση. Πρέπει να επιλέγονται οι διαδικασίες οι οποίες αποδίδουν το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αγαθό το οποίο πρέπει να παράγεται και να διανέμεται σε όσο το δυνατό ευρύτερη κλίμακα. Η διανομή των πόρων γίνεται διαμέσου της εξουθενωτικής γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης. Παροχή δυνατότητα μεταφοράς-δαπανών των δημόσιων πόρων για να μην περιορίζεται η αποτελεσματικότητά τους.

20 Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν απειλούνται από κανένα ανταγωνισμό και ως δημόσιες υπηρεσίες δεν κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Η μετεξέλιξη των πανεπιστημίων σε αυτόνομα και αυτοδιοίκητα ιδρύματα, τα οποία δε θα λειτουργούν ως τμήματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Διοικητική ευελιξία και αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων. Έλεγχος λειτουργικών δαπανών μέσα από συνεχή αξιολόγηση 25. Προσέλκυση ποιοτικών Ευρωπαίων και αλλοδαπών φοιτητών Οι ξένοι σπουδαστές στα δημόσια ιδρύματα είναι πολύ λίγοι (περίπου 6% του συνόλου των φοιτητών των δημοσίων ιδρυμάτων). Ο αριθμός των ξένων φοιτητών στις ιδιωτικές σχολές έχει μεν αυξηθεί, αλλά πρόκειται σε πολλές αρκετές περιπτώσεις για «εικονικούς» φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το φοιτητικό στάτους για εξασφάλιση άδειας παραμονής στην Κύπρο. Η περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ιδιωτικής και δημόσιας) στην Κύπρο θα πρέπει να έχει κύριο στόχο την ανάδειξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πανεπιστημιακό κέντρο υψηλών προδιαγραφών μέσω συνεργασιών των ιδρυμάτων με ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, προσελκύοντας έτσι και άλλους ξένους φοιτητές. Επανασχεδιασμός κινήτρων για προσέλκυση ξένων φοιτητών.

21 26. Επανεξέταση της διαδικασίας πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η φύση των εισαγωγικών εξετάσεων σε συνδυασμό με τον υπερβολικά μεγάλο ανταγωνισμό για ορισμένα προγράμματα οδηγεί τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους σε μεγάλο άγχος αλλά επίσης και στην έξαρση του φαινομένου της παραπαιδείας. Αποφόρτιση του υφιστάμενου εξαντλητικού προγράμματος των μαθητών των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών. Το απολυτήριο ίσως θα μπορεί να διαδραματίσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην λυκειακή και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέποντας την αποσύνδεση του θέματος της εισαγωγής φοιτητών στα πανεπιστήμια από τους ευρύτερους σκοπούς της λυκειακής μόρφωσης. Το απολυτήριο των δημόσιων σχολείων της Κύπρου τυγχάνει ήδη αναγνώρισης από χώρες του εξωτερικού για εισδοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχει η πρόταση της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Α.Α.Ε.Ι. και η εισαγωγή των υποψηφίων στα προγράμματα πρώτου κύκλου των δημόσιων ιδρυμάτων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης στης Κύπρου και της Ελλάδας. Τα νέα κριτήρια θα πρέπει να μελετηθούν, να οριστικοποιηθούν και να δημοσιοποιηθούν πριν το έτος εισδοχής στο οποίο θα αναφέρονται.

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δομή Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑ 2 Το όραμά μας: Συμβολή στη διαμόρφωση εγγράμματων πολιτών με δεξιότητες, υπευθυνότητα, δημοκρατικό ήθος, ιστορική ταυτότητα αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Σαφής διάκριση της διαμορφωτικής από τη συγκριτική / τελική αξιολόγηση

Σαφής διάκριση της διαμορφωτικής από τη συγκριτική / τελική αξιολόγηση I Διευθυντική Περίληψη Τo Προτεινόμενο Σύστημα Αξιολόγησης (ΠΣΑ) στηρίζεται σε ένα σύνολο αρχών οι οποίες διαμορφώνουν το θεωρητικό πλαίσιο της ανάπτυξης και της λειτουργίας του. Οι βασικές του αρχές έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ομιλία Δρ. Τάσου Μενελάου με θέμα: Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΕΕΚ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί σπουδαστές, με ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» 2014-2020 Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση Οι Άξονες Προτεραιότητας 6,7,8,και 9 περιλαµβάνουν τις παρεµβάσεις του τοµέα

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Παρακολούθησης της Ε.Ε. «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2018» το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου

Έκθεση Παρακολούθησης της Ε.Ε. «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2018» το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου Έκθεση Παρακολούθησης της Ε.Ε. «Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2018» το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου - Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου 6 Νοεμβρίου 2018 Η Έκθεση: εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙ ΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Ι. ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ

Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ Διασφάλιση της Ποιότητας και η εφαρμογή της στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Ανδρέας Έλληνας Εκπαιδευτής ΜΤΕΕ 1 Η Επαγγελματική αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την επιτυχία της Στρατηγικής της

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών

Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών Ν 2817/00 Άρθρο 8 παρ. 2 (ΦΕΚ 78Α' /14.3.00) Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση

Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση Σύντομη Έκθεση για τα Αποτελέσματα των Γραπτών Εξετάσεων Εισαγωγή Το Νέο Σχέδιο Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) αποτελεί μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών,

Διαβάστε περισσότερα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης στη σχολική μονάδα: Ο ρόλος του ηγέτη

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης στη σχολική μονάδα: Ο ρόλος του ηγέτη Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης στη σχολική μονάδα: Ο ρόλος του ηγέτη Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου 4 Ιουνίου, 2016 Περιεχόμενο παρουσίασης Α. Πραγματικότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Το Όραμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι: να είναι ένα Ίδρυμα διεθνούς κύρους στο σύγχρονο Ακαδημαϊκό Χάρτη και να αναγνωρίζεται για: την αριστεία στην εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ. Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IΙΙ Ανάλυση των γενικών κριτηρίων πιστοποίησης της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών α) Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών α.1. α.2. α.3. Ανταπόκριση του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Σκοποί της αξιολόγησης του έργου του εκπαιδευτικού (N. 2986/02, Άρθρο. 5, παρ. 1) α. Η ενίσχυση της αυτογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Παρασκευή, 27 Μάιος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Παρασκευή, 27 Μάιος :08 Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων παρουσίασε το Νέο Τεχνολογικό Λύκειο ως ένα «ανοικτό σχολείο» το οποίο πρέπει να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη, ισότιμη και με διαφανείς

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Θέσεις της Γ.Σ.Ε.Ε προς το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ H Γ.Σ.Ε.Ε υλοποιώντας την κοινωνική της δέσµευση για διαρκή διάλογο για τα θέµατα της εκπαίδευσης, συµµετέχει ενεργά στον εθνικό διάλογο για την παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών

2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας 05-6 Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών Οι εκπαιδευτικοί έχουν συμφωνήσει πάνω σ' ένα γενικό πλαίσιο αρχών και εφαρμόζουν τον εσωτερικό κανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ημερίδα: «Αξιολόγηση Μαθητή. Σύγχρονες Τάσεις Πρακτικές Εφαρμογές» 4 Απριλίου 2015 και 25 Απριλίου 2015

Εκπαιδευτική Ημερίδα: «Αξιολόγηση Μαθητή. Σύγχρονες Τάσεις Πρακτικές Εφαρμογές» 4 Απριλίου 2015 και 25 Απριλίου 2015 ΕΝΔΟΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Εκπαιδευτική Ημερίδα: «Αξιολόγηση Μαθητή. Σύγχρονες Τάσεις Πρακτικές Εφαρμογές» 4 Απριλίου 2015 και 25 Απριλίου 2015 Εργαστήριο 6: Το Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008)

Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) Ερευνητικό Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εσπερινών Σχολών Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης (2007-2008) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Ο Τομέας Έρευνας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μετά από οδηγία του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Προβληματισμοί και προοπτικές

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Προβληματισμοί και προοπτικές ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Προβληματισμοί και προοπτικές (Εκπαιδευτική Ημερίδα για τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση Ελλάδα Κύπρος, Πέμπτη και Παρασκευή 29 και 30 Μαρτίου 2018, ξεν. ΗΙΛΤΟΝ) Η Φιλοσοφία ----------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα-πειραματικά σχολεία

Πρότυπα-πειραματικά σχολεία Πρότυπα-πειραματικά σχολεία 1. Τα πρότυπα-πειραματικά: ένα ιστορικό Τα πειραματικά σχολεία (στα οποία εντάχθηκαν με το Ν. 1566/85 και τα ιστορικά πρότυπα σχολεία) έχουν μακρά ιστορία στον τόπο μας. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αρχή Διασφάλισης & Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Αποτίμηση και Προγραμματισμός Δράσεων Διασφάλισης Ποιότητας Συναντήσεις Εργασίας (20 & 21/03/2017) Συνάντηση Εργασίας ΑΔΙΠ, Αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής. Υπήρξε το πολυπληθέστερο σε φοιτητές τμήμα. Έχει παραδώσει στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες Μεταρρυθμίσεις Δομικές αλλαγές στη Δημοτική Εκπαίδευση

Καινοτομίες Μεταρρυθμίσεις Δομικές αλλαγές στη Δημοτική Εκπαίδευση Καινοτομίες Μεταρρυθμίσεις Δομικές αλλαγές στη Δημοτική Εκπαίδευση Εφαρμογή νέων Αναλυτικών και Ωρολογίων Προγραμμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Τη σχολική χρονιά 2011-2012 εφαρμόστηκαν νέα Αναλυτικά και Ωρολόγια

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Σχέδια Εκθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη για ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου

Η ανάγκη για ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου Η ανάγκη για ενοποίηση και εκσυγχρονισμό των νομοθεσιών για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Ημερίδα για το Νόμο-Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου(υποχρεωτική)

Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου(υποχρεωτική) Βασικές διαδικασίες 1 ου έτους εφαρμογής Γενική Εκτίμηση (άπαξ) Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου(υποχρεωτική)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ Δ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ Δ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ Δ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ κ. π. 2.1.3.δ ΑΡΧΙΚΟΣ 58.700.000 ευρώ ΤΡΕΧΩΝ 86.500.000 ευρώ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ Μέχρι 30/11/06 ανέρχεται σε ποσοστό 60% ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης»

ΘΕΜΑ: «Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π.Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 2017 Υπεύθυνος Πράξης Σπυρίδων Δουκάκης Συντονίστρια Δράσης Μαρία Νίκα 1η Έκδοση Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων:

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων: Ενέργεια 2.1.2 : Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου Για να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που αφορά την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια γενική και τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα

Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα ΥΠΑΙΘΠΑ / ΙΕΠ ΕΡΓΟ : Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας: Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) Η Αξιολογηση του Εκπαιδευτικού Έργου- Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη σχολική μονάδα Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ

Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού στο σχολείο: η περίπτωση των ΝΑΠ Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης 15 Μαΐου 2012 ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σ1: Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα σπουδών

Σ1: Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα σπουδών Στρατηγικοί Στόχοι Οι στρατηγικοί στόχοι του Πανεπιστημίου Πατρών, συνιστούν τους πυλώνες προς τους οποίους προσανατολίζεται κατά συνεκτικό τρόπο η δραστηριότητα του ανθρώπινου δυναμικού και η αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 2017

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 2017 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ιωάννης Ευθυμίου Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Σκοπός εισαγωγής νέων κανονισμών:

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης Τ.E.E.N.S.

Ίδρυση Ιδιωτικού μη Κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης Τ.E.E.N.S. «Οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα, ως μία κυψέλη μάθησης, γνώσης και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, για να γίνουν μια μέρα οι ηγέτες, που τόσο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού

Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) είναι ημικρατικός οργανισμός και ξεκίνησε το έργο της το 1979. Διοικείται από 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πέντε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Λεωνίδιο, 18/03/2015 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Από έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη. Αθήνα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Εκτενής Σύνοψη Αθήνα Απρίλιος 2008 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση» Στις επόμενες σελίδες γίνεται μια πρώτη προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων (δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων γλωσσών που τον εξοικειώνουν µε άλλες κουλτούρες, ευνοούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πολιτική διασφάλισης ποιότητας... 2 2. Σχεδιασμός και έγκριση των προγραμμάτων σπουδών... 3

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα ημερίδας του Κυπριακού Ομίλου Εκπαιδευτικής Διοίκησης με θέμα «Η προετοιμασία των Διευθυντών Σχολείων και ο ρόλος τους σήμερα»

Συμπεράσματα ημερίδας του Κυπριακού Ομίλου Εκπαιδευτικής Διοίκησης με θέμα «Η προετοιμασία των Διευθυντών Σχολείων και ο ρόλος τους σήμερα» Συμπεράσματα ημερίδας του Κυπριακού Ομίλου Εκπαιδευτικής Διοίκησης με θέμα «Η προετοιμασία των Διευθυντών Σχολείων και ο ρόλος τους σήμερα» Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2005,

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια. Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος. του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό.

Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια. Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος. του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό. Δομές Ειδικής Αγωγής στην Δευτεροβάθμια 1 Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Ηγεσία: ο ρόλος του Διευθυντή μέσα από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο Δρ. Αργύριος Θ. Αργυρίου Διευθυντής Εκπαίδευσης Περιφερειακής ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες:

Σχέδια Δράσης Πεδία: Τομείς: Δείκτες: 1 Σχέδια Δράσης Πεδία: 1. Εκπαιδευτικές διαδικασίες. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Τομείς: 1. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Κλίμα και σχέσεις στο σχολείο. 2. Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11: Σκοπός, στόχοι, φορείς, αντικείμενα, κριτήρια, μέσα, αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της

Διαβάστε περισσότερα

Β. Πρόγραμμα Βοηθών Διευθυντών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης

Β. Πρόγραμμα Βοηθών Διευθυντών Σχολείων Μέσης Γενικής και Μέσης ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Διευθυντικών Στελεχών στην Εκπαίδευση Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους

Διαβάστε περισσότερα

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 800 ΟΛΟΗΜΕΡΑ NEA ΣΧΟΛΕΙΑ: ΕΝΙΑΙΟ ΑΝΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2 ΣΥΝΟΨΗ Σε 800 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 6979

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 6979 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 6979 Η κα Ευαγγελία Χριστοδούλου, μόνιμος Επιμελητής, 1ης Τάξης, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφυπηρέτησε από τη δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με το άρθρο 53(1

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Εισηγητής Χατζηευστρατίου Ιγνάτιος Μόνιμος Πάρεδρος Π.Ι. Γνωρίσματα Ελληνικού Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σκοπός: Ο σκοπός της πολιτικής ποιότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος είναι η συνεχής και συστηματική διασφάλιση, βελτίωση και

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου

Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Σχέδιο Έκθεσης Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Έκθεση Γενικής Εκτίμησης της Εικόνας του Σχολείου Ταυτότητα του σχολείου Καταγράφονται στοιχεία της ταυτότητας της Σχολικής Μονάδας. Α. Διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ Ε.Ε.

ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ Ε.Ε. ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ Ε.Ε. Τα Κράτη μέλη της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυσαν τη συνεργασία τους το 2009 με το Στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Εξ Αποστάσεως)

Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Εξ Αποστάσεως) Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Εξ Αποστάσεως) ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών προσφέρουν μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιπέδου Master

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 Ευρωπαϊκή Επιτροπή 0ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο μητρώο εκπαιδευτών των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης για τη σχολική

Θέμα: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για ένταξη στο μητρώο εκπαιδευτών των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Στελεχών της Εκπαίδευσης για τη σχολική ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Διευθυντικών Στελεχών της Εκπαίδευσης Το Έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή. 1. Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής. 2. Θέματα μάθησης και διδασκαλίας. 3. Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση.

1. Εισαγωγή. 1. Θέματα εκπαίδευσης και αγωγής. 2. Θέματα μάθησης και διδασκαλίας. 3. Ειδική διδακτική και πρακτική άσκηση. ΔΙATMHMATΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΠΠΔΕ) ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (Απόσπασμα από τα Πρακτικά της 325 ης /08-05-2014 Τακτικής Συνεδρίασης της Συγκλήτου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ Διεθνείς τάσεις στη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική σήμερα - Μελλοντικές προοπτικές. Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ Διεθνείς τάσεις στη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική σήμερα - Μελλοντικές προοπτικές. Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ Διεθνείς τάσεις στη θεωρία, την έρευνα και την πρακτική σήμερα - Μελλοντικές προοπτικές Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης 1 Βασικά σημεία παρουσίασης Αλλαγές στα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών στη χώρα μας σήμερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών στη χώρα μας σήμερα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12: Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών στη χώρα μας σήμερα Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μάνος Παπάζογλου ειδικός σύμβουλος υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δρ. Μάνος Παπάζογλου ειδικός σύμβουλος υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Δρ. Μάνος Παπάζογλου ειδικός σύμβουλος υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Η Πρόκληση της Μεταρρύθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προϋπόθεση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. 1. Η διεθνής συζήτηση για

Διαβάστε περισσότερα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017)

Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) Διαμορφωτική Αξιολόγηση των Δεικτών Επιτυχίας και Επάρκειας στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση (Ιούλιος 2017) 1. Ταυτότητα της έρευνας Η παρούσα αξιολόγηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης αξιολόγησης, που

Διαβάστε περισσότερα

1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων»

1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων» Στόχοι υπό έμφαση 2015-2016 1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων» Συνέδρια Διευθυντών Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας Νοέμβριος 2015 ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Γιατί συνεχίζεται ο στόχος για 2 η

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση

Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση Η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στην Ανώτερη Εκπαίδευση στοχεύει στην ικανοποίηση των τοπικών αναγκών καθώς και στην καθιέρωση της Κύπρου ως περιφερειακού εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αυτονομία σχολικής μονάδας στο κυπριακό εκπαιδευτικό συγκείμενο

Αυτονομία σχολικής μονάδας στο κυπριακό εκπαιδευτικό συγκείμενο Αυτονομία σχολικής μονάδας στο κυπριακό εκπαιδευτικό συγκείμενο Δρ Θεόδωρος Θεοδώρου Παρουσίαση στο συνέδριο «Εκπαιδευτική διοίκηση και ηγεσία στην Κύπρο και στον διεθνή χώρο - 40 χρόνια δράσης του ΚΟΕΔ»

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση - Πραγματικότητα και Προοπτικές στις Αρχές του 21 ου αιώνα

Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση - Πραγματικότητα και Προοπτικές στις Αρχές του 21 ου αιώνα ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΟΛΤΕΚ Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση - Πραγματικότητα και Προοπτικές στις Αρχές του 21 ου αιώνα Δημοσιογραφική Εστία Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 Γραφείο Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών

Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών Κριτήρια και δείκτες ποιότητας 6 (1) Τα εφαρμοζόμενα κριτήρια εκφράζονται σε αντίστοιχους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες και σχετίζονται με την Αξιολόγηση της

Διαβάστε περισσότερα

O Ρόλος των ιευθυντών στην Αξιολόγηση του Eκπαιδευτικού Έργου και των Eκπαιδευτικών

O Ρόλος των ιευθυντών στην Αξιολόγηση του Eκπαιδευτικού Έργου και των Eκπαιδευτικών O Ρόλος των ιευθυντών στην Αξιολόγηση του Eκπαιδευτικού Έργου και των Eκπαιδευτικών Πέτρος Πασιαρδής Aναπληρωτής Kαθηγητής Eκπαιδευτικής ιοίκησης Tµήµα Eπιστηµών της Aγωγής Πανεπιστήµιο Kύπρου P.O.Box

Διαβάστε περισσότερα

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ

H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΜΟΔΙΠ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ H εμπειρία της Εξωτερικής Αξιολόγησης Τμημάτων άλλων ΑΕΙ (από το συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα προϋποθέτει:

Ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα προϋποθέτει: Ο ρόλος της ΜΟΔΙΠ χθες, σήμερα, αύριο ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Ως εκπαιδευτικό Ίδρυμα προϋποθέτει: Την ενσωμάτωση και την παρακολούθηση των στοιχείων εκείνων που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της «παιδείας» του ατόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Π.Π.Σ. ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (αναθεωρημένη)

ΠΡΟΣ: ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Π.Π.Σ. ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ (αναθεωρημένη) ΠΡΟΣ: Α.Π. :20 ΑΘΗΝΑ 12/02/2016 τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Καθηγητή κ. Κ. Γαβρόγλου ΘΕΜΑ: ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Π.Π.Σ. ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης Παράλληλα Κείµενα Θεσμοί, όργανα και της ευρωπαϊκής πολιτικής Hεκπαιδευτικήπολιτικήκαιτασυστήματαδιαβίου εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ευρώπη σε

Διαβάστε περισσότερα

Γενικέςοδηγίεςεφαρμογήςτων υποστηρικτικώνμαθημάτων

Γενικέςοδηγίεςεφαρμογήςτων υποστηρικτικώνμαθημάτων Γενικέςοδηγίεςεφαρμογήςτων υποστηρικτικώνμαθημάτων ΒΙΟΛΕΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Προϊστάμενος τμήματος Β Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 1 Ηµερίδα για τα υποστηρικτικά µαθήµατα του µεταβατικού προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ.Ε ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική μάθηση: συνεργασία Π.Ι. με τα σχολεία. Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Επαγγελματική μάθηση: συνεργασία Π.Ι. με τα σχολεία. Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Επαγγελματική μάθηση: συνεργασία Π.Ι. με τα σχολεία Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Δομή της παρουσίασης Επαγγελματική μάθηση: τι αλλάζει; Πώς τα σχολεία μπορούν να συνεργαστούν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος των Τ.Ε.Ι. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση

Ο Ρόλος των Τ.Ε.Ι. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση Ο Ρόλος των Τ.Ε.Ι. στην Τεχνολογική Εκπαίδευση Σ.Ε.Σιµόπουλος, Αντιπρύτανης ΕΜΠ Π. Πατρών & ΤΕΕ Τµ. υτικής Ελλάδας, 8-12-2001 Πανεπιστήµια (ΑΕΙ) Ν1268/82 έχουν ως αποστολή Να παράγουν και να µεταδίδουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΚΟΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 2 ΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ Το σχολείο, ως ένας κατεξοχήν κοινωνικός θεσμός, δεν μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο μπροστά στις ραγδαίες

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους. Έθνος 30/12/2010

Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους. Έθνος 30/12/2010 Αλλαγές σε μηχανογραφικό και εισακτέους Έθνος 30/12/2010 Με νέες απλοποιημένες διαδικασίες θα συμπληρώσουν φέτος το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι, ενώ η κατάθεσή του θα γίνει κανονικά τον Ιούλιο και όχι τον

Διαβάστε περισσότερα

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ

5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στοχοθεσία και Προγραµµατισµός Δράσεων για το ΠΠΣ του ΤΦ 5. ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΠΣ ΤΟΥ ΤΦ Στόχοι του ΠΠΣ Κεντρικός εκπαιδευτικός προσανατολισµός του ΠΠΣ του ΤΦ είναι η καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της

Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της Ενέργεια 2.4.2 : Πρακτική Άσκηση και Γραφεία Διασύνδεσης Η παρούσα Ενέργεια στοχεύει, μέσω δύο διακριτών παρεμβάσεων, στην ουσιαστική σύζευξη της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Η πρώτη παρέμβαση αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12

Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι. χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 Εισαγωγή Η Δημοτική Εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί έξι χρόνια. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 5 8 / 12 μέχρι 11 8 / 12 χρονών, που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία. Ακρογωνιαίος

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης

Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης Ερευνητικό Πρόγραμμα «Αξιολόγηση Προγράμματος Ταχύρρυθμης Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου» 1. Ταυτότητα της Έρευνας Με απόφαση του Υπουργικού

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Mέτρο 2.5: Εναλλακτικές μορφές δια βίου εκπαίδευσης Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ : ΣΥΝΟΨΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Στις αποφάσεις και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Λισσαβόνας, η υιοθέτηση μιας στρατηγικής για τη Δια

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Κ.Δ.Π.../2006 Αριθμός. Οι περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών ( Προγράμματα Κατάρτισης Υποψηφίων για Προαγωγή) Κανονισμοί του 2006.

- 1 - Κ.Δ.Π.../2006 Αριθμός. Οι περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών ( Προγράμματα Κατάρτισης Υποψηφίων για Προαγωγή) Κανονισμοί του 2006. - 1 - Κ.Δ.Π.../2006 Αριθμός Οι περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών ( Προγράμματα Κατάρτισης Υποψηφίων για Προαγωγή) Κανονισμοί του 2006 O ΠΕPΙ ΤHΣ ΔHΜOΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚHΣ ΥΠHPΕΣΙΑΣ ΝOΜOΣ ΤOΥ 1969 (10 ΤOΥ 1969)

Διαβάστε περισσότερα

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials

International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials International Conference Quality and Equity in Education: Theories, Applications and Potentials Εργαστήρι 3 Ο συμβουλευτικός ρόλος της ομάδας στήριξης σχολείων που εφαρμόζουν τη δυναμική προσέγγιση σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Πετυχημένη Σχολική Ηγεσία: 10 ισχυρές παραδοχές-προκλήσεις για βελτίωση. Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ stylmarios@cytanet.com.cy

Πετυχημένη Σχολική Ηγεσία: 10 ισχυρές παραδοχές-προκλήσεις για βελτίωση. Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ stylmarios@cytanet.com.cy Πετυχημένη Σχολική Ηγεσία: 10 ισχυρές παραδοχές-προκλήσεις για βελτίωση Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ stylmarios@cytanet.com.cy Δέκα ισχυρές παραδοχές για μια πετυχημένη σχολική ηγεσία Day, Sammons, Hopkins,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόοδος στην Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή»

Πρόοδος στην Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» Πρόοδος στην Υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2007-2013 23 Ιουνίου 2011 Αλέξανδρος Αλεξάνδρου Προϊστάμενος Μονάδας

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1.1.2 Εγχειρίδιο Διαδικασιών Αξιολόγησης ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1: Οργάνωση του Συστήματος Αξιολόγησης της ΜΟΔΙΠ ΥΠΟΕΡΓΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Έκθεσης. Ετήσιου Προγραμματισμού του Σχολείου

Σχέδιο Έκθεσης. Ετήσιου Προγραμματισμού του Σχολείου 1. Σχέδιο Έκθεσης Ετήσιου Προγραμματισμού του Σχολείου Εισαγωγή Ο ετήσιος προγραμματισμός αποτελεί βασική λειτουργία της οργάνωσης και της διοίκησης της σχολικής μονάδας και πραγματοποιείται στην αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑIΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Η αναμόρφωση της εκπαίδευσης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εισδοχής στα πανεπιστήμια

Η αναμόρφωση της εκπαίδευσης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εισδοχής στα πανεπιστήμια Η αναμόρφωση της εκπαίδευσης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος εισδοχής στα πανεπιστήμια Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Πρόεδρος ιοικούσας Επιτροπής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Δια Βίου Μάθηση, δεξιότητες & πιστοποίηση: συνεργοί στη μόχλευση του οικοσυστήματος παραγωγής

Δια Βίου Μάθηση, δεξιότητες & πιστοποίηση: συνεργοί στη μόχλευση του οικοσυστήματος παραγωγής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Δια Βίου Μάθηση, δεξιότητες & πιστοποίηση: συνεργοί στη μόχλευση του οικοσυστήματος παραγωγής Δέσποινα Μαυρή Σύγχρονες Δεξιότητες για Διεθνώς Ανταγωνιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Μεταξύ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ και ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Στην Αθήνα σήμερα 29 Απριλίου 2013 τα εξής συμβαλλόμενα μέρη: Αφενός, η Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ H δημιουργία εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα