ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS"

Transcript

1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

2 Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ

3 1Σεναριο μαθηματοσ Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, τόσο όσον αφορά τους κανόνες που παρουσιάζονται, όσο και τον τρόπο παρουσίασης. Οι ομάδες με βάση την ηλικία των παιδιών που έχουν ληφθεί υπόψη για τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού περιεχομένου είναι τρείς: Μαθητές 1ης, 2ας και 3η Δημοτικού («Ομάδα ετών») Μαθητές 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού («Ομάδα ετών») Μαθητές Γυμνασίου («Ομάδα ») Το αντικείμενο της εκπαίδευσης των μαθητών της «Ομάδας 6-7-8» είναι κυρίως η κολύμβηση, η παραμονή στην παραλία και η φροντίδα του περιβάλλοντος. Της «Ομάδας » η κολύμβηση, τα θαλάσσια σπορ και η φροντίδα του περιβάλλοντος και της «Ομάδας » περισσότερο για θαλάσσια σπορ, και λιγότερο για κολύμβηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Όλο το υλικό της παρουσίασης έχει υπολογιστεί ώστε να διαρκεί μία διδακτική ώρα. «Ομάδα ετών» 1. Χαιρετισμός & Προβολή 1ου βίντεο - Χταπόδιος Σέιφ 2. Προβολή ηχητικού παραμυθιού & Συζήτηση για τις εμπειρίες των μαθητών 3. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στην θάλασσα 4. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στην θάλασσα (quiz) 5. Τραγούδι 6. Προβολή Inspirational video (επιλογή 1 από 5) 7. Διανομή αναμνηστικών και ενημερωτικού φυλλαδίου «Ομάδα ετών» 1. Χαιρετισμός & Προβολή 1ου βίντεο Χταπόδιος Σέιφ 2. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στην θάλασσα 3. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στην θάλασσα (quiz) 4. Προβολή Inspirational video (επιλογή 1ο ιστιοσανίδα) 5. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ 6. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ (quiz) 7. Προβολή Inspirational video (επιλογή 5ο θαλάσσιο σκι) 8. Video για το Safe Water Sports app 9. Διανομή αναμνηστικών και ενημερωτικού φυλλαδίου «Ομάδα » 1. Χαιρετισμός & Προβολή 1ου βίντεο Χταπόδιος Σέιφ 2. Προβολή Inspirational video (επιλογή 1ο ιστιοσανίδα) 3. Προβολή εικονογραφημένων κανόνων για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ και την θάλασσα 4. Βρείτε τα λάθη για την ασφάλεια στα θαλάσσια σπορ (quiz) 5. Προβολή Inspirational video (επιλογή 5ο θαλάσσιο σκι) 6. Real story (ανάμεσα σε κανόνες) 7. Video για το app 8. Διανομή αναμνηστικών και ενημερωτικού φυλλαδίου 2Eκπόνηση κανόνων Το Safe Water Sports έχει συγκροτήσει μια επιστημονική ομάδα για τον σχεδιασμό και την επεξεργασία του εκπαιδευτικού υλικού που θα παρουσιάζεται στα σχολεία. Η ομάδα αποτελείται από τους: Λουκάς Ζάχος (εκπαιδευτικός), Φαίη Καφετζοπούλου (εκπαιδευτικός), Πηνελόπη Μπόζνου (εκπαιδευτικός), Χρυσόστομος Λευτεράτος (εκπαιδευτικός), Δέσποινα Σουγιούλ (μουσικός) Μάγια Αλιβιζάτου (ψυχολόγος) Χαρά Μαραντίδου (εικαστικός, αρχιτέκτων και designer). Η συγκεκριμένα ομάδα εκπόνησε όλους τους κανόνες για την ασφάλεια στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ συνδυάζοντας την γνώση του Λιμενικού με τις αρχές της παιδαγωγικής.

4 3 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ Mπαίνω στη θάλασσα μόνο αν έχουν περάσει 2-3 ώρες από το φαγητό. Στην παραλία προστατεύομαι από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό και καπέλο. Μπαίνω στη θάλασσα μόνο αν αισθάνομαι καλά. Αν έχω ρίγη ή ζαλάδα δεν μπαίνω. Στην παραλία σέβομαι το περιβάλλον και δεν πετάω σκουπίδια. Όταν κολυμπάω και δεν ξέρω καλά κολύμβηση φοράω τουβλάκια, μπρατσάκια ή κουλούρα.

5 Όταν κολυμπάω δεν σπρώχνω και δεν βυθίζω τους άλλους στη θάλασσα. Όταν κολυμπάω έχω πάντα παρέα και δεν απομακρύνομαι από την ακτή. Αλήθεια έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική; Όταν κολυμπάω μένω μέσα στον χώρο που ορίζεται από τις σημαδούρες, αλλιώς μπορεί, αν δε με έχουν δει, να με χτυπήσουν βάρκες ή ταχύπλοα. Δεν κολυμπάω όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα. Δεν κολυμπάω μόνος μου τη νύχτα.

6 Δεν κολυμπάω προς τα βαθιά προσπαθώντας να κυνηγήσω τα παιχνίδια (μπάλα, στρώμα θαλάσσης κ.ά.) που τα έχει παρασύρει ο αέρας. Δεν κάνω βουτιές αν δεν γνωρίζω το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού και αν στην περιοχή υπάρχουν βράχια και πέτρες. Μαθαίνω να φοράω σωσίβιο όταν κάνω οποιαδήποτε θαλάσσια δραστηριότητα Νοιώθεις ότι κινδυνεύεις; Μην πανικοβάλλεσαι. Nοιώθεις ότι κινδυνεύεις; Κάλεσε βοήθεια.

7 Νοιώθεις ότι κινδυνεύεις; Προσπάθησε να μείνεις στην επιφάνεια και να βγεις από το νερό. Αν έπαθες κράμπα, χαλάρωσε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή. Σε μερικές παραλίες υπάρχει ναυαγοσώστης, ο οποίος βρίσκεται στην παραλία για να μας προστατεύει και να μας προφυλάσσει από κινδύνους. Κινδυνεύουν άλλοι; Ενημερώνω γρήγορα το ναυαγοσώστη, όπου υπάρχει, για οτιδήποτε βλέπω ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του συνανθρώπου μας. Αν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης απευθύνσου στους δικούς σου ανθρώπους για να προστρέξουν αυτοί για βοήθεια. Τα καθήκοντα του ναυαγοσώστη Βρίσκεται πάντα στη θέση του (πόστο) και παρακολουθεί τους λουόμενους. Φοράει την ανάλογη ενδυμασία (στολή). Μπορεί να περιπολεί με σωστική λέμβο. Είναι σε ετοιμότητα για άμεση παροχή βοήθειας 4 ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤA ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ Κάνω θαλάσσια σπορ μόνο αν... α. έχω την επιτρεπτή από τον νόμο ηλικία β. γνωρίζω καλά κολύμβηση γ. αισθάνομαι καλά δ. έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ώρες από το φαγητό.

8 Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ θυμάμαι ότι απαιτείται η ύπαρξη δεύτερου ατόμου πάνω στο σκάφος ως παρατηρητή, σε οποιοδήποτε θαλάσσιο σπορ που έλκεται από ταχύπλοο (θαλάσσιο σκι, tubes κ.ά.) Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ βεβαιώνομαι ότι έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ δεν κάνω επίδειξη ή επικίνδυνους ελιγμούς για να εντυπωσιάσω τους φίλους μου, είμαι προσεκτικός και δεν υπερεκτιμώ τις ικανότητές μου. Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ ενημερώνομαι και τηρώ τις οδηγίες του εκπαιδευτή ή του υπεύθυνου της επιχείρησης.

9 Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ, επιστρέφω αμέσως εάν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν. Όταν απευθύνομαι σε επιχείρηση για να κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ θυμάμαι πως η ενοικίαση θαλάσσιων μέσων αναψυχής απαγορεύεται πριν την ανατολή ή μετά τη δύση του ήλιου. Για να μην τραυματίσω τους λουόμενους, όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ χρησιμοποιώ πάντα το διάδρομο με τις πλωτές σημαδούρες για την είσοδο και έξοδο προς και από την παραλία.

10 Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ, φροντίζω να διατηρώ οπτική επαφή με το πόστο της επιχείρησης ή με την ακτή, για να μπορώ να δω αν κάποιος μου κάνει σινιάλο ή και για να με δουν σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια. Για να είμαι ασφαλής όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ λαμβάνω όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (σωσίβιο, κράνος κ.ά.), ελέγχω αν ο εξοπλισμός μου είναι σε καλή κατάσταση. Για να μην τραυματίσω τους λουόμενους, όταν κάνω κάποιο θαλάσσιο σπορ, διατηρώ τις αποστάσεις ασφαλείας από τους λουόμενους. Οδηγώ θαλάσσιο μοτοποδήλατο μόνο αν έχω άδεια ταχυπλόου από το Λιμενικό Σώμα.

11 5 «ΓΙΝΕ inspirational videos Μια σειρά εκπαιδευτικών video έμπνευσης στα οποία πρωταγωνιστούν κορυφαίοι Έλληνες Ολυμπιονίκες και αθλητές του υγρού στίβου μέσα από τα οποία παρουσιάζουν την δική τους οπτική για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. Ο Νίκος Κακλαμανάκης διηγείται την προετοιμασία στην οποία υποβάλλει τον εαυτό του, την αποφασιστικότητα με την οποία συνοδεύει κάθε βήμα του για να είναι ασφαλής μέσα στο νερό, και την ατέρμονη έμπνευση που αντλεί από το γαλάζιο και το λευκό του Αιγαίου, από την Ελλάδα μας. Ο Χρήστος Αφρουδάκης, αφηγείται τη μοναξιά που νιώθει όταν αθλείται στο νερό και τον μόνο κανόνα που ακολουθεί, αυτόν της απόλυτης ετοιμότητας. Η Αγγελική Καραπατάκη, αναλύει την δύναμη που ασκεί πάνω της η αδρεναλίνη και πώς αυτή συνδυάζεται μόνο με τα σπορ που γίνονται με ασφάλεια. Η Σοφία Παπαδοπούλου, υπογραμμίζει τη σημασία της εσωτερικής προετοιμασίας και της τήρησης των κανόνων ασφαλείας για να είναι ασφαλής όταν αθλείσαι στο νερό. Ο Νικόλας Πλυτάς, εξηγεί πως η κατάλληλη προετοιμασία οδηγεί στην άθληση χωρίς σφάλματα, και γιατί η ασφάλεια είναι για τον ίδιο, η βασική προτεραιότητά του. ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» «Τη θάλασσα αν τη φοβάσαι σε διώχνει, αν τη σέβεσαι σ αγκαλιάζει. Ακου, προσαρμόσου, προετοιμάσου» Νίκος Κακλαμανάκης Χρυσός Ολυμπιονίκης, Windsurfing «ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» «Δεν είμαι ανίκητη ούτε άτρωτη. Είμαι μία κουκίδα μέσα στο απέραντο σύμπαν. Το ίδιο είσαι κι εσύ.» Αγγελική Καραπατάκη Αργυρή Ολυμπιονίκης Υδατοσφαίρισης

12 «ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ» «Τίποτα δεν γίνεται χωρίς ρίσκο, πόσο μάλλον μέσα στο νερό. Με τους κανόνες ασφαλείας όμως μπορείς κι εσύ, όπως ακριβώς κι εγώ.» Σοφία Παπαδοπούλου Χάλκινη Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας «ANOIΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ» «Το να βουτάς σε άγνωστα νερά είναι σαν να οδηγείς με μάτια κλειστά.» Σπύρος Γιαννιώτης Χάλκινος Ολυμπιονίκης κολύμβησης στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας «ΜΗΝ ΞΕΠΕΡΝΑΣ ΤΙΣ ΑΝΤΟΧΕΣ ΣΟΥ» «Η υδατοσφαίρηση σου δίνει δύναμη, σε κάνει άτρωτο, αλλά ακόμα κι εγώ είμαι μικρός απέναντί στο παντοδύναμο νερό.» Χρήστος Αφρουδάκης Ολυμπιονίκης Αρχηγός Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης

13 6 real story Μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ, μια πραγματική ιστορία με πρωταγωνιστή ένα παιδί, που διηγείται την δική του εμπειρία στο windsurfing. Στην παρουσίαση του εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες ασφάλειας στα θαλάσσια σπορ μέσα από τα δικά του βιώματα. «ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ» «Σε έναν κόσμο γεμάτο από ΜΗΝ, εγώ δεν σκέφτομαι τι δεν πρέπει να κάνω, όσο προετοιμάζομαι σκέφτομαι μόνο τι πρέπει να κάνω.» Νικόλας Πλυτάς Πρωταθλητής θαλασσίου σκι «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» «Όμως η κάθε ελευθερία ξεκινάει από τον σεβασμό και την υπευθυνότητα» Σ. Μαλκογεώργου, Ευ. Παπάζογλου, Αθ. Τσολά, Ευ. Πλατανιώτη Εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης

14 7Παιδικό παραμύθι Μια σύντομη εικονογραφημένη ιστορία του συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, σε αφήγηση από παιδιά, στην οποία ο ήρωας Χταπόδιος Σέιφ παρουσιάζει τον εαυτό του και μια από τις περιπέτειές του για την ασφάλεια όλων μας στην θάλασσα και τα θαλάσσια σπορ. 8introduction video Η εισαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται μέσω της προβολής ενός video στο οποίο παρουσιάζεται ο παιδικός ήρωας, ο «Χταπόδιος Σέιφ», που θα συντροφεύσει τους μαθητές σε όλη την διάρκεια της παρουσίασης. Το video αυτό, διάρκειας περίπου 2.5, αποτελεί έναν συνδυασμό πραγματικού γυρίσματος μέσα σε σχολική τάξη, με πρωταγωνιστές μαθητές και την προσθήκη 3D animation character (Χταπόδιος Σέιφ).

15 9 10 hxoγραφηση video Την φωνή του παιδικού ήρωα (Χταπόδιος Σέιφ) «δανείζει» ο γνωστός ηθοποιός Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Για τις ανάγκες του video έγινε λοιπόν η ηχογράφηση σε studio, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε καταγραφή με ειδικό εξοπλισμό των μορφασμών του ηθοποιού ώστε αυτοί να αποτυπωθούν στο πρόσωπο του 3D animation character. Ενημερωτικό φυλλάδιο Η ενημέρωση των παιδιών συνοδεύεται και μ ένα ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλαμβάνει όλα τα βασικά θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλειά τους στην παραλία, τη θάλασσα και τα σπορ. Τα φυλλάδια αφορούν όμως και τους γονείς καθώς περιλαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες και για εκείνους. 11 Τραγούδια Δημιουργήσαμε παιδικά τραγούδια σε μουσική της Δέσποινα Σουγιούλ και στίχους του Βαγγέλη Ηλιόπουλου για την ψυχαγωγία των μικρών παιδιών με θέμα τη θάλασσα και την ασφάλεια.

16 12 Εκπαιδευτική βαλίτσα Το διαδραστικό παιχνίδι, ειδικά για τις μικρές ηλικίες, είναι το πιο αποδοτικό μέσο για την εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό δημιοργήσαμε μια «εκπαιδευτική βαλίτσα» που περιλαμβάνει παιχνίδια με Playmobil (αναπαράσταση παραλίας και θαλάσσιων δραστηριοτήτων), κάρτες δραστηριοτήτων, color books, story cubes (κύβοι με εικόνες για να κεντρίζουν τη φαντασία των παιδιών) και πολλά άλλα, με σκοπό την πληροφόρηση εκπαίδευση των παιδιών μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση.

17 13 To Safe Water Sports δημιούργησε την online διαδικτυακή πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Safe Water Sports Academy για παιδιά και νέους ηλικίας από 6 έως 16 ετών. Το εκπαιδευτικό υλικό που προσφέρεται μέσω του Safe Water Sports Academy χρησιμοποιείται επίσης από το Λιμενικό Σώμα του Υπουργείου Ναυτιλίας, για την εκπαίδευση των παιδιών μέσα στις σχολικές τάξεις στα δημόσια σχολεία όλης της χώρας, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας με την ονομασία «ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ». Προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στο εκπαιδευτικό αυτό υλικό μέσω του Safe Water Sports Academy χρειάζεστε μόνο έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο Internet. Το σύστημα είναι ήδη δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει το κατάλληλο εκπαιδευτικό περιεχόμεο ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα αυτών που συμμετέχουν. Παράλληλα όμως δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτές να επέμβουν στην δομή του εκπαιδευτικού σεναρίου και να δημιουργήσουν ένα νέο, προσαρμοσμένο στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Safe Water Sports Academy (e-learning) Για τις μικρές ηλικίες, ο πρωταγωνιστής του προγράμματος είναι ο παιδικός ήρωας «Χταπόδιος Σέιφ» και μικρά παιδιά που μέσα από τις δικές τους διηγήσεις και εμπειρίες, καταφέρνουν να αποτυπώσουν τους κανόνες ασφαλείας στους συνομήλικους τους. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι δίγλωσσο (Ελληνικά - Αγγλικά) και απαρτίζεται κυρίως από: 3D animation character video με τον παιδικό ήρωα «Χταπόδιο Σέιφ», Video παραμύθι με animation graphics, κανόνες ασφαλείας εικονογραφημένους με ήρωες cartoons και εκφώνηση από εισηγητή, Quiz ερωτήσεων με εικονογράφηση (βρες το λάθος), το παιδικό τραγούδι «Το νερό είναι χαρά» σε μορφή video, inspirational videos με πρωταγωνιστές τους πρεσβευτές του Safe Water Sports (Ολυμπιονίκες & Πρωταθλητές θαλάσσιων αθλημάτων και υγρού στίβου) οι οποίοι παρουσιάζουν το δικό τους μήνυμα για την ασφάλεια στο νερό, Real Stories video- Ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας, μέσω των οποίων παιδιά διηγούνται περιπέτειες τους στην θάλασσα και τα λάθη ή τις παραλείψεις που τους έβαλαν σε κίνδυνο, αλλά με αίσιο φυσικά τέλος Επιτραπέζιο παιχνίδι Μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού, η γνώση αποκτάται με έναν πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο. Το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι «Η πυξίδα του Χταπόδιου Σέιφ» συνδυάζει την διασκέδαση με την μάθηση στοχεύοντας στην ενημέρωση - εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια στη θαλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

18 15 Κώδικας Θαλάσσια Συμπεριφοράς Δημιουργήσαμε τον «Κώδικα Θαλάσσιας Συμπεριφοράς», σε συνεργασία με σπουδαστές της σχολής ΑΚΤΟ, κάτι σαν τον γνωστό Κ.Ο.Κ. (για την οδική κυκλοφορία) με στόχο, οι βασικοί κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα και στις θαλάσσιες δραστηριότητες, να εικονογραφηθούν και να είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι με μια και μόνο ματιά. Ο «Κώδικας Θαλάσσιας Συμπεριφοράς», περιλαμβάνεται μέσα στο app του Safe- WaterSports και αποτελεί επίσης μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος που ο Οργανισμός υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και το Λιμενικό Σώμα στα σχολεία όλης της χώρας καθώς και σε πλήθος άλλων εφαρμογών. Με την δράση αυτή στοχεύουμε στο να διαμορφώσουμε μια σειρά εικονογραμμάτων για την παρουσίαση των βασικών κανόνων ασφάλειας που έχουν να κάνουν με τη κολύμβηση, την παραμονή στην παραλία και τα θαλάσσια σπορ, και μέσω του αυτού κώδικα να διαμορφώσουμε μια νέα κουλτούρα σε παιδιά και μεγάλους.

19 ενημερωτικο & ψυχαγωγικο 16κεντρο στισ παραλιεσ Το πρότυπο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό κέντρο αυτό έχει σαν στόχο την εκπαίδευση των παιδιών όλων των ηλικιών, μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία, για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλειά τους στη παραλία, τη θάλασσα, τα σπορ και τις δραστηριότητες που γίνονται σε αυτή. Το ψυχαγωγικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, εθελοντές του Safe Water Sports και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως: χρήση του Safe Water Sports app σε tablets ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν παίζοντας για τους κανόνες ασφάλειας, ζωγραφικής με τον παιδικό μας ήρωα «Χταπόδιο Σέιφ», δημιουργία βραχιολιών και άλλων κατασκευών με το logo μας, παιχνίδια στόχου, ισορροπίας, ταχύτητας, επιτραπέζια, memory cards, storycubes, Playmobil, «μουσικές μαξιλάρες» και πολλά άλλα. Το κέντρο στελεχώνεται με εθελοντές εκπαιδευτικούς και αθλητές θαλασσίων σπορ. Το πρώτο κέντρο λειτούργησε το 2017 στην παραλία Καλό Λιβάδι Μυκόνου. Η δράση υποστηρίζεται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

20

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS 1Σεναριο μαθηματοσ Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών, τόσο όσον αφορά τους κανόνες που παρουσιάζονται,

Διαβάστε περισσότερα

KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ KANONEΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Στην παραλία 1... προστατεύομαι από τον ήλιο με γυαλιά ηλίου, αντιηλιακό και καπέλο. Στην παραλία 2... σέβομαι το περιβάλλον και δεν πετάω σκουπίδια. Mπαίνω στη θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SAFE WATER SPORTS Η ΑΣΦΆΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΆΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΡ www.safewatersports.gr 1ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports

Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Εκπαιδευτική βαλίτσα Safe Water Sports Για την ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Εκπαιδευτικη βαλίτσα Οι βαλίτσες της SAFEWATERSPORTS ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ eκπαιδευτικο υλικο ΕκπαιδευτικΕΣ βαλίτσεσ Οι βαλίτσες της SAFEWATERSPORTS ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο με βασικό σκοπό τη δημιουργία μιας συνειδητοποιημένης και ασφαλούς σχέσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο

Διαβάστε περισσότερα

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ

Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Η ασφάλεια στη θάλασσα και τα σπορ Το Safe Water Sports είναι ένα μη-κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2015 με βασικούς στόχους: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών (Ελλήνων όσο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ διαλεξεισ σε σχολεια Το πρόγραμμα διαλέξεων του Safe Water Sports έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας από το 2016 για την εισαγωγή του σε όλες τις τάξεις της

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης

Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Πρόγραμμα ενημέρωσης και εσαισθητοποίησης «ΤΜΒΙΩΝΩ ΜΕ ΣΑ ΖΩΑ ΓΤΡΩ ΜΟΤ» στα στολεία των νησιών τοσ Αιγαίοσ και της Κρήτης Απολογισμός 2012 Πρόγραμμα υμβιώνω με τα Ζώα γύρω μου Υιλοζωικός ύλλογος Φανίων

Διαβάστε περισσότερα

Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ) «Σώστε τον Ωκεανό, σώστε τη Ζωή σας. Ανακύκλωση τώρα!»

Διαβάστε περισσότερα

Arts and Sports Camp. Summer Camp. Έλα κι εσύ στην καλύτερη παρέα του καλοκαιριού! Από 18/6 έως 13/7 για παιδιά 4-12 ετών

Arts and Sports Camp. Summer Camp. Έλα κι εσύ στην καλύτερη παρέα του καλοκαιριού! Από 18/6 έως 13/7 για παιδιά 4-12 ετών Summer Camp www.summercamp.gr Έλα κι εσύ στην καλύτερη παρέα του καλοκαιριού! Από 18/6 έως 13/7 για παιδιά 4-12 ετών Μια ακόµη σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Τα Εκπαιδευτήρια Γεωργίου Ζώη και φέτος

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός»

1 ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός» 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ «ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός» Τίτλος προγράμματος: Φόρα το cyber σωσίβιό σου Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν: Βρέττα

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.1.4 Λέξη, ήχοι και εικόνες Ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα αποδοχής της αναπηρίας και της διαφορετικότητας καθώς και ανάπτυξης ενταξιακής κουλτούρας μέσα από τα παραμύθια. Παπαμιχαλοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Το Safe Water Sports δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ»

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» 68 ο Γυμνάσιο Αθηνών ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ» Τμήμα: Β1 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΛΕΥΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: «ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΑΡΧΗΓΟΙ, ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΟΔΗΓΟΙ» Συντονίστρια ομάδος: Ζέρβα Βασιλεία Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα SAFE WATER SPORTS Το Safe Water Sports δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγράμματος

Παρουσίαση προγράμματος Παρουσίαση προγράμματος Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Πιλοτικό πρόγραμμα Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Εκπαιδεύτριες:

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε»

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Ειδικό Νηπιαγωγείο & Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Πάτρας Συνολικός χρόνος: 4 μήνες Ηλικιακή Ομάδα: Διευθυντής σχολείου: 5-18 ετών Αγγελική Νικολοπούλου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου

Θάλασσες της Ναυπάκτου. Εργασία Β Τετραμήνου Θάλασσες της Ναυπάκτου Εργασία Β Τετραμήνου Το project αυτό δημιουργήθηκε από μαθητές της Α τάξης του 2 ου Γενικού Λυκείου Ναυπάκτου και έχει στόχο να προβάλλει hobby, αθλήματα καθώς και δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:<<ΜΕ ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΞΕΚΙΝΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ>>. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ Τ4Ε 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:. ΟΝ/ΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ:ΜΑΓΓΑΝΙΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΟΝ/ΜΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗ: ΠΡΙΜΙΚΙΡΗ ΑΘΗΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙΟΥ ΤΑΞΗ : Δ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11

Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος :11 Ο Νίκος Πιλάβιος μιλάει στην Μαίρη Γκαζιάνη για τον «Παραμυθά» των βιβλίων του Πέμπτη, 07 Ιούνιος 2018-11:11 Από την Μαίρη Γκαζιάνη Είναι αδύνατον να μην γνωρίζει κάποιος τον «παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο είτε

Διαβάστε περισσότερα

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Εργασίες και Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για τις Παγκόσμιες Ημέρες Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και Ωκεανών (8 Ιουνίου) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση www.e-istories.gr Εργαλεία για την ανάγνωση και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Βασικές αρχές Οι εφαρμογές δεν υποκαθιστούν την ανάγνωση. Στοχεύουν στο να παροτρύνουν τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 1 ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΟΥ.

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων»

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων. Θεματική ενότητα: «Επίλυση συγκρούσεων» Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Συνδέσου με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Όταν στο διαδίκτυο μπαίνεις, πρέπει πάντα να προσέχεις. Στους hackers μη δίνεις σημασία, για να έχεις προστασία.

Συνδέσου με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Όταν στο διαδίκτυο μπαίνεις, πρέπει πάντα να προσέχεις. Στους hackers μη δίνεις σημασία, για να έχεις προστασία. Συνδέσου με ασφάλεια στο διαδίκτυο Όταν στο διαδίκτυο μπαίνεις, πρέπει πάντα να προσέχεις. Στους hackers μη δίνεις σημασία, για να έχεις προστασία. Εδώ σας θέλω προσεχτικούς, για να φυλάγεστε απ τους ιούς.

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων

Δραστηριότητα «ΜΥΘΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ» Γενικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή των δραστηριοτήτων Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας (ΕΣΟΣΕ) Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας (ΚΕΕΣΧΟΨΥ) Πανεπιστήμιο Αθηνών «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.: Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.) ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» Πολιτική Οδικής Ασφάλειας και Εκπαίδευση Ιωάννης Αλεξάκης Προϊστάμενος Τμήματος Οδικής Ασφάλειας & Κανόνων

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ: ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΓΗΣ ΤΥ ΘΕΜΑΤΣ: - Η θάλασσα πάντα ελκύει τα παιδιά και κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα και τον πλούτο της γνωρίζουμε καλύτερα το περιβάλλον. Η βιωματική,

Διαβάστε περισσότερα

8o Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών

8o Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών 8o Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών 2016-2017 Εκπαιδευτικοί: Παντακίδης Σπύρος ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ : ΤΜΗΜΑ Δ1 Ρόμπη Βασιλική ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ: 1.ΑΓΓΙΑΝΙΔΗΣΚΥΡΙΛΛΟΣ 2.ΝΤΙΛΟΥΔΗΣ ΧΑΡΗΣ 3.ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ 4.ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260

TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. Τηλ. 210 48 11 260 TECHNO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ A.E. 25 ης Μαρτίου 12-177 78 Ταύρος Τηλ. 210 48 11 260 Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και η αναπαραγωγή του παρόντος βιβλίου με οποιοδήποτε τρόπο ή μορφή, τμηματικά ή περιληπτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια

Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο με ασφάλεια Συνάντηση με τους γονείς του 2ου Δημοτικού Κω 2010-11 Σταύρος Σαχτούρης, Πληροφορικός Ο ψηφιακός κόσμος Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, GPS,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα

<<Μεγαλώνω και αλλάζω>> Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα Υπεύθυνοι Προγράμματος:Ηλιάδης Πέτρος Ράκας Άλκιβιάδης Σαρίδου Κωνσταντίνα ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Βασικός σκοπός του προγράμματος ήταν: Α. να διαμορφώσει στους μαθητές ορθές στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο

Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο Εισαγωγή στο Κουκλοθέατρο Ενότητα 4: Εφαρμογές στην Εκπαίδευση - Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση Αντιγόνη Παρούση Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία KOYKΛΟΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Παρούση Αντιγόνη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΜΑΝΕΣΗ"

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΜΑΝΕΣΗ" Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 141 22 Ηράκλειο-Αττικής τηλ. 2102813520-2102816222 Fax 2102830780 Internet http://www.manesis.gr & manesisnews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας

6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας 6 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας Ενέργειες της Αττικής Οδού για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας Βασίλης Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. Άννα Πετρίδου

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης

Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης Διαβάσαμε: Στα κύματα της Έλλης Γράφει: Μυρτώ Αθανασοπούλου Ο Καπτανίκ, ο ήρωας του νέου βιβλίου του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και της εικονογράφου Ίριδας Σαμαρτζή με τον τίτλο «Στα κύματα της Έλλης»,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μελετά μόνο του και να έχει αποτέλεσμα;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μελετά μόνο του και να έχει αποτέλεσμα; Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μάθει να μελετά μόνο του και να έχει αποτέλεσμα; Είτε πρόκειται για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είτε όχι, η οργάνωση δεν είναι ό,τι πιο εύκολο γενικά για τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων

8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων 8o Γενικό Λύκειο Πάτρας ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α` ΛΥΚΕΙΟΥ Τα κοινωνικά δίκτυα στη καθημερινότητα των έφηβων Τάξη: Α Τμήμα: Α1 Ομάδα - Βασίλης Κατσιδήμας - Νίκος Βγενόπουλος - Σωκράτης Ηλιόπουλος - Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ)

ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΤΖΕΪΚ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» ΤΟΥ ΓΙΟ ΣΟΜΕΪ (ΕΚΔ. ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ) ΔΙΑΣΚΕΥΗ/ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Δρ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΑΚΑ 2015/16 * ΡΟΛΟΙ: ΠΟΥΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας.

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας. H AΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ MARANELLO KART ιδρύθηκε με σκοπό να διαπαιδαγωγήσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά βοηθώντας τους να διαμορφώσουν οδηγικό χαρακτήρα από μικρή ηλικία έτσι ώστε όταν ενηλικιωθούν και

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21/10/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΧΡΥΣΟΥΔΑΚΗΣ Γ. / ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Δ. ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Το διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος www.espa.gr Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: Αποτύπωση Πρόληψη και Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. www.ygeia-pronoia.gr Tμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Απ' την Τραμπάλα στο Μοχλό, την Απλούστερη Μηχανή!

Απ' την Τραμπάλα στο Μοχλό, την Απλούστερη Μηχανή! Απ' την Τραμπάλα στο Μοχλό, την Απλούστερη Μηχανή! Συγγραφέας Φωτογλίδης Χρήστος, Φυσικός (Α.Π.Θ.), MEd Τίτλος διδακτικού σεναρίου Ισορροπία τραμπάλας - Παιχνίδι και Μάθηση Περιοχή γνωστικού αντικειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις

Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις Διεθνής Σύμβαση του Ο.Η.Ε για τα δικαιώματα του παιδιού Άρθρο 12 Ελευθερία Γνώμης «Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Οι μεγάλοι πρέπει να ακούν και να παίρνουν σοβαρά υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό

101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό www.comeniuswatertour.eu 101 water riddles 101 γρίφοι για το νερό PRIMARY SCHOOL OF KALLIMASIA-CHIOS Tel.+030 22710 51207 Fax +30 22710 51207 GREECE 1) Βρες, οριζόντια και κάθετα,7 λέξεις σχετικές με το

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προγράμματος WeC.A.R.E. Σχολική Χρονιά Τμήμα Α1 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Χατζηστεφάνου Ελένη

Παρουσίαση προγράμματος WeC.A.R.E. Σχολική Χρονιά Τμήμα Α1 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Χατζηστεφάνου Ελένη Παρουσίαση προγράμματος WeC.A.R.E. Σχολική Χρονιά 2015-16 Τμήμα Α1 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Χατζηστεφάνου Ελένη Το σχολείο μας υλοποίησε κατά τη σχολική χρονιά 2015-16 για πρώτη φορά το διεθνές Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας στην Προσχολική Εκπαίδευση

Διδακτική της Λογοτεχνίας στην Προσχολική Εκπαίδευση Διδακτική της Λογοτεχνίας στην Προσχολική Εκπαίδευση Αγγελική Γιαννικοπούλου Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) Διδακτική Πρακτική Εργασία: Με αφορμή ένα βιβλίο σχεδιάστηκε μια

Διαβάστε περισσότερα

Ο κήπος των συναισθημάτων

Ο κήπος των συναισθημάτων Ο κήπος των συναισθημάτων Βέλτιστο Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΗΛΙΑΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΑΜΠΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2017 2018 ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 1 Εγώ, ο/η... μαθητής/μαθήτρια της τάξης..., υπόσχομαι να τηρώ τους κανόνες καλής συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου

Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Το προφίλ των κινητικών δραστηριοτήτων των μαθητών του σχολείου Πλέον είναι πολύ συχνό φαινόμενο να συναντάμε συχνά στη καθημερινότητα μας μηνύματα σχετικά με τα οφέλη της συστηματικής άσκησης στην υγεία

Διαβάστε περισσότερα

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας

Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Άντον Τσέχωφ, Ο Βάνκας Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 194) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το σχολικό έτος μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» XANIA ΠΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ; Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ~Μουσείο~ Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 2000, το Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.)

Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Κατασκήνωση Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας CC BY-NC-SA 4.0 Τι μου αρέσει να κάνω στο Διαδίκτυο; Δυνατότητες Διαδικτύου Πληροφόρηση Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 2015 ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΛΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ όψη του το πλαίσιο Γενικού Κώδικα Συμπεριφοράς του Υ.Π.Π., διαμόρφωσε

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου

Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Το παιδί μου κι εγώ: Πώς να κερδίσω το «παιχνίδι» του σχολείου Προσαρμογή κειμένου ενημερωτικό φυλλάδιο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα»: Γιώργος Ραφαηλίδης υπεύθυνος στο ΓραΣΕΠ Αιγινίου 1 Σύγχρονη µορφή

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων

Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων Λειτουργία και Δραστηριότητες Κατασκηνώσεων: Μελέτη περίπτωσης/παράδειγμα Νικόλαος Θεοδωράκης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Το Safe Water Sports δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ

Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ Εισηγητές: Λιάπη Αγγελική Μωυσής Δαυίδ Φρανσές Έστερ ΟΡΙΣΜΟΣ «Ένας μαθητής εκφοβίζεται ή θυματοποιείται όταν υποβάλλεται κατ επανάληψη και κατ εξακολούθηση σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας στη Λευκωσία

Θέμα: Επισκέψεις στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Αστυνομίας στη Λευκωσία ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αρ. Φακ.: 16.5.01.5 Αρ. Τηλ. : 22800824 Αρ. Φαξ : 22428277 E-mail : dde@moec.gov.cy 5 Σεπτεμβρίου 2008 Διευθύντριες

Διαβάστε περισσότερα

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση

Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση «Φρόντισε ώστε οι δυνατότητες σου σαν τερματοφύλακας να είναι στο ύψιστο σημείο σε κάθε περίσταση». Αυτή είναι η συμβουλή του βετεράνου τερματοφύλακα της Tottenham, Brand Friedel. Ποιά είναι η ρουτίνα

Διαβάστε περισσότερα

Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Αποδοχή Διαφορετικότητας

Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Αποδοχή Διαφορετικότητας Διαβαθμιακό Πρόγραμμα 2017-18 Στάση Ζωής Διαβαθμιακό Πρόγραμμα Στάση Ζωής Απευθύνεται: Στο σύνολο των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Δούκα Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, IB Το πρόγραμμα υποστηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο Σχέδιο δράσης

Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο Σχέδιο δράσης Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο Σχέδιο δράσης Σχολική χρονιά: 2016-2017 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το παρόν έντυπο Σχεδίου Δράσης δίνεται μόνο για σκοπούς ενημέρωσης των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα. Η ετοιμασία και

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Σεμινάριο με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»

Θέμα: «Σεμινάριο με θέμα την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -------------------------- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα

Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Προβληματισμοί: Η σωστή διατροφή είναι ένα κοινωνικό θέμα που σχετίζεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής Η παιδική παχυσαρκία έχει γίνει κοινωνική μάστιγα Στόχοι προγράμματος: Να εντάξουν οι μαθητές στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "Ψηφιακά Συστήματα & Υπηρεσίες" ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ηλεκτρονική Μάθηση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ψηφιακά Συστήματα & Υπηρεσίες ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ηλεκτρονική Μάθηση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ "Ψηφιακά Συστήματα & Υπηρεσίες" ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: Ηλεκτρονική Μάθηση Μάθημα: «Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός» Διδάσκουσα: Φίλλιπς Νίκη Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Πλεύση με Κανόε/Καγιάκ Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ. Έχω μια γλυκιά μανούλα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια για όλους από χρονών

Εργαστήρια για όλους από χρονών Εργαστήρια Σαββατοκύριακων Σεπτεμβρίου 2019 για παιδιά για εφήβους και ΕΝΗΛΙΚΕΣ μαζί Τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Συναισθημάτων, μετά τη λειτουργία της διαδραστικής έκθεσης «Στο Παλάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

Η Δράση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης και το Σημερινό Σχολείο ΑΡ. ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΙΤΥΕ

Η Δράση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης και το Σημερινό Σχολείο ΑΡ. ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΙΤΥΕ Η Δράση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης και το Σημερινό Σχολείο ΑΡ. ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΙΤΥΕ Το περιβάλλον Διαδίκτυο Ψηφιακό οικοσύστημα Σχολείο Εκπαιδευτικοί Γονείς. Η ανάγκη Τα παιδιά χρειάζονται ποιοτικό ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον

4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ. για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ για ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον Το βιβλίο αυτό ανήκει στ μαθητ της τάξης Όνομα: Επίθετο:. Όνομα πατέρα:. Όνομα μητέρας: Διεύθυνση σπιτιού:. Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN:

Επιμέλεια έκδοσης: Καρακώττα Τάνια. 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Έτος έκδοσης: 2017 ISBN: Η συγγραφή-εικονογράφηση του παραμυθιού έγινε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ2 τμήματος του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Διαπεριφερειακό Θεματικό Δίκτυο:

Διαβάστε περισσότερα

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλη την Ελλάδα με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Η δράση Η δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία της Science View σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα