Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;"

Transcript

1 Για τους µαθητές Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Περιγραφή εργασίας Στους περισσότερους ανθρώπους, το χώµα πιθανώς µοιάζει να είναι σαν κάτι το βρώµικο. Στην πραγµατικότητα, ρίχνοντας µια προσεκτικότερη µατιά, οι ιδιότητες των δειγµάτων εδάφους από διαφορετικές τοποθεσίες µπορεί να είναι δραστικά διαφορετικές. Σε αυτήν τη δραστηριότητα, θα εξετάσετε δείγµατα εδάφους, χρησιµοποιώντας έναν αριθµό διαφορετικών δοκιµών: φυσική εµφάνιση, ικανότητα κατακράτησης ύδατος, ph. Το χώµα περιέχει ένα µείγµα ανόργανων συστατικών που χαρακτηρίζονται από το µέγεθος των µορίων τους: άργιλος (<0.002 mm), λάσπη ( mm) και άµµος ( mm). Οι σχετικές ποσότητες αυτών των συστατικών οδηγούν στην "αίσθηση" ή τη σύσταση του χώµατος. Παραδείγµατος χάρη, ένα χώµα µε υψηλό ποσοστό άµµου δίνει την αίσθηση την αίσθηση του χονδρόκοκκου. Μπορείτε να πείτε πολλά για το χώµα απλώς κοιτάζοντας το. Παραδείγµατος χάρη, αν το χώµα είναι εύφορο, έχει ένα σκοτεινό µαύρο χρώµα που δείχνει ότι περιέχει ένα µεγάλο ποσοστό οργανικής ύλης. Η ικανότητα κατακράτησης νερού είναι µέτρο της µάζας του νερού που ένα ξηρό δείγµα εδάφους µπορεί να συγκρατήσει αφού αποβάλλει λόγω της βαρύτητας. Την επιπλέον ποσότητα νερού που περιέχει. Η σύσταση του χώµατος έχει µια επίδραση στην ικανότητα κατακράτησης νερού. Ποιο προβλέπετε να συγκρατεί περισσότερο νερό:, ένα αµµώδες χώµα ή ένα πηλώδες χώµα; Υπάρχει σχέση ανάµεσα στην ανάπτυξη του φυτού και στο χώµατο; Ναι, υπάρχει: κάποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα στα όξινα χώµατα και άλλα στα αλκαλικά (βασικά) χώµατα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες πρέπει να ελέγχουν και να τροποποιούν, αν είναι απαραίτητο, την οξύτητα των αγροκτηµάτων τους προτού τα καλλιεργήσουν. Στη δραστηριότητα αυτή, θα προσδιορίσετε το ph του χώµατος, θα τροποποιήσετε το ph και θα εξετάσετε την επίδραση του ph του χώµατος στην ανάπτυξη των φυτών.

2 Φάση 1 Ο καθηγητής σας θα σας ζητήσει να διατυπώσετε παρατηρήσεις/σχόλια ή ερωτήσεις για την ανάπτυξη των φυτών, το ρόλο που διαδραµατίζει το χώµα, οι συνθήκες, ο καιρός και τα λιπάσµατα. Σε αυτή τη δραστηριότητα θα εξετάσετε το ρόλο που διαδραµατίζει το ίδιο το χώµα και ειδικότερα το ρόλο του ph.πρέπει να ξέρετε ότι το χώµα σίγουρα διαδραµατίζει έναν κρίσιµο ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών (εύφορο και άγονο χώµα). Πριν αρχίσετε αυτή τη δραστηριότητα στο σχολείο, θα κληθείτε από τον καθηγητή σας να έχετε κάνει µια προετοιµασία, υποβάλλοντας σχετικές ερωτήσεις σε συγγενείς ή σε αγρότες (αν αυτό είναι δυνατό) ή σε καταστήµατα που πουλούν γεωργικά φάρµακα και λιπάσµατα. Αυτά τα καταστήµατα πουλούν επίσης σε σακιά ειδικά χώµατα (όπως φυτόχωµα) που προστίθενται στο χώµα στο οποίο καλλιεργούν φυτά και λουλούδια. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των ειδικών χωµάτων; ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Στο επόµενο µάθηµα πρέπει να φέρετε µαζί σας ένα δείγµα χώµατος που θα το συλλέξετε οπουδήποτε το βρείτε διαθέσιµο (στον κήπο, στη γειτονιά, ή από ένα αγρόκτηµα). Συλλέξτε τα δείγµατα από περίπου 2 εκατ. κάτω από την επιφάνεια, έτσι ώστε αυτά να µη περιέχουν χλόη ή φυτά. Ορισµένοι µαθητές που θα ορίσει ο καθηγητής σας θα κληθούν να φέρουν αντ' αυτού µικρά ποσά ειδικών χωµάτων που είναι διαθέσιµα στα καταστήµατα που πουλούν γεωργικά φάρµακα και λιπάσµατα. Το δείγµα του χώµατος πρέπει να αφεθεί να ξεραθεί ως εξής: απλώστε το χώµα σε εξωτερικό θερµή και ξηρό χώρο πάνω σε φύλλα εφηµερίδας µέχρι να ξεραθούν. Καθώς προχωρεί η ξήρανση. Σπάστε σε µικρά κοµµατάκια τυχόν µεγάλα χοντρά κοµµάτια µε τα δάχτυλά σας ή ένα κουτάλι στο τέλος πρέπει να το χώµα να γίνει µια λεπτή σκόνη. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει µία ηµέρα. Τέλος, κάντε το ξηρό χώµα σαν µια λεπτή σκόνη τρίβοντας το µε τα χέρια σας. ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Είναι ενδεδειγµένο να φορέσετε γάντια για να χειριστείτε τα δείγµατα εδάφους. Η µητέρα σας θα σας δώσει τα κατάλληλα γάντια (γάντια µιας χρήσης είναι προτιµότερα). Εξετάστε τη φυσική εµφάνιση του ξηρού δείγµατος εδάφους. Παρατηρήστε και καταγράψτε το χρώµα, τη µυρουδιά, τη σύσταση, την παρουσία διαφορετικών υλικών (πέτρες, βρύα, κ.ά). Κατόπιν, αφαιρέστε οποιεσδήποτε πέτρες ή µεγάλα κοµµάτια οργανικής ύλης.

3 Φάση 2 Σε αυτή τη φάση, θα πραγµατοποιήσετε διάφορες δραστηριότητες στο εργαστήριο. Πρώτα θα εξετάσετε την ικανότητα του ξηρού δείγµατoς χώµατος για συγκράτηση νερού. Έπειτα θα προσδιορίσετε το ph του. Τέλος, θα τροποποιήσετε το ph αυτού του χώµατος µε την προσθήκη κατάλληλων χηµικών ουσιών. A. Εξετάζοντας την ικανότητα του ξηρού δείγµατoς χώµατος για συγκράτηση νερού _A.1. Τοποθετήστε ένα φίλτρο καφέ σε ένα γυάλινο χωνί. Βρέξτε το φίλτρο µε νερό. Αφήστε το φίλτρο να στραγγίξει για 3λεπτά. _A.2. Ζυγίστε το χωνί µαζί µε το υγρό φίλτρο. Καταγράψτε τη µάζα. _A.3. Τοποθετήστε περίπου 25 γραµµ. ξηρού χώµατος στο φίλτρο χωρίς να συµπιέσετε το χώµα. _A.4. Ρίξτε αργά ml (1/2-1 φλιτζάνι) νερό πάνω από το χώµα. Μην ξεχειλίσετε το χωνί - µπορεί να πρέπει να προσθέσετε βαθµιαία το νερό για αρκετά λεπτά. Αφότου διαποτίσετε το χώµα και υπάρχει µόνιµα νερό πάνω από το χώµα, αφήστε το νερό να στραγγίξει σε ένα δοχείο ενώ αρχίζετε τη δοκιµή ιζηµατογένεσης ( βήµα 6). Μη συµπιέζετε το δείγµα για να αποβληθεί νερό από αυτό. _A.5. Αφότου το χωνί δεν στάζει πλέον (~20-30 λεπτά.), ξαναζυγίστε το χωνί µαζί µε το φίλτρο και το υγρό χώµα. Βρείτε τη µάζα του υγρού χώµατος. B. ιαδικασία για τον προσδιορισµό του ph ενός δείγµατος χώµατος. _B.1.Τοποθετήστε σε έναν δοκιµαστικό σωλήνα ή σε ένα βάζο µια µικρή ποσότητα (περίπου 1,5 εκατ. στο ύψος) ξηρού, κονιοποιηµένου χώµατός. _B.2. Προσθέστε στο µείγµα µια παραπλήσια ποσότητα του άλατος θειικό ασβέστιο (CaSO4) ή του άλατος θειικό βάριο (BaSO4). (Αυτό θα σας δοθεί στο εργαστήριο.) _B.3. Προσθέστε απιοντισµένο νερό µέχρι τη µέση του σωλήνα ή του βάζου.

4 _B.4.Κλείστε το σωλήνα µε έναν φελλό ή το βάζο µε το καπάκι του και ανακινήστε το µείγµα δυνατά για µισό λεπτό περίπου. _ B.5. Αφήστε το χώµα να κατακαθίσει. * _B.6. Με σταγονόµετρο, προσθέστε στο διάλυµα 10 σταγόνες γενικού δείκτη και αναταράξτε το µείγµα για 10 s περίπου για να προσδιορίσετε το ph του διαλύµατος. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ χρησιµοποιήστεπεχαµετρικό χαρτί. _B.7. Για να προσδιορίσετε την τιµή του ph, όταν θα έχουν καθιζάνει τα σωµατίδια του χώµατος, συγκρίνετε το χρώµα του διαλύµατος µε το σύνολο των χρωµάτων σας για το ph ή κάντε το ίδιο πράγµα µε το πεχαµετρικό χαρτί. C. ιαδικασία προσδιορισµού του ph του χώµατος _C.1. Σηµαδέψτε 4 πλαστικά ή χάρτινα ποτηράκια µε τους αριθµούς , και 4 αντίστοιχα. Γεµίστε µέχρι τη µέση τα ποτηράκια µε το ίδιο χώµα που θα σας προµηθεύσει ο καθηγητής σας. Στο ποτήρι µε τον αριθµό 1 µην προσθέσετε τίποτα. Στο ποτήρι µε τον αριθµό 2 προσθέστε µια µικρή ποσότητα θειαφιού (θείου, S) και αναµείξτε το µε το ανώτερο µέρος του χώµατος. Στο ποτήρι µε τον αριθµό 3 προσθέστε την ίδια ποσότητα σβησµένου ασβέστη [Ca(OH)2 ]. Τέλος, στο ποτήρι µε τον αριθµό 4 προσθέστε τέσσερις φορές περισσότερη ποσότητα σβησµένου ασβέστη. Στα ποτήρια 2..3, και 4, αναµείξτε την προστιθέµενη χηµική ουσία µε το ανώτερο µέρος του χώµατος. ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ: 1 & 2, Ή 1 & 3, Ή 1 & 4. _C.2. Μετά από αυτό θα αφήσετε τα ποτήρια για δύο εβδοµάδες, ποτίζοντας τα ελαφρώς κατά διαστήµατα. Μπορείτε να ελέγξετε το ph των τεσσάρων µειγµάτων µε την επανάληψη της διαδικασίας Α. Φάση 3 Σε αυτή τη φάση, θα εξετάσετε την επίδραση του ph στην ανάπτυξη των φυτών Μετά από τις δύο εβδοµάδες, ο καθηγητής σας θα σας ζητήσει να εργαστείτε στο σπίτι βάζοντας µερικά φασόλια σε ένα ποτήρι µε νερό βρύσης, και να τα αφήσετε όλη τη νύχτα. Το επόµενο πρωί, πριν να έρθετε στο σχολείο, θα επιλέξτε φασόλια που θα βλαστήσουν, θα τα * To θειικό ασβέστιο ή το θειικό βάριο που προστέθηκαν προηγουµένως συνέβαλαν στην καθίζηση αυτή. Για το ίδιο λόγο προστίθεται θειικό αργίλιο [Αl 2 (SO 4 ) 3] στις δεξαµενές πόσιµου νερού που εφοδιάζουν τις κωµοπόλεις και τις πόλεις.

5 τοποθετήσετε σε ένα υγρό κοµµάτι πετσέτας κουζίνας, θα τα πακετάρετε σε µια πλαστική σακούλα πολυαιθυλενίου και θα τα φέρετε τα στο σχολείο. Στο σχολείο, φυτέψτε 10 φασόλια σε κάθε ένα από τα ποτήρια σας και παρακολουθήστε την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια µιας εβδοµάδας. a) Ποιο είναι το µέσο ύψος των φυτών σε κάθε ποτήρι; b) Ποιο φυτό έχει τα µεγαλύτερα φύλλα; c)ποιο είναι το καλύτερο εύρος ph για την ανάπτυξη των φυτών; Η ερώτηση (c) θα απαντηθεί συµπεριλαµβάνοντας τα αποτελέσµατα όλης της τάξης. Η Φάση 3 µπορεί να ολοκληρωθεί µε µια γενική συνοπτική συζήτηση στην τάξη για διάφορους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιµότητα του χώµατος και την ανάπτυξη των φυτών.

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Για τον καθηγητή Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Στόχοι / Ικανότητες Στόχοι 1. Να προετοιµάσουν οι µαθητές δείγµατα ξηρού χώµατος και να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. 2. Να κατανοήσουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of. Περιγραφή της άσκησης.

Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of. Περιγραφή της άσκησης. Για τους µαθητές Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of Chemical Education, 2002, 79, 1168A-1168B. Περιγραφή της άσκησης ουλεύοντας

Διαβάστε περισσότερα

Τα µείγµατα και τα διαλύµατα

Τα µείγµατα και τα διαλύµατα Τα µείγµατα και τα διαλύµατα Οι καθρέφτες και οι φακοί 175 Επιστηµονικό µέρος Μείγµα ονοµάζεται το σώµα που αποτελείται από δύο ή περισσότερες χηµικές ουσίες, οι οποίες συνυπάρχουν χωρίς να αντιδρούν µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Η υπόσταση του αέρα. 9-11 χρονών. απορώ ερευνώ αξιολογώ συνδέω. Συγγραφέας: Christian Bertsch. Varela, P. & Sá. J.

Η υπόσταση του αέρα. 9-11 χρονών. απορώ ερευνώ αξιολογώ συνδέω. Συγγραφέας: Christian Bertsch. Varela, P. & Sá. J. 9-11 χρονών απορώ Επιστημονικό περιεχόμενο: Φυσική Έννοιες/δεξιότητες: Ο αέρας ως αέριο και οι φυσικές του ιδιότητες. Ο αέρας διαστέλλεται όταν γίνεται θερμότερος. Ηλικιακή ομάδα-στόχος: 9-11 χρονών Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1: Το ph του πλανήτη

Δραστηριότητα 1: Το ph του πλανήτη Παγκόσμιο πείραμα για το Διεθνές Έτος Χημείας Δραστηριότητα 1: Το ph του πλανήτη Η δραστηριότητα που περιγράφεται σε αυτό το κείμενο αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Πειράματος για το Διεθνές Έτος Χημείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ Εκπαιδευτικό υλικό στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράµµατος Chain Reaction: Α sustainable approach to inquiry based Science Education 1 ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ Μετάφραση-Επιµέλεια: Κάλλια Κατσαµποξάκη

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 33. Έκτη οθόνη του ενδεικτικού κουίζ για το βαθµό ενηµέρωσης σε σχέση µε τα περιβαλλοντικά προβλήµατα

Εικόνα 33. Έκτη οθόνη του ενδεικτικού κουίζ για το βαθµό ενηµέρωσης σε σχέση µε τα περιβαλλοντικά προβλήµατα Εικόνα 32. Πέµπτη οθόνη του ενδεικτικού κουίζ για το βαθµό ενηµέρωσης σε σχέση µε τα περιβαλλοντικά προβλήµατα Εικόνα 33. Έκτη οθόνη του ενδεικτικού κουίζ για το βαθµό ενηµέρωσης σε σχέση µε τα περιβαλλοντικά

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ Α1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Θέµα: Η επίδραση της λίπανσης στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού.

2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ Α1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Θέµα: Η επίδραση της λίπανσης στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού. 2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ Α1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Θέµα: Η επίδραση της λίπανσης στην ανάπτυξη φυτών µαρουλιού. Εισηγητής: Βενέτης Αναστάσιος Υπεύθυνος καθηγητής: Ευσταθίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤIΚΕIΜΕΝΟ Το έδαφος και οι σπόροι των φυτών. ΗΛΙΚΙΑ 7-12.

ΑΝΤIΚΕIΜΕΝΟ Το έδαφος και οι σπόροι των φυτών. ΗΛΙΚΙΑ 7-12. ΑΝΤIΚΕIΜΕΝΟ Το έδαφος και οι σπόροι των φυτών. ΗΛΙΚΙΑ 7-12. ΕΠΟΧΗ Φ, Α, Χ, Κ. ΙΑΡΚΕΙΑ Μερικές εβδοµάδες. YΛIΚΑ Μολύβια, σηµειωµατάρια, µικρά σκαλιστήρια, σακούλες δειγµατοληψίας, µικρά πήλινα δοχεία (γλάστρες).

Διαβάστε περισσότερα

Chem-PA 2006. Βιβλίο μαθητή. Χημεία Γυμνασίου. Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας

Chem-PA 2006. Βιβλίο μαθητή. Χημεία Γυμνασίου. Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας Chem-PA 2006 Χημεία Γυμνασίου Βιβλίο μαθητή Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος................................................ 5 ΛΥΚΕΙΟ ΤΑΞΗ Α Περιοδικός Πίνακας.....................................

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Γ Γυμνασίου Τετράδιο Εργασιών

Χημεία Γ Γυμνασίου Τετράδιο Εργασιών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Χημεία Γ Γυμνασίου Τετράδιο Εργασιών ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΧΗΜΕΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Συγγραφική

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Το νερό και το περιβάλλον

2ο ΤΕΥΧΟΣ. Το νερό και το περιβάλλον 2ο ΤΕΥΧΟΣ Το νερό και το περιβάλλον 233 Επιστηµονικό µέρος Οι πρώτοι ζωντανοί οργανισµοί αναπτύχθηκαν στο νερό, το οποίο εξακολουθεί να παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις διαδικασίες της έµβιας ύλης. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Α Γυμνασίου Οδηγός Εκπαιδευτικού ΤΑΞΗ Α Συγγραφή: Ιωάννης Καρμιώτης,

Διαβάστε περισσότερα

Chem-PA 2006. Βιβλίο καθηγητή. Χημεία Λυκείου. Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας

Chem-PA 2006. Βιβλίο καθηγητή. Χημεία Λυκείου. Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας Chem-PA 2006 Χημεία Λυκείου Βιβλίο καθηγητή Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος................................................ 5 Προϋποθέσεις Εγκατάσταση Εκτέλεση Απεγκατάσταση...............

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΥΡΤΖΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΣΙΑΜΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι T.E.T.Y. 124 Υπεύθυνη Σημειώσεων: Μαρία Βαμβακάκη Ηράκλειο Φεβρουάριος 2003 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Προειδοποίηση. Φυλάξτε το παρόν φυλλάδιο για μελλοντική αναφορά.

Προειδοποίηση. Φυλάξτε το παρόν φυλλάδιο για μελλοντική αναφορά. ERGASTHRIO_XHMEIAS_2013_LIBRETTO 19/09/2013 10:24 π.μ. Page 1 Προειδοποίηση. Δεν είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω των 8 ετών. Να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ενηλίκου. Περιέχει χημικά που θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CB 594

Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CB 594 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ CB 594 Οδηγίες λειτουργίας Συγχαρητήρια για την αγορά του αρτοπαρασκευαστή - Μερικά προγράµµατα µηχανών παρέχουν δύο διαφορετικά επίπεδα για το ψήσιµο µεγάλων ή µικρών ποσότητων ψωµιού.

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση

Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Έδαφος Ρύπανση ιάβρωση Ερημοποίηση ΜΕΤΡΟ 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ» ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 2.6.1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 4: Ο ηλιακός αποστακτήρας

Δραστηριότητα 4: Ο ηλιακός αποστακτήρας Παγκόσμιο πείραμα για το Διεθνές Έτος Χημείας Δραστηριότητα 4: Ο ηλιακός αποστακτήρας Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές φτιάχνουν έναν «ηλιακό αποστακτήρα» και πειραματίζονται με την αποτελεσματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of. Σκοποί /Σχετικές ικανότητες

Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of. Σκοποί /Σχετικές ικανότητες Για τον καθηγητή Χηµεία και οδοντόκρεµες* * Βασισµένο στη πειραµατική δραστηριότητα #47, Brushing up on chemistry, Journal of Chemical Education, 2002, 79, 1168A-1168B. Σκοποί /Σχετικές ικανότητες Μελετώντας

Διαβάστε περισσότερα

Chem-PA 2006. Βιβλίο μαθητή. Χημεία Γυμνασίου. Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας

Chem-PA 2006. Βιβλίο μαθητή. Χημεία Γυμνασίου. Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας Chem-PA 2006 Χημεία Γυμνασίου Βιβλίο μαθητή Εγχειρίδιο χρήσης & φύλλα εργασίας Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Πρόλογος................................................ 5 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΑΞΗ Β Στοιχεία Χημικές ενώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα

Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ιεύθυνση Α/θµιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Ο ΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 Τι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κοµποστοποίησης Πως θα βελτιώσουµε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίµµατα NATURAM ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. Τι είναι η κοµποστοποίηση Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Κομποστοποίησης

Οδηγός Κομποστοποίησης Κωνσταντίνος Γκλιάος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Χαλκιδικής Οδηγός Κομποστοποίησης Πως θα βελτιώσουμε το έδαφος ανακυκλώνοντας οργανικά απορρίμματα ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 2004 1

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 2 : Το έδαφος Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 2 : Το έδαφος Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρδεύσεις (Θεωρία) Ενότητα 2 : Το έδαφος Δρ. Μενέλαος Θεοχάρης 2. Το έδαφος 2.1. Γενικά. Έδαφος είναι ένα πολύπλοκο σύστημα αποτελούμενο από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΚΟΜΙΛΗΣ Λέκτορας ΞΑΝΘΗ 2008 ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Στόχος του μαθήματος είναι η εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA ηµήτρης Κ. Μητσάτσος Τοµέας Ενηµέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Απαγορεύεται η ολική ή µερική αναδηµοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειµένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικό µέρος. Τα οξέα

Επιστηµονικό µέρος. Τα οξέα Τα οξέα Επιστηµονικό µέρος Οξέα ονοµάζονται οι ενώσεις που όταν διαλυθούν στο νερό "δίνουν" κατιόντα Η +. Τα οξέα οφείλουν το όνοµα τους στην οξεία δηλαδή την ξινή και διαπεραστική τους γεύση. Γενικές

Διαβάστε περισσότερα