ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ"

Transcript

1 ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ Ασβέστιο Οι Διαιτητικές Πρόσληψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 700 mg (2) Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σκούρα πράσινα λαχανικά, μικρά κονσερβοποιημένα ψάρια (με τα κόκαλα), ξηρά όσπρια. Σχηματισμός οστών και δοντιών, πήξη αίματος, μετάδοση νευρικών σημάτων Καθυστερημένη ανάπτυξη, ραχίτιδα, οστεοπόρωση, σπασμοί. Δεν συσσωρεύεται από όσο γνωρίζουμε Να εξασφαλίζετε καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, γάλα αγελάδας και κονσερβοποιημένα ψάρια Ο πιο αξιοσημείωτος ρόλος του ασβεστίου είναι ότι βοηθά στην καρδιακή συστολή. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου. Χλώριο Αλάτι και αλατισμένα τρόφιμα. Σχηματισμός των γαστρικών υγρών, βοηθά τη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Δεν υπάρχει διατροφική ανεπάρκεια από όσο γνωρίζουμε. Υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει εμετό. Το χλώριο της διατροφής προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το αλάτι Το σώμα μας χάνει χλώριο κατά την παρατεταμένη εφίδρωση και τη διάρροια. Μαγνήσιο Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω οι τιμές με πλάγια γράμματα υποδεικνύουν το αποδεκτό εύρος πρόσληψης mg Δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί και πράσινα λαχανικά. Βοηθά το μεταβολισμό, τη συστολή των μυών και την ανάπτυξη των οστών. Ενεργοποιεί ένζυμα. Συμμετέχει στη σύνθεση πρωτεϊνών και DNA. Καταστάσεις νευρομυϊκής δυσλειτουργίας, μειωμένη πίεση αίματος, αδυναμία. Η υψηλή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και υπέρταση. Είναι σχεδόν αδύνατο να αυξηθούν τα επίπεδά του στο αίμα μόνο μέσω της διατροφής.

2 2 Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης αντί για εξευγενισμένα προϊόντα δημητριακών. Το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τις ημικρανίες και να μειώσει την πίεση του αίματος. Φωσφόρος Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 550 mg Κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης και αποξηραμένα φρούτα. Βοηθά το σχηματισμό των οστών και των δοντιών και την οξεοβασική ισορροπία του σώματος. Βοηθά το μεταβολικό έλεγχο της ενέργειας. Αδυναμία, απομεταλλοποίηση των οστών και απώλεια ασβεστίου. Υψηλές προσλήψεις φωσφόρου μειώνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Προτιμήστε ψητό αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφόρο. Νάτριο Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω οι τιμές σε πλάγια γραφή υποδεικνύουν το αποδεκτό εύρος πρόσληψης mg Αλλαντικά και αλίπαστα προϊόντα κρέατος (π.χ. ζαμπόν, μπέικον), τυριά, σούπες, αλάτι προστιθέμενο στο φαγητό. Οξεοβασική και υδατική ισορροπία του σώματος. Βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής νευρικής λειτουργίας και της μυϊκής συστολής Μυϊκή κόπωση, ίλιγγος, ναυτία, νοητική απάθεια, μειωμένη όρεξη. Η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε εμετούς και υπέρταση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, χρησιμοποιήστε άλλα καρυκεύματα και τρόφιμα χαμηλά σε αλάτι. Η ημερήσια πρόσληψη νατρίου στα εκβιομηχανισμένα έθνη είναι περίπου 4000 mg. Χρώμιο Μπαχαρικά, σιτάρι, ωμή ζάχαρη, μαγιά, φυτικά έλαια, λίπη, κρέατα και φιστίκια. Σημαντικό για το μεταβολισμό της γλυκόζης και του ενεργειακού μεταβολισμού. Συμπαράγοντας για την ινσουλίνη. Διαταραγμένη ικανότητα μεταβολισμού της γλυκόζης (σπάνια). Υπερβολική ποσότητα μπορεί να βλάψει το συκώτι και τα νεφρά. Η μαγιά είναι πολύ πλούσια πηγή χρωμίου. Τα επίπεδα χρωμίου στους ανθρώπινους ιστούς μειώνονται με την ηλικία, εκτός από τους πνεύμονες όπου το χρώμιο συσσωρεύεται. Κοβάλτιο

3 3 Κρέατα, θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Συστατικό της βιταμίνης B12 Δεν έχουν αναφερθεί στους ανθρώπους. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο ασφαλείας μεταξύ των φυσιολογικών και των τοξικών ποσοτήτων. Προτιμήστε ψητό κρέας και ψάρια. Μικρές ποσότητες της B12 μπορούν να δημιουργηθούν από τα εντερικά βακτήριά μας. Χαλκός Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 1,1 mg. Κρέατα, οστρακοειδή, αποξηραμένα λαχανικά, πόσιμο νερό και κακάο. Συμμετέχει στην απορρόφηση του σιδήρου, στο μεταβολισμό και σχηματισμό των ελαστικών και συνδετικών ιστών. Ενζυμική λειτουργία. Σπάνια. Μεταβολικά και μυϊκά προβλήματα, μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις. Ελάχιστος διατροφικός κίνδυνος αλλά χρειάζονται προφυλάξεις όταν χρησιμοποιούνται άλατα χαλκού για τον έλεγχο της μικροβιακής αύξησης. Μαγειρέψτε το φαγητό στο ελάχιστο δυνατό νερό και για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Ο χαλκός χρησιμοποιείται ως παράγοντας αύξησης σε κάποια ζώα εκτροφής. Φθόριο Θαλασσινά (ψάρια με κόκαλα), πόσιμο νερό, τσάι. Βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σκελετού στους ενήλικες. Συχνότερη καταστροφή των δοντιών. Διάστιξη των δοντιών, αλλαγές στο σκελετό όταν συμπληρώματα φθορίου καταναλώνονται με φθοριωμένο νερό. Η χρήση φθοριωμένου νερού μπορεί να διπλασιάσει την πρόσληψη φθορίου. Η φθορίωση του νερού μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην πρόληψη της καταστροφής των δοντιών. Ιώδιο Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 130 μg. Θαλασσινά ψάρια, οστρακοειδή, μουρουνέλαιο και γάλα. Απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και άρα του μεταβολικού ρυθμού.

4 4 Βρογχοκήλη (μεγεθυμένος θυρεοειδής). Υψηλή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει τοξική βρογχοκήλη και υπερθυρεοειδισμό. Το ιωδιούχο αλάτι είναι ιδανικός τρόπος για πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου. Παγκοσμίως, περίπου 0.5 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια ιωδίου. Σίδηρος Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω οι τιμές με πλάγια γράμματα υποδεικνύουν το αποδεκτό εύρος πρόσληψης 9 mg (20 mg) (3) Άπαχο κρέας, αποξηραμένα φρούτα, δημητριακά, πράσινα λαχανικά (όταν συνοδεύονται από βιταμίνη C). Συστατικό της αιμοσφαιρίνης και απαραίτητο στο μυελό των οστών για την παραγωγή νέων αιμοσφαιρίων. Ωχρότητα, αδυναμία, άπνοια, μικρότερη αντίσταση στις λοιμώξεις, απάθεια, διαταραχές στην προσοχή. Πολύ υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν κίρρωση ήπατος. Τρώτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C συνδυασμένα με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ώστε να πετύχετε μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου. Τα περισσότερα άσπρα ψωμιά είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαγγάνιο Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω. Οι τιμές με πλάγια γράμματα υποδεικνύουν το αποδεκτό εύρος πρόσληψης: 1 10 mg Δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί, τσάι και στιγμιαίος καφές. Συστατικό ή ενεργοποιητής πολλών ενζύμων, αύξηση των οστών και των τενόντων και σύνθεση των σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Πολύ σπάνια. Κατάθλιψη, αδυναμία, τρέμουλα, παράλογη συμπεριφορά, κράμπες στα πόδια. Σχετικά μη τοξικό. Η υπερβολική πρόσληψη συσσωρεύεται στο ήπαρ και στο κεντρικό νευρικό σύστημα κσι επιφέρει συμπτώματα παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζαλάδα και ηπατική δυσλειτουργία. Ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα είναι μια καλή μερίδα μαγγανίου. Η τοξικότητα παρατηρείται μόνο σε όσους εκτίθενται σε συγκεκριμένους τύπους σκόνης. Επίσης, ο σίδηρος και το κοβάλτιο συναγωνίζονται στην απορρόφηση με το μαγγάνιο. Οι άνδρες απορροφούν λιγότερο από τις γυναίκες. Μολυβδένιο Γάλα, αποξηραμένα όσπρια, συκώτι, νεφρά και δημητριακά. Συστατικό πολλών ενζύμων. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Πολύ σπάνια. Μόνο 2 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί. Συμπτώματα όμοια με της αρθρίτιδας (ποδάγρας). Οι περισσότερες δίαιτες παρέχουν αρκετή πρόσληψη μολυβδενίου.

5 5 80% του μολυβδενίου απορροφάται στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Σελήνιο Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 55 μg. Προϊόντα ζωικής προέλευσης πλούσια σε πρωτεΐνη (κρέας, αυγά, κ.ά.), θαλασσινά, συγκεκριμένα μανιτάρια και δημητριακά. Προστατεύει τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη. Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με μυϊκή αδυναμία και μυοκαρδιοπάθεια. Υπερβολικές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, νευρικές διαταραχές, αλλαγές στα μαλλιά και τα νύχια. Τρώτε θαλασσινά και δημητριακά. Όταν καταναλώνεται μαζί με βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει το αίσθημα ευημερίας (π.χ. νοητική εγρήγορση, μείωση άγχους, κόπωσης) σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Ψευδάργυρος Οι Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω είναι 9,5 mg. Θαλασσινά, κρέατα, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, όσπρια. Εξαιρετικά σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα και για το ρόλο του στην ενζυμική δραστηριότητα. Αποτυχία ανάπτυξης, δερματικές αλλοιώσεις, νοητικός λήθαργος, διαταραγμένη ανοσολογική προστασία. Υψηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν πυρετό, ναυτία, εμετούς, διάρροια και αιματικές διαταραχές. Ζυμωμένα προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί) είναι καλύτερα από τα δημητριακά ολικής άλεσης. Η διαθεσιμότητα του ψευδαργύρου μπορεί να μειωθεί από τα φυτικά οξέα στα δημητριακά και σε κάποια λαχανικά. Ορισμοί EU PRI Διαιτητικές προσλήψεις αναφοράς της ΕΕ όπως δημοσιεύτηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Σημείωση: πρέπει να θυμάστε ότι η ηλικία, το φύλο και το περιβάλλον επηρεάζουν τις ανάγκες μας για ανόργανα στοιχεία. Η κατανάλωση λιγότερου φαγητού για τη μείωση βάρους ή η υπερκατανάλωση εξευγενισμένων τροφίμων μπορούν να οδηγήσουν σε παροδικές ανεπάρκειες. Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον πίνακα Reports of the Scientific Committee for Food (31st Series), Nutrient and Energy Intakes for the European Community, Directorate General Industrial Affairs, Office des publications officielles des Communautes Europeennes, Luxembourg, Recommended Dietary Allowances, 10th Edition, National Research Council, National Academy Press, Washington D.C., Metal Contamination of Food, C. Reilly, Elsevier, London, 1991 (1) EU PRI Διαιτητικές Προσλήψεις Αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άνδρες 18 ετών και πάνω οι τιμές με πλάγια γράμματα υποδεικνύουν το αποδεκτό εύρος πρόσληψης (2) μπορεί να προταθούν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης για να μειωθεί η εμφάνιση οστεοπόρωσης κατά τη γήρανση. (3) Για γυναίκες άνω των 18. (4) Τοξικότητα των ανόργανων στοιχείων: Η στήλη «Τοξικότητα;» αναφέρεται αυστηρά στην πρόσληψη ανόργανων στοιχείων που βρίσκουμε συνηθέστερα στα τρόφιμα. Προσλήψεις μεγαλύτερες των συστάσεων μπορούν να είναι επικίνδυνες. Να ακολουθείτε πάντα τη δόση που συνιστάται από το γιατρό ή το σύμβουλο υγείας σας. ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 06/2006

ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Τα χημικά συστατικά των τροφίμων που μας κρατάνε ζωντανούς και υγιείς και μας εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενέργεια για τις εργασίες μας ονομάζονται: Θρεπτικά Συστατικά Οργανικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Θρεπτικά Συστατικά Η ποιοτική διαφορά µεταξύ των τροφών, έγκειται στη περιεκτικότητα τους σε Θρεπτικά Συστατικά. Για να καταλάβει κανείς, αρκεί να συνειδητοποιήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Dr ΚΑΤΑΠΟΤΗ ΖΗΝΟΒΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΙΟΣ 2010 ΔΥΣΘΡΕΨΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ο ΓΕΛ ΥΜΗΤΤΟΥ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΘΕΜΑ «ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ. ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΞΕΡΩ ΤΙ ΤΡΩΩ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013/1Ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. της εγκυµοσύνης».

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. της εγκυµοσύνης». ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισµα κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης».

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΚΣΑΜΗΝΙΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΙΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Από

Διαβάστε περισσότερα

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων.

Στη Χημεία Τροφίμων με την ευρεία θεώρηση περιλαμβάνονται η Ανάλυση Τροφίμων, η Βιοχημεία Τροφίμων και η Φυσικοχημεία Τροφίμων. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στοιχεία παραδόσεων Τα παρόντα είναι στοιχεία παραδόσεων για το μάθημα Χημεία Τροφίμων, 2013-14. Δεν συνιστούν σημειώσεις, αλλά απλά είναι αποτέλεσμα πρώτης επεξεργασίας. Αφορούν την ύλη της πρώτης

Διαβάστε περισσότερα

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

2014 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 2014 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 1 [ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΡΩΜΕ» ΚΑΛΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 1. Περιεχόμενα 1. Περιεχόμενα 2 2. Εισαγωγή 3 3. Οι συνέπιες της κακής διατροφής 4 4. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Μελέτη της διαιτητικής συμπεριφοράς των εγκύων σε σύγκριση με μη-έγκυες γυναίκες - ο ρόλος του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJEKT) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. 1o ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 ΤΜΗΜΑ Α1 ΘΕΜΑ :

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJEKT) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. 1o ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 ΤΜΗΜΑ Α1 ΘΕΜΑ : 1o ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 ΤΜΗΜΑ Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJEKT) ΘΕΜΑ : ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Υπευθυνος καθηγητης Οικονοµου Ιωαννης ΤΜΗΜΑ : Α1 Γκατζή Κατερίνα Αντάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Παγκύπρια Μέρα Διατροφής 10-5-2009 Ποικιλία - Μέτρο Ισορροπία στην Διατροφή Η Παγκύπρια μέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10/5 (από το 2008) φέτος είναι αφιερωμένη στις βασικές αρχές της διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης

Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15. Ιωάννης Ρούσσης Διαφάνειες Παραδόσεων Χημείας Τροφίμων 2014-15 Ενότητα Α Εισαγωγή στη Χημεία Τροφίμων, Εισαγωγή στη Διατροφή Ενότητα Β Συστατικά των Τροφίμων Ενότητα Γ Χημεία των διαφόρων Τροφίμων Ενότητα Δ Εισαγωγή στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος,

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα καλά! Συμπληρώματα διατροφής. To κλειδί για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Tεύχος Νο1 Σεπτέμβριος 2015 PUBLICATIONS. Με την υποστήριξη των

Κάθε μέρα καλά! Συμπληρώματα διατροφής. To κλειδί για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Tεύχος Νο1 Σεπτέμβριος 2015 PUBLICATIONS. Με την υποστήριξη των Κάθε μέρα καλά! Tεύχος Νο1 Σεπτέμβριος 2015 Συμπληρώματα διατροφής To κλειδί για τη σωστή λειτουργία του σώματος Με την υποστήριξη των PUBLICATIONS 1 Γιατί έχουμε ανάγκη τα συμπληρώματα διατροφής; Πέραν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ για την Παγκόσμια Ημέρα Ρευματοπαθειών (12 Οκτωβρίου 2013) Θέμα: Υγιής Γήρανση, Σύνθημα: " Ζώντας Καλά, Μεγαλώνοντας Καλύτερα" Η Παγκόσμια Ημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

σήμερα και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μυστικά μακροζωίας των ντόπιων κατοίκων της Κρήτης.

σήμερα και είναι αναμφισβήτητα ένα από τα μυστικά μακροζωίας των ντόπιων κατοίκων της Κρήτης. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως μια από τις μεγαλύτερες κληρονομιές της χώρας μας είναι η διατροφή της. Στην κορυφή όλων των διατροφικών συνηθειών είναι η αποκαλούμενη παγκοσμίως Μεσογειακή διατροφή. Η συνειδητοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΧΟΛΗ : Σ. Ε. Υ. Π. ΤΜΗΜΑ : ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΩΝ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΑΓΚΡΙΘΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΚΑΛΙΡΡΟΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΕΛΕΝΗ A. Πρόλογος σελ. 1 B.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τους αισθητικούς νευρώνες και τα νεύρα. Είναι υπεύθυνο για την μεταφορά πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1012. «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Συµπληρώµατα ασβεστίου, σιδήρου και φολικού οξέως κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος Τσιριγωτάκης Γιάννης

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Συµπληρώµατα ασβεστίου, σιδήρου και φολικού οξέως κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος Τσιριγωτάκης Γιάννης 1 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: «Συµπληρώµατα ασβεστίου, σιδήρου και φολικού οξέως κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Κος Τσιριγωτάκης Γιάννης ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ: 1. Κοντόπουλος Μάκης 2. Μιχαλάτος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ανασκοπησεισ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ Επιμέλεια - Μετάφραση: Μελίνα Σ. Καριπίδου ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το παρακάτω κείμενο βασίζεται στην ακριβή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΠΗ

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΛΙΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η καλή διατροφή είναι σημαντική για μια καλή υγεία. Μια υγιεινή διατροφή, ποικιλόμορφη, μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους, να προωθήσει την γενική μακροζωία και να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Οι διατροφικές συνήθειες των νοσηλευτών/τριών στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου» ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΓΚΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Επιβλέπων καηγητής: Παχούμη Δέσποινα ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ANOPΓANA ΣYΣTATIKA Mε τον όρο ανόργανα συστατικά χαρακτηρίζονται κάποια χημικά στοιχεία που βρίσκονται στην τέφρα των θρεπτικών συστατικών ή των

ANOPΓANA ΣYΣTATIKA Mε τον όρο ανόργανα συστατικά χαρακτηρίζονται κάποια χημικά στοιχεία που βρίσκονται στην τέφρα των θρεπτικών συστατικών ή των ANOPΓANA ΣYΣTATIKA Mε τον όρο ανόργανα συστατικά χαρακτηρίζονται κάποια χημικά στοιχεία που βρίσκονται στην τέφρα των θρεπτικών συστατικών ή των ιστών του σώματος. Tα ανόργανα συστατικά αποτελούν το 4%

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΥΓΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες οτι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριοσκλήρωσης

Διαβάστε περισσότερα

«Τώρα που είσαι έγκυος πρέπει να τρως για δύο»... Ο μεγάλος μύθος!!! Eνέργεια - θερμίδες

«Τώρα που είσαι έγκυος πρέπει να τρως για δύο»... Ο μεγάλος μύθος!!! Eνέργεια - θερμίδες «Τώρα που είσαι έγκυος πρέπει να τρως για δύο»... Ο μεγάλος μύθος!!! Eνέργεια - θερμίδες Κατά την εγκυμοσύνη οι ενεργειακές ανάγκες της γυναίκας αυξάνονται γιατί απαιτείται επιπλέον ενέργεια ώστε να υποστηριχθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΥΡΑΜΙ Α ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΛΕΣ ΠΥΡΑΜΙ ΕΣ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδίκτυο ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική Α.Ε. 19,3 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου 19002 Παιανία Αττική Τηλ.: 210 2898462 email: lava@lafarge.gr www.lava.

Διαδίκτυο ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική Α.Ε. 19,3 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου 19002 Παιανία Αττική Τηλ.: 210 2898462 email: lava@lafarge.gr www.lava. 6 M τρώω υγιεινά νιώθω6 καλά! ^_^ M6 :) :) >_< F =(*_*)J τρώω υγιεινά, καλά! Ασφαλήςνιώθω Πλοήγηση στο Διαδίκτυο ΛΑΒΑ Μεταλλευτική & Λατομική Α.Ε. 19,3 χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου 19002 Παιανία Αττική Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα