ΠΑΡΑΔΟΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΡΑΣΙΩΣΑΚΙΑ ΣΟ ΚΡΤΥΣΟ ΣΟ ΚΡΤΥΣΟΚΟΤΣΙ ΣΟ ΜΑΝΣΗΛΙ ΜΠΙΖ ΣΟ ΡΟΛΟΪ ΠΑΜΕΝΟ ΣΗΛΕΥΩΝΟ Η ΜΕΛΙΑ ΚΟΤΣΟ ΓΤΡΩ-ΓΤΡΩ ΟΛΟΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΔΟΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΡΑΣΙΩΣΑΚΙΑ ΣΟ ΚΡΤΥΣΟ ΣΟ ΚΡΤΥΣΟΚΟΤΣΙ ΣΟ ΜΑΝΣΗΛΙ ΜΠΙΖ ΣΟ ΡΟΛΟΪ ΠΑΜΕΝΟ ΣΗΛΕΥΩΝΟ Η ΜΕΛΙΑ ΚΟΤΣΟ ΓΤΡΩ-ΓΤΡΩ ΟΛΟΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ"

Transcript

1 ΠΑΡΑΔΟΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΛΑΣΙ ΨΗΛΟ ΓΚΑΖΑΚΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ Η ΑΜΠΑΡΙΖΑ Η ΣΤΥΛΟΜΤΓΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΒΑΙΛΙΑ ΣΑ ΑΓΑΛΜΑΣΑ ΣΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙΑ ΣΑ ΜΗΛΑ Η ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΪΔΟΤΡΑ ΣΑ ΚΛΑΒΑΚΙΑ ΣΡΑΣΙΩΣΑΚΙΑ ΣΟ ΚΡΤΥΣΟ ΣΟ ΚΡΤΥΣΟΚΟΤΣΙ ΣΟ ΜΑΝΣΗΛΙ ΜΠΙΖ ΣΟ ΡΟΛΟΪ ΠΑΜΕΝΟ ΣΗΛΕΥΩΝΟ Η ΜΕΛΙΑ ΚΟΤΣΟ ΓΤΡΩ-ΓΤΡΩ ΟΛΟΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ

2 ΑΛΑΣΙ ΨΙΛΟ

3 Αλάτι ψιλό Tα παιδιά κάθονται κάτω σε κύκλο. Ένα άλλο παιδί, έξω από τον κύκλο, κρατώντας ένα μαντήλι, χοροπηδάει γύρω-γύρω, τραγουδώντας. Αλάτι ψιλό, αλάτι χοντρό, έχασα τη μάνα μου και πάω να τη βρω, παπούτσια δε μου πήρε να πάω στο σχολειό. Αλάτι ψιλό αλάτι χονδρό... Κάποια στιγμή, πολύ διακριτικά, ρίχνει το μαντίλι πίσω από ένα καθισμένο παιδί, που όταν το καταλάβει, σηκώνεται, παίρνει το μαντήλι και κυνηγάει γύρωγύρω το πρώτο παιδί. Σότε αυτό τρέχει να φτάσει στη θέση όπου καθόταν το άλλο παιδί και να του την πάρει. Αν το πετύχει, το άλλο παιδί γίνεται μάνα και το παιχνίδι συνεχίζεται.

4 ΓΚΑΖΑΚΙΑ

5 Γκαζάκια (Μπαζ) Tα παιδιά χαράζουν στο έδαφος μια γραμμή και αραδιάζουν εκεί πάνω ίσο αριθμό από γκαζές το καθένα. Η πρώτη από αριστερά λέγεται «Μπαζ» και η διπλανή της «Παραμπάζ». Μετά «μετριούνται» με την καλύτερη γκαζά τους (την μπάλα τους), ποιος θα την ρίξει πιο κοντά, σε ένα σταθερό σημείο (π.χ. τοίχο, κολώνα), τον «μπάστακα». Ύστερα, με τη σειρά, σημαδεύουν από ορισμένη απόσταση τις αραδιασμένες γκαζές προσπαθώντας να πετύχουν το «μπαζ». Κάθε παιδί κερδίζει όλες τις γκαζές δεξιά από εκείνη που πέτυχε.

6 Η ΑΛΛΑΓΗ

7 Η αλλαγή Όλα τα παιδιά, εκτός από αυτό που θα φυλάει, διαλέγουν από ένα δέντρο, πιάνονται οε κύκλο και χορεύοντας γύρω-γύρω φωνάζουν: Πίτουρο ένα. Πίτουρο δύο. Πίτουρο τρία! Αμέσως τρέχουν στο δέντρο τους. ε λίγο, δύο-δύο, αρχίζουν τις συνεννοήσεις... Κι όταν κρίνουν τη στιγμή κατάλληλη φωνάζουν «Αλλαγή» κι αλλάζουν μεταξύ τους δέντρα. Σο παιδί που τα φυλάει, μόλις ακούσει το παράγγελμα, τρέχει να πιάσει κάποιο δέντρο που έμεινε πρόσκαιρα άδειο. Αν προλάβει, τότε τα φυλάει το παιδί που έμεινε χωρίς δέντρο.

8 Η ΑΜΠΑΡΙΖΑ

9 Η αμπάριζα Σα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες κι η κάθε μία διαλέγει την «αμπάριζά» της, δηλ το σημείο (δένδρο, κολώνα) που θα υπερασπίζει. Οι δύο αμπάριζες πρέπει να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα παιδί από την ομάδα που παίζει πρώτη, ακουμπάει την αμπάριζα και φωνάζει: «Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω» και τρέχει κατά την αντίπαλη αμπάριζα με σκοπό να την ακουμπήσει (οπότε την κυριεύει). Αλλά αμέσως, απαγγέλλοντας τα ίδια λόγια, ξεκινάει και από την αμυνόμενη ομάδα ένας παίχτης με σκοπό ή να προλάβει να κυριέψει αυτός πρώτος την αμπάριζα των άλλων ή να ακουμπήσει τον πρώτο παίχτη (οπότε τον αιχμαλωτίζει). Σότε διαδοχικά συμπαίχτες των πρώτων ξεκινούν με τα ίδια λόγια για να τους ενισχύσουν αλλά και για να νικήσουν τους φύλακες και να ελευθερώσουν τους δικούς τους (με άγγιγμα). Νικάει η ομάδα που κυριεύει την αμπάριζα των άλλων.

10 Η ΣΤΥΛΟΜΤΓΑ

11 Η τυφλόμυγα Σα παιδιά «τα βγάζουν» για να δουν ποιο θα γίνει τυφλόμυγα. «'Ακα τα, μάκα τα σούκουτου μπε, άμπερ, φάμπερ, ντομινέ. Άκα τα, μάκα τα σούκουτου μπε, άμπερ, φάμπερ, βγε». Δένουν με πανί τα μάτια του παιδιού που τα φυλάει και τα άλλα γύρω του το πειράζουν και το προκαλούν. Σο παιδί-τυφλόμυγα προσπαθεί να πιάσει έναν από τους συμπαίχτες του κι όταν το πετύχει, μαντεύει από το μπόι του, από τα ρούχα του και γενικά από τα χαρακτηριστικά του, ποιος είναι. Σότε αυτό το παιδί γίνεται τυφλόμυγα.

12 ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΒΑΙΛΙΑ

13 Καλημέρα βασιλιά Υαντασία αλλά και ικανότητα στις μιμήσεις απαιτεί το παιχνίδι αυτό, το οποίο ξεκινά με την παρέα να τα «βγάζει» για να βρεθεί ο «βασιλιάς»: Ά-λφα βή-τα, κό-ψε πίτ-τα δώσε κι ε-μέ-να και του Νι-κή-τα. Αμέσως μετά ο «βασιλιάς» παίρνει θέση στο «θρόνο» του. Σα υπόλοιπα παιδιά, αφού σκεφτούν λίγο, μπαίνουν στη σειρά εμπρός στο βασιλιά και, έτοιμα πια, ανταλλάσουν μαζί του τα ακόλουθα λόγια: Παιδιά: Καλημέρα βασιλιά. Βασιλιάς: Βρε, καλώς τα τα παιδιά. Πού ήσασταν τόσο καιρό; Παιδιά: ε δουλειά. Βασιλιάς: Σι δουλειά; Και η απάντηση έρχεται με τα παιδιά να κάνουν μιμήσεις όλων των επαγγελμάτων, όποιο διάλεξε το καθένα (χτίστης, μπαλαρίνα, δάσκαλος κτλ.) Από τις κινήσεις των παιδιών ο βασιλιάς πρέπει να μαντέψει το επάγγελμα που μιμείται κάθε παιδί. Αν κάπου δυσκολευτεί το παιδί του λέει «να το πάρει το ποτάμι;» (να σου το φανερώσω;) Ο βασιλιάς τότε ή απαντά όχι και ξαναμαντεύει ή απαντά ναι, χάνει και το παιχνίδι αρχίζει ξανά με τον ίδιο βασιλιά. Αν όμως βρει σωστά όλα τα επαγγέλματα, τότε στρώνει στο κυνήγι όλα τα υπόλοιπα παιδιά που τρέχουν να ξεφύγουν. Κι όποιον πιάσει, αναλαμβάνει πια εκείνος τα «βασιλικά καθήκοντα».

14 ΣΑ ΑΓΑΛΜΑΣΑ

15 Σα αγάλματα Σο παιδί που κάνει τη «μάνα», με το πρόσωπο στραμμένο στον τοίχο απαγγέλει κάποια στιχάκια ή μετράει. -Ένα, δύο, τρία, Έτοιμη η φωτογραφία! αυτό το διάστημα, τα άλλα παιδιά παίρνουν διάφορες πόζες, είτε το καθένα μόνο του είτε σχηματίζοντος συμπλέγματα, ανάλογα με την έμπνευση! Όταν η μάνα τελειώσει, χτυπάει με το χέρι τον τοίχο και στρέφεται απότομα προς τα παιδιά που οφείλουν να μείνουν εντελώς ακίνητα στις πόζες-αγάλματα που έχουν πάρει. Η μάνα διαλέγει το «άγαλμα» που της έκανε πιο μεγάλη εντύπωση κι αυτό γίνεται μάνα στον επόμενο γύρο.

16 ΣΑ ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙΑ

17 Σα κεραμιδάκια Σα παιδιά χαράζουν έναν κύκλο και στο κέντρο στήνουν το ένα πάνω στο άλλο πέντε κεραμιδάκια. Ύστερα, σε απόσταση 5-6 μέτρων, χαράζουν μια γραμμή και χωρίζονται σε δύο ομάδες. Σα παιδιά της πρώτης ομάδας, ένα-ένα, πατώντας στη γραμμή, σημαδεύουν με ένα μικρό τοπάκι τα κεραμιδάκια για να τα γκρεμίσουν. Αν αποτύχουν, έρχεται η σειρά της δεύτερης ομάδας. Όταν κάποιο παιδί τα γκρεμίσει, η ομάδα του τα διασκορπίζει μέσα στον κύκλο για να δυσκολέψει την άλλη ομάδα που για να κερδίσει, πρέπει να τα ξαναστήσει. Κι ενώ οι παίχτες της δεύτερης ομάδας αγωνίζονται να ξαναστήσουν τα κεραμιδάκια, τα παιδιά της πρώτης ομάδας τους χτυπούν με το τοπάκι για να τους «κάψουν», δηλ να τους βγάλουν έξω από το παιχνίδι. Σότε, συχνά, κάποια παιδιά στέκονται επίτηδες να χτυπηθούν για να παρασύρουν το τόπι μακριά και να δώσουν στους δικούς τους καιρό να τελειώσουν το στήσιμο.

18 ΣΑ ΜΗΛΑ

19 Σα μήλα Δύο παιδιά στέκονται αντικριστά δεκαπέντε-είκοσι μέτρα μακριά το ένα από τ' άλλα, ενώ στη μέση αυτής της απόστασης συγκεντρώνονται όλα τα υπόλοιπα. Ο δύο παίχτες που στέκονται αντικριστά προσπαθούν με το τόπι να χτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι μέσα, οπότε αυτό «καίγεται» και βγαίνει απ' το παιχνίδι. Αντίθετα, το παιδί που θα καταφέρει να πιάσει το τόπι χωρίς να πέσει κάτω, κερδίζει ένα «μήλο» που θα του επιτρέψει αν κάποια στιγμή «καεί», να μη βγει αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι ή αν καεί κάποιος φίλος του να του το παραχωρήσει! Όταν απομείνει μόνο ένα παιδί, οι δύο παίχτες με το τόπι μπορούν να κάνουν μονάχα δέκα προσπάθειες να το χτυπήσουν. Αν τους ξεφύγει τα ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.

20 Η ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΪΔΟΤΡΑ

21 Η μακριά γαϊδούρα Ένα από τα πιο αγαπημένα ομαδικά παιχνίδια, η «Μακριά Γαϊδούρα», συνήθως παίζεται με τον εξής τρόπο. Αφού τα παιδιά χωριστούν σε δύο ίσες ομάδες, αποφασίζουν ποια ομάδα τα φυλάει. Από την ομάδα που τα φυλάει, ένα παιδί, η «μάνα», αναλαμβάνει να στηρίζει την μακριά γαϊδούρα γι' αυτό και ακουμπά με την πλάτη σταθερά σε ένα τοίχο. Σα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας που τα φυλάει, το ένα πίσω από το άλλο, πιάνονται γερά μεταξύ τους και σκύβουν κρύβοντας το κεφάλι τους πλάι στα πόδια του μπροστινού για να μη χτυπήσουν. χηματίζεται, έτσι, ένας «διάδρομος» από τις πλάτες των παιδιών. Πάνω εκεί πηδάνε και κάθονται, αφού πάρουν φόρα τα παιδιά της άλλης ομάδας, ένα προς ένα. Αν από το βάρος ή τη φόρα κάπου σπάσει η μακριά γαϊδούρα το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή. Αν όμως ανέβει όλη η ομάδα, ο πρώτος που πήδηξε πάνω στη μακριά γαϊδούρα ορίζει κρυφά με τη μάνα έναν αριθμό. τη συνέχεια ορίζουν κάποιο από τα παιδιά της μακριάς γαϊδούρας να τον μαντέψει. Αν το παιδί μαντέψει σωστά τότε η ομάδα του κερδίζει και είναι η σειρά της άλλης ομάδας να φυλάξει. Αν όμως δεν μαντέψει σωστά η ίδια ομάδα ξανακάνει τη μακριά γαϊδούρα.

22 ΣΑ ΚΛΑΒΑΚΙΑ

23 Σα σκλαβάκια Tα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες κι η κάθε μία βάζει ένα λιθάρι εκεί που διαλέγει να έχει το «λημέρι» της. Σα δυο λημέρια είναι αντικριστά αλλά αρκετά μακριά το ένα από το άλλο και στη μέση της απόστασης μια γραμμή ορίζει το «σύνορο». Μόλις δοθεί το σύνθημα, όλοι κινούνται προς το σύνορο και κάθε παιδί της μιας ομάδας προσπαθεί να πιάσει αιχμάλωτο, «σκλαβάκι», ένα παιδί της άλλης. κλαβάκι γίνεται το παιδί που το άγγιξε ο αντίπαλος. Σα σκλαβάκια μεταφέρονται στο λημέρι της ομάδας που τα έπιασε και μένουν εκεί ίσαμε που να καταφέρει ένα παιδί της δικής του ομάδας να τα αγγίξει, οπότε ελευθερώνονται. Νικάει όποια ομάδα πιάσει «σκλαβάκια» όλα τα παιδιά της άλλης ομάδας.

24 ΣΡΑΣΙΩΣΑΚΙΑ

25 τρατιωτάκια Αυτός που «τα φυλάει» ακουμπάει στον τοίχο με την πλάτη στραμμένη στα άλλα παιδιά και απαγγέλει δυνατά: τρατιωτάκια - ακούνητα - αμίλητα -αγέλαστα! και γυρνάει γρήγορα μήπως και πιάσει κάποιον να κουνιέται. Σα παιδιά, σε στάσεις πολεμιστών και ηρώων, προσπαθούν να μην κουνηθούν, να μη γελάσουν, να μη χάσουν την ισορροπία τους, ό,τι κι αν τους κάνει ή τους λέει το παιδί που τα φυλάει γιατί τότε χάνουν. Ο πρώτος που χάνει, τα φυλάει.

26 ΣΟ ΚΡΤΥΣΟ

27 Σο κρυφτό Σα παιδιά τα «βγάζουν» για να δουν ποιό θα τα «φυλάει». Σο παιδί που τα φυλάει, γυρισμένο προς τον τοίχο (ή το δέντρο ή κολώνα που ορίζεται) χωρίς να βλέπει, αρχίζει να μετράει, π.χ. μέχρι το 30,40 100, ενώ τα άλλα σκορπίζονται για να κρυφτούν. Όταν τελειώσει το μέτρημα, φωνάζει: -Υτου κρυμμένος κι άκρυφτος! Κι αρχίζει να ψάχνει. Κάθε φορά που βρίσκει ένα παιδί, τρέχει στο τοίχο όπου τα φύλαγε και το «φτύνει». «Υτου... Μαρούλα» ή «Υτου...Διονύσης!» Όποιον φτύσει (βρει) πρώτον, αυτός θα τα φυλάει στον επόμενο γύρο. Αν όμως κάποιος προλάβει και φτάσει στον τοίχο πριν να τον δει το παιδί που τα φυλάει, τότε φτύνει αυτός (φτου) και δεν κινδυνεύει να φυλάξει. Αν μάλιστα αυτό το παιδί είναι και το τελευταίο που έχει απομείνει, τότε λέει «Υτου ξελευθερία» και ελευθερώνει όλα τα παιδιά που έχει φτύσει (βρει) αυτός που τα φύλαγε. Κι ο καημένος τα ξαναφυλάει!

28 ΣΟ ΚΡΤΥΣΟΚΟΤΣΙ

29 Σο κρυφτοκούτι (ή κλωτσοντενεκές) Όλα τα παιδιά, εκτός από αυτό που τα φυλάει, σχηματίζουν έναν κύκλο και στο κέντρο στήνουν ένα κονσερβοκούτι. Σο πιο δυνατό της ομάδας κλωτσάει το κονσερβοκούτι όσο πιο μακριά μπορεί. Αμέσως, το παιδί που τα φυλάει τρέχει να το πιάσει και να το ξαναστήσει στο κέντρο του κύκλου, ενώ τα άλλα παιδιά κρύβονται. Μόλις το στήσει, ψάχνει να βρει τους κρυμμένους. Κάθε φορά που βρίσκει κάποιον, τρέχει στο κρυφτοκούτι, το ακουμπάει με το πόδι και λέει: «Υτου πατημένο... (π.χ) Ανδρέα! (το όνομα του παιδιού). Και ξαναρχίζει να ψάχνει για τα άλλα παιδιά, χωρίς όμως να αφήνει από τα μάτια του το ντενεκεδάκι. Γιατί, αν κάποιος βρει την ευκαιρία, μπορεί να πάει να το κλωτσήσει και τότε όσους έχει φτύσει (βρει), όλοι ελευθερώνονται, το παιχνίδι ξαναρχίζει και τα ξαναφιλά ο ίδιος!

30 ΣΟ ΜΑΝΣΗΛΙ

31 Σο μαντήλι Tα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες και στέκονται αντικριστά με απόσταση δέκα περίπου μέτρων μεταξύ τους. τη μέση αυτής της απόστασης χαράζουν έναν κύκλο και στο κέντρο του βάζουν ένα μαντήλι. Μόλις ακούγεται το σύνθημα, βγαίνει από κάθε ομάδα ένα παιδί που προσπαθεί ν' αρπάξει το μαντήλι και να γυρίσει πίσω χωρίς να το αγγίξει αντίπαλος. Αν το ακουμπήσει, το πιάνει αιχμάλωτο. Οι αιχμάλωτοι ελευθερώνονται (ένας-ένας) κάθε φορά που κάποιο παιδί της ομάδας τους παίρνει το μαντήλι. Κερδίζει η ομάδα που θα καταφέρει να αιχμαλωτίσει όλους τους παίχτες της άλλης ομάδας.

32 ΜΠΙΖ

33 «Μπιζ» Σο παιδί που τα «φυλάει» βάζει το ένα του χέρι σαν παρωπίδα στα μάτια του για να μην βλέπει, περνάει το άλλο του χέρι πάνω από το στήθος του και το βγάζει κάτω από τη μασχάλη, με την παλάμη προς τα έξω. Σα άλλα παιδιά πηγαίνουν πίσω του και ένα από αυτά χτυπά την παλάμη, ενώ όλα φωνάζουν «Μπιζζζζ» κουνώντας, μπροστά του πια, το δεξιό τους δείχτη σαν έντομο που βουίζει. Σο παιδί που τα φυλάει πρέπει να μαντέψει ποιο παιδί το χτύπησε. Αν το πετύχει, τα φυλάει αυτό το παιδί, αλλιώς συνεχίζει ο ίδιος.

34 ΣΟ ΡΟΛΟΪ

35 Σο ρολόι Σα παιδιά «τα βγάζουν» για να δουν ποιο θα γίνει «Ρολογάς». Σα άλλα παιδιά στήνονται το ένα πλάι στο άλλο, σε μια γραμμή απέναντι του, σε αρκετή απόσταση, και ο διάλογος αρχίζει: Παιδί: Σι ώρα είναι. Ρολογάς: Μία ώρα μπρος! Παιδί: Σι ώρα είναι: Ρολογάς: Σρεις ώρες μπρος! Κάθε παιδί που ρωτάει, κάνει τόσα βήματα όσα του λέει ο «Ρολογάς» προς τα εμπρός ή προς τα πίσω... Γιατί όταν ο Ρολογάς δει ότι τα παιδιά τον πλησιάζουν και απειλούν τη θέση του, τότε κάνει το ρολόι να πηγαίνει πίσω! Ρολογάς: Πέντε ώρες πίσω! Αλλά, προβλέποντας αυτήν την πονηριά του Ρολογά, τα παιδιά κάνουν τα βήματα προς τα εμπρός πολύ μεγάλα και προς τα πίσω μικρούτσικα.

36 ΠΑΜΕΝΟ ΣΗΛΕΥΩΝΟ

37 πασμένο τηλέφωνο Όλα παιδιά κάθονται το ένα πλάι στο άλλο. Σο πρώτο από δεξιά σκύβει στο αυτί του διπλανού του και του ψιθυρίζει μια λέξη πολυσύλλαβη και δύσκολη η ασυνήθιστη, πχ: κουληκοσκαθαρομυρμηγκότρυπα, Ιχθυοπωροπαντολαχανοπωλείο. Σο παιδί που ακούει τη λέξη την επαναλαμβάνει όπως την άκουσε και την κατάλαβε στο αυτί του διπλανού του κι αυτό στο παραδίπλα ως το τελευταίο. Σο τελευταίο παιδί σηκώνεται και τη φωνάζει δυνατά αλλά συνήθως, αυτή η λέξη δεν έχει πια καμία σχέση με την αρχική!

38 Η ΜΕΛΙΑ

39 Η μέλισσα Tα παιδιά χωρίζονται οε δύο ομάδες και, πιασμένα γερά από τα χέρια, στέκονται αντικριστά με μια απόσταση δεκαπέντε-είκοσι μέτρων ανάμεσά τους. Η πρώτη ομάδα φωνάζει:- Μέλισσα, Μέλισσα! Η δεύτερη απαντά: - Μέλι γλυκύτατο! Η πρώτη: - ε ποιόν παραγγείλατε; Η άλλη ζητάει έναν παίχτη: - τον Κωστή! Σότε αυτός ο παίχτης τρέχει καταπάνω τους κα πέφτει με δύναμη πάνω σε όποιο πιάσιμο χεριών του φαίνεται το πιο αδύναμο. Αν καταφέρει να σπάσει το δεσμό των χεριών παίρνει ένα παιδί από αυτήν την ομάδα και το φέρνει στη δική του. Αντίθετα, αν δεν μπορέσει να σπάσει την ένωση, μένει ο ίδιος με τους άλλους. Κερδίζει η ομάδα που θα τους πάρει όλους.

40 ΚΟΤΣΟ

41 Κουτσό Σο δημοφιλές αυτό παιχνίδι παίζεται με πολλές παραλλαγές τόσο στον τρόπο παιξίματος όσο και στον τρόπο σχεδιασμού των τετραγώνων πάνω στα οποία τα παιδιά παίζουν το κουτσό. Εδώ θα αναφέρουμε έναν αρκετά διαδεδομένο τρόπο. Σα παιδιά σχεδιάζουν πάνω σε πλακόστρωτη ή τσιμεντένια επιφάνεια, συνήθως με κιμωλία, τέσσερα συνεχόμενα «κουτάκια», τα τρία πρώτα ίσα μεταξύ τους και το τέταρτο σχεδόν τριπλάσιο από τα άλλα. υνήθως, τα τρία πρώτα κουτάκια ονομάζονται «σκαλιά» ενώ το τέταρτο, το μεγάλο, το λένε «βασιλιά». τη συνέχεια, αφού τα παιδιά τα βγάλουν για να δουν με ποιά σειρά θα παίξουν, βρίσκουν μια πετρούλα. Σο πρώτο στη σειρά παιδί παίρνει την πετρούλα και τη ρίχνει στο πρώτο σκαλί, προσέχοντας να μην τη ρίξει έξω από τα πλάγια και να μην αγγίξει τη διαχωριστική γραμμή γιατί κινδυνεύει έτσι να χάσει τη σειρά του. Άμα τη ρίξει σωστά, με λυγισμένο το ένα πόδι, πηδά κουτσό από το ένα σκαλί στο άλλο. το «βασιλιά» έχει το δικαίωμα να πάρει μια ανάσα και επιτόπου να στρίψει και να γυρίσει πάλι πίσω, από το ένα σκαλί στο άλλο, πάντα κουτσό. Όταν φτάσει στο σκαλί που είναι το πετραδάκι πρέπει να το κλωτσήσει έξω και, κυρίως, όχι πολύ μακριά αφού μ' ένα πήδο πρέπει να το φτάσει και να το πατήσει κιόλας. Και σ' όλα αυτά δεν πρέπει να πατήσει κάτω το κουτσό πόδι αλλά ούτε και να πατήσει με το «γερό» πόδι κάποια γραμμή, γιατί κινδυνεύει να χάσει τη σειρά του. Αν κάνει σωστά τα παραπάνω, συνεχίζει ο ίδιος ρίχνοντας το πετραδάκι στα υπόλοιπα σκαλιά. Αν το ίδιο παιδί ολοκληρώσει με επιτυχία το παιχνίδι σε όλα τα σκαλιά, κερδίζει «ρούμπο» και σταματά προσωρινά για να κάνουν τη σειρά τους και οι υπόλοιποι. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που πρώτος θα συγκεντρώσει τρεις «ρούμπους».

42 ΓΤΡΩ - ΓΤΡΩ ΟΛΟΙ

43 Γύρω-γύρω όλοι Σο μόνο που θέλει αυτό το παιχνίδι είναι ένα σκαμνί και... πολύ κουράγιο του Μανώλη ο οποίος αν δεν προσέξει, κινδυνεύει να πέσει κάτω πολλές φορές. υγκεκριμένα λοιπόν αφού τα παιδιά τα «βγάλουν» με το γνωστό τραγουδάκι: Έ-χω ένα αυ-το-κί-νη-το που όλο τρέ-χει τρέχει και που θα στα-μα-τή-σει; -τον Κα-να-δά. -Και τι χρώμα θα ζητήσει; -Πράσινο. -Έχεις απάνω σου πράσινο; Ορίζουν το Μανώλη και φυσικά αποφασίζουν ποιος θα τραβήξει το σκαμνί. Αμέσως μετά αρχίζει η «δράση»... Η παρέα σχηματίζει κύκλο χέρι-χέρι γύρω από το σκαμνί αλλά και το Μανώλη ο οποίος στέκεται όρθιος στο πλάι του. Κατευθείαν αρχίζει ο χορός και το τραγούδι: Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης, χέρια πόδια στη γραμμή κι όλοι κάθονται στη γη κι ο Μανώλης στο σκαμνί. Με το που τελειώνει το τραγούδι όλοι κάθονται στις φτέρνες τους, σε βαθύ κάθισμα. Ο Μανώλης που πρέπει κι αυτός να κάτσει στο σκαμνί του, προσπαθεί να εντοπίσει το παιδί που η παρέα όρισε να του τραβήξει το σκαμνί, ώστε να μην πέσει κάτω. Αν ο Μανώλης καταφέρει να κάτσει στο σκαμνί, το άλλο παιδί γίνεται ο νέος Μανώλης. Αν όμως το παιδί πάρει το σκαμνί, χάνει και παραμένει Μανώλης ο ίδιος.

44 Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΕΝΗ

45 Η μικρή Ελένη Σο παιχνίδι αυτό ξεκινά αφού τα παιδιά ορίσουν ποιος θα κάνει τη μικρή Ελένη. Α-νέ-βη-κα στην πι-πε-ριά να κό-ψω ένα πι-πέ-ρι κι η πι-πε-ριά τσα-κί-στη-κε και μου 'κο-ψε το χέ-ρι. Η μικρή Ελένη κάθεται στο κέντρο του κύκλου ενώ η υπόλοιπη παρέα χέρι-χέρι, χορεύει και τραγουδά: Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουνε οι φιλενάδες της. ήκω Ελένη τα μάτια κλείσε κι αποχαιρέτησε... Αμέσως μόλις τελειώσει το τραγούδι, η μικρή Ελένη σηκώνεται με κλειστά τα μάτια απλώνει τα χέρια κι αλίμονο στο παιδί που θα βρεθεί κοντά της αφού, αν το πιάσει και το αναγνωρίσει, θα πρέπει να πάρει εκείνο τη θέση της μικρής Ελένης στο κέντρο του κύκλου.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ,

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ. Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ Α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, α μπε μπα μπλομ του κίθε μπλομ, μπλιμ, μπλομ. Παραδοσιακά παιχνίδια ονομάζονται τα παιχνίδια που έπαιζαν οι παλαιότεροι και μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά Παιχνίδια για την Ενωµοτία & την Οµάδα Προσκόπων Κλάδος Προσκόπων Γ.Ε. Φεβρουάριος 2012

Παραδοσιακά Παιχνίδια για την Ενωµοτία & την Οµάδα Προσκόπων Κλάδος Προσκόπων Γ.Ε. Φεβρουάριος 2012 1 Σαν πρόλογος Το παιχνίδι αποτελούσε και εξακολουθεί να έχει σηµαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και στην ανάπτυξη τους, από τα αρχαία χρόνια µέχρι και σήµερα. Σε εµάς τους Προσκόπους το ΠΑΙΧΝΙ Ι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ 1. Η Γουρούνα ( Μπίσκα ) 12. Τσουβαλοδρομίες 2. Τόπα στο μαντρί 13. Αλάτι χονδρό-αλάτι ψηλό 3. Το τσιλίκη 14. Περνά περνά η μέλισσα 4. Αμπάριζα ( Σκλαβάκια ) 15. Κλέφτες και Αστυνόμοι

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ Η πολιτιστική μας ομάδα Σχολικό Έτος 2011 2012 Η πολιτιστική μας ομάδα ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής.

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής. ραστηριότητες ανάπτυξης προσανατολισµού στο χώρο 1) Κάθε µαθητής τοποθετείται µπροστά από ένα κώνο και απέναντί του σε απόσταση που ορίζει ο Καθ. Φύσ Αγωγής τοποθετείται άλλος ένας κώνος.(αρχικά η απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

2. Έκθεση στην τάξη με αντικείμενα-ενθύμια του παλιού καιρού. Οι μαθητές έφεραν ενθύμια των γονιών ή των παππούδων τους και τα εξέθεσαν στην τάξη,

2. Έκθεση στην τάξη με αντικείμενα-ενθύμια του παλιού καιρού. Οι μαθητές έφεραν ενθύμια των γονιών ή των παππούδων τους και τα εξέθεσαν στην τάξη, Η Εργασία έγινε από τους μαθητές της Β2 Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στα πλαίσια του μαθήματος Γλώσσα, Ενότητα 13 Μες στο Μουσείο. Δασκάλα της τάξης είναι η Δώρα Καραγγελή. ΔΡΑΣΕΙΣ 1. Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο.

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 1) «Παιχνίδι γνωριμίας». Οι μαθητές έχουν σχηματίσει έναν κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται ένα παιδί που πετάει την μπάλα προς τα πάνω φωνάζοντας το όνομα ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ

ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ Μιχαήλ Γ. Χατσιούλη συνταξιούχου δαασκάλου ΟΤΑΝ Η ΚΑΡΔΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙΑ Τα παιγνίδια που παίζαμε στη Σιάτιστα και άλλες δραστηριότητές μας, τότε που ήμασταν παιδιά. = Ε Ι Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ TΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΜΑΝΔΑΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΕΛΗ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ1 # Πλαγγόνα Ξύλινο ΑλογάκιΤροχός Σβουρα Μπάλα ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΖΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ Κρυφτό Κυνηγητό Ψείρες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 31 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΑΞΗ Ε Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΕΥΣΗΓΝΩΣΙΑ ΧΟΡΟΙ Ελλάδα Αλβανία Βουλγαρία Κουρδιστάν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch

Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch Βιβλίο Μαθητή Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch Δραστηριότητες προγραμματισμού για παιδιά του δημοτικού σχολείου Μαρία Σκιαδέλλη 2014 Έκδοση 2.0 Έ ρ γ ο O D S, Ε λ λ η ν ο γ ε ρ μ α ν ι κ ή Α γ ω

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Αντάμης. 1607, αποσπάσματα. Παπαπρίλης. Dreamtigers 2015 www.yannisadamis.com. Σύνθεση εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Πανάτσας

Γιάννης Αντάμης. 1607, αποσπάσματα. Παπαπρίλης. Dreamtigers 2015 www.yannisadamis.com. Σύνθεση εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Πανάτσας Γιάννης Αντάμης 1607, αποσπάσματα Σύνθεση εξωφύλλου: Κωνσταντίνος Πανάτσας Παπαπρίλης Τεχνική υποστήριξη: Μάριος Αρσενίου think-about-marios.musicafe.eu Dreamtigers 2015 www.yannisadamis.com 1 -Άκουσε.

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Καραβασίλης. Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους

Δημήτρης Καραβασίλης. Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους Δημήτρης Καραβασίλης Ο παράδεισος δεν έχει μόνο αγγέλους Αθήνα 2011 ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΑ (1).Οι αγέρηδες πήραν και σκόρπισαν πόθους και λιοπύρια...6 (2).Η ύπουλη γαλήνη του καιρού...35 (3).Από θεατές του φθινοπώρου,

Διαβάστε περισσότερα

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2009 2010 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ Στόχοι του προγράμματος: Να γνωρίσουμε: Αυθεντικά Ελληνικά παιχνίδια που προέρχονται από την Αρχαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 5 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βασική επικοινωνία...2 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ

Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ Κεφάλαιο 12: Επαναλήψεις ΙΙ... Σε αυτό το κεφάλαιο: 12.1 Εντολή «για πάντα εάν» 12.2 Εντολή «επανέλαβε ώσπου» 12.3 Εντολή «περίμενε ώσπου» 12.4 Συνδυαστικά παραδείγματα... «Ό, τι επαναλαμβάνουμε, μας καθορίζει»

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ»

Ερευνητική εργασία «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ» Ερευνητική εργασία «ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2012-2013 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ 1 Οι δημιουργοί της εργασίας μας!!! ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ: Τα Μπίζ : Ανδρινοπούλου Σωτηρία Αποστολοπούλου Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Πινόκιο, Κάρλο Κολόντι εκδόσεις γράμματα 2003 1 e

ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Πινόκιο, Κάρλο Κολόντι εκδόσεις γράμματα 2003 1 e ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Πινόκιο, Κάρλο Κολόντι εκδόσεις γράμματα 2003 1 e 2 e 3 e 4 e 5 e ΚΕΙΜΕΝΟ 2 6 e 7 e ΚΕΙΜΕΝΟ 3 8 e Παιχνίδια που ζωντανεύουν 1. Πινόκιο Η εικονογραφημένη ιστορία (κείμενο 1) είναι η αρχή του γνωστού

Διαβάστε περισσότερα

πλεονεκτήματα φέρνει τον παίκτη πιο κοντά στο καλάθι Προστατεύεται καλύτερα η μπάλα κερδίζει πιο πολλά φάουλ

πλεονεκτήματα φέρνει τον παίκτη πιο κοντά στο καλάθι Προστατεύεται καλύτερα η μπάλα κερδίζει πιο πολλά φάουλ post game 01 Η πρόθεσή μου σ αυτό το βιβλίο είναι να μιλήσω για το hook shot. Πριν ξεκινήσω όμως θα ήθελα να αναφερθώ σ ένα κομμάτι του παιχνιδιού που είναι το post game. Σ αυτό συναντάμε συχνά την εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Δώσ μου φωτιά Παιζόταν με δύο άτομα, συνήθως ένα παιδί κι έναν ενήλικα που ξεκινούσε πρώτος κι ένωνε τα δάχτυλα των δύο χεριών

Διαβάστε περισσότερα