Τσικολάτας Α. (2011) Ο Διαδραστικός Πίνακας στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τσικολάτας Α. (2011) Ο Διαδραστικός Πίνακας στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα"

Transcript

1 Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης 1 Γράψτε μία περίληψη της καινοτόμου δράσης (μέχρι 1 σελίδα).

2 Στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Παμμακάριστος), ένα από τα αγαπημένα μαθήματα των μαθητών είναι το μάθημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Το σχολείο περιλαμβάνει παιδιά με σοβαρές ειδικές ανάγκες όπως μεταξύ άλλων διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός), βαριά νοητική υστέρηση, σε συνδυασμό με δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες. Επομένως στον Η/Υ απασχολείται ο μαθητής με βασικές λειτουργίες και έννοιες του Η/Υ. Αυτές περιλαμβάνουν σε πρώτο επίπεδο την εκκίνηση του υπολογιστή, την χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού και σε δεύτερο επίπεδο την αξιοποίηση ειδικών παιδαγωγικών προγραμμάτων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών. Επιπλέον, γίνεται πλήρη αξιοποίηση των διάφορων software προγραμμάτων που είναι σχεδιασμένα και εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου τα βοηθούν να αναπτύξουν τις ικανότητες και δεξιότητές τους, να ψυχαγωγούνται και να διασκεδάζουν. Η καινοτομία ήρθε με την αξιοποίηση του Διαδραστικού Πίνακα ως μέσου διδασκαλίας στο μάθημα των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η δράση αυτή δεν υπάρχει, έπειτα από τηλεφωνική έρευνα, σε άλλα ειδικά σχολεία στην Ελλάδα και στο δικό μας βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους μαθητές κάνοντας το μάθημα του Η/Υ ακόμη πιο θεμιτό, ευχάριστο και εκπαιδευτικό. Σε συνέχεια της ανταπόκρισης αυτής, ο Διαδραστικός πίνακας χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία του μαθήματος της μουσικής, της γλώσσας, των μαθηματικών, των καλλιτεχνικών, της Κηπουρικής της γυμναστικής, της αυτόνομης διαβίωσης και για διασκέδαση. Οι μαθητές επιπλέον έχουν μάθει τον τρόπο λειτουργίας του διαδραστικού, του προβολέα, της πένας υπερύθρων και πως γίνονται οι συνδέσεις αυτών των περιφερειακών μεταξύ τους.

3 2 Περιγράψτε το πώς προέκυψε η καινοτόμος δράση (μέχρι 2 σελίδες).

4 Ο διαδραστικός πίνακας ήρθε στην επιφάνεια ως επιθυμία μας να κάνουμε την οθόνη του υπολογιστή και το περιεχόμενό της πιο ελκυστική στους μαθητές. Αρχικά αντικαταστήσαμε την οθόνη 15 ιντσών του γραφείου όπου γινόταν το ατομικό μάθημα με μια των 17 ιντσών. Παρατηρήσαμε πως ελκυστικά ήταν πιο αρεστή στους μαθητές καθώς το περιεχόμενο φαίνονταν μεγαλύτερο και πιο ευδιάκριτο. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή, αλλάζαμε κάθε φορά την ανάλυση των γραφικών. Έπειτα αντικαταστήσαμε την οθόνη 17 ιντσών με μια από τις τρείς οθόνες αφής 15 ιντσών που διαθέτει το σχολείο μόνο για τους μαθητές με κινητικά προβλήματα. Παρατηρήσαμε πως όλοι οι μαθητές το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον και κάποιοι από αυτούς ξεπέρασαν δυσκολίες όπως λεπτομέρειες και λεπτές κινήσεις που απαιτούνταν από τη χρήση του ποντικιού. Ο συνδυασμός των δύο πλεονεκτημάτων, της οθόνης αφής και μια μεγάλης σε μέγεθος οθόνης, μας οδήγησαν στην σκέψη αξιοποίησης ενός διαδραστικού πίνακα αντί της οθόνης του υπολογιστή, του ποντικιού και του πληκτρολογίου. Έπειτα από αναζήτηση, το σχολείο βρέθηκε να είναι εξοπλισμένο με προβολέα και διαδραστικό πίνακα που δεν αξιοποιούνταν από κανέναν και απλά καταλάμβαναν χώρο σε κάποιο ντουλάπι, ενώ ως Η/Υ χρησιμοποιείται το προσωπικό netbook 10 ιντσών του αναγράφοντα που αγοράστηκε για αυτό τον σκοπό. Σε αυτόν έχει εγκατασταθεί όλη την γκάμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των απαραίτητων λογισμικών για τη πλήρη αξιοποίηση του διαδραστικού πίνακα. Ένα τελευταίο πρόβλημα που ήταν απαραίτητο να βρει λύση ήταν η αίθουσα εγκατάστασης όλων των μηχανημάτων καθότι τώρα το μάθημα θα μπορούσε να είναι εκτός από εξατομικευμένα και ομαδοσυνεργατικό, ακόμη και με ολόκληρο τμήμα, δηλαδή έως 5-6 μαθητές. Έπειτα από μια αναδιαμόρφωση του προγράμματος, πλέον οι ανάγκες και απαιτήσεις του μαθήματος των Η/Υ ικανοποιούνται από τη μεγάλη τάξη του μαθήματος της Μουσικής. Όταν δεν γίνεται εκεί το μάθημα της μουσικής, γίνεται το μάθημα των Η/Υ με τον διαδραστικό πίνακα. Κάποιες φορές αυτό γίνεται και παράλληλα.

5 Στην εγκατάσταση των μηχανημάτων, της εγκατάστασης κατάλληλης επιφάνειας για προβολή και αλληλεπίδραση στον τοίχο αλλά και στην γενικότερη διαμόρφωση του τμήματος, βοήθησαν πολλοί από τους μαθητές και τώρα ξέρουν πως έχουν ένα εργαλείο που τους ανήκει και μέσα από αυτό μπορούν να περάσουν πολλές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ώρες. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως δεν ήταν πολλές οι φορές που κάποιοι μαθητές προτίμησαν στο διάλειμμά τους να παραμείνουν στην αίθουσα και να λύσουν ασκήσεις μαθηματικών ή γλώσσας, να ζωγραφίσουν, να παίξουν, ομαδικά ή ατομικά, στον διαδραστικό πίνακα.

6

7 3 Περιγράψτε αναλυτικά την καινοτόμο δράση και τη διαδικασία εφαρμογής στο σχολικό πρόγραμμα ή στη σχολική κοινότητα (μέχρι 12 σελίδες).

8 Κάθε πρωί η μεταφορά των μηχανημάτων στην αίθουσα γίνεται από τον καθηγητή και η σύνδεση του netbook με τον προβολέα και τον διαδραστικό πίνακα γίνεται από τον/τους μαθητή/ές που έχει πρώτη ώρα μάθημα. Η εγκατάσταση γίνεται εύκολα αφού ο μαθητής συνδέει απλά τα καλώδια που βρίσκονται μόνιμα στις θέσεις τους. Αφότου ανοίξει το netbook, ο προβολέας και έχει προσκολληθεί στο κατάλληλο σημείο ο διαδραστικός πίνακας, γίνεται το calibration (ρύθμιση του Διαδραστικού Πίνακα στην επιφάνεια προβολής από τον προβολέα) από τον μαθητή. Το μάθημα της ημέρας διαμορφώνεται από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του μαθητή με μικρή παρέμβαση του καθηγητή ώστε να καλυφθούν όλα τα πεδία μάθησης. Έχει καθιερωθεί η μέθοδος σάντουιτς, να ξεκινάει δηλαδή ο μαθητής με κάποιο ψυχαγωγικό παιχνίδι, έπειτα με γραφή γραμμάτων ή λέξεων, να ακολουθεί εκπαιδευτικό παιχνίδι, έπειτα ασκήσεις μαθηματικών, μετά ζωγραφική. Οι ενότητες ασφαλώς αλλάζουν κάθε φορά και διαφοροποιούνται από μαθητή σε μαθητή. Δίνεται μεγάλη σημασία, το μάθημα να ξεκινά με παιχνίδι και να τελειώνει με παιχνίδι ώστε ο μαθητής να έρχεται και να φεύγει ενθουσιασμένος από το μάθημα. Συνήθως το μάθημα έχει διάρκεια μισής ώρας για τον κάθε μαθητή ώστε μέσα σε μια εβδομάδα να έχουν πρόσβαση στον διαδραστικό πίνακα οι περισσότεροι μαθητές. Αν κάποιος μαθητής χάσει το μάθημα, την θέση του καταλαμβάνει άλλος, όμως γίνεται αναπλήρωση του μαθήματος άμεσα. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή και έχουν γίνει ανάρπαστα. Τα περισσότερα έχουν πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας και είναι: ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΛΩΣΣΑ Α Ο ΞΕΦΤΕΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΜΥΤΗ ΓΛΩΣΣΑ Α Ο ΞΕΦΤΕΡΗΣ ΚΑΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α & Β Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΕΜΩΝ ΓΛΩΣΣΑ Γ Δ Η ΣΠΙΘΑ, Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑ Ε -ΣΤ KIDEPEDIA ΓΛΩΣΣΑ Α ΣΤ WORD ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ / ΓΛΩΣΣΑ Ο ΞΕΦΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α ως Γ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α, Β και Γ ΤΑ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ (ΜΕΡΟΣΑ ) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ Δ

9 Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ε ΣΤ ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΕΤΡΑΩ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ EUROMAIN (Αναγνώριση χρημάτων) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ Β Γ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ Γ Δ ΚΥΚΛΟΣ ΝΕΡΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ KIDEPEDIA ΜΟΥΣΙΚΗ Ο ΞΕΦΤΕΡΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Δ ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΣΤ ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΣΤ ΦΥΣΙΚΑ Ε ΣΤ ΦΥΣΙΚΗ Ε, ΣΤ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ε -ΣΤ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ (ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ) ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΤ ΓΕΩ-ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ο ΞΕΦΤΕΡΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΠΙΤΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ SOCRATES ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΡΕΜΑΛΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΓΛΩΣΣΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΒΡΕΣ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΣΦΙΝΩΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΕΝΣΦΙΝΩΜΑΤΑ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ / ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ GCOMPRIS ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ SEBRAN ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ SEQUENCES ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΤΡΟ ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΚΤΙΝΕΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ / ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ καθώς επίσης και προγράμματα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΩΦΑ Χρήση ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ για αναγνώριση αντικειμένων SIMULATION ΝΤΥΣΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ Διαβάζονται και ακούγονται ευχάριστα και σε ομάδες τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε ηλεκτρονική μορφή με αφηγήσεις γνωστών ηθοποιών. Ακόμη διαβάζονται τα παραμύθια ή ιστορίες που κατασκευάζουν οι μαθητές με αξιοποίηση λέξεων και εικόνων MAKATON. Επιπλέον, πρωταρχικός σκοπός είναι να κατασκευαστούν σε όλες τις αίθουσες διαδραστικοί πίνακες. Αυτή η κίνηση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, διότι τα μαθήματα δε σταματούν ποτέ. (Το ερώτημα που γενάτε είναι κατά πόσο θα αξιοποιηθεί από τους αναπληρωτές καθηγητές τον επόμενο χρόνο και αν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν και

10 να βελτιώσουν το έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή). Η κατασκευή τους είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει από όλους τους καθηγητές πληροφορικής και όσους γνωρίζουν κάποια βασικά για τους υπολογιστές. Το αξιοσημείωτο είναι πως το κόστος κατασκευής ενός διαδραστικού πίνακα ανέρχεται στα 50 ευρώ ενώ η αγορά του κυμαίνεται από 500 έως 3000 ευρώ κάτι που είναι απαγορευτικό για εγκατάσταση σε περισσότερες αίθουσες αλλά και έχει μεγάλο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Τα πλεονεκτήματα της πρότασής μας έγκεινται στην ευκολία κατασκευής, τοποθέτησης, χρήσης, συντήρησης, στο γεγονός ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές αίθουσες, η ζημιές που μπορεί να γίνουν από την χρήση είναι μικρές σε κόστος, οι μαθητές και οι καθηγητές εξοικειώνονται στις νέες τεχνολογίες και αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για τους μαθητές. Η συνδεσμολογία γίνεται ως εξής: Ο απαιτούμενος εξοπλισμός σε hardware και software είναι: Χειριστήριο Nintendo Wii (Wiimote) 35 ευρώ Συσκευή Bluetooth (είτε σε usb, είτε ενσωματωμένο στον υπολογιστή) 5 ευρώ Στυλό υπερύθρων (Ir-Pen) κατασκευάζεται ή αγοράζεται με 6 ευρώ

11 Λογισμικό διαχείρισης υπάρχει ελεύθερο ή εμπορικό Περιγραφή Wiimote: Κάμερα υπερύθρων (ανάλυσης 1024x768) με δυνατότητα ανίχνευσης μέχρι 4 σημείων στα 100Hz. Επιταχυνσιόμετρο Η σύνδεση με την κονσόλα γίνεται μέσω του πρωτοκόλλου Bluetooth. Περιγραφή στυλό υπερύθρων: Από τη στιγμή που το WiiMote ανιχνεύει μέχρι 4 πηγές, μπορούν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν μέχρι 4 τέτοια στυλό. Αντιλαμβανόμαστε πόσο διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό μπορεί να γίνει αυτό για τους μαθητές. Προωθεί την ομαδοσυνεργατική μάθηση. Η κατασκευή περιλαμβάνει το περίβλημα ενός στυλό ή μαρκαδόρου, ένα IR- Led, ένα στιγμιαίο διακόπτη (push-button) και μια μπαταρία 1,5volt για την τροφοδοσία. Επίσης καλώδια κόκκινο μαύρο και μια αντίσταση. Ωστόσο υπάρχουν στην αγορά έτοιμα αξιόπιστα μοντέλα με κόστος αγοράς 6 ευρώ. Στο σχολείο μας έχει κατασκευαστεί ένα τεμάχιο και έχουν αγοραστεί δύο. Αυτός είναι ο τρόπος κατασκευής.

12 Λογισμικό χρήσης: Smoothboard 2.0 (μηνιαία συνδρομή 30 Ευρώ) Επιπλέον δυνατότητες 2 wiimote Επιλογές πίνακα Εύκολη ρύθμιση Δυνατότητα χρήσης δεξιού κλικ Whiteboard 3.0 (Παρέχεται δωρεάν) SMART Notebook (μηνιαία συνδρομή 30 Ευρώ) Εγκατάσταση Bluetooth: Αγορά Bluetooth adaptor Εγκατάσταση αντίστοιχου driver Επικοινωνία με το wiimote μέσω του αντίστοιχου Bluetooth adaptor Ωστόσο όλοι οι νέοι υπολογιστές ή laptops έχουν ενσωματωμένη αυτή την συσκευή οπότε κάποιες φορές μπορεί να αποφεύγεται αυτό το βήμα. Ακολουθούν ενδεικτικές ιστοσελίδες με βίντεο που δείχνουν την διαδικασία κατασκευής

13 του διαδραστικού πίνακα και του στυλό υπερύθρων: =1&index=18 Αναφέρεται πως η ιδέα μας για κατασκευή διαδραστικού πίνακα αξίας 50 ευρώ δεν αποτελεί δική μας καινοτομία. Όλες οι οδηγίες κατασκευής, τα κόστη και ο τρόπος λειτουργίας υπάρχει ελεύθερο στο διαδίκτυο. Καινοτομία μας αποτελεί η εφαρμογή του μέσου αυτού στο ειδικό μας σχολείο, η προσαρμογή των λειτουργιών του στον κάθε μαθητή και η προσάρτησή του σε όλα τα σχολικά μαθήματα. Ο κάθε μαθητής επιλέγει το πρόγραμμα με το οποίο θέλει να ασχοληθεί, να εκπαιδευτεί και να διασκεδάσει. Όταν κουράζεται, του προτείνονται εναλλακτικά προγράμματα. Η πληθώρα επιλογών φαίνεται να αρέσει στα παιδιά, δεν έχουν παραπονεθεί ή βαρεθεί καθόλου μέχρι στιγμής. Και αυτό διότι ο δρόμος προς τη γνώση δεν είναι μονόδρομος, γι αυτό και επιτυχής είναι η διδασκαλία που επιτρέπει στον κάθε μαθητή να βρει και να ακολουθήσει το δικό του δρόμο (Σιμάτος Αν. (1997) Τεχνολογία και Εκπαίδευση, σελ 76, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα). Ο μαθητής είναι σε όρθια στάση, στέκεται στα πόδια του και χρησιμοποιεί τον υπολογιστή κάτι το οποίο δεν έκανε πριν, δίνοντάς του μεγάλο εύρος κινήσεων. Η λειτουργία/καινοτομία αυτή τον ασκεί και σωματικά. Παρατηρήθηκε πως σε μαθητές που δεν χρησιμοποιούσαν πολύ το κορμί τους ή τα άκρα τους για ασκήσεις, με τον τρόπο αυτό εκτελούσαν συνειδητά ή ασυνείδητα ασκήσεις εκγύμνασης. Στο τέλος της ημέρας, βγαίνουν οι καλωδιώσεις και τα μηχανήματα μπαίνουν και πάλι στα κουτιά τους για να φυλαχθούν στο γραφείο της διευθύντριας όπου θα ανοιχθούν και πάλι την επομένη.

14 Στο διάλειμμα οι μαθητές συζητάνε τα επιτεύγματα και τα κατορθώματά τους στον διαδραστικό πίνακα κάτι που δεν παρατηρείται με άλλες μεθόδους διδασκαλίας.

15

16 4 Περιγράψτε τρόπους δυνατής διεύρυνσης της εφαρμογής και σε άλλους τομείς/αντικείμενα της σχολικής μονάδας (μέχρι 2 σελίδες).

17 Ο διαδραστικός πίνακας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλους σχεδόν τους καθηγητές όλων των αντικειμένων. Εντυπωσιακά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει, εκτός από το μάθημα των Υπολογιστών, στο μάθημα της Μουσικής, των Μαθηματικών, των Καλλιτεχνικών, της Γλώσσας, της Γυμναστικής, της Αυτόνομης Διαβίωσης και της Κηπουρικής. Σε όλα δηλαδή τα μαθήματα που διδάσκονται. Το κάθε μάθημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες καθότι το αντικείμενο είναι διαφορετικό, όμως με το σωστό και κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα και προγραμματισμό του σχολικού χρόνου, πολλά μπορούν να συμβούν. Στο μάθημα της μουσικής, ο μαθητής είναι σε θέση να ακούσει αλλά και να χειριστεί μουσικά όργανα που δεν υπάρχουν στο σχολείο ή δεν μπορεί να χειριστεί λόγω της ειδικής ανάγκης του, όπως ντραμς, βιολί, κιθάρα, φυσαρμόνικα. Ιδιαίτερα στο μάθημα της μουσικής, το σχολείο μας αξιοποιεί πλήρως τον διαδραστικό πίνακα καθώς έχουν εγκατασταθεί πληθώρα μουσικών προγραμμάτων και ο καθηγητής της μουσικής διακρίνεται από το πάθος τους να εισάγει νέες μεθόδους διδασκαλίας της μουσικής στο ειδικό σχολείο. Να μην αμεληθεί πως ο διαδραστικός πίνακας είναι μόνιμα τοποθετημένος στη τάξη της μουσικής. Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ήταν μόνιμα τοποθετημένος σε τάξη άλλου μαθήματος; Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν κάθε τάξη είχε τον δικό της διαδραστικό πίνακα; Στο μάθημα των μαθηματικών, ο μαθητής μπορεί να λύσει ασκήσεις με την μορφή παιχνιδιού, να αναγνωρίσει και να χειριστεί χρήματα, να ομαδοποιήσει αντικείμενα. Εκτός από τα δάκτυλά του ή τον άβακα, μπορεί να χρησιμοποιήσει πληθώρα βοηθητικών εργαλείων όπως είναι και το κομπιουτεράκι, περνώντας τον μαθητή σε μια άλλη διάσταση, την τεχνολογική. Πλέον θα είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι σε δυσκολότερους υπολογισμούς, όταν δεν του φτάνουν τα δάκτυλα ή δεν έχει μαζί του τον άβακα, μπορεί να έχει ένα μικρό κομπιουτεράκι όπου θα κάνει τις αριθμητικές πράξεις. Η σωστή χρήση αυτού του εργαλείου θα τον ωφελήσει πολύ στην ζωή του και θα έχει πάρει σημαντικά εφόδια από την πρακτική του άσκηση στον διαδραστικό πίνακα.

18 Στο μάθημα των καλλιτεχνικών, ο μαθητής μπορεί να βάψει, να ζωγραφίσει, να σχεδιάσει, να εκτυπώσει τα δημιουργήματά του. Οι επιλογές και τα εργαλεία είναι πολλά και η εξερεύνηση αυτών φαίνεται διασκεδαστική. Μπορεί να κατασκευάσει από την αρχή ένα έργο ή να παρέμβει σε μια υπάρχουσα φωτογραφία ή εικόνα της αρεσκείας του ή της οικογένειάς του. Με τον τρόπο αυτό, εκτός από την δημιουργική ώρα που περνά, μπορεί να δώσει στον εκπαιδευτικό επιπλέον πληροφορίες για τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα, τις ενδοοικογενειακές τους σχέσεις. Στο μάθημα της γλώσσας, ο μαθητής μπορεί να σχεδιάσει μεγάλα γράμματα χωρίς να περιορίζεται από το μέγεθος του χαρτιού, να ελέγξει την ορθογραφία και τον τονισμό, να ακούσει την ορθότητα αυτών που γράφει. Να βελτιώσει το λεξιλόγιό του και να κατακτήσει γνώση που δεν είχε πριν. Στο μάθημα της γυμναστικής, ο μαθητής εκτελεί ασκήσεις όντας σε όρθια στάση, προσπαθώντας να φτάσει αντικείμενα, να τα μεταφέρει δεξιά και αριστερά της οθόνης. Σε κάποιους μαθητές έχει παρατηρηθεί ενδυναμώσει τον κάτω άκρων λόγω της ορθής στάσης, ενδυνάμωση της χείρας γραφής και γενικότερη δραστηριοποίηση του σώματος. Στο μάθημα της αυτόνομης διαβίωσης, ο μαθητής μαθαίνει να γεμίζει το ψυγείο, να ελέγχει τα ντουλάπια, να θέτει σε λειτουργία συσκευές. Είναι σε θέση να γνωρίζει τα υλικά κατασκευής φαγητών και τις αναλογίες τους. Ασκείται σε παιχνίδια προσομοίωση του τύπου, πως δένω τα κορδόνια μου, πως ντύνομαι, πως πλένομαι. Στο μάθημα της κηπουρικής, ο μαθητής μπορεί να μελετά τα φυτά, τα δέντρα, την λειτουργία τους. Αντιλαμβάνεται έννοιες και λειτουργίες που δεν είχε αναρωτηθεί πριν όπως το πώς μεγαλώνουν τα φυτά, τι κρύβεται κάτω από το χώμα, πως πολλαπλασιάζονται τα φυτά, την χρησιμότητα των εντόμων, κατηγοριοποίηση φυτών και δέντρων με βάση τις ιδιότητές τους. Όλα αυτά είναι εφικτά με τη χρήση των κατάλληλων λογισμικών προγραμμάτων που υπάρχουν ήδη ή μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω καθώς και με την εκπαίδευση

19 και ζήλο από την πλευρά των εκπαιδευτικών της κάθε ειδικότητας.

20

21 5 Γράψτε τις προϋποθέσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την καλύτερη ανάπτυξής της στο σχολείο (μέχρι 2 σελίδες).

22 1. Ειδικές βάσεις τοποθέτησης του διαδραστικού πίνακα και του προβολέα. Το κόστος τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ως επιφάνεια προβολής μπορεί να αξιοποιηθεί ο υπάρχων πίνακας κιμωλίας ή οποιαδήποτε ομαλή επιφάνεια. Ο τοίχος θα φθείρει την πένα σε συντομότερο χρόνο και η ανώμαλη επιφάνειά του ίσως να μην τύχει αποδοχής από τους μαθητές. 2. Επιμόρφωση περισσοτέρων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων. Προς το παρόν γίνεται μόνο σε καθηγητές πληροφορικής και σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και μάλιστα όχι σε όλες τις περιοχές. Η επιμόρφωση μπορεί απλά να γίνει με την ανάρτηση σχετικών βίντεο how-to ή με την παρακολούθηση μερικών εξ αποστάσεως μαθημάτων, δεν είναι απαραίτητο να δαπανηθούν χρήματα. 3. Προτείνεται η ασύρματη σύνδεση ιντερνέτ σε όλες τις αίθουσες. Πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που κυκλοφορούν στο δίκτυο μπορούν να αξιοποιηθούν αλλά χρειάζεται σύνδεση διαδικτύου καθώς είναι online αρχεία και όχι εκτελέσιμα (.exe). Ενδεικτικά αναφέρονται:

23 Επίσης με την σύνδεση ιντερνέτ μπορούν να λύνονται γρηγορότερα τυχόν προβλήματα, να δημιουργηθούν δικτυακές κοινότητες για ενημέρωση, προώθηση ιδεών

24

25 6 Γράψτε γενικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν (μέχρι 3 σελίδες).

26 1. Μαθητές με παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος στο μάθημα των Η/Υ ανταποκρίθηκαν πολύ θετικά και ενέταξαν τον Η/Υ στην ζωή τους ή στην καθημερινότητά τους ή έστω στην εκπαίδευσή τους. Το ενδιαφέρον των μαθητών έχει διεγερθεί μια και συνδυάζονται ο λόγος με την εικόνα και την μουσική. 2. Ορισμένοι μαθητές έχουν αντιληφθεί την χρησιμότητα και το ενδιαφέρον της τεχνολογίας και έχουν ήδη εξοπλιστεί με κινητά τηλέφωνα, laptops, usb-sticks, κονσόλες παιχνιδιών. Έχει οξυνθεί η κριτική τους ικανότητα και αυτενέργεια αφού οι ίδιοι ρωτούν: πως μπορώ να πάρω αυτό που έφτιαξα στο σχολείο, στο σπίτι μου; Τι πρόγραμμα χρειάζομαι για να κάνω αυτή τη δουλειά; Τι καλώδιο χρειάζομαι για να μεταφέρω αυτό το αρχείο στο κινητό μου τηλέφωνο ή κάπου αλλού; Αν δε δουλέψει κάτι με τον συγκεκριμένο τρόπο τι άλλο μπορώ να κάνω; 3. Με αφορμή τον διαδραστικό πίνακα, οι μαθητές μαθαίνουν και για άλλα περιφερειακά συστήματα όπως προβολέας, εκτυπωτής, διαδραστικός μαρκαδόρος, ηχεία καθώς και για τα εσωτερικά τους εξαρτήματα, τις συνδέσεις μηχανημάτων και τις βασικές και επιπλέον λειτουργίες αυτών. Ας αναλογιστούμε σε ποιο επίπεδο ή ποιες άλλες ευαίσθητες πτυχές τους θα είχαν διεγερθεί αν στη ζωή τους έμπαινε και το διαδίκτυο. 4. Εξασκούνται περισσότερο στον οικιακό τους υπολογιστή για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα στον σχολικό. Επίσης προάγεται η αυτενέργεια του μαθητή και η ενεργητική του στάση και στο σπίτι. Δεν είναι πλέον παθητικός δέκτης μηνυμάτων αλλά δημιουργικός και ενεργητικός. Βελτιώνονται οι ικανότητες και δεξιότητές του με την καθημερινή πρακτική εξάσκηση και η προγενέστερη γνώση δεν χάνεται ή ξεχνιέται. 5. Η διαδικασία μάθησης προσαρμόζεται στον μαθητή με ειδικές ανάγκες και δεν προσαρμόζεται ο μαθητής στη διαδικασία μάθησης. Αυτό κάνει το μάθημα πάντα ευχάριστο και οι καθηγητές γίνονται ακόμη πιο αγαπητοί στα παιδιά. Οι μαθητές αποκτούν ζήλο για αυτό που κάνουν και προσπαθούν για το καλύτερο, δεν

27 εγκαταλείπουν αυτό που έχουν διαλέξει, αντίθετα εγκαταλείπουν ή δεν κάνουν καλά αυτό που τους επιβάλλεται. 6. Ο διαδραστικός πίνακας δημιουργεί σαφείς παραστάσεις, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται για να απεικονίσει, αναπαραστήσει ή διευκρινίσει δύσκολες έννοιες ή διαδικασίες (πχ αναπνοή ή ανάπτυξη φυτών, πως παίρνουμε το γάλα ή το τυρί). Οι μαθητές μπορούν να δουν μια εκπαιδευτική ταινία ή βίντεο σε μια μεγάλη οθόνη με καλή ηχητική εγκατάσταση όπου θα τους προσελκύσει το ενδιαφέρον, θα τους απορροφήσει, θα τους αποσπά δυσκολότερα την προσοχή κάτι άλλο. Στις φωτογραφίες θα γίνονται διακριτές και επιπλέον λεπτομέρειες 7. Καλλιεργείται η καλαισθησία των μαθητών αφού έχει παρατηρηθεί πως οι μαθητές είναι πιο τακτικοί με τις δημιουργίες τους και τείνουν να διορθώνουν τα λάθη τους για να έχουν οπτικά ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

28 7. Τεκμηριώστε σε ό,τι αφορά: (μέχρι 3 σελίδες) τον καινοτόμο χαρακτήρα του υποβαλλόμενου έργου σε σχέση με την: παραγωγή μιας νέας προσέγγισης στην εκπαιδευτική διαδικασία που στηρίζεται σε θεωρητική τεκμηρίωση Από το σύνολο των πληροφοριών που δέχεται κάθε μαθητής, επιλέγει και επεξεργάζεται εκείνες που προσελκύουν το ενδιαφέρον και την προσοχή του (Σιμάτος Αν. (1997) Τεχνολογία και Εκπαίδευση, σελ 14, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα). Στον μαθητή παρέχονται πολλά ερεθίσματα, εργαλεία, οξύνεται η αντίληψή του για την τεχνολογία και την πρόοδό της. Πηγή γνώσης είναι λοιπόν η εμπειρική αντίληψη, ότι όλα όσα εγγράφονται στην ψυχή ή στον νου πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε μέσα από τις αισθήσεις (Σιμάτος Αν. (1997) Τεχνολογία και Εκπαίδευση, σελ 31, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα). Έγινε εισαγωγή για πρώτη φορά στο ειδικό σχολείο μιας νέας πρακτικής και παιδαγωγικής προσέγγισης. αναμόρφωση/ανασχεδιασμό μιας καθιερωμένης διδακτικής προσέγγισης Το καθιερωμένο μάθημα των Η/Υ ή ακόμη και των άλλων μαθημάτων, τώρα έχουν ενισχυθεί ή αντικατασταθεί - εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από την χρήση του διαδραστικού πίνακα. Οι μαθητές πλέον ρωτούν αν θα χρησιμοποιήσουν το πληκτρολόγιο ή θα πιάσουν κατευθείαν τον μαρκαδόρο υπερύθρων. Ο χώρος του μαθήματος έχει αναμορφωθεί εξ ολοκλήρου αφού πλέον ο σταθερός υπολογιστής γραφείου έχει αντικατασταθεί με έναν επιτοίχιο μηχανισμό και η καρέκλα απουσιάζει. 7.2 τη συμβολή του έργου στη βελτίωση της διδακτικής πράξης όπως: επιτυχή αποτελέσματα μάθησης, Παρατηρήθηκε πως μαθητές που δεν ήταν σε θέση να χειριστούν Η/Υ λόγω έλλειψης λεπτής κινητικότητας, τώρα με την χρήση του στυλό υπερύθρων μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Το πρώτο κρίσιμο γεγονός για την παροχή ιδανικών συνθηκών διδασκαλίας είναι να κερδίσεις την προσοχή του μαθητή (Robert Gagne, 1965). Μαθητές που δεν είχαν ενδιαφέρον, τώρα απέκτησαν λόγω της διάδρασης και της αυτενέργειας. προώθηση της συμμετοχής των εκπαιδευόμενων, Η καινοτομία της χρήσης του διαδραστικού πίνακα, άγγιξε πολλούς από τους εκπαιδευτικούς που αναρωτήθηκαν άμεσα πως θα μπορούσαν και οι ίδιοι να τον

29 εντάξουν στην διδασκαλία τους. Σε ορισμένους, έπειτα από σύντομη ενημέρωση και εκπαίδευση που τους έγινε, απέκτησαν τις βασικές δεξιότητες και γνώσεις ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν τα λογισμικά προγράμματα στις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους. Επίσης, πολλοί από τους μαθητές, απέκτησαν ζήλο για την τεχνολογία γενικότερα. Άρχισαν να ρωτούν για μεταφορά των αρχείων και των δεδομένων που είχαν δημιουργήσει. Για αποθήκευσή τους και μελλοντική τους χρήση και άλλες διαδικασίες που δεν τους είχαν απασχολήσει στο παρελθόν. Έτσι ξεκίνησαν να αγοράζουν usb-stics για αποθήκευση δεδομένων και έμαθαν να αποθηκεύουν τις ζωγραφιές, την μουσική ή άλλα αρχεία που είχαν δημιουργήσει, στα κινητά τους τηλέφωνα ή στους προσωπικούς τους οικιακούς υπολογιστές. εκπόνηση εκπαιδευτικού υλικού προσαρμοσμένου στις τοπικές συνθήκες και στις ανάγκες των μαθητών. Υπάρχουν λογισμικά προγράμματα και παιχνίδια που δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ (adventure games, simulation games). Τώρα πλέον γίνονται Σχέδια Μαθήματος (πρόγραμμα ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ, LT125) για τα παιδιά με αυτισμό και σχεδιάζονται ασκήσεις για συγκεκριμένους μαθητές ή για συγκεκριμένες τάξεις μαθητών. Κυρίαρχο στοιχείο λοιπόν για την επιτυχή έκβαση μιας διδασκαλίας δεν είναι η φύση ή η τεχνολογία του μέσου (διαδραστικός πίνακας) που θα χρησιμοποιηθεί αλλά ο σωστός σχεδιασμός του διδακτικού υλικού, ώστε κατά την παρουσίασή του να ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και τα δύο συστήματα καταγραφής των πληροφοριών στη μνήμη (Σιμάτος Αν. (1997) Τεχνολογία και Εκπαίδευση, σελ 75, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα) 7.3 την παιδαγωγική αξία του έργου όπως: συμβολή στην προσωπική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη των μαθητών, Οι μαθητές μορφώθηκαν τεχνολογικά ακόμη περισσότερο, γνωρίζουν και κατανοούν την σημασία της τεχνολογίας στην καθημερινή τους ζωή. Επίσης πολλά λογισμικά προγράμματα στηρίζονται στη συνεργατική μάθηση, προωθώντας τους μαθητές σε συγκρότηση ομάδων για επίλυση προβληματισμών. κίνητρα για την επίτευξη υψηλότερων προσδοκιών, Οι μαθητές επιδιώκουν να πετυχαίνουν υψηλότερα σκορ στα παιχνίδια ή να φτάνουν σε υψηλότερο επίπεδο δυσκολίας των ασκήσεων. Κάποιοι μαθητές και καθηγητές, έχουν αναρωτηθεί αν μπορούν να αποκτήσουν διαδραστικό πίνακα και στο σπίτι τους. επικέντρωση στις ανάγκες των μαθητών,

30 Όλα τα προγράμματα είναι πλήρως προσαρμόσιμα στις εκπαιδευτικές, μαθησιακές και ειδικές ανάγκες των μαθητών. Μπορούν να γίνονται σχέδια μαθήματος, ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων να προσαρμόζεται, το αντικείμενο ενασχόλησης να διαφοροποιείται όπως γίνεται στους μαθητές με πρόβλημα όρασης. καλύτερη κατανόηση/εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο/περιοχή, Σε κάθε διδακτική ενότητα μπορεί να γίνεται παρουσίαση βίντεο που θα έχει αναζητήσει ο εκπαιδευτικός ή θα έχουν δημιουργήσει οι μαθητές για καλύτερη κατανόηση του μαθήματος. Για παράδειγμα, σε ένα σκάλισμα του σχολικού κήπου μπορεί να έχει τραβηχτεί βίντεο ή φωτογραφία όπου έπειτα την προβολή ή παράλληλά, να γίνεται κουβέντα για την ανάγκη οξυγόνωσης του εδάφους, τη σωστή χρήση των σκαπτικών εργαλείων, των λάθος ενεργειών. διευκόλυνση στη διαδικασία «μαθαίνω πώς να μαθαίνω». Ο μαθητής μαθαίνει κάνοντας (learning by doing) και δεν είναι απλώς ακουστικός δέκτης των μηνυμάτων (Σιμάτος Αν. (1997) Τεχνολογία και Εκπαίδευση, σελ 72, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα). Σταδιακά περνά στο «μαθαίνει πώς να μαθαίνει» χρησιμοποιώντας μόνος τους τα εργαλεία που του είναι απαραίτητα. Παράδειγμα αποτελεί η εξάσκηση στο αριθμητικό κομπιουτεράκι του υπολογιστή μέσω του διαδραστικού πίνακα και έπειτα περνά σε ένα κομπιουτεράκι τσέπης που μπορεί να χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του και της τοπικές αγορές του. 7.4 τη συμβολή στη λειτουργία της σχολικής τάξης/μονάδας όπως: Η συνεργασία με τους γονείς προτείνεται, αν δεν επιβάλλεται. Η ανάγκες των μαθητών για αγορά laptop, κινητού τηλεφώνου, usb-stick και άλλων συσκευών έγιναν με συνεργασία του εκπαιδευτικού και του γονέα. Επίσης έγινε μικρή εισαγωγή/επιμόρφωση των γονέων στο περιβάλλον των υπολογιστών ώστε να είναι σε θέση να ξεμπλοκάρουν τον μαθητή σε τυχόν δυσκολίες ή λάθος ενέργειες που θα κάνει κατά την διαδικασίας εξάσκησης στο σπίτι του. Επίσης οι σχέσεις μεταξύ γονέα εκπαιδευτικού έγιναν πιο ευκολία εφαρμογής στο σχολείο, Ο διαδραστικός πίνακας, καταλαμβάνει τον δικό τους χώρο και μπορεί να έχει προεγκατεστημένες όλες τις ρυθμίσεις και τα απαιτούμενα προγράμματα για να λειτουργήσει. Το μόνο που απομένει έπειτα από αυτό είναι το πάτημα των κουμπιών έναρξης των μηχανημάτων. διαμόρφωση θετικού κλίματος στις σχέσεις της σχολικής κοινότητας και στις σχέσεις με τους γονείς,

31 φιλικές αφού ο γονέας μπορεί κάθε στιγμή να καλεί τηλεφωνικά τον καθηγητή για καθοδήγηση στο περιβάλλον του υπολογιστή, για ενημέρωση της πορείας του παιδιού του. συνεργασία των εκπαιδευτικών της Σχολικής Μονάδας. Η συνεργασία των εκπαιδευτικών στο ειδικό σχολείο είναι αυτονόητη. Η συνεργασία για καλύτερη αξιοποίηση του μέσου του διαδραστικού πίνακα αλλά και για επίλυση δυσκολιών, κατέκτησε καλύτερα επίπεδα. Οι καθηγητές ενημερώνουν ο ένας τον άλλον για την πορεία του μαθητή, τις δυσκολίες που συνάντησε, την εστίαση σε μαθησιακά θέματα που απαιτούνται.

32 8 Γράψτε βασικές βιβλιογραφικές αναφορές (μέχρι 1 σελίδα).

33 1. Αραμπατζή Κ. (2009) Εισαγωγή στη μέθοδο ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τμήμα Ειδικής Αγωγής 2. Ασλανίδου Γ. Σ. (1992) Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Οπτικοακουστική Αγωγή, Εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 3. Ματσαγγούρας Γ. Η. (2000) Στρατηγικές Διδασκαλίας, Η Κριτική Σκέψη στη Διδακτική Πράξη, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 4. Ματσαγγούρας Γ. Η. (1999) Θεωρία της Διδασκαλίας, Η Προσωπική Θεωρία ως Πλαίσιο Στοχαστικοκριτικής Ανάλυσης, Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 5. Πόρποδας Κ. (2003) Διαγνωστική Αξιολόγηση και Αντιμετώπιση των Μαθησιακών Δυσκολιών στο Δημοτικό Σχολείο. (Ανάγνωση, Ορθογραφία, Δυσλεξία, Μαθηματικά), ΥΠΕΠΘ (ανακτήθηκε στις 08/02/2011 από ) 6. Τριανταφύλλου Στ. et all. (2004) Οδηγός Δεξιοτήτων σε Εφαρμογές Νέων Τεχνολογιών,ΕΠΕΑΕΚ 2, ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ (ανακτήθηκε στις 08/02/2011 από ) 7. Huttner A. (2005) Διδακτική Τεχνολογικών Μαθημάτων, Μέθοδοι και Διαδικασίες, Εκδόσεις Ίων, Αθήνα 8. Papert S. (1991), Νοητικές Θύελλες, Παιδιά, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Δυναμικές Ιδέες, Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 9. Roblyer M. D. (2006) Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία, Εκδόσεις Ίων, Αθήνα

34

Τσικολάτας Α. (2012) Εφαρμογές Διαδραστικού Πίνακα στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2012) Εφαρμογές Διαδραστικού Πίνακα στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Τσικολάτας Α. (2012) Εφαρμογές Διαδραστικού Πίνακα στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα tsikolatas@gmail.com Εφαρμογές Διαδραστικού Πίνακα στην Ειδική Αγωγή 3 η Διημερίδα Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας χαμηλού κόστους

Διαδραστικός πίνακας χαμηλού κόστους Διαδραστικός πίνακας χαμηλού κόστους Με τη χρήση του χειριστηρίου από την κονσόλα nintendo wii (wiimote) Συνάντηση καθ. Πληροφορικής Γυμνασίου, Επιμ: Ξυνιδάκης Χρήστος ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο

Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Ο μαγικός πίνακας ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο νηπιαγωγείο Μαρία Στρατογιαννάκου Βάσια Γαρταγάνη Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο Ε.Κοκκώνη Ητεχνολογίακηανάπτυξητου παιδιού Τα παιδιά χρειάζονται τη διαμεσολάβηση νοητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Προπαίδεια - Πίνακας Πολλαπλασιασμού του 6 ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νέος Παιδαγωγός Πανελλήνιο συνέδριο για τον παιδαγωγό του σήμερα Ίδρυμα Ευγενίδου, 3 & 4 Μαΐου 2014

Νέος Παιδαγωγός Πανελλήνιο συνέδριο για τον παιδαγωγό του σήμερα Ίδρυμα Ευγενίδου, 3 & 4 Μαΐου 2014 «Εκπαιδευτικό υλικό και λογισμικό για μαθητές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Γελαστοπούλου Μαρία, Ειδική Παιδαγωγός, ΙΕΠ Κουρμπέτης Βασίλης, Σύμβουλος Α, ΙΕΠ Νέος Παιδαγωγός Πανελλήνιο συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

http://users.sch.gr/hgoutsos 1 http://www.dyskolies.gr

http://users.sch.gr/hgoutsos 1 http://www.dyskolies.gr Λογισμικά Υπουργείου Παιδείας http://users.sch.gr/hgoutsos 1 http://www.dyskolies.gr Τα λογισμικά που έχουν σταλεί από το Υπουργείο παιδείας στα περισσότερα σχολεία σε μορφή cd, χρειάζονται μια φορά εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016

Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies and Innovative Dynamics for Teaching. Bilbao - Spain, 27/06/ /07/2016 Δράση KA1 Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης I.P.O.Q. - Ionidios Plan for Openess and Quality (2015-1-EL01-KA101-013745) Towards a Creative Education in the Classroom. Methodologies

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας χαμηλού κόστους. Με τη χρήση του χειριστηρίου από την κονσόλα nintendo wii (wiimote)

Διαδραστικός πίνακας χαμηλού κόστους. Με τη χρήση του χειριστηρίου από την κονσόλα nintendo wii (wiimote) Διαδραστικός πίνακας χαμηλού κόστους Με τη χρήση του χειριστηρίου από την κονσόλα nintendo wii (wiimote) ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΟ Wiimote Απαιτούνται : Η/Υ, Video projector, wiimote, στυλό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΕΞ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΟΥΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD

Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα. Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Εκπαιδευτική Τεχνολογία - Πολυμέσα Ελένη Περιστέρη, Msc, PhD Τι είναι η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία» (1) Εκπαιδευτική Τεχνολογία είναι «η εφαρμογή τεχνολογικών διαδικασιών και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ)

Πρακτική Άσκηση Εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης (ΠΑΚΕ) Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, ΕΣΠΑ (2007 2013) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Πρακτική Άσκηση Εκπαιδευομένων στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων

Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Προσχολική Παιδαγωγική Ενότητα 8: Σχεδιασμός Ημερησίων Προγραμμάτων Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να συζητήσουν και να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΔΕΠΠΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή:

ΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Κολύμβηση/ Φυσική αγωγή: ΕΥΤΕΡΑ * Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης: Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό, είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσονται,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Π. Π Θ. Ο Η / Η Υ / Υ

Π. Π Θ. Ο Η / Η Υ / Υ Εκπαιδευτικά Λογισμικά για την Αξιοποίηση του ιαδραστικού Πίνακα στη Σχολική Τάξη Εκπαιδευτικά Λογισμικά για την Αξιοποίηση του ιαδραστικού Πίνακα στη Σχολική Τάξη - Τι είναι και που χρησιμοποιείτε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Θεόδωρος Αρχοντίδης Δάσκαλος Επιμορφωτική ημερίδα Σχολικού Συμβούλου 35 ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής 7 ο Δημοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011-2012 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2012-2013 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη

Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Αξιοποίηση διαδραστικών συστημάτων διδασκαλίας (διαδραστικών πινάκων) στην τάξη Θεόδωρος Αρχοντίδης Δάσκαλος Επιμορφωτική ημερίδα Σχολικού Συμβούλου 35 ης Περιφέρειας Δ.Ε. Αττικής Νεστόρειο Δ.Σ. Ιλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό: Γεωγραφία Στ Δημοτικού, Μαθαίνω για τη Γη! Έκδοση 1.0+ Κατηγορία αναπηρίας: Κινητικά Μάθημα: Γεωγραφία Τάξεις: Στ τάξη Δημοτικού

Λογισμικό: Γεωγραφία Στ Δημοτικού, Μαθαίνω για τη Γη! Έκδοση 1.0+ Κατηγορία αναπηρίας: Κινητικά Μάθημα: Γεωγραφία Τάξεις: Στ τάξη Δημοτικού Λογισμικό: Γεωγραφία Στ Δημοτικού, Μαθαίνω για τη Γη! Έκδοση 1.0+ Κατηγορία αναπηρίας: Κινητικά Μάθημα: Γεωγραφία Τάξεις: Στ τάξη Δημοτικού Παρουσίαση Λογισμικού: Ζωή Κρόκου Προμηθευτής: SIEM ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΙΑΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας και φιλολογικά μαθήματα. Επιμέλεια: Νότα Σεφερλή

Διαδραστικός πίνακας και φιλολογικά μαθήματα. Επιμέλεια: Νότα Σεφερλή Διαδραστικός πίνακας και φιλολογικά μαθήματα Επιμέλεια: Νότα Σεφερλή Περί τίνος πρόκειται Υβριδική συσκευή που συνδυάζει κλασικά χαρακτηριστικά πίνακα τάξης με χαρακτηριστικά των ΤΠΕ Μπορεί να δείξει ό,τι

Διαβάστε περισσότερα

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση

Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Από τη σχολική συμβατική τάξη στο νέο υβριδικό μαθησιακό περιβάλλον: εκπαίδευση από απόσταση για συνεργασία και μάθηση Δρ Κώστας Χαμπιαούρης Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης Συντονιστής Άξονα Αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Οι κλασματικές μονάδες και οι απλοί κλασματικοί αριθμοί ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH:

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Δρ. Βασίλειος Σάλτας 1, Αλέξης Ηλιάδης 2, Ιωάννης Μουστακέας 3 1 Διδάκτωρ Διδακτικής Μαθηματικών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών coin_kav@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση και ΤΠΕ: από την ιδέα στην πράξη. Δρ. Ι. Καραβασίλης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

Εκπαίδευση και ΤΠΕ: από την ιδέα στην πράξη. Δρ. Ι. Καραβασίλης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Εκπαίδευση και ΤΠΕ: από την ιδέα στην πράξη Δρ. Ι. Καραβασίλης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Κέρκυρα 2014 Εξέλιξη των ΤΠΕ Η ραγδαία εξέλιξη των ΤΠΕ που χαρακτηρίζει την εποχή μας καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1 η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013. Διοργάνωση: Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Β. Καλοκύρη Παρασκευή 14 - Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop

Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop Στη συνέχεια θα απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα ψηφιακά μέσα και τις ψηφιακές συσκευές, που περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές (desktop computers), φορητούς υπολογιστές (laptops ή notebooks),

Διαβάστε περισσότερα

32 απαντήσεις. Σύνοψη

32 απαντήσεις. Σύνοψη 32 απαντήσεις Επεξεργασία αυτής της φόρμας Προβολή όλων των απαντήσεων Σύνοψη Κατά σχολείο ενδοσχολική επιμόρφωση εκτός ωραρίου (με πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων). [Α. Εκτός από τις υποχρεωτικές, εντός

Διαβάστε περισσότερα

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή.

Σχολ.έτος Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Σχολ.έτος 2015-16 Κεφάλαιο 5 ο Γνωριμία με το Λογισμικό του Υπολογιστή. Διδακτικοί στόχοι Στο τέλος της διδακτικής ώρας οι μαθητές θα πρέπει : Να εξηγούν τις έννοιες πρόγραμμα, λογισμικό υπολογιστή. Να

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή

Εννοιολογική χαρτογράφηση: Διδακτική αξιοποίηση- Αποτελέσματα για το μαθητή Το λογισμικό της εννοιολογικής χαρτογράυησης Inspiration Η τεχνική της εννοιολογικής χαρτογράφησης αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Joseph D. Novak, στο πανεπιστήμιο του Cornell. Βασίστηκε στις θεωρίες του

Διαβάστε περισσότερα

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1 1η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΙΤΛΟΣ Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μεταμορφώνεται ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ Μια διδακτική ώρα(45 λεπτά) ΕΜΠΛΕΚΩΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών

Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Περιεχόμενο Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την Προετοιμασία των Μαθητών Στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης «Πιλοτικές Παρεμβάσεις υποστήριξης Πιστοποίησης μαθητών Γ τάξης Γυμνασίου για την απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε;

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; 4% 56% ΚΑΘΟΛΟΥ 4% 36% Θεωρείτε και σε τι βαθμό ικανοποιητικό τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch

Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Η έννοια της μεταβλητής και της λίστας με την βοήθεια του λογισμικού Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: Ουρανία Καλαντζή ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης

Διαδραστικός πίνακας. Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Διαδραστικός πίνακας Ναλμπάντη Θεοδώρα Σχολική Σύμβουλος Πληροφορικής Θράκης Ο διαδραστικός πίνακας έχει εισβάλει στην διδασκαλία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων και πολλά εκπαιδευτικά κέντρα το έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ).

Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Δημιουργία παιχνιδιού με το ΜΙΤ AppInvnentor (Πινγκ - Πονγκ). Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΡΑΒΟΓΛΙΑΔΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εργαστήριο Φυσικής. ρακόπουλος Γρηγόρης, ΠΕ04, Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί,

Ηλεκτρονικό Εργαστήριο Φυσικής. ρακόπουλος Γρηγόρης, ΠΕ04, Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί, P P Μαθητής/τρια Ηλεκτρονικό Εργαστήριο Φυσικής ρακόπουλος Γρηγόρης, ΠΕ04, Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί, drakopoulos@kalamari.gr Τίκβα Χριστίνα, ΠΕ19, Ελληνογαλλική Σχολή Καλαµαρί, christinatikva@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας

Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Τμήμα: Σύγχρονο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Προσχολικής & Πρωτοβάθμιας Φορέας ιεξαγωγής: ΠΕΚ Λαμίας Συντονιστής: ημητρακάκης Κωνσταντίνος Τηλέφωνο: 2231081842 Τρόπος υλοποίησης: Σύγχρονα Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Είδη φυτών: Πόες, θάμνοι, δέντρα Σχεδίαση Σεναρίου με χρήση λογισμικών: Εννοιολογικής Χαρτογράφησης, (Kidspiration)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Παναγιωτίδης Αθανάσιος Α3 Χατζηαβραμίδης Ιωάννης Α4 Λαζαρίδης Μενέλαος Α2 Γούλης Παντελής Α1 Οι περισσότεροι ερευνητές ή εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. Τάξη Το σενάριο εντάσσεται στην Α τάξη του δημοτικού σχολείου και ειδικότερα αναφέρεται σε μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Λογισμικού Γενικής Χρήσης

Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Λογισμικού Γενικής Χρήσης Εκπαιδευτική Αξιοποίηση Λογισμικού Γενικής Χρήσης Δρ. Χαράλαμπος Μουζάκης Διδάσκων Π.Δ.407/80 Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Στόχοι ενότητας Το λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Χρ. Παναγιωτακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Χρ. Παναγιωτακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Χρ. Παναγιωτακόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Πατρών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΜΕΑ www.eduonline.upatras.gr ΤΠΕ και ΑΜΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 543 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ & ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Καρτσιώτης Θόδωρος Συντονιστής Επιμόρφωσης έργου Λαέρτη kartsiot@auth.gr Ρενιέρη Νικολίνα Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Η «γωνιά του υπολογιστή» στο Νηπιαγωγείο (Πηγή: Ζαράνης, Ν & Οικονομίδης, Β. (2009). Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην

Η «γωνιά του υπολογιστή» στο Νηπιαγωγείο (Πηγή: Ζαράνης, Ν & Οικονομίδης, Β. (2009). Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Η «γωνιά του υπολογιστή» στο Νηπιαγωγείο (Πηγή: Ζαράνης, Ν & Οικονομίδης, Β. (2009). Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Προσχολική Εκπαίδευση. Θεωρητική προσέγγιση και εμπειρική διερεύνηση.

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τεχνολογίες Κοινωνικής Δικτύωσης στην Εκπαίδευση Ομάδα: Αριστερίδου Δανάη Ελένη (08) Ευαγγελόπουλος Νίκος (670)

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Κοινωνικοπολιτισμικές. Θεωρίες Μάθησης. & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές Θεωρίες Μάθησης & Εκπαιδευτικό Λογισμικό Κοινωνικοπολιτισμικές προσεγγίσεις Η σκέψη αναπτύσσεται (προϊόν οικοδόμησης και αναδόμησης γνώσεων) στα πλαίσια συνεργατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes).

1.. 2. , 3. : 4. 1. 2. 3. . 5. 1. ( inspiration). 2. ( GoogleEarth ). 3. ( powerpoint ). 4. (word ). 5. ( HotPotatoes). ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τις εκστρατείες του» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικός Πίνακας στο Δημοτικό Παγώνδας Σάμου - Ευφυής Εκπαίδευση Παρασκευή, 08 Μάιος :18

Διαδραστικός Πίνακας στο Δημοτικό Παγώνδας Σάμου - Ευφυής Εκπαίδευση Παρασκευή, 08 Μάιος :18 Στο νομό Σάμου βρίσκεται το Σχολείο Παγώνδας, ένα 6-θέσιο δημόσιο σχολείο με μεγάλη παράδοση στην αξιοποίηση των τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Το σχολείο διαθέτει, σήμερα, ένα καλά εξοπλισμένο εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ενότητα: Εκπαιδευτικό υλικό και σχολικό εγχειρίδιο Διδάσκων: Κατσαρού Ελένη ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

6.5 Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων και δραστηριοτήτων ανά γνωστικό αντικείμενο

6.5 Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων και δραστηριοτήτων ανά γνωστικό αντικείμενο 6.5 Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων και δραστηριοτήτων ανά γνωστικό αντικείμενο Το εκπαιδευτικό σενάριο Η χρήση των Τ.Π.Ε. στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται με οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό Υπολογιστή. Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική. Δημιουργός: ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υλικό Υπολογιστή. Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική. Δημιουργός: ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Υλικό Υπολογιστή Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Σημείωση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή ΚΟΤΑΡΙΔΟΥ, Νίκος ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Κυριακή ΚΟΤΑΡΙΔΟΥ, Νίκος ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ Κυριακή ΚΟΤΑΡΙΔΟΥ, Νίκος ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ Παιδαγωγική Χρήση Ψηφιακού χάρτη Τα στοιχεία που ο εκπαιδευτικός επιθυμεί να δείξει είναι αποτυπωμένα στην οθόνη με τη μορφή

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Η Πληροφορική στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙ ΙΚΟ ΜΕΡΟΣ: ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ02 (78 ώρες) 1.α 3 ώρες Η εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία των φιλολογικών µαθηµάτων Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί στο Πρόγραμμα: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Αξιολόγηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Ανάπτυξη παιδαγωγικών και διδακτικών δεξιοτήτων στη Γενική, Ειδική και Διαπολιτισμική Αγωγή, με έμφαση στην Καινοτομία και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη εφαρμογής ηλεκτρονικής εκπαίδευσης σε περιβάλλον Διαδικτύου: Υποστήριξη χαρακτηριστικών αξιολόγησης ΚΑΡΠΑΤΣΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Θεόδωρος Μπαρής

Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Θεόδωρος Μπαρής Καινοτόμες παρεμβάσεις για την αποτελεσματική συνεργασία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ 70 με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό και τα Στελέχη της Εκπαίδευσης Ανδρέας Δ. Καρατζάς, Θεόδωρος Μπαρής Ολοήμερο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch Εισαγωγή στις δομές δεδομένων Στοίβα και Ουρά με τη βοήθεια του Scratch Επαρκές Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Πληροφορική Δημιουργός: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα.

Πρωινό γεύμα και υγιεινή σώματος στην τουαλέτα. Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα

Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα Υποδειγματικό Σενάριο Γνωστικό αντικείμενο: Προσχολική Παιδαγωγική Δημιουργός: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι μια παιδαγωγική διαδικασία που επιδιώκει αυθεντικές εμπειρίες των εκπαιδευόμενων. Τις εμπειρίες αυτές τις αναζητούμε βγαίνοντας και από την όποια αίθουσα και από το όποιο

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματικές κάρτες

Επαγγελματικές κάρτες Επαγγελματικές κάρτες Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι στον γραμματισμό Θεματική: Τα επαγγέλματα των γονιών της τάξης μας ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων

ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων ΠΡΑΞΗ: «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» των Αξόνων Προτεραιότητας 1,2 & 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος«Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών

ANNEX ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Σύστασης του Συμβουλίου. για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διδασκαλία και την εκμάθηση γλωσσών ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 22.5.2018 COM(2018) 272 final/2 ANNEX CORRIGENDUM This document corrects the document COM(2018) 272 final. Concerns correction of date for all linguistic versions. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση 6 Σημειώστε προβλήματα που αντιμετωπίσατε εν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα Πολλοί συμμετέχοντες, λίγοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κανένα Λόγω τηλεδιασκέψεων του μεταπτυχιακού που παρακολουθώ, συνέπεσαν

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου Έργα ΤΠΕ

Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου Έργα ΤΠΕ Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στο Εκπαιδευτικό Σύστημα της Κύπρου Έργα ΤΠΕ Υλικοτεχνική Υποδομή για τις ΤΠΕ Εκπαιδευτική Πύλη (ΔΙΑ.Σ) Εξασφάλιση Εκπαιδευτικού Λογισμικού Σύστημα Διαχείρισης Διοικητικών Διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία

Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Β Η δική μας πρόταση- εμπειρία Συμμετοχή στο Πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΡΑΣΗΣ Σχολική χρονιά: 2015-2016 ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04)

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών για

Διαβάστε περισσότερα

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας

Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα. Το γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου αφορά στο μάθημα της ιστορίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ 1.1. Τίτλος διδακτικού σεναρίου Η καθημερινή ζωή και η εκπαίδευση στην αρχαία Αθήνα 1.2. Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές Το γνωστικό αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102609/welcome

http://new-twinspace.etwinning.net/web/p102609/welcome Σεργιάνι στο χρόνο, σε ένα ταξίδι ιστορίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, γεμάτο Ελλάδα και Κύπρο! Όχημά μας το γραμματόσημο! Stroll in time, in a journey of history, culture, environment, full of Greece

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ

ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ. Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΟΥΡΟΛΙΑ Δασκάλα Τμήματος Ένταξης Μαράσλειο Διδασκαλείο ΕΑΕ Οι αποτελεσματικοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν: - Τους μαθητές - Το γνωστικό αντικείμενο - Τις θεωρίες μάθησης - Αποτελεσματικές πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Απρίλιος 2005 ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Γενική κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΡΙΑ: ΔΟΥΒΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΕΠΙΜΟΡΦOYMENH: ΠΗΛΕΙΔΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα