ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ"

Transcript

1 ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

2 ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

3 ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

4 ΣΤΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Ανισότητα, αποκλεισμός και απογοήτευση: το αληθινό κόστος της διαφθοράς Η διαφθορά είναι ένα από τα πλέον διαβρωτικά φαινόμενα των καιρών μας. Διασπαθίζει δημόσιους πόρους, διευρύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, προξενεί δυσφορία και πολιτική πόλωση και μειώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Η διαφθορά διαιωνίζει την ανισότητα και την φτώχεια, πλήττοντας την ευημερία και την κατανομή του εισοδήματος και υπονομεύοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής επί ίσοις όροις στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό βίο. Η διαφθορά αναφέρεται πλέον ως ζήτημα που εγείρει περισσότερη ανησυχία στους πολίτες, σε σχέση με άλλα φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση και η μετανάστευση Οι ανησυχίες έχουν γίνει φόβοι Διαφθορά Παγκοσμιοποίηση Διάβρωση Κοινωνικών Αξιών Μετανάστευση Ρυθμός Καινοτομίας 69% Ανησυχούν 40% Φοβούνται 62% Ανησυχούν 27% Φοβούνται 56% Ανησυχούν 25% Φοβούνται 55% Ανησυχούν 28% Φοβούνται 51% Ανησυχούν 22% Φοβούνται Ευρέως διαδεδομένη διαφθορά Διακυβεύει την ασφάλεια των πολιτών μας Δυσχεραίνει τη θεσμοθέτηση αναγκαίων αλλαγών για την επίλυση των προβλημάτων Προστασία των θέσεων εργασίας μας από τον ξένο ανταγωνισμό Οι ξένες εταιρείες/επιρροές βλάπτουν την οικονομία/τον πολιτισμό μας Οι ξένες επιχειρήσεις ευνοούν την πατρίδα τους Οι περισσότερες χώρες δεν είναι αξιόπιστες για θεμιτές εμπορικές πρακτικές Εξανεμίζονται οι αξίες που έκαναν αυτή τη χώρα σπουδαία Η κοινωνία αλλάζει πολύ γρήγορα και όχι επωφελώς για ανθρώπους σαν εμένα Η εισροή ανθρώπων από άλλες χώρες βλάπτει την οικονομία και τον πολιτισμό μας Οι τεχνολογικές καινοτομίες συντελούνται υπερβολικά γρήγορα και οδηγούν σε αρνητικές αλλαγές για ανθρώπους σαν εμένα Πηγή: 2017 Edelman Trust Barometer, % της επένδυσης σε ένα δημόσιο κατασκευαστικό έργο μπορεί να χαθεί λόγω κακοδιαχείρισης και διαφθοράς

5 Αντίληψη μεγαλύτερου ποσοστού διαφθοράς Αντίληψη μικρότερου ποσοστού διαφθοράς Εμπιστοσύνη στην εθνική κυβέρνηση και αντίληψη της κρατικής διαφθοράς GRC ITA CHL MEX ESP PRT HUN CZE SVN SVK KOR USA ISL ISR FRA LVA POL JPN OECD EST BEL AUT GBR AUS DNK FIN SWE TUR NLD IRL DEU NZL Εμπιστοσύνη στην εθνική κυβέρνηση CAN NOR LUX R² = 0, CHE Πηγή: Government at a Glance 2017 (υπό έκδοση) με χρήση δεδομένων της Παγκόσμιας Έρευνας της Gallup Ακεραιότητα για Ευημερία Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις, οι οποίες βασίζονται στη δημιουργία περισσότερων κανόνων, την αυστηρότερη συμμόρφωση και την πιο άτεγκτη επιβολή έχουν αποδειχθεί περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Μία στρατηγική και βιώσιμη απάντηση στη διαφθορά είναι η δημόσια ακεραιότητα. Η ακεραιότητα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών και, συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών συνολικά. Η δημόσια ακεραιότητα αφορά στην ευθυγράμμιση και τη συμμόρφωση με κοινές ηθικές αξίες, αρχές και κανόνες για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και την ιεράρχησή του πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα στο δημόσιο τομέα. Επίτευξη αλλαγής Για να επιτευχθεί η αλλαγή, η δράση δεν θα πρέπει περιορίζεται στα όργανα εκτελεστικής εξουσίας, αλλά να λαμβάνει επίσης υπόψη τα όργανα νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο τους στη διασφάλιση της ακεραιότητας στη χώρα. Η δράση θα πρέπει να εκτείνεται πέρα από το κράτος και να συμπεριλαμβάνει τους πολίτες και τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, η δράση θα πρέπει να διατρέχει όλα τα όρια δικαιοδοσίας. Η ακεραιότητα δεν αφορά μόνο την εθνική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να διαπερνά το σύνολο της διοίκησης μέχρι και το επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου οι πολίτες βιώνουν την ακεραιότητα αμεσότερα. Η πολυπλοκότητα του φαινομένου της διαφθοράς πρέπει να γίνει αντιληπτή σε όλο της το εύρος, πέρα από την πράξη της δωροδοκίας. Η εμπορία επιρροής, η υπεξαίρεση δημόσιας περιουσίας, η εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών και η κατάχρηση εξουσίας είναι μερικές μόνο από τις πιο εγγενείς εκφάνσεις της διαφθοράς με τις πλέον επιβλαβείς επιπτώσεις στην κοινωνία. Η διαφάνεια δεν αρκεί. Η δημόσια διάθεση της πληροφόρησης δεν είναι αρκετή, και θα πρέπει να συνυπάρχει με αποτελεσματικούς μηχανισμούς δημόσιου ελέγχου και λογοδοσίας. Ο ΟΟΣΑ αναπτύσσει μία πρακτική εργαλειοθήκη, προκειμένου να βοηθά τους φορείς χάραξης πολιτικής να εφαρμόσουν τις αρχές που περιγράφονται στη Σύσταση του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Ακεραιότητα.

6 Μία στρατηγική για τη Δημόσια Ακεραιότητα Η Σύσταση του ΟΟΣΑ Η Σύσταση του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Ακεραιότητα παρέχει στους φορείς χάραξης πολιτικής όραμα για μία στρατηγική για τη δημόσια ακεραιότητα. Μετατοπίζει το κέντρο βάρους από ad hoc πολιτικές για την ακεραιότητα σε μία προσέγγιση που εξαρτάται από το εκάστοτε πλαίσιο, άπτεται συμπεριφορών και βασίζεται στην ανάλυση κινδύνου με έμφαση στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας ακεραιότητας στο Δέσμευση σύνολο της κοινωνίας. Σύνολο της Κοινωνίας Ηγεσία Κουλτούρα Αξιοκρατία Ανάπτυξη ικανοτήτων Αρμοδιότητες Σύστημα ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ανοικτότητα Στρατηγική Διαχείριση κινδύνων Πρότυπα Λογοδοσία Επιβολή Υψηλοί κίνδυνοι και ευκαιρίες ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ παραμένουν μια αναξιοποίητη πηγή οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Αντιπροσωπεύουν το 13% του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ και 1/3 των συνολικών κρατικών δαπανών, αλλά παραμένουν σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικές, αντιπαραγωγικές και άκρως ευάλωτες στη διαφθορά. Η Σύσταση του ΟΟΣΑ για τις Δημόσιες Προμήθειες περιγράφει αρχές και μηχανισμούς που διασφαλίζουν την ακεραιότητα και κάμπτουν τη διαφθορά στις δημόσιες προμήθειες (ακεραιότητα, διαφάνεια, συμμετοχή ενδιαφερομένων μερών, προσβασιμότητα, ηλεκτρονικές προμήθειες, και εποπτεία και έλεγχος). ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ιδίως μεγάλης κλίμακας, είναι εξαιρετικά ευπαθή στη διαφθορά και την κακοδιαχείριση Υπερβάσεις προϋπολογισμών, καθυστερήσεις και αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Ωστόσο, οι δημόσιες υποδομές αποτελούν επίσης ευκαιρία για το κράτος να προβάλει την ακεραιότητα και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιούν τέτοια έργα και επενδύσεις υψηλής σημασίας εφαρμόζοντας το Πλαίσιο Ακεραιότητας για τις Δημόσιες Υποδομές του ΟΟΣΑ Συμμετοχή Εποπτεία και να αποδεικνύουν ότι τα έργα υποδομών μπορεί να είναι παραγωγικά, διαφανή και απαλλαγμένα από τη διαφθορά. ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ: Οι δημόσιες πολιτικές βρίσκονται στον πηρύνα της σχέσης μεταξύ πολιτών και κυβερνήσεων, και καθορίζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών. Η αιχμαλωσία των πολιτικών, φαινόμενο συνεπεία του οποίου οι δημόσιες αποφάσεις για πολιτικές απομακρύνονται σκοπίμως από το δημόσιο συμφέρον προς όφελος ειδικών συμφερόντων, μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των ανισοτήτων και την υπονόμευση των δημοκρατικών αξιών, της οικονομικής ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στο κράτος. Το Πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την Πρόληψη της Αιχμαλωσίας των Πολιτικών προωθεί μηχανισμούς που προάγουν το δημόσιο συμφέρον μέσω της ενεργούς ανάμειξης ενδιαφερόμενων μερών, της εξασφάλισης διαφάνειας, της προώθησης της λογοδοσίας και της ενίσχυσης πολιτικών για την θεσμική οργάνωση της ακεραιότητας.

7 Ένα συνεκτικό και εμπεριστατωμένο ΣΥΣΤΗΜΑ ακεραιότητας Δέσμευση Αρμοδιότητες Στρατηγική Πρότυπα Η ανώτατη διοίκηση καταρτίζει τα αναγκαία νομικά και θεσμικά πλαίσια, και αναδεικνύει υψηλά πρότυπα προσωπικής ευπρέπειας. Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα συντονίζονται καλά μεταξύ τους, με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες. Είναι ξεκάθαρο το «ποιος κάνει τι». Χρησιμοποιώντας δεδομένα και δείκτες αξιολόγησης, και με βάση υπαρκτούς κινδύνους για την ακεραιότητα, αναπτύσσεται μια στρατηγική που ορίζει στόχουςι και προτεραιότητες. Οι κανόνες και οι αξίες για τον δημόσιο τομέα αντικατοπτρίζονται σε νόμους και οργανωτικές πολιτικές, και επικοινωνούνται με αποτελεσματικό τρόπο. ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ Δημόσιας Ακεραιότητας Σύνολο της κοινωνίας Επιχειρήσεις, άτομα και μη κυβερνητικοί φορείς στηρίζουν τη δημόσια ακεραιότητα και δεν ανέχονται τη διαφθορά. Ηγεσία Τα διευθυντικά στελέχη ηγούνται των οργανισμών του δημόσιου τομέα με ακεραιότητα, διαμορφώνουν την ατζέντα ακεραιότητας και την επικοινωνούν στον οργανισμό. Αξιοκρατία Ο δημόσιος τομέας επιδιώκει να προσλαμβάνει άτομα με επαγγελματισμό και τα απαραίτητα προσόντα, τα οποία δεσμεύονται σαφώς από τις αξίες ακεραιότητας του δημόσιου τομέα. Ανάπτυξη ικανοτήτων Τα στελέχη του δημοσίου διαθέτουν δεξιότητες και κατάρτιση στην εφαρμογή προτύπων ακεραιότητας. Ανοικτότητα Οι ανησυχίες για ζητήματα ακεραιότητας συζητώνται ανοικτά και ελεύθερα στον χώρο εργασίας και είναι ασφαλές να αναφέρει κανείς πιθανές παραβιάσεις ακεραιότητας. Αποτελεσματική ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ Διαχείριση κινδύνων Επιβολή Εποπτεία Συμμετοχή Στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των κινδύνων ακεραιότητας. Η διαφθορά και άλλες παραβιάσεις ακεραιότητας εντοπίζονται, διερευνώνται και τιμωρούνται με κυρώσεις. Εποπτικοί φορείς, ρυθμιστικές αρχές και διοικητικά δικαστήρια αναλαμβάνουν τον εξωτερικό έλεγχο. Ένα διαφανές και ανοικτό κράτος επιτρέπει την εποικοδομητική συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στην ανάπτυξη και εφαρμογή δημόσιων πολιτικών.

8 ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Το Συμβούλιο, ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το Άρθρο 5 β) της Συνθήκης Ίδρυσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της 14ης Δεκεμβρίου 1960 ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ τη Σύσταση του Συμβουλίου για τη Βελτίωση της Ποιότητας των Κρατικών Ρυθμίσεων [C(95)/FINAL], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τις Κατευθυντήριες Γραμμές του ΟΟΣΑ για τη Διαχείριση της Σύγκρουσης Συμφερόντων στον Δημόσιο Τομέα [C2003)107], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τις Αρχές της Συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα στις Δημόσιες Υποδομές [C(2007)23/FINAL], τη Συνθήκη για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Αξιωματούχων σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές, τη Σύσταση του Συμβουλίου για την Περαιτέρω Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημόσιων Αξιωματούχων σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Συναλλαγές [C(2009)159/REV1/FINAL], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τις Αρχές Διαφάνειας και Ακεραιότητας στην Εκπροσώπηση Ομάδων Συμφερόντων [C(2013)16], τις Κατευθυντήριες Γραμμές για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις [C(76)99/ FINAL, όπως τροποποιήθηκαν από τις Κατευθυντήριες Γραμμές C/MIN(2011)11/ FINAL], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τη Ρυθμιστική Πολιτική και τη Διακυβέρνηση [C(2012)37], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τις Αρχές Δημόσιας Διακυβέρνησης στις Συμπράξεις μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα [C(2012)86], τη Σύσταση του Συμβουλίου για Αποτελεσματικές Δημόσιες Επενδύσεις στα Διάφορα Επίπεδα Διακυβέρνησης [C(2014)32], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τη Διακυβέρνηση Κρίσιμων Κινδύνων [C/MIN(2014)8/FINAL], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τις Δημόσιες Προμήθειες [C(2015)2], τη Σύσταση του Συμβουλίου για το Πλαίσιο Πολιτικής Επενδύσεων [C(2015)56/REV1], τη Σύσταση του Συμβουλίου για τις Κατευθυντήριες Γραμμές Εταιρικής Διακυβέρνησης Δημόσιων Επιχειρήσεων [C(2015)85] και τη Σύσταση του Συμβουλίου για την Ισότητα των Φύλων στη Δημόσια Ζωή [C(2015)164] ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ το έργο των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη χρηστή διακυβέρνηση, η οποία ενσωματώνεται κυρίως στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς και την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η ακεραιότητα είναι ένας από τους πυλώνες των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών και, συνεπώς, είναι απολύτως αναγκαία για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών συνολικά ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η ακεραιότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημόσια διακυβέρνηση, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την ενίσχυση θεμελιωδών αξιών, όπως η δέσμευση για μια πλουραλιστική δημοκρατία που βασίζεται στον κανόνα δικαίου και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η ακεραιότητα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του συνολικού συστήματος χρηστής διακυβέρνησης, και ότι η ενημερωμένη καθοδήγηση για τη δημόσια ακεραιότητα θα πρέπει αντίστοιχα να προωθεί τη συνεκτικότητα με άλλα βασικά στοιχεία της δημόσιας διακυβέρνησης ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ότι οι παραβιάσεις προτύπων ακεραιότητας, ως προς τις οποίες καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη, έχουν καταστεί ιδιαίτερα πολύπλοκες μετά την υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τη Βελτίωση της Δεοντολογικής Συμπεριφοράς στις Δημόσιες Υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των Αρχών για τη Διαχείριση Θεμάτων Ηθικής στον Δημόσιο Τομέα [C(98)70], την οποία αντικαθιστά η παρούσα Σύσταση ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι κίνδυνοι ακεραιότητας υφίστανται στις διάφορες συναλλαγές μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων σε όλα τα στάδια της

9 πολιτικής διαδικασίας και της διαδικασίας χάραξης πολιτικών, οπότε αυτή η διασύνδεση απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση στο σύνολο της κοινωνίας με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας ακεραιότητας και τη μείωση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι οι εθνικές πρακτικές για την προώθηση της ακεραιότητας ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών, λόγω της συγκεκριμένης φύσης των κινδύνων για τη δημόσια ακεραιότητα και των διακριτών νομικών, θεσμικών και πολιτισμικών τους πλαισίων ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ότι η ενίσχυση της δημόσιας ακεραιότητας αποτελεί κοινή αποστολή και ευθύνη σε όλα τα επίπεδα του κράτους μέσω των διαφορετικών εντολών τους και των επιπέδων αυτονομίας τους όπως προβλέπονται από τα εθνικά νομικά και θεσμικά πλαίσια, και συνεπώς ότι, η παρούσα Σύσταση αφορά σε όλα τα επίπεδα του κράτους για την προαγωγή της δημόσιας εμπιστοσύνης Σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής Δημόσιας Διακυβέρνησης: I. ΣΥΜΦΩΝΕΙ ότι, για τους σκοπούς της παρούσας Σύστασης, χρησιμοποιούνται οι παρακάτω ορισμοί: Η δημόσια ακεραιότητα αφορά στη συνεπή ευθυγράμμιση και τη συμμόρφωση με κοινές ηθικές αξίες, αρχές και κανόνες για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και την ιεράρχησή του πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα στο δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας περιλαμβάνει τα νομοθετικά, εκτελεστικά, διοικητικά και δικαστικά όργανα και τους διορισμένους ή αιρετούς, έμμισθους ή άμισθους, προσωρινούς ή μόνιμους δημόσιους αξιωματούχους τους στα κεντρικά και περιφερειακά ή τοπικά επίπεδα διακυβέρνησης. Μπορεί να περιλαμβάνει δημόσιες επιχειρήσεις, κρατικές εταιρείες και συμπράξεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τους αξιωματούχους τους, αλλά και στελέχη και οντότητες που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. υγεία, εκπαίδευση και δημόσιες μεταφορές), οι οποίες σε ορισμένες χώρες μπορεί να ανατίθενται σε εξωτερικούς παρόχους ή να λειτουργούν με ιδιωτική χρηματοδότηση.

10 II. ΣΥΝΙΣΤΑ τα Κράτη μέλη και τα Κράτη μη-μέλη που έχουν υιοθετήσει την παρούσα Σύσταση (στο εξής, οι «Υιοθετούντες») να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό και εμπεριστατωμένο σύστημα δημόσιας ακεραιότητας. Για τον σκοπό αυτόν, οι Υιοθετούντες θα πρέπει: Δέσμευση Αρμοδιότητες 1 Να επιδεικνύουν δέσμευση στα υψηλότερα πολιτικά και διοικητικά κλιμάκια του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ενισχύεται η δημόσια ακεραιότητα και να μειώνεται η διαφθορά, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) διασφαλίζοντας ότι το σύστημα δημόσιας ακεραιότητας ορίζει, υποστηρίζει, ελέγχει και επιβάλλει τη δημόσια ακεραιότητα, καθώς και ότι ενσωματώνεται στο ευρύτερο πλαίσιο δημόσιας διαχείρισης και διακυβέρνησης β) διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν τα απαραίτητα νομοθετικά και θεσμικά πλαίσια, τα οποία θα επιτρέπουν σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την αποτελεσματική διαχείριση της ακεραιότητας των δραστηριοτήτων τους, καθώς και της ακεραιότητας των δημόσιων αξιωματούχων που εκτελούν αυτές τις δραστηριότητες γ) θέτοντας σαφείς προσδοκίες για τα υψηλότερα πολιτικά και διοικητικά κλιμάκια, τα οποία θα καλούνται να στηρίξουν το σύστημα δημόσιας ακεραιότητας μέσω παραδειγματικής προσωπικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης υψηλών προτύπων ευπρέπειας στην εκτέλεση επίσημων καθηκόντων. 2 Να διευκρινίζουν τις θεσμικές αρμοδιότητες σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, προκειμένου να ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος δημόσιας ακεραιότητας, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) καθορίζοντας σαφείς αρμοδιότητες στα σχετικά επίπεδα (οργανωτικό, τοπικό/περιφερειακό ή εθνικό) για τον σχεδιασμό, την καθοδήγηση και την υλοποίηση των στοιχείων του συστήματος ακεραιότητας για τον δημόσιο τομέα β) διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δημόσιοι αξιωματούχοι, μονάδες ή όργανα (συμπεριλαμβανομένων αυτών με αυτόνομο ή/και ανεξάρτητο χαρακτήρα) που έχουν κεντρική ευθύνη για την ανάπτυξη, υλοποίηση, επιβολή ή/και παρακολούθηση των στοιχείων του συστήματος δημόσιας ακεραιότητας εντός της δικαιοδοσίας τους έχουν την κατάλληλη εντολή και ικανότητα να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητές τους γ) προάγοντας μηχανισμούς οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας μεταξύ των ως άνω δημόσιων αξιωματούχων, μονάδων ή οργάνων και, όπου είναι δυνατό, με τα τοπικά/περιφερειακά επίπεδα διακυβέρνησης και μεταξύ αυτών, αξιοποιώντας επίσημα ή ανεπίσημα μέσα για τη συνεκτικότητα και την αποφυγή επικαλύψεων και κενών, καθώς και για τον διαμοιρασμό και την περαιτέρω αξιοποίηση των διδαγμάτων των καλών πρακτικών.

11 ΣΥΣΤΗΜΑ Στρατηγική Πρότυπα 3 Να αναπτύξουν μια στρατηγική προσέγγιση για τον δημόσιο τομέα, η οποία βασίζεται σε στοιχεία και έχει ως στόχο τον περιορισμό των κινδύνων για τη δημόσια ακεραιότητα, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) καθορίζοντας στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες για το σύστημα δημόσιας ακεραιότητας, αξιοποιώντας μια προσέγγιση βάσει ανάλυσης κινδύνων για τις παραβιάσεις των προτύπων δημόσιας ακεραιότητας και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που συμβάλλουν στην υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών για τη δημόσια ακεραιότητα β) αναπτύσσοντας συγκριτικά πρότυπα και δείκτες, καθώς και συγκεντρώνοντας αξιόπιστα και εδομένα που σχετίζονται με το επίπεδο της υλοποίησης, της απόδοσης και της συνολικής αποτελεσματικότητας του συστήματος δημόσιας ακεραιότητας. 4 Να ορίσουν υψηλά πρότυπα συμπεριφοράς για τους δημόσιους αξιωματούχους, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) υπερβαίνοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις, αποδίδοντας προτεραιότητα στο δημόσιο συμφέρον, επιδεικνύοντας σεβασμό στις αξίες των δημόσιων υπηρεσιών και υιοθετώντας μια κουλτούρα ελεύθερης πρόσβασης που διευκολύνει και ανταμείβει την οργανωτική εκμάθηση και ενθαρρύνει τη χρηστή διακυβέρνηση β) εντάσσοντας πρότυπα ακεραιότητας στο νομικό σύστημα και τις οργανωτικές πολιτικές (όπως κώδικες συμπεριφοράς ή κώδικες δεοντολογίας), τα οποία θα διευκρινίζουν τις προσδοκίες και θα αποτελούν τη βάση για έρευνες και κυρώσεις πειθαρχικού, διοικητικού, αστικού ή και ποινικού χαρακτήρα, ανάλογα με την περίπτωση γ) ορίζοντας ξεκάθαρες και αναλογικές διαδικασίες, με σκοπό να διευκολύνεται η πρόληψη παραβιάσης των προτύπων δημόσιας ακεραιότητας και η διαχείριση υπαρκτών ή πιθανών περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων δ) επικοινωνώντας αξίες και πρότυπα του δημόσιου τομέα εσωτερικά στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα και εξωτερικά στον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τα άτομα, ζητώντας από τους εταίρους αυτούς να σέβονται αυτές τις αξίες και τα πρότυπα στις συναλλαγές τους με δημόσιους αξιωματούχους.

12 ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ III. ΣΥΝΙΣΤΑ οι Υιοθετούντες να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα δημόσιας ακεραιότητας. Για τον σκοπό αυτό, οι Υιοθετούντες θα πρέπει να προβούν στα εξής: Σύνολο της Κοινωνίας Ηγεσία 5 Να προάγουν μια κουλτούρα δημόσιας ακεραιότητας στο σύνολο της κοινωνίας, συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τα άτομα, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) αναγνωρίζοντας στο σύστημα δημόσιας ακεραιότητας τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των αξιών της δημόσιας ακεραιότητας στις συναλλαγές τους με τον δημόσιο τομέα, και ιδιαίτερα ενθαρρύνοντας τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τα άτομα να στηρίζουν τις αξίες αυτές ως κοινή ευθύνη β) εμπλέκοντας τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη στην ανάπτυξη, την τακτική ενημέρωση και την υλοποίηση του συστήματος δημόσιας ακεραιότητας γ) ευαισθητοποιώντας την κοινωνία για τα οφέλη της δημόσιας ακεραιότητας και της μείωσης της ανοχής απέναντι σε παραβιάσεις των προτύπων δημόσιας ακεραιότητας, αλλά και διεξάγωντας, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις,, εκστρατείες προώθησης της αγωγής του πολίτη για θέματα ακεραιότητας μεταξύ των ατόμων και ιδιαίτερα στα σχολεία δ) τονώνοντας το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών για τα συμπληρωματικά οφέλη που προκύπτουν για τη δημόσια ακεραιότητα από τη διαφύλαξη της ακεραιότητας σε επιχειρηματικές και μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες, καθώς και από τον διαμοιρασμό και την περαιτέρω αξιοποίηση των διδαγμάτων από καλές πρακτικές. 6 Να επενδύουν σε ηγετικά πρότυπα ακεραιότητας ώστε να προβάλλεται η δέσμευση ενός δημόσιου οργανισμού ως προς τα ζητήματα ακεραιότητας, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) εντάσσοντας τις ηγετικές ικανότητες ακεραιότητας στο απαιτούμενο προφίλ των διευθυντικών στελεχών όλων των επιπέδων ενός οργανισμού, καθώς και ως προϋπόθεση για την επιλογή, διορισμό ή προαγωγή σε διευθυντική θέση, και επίσης την αξιολόγηση των διευθυντικών στελεχών σε συνάρτηση με το σύστημα δημόσιας ακεραιότητας σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού β) υποστηρίζοντας τα διευθυντικά στελέχη στο ρόλο τους ως ηγέτες σε ζητήματα ηθικής, θεσπίζοντας σαφείς εντολές, παρέχοντας οργανωτική στήριξη (όπως σύστημα εσωτερικού ελέγχου, ανθρώπινο δυναμικό και νομικές συμβουλές) και προσφέροντας τακτική εκπαίδευση και καθοδήγηση για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν στην άσκηση δέουσας κρίσης σε θέματα όπου μπορεί να προκύπτουν ζητήματα δημόσιας ακεραιότητας γ) αναπτύσσοντας πλαίσια διοίκησης που προωθούν διευθυντικές ευθύνες για τον εντοπισμό και περιορισμό των κινδύνων για τη δημόσια ακεραιότητα.

13 Αξιοκρατία 7 Να προάγουν αρχές αξιοκρατίας και επαγγελματισμού, καθώς και αρχές χρηστής διακυβέρνησης στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) διασφαλίζοντας ότι στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού εφαρμόζονται με συνέπεια βασικές αρχές, όπως η αξιοκρατία και η διαφάνεια, προκειμένου να στηρίζεται ο επαγγελματισμός των δημόσιων υπηρεσιών, να προλαμβάνεται η ευνοιοκρατία και ο νεποτισμός, να υπάρχει προστασία από αθέμιτες πολιτικές παρεμβολές και να περιορίζονται οι κίνδυνοι κατάχρησης θέσης και διάπραξης παραπτωμάτων β) διασφαλίζοντας ένα δίκαιο και ανοικτό σύστημα για την πρόσληψη, επιλογή και προαγωγή του προσωπικού, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και μια τυποποιημένη διαδικασία, καθώς και ένα σύστημα αξιολόγησης που στηρίζει τη λογοδοσία και το ήθος της δημόσιας υπηρεσίας. Ανοικτότητα 9 Να υποστηρίζουν μια οργανωτική κουλτούρα ανοικτότητας στον δημόσιο τομέα, η οποία θα ανταποκρίνεται σε ανησυχίες για θέματα ακεραιότητας, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: Ανάπτυξη ικανοτήτων 8 Να παρέχουν επαρκή ενημέρωση, εκπαίδευση, καθοδήγηση και έγκαιρη ενημέρωση στους δημόσιους αξιωματούχους για την εφαρμογή προτύπων δημόσιας ακεραιότητας στον χώρο εργασίας, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) παρέχοντας σαφή και ορθή πληροφόρηση στους δημόσιους αξιωματούχους, καθ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, σχετικά με τις πολιτικές, τους κανόνες και τις διοικητικές διαδικασίες του οργανισμού που αφορούν στη διατήρηση υψηλών προτύπων δημόσιας ακεραιότητας β) παρέχοντας εισαγωγική κατάρτιση, καθώς και πρακτική εκπαίδευση στους δημόσιους αξιωματούχους για θέματα ακεραιότητας κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σταδιοδρομίας τους, προκειμένου να ευαισθητοποιούνται και να αναπτύσσουν απαραίτητες δεξιότητες για την ανάλυση ηθικών διλημμάτων, αλλά και για να μπορέσουν τα πρότυπα δημόσιας ακεραιότητας να καταστούν εφαρμόσιμα και ουσιαστικά στις δικές τους, προσωπικές περιστάσεις. α) ενθαρρύνοντας μια κουλτούρα ανοικτότητα, όπου τα ηθικά διλήμματα, οι ανησυχίες για θέματα δημόσιας ακεραιότητας και τα σφάλματα μπορούν να συζητώνται ελεύθερα και, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο, και όπου η ηγεσία ανταποκρίνεται και δεσμεύεται για την παροχή έγκαιρων συμβουλών και την επίλυση σχετικών ζητημάτων β) θεσμοθετώντας ξεκάθαρους κανόνες και διαδικασίες για την αναφορά εικαζόμενων παραβιάσεων των προτύπων ακεραιότητας, αλλά και τη διασφάλιση, σύμφωνα με θεμελιώδεις αρχές του εγχώριου δικαίου, της νόμιμης και έμπρακτης προστασίας από όλα τα είδη αδικαιολόγητης αντιμετώπισης ως αποτέλεσμα της αναφοράς αυτών των παραβιάσεων, καλόπιστα και βάσει εύλογων λόγων γ) θεσμοθετώντας εναλλακτικές διαδικασίες αναφοράς εικαζόμενων παραβιάσεων των προτύπων ακεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης, όπου κρίνεται απααρίτητο, της δυνατότητας εμπιστευτικής αναφοράς σε όργανο το οποίο έχει την εντολή και την αρμοδιότητα να διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα.

14 IV. ΣΥΝΙΣΤΑ στους Υιοθετούντες να αναπτύξουν αποτελεσματικές διαδικασίες λογοδοσίας Για τον σκοπό αυτόν, οι Υιοθετούντες θα πρέπει: Διαχείριση κινδύνων Επιβολή 10 Να εφαρμόζουν ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας σε οργανισμούς του δημόσιου τομέα, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ελέγχου με σαφείς στόχους που καταδεικνύουν τη δέσμευση των διευθυντικών στελεχών στις αξίες της δημόσιας ακεραιότητας και των αρχών των δημόσιων υπηρεσιών, παρέχοντας στον οργανισμό ένα αποδεκτό επίπεδο διασφάλισης της αποτελεσματικότητας, της απόδοσης και της συμμόρφωσης του με τη νομοθεσία και τις πρακτικές β) εξασφαλίζοντας μια στρατηγική προσέγγιση για τη διαχείριση κινδύνων που περιλαμβάνει την εκτίμηση κινδύνων για τη δημόσια ακεραιότητα, την αντιμετώπιση αδυναμιών του συστήματος ελέγχου (συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης προειδοποιητικών ενδείξεων στις κρίσιμες διαδικασίες), καθώς και της δημιουργίας ενός αποδοτικού μηχανισμού παρακολούθησης και διασφάλισης ποιότητας για το σύστημα διαχείρισης κινδύνων γ) εξασφαλίζοντας τη συνεκτικότητα των μηχανισμών ελέγχου και την ένταξη ξεκάθαρων διαδικασιών για την απόκριση σε αξιόπιστες υποψίες παραβιάσεων της νομοθεσίας και των κανονισμών, καθώς και της διευκόλυνσης των αναφορών στις δημόσιες αρχές χωρίς φόβο αντεκδικήσεων. 11 Να εξασφαλίζουν ότι οι μηχανισμοί επιβολής, ανταποκρίνονται αναλογικά σε όλες τις εικαζόμενες παραβιάσεις των προτύπων δημόσιας ακεραιότητας από δημόσιους αξιωματούχους και όλα τα άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παραβιάσεις, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) επιδεικνύοντας αμεροληψία, αντικειμενικότητα και αμεσότητα στην επιβολή των προτύπων δημόσιας ακεραιότητας (συμπεριλαμβανομένων του εντοπισμού, της διερεύνησης, της επιβολής κυρώσεων και της άσκησης έφεσης) μέσω της πειθαρχικής, διοικητικής, αστικής ή/και ποινικής διαδικασίας β) προάγοντας μηχανισμούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων οργάνων, μονάδων και αξιωματούχων (σε επίπεδο οργανισμού, τοπικό/περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο) για την αποφυγή επικαλύψεων και κενών, καθώς και για την αύξηση της έγκαιρης παρέμβασης και αναλογικότητας των μηχανισμών επιβολής γ) ενθαρρύνοντας τη διαφάνεια εντός των οργανισμών του δημόσιου τομέα και απέναντι στο κοινό, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών επιβολής και τα αποτελέσματα υποθέσεων, ιδιαίτερα μέσω της κατάρτισης σχετικών στατιστικών στοιχείων για τις υποθέσεις, με ταυτόχρονο σεβασμό της εμπιστευτικότητας και άλλων σχετικών νομικών διατάξεων.

15 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ Εποπτεία Συμμετοχή 12 Να ενισχύουν τον ρόλο της εξωτερικής εποπτείας και ελέγχου στο σύστημα δημόσιας ακεραιότητας, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) διευκολύνοντας την εκμάθηση εντός του οργανισμού και την επίδειξη λογοδοσίας από τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα, παρέχοντας επαρκείς αποκρίσεις (συμπεριλαμβανομένων των ένδικων μέσων, όπου απαιτείται) στις κυρώσεις, αποφάσεις και επίσημες οδηγίες εποπτικών οργάνων (όπως ανώτερα ελεγκτικά όργανα, διαμεσολαβητές ή επιτροπές πληροφοριών), ρυθμιστικές αρχές και διοικητικών δικαστηρίων β) διασφαλίζοντας ότι τα εποπτικά όργανα, οι ρυθμιστικές αρχές και τα διοικητικά δικαστήρια που επιβάλλουν τη δημόσια ακεραιότητα ανταποκρίνονται σε πληροφορίες για εικαζόμενα αδικήματα ή παραπτώματα που τους απευθύνουν τρίτοι (όπως παράπονα ή ισχυρισμοί επιχειρήσεων, εργαζομένων και άλλων ατόμων) γ) διασφαλίζοντας την αμερόληπτη επιβολή νόμων και κανονισμών (οι οποίοι μπορεί να ισχύουν για οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και για άτομα) από τους ρυθμιστικούς φορείς επιβολής. 13 Να ενθαρρύνουν τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και του κύκλου πολιτικής, προκειμένου να προάγεται η λογοδοσία και το δημόσιο συμφέρον, ιδιαιτέρως με τους εξής τρόπους: α) προάγοντας τη διαφάνεια και την ανοικτή διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης πρόσβασης σε πληροφορίες και ανοικτά δεδομένα, παράλληλα με την έγκαιρη απόκριση σε αιτήματα παροχής πληροφοριών β) παρέχοντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων πρόσβαση στην ανάπτυξη και στην υλοποίηση δημόσιων πολιτικών γ) αποτρέποντας την αιχμαλωσία των δημόσιων πολιτικών από ομάδες συγκεκριμένων συμφερόντων μέσω της διαχείρισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων και της εισαγωγής διαδικασιών διαφάνειας στις δραστηριότητες εκπροσώπησης ομάδων συμφερόντων, αλλά και στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών δ) ενθαρρύνοντας μια κοινωνία που περιλαμβάνει οργανισμούς εποπτείας, ομάδες πολιτών, συνδικαλιστικούς φορείς και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

16 V. ΚΑΛΕΙ τον Γενικό Γραμματέα να διαδώσει την παρούσα Σύσταση. VI. ΚΑΛΕΙ τους Υιοθετούντες να διαδώσουν την παρούσα Σύσταση σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. VII. ΚΑΛΕΙ τους μη Υιοθετούντες να λάβουν υπόψη και να τηρήσουν την παρούσα Σύσταση υπό την επιφύλαξη ελέγχου από την Ομάδα Εργασίας Ανώτερων Αξιωματούχων Δημόσιας Ακεραιότητας. VIII. ΑΝΑΘΕΤΕΙ στην Επιτροπή Δημόσιας Διακυβέρνησης να παρακολουθεί, μέσω της Ομάδας Εργασίας Ανώτερων Αξιωματούχων Δημόσιας Ακεραιότητας, την υλοποίηση της παρούσας Σύστασης και να αναφέρει σχετικά στο Συμβούλιο το αργότερο σε πέντε έτη από την υιοθέτησή της και στη συνέχεια σε τακτική βάση.

17 Η Επιτροπή Δημόσιας Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ Η Επιτροπή Δημόσιας Διακυβέρνησης έχει εντολή να βοηθά τα Κράτη μέλη και τα Κράτη μημέλη στην οικοδόμηση και ενίσχυση ικανοτήτων για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και της αξιολόγηση προσαρμόσιμων, καινοτόμων και προληπτικών δημόσιων πολιτικών, θεσμών και υπηρεσιών που εστιάζουν στον πολίτη. Συγκεκριμένα, το έργο της Επιτροπής έχει στόχο να βοηθά χώρες να ενισχύσουν την ικανότητα διακυβέρνησης που έχουν, βελτιώνοντας τα συστήματα παραγωγής πολιτικής και την απόδοση των δημόσιων φορέων. Το έργο της Επιτροπής για τις δημόσιες προμήθειες υποστηρίζεται από προσωπικό του Τμήματος Ακεραιότητας Δημόσιου Τομέα της Διεύθυνσης Δημόσιας Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης (GOV). Η μοναδική έμφαση της Διεύθυνσης GOV στον θεσμικό σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολιτικών υποστηρίζει την αμοιβαία εκμάθηση και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών σε διάφορες κοινωνικές συνθήκες και συνθήκες της αγοράς. Η εργασία αυτή υποστηρίζει χώρες στις προσπάθειές τους να οικοδομήσουν καλύτερα συστήματα διακυβέρνησης και να υλοποιήσουν πολιτικές σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ώστε να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η περαιτέρω αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους φορείς διακυβέρνησης. Η Αποστολή της Διεύθυνσης GOV του ΟΟΣΑ Αποστολή μας είναι να βοηθούμε κυβερνητικούς φορείς όλων των επιπέδων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών, τεκμηριωμένων και καινοτόμων πολιτικών που ενισχύουν τη δημόσια διακυβέρνηση, απαντούν αποτελεσματικά στις ποικίλες και διασπαστικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και συνεισφέρουν στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων των κυβερνητικών φορέων απέναντι στους πολίτες. Το πλήρες κείμενο της Σύστασης του Συμβουλίου για τη Δημόσια Ακεραιότητα είναι διαθέσιμο στη βάση δεδομένων νομικών εγγράφων του ΟΟΣΑ, όπου μπορείτε επίσης να βρείτε πρόσθετες πληροφορίες καθώς και τυχόν μελλοντικές ενημερώσεις: Φωτογραφίες : Babaroga / Shutterstock

18 #OECDintegrity

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 3 2. Ανθρώπινα Δικαιώματα... 3 3. Υγεία και Ασφάλεια... 3 4. Ικανότητες, δεξιότητες και υποχρεώσεις εργαζομένων... 4 5. Αρχές Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ

ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ ΚΩΔΙΚ ΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙ ΑΣ 1 Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. (εφεξής η «Εταιρία»), από την ίδρυσή της, πιστεύει ακράδαντα ότι η επιτυχία της είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς κάθε μέλους της. Η Εταιρία

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών

Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών Κατευθυντήριες Γραμμές του 2001 των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών 1 2 Παράρτημα Σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών που αποσκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016 Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Διαφανής Αποτελεσματική Υπεύθυνη Διακυβέρνηση Ζήτημα πρωτεύουσας

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι

Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή, όραμα, αξίες και στρατηγικοί στόχοι Αποστολή Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το θεσμικό όργανο της ΕΕ το οποίο ιδρύθηκε από τη Συνθήκη για τη διενέργεια του ελέγχου των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε. «Η Εταιρική Διακυβέρνηση και η Κανονιστική Συμμόρφωση εχέγγυα για τη βιωσιμότητα, αποδοτικότητα και ανάπτυξη των Δημόσιων Επιχειρήσεων με θετικό αντίκτυπο

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ

Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Κώδικας δεοντολογίας ΜΕΛΚΑΤ Περιεχόμενα: 1. Εισαγωγή 2. Οι αξίες μας 3. Οι σχέσεις με τους εργαζόμενους μας 4. Οι σχέσεις με τους πελάτες μας 5. Οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας 6. Παραβίαση του κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2041(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2041(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2015/2041(INI) 24.9.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού προς την Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων

Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Χάρτα αυτοδέσμευσης κοινωνικής ευθύνης και λογοδοσίας μη κυβερνητικών οργανώσεων Ποιοι είμαστε Οι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσυπογράφουμε τον Καταστατικό Χάρτη Αυτοδέσμευσης Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ)

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 1 ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΟΜΙΛΟΥ 3. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΟΜΙΛΟΥ (ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ) 2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης

Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης Ψήφισµα Συνδιάσκεψης 17.6 Συνδ. 17.6 Απαγόρευση, πρόληψη, ανίχνευση και αντιµετώπιση της διαφθοράς, που διευκολύνει δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της Σύµβασης ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ότι η διαφθορά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες:

Αρχή 1. Πιθανές ενέργειες: Η προσδοκία μας Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της ασφαλιστικής βιομηχανίας εντοπίζεται η αντίληψη, η διαχείριση και η ανάληψη κινδύνων. Με γνώμονα την πρόληψη και την μείωση της έκθεσης στον κίνδυνο

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. International Non Governmental Organizations Accountability Charter

Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. International Non Governmental Organizations Accountability Charter Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης και Λογοδοσίας μη Κυβερνητικών Οργανώσεων International Non Governmental Organizations Accountability Charter Απρίλιος 2008 Χάρτα Αυτοδέσμευσης, Κοινωνικής Ευθύνης

Διαβάστε περισσότερα

10254/16 ΕΚΜ/γομ 1 DGC 2B

10254/16 ΕΚΜ/γομ 1 DGC 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2016 (OR. en) 10254/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 20 Ιουνίου 2016 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

14201/15 ΔΛ/μκ 1 DG G 3 C

14201/15 ΔΛ/μκ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Νοεμβρίου 2015 (OR. en) 14201/15 RECH 278 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Αποδέκτης: Συμβούλιο αριθ. προηγ. εγγρ.: 13930/15

Διαβάστε περισσότερα

Το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ, ΘΕΣΜΙΚΩΝ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης Συνάντηση διαλόγου για τους

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ

Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές. Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Γενικές Επιχειρησιακές Αρχές Εισαγωγή ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ AΝHKOYN ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. H ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ,

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υποστηριζόμενη Απασχόληση (εφεξής ΥπΑπ) έχει αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει την αρχές

Διαβάστε περισσότερα

14853/15 ΕΚΜ/γπ 1 DG G 3 C

14853/15 ΕΚΜ/γπ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 1 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14853/15 RECH 296 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.:

Διαβάστε περισσότερα

10279/17 ΔΑ/ακι 1 DG C 1

10279/17 ΔΑ/ακι 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10279/17 DEVGEN 135 ACP 59 RELEX 528 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 19 Ιουνίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2007 Παναγιώτης Κυριακόπουλος Διευθυντής Διεύθυνση Εποπτείας

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Κώδικας Δεοντολογίας Επιστημών Πληροφορικής Εξωτερικοί Συνεργάτες Περιεχόμενα Αρχές Δεοντολογίας... 3 Γενικές αρχές δεοντολογίας... 3 Δεοντολογικές αρχές και Κανόνες Ηθικής στις ΤΠΕ... 3 Καθήκοντα... 5

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Οικονομική. Διάλεξη 1. Τι είναι η δημόσια οικονομική. Τι είναι η δημόσια οικονομική. Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Δημόσια Οικονομική. Διάλεξη 1. Τι είναι η δημόσια οικονομική. Τι είναι η δημόσια οικονομική. Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Δημόσια Οικονομική Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Ημέρες και ώρες μαθήματος: Τρίτη 11-1 μμ. και Τετάρτη, 12-2 μμ. Αίθουσα 10, κτίριο Σόλωνος Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 Μάθημα: Δημόσια Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 3 Νοεμβρίου 2017 (OR. en) 12980/17 CULT 114 DIGIT 204 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.10.2015 COM(2015) 601 final Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Σχετικά με τη σύσταση Εθνικών Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας εντός της ζώνης του ευρώ EL EL Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας.

Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ι. Δέσμευση της Διοίκησης. 1. Αρχές. 2. Βασικοί άξονες. ΙΙ. Αρχές επαγγελματικής συμπεριφοράς. 1. Σύγκρουση συμφερόντων. 2. Προστασία περιουσιακών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ

Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΒΕΕ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1 Εισαγωγή... 3 Άρθρο 2 Πυλώνες υπεύθυνου εφοδιασμού... 3 2.1 Ανθρώπινα δικαιώματα στην εργασία... 3 2.2 Υγεία και ασφάλεια...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ισχύς του Κώδικα σελ.3 σελ.3 Α) Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών σελ.3 Α.1 Εισαγωγή σελ.3 Α.2 Αρχές και Πρότυπα Συμμόρφωσης σελ.4 Α.3.

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0175/79. Τροπολογία. Simona Bonafè, Elena Gentile, Pervenche Berès εξ ονόματος της Ομάδας S&D

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0175/79. Τροπολογία. Simona Bonafè, Elena Gentile, Pervenche Berès εξ ονόματος της Ομάδας S&D 21.3.2019 A8-0175/79 79 Αιτιολογική σκέψη 1 (1) Στόχος του άρθρου 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η εγκαθίδρυση μιας εσωτερικής αγοράς η οποία ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

14552/11 ΧΜ/σα 1 DG G 2B

14552/11 ΧΜ/σα 1 DG G 2B ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Οκτωβρίου 2011 (06.10) (OR.en) 14552/11 SOC 804 JEUN 53 CULT 66 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής

Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής Η ελευθερία και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής Άννα Κανδύλα, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2012 Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Μπάμπης Τσιτλακίδης Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Η ψηφιακή τεχνολογία ως: Καταλύτης για την επίλυση σύγχρονων αστικών ζητημάτων Βασικό εργαλείο για αστικό σχεδιασμό Το μέσο (και όχι αυτοσκοπός) για

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας. Αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο προς όφελος των ασθενών

Κώδικας Δεοντολογίας. Αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο προς όφελος των ασθενών Κώδικας Δεοντολογίας Αφοσίωση στη θεραπευτική πρόοδο προς όφελος των ασθενών Μήνυμα του Προέδρου Ο Όμιλος SERVIER είναι ένας διεθνής φαρμακευτικός όμιλος, ο οποίος διοικείται από ένα Ίδρυμα. Η δομή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA

Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Κώδικας Συμπεριφοράς της εταιρίας SCA Η SCA δεσμεύεται για τη δημιουργία αξιών για τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους καταναλωτές, τους μετόχους καθώς και για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

15320/14 ΕΠ/γπ 1 DG E - 1 C

15320/14 ΕΠ/γπ 1 DG E - 1 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 13 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15320/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: CULT 127 TOUR 24 REGIO 123 RELEX 908 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων(1ο Τμήμα) Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχέδιο 2013-2017

Στρατηγικό Σχέδιο 2013-2017 Στρατηγικό Σχέδιο 2013-2017 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Η δυσμενής οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας έχει αναδείξει την επίτευξη των στόχων Δημοσίων Εσόδων σε κρίσιμο παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 2016-2020 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Οι δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες ενισχύουν την απαίτηση της κοινωνίας, τόσο για αυξημένη αποδοτικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων,

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων, Εκδήλωση για Πρότυπο ποιότητας για εμπορικά καταστήματα Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης αίθουσα Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών πλ. Γεωργίου Α 25, ΠΑΤΡΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου

Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης. & των Οικονομικών Υπηρεσιών. της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των Οικονομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας & του Ομίλου Δεοντολογίας της Διοίκησης & των I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η Έννοια της Εταιρικής Σχέσης & τα νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δρ. Ράλλης Γκέκας Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕΔΕ Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Δημάρχων & Δημοτικών Συμβούλων Πρόγραμμα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Εισαγωγή Ο σκοπός του Κώδικα Δεοντολογίας του ΙΙΑ είναι να προάγει την κουλτούρα ηθικής στο επάγγελμα του εσωτερικού ελέγχου. Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μια ανεξάρτητη και αντικειμενική

Διαβάστε περισσότερα

Η βάση της επιτυχίας μας

Η βάση της επιτυχίας μας Κώδικας Συμπεριφοράς Οι Αξίες και τα Πρότυπά μας Η βάση της επιτυχίας μας Έκδοση IV Η εταιρεία μας Από την αρχή, η πορεία της MSD τροφοδοτούνταν από την πεποίθηση ότι υπηρετεί έναν καλό σκοπό. Ο George

Διαβάστε περισσότερα

12836/19 ΣΠΚ/γπ 1 RELEX 2B

12836/19 ΣΠΚ/γπ 1 RELEX 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 14 Οκτωβρίου 2019 (OR. en) 12836/19 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 14 Οκτωβρίου 2019 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ. The Innovating Partner you need. Ανεξάρτητο μέλος της UHY International

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ. The Innovating Partner you need. Ανεξάρτητο μέλος της UHY International ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ UHY ΑΞΩΝ ΟΡΚΩΤΟI ΕΛΕΓΚΤΕΣ AE ΠΑΤΗΣΙΩΝ 75 104 34 ΑΘΗΝΑ The Innovating Partner you need Ανεξάρτητο μέλος της UHY International 2 ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών: καταπολεμώντας τη διαφθορά για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών: καταπολεμώντας τη διαφθορά για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης Συνέδριο με θέμα: Επιχειρήσεις και Κοινωνία των Πολιτών: καταπολεμώντας τη διαφθορά για την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης 1 η Συνεδρία: «Προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη μέσω της καταπολέμησης

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 320/40 ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2018/1996 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2018 για τη θέσπιση εσωτερικών κανόνων σχετικά με την παροχή πληροφοριών στα υποκείμενα των δεδομένων και τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ: ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ: ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ: ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαμόρφωση και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς έχει τεθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜEΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ; Έχεις 4 λόγους και 38 συγκριτικά πλεονεκτήματα! ΗΓΕΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΓΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΗΓΕΣΙΑ Θέλω να είμαι μέλος στον κορυφαίο σύνδεσμο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης. Για Την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων Και Περιουσίας Α.Ε.

Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης. Για Την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων Και Περιουσίας Α.Ε. Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης Για Την Ελληνική Εταιρεία Συμμέτοχων Και Περιουσίας Α.Ε. 1. Προοίμιο 1.1 Ιστορικό, στόχοι του κώδικα Ο όρος «εταιρική διακυβέρνηση» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ I. ΣΚΟΠΟΣ Ο παρών Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών (εφεξής ) καθορίζει τις βασικές δεοντολογικές υποχρεώσεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς των καλυπτόμενων (από τον Κώδικα) προσώπων,

Διαβάστε περισσότερα

Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ

Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ Καταστατικό επιθεώρησης της ΕΚΤ (έναρξη ισχύος 3 Μαΐου 2016) Στο παρόν καταστατικό επιθεώρησης η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καθορίζει τον σκοπό, τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.7.2019 SWD(2019) 331 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2018 COM(2018) 250 final ANNEX 6 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Έκθεση προόδου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ

ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΌΤΕΡΟΙ, ΚΑΛΎΤΕΡΟΙ, ΜΑΖΊ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΆΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΈΣ ΜΑΣ Imperial Brands Ο Κώδικας των Προμηθευτών μας (10.04.2018) Ο ΚΏΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΏΝ ΜΑΣ ΟΙ ΑΞΊΕΣ ΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+;

Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Ποια είναι η διάρθρωση του προγράμματος Erasmus+; Για την επίτευξη των στόχων του, το πρόγραμμα Erasmus+ υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις: Βασική Δράση 1 Κινητικότητα των ατόμων Κινητικότητα εκπαιδευομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ»

ΘΕΜΑ: «ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 29.04.2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Α.Π. 2548/30.04.2013 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ταχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3, Ταχ. Κώδικας:115 21, Αθήνα Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253

PUBLIC ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE EDUC 118 SOC 253 Conseil UE ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 18 Μαΐου 2004 (19.05) (OR. en) 9600/04 LIMITE PUBLIC EDUC 118 SOC 253 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραµµατείας του Συµβουλίου προς : το Συµβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Ιούνιος 2008 Χρηματοπιστωτική εκπαίδευση: Τάσεις και προοπτικές Του Χρήστου Βλ. Γκόρτσου Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου Γενικός Γραμματέας ΕΕΤ 1. Το πλαίσιο αναφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 14.4.2016 JOIN(2016) 8 final 2016/0113 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή... 4 2. Σκοπός της Πολιτικής Καταγγελιών... 4 3. Αναφορές παρατυπιών... 5 4. Δέσμευση Διοίκησης... 5 5. Δήλωση πολιτικής... 6 6. Ρόλοι και ευθύνες...

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 3.6.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0392/1. Τροπολογία. Harald Vilimsky, Mario Borghezio εξ ονόματος της Ομάδας ENF

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0392/1. Τροπολογία. Harald Vilimsky, Mario Borghezio εξ ονόματος της Ομάδας ENF 5.12.2018 A8-0392/1 1 Αιτιολογική σκέψη Ζ Ζ. λαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκοσμιοποίηση έχει αυξήσει την αλληλεξάρτηση, με συνέπεια οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Πεκίνο ή την Ουάσιγκτον να έχουν άμεσο

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+

Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Μέρος A: Γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ που αφορά τους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Γωνία Απελλή και Παύλου Νιρβάνα, 5 ος Όροφος, 1496 Λευκωσία Τηλ. : 22 873200 Φαξ : 22 872365 E-mail: childcom@ccr.gov.cy ΤΡΙΕΤΕΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι σχετικοί με αυτήν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) & 169 υποστόχοι υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Οικονοµικών Οµάδα καταπολέµησης διαφθοράς 5/15/13

Υπουργείο Οικονοµικών Οµάδα καταπολέµησης διαφθοράς 5/15/13 1 Γενικές Αξίες Υπαλλήλων Οι υπάλληλοι της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης θα πρέπει να ενεργούν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως θα ήθελαν να αντιµετωπίζονται ως πολίτες και ως φορολογούµενοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 2015/2104(INI) 3.7.2015 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού προς την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0350/1. Τροπολογία

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL B8-0350/1. Τροπολογία 15.12.2014 B8-0350/1 1 Marie-Christine Vergiat, Cornelia Ernst, Κώστας Χρυσόγονος, Marina Albiol Guzmán, Patrick Le Hyaric Αιτιολογική σκέψη Γ α (νέα) Γα. εκτιµώντας ότι οι πολιτικές ασφάλειας δεν πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 2016

Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 2016 Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 2016 Πυλώνες Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αναδιοργάνωση Διοικητικών Δομών Εξορθολογισμός Διοικητικών Λειτουργιών Αξιοποίηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 13.4.2015 JOIN(2015) 10 final 2015/0073 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΛΑΡΙΣΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΛΑΡΙΣΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΛΑΡΙΣΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008 Πολιτική Ποιότητας 1.1 Σκοπός Η πολιτική ποιότητας επιβεβαιώνει τη δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.11.2014 COM(2014) 715 final 2014/0339 (COD) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της αστυνομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε/ΤΥΠΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε/ΤΥΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΟ 4 Ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK CSR FORUM ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ» ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON, 27.5.14 «Με πολύ μεγάλη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλιστική Επιχείρηση και Κανονιστική Συμμόρφωση Ο ρόλος του εμμίσθου Δικηγόρου ως μέλους της Κανονιστικής Λειτουργίας

Ασφαλιστική Επιχείρηση και Κανονιστική Συμμόρφωση Ο ρόλος του εμμίσθου Δικηγόρου ως μέλους της Κανονιστικής Λειτουργίας Ασφαλιστική Επιχείρηση και Κανονιστική Συμμόρφωση Ο ρόλος του εμμίσθου Δικηγόρου ως μέλους της Κανονιστικής Λειτουργίας Νίκος Μαρκόπουλος Δικηγόρος, επικεφαλής Δ/νσης Κανονιστικής Συμμόρφωσης Interamerican

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ

Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ Δήλωση Η δέσμευσή μας για το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών αρχών, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της

ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 13.7.2018 C(2018) 4432 final ΚΑΤ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) /... ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 13.7.2018 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15613/14 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου JEUN 108 EDUC 327 SOC 791 JUR 854 Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων

Διαβάστε περισσότερα

17334 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

17334 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 17334 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 17335 17336 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 17337 17338 ΕΦΗΜΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI)

ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2119(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 5.12.2013 2013/2119(INI) ΣΧEΔΙΟ EΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την 29η ετήσια έκθεση για τον έλεγχο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ (2011) (2013/2119 (INI))

Διαβάστε περισσότερα

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων

Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων P6_TA(2006)0108 Νοµικά επαγγέλµατα Ψήφισµα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά µε τα νοµικά επαγγέλµατα και το γενικό συµφέρον στην οµαλή λειτουργία των νοµικών συστηµάτων Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας

Διαβάστε περισσότερα

9895/19 ΜΜ/μκρ 1 ECOMP.2B

9895/19 ΜΜ/μκρ 1 ECOMP.2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες αριθ. προηγ. εγγρ.: 9101/19 + COR 1 Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: COM(2019) 21 final

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα Τ.Ε.Α. που διαχειρίζονται τα ΙΔΙΑ τις επενδύσεις τους

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα Τ.Ε.Α. που διαχειρίζονται τα ΙΔΙΑ τις επενδύσεις τους ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ για τα Τ.Ε.Α. που διαχειρίζονται τα ΙΔΙΑ τις επενδύσεις τους Μαρία Μαργαριτσανάκη Ελέγκτρια Τμήματος Αδειοδότησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΝΠΔΔ ΔΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Μεταξύ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ και ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Στην Αθήνα σήμερα 29 Απριλίου 2013 τα εξής συμβαλλόμενα μέρη: Αφενός, η Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ

ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 13.6.2017 2017/2068(INI) ΘΕΣΗ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

Διαβάστε περισσότερα

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B

15312/16 ΙΑ/ακι 1 DGD 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Δεκεμβρίου 2016 (OR. en) 15312/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Δεκεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα