ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ"

Transcript

1 Πιστοί στη δέσμευση μας για την προστασία του μοναδικού και ευαίσθητου περιβάλλοντος του νησιού μας και σύμφωνοι με τις αρχές της αειφόρους και βιώσιμης ανάπτυξης, εργαστήκαμε και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τα εξής: Χωροταξικό Είμαστε σε φάση ολοκλήρωσης του Β2 σταδίου (τελικό στάδιο πριν την υπογραφή) του ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης), το οποίο θα κατατεθεί προς έγκριση με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με την τελική έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ οριοθετούνται οι χρήσεις γης, επεκτείνεται το Σχέδιο Πόλης και οι υφιστάμενοι οικισμοί και δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης νέων οικισμών όπου νομικά επιτρέπεται. Με αυτό τον τρόπο θα αρθούν τυχόν παραλείψεις ή αδικίες του παλαιού Χωροταξικού Σχεδίου, με οφέλη τόσο για την ατομική ιδιοκτησία των δημοτών όσο και την πολύπλευρη ανάπτυξη του νησιού. Σύρματα Συμβάλλαμε αποφασιστικά παίρνοντας την πρωτοβουλία έτσι ώστε τα σύρματα να τύχουν ειδικής ρύθμισης, μέσω χαρακτηρισμού τους ως «παραδοσιακών διατηρητέων εγκαταστάσεων/οικισμών που αποτελούν χαρακτηριστικά κτίσματα, καθιερωμένα και αναγνωρίσιμα σύμβολα της ταυτότητας του νησιού» (θετική εισήγηση ΚΑ ΕΦΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ). Έχουμε επιτύχει την εισαγωγή συγκεκριμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων, ειδικά για τα σύρματα, στο Νομοσχέδιο που αφορά στον αιγιαλό «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο είναι σε Δημόσια Διαβούλευση.Τελικός στόχος είναι η πλήρης και νόμιμη απόδοση των συρμάτων στους ιδιοκτήτες τους.

2 Αρτιότητες Οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως για τουριστικές επενδύσεις Με παρέμβαση μας στη Διαβούλευση του σχετικού Νομοσχεδίου, το οποίο αρχικά προέβλεπε τα 20 στρέμματα κατ ελάχιστον για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων στη Μήλο, επιτύχαμε την ευνοϊκή ρύθμιση της δυνατότητας οικοδόμησης αυτών σε αγροτεμάχια 10 στρεμμάτων κατ ελάχιστο. NATURA 2000 Έχουμε διαρκή και αποφασιστική συμμετοχή σε διάλογο, τόσο για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και πλούτου του νησιού μας, όσο και για την προστασία της ατομικής περιουσίας των δημοτών μας, πάντοτε με στόχο την Ανάπτυξη. Σκοπός μας είναι τόσο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο η ανάπτυξη με στόχο το μεγαλύτερο όφελος για την κοινωνία της Μήλου. ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΝΘΑΛΠΙΑΣ και ΧΡΥΣΟΣ Με ομόφωνες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, συνεντεύξεις, συναντήσεις, συμμετοχές σε Παγκόσμια Συνέδρια και δυναμικές παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς διατυπώσαμε με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο την απόλυτη εναντίωση μας σε κάθε είδους προσπάθεια ή σκέψη για την εκμετάλλευση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας και χρυσού στο νησί μας. Αξιοποιούμε μόνο τη γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας (ζεστά νερά) προς όφελος του νησιού μας με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον, για την παραγωγη νερού από αφαλάτωση και άλλες εφαρμογές. ΧΑΔΑ Έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο αδειοδότησης όσον αφορά το υποέργο που έχει να κάνει με αυτό καθεαυτό τον ΧΑΔΑ και σε στάδιο δημοπράτησης για την αγορά κομποστοποιητή 400 τόνων, οχημάτων ανακύκλωσης, οικιακών κομποστοποιητών και κάδων.

3 ΧΥΤΑ Έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού ευρώ, με προέγκριση δημοπράτησης. Απομένει η δικαστική απόφαση για τον καθορισμό τιμής μονάδος για την απαλλοτριούμενη γη στα κάτωθι υποέργα: Οδός πρόσβασης από Ζεφυρία προς Μπρατόνι (μέσω Παναγιάς Γιάτρισσας και Άγιος Αλέξανδρος) μήκους 6,7 χλμ Κέλυφος ΧΥΤΑ ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ προχωρούν παράλληλα με αποτέλεσμα το νησί μας να αποκτήσει ΧΥΤ Υ και να μην υπάρχει πλέον ο φόβος επιβολής προστίμου από τα δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Για πρώτη φορά ανακύκλωση στο νησί μας σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης), η οποία μας παραχώρησε εντελώς δωρεάν 200 κάδους ανακύκλωσης και ένα ολοκαίνουργο απορριμματοφόρο 16 κ.β. Η μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στην Αθήνα γίνεται χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας. Σε συνεργασία με εταιρία ανακύκλωσης μαγειρικών ελαίων, έχουμε τοποθετήσει τις ανάλογες δεξαμενές για τη συλλογή. Σε συνεργασία με Τοπική Επιχείρηση, έχουμε προχωρήσει στην Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών συσκευών. Σε συνεργασία με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση αυτοκινήτων, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση πολλών αυτοκινήτων που επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον. Σε συνεργασία με το εργαστήριο Σαπουνιού & Χειροτεχνίας "Ονειροδημιουργίες" προωθούμε την ανακύκλωση υπολειμμάτων σαπουνιού των ξενοδοχείων και μετά από κατάλληλη απολύμανση και επεξεργασία, παρασκευάζουμε καινούργια σαπούνια, τα οποία προσφέρουμε σε κοινωφελή ιδρύματα.

4 ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΚΑΔΟΙ Με χρηματοδότηση 100% από το Πράσινο Ταμείο (έργο αξίας ευρώ - αρ. Απ: 82/2014 & 83/2014), το νησί μας θα αποκτήσει 5 συστήματα υπόγειων κάδων που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αισθητική αναβάθμιση κεντρικών χώρων της Μήλου. ΠΑΡΑΛΙΕΣ - ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ Δίνοντας έμφαση στην ταυτοποίηση και διεθνή αναγνώριση του φυσικού κάλους των ακτών μας, πήραμε την πρώτη γαλάζια σημαία στην παραλία του Προβατά, προκειμένου να αποτελέσει την απαρχή μιας προσπάθειας ανάδειξης τόσο της καθαριότητας όσο και της ομορφιάς των παραλιών μας και συνεχίζουμε για την ένταξη και άλλων. ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ Μετά την έκδοση του νόμου που καθορίζει τους υγρότοπους στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τη WWF που είναι υπεύθυνοι του προγράμματος «Νησιωτικοί Υγρότοποι», ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του υγρότοπου του Αδάμαντα και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των συμπατριωτών μας ξεκινώντας από τα σχολεία. Παράλληλα έχουμε καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση και ανάδειξη του υγρότοπου των Αλυκών σε συνδυασμό με τη δημιουργία μουσειακού χώρου και παρατηρητηρίου άγριας ζωής. Στόχος μας η ανάδειξη όλων των υγρότοπων του νησιού μας δημιουργώντας ταυτόχρονα ακόμα μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού για την μέγιστη και ορθή αξιοποίηση τους. Σε θαλάσσια περιοχή στη Βόρειο Μήλο, με κοινή απόφαση αλιέων, φορέων, και του Δημοτικού Συμβουλίου οριοθετείται θαλάσσιος βιότοπος. Λάβαμε μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουμε το νησί μας από πυρκαγιές και πλημμύρες (σχέδιο πολιτικής προστασίας).

5 ΕΞΟΡΥΞΗ Διασφαλίζουμε για τους δημότες μας: Την διατήρηση του μοναδικού ευαίσθητου περιβάλλοντος του νησιού μας, Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, Τα έσοδα του Δήμου από τον φόρο εξόρυξης, Διεκδικούμε αποκατάσταση των ορυχείων για την προστασία και ανάδειξη του Περιβάλλοντος και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συνεχίζουμε, Διεκδικούμε, Σχεδιάζουμε : Νέα έργα προστασίας και ανάδειξης του μοναδικού περιβάλλοντος της Μήλου. ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ