Οδικές Υποδομές και Ανάπτυξη: Το παράδειγμα της Αττικής Οδού Μεγάλα Έργα Υποδομών: Στρατηγικός Σχεδιασμός και Υλοποίηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδικές Υποδομές και Ανάπτυξη: Το παράδειγμα της Αττικής Οδού Μεγάλα Έργα Υποδομών: Στρατηγικός Σχεδιασμός και Υλοποίηση"

Transcript

1 14ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη & Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας Πέμπτη 3 Οκτώβριου 2013 Οδικές Υποδομές και Ανάπτυξη: Το παράδειγμα της Αττικής Οδού Μεγάλα Έργα Υποδομών: Στρατηγικός Σχεδιασμός και Υλοποίηση Βασίλης Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

2 Σχέση Οδικών Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης Δημιουργία/ βελτίωση υποδομών βελτίωση προσβασιμότητας Βελτίωση προσβασιμότητας περιοχής συγκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων Τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας νέες επενδυτικές δραστηριότητες, νέες θέσεις εργασίας Νέες δραστηριότητες και νέες θέσεις εργασίας αναβάθμιση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

3 Βασικές Οδικές Υποδομές στην Ελλάδα Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων ΣΥΝΟΛΟ: 2.500χλμ Κόρινθος-Καλαμάτα-Σπάρτη Ελευσίνα-Πάτρα-Τσακώνα Ιονία Οδός E65 Μαλιακός-Κλειδί Αττική Οδός Εγνατία Οδός & κάθετοι άξονες

4 Η σημασία των οδικών έργων Αναβάθμιση σύνδεσης των 3 κυριών αστικών κέντρων της χώρας: Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Πάτρα Συνδέσεις με τα κρίσιμα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, που παρέχουν θαλάσσια σύνδεση με την Ιταλία. Με την ολοκλήρωση όλων των οδικών έργων, θα παρέχεται προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

5 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Αττική Οδός: η ραχοκοκαλιά του οδικού δικτύου της Αττικής

6 Αττική Οδός: Οδός Πρόσβασης Η Αττική Οδός συνδέει: 30 Δήμους της Αττικής 2 Εθνικές Οδούς 3 Λιμάνια (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) Η Αττική Οδός παρέχει πρόσβαση: Στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος Στη Βιομηχανική Περιοχή Θριασίου, Ελευσίνας Στη ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή των Μεσογείων

7 Μηχανισμός Αλληλεπίδρασης Αττικής Οδού με Οικονομική και Κοινωνική δραστηριότητα

8 Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Λειτουργίας της Αττικής Οδού Μελέτη ΙΝΕ/ΓΣΣΕ/ΑΔΕΔΥ, Ιούλιος 2012 Αναλύθηκε ο μηχανισμός αλληλεπίδρασης του αυτοκινητόδρομου με την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών γειτνίασής του: Αποτελέσματα: (με άριστα το 1,0) Κριτήριο Α - Άμεσες Οικονομικές Επιπτώσεις 0,67 Β - Άμεσα οφέλη προς χρήστες 0,93 Γ - Έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις 0,73 Δ - Επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων Ε - Χαρακτηριστικά και περιβάλλον λειτουργίας Βαθμολογία 0,60 0,87 Συνολικός Δείκτης Απόδοσης 0,76 ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ

9 Αττική Οδός και Ακίνητα Η κατασκευή και λειτουργία της Αττικής Οδού επέφερε αύξηση ελκυστικότητας των περιοχών που γειτνιάζουν με τον αυτοκινητόδρομο. Η Αττική Οδός συνείσφερε σε σημαντικές συγκεντρώσεις επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ύπαρξη της Αττικής Οδού συνδέθηκε με σημαντική αύξηση στην αξία της γης και στην αγορά ακινήτων. Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στις περιοχές που συνδέονται με την Αττική Οδό ήταν χαμηλότερη της αντίστοιχης που καταγράφηκε στο σύνολο της Αττικής.

10 Ασπρόπυργος

11 Άνω Λιόσια- Ζεφύρι

12 Μεταμόρφωση

13 Γέρακας - Ανθούσα

14 Οδικές Υποδομές και Ανάπτυξη Για να μπορέσουν οι Οδικές Υποδομές να συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη, απαιτείται ενδελεχής και εμπεριστατωμένος Σχεδιασμός: Ολοκληρωμένη συγκοινωνιακή προσέγγιση Περιβαλλοντική πολιτική Επικείμενη οικιστική ανάπτυξη Συνεργασία και κοινές προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

15 Υπάρχει Εθνική Πολιτική στις Οδικές Υποδομές; Στα χαρτιά: Χωροταξικός Σχεδιασμός Εθνικού Επιπέδου Χωροταξικός Σχεδιασμός Περιφερειακού Επιπέδου Χωροταξικός Σχεδιασμός Κατωτέρου της Περιφέρειας Επιπέδου Κτηματολόγιο Στην πράξη: Το Χωροταξικό Σχέδιο παραμένει μερικώς εκτελεσμένο χωρίς το προσδοκώμενο αντίκρισμα στην πόλη. Ο Χωροταξικός σχεδιασμός και συγκοινωνιακός σχεδιασμός δεν συμβαδίζουν χρονικά. Η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και το αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής καθιστούν ανεφάρμοστη κάθε προσπάθεια. Το Κτηματολόγιο πελαγοδρομεί. Υπάρχουν ανεπαρκείς προβλέψεις στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και έλλειψη πρόσβασης στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού.

16 Ευχαριστώ! Βασίλης Χαλκιάς Διευθύνων Σύμβουλος, Αττικές Διαδρομές A.E.