ΕΙΚΟΝΙΚΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ. ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ.. ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΙΑΡΚΕΙΑ 1 Ώρα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΚΟΝΙΚΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ. ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ.. ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΙΑΡΚΕΙΑ 1 Ώρα"

Transcript

1 ΕΙΚΟΝΙΚΗ Ι ΑΣΚΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ.. ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» ΙΑΡΚΕΙΑ 1 Ώρα

2 ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ (Για τον Καθηγητή) CD player. Σχολικό CD Β Γυµνασίου µε τα πρώτα πέντε ηχητικά παραδείγµατα και το τραγούδι «καληνύφτα» ΜουσικόόργανοΣυνοδείαςτου τραγουδιού.

3 ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ (Για τον Μαθητή) Τετράδιο εργασιών. Βιβλίο Μαθητή. Φωτοτυπία του τραγουδιού. Μια συλλογή κρουστών ρυθµικών οργάνων.

4 Ηχητικά παραδείγµατα 1.Isso e fundo de puintal- Grupo Coisa de familia 2.El Condor Pasa- Wayne Taki 3.Tabuh Letambatan- Gamelan group 4.Peshrev Whirting Derwishes 5.Gong Yan Shi Chun- Ghaozhou Ensemble 6.Καληνύφτα από το Ανθολόγιο Μουσικών κειµένων. Από τα CD µουσική από τα διάφορα µέρη του κόσµου

5 Λέξεις κλειδιά: παραδοσιακή µουσική,εθνοµουσικολογία, χορδόφωνα, µεµβρανόφωνα, αερόφωνα, ιδιόφωνα.

6 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ (Πορεία διδασκαλίας) Μουσικές της γης (5 ) Κατά τη διδασκαλία σηµαντικό ρόλο παίζουν οι ερωτήσεις, η συζήτησηπάνωστιςλέξεις κλειδιά (Παραδοσιακή µουσική, εθνοµουσικολογία) και κυρίως οι ερωτήσεις κριτικής σκέψης εκτός των άλλων πλεονεκτηµάτων αυτή η προσέγγιση βοηθά άµεσα στην βελτίωση της ικανότητας συλλογής πληροφοριών, καθώς και στην αφοµοίωση των γνώσεων.

7 Με το διάλογο προσπαθούµε να εντοπίσουµε τα χαρακτηριστικά της µουσικής των διαφόρων λαών και να προετοιµάσουµε τουςµαθητές µας για την λύση της άσκησης στο τετράδιο εργασιών Νο 1.

8 Τετράδιο εργασιών άσκηση Νο Βολιβία 2. Βραζιλία 3. Κίνα 4. Μπαλί 5. Τουρκία Αναπαράγουµε ταπέντεηχητικά παραδείγµατα δύο φορές παροτρύνοντας τους µαθητές µας να δώσουν τις λύσεις που νοµίζουν χωρίς να λάβουν υπ όψιν τους τη σειρά της άσκησης.

9 Άσκηση Νο 4 Γράψτε ένα Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι για καθένα από τα παρακάτω θέµατα. Της θάλασσας Θαλασσάκι µου Νανούρισµα...Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά Του Γάµου.....Σήµερα γάµος γίνεται Κάλαντα.. «Καλήν εσπέραν Άρχοντες. Της Ελληνικής Επανάστασης Σαράντα παλικάρια «Είναι η κατάλληλη στιγµή ναδώσουµε τις λύσεις της Άσκησης Νο 4 βοηθώντας τους µαθητές µας παίζοντας χαµηλόφωνα κάποιες γνωστές µελωδίες σε κάποιο πληκτροφόρο όργανο.μπορούµε να δώσουµε και άλλες απαντήσεις διαφορετικές από τις προτεινόµενες.»

10 Κατηγορίες µουσικών οργάνων 10 Λέξεις κλειδιά: χορδόφωνα,µεβρανόφωνα, αερόφωνα, ιδιόφωνα Γίνεται αναφορά στις κατηγορίες των µουσικών οργάνων σύµφωνα µε τοβιβλίοτουµαθητή. Απάντηση στις ασκήσεις 2,3. Στην άσκηση Νο 2 µπορούν οι µαθητές να απαντήσουν ακούγοντας άλλη µια φορά τα πέντε γνωστά ηχητικά παραδείγµατα. Μπορείτε ακόµη να κάνετε και µόνοι σας µια επιλογή µε δικά σας ηχητικά παραδείγµατα.

11 Άσκηση Νο 2 Ενώστε µε µια γραµµή τοκάθεπαράδειγµα µε την κατάλληλη οµάδα οργάνων. 1. Χορδόφωνα, ιδιόφωνα, Αερόφωνα. 2. Μεµβρανόφ, χορδόφωνα, ιδιόφωνα. 3. Αερόφωνα, Μεµβρανόφ, Χορδόφ. 4. Χορδόφωνα 5. Μεµβρανόφωνα, ιδιόφωνα.

12 Άσκηση Νο 3 Εδώ οι µαθητές καλούνται να χαρακτηρίσουν όργανα από την Ελληνική παραδοσιακή µουσική, σύµφωνα µε την κατηγοριοποίηση των Hornbostel και Sachs. Ο Καθηγητής ζητά ένα χορδόφωνο και ο µαθητής απαντάει λαούτο. Ο Καθηγητής µπορεί να αντλήσει οπτικοακουστικό υλικό πολύ χρήσιµο γιατους µαθητές από το CD-ROM «Ελληνικά λαϊκά µουσικά όργανα» του συλλόγου οι φίλοι της µουσικής, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

13 Άσκηση Νο 3 Αντιστοιχίστε τις λέξεις των δυο στηλών. Σαντούρι Τουµπελέκι Κουδούνια Ιδιόφωνο. Χορδόφωνο Αερόφωνο Γκάιντα Μεµβρανόφωνο. Σηµείωση: Τα τετράδια των εργασιών τα παίρνει ο Καθηγητής στο γραφείο του για την Αξιολόγηση.

14 «Καληνύφτα» 10 Παραδοσιακό κάτω Ιταλίας Ελληνόφωνα χωριά Ερωτικό θέµα, Κάτω Ιταλία, γρήγορο refrain µε στίχους που δεν σηµαίνουν κάτι, αργό το couplet που αφηγείται τον έρωτα του τραγουδιστή Από το Ανθολόγιο µουσικών κειµένων θα αντλήσουµε τόσο το µουσικό υλικό, όσο και τις απαραίτητες πληροφορίες για την διαθεµατική προσέγγιση του έργου. Όλες αυτές τις πληροφορίες θα τις δώσουµε στους µαθητές µας αποφεύγοντας αυτή τη φορά την λύση της άσκησης Νο 5.

15 Μεθοδολογία διδασκαλίας τραγουδιού. Μοιράζουµε στους µαθητές µας την παρτιτούρα του τραγουδιού µε τους στίχους και ακούµε γιαπρώτη φορά το τραγούδι από το CD. Μετά την πρώτη ακρόαση παρατηρούµε και επισηµαίνουµε τα παρακάτω: 1) Ξεχωρίζουµε ακουστικά αλλά και οπτικά το refrain και το couplet του τραγουδιού. 2) Η αναπαραγωγή του τραγουδιού µε τον αυθεντικό τρόπο και µε τα παραδοσιακά µουσικά όργανα µας προετοιµάζει για το τραγούδι. 3) Συνοδεία από τους µαθητές µας µε διάφορα µεµβρανόφωνα και ιδιόφωνα µουσικά όργανα σε διάφορες ρυθµικές µορφές όπως:

16 Τα-τίρι-τα-τι ή τα- τα ή τα-τι-τα-τι 4) Στη συνέχεια προχωράµε στο τραγούδι µε το refrain συνοδεύοντας µε κάποιοπληκτροφόρο όργανο παροτρύνοντας τους µαθητές να ακολουθήσουν στην αρχή χαµηλόφωνα. Μετά περνάµε στοcouplet -που είναι δυσκολότερο προσπαθούµε περισσότερο. Αν ο χρόνος το επιτρέψει µπορούµε να τραγουδήσουµε όλους τους στίχους αν όχι οι δυο πρώτοι στίχοι είναι αρκετοί. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

17 ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ηµήτρης Φλώρος Σχολικός Σύµβουλος ΠΕ16 κιν: