ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ"

Transcript

1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ & ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

2 Θερμική ενέργεια Q και Ισχύς Ρ Όταν μια αντίσταση R διαρρέεται από ρεύμα Ι για χρόνο t, τότε παράγεται θερμική ενέργεια Q. Για το συνεχές ρεύμα η ισχύς Ρ δίνεται από τους τύπους: Η θερμική ενέργεια και η ισχύς συνδέονται με τον τύπο:

3 Επιλογή ισχύος μιας αντίστασης Πρέπει να επιλέγουμε αντιστάσεις με περίπου διπλάσια ισχύ από αυτή που υπολογίσαμε, διότι η καταναλισκόμενη ισχύς σε μια αντίσταση εξαρτάται: Από τη θερμοκρασία στο κέντρο της Από το υλικό της αντίστασης Από τη γεωμετρία της αντίστασης Από το υλικό του περιβλήματός της (επηρεάζει τη θερμική αγωγιμότητά της)

4 Μεταβολή της τιμής της αντίστασης με τη θερμοκρασία Η ανοχή στην τιμή των αντιστάσεων εξαρτάται ευθέως ανάλογα από το θερμοκρασιακό συντελεστή α. Έτσι αν μια αντίσταση έχει τιμή R0=1ΚΩ στους 25 C και θερμοκρασιακό συντελεστή α=±200ppm/ C, τότε η αντίστασή της είναι RΤ = R0 (1 + α * ΔΤ), που σημαίνει ότι: στους +155 C η τιμή της R=1026Ω ή 974Ω στους -55 C η τιμή της R=1016Ω ή 984Ω

5 Τυποποίηση τιμών αντιστάσεων Οι τιμές των αντιστάσεων είναι τυποποιημένες σε σειρές Ε (Ε3, Ε6, Ε12, Ε24, Ε48, Ε96 και Ε192). Ο αριθμός μιας σειράς Ε δείχνει τον αριθμό των τιμών αντιστάσεων που περιλαμβάνει σε μια δεκάδα, π.χ. σειρά Ε6 (δεκάδα από 100Ω έως 1000Ω) σειρά Ε12 (δεκάδα από 1Ω έως 10Ω) 1 1,1 1,5 1,8 2,2 2,7 3,3 3,9 4,7 5,6 6,8 8,2

6 Ανοχές τιμών αντιστάσεων Σειρά Ε Ανοχή Ε3 ±50% Ε6 ±20% Ε12 ±10% Ε24 ±5% Ε48 ±2% Ε96 ±1% Ε192 ±0,5%

7 Χαρακτηριστικά σταθερών αντιστάσεων Ονομαστική τιμή (τιμές βάσει των σειρών σε Ω) Ονομαστική ισχύς (1/8W, 1/4W, 1/2W, 1W, 2W, 3W, 4W, 5W, 10W, κτλ.) Ανοχή (±1%, ±2%, ±5%, ±10%, ±20%) Θερμοκρασιακός συντελεστής α (σε ppm/ C) Μέγιστη τάση λειτουργίας Ολίσθηση (ΔR/R)% Περιοχή θερμοκρασιών λειτουργίας (από -55 C έως +155 C)

8 Χρωματικός κώδικας (IEC62) σταθερών αντιστάσεων Η τιμή και η ανοχή μιας αντίστασης αναγράφονται στο σώμα της με τον ειδικό κώδικα χρωμάτων. Σε μερικές αντιστάσεις αναγράφεται και ο θερμικός συντελεστής.

9 Χρωματικός κώδικας (IEC62) σταθερών αντιστάσεων

10 Κώδικας BS1852 σταθερών αντιστάσεων Η τιμή και η ανοχή της αντίστασης αναγράφονται με σύμβολα στο περίβλημα της αντίστασης: Αν υπάρχει το γράμμα R και ακολουθεί αριθμός, τότε ο αριθμός δηλώνει εκατοστά του Ω Αν υπάρχει αριθμός πριν το γράμμα R, K, M, G και μετά ακολουθεί (ή όχι) αριθμός, τότε τα γράμματα παίζουν ρόλο υποδιαστολής Ανοχές: A=±0,05%, B=±0,1%, C=±0,25%, D=±0,5%, F=±1%, G=±2%, J=±5%, K=±10%, M=±20%

11 Κατηγορίες αντιστάσεων Οι αντιστάσεις χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Σταθερές Μεταβλητές Ρυθμιζόμενες Ειδικές

12 Αντιστάσεις ισχύος (4~1000W)

13 Συνήθεις αντιστάσεις (1/8~4W) Οι συνήθεις αντιστάσεις κατατάσσονται σε κατηγορίες βάσει των υλικών κατασκευής τους: Μίγματος άνθρακα (carbon composition) Φιλμ άνθρακα (carbon film) Μεταλλικού φιλμ (metal film) Κεραμομεταλλικού φιλμ (cermet film) Σύρματος (wirewound)

14 Χρώμα σώματος αντίστασης Το χρώμα σώματος δηλώνει την κατηγορία υλικού κατασκευής της αντίστασης: Ανοικτό μπλε για υψηλής τιμής/υψηλής τάσης Γκρι για αντιστάσεις ασφαλείας Πράσινο για αντιστάσεις ακριβείας Καφέ ή πράσινο για αντιστάσεις σύρματος Κόκκινο για αντιστάσεις μεταλλικού φιλμ ισχύος Μαύρο για αντιστάσεις σύρματος ακριβείας Καφέ ή ανοικτό πράσινο για στάνταρ αντιστάσεις

15 Αντιστάσεις μίγματος άνθρακα Έχουν μεγάλο θόρυβο Αντέχουν σε υψηλά παλμορεύματα Ακατάλληλες για υψηλές συχνότητες Τείνουν να αντικατασταθούν από τις αντιστάσεις φιλμ άνθρακα

16 Αντιστάσεις φιλμ άνθρακα Γενικών εφαρμογών Δεν αντέχουν σε υψηλά παλμορεύματα Καλή συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες Χαμηλό κόστος

17 Αντιστάσεις μεταλλικού φιλμ Πολύ μικρή ανοχή Υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και σταθερότητας Χαμηλό θερμοκρασιακό συντελεστή Μικρή τάση θορύβου Καλή συμπεριφορά στις υψηλές συχνότητες Χρησιμοποιείται σε Η/Υ, τηλεπικοινωνίες, φίλτρα

18 Αντιστάσεις κεραμομεταλλικού φιλμ Το πάχος του φιλμ είναι 100 φορές μεγαλύτερο (αντιστάσεις χοντρού φιλμ) Χρησιμοποιείται σε κυκλώματα με απαιτήσεις υψηλής αντίστασης και σταθερότητας (κυκλώματα χρονισμού, ταλαντωτές κρυστάλλου, κτλ)

19 Αντιστάσεις σύρματος Γενικών εφαρμογών Για πολύ μεγάλη ισχύ Πολύ μικρή τάση θορύβου Πολύ μικρές τιμές (εκατοστά του Ω) Ογκώδεις Υψηλού κόστους Σε κυκλώματα ακριβείας και μεγάλης ισχύος

20 Αντιστάσεις ειδικού τύπου Αντιστάσεις ασφαλείας για προστασία υπερφόρτισης Χρησιμοποιούνται σε τροφοδοτικά συσκευών εικόνας, ήχου, κτλ.

21 Μεταβλητές αντιστάσεις Μπορούμε να αλλάξουμε την τιμή τους ανάλογα με τις απαιτήσεις του κυκλώματος χωρίς να διακοπούν ουτε στιγμή. Ανάλογα με τη χρήση και την κατασκευή τους διακρίνονται σε: Ροοστάτες Ποτενσιόμετρα ελέγχου Προρυθμιζόμενα ποτενσιόμετρα (trimmers)

22 Ροοστάτες Συνήθως είναι αντιστάσεις σύρματος μεγάλης ισχύος με δύο ή τρεις ακροδέκτες. Τοποθετούνται σε σειρά με το φορτίο και είναι ρυθμιστές ρεύματος. Υπάρχουν σε τιμές από 0,5Ω έως 100ΚΩ, με ισχύ από ¼W έως αρκετά KW και με ανοχές ±5%, ±10% και ±20%.

23 Ποτενσιόμετρα Χρησιμοποιούνται ως διαιρέτες τάσης. Συνδέονται παράλληλα στο φορτίο.

24 Κατηγορίες ποτενσιομέτρων

25 Ποτενσιόμετρα ελέγχου

26 Trimmers

27 Τυπωμένες αντιστάσεις Αντιστάσεις πολύ μικρές (της τάξης των mω) μεγάλου ρεύματος σχεδιάζονται απ'ευθείας πάνω στην πλακέτα με λωρίδες χαλκού.

28 Ολοκληρωμένες αντιστάσεις Χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα με σχεδίαση υψηλής πυκνότητας.

29 Αντιστάσεις SMD (Surface Mount Devices) Οι αντιστάσεις επιφανειακής στήριξης (smd) χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα με σχεδίαση πολύ υψηλής πυκνότητας (π.χ. Motherboard υπολογιστή).

30 Κωδικοποίηση SMD αντιστάσεων Όταν υπάρχουν δύο αριθμοί και ακολουθεί το γράμμα R, τότε η τιμή της αντίστασης είναι σε Ω. π.χ. 12R σημαίνει 12Ω Όταν υπάρχουν τρεις αριθμοί, τότε οι δύο πρώτοι αριθμοί είναι σημαντικοί και ο τρίτος είναι ο πολλαπλασιαστής. π.χ. 471 σημαίνει 470Ω, 823 σημαίνει 82ΚΩ Όταν υπάρχουν τέσσερις αριθμοί, τότε οι τρεις πρώτοι αριθμοί είναι σημαντικοί και ο τέταρτος είναι ο πολλαπλασιαστής. π.χ σημαίνει 4,02ΚΩ, 7503 σημαίνει 750ΚΩ

31 Ρυθμιζόμενες Αντιστάσεις Η τιμή τους μεταβάλλεται σύμφωνα με κάποιο φυσικό μέγεθος, όπως η θερμοκρασία, η τάση, κτλ., αλλά δεν ακολουθούν το Νόμο του Ohm, δηλαδή είναι μη γραμμικές. Διακρίνονται σε: Θερμίστορ (NTC και PTC) Βαρίστορ (VDR) Φωτοαντίσταση (LDR)

32 Θερμίστορ NTC (Negative Temperature Coeffisient) To NTC θερμίστορ είναι ειδική αντίσταση κατασκευασμένη από ημιαγωγούς (μείγματα οξειδίων ή μετάλλων). Έχει αρνητικό συντελεστή θερμοκρασίας, δηλαδή η αντίστασή του μειώνεται όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

33 Διάγραμμα θερμίστορ NTC

34 Εφαρμογές θερμίστορ NTC

35 Περιβλήματα Θερμίστορ NTC

36 Θερμίστορ PTC (Positive Temperature Coeffisient) To PTC θερμίστορ είναι ειδική αντίσταση κατασκευασμένη από οξείδια του στροντίου και του τιτανίου. Έχει θετικό συντελεστή θερμοκρασίας, δηλαδή η αντίστασή του αυξάνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία (μέσα σε μια περιοχή θερμοκρασιών).

37 Διάγραμμα και εφαρμογές (PTC)

38 Περιβλήματα θερμίστορ PTC

39 Βαρίστορ VDR (Voltage Dependent Resistor) Η βαρίστορ είναι ειδική αντίσταση της οποίας η αντίσταση μειώνεται όταν αυξάνεται η τάση στα άκρα της. Χρησιμοποιείται σε Η/Υ, τροφοδοτικά, φούρνους μικροκυμάτων, ενισχυτές, τηλεπικοινωνίες, χρονιστές, tuners, παλμογράφους, κτλ. Κατασκευάζεται από ανθρακοπυρίτιο ή οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου ή ημιαγώγιμο οξειδίων μετάλλων υπό μορφή κόκκων.

40 Χαρακτηριστική καμπύλη I/V της Βαρίστορ Όταν η τάση αυξηθεί από ένα σημείο και πάνω, τότε η βαρίστορ λειτουργεί ως βραχυκύκλωμα (πολύ χαμηλή αντίσταση), με αποτέλεσμα το ρεύμα της να αυξάνει απότομα.

41 Εφαρμογές της Βαρίστορ Χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση της τάσης ή για προστασία ευαίσθητων στοιχείων και συσκευών από υπέρταση, προκαλώντας στιγμαία πτώση της τάσης (βραχυκύκλωμα) όταν αυξηθεί υπέρμετρα.

42 Χαρακτηριστικά των Βαρίστορ Μέγιστη επιτρεπόμενη τάση συνεχούς λειτουργίας (από 8 έως 1300V) Μέγιστη τιμή ρεύματος (από 1 έως 100mA) Τάση βαρίστορ (είναι η τάση που εφαρμόζεται στα άκρα του για να περάσει ρεύμα 1mΑ) Είναι ρυθμιζόμενες μη γραμμικές αντιστάσεις Η χωρητικότητά τους (σε pf) αυξάνεται με την αύξηση του πάχους τους και ελαττώνεται με την αύξηση της διαμέτρου τους. Δεν έχουν πολικότητα (συμμετρικά στοιχεία)

43 Κωδικοποίηση των Βαρίστορ Αν πάνω στο σώμα της βαρίστορ υπάρχουν χρώματα, τότε η 1η ζώνη δείχνει το μέγιστο ρεύμα συνεχούς λειτουργίας (IDC), ενώ 2η και η 3η ζώνη δείχνουν τη μέγιστη τάση λειτουργίας (VDCmax). Η ασημένια κηλίδα σημαίνει ανοχή ±10%, ενώ αν δεν υπάρχει κηλίδα, τότε η ανοχή είναι ±20%. Οι κωδικοί με γράμματα και αριθμούς, π.χ. S20K680 σημαίνουν S=δισκοειδές, 20=διάμετρος σε mm, Κ=±20% ανοχή, 680=μέγιστη τάση λειτουργίας

44 Τύποι περιβλήματος των Βαρίστορ

45 Φωτοαντιστάσεις LDR (Light Dependent Resistor) Η ωμική τιμή μιας φωτοαντίστασης εξαρτάται από το φως που προσπίπτει στην επιφάνειά της. Σε συνθήκες σκότους η αντίστασή της είναι της τάξης των ΜΩ, ενώ σε συνθήκες μεγάλης έντασης φωτός είναι της τάξης των Ω. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά τους, τόσο καλύτερη θεωρείται ποιοτικά.

46 Κυκλώματα με Φωτοαντίσταση LDR

47 Εφαρμογές Φωτοαντίστασης LDR Χρησιμοποιούνται σε διατάξεις ελέγχου και μέτρησης, π.χ. φωτοδιακόπτες, αυτόματους ρυθμιστές φωτισμού, φωτόμετρα, κλπ. Ανάλογα με τον προορισμό χρήσης τους, προσδιορίζονται και οι διαστάσεις τους. Το μειονέκτημα των φωτοαγώγιμων υλικών είναι η σχετική τους χημική αστάθεια σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά θέματα Ηλεκτρονικών 1

Ειδικά θέματα Ηλεκτρονικών 1 Ειδικά θέματα Ηλεκτρονικών 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...2 ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ...2 Γενικά...2 1.1 Θεώρημα Μίλερ (Mller theorem)...10 1.2 Μπούτστραπινγκ (Boottrappng)...11 1.2.1 Αύξηση της σύνθετης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ (Θ) Ι ΑΣΚΩΝ Ρ. ΧΑΤΖΗΕΥΦΡΑΙΜΙ ΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΛΚΙ Α 005-006 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγή...4 1.1 οµή του µαθήµατος... 4 1. Εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακού Θερμομέτρου

Ψηφιακού Θερμομέτρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών www.thmmy.gr Κατασκευή Ψηφιακού Θερμομέτρου Εισαγωγή Αντικείμενο της εργασίας, είναι η κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη σύγκριση γραμμικών και μη γραμμικών ηλεκτρικών διατάξεων

Μελέτη σύγκριση γραμμικών και μη γραμμικών ηλεκτρικών διατάξεων Μελέτη σύγκριση γραμμικών και μη γραμμικών ηλεκτρικών διατάξεων Όλγα Τάσση Ιδ. Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» trendy.olga@gmail.com Επιβλέπων Καθηγητής: Dr Δημήτριος Τάσσης Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου. Τράπεζα θεμάτων

Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου. Τράπεζα θεμάτων Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Τράπεζα θεμάτων Φώτης Μπαμπάτσικος www.askisopolis.gr Συνεχές Ηλεκτρικό ρεύμα Δ Θέμα Συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα Θέμα Δ 4_15559 Δίνονται δύο αντιστάτες (1) και (2). Ο αντιστάτης

Διαβάστε περισσότερα

Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις

Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις Πολύμετρο Βασικές Μετρήσεις 1. Σκοπός Σκοπός της εισαγωγικής άσκησης είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τη χρήση του πολύμετρου για τη μέτρηση βασικών μεγεθών ηλεκτρικού κυκλώματος, όπως μέτρηση της έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ 1. Εισαγωγή

ΠΟΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ 1. Εισαγωγή ΠΟΛΩΣΗ ΘΕΡΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα µιλήσουµε για ενισχυτές µιας βαθµίδας µε διπολικά τρανζίστρ. Σε επόµενα κεφάλαια θα µιλήσουµε για ενισχυτές µε FET, όπως και για ενισχυτές µε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Δρ. ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΠΑΚΑΡΕΖΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΟΝΑΔΕΣ S.. Φορτίο, q oulomb, Ηλεκτρικό ρεύμα, i Ampére, A Ηλεκτρικό δυναμικό olt, Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σ.Ρ. ΜΕΣΩ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σ.Ρ. ΜΕΣΩ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ 2014 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Σ.Ρ. ΜΕΣΩ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ DESIGN AND CONSTRUCTION

Διαβάστε περισσότερα

1 Τράπεζα θεμάτων 2014-15 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ

1 Τράπεζα θεμάτων 2014-15 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ 1 2 ΘΕΜΑ B Ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος 1. ΘΕΜΑ Β 2-15438 B.1 Ένας αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα έντασης i = 5 A. Το ηλεκτρικό φορτίο q που περνά από μια διατομή του αγωγού σε χρόνο t = 10 s

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργητικά ηλιακά συστήματα με την εμπειρία της ALTEREN Α.Ε. Οδηγός εφαρμογής ενεργητικών ηλιακών συστημάτων

Ενεργητικά ηλιακά συστήματα με την εμπειρία της ALTEREN Α.Ε. Οδηγός εφαρμογής ενεργητικών ηλιακών συστημάτων Ενεργητικά ηλιακά συστήματα με την εμπειρία της ALTEREN Α.Ε. Οδηγός εφαρμογής ενεργητικών ηλιακών συστημάτων 1 ΓΕΝΙΚΑ Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Οι πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΗΝΙΑ TESLA ΑΝ ΡΟΥΛΙ ΑΚΗΣ ΣΠΥΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

1-1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM. Σύμβολο αντιστάτη με αντίσταση R. Γραφική παράσταση της αντίστασης συναρτήσει της έντασης του ρεύματος σε γραμμικό αντιστάτη

1-1 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM. Σύμβολο αντιστάτη με αντίσταση R. Γραφική παράσταση της αντίστασης συναρτήσει της έντασης του ρεύματος σε γραμμικό αντιστάτη - ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM Το 86 ο Γερμανός φυσικός Georg Ohm ανακάλυψε ότι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος i που διαρρέει έναν αγωγό είναι ανάλογη της διαφοράς δυναμικού v που εφαρμόζεται στα άκρα του, δηλαδή ισχύει:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ως πηγές ενέργειας στα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ορίζονται οι συσκευές που α- ποθηκεύουν ενέργεια, παρέχουν ενέργεια (εκφορτίζονται) και δέχονται ενέργεια από εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Γ. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΨΕ3 ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

«Εφαρμογές Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών»

«Εφαρμογές Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογές Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών» ΔΕΝΔΡΑΛΙΔΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ (Α.Μ.: 26878 ) Επιβλέπων: Δρ. Σταύρος Καμινάρης, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ

KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ KΕΦΑΛΑΙΟ 1 0 : ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ 1.1 Εισαγωγή Η επιστήµη των Μικροκυµάτων ξεκίνησε µε την ανάπτυξη του ραντάρ και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του 2 ου Παγκοσµίου Πολέµου. Η ανακάλυψη των µικροκυµατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ. Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου. Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ. Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου. Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο Κρήτης Πολυτεχνείο Κρήτης Εργαστήριο Δομής της Ύλης & Φυσικής Λέιζερ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ Για τους φοιτητές του 1ου έτους Σχολών Πολυτεχνείου Παναγιώτης Πετράκης MSc Φυσικός, Ε.ΔΙ.Π στο Πολυτεχνείο

Διαβάστε περισσότερα

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1.1 ΦΥΣΙΚΈΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα μεταλλικά υλικά τα οποία χυτεύουμε ή τα λαμβάνουμε ως χυτά αντικείμενα είναι μέταλλα ή κράματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση

Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση 1 H θέση ενός κινητού που κινείται σε ένα επίπεδο, προσδιορίζεται κάθε στιγμή αν: Είναι γνωστές οι συντεταγμένες του κινητού (x,y) ως συναρτήσεις του χρόνου Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ MIG/MAG ΑΔΑΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. "ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ" 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Ρόφησης Πολυμερικής Συστοιχίας Παρουσία Ατμών Οργανικών Ενώσεων & Εφαρμογή σε Χημικούς Αισθητήρες

Μελέτη Ρόφησης Πολυμερικής Συστοιχίας Παρουσία Ατμών Οργανικών Ενώσεων & Εφαρμογή σε Χημικούς Αισθητήρες ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΑΡΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Μελέτη Ρόφησης Πολυμερικής Συστοιχίας Παρουσία Ατμών

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Άσκησης : ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ WHEATSTONE

Τίτλος Άσκησης : ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ WHEATSTONE ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Α/Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ : ΑΣΚΗΣΗ 3 η Τίτλος Άσκησης : ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ WHEATSTONE Σκοπός Η κατανόηση της λειτουργίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Δρ Αθ. Ρούτουλας Καθηγητής ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΟΜΗΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με την συγγραφή των σημειώσεων αυτών ελπίζουμε να παρουσιάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η λεκτρικά Κ υκλώµ ατα Μ ετρήσεις

Η λεκτρικά Κ υκλώµ ατα Μ ετρήσεις ΠΡΩΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεκτρικά Κ υκλώµ ατα Μ ετρήσεις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ Ι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Δρ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΟΛΟΒΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π. ΛΕΚΤΟΡΑΣ Π.Δ. 407/80 Σ.Σ.Ε. ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ε.Ο «ΑΘΗΝΑ» ΒΑΡΗ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2 1.

Διαβάστε περισσότερα

MICROMASTER Vector MIDI MASTER Vector

MICROMASTER Vector MIDI MASTER Vector MICROMASTER Vector MIDI MASTER Vector Oδηγίες Εγκατάστασης και Λειτουργίας Περιεχόμενα Οδηγίες Ασφαλείας 4 1. Γενικά 7 2. Εγκατάσταση MICROMASTER Vector 13 3. Εγκατάσταση MIDIMASTER Vector 26 4. Έλεγχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ 72 E ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι συγκολλήσεις ανήκουν στην κατηγορία των μόνιμων συνδέσεων ανάμεσα σε τεμάχια. Η σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της θερμότητας, είναι σύνδεση κρυσταλλική

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο συγκόλληση εννοούμε γενικά την τοπική σύμφυση μετάλλων υπό υψηλή θερμοκρασία.

Με τον όρο συγκόλληση εννοούμε γενικά την τοπική σύμφυση μετάλλων υπό υψηλή θερμοκρασία. 5.3. ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ Με τον όρο συγκόλληση εννοούμε γενικά την τοπική σύμφυση μετάλλων υπό υψηλή θερμοκρασία. Η σύμφυση αυτή είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί μεταξύ ομοίων και ανόμοιων μετάλλων και με τη χρήση

Διαβάστε περισσότερα