Για την επόμενη ημέρα: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην οικονομία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Για την επόμενη ημέρα: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην οικονομία"

Transcript

1 ΕΞΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Η» Για την επόμενη ημέρα: Η αισιοδοξία επιστρέφει στην οικονομία Του Γιώργου Μανέττα Βελτίωση του κλίματος υπέρ της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό έργο που συντελείται στη χώρα, διαπιστώνουν κορυφαίοι επιχειρηματίες με αποκλειστικές δηλώσεις τους στην «ΗτΣ». Εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής και εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Τονίζουν, ωστόσο, πως ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι μακρύς και στέκονται στην ανάγκη επισπεύσης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην έξοδο από την ύφεση. Καλούν τέλος την κυβέρνηση να χαμηλώσει τη φορολογία σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα πετρελαιοειδή, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και να πάρουν «ανάσα» οι επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να δοκιμάζονται από την πτώση της κατανάλωσης και την έλλειψη ρευστότητας. Νίκος Μαμιδάκης Νίκος Μαμιδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Jet Oil «Να εργαστούμε για την ανάκαμψη της Ελλάδας» Για αλλαγή κλίματος και σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων έναντι της Ελλάδας, κάνει λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Jet Oil, Νίκος Μαμιδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες και τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Μαμιδάκης δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση και καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές τομές, να εντατικοποιήσει τις ενέργειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που θα επιταχύνουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Επιπλέον, θεωρεί ζωτικής σημασίας να εργαστεί ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά από το «μετερίζι» του για την ανάκαμψη του τόπου. Δεν παραλείπει τέλος να υπογραμμίσει ότι η υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβληθεί στον κλάδο των πετρελαιοειδών έχει πλήξει την κατανάλωση και έχει επιβαρύνει υπέρογκα τις εταιρείες πετρελαιοειδών, οι αντοχές των οποίων σήμερα δοκιμάζονται.

2 Αλέξανδρος Κίκιζας Αλέξανδρος Κίκιζας, διευθύνων σύμβουλος της «Μέλισσα Κίκιζας» «Μείωση στα υψηλά τέλη της βιομηχανίας» Η χώρα μας φαίνεται να πέρασε τον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής και μπροστά στο σενάριο αυτό, οι Έλληνες έχουν δείξει μεγάλη ωριμότητα και αποθέματα υπομονής. Στο έξης πρέπει να δοθεί έμφαση στη φορολογική δικαιοσύνη καθώς η φοροδοτική ικανότητα όσων πληρώνουν φόρους έχει εξαντληθεί, ενώ με την ανεργία να έχει φτάσει το 27% απειλείται η κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση όχι μόνο στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, αλλά στο πώς θα αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες που μπορούν να φέρουν πολύ πιο άμεσα αποτελέσματα. Κύριο μέλημα να γίνει η επαναφορά του κόστους ενέργειας σε λογικά επίπεδα, η απαλλαγή των βιομηχανιών από δυσθεώρητα και μη ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, αλλά και η ελάττωση της γραφειοκρατίας ώστε να ανακτηθεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα. Η κατανάλωση κινείται έντονα αρνητικά και θα συνεχίσει έτσι. Όσο γρηγορότερα στραφούμε σε παραγωγικές δραστηριότητες και ιδιαιτέρως σε αυτές που προσδίδουν προστιθέμενη αξία σε ελληνικές πρώτες ύλες, τόσο γρηγορότερα θα βγούμε από την κρίση». Chris Matthews Chris Matthews, αντιπρόεδρος της Dixons Ν.Α. Ευρώπης

3 Περισσότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη Διαπιστώνω μικρή πρόοδο στη βελτίωση του νομικού πλαισίου σχετικά με την προστασία των επενδύσεων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην ελληνική αγορά. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από τις αρχές, προκειμένου οι επιχειρήσεις να οδηγήσουν ξανά την ανάπτυξη και να μπορέσουν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Το 2013 εκτιμώ ότι θα είναι εξίσου δύσκολο, αν και παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι από εκεί και έπειτα υπάρχουν ελπίδες για σημάδια ανάκαμψης. Περαιτέρω, η ύφεση έχει επηρεάσει σχεδόν όλους τους κλάδους και οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές δεν αποτελούν εξαίρεση. Στο σύνολο η κατανάλωση σημειώνει πτώση της τάξεως του 15%. Στους επί μέρους τομείς οι λευκές συσκευές εμφανίζουν πτώση 25%, οι μαύρες συσκευές βρίσκονται στο 12%, τα προϊόντα computing στο -15%, ενώ στον τομέα των προϊόντων τηλεφωνίας η πτώση συγκρατείται κάτω από τον μέσο όρο, στο 7%». Ηλίας Ασημακόπουλος Ηλίας Ασημακόπουλος, γενικός διευθυντής της JTI Hellas «Σε σωστή κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις» Θεωρώ ότι το μεταρρυθμιστικό έργο που γίνεται στη χώρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάσχεση της ανεργίας, ιδίως των νέων, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας. Τίποτε όμως δεν θα επιτευχθεί χωρίς σταθερό φορολογικό σύστημα και καθεστώς και κυρίως λελογισμένη πολιτική άντλησης φορολογικών εσόδων. Τόσο για τον Έλληνα φορολογούμενο όσο και για τις επιχειρήσεις που επιδίδονται σε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης στηρίζοντας την απασχόληση και παρέχοντας πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο ταμείο ως «μηχανισμοί» μεταφοράς έμμεσων φόρων». Στον κλάδο των καπνικών προϊόντων, οι πρόσφατες υπέρογκες αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης και η συρρίκνωση του εισοδήματος, έχουν πλήξει τη νόμιμη κατανάλωση. Βλέπουμε ότι οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο εκτός νόμιμης αγοράς: στα παράνομα, τα λαθραία ή τα παραποιημένα τσιγάρα, καθώς και στον παράνομο χύμα καπνό που συνιστά και αυτό ένα είδος παράνομου εμπορίου.

4 Γιάννης Κυρίτσης Γιάννης Κυρίτσης, επικεφαλής της «ΑΒ Βασιλόπουλος» «Σταθερότητα για νέες επενδύσεις» Την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου, το οποίο θα ευνοεί και θα προσελκύει τις επενδύσεις υπογραμμίζει ο Chief Opera-ting Officer της ΑΒ Βασιλόπουλος, Γιάννης Κυρίτσης, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα ακόμα και για το κοντινό μέλλον δεν ευνοεί κανέναν. Επισημαίνει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να αρθούν οι γραφειοκρατικές αντιλήψεις και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις δικαστικές εκκρεμότητες εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, ώστε να ενθαρρυνθεί η γόνιμη ιδιωτική πρωτοβουλία. Περαιτέρω, ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η κατάσταση στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων θα συνεχίσει να είναι δύσκολη και τους επόμενους μήνες και προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση των καταναλωτών, ώστε να ανακουφισθεί ο κλάδος και τα νοικοκυριά της χώρας. Αυτή τη στιγμή, επισημαίνει, υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων που εμφανίζουν μεγάλες μειώσεις ενώ πτώση παρουσιάζουν και πωλήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Τάσος Ευαγγέλου Τάσος Ευαγγέλου, γενικός διευθυντής της Diageo Δυτ. Ευρώπης

5 «Αποκλιμάκωση της υπέρμετρης φορολογίας» Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών, υπό την πίεση της κρίσης αλλά και των αλλεπάλληλων και ακραίων φορολογικών επιβαρύνσεων - σημειωτέον ότι μόνο ο ΕΦΚΟΠ έχει αυξηθεί κατά 124,5% από το έχει συρρικνωθεί σε επίπεδο που προσεγγίζει το 50%, ενώ τα κρατικά έσοδα από ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ έχουν επίσης καταρρεύσει σε επίπεδα προ του Πιστεύουμε ότι αυτό το κλίμα μπορεί να αναστραφεί. Όπως γνωρίζουμε, τα αλκοολούχα ποτά έχουν ένα σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και τον τουρισμό. Θεωρούμε ως κρίσιμο παράγοντα την αποκλιμάκωση των ακραίων φορολογικών επιβαρύνσεων, οι οποίες αφενός στρέφουν την εσωτερική κατανάλωση σε χαμηλότερες ποιοτικές επιλογές -σε σημαντικό βαθμό μη φορολογούμενες- και αφετέρου μας καθιστούν μη ανταγωνιστικούς εντός της Ε.Ε. και σε σχέση με τους γειτονικούς τουριστικούς προορισμούς. Άρα το μέλλον του κλάδου εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές οι οποίες θα δημιουργούν τις συνθήκες για μια υγιή αγορά και αναπτυξιακή οικονομία.