Θεωρίες Εκλογικής Συμπεριφοράς Η θεωρία των Διαιρετικών Τομών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεωρίες Εκλογικής Συμπεριφοράς Η θεωρία των Διαιρετικών Τομών"

Transcript

1 Θεωρίες Εκλογικής Συμπεριφοράς Η θεωρία των Διαιρετικών Τομών Εκλογική Κοινωνιολογία Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Ιανουάριος 2015

2 Seymour MarFn Lipset Stein Rokkan 18/3/ /12/2006 Γεννήθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης Αποφοίτησε από το City College of New York, όπου ως φοιτητής ανήκε στην αντισταλινική αριστερά. PhD Columbia University 1949 Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας στο Stanford University ( ) Επίτιμος καθηγητής Διακυβέρνησης και Κοινωνιολογίας στο Harvard. Δίδαξε επίσης: Columbia, Berkeley, UCLA, University of Toronto. Πρόεδρος της American Poli cal Science Associa on ( ) και της American Sociological Assosia on ( ) Poli cal Man (1960), Maclver Prize. Cleavage Structutes, Party Systems and Voter Alignments: Cross na;onal Perspec;ves, New York, /7/ /7/179 Νορβηγός Πολιτικός Επιστήμονας και Κοινωνιολόγος, καθηγητής στο University of Bergen. Προπτυχιακό στην Φιλοσοφία. Αργότερα τον κέρδισε η μελέτη της πολιτικής και συγκεκριμένα η σύσταση των πολιτικών κομμάτων των Ευρωπαϊκών Δημοκρατιών. Θεωρείται ένας από τους πρώτους που χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις κοινωνικές επιστήμες. Πρόεδρος της Interna onal Poli cal Science Associa on ( ) Πρόεδρος του ISSC (UNESCO's Interna onal Social Science Council) ( ) Συνιδρυτής του ECPR (European Consor um for Poli cal Research)

3 Η έννοια της Διαιρετικής Τομής Η έννοια μιας διαιρετικής τομής υποδηλώνει πολλά περισσότερα από μια απλή διαίρεση, πολλά περισσότερα και από μια περίτρανη διαμάχη (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 264). Lipset και Rokkan, 1967: Μια διαιρετική τομή εμπεριέχει τρεις απτές εννοιολογικές αποχρώσεις: 1) μια διαιρετική τομή προϋποθέτει μια κοινωνική διαίρεση που διαχωρίζει τους ανθρώπους με βάση σημαντικά κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως η απασχόληση, η θρησκεία, ή η εθνικότητα. 2) οι ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στην διαίρεση αυτή, έχουν συνείδηση της συλλογικής τους ταυτότητας, και είναι διατεθειμένες να δράσουν στην βάση αυτής. Η έννοια της συλλογικής ταυτότητας είναι μείζονος σημασία τόσο για την ανάδυση, όσο και για την διατήρηση διαιρετικών τομών. Χωρίς αυτήν καμία κοινωνική διαίρεση δεν θα μπορεί να μετασχηματισθεί σε μία κοινωνικοπολιτική διαιρετική τομή (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 264). Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φύλο. Ενώ παραμένει μία από τα πλέον σημαίνουσες κοινωνικές διαιρέσεις σε όλες τις δυτικές δημοκρατίες δεν παρήγαγε ποτέ μια συλλογική ταυτότητα φύλου, ικανή να σχηματίσει μια βάση σημαντικής πολιτικής αντιπαράθεσης (Kaplan, Lovenduski). 3) μια διαιρετική τομή πρέπει να εκφράζεται με οργανωτικούς όρους. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται ως αποτέλεσμα της δράσης των συνδικάτων, της εκκλησίας, των πολιτικών κομμάτων, ή και κάποιων άλλων οργανισμών που προσδίδουν επίσημη θεσμική έκφραση στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων που βρίσκονται στην μία πλευρά της διαίρεσης. (ex: dormant naoonalist Cleavage in Britain. Welsh, Sco[sh, Irish case study, Mair: 2006)

4 Οι παραδοσιακές Διαιρετικές Τομές Lipset και Rokkan, 1967: οι παράμετροι που καθορίζουν το πλαίσιο διεξαγωγής του κομματικού ανταγωνισμού στις σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες, καθορίζονται από την διάδραση, τεσσάρων σημαντικών ιστορικά, διαιρετικών τομών. Κέντρο - Περιφέρεια (Centre Periphery) Εκκλησία - Κράτος (Church - State) Αγροτικό - Αστικό / Ύπαιθρος - Πόλη (Rural - Urban) Εργάτες / Εργοδότες - Ταξικό (Class cleavage)

5 Kέντρο - περιφέρεια (Centre - Periphery) - 1 Dominant and Subject Culture (Lipset, Rokkan, 1967: 51). Η τομή μεταξύ του κοινωνικοπολιτικού κέντρου και της περιφέρειας. Αναδύθηκε ως τομή σε μια εποχή που τόσο τα σύνορα, όσο και η πολιτική εξουσία των περισσότερων δυτικών δημοκρατιών διαμορφώνονταν. Ήτοι, στην διαδικασία σύστασης του έθνους - κράτους. Από την μια πλευρά: Το κέντρο του πολιτικού συστήματος, δηλαδή όσους επεδίωκαν την σταθεροποίηση των νόμων, των αγορών και της κυρίαρχης κουλτούρας. Από την αντίθετη πλευρά: Συνήθως τους κατοίκους της περιφέρειας των καινούργιων κρατών, όσους επεδίωκαν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και αυτονομία τους.

6 Kέντρο - Περιφέρεια (Centre - Periphery) - 2 Εθνικές, γλωσσικές μειονότητες που συνήθως αντιστεκόντουσαν στην ενσωμάτωσή τους σε ένα νεόδμητο, ξένο κράτος (περιπτώσεις Ιβηρικής χερσονήσου). Σε άλλες περιπτώσεις, θρησκευτικές ομάδες αντιστάθηκαν σε πρακτικές, ήθη και αξίες που διατυπώνονταν από το κέντρο (μειονοτικές θρησκευτικές ομάδες). +Απόσχιση Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. +Μερική γλωσσική αυτονομία: Φλαμανδική (Flemish) και γαλλόφωνη (Walloon) κοινότητα του Βελγίου. -Απορρόφηση της Βρετονικής μειονότητας στην Βορειοδυτική Γαλλία. - Ήττα Βασκικού και Καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος.

7 Kέντρο - περιφέρεια (Centre - Periphery) - 3 Διαρκούς αλλά διαφοροποιημένης έντασης σύγκρουση μεταξύ των κέντρων εξουσίας και του υποτελούς πληθυσμού. Σε ορισμένες χώρες η τομή κέντρου - περιφέρειας είναι ακόμα και σήμερα ευδιάκριτη (ίσως όχι σημαίνουσα). Εκτός από την πολιτική και εκλογική συμπεριφορά επηρεάζει, επίσης πολιτισμικά, γλωσσικά και εθιμικά. Συναντάται και σε μικρότερες χώρες, όπου η γεωγραφική απόσταση μεταξύ κέντρου και περιφέρειας δεν είναι απαραιτήτως μεγάλη. Τέλος, συναντάται και σε χώρες του ανατολικού μπλοκ, κυρίως λαμβάνοντας εθνικά χαρακτηριστικά (Λεττονική, Γεωργιανή, Τσετσενική μειονότητα της Ρωσίας, Ουγγρική μειονότητα στην Σλοβακία).

8 Θρησκευτική διαιρετική τομή - 1 Η διαδικασία της συγκρότησης κρατών παρήγαγε και μια άλλη διαιρετική τομή, πιο ξεκάθαρη και πιο ζωτικής σημασίας, από την πρότερη ιστορικά τομή κέντρου - περιφέρειας (Bartolini, 2000: 147). State- Builders vs Church (Mair, 1996: 71) Μια διαμάχη που κρατάει τις ρίζες της στην πρόκληση της εκκοσμίκευσης που πρωτοδιατυπώθηκε στα πλαίσια της Γαλλικής επανάστασης. Ήταν εξαρχής και παραμένει μια διαμάχη προνομίων και δικαιωμάτων. Αρχικά, είχε να κάνει με το εάν οι πολιτικές πάνω σε ζητήματα δημόσιας ηθικής και εκπαίδευσης θα αποφασίζονταν από το κράτος, ή από την εκκλησία (Inglehart, 1990: 203).

9 Θρησκευτική διαιρετική τομή - 2 Η σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακής Καθολικής Ευρώπης και της μεταρρυθμιζόμενης Προτεσταντικής Ευρώπης αποτέλεσε την πρώτη σημαντική διάσπαση μιας ενιαίας Χριστιανικής κουλτούρας. Η δυτική Ευρώπη χωρίζεται στα δύο: Τα σύνορα μεταξύ των δύο θρησκευτικών πραγματικοτήτων μπορούν να παρατηρηθούν αν σε έναν χάρτη της Ευρώπης τραβήξουμε μια γραμμή από την Ολλανδική πόλη του Ρότερνταμ στην Ιταλική πόλη της Βενετίας. Στα νότια και στα δυτικά από την γραμμή αυτή παρατηρούνται οι χώρες που έμειναν πιστές στο δόγμα της Ρώμης και τον Καθολικισμό: Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Αυστρία, καθώς επίσης ο Ολλανδικός και ο Γερμανικός Νότος. Στα βόρεια και στα ανατολικά αυτής της γραμμής, βρίσκονται οι χώρες που ασπάστηκαν τον Προτεσταντισμό. Συγκεκριμένα: Οι Σκανδιναβικές χώρες, η βορειοανατολική Γερμανία και το βόρειο κομμάτι της Ολλανδίας. Η Βρετανία ανήκε και αυτή στον Προτεσταντικό μπλοκ με την Ιρλανδία να παραμένει Καθολική. Στην πλειοψηφία των Καθολικών κρατών, το βασικό κόμμα της κεντροδεξιάς ήταν, ή ακόμα είναι ένα Καθολικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Σε όλες τις Προτεσταντικές χώρες, το κυρίαρχο κόμμα της κεντροδεξιάς είναι ένα τυπικό συντηρητικό κόμμα. (εξ. Ολλανδία: τόσο Καθολικό, όσο και Προτεσταντικό κόμμα). Οι Προτεσταντικές εκκλησίες ήταν κατά βάση εθνικές εκκλησίες και λειτουργούσαν σαν φορείς του κράτους (Lipset, Rokkan, 1967: 15). Αντίθετα, για την Καθολική Εκκλησία υπήρχε εξαρχής σημαντική δυναμική για σύγκρουση με το κράτος.

10 Θρησκευτική διαιρετική τομή - 2

11 Θρησκευτική διαιρετική τομή - 3 Η καθολική Εκκλησία θεωρούσε τον εαυτό της υπεράνω του κράτους. Το Βατικανό επιχείρησε να αποκόψει εξ αρχής σκέψεις περί εκκοσμίκευσης μέσα στους κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας. Διατήρηση Καθολικών σχολείων, απορρίπτοντας το κρατικό κοσμικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ευθεία σύγκρουση με κρατικούς νόμους που δεν συνέπιπταν με τις καθολικές αξίες (Διαζύγιο, Έκτρωση). Επομένως, κόμματα σε χώρες όπου οι Καθολικοί ήταν μειονότητες (Ολλανδία, Γερμανία) έγιναν φορείς αυτών των ιδεών.

12 Θρησκευτική διαιρετική τομή - 4 Είναι σαφές ότι η θρησκευτική ιστορία των δυτικών δημοκρατιών ακόμα επηρεάζει την ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την αέναη διάσπαση μεταξύ δύσης και ανατολής (Prodromou, 1996: 125). Σήμερα γίνεται συζήτηση για την ανάδυση μιας θρησκευτικής διαιρετικής τομής με άλλους όρους: (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 267) Μεταναστευτική μουσουλμανική μειονότητα / Εγχώριος Χριστιανικός (Καθολικός, Προτεσταντικός. Ορθόδοξος) πληθυσμός. Διαίρεση παρούσα αρκετές δεκαετίες που προσφάτως πολιτικοποιείται. Κοινά ζητήματα με την παραδοσιακή θρησκευτική διαιρετική τομή. Ενσωμάτωση, ξεχωριστά σχολεία, εθιμικές πρακτικές (Ολλανδία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία).

13 Αγροτική - Αστική διαιρετική τομή - 1 Διαμάχη μεταξύ των παραδοσιακά ισχυρών αγροτικών συμφερόντων και των νεοαναδυόμεων εμπορικών και βιομηχανικών τάξεων της πόλης. Διαμάχη ορατή από τον Μεσαίωνα, απέκτησε σημαίνουσα αξία με την απαρχή της βιομηχανικής επανάστασης. Σχεδόν όμως πουθενά η τομή αυτή δεν ήταν η κυρίαρχη. Στις Σκανδιναβικές χώρες και στις δημοκρατίες της ανατολικής Ευρώπης είχε την μεγαλύτερη δυναμική, προκαλώντας την δημιουργία ισχυρών αγροτικών κομμάτων. ( )

14 Αγροτική - Αστική διαιρετική τομή - 2 Σήμερα, αν και η αγροτική - αστική διαμάχη φαίνεται να έχει κοπάσει η τομή αυτή ενδεχομένως να λαμβάνει μια μετα-βιομηχανική σημασία (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 268). i) Όπως οι ΗΠΑ έτσι και πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζουν σήμερα ένα σημαντικό πρόβλημα εξισορρόπησης του πολιτικού ενδιαφέροντος και των επενδύσεων από πλευράς κράτους αναφορικά με τις πόλεις και την ύπαιθρο. (Αστική φτώχεια, ρατσισμός. Τα προβλήματα επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα). ii) Ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. αναδύεται μια νέα και ορισμένες φορές βίαιη διαμάχη ως αποτέλεσμα της ελεύθερης διακίνησης των προϊόντων. iii) Συντελείται μια ηθική διάσταση της διαμάχης πόλη - ύπαιθρος, κυρίως αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ύπαιθρος. (foxhun ng banning in Britain. Apart from its inevitable class connotaoons it was linked to deeper cleavage between city and country in Britain, Laver, 2005: 36).

15 Ταξική διαιρετική τομή -1 Η σημαντικότερη αναμφίβολα διαιρετική τομή που προέκυψε από την βιομηχανική επανάσταση είναι η διαμάχη ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου και των μέσων παραγωγής και στην εργατική τάξη (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 268). Η διαδικασία εκβιομηχάνισης δημιούργησε από τα τέλη του 19ου αιώνα, εργάτες συγκεντρωμένους κατά βάση σε ένα αστικό, βιομηχανικό, καπιταλιστικό σύστημα. Ως εκ τούτου, προέκυψε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν οργανώσεις, τόσο συνδικάτα όσο και πολιτικά κόμματα, με λόγο ύπαρξης την βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ζωής της εργατικής τάξης.

16 Ταξική διαιρετική τομή -2 Αν και η ταξική διαιρετική τομή είναι παρούσα σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, η οργανωτική της έκφραση δείχνει δύο τουλάχιστον αντιθετικά μοτίβα (Bartolini, 2000: 90). Σε όλες τις χώρες κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης και στην πλειονότητα των χωρών μετά από αυτή, τα πολιτικά αιτήματα των εργατών εκφράστηκαν από σοσιαλιστικά κόμματα. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917) το πιο ριζοσπαστικό κομμάτι του εργατικού κινήματος μετακινήθηκε σε κομμουνιστικούς σχηματισμούς και σε ορισμένες χώρες η εκλογική δύναμη αυτών των κομμάτων έφτασε, ή ακόμα και ξεπέρασε την αντίστοιχη των σοσιαλιστικών.

17 Ταξική διαιρετική τομή -3 Σύμφωνα με τους Lipset και Rokkan (1967: 21-23): η επιτυχία των κομμουνιστικών κομμάτων εξαρτάται από τον βαθμό της αρχικής αντίδρασης της αστικής ελίτ στα αιτήματα της εργατικής τάξης. => Όπου η άρχουσα τάξη επέδειξε μια πραγματιστική και μετριοπαθή αντίδραση στα εργατικά αιτήματα, κυριάρχησαν τα σοσιαλιστικά κόμματα (Σκανδιναβία, Βρετανία). => Όπου η άρχουσα τάξη επέδειξε μια πιο κατασταλτική στάση απέναντι στα πολιτικά αιτήματα των εργατών, υιοθετήθηκε μια πιο ριζοσπαστική ατζέντα που ευνόησε την ευδοκίμηση κομμουνιστικών κομμάτων. Όμως, η διαίρεση της έκφρασης της ταξικής τομής σε σοσιαλιστές και κομμουνιστές, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μια ξεχωριστή διαιρετική τομή (Lipset και Rokkan, 1967: 269).

18 Η Αλληλεπίδραση των παραδοσιακών διαιρετικών τομών Ενώ η ταξική διαιρετική τομή εμφανίστηκε σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη, οι τομές κέντρο - περιφέρεια, εκκλησία - κράτος και πόλη - ύπαιθρος, εμφανίστηκαν με συγκεκριμένο τρόπο για την κάθε χώρα ξεχωριστά. Έτσι, ενώ οι κυρίαρχες ομοιότητες μεταξύ των Ευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων πηγάζουν από την ταξική διαιρετική τομή, οι κυρίαρχες διαφορές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιάζουσα σε κάθε περίπτωση ανάπτυξη των προβιομηχανικών διαιρετικών τομών (Mair, 2002: 168). Επομένως, για την κάθε χώρα υπάρχει ένας ξεχωριστός τρόπος ανάδυσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ των παραδοσιακών διαιρετικών τομών.

19 Βασικότερες διαιρετικές τομές των χωρών της Ευρώπης Γαλλία Ταξική τομή Θρησκευτική τομή Αριστερά / Δεξιά Gaullists, Na onal Front, Catholic Groups / Socialist, Communists within the UDF Κέντρο - Περιφέρεια Αφορά όλα τα κόμματα Κράτος - Εκκλησία CDU Γερμανία Ταξική τομή Πόλη - Ύπαιθρος Σοσιαλισμός / Κομμουνισμός Ισχυρή τομή μέχρι και το τέλος του 19ου αι. Μεγάλη Βρετανία Ταξική τομή Κέντρο - Περιφέρεια Σημαντικότερη τομή. Labor / Conserva ve Απόσχιση της Νότιας Ιρλανδίας το Επαναφορά με την αύξηση του Σκωτσέζικου εθνικισμού το Ταξική τομή Ιδιαίτερα έντονη μετά τον εμφύλιο του Ισπανία Κέντρο - Περιφέρεια Καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τόσα πολλά τοπικά και εθνικά κόμματα

20 Η σταθερότητα των διαιρετικών τομών -1 Το πάγωμα (freezing) των δυτικοευρωπαϊκών πολιτικών συστημάτων : Όρος που χρησιμοποιήθηκε από τους Lipset και Rokkan για να περιγράψει την εντυπωσιακή σταθερότητα των παραδοσιακών διαιρετικών τομών κατά την δεκαετία του Λόγοι αυτής της σταθερότητας: (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 272) 1) οι τομές παρέμειναν ακλόνητες όπου τα ενδιαφέροντα που τις δημιούργησαν παρέμεναν ενεργά. 2) Υπολογίσιμες εναλλακτικές πολιτικές ταυτότητες είναι πιθανό να δημιουργηθούν μόνο όταν ένα σημαντικό κομμάτι νέων ψηφοφόρων ενσωματωθεί στην πολιτική. Κάτι που δεν συνέβη ποτέ από την καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας. 3) Οι κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού είθισται να ευνοούν την συντήρηση των κομμάτων που επινόησαν αυτούς τους κανόνες. (Lipset and Rokkan, 1967: 30). το ίδιο το κομματικό σύστημα παίζει τον ρόλου του. Π.Χ. το σύστημα της απλής αναλογικής, βοηθάει μικρά κόμματα να διατηρούν ενεργές μικρές διαιρετικές τομές, Rokkan: 1970: ). 4) Τα κόμματα, απομονώνουν τους υποστηρικτές τους από ενδεχόμενους ανταγωνιστές, μειώνοντας κατά συνέπεια την εκλογική αγορά (Duverger, Neumann. Katz and Mair, Kitchelt - Mass party organiza ons).

21 Η σταθερότητα των διαιρετικών τομών -2 Σε γενικές γραμμές οι διαιρετικές τομές διατηρούν την σπουδαιότητά τους καθώς εφάπτονται με ανθρώπους που διαφοροποιούνται ο ένας από τον άλλον σε μία βάση πραγματικών και εχόντων διάρκεια ζητημάτων (Bartolini, 2000: 97). όσο οι εργάτες, οι θρησκευόμενοι, οι αγρότες, οι απομονωμένοι, νιώθουν ότι μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον διαφορετικό από αυτό των εργοδοτών, των κοσμικών, των κατοίκων των πόλεων και των κέντρων εξουσίας αντίστοιχα, οι παραδοσιακές τομές θα διατηρούνται. (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 272) Αντίθετα, αν αποδυναμωθεί η κοινωνική ιδιαιτερότητα του να είσαι και να δρας ως X, η αξία της αντίστοιχης διαιρετικής τομής θα χαθεί. Για τους Lipset και Rokkan υπάρχει και ένας πέμπτος λόγος αυτής της διαδικασίας παγώματος και σταθεροποίησης των πολιτικών συστημάτων: 5) Η υψηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος. (Rokkan, 1970). Έτσι, εξηγείται και η σημασία της δεκαετίας του 1920 με την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας.

22 Η σταθερότητα των διαιρετικών τομών -3 Οι Lipset και Rokkan δεν ισχυρίζονται ότι οι διαιρετικές τομές της δεκαετίας του 1920 ακόμα και σήμερα καθορίζουν το πολιτικό παιχνίδι, αλλά υπονοούν μια συνεπαγόμενη πολιτική επαναευθυγράμμιση (realignment), δηλαδή μια αλλαγή στη δομή των κυρίαρχων τομών, σημαίνει την κινητοποίηση ψηφοφόρων που είχαν ήδη ευθυγραμμιστεί στην παλιά δομή των τομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συντήρηση της σημασίας της ταξικής διαιρετικής τομής, (γράφουν την δεκαετία του 1960) η οποία και διαμορφώθηκε ουσιαστικά περίπου πριν από 40 χρόνια. The party systems of the late 1960s, reflect, with few but significant excepoons, the cleavage structures of the 1920s, Lipset and Rokkan, 1967: 50 Freezing Hypothesis: Τα πολιτικά συστήματα της δυτικής Ευρώπης είχαν παγώσει στην δεκαετία του 1920, με την κάθε έκτοτε αλλαγή να είναι είτε ασήμαντη είτε προσωρινή (Mair, 1996: 79). H υπόθεση αυτή εξήγησε την πρωτόγνωρη εκλογική σταθερότητα των δεκαετιών του 1950 και 1960 στην Ευρώπη. Μια περίοδος που χαρακτηρίστηκε ως εποχή πολιτικής σύγκλισης (Kirchheimer, Waning ), ή ως εποχή του τέλους της ιδεολογίας (Bell).

23 Από την σταθερότητα στην αλλαγή - 1 Από το 1968 και μετά αρχίζουν και εμφανίζονται σημάδια αλλαγής. Εάν η σταθερότητα ήταν η λέξη που χαρακτήριζε τις δεκαετίες του 1950 και 1960, η αλλαγή είναι η λέξη που θα χαρακτηρίσει την δεκαετία του 1970 (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 275). Γαλλία: Μάης του Νορβηγία: δημοψήφισμα για την είσοδο στην Ε.Ε. Μ. Βρετανία: άνοδος του Ουαλικού και Σκοτσέζικου εθνικισμού / Πολιτική βία στην Βόρειο Ιρλανδία. Βέλγιο: Άνοδος των εθνικιστικών κινημάτων (Flemish - Wallon). Ιταλία: Υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία του Κομουνιστικού Κόμματος. Δανία: Η πιο έκδηλη υπόθεση αλλαγής για μια χώρα που είχε χαρακτηριστεί ως one of the most dull countries to deal with for a student of vo ng behaviour (Pedersen). Στις εκλογές του τα 5 κοινοβουλευτικά κόμματα διπλασιάστηκαν σε 10. Ο Pedersen στην ανάλυση των εκλογών στην Δανία υποστηρίζει ότι από το 1971 έως το 1973 το ποσοστό της συνολικής εκλογικής αστάθειας (electoral volaolity) ήταν 29,1%. (1950: 5,5%. 1960: 8,1%).

24 Από την σταθερότητα στην αλλαγή - 2 Pedersen: αναλύοντας τις εκλογικές αλλαγές στην Νορβηγία, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, στις Η.Π.Α., στην Μ.Βρετανία, στην Φινλανδία και στην Σουηδία συμπέρανε ότι λαμβάνει χώρα μια σημαντική διαδικασία ξε-παγώματος (defreezing) των δυτικών πολιτικών συστημάτων (Pedersen, Dynamics ). Maguire: χρησιμοποίησε και ανανέωσε την ανάλυση των Rose και Irwin (1970s), βρίσκοντας ακόμα πιο έντονα στοιχεία αλλαγής, συμπεραίνοντας ότι πλέον, τα δυτικοευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα δεν μπορούν να εκληφθούν ως σταθερά πολιτικά συστήματα (1980: 92). Σταδιακά, η άποψη ότι τα μετά το 1970 πολιτικά συστήματα των δυτικών δημοκρατιών μπαίνουν σε μια εποχή ξαφνικής και διαρθρωτικής αλλαγής αποκτά πολλούς υποστηρικτές. Το μεγαλύτερο δε κομμάτι αυτής της αλλαγής οφείλεται στην πτώση της αξίας των παραδοσιακών διαιρετικών τομών (Inglehart, Franklin et al, Dalton, Kriesi, Wa enberg, Evans). Διαμορφώνεται σταδιακά ένα αντεπιχείρημα που συνηγορεί υπέρ μιας διαδικασίας ξεπαγώματος των παραδοσιακών πολιτικών ταυτίσεων και εκλογικών συστημάτων. ( these arguments apply only to the long-standing party systems of Europe, Gallagher, Laver, Mair, 2006: 277).

25 Από την σταθερότητα στην αλλαγή - 3 Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες οι παραδοσιακές διαιρετικές τομές, μπορούν να διαβρωθούν, ή να αλλάξουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Η δύναμη των τομών ενδέχεται να επηρεαστεί: 1) από αλλαγές στις κοινωνικές δομές και στην θρησκευτική ταυτότητα. (shi ing or blurring class and occupa onal boundaries; changes in religious affilia on, Mair, 1996: 103) (Inglehart, Dalton, Franklin, Bartolini) 2) από αλλαγές στις συλλογικές ταυτότητες και τις συνεπαγόμενες συμπεριφορές. (εργάτες που δεν αισθάνονται μια συλλογική ταυτότητα ενός εργάτη, ή πιστοί που δεν συμπεριφέρονται ομοιογενώς σε ενδεχόμενες πολιτικές απόψεις που απορρέουν από την θρησκεία τους) (Kriesi) 3) από οργανωτικές και ιδεολογικές αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στα ίδια τα πολιτικά κόμματα (Kirchheimer, Katz and Mair).

26 Αλλαγές στις κοινωνικές δομές Levels of employment WEurope: 1960 WEurope: 1995 WEurope: (EU-15) 2003 Agriculture 34% 12% 4% Manufacturing 40% 31% 28% Service sector 26% 56% 69% Crouch, 1999:433, 439 OECD figures 1) Αλλαγές στην οικονομία. Με το πέρασμα των χρόνων η τεχνολογική εξέλιξη και ο οικονομικός εκσυγχρονισμός οδήγησε στην διάβρωση των παραδοσιακών κοινωνικών συνόρων. => Άνοδος στο οικονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο του πληθυσμού. Επομένως, τα πρότυπα ζωής των πολιτών συνέκλιναν, αλλοιώνοντας τις δομές και τα όρια των κοινωνικών τάξεων. Πτώση της ταξικής διαιρετικής τομής. 1) Ποσοτική: πτώση του αριθμού των προλεταρίων. 2) Ποιοτική: πτώση ταξικής ταύτισης (Bartolini, 1998: 343).

27 Αλλαγές στην Θρησκευτική ταυτότητα 2) Αλλαγές και στην θρησκευτική ταυτότητα. Από το 1960 υιοθετούνται συστηματικά περισσότερο κοσμικές στάσεις από τους πιστούς, τόσο αναφορικά με την προσωπική θρησκευτική τους ταυτότητα, όσο αναφορικά και με τις θρησκευτικές τους πρακτικές (χαλάρωση συχνότητας εκκλησιασμού) (Inglehart, Culture: 191). World Value Surveys Oldest Cohorts (aged 65 and over) Youngest Cohorts (aged 15 to 24) Being a religious person 83% 53% Religious PracFce Italy % % (Amyot, 44) West Germany 1950s - 40% 1980s - 25% (Dalton, German, 103) Ireland % % (Hardiman and Whelan, 72)

28 Αλλαγές σε επίπεδο ταξικής ταύτισης Πέρα από τις αλλαγές στην κοινωνική δομή των Ευρωπαϊκών κρατών, παρατηρούνται και αλλαγές στα επίπεδα κομματικής ταύτισης των πολιτών με τα πολιτικά κόμματα που πρότερα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντά τους. Μια από τις σημαντικότερες αποδείξεις αυτής της αλλαγής εντοπίζεται σε δεδομένα ερευνών που αντικατοπτρίζουν τις ιδεολογικές διαφορές (Αριστερά / Δεξιά) των κοινωνικών τάξεων. Alford index : μέθοδος ανίχνευσης διαφορετικών ταξικών προτιμήσεων από την τάξη στην οποία ανήκει ο ψηφοφόρος. Είναι μία μέθοδος που μετράει σε ποιό βαθμό η υποστήριξη της αριστεράς ανάμεσα στην εργατική τάξη είναι μεγαλύτερη από την υποστήριξη της αριστεράς από την μεσαία τάξη. Παράδειγμα: Στην Βρετανία το 1951 ο δείκτης Alford ήταν ιδιαίτερα ψηλός, (41%). Πως προέκυψε ο δείκτης; Από την υποστήριξη των εργατών (blue-collars) στην Αριστερά (63%), αφαιρούμε την υποστήριξη της αριστεράς που προκύπτει από ψηφοφόρους άλλων κοινωνικών τάξεων (22%) (Heath et al, 1985: 30). => Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του δείκτη, => τόσο πιο έντονη είναι η ταξική ψήφος. Ήτοι, η εργατική τάξη υποστηρίζει την αριστερά και οι άλλες τάξεις προτιμούν το κέντρο, ή την Δεξιά.

29 Η πτώση της ταξικής ψήφου Αυστρία Βέλγιο Μ. Βρετανία Δανία Φινλανδία Γαλλία Γερμανία Ιρλανδία Ιταλία Ολλανδία Νορβηγία Σουηδία Μέσος όρος (N) 36.7 (9) 29.4 (12) 24 (12) 19.1 (12)

30 Η θεωρία του μετα-υλισμού (postmaterialism). Inglehart. Οι δεκαετίας του 1970 και 1980 είναι δεκαετίες αλλαγής. Η πτώση της πολιτικής συνοχής ανάμεσα σε αυτούς που διατηρούσαν μια παραδοσιακή συλλογική ταυτότητα, υπονόμευσαν των ρόλο των παραδοσιακών διαιρετικών τομών. Αντίθετα με το επιχείρημα των Lipset και Rokkan περί ενός παγώματος των δυτικών πολιτικών συστημάτων, ο Inglehart ισχυρίζεται ότι τα νέα ζητήματα που προέκυψαν από τις μεταβιομηχανικές κοινωνίες αντικατοπτρίζουν την ανάδυση νέων διαιρετικών τμών. Αυτές οι τομές διακατέχονται και αυτές από 1) μια συγκεκριμένη κοινωνική βάση, 2) μια νέα συλλογική ταυτότητα και 3) μια οργανωτική έκφραση (=> και νέοι κομματικοί σχηματισμοί). Η αλλαγή συμβαίνει α) σε ατομικό και β) σε κοινωνικό επίπεδο. Η νέα πολιτική συνδέεται με την κοινωνική δομή της μεσαίας τάξης και ιδιαίτερα ανάμεσα στους πολίτες με υψηλά επίπεδα μόρφωσης. Αυτό που παράλληλα ξεχωρίζει είναι η αξιακή φύση (values) της νέας πολιτικής. Επομένως η νέα μετα-υλιστική διαίρεση, λαμβάνει αξιακή διάσταση με θέματα όπως: Περιβαλλοντική προστασία. Φεμινισμός. Ανθρώπινα δικαιώματα.

31 Η θεωρία του μετα - υλισμού. Kriesi. Hanspeter Kriesi: αναγνωρίζει την ανάδυση των ηθικών αξιακών διαιρετικών τομών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και απαραίτητα το τέλος των προκαθορισμένων δομών της πολιτικής από τις όποιες κοινωνικές διαιρέσεις. Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι οι νέες αξιακές τομές αναδύονται μέσα στην πολιτική κληρονομιά των παραδοσιακών τομών (Kriesi, 1998: 165). Η μείωση της σημασίας των παραδοσιακών διαιρετικών τομών και η ταυτόχρονη ανάδυση των νέων ηθικών -αξιακών τομών, συνδέονται για τον Kriesi με την ανάδυση μιας νέας μεσαίας τάξης, που «αποτελεί κατά πολύ το μεγαλύτερο πληθυσμιακό κομμάτι στις Δυτικές Ευρωπαϊκές χώρες» (Kriesi, 1998: 168). Μεσαία τάξη: Managers vs Sociocultural professionals. M: Right Authoritarians. Free Market, close to the old middle class SP: Le Libertarians, Sta c Interven on. Post - materialist orienta on => new social movements

32 Το νέο εκλογικό σώμα - Dalton Σε μια παρόμοια μετα-υλιστική προσέγγιση ο Dalton επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάδυσης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ενός νέου εκλογικού σώματος. (Dalton, Ci zen: 18-24). Αυτό το νέο εκλογικό σώμα είναι: 1) πιο εύρωστο (Kitschelt, Lipset: embourgeiosment of the working class - increase in living standards). 2) περισσότερο πολιτικά εξελιγμένο, σύγχρονο και με πιο εξεζητημένο χαρακτήρα (Sjoblom). 3) διακατέχεται από υψηλότερα επίπεδα μόρφωσης. 4) μέσω της τηλεόρασης και των νέων μέσων, εκτίθεται σε μια εξωφρενική ποσότητα πληροφοριών για την πολιτική. Και 5) συμπεριφέρεται πολύ περισσότερο σαν άτομο, παρά σαν ομάδα. Έτσι, η παλαιά πολιτική, δομημένη σε μεγάλο βαθμό από την ταξική διαιρετική τομή, αντικαθίσταται από μία νέα η οποία βασίζεται σε ένα σύνολο κοινωνικών διαιρετικών τομών. Πλέον, η Ευρώπη βιώνει μια επανευθυγράμμιση (realignment) στις επιλογές του εκλογικού σώματος (Dalton et al, 1984: 21).

33 Αλλαγές σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτικής - Franklin Σε μία πιο ουδέτερη στάση μεταξύ της σταθερότητας των παραδοσιακών τομών από την μία μεριά, και της αλλαγής από την άλλη, ο Franklin παραθέτει μια εναλλακτική άποψη. Αναγνωρίζει ότι «από την δεκαετία 1970 και ύστερα, η αλλαγή έγινε το φυσιολογικό πρότυπο σε πολλές χώρες» (Franklin et al, 1992: 7). Όμως, για τον Franklin, οι κοινωνικές αλλαγές δεν συνδέονται απαραίτητα με αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο, υπονοώντας έτσι ότι η εκλογική αστάθειαεκλογική ευμεταβλησία, που φαίνεται να είναι εφικτή μέσα σε προϋπάρχοντα πολιτικά μπλοκ, και η αλλαγή στην εκλογική συμπεριφορά δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ανάδυση νέων διαιρετικών τομών (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 294). Αντίθετα, σημαίνει ότι οι παραδοσιακές διαιρετικές τομές έχουν γίνει όλο και λιγότερο συναφείς με τον φανατικό κομματισμό και η υποβάθμιση της σημασίας τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρεία αποϊδεολογικοποίηση των μαζών.

34 Νέες Διαιρετικές τομές Η περίπτωση της Ευρώπης (ΕΕ) Marks and Wilson (2000) Does Europe consotute a new electoral cleavage. Αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια περιορισμένη οικονομική ένωση (1950s) είναι σήμερα μια κατά βάση πολιτική πραγματικότητα με πολύπλευρες διαστάσεις ενοποίησης. Μια Ένωση που σε μεγάλο βαθμό επεμβαίνει και καθορίζει τις εθνικές πολιτικές. Παραδοσιακή προσέγγιση: Το ευρωπαϊκό θέμα ενσωματώνεται στις υπάρχουσες διαιρετικές τομές και τις αναδιαμορφώνει χωρίς όμως να αλλοιώνει την φύση των διαιρέσεων Περίπτωση αγροτικών κινημάτων, ταξικές σχέσεις μέσα στην ΕΕ, ισχυρή παρουσία παλαιών ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών. Μεταϋλιστική προσέγγιση: Η Ευρώπη ως αξιακή έννοια, πολιτισμών και κρατών με κοινά ιδανικά και στόχους υπερβαίνει τις παραδοσιακές διαιρέσεις καθιστώντας τον εαυτό της ως νέο σημείο αναφοράς. Απόρριψη αίτησης της Αλγερίας ως μη Ευρώπη. Σχέσεις με Ισλάμ.

35 Παραδοσιακές διαιρετικές τομές vs Μετα-υλισμού - 1 Το σενάριο των μετα-υλιστικών τομών είναι υπερβολικό: 1) Παρά την ορατή εμφάνιση ζητημάτων που συνδέονται με τη νέα πολιτική, τα κόμματα που δημιουργήθηκαν ήταν πάντοτε περιορισμένης εκλογικής δύναμης. (1990: μέσος όρων των πράσινων κομμάτων 5,5%). 2) η φύση των κομμάτων που συνδέονται με τη νέα πολιτική δεν διαφέρει και πολύ από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναπαριστούν μια νέα διάσταση της πολιτικής τέμνοντας την σχάση Αριστεράς / Δεξιάς, αλλά μπορούν να εξηγηθούν ως μια μεταβολή μέσα σε αυτή (Bartolini, 1994: 136). Επομένως, οι μετα-υλιστικές αξίες σημαίνουν ένα ενδεχόμενο αλλαγής στα δυτικοευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα, μια όμως περιορισμένη επανευθυγράμμιση των όρων της Αριστεράς / Δεξιάς, αφήνοντας επί τη ουσίας την δομή της τομής αυτής ανέγγιχτη (Mair, 1996: 74).

36 Παραδοσιακές διαιρετικές τομές vs Μετα-υλισμού - 2 Παρόλο που λίγα κομματικά συστήματα έχουν σήμερα παραμείνει σταθερά όπως ήταν για χρόνια, όλα φανερώνουν σημαντικά στοιχεία συνέχειας (Wolinetz, 296). «Σήμερα, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η σύγχρονη δυτικοευρωπαϊκή πολιτική χαρακτηρίζεται τουλάχιστον τόσο πολύ από σταθερότητα-συνοχή όσο και από αλλαγή» (Gallagher, Laver, Mair, 2006: 296). Σε γενικές γραμμές η ισορροπία μεταξύ του αριστερού μπλοκ και του ευρύτερου κεντροδεξιού μπλοκ είναι αξιοσημείωτα σταθερή. Οι κυρίαρχοι πολιτικοί παίκτες, ήτοι οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Συντηρητικοί, αποδεικνύονται εκλογικά ανθεκτικοί. Τα νέα κόμματα, παρά την διεισδυτικότητά τους και την εκλογική τους επιτυχία, δεν δείχνουν ικανά να αναταράξουν τις παραδοσιακές εκλογικές ευθυγραμμίσεις. Η μετα-υλιστική διάσταση της νέας πολιτικής αν και υπαρκτή δεν δείχνει να προκαλεί σημαντική εκλογική ανατροπή. Η γενική εικόνα μοιάζει σαν μια περιφερειακή αλλαγή, με τον πυρήνα των περισσότερων κομματικών συστημάτων να παραμένει σταθερός και με τους ψηφοφόρους να χάνουν σταδιακά μόνο τον βαθμό της κομματικής τους ταύτισης (Smith) και να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν κόμμα προτίμησης κατά κανόνα μέσα στο ίδιο μπλοκ. (Franklin, Communist to Socialist, Socialist to Green).

37 Παραδοσιακές διαιρετικές τομές vs Μετα-υλισμού - 3 Οι νέες μετα-υλιστικές διαιρετικές τομές ορίζονται ως ηθικές και πολιτισμικές, κάτι που σημαίνει ότι θεωρούνται για όσους τις επινόησαν, ως κάτι εντελώς διαφορετικό από τις παραδοσιακές διαιρετικές τομές. Όμως, με το να αντιλαμβανόμαστε μια τομή όπως την ταξική τομή ως κυρίως κοινωνικο-οικονομική ή δημογραφική, αγνοούμε το γεγονός ότι ιδεολογικοί και πνευματικοί παράγοντες υπάρχουν μέσα στο πλαίσιο του οποιουδήποτε αυτοκαθορισμού (Bartolini and Mair, 2000: 214). Οι αξιακές διαφορές και διαμάχες είναι εντυπωσιακά παρούσες σε όλες τις παραδοσιακές τομές, καθώς καμία δεν είναι μόνο οικονομική, ή δημογραφική. Η αποδιδόμενη αντίθεση μεταξύ αξιακών διαιρετικών τομών από τη μία μεριά και των οικονομικών διαιρετικών τομών από την άλλη, αποκρύπτει περισσότερα από όσα αποκαλύπτει. Δηλαδή, οι αξιακές τομές, εμπεριέχονται στις παραδοσιακές διαιρετικές τομές, η φύση των οποίων είναι εγγενής με την φύση του πολιτικού κόσμου. => οι παραδοσιακές διαιρετικές τομές πολύ δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες, αξιακές τομές.

38 Η Εκλογική Επιμονή της Αριστεράς (16 χώρες) 1950s 1960s 1970s 1980s 1990s Social Democrats Communists New Le Greens All LeŠ

39 Η Eκλογική Eπιμονή Kέντρου και Δεξιάς (16 χώρες) 1950s 1960s 1970s 1980s 1990s Chris an Democrats Conserva ves Liberals Agrarian / Center Far Right All center and right

40 Σταθερότητα vs Αλλαγής Σταθερότητα Αλλαγή Η διαμάχη αριστεράς / δεξιάς παραμένει εκλογικά ζωντανή Τα νέα κόμματα δεν απειλούν τον πυρήνα των παραδοσιακών κομματικών οικογενειών Ανθεκτικότητα σταθερών πολιτικών πρωταγωνιστών Πτώση της κοινωνικής διαφορετικότητας, των ταξικών συνόρων Ανάδυση μετα-υλιστικών αξιών Η τάση ιδιωτικοποίησης των πολιτικών επιλογών. (άτομα όχι ομάδες) Εκλογική ευμεταβλησία -ενδοσυνοριακή (bloc vola lity) Οι ψηφοφόροι τείνουν να μην συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες και όσοι ψηφίζουν τείνουν να αλλάζουν συχνά τις προτιμήσεις τους

Πολιτικά κόμματα. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολιτικά κόμματα. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολιτικά κόμματα Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολιτικά κόμματα -Κατά τον 20 ο αιώνα τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύονται σε βασικό μηχανισμό κινητοποίησης, εμπλέκοντας για πρώτη φορά στην ιστορία εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 2 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Το Μακροκοινωνιολογικό Μοντέλο (Lipset-Rokkan)

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Το Μακροκοινωνιολογικό Μοντέλο (Lipset-Rokkan) ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Το Μακροκοινωνιολογικό Μοντέλο (Lipset-Rokkan) Ενσωματώνει τα κοινωνικά-ιστορικά και τα πολιτικά-ιστορικά στοιχεία στην κοινωνιολογική προσέγγιση. Συνεχίζει στην κοινωνιολογική παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Παστιάδης Γεώργιος Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Διδάκτορας Παιδαγωγικού Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας 1ο μάθημα (3.10.2018) Ίκαρος Μαντούβαλος imantouv@psed.duth.gr τηλ. γραφείου: 25510-30115 Ώρες και μέρες επικοινωνίας: Τετάρτη, 17:00-18:30 Πέμπτη,

Διαβάστε περισσότερα

Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας

Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας Η μελέτη των πολιτικών προτιμήσεων, με βάση την εικόνα των πολιτικών στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε μία προσπάθεια διερεύνησης της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Κράτος Πρόνοιας ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κράτος Πρόνοιας Κράτος Πρόνοιας: Πλέγμα επιδοματικών πολιτικών και πολιτικών παροχής υπηρεσιών από το κράτος με στόχο την εγγύηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας. Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου

Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας. Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου Βασικές Θεωρίες Αστικής Κοινωνιολογίας Σημειώσεις της Μαρίας Βασιλείου Ηπόλη, όπως την αντιλαμβανόμαστε, είναι μια ιδέα του Διαφωτισμού Ο Ρομαντισμός την αμφισβήτησε Η Μετανεωτερικότητα την διαπραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΑΚΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 110398 2015-2016 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition

Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition ACADEMIA ISSN, 2241-1402 http://hepnet.upatras.gr Volume 4, Number 1, 2014 BOOK REVIEW Τίτλος: The nation, Europe and the world: Textbooks and Curricula in Transition Συγγραφέας: Hanna Schlisser, Yasemin

Διαβάστε περισσότερα

Νότια Ευρώπη. Οικονομική Κρίση: Αγροτικές/αστικές ανισότητες, περιφερειακή σύγκλιση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Ελληνικά

Νότια Ευρώπη. Οικονομική Κρίση: Αγροτικές/αστικές ανισότητες, περιφερειακή σύγκλιση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός. Ελληνικά Νότια Ευρώπη Οικονομική Κρίση: Αγροτικές/αστικές ανισότητες, περιφερειακή σύγκλιση, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός Η πρόσφατη οικονομική κρίση επηρέασε εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών με πολλούς να χάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (συνολικά)

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ (συνολικά) ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΒΕΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Η Γεν.Δ/νση Επιχειρήσεων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι υπάρχουσες υπηρεσίες προς τις μικρές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης.

Ευρωπαϊκή Οικονομία. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης Ευρωπαϊκή Οικονομία Νίκος Κουτσιαράς σε συνεργασία με την Ειρήνη Τσακνάκη Πηγές- Βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

1 Business Europe (2014), Future of Social Europe. Challenges and the Way Ahead Lapeyre J. (2015),

1 Business Europe (2014), Future of Social Europe. Challenges and the Way Ahead Lapeyre J. (2015), Κοινωνικός διάλογος και συμμετοχή των εργαζομένων Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και για τη σωστή λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη και η στάση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα «Ευρώπη» είναι τόσο παλιά όσο και η συγκρότηση της ΕΟΚ στα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ιδεολογικός άτλαςτων Ελλήνων

Ο ιδεολογικός άτλαςτων Ελλήνων Ο ιδεολογικός άτλαςτων Ελλήνων Οι σημερινές πολιτικές αξίες του εκλογικού σώματος Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Νοέμβριος 2009 PI09118/ΚΑ1309/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών

Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών Παράρτημα 2 Ερμηνείες Τυπολογιών Πατρίς, Θρησκεία & Οργή Πατρίς, θρησκεία & οργή : Αντιτίθενται έντονα στην ΕΕ και στο ευρώ, και θεωρούν ότι η χώρα έχει βγει ζημιωμένη σε όλους τους τομείς από την είσοδό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες

Ενότητα 7. Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες Ενότητα 7 Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες Κοινωνικά Θέµατα και Αξίες 7.1 Ιδεολογικοπολιτικά θέµατα και αξίες 168 Ιδεολογικο-πολιτικά ρεύµατα και αξίες Η σηµαντική κάµψη του φιλοευρωπαϊσµού στη χώρα µας, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Κυριάκος Φιλίνης Εργασιακές Σχέσεις και Αγορά Εργασίας Τα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας Απασχολούμενοι είναι τα άτομα που απασχολούνται έναντι αμοιβής. Το ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η πολιτική αγορά και η εμφάνιση του πολιτικού καταναλωτή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η πολιτική αγορά και η εμφάνιση του πολιτικού καταναλωτή. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. Η πολιτική αγορά και η εμφάνιση του πολιτικού καταναλωτή. Το πολιτικό μάρκετινγκ αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο πεδίο ακαδημαϊκής μελέτης. Παρόλο που το μάρκετινγκ εφαρμόζεται στην πολιτική εδώ

Διαβάστε περισσότερα

2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ [94] ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ υλικές-οικονομικές πολιτικές πνευματικές ηθικές κοινωνικές αισθητικές θρησκευτικές ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου 125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Ιστορία και εξέλιξη του Τμήματος Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας αποτελεί οργανική εξέλιξη του πρώτου στην ιστορία Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση: Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων: Η επίδραση του εκλογικού συστήματος.

Εισήγηση: Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων: Η επίδραση του εκλογικού συστήματος. Ομάδα Εργασίας: «Διαμόρφωση νέου πλαισίου για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων» Εισήγηση: Η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων: Η επίδραση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟς ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ: ΤΙ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ; Αντώνιος Κάργας, Μεταπτυχιακός Φοιτητής

ΠΡΟς ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ: ΤΙ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ; Αντώνιος Κάργας, Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΠΡΟς ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ: ΤΙ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ; Αντώνιος Κάργας, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

σφυγμός Έρευνα ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και εκτίμησης δυνητικής εκλογικής επιρροής Απριλίου 2018 Παλαιολόγου Μπενιζέλου 7 Αθήνα 10556

σφυγμός Έρευνα ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και εκτίμησης δυνητικής εκλογικής επιρροής Απριλίου 2018 Παλαιολόγου Μπενιζέλου 7 Αθήνα 10556 σφυγμός Έρευνα ανίχνευσης πολιτικών στάσεων και εκτίμησης δυνητικής εκλογικής επιρροής 23 26 Απριλίου 2018 Παλαιολόγου Μπενιζέλου 7 Αθήνα 10556 η ταυτότητα της έρευνας ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία από θεσμούς ένταξης μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία από θεσμούς ένταξης μεταναστών Η Ευρωπαϊκή εμπειρία από θεσμούς ένταξης μεταναστών Δήμητρα Κονδύλη, ερευνήτρια ΕΚΚΕ Καλαμάτα 6/6/2010 Η Ευρωπαϊκή Εμπειρία στον τομέα ένταξης μεταναστών Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τη μετανάστευση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 4.4 ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ 1/12 Σοσιαλισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, Τάκης Παπάς 25/08/2002

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ, Τάκης Παπάς 25/08/2002 Τύποι Νομιμοποιημένης Εξουσίας (Weber 1860 1920) 1. Παραδοσιακή Εξουσία 2. Νομική Γραφειοκρατική Ορθολογική Εξουσία 3. Χαρισματική Οι τύποι αυτοί είναι ιδεατοί. Δεν βρίσκονται αυτούσιοι στην πράξη. Εμφανίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

sep4u.gr Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση

sep4u.gr Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση 3.2 Δείκτες εκροών στην εκπαίδευση Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε συνολικά στα παραγόμενα αποτελέσματα (εκροές) μέσα από την επεξεργασία συγκεκριμένων δεικτών εκροών. Οι δείκτες διακρίνονται σε τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Ευέλικτεςμορφέςαπασχόλησης: Εργασιακός μεσαίωνας ή επίγειος παράδεισος; Από τον μύθο στην πραγματικότητα. Σταύρος Π. Γαβρόγλου

Ευέλικτεςμορφέςαπασχόλησης: Εργασιακός μεσαίωνας ή επίγειος παράδεισος; Από τον μύθο στην πραγματικότητα. Σταύρος Π. Γαβρόγλου Ευέλικτεςμορφέςαπασχόλησης: Εργασιακός μεσαίωνας ή επίγειος παράδεισος; Από τον μύθο στην πραγματικότητα Σταύρος Π. Γαβρόγλου Παρατηρητήριο Απασχόλησης (ΠΑΕΠ) sgavroglou@paep.org.gr Τι είναι η ευελιξία

Διαβάστε περισσότερα

15-17 Α, Β ΚΥ0101 Πολιτική Επιστήμη Ι Τεπέρογλου Α-Μ Α, Β ΚΥ0101 Πολιτική Επιστήμη Ι Τεπέρογλου Ν-Ω

15-17 Α, Β ΚΥ0101 Πολιτική Επιστήμη Ι Τεπέρογλου Α-Μ Α, Β ΚΥ0101 Πολιτική Επιστήμη Ι Τεπέρογλου Ν-Ω Ημ/νία Ώρα Αίθ ΚΜ Μάθημα Διδάσκοντες Ομάδα 30/8 11-13 Α ΞΓ1000 Αγγλική Ορολογία Ζαφείρη 2/9 11-13 Α, Β ΚΕ0Χ33 Εμβάθυνση στη Συγκριτική Πολιτική: Τα Πολιτικά Συστήματα των ΗΠΑ και της Ρωσίας 13-15 Α, Β

Διαβάστε περισσότερα

Thessaloniki Summit 2017

Thessaloniki Summit 2017 Thessaloniki Summit 2017 Αυτοσκοπός, ένα Επιχειρηματικό Περιβάλλον που Συμπλέει με την Δυναμική της Παγκοσμιοποίησης Τάκης Αθανασόπουλος Πρόεδρος, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου, 2017 Οι Χώρες της

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση στην Ε.Ε: θεώρηση των θεσμών και των πρακτικών στις χώρες μέλη

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση στην Ε.Ε: θεώρηση των θεσμών και των πρακτικών στις χώρες μέλη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠANEΠΙΣΤΗMIO ΘEΣΣΑΛΟNIKHΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ TOMEAΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γ. Κ. Ζαρίφης (208θ, ΠκΦ, τηλ: 2310997893, e mail: gzarifis@edlit.auth.gr) Π 1810

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014

ΑΤΤΙΚΗ. Οκτώβριος 2014 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 09/07/2013 30/09/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση στοιχείων εισερχόμενου τουρισμού ανά Αγορά και ανά Περιφέρεια 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012-13

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012-13 Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2012-13 Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας; Σταύρος Ιωαννίδης Ιωάννης Γιωτόπουλος Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας GEM Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Κοινή Γνώμη Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Έννοια, ορισμός και ανάλυση Κοινής Γνώμης Κοινή γνώμη είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Δελτίο Τύπου ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Παγκόσμια Έρευνα του Boston Consulting Group για λογαριασμό της Ciett αποκαλύπτει πώς οι παλαιωμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 13 - Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Απεικόνιση των γεγονότων στην Haymarket Square Σικάγο - Μάιος 1886 Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες)

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) Αξίες αδιαµφισβήτητες από γενιά σε γενιά Οι σχέσεις καθορισµένες από ήθη και έθιµα Εξωτερική ηθική Κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28 Άννα Φραγκουδάκη Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος (Και το απαραίτητο μεσογειακό περιεχόμενό της) Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία

1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία 1. Η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, Αξιολόγηση και Προσδοκία Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της Ελληνικής Οικονομίας χειροτέρευσε το διάστημα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα (πολύ και λίγο 55.7%), και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 6: Η κουλτούρα στην κοινωνιολογική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 2: Η μελέτη του αγροτικού χώρου στην Ελλάδα Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος αυτής της ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τέλος 2 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων Perception, Attitude, Movement Identity Needs Action (PAM-INA) - 502077-LLP-1-2009-1-DE-COMENIUS-CMP WP3 Ανάλυση Σχολικών Προγραμμάτων Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Εφαρμοσμένης. Ενότητα 3 : Κόμματα ή Πρόσωπα. Θεόδωρος Χατζηπαντελής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Θέματα Εφαρμοσμένης. Ενότητα 3 : Κόμματα ή Πρόσωπα. Θεόδωρος Χατζηπαντελής Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Θέματα Εφαρμοσμένης Πολιτικής Ανάλυσης Ενότητα 3 : Κόμματα ή Πρόσωπα. Θεόδωρος Χατζηπαντελής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ Η παγκοσμιοποίηση έχει διαταράξει την παραδοσιακή διεθνή κατάσταση. Σαρωτικές αλλαγές, οικονομικές και κοινωνικές συντελούνται ήδη, η ροή των γεγονότων έχει επιταχυνθεί και η πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 6.1 Κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση 6.1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1/13 Ένταξη και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο Οριοθέτηση ορθών συμπεριφορών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης

Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΥΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 12/04/2013 30/06/2013 ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΤΥΧΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 9 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

«ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ»

«ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ» «ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΜΒΛΥΝΣΗΣ» «με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» «To άρθρο αυτό έχει παραχθεί με την οικονομική υποστήριξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 2 Ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 2 Ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΛΤΑ Πηγή: Ευρυδίκη (2011a, 2012) ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΟΝ 2 Ο ΚΥΚΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ποσοστό φοιτητών που πληρώνουν δίδακτρα για φοίτηση στον 2 o κύκλο σπουδών 13,8% Κανένας δεν πληρώνει ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 31,0% Όλοι πληρώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 1 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν μεσαίες, μικρές ή και πολύ μικρές δυνάμεις. Παρόλο που η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριμήνου Τριμηνιαίος Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Τριμηνιαίος Οικονομικού Κλίματος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγματοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει και εκπροσωπεί το ανώτατο επαγγελματικό

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση αποτελεσμάτων της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας VPRC Φεβρουάριος 2007 13106 / Διάγραμμα 1 Γενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στην αγορά εργασίας

Εξελίξεις στην αγορά εργασίας Εξελίξεις στην αγορά εργασίας Κυριάκος Φιλίνης Συνέδριο με θέμα: Διάσπαση και Αποκλεισμός: Κατανοώντας και Ξεπερνώντας τις Πολύπλευρες Επιπτώσεις της Κρίσης» Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2015 Στόχος του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική

Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική Μάθημα 3 ο : Η εκλογική διαδικασία και τα εκλογικά συστήματα. Μέρος 2 ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009: Σταθεροποίηση των νεότερων διαιρέσεων του εκλογικού σώματος.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009: Σταθεροποίηση των νεότερων διαιρέσεων του εκλογικού σώματος. ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009: Σταθεροποίηση των νεότερων διαιρέσεων του εκλογικού σώματος. Οι ευρωεκλογές της 7 ης Ιουνίου, παρά την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα αποχή που έφτασε στο 30% του εκλογικού σώματος

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος Σεπτεμβρίου 2015

Σύντομη ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος Σεπτεμβρίου 2015 Σύντομη ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος Σεπτεμβρίου 2015 Σεπτέμβριος 15 Ιανουάριος 15 ΣΥΡΙΖΑ 35,46 36,34 ΝΔ 28,10 27,81 ΧΑ 6,99 6,28 ΠΑΣΟΚ 6,28 4,68 ΚΚΕ 5,55 5,45 ΠΟΤΑΜΙ 4,09 6,05 ΑΝΕΛ 3,69 4,75 ΕΝΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat -

ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για τον μήνα Ιούλιο 2012 - Πηγή Eurostat - ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εκτίμηση του εμπορικού ισοζυγίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (27), με χώρες εκτός αυτής, για

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ 2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ Συμπλήρωση κενών ακόλουθες λέξεις (τρεις λέξεις περισσεύουν): βιβλιοθήκη, Βαλκανική, ανθρωπιστικός, πανεπιστήμιο, χειρόγραφο, Ιταλική, τυπογραφία, σπάνιος. Η Αναγέννηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ 15/09/2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ 15/09/2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ 15/09/2008 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Τακτικό Ευρωβαρόμετρο (EB 69) - Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος όρος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Διεθνών Τάσεων

Έρευνα Διεθνών Τάσεων Έρευνα Διεθνών Τάσεων στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Trends in International Mathematics and Science Study Ξεκίνησε το 1995. Διεξάγεται

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: Copyright: Δημήτρης Τζιώτης, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΠΕ - economia BUSINESS TANK

ISBN: Copyright: Δημήτρης Τζιώτης, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΠΕ - economia BUSINESS TANK ISBN: 978-960-8386-63-1 Copyright: Δημήτρης Τζιώτης, Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ ΕΠΕ - economia BUSINESS TANK Σχεδιασμός: Σοφία Κανελλοπούλου Διόρθωση: Κατερίνα Μοσχανδρέου Παραγωγή - κεντρική διάθεση: Βλαχάβα 6-8,

Διαβάστε περισσότερα

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org Ιδρυτική Διακήρυξη 1. 2. 3. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι. Άρθρο 1

34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ Ι. Άρθρο 1 C 310/382 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 16.12.2004 34. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ, ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18)

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 - FAX: 210.32.59.169 ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat Το ωριαίο κόστος εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΕΡΑΤΩΣ ΚΟΖΑΚΟΥ-ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 11:00 πμ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριµήνου Τριµηνιαίος είκτης Οικονοµικού Κλίµατος

ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριµήνου Τριµηνιαίος είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ΕΑΣΕ/ICAP CEO Index Τέλος 4 ου τριµήνου Τριµηνιαίος Οικονοµικού Κλίµατος Η έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη πραγµατοποιείται από την Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), φορέα που εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Η θέση των συµβουλίων στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήµατος

Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Η θέση των συµβουλίων στη διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήµατος 4. Συγκριτική Ανάλυση των Στοιχείων Από τη σύντοµη επισκόπηση που προηγήθηκε προκύπτει ότι στον ορισµό και στα χαρακτηριστικά ενός συµβουλίου παιδείας που θέσαµε στην αρχή της µελέτης ανταποκρίνονται αρκετά

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή

Μέσος αριθμός ξένων γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή γλωσσών που κατέχονται ανά μαθητή Αυστρία 1998 0 0 1999 1.1 1.7 2000 1.1 1.7 2001 0 0 2002 1.1 1.7 2003 0 0 2004 0 0 Βέλγιο 1998 0 0 1999 0 0 2000 1.2 2.2 2001 1.3 2.2 2002 1.3 2.2 2003 1.2 2.2 2004 1.3

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά Στοιχεία Πίνακες για την Ευρώπη

Στατιστικά Στοιχεία Πίνακες για την Ευρώπη Στατιστικά Στοιχεία Πίνακες για την Ευρώπη Με βάση τις έρευνες Eirobserver, «Social Partners sign teleworking accord», Ecat - IST Programme Key ActionII, SIBIS General Population surveys, 2002 EMERGENCE

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

ZA5442. Flash Eurobarometer 292 (Electoral Rights of EU Citizens) Country Specific Questionnaire Cyprus

ZA5442. Flash Eurobarometer 292 (Electoral Rights of EU Citizens) Country Specific Questionnaire Cyprus ZA5442 Flash Eurobarometer 292 (Electoral Rights of EU Citizens) Country Specific Questionnaire Cyprus FLASH EUROBAROMETER ON ELECTORAL RIGHTS FOR CITIZENS OF THE EUROPEAN UNION Θα ήθελα να σας ρωτήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005

ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΤΟΥΣ 2005 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Πειραιάς, 5 Ιουλίου 26 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Ενότητα 1: Παγκοσμιοποίηση και πολυπολιτισμικές κοινωνίες; Χρήστος Παρθένης Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παγκοσμιοποίηση και Πολυπολιτισμικές Κοινωνίες; 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat. - Β τρίμηνο

ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat. - Β τρίμηνο ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 - FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Εργατικό κόστος ανά ώρα εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης (18) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28) Eurostat Το ωριαίο κόστος εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 1/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα