Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ"

Transcript

1 Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ελαστικότητα είναι ένα μέτρο, που δείχνει πόσο αντιδρούν οι αγοραστές και οι πωλητές στις μεταβολές των συνθηκών της αγοράς. Η γνώση της ελαστικότητας μας επιτρέπει να αναλύουμε την προσφορά και τη ζήτηση με μεγαλύτερη ακρίβεια.

3 Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν ασκήσουν απευθείας έλεγχο στη ζήτηση. Μπορούν να επιδιώξουν να την επηρεάσουν, χρησιμοποιώντας ποικίλες στρατηγικές και τακτικές. Στη τελική ανάλυση, ο καταναλωτής είναι εκείνος που αποφασίζει αν θα αγοράσει ή όχι ένα προϊόν. Η κατανόηση της ελαστικότητας της ζήτησης ως προς την τιμή είναι σημαντική, για: Την πρόβλεψη των πιθανών επιδράσεων, που μπορεί να έχουν οι μεταβολές της τιμής στη ζήτηση.

4 Η Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή και οι προσδιοριστικοί της παράγοντες Ο νόμος της ζήτησης ορίζει ότι μια μείωση στην τιμή ενός αγαθού αυξάνει τη ζητούμενη ποσότητά του. Η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή μετρά: Το βαθμό, στον οποίο η ζητούμενη ποσότητα ανταποκρίνεται στις μεταβολές της τιμής. Το πόσο διατεθειμένοι είναι οι καταναλωτές να εγκαταλείψουν το αγαθό, όταν αυξάνεται η τιμή του. Άρα, η ελαστικότητα εκφράζει τις ποικίλες: Οικονομικές, Κοινωνικές, και Ψυχολογικές δυνάμεις που διαμορφώνουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

5 Η Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή και οι προσδιοριστικοί της παράγοντες Η Διαθεσιμότητα Στενών Υποκατάστατων: Τα αγαθά με στενά υποκατάστατα τείνουν να έχουν περισσότερο ελαστική ζήτηση, επειδή είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές να στραφούν από το ένα αγαθό στο άλλο. Το βούτυρο και η μαργαρίνη, για παράδειγμα, είναι δύο στενά υποκατάστατα. Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο στενό είναι το υποκατάστατο, τόσο πιο ελαστικό είναι το αγαθό ως προς την τιμή, επειδή είναι πιο εύκολο για τους καταναλωτές να στραφούν από το ένα αγαθό στο άλλο.

6 Η Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή και οι προσδιοριστικοί της παράγοντες Αναγκαία Αγαθά έναντι Ειδών Πολυτελείας: Τα αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες τείνουν να έχουν σχετικά ανελαστική ζήτηση, ενώ τα αγαθά πολυτελείας έχουν σχετικά ελαστική ζήτηση. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό ρεύμα, για θερμάνουν τα σπίτια τους και να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Αν οι τιμές του πετρελαίου και του ρεύματος αυξηθούν παράλληλα, οι άνθρωποι δεν θα μειώσουν δραστικά τη ζήτηση αυτών των αγαθών. Αντίθετα, όταν αυξηθεί η τιμή των μικρών φουσκωτών σκαφών, η ζητούμενη ποσότητά τους θα μειωθεί σημαντικά.

7 Η Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή και οι προσδιοριστικοί της παράγοντες Ορισμός της Αγοράς: Η ελαστικότητα της ζήτησης σε μία αγορά εξαρτάται από το πώς ορίζουμε τα όρια της αγοράς. Οι στενά οριζόμενες αγορές τείνουν να έχουν πιο ελαστική ζήτηση από τις ευρύτερα οριζόμενες αγορές, επειδή είναι ευκολότερο να βρούμε στενά υποκατάστατα για στενά οριζόμενα προϊόντα. Αναλογία Εισοδήματος που Αφιερώνεται στο Προϊόν: Κάποια προϊόντα έχουν σχετικά υψηλή τιμή και καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος από άλλα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του εισοδήματος που αφιερώνεται στο προϊόν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ελαστικότητα του ως προς την τιμή.

8 Η Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή και οι προσδιοριστικοί της παράγοντες Χρονικός Ορίζοντας : Τα αγαθά τείνουν να έχουν πιο ελαστική ζήτηση στη διάρκεια μεγάλων χρονικών περιόδων. Όταν η τιμή του καυσίμου βενζίνης αυξάνεται, η ζητούμενη ποσότητα βενζίνης μειώνεται ελάχιστα κατά τους πρώτους μήνες. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οι άνθρωποι αγοράζουν αυτοκίνητα με υψηλότερη απόδοση καυσίμου, στρέφονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εγκαθίστανται πιο κοντά στον τόπο εργασίας τους. Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια, η ζητούμενη ποσότητα βενζίνης μειώνεται σημαντικά.

9 Υπολογίζοντας την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή Η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή είναι το κλάσμα της ποσοστιαίας μεταβολής της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής. Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή = Ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας / Ποσοστιαία μεταβολή της τιμής Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια αύξηση 10% της τιμής ενός πακέτου δημητριακών προκαλεί μείωση της ποσότητας που αγοράζεται κατά 20%.

10 Υπολογίζοντας την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή Στο παράδειγμα αυτό: Η ποσοστιαία μεταβολή της τιμής είναι ένα θετικό 10% (που εκφράζει αύξηση), και Η ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας είναι ένα αρνητικό 20% (που εκφράζει μείωση). Για το λόγο αυτό, οι ελαστικότητες της ζήτησης ως προς την τιμή αναφέρονται ενίοτε ως αρνητικοί αριθμοί. Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική, το αρνητικό πρόσημο αγνοείται και αναφέρουμε όλες τις ελαστικότητες τιμής ως θετικούς αριθμούς. Χρησιμοποιώντας αυτήν την έννοια, υπολογίζουμε την ελαστικότητα της ζήτησης ως εξής: Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή = 20% / 10% = 2

11 Υπολογίζοντας την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή Η ελαστικότητα μπορεί να έχει μια τιμή που κυμαίνεται από το 0 έως το άπειρο. Όταν η τιμή της ελαστικότητας βρίσκεται μεταξύ του 0 και του 1, λέμε ότι η ζήτηση είναι ανελαστική: Η ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας είναι μικρότερη από την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής. Εάν η ελαστικότητα είναι μεγαλύτερη από 1, λέμε ότι η ζήτηση είναι ελαστική: Η ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας είναι μεγαλύτερη από την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής. Αν η ελαστικότητα ισούται με 1, λέμε ότι η ζήτηση έχει μοναδιαία ελαστικότητα: Η ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας είναι ίση με την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής.

12 Χρήση της μεθόδου του μέσου σημείου ή τόξου (arc elasticity of demand) Αν προσπαθήσετε να υπολογίσετε την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή μεταξύ δύο σημείων πάνω σε μια καμπύλη ζήτησης, θα παρατηρήσετε ένα ενοχλητικό πρόβλημα: Η ελαστικότητα από το σημείο Α στο σημείο Β φαίνεται διαφορετική από την ελαστικότητα από το σημείο Β στο σημείο Α. Σημείο Α: Τιμή = 4, Ποσότητα = 120 Σημείο Β: Τιμή = 6, Ποσότητα = 80 Ένας τρόπος να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα είναι μέσω της μεθόδου του μέσου σημείου για τον υπολογισμό των ελαστικοτήτων. Η μέθοδος του μέσου σημείου υπολογίζει μια ποσοστιαία μεταβολή διαιρώντας τη μεταβολή διά του μέσου σημείου (ή του μέσου όρου) της αρχικής και της τελικής τιμής.

13 Χρήση της μεθόδου του μέσου σημείου ή τόξου (arc elasticity of demand) Στο παράδειγμά μας, το μέσο σημείο μεταξύ των Α και Β είναι: Παρατηρούμε ότι: Μέσο σημείο: τιμή = 5, Ποσότητα = 100 Όταν προχωράμε από το σημείο Α στο σημείο Β, η τιμή αυξάνεται κατά 40% και η ποσότητα μειώνεται κατά 40%. Όταν προχωράμε από το σημείο Β στο σημείο Α, η τιμή μειώνεται κατά 40% και η ποσότητα αυξάνεται κατά 40%. Όπου και προς τις δύο κατευθύνσεις, η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή είναι 1. Ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή = [(Q 2 -Q 1 ) / Q μέσο ] / [(Ρ 2 -Ρ 1 ) / Ρ μέσο ]

14 Χρήση της μεθόδου του σημείου (point elasticity of demand) Υπολογίζουμε την ελαστικότητα πάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο της καμπύλης ζήτησης. Ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή = [ΔQ/ΔP] / [Ρ /Q] Όπου [ΔQ/ΔP] είναι το αντίστροφο της κλίσης της καμπύλης ζήτησης. Αυτή η εξίσωση εξετάζει: Τη μεταβολή της ποσότητας και τη μεταβολή της τιμής, καθώς ο λόγος τείνει στο όριο, ή αλλιώς, Πώς αντιδρά η ζητούμενη ποσότητα σε μια απειροελάχιστα μικρή μεταβολή της τιμής.

15 Η ποικιλομορφία των καμπυλών ζήτησης Ο ακόλουθος εμπειρικός κανόνας είναι χρήσιμος οδηγός: Όσο πιο οριζόντια είναι η καμπύλη ζήτησης που περνά από ένα δεδομένο σημείο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή. Όσο πιο απότομη είναι η καμπύλη ζήτησης που περνά από ένα δεδομένο σημείο, τόσο μικρότερη είναι η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή. Το Σχήμα 4.1 δείχνει 5 διαφορετικές περιπτώσεις, και η κάθε μία από αυτές αντιπροσωπεύεται από ένα διάγραμμα που έχει την ίδια κλίμακα για κάθε άξονα.

16 ΣΧΗΜΑ 4.1: Η Ελαστικότητα της Ζήτησης ως προς την Τιμή

17 Η ποικιλομορφία των καμπυλών ζήτησης Στην ακραία περίπτωση της μηδενικής ελαστικότητας που φαίνεται στο (α), η ζήτηση είναι τελείως ανελαστική και η καμπύλη ζήτησης είναι κάθετη. Στην περίπτωση αυτή, η ζητούμενη ποσότητα μένει ίδια, ανεξαρτήτως της τιμής. Τα (β), (γ) και (δ) δείχνουν καμπύλες ζήτησης, που είναι ολοένα και πιο οριζόντιες και απεικονίζουν μεγαλύτερους βαθμούς ελαστικότητας. Στο άλλο άκρο, στο (ε), έχουμε τη περίπτωση της τελείως ελαστικής ζήτησης. Αυτό συμβαίνει όταν η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή τείνει στο άπειρο και η καμπύλη ζήτησης γίνεται οριζόντια, αντανακλώντας το γεγονός ότι ακόμη και πολύ μικρές μεταβολές της τιμής προκαλούν τεράστιες μεταβολές της ζητούμενης ποσότητας.

18 ΣΧΗΜΑ 4.1: Η Ελαστικότητα της Ζήτησης ως προς την Τιμή Η κλίση της καμπύλης ζήτησης υποδεικνύει την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή (υπό την προϋπόθεση ότι η κλίμακα των αξόνων είναι ίδια). Σημειώστε ότι όλες οι ποσοστιαίες αλλαγές υπολογίζονται με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου του μέσου σημείου.

19 ΣΧΗΜΑ 4.2: Συνολική Δαπάνη

20 Συνολική δαπάνη, συνολικά έσοδα και η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή Όταν μελετούμε τις μεταβολές της ζήτησης σε μια αγορά, μας ενδιαφέρουν: Τα ποσά που πληρώνουν οι αγοραστές του αγαθού, τα οποία με τη σειρά τους εισπράττουν οι πωλητές. Η συνολική δαπάνη είναι το γινόμενο της συνολικής ποσότητας που αγοράζεται επί την τιμή. Μπορούμε να απεικονίσουμε γραφικά τη συνολική δαπάνη, όπως στο Σχήμα 4.2.

21 ΣΧΗΜΑ 4.2: Συνολική Δαπάνη Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται από τους αγοραστές και εισπράττεται ως έσοδο από τους πωλητές, είναι ίσο με το εμβαδόν του παραλληλογράμμου κάτω από την καμπύλη ζήτησης, P x Q. Εδώ, στην τιμή 4, η ζητούμενη ποσότητα είναι 100 και η συνολική δαπάνη είναι 400.

22 ΣΧΗΜΑ 4.3: Πώς Μεταβάλλεται η Συνολική Δαπάνη όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ανελαστική Ζήτηση

23 Συνολική δαπάνη, συνολικά έσοδα και η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή Η επιχείρηση γνωρίζει ότι: Υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην τιμή και τη ζήτηση, αλλά Η επίδραση στα έσοδά της θα εξαρτάται από την ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή. Είναι απολύτως δυνατό: Να μειώσει την τιμή και να αυξήσει τα συνολικά της έσοδα. Να αυξήσει την τιμή και να διαπιστώσει ότι τα συνολικά της έσοδά μειώνονται.

24 ΣΧΗΜΑ 4.3: Πώς Μεταβάλλεται η Συνολική Δαπάνη όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ανελαστική Ζήτηση Με ανελαστική καμπύλη ζήτησης, η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μία αναλογικά μικρότερη μείωση της ζητούμενης ποσότητας. Επομένως, η συνολική δαπάνη (το γινόμενο της τιμής επί την ποσότητα) αυξάνεται. Εδώ, η αύξηση της τιμής από 1 σε 3 προκαλεί μείωση της ζητούμενης ποσότητας από 100 σε 80 και αύξηση της συνολικής δαπάνης από 100 σε 240.

25 ΣΧΗΜΑ 4.4: Πώς Μεταβάλλεται η Συνολική Δαπάνη όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ελαστική Ζήτηση

26 Συνολική δαπάνη, συνολικά έσοδα και η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή Υπογραμμίζουν ένα γενικό κανόνα: Όταν η ζήτηση είναι ανελαστική (ελαστικότητα τιμής μικρότερη από 1), η τιμή και η συνολική δαπάνη κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν η ζήτηση είναι ελαστική (ελαστικότητα τιμής μεγαλύτερη από 1), η τιμή και η συνολική δαπάνη κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Όταν η ζήτηση είναι μοναδιαία ελαστική (ελαστικότητα τιμής ίση με 1), η συνολική δαπάνη μένει σταθερή όταν μεταβάλλεται η τιμή.

27 ΣΧΗΜΑ 4.4: Πώς Μεταβάλλεται η Συνολική Δαπάνη όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ελαστική Ζήτηση Με ελαστική καμπύλη ζήτησης, η αύξηση της τιμής οδηγεί σε μία μείωση της ζητούμενης ποσότητας, η οποία είναι αναλογικά μεγαλύτερη. Έτσι, η συνολική δαπάνη (το γινόμενο της τιμής επί την ποσότητα) μειώνεται. Εδώ, μια αύξηση της τιμής από 4 σε 5 προκαλεί μείωση της ζητούμενης ποσότητας από 50 σε 20 και έτσι η συνολική δαπάνη μειώνεται από 200 σε 100.

28 ΠΙΝΑΚΑΣ 4.1: Εκτιμήσεις της Ελαστικότητα της Ζήτησης ως προς την Τιμή Διαφόρων Αγαθών

29 Ελαστικότητα και συνολική δαπάνη κατά μήκος μιας γραμμικής καμπύλης ζήτησης Παρόλο που η κλίση μιας γραμμικής καμπύλης ζήτηση είναι σταθερή, δεν είναι σταθερή και η ελαστικότητά της. Και τούτο, γιατί: Η κλίση είναι ο λόγος των μεταβολών σε δύο μεταβλητές, ενώ Η ελαστικότητα είναι ο λόγος των ποσοστιαίων μεταβολών σε δύο μεταβλητές.

30 ΣΧΗΜΑ 4.5: Ελαστικότητα Γραμμικής Καμπύλης Ζήτησης Η κλίση μιας γραμμικής καμπύλης ζήτησης είναι σταθερή, αλλά δεν είναι σταθερή και η ελαστικότητα της. Η κλίμακα ζήτησης στο σχήμα χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της ελαστικότητας της ζήτησης ως προς την τιμή με τη μέθοδο του μέσου σημείου. Σε σημεία που απεικονίζουν συνδυασμούς χαμηλής τιμής και υψηλής ποσότητας, η καμπύλη ζήτησης είναι ανελαστική. Σε σημεία που απεικονίζουν συνδυασμούς υψηλής τιμής και χαμηλής ποσότητας, η καμπύλη ζήτηση είναι ελαστική.

31 ΣΧΗΜΑ 4.5: Ελαστικότητα Γραμμικής Καμπύλης Ζήτησης

32 ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Η εισοδηματική ελαστικότητα της ζήτησης μετρά πώς η ζητούμενη ποσότητα μεταβάλλεται, όταν μεταβάλλεται το εισόδημα των καταναλωτών. Εισοδηματική ελαστικότητα της ζήτησης = Ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητα / Ποσοστιαία μεταβολή του εισοδήματος Επειδή, η ζητούμενη ποσότητα και το εισόδημα μεταβάλλονται: Προς την ίδια κατεύθυνση, τα κανονικά αγαθά έχουν θετική εισοδηματική ελαστικότητα. Προς αντίθετες κατευθύνσεις, τα κατώτερα αγαθά έχουν αρνητικές εισοδηματικές ελαστικότητες.

33 ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Τα αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα ρούχα, τείνουν να έχουν μικρές εισοδηματικές ελαστικότητες, επειδή: Οι καταναλωτές, ανεξάρτητα από το πόσο χαμηλό είναι το εισόδημά τους, επιλέγουν να αγοράζουν κάποια από τα αγαθά αυτά. Τα είδη πολυτελείας, όμως, όπως το χαβιάρι και τα διαμάντια, τείνουν να έχουν μεγάλες εισοδηματικές ελαστικότητες, επειδή: Οι καταναλωτές νιώθουν ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς καθόλου από αυτά τα αγαθά, αν το εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλό.

34 ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Η σταυροειδής ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή μετρά το πόσο μεταβάλλεται η ζητούμενη ποσότητα ενός αγαθού, όταν μεταβάλλεται η τιμή ενός άλλου αγαθού. Υπολογίζεται ως η ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας του αγαθού 1 προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του αγαθού 2. Δηλαδή: Σταυροειδής ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή = Ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας του αγαθού 1 / Ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του αγαθού 2

35 ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ Όταν εξετάσαμε τους προσδιοριστικούς παράγοντες της προσφοράς στο Κεφάλαιο 3, είδαμε ότι οι παραγωγοί ενός αγαθού είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν την προσφερόμενη ποσότητά του, όταν: Η τιμή του αυξάνεται, Οι τιμές των εισροών του μειώνονται, ή Η τεχνολογία παραγωγής του βελτιώνεται. Για να στραφούμε από τις ποιοτικές στις ποσοτικές προτάσεις για την προσφορά, θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι την έννοια της ελαστικότητας.

36 Η ελαστικότητα της προφοράς ως προς την τιμή και οι καθοριστικοί παράγοντες Η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή μετρά το κατά πόσο ανταποκρίνεται η προσφερόμενη ποσότητα στις μεταβολές της τιμής. Η προσφορά ενός αγαθού λέγεται ότι είναι: Ελαστική (ή ευαίσθητη ως προς την τιμή), αν η προσφερόμενη ποσότητα ανταποκρίνεται έντονα στις μεταβολές της τιμής. Ανελαστική, αν η ανταπόκριση της προσφερόμενης ποσότητας στις μεταβολές της τιμής είναι ελάχιστη.

37 Η ελαστικότητα της προφοράς ως προς την τιμή και οι καθοριστικοί παράγοντες Η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή εξαρτάται από: Την ευκολία με την οποία μπορούν οι πωλητές να μεταβάλλουν την ποσότητα του αγαθού που παράγουν. Η ελαστικότητα μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τιμή μεγαλύτερη ή ίση με το μηδέν. Όσο πιο κοντά είναι στο μηδέν, τόσο πιο ανελαστική είναι. Όσο πιο κοντά είναι στο άπειρο, τόσο πιο ελαστική είναι.

38 Προσδιοριστικοί παράγοντες της ελαστικότητας της προσφοράς ως προς την τιμή Χρονική Περίοδος: Η προσφορά είναι συνήθως πιο ελαστική στη μακροχρόνια περίοδο από ό,τι στη βραχυχρόνια. Βραχυχρόνια, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν εύκολα να μεταβάλλουν: Το μέγεθος των εργοστασίων τους, ή Της παραγωγικής τους δυναμικότητας, ώστε να παράγουν περισσότερο ή λιγότερο από ένα αγαθό, αλλά μπορεί να έχουν κάποια ευελιξία. Αντίθετα, για μεγαλύτερες περιόδους: Οι επιχειρήσεις μπορούν να κατασκευάσουν νέα εργοστάσια ή να κλείσουν παλιά, να προσλάβουν νέο προσωπικό και να αποκτήσουν περισσότερο κεφάλαιο και εξοπλισμό. Επιπλέον, νέες επιχειρήσεις μπορούν να εισέλθουν στην αγορά και παλαιές να κλείσουν. Επομένως, μακροχρόνια, η προσφερόμενη ποσότητα μπορεί να ανταποκριθεί ουσιαστικά στις μεταβολές της τιμής.

39 Προσδιοριστικοί παράγοντες της ελαστικότητας της προσφοράς ως προς την τιμή Παραγωγική Δυνατότητα: Αν αυξηθεί η ζήτηση για το προϊόν της και αυξηθούν και οι τιμές, μπορεί να είναι δύσκολο για μια επιχείρηση να αυξήσει την παραγωγή της και να ανταποκριθεί στη νέα ζήτηση, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι ανελαστική. Μέγεθος της Επιχείρησης ή του Κλάδου: Ως γενικός κανόνας, η προσφορά μπορεί να είναι περισσότερο ελαστική σε μικρότερες επιχειρήσεις ή μικρότερους κλάδους από ό,τι είναι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις ή κλάδους. Η ανταπόκριση της προσφοράς μεγάλων επιχειρήσεων/κλάδων στις μεταβολές της τιμής, μπορεί να είναι λιγότερο ελαστική από ό,τι η ανταπόκριση μικρότερων επιχειρήσεων/κλάδων. Αυτό σχετίζεται και με τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχει ένας κλάδος όσο περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις σε ένα κλάδο, τόσο ευκολότερη είναι η αύξηση της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οι λοιποί παράγοντες μένουν αμετάβλητοι.

40 Προσδιοριστικοί παράγοντες της ελαστικότητας της προσφοράς ως προς την τιμή Κινητικότητα των Συντελεστών Παραγωγής: Ας υποθέσουμε έναν αγρότη, που χρησιμοποιεί τη γη του για να καλλιεργεί σιτάρι. Μια απότομη αύξηση της τιμής της ελαιοκράμβης, μπορεί να τον ωθήσει να αλλάξει τη χρήση της γης του και αντί για σιτάρι να αρχίσει να καλλιεργεί ελαιοκράμβη. Η κινητικότητα του συντελεστή παραγωγής γη είναι σχετικά υψηλή, με αποτέλεσμα η προσφορά ελαιοκράμβης να μπορεί να είναι σχετικά ελαστική. Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν μονάδες παραγωγής σε διάφορα μέρη του κόσμου, τις οποίες κατασκευάζουν πλέον έτσι ώστε να είναι ολόιδιες. Αν υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία μιας μονάδας, η παραγωγή αυτή μεταφέρεται σε μία άλλη μονάδα παραγωγής κάπου αλλού, ώστε η παραγωγή να συνεχιστεί αδιάλειπτα.

41 Προσδιοριστικοί παράγοντες της ελαστικότητας της προσφοράς ως προς την τιμή Μέγεθος της Επιχείρησης ή του Κλάδου: Συγκρίνετε αυτά τα παραδείγματα με την προσφορά ογκολόγων υψηλής ειδίκευσης. Στην περίπτωση αυτή, η κινητικότητα της εργασίας μεταξύ διαφορετικών ειδικοτήτων είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η προσφορά αυτών των ειδικών ογκολόγων να μπορεί να είναι σχετικά ανελαστική. Δυνατότητα Συσσώρευσης Αποθεμάτων: Κάποιες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν αποθέματα, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν ευκολότερα στις αλλαγές των τιμών. Η αποθήκευση φρέσκων φρούτων δεν είναι εύκολη, επειδή είναι αναλώσιμα προϊόντα και έτσι η προσφορά αυτού του κλάδου μπορεί να είναι περισσότερο ανελαστική ως προς την τιμή.

42 Υπολογισμός της ελαστικότητας της προσφοράς ως προς την τιμή Η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή είναι το πηλίκο της ποσοστιαίας μεταβολής της προσφερόμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής: Ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή = Ποσοστιαία μεταβολή της προσφερόμενης ποσότητας / Ποσοστιαία μεταβολή της τιμής

43 Η Μέθοδος του μέσου σημείου (Τόξου) για τον υπολογισμό ποσοστιαίων αλλαγών και ελαστικοτήτων Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του μέσου σημείου, για τον υπολογισμό της ελαστικότητας της προσφοράς ως προς την τιμή μεταξύ δύο σημείων (Q 1, P 1 ) και (Q 2, P 2 ), με τον ακόλουθο τύπο: Ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή = {[(Q 2 -Q 1 ) /(Q 1 +Q 2 ) ] /q } / {[(Ρ 2 -Ρ 1 ) / (P 1 +P 2 ) ]}

44 Η Μέθοδος Σημείου για τον Υπολογισμό της Ελαστικότητας της Προσφοράς Η ελαστικότητα της προσφοράς με τη μέθοδο του σημείου μετρά την ελαστικότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο πάνω στην καμπύλη προσφοράς. Και εδώ ισχύουν ακριβώς οι ίδιες αρχές όπως στην ελαστικότητα της ζήτησης με τη μέθοδο του σημείου. Έτσι, ο τύπος για την ελαστικότητα της προσφοράς με τη μέθοδο του σημείου είναι ο ακόλουθος: Ελαστικότητα προσφοράς ως προς την τιμή = [ΔQ/ΔP] / [Ρ /Q]

45 Η Μέθοδος Σημείου για τον Υπολογισμό της Ελαστικότητας της Προσφοράς Ας δούμε ένα παράδειγμα: Με δεδομένη την συνάρτηση προσφοράς, Qs = p, Aν η τιμή μεταβληθεί κατά 1, H προσφερόμενη ποσότητα μεταβάλλεται κατά 5. Ο λόγος ΔQs / ΔΡ (το αντίστροφο της κλίσης, θυμηθείτε) στην περίπτωση αυτή θα είναι 5/1 = 5.

46 Η ποικιλομορφία των καμπυλών προσφοράς Το Σχήμα 4.6 δείχνει πέντε περιπτώσεις. Στην ακραία περίπτωση της μηδενικής ελαστικότητας, στο (α), η προσφορά είναι τελείως ανελαστική και η καμπύλη προσφοράς είναι κάθετη. Στην περίπτωση αυτή, η προσφερόμενη ποσότητα είναι πάντα η ίδια, ανεξάρτητα από την τιμή. Στα (β), (γ) και (δ), οι καμπύλες προσφοράς είναι όλο και πιο οριζόντιες, αντανακλώντας την αυξανόμενη ελαστικότητα τους ως προς την τιμή, το οποίο δείχνει ότι: Η προσφερόμενη ποσότητα ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις μεταβολές της τιμής.

47 ΣΧΗΜΑ 4.6: Η Ελαστικότητα της Προσφοράς ως προς την Τιμή

48 ΣΧΗΜΑ 4.6: Η Ελαστικότητα της Προσφοράς ως προς την Τιμή Η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή καθορίζει αν η καμπύλη προσφοράς είναι απότομη ή σχετικά οριζόντια (υπό την προϋπόθεση ότι στους άξονες χρησιμοποιείται η ίδια κλίμακα). Ας σημειωθεί ότι όλες οι ποσοστιαίες μεταβολές υπολογίζονται με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου του μέσου σημείου.

49 Η ποικιλομορφία των καμπυλών προσφοράς Στο άλλο άκρο, στο (ε), η προσφορά είναι τελείως ελαστική. Αυτό συμβαίνει όταν η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή τείνει στο άπειρο και η καμπύλη προσφοράς γίνεται οριζόντια. Αυτό εκφράζει το γεγονός ότι ακόμη και πολύ μικρές μεταβολές της τιμής προκαλούν πολύ μεγάλες μεταβολές της προσφερόμενης ποσότητας. Σε ορισμένες αγορές, η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή: Δεν είναι σταθερή, αλλά Διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της ίδιας καμπύλης προσφοράς.

50 Η ποικιλομορφία των καμπυλών προσφοράς Το Σχήμα 4.7 απεικονίζει μια τυπική περίπτωση ενός κλάδου όπου οι επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη παραγωγική δυναμικότητα. Σε χαμηλά επίπεδα προσφερόμενης ποσότητας, η ελαστικότητα της προσφοράς είναι υψηλή, ένδειξη ότι οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις μεταβολές της τιμής. Οι επιχειρήσεις διαθέτουν αναξιοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, όπως κτίρια και μηχανήματα που μένουν αδρανή κάποιο διάστημα. Ακόμη και μικρές αυξήσεις της τιμής καθιστούν επικερδές για τις επιχειρήσεις τη χρήση αυτής της αναξιοποίητης δυναμικότητας. Καθώς αυξάνεται η προσφερόμενη ποσότητα, οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν σταδιακά τα όρια της πλήρους παραγωγικής τους δυναμικότητας και για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής απαιτούνται πλέον νέες υποδομές. Για να πεισθούν οι επιχειρήσεις να υποβληθούν σε αυτές τις πρόσθετες δαπάνες, η τιμή πρέπει να αυξηθεί ουσιαστικά και έτσι η προσφορά γίνεται λιγότερο ελαστική.

51 ΣΧΗΜΑ 4.7: Πώς Μπορεί να Μεταβάλλεται η Ελαστικότητα της Προσφοράς ως προς την Τιμή

52 ΣΧΗΜΑ 4.7: Πώς Μπορεί να Μεταβάλλεται η Ελαστικότητα της Προσφοράς ως προς την Τιμή Επειδή οι επιχειρήσεις έχουν συχνά μία μέγιστη παραγωγική δυναμικότητα, η ελαστικότητα της προσφοράς μπορεί να είναι πολύ υψηλή σε χαμηλά επίπεδα προσφερόμενης ποσότητας και πολύ χαμηλή σε υψηλά επίπεδα προσφερόμενης ποσότητας. Εδώ, η αύξηση της τιμής από 3 σε 4 αυξάνει την προσφερόμενη ποσότητα από 100 σε 200. Επειδή η προσφερόμενη ποσότητα αυξήθηκε κατά 67% (υπολογιζόμενη με τη μέθοδο του μέσου σημείου), ενώ η τιμή αυξήθηκε μόνο κατά 29%, η καμπύλη προσφοράς είναι ελαστική σε αυτήν την περιοχή. Αντίθετα, όταν η τιμή αυξηθεί από 12 σε 15, η προσφερόμενη ποσότητα αυξάνεται μόνο από 500 σε 525. Επειδή η προσφερόμενη ποσότητα αυξήθηκε μόνο κατά 5%, ενώ η τιμή αυξήθηκε κατά 33%, η καμπύλη προσφοράς είναι ανελαστική σε αυτήν την περιοχή.

53 Συνολικά έσοδα και η ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή Σε κάθε αγορά, τα συνολικά έσοδα που εισπράτουν οι παραγωγοί είναι P x Q, δηλ: Το γινόμενο της τιμής του αγαθού επί την συνολική ποσότητα του αγαθού που πουλήθηκε. Πώς μεταβάλλονται τα συνολικά έσοδα καθώς κινούμαστε κατά μήκος της καμπύλης προσφοράς; Η απάντηση εξαρτάται από την ελαστικότητα της προσφοράς ως προς την τιμή.

54 ΣΧΗΜΑ 4.8: Η Καμπύλη Προσφοράς και τα Συνολικά Έσοδα Το συνολικό ποσό που εισπράττουν οι πωλητές είναι ίσο με το εμβαδόν του παραλληλογράμμου κάτω από την καμπύλη προσφοράς, P x Q. Εδώ, στην τιμή 5, η προσφερόμενη ποσότητα είναι 100 και τα συνολικά έσοδα είναι 500.

55 ΣΧΗΜΑ 4.8: Η Καμπύλη Προσφοράς και τα Συνολικά Έσοδα

56 ΣΧΗΜΑ 4.9 : Πώς Μεταβάλλονται τα Συνολικά Έσοδα όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ανελαστική Προσφορά Με μια ανελαστική καμπύλη προσφοράς, μια αύξηση της τιμής οδηγεί σε αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας, η οποία είναι μικρότερη, ως ποσοστό. Επομένως, τα συνολικά έσοδα (το γινόμενο της τιμής επί της ποσότητας) αυξάνονται. Εδώ, μια αύξηση της τιμής από 4 σε 5 προκαλεί αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας από 80 σε 100 και τα συνολικά έσοδα αυξάνονται από 320 σε 500.

57 ΣΧΗΜΑ 4.9: Πώς Μεταβάλλονται τα Συνολικά Έσοδα όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ανελαστική Προσφορά

58 ΣΧΗΜΑ 4.10: Πώς Μεταβάλλονται τα Συνολικά Έσοδα όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ελαστική Προσφορά Με μια ελαστική καμπύλη προσφοράς, μια αύξηση, ως ποσοστό, της τιμής οδηγεί σε μια μεγαλύτερη αύξηση, ως ποσοστό, της προσφερόμενης ποσότητας. Επομένως, τα συνολικά έσοδα (το γινόμενο της τιμήςεπί της ποσότητας) αυξάνονται. Εδώ, μια αύξηση της τιμής από 4 σε 5 προκαλεί αύξηση της προσφερόμενης ποσότητας από 80 σε 150 και τα συνολικά έσοδα αυξάνονται από 320 σε 750.

59 ΣΧΗΜΑ 4.10: Πώς Μεταβάλλονται τα Συνολικά Έσοδα όταν Μεταβάλλεται η Τιμή: Ελαστική Προσφορά

60 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗΣ Γιατί συμβαίνει ένα δρομολόγιο τρένου να έχει διαφορετική τιμή ορισμένες ώρες της ημέρας από ό,τι κάποιες άλλες; Γιατί τα εισοδήματα των αγροτών έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας στον αγροτικό τομέα; Εκ πρώτης όψεως, τα ερωτήματα αυτά φαίνεται να έχουν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους, αλλά και τα δύο: Αφορούν αγορές, και όλες Οι αγορές υπόκεινται στις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.

61 Γιατί οι τιμές των δρομολογίων των τρένων διαφέρουν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας; Σε πολλές χώρες, η τιμή του εισιτηρίου μιας διαδρομής με το τρένο διαφέρει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και της εβδομάδας. Το εισιτήριο για μια θέση στο τρένο για τη διαδρομή Μπέρμιγχαμ- Λονδίνο: Τις πρωινές ώρες, μεταξύ 6 και 9, κοστίζει περίπου 99, ενώ Το μεσημέρι η τιμή του κυμαίνεται από 12 ως 24.

62 Γιατί οι τιμές των δρομολογίων των τρένων διαφέρουν σε διαφορετικές ώρες της ημέρας; Η ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή για τα πρωινά δρομολόγια τρένου είναι σχετικά χαμηλή, σε σχέση με τα μεσημεριανά. Το πρωί, οι εταιρείες τρένων γνωρίζουν ότι τα τρένα θα είναι σχεδόν γεμάτα, με ελάχιστες κενές θέσεις, ενώ Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αρκετές κενές θέσεις. Η γνώση ότι υπάρχει διαφορετική ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή σημαίνει ότι: Οι εταιρείες τρένων μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα χρεώνοντας διαφορετικές τιμές, ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

63 ΣΧΗΜΑ 4.15: Ευαισθησία Τιμής στην Αγορά Επιβατικών Τρένων

64 ΣΧΗΜΑ 4.15: Ευαισθησία Τιμής στην Αγορά Επιβατικών Τρένων Το (α) απεικονίζει την αγορά δρομολογίων τρένων, μεταξύ 6 και 9 το πρωί, μεταξύ δύο μεγάλων πόλεων. Η ζήτηση δρομολογίων με τρένο αυτήν την ώρα είναι σχετικά ανελαστική ως προς την τιμή οι επιβάτες αυτήν την ώρα δεν είναι ευαίσθητοι ως προς την τιμή, επειδή έχουν λίγους εναλλακτικούς τρόπους και πρέπει να φτάσουν στην εργασία τους στην ώρα τους. Η εταιρεία τρένων παράγει έσοδα πουλώντας εισιτήρια, έναντι 80 το ένα. Το (β) παρουσιάζει την αγορά μετά τις 9 το πρωί. Η εταιρεία τρένων αντιμετωπίζει τότε μία διαφορετική καμπύλη ζήτησης και οι επιβάτες είναι περισσότερο ευαίσθητοι ως προς την τιμή. Εάν η επιχείρηση συνέχιζε να χρεώνει 80, η ζήτηση θα ήταν μόλις 100 και τα έσοδα μόνο Εάν η επιχείρηση μειώσει την τιμή σε 40, η ζήτηση θα είναι 800 και τα συνολικά έσοδα

65 Γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα των αγροτών, παρά την αύξηση της παραγωγικότητάς τους; Σε πολλές αναπτυγμένες χώρες η γεωργική παραγωγή έχει αυξηθεί, κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Μία από τις αιτίες της αύξησης αυτής είναι το γεγονός ότι οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν περισσότερα μηχανήματα. Ενώ η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας: Έχει αυξηθεί η ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος, ανά μονάδα γης. Η έρευνα δείχνει ότι η ζήτηση για φαγητό είναι σχετικά ανελαστική και ως προς την τιμή και ως προς το εισόδημα.

66 Γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα των αγροτών παρά την αύξηση της παραγωγικότητας τους; Πριν από 20 χρόνια, η καμπύλη προσφοράς S 1, που δείχνει απόδοση 2 τόνων ανά στρέμμα, τέμνει την καμπύλη ζήτησης D 1 στην τιμή 200 ανά τόνο, αποδίδοντας στον αγρότη εισόδημα χρόνια αργότερα, οι βελτιώσεις της αγροτικής παραγωγικότητας συντελούν στη μετατόπιση της καμπύλης προσφοράς στην S 2, όπου η μέση απόδοση είναι 3 τόνοι, ανά στρέμμα. Ωστόσο, κατά τη 20ετή περίοδο, η ζήτηση έχει αυξηθεί μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό, επειδή οι άνθρωποι ξοδεύουν μικρότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τροφή, καθώς το εισόδημά τους αυξάνεται.

67 Γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα των αγροτών παρά την αύξηση της παραγωγικότητας τους; Το γεγονός ότι η τροφή είναι σχετικά ανελαστική ως προς την τιμή φαίνεται από τη σχετικά απότομη καμπύλη ζήτησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι: Η τιμή της αγοράς έχει μειωθεί σε 100 τον τόνο, Ο αγρότης τώρα μπορεί να πουλά τόνους. Το εισόδημα του αγρότη μειώθηκε σε

68 ΣΧΗΜΑ 4.16: Επίδραση της Αύξησης της Ζήτησης και της Προσφοράς Σιταριού στα Αγροτικά Εισοδήματα

69 ΣΧΗΜΑ 4.16: Επίδραση της Αύξησης της Ζήτησης και της Προσφοράς Σιταριού στα Αγροτικά Εισοδήματα H προσφορά σιταριού, πριν από 20 χρόνια, απεικονίζεται από την καμπύλη προσφοράς S 1, με απόδοση 2 τόνους, ανά στρέμμα. Η ζήτηση σιταριού για εκείνη την εποχή απεικονίζεται από την καμπύλη ζήτησης D 1. Εάν η τιμή της αγοράς για το σιτάρι είναι 200 ο τόνος, το εισόδημα του αγρότη είναι Η απόδοση του σιταριού ανά στρέμμα αυξάνεται όταν αυξάνεται η παραγωγικότητα και ως αποτέλεσμα αυξάνεται η προσφορά σιταριού, σήμερα. Αυτό απεικονίζεται από την καμπύλη προσφοράς S 2, όπου η απόδοση είναι τώρα 3 τόνοι, ανά στρέμμα. Ωστόσο, επειδή η ζήτηση είναι ανελαστική και ως προς την τιμή και ως προς το εισόδημα, η ζήτηση σιταριού έχει αυξηθεί μόνο κατά λίγο τα τελευταία 20 χρόνια και η νέα καμπύλη ζήτησης είναι η D 2. Ο συνδυασμός μιας σημαντικής αύξησης της προσφοράς και μιας μικρής μόνο αύξησης της ζήτησης, σημαίνει ότι οι αγρότες εισπράττουν μία χαμηλότερη τιμή, ανά τόνο και ότι το εισόδημά τους είναι τελικά χαμηλότερο.

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Ελαστικότητα και Εφαρμογές Ελαστικότητα... μας επιτρέπει να αναλύσουμε την προσφορά και τη ζήτηση σε βάθος. αποτελεί μια μέτρηση για τον τρόπο με τον οποίο πόσοι παραγωγοί

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Ελαστικότητα και Εφαρμογές. Αρ. Διάλεξης: 5

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Ελαστικότητα και Εφαρμογές. Αρ. Διάλεξης: 5 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Ελαστικότητα και Εφαρμογές Αρ. Διάλεξης: 5 Ελαστικότητα... μας επιτρέπει να αναλύσουμε την προσφορά και τη ζήτηση σε βάθος. αποτελεί μια μέτρηση για τον τρόπο με τον

Διαβάστε περισσότερα

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της (1) Ελαστικότητα της Ζήτησης 1A. Ελαστικότητα της Ζήτησης ως προς την Τιμή - Γιαναμετρήσουμετηνευαισθησίατηςζητούμενηςποσότητας( ) στις μεταβολές της τιμής (), μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενότητα #5: Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της

H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της H Ελαστικότητα και οι Εφαρμογές της ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ... μας επιτρέπει να αναλύσουμε την προσφορά και ζήτηση με μεγαλύτερη ακρίβεια μετρά πως οι αγοραστές και πωλητές ανταποκρίνονται στις αλλαγές των συνθηκών

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες

Μικροοικονομική. Ελαστικότητες Μικροοικονομική Ελαστικότητες Σημασία ελαστικοτήτων Είδαμε πως οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης αλληλεπιδρούν και σχηματίζουν σημεία ισορροπίας στα οποία σε μία δεδομένη τιμή ισορροπίας η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης.

από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία Σχέση ελαστικότητας ζήτησης και κλίση της καμπύλης ζήτησης. ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Ορισμός: Η ελαστικότητα ζήτησης, ενός αγαθού ως προς την τιμή του δίνεται από την ποσοστιαία μεταβολή της ζητούμενης ποσότητας προς την ποσοστιαία μεταβολή της τιμής του. Δηλαδή %

Διαβάστε περισσότερα

Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Εκδόσεις Κριτική

Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Εκδόσεις Κριτική 4 Ελαστικότητες Ζήτησης και Προσφοράς Η ελαστικότητα της ζήτησης ως προς την τιμή...μετράει την ευαισθησία της ζητούμενης ποσότητας ενός αγαθού σε μια μεταβολή της τιμής του. Ορίζεται ως: ποσοστιαία μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΤΙΜΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η ΖΗΤΗΣΗ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. Χρησιμότητα ενός αγαθού, για τον καταναλωτή, είναι η ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D )

Ασκήσεις 1. Με τα δεδομένα του παρακάτω πίνακα: Τιμή (Ρ) Ποσότητα (Q D ) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Ποια είναι η επιδίωξη του καταναλωτή και ποιοι παράγοντες την περιορίζουν; 2. Ποιος καταναλωτής ονομάζεται ορθολογικός και πότε λέμε ότι βρίσκεται σε ισορροπία; 3. Να διατυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η. Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία

ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η. Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία ΔΙΑΛΕΞΗ 1 Η Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες και Ισορροπία Μάθημα : Πολιτική Οικονομία και Δημόσια Οικονομική 1 Τί είναι αγορά; Είναι μια ομάδα αγοραστών και πωλητών ενός συγκεκριμένου αγαθού ή υπηρεσίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ ΔΙΑΦ. 2 Θα εξετάσουμε τρεις περιπτώσεις ελαστικότητας ζήτησης. α) την ελαστικότητα τιμής β) την εισοδηματική ελαστικότητα της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Η ελαστικότητα ζήτησης για το αγαθό "Κ" είναι ίση με 2. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 2. Η ζήτηση των αγαθών

Κεφ. 2. Η ζήτηση των αγαθών Κεφ.. Η ζήτηση των αγαθών. Εισαγωγή,. Η συμπεριφορά του καταναλωτή, 3. Νόμος ζήτησης καμπύλη ζήτησης. Τι σημαίνει για τον καταναλωτή χρησιμότητα ενός αγαθού;. Ποια συμπεριφορά ονομάζουμε ορθολογική και

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ

Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Ελαστικότητες Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θα εξετάσουμε Ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή Ελαστικότητα ζήτησης ως προς το εισόδημα ή Εισοδηματική ελαστικότητα Ελαστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4 Ελαστικότητα

Διάλεξη 4 Ελαστικότητα ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Διάλεξη 4 Ελαστικότητα 4.1 Ελαστικότητα ζήτησης Ελαστικότητα ζήτησης Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια που βγάζουμε την τελευταία στιγμή είναι τόσο ακριβά; Ελαστικότητα ζήτησης Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 2 ο : Η Ζήτηση των Αγαθών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση της ζήτησης και της προσφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ

Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Ελαστικότητες Καθηγήτρια: Β. ΠΕΚΚΑ- ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Υποψήφια Διδάκτωρ: Σ. ΤΑΚΑΟΓΛΟΥ Θα εξετάσουμε Ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή Ελαστικότητα ζήτησης ως προς το εισόδημα ή Εισοδηματική ελαστικότητα Ελαστικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 2ο Η ελαστικότητα και οι εφαρμογές της

Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 2ο Η ελαστικότητα και οι εφαρμογές της Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Χρηματοοικονομική Ανάλυση για Στελέχη» Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 2ο Η ελαστικότητα και οι εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής

ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ΕΡΓΑΣΙΕΣ 4 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 η Ομάδα: Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς: α) Η προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού αυξάνεται όταν μειώνεται η τιμή του στην αγορά β) Η προσφερόμενη

Διαβάστε περισσότερα

(i) Νόμος Ζήτησης. Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης)

(i) Νόμος Ζήτησης. Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης) ΕΙΣΑΩΗ Μικροοικονομία Εξετάζει τη συμπεριφορά του οικονομούντος ατόμου (καταναλωτή, παραγωγού επιχείρησης) Μικροοικονομία ή Θεωρία Τιμών Σημείο αναφοράς είναι ο προσδιορισμός της τιμής ενός αγαθού. Ν Ο

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΛΥΤΕΣ 1. Σε γραμμική ΚΠΔ της μορφής Y a X : α. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y β. Η μέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται όταν Y a γ. Η μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ 1. Έννοια και λειτουργία της αγοράς Σε μια πρωτόγονη οικονομία, όπως του Ροβινσώνα Κρούσου, όπου δεν υπάρχει καταμερισμός της εργασίας ο άνθρωπος παράγει μόνος του

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 03: Ζήτηση και προσφορά αγαθών Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο

Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο Επαναληπτικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής: Κεφάλαιο 1 ο 1. Σε γραµµική ΚΠ της µορφής Y = a+ β X : α. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Υ παράγεται όταν Y = β β. Η µέγιστη ποσότητα για το αγαθό Χ παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ (Πρόκειται, κυρίως, για θέματα κλειστού τύπου από τις εξετάσεις των προηγούμενων ετών). Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Ο 1 ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο 1. Οι συναρτήσεις αγοραίας ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι αντίστοιχα: Q D1 = 600

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Σε ένα κανονικό αγαθό, όταν αυξάνεται το εισόδηµα των καταναλωτών, τότε αυξάνεται και η συνολική δαπάνη των καταναλωτών 2. Το µαγνητόφωνο ενός παιδιού είναι καταναλωτό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

10. Η επιδίωξη της μέγιστης χρησιμότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σημειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Όταν η ζήτηση ενός αγαθού είναι ελαστική, η συνολική δαπάνη των καταναλωτών για το αγαθό αυτό μειώνεται καθώς αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΗ-ΠΡΟΣΦΟΡΑ Άσκηση 3 Η ζήτηση τυριού τύπου δίνεται από τη συνάρτηση: Q 300 35P 14PB 24 20B όπου: Q η ζητούμενη ποσότητα τυριού τύπου P η τιμή τυριού τύπου P B η τιμή τυριού τύπου B η δαπάνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Άσκηση 1 Αν το επιτόκιο είναι 10%, ποια είναι η παρούσα αξία των κερδών της Monroe orporation στα επόμενα 5 χρόνια; Χρόνια στο μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών)

4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) 4 Το άτομο ως παραγωγός (η προσφορά των αγαθών) Σκοπός Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τη ζήτηση των αγαθών, η οποία προέρχεται από τα νοικοκυριά (τους καταναλωτές). Τα αγαθά αυτά παράγονται και προσφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς.

Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ. οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο εξετάσαμε τα βασικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κοινωνία και στα οποία πρέπει να δίνει λύση. Παρουσιάσαμε επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία. 5o ΜΑΘΗΜΑ

Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία. 5o ΜΑΘΗΜΑ Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία 5o ΜΑΘΗΜΑ Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ Η ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ Πηγές: 1. McConnell, C. R., Brue, S. L., Flyn, S. M. (2012) Economics, McGraw-Hill (Ch. 1) 2. Mankiw, G. N., Taylor

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η ζήτηση των αγαθών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο : Η ζήτηση των αγαθών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2000 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο 1 Στο συγκεκριμένο αρχείο υπάρχουν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου της ύλης του 2 ου κεφαλαίου και τέθηκαν στις πανελλαδικές: - Ημερησίων και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ - 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ - 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ - 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Βάλτε σε κύκλο το σωστό γράμμα: Α. 1. Ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς μπορεί να μη μεταβάλλει την ποσότητα ισορροπίας. Α. 2. Έστω

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μικροοικονομική. Ενότητα 4 : Ελαστικότητα ζήτησης Καραμάνης Κωνσταντίνος

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μικροοικονομική. Ενότητα 4 : Ελαστικότητα ζήτησης Καραμάνης Κωνσταντίνος 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Μικροοικονομική Ενότητα 4 : Ελαστικότητα ζήτησης Καραμάνης Κωνσταντίνος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Λογιστικής και χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά

Μικροοικονομική. Ζήτηση και προσφορά Μικροοικονομική Ζήτηση και προσφορά Ο νόμος της ζήτησης Σύμφωνα με το Νόμο της Ζήτησης, όταν μειώνεται η τιμή ενός αγαθού, αυξάνεται η ζητούμενη ποσότητά του και το αντίστροφο με τους προσδιοριστικούς

Διαβάστε περισσότερα

x r i s t o s t s a g a l i d i s

x r i s t o s t s a g a l i d i s ΕΑ-2009 1. Εισαγωγή 1. Πώς προσδιορίζονται οι τιμές των αγαθών στην αγορά; Οι τιμές των αγαθών προσδιορίζονται στην αγορά από την αλληλεπίδραση των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς. 2. Η συµπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Έστω συνάρτηση ζήτησης με τύπο Q = 200 4P. Να βρείτε: α) Την ελαστικότητα ως προς την τιμή όταν η τιμή αυξάνεται από 10 σε 12. 1ος τρόπος Αν P 0 10 τότε Q 0 200 410

Διαβάστε περισσότερα

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Α.Ο.Θ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α.Ο.Θ ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ ΣΤΠΟΤ ΑΝΑ ΚΕΥΑΛΑΙΟ Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΤΛΑΚΗ Οικονομολόγος, ΙΕΡΑΠΕΣΡΑ Σηλ. 6977246129 ΑΟΘ ΝΙΚΟ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗ Οικονομολόγος ελίδα 1 Γ τάξης Γενικοφ Λυκείου ΕΡΩΣΗΕΙ ΚΛΕΙΣΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι οικονοµολόγοι ενδιαφέρονται να µετρήσουν ορισµένες µεταβλητές για να µπορέσουν να κάνουν προβλέψεις και για να εκτιµήσουν µε σχετική ακρίβεια τι αποτέλεσµα θα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους.

Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής : Ερωτήσεις σωστού λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις κεφ. 5, Ο προσδιορισμός των τιμών. Η τιμή ισορροπίας ενός κανονικού αγαθού αυξάνεται όταν: 0 α. η προσφορά μειώνεται και η ζήτηση παραμένει σταθερή β. η ζήτηση παραμένει σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ Α1. ΘΕΜΑ Α. 1. Λ 2. Λ 3. Λ 4. Σ 5. Λ Α2.1. Γ Α2.2. Δ ΘΕΜΑ Β. Β1.

ΛΥΣΗ Α1. ΘΕΜΑ Α. 1. Λ 2. Λ 3. Λ 4. Σ 5. Λ Α2.1. Γ Α2.2. Δ ΘΕΜΑ Β. Β1. Α1. 1. Λ 2. Λ 3. Λ 4. Σ 5. Λ Α2.1. Γ Α2.2. Δ Β1. ΛΥΣΗ ΘΕΜΑ Α. ΘΕΜΑ Β. Υποκατάστατα είναι δυο (ή περισσότερα) αγαθά, όταν το ένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του άλλου (ή άλλων), για να ικανοποιήσει την

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Προκαταρκτικές ασκήσεις για εξάσκησης)

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Προκαταρκτικές ασκήσεις για εξάσκησης) 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ (Προκαταρκτικές ασκήσεις για εξάσκησης) 1. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του παρακάτω πίνακα που δείχνουν τις ζητούμενες ποσότητες του αγαθού Χ από τρεις διαφορετικούς καταναλωτές, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΘΗΜΑ Α.Ο.Θ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ 15/01/2017 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΣΦΥΡΗΣ Π. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΘΕΜΑ Α ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1. Στις προτάσεις α μέχρι και ε να γράψετε στο τετράδιο σας το γράμμα της

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 4: Θεωρία Ζήτησης και Προσφοράς

Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 4: Θεωρία Ζήτησης και Προσφοράς Οικονομικά για Μη Οικονομολόγους Ενότητα 4: Καθηγητής: Κώστας Τσεκούρας Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σκοποί ενότητας Στην αγορά αλληλενεργούν 2 δυνάμεις, η ζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Α.4. Αν αυξηθεί η αμοιβή της εργασίας η καμπύλη του οριακού κόστους μετατοπίζεται προς τα επάνω και αριστερά.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Α.4. Αν αυξηθεί η αμοιβή της εργασίας η καμπύλη του οριακού κόστους μετατοπίζεται προς τα επάνω και αριστερά. ΟΜΑΔΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1 μέχρι και Α.5 να γράψετε τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την ένδειξη: Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη. Α.1.

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκό Έτος [ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ι]

Ακαδημαϊκό Έτος [ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ι] Ερώτηση: Γιατί το κόστος ευκαιρίας της επιλογής να σπουδάσει κάποιος Νομικά είναι μεγαλύτερο από το κόστος ευκαιρίας να σπουδάσει σε μια σχολή Κομμωτικής; Απάντηση: Το κόστος ευκαιρίας που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Ανάλυση Μεταφορικής Ζήτησης Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Περιεχόμενα Χαρακτηριστικά της Ζήτησης για μετακίνηση Ανάλυση καμπύλης μεταφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης:

ΘΕΜΑ 1ο Σωστό, Λάθος, Ο νόμος της φθίνουσας η μη ανάλογης απόδοσης: ΘΕΜΑ 1ο Για τις προτάσεις από 1 μέχρι και 15 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη

Διαβάστε περισσότερα

H ελαστικότητα και οι εφαρµογές της

H ελαστικότητα και οι εφαρµογές της 5 H ελαστικότητα και οι εφαρµογές της Ελαστικότητα... µας επιτρέπει να αναλύσουµε την προσφορά και ζήτηση µε µεγαλύτερη ακρίβεια. είναι ένα µέτρο του πως οι αγοραστές και πωλητές ανταποκρίνονται στις αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)

Μικροοικονομική. Ενότητα 2: Ζήτηση. Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Μικροοικονομική Ενότητα 2: Ζήτηση Σόρμας Αστέριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση. Νίκος Θεοχαράκης Διάλεξη 5 Ιανουάριος 2014

Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση. Νίκος Θεοχαράκης Διάλεξη 5 Ιανουάριος 2014 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εισαγωγή στην Οικονομική Ανάλυση Νίκος Θεοχαράκης Διάλεξη 5 Ιανουάριος 2014 Ελαστικότητα Ελαστικότητα Γενικά η ελαστικότητα μας δείχνει πως αντιδρά μια εξαρτημένη

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών.

Εξετάσεις Η επιβολή από το κράτος κατώτατης τιμής στα αγροτικά προϊόντα έχει ως σκοπό την προστασία του εισοδήματος των αγροτών. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιβολή από το κράτος ανώτατης τιμής σε ένα προϊόν δημιουργεί συνήθως «μαύρη αγορά». Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Α.3. Το μέσο μεταβλητό κόστος στην αρχή μειώνεται και μετά αυξάνεται.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Α.3. Το μέσο μεταβλητό κόστος στην αρχή μειώνεται και μετά αυξάνεται. ΟΜΑΔΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1 μέχρι και Α.5 να γράψετε τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την ένδειξη:, αν η πρόταση είναι σωστή ή Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη. Α.1. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Ημερομηνία: Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ημερομηνία: Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα κάθε πρότασης και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Άντε πάλι.. Για να δούμε πόσες φορές θα κάνουμε αυτή τη δουλειά Κεφάλαιο 2 Οικονομικά των Επιχειρήσεων Ε.Σ.Σαρτζετάκης 1 Εισαγωγή? Η λειτουργία των αγορών προσδιορίζεται από δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά

Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά Ζήτηση, Προσφορά και Ισορροπία στην Ανταγωνιστική Αγορά - Ορισμός: Η αγορά ενός αγαθού είναι η διαδικασία (θεσμικό πλαίσιο) μέσω της οποίας έρχονται σε επικοινωνία οι αγοραστές και οι πωλητές του συγκεκριμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΑΞΗ / ΤΜΗΜΑ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 Στις παρακάτω προτάσεις από Α.1.1., μέχρι και Α.1.6.,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΝΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Βάλτε σε κύκλο το σωστό γράμμα: 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. 1. Ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς μπορεί να μη μεταβάλλει την ποσότητα ισορροπίας. Σ Λ Α. 2. Έστω δύο αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

8. Η ζήτηση ενός αγαθού µεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση µε τη µεταβολή της τιµής του υποκατάστατου αγαθού.

8. Η ζήτηση ενός αγαθού µεταβάλλεται προς την αντίθετη κατεύθυνση µε τη µεταβολή της τιµής του υποκατάστατου αγαθού. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : Η ΖΗΤΗΣΗ Να σηµειώσετε το σωστό ή το λάθος στο τέλος των προτάσεων: 1. Η επιδίωξη της µέγιστης χρησιµότητας αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της συµπεριφοράς του καταναλωτή στη ζήτηση αγαθών.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 1ο Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης

Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 1ο Οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Χρηματοοικονομική Ανάλυση για Στελέχη» Οικονομικά για Νομικούς Μέρος 1ο Οι δυνάμεις της προσφοράς και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 5 ο : Ο Προσδιορισμός των Τιμών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ασκήσεις 1. Οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς ενός αγαθού είναι: =20-2P και S =5+3P αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 9: Αγοραία ζήτηση Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ατομική και αγοραία συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ (Μικροοικονομική) Mankiw Gregory N., Taylor Mark P. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Σταθερό και μεταβλητό κόστος Το συνολικό κόστος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Προπτυχιακό Πρόγραμμα Ακαδημαϊκό Έτος: 2016-2017 Διδάσκων: Δρ. Γρηγόριος Παινέσης Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων Ι Ελαστικότητες

Διαβάστε περισσότερα

2.10. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας

2.10. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας .. Τιμή και ποσότητα ισορροπίας ίδαμε ότι η βασική επιδίωξη των επιχειρήσεων είναι η επίτευξη του μέγιστου κέρδους με την πώληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων ενός αγαθού στη μεγαλύτερη δυνατή τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. x 300 = = = Άσκηση 3.1

Κεφάλαιο 3. x 300 = = = Άσκηση 3.1 Άσκηση. Κεφάλαιο Έστω χ η πόσοτητα ενός αγαθού που παράγει μια επιχείρηση. Η κάθε μονάδα αυτής της ποσότητας μπορεί να πουλήθει στην τιμή που δίνεται από τη συνάρτηση P = 00. Το συνολικό κόστος για την

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός συγκοινωνιακών έργωνοικονομικά

Σχεδιασμός συγκοινωνιακών έργωνοικονομικά ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Αγρονό ων Το ογράφων Μηχανικών ΕΜΠ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχεδιασμός συγκοινωνιακών έργωνοικονομικά στοιχεία Η ΖΗΤΗΣΗ Κωνσταντίνος Αντωνίου Ανα ληρωτής Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚOΤΗΤΑ ΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡOΣΦ ΣΦOΡΑΣ. Ελαστικότητα... Κεφάλαιο 5

ΕΛΑΣΤΙΚOΤΗΤΑ ΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡOΣΦ ΣΦOΡΑΣ. Ελαστικότητα... Κεφάλαιο 5 ΕΛΑΣΤΙΚOΤΗΤΑ ΤΗΤΑ ΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡOΣΦ ΣΦOΡΑΣ Κεφάλαιο 5 Ελαστικότητα...... µετρά τον βαθµό αντίδρασης των καταναλωτών και των παραγωγών στις αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς...... µας επιτρέπει να αναλύουµε

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις στο μάθημα: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Απαντήσεις στο μάθημα: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Απαντήσεις στο μάθημα: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1. α. Λάθος (δεν αποτελεί παραγωγικό συντελεστή το χρήμα. Μέσω του χρήματος αγοράζονται παραγωγικοί συντελεστές, πχ. αγορά ενός μηχανήματος ή ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Α.Ο.Θ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέματα και Απαντήσεις Επιμέλεια: Ομάδα Οικονομολόγων http://www.othisi.gr 2 Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012

ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. geeconomy@yahoo.com. Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Κ Α Μ Α Ρ Ι Ν Ο Σ Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2012 ΑΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Στο παρόν είναι συγκεντρωµένες όλες σχεδόν οι ερωτήσεις κλειστού τύπου που

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 2o Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

KΕΦΑΛΑΙΟ 2o Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ KΕΦΑΛΑΙΟ 2o Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 13. Ελαστικότητα ζήτησης και συνολική δαπάνη των καταναλωτών 6. Άλλοι προσδιοριστικοί παράγοντες της ζήτησης 7. Μεταβολή στη ζητούμενη ποσότητα και μεταβολή στη ζήτηση 15.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΟΘ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΑΟΘ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ 1 ου ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος ευκαιρίας ή εναλλακτικό κόστος Για μια οικονομία που παράγει δύο αγαθά, Χ και Ψ, το κόστος ευκαιρίας των αγαθών Χ και Ψ δίνεται από τους ακόλουθους τύπους: Χ σε όρους ή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 011 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α ΠΡΩΤΗ Α1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν, γράφοντας στο τετράδιό σας δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί σε κάθε πρόταση τη λέξη

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών

Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών Ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών 1. Έστω ότι μία οικονομία, που βρίσκεται πάνω στην καμπύλη των παραγωγικών της δυνατοτήτων, παράγει σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή 10 τόνους υφάσματος και 00 τόνους τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά).

Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ζήτηση και Προσφορά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Αγορές: Αγορά είναι οτιδήποτε φέρνει σε επικοινωνία αγοραστές και πωλητές. Η αγορά έχει δύο πλευρές: αγοραστές (Ζήτηση) και πωλητές (Προσφορά). Ανταγωνιστικές Αγορές: Είναιοιαγορές,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλευτική Οικονομία

Μεταλλευτική Οικονομία Μεταλλευτική Οικονομία Ενότητα 2: Ζήτηση μεταλλευτικών προϊόντων Δ. Καλιαμπάκος - Δ. Δαμίγος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Το κεφάλαιο εξετάζει την προσφορά των αγαθών, η οποία βασίζεται στη θεωρία παραγωγής και στη συμπεριφορά της επιχείρησης. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Προτεινόμενα Θέματα Γ ΓΕ.Λ. Ιανουάριος 07 Αρχές Οικονομικής Θεωρίας προσανατολισμού Α. α) Λάθος β) Λάθος γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό ΘΕΜΑ Α Α. β Α3. δ ΘΕΜΑ B Β. Σελ. 53 σχολικού βιβλίου: «Τα οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακά Μαθηματικά

Επιχειρησιακά Μαθηματικά Τηλ:10.93.4.450 ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΟ 13 ΤΟΜΟΣ Α Επιχειρησιακά Μαθηματικά () ΑΘΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 01 1 Τηλ:10.93.4.450 Πεδίο Ορισμού Οικονομικών Συναρτήσεων Οι οικονομικές συναρτήσεις (συνάρτηση Ζήτησης, συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Προσφορά των Αγαθών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Προσφορά των Αγαθών ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Προσφορά των Αγαθών Καμπύλη Προσφοράς Υποθέσεις 1. Η επιχείρηση είναι αποδέκτης τιμών (price taker) και όχι διαμορφωτής τιμών (price maker). 2. H επιχείρηση στοχεύει στην μεγιστοποίηση του κέρδους.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013

ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 12 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΟΘ : ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2000 2013 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο (µε 2ο, 3ο και 4ο) ΗΜΕΡΗΣΙΑ 9/2000 ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6/2000 ΕΣΜΕΣ 2000 ΕΣΜΕΣ 1998 28. ίνονται οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Q D1 = P και Q S = P.

Q D1 = P και Q S = P. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Ο ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ Να σηµειώσετε µε Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Τιµή ισορροπίας είναι η τιµή στην οποία η ζητούµενη ποσότητα είναι ίση µε την προσφερόµενη ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΟΘ (16/3/2014)-ΣΕΙΡΑ Α

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΟΘ (16/3/2014)-ΣΕΙΡΑ Α ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΟΘ (16//201)-ΣΕΙΡΑ Α ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α Α1. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό Α2. (β) Α. (γ) ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΜΑ Β Β1.Η μεταβολή στην προσφερόμενη ποσότητα ενός αγαθού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. 1η οµάδα. 2. Έστω ο επόµενος πίνακας παραγωγικών δυνατοτήτων: Χ Υ Κόστος. Κόστος ευκαιρίας Ψ Α /3 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1η οµάδα 1. Έστω επιχείρηση που διαθέτει 5 εργάτες. Κάθε εργάτης µπορεί να παράγει 12 µονάδες από το αγαθό Υ. Επιπλέον γνωρίζουµε ότι η ΚΠ είναι γραµµική µε το συνδυασµό X = 45, Y = 24 να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Διαγώνισμα Προσομοίωσης ΟΜΑΔΑ Α Για τις παρακάτω προτάσεις από Α.1. μέχρι και Α.5. να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό,

Διαβάστε περισσότερα

Αγοραία καμπύλη ζήτησης

Αγοραία καμπύλη ζήτησης Αγοραία καμπύλη ζήτησης Αγοραία καμπύλη ζήτησης: είναι το οριζόντιο άθροισμα των ατομικών καμπυλών ζήτησης. Μικροοικονομική Θεωρία Ι / Διάλεξη 9 / Φ. Κουραντή 1 Παράδειγμα 1: Αγοραία καμπύλη ζήτησης Determnng

Διαβάστε περισσότερα

Η αρχική γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: Η νέα γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: wt + V w

Η αρχική γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: Η νέα γραμμή του εισοδηματικού περιορισμού είναι: wt + V w Επιπτώσεις μιας Μεταβολής του Εισοδήματος (V) που δεν προέρχεται από Εργασία - Κανονικά και Κατώτερα Αγαθά (i) Αν η ζήτηση ενός αγαθού αυξάνεται καθώς αυξάνεται το εισόδημα του ατόμου, τότε το αγαθό ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Καμπύλη Προσφοράς. (α) Καμπύλη Προσφοράς. Σκοπός Επιχειρήσεων Μεγιστοποίηση Κέρδους

Καμπύλη Προσφοράς. (α) Καμπύλη Προσφοράς. Σκοπός Επιχειρήσεων Μεγιστοποίηση Κέρδους ΕΙΣΩΗ Καταναλωτής Παραγωγός-Επιχείρηση Χρησιμότητα Παραγωγή-Κόστος Σημεία ΠΙΝΚΣ ΠΡΟΣΦΟΡΣ Οριακό Κόστος (MC) Τιμή () Παραγόμενο Προϊόν (Q) Προσφερόμενη Ποσότητα () MC11 1 MC22 Q22 MC33 Q33 Καμπύλη Προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες

Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Ημερομηνία: Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΟΜΑΔΑ Α Να σημειώσετε την ένδειξη «Σωστό» ή «Λάθος» στις παρακάτω προτάσεις από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στον προσδιορισμό των τιμών οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς (και οι αντίστοιχες καμπύλες) εκφράζουν τις δυνάμεις της

Διαβάστε περισσότερα

OPMH. κοντά στο μαθητή!

OPMH. κοντά στο μαθητή! ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Μονάδες ΟΜΑ Α Α Στις προτάσεις από Α µέχρι και Α, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της καθεµιάς και

Διαβάστε περισσότερα