ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΈΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΏΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΈΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΏΝ"

Transcript

1 ΔΙΟΊΚΗΣΗ ΈΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΏΝ Δήμητρα Τζίγκου Λευκάδα 2012

2 ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΊΝΩΝ ΠΌΡΩΝ Ο Γερμανός κοινωνικός ψυχολόγος Kurt Lewin είναι από τους πρώτους που εντόπισε με σαφήνεια την διαφορά μεταξύ ενός συνόλου από δυο ή περισσότερα άτομα που συμβαίνει να ευρίσκονται την ίδια χρονική στιγμή στον ίδιο τόπο, και μιας ομάδας ίσου αριθμού ατόμων. Οι φοιτητές ενός μαθήματος ενώ γράφουν εξετάσεις σε μια αίθουσα, οι επιβάτες ενός αεροπλάνου κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, οι φίλαθλοι που είναι στο γήπεδο και παρακολουθούν έναν αγώνα, όλοι όσοι είναι σε μια αίθουσα αναμονής, αποτελούν απλά σύνολα ανθρώπων, απλές κατηγορίες ατόμων που έχουν ταξινομηθεί έτσι σύμφωνα με κάποιο κριτήριο. Μεταξύ των ατόμων αυτών δεν υπάρχει αλληλεπίδραση, και αλληλεξάρτηση με την έννοια ότι οι ανάγκες και οι στόχοι - τους αναγκάζουν να εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο και η συμπεριφορά του ενός να εξαρτάται από τη συμπεριφορά του άλλου. Η αλληλοεπίδραση και η αλληλεξάρτηση για την επίτευξη κάποιου κοινού στόχου είναι οι παράμετροι που διαφοροποιούν την ομάδα από ένα απλό σύνολο ατόμων. Έτσι, ένα διοικητικό συμβούλιο, ένα σύνολο ειδικών υπευθύνων για την ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος, μια οικογένεια κ.λπ. μπορούν να θεωρηθούν ότι αποτελούν ομάδες.

3 ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΊΝΩΝ ΠΌΡΩΝ Ομάδα λοιπόν είναι ένας αριθμός ατόμων που αναπτύσσουν σχέσεις και εξαρτήσεις μεταξύ τους, επιδιώκουν κοινούς σκοπούς και αντιλαμβά νονται τους εαυτούς τους ως μέλη της ομάδας. Οι λόγοι για τους οποίους θα ασχοληθούμε με τη δυναμική των ομάδων είναι οι εξής: Καταρχάς η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα της ομάδας στο χώρο της διαχείρισης έργων πληροφορικής προκύπτει από το γεγονός ότι τα έργα αυτά αναπτύσσονται από ειδικές ομάδες ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Να βοηθήσει τον επικεφαλή του έργου (project manager) στο σχεδιασμό και την επιλογή της ομάδας που θα αναλάβει το έργο. Να βοηθήσει στον έλεγχο του βαθμού αποτελεσματικής λειτουργίας της ομάδας από τον επικεφαλή του έργου. Να βοηθήσει τα μέλη της ομάδας του έργου, να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους. Βέβαια τα παραπάνω προϋποθέτουν, ότι ο επικεφαλής ενός έργου έχει πολλούς βαθμούς ελευθερίας στην επιλογή του προσωπικού και στη σύνθεση της ομάδας, γεγονός που συχνά δεν αληθεύει στην πράξη, αφού, συνήθως, ο project manager θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το υπάρχον προσωπικό. Όμως και στις περιπτώσεις αυτές, οι γνώσεις της δυναμικής των ομάδων είναι πολύτιμες στη σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων.

4 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Έχει γίνει αρκετή έρευνα σε διάφορα γνωστικά πεδία για τη σύγκριση της απόδοσης μιας ομάδας σε σχέση με αυτή του ατόμου. Τα εμπειρικά αποτελέσματα των ερευνών μπορούν να συνοψιστούν σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις: στις έρευνες που δείχνουν ότι ένα ειδικευμένο άτομο υπερτερεί, σε μια δοκιμασία, της απόδοσης ομάδας και στις έρευνες που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο ότι δηλαδή η απόδοση της ομάδας είναι ανώτερη από τη μεμονωμένη απόδοση των μελών της. Η απουσία ενός αναμφισβήτητου συμπεράσματος των ερευνών, οδήγησε πολλούς ερευνητές να προσπαθήσουν να ταξινομήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η απόδοση ομάδας είναι η κατώτερη ή ανώτερη της απόδοσης του ατόμου. Έτσι ερευνάται το είδος του προβλήματος που καλούνται να λύσουν, οι χρονικοί περιορισμοί, ο αριθμός των μελών της ομάδας, το υπάρχον πλαίσιο κ.λπ. Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι σε θέματα όπου απαιτείται μια «σωστή απάντηση, η ομάδα αποδίδει καλύτερα από ότι ένα «μεσαίο» άτομο αλλά χαμηλότερα από ότι ένα εξειδικευμένο έμπειρο άτομο. Σε εργασίες που ενέχουν μάθηση και απόκτηση γνώσεων η απόδοση της ομάδας υπερτερεί, συνήθως της μέσης ατομικής απότισης και είναι κατώτερη του ειδικευμένου ατόμου.

5 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Σε θεωρητικά θέματα (abstract tasks) μια ομάδα παίρνει τελικά πολύ χρόνο για να φθάσει στη λύση, όμως δίνει περισσότερες σωστές λύσεις, από ότι τα μεμονωμένα άτομα. Όμοια ανώτερη είναι η απόδοση μιας ομάδας σε σύνθετες εργασίες (complex tasks) από την αντίστοιχη των μεμονωμένων ατόμων. Τέλος, ο Τ. Douglas στο βιβλίο του συνοψίζει τις περιπτώσεις και τους λόγους για τους οποίους η απόδοση της ομάδας υπερτερεί της απόδοσης κάθε μέλους ξεχωριστά. Μερικές από τις περιπτώσεις και τους λόγους που αναφέρει είναι και οι εξής: Όταν οι εργασίες απαιτούν πάνω από ένα άτομο. Όταν οι δραστηριότητες απαιτούν κατανομή εργασίας. Η ομάδα παράγει περισσότερες και καλύτερες λύσεις σε ένα πρόβλημα. Εκτιμήσεις στηριζόμενες σε κρίση της ομάδας, είναι λιγότερο λαθεμένες από τις αντίστοιχες που στηρίζονται σε μεμονωμένα άτομα.

6 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Με την ομάδα γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, που διαθέτει. Η ομάδα εξουδετερώνει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά χαμηλής ποιότητας ιδέες. Η παρουσία άλλων μελών κάνει το άτομο να παράγει περισσότερο. Δραστηριότητες που περιέχουν και τυχαία σφάλματα αντιμετωπίζονται καλύτερα από την ομάδα. Η ομάδα μαθαίνει πιο γρήγορα από ότι τα μέλη της χωριστά. Η ομάδα αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι είναι δυνατό να αποδώσουν αθροιστικά τα καλύτερα μέλη της ξεχωριστά. Η ανάδραση σε μια ομάδα στηρίζεται σε πολλές πηγές, άρα είναι περισσότερο ακριβής. Η συμμετοχή σε μια ομάδα συνεπάγεται αυστηρότερη προσήλωση προς τον στόχο.

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Διάφοροι ερευνητές από το χώρο της Κοινωνικής Ψυχολογίας έχουν μελετήσει και καταγράψει τα διάφορα χαρακτηριστικά των κοινωνικών ομάδων. Μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: Αλληλεπίδραση - αλληλεξάρτηση. Συνείδηση του είσαι μέλος της ομάδας. Παραδοχή και απόδοση ταυτότητας μέλους της ομάδας, από τρίτους. Κοινοί θεσμοί και κοινές αξίες. Κοινοί στόχοι. Ικανοποίηση αναγκών μέσα από την ομάδα.

8 ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Η εξέλιξη της ομάδας χαρακτηρίζεται από διάφορες φάσεις (στάδια). Διάφοροι ερευνητές της Κοινωνικής Ψυχολογίας προσπάθησαν να προσδιορίσουν τα στάδια αυτά για μικρές ομάδες, με 8 έως το πολύ 10 μέλη. τα οποία παραμένουν στην ομάδα συνεχώς. Αντικατάσταση, προσθήκη ή αφαίρεση μέλους από την ομάδα σημαίνει δημιουργία νέας ομάδας. Από τις διάφορες θεωρίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί για τις φάσεις (στάδια) που χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη οποιασδήποτε ομάδας, αναφέρουμε την θεωρία του Caple, Σύμφωνα με αυτήν την κάθε ομάδα στην εξελικτική της πορεία διέρχεται από τα εξής στάδια: Στάδιο προσανατολισμού. Στάδιο αντιπαράθεσης. Στάδιο σύνθεσης. Στάδιο απόδοσης. Στάδιο τερματισμού.

9 ΣΤΆΔΙΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΎ Στο πρώτο στάδιο, ένας αριθμός ατόμων συγκεντρώνεται και ανταλλάσσει απόψεις στην προσπάθεια τους να οριοθετήσουν την αποστολή τους. Οι στόχοι και οι κανόνες δεν είναι καθορισμένοι και τα καθήκοντα του καθενός αόριστα. Το κάθε μέλος δουλεύει πολύ ατομικά προσπαθεί να προσανατολιστεί, να γνωρίσει τα άλλα μέλη, να βρει κοινά σημεία επαφής μαζί τους, να κατανοήσει την ανάγκη ύπαρξης κανόνων που θα διέπουν τις σχέσεις τους κ.λπ. Στην φάση αυτή η επικοινωνία μεταξύ των μελών παρουσιάζει προβλήματα. Τα μηνύματα μεταδίδονται με δυσκολία- πολλές φορές μάλιστα παραποιούνται - ενώ εμφανίζεται συχνά το φαινόμενο ορισμένα μέλη, να προσπαθούν να επιβάλουν την εφαρμογή προσωπικών προτύπων οργάνωσης της ομάδας. Στην επιφάνεια τα μέλη συζητούν ευγενικά τους σκοπούς, μεθόδους, τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουν. Υπάρχει ενθουσιασμός και τήρηση της ιεραρχίας. Στο βάθος όμως υπάρχει ανταγωνισμός για αμοιβαία αναγνώριση και παραδοχή, του ποιος θα έχει την εξουσία, ποιος τη ηγεσία, και του τι είδους ρόλοι και σχέσεις θα διαμορφωθούν.

10 ΣΤΆΔΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΆΘΕΣΗΣ Στο δεύτερο στάδιο, το στάδιο της αντιπαράθεσης χαρακτηρίζεται από τον μεγάλο αριθμό συγκρούσεων, αντιπαραθέσεων και προστριβών μεταξύ των μελών της ομάδας. Δημιουργούνται έντονες συζητήσεις με πολλές και συχνές επαναλήψεις. Στη φάση αυτή τα περισσότερα μέλη προσπαθούν να διατηρήσουν την ατομικότητά τους, γεγονός που συχνά έχει ως συνέπεια να γίνεται προσπάθεια δημιουργίας υπο-ομάδων με κοινά χαρακτηριστικά ή να αποχωρούν ορισμένα μέλη ή πλήρη διάλυση της ομάδας. Κάθε μέλος της ομάδας περιχαρακώνεται στις απόψεις του και δεν δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει γνώμη. Μερικές φορές απλά υποχωρεί για να επαναφέρει το θέμα αργότερα. Είναι μια μη αποδοτική σε έργο φάση.

11 ΣΤΆΔΙΟ ΣΎΝΘΕΣΗΣ Στο τρίτο στάδιο, τα μέλη της ομάδας συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της συνοχής στην ομάδα, συμφωνούν στην κατανομή των ρόλων, τον καταμερισμό της εργασίας, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και γενικά στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Η επικοινωνία και η συνεργασία γίνονται απρόσκοπτα με αποτέλεσμα να αρχίζει να αποδίδει η ομάδα σύμφωνα με τις δυνατότητές της.

12 ΣΤΆΔΙΟ ΑΠΌΔΟΣΗΣ Το στάδιο της απόδοσης (τέταρτο στάδιο), χαρακτηρίζεται από μια δυναμική ισορροπία κάτω από την οποία η ομάδα λειτουργεί και αποδίδει. Η ομάδα έχοντας ξεπεράσει πλέον τα εσωτερικά της προβλήματα, συγκεντρώνει την προσοχή της στην επίτευξη των στόχων που την απασχολούν. Παράλληλα αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης της, μπορεί απρόσκοπτα να επαναπροσδιορίζει τους στόχους, τους ρόλους και τις λειτουργίες που απατούνται για να επιτύχει τον τελικό στόχο της.

13 ΣΤΆΔΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΎ Το τελευταίο στάδιο της ομάδας, είναι το στάδιο του τερματισμού. Έχοντας επιτύχει τον τελικό της στόχο, η ομάδα είτε διαλύεται είτε μεταλλάσσεται σε νέα ομάδα αναλαμβάνοντας την επίτευξη ενός νέου στόχου (task). Στην δεύτερη περίπτωση, τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή - από το στάδιο του προσανατολισμού - την προσπάθεια σχηματισμού νέας ομάδας, η οποία ακολουθώντας διαδοχικά όλα τα στάδια θα επιδιώξει να φθάσει στην επίτευξη του νέου στόχου.

14 ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Κλείνοντας την σύντομη αναφορά μας στα στάδια ανάπτυξης της ομάδας, τονίζουμε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι είναι δυνατόν μια ομάδα να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια φάση. Τότε η σταθεροποίηση αυτή θα έχει ως άμεση συνέπεια την στασιμότητα της ομάδας και τη διακοπή της εξελικτικής πορείας. Η λύση θα έλθει είτε έξω από την ομάδα (για παράδειγμα η διεύθυνση του έργου θα επέμβει δυναμικά στη λειτουργία της ομάδας) είτε μέσα από την ίδια την ομάδα. Στην δεύτερη περίπτωση αυτή η ομάδα επανέρχεται σε κάποιο από τα προηγούμενα στάδια της πορείας της, ξεκινώντας από εκεί την νέα ανοδική πορεία της. Είναι πιθανόν λοιπόν, να έχουμε μια γραμμική ανακύκλωση (linear loop)των φάσεων. Ο χρόνος που παραμένει η ομάδα σε μια φάση δεν είναι πάντα ο ίδιος. Εκείνο όμως που έχει διαπιστωθεί από διάφορες παρατηρήσεις, είναι ότι η ύπαρξη χρονικών περιθωρίων για να ολοκληρώσει την αποστολή της η ομάδα, δρα καταλυτικά πάνω στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα της, με συνέπεια να επιταχύνεται η μετάβαση από ένα στάδιο στο άλλο.

15 ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Κάθε ένα από τα πέντε στάδια που περιγράψαμε, έχει την σημασία του και την αξία του στην πορεία της ομάδας. Όμως οι τρεις πρώτοι είναι καθοριστικοί και κρίσιμοι. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διεργασία της μετάβασης από στάδιο II (της αντιπαράθεσης), στο στάδιο III (της σύνθεσης). Κάθε ομάδα, ανεξάρτητα από το είδος της αποστολής της, καθορίζει η ίδια την ηγεσία της, που όπως θα δούμε στη συνέχεια δεν είναι ένα άτομο, ούτε και ένας ο ρόλος που την χαρακτηρίζει. Η ανάδειξη της ηγεσίας, της ομάδας, ξεκινάει στο πρώτο στάδιο και ολοκληρώνεται στο δεύτερο.

16 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τα στάδια ανάπτυξης της ομάδας, άρα και την αποτελεσματική λειτουργία της, γιατί αυτό έχει άμεση συνέπεια στην πρόοδο του έργου. Οι πλέον σημαντικοί παράγοντες από αυτούς είναι: Η δομή και η συνοχή της. Το μέγεθος της. Τα χαρακτηριστικά των μελών της. Οι κανόνες λειτουργίας της. Ο στόχος της ομάδας. Το περιβάλλον της Οι ρόλοι των μελών. Η ηγεσία της. Η δομή, δηλαδή η οργάνωση της ομάδας, είναι ο παράγοντας εκείνος που καθορίζει και την πορεία των φάσεων που θα ακολουθήσει η ομάδα. Η συνοχή της ομάδας, δηλαδή η ικανότητά της να διατηρεί τις στενές σχέσεις μεταξύ των μελών της, ώστε αυτά να παραμένουν και να εργάζονται μέσα στα πλαίσια της, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επιβίωση και αποτελεσματικότητα της ομάδας.

17 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Το μέγεθος της ομάδας είναι ένας άλλος παράγοντας σημαντικός, θεωρητικά, όσο μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι μια ομάδα τόσο περισσότερες γνώσεις, ικανότητες, ιδέες, απόψεις συγκεντρώνονται στη διάθεσή της, Στην πράξη όμως, όσο αυξάνει σε μέγεθος μια ομάδα τόσο περισσότερο περίπλοκη γίνεται, αφού οι δεσμοί συναλλαγής για μια ομάδα Ν ατόμων είναι Ν(Ν-1). Αυτό έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται σημαντικές δυσλειτουργίες στην ομάδα και να μειώνεται η παραγωγικότητά της. Οι άλλοι δυο παράγοντες, δηλαδή οι ρόλοι που αναλαμβάνουν και αναπτύσσουν τα μέλη της ομάδας καθώς και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ηγεσίας της, αναλύονται παρακάτω, σε ξεχωριστές ενότητες, λόγω της σημασίας τους στην αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας.

18 ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Όταν ο επικεφαλής του έργου project manager σχεδιάζει τη σύνθεση της ομάδας που θα αναλάβει την ανάπτυξη του έργου, είναι φυσικό να λάβει υπόψη του τις γνώσεις, την εμπειρία, τις ικανότητες των ατόμων σε σχέση με το έργο που θα υλοποιήσουν. Ο DR. Meredith Belbin σε διάφορες μελέτες που έκανε με managers και ομάδες από διάφορες επιχειρήσεις, διαπίστωσε ότι σε ομάδες των 8 ως 10 ατόμων αναπτύσσονται και άλλοι ρόλοι, που είναι ανεξάρτητοι των γνώσεων και της εμπειρίας των μελών της ομάδας, αλλά σχετίζονται με τη δομή, οργάνωση της ομάδας. Γνώση των ρόλων αυτών βοηθάει και στη σωστή επιλογή των προσώπων που συνθέτουν την ομάδα, αλλά και στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της. Τα χαρακτηριστικά των ρόλων αυτών, όπως τα προσδιόρισε ο Belbin δίνονται παρακάτω. Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι κάθε ρόλος, μαζί με τα κύρια χαρακτηριστικά του έχει και μερικές εγγενείς αδυναμίες, που συνοδεύουν τον κάθε ρόλο.

19 ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Βέβαια, θα είναι λάθος να γίνει η επιλογή της σύνθεσης της ομάδας με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε ρόλου. Απλά γνώση των χαρακτηριστικών αυτών ρόλων βοηθάει στο να μην επιλέγονται άτομα ικανά για τους ίδιους ρόλους, αφού αυτό κάνει την ομάδα μη παραγωγική. Τέλος να αναφέρουμε ότι δεν αποκλείεται ένα μέλος της ομάδας να συνδυάζει χαρακτηριστικά περισσότερα του ενός ρόλου και γενικά να γίνεται δύσκαμπτη και δαπανηρή η λειτουργία της. Βέβαια το άριστο μέγεθος μιας ομάδας, είναι ο αριθμός εκείνος ο οποίος αντιστοιχεί στην εξισορρόπηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων. Όμως επειδή υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως η φύση του έργου, οι ικανότητες των ηγετών, τα προσόντα των μελών της ομάδας κ.λπ. το βέλτιστο μέγεθος προσδιορίζεται κατά περίπτωση. Συνήθως επτά με δέκα άτομα είναι το μέγεθος που υποστηρίζουν οι περισσότερες έρευνες. Τα χαρακτηριστικά των μελών που συνθέτουν την προσωπικότητα των μελών, όπως πχ, ηλικία, ικανότητες, εμπειρίες κλπ. ενδέχεται να επηρεάσουν την εξέλιξη της ομάδας. Στενά συνδεδεμένα με την οργάνωση της ομάδας προσαρμόζοντας ανάλογα την συμπεριφορά τους. Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στην εξελικτική πορεία μιας ομάδας είναι ο στόχος της. Η σαφήνεια των στόχων η εφικτότητα τους και η σύμπνοια των μελών της ομάδας στην υιοθέτηση των στόχων αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας. Η πίεση και γενικά η επίδραση που ασκεί το περιβάλλον πάνω στην ομάδα δεν θα πρέπει να αγνοείται, αφού η ομάδα λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο και όχι στο κενό. Θετική ή αρνητική επίδραση από το περιβάλλον της θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία της.

20 ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Οι ρόλοι που προσδιόρισε ο Belbin είναι: Συντονιστής (Go-ordinator). Είναι αξιόπιστος και καλός «πρόεδρος» της ομάδας. Αποσαφηνίζει τους στόχους και προωθεί τη λήψη απόφασης. Ο ρόλος παρέχει εξαρτημένη ηγεσία και συντονισμό του έργου της ομάδας. Στην πράξη μπορεί να αναληφθεί ο ρόλος από οποιοδήποτε μέλος της ομάδας, όχι υποχρεωτικά από τον project leader. Εγγενής αδυναμία: Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται από έλλειψη πρωτοτυπίας και να είναι ένας απλός διαχειριστής θεμάτων. Διαμορφωτής (Shaper). Είναι ο εναλλακτικός ηγέτης ο οποίος μπαίνει μπροστά, ωθεί τα πράγματα να προχωρούν και δίνει μορφή στην ομάδα. Είναι δυναμικός και εμψυχωτής. Λειτουργεί χωρίς πρόβλημα κάτω από πίεση και έχει το κουράγιο και το σθένος να ξεπερνάει τα εμπόδια. Εγγενής αδυναμία: Μερικές φορές εκνευρίζει τους άλλους ενώ συχνά γίνεται υπερβολικά κριτικός.

21 ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Καινοτόμος (Innovator). Είναι ο νεωτερισμός, ο ρηξικέλευθος, ο ρέκτης, ο δημιουργός που φέρνει νέες ιδέες. Δημιουργικός, μεταρρυθμιστής με φαντασία, όχι σπάνια ανορθόδοξος, είναι το μέλος που επιλύει δύσκολα προβλήματα. Εγγενής αδυναμία: Συχνά αγνοεί τις λεπτομέρειες εμφανίζεται προσκολλημένος σε προσωπικές αλλά μη πρακτικές ιδέες. Υπερβολικά απορροφημένος για να μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά. Εξερευνητής (Resources investigator). Είναι ο εξωστρεφής, ο ενθουσιώδης, ο ομιλητικός. Είναι η διεπαφή της ομάδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Φροντίζει για τα συμβόλαια και τις συμβάσεις. Είναι κομιστής / φορέας ιδεών αν και όχι πρωτοτύπων. Γνωρίζει τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα. Ο άνθρωπος που είναι περισσότερη ώρα στο τηλέφωνο παρά στην ομάδα. Εγγενής αδυναμία: Υπερβολικά ενθουσιώδης. Από τη στιγμή που βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα χάνει το ενδιαφέρον του, με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται για την εφαρμογή του τρόπου επίλυσης. Αξιολογητής (Monitor Evaluator). Νηφάλιος, σοβαρός, διορατικός, οξυδερκής. Αξιολογεί σωστά όλες τις εναλλακτικές προτάσεις και καθοδηγεί την ομάδα στις πρακτικές λύσεις. Εγγενής αδυναμία: Είναι συχνά άτολμος και στερείται ικανότητας να εμψυχώσει άλλους. Υπερβολικά κριτικός, συχνά είναι αδιάφορος συναισθηματικά έναντι των υπολοίπων.

22 ΡΟΛΟΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Συνεργάσιμος (Teamworker). Εργατικός, ήπιος ως χαρακτήρας. Ακούει, εργάζεται σκληρά και δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα στην ομάδα. Αποφεύγει τις τριβές και ηρεμεί τα πνεύματα. Εγγενής αδυναμία: Αναποφάσιστος, δεν παίρνει θέση σε κρίσεις της ομάδας, επηρρεάζεται εύκολα. Συναρμολογητής (Impiemeneter). Πειθαρχικός, αξιόπιστος, συντηρητικός αλλά αποτελεσματικός. Υιοθετεί τις διαδικασίες και τηρεί τα χρονοδιαγράμματα, μετατρέποντας τα σχέδια σε πράξεις Εγγενής αδυναμία: Είναι σχετικά άκαμπτος σε αλλαγές, αντιδρά αργά σε νέες δυνατότητες. Τελειοποιητής (Completer). Εργατικός, επιμελής, ευσυνείδητος, αναζητά την πρόοδο. Στεναχωριέται αν τα πράγματα πάνε στραβά. Εστιάζει στις λεπτομέρειες και στις παραλείψεις, στο καλό φινίρισμα των πραγμάτων. Εγγενής αδυναμία: Στεναχωριέται και ανησυχεί αδικαιολόγητα. Δύσκολα διαπραγματεύεται θέματα. Πολλές φορές «ψειρίζει» υπερβολικά τα πράγματα. Ειδικός (Specialist). Χαρακτηρίζεται από μονοδιάστατο τρόπο σκέψης. Παρέχει γνώση και δεξιότητες σε εξειδικευμένους τομείς. Μεγάλη προσήλωση σε συγκεκριμένο αντικείμενο. Εγγενής αδυναμία: Συνεισφέρει μόνο στο μικρό πεδίο της ειδικότητας του. Επιμένει προσηλωμένος στις τεχνικές λεπτομέρειες, αγνοώντας το όλον. Εστιάζει στα δέντρα χάνοντας το δάσος.

23 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Κάθε ομάδα έχει κάποιο ηγέτη ή αρχηγό ο οποίος την καθοδηγεί και την κατευθύνει. Η αναζήτηση των ειδικών χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που διακρίνουν τον ικανό ηγέτη από τον μέσο άνθρωπο, έχει απασχολήσει πολλούς ειδικούς επιστήμονες. Μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα (1950) κυριαρχούσε η άποψη ότι ο μεγάλος ηγέτης έχει κάποια χαρίσματα με τα οποία γεννιέται. Κατά συνέπεια οι ικανοί ηγέτες γεννιούνται και δεν δημιουργούνται. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, έμφαση δίνεται πλέον στο τι κάνουν οι ηγέτες για την ομάδα και στους διαφορετικούς τύπους ηγετών και όχι στο εάν κάποιος έχει γεννηθεί για να ηγείται ή να υπακούει. Ο John Adair (1988) ισχυρίζεται ότι ο αποτελεσματικός ηγέτης καθορίζεται από την ικανότητά του να δρα αποτελεσματικά (action centred leadership) σε τρεις τομείς αναγκών: Ανάγκες της ομάδας (Team's needs). Ανάγκες του έργου (Task's needs). Ατομικές ανάγκες των μελών (Individual's needs). Οι τρεις αυτοί τομείς αναγκών, που παριστάνονται με τρεις επικαλυπτόμενους κύκλους στο επόμενο είναι σε αλληλοεπίδραση. Αν κάτι σημαντικό συμβεί σε κάποιο τομέα αυτό θα έχει άμεση επίδραση στους άλλους δυο. Ο ικανός ηγέτης θα πρέπει κάνοντας χρήση του μοντέλου, να μπορεί να εκτιμάει τι πρέπει να γίνει.

24 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο αποτελεσματικός ηγέτης, σε σχέση με τις ανάγκες της ομάδας θα πρέπει, εκτός των άλλων, να φροντίζει και για τα εξής: Δημιουργία της ομάδας και διατήρηση του πνεύματος συνεργασίας σε αυτή. Ανάπτυξη μεθόδων εργασίας ώστε η ομάδα να λειτουργεί αποτελεσματικά. Υιοθέτηση και τήρηση προτύπων (standards). Ανάπτυξη απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ομάδας. Εκπαίδευση της ομάδας. Ανάθεση έργου στα μέλη. Σε σχέση με το έργο, μερικές δραστηριότητες, που μεταξύ των άλλων, πρέπει να φροντίζει ο ηγέτης της ομάδας είναι: Επίτευξη των στόχων Καθορισμός των επιμέρους εργασιών (tasks). Σχεδιασμός (planning) των δραστηριοτήτων. Ανάθεση των πόρων. «Καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Έλεγχος και εποπτεία προόδου εργασιών. Αποτίμηση προόδου.

25 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Γνώση των ατομικών αναγκών κάθε μέλους της ομάδας βοηθάει να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο, πολλές φορές, συμπεριφέρονται τα άτομα. Η τέχνη ενός ηγέτη είναι να το λαμβάνει αυτό υπόψη για το καλό ολόκληρης της ομάδας, άρα και του έργου. Ικανοποίηση των ατομικών αναγκών, από πλευράς ηγεσίας, μεταξύ των άλλων σημαίνει: Ανάπτυξη του ατόμου, ως μέλους της ομάδας. Επιβράβευση καλής απόδοσης. Ισοστάθμιση μεταξύ ατομικών αναγκών και αναγκών ομάδας. Βοήθεια στην ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών των μελών.

26 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Έχει υποστηριχθεί ότι η συμπεριφορά ενός ατόμου σε κάποια χρονική στιγμή καθορίζεται από την ισχυρότερη ανάγκη. Είναι λοιπόν σημαντικό για τον ηγέτη της ομάδας να έχει αντίληψη σχετικά με τις σπουδαιότερες ανάγκες των ανθρώπων. Ένα ενδιαφέρον πλαίσιο, που έχει προταθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες από τον Abrahm Maslow (1954) και εξακολουθεί να μην αμφισβητείται, δείχνει πως υπάρχει μία ιεράρχηση (Επόμενο Σχήμα) μέσα στην οποία τοποθετούνται οι ανθρώπινες ανάγκες. Οι φυσιολογικές ανάγκες, δηλαδή οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες που συντελούν στη διατήρηση της ζωής (τροφή, ενδυμασία, στέγη), εμφανίζονται στην κορυφή της πυραμίδας, γιατί τείνουν να έχουν την υψηλότερη δύναμη, μέχρις όταν αυτές ικανοποιηθούν, σε κάποιο βαθμό. Αμέσως μόλις οι φυσιολογικές ανάγκες κάπως ικανοποιηθούν, οι ανάγκες ασφάλειας (σιγουριάς) επικρατούν (μέριμνα για εργασία, τροφή, στέγη και στο μέλλον κ.λπ.). Όταν οι φυσιολογικές ανάγκες ασφαλείας ικανοποιούν στοιχειωδώς, οι κοινωνικές ανάγκες (η ανάγκη του ανήκειν, της κοινωνικής επαφής) κυριαρχούν στην κλίμακα. Μετά την ικανοποίηση και των αναγκών αυτών, το άτομο επιθυμεί να είναι κάτι περισσότερο από μέλος μιας ομάδας. Αισθάνεται ανάγκες εκτίμησης, δηλαδή αυτοεκτίμησης αλλά και αναγνώρισης από τους άλλους.

27 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ικανοποίηση των αναγκών αυτών συνεπάγεται αισθήματα αυτοπεποίθησης, αξιοπρέπειας, γοήτρου, δύναμης στο άτομο. Αμέσως μόλις κάπως ικανοποιηθούν και οι ανάγκες εκτίμησης οι ανάγκες αυτοπραγμάτωσης γίνονται κυρίαρχες. Είναι οι ανάγκες για να μεγιστοποιήσει το άτομο το κάθε είδος δυναμικό του: ο επιστήμονας στην ειδικότητά του, ο μουσικός στη μουσική του, ο τεχνίτης στην τέχνη του. Οι πρώτες πειραματικές μελέτες για τον προσδιορισμό των διαφόρων τύπων ηγεσίας, έγινε από την ομάδα του κοινωνικού ψυχολόγου Kurt Lewin. Από τότε μια σειρά από πειράματα και μελέτες ανέδειξαν τρεις διαφορετικούς τύπους ηγεσίας: Αυταρχική ηγεσία Δημοκρατική ηγεσία Laissez-faire ή Free Rein

28 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο αυταρχικός ηγέτης, είναι εκείνος ο ηγέτης ο οποίος μόνος του διαμορφώνει και παίρνει όλες τις αποφάσεις που αφορούν την ομάδα και γενικά αποτελεί την κυριότερη πηγή επηρεασμού των δραστηριοτήτων της ομάδας. Είναι δογματικός και ουσιαστικά διατάζει τους υφισταμένους του, επιβάλλει τις αποφάσεις του τα μέλη της ομάδας απλά συμμορφώνονται με αυτές. Ο έλεγχος που ασκεί πάνω στην ομάδα είναι μεγάλος. Είναι αυστηρά προσηλωμένος στο καθήκον και αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη του έργου που έχει ανατεθεί στην ομάδα. Συγκεντρώνει και κρατά για τον εαυτό του όλες τις πληροφορίες, χωρίς να τις μοιράζεται με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Δεν επιτρέπει στα μέλη της ομάδας να παίρνουν πρωτοβουλίες σε αυτά φθάνουν μόνο εντολές. Η αξιολόγηση και η κριτική των μελών της ομάδας στηρίζεται απόλυτα στα υποκειμενικά κριτήρια του ηγέτη, με αποτέλεσμα η ικανοποίηση των ατομικών αναγκών και στόχων των μελών της ομάδας να εξαρτώνται απόλυτα από τον ηγέτη της.

29 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο δημοκρατικός ηγέτης, είναι το αντίθετο του αυταρχικού. Δεν ασκεί απόλυτη επιρροή πάνω στις δραστηριότητες της ομάδας ούτε και στα μέλη της. αντίθετα ακούει τις προτάσεις της ομάδας και επηρεάζεται από αυτές. Στηρίζεται στα μέλη της ομάδας για τον καθορισμό των στόχων, της ιεράρχησής τους καθώς και του τρόπου επίτευξής τους. Έχει περισσότερο το ρόλο του συντονιστή που όμως δεν δίνει οδηγίες ή κατευθύνσεις. Η συμπεριφορά του Laissez-faire (ή Free Rein) ηγέτη είναι η εξής: Δεν ασκεί καμία επιρροή στην ομάδα. Ο ρόλος του μοιάζει με αυτή του απλού επόπτη. Οι στόχοι -το έργο- ανατίθεται από κάποια εξουσία στην ομάδα και αυτή μόνη της, με όποια μέσα και τρόπους κρίνει, αναλαμβάνει να τους υλοποιήσει. Ο ηγέτης του τύπου αυτού δεν μετέχει σε συζητήσεις, ούτε δίνει οδηγίες ή κατευθύνσεις. Αν του ζητηθεί λέει τις απόψεις του. Η συμβολή του είναι να παρέχει κάποιες πληροφορίες και - κυρίως - να διατηρεί μια επικοινωνία με το περιβάλλον (οργανισμό/επιχείρηση).

30 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Στον επόμενο Πίνακα συνοψίζονται τα κύρια χαρακτηριστικά των τριών τύπων ηγεσίας σε σχέση προς τις βασικές δραστηριότητες ενός ηγέτη. Οι τρεις αυτοί τύποι ηγεσίας διαφέρουν και ως προς τα αποτελέσματά που παράγουν σχετικά με την ποιότητα την ποσότητα εργασίας που παράγει η ομάδα αλλά και στην παρότρυνση (υποκίνηση) των μελών της. Για παράδειγμα ο αυταρχικός τύπος ηγεσίας είναι δυνατόν να αποδώσει μεγαλύτερη ποσότητα εργασίας από τα άλλα δύο, όμως θα είναι χαμηλότερης ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, ο δημοκρατικός τρόπος ηγεσίας, δίνει υψηλή υποκίνηση (motivation) στα μέλη της ομάδας, αφού αυτά αποκτούν ενδιαφέρον για το έργο που έχουν αναλάβει και η όλη τους προσπάθεια αναγνωρίζεται. Τέλος, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τρεις αυτοί τύποι ηγεσίας δεν θα πρέπει να θεωρηθούν απόλυτα και υιοθετηθούν αβίαστα ως ένα αποτελεσματικό μοντέλο ηγεσίας μιας ομάδας. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε χρησιμοποιώντας τον ίδιο πάντα τύπο ηγεσίας να αντιμετωπίζουμε όλες τις περιπτώσεις εκτιμώντας ότι αυτός δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε όλες τις απαιτήσεις. Όπως αναφέρουν και οι R. Tannenbaum και W. Schmidt υπάρχει μια συνέχεια (continuum) στην ηγεσία.

31 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Στο επόμενο Σχήμα δείχνει πως οι τρεις τύποι ηγεσίας μπορούν να συνδυαστούν, στο πλαίσιο αυτό της συνέχειας των Tannenbaum και Schmidt και να διαμορφώσουν κάθε φορά το κατάλληλο, για την περίπτωση, τύπο ηγεσίας της ομάδας. Από το σχήμα αυτό παρατηρούμε ότι η περιοχή μεταξύ των σημείων 5 και 6 δίνει ένα υπερβολικά δημοκρατικό τρόπο ηγεσίας, όπου ο ηγέτης και τα μέλη της ομάδας έχουν την ίδια επίδραση στις δραστηριότητες που γίνονται και στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Τα όσα αναφέραμε μέχρι τώρα έχουν, κυρίως, εφαρμογή για ηγέτες που έχουν διοριστεί από κάποιας μορφή εξουσία (π.χ. καθηγητής, προϊστάμενος, τμηματάρχης κ.λπ.), με αποτέλεσμα η οποία δύναμή του να προέρχεται από την νομιμότητα της εξουσίας. Υπάρχει όμως και ο αναδυόμενος ηγέτης, δηλαδή το άτομο που άμεσα ή έμμεσα αναγνωρίζεται ή εκλέγεται από την ομάδα του.

32 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της μορφής της ηγεσίας που αναδεικνύει μια ομάδα, οφείλουμε να τονίσουμε το γεγονός ότι η ομάδα είναι ένα δυναμικό σύστημα, αρκετά σύμπλοκο, με Ν (Ν-1) δεσμούς συναλλαγής, αν Ν είναι τα μέλη της ομάδας. Η μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο δεν είναι διακριτή (discrete) αλλά συνεχής με την μαθηματική έννοια του όρου. Τέλος, εστιάζοντας στην ηγεσία της ομάδας και στο ρόλο της, όσο κι αν αυτός είναι σημαντικός για την πορεία της ομάδας, μοιραία σημαίνει απλοποίηση των πραγμάτων, αφού φωτίζουμε μόνο κάποιες πλευρές του συστήματος, αγνοώντας ότι το σύστημα είναι μία ενιαία ολότητα. Συνεπώς οι παρατηρήσεις που γίνονται πάνω στα στάδια της ομάδας και την ηγεσία της, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή, και το σπουδαιότερο, θα πρέπει να αποφεύγεται η εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων. Όπως αναφέραμε, η ηγεσία αναδύεται μέσα από την ομάδα, στις δύο πρώτες φάσεις. Σύμφωνα με την Ariadne Beck η ομάδα αναδεικνύει τέσσερις διαφορετικούς ηγέτες, με διαφορετικό ρόλο ο καθένας, στη λειτουργία της ομάδας, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της. (Θυμίζουμε ότι αναφερόμαστε σε ομάδα με γύρω στα οκτώ μέλη).

33 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Οι τέσσερις ηγέτες είναι: Task Leader, Emotional Leader, Scapegoat Leader, Defiant Leader.

34 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο Task Leader είναι το μέλος εκείνο το οποίο συγκαλεί την ομάδα και που συνήθως ενεργεί ως οδηγός των εργασιών που αναλαμβάνει η ομάδα. Συμβάλλει ουσιαστικά στο να αποσαφηνίσει η ομάδα τον στόχο της και να οριοθετηθεί σε σχέση με το περιβάλλον της. Επηρεάζει σημαντικά τους κανόνες (norms) ανάπτυξης της ομάδας και παίζει ουσιαστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η ομάδα καθορίζει την οργανωτική της δομή και το ρυθμό λειτουργίας της. Ο Task Leader στις ομάδες ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων είναι συνήθως δεδομένος είναι ο υπεύθυνος της διαδικασίας που εκτελεί η ομάδα, στο κύκλο ζωής του Π.Σ. Ο Emotional Leader είναι συνήθως το μέλος εκείνο που είναι έτοιμο και πρόθυμο να συμμετάσχει στη διαδικασία την οποία έχει αναλάβει η ομάδα. Διευθύνει την συναισθηματική διεργασία που λαμβάνει χώρα κατά την λειτουργία της ομάδας και είναι το πιο αξιοαγάπητο μέλος της, σε όλο το κύκλο ζωής της.

35 ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Ο Scapegoat Leader είναι συνήθως το μέλος εκείνο που δέχεται τις περισσότερες έμμεσες ή άμεσες επιθέσεις φραστικά ή συναισθηματικά. Συγκεντρώνει όλα τα αρνητικά συναισθήματα, με το να είναι το «προβληματικό» μέλος. Από παρατηρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι ο Scapegoat Leader βοηθάει την ομάδα να αποσαφηνίσει διάφορα θέματα, να καθορίσει στόχους, να αναδείξει την ηγεσία της και παίζει σημαντικό ρόλο στο ξεκίνημα ή τον τερματισμό ενός σταδίου στο κύκλο ζωής της ομάδας. Τέλος, ο Defiant Leader είναι συνήθως το μέλος εκείνο που συνεχώς και ανοικτά εκφράζει αμφιβολίες, δυσπιστίες αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις σε σχέση με το να είναι ή όχι κανείς μέλος της ομάδας, με το να εργάζεται κανείς για την ομάδα. Προσπαθεί να αυτονομηθεί από τον Task Leader, ενώ με το να εμπιστεύεται μερικά μέλη και να μην εμπιστεύεται άλλα, εκπροσωπεί την πάλη ολόκληρης της ομάδας μεταξύ εξάρτησης και ανεξαρτησίας. Ο ρόλος του στο δεύτερο και τρίτο στάδιο του κύκλου ζωής της ομάδας, είναι κατά την Beck, πολύ σημαντικός.

36 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ Βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία μιας ομάδας είναι: η ύπαρξη ενός κοινού στόχου, ο οποίος να περιλαμβάνει και τους ατομικούς στόχους των μελών, και η ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων για την προώθηση αυτού του στόχου. Μόνο αν η ομάδα έχει ένα ενιαίο στόχο ως ολότητα, οι δε ατομικοί στόχοι είναι ενταγμένοι μέσα σ' αυτό το γενικότερο στόχο, έχουμε αμοιβαία ωφέλεια ομάδας και ατόμων - μελών: η εκπλήρωση των στόχων του ενός, ενισχύει την προσπάθεια και την εκπλήρωση των στόχων του άλλου. Η ομάδα θα πρέπει αξιοποιώντας αποτελεσματικά τον μηχανισμό ανάδρασης (feed-back) που διαθέτει (όπως κάθε Σύστημα), να απορρίπτει ή τροποποιεί τον εκάστοτε στόχο, ώσπου να ικανοποιηθεί η παραπάνω συνθήκη ταύτισης στόχων.

37 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ Η ομάδα για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων της, είναι αναγκαίο να προωθεί συνεργατικές σχέσεις και να αποκλείει τις ανταγωνιστικές - εκμεταλλευτικές σχέσεις μεταξύ των μελών της. Εδώ αξίζει να τονισθεί ότι ο Έλληνας έχει εκπαιδευθεί μέσα από μακροχρόνιες - κοινωνικοπολιτισμικές διεργασίες να αναπτύσσει σχέσεις συνεργατικές κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Συστηματικές έρευνες των Γιώργου και Βάσως Βασιλείου και -μεταγενέστερα- διαφόρων συνεργατών τους αποκαλύπτουν ότι: I. Ο Έλληνας έκανε διάκριση ανάμεσα σ' όσους ενδιαφέρονταν γι' αυτόν και στους υπόλοιπους. Οι πρώτοι αποτελούν τον «κύκλο των δικών» (Παρατήρηση: Οι Βασιλείου χρησιμοποιούν τους όρους «in group» για την πρώτη κατηγορία και «out-group» για τη δεύτερη). Με αυτούς αναπτύσσει σχέσεις εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοεξάρτησης, βασισμένες, μεταξύ των άλλων, και στο φιλότιμο. II. Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η συμπεριφορά προς την έξω-ομάδα (out group), σε όσους δηλαδή, δεν περιλαμβάνονται στον κύκλο των δικών του. Εδώ το κύριο χαρακτηριστικό είναι ο ανταγωνισμός και η εχθρική διάθεση.

38 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ III. IV. Αρκούσε να δείξει κάποιος πραγματικό ενδιαφέρον για το καλό του για να συμπεριληφθεί στον «κύκλο των δικών» του. Τέλος, για να αποδειχθεί ένα πρόσωπο κύρους ως αρχηγό της ομάδας δεν ήταν αρκετό το να αποδείξει αυτός την ικανότητα και τις γνώσεις του αντικειμενικά. Χρειαζόταν επιπλέον να δείξει ενδιαφέρον και έγνοια γι' αυτόν. Μόνο τότε όφειλε σεβασμό και υπακοή στον «αρχηγό». Στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια, που η τεχνολογική εξέλιξη παρέχει αφθονία αγαθών αλλά ο ανταγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων εντείνεται συνεχώς, η ανάπτυξη και διατήρηση συνεργατικών - συλλογικών διαδικασιών και σχέσεων δεν είναι απλό θέμα, είναι πολύ δύσκολο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη μιας ομάδας είναι απαραίτητο να αναπτύξουν και να διαφυλάξουν μια επικοινωνία ανοικτή αλλά με όρια. Μια επικοινωνία η οποία θα επιτρέψει στο καθένα να διατυπώσει τη θέση του, ενώ οι άλλοι θα τη λάβουν υπόψη, θα την αξιολογήσουν και θα καταβάλ- λουν προσπάθεια να την αφομοιώσουν και να την συνθέσουν με τις δικές τους απόψεις. Με αυτό τον τρόπο συντελεί κάθε μέλος στην επεξεργασία, τη διαφοροποίηση και σύνθεση των ατομικών θέσεων, σε μια διαδικασία ανέλιξης προς υψηλότερα επίπεδα οργανωμένης συμπλοκότητας, όσον αφορά το προϊόν της ομάδας και βέβαια των ίδιων των μελών της.

39 Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη ενός Πληροφοριακού Συστήματος είναι ένα σύνολο από δραστηριότητες που εκτελούν ομάδες από ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Η σύνθεση των ομάδων αυτών μεταβάλλεται με τον χρόνο, ανάλογα με την δραστηριότητα που εκτελούν, μέσα στο κύκλο ζωής του Πληροφοριακού Συστήματος, Υπάρχουν όμως και μερικές μεθοδολογίες, όπως για παράδειγμα η ETHICS, που στηρίζονται εξολοκλήρου και αποκλειστικά σε ομάδες χρηστών και αναλυτών, Είναι φυσικό λοιπόν η δυναμική που αναπτύσσουν οι ομάδες αυτές, να έχει άμεση επίδραση πάνω στη δημιουργία ενός επιτυχημένου ή όχι Πληροφοριακού Συστήματος. Σε μια μελέτη τους οι Borovits, Ellis, και Yeheskel συγκρίνουν δύο διαφορετικούς τύπους ομάδων ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων: I. Το τύπο Α, που αποτελείται κατ' οικονομία από τον Πελάτη (Client), τον Σχεδιαστή (Designer) και τον Υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων (Decision maker), και

40 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ II. Το τύπο Β, που αποτελείται επίσης κατ' οικονομίαν, από τον Χρήστη (User), τον Αναλυτή πληροφορίας (information analyst) και τον Υπεύθυνο εφαρμογής (Implementor). Οι διαφορές μεταξύ των δύο τύπων αυτών είναι οι εξής: a) Στο τύπο Α οι πληροφορίες μεταφέρονται απλά από το ένα μέλος στο άλλο ενώ στο τύπο Β, υπάρχει συλλογική λήψη αποφάσεων. b) Στο τύπο Α, κάθε μέλος της ομάδας εργάζεται ανεξάρτητα, συμμετέχει σε διάφορες συσκέψεις για συζήτηση, ενημέρωση και λήψη οδηγιών. Αντίθετα στο τύπο Β της ομάδας η εργασία και η λήψη αποφάσεων είναι συλλογική, από όλα τα μέλη της ομάδας.

41 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ Εξετάζοντας τις διάφορες μεθοδολογίες ανάπτυξης Π.Σ. σε σχέση με τους δύο αυτούς τύπους ομάδων, παρατηρούμε ότι η ομάδα τύπου Β χαρακτηρίζει την μεθοδολογία που περιγράφουμε και στις μεθοδολογίες κοινωνικοτεχνικού προσανατολισμού. Υπάρχουν όπως και μεθοδολογίες, που περιγράφουν δραστηριότητες χωρίς παράλληλα να καλύπτουν και την σύνθεση των επιμέρους ομάδων που τις εκτελούν. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται η χρήση ομάδων τύπου Β, γιατί, όπως απέδειξε και η μελέτη των Borovits, Ellis και Yeheskel ο τύπος αυτός υπερτερεί των ομάδων τύπου Α. Η υπεροχή της ομάδας τύπου Β, καθιστά αναγκαία τη γνώση της δυναμικής της ομάδας και των χαρακτηριστικών της αποτελεσματικής λειτουργίας της, ώστε να αξιοποιούνται ανάλογα στην διεύθυνση του έργου της ανάπτυξης του Πληροφοριακού Συστήματος. Τα θέματα αυτά εξετάστηκαν όμως στις ενότητες που προηγήθηκαν. Συνοψίζοντας τα όσα αναφέραμε για τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι ο ηγέτης μιας ομάδας έχει να κινηθεί μέσα στα πλαίσια ενός τριγώνου (επόμενο Σχήμα) που καθορίζεται από τους στόχους του Οργανισμού, της Ομάδας, αλλά και του ίδιου του έργου.

42

43

44

45

46

47

Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων Χαρακτηριστικά μιας Ομάδας

Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων Χαρακτηριστικά μιας Ομάδας Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων Χαρακτηριστικά μιας Ομάδας Αλληλεπίδραση & αλληλεξάρτηση των μελών (Σύνολο ατόμων Ομάδα ατόμων) Συνείδηση των μελών ότι ανήκουν στην ομάδα Αποδοχή και απόδοση της ταυτότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ερωτήσεις 1. Αναφέρετε τις κυριότερες αρμοδιότητες της Διεύθυνσης του έργου. (ΡΡ1 διαφ3) Οι κυριότερες από τις αρμοδιότητες αυτές είναι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΓΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ & ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΓΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ & ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΗΓΕΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΕ ΠΕΛΑΤΗ & ΑΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 1. Διεύθυνση Να σημειώσετε με κύκλο την απάντηση που πιστεύετε ότι ταιριάζει στην κάθε περίπτωση: 1. Ηγέτης είναι το άτομο εκείνο το οποίο: Α. ελέγχει τους υφιστάμενους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 3 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 3 ο Διεύθυνση-Παρακίνηση 3.1. Ηγεσία-Βασικές έννοιες Η επιτυχία των επιχειρήσεων ή των οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ηγετικοί τύποι Διευθυντικό πλέγμα

Ηγεσία. Ηγετικοί τύποι Διευθυντικό πλέγμα Ηγεσία Ηγετικοί τύποι Διευθυντικό πλέγμα Ηγεσία 1 η διδακτική ώρα Στόχοι της διδακτικής ενότητας 1. Να προσδιορίσουμε την έννοια του ηγέτη. 2. Να περιγράφουμε τις διαφορές μεταξύ του Προϊστάμενου-ηγέτη

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος

Εισηγητής Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος. Δρ. Αβραάμ Παπασταθόπουλος Εισηγητής Δύναμη: Η πιθανότητα που έχει ο «άνθρωπος» να είναι σε θέση να «περάσει» τις δικές του επιθυμίες μέσα από μία κοινωνική σχέση παρά την αντίσταση. Εξουσία: Η εξουσία ορίζεται ως το νόμιμο δικαίωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί Ορισμοί Ηγεσία είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο επηρεάζει άλλα άτομα για την επίτευξη επιθυμητών στόχων. Σε μια επιχείρηση, η διαδικασία της ηγεσίας υλοποιείται από ένα στέλεχος που κατευθύνει

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 (ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ) Να σημειώσετε με Σ (σωστό) ή Λ (λάθος) στο τέλος των προτάσεων: 1. Η ύπαρξη των παραγόντων «υγιεινής» ή «διατήρησης» (κατά τον Herzberg) δημιουργεί ευχαρίστηση

Διαβάστε περισσότερα

Παρακίνηση των Εργαζομένων Αποδοχή των Αλλαγών Ηγεσία

Παρακίνηση των Εργαζομένων Αποδοχή των Αλλαγών Ηγεσία Παρακίνηση των Εργαζομένων Αποδοχή των Αλλαγών Ηγεσία 1 Κίνητρα για τους Εργαζόμενους Η αποτελεσματικότητα κάθε εργαζομένου είναι συνάρτηση των προσόντων που απαιτεί η θέση του περιεχόμενου της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα Στιλ Αγωγής

Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας. Μέσα Στιλ Αγωγής Μεθόδευση της Παιδαγωγικής διαδικασίας Μέσα Στιλ Αγωγής Σχέση σκοπών-μέσων και μεθόδων αγωγής Οι μέθοδοι, οι τεχνικές και τα μέσα της παιδαγωγικής διαδικασίας εξαρτώνται από τους σκοπούς της Σχέση σκοπών-μέσων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων Έννοια του Μάνατζμεντ Ικανότητες των Μάνατζερ Στόχοι του Μάνατζμεντ Βασικές Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Σχεδιασμός Οργάνωση Διεύθυνση Έλεγχος Εφαρμογή του Μάνατζμεντ

Διαβάστε περισσότερα

«Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει» («Ανάλαβε εξουσία αφού πρώτα μάθεις να εξουσιάζεσαι») Σόλων, ο Αθηναίος

«Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει» («Ανάλαβε εξουσία αφού πρώτα μάθεις να εξουσιάζεσαι») Σόλων, ο Αθηναίος EIΣΑΓΩΓΗ «Άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει» («Ανάλαβε εξουσία αφού πρώτα μάθεις να εξουσιάζεσαι») Σόλων, ο Αθηναίος Η ηγεσία και η άσκησή της η έννοιά της και το σύνολο των συμπεριφορών που τη συνθέτουν,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 123 127, έκδοση 2014 : σελίδες 118 122 ) 3.3 ιεύθυνση 3.3.1 Ηγεσία Βασικές έννοιες Οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης και η σημασία τους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, τη. Συναισθηματική Νοημοσύνη. και τη Δημιουργικότητα.

Πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης και η σημασία τους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, τη. Συναισθηματική Νοημοσύνη. και τη Δημιουργικότητα. Πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης και η σημασία τους για την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών, τη Συναισθηματική Νοημοσύνη και τη Δημιουργικότητα. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Μονάδα Εφηβικής Υγείας Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΙ Ακ. έτος 2013-14 ΗΓΕΣΙΑ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής

Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΣΙΑ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την τυπική θέση

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 3 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε Σ (σωστό) ή µε Λ (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις. 1. Ένα ιδιωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα - Τεχνικές. Μέθοδοι της παιδαγωγικής διαδικασίας. Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Μέσα - Τεχνικές. Μέθοδοι της παιδαγωγικής διαδικασίας. Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013 Μέθοδοι της παιδαγωγικής διαδικασίας Μέσα - Τεχνικές http://users.uoa.gr/~dhatziha Αριθμός: 1 Σχέση σκοπών-μέσων και μεθόδων αγωγής Οι μέθοδοι, οι τεχνικές και τα μέσα της παιδαγωγικής διαδικασίας εξαρτώνται

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο πολλαπλός ρόλος του Διευθυντή στο νέο σχολείο 1. Εισαγωγή 2. Τα καθήκοντα του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1 Εισαγωγή Στη σημερινή παρουσίαση εξετάζεται και αναλύεται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) «Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση» Τρίπολη, 2019 Μέθοδος υλοποίησης και διαδικασίες παρακολούθησης (αναφέρεται μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓΕΣΙΑ. Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ

ΗΓΕΣΙΑ. Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ ΗΓΕΣΙΑ Καθηγητής Π. Φωτήλας Λέκτορας Ι. Γιαννατσής ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ Ηγέτης: Το άτομο που στο πλαίσιο ενός συνόλου ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στα υπόλοιπα μέλη (δεν ταυτίζεται πάντα με την τυπική θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

α) Υψηλές πωλήσεις σημαίνουν ανάπτυξη της παραγωγικής λειτουργίας, που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και οι άλλες δύο βασικές λειτουργίες.

α) Υψηλές πωλήσεις σημαίνουν ανάπτυξη της παραγωγικής λειτουργίας, που είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν και οι άλλες δύο βασικές λειτουργίες. ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/2014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ε_3.Ο λ3τ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2ος Κύκλος) ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Δρ. Βασιλική Καζάνα

Ηγεσία. Δρ. Βασιλική Καζάνα Ηγεσία Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210 60435 E-mail: vkazana@teikav.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία (Project)

Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητικές Εργασίες (Project) Τι είναι ερευνητική εργασία Σκοπός της ερευνητικής εργασίας Εκπαιδευτική Αξία Προϋποθέσεις επιτυχίας του project Ρόλος του μαθητή Ρόλος του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ μ α τ α Χριστουγέννων Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις Σωστές ή Λάθος 1. Το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία της Οργάνωσης Σημαίνει τη διαδικασία δημιουργίας μιας οργανωτικής δομής

Η λειτουργία της Οργάνωσης Σημαίνει τη διαδικασία δημιουργίας μιας οργανωτικής δομής ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΡΟΣ ΜΑΥΡΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Η λειτουργία της Οργάνωσης Σημαίνει τη διαδικασία δημιουργίας μιας οργανωτικής δομής Ο όρος Οργανωτική Δομή Περιγράφει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

3.3. Η λειτουργία της Διεύθυνσης

3.3. Η λειτουργία της Διεύθυνσης 3.3. Η λειτουργία της Διεύθυνσης 3.3.1. Εισαγωγή Πολύ σημαντική λειτουργία της επιχείρησης Περιλαμβάνει πολλές επιμέρους διαδικασίες, απαραίτητες για: την υλοποίηση των στόχων την ανάπτυξη των επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των Ικανοτή των

Περιγραφή των Ικανοτή των Περιγραφή των Ικανοτή των * Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Από την εκπαίδευση και την κατάρτιση στην επαγγελματική ζωή. Διεθνείς τάσεις και προοπτικές» ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017 ΕΙΣΗΓΗΣΗ «Ο Ρόλος της Ηγεσίας της Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 6 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΙΣ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Βασικά Πρότυπα Ηγετικής Συμπεριφοράς

Ηγεσία και Διοικηση. Βασικά Πρότυπα Ηγετικής Συμπεριφοράς Ηγεσία και Διοικηση Βασικά Πρότυπα Ηγετικής Συμπεριφοράς Βασικά Πρότυπα Ηγετικής Συμπεριφοράς Στην προέκταση της θεωρητικής συζήτησης για την ηγεσία και την ηγετική συμπεριφορά, η επιστημονική κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Ονοματεπώνυμο: 4 Ο ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (Ενότητες: 3.3.1-3.3.2) Τμήμα: Α Ομάδα Α1. Στις παρακάτω προτάσεις να γράψεις στο τετράδιό σου τον αριθμό της κάθε μιας πρότασης και δίπλα του τη λέξη Σωστό, αν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΕΡΟΣ Α Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διοίκηση Επιχειρήσεων 10 η Εισήγηση Δημιουργικότητα - Καινοτομία 1 1.Εισαγωγή στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία 2.Δημιουργικό Μάνατζμεντ 3.Καινοτομικό μάνατζμεντ 4.Παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας 2 Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η Λειτουργία της Διεύθυνσης Ηγεσία. Θεωρίες για την Ηγεσία. α. Θεωρία ηγέτη βάσει των χαρακτηριστικών γνωρισµάτων του.

Η Λειτουργία της Διεύθυνσης Ηγεσία. Θεωρίες για την Ηγεσία. α. Θεωρία ηγέτη βάσει των χαρακτηριστικών γνωρισµάτων του. ΜΑΘΗΜΑ 8 Ο Η Λειτουργία της Διεύθυνσης Ηγεσία α. Θεωρία ηγέτη βάσει των χαρακτηριστικών γνωρισµάτων του δυναµικός Εµπνέει ευφυής εµπιστοσύνη σίγουρος ενθουσιώδης δηµιουργικός καινοτόµος πειστικός αντικειµενικός

Διαβάστε περισσότερα

Μεταγνωστικές διεργασίες και αυτο-ρύθμιση

Μεταγνωστικές διεργασίες και αυτο-ρύθμιση Πρόλογος Tα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια υπάρχουν δύο έννοιες που κυριαρχούν διεθνώς στο ψυχολογικό και εκπαιδευτικό λεξιλόγιο: το μεταγιγνώσκειν και η αυτο-ρυθμιζόμενη μάθηση. Παρά την ευρεία χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΓΕΣΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΠΡΟΪΣΑΜΕΝΟΤ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ

ΗΓΕΣΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΠΡΟΪΣΑΜΕΝΟΤ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΗΓΕΣΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΠΡΟΪΣΑΜΕΝΟΤ ΝΟΗΛΕΤΣΙΚΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ Κάθε σύγχρονη νοσηλευτική μονάδα απαιτεί: υψηλά πρότυπα απόδοσης σε ότι αφορά την ποιότητα και την ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έναν προϊστάμενο με

Διαβάστε περισσότερα

Περικλέους Σταύρου Χαλκίδα Τ: & F: W:

Περικλέους Σταύρου Χαλκίδα Τ: & F: W: & 6937016375 Προς: Μαθητές Α, Β & Γ Λυκείου / Κάθε ενδιαφερόμενο Αγαπητοί Φίλοι Όπως σίγουρα γνωρίζετε, από τον Ιούνιο του 2010 ένα νέο «ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ» λειτουργεί και στη Χαλκίδα. Στο Φροντιστήριό μας, κάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 10: Ο Κριτικός Στοχασμός στον Εργασιακό Χώρο Γιώργος Κ. Ζαρίφης

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή κινήτρων για αύξηση απόδοσης. 13 ο Κεφάλαιο

Παροχή κινήτρων για αύξηση απόδοσης. 13 ο Κεφάλαιο Παροχή κινήτρων για αύξηση απόδοσης 13 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Αναγνωρίσετε ποια είδη συμπεριφορών των διοικητικών στελεχών είναι απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 11 ( σελίδες σχολικού βιβλίου 135 139, έκδοση 2014 : σελίδες 130 134 ) 3.3.3 υναµική Οµάδων 3.3.3.1 Βασικές έννοιες - Ορισµοί Η οµάδα αποτελεί έννοια και όρο που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ενότητα #9: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ενότητα #9: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Ενότητα #9: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗΣ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της παρουσίασης έχουν

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Διεύθυνση. Ηγέτης μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος στην ομάδα του.

3.3 Διεύθυνση. Ηγέτης μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε άνθρωπος στην ομάδα του. 3.3 Διεύθυνση 3.3.1 Ηγεσία - Βασικές έννοιες Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί έχουν πλέον κατανοήσει ότι, για να εξασφαλίσουν την επιτυχία τους, δεν αρκεί να διαθέτουν στελέχη τα οποία είναι μόνο ικανοί

Διαβάστε περισσότερα

2.2. Η έννοια της Διοίκησης

2.2. Η έννοια της Διοίκησης 2.2. Η έννοια της Διοίκησης 1) Εισαγωγή (ιστορία, ορισμός, παραδείγματα) Η ανάγκη της διοίκησης εμφανίστηκε από τότε που οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να σχηματίσουν ομάδες και ήταν απαραίτητη για τον συντονισμό

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 3

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ 3 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 3 Κεφάλαιο 3 ο ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΠΑΡΑΚΙΝΗΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΟΜΑΔΩΝ Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους

Διαβάστε περισσότερα

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ

Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ Η Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙ Νοέμβριος 2016 Συνεργασία και Ανταγωνισμός Μαθησιακοί Στόχοι Γιατί τα μέλη της ομάδας γίνονται ανταγωνιστικά; Προβλήματα που σχετίζονται με τον ανταγωνισμό στην ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η ανάπτυξη του

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική Ο σκελετός της ιοίκησης

Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική Ο σκελετός της ιοίκησης και Πολιτική Ο σκελετός της ιοίκησης Η Αλίκη στη χώρα των θαυµάτων Αυτό εξαρτάται από το πού θέλεις να φτάσεις Μπορείς να µου πεις προς τα πού πρέπει να πάω; Επιτυχηµένοι Αποτυχηµένοι Οργανισµοί Επιτυχηµένοι

Διαβάστε περισσότερα

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης;

22/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Επιστήμη Διοίκησης Επιχειρήσεων. Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πότε εμφανίστηκε η ανάγκη της διοίκησης; Κεφάλαιο 2 ο Η επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων Όταν το άτομο δημιούργησε ομάδες. Για ποιο λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Επιστήμη. Ενότητα # 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος

Διοικητική Επιστήμη. Ενότητα # 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Διοικητική Επιστήμη Ενότητα # 3: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Διδάσκων: Μανασάκης Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Τα κείμενα και τα διαγράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΚΕΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΦΕΔΡΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ Τίτλος θέσης Ειδικευμένος υπάλληλος ψηφιακού μετασχηματισμού (ΑΝΔΡΑΣ/ΓΥΝΑΙΚΑ) Ομάδα καθηκόντων/βαθμός AD 8 Τύπος σύμβασης Κωδικός Προθεσμία υποβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΚΑΖΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΕ09 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΚΑΖΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΕ09 ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 2 3.3.1. - Ηγεσία 3 Καθημερινά χρησιμοποιείται η έννοια του ηγέτη, όταν αναφερόμαστε σε άτομα που μέσα σε μία ομάδα καθοδηγούν τους άλλους, αναλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα

Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Εκπαιδευτική Μονάδα 1.1: Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα Πέρα από την τυπολογία της χρηματοδότησης, των εμπλεκόμενων ομάδων-στόχων και την διάρκεια, κάθε project διακρατικής κινητικότητας αποτελεί μια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ -ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ -ΗΓΕΣΙΑ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ -ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΟΜΑΕΣ Η Διοίκηση (ή το μάνατζμεντ) των Ανθρώπινων Πόρων (HRM) μπορεί να ορισθεί ως η διαδικασία επίτευξης των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές.

η ενημέρωση για τις δράσεις που τυχόν υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από αυτές. Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας, η οποία πιστεύω ότι είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι, για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Διδάσκουσα: Χαρίκλεια Τσαλαπάτα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΗΜΜΥ 420 htsalapa@inf.uth.gr (e-ce.uth.gr) 1 Εκπαιδευτικό υλικό μαθήματος Ιστοσελίδα: http://eclass.uth.gr/eclass/courses/mhx330/

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία

Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Παιδαγωγική Ψυχολογία Βιομηχανική Ψυχολογία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Μαρμαρινός Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Σκοποί της αξιολόγησης του έργου του εκπαιδευτικού (N. 2986/02, Άρθρο. 5, παρ. 1) α. Η ενίσχυση της αυτογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( σελίδες σχολικού βιβλίου 129 133, έκδοση 2014 : σελίδες 124 129 ) 3.3.2 Παρακίνηση 3.3.2.1 Βασικές έννοιες Η υλοποίηση του έργου και η επίτευξη των στόχων στις

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών

Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών Αξιοποίηση και διατήρηση των Νέων αθλητών ΞΕΝΙΑ ΑΡΓΕΙΤΑΚΗ, PhD Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, Παν. Αθηνών Αναπλ. Ταμίας του ΣΕΓΑΣ Σύγχρονη προσέγγιση Οι νέοι στον αθλητισμό ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ 35% ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ 65% Σύγχρονη προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ

ΜΑΘΗΜΑ 3ο. I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί. H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ ΜΑΘΗΜΑ 3ο Μάνατζµεντ - Ορισµοί H Εξέλιξη του Μάνατζµεντ Οι Λειτουργίες του Μάνατζµεντ I. Μάνατζµεντ - Ορισµοί... η τέχνη να φέρνεις εις πέρας κάθε έργο µε τη στήριξη και την συµµετοχή ατόµων οργανωµένων

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 4: Θεωρίες διδασκαλίας μάθησης στη διδακτική των Φ.Ε. Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του Βασίλη Τσελφέ)

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΚΙΝΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Θέμα διδακτικού υλικού: Όνομα αξιολογητή: Ημερομηνία αξιολόγησης: Γενικές Οδηγίες Να αξιολογήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης Δρ Δημήτρης Δημητρίου Δρ Παναγιώτης Αντωνίου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Νεοπροαχθέντων. Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων

Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Πληροφορίες για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων 1. Το Πλαίσιο Προσόντων του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) Το Πλαίσιο Προσόντων του ΕΧΑΕ, γνωστό και ως Πλαίσιο της Μπολόνια, έχει ως στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Τι είναι η Οργάνωση και Διοίκηση των Πωλήσεων:

Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Τι είναι η Οργάνωση και Διοίκηση των Πωλήσεων: Οργάνωση και Διοίκηση Πωλήσεων Τι είναι η Οργάνωση και Διοίκηση των Πωλήσεων: Μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες της επιχείρησης είναι αυτή των πωλήσεων, καθώς αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε.

Αρχές και πρακτικές. Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. Αρχές και πρακτικές Δρ Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Πρόεδρος ΠΑΝ.Σ.ΜΕ.ΚΑ.Δ.Ε. «Βίωμα» Η έννοια του βιώματος συνδέεται με το συγκινησιακό φαινόμενο. Βίωμα είναι η προσωπική εμπειρία που συγκινεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 8ο: Ηγεσία και Ανάπτυξη της Ηγετικής Φυσιογνωµίας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 8ο: Ηγεσία και Ανάπτυξη της Ηγετικής Φυσιογνωµίας ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 8ο: Ηγεσία και Ανάπτυξη της Ηγετικής Φυσιογνωµίας Ερωτήσεις Στόχοι Μελέτης 8 ου Μαθήµατος Ø Ποια είναι η φύση της ηγεσίας; Ø Ποια είναι τα σηµαντικότερα ηγετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 7ο: Ηγεσία και Ανάπτυξη της Ηγετικής Φυσιογνωµίας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Μάθηµα 7ο: Ηγεσία και Ανάπτυξη της Ηγετικής Φυσιογνωµίας ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μάθηµα 7ο: Ηγεσία και Ανάπτυξη της Ηγετικής Φυσιογνωµίας Ερωτήσεις Στόχοι Μελέτης 8 ου Μαθήµατος Ø Ποια είναι η φύση της ηγεσίας; Ø Ποια είναι τα σηµαντικότερα ηγετικά

Διαβάστε περισσότερα