ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 5η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 6-8 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

2 Περιεχόμενα της διάλεξης Εισαγωγή Χαρακτηριστικά της ηλικίας Τρόποι αντιμετώπισης των παιδιών Διαχωρισμός ηλικιών και στάδια Συναρμοστικές ικανότητες Βιολογικές προσαρμογές Σωματικά κινηματικά χαρακτηριστικά Διανοητικά συναισθηματικά χαρακτηριστικά Προπονητικοί στόχοι Διαχωρισμός προπονητικών στόχων Φυσική κατάσταση Τεχνική Τακτική Θεωρία Αγώνες, φιλικά παιχνίδια Ετήσιος προπονητικός σχεδιασμός Ημερήσιο προπονητικό πρόγραμμα Ασκησιολόγιο Τεστ αξιολόγησης Επίλογος Θέματα

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι βασικές αρχές της προπονητικής ισχύουν σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Η μεθοδική διδασκαλία, η διαμόρφωση του κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος, η σωστή συνεργασία και ο προγραμματισμός οδηγούν στην επιτυχία και την άνοδο του ποδοσφαίρου. Πρέπει να μπορούμε, να διδάξουμε το ποδόσφαιρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι απλό, ρεαλιστικό και κατανοητό. Μόνο η σωστή επιστημονική ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου, θα φέρει σωστά αποτελέσματα. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές με άψογη τεχνική κατάρτιση, θα είναι αποτέλεσμα της σοβαρής προγραμματισμένης εργασίας, που διαρκεί για πολλά χρονιά. Η εργασία αυτή αρχίζει από τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα, που είναι η αποφασιστική περίοδος, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ποδοσφαιριστή.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηηλικίατων6-8 χρόνων είναι το πρώτο στάδιο που έρχεται σε επαφή το παιδί με το αντικείμενο της μπάλας. Σκοπός μας είναι να μυήσουμε τα παιδία και να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο. Οι ηλικίες αυτές παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ως ετούτου η προσέγγιση που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά την προπόνηση επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεχτική.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-8 ΧΡΟΝΩΝ Ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά που συναντάμε είναι: ηαυξημένηενεργητικότητα η συμμετοχή για διασκέδαση οι μη αυτοματοποιημένες και προγραμματισμένες κινήσεις και η ανισορροπία σε κάθε τους ενέργεια.

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6 8 ΧΡΟΝΩΝ αγνοούν ποιες ενέργειες είναι αναγκαίες για κάθε δεξιότητα δεν έχουν την ικανότητα να ακολουθήσουν πολλές οδηγίες σε μικρό χρονικό διάστημα δεν υπάρχει η δυνατότητα της εσωτερικής ανατροφοδότησης και τέλος είναι πολύ παρατηρητικά και θεωρούν κάθε λεπτομέρεια σημαντική.

7 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣHΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ επιβάλλεται να είναι πολύ λεπτός επιδιώκουμε να αγωνίζονται όλα τα παιδία μαζί χωρίς διακρίσεις δίνουμε προσοχή στο κάθε τι που αναφέρουν τα παιδιά. Για να είναι πιο ενδιαφέρον το μάθημα παρέχουμε στο καθένα απόαυτάμιαμπάλακαιχρησιμοποιούμαιτακτικάτοένα εναντίον ενός. προάγουμε το ευ αγωνίζεσθε.

8 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣHΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ο σχεδιασμός τον ασκήσεών είναι όσο το δυνατό πιο απλός, με μεγάλη ποικιλία και συνεχή επανάληψη με απώτερο σκοπό τηνβελτίωσητωνδεξιοτήτωνπουμαςενδιαφέρουν. Θετικό είναι να είμαστε λακωνική και ταυτόχρονος και συγκεκριμένοι επιδεικνύοντας της ασκήσεις που έχουμε στο προπονητικό μας πρόγραμμα Θέτουμε ερωτήσεις στα παιδιά ώστε να αναπτύξουμε την πνευματική τους οξυδέρκεια, ακόμη οι παρατηρήσεις μας πρέπει να κινούνται σε θετικό μοτίβο και να επιβραβεύουμε και να ανταμείβουμε συχνά τις προσπάθειες των παιδιών Τελειώνοντας στο πρόγραμμά μας εντάσσουμε ποικιλία παιχνιδιών και στοχεύουμε στην συμμετοχή όλων των παιδιών σε όλη την διάρκεια της προπόνησης αποφεύγοντας να δημιουργούμε ασκήσεις με μεγάλες ουρές για να μην χαθεί το ενδιαφέρον τους.

9 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΣHΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Από αυτή την ηλικία καθορίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κάνοντας ορισμένες τροποποιήσεις όπως στο μέγεθος και το βάρος της μπάλας, όπου είναι το νούμερο 3 και 400gr αντίστοιχα αλλά και στις διαστάσεις του γηπέδου και στον αριθμό των παιχτών. Οι διαφοροποιήσεις στο βάρος και στο μέγεθος της μπάλας έχουν ως κύριο σκοπό την αποφύγει τραυματισμών. Οι διαστάσεις του γηπέδου ανέρχονται στο ¼ περίπου ενός κανονικού για να μπορούν να δραστηριοποιούνται και να συμμετέχουν περισσότερο οι αγωνιζόμενοι. Κλείνοντας το κομμάτι αυτό μεγάλη έμφαση δίνεται στην συνεργασία, την φιλία, την εκμάθηση και την συμμετοχή.

10 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΗΛΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑ 6-8 χρονών ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ 8-10 χρονών ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ χρονών ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ χρονών ΕΙΔΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ χρονών ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΛΕΙΩΠΟΙΗΣΗΣ

11 ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ Σύμφωνα με τον HIRTZ(1985, 17ff) οι συναρμόστηκες ικανότητες είναι καθοριστικές για την ταχύτητα, το είδος και τον τρόπο εκμάθησης των κινητικών δεξιοτήτων και των αθλητικών τεχνικών, καθώς και για την χρησιμοποίησή τους ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Και διακρίνει τις ακόλουθες συναρμόστηκες ικανότητες:

12 ΣΥΝΑΡΜΟΣΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ικανότητα κιναισθητικής διαφοροποίησης (επιτυγχάνεται διαβάθμιση των κινήσεων). ικανότητα προσανατολισμού στο χώρο. (παρατήρηση και επεξεργασία οπτικών πληροφοριών) ικανότητα ισορροπίας σύνθετη ικανότητα αντίδρασης (έναρξη και εκτέλεση σύντομων κινητικών ενεργειών μετά από ερέθισμα) ρυθμική ικανότητα (εκμάθηση, αποθήκευση και εκτέλεση συγκεκριμένων χρονικών- δυναμικών δομών της κίνησης.

13 ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ Οι προσαρμογές αυτές στην ηλικία 6-8 χρονών μπορούν να χωριστούν σε δυο κύριες κατηγορίες: Στα σωματικά- κινητικά χαρακτηριστικά Στα διανοητικά- συναισθηματικά χαρακτηριστικά

14 ΣΩΜΑΤΙΚΑ- ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Όπως προαναφέρθηκε στις ηλικίες 6-8 συναντώνται κάποια ξεχωριστά σωματικά και κινητικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα το βάρος που κερδίζουν βοηθάει κυρίως για την ανάπτυξη των οστών και των μυϊκών ινών ενώ το λίπος μειώνεται και κατανέμεται σε περισσότερα μέρη του σώματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη της στάσης των παιδιών ώστε να ανακαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν από νωρίς οι όποιες σωματικές δυσμορφίες υπάρχουν. Η καρδιά και οι πνεύμονες δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένοι, ενώ ο καρδιακός κτύπος και ο ρυθμός αναπνοής είναι σχετικά υψηλή. Ως ετούτου είναι προφανές ότι η γρήγορη κόπωση αλλά και η γρήγορη ανάκτηση δυνάμεων αποτελούν ειδικά χαρακτηριστικά αυτών των ηλικιών. Για αυτό τον λόγο τα ερεθίσματα επιβάλλεται να είναι μέτριας έντασης με συχνά διαλείμματα αποκατάστασής.

15 Ακόμη όμως είναι απαραίτητο να αποφεύγονται μεγάλη περίοδοι απραξίας. Επιπλέον παρατηρείται ανεπάρκεια συντονισμού, ακριβείς εστιάσεις, οξυδέρκειας και ικανότητας εκτιμήσεις αποστάσεων. Στην ηλικία των 6-8 ο χρόνος αντιδράσεις είναι αργός όμως παρουσιάζει μια συνέχει τάση για βελτίωση όσο πλησιάζουμε στην ωρίμανση. Για αυτό τα προπονητικά μας προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν ασκήσεις με αλλαγή κατευθύνσεις και ταχύτητας.

16 ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ- ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Στα πρώτα σταδία αυτής της ηλικίας διακρίνεται μια αύξηση της προσοχής αλλά με ταυτόχρονες περιόδους ανησυχίας. Τα παιδία είναι πολύ δημιουργικά και για αυτό στοχεύουμε να χρησιμοποιούμε μεθόδους οι οποίες θα αναπτύξουν την εφευρετικότητα τους. Επίσης ναι μεν τα παιδία στην ηλικία αυτή είναι ανεξάρτητα αλλά συγχρόνως αναζητούν την αναγνώριση από τους μεγάλους. Θετικό είναι στον προγραμματισμό μας να ξεκινάμε με ατομικές ασκήσεις, να περνάμε σε ζευγάρια και στο τέλος να δημιουργούμε μικρές ομάδες. Τέλος επειδή υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για το άλλο φύλο αγόρια και κορίτσια λαμβάνουν μέρος στις ίδιες δραστηριότητες.

17 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εξαιτίας όλων αυτών των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν τα παιδιά της ηλικίας αυτής όσον αφορά της βιολογικές προσαρμογές και τις συναρμόσθηκες ικανότητες η δημιουργία των προπονητικών μας στόχων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Στην ηλικία αυτή αρχίζει η συστηματική οργάνωση της προπόνησης γιατί υπάρχει η διάθεση για δημιουργία από την πλευρά των παιδιών και γιατί ακόμη αφομοιώνονται οι κινητικές ικανότητες. Το παιδί αρχίζει να γίνεται κυρίαρχος της κίνησης. Η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας θεωρείται η ολοκληρωτική μέθοδος.

18 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ Α) ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Β) ΤΕΧΝΙΚΗ Γ) ΤΑΚΤΙΚΗ Δ) ΘΕΩΡΙΑ Ε) ΑΓΩΝΕΣ- ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

19 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ H φυσική κατάσταση δεν αποτελεί ξεχωριστώ κομμάτι μέσα σε μια προπονητική μονάδα αλλά αναπτύσσετε μέσω του παιχνιδιού. Η αντοχή βελτιώνεται μέσα από το παιχνίδι και δεν έχει εξειδικευμένο χαρακτήρα. Το βάρος δίνεται όχι στην ένταση αλλά στη διάρκεια του ερεθίσματος. Το πιο μικρό προπονητικό ερέθισμα πρέπει να διαρκεί 5. Επίσης τα παιδιά στην ηλικία αυτή βελτιώνουν την αερόβια ικανότητά τους κατά 90% χωρίς εξειδικευμένη προπόνηση.

20 ΤΕΧΝΙΚΗ Η τεχνική ατομική και ομαδική συγκεντρώνει τον περισσότερο χρόνο μιας προπόνησης αφού πρωταρχικός μας στόχος είναι η μύηση των παιδιών στο ποδόσφαιρο

21 ΤΑΚΤΙΚΗ Όσον αφορά την τακτική την εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας, στοχεύοντας να τη αναπτύξουμε κυρίως μέσω των παιχνιδιών 1ν1, 2ν2, 3ν3, κ.τ.λ.

22 ΘΕΩΡΙΑ Από μια προπόνηση καλό είναι να μην απουσιάζει η θεωρεία αλλά να καταλαμβάνει ένα μικρό κομμάτι της μιας και τα παιδιά όπως προαναφέραμε δεν είναι ακόμη έτοιμα διανοητικά να δεχθούν πολλές και ποικίλες πληροφορίες

23 ΑΓΩΝΕΣ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Οι αγώνες και τα φιλικά παιχνίδια είναι μηδαμινοί, όμως κάθε προπονητική μονάδα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα 15 λεπτό παιχνιδιού.

24 ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Τον ετήσιο προγραμματισμό μπορούμε να τον χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες: Α) την περίοδο προετοιμασίας Β) την αγωνιστική περίοδο Γ) και την μεταβατική περίοδο.

25 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6-8 ΧΡΟΝΩΝ Από τις ηλικίες 6-8 χρονών απουσιάζουν η αγωνιστική και η περίοδος προετοιμασίας. Πρωταρχικώς στόχος είναι η μύηση των παιδιών στο άθλημα. Στις πρώτες προπονήσεις εστιαζόμαστε κυρίως στην εξοικειώσει των παιδιών με την μπάλα, έτσι ώστε να αποβάλουν το φόβο τους για αύτη και να κατανοήσουν ότι το ποδόσφαιρο κινείται γύρω από την στρογγυλή θέα.

26 Στην συνέχεια δίνουμε βαρύτητα στην δεξιότητα τις ντρίμπλας παροτρύνοντας τα παιδιά να δουλέψουν όλα τα μέρη του πέλματος και συγχρόνως και τα δυο πόδια. Για αυτό είναι αναγκαίο το κάθε παιδί να έχει μια μπάλα. Επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση της πάσας. Και σε αυτή την δεξιότητα παροτρύνονται τα παιδιά να χρησιμοποιούν εναλλάξ και τα δυο πόδια, όπως και όλα τα σημεία του πέλματος. Αφού ολοκληρώσουμε και την πάσα ακολουθεί το σταμάτημα (κοντρόλ). Το κοντρόλ όπως μας δίνει να καταλάβουμε και η ίδια η λέξη αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου, αφού αν δεν μπορείς να θέσεις υπό την κυριαρχία σου την μπάλα, δεν μπορείς και να παίξεις. Τελευταίο στάδιο είναι το σουτ το οποίο όμως δεν καταλαμβάνει πρωτεύων στόχο στις ηλικίες αυτές. Παρ όλα αυτά όμως διδάσκουμε την μηχανική κίνηση του σουτ και συγκεκριμένα δίνουμε βαρύτητα στην τοποθέτηση του ποδιού στήριξης δίπλα από την μπάλα ώστε να υπάρχει η ανάλογη σταθερότητα και ακρίβεια σε ένα σωστό και εύστοχο σουτ. Επίσης αναφερόμαστε και στην τοποθέτηση του κέντρου βάρους του σώματος που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για ένα πετυχημένο σουτ, όπως και το σημείο στο οποίο κτυπάμε την μπάλα. Αφού ολοκληρώσουμε την εκμάθηση όλων αυτών των δεξιοτήτων περνάνε σε ασκήσεις τακτικής μέσω των οποίων βελτιώνουμε της προαναφερθείσες δεξιότητες.

27 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μια προπονητική μονάδα έχει διάρκεια 60 περίπου. Το μεγαλύτερο διάστημα έχει παιγνιώδη μορφή ώστε η προπόνηση να είναι ελκυστικότεροι για τα παιδιά. Προτιμότερο είναι η προθέρμανση να έχει μορφή παιχνιδιού μέσω του οποίου κάθε παιδί να έχει την δική του μπάλα ώστε να επιταχυνθεί η καλλιέργεια σχέσης μεταξύ παιδιού και μπάλας. Διάρκειά της δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10. Έπειτα για 5 πραγματοποιούμε ορισμένες διατάσεις οι οποίες βοηθούν στην βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης. Το κύριο μέρος συνήθως περιλαμβάνει 3 ασκήσεις που αναπτύσσουν μια από τις δεξιότητες που αναφέραμε ή άλλες φορές 2 και μια άσκηση τακτικής όπως 1ν1 ή 2ν2. η διάρκεια του κύριου μέρους καλό είναι να μην ξεπερνάει τα 25-30, μετά ακολουθεί παιχνίδι χωρίς περιορισμούς και χωρίς να καθορίζουμε θέσεις. Στο τέλος και για 5 περίπου εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας την αποθεραπεία.

28 ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ Για να βοηθήσουμε με πιο εύκολο και κατανοητό τρόπο ένα προπονητή που θέλει να προπονήσει μια ομάδα με παιδιά 6-8 χρονών θα αναφέρουμε μερικές ασκήσεις, καλύπτοντας όλες τις δεξιότητες. Το ασκησιολόγιο είναι σχετικά απλό γι αυτό συνιστούνται παραλλαγές στις ασκήσεις.

29 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΤΡΙΜΠΛΑ 1) το παιδί κάνει ντρίμπλα ελεύθερα στο χώρο. 2) το παιδί κάνει ντρίμπλα με παθητική αντίσταση. 3) το παιδί κάνει ντρίμπλα με ελιγμούς, γύρω από κώνους. 4) το παιδί κάνει ντρίμπλα με διάφορα μέρη και των δυο ποδιών.

30 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ 1) Το ένα παιδί κυλάει την μπάλα στο άλλο, και το παιδί κάνει σταμάτημα με το εσωτερικό, με το εξωτερικό και το κουτουπιέ, εναλλάξ. 2) από μια μπάλα τα παιδιά, την ρίχνουν στον αέρα και την σταματάνε με διαφορετικό σημείο του ποδιού ή του σώματος.

31 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΣΑΣ 1) Σε ζευγάρια τα παιδιά σε απόσταση 8m κάνουν πάσες με όλατασημείακαιτωνδυοποδιών. 2) Σε ζευγάρια κάνουν πάσες όπως θέλουν χωρίς σταμάτημα της μπάλας. 3) Ανάμεσα στα παιδιά βάζουμε κάποιο εμπόδιο (π.χ. Κώνους) και δίνουν πάσες ανάμεσα.

32 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΟΥΤ 1) Τα παιδιά έχουν μια μπάλα ανά ζευγάρι και κάνουν σουτ ο ένας στον άλλο με σειρά. 2) Από μια μπάλα το κάθε παιδί και με σειρά κάνει σου προς κενό τέρμα. 3) Τα παιδιά κάνουν σουτ έχοντας αντίπαλο που κάνει παθητική άμυνα.

33 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΙΑΣ 1) Σε ζευγάρια, το ένα παιδί ρίχνει την μπάλα στο άλλο για να κάνει κεφαλιές. 2) Κάθε παιδί από μια μπάλα, την ρίχνει στον αέρα και κάνει κεφαλιά. 3) Τα ζευγάρια κάνουν κεφαλιές χωρίς να πέσει κάτω η μπάλα.

34 ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ: ΑΠΟ: 1) ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΤΗ 2) ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΣΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ 3) ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ

35 ΤΕΣΤ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Τα τεστ επιλογής και αξιολόγησης είναι κάποιες ασκήσεις με τις οποίες κάποιος προπονητής τα κάνει σε μια ακαδημία με το σκοπό να ανακαλύψει ταλέντα, γιαναταπροωθήσεισε υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο. Οι παράμετροι τους οποίους εξετάζουμε στα τεστ αυτά είναι η τεχνική, η τακτική και η φυσική κατάσταση. Οι παράμετροι αυτοί χωρίζονται σε διάφορα στοιχεία πιο αναλυτικά.

36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ Α) Σταμάτημα Β) Έλεγχος Γ) Μεταφορά Δ) Σουτ Ε) Κεφαλιά

37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Α) Μαρκάρισμα Β) Συνεργασία Γ) Ομαδικότητα

38 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α) Αντοχή Β) Ταχύτητα Γ) Ταχυδύναμη

39 Έτσι αφού γνωρίζουμε τις παραμέτρους και τα στοιχεία κάνουμε τα τεστ και αξιολογούμε τα παιδιά. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στις ηλικίες 6-8 χρονών, γιατί ακόμη τα παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί και εξοικειωθεί με το ποδόσφαιρο.

40 ΕΤΗΣΙΟ ΠΛΑΝΟ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 6 8 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΑΔΙΟ 1 ο Εισαγωγικό- πολύπλευρης εξάσκησης ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΒΑΣΙΚΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ α)νευρομυικός συντονισμός β)τεχνική α) κινητικές δραστηριότητες με παιχνιώδη μορφή β) τεχνικές του αθλήματος γ) ειδικές βάσεις φυσικής κατάστασης (έμμεσα) δ) τεχνική τρεξίματος ε) τακτική: βασικά στοιχεία 2-3 φορές την εβδομάδα ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ 5-7 μήνες τον χρόνο ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ Π.Μ 60 λεπτά

41 ΔΙΑΡΚΕΙΑ:60 ΣΚΟΠΟΣ: ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Ορίζουμε ένα χώρο περίπου 10mΧ20 20m όπου κάθε παιδί με την δική του μπάλα κινείται συνεχώς μέσα στο γήπεδο. Σε τακτά διαστήματα δίνουμε διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην αλλαγή κατεύθυνσης και στην αλλαγή ταχύτητας. Εκτελούμε διατάσεις στους κύριους μυς όπου θα ασκήσουμε για βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και της μυϊκής δύναμης. (40 ) Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε τετράδες. Σχηματίζουμε τετράγωνα στην μέση των οποίων υπάρχει ένας κώνος, σε κάθε εξωτερικό κώνο υπάρχει ένα παιδί. Το κάθε παιδί κινείται προς τον εσωτερικό κώνο και μόλις φθάσουν σε αυτό αλλάζει πορεία προς τον επόμενο. Έχουμε δηλαδή μια κυκλική κίνηση και στην διάρκεια της άσκησης αλλάζουμε τα ερεθίσματα π.χ εσωτερικό, εξωτερικό, δεξί και αριστερό πόδι. Για παραλλαγή τα παιδιά όταν φθάνουν στον εσωτερικό κώνο, πατάνε την μπάλα και αλλάζουν κατεύθυνση.. (5 διάρκεια) Άσκηση 2: δημιουργούμε σειρές από κώνους, περίπου 7, ο ένας κώνος να απέχει από τον άλλο περίπου 1,5m και τα παιδιά εκτελούν ντρίμπλα ζικ- ζακ ανάμεσα από αυτούς. Σκοπός μας να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερες σειρές από κώνους ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές των παιδιών για να μην υπάρχει απραξία.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: δημιουργούμε ένα γήπεδο περίπου 10mΧ20 20m μέσα στον οποίο κάθε παιδί έχει την μπάλα του, εκτός δυο από αυτά. Τα δυο παιδιά χωρίς μπάλα είναι κυνηγοί και σκοπός τους είναι να κλέψουν την μπάλα από ένα άλλο παιδί ώστε να γίνει αυτός κυνηγός.. (5 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

42 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΟΣ) 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: Εκμάθηση πάσας με το εσωτερικό. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Δημιουργούμε ένα γήπεδο 20mΧ30 30m μέσα στον οποίο κινούνται όλα τα παιδιά, το κάθε ένα με την δική του μπάλα. Σε κάθε γωνία του γηπέδου τοποθετούμε και ένα φανελάκι διαφορετικού χρώματος. Ανάλογα με το χρώμα που φωνάζουμε, τα παιδιά κινούνται προς την ανάλογη κατεύθυνση.. (10 διάρκεια) Εκτελούμε διατάσεις. Για τους μύες της κνήμης, βουβωνικής χώρας, των μυών του πίσω μέρους του ποδιού, τους επαγωγούς και τους απαγωγούς. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και έχουν από μια μπάλα το κάθε ζευγάρι. Τα παιδιά βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο σε απόσταση περίπου 5m,ανάμεσά τους υπάρχουν δυο κώνοι μέσα από τους οποίους πρέπει να περνάει η μπάλα όταν εκτελούν πάσες. Σταδιακά αυξάνει η απόσταση μεταξύ τους ή μικραίνουμε το άνοιγμα των κώνων.. ( 5 5 διάρκεια) Άσκηση 2: χωρίζουμε τα παιδιά σε τριάδες και από μια μπάλα, παρατάσσουμε τα παιδιά σε μια σειρά. Η απόσταση τους ενός από του άλλου να είναι περίπου 5m. Τα παιδιά εκτελούνε πάσες μεταξύ τους με την μπάλα να περνάει από τον ένα ακραίο στον άλλο μέσω του ενδιάμεσου παιδιού. Όλα τα παιδιά πρέπει να περάσουν από την θέση του μεσαίου.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: ορίζουμε δυο κυνηγούς με μια μπάλα, εκτελώντας πάσες προσπαθούν να κτυπήσουν κτυπήσουν κάποιο από τα υπόλοιπα παιδιά. Όποιο παιδί δέχεται την μπάλα γίνεται και αυτό κυνηγός.. (5 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

43 2 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: Εκμάθηση πάσας με το εσωτερικό ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Ορίζουμε ένα χώρο 20mΧ30 30m, το κάθε παιδί έχει μια μπάλα, όπως και ο προπονητής. Ο προπονητής εκτελεί διάφορες ασκήσεις είτε με τα χέρια είτα με τα πόδια, σε κίνηση και τα παιδιά πρέπει να τον μιμηθούν. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να σταματήσουν να κοιτάνε το έδαφος και να κοιτάνε όλο το χώρο. Εκτελούμε διατάσεις. Για τους μύες της κνήμης, βουβωνικής χώρας, των μυών του πίσω μέρους του ποδιού, τους επαγωγούς και τους απαγωγούς. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια και παίρνουν μια μπάλα. Ανάμεσά τους υπάρχει ένας κώνος, το ένα παιδί εκτελεί πάσες δεξιά και αριστερά του κώνου και παραμένει στατικό ενώ το άλλο κινείται όπου πάει η μπάλα και δίνει πάσα με το δεξί ή το αριστερό πόδι. Γίνεται αλλαγή ρόλων. (5 διάρκεια) Άσκηση 2: χωρίζουμε τα παιδιά ανά τριάδες. Δημιουργούμε ένα τρίγωνο με απόσταση 5m του κάθε κώνου από τον άλλο. Τα δυο παιδιά βρίσκονται στον Α κώνο με μια μπάλα το καθένα, ενώ το τρίτο παιδί χωρίς μπάλα βρίσκεται στον Γ κώνο. Ο πρώτος παίκτης ντριμπλάρει και πηγαίνει στον κώνο Β και δίνει πάσα στο παιδί που είναι στο κώνο Γ. Στην συνέχεια πηγαίνει στον κώνο Γ, ενώ το παιδί που πήρε πάσα πηγαίνει στον κώνο Α. Το άλλο παιδί που είχε την δεύτερη μπάλα ξεκινάει την κίνηση όταν πασάρει ο πρώτος παίκτης. Η άσκηση γίνεται με μια συνεχή ροή.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: δημιουργούμε ένα τετράγωνο μέσα στο οποίο τα παιδιά χωρισμένα σε δυο ομάδες των 5 ατόμων παίζουν κατοχή μπάλας. Όποια ομάδα κάνει 5 πάσες πετυχαίνει ένα γκολ. Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

44 2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Ορίζουμε ένα χώρο περίπου 10mΧ20 20m όπου κάθε παιδί με την δική του μπάλα κινείται συνεχώς μέσα στο γήπεδο. Σε τακτά διαστήματα δίνουμε διάφορα ερεθίσματα στα παιδιά δίνοντας περισσότερη βαρύτητα στην αλλαγή κατεύθυνσης και στην αλλαγή ταχύτητας. Εκτελούμε διατάσεις στους κύριους μυς όπου θα ασκήσουμε για βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και της μυϊκής δύναμης. Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε τετράδες. Σχηματίζουμε τετράγωνα στην μέση των οποίων υπάρχει ένας κώνος, σε κάθε εξωτερικό κώνο υπάρχει ένα παιδί. Το κάθε παιδί κινείται προς τον εσωτερικό κώνο και μόλις φθάσουν σε αυτό αλλάζει πορεία προς τον επόμενο. Έχουμε δηλαδή μια κυκλική κίνηση και στην διάρκεια της άσκησης αλλάζουμε τα ερεθίσματα π.χ εσωτερικό, εξωτερικό, δεξί και αριστερό πόδι. Για παραλλαγή τα παιδιά όταν φθάνουν στον εσωτερικό κώνο, πατάνε την μπάλα και αλλάζουν κατεύθυνση.. (5 διάρκεια) Άσκηση 2: δημιουργούμε σειρές από κώνους, περίπου 7, ο ένας κώνος να απέχει από τον άλλο περίπου 1,5m και τα παιδιά εκτελούν ντρίμπλα ζικ- ζακ ανάμεσα από αυτούς. Σκοπός μας να υπάρχουν όσο το δυνατό περισσότερες σειρές από κώνους ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλες ουρές των παιδιών για να μην υπάρχει απραξία.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: δημιουργούμε ένα γήπεδο περίπου 10mΧ20 20m μέσα στον οποίο κάθε παιδί έχει την μπάλα του, εκτός δυο από αυτά. Τα δυο παιδιά χωρίς μπάλα είναι κυνηγοί και σκοπός τους είναι να κλέψουν την μπάλα από ένα άλλο παιδί ώστε να γίνει αυτός κυνηγός.. (5 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

45 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Σε ένα χώρο 15mΧ15 15m το κάθε παιδί κινείται με την μπάλα του, στο πίσω μέρος του παντελονιού του υπάρχει ένα φανελάκι το οποίο προσπαθεί το ένα παιδί να το κλέψει κλέψει από το άλλο. Ασκήσεις γυμναστικής και διατάσεις που βελτιώνουν την ευλυγισία. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Άσκηση 1: κάθε ζευγάρι έχει από μια μπάλα, το ένα παιδί χωρίς μπάλα κινείται μέσα στο χώρό όπου δημιουργήσαμε και το άλλο παιδί με την μπάλα προσπαθεί να το ακολουθήσει. Στην συνέχεια αλλάζουν ρόλους.. (5 διάρκεια)άσκηση 2: : 1ν11 δημιουργούμε τόσα τετράγωνα όσα ο μισός αριθμός των παιδιών. Στο κάθε τετράγωνο υπάρχουν 2 παιδιά και ο σκοπός τους είναι ντριμπλάροντας ο ένας τον άλλο να περάσουν στην απέναντι πλευρά πετυχαίνοντας γκολ.. (5 διάρκεια)άσκηση 3: χωρίζουμε τα παιδιά σε τετράδες εκ των οποίων οι 3 είναι επιθετικοί και ο ένας αμυντικός. Δημιουργούμε δυο τετράγωνα σε απόσταση το ένα από το άλλο 5 m και σε κάθε τετράγωνο βρίσκονται μια ομάδα 4 ατόμων. Οι επιθετικοί του πρώτου τετραγώνου κυκλοφορούν την μπάλα ενώ ο αμυντικός προσπαθεί να τους την κλέψει. Με το σφύριγμα πρέπει να δώσουν πάσα στους επιθετικούς του δίπλα τετραγώνου για να κάνουν την ίδια άσκηση. (10 διάρκεια) Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. Διατάσεις (διάρκεια 5 )

46 3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΣΑΣ, ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΟΛ. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι αράχνη αράχνη. Ξεκινάμε με ένα κυνηγό, κάθε παιδί που πιάνει, κρατάνε χέρια και κυνηγάνε τους υπόλοιπους. Όποιο παιδί ακουμπάνε μπαίνει και αυτό στην αλυσίδα. Ασκήσεις γυμναστικής και διατάσεις που βελτιώνουν την ευλυγισία. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Άσκηση 1: σε μια σειρά τοποθετούμε τόσους κώνους όσο είναι και ο αριθμός των παιδιών σε απόσταση 2m. Το κάθε παιδί με την μπάλα του βρίσκεται απέναντι από κάθε κώνο σε απόσταση 5m. Τα παιδιά εκτελούν διάφορες ασκήσεις ανάλογα με το ερέθισμα που θα τους δώσουμε πηγαίνοντας μέχρι τον κώνο και επιστρέφοντας πίσω (ντριμπλα με το εσωτερικό, εξωτερικό, με τα δυο πόδια), με συνεχής εναλλαγές ταχύτητας. Άσκηση 2: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια με μια μπάλα. Έχουν απόσταση 4 m, το ένα εκτελεί πάσες ενώ το άλλο σταματάει την μπάλα σε κίνηση. Αφού διανύσουν μια απόσταση 10m οι ρόλοι αντιστρέφονται.( 5 5 διάρκεια)άσκηση 3: δημιουργούμαι τετράγωνα και στους τρεις κώνους του κάθε τετραγώνου τοποθετούμε από ένα παιδί με μια μπάλα. Όποιο παιδί πασάρει πηγαίνει στον κενό κώνο.. (5 διάρκεια)παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. Διατάσεις (διάρκεια 5 )

47 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΠΑΣΑ ΜΕ ΚΟΥΤΟΥΠΙΕ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ. ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) Χωρίζουμε τα παιδιά σε δυο ομάδες, σε συγκεκριμένο χώρο παίζουν κατοχή μπάλας με τα χέρια. ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Διατάσεις όλων των κύριων μυϊκών ομάδων. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδία σε ζευγάρια και με μια μπάλα, ανάμεσά τους υπάρχουν δυο κώνοι, από τους οποίους πρέπει να περνάει η μπάλα αφού εκτελούν πάσα με το κουτουπιε. Σταδιακά αυξάνεται η απόσταση των παιδιών (5 διάρκεια) άσκηση 2: τα παιδιά χωρισμένα σε τετράδες με μια μπάλα, εκτελούν πάσες με το κουτουπιε. Όπου δίνει πάσα, πηγαίνει.. (5 διάρκεια διάρκεια) άσκηση 3: κάθε παιδί έχει την μπάλα του ξεκινάνε από τον κώνο Α μέχρι τον κώνο Β ντριμπλάροντας ελέγχει την μπάλα, από εκεί εκτελεί μεγάλο ζικ- ζακ με τους κώνους να βρίσκονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο 4m διαγώνια. Στην συνέχεια εκτελεί ζικ- ζακ σε κώνους όπου βρίσκονται σε σειρά και σε απόσταση 1m και αφού ολοκληρώσουν την κίνηση αυτή δίνει πάσα με το κουτουπίε στο παιδί που περιμένει χωρίς μπάλα. Στην συνέχεια ο παίκτης που δέχεται την μπάλα εκτελεί την άσκηση ενώ ο άλλος περιμένει να δεχτεί πάσα από άλλο παιδί.. ( 10 διάρκεια)παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκειαδιάρκεια 5 )

48 4η ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΝΤΡΙΜΠΛΑΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ (10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ (5 ) Δημιουργούμε ένα χώρο 20mΧ30 30m, κάθε παιδί έχει την μπάλα του, εκτός από τον κυνηγό, ο κυνηγός προσπαθεί να κλωτσήσει την μπάλα έξω από το χώρο. Όλα τα παιδιά πρέπει να περάσουν από την θέση του κυνηγού. Διατάσεις όλων των κύριων μυϊκών ομάδων. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Άσκηση 1: χωρίζουμε τα παιδιά σε ζευγάρια με μια μπάλα, τα παιδιά έχουν απόσταση μεταξύ τους 5m και το ένα είναι διαγώνια από το άλλο. Ο Χ1 πασάρει στο Χ2 και τρέχει στον επόμενο κώνο που βρίσκεται διαγώνια του Χ2. ο Χ2 εκτελεί την ίδια άσκηση.. (5 διάρκεια Άσκηση 2: το κάθε παιδί έχει την μπάλα του, ξεκινάει να εκτελεί ζικ ζακ ανάμεσα στους κώνους, στην συνέχεια και για 4 m παίζει την μπάλα με το εσωτερικό και των δυο ποδιών εναλλάξ, έπειτα περνάει την μπάλα ανάμεσα σε πόρτες όπου δημιουργήσαμε και αυτός περνάει έξω από αυτές. Συνεχείς κίνηση.. (10 διάρκεια) Άσκηση 3: 3ν2 χωρίς τερματοφύλακες με μικρές εστίες. Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. Διατάσεις (διάρκειαδιάρκεια 5 )

49 2η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 ΣΚΟΠΟΣ: Πάσα με το εξωτερικό του ποδιού ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ( ( 10 ) ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ( ( 5 ) 5 Σε καθορισμένο τετράγωνο τα παιδιά τρέχουν, έχοντας ο καθένας από μια μπάλα και κάνουν κοντρόλ. Διατάσεις όλων των κύριων μυϊκών ομάδων. ΚΥΡΙΟ ΜΕΡΟΣ (40 ) Άσκηση 1 (10 ): οι παίχτες σε δυάδες ο ένας απέναντι από τον άλλο δίνουν πάσες με το εξωτερικό με σταμάτημα, σε απόσταση 5-7 μέτρων. Άσκηση 2 (5 ): εκτελούν την ίδια άσκηση χωρίς σταμάτημα. Άσκηση 3 (15 ): Σε τετράδες και σχηματίζοντας τετράγωνα, με μια μπάλα στο κάθε τετράγωνο, οι παίχτες δίνουν πάσα με το εξωτερικό δεξιόστροφα και τρέχουν εκεί που έδωσαν την πάσα. Παιχνίδι 20 χωρίς περιορισμούς. Χωρίζουμε τις ομάδες 5ν5 ή 7ν7 και αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να παίξουν. ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Διατάσεις (διάρκεια 5 )

50 Θέματα για συζήτηση Η επανάληψη των τεχνικών ασκήσεων βοηθάει στην βελτίωση των δεξιοτήτων στην ηλικία 6-8 ετών. Η συναρμόστηκες ικανότητες είναι καθοριστικές για την εκμάθηση των κινητικών δεξιοτήτων. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης στην ηλικία 6-8 ετών μπορεί να βελτιωθεί μέσα από το παιχνίδι. Ποία στοιχεία τεχνικής πρέπει να βελτιώνουμε στα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Με ποιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε την αντοχή στα παιδιά ηλικίας 6-8- ετών.

51 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Η διαμόρφωση των προπονητικών περιεχομένων κατά την προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία, απαιτεί απαιτεί μια πολλαπλή ικανότητα ευρηματικότητας από τον προπονητή, γιατί σε ότι αφορά τα περιεχόμενα, η προπόνηση θα πρέπει να διεξάγεται πολύπλευρα, αποφεύγοντας τη μονοτονία και αποκλείοντας τους κινδύνους. Τα περιεχόμενα θα πρέπει να προσαρμόζονται στο επίπεδο ικανότητας απόδοσης και ανάπτυξης και θα πρέπει να συμβάλλουν στην όσο γίνεται πιο άμεση επίτευξη των προπονητικών στόχων. Μόνο η σωστή επιστημονική ανάπτυξη του παιδικού ποδοσφαίρου, θα φέρει σωστά αποτελέσματα. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές με άψογη τεχνική κατάρτιση, θα είναι αποτέλεσμα της σοβαρής προγραμματισμένης εργασίας, που διαρκεί για πολλά χρονιά.

52 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Gerhard, H., Jörg, D. (1990). Παιδικό ποδόσφαιρο, (σσ ), Θεσ/νίκη: Σάλτο. Martin, B. (1994). Προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Θεσσαλονίκη: Σάλτο. 2 η διάλεξη ποδοσφαίρου Απριλίου 2005, ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Παιδικό ποδόσφαιρο, πρακτική άσκηση, Dr. Victor Stangulescu. 1 η επιστημονική διημερίδα παιδικού ποδοσφαίρου. ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Εισηγητές: Φαμίσης Κ., Σεντελιδης Μ., Καραβέλης Γ., Ομάδα φοιτητών.

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 6η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 8-10 ΕΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 9η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 14-16 ΕΤΩΝ (1 η διάλεξη) Φαμίσης

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών 12 Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Σχ. 1: Συνεχές των μεθόδων διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των μεθόδων διδασκαλίας των αθλοπαιδιών είναι να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ENIAIO ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

ENIAIO ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ ENIAIO ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ «ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σκοπός και επιμέρους στόχοι 1. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ Η ανάπτυξη της «κουλτούρας της συμμετοχής σε αθλήματα», κινητικών και κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένας ποδοσφαιριστής για να φτάσει

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Προπόνησης. Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας. Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013

Μοντέλο Προπόνησης. Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας. Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013 Μοντέλο Προπόνησης Εισηγητής : Χαράλαμπος Ζελενίτσας Χανιά 3 4 Αυγούστου 2013 Η παράλειψη για προγραμματισμό είναι προγραμματισμός για αποτυχία Περιεχόμενα : Τα επόμενα «60 min» 1. Η μπάλα είναι το κυρίαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Τo Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό. Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό

Τo Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό. Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό Τo Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό Αθήνα 2011 ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών,

Διαβάστε περισσότερα

FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM C M Y CM MY CY CMY K

FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai 1 7/6/12 12:43 PM C M Y CM MY CY CMY K FISIKI AGOGI FINALCOVER.ai C M Y CM MY CY CMY K 1 7/6/12 12:43 PM Φυσική Αγωγή για το Γυμνάσιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Φυσική Αγωγή Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Το σύνθημα μας είναι «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» Σπύρος Ζαννιάς Πρόεδρος Ε.Φ.Ο.Α.

Πρόλογος. Το σύνθημα μας είναι «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΕΝΙΣ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» Σπύρος Ζαννιάς Πρόεδρος Ε.Φ.Ο.Α. 1 Πρόλογος Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης, στην προσπάθεια της να προσελκύσει καινούργια πρόσωπα στο άθλημα μας, πραγματοποίησε έρευνα για να δημιουργήσει προϋποθέσεις συμμετοχής ολόκληρου του κοινωνικού

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ. Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΚ 0501, Διάλεξη 11η Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

To Σκι Αντοχής. Επιμέλεια: Τσουρέκας Τιμολέων

To Σκι Αντοχής. Επιμέλεια: Τσουρέκας Τιμολέων To Σκι Αντοχής Επιμέλεια: Τσουρέκας Τιμολέων Δεκέμβριος 2006 . ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΣΚΙ ΑΝΤΟΧΗΣ Το παρόν έντυπο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ. Σημειώσεις από τις παραδόσεις του μαθήματος. Κέλλης Σπύρος. Καθηγητής Προπονητικής

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ. Σημειώσεις από τις παραδόσεις του μαθήματος. Κέλλης Σπύρος. Καθηγητής Προπονητικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΜΕΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ Σημειώσεις από τις παραδόσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ ΕΑΠ - ΟΧΕ Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ Η µεθοδική διδασκαλία του mini handball στο δηµοτικό σχολείο, περιλαµβάνει 3 διδακτικά προπονητικά στάδια Σε κάθε διδακτικό προπονητικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές προπονητικές

Διαβάστε περισσότερα

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Η Αερόβια προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Εισαγωγή Αντοχή είναι η ικανότητα αντίστασης του παιδικού οργανισμού στην κόπωση. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων

Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων 79 ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: Α τάξη 80 Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Στόχος 3: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Παράρτημα Θεσσαλονίκης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (Π.Ε.ΣΥ.Π.) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Σκοπός 1 Σκοπός 1 Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές A,Β, Γ τάξη Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επιτυχίας Τα παιδιά να μπορούν να: 1. εκτελούν ικανοποιητικά βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Φυσικής Αγωγής του Λυκείου δεν έχει αλλάξει. Είναι αυτό που εκδόθηκε το 1990 και εμπεριέχεται στο γαλάζιο βιβλίο, έκδοσης της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠΕΠΘ με τίτλο: ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 2 ο -5 ο : Σχεδιασμός προγραμμάτων άσκησης με αντιστάσεις και μοντέλα περιοδισμού

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 2 ο -5 ο : Σχεδιασμός προγραμμάτων άσκησης με αντιστάσεις και μοντέλα περιοδισμού ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 2 ο -5 ο : Σχεδιασμός προγραμμάτων άσκησης με αντιστάσεις και μοντέλα περιοδισμού Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να: αναγνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 301 ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 1. Εισαγωγή Η ανάπτυξη θετικών στάσεων παράλληλα με την προσφορά γνώσεων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στη σύγχρονη εποχή. H ενασχόληση των παιδιών με τη Φυσική Αγωγή, από μικρή ηλικία,

Διαβάστε περισσότερα

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης Marco Paolini ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 60 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ UNDER 14 Marco Paolini με τη συνεργασία του Mirco Giappesi

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΕΙΣ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ Του Σπύρου Κέλλη, Καθηγητή προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ, επιστημονικού υπεύθυνου του εργομετρικού

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF

«ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF ΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΤΙΒΟΥ (IAAF) «ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF ΕΝΑ ΟΜΑ ΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα