Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άδεια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άδεια"

Transcript

1

2 Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άδεια χρήσης άλλου τύπου, αυτή πρέπει να αναφέρεται ρητώς.

3 ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ ΦΩΤΟΚΥΤΤΑΡΟ LED / ΔΙΟΔΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΦΩΤΟΣ ΠΛΑΚΕΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ / BREADBOARD ΕΝΑ ARDUINO ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΤΣΙΠ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΕΝΣΟΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ (ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΦΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ) ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ (ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΙΑΖΕΙ ΑΝΑΒΕΙ ΕΝΑ ΦΩΣ). ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ON ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ OFF ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΗΘΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΕΝΩ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ. Ή ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ Ή ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗ. ΟΙ ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΕΙΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ. ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Ή ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΝΩ ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΞΟΥΝ ΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

4 ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ / ΜΠΟΥΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ Ή ΕΝΑΣ ΣΕΝΣΟΡΑΣ. ΜΟΤΕΡ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ Ή ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΜΟΤΕΡ Ή ΕΝΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΥΣ; Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ, 1 ΚΑΙ 0 Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗ (ON OFF). Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΡΟΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΙΜΩΝ. ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ. Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΑΔΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΗΘΗΣ Ή ΨΕΥΔΗΣ. Η ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΜΩΝ. ΕΝΑΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΝΩ ΕΝΑΣ ΣΕΝΣΟΡΑΣ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΥ ΣΕΝΣΟΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΑ.

5 HΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ Ή ΤΑΣΗ; ΕΝΤΑΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ; ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ; NΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ; ΠΡΙΝ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ARDUINO ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ. ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΒΟΛΤ (V). ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΤΟΜΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΓΟΥ. ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΑΜΠΕΡ (Α). ΩΜΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΜΕΤΡΕΙΤΑΙ Η ΔΥΣΧΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΛΙΚΟ. ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΩΜ (OHM). ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ Ή ΦΟΡΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ, ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ. Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΗ ΡΟΗΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΣΗ. Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΡΟΗ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ. ΝΑ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ.

6 Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΩΜ ΕΝΤΑΣΗ = ΤΑΣΗ / ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ (I= V/R) Ή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ = ΤΑΣΗ / ΕΝΤΑΣΗ (R = V/I) Ή ΤΑΣΗ = ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ * ΕΝΤΑΣΗ (V = R*I) Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΦΥΣΙΚΟ GEORG OHM. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΑΝ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΡΟΗ. Η ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΡΟΗ. Λάμπα Διακόπτης - + Παροχή ενέργειας συνεχούς ρεύματος ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ. ΚΑΘΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΒΡΟΓΧΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΠΑΤΑΡΙΑ) ΚΑΙ ΕΝΑ ΦΟΡΤΙΟ (ΛΑΜΠΑ). ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΤΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ (ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΣΥΜΒΟΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΡΗ). ΟΤΑΝ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΘΕΣΗ (ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ), ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΡΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΕΙ ΤΗΝ ΛΑΜΠΑ.

7 I I ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΑΝΑΕΙΔΑΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ARDUINO. Συνεχές ρεύμα (DC) I Εναλλασσόμενο ρεύμα (ΑC) I ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ, ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Η ΡΟΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΡΕΕΙ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΝΑ ΙΣΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ. ΕΔΩ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΤΟ ARDUINO ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΟΥΜΕ. ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΕΔΩ: ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟ ARDUINO ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΚΑΛΩΔΙΟΥ USB ΤΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙΣ ΤΟ ARDUINO ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ. ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ARDUINO ΤΡΕΧΕΙ ΣΕ MAC OS X, WINDOWS ΚΑΙ LINUX.

8 ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ARDUINO ΣΕ MAC: ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ARDUINO ΣΕ WINDOWS: ΓΙΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ARDUINO ΣΕ LINUX: ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ. ΑΦΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ARDUINO ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΕΝΑ LED ΜΕ ΣΗΜΑΝΣΗ ON. ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ARDUINO. ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (MENU > TOOLS) ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ (TOOLS > BOARD). ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ARDUINO UNO. ΜΕΤΑ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΘΥΡΑ (TOOLS > SERIAL PORT). ΣΕ MAC ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ /DEV/TTY.USBMODEM. ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ WINDOWS ΘΑ ΕΙΝΑΙ COM3 Η ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ.

9 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (INTEGRATED DEVEL- OPMENT ENVIRON- MENT / IDE); ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ARDUINO ΚΑΤΕΒΑΖΕΙΣ ΕΝΑ IDE. ΑΥΤΟ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΕΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ ΠΗΓΑΙΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (TEXT EDITOR), ΕΝΑΝ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΤΗ (COMPILER) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. ΤΟ IDE ΤΟΥ ARDUINO ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΣΚΙΤΣΑ (SKETCHES) Ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ. ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ BLINK ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ FILE (FILE > EXAMPLES > 1.BASICS > BLINK). int ledpin = 13; void setup() { pinmode(ledpin, OUTPUT); ΚΟΥΜΠΙ UPLOAD void loop() { OUTPUT Serial.println(analogRead(A0); ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ UPLOAD ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΦΡΑΣΗ DONE UPLOADING ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΣΟΥ ΦΟΡΤΩΘΗΚΕ ΕΠΙΤΥΧΩΣ. ΤΟ LED ΣΤΗ ΘΕΣΗ (PIN) 13 ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΤΟΥ ARDUINO ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΕΙ.

10 void setup() { // ορίζει το ψηφιακό pin ως έξοδο // το pin 13 είναι συνδεδεμένο με LED στα περισσότερα Arduino pinmode(13, OUTPUT); void loop() { digitalwrite(13, HIGH); // ενεργοποιεί το LED delay(1000); // ορίζει χρονική αναμονή ενός δευτερόλεπτου digitalwrite(13, LOW); // απενεργοποιεί το LED delay(1000); // ορίζει χρονική αναμονή ενός δευτερόλεπτου ΕΝΑ ΣΚΙΤΣΟ ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΕΝΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ BLINK ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΟ SETUP ΚΑΙ ΤΟ LOOP. SETUP: ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ LOOP : ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ (BLOCKS) ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (FUNCTIONS) ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΑΓΚΙΣΤΡΑ {. void setup() { //δηλώνει την αρχή του συγκεκριµένου τµήµατος του κώδικα pinmode(13, OUTPUT); //ορίζει το pin 13 ως έξοδο //τέλος τµήµατος κώδικα void loop() { //δηλώνει την αρχή του συγκεκριµένου τµήµατος του κώδικα digitalwrite(13, HIGH); //δίνει στο pin 13 την τιµή high delay(1000); //χρονοκαθηστέρηση ενός δευτερόλεπτου digitalwrite(13, LOW); //δίνει στο pin 13 την τιµή low delay(1000); //χρονοκαθηστέρηση ενός δευτερόλεπτου //τέλος τµήµατος κώδικα ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ARDUINO ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ (ARDUINO REFERENCE GUIDE) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΩΔΙΚΑ ΓΡΑΜΜΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ.

11 ΟΠΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΟΠΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΟΥ ARDUINO? ΤΟ ΣΥΝΔΕΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΚΕΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ Ή ΑΛΛΙΩΣ BREADBOARD (ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ). ΑΥΤΟ ΤΟ BREADBOARD ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΣΕΙΡΕΣ ΟΠΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ 5 ΣΕΙΡΕΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΧΙΣΜΗΣ. ΟΙ ΑΚΡΙΑΝΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΕΝΩ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΗ 5 ΟΠΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. ΑΝΟΔΟΣ (ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑ) ΚΑΘΟΔΟΣ (ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ) ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (5V) ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ (GND) ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΘΕΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΟΠΕΣ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ ΜΕ ΚΑΛΩΔΙΟ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΧΙΛ. (22 GAUGE). ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΕΚΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. ΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ LED ΡΕΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΟ ΑΝΑΒΕΙ. ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑ LED ΣΤΟ BREADBOARD ΚΑΙ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ARDUINO ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΚΩΔΙΚΑ.

12 void setup() { pinmode(2, OUTPUT); void loop() { digitalwrite(2, HIGH); delay(500); digitalwrite(2, LOW); delay(500); Η ΑΝΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ PIN 2 ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΜΕΣΩ ΜΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ 220 ΩΜ. Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ. ΤΑ PINS 2 ΜΕ 13 ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΩΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΙ. ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΝΕW ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΡΧΕΙΟ (ΝΕW). ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ SETUP ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ PIN 2 ΣΑΝ ΕΞΟΔΟΣ. ΣΤΟ LOOP ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ PIN 2 ΤΗΝ ΤΙΜΗ HIGH ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ LED. Η ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΙΣΕΙ (DELAY) ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ. ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ PIN 2 ΣΕ LOW ΤΟ LED ΣΒΗΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ. ΚΟΥΜΠΙ VERIFY (ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ) ΚΟΥΜΠΙ UPLOAD (ΦΟΡΤΩΣΗ) ΠΑΤΑ VERIFY ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΟΥ. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΑΘΗ ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ UPLOAD ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ARDUINO. ΤΟ LED ΑΝΑΒΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΒΗΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ, ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ.

13 ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΚΟΠΤΗ, ΜΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΣΟΔΟ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΒΟΣΒΗΝΟΥΜΕ ΤΟ LED. ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΟ PIN 4 ΤΟΥ ARDUINO ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 10Κ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΣ ΑΚΡΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΣΤΗ ΓΕΙΩΣΗ. ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ. ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟ LED ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ. void setup() { pinmode(2, OUTPUT); pinmode(4, INPUT); void loop() { if(digitalread(4)){ digitalwrite(2, HIGH); else{ digitalwrite(2, LOW); ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ. ΣΤΟ SETUP ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ PIN 2 ΣΑΝ ΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ PIN 4 ΣΑΝ ΕΙΣΟΔΟ. ΣΤΟ LOOP ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ IF (ΑΝ): ΑΝ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ PIN 4 ΩΣ HIGH ΤΟΤΕ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ PIN ΤΟΥ LED ΩΣ HIGH ΕΝΩ ΑΝ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ PIN ΤΟΥ LED ΩΣ LOW ΑΥΤΟ ΣΒΗΝΕΙ. ΤΟ LED ΑΝΑΒΕΙ ΟΤΑΝ Ο ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΗΜΕΝΟΣ.

14 ΕΝΑ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟ (POT) ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΓΥΡΝΑ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΟΡΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΜΕΣΑΙΟ PIN ΤΟΥ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ PIN A0. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΗ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΗ ΓΕΙΩΣΗ. void setup() { Serial.begin(9600); void loop() { Serial.println(analogRead(A0)); ΠΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΕΙΡΙΑΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ. Serial Monitor ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΕΙΡΙΑΚΗ ΟΘΟΝΗ (SERIAL MONITOR). ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΡΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ SETUP ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ BAUD (BAUD RATE) ΣΤΟ LOOP ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ PIN Α0 ΚΑΙ ΤΟ ΤΥΠΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΕΙΡΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ PRINTLN. ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΟ ARDUINO ΠΑΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΤΗΣ ΣΕΙΡΙΑΚΗΣ ΟΘΟΝΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΚΑΘΩΣ ΓΥΡΝΑΣ ΤΟ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟ. ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ, ΚΑΘΩΣ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ, ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 0 ΕΩΣ 1023.

15 5V 0V 5V 0V 5V 0V 0% Κύκλος λειτουργίας - analogwrite(0) 50% Κύκλος λειτουργίας - analogwrite(127) 100% Κύκλος λειτουργίας - analogwrite(255) ΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟ ΩΣ ΡΟΟΣΤΑΤΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ LED. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΟ PIN 3 ΤΗΣ ΠΛΑΚΕΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗ ΓΕΙΩΣΗ. ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΠΑΛΜΟΕΥΡΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ (PULSE WIDTH MODULATION / PWM). ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΜΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ, ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ Ή ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Ή ΚΥΚΛΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ PWM ΜΕ ΤΑ PINS 3, 5, 6, 9, 10, ΚΑΙ 11. int sensorvalue = 0; void setup() { pinmode(3,output); void loop() { sensorvalue = analogread(a0); analogwrite(3, sensorvalue/4); ΑΡΧΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟΥ. ΣΤΟ SETUP ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ PIN 3 ΩΣ ΕΞΟΔΟ. ΣΤΟ LOOP ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ PIN Α0 ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΠΟΥ ΟΡΙΣΑΜΕ. ΜΕΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟ PIN 3, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ LED. ΔΙΑΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ ΜΕ ΤΟ 4 ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΥΡΟΣ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ 0 ΜΕΧΡΙ 255 Ή ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΑ BYTE. Η ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ LED ΚΑΘΩΣ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟ ΚΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΒΗΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΛΥ ΦΩΤΕΙΝΟ.

16 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΚΑΡΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ. ΔΕΣ ΤΑ ΟΛΑ, ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΛΗΨΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ SPARKFUN ELECTRONICS ADAFRUIT INDUSTRIES MAKER SHED JAMECO ELECTRONICS ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ARDUINO LADY ADA INSTRUCTABLES CATEGORY-TECHNOLOGY/CHANNEL-ARDUINO/ ΒΙΒΛΙΑ GETTING STARTED WITH ARDUINO BY MASSIMO BANZI MAKING THINGS TALK: USING SENSORS, NETWORKS, AND ARDUINO TO SEE, HEAR, AND FEEL YOUR WORLD BY TOM IGOE PHYSICAL COMPUTING: SENSING AND CONTROLLING THE PHYSICAL WORLD WITH COMPUTERS BY DAN O'SULLIVAN & TOM IGOE ARDUINO COOKBOOK BY MICHAEL MARGOLIS ΟΛΗ Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ JODY CULKIN, ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: JODYCULKIN.COM ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ TOM IGOE, MARIANNE PETIT, CALVIN REID, ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ INTERACTIVE TELECOMMUNICATIONS PROGRAM ΣΤΟ NYU, ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ DAN O SULLIVAN, DANNY ROZIN AND RED BURNS. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ CINDY KARASEK, CHRIS STEIN, SARAH TEITLER, KATHY GONCHAROV & ZANNAH MARSH. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ARDUINO ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΕΝΕΡΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ARDUINO. ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO ΑΠΟ ΤΗΝ JODY CULKIN ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΜΕ ΑΔΕΙΑ CREATIVE COMMONS - ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ - ΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ - ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ 3.0 ΜΗ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΝΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ

17 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα» του ΕΜΠ έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017)

ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017) ΑΣΚΗΣΗ 1 (22 Νοεμβρίου 2017) Περιγραφή της Άσκησης Ο σκοπός της πρώτης άσκησης είναι κυρίως η εξοικείωση με το περιβάλλον προγραμματισμού του Arduino, γι αυτό και δεν είναι ιδιαίτερα σύνθετη. Αρχικά, θα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας

Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εφαρμογές Σειριακής Επικοινωνίας Εισαγωγή Στο μάθημα αυτό θα μάθουμε πώς να χρησιμοποιούμε την βιβλιοθήκη serial για την επικοινωνία από την πλατφόρμα Arduino πίσω στον υπολογιστή μέσω της θύρας usb. Τι

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμο ς σε Arduino

Προγραμματισμο ς σε Arduino Προγραμματισμο ς σε Arduino Arduino UNO & Innoesys Educational Shield www.devobox.com Ηλεκτρονικά Εξαρτήματα & Υλικά Κατασκευής Πρωτοτύπων Λέανδρου 79, 10443, Κολωνός +30 210 51 55 513, info@devobox.com

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ARDUINO Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Arduino Teachers Workshop

Arduino Teachers Workshop Arduino Teachers Workshop Εισαγωγή στο Arduino Προγραμματισμός στο Arduino IDE Επικοινωνία με τον υπολογιστή μέσω USB Πλακέτα εύκολων συνδέσεων Breadboard Projects Led Blink Αναλογική ανάγνωση Ποτενσιόμετρου

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation)

Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation) Εφαρμογές Αναλογικών Ε/Ε PWM (pulse Width Modulation) Εισαγωγή Σε αυτή την ενότητα θα δούμε εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις αναλογικές Εισόδους/Εξόδους του Arduino ή την τεχνική PWM. Ψηφιακό vs Αναλογικό

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Γκαλονάκης. Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη

Κωνσταντίνος Γκαλονάκης. Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη Κωνσταντίνος Γκαλονάκης Arduino: Προγραμματισμός στην πράξη 1 Σύνδεση του Arduino με τον Η/Υ και προγραμματισμός αυτού. 1. Εγκατάσταση περιβάλλοντος Arduino IDE Για να προγραμματίσετε τη μονάδα σας θα

Διαβάστε περισσότερα

Πλακέτα Arduino. 1ο ΕΠΑΛ Περάματος - 7ο ΕΚ Πειραιά

Πλακέτα Arduino. 1ο ΕΠΑΛ Περάματος - 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino. Το Arduino είναι βασισμένο σε μια απλή μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα, με ενσωματωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών

Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών Εφαρμογές αναλογικών / Ψηφιακών 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σε αυτήν την ενότητα θα δούμε μερικές ακόμα εφαρμογές ψηφιακών / αναλογικών εισόδων/ εξόδων που μπορούμε να φτιάξουμε με την βοήθεια του Arduino, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4 - Αυτόματο φωτάκι νυκτός

Φύλλο εργασίας 4 - Αυτόματο φωτάκι νυκτός Φύλλο εργασίας 4 - Αυτόματο φωτάκι νυκτός Σε αυτήν την δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα αυτόματο φωτάκι νυκτός. Η διάταξη που θα δημιουργήσουμε θα αποτελείται από ένα LED και μια φωτοευαίσθητη αντίσταση.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με το Arduino

Γνωριμία με το Arduino Γνωριμία με το Arduino Τι είναι το Arduino; Το arduino είναι ένας μικρός υπολογιστής σε μέγεθος παλάμης που περιλαμβάνει ένα μικροελεγκτή (για εκτέλεση εντολών) και ένα σύνολο εισόδων/εξόδων για επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5. Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 5 Ρυθμίζοντας τη Φορά Περιστροφής DC Κινητήρα. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο (front

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος.

Παιδιά κάτω των 13 ετών δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το κιτ χωρίς επίβλεψη. Μη συνδέετε την κύρια πλακέτα σε εξωτερική τροφοδοσία μεγάλης ισχύος. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 01. Robotale (Arduino-Compatible) 02. Ράστερ 830 οπών 03. Κουτί αποθήκευσης 04. Κόκκινα leds (τεμ. 5) 05. Κίτρινα leds (τεμ. 5) 06. Πράσινα leds (τεμ. 5) 07. Αντιστάτες 220 Ohm (τεμ. 8) 08.

Διαβάστε περισσότερα

Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense

Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense Lab 1: Experimenting on Arduino & AI Sense 1. Εισαγωγή A. Arduino Robokit Το Robokit, όπως και όλες οι πλακέτες τύπου Arduino, λειτουργεί χάρη σε έναν μικροελεγκτή. Ως μικροελεγκτή μπορούμε να φανταστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO. Υποψήφιος Διδάκτωρ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO. Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO Δημιουργός: Επιβλέπων: Μπακάλη Ιωάννα Πετεινάτος Ηλίας Υποψήφιος Διδάκτωρ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ARDUINO; Είναι ένας συνδυασμός Υλικού (πλακέτας, μικροελεγκτή, αντιστάσεων κτλ) και Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

4 Εισαγωγή στο Arduino

4 Εισαγωγή στο Arduino 28 Εισαγωγή στο Arduino 4 Εισαγωγή στο Arduino Τι είναι το Arduino; To arduino είναι ένας μικροελεγκτής, προσαρμοσμένος σε μια πλακέτα και έτοιμος προς χρήση. Μας φώτισες. Και τι είναι ένας μικροελεγκτής;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ARDUINO- 01a Βασικό κύκλωμα προγραμματισμός μικροελεγκτή Πλακέτα Arduino, 1 Να δημιουργήσετε και να προγραμματίσετε ένα πολύ απλό σύστημα που να αναβοσβήνει ένα λαμπάκι (έξοδος)

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών

Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές. Εισαγωγή στο Arduino. Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Μετρήσεις και συλλογή δεδομένων (Data acquisition) με μικροελεγκτές Εισαγωγή στο Arduino Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός διεργασιών Τι είναι Μικροελεγκτής; Ηλεκτρονική συσκευή που διαχειρίζεται ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟN ARDUINO: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ/ΕΞΟΔΟΣ Σκοπός της άσκησης Οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με την πλακέτα του μικροελεγκτή και θα αναγνωρίσουν τα βασικά της στοιχεία. Επίσης θα εξοικειωθούν

Διαβάστε περισσότερα

2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino

2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino 2017 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino Αριστείδης Παλιούρας e-mail: arispaliouras@gmail.com ISBN: 978-960-93-8945-7 Κατασκευάζω και Προγραμματίζω με τον μικροελεγκτή Arduino Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του Arduino IDE

Εγκατάσταση του Arduino IDE ΑΣΠΑΙΤΕ Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης (IDE), για το προγραμματισμό του Arduino. Χρησιμοποιώντας το

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Α : Υλικά Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προσομοίωση Μικροελεγκτών Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. 7.1 ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων

Σκοπός. Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές. Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων. Πρόγραμμα. Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Προγραμματίζοντας τον Arduino ΙΙ Εντολή Εκχώρησης & Εντολές Ελέγχου. Πρόγραμμα Εντολές Επεξεργασίας Δεδομένων Εντολή Εκχώρησης Εντολές Ελέγχου Λογική συνθήκη Εντολή

Διαβάστε περισσότερα

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι και του καλωδίου USB.

για τις ρυθμίσεις LabView μέσα από το κανάλι   και του καλωδίου USB. 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Δραστηριότητα: 11 Μάθημα: Εργαστήριο Δικτύων Υπολογιστών Αντικείμενο : Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Νικ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Τ.Ε. 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino

Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino Έλεγχος κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τρανζίστορ και Arduino Στην κατασκευή αυτή ο σκοπός ήταν να ελέγξουμε την ταχύτητα ενός κινητήρα συνεχούς ρεύματος με τη χρήση ενός τρανζίστορ που θα χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων

Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Φύλλο εργασίας 9 - Αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα αποφυγής εμποδίων. Εκτός από τον μικροελεγκτή Arduino, το breadboard,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1. Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 1 Arduino + LabVIEW: Μέτρηση Έντασης Φωτός με Φωτοαντίσταση. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Ρομποτική με ARDUINO. για εκπαιδευτικούς και μαθητές. 1o Μέρος: Απλά Κυκλώματα

Εκπαιδευτική Ρομποτική με ARDUINO. για εκπαιδευτικούς και μαθητές. 1o Μέρος: Απλά Κυκλώματα ... 1o Μέρος: Απλά Κυκλώματα Εισαγωγή - Αναγνώριση του κυκλώματος Μελετήστε τα κυκλώματα που ακολουθούν και συζητήστε με την ομάδα σας ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι σωστές και ποιες λάθος. Α Β

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED

Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Φύλλο εργασίας 7 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Στην δραστηριότητα αυτή θα δουλέψουμε με το RGB LED για να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το RGB LED είναι στην ουσία τρία διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοι- νωνία Σ Σειριακή Επικοινωνία Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 2 USB και Σειριακή Επικοινωνία. Σειριακή Επικοινωνία USB Σύνδεση / Πρωτόκολλο Σκοπός Εντολή επιλογής (if) Εντολή Επανάληψης (while) Πίνακες 1 Μέρος Α : Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Το κύκλωμα σε breadboard

Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 3 - Χριστουγεννιάτικα φωτάκια (σταδιακή αύξηση και μείωση φωτεινότητας ενός LED) Στην δραστηριότητα αυτή θα χρησιμοποιήσουμε ένα LED το οποίο θα ανάβει σταδιακά και όταν θα φτάσει στη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή

Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Σκοπός Εξαμηνιαία Εργασία 2013 Προγραμματίζοντας τον Arduino στη C Μέρος Β : Επικοινωνία Υπολογιστή με Μικροελεγκτή Μικροελεγκτές Πλακέτα Arduino Προγραμματισμός Μικροελεγκτών στη C. Επικοινωνία Υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Model: ED-CS5000. Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για συρόμενες και ανοιγόμενες μονόφυλλες πόρτες.

Model: ED-CS5000. Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για συρόμενες και ανοιγόμενες μονόφυλλες πόρτες. Model: ED-CS5000 Ηλεκτρονικός πίνακας ελέγχου για συρόμενες και ανοιγόμενες μονόφυλλες πόρτες. Ο πίνακας είναι συμβατός με χειριστήρια σταθερού (11 32bit) η κυλιόμενου κωδικού στην συχνότητα των 433,92Mhz

Διαβάστε περισσότερα

Το κύκλωμα σε breadboard

Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 8 - Ανιχνευτής απόστασης Σε αυτήν τη δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε έναν ανιχνευτή απόστασης. Θα χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα υπερήχων (ή απόστασης) HC-SR04 για τον υπολογισμό της απόστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Project 5: Συνθέτοντας μουσική

Project 5: Συνθέτοντας μουσική Project 5: Συνθέτοντας μουσική Επίπεδο: Μέτριο Κατηγορία: Προγραμματισμός Σύντομη Περιγραφή: Πράγματι το Arduino είναι ικανό να παίξει μουσική! Το μόνο επιπλέον εξάρτημα που απαιτείται είναι Buzzer ή πιεζοηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Απλή Δομή Επιλογής. Ο κώδικας. //με χρήση μεταβλητών. delay (3000);

Απλή Δομή Επιλογής. Ο κώδικας. //με χρήση μεταβλητών. delay (3000); Απλή Δομή Επιλογής Να κατασκευάσετε το κύκλωμα το οποίο θα υλοποιεί τα φανάρια. Στη συνέχεια να αναπτύξετε τον κατάλληλο κώδικα ώστε όταν ανάβει το κόκκινο θα ανάβει και το άσπρο, όταν θα σβήνει το κόκκινο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΛΕΠIΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΟΙΚΟΝOΜΟΥ ΧΑΡΗΣ (6424) ΦΩΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(6592) ΚΑΜΒΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(7178) 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σκοπός της εργασίας Ανάλυση Arduino Uno Δημιουργία πληροφορίας Αποστολή και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ARDUINO Αντώνιος Καραγεώργος Βασικά Στοιχεία της Γλώσσας Προγραμματισμού Arduino Constants: HIGH/LOW Ορίζουν το επίπεδο της τάσης εισόδου/εξόδου ενός pin INPUT/OUTPUT Ορίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ARDUINO Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ

ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 10: ΟΔΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ Στόχος και Περίγραμμα της Ενότητας 10 Στόχος της παρουσίασης Παρουσίαση της βασικής ιδέα και απλών παραδειγμάτων για την οδήγηση DC και βηματικών κινητήρων με το Arduino.

Διαβάστε περισσότερα

Workshops. Εισηγητής: Παλιούρας Αριστείδης

Workshops. Εισηγητής: Παλιούρας Αριστείδης Workshops Εισηγητής: Παλιούρας Αριστείδης arispaliouras@gmail.com Ηλεκτρική αντίσταση άνθρακα, 10.000 Ω ή 10kΩ, ανοχή ±5%. Το 10KΩ υπολογίζεται από τα χρώματα: καφέ=1 - μαύρο=0 * πορτοκαλί 10 3 = 10 *

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016)

ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016) ΑΣΚΗΣΗ 2 (29 Νοεμβρίου 2016) Περιγραφή της Άσκησης Στόχος της άσκησης είναι η δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης φωτισμού. Μία φωτομεταβαλλόμενη αντίσταση (LDR) θα διαπιστώνει την ποσότητα του φωτός

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED

Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Φύλλο εργασίας 4 - Δημιουργώ τα δικά μου χρώματα με το RGB LED Στην δραστηριότητα αυτή θα δουλέψουμε με το RGB LED για να παράγουμε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Το RGB LED είναι στην ουσία τρία διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΙΙΙ. Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα. Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής

Φυσική ΙΙΙ. Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα. Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Φυσική ΙΙΙ Ενότητα 4: Ηλεκτρικά Κυκλώματα Γεώργιος Βούλγαρης Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Ασκήσεις ΦΙΙΙ Γ. Βούλγαρης 2 Ταχύτητα ολίσθησης σε σύρμα από χαλκό. Διάμετρος δ=1,6 mm Ρεύμα 10 Α Πυκνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η κατασκευή απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων με πηνίο, τροφοδοτικό, διακόπτη, ροοστάτη, λαμπάκια, γαλβανόμετρο,

Διαβάστε περισσότερα

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας

1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας 1o ΕΠΑΛ- Ε.Κ. Συκεών -Τομέας: Ηλεκτρονικής, Ηλεκτρολογίας και Αυτοματισμού Εκπαιδευτικοί: Μπουλταδάκης Στέλιος Μαυρίδης Κώστας Μάθημα: Ρομποτική Αντικείμενο : Μεταφορά δεδομένων μέσω του πρωτοκόλλου RS232

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα

ΑΣΚΗΣΗ 0. Κύκλωμα - Όργανα ΑΣΚΗΣΗ 0 Κύκλωμα Όργανα ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ: Ένα τροφοδοτικό GP 4303D, δύο πολύμετρα FLUKE 179 ένα λαμπάκι πυρακτώσεως, ένα πυκνωτή και καλώδια. ΣΚΟΠΟΣ: α) Να μάθουμε να φτιάχνουμε ένα κύκλωμα στον πάγκο β)

Διαβάστε περισσότερα

Έργο 1 LED που αναβοσβήνει (LED Flasher)

Έργο 1 LED που αναβοσβήνει (LED Flasher) Έργο 1 LED που αναβοσβήνει (LED Flasher) Σε αυτό το Έργο πρόκειται να συνδέσετε ένα LED σε μία από τις ψηφιακές ακίδες (Digital Pin) στην πλακέτα Arduino και θα το κάνετε να αναβοσβήνει. Θα μάθετε επίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤEΧΝΗ Η ΕΞAΜΗΝΟ ΑΜΑΛIΑ ΦΩΚA ΕΠIΚΟΥΡΗ ΚΑΘΗΓHΤΡΙΑ Περιεχόμενο Μαθήματος 2 Arduino Τι είναι το Arduino; 3 μικρή συσκευή (μικροεπεξεργαστής) που συνδέεται με USB στον υπολογιστή μια πλατφόρμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI. Άδειες Χρήσης. Δομή του προγράμματος. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI. Άδειες Χρήσης. Δομή του προγράμματος. Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΙI Δομή του προγράμματος Διδάσκοντες: Αν. Καθ. Δ. Παπαγεωργίου, Αν. Καθ. Ε. Λοιδωρίκης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 3 Μέτρηση Θερμοκρασίας Σύστημα Ελέγχου Θερμοκρασίας με Θερμοστάτη. Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW.

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4. Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4. Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 4 Οδηγώντας έναν DC Κινητήρα. Το κύκλωμα της Λειτουργίας DC Κινητήρα Τρανζίστορ στη Λειτουργία ενός DC Κινητήρα. Η Χρήση της Διόδου. Το Πρόγραμμα που Οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό 5 ο Εργαστήριο Λογικοί Τελεστές, Δομές Ελέγχου Λογικοί Τελεστές > μεγαλύτερο = μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό Οι λογικοί τελεστές χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Φύλλο εργασίας 1: Δραστηριότητα 1 : Να αναβοσβήνει η φωτοδίοδος ανά ένα δευτερόλεπτο. Μέλη της ομάδας :

Παράρτημα Φύλλο εργασίας 1: Δραστηριότητα 1 : Να αναβοσβήνει η φωτοδίοδος ανά ένα δευτερόλεπτο. Μέλη της ομάδας : Παράρτημα Φύλλο εργασίας 1: Εξοικείωση με τον περιβάλλον του Scratch S4A και του Arduino. Δραστηριότητα 1 : Να αναβοσβήνει η φωτοδίοδος ανά ένα δευτερόλεπτο. Στη Δραστηριότητα αυτή θα εξασκηθείτε στον

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Το κύκλωμα σε breadboard

Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Το κύκλωμα σε breadboard Φύλλο εργασίας 6 - Θερμόμετρο εξωτερικού χώρου Σε αυτήν την δραστηριότητα θα κατασκευάσουμε ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου. Θα χρησιμοποιήσουμε τον αισθητήρα θερμοκρασίας LM35 και για την ένδειξη της

Διαβάστε περισσότερα

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η

WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ WiFi V-Timer ΕΚΔΟΣΗ 2Η 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ WiFi V-Timer... 3 2. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 4 3. ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ WiFi V-Timer... 5 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Συναρτήσεις θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 περιόδους 11/10/2011 08:28 καθ. Τεχνολογίας Τι είναι Ηλεκτρισμός Ηλεκτρισμός είναι η κατευθυνόμενη κίνηση των ηλεκτρονίων μέσα σ ένα σώμα το οποίο χαρακτηρίζεται σαν αγωγός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧ.Τ.) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π.: ΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ («EGG BOX»)

ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧ.Τ.) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π.: ΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ («EGG BOX») ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π.: ΤΑΞΗ ΣΤ ΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ («EGG BOX») ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧ.Τ.) Παιδιά, ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το πιο κάτω ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο,

Μηχανοτρονική. Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 7 ο Εξάμηνο, 2016-2017 Mηχανοτρονική Το Arduino είναι μια «ανοικτού κώδικα» πλατφόρμα «πρωτοτυποποιημένων» ηλεκτρονικών βασισμένη σε ευέλικτο και εύκολο στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα

Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα Εφαρμογές Arduino Σεμινάριο Ηλεκτρονικού Τομέα 1ο ΕΠΑΛ Περάματος 7ο ΕΚ Πειραιά Πλακέτα Arduino Το 2005 oι Massimo Banzi και David Cueartielles στο Ivrea Δημιουργούν την υπολογιστική πλατφόρμα Arduino.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Παράρτημα Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Σκοπός του παραρτήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση και τη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σητείας. Σχ. έτος

Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σητείας. Σχ. έτος Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Σητείας Σχ. έτος 2015-2016 Προγραμματισμός μικρο ελεγκτή Arduino για μέτρηση μετεωρολογικών δεδομένων. Υπεύθυνος καθηγητής:τσιφετάκης Μανώλης Οι μαθητές: Αϊλαμάκη Κατερίνα--Αισωπάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι ; Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων Που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο Εργαστηριακή Άσκηση 6: Δειγματοληψία - Πειραματική Μελέτη Δρ. Ηρακλής Σίμος Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - ΜΕΛΕΣΗ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΗ ΚΑΜΠΤΛΗ: Ηλεκτρικής πηγής, ωμικού καταναλωτή και διόδων πυριτίου και γερμανίου, με τη ΛΑ- LoggerProGR.

- 1 - ΜΕΛΕΣΗ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΗ ΚΑΜΠΤΛΗ: Ηλεκτρικής πηγής, ωμικού καταναλωτή και διόδων πυριτίου και γερμανίου, με τη ΛΑ- LoggerProGR. - 1 - ΜΕΛΕΣΗ ΦΑΡΑΚΣΗΡΙΣΙΚΗ ΚΑΜΠΤΛΗ: Ηλεκτρικής πηγής, ωμικού καταναλωτή και διόδων πυριτίου και γερμανίου, με τη ΛΑ- LoggerProGR. τόχοι: o o o o η εξοικείωση με το ΣΣΛ-Α LabPro και το λογισμικό LoggerproGr

Διαβάστε περισσότερα

www.tridimas.gr E-mail: info@tridimas.gr

www.tridimas.gr E-mail: info@tridimas.gr Κεντρικό: Ν. Πλαστήρα 257 & Αιόλου 36, ΤΚ: 135 62, Αγ. Ανάργυροι Αθήνα, Τηλ. Κέντρο: 210 26 20 250, Fax: 210 26 23 805 Υποκατάστημα: Σμύρνης 31, Τ.Κ.: 143 41, Ν. Φιλαδέλφεια, Αθήνα Τηλ: 210 25 25 534-210

Διαβάστε περισσότερα

(E) Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά

(E) Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Ηλεκτροτεχνία, ηλ. μηχανές & εγκαταστάσεις πλοίου (E) Ενότητα 11: Σύγχρονη τριφασική γεννήτρια με φορτίο Δημήτριος Νικόλαος Παγώνης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής

Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής Οδηγίες προγραμματισμού MOTORLINE EVO 60 & 100 Μηχανισμός για γκαραζόπορτες οροφής Τοποθέτηση μηχανισμού Εγκαταστήστε το μηχανισμό σύμφωνα με τα σχέδια του αγγλικού φυλλαδίου δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Υλοποίηση δικτύου ασύρματης ραδιοεπικοινωνίας μεταξύ δύο ενσωματωμένων κόμβων (κόμβος ταυτοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 ΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ SSD ΚΑΙ LCD Σκοπός του εργαστηρίου: Οι φοιτητές εξοικειώνονται με βασικές απεικονίσεις αριθμητικών ψηφίων και χαρακτήρων, καθώς και με τη βασική οδήγηση τέτοιων απεικονίσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 4 ο : MATLAB

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 4 ο : MATLAB Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 4 ο : MATLAB Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία

Ηλεκτρικό κύκλωµα. Βασική θεωρία 8 Ηλεκτρικό κύκλωµα Ηλεκτρικό κύκλωµα Βασική θεωρία Ηλεκτρικό κύκλωμα ονομάζεται κάθε διάταξη που αποτελείται από κλειστούς αγώγιμους «δρόμους», μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα. Κλειστό

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ Η Ρομποτική είναι ο κλάδος της επιστήμης που κατασκευάζει και μελετά μηχανές που μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στην εκτέλεση μιας εργασίας. Tι είναι το ΡΟΜΠΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Νο 10 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ενότητα 4: Ισχύς στο Συνεχές Ρεύμα Αριστείδης Νικ. Παυλίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων. Διδάσκοντας: Α.

Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων. Διδάσκοντας: Α. Μ.Π.Σ. «ΠΡΟΗΓΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΟ» Μάθημα: Σχεδίαση και Εφαρμογές Διαδραστικών Συστημάτων Διδάσκοντας: Α. Καραγεώργος 24-05-2016 Επαναληπτικές Ερωτήσεις 1. Πότε τα έπιπλα καλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωματωμένα Συστήματα

Ενσωματωμένα Συστήματα Ενσωματωμένα Συστήματα για εφαρμογές πραγματικού χρόνου Εφαρμογές με τον Arduino Ιωάννης Καλόμοιρος Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Μάθημα 10 1 Συναρτήσεις αναλογικής εξόδου: PWM Το

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροτεχνία ΙΙ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες Ηλεκτροτεχία Ηλεκτρονική. Δημήτρης Στημονιάρης, Δημήτρης Τσιαμήτρος Τμήμα Ηλεκτρολογίας

Ηλεκτροτεχνία ΙΙ. Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες Ηλεκτροτεχία Ηλεκτρονική. Δημήτρης Στημονιάρης, Δημήτρης Τσιαμήτρος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτροτεχνία ΙΙ Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες Ηλεκτροτεχία Ηλεκτρονική Δημήτρης Στημονιάρης, Δημήτρης Τσιαμήτρος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ LFT169 - LFR169 ΠΟΜΠΟΣ ΚΑΙ ΔΕΚΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ Οδηγίες Παραμετροποίησης Power Electronics Control Ε.Π.Ε. Τύποι Συσκευών: LFT169 - LFR169 Περιγραφή: Πομπός και Δέκτης Τηλεχειρισμού 169MHz

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο

35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ. Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο 35ο Μάθημα ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Μπορεί να είναι συνεχές, μπορεί να είναι εναλλασσόμενο Ηλεκτρικό ρεύμα, ηλεκτρικές πηγές, ηλεκτρικοί πόλοι, καλώδια, ηλεκτρικές συσκευές, συνεχές και εναλλασσόμενο ρεύμα,

Διαβάστε περισσότερα

(E) Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά

(E) Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Ηλεκτροτεχνία, ηλ. μηχανές & εγκαταστάσεις πλοίου (E) Ενότητα 2: Αντιστάτες σε Σειρά & Παράλληλα, οι νόμοι τουυ Kirchhoff f Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

Εμμανουήλ Πουλάκης. Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino

Εμμανουήλ Πουλάκης. Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino Εμμανουήλ Πουλάκης Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino Ηράκλειο Ιανουάριος 2015 Έκδοση 1η Ηράκλειο, Ιανουάριος 2015 ISBN 978-960-93-6760-8 Αυτό το υλικό διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός

Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός Αυτεπαγωγή Διδάσκων : Επίκ. Καθ. Ν. Νικολής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Αναλογικά σήματα Σκοπός και περίγραμμα της Ενότητας 5 Σκοπός της παρουσίασης Να δώσουμε τις βασικές ιδέες για τα αναλογικά σήματα και την χρήση διαφορετικών ειδών περιφερειακών Σύνοψη Επεξήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μεταφραστές Εισαγωγή Διδάσκων: Επικ. Καθ. Γεώργιος Μανής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κατασκευές και προγραμματισμός με το scratch for Arduino (s4a)

2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Κατασκευές και προγραμματισμός με το scratch for Arduino (s4a) Εισαγωγή στη Ρομποτική Σελίδα 1 2ο Γυμνάσιο Καβάλας Εισαγωγή στη Ρομποτική με το Arduino Καθηγητής πληροφορικής Χρήστος Μελαδιανός Κατασκευές και προγραμματισμός με το scratch for Arduino (s4a) Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8. Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335) Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων

Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8. Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335) Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Σκοπός Συλλογή & Επεξεργασία Δεδομένων Εργαστήριο 8 Μετρώντας Επιτάχυνση με το Accelerόμετρο (ADXL 335). Σύστημα Συλλογής & Επεξεργασίας Μετρήσεων Βασική δομή ενός προγράμματος στο LabVIEW. Εμπρόσθιο Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FSM-1 (FSM-1, FBMulti-1/S) (για ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΤΑ RD)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FSM-1 (FSM-1, FBMulti-1/S) (για ΤΑΧΥΚΙΝΗΤΗ ΠΟΡΤΑ RD) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥ FSM-1 (FSM-1, FBMulti-1/S) (για ) 0 Εισαγωγή O πίνακας ελέγχου FSM-1 είναι ένα εξαιρετικά προηγμένο προϊόν, εξοπλισμένο με μια προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας δεδομένων,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 2 - Ηλεκτρικό Ρεύμα Επιμέλεια: Αγκανάκης Παναγιώτης, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com/ Με ποιες θεμελιώδεις έννοιες συνδέεται το ηλεκτρικό ρεύμα; Το

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ενότητα 3: Νόμος του Ohm Κανόνες του Kirchhoff Αριστείδης Νικ. Παυλίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΦΟΠΛΙΣΗΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΕ ΧΡΟΝΟΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ. Θέλουμε όταν ενεργοποιήσουμε τον συναγερμό να καθυστερήσει η όπλιση του 10 δευτερόλεπτα (έως ότου φύγουμε από το σπίτι).έτσι αν μέσα σε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροτεχνία ΙΙ. Ενότητα 2: Ηλεκτρικά κυκλώματα συνεχούς ρεύματος. Δημήτρης Στημονιάρης, Δημήτρης Τσιαμήτρος Τμήμα Ηλεκτρολογίας

Ηλεκτροτεχνία ΙΙ. Ενότητα 2: Ηλεκτρικά κυκλώματα συνεχούς ρεύματος. Δημήτρης Στημονιάρης, Δημήτρης Τσιαμήτρος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Ηλεκτροτεχνία ΙΙ Ενότητα 2: Ηλεκτρικά κυκλώματα συνεχούς ρεύματος Δημήτρης Στημονιάρης, Δημήτρης Τσιαμήτρος Τμήμα Ηλεκτρολογίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Σκοπός Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εισαχθεί η έννοια του ηλεκτρικού ρεύματος και της ηλεκτρικής τάσης,θα μελετηθεί ένα ηλεκτρικό κύκλωμα και θα εισαχθεί η έννοια της αντίστασης.

Διαβάστε περισσότερα