Γ Λ Ω Σ Σ Α. Ορισμός. Λειτουργίες της γλώσσας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γ Λ Ω Σ Σ Α. Ορισμός. Λειτουργίες της γλώσσας"

Transcript

1 1 Γ Λ Ω Σ Σ Α Ορισμός Η γλώσσα είναι το σύνολο των φραστικών μέσων, με τα οποία ο άνθρωπος εκφράζεται και ανακοινώνει τα νοήματά του. Είναι η έμφυτη δύναμη «του λέγειν και επικοινωνείν» με τους συνανθρώπους μας. Ακόμα, η γλώσσα είναι ένα σημείο που περιέχει ό,τι διανοήθηκε ο άνθρωπος. είναι επίσης και όργανο με το οποίο ανακοινώνονται οι έννοιες. Λειτουργίες της γλώσσας Επικοινωνούν οι άνθρωποι : ορίζουν έννοιες, σκοπούς και αξίες, κρίνουν και κρίνονται, διδάσκουν και διδάσκονται, πείθουν και πείθονται, επιτίθενται και αμύνονται, χαίρονται και λυπούνται, παρηγορούν και παρηγορούνται, τραγουδούν και ψυχαγωγούνται, συμφωνούν ή διαφωνούν, κατηγορούν και απολογούνται, λατρεύουν και υμνούν. Είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης των διανοητικών δυνατοτήτων του ανθρώπου. Η γλωσσική κοινότητα είναι και εθνική ενότητα με τον πολιτισμό της, την τέχνη της, τις αξίες, το ήθος, τις παραδόσεις και τα οράματά της. Έντεχνος λόγος, ποίηση, πεζογραφία, δράμα, ρητορεία, ως έκφραση συναισθημάτων, ως μέσο διαπαιδαγώγησης, πειθούς και διεκδίκησης.

2 2 Η σωστή χρήση και γνώση της γλώσσας Το να μπορεί κανείς να χειρίζεται σωστά τη γλώσσα του, πράγμα σπάνιο σήμερα, έχει θετικές συνέπειες για το χειριστή, αλλά συγχρόνως συμβάλλει στη διαφύλαξη της γλώσσας μας. 1. Η σωστή χρήση και γνώση της γλώσσας έχει ως αποτέλεσμα την οξύνοια και την καλλιέργεια της κριτικής ικανότητας, αφού η γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το «λόγο» των αρχαίων Ελλήνων : Λόγος προφορικός-γραπτός λογική Έτσι, όσο καλύτερα χειρίζεται κανείς τη γλώσσα του, τόσο περισσότερο σκέφτεται, αλλά και αποκτά τη δυνατότητα να εκφράζει λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις μιας έννοιας. Με το σωστό χειρισμό της γλώσσας, ο άνθρωπος επιδίδεται σε μια προσπάθεια επιλογής κατάλληλων όρων, επιλέγει ή απορρίπτει λέξεις και τελικά αποκτά και πνευματική ευελιξία. Αντίθετα, όταν το λεξιλόγιο είναι πενιχρό και η γλώσσα χάνει την εκφραστική της δυνατότητα και τυποποιείται, τότε το άτομο χάνει την ικανότητα να σκέφτεται, με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις που αυτό επιφέρει. 2. Η γλώσσα σίγουρα συμβάλλει και ως μέσο εξατομίκευσης, αφού κάθε άνθρωπος τη χειρίζεται με το δικό του προσωπικό τρόπο, γεγονός που συμβάλλει στην απόκτηση ενός ιδιαίτερου εξατομικευμένου ύφους. Aν η γλώσσα είναι ρηχή, τυποποιημένη, υποβιβασμένη στο να λειτουργεί μόνο ως χρηστικό εργαλείο, τότε οι άνθρωποι χάνουν την ιδιαιτερότητά τους και οδηγούνται σε αγελαία γλωσσική συμπεριφορά και μαζοποίηση. 3. Προάγονται οι κοινωνικές σχέσεις, αφού με το σωστό χειρισμό της γλώσσας επιτυγχάνεται σωστή επικοινωνία μεταξύ των ατόμων. Σημαντικό επίσης είναι οι πολιτικοί να χρησιμοποιούν σωστά τη γλώσσα και να αποφεύγουν τους βερμπαλισμούς,

3 3 θεμελιώνοντας το γνήσιο και ειλικρινή διάλογο. Φαινόμενα, όπως ο ξύλινος λόγος και η κομματικοποίηση, αποφεύγονται και προωθείται η υγιής ανταλλαγή απόψεων, που αποτελεί το στυλοβάτη της δημοκρατίας. Στοιχεία που συντελούν στη μακροβιότητα της ελληνικής γλώσσας 1. Το μεγάλο ιστορικό παρελθόν της. 2. Η Ελληνική αποτέλεσε τη βάση άλλων γλωσσών (της Λατινικής, απ όπου βλάστησαν οι Ευρωπαϊκές). 3. Δανείζει όρους της σε επιστήμες (π.χ. ιατρική, φαρμακευτική κ.α.). 4. Τα λογοτεχνικά επιτεύγματά της.

4 4 Γ Λ Ω Σ Σ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Β Λ Η Μ Α ΟΡΙΣΜΟΣ Γλωσσικό πρόβλημα σήμερα εννοούμε τη χαμηλή ποιότητα του λόγου μας, την υποβάθμιση της γλώσσας μας, τη βαθύτερη κρίση που μαστίζει τη γλωσσική μας επικοινωνία. ΑΙΤΙΑ 1. Παιδεία : Τεχνοκρατική και εξειδικευμένη, που ολοένα χάνει το ανθρωπιστικό της περιεχόμενο. Έτσι, η γλώσσα φθίνει, φτωχαίνει, αφού η ίδια η εκπαίδευση δε συμβάλλει στην άμβλυνση του προβλήματος, καθώς ο χαρακτήρας της περιορίζει τη διδασκαλία γλωσσικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του λεξιλογίου και την αντιμετώπιση της γλώσσας ως χρηστικού εργαλείου. 2. Απομάκρυνση του Νεοέλληνα από την παράδοση και ιδιαίτερα την αρχαιοελληνική, αφού η γλώσσα είναι ενιαία. Αυτό οδήγησε στην άκριτη και άκρατη υιοθέτηση ξένων λέξεων. 3. Μέσα μαζικής ενημέρωσης : Η κακομεταχείριση που υφίσταται η γλώσσα, με δεδομένη την τεράστια επίδραση που ασκούν στη διαμόρφωση του γλωσσικού αισθητηρίου, συνδέεται άμεσα με αυτά. Τα λάθη που γίνονται από τους υποτιθέμενους επαρκείς γνώστες και χρήστες της γλώσσας, θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα, αφού αυτοί λειτουργούν ως πρότυπο για το ευρύ κοινό. 4. Ο ρόλος της εικόνας, η οποία αντικαθιστά την ανάγνωση και τη γραφή απομακρύνει το νέο από την επαφή με το γραπτό λόγο και ευρύτερα με τον πνευματικό κάματο και τη γνωριμία, κατ επέκταση, με τη γλώσσα του.

5 5 5. Ο λαϊκισμός, ο ξύλινος λόγος των πολιτικών, συντελεί στην όξυνση του προβλήματος. 6. Η μαζικοποίηση και η συνθηματολογία οξύνουν, τέλος, τη γλωσσική κρίση. Οι άνθρωποι συσσωρεύονται ασφυκτικά στα αστικά κέντρα κι αυτά με τη σειρά τους, επεκτείνονται και αποκτούν μία ομοιομορφία. Μέσα σ αυτή την ομοιογένεια εκείνο που λείπει από τους ανθρώπους είναι η ταυτότητα. Αυτή υπόσχεται να δώσει στο άτομο η στολή, το σύνθημα, το κοινό στοιχείο, η ένταξη σε μια ομάδα. Η ψυχολογία των μαζών λέει πως τίποτα δεν περνά στον όχλο ευκολότερα από το σύνθημα ως ενοχοποιητικό στοιχείο που ταιριάζει στην αδυναμία του ανθρώπου να σκεφτεί. Ο πολιτισμένος διάλογος και η συζήτηση με επιχειρήματα-σύμβολα του παρελθόντος και του δίχως πλέον γοητεία πολιτισμού του-καταρρέουν. 7. Η γλώσσα των νέων είναι πλούσια, ευρηματική και δημιουργική. Οι νέοι κάνουν αλλοιώσεις και αλλαγές, χρησιμοποιούν νεολογισμούς, λέξεις υβριστικές, λέξεις που φτιάχνουν σε μίμηση της αργκό, ξένες λέξεις. Αλλά αυτές είναι αλλοιώσεις συνειδητές, δεν κάνουν «λάθος». Συνέπειες του γλωσσικού προβλήματος 1. Άμβλυνση κριτικής ικανότητας και έλλειψη προβληματισμού. 2. Ο πολιτισμός γίνεται απροσπέλαστος, αφού στη γλώσσα εναποθηκεύεται και γι αυτό θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αισθητική ποιότητα και ύφος. 3. Η επικοινωνία συχνά δυσχεραίνεται λόγω αμφισημιών και ελλιπούς λεξιλογίου. Αυτό έχει σίγουρα αρνητικές συνέπειες και στο δημοκρατικό διάλογο, το στυλοβάτη του δημοκρατικού πολιτεύματος.

6 6 Λύσεις του γλωσσικού προβλήματος Παιδεία και εκπαίδευση: Πρέπει να γίνει γνωστή η γλώσσα σε όλη την ιστορική της διαδρομή, την αρχαία, τη βυζαντινή και τη νεοελληνική φάση της. Είναι ανάγκη να διδαχτούμε σωστά τη γλώσσα μας, βιωματικά και όχι μόνο εγκεφαλικά και αποσπασματικά. Θα πρέπει η διδασκαλία της να γίνεται με κατάλληλα βοηθήματα γραμματικής, σύνταξης και λεξιλογίου με σωστά οργανωμένες ασκήσεις. Μια νέα αντιμετώπιση της διδασκαλίας θα μπορούσε να δημιουργεί κίνητρα για γνώση και όχι για αποστροφή. Μ αυτό τον τρόπο, ο αρχαίος ελληνικός Λόγος θα γινόταν πηγή δημιουργίας και αυτοσυνειδησίας του Έλληνα. Μέσα μαζικής ενημέρωσης:επειδή ασκούν μεγάλη επιρροή-δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι λειτουργούν ως γλωσσικά πρότυπα-θα πρέπει να χειρίζονται σωστά τη γλώσσα. Εκπαιδευτικές εκπομπές από τα ΜΜΕ: Θα μπορούσαν να κρούσουν το κώδωνα του κινδύνου, αλλά και θα εμφυσούσαν στο κοινό το ενδιαφέρον για τη σωστή εκμάθηση και διάσωση της εθνικής μας γλώσσας. Επίσης, οι υψηλά ιστάμενοι θα έπρεπε να ελέγχουν τον υποτιτλισμό, το λόγο των διαφημίσεων, ο οποίος κατακλύζεται από νεολογισμούς και ευφυολογήματα που διαβρώνουν τη γλώσσα μας, ώστε να προστατεύσουν και να αναβαθμίσουν το γλωσσικό αισθητήριο του Έλληνα. Μέτρα για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού εκ μέρους της Πολιτείας.

7 7 Λ Α Κ Ω Ν Ι Κ Ο Τ Η Τ Α Ορισμός Λακωνικότητα είναι η σύντομη διατύπωση των απόψεών μας, χωρίς να παραβλάπτεται η πληρότητα του νοήματος. Είναι τρόπος ζωής που σχετίζεται με την εγκράτεια, τη λιτότητα και την απουσία επιδεικτικής τάσης. Ιστορική διαδρομή Η ικανότητα της σύντομης και ακριβούς διατύπωσης των σκέψεων και των απόψεων θεωρούνταν στην αρχαιότητα αρετή. Οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες γενικότερα φημίζονταν ιδιαίτερα για το σύντομο τρόπο έκφρασής τους και αυτό το επιβεβαιώνει και ο όρος λακωνικότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα είχαν προσδώσει στην αρετή και φιλοσοφική διάσταση, όπως διαφαίνεται και από την εύστοχη άποψη : «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφειν». Επίσης και άλλες προτροπές και συμβουλές των αρχαίων αναφέρονται στην αρετή αυτή. Οι φράσεις :»Μη εν πολλοις ολίγα λέγε, αλλά εν ολίγοις πολλά», «Ουκ εν τω πολλω το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ», φανερώνουν τη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στη συντομία του λόγου. Προϋποθέσεις της λακωνικότητας 1. Ικανότητα να διακρίνουμε το ουσιώδες από το επουσιώδες. 2. Επίγνωση της διαλεκτικής σχέσης που υπάρχει στα πράγματα και στις έννοιες. 3. Βαθιά γνώση των πραγμάτων και των θεμάτων που γίνονται αντικείμενα συζήτησης.

8 8 Πλεονεκτήματα της λακωνικότητας 1. Κερδίζουμε χρόνο στη διατύπωση των απόψεών μας και στην ενημέρωση. 2. Αποφεύγονται οι πλατειασμοί, οι περιττολογίες και οι άστοχες παρεκβάσεις που πολλές φορές μας αποπροσανατολίζουν και μας απομακρύνουν από τα συζητούμενα. 3. Ο λόγος γίνεται πυκνός, λιτός, και σαφής, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να κυριολεκτούμε, αφού επιδιώκουμε την πλήρη απόδοση του νοήματος με λίγα λόγια. Οι αρετές αυτές είναι σημαντικές για το ύφος μας, αλλά και για την οικονομία της συζήτησης. 4. Συντελεί στο να παρακολουθούν οι ακροατές, οι αναγνώστες και οι συνομιλητές με περισσότερο ενδιαφέρον τη διαπραγμάτευση του θέματος, γιατί η διατύπωση των νοημάτων δεν τον κουράζει, όπως θα γινόταν με τη φλυαρία και την απεραντολογία. 5. Διευκολύνεται η επικοινωνία και ο διάλογος, στοιχεία τα οποία βοηθούν τη συνεργασία και τη συλλογικότητα. Έτσι, αποφεύγεται και ο ξύλινος λόγος και ο λαϊκισμός των πολιτικών που παρεμποδίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας. Επίλογος Σήμερα, την εποχή της έξαρσης της πληροφόρησης επιβάλλεται η λακωνικότητα προκειμένου ο άνθρωπος να είναι σε θέση να αφομοιώσει την πληθώρα των προσλαμβανόμενων μηνυμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη ταχύτητα και τη συνθετότητά τους. Εξάλλου, ο περιορισμένος χρόνος του σύγχρονου ατόμου κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη αυτή. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η λακωνικότητα αποτελεί αρετή, μόνο όταν με λίγες λέξεις αποδίδεται πλήρως το νόημα και το περιεχόμενο όλων όσων θέλουμε να πούμε, γιατί η λεξιπενία, η ατέλεια στην έκφραση ή στην απόδοση του νοήματος δεν είναι αρετές αλλά αδυναμίες της έκφρασης.

9 9

Ιωαννίδης Άρης Έκφραση Έκθεση Ά Λυκείου

Ιωαννίδης Άρης Έκφραση Έκθεση Ά Λυκείου 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 Θεματική Ενότητα «Γλώσσα» Ορισμός γενικά: Γλώσσα είναι το σύνολο των λέξεων κι εκφράσεων που διέπονται από ορισμένους κανόνες και το οποίο μεταχειρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

94 διαγράμματα γ Λυκείου

94 διαγράμματα γ Λυκείου 94 διαγράμματα γ Λυκείου ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1 Ο Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ «Η εποχή μας περισσότερο από ποτέ απαιτεί την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης». Να γράψετε ένα άρθρο για την τοπική εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 ΟΡΟΣΗΜΟ ΔΕΜΙΡΗ ΒΑΣΩ. 7 η ΕΚΔΟΣΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 ΟΡΟΣΗΜΟ ΔΕΜΙΡΗ ΒΑΣΩ. 7 η ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΜΙΡΗ ΒΑΣΩ 7 η ΕΚΔΟΣΗ 1 2 ΛΑΚΩΝΙΚΟTHΤΑ Περιεxόμενο όρου Λακωνισμός :σύντομη και περιεκτική έκφραση Λακωνικότητα : η ιδιότητα του λακωνικού να διατυπώνει.τις απόψεις του σύντομα κι εύστοχα. Η βραχυλογία,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ι ΕΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ & ΣΧΕ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: 1 ΘΕΜΑ: Είναι γενικά αποδεκτό πως µέσα στα πλαίσια της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης εµφανίζεται έντονο, τα τελευταία χρόνια, το φαινόµενο της κρίσης της γλώσσας. Ιδιαίτερα επικεντρώνεται το πρόβληµα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» (ΕΠΕΑΕΚ) Υποπρόγραμμα 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ «ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. Γενικής Παιδείας Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ. Γενικής Παιδείας Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΗΛΙΑΣΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Γενικής Παιδείας Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου Επιμέλεια:Χριστίνα Πετρά Φίλιππος Παπαχαραλαμπίδης e-mail: info@iliaskos.gr www.iliaskos.gr ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωαννίδης Άρης Έκφραση Έκθεση Β Λυκείου

Ιωαννίδης Άρης Έκφραση Έκθεση Β Λυκείου 1 Άρης Ιωαννίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου: schooltime.gr 2 Θεματική Ενότητα «Λακωνικότητα υντόμευση λόγου» Ορισμοί : Λακωνικότητα ορίζεται ως η σύντομη διατύπωση έκφραση των απόψεων μας. Είναι η ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: Α. Ε. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Παιδεία Εκπαίδευση Αγωγή σ. 24-27, 262-266, 190-193, 183-187 * Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής σ.260-263 Σχολική αξιολόγηση 1-23 2 Ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο Η υποχώρηση των ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ιδίως της Ευρώπης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εξοβελισμό 1 των ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού

Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Βιβλίο δασκάλου «Ταξίδι στο Χρόνο με Νόημα» Ιστορία Γ, Δ, Ε & ΣΤ Δημοτικού Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Γλώσσα, επικοινωνία και εκπαίδευση κωφών μαθητών... 3 Οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση του κωφού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Άρθρο του Ιωάννη Καζάζη Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιδακτικό Υλικό για τους Θεµατικούς Κύκλους της Β Λυκείου

ιδακτικό Υλικό για τους Θεµατικούς Κύκλους της Β Λυκείου ιδακτικό Υλικό για τους Θεµατικούς Κύκλους της Β Λυκείου (Τεύχος Α ) Ιφ. Καρυώτη, Β. Κομνηνός, Γ. Νταουλτζής, Β. Παπακίτσου, Αν Ραβδά. Αρ. Τσουκαντάς ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΛΥΚΕΙΟΥ Εσωτερικές Εκδόσεις Εκπαιδευτηρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Επιμέλεια: Ομάδα Φιλολόγων της Ώθησης 1 ευτέρα, 18 Μα ου 2015 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΙΜΕΝΟ Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης Οι χώροι θέασης και ακρόασης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

η παράγραφος και η περίληψη

η παράγραφος και η περίληψη η παράγραφος και η περίληψη H ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Παράγραφος είναι το θεματικά αυτοτελές τμήμα του γραπτού πεζού λόγου, το οποίο διαθέτει νοηματική ενότητα και είναι στενά συνδεδεμένο με το συνολικό κείμενο. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Επιμέλεια: Κοντογιαννίδου Γαβριέλλα (Διδάκτωρ Διδακτικής) 2. ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 ΟΡΟΣΗΜΟ. 5 η ΕΚ ΟΣΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ 2001 ΟΡΟΣΗΜΟ. 5 η ΕΚ ΟΣΗ 5 η ΕΚ ΟΣΗ 1 2 ΛΑΚΩΝΙΚΟTHΤΑ Περιεxόµενο όρου Λακωνισµός :σύντοµη και περιεκτική έκφραση Λακωνικότητα : η ιδιότητα του λακωνικού να διατυπώνει.τις απόψεις του σύντοµα κι εύστοχα. Η βραχυλογία, η σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Η λογοτεχνική θεωρία μέσα από τα Α.Π.Σ.-Δ.Ε.Π.Π.Σ. στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Η λογοτεχνική θεωρία μέσα από τα Α.Π.Σ.-Δ.Ε.Π.Π.Σ. στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Η λογοτεχνική θεωρία μέσα από τα Α.Π.Σ.-Δ.Ε.Π.Π.Σ. στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κυριακή Γανίτου (Νομικός, ΜΑ του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, ΔΠΘ) Εισαγωγή Επανειλημμένως

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κάππoυ ΡΑΣ. Προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Περίληψη κειμένων πειθούς. Διδακτέα ύλη και παραδείγματα απαντήσεων

Μαρία Κάππoυ ΡΑΣ. Προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Περίληψη κειμένων πειθούς. Διδακτέα ύλη και παραδείγματα απαντήσεων Μαρία Κάππoυ Ε Κ Φ ΡΑΣ Η Ε Κ Θ E Σ Η ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις Περίληψη κειμένων πειθούς Διδακτέα ύλη και παραδείγματα απαντήσεων Παραγωγή κειμένων πειθούς ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9. 1η-6η. ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος

009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9. 1η-6η. ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 9 1η-6η ΕΝΟΤΗΤΕΣ Πρώτο Μέρος 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 10 009-050 B.qxp:Layout 1 7/21/07 1:53 PM Page 11 1η ΕΝΟΤΗΤΑ Η παράγραφος 1.1. 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

H ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ H ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟ 15/12/2008 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τηλεόραση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής ζωής του παιδιού μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Η μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ επιμέλεια Μαρία Κάππου

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ επιμέλεια Μαρία Κάππου ΟΡΙΣΜΟΙ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΚΟΤΗΤΑ Λακωνικότητα: Η ικανότητα του ανθρώπου να εκφράζεται με μεστότητα, περιεκτικότητα και συντομία. α)τρόπος έκφρασης που χαρακτηρίζεται από συντομία και περιεκτικότητα, ακρίβεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ -ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Λύκειο Καισαριανής Κείμενα Προβληματισμού (επιλογή 3) Βάλια Μπουγάδη Αν θρω πιστική παιδεία περιεχόμενο σκοπός μέσα

ΕΚΦΡΑΣΗ -ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Λύκειο Καισαριανής Κείμενα Προβληματισμού (επιλογή 3) Βάλια Μπουγάδη Αν θρω πιστική παιδεία περιεχόμενο σκοπός μέσα Ανθρωπιστική παιδεία Ανθρωπιστική παιδεία είναι οι γνώσεις που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ευαισθησίας, της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της κριτικής και της ανθρωπιάς του νέου ανθρώπου. Οι γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Α Γενικού Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Α Γενικού Λυκείου Νεοελληνική Γλώσσα Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφή απαντήσεων: Θανάσης Κοκοβίνος ΘΕΜΑΤΑ Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων

Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Καινοτομία στην Απόκτηση των Βασικών Δεξιοτήτων Leonardo Partnership Project ΙΣΠΑΝΙΑ ASSOCIATION GRENADINE FOR THE INFORMATION, FORMATION AND DEVELOPMENT OF THE NEW TECHNOLOGIES ΤΟΥΡΚΙΑ TÜRKİYE ÖRGÜN VE

Διαβάστε περισσότερα