Apollo 15 Εκτόξευση ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Apollo 15 Εκτόξευση ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ"

Transcript

1 Apollo 15 Εκτόξευση ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

2 Εισαγωγή Κινέζοι: ανακάλυψη της πυρίτιδας. Προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν για να πετάξουν ψηλά. 19ος αι.: Αγγλία, συντ/ρχης Γουίλιαμ, Γούλιτς εργ/ριο κατασκευής πυραύλων (2000μ).Γαλλία,συντ/ρχης Πρεβώ. 1827,Γαλλία, Μονζερύ:αρχές κ δυνατότητες τακτικής χρήσης πυραύλων με πολλούς προωθητικούς ορόφους(8000μ). 1858: πυροβόλο ραβδωτής κάνης πύραυλοι επιστημονικό ερευνητικό τομέα 1865, Ιούλιος Βερν «απότηγηστησελήνη» Τέλη αιώνα,ο πύραυλος σε ρόλο βαλλιστικού οχήματος 1887: Mπω ντε Ροσά πατέρας κινητήρα εσωτερικής καύσης,εισαγάγει τους θεμελιώδεις τύπους της πυραυλοθήσεως

3 Κωνσταντίν Τσιολκόφσκι:πρωτοπόρος θεωρητικός σε θέματα αεροδυναμικής κ αεροδιαστημικής έρευνας. Το 1883 συμπέρανε ότι μόνον η προώθηση με κινητήρες αντίδρασης μπορεί να καταστήσει εφικτέςτιςδιαστημικέςπτήσεις.πρότεινε τον χημικό κινητήρα υγρών καυσίμων(υγρή προπεργόλη κ ένα μίγμα υγρού υδρογόνου κ οξυγόνου) Ρόμπερτ Γκόνταρντ:απέδειξε ότι η προώθηση πυραύλων μπορεί να γίνει κστοκένο. Στις 16 Μαρτίου 1926 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση πυραύλου με υγρό προωθητικό μέσο. Το 1935 εκτόξευσε πύραυλο υγρών καυσίμων με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου Χέρμαν Όμπερτ: 1922,«ο πύραυλος στον διαπλανητικό χώρο»πως μπορεί ένας πύραυλος να ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο της Γης. Κατέστρωσε τις εξισώσεις που σχετίζονται με τις διαστημικές πτήσεις. 7 Μαΐου 1931 εκτοξεύθηκε ο πρώτος πύραυλος από το Βερολίνο. Συνεργάστηκε με τον Βέρνερ φον Μπράουν. Γερμανία,1937: V-2 ύψος 13μ,βάρος 12τόν,ταχύτητα 5.600χμ/ώρα, μέγιστο ύψος 80χμ. Έκαιγε αιθανόλη κ υγρό οξυγόνο σε κινητήρα που παρήγαγε ώση 27τόννων.πρώτη πτήση 3 Οκτωβρίου 1942 ΕΣΣΔ:R-7/ΗΠΑ:Άτλας : πύραυλοι με έναν κύριο όροφο, ο οποίος ενισχυόταν στην εκκίνηση από βοηθητικούς πυραύλους, έτσι ώστε όλοι οι κινητήρες να πυροδοτούνται μετά την απογείωση.

4 Από τον Sputnik στο Apollo Sputnik 1: 4 Οκτωβρίου 1957, 1ος τεχνητός δορυφόρος της Γης Sputnik 2:πρώτο πειραματόζωο στο διάστημα. Ο σκύλος Λάικα. (έναμήναμετά) Vanguard 1: εξερράγει Explorer 1: πρώτο αμερικανικό διαστημικό όχημα σε τροχιά. Πρώτος άνθρωπος στο διάστημα Yuri Gagarin (4 χρόνια μετά) Able 1:Αύγουστος 1958 πρώτος μη επανδρωμένος σεληνιακός εξερευνητής,εξερράγει. Luna 1:Ιανουάριος 1959, οι Ρώσοι κατάφεραν να το στείλουν στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Luna 2: Σεπτέμβρης Luna 3: Οκτώβρης 1959, πρώτες φωτογραφίες από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Ranger 7: 28 Ιουλίου 1964 κατάφερε να φωτογραφήσει από κοντά την Σελήνη (31 Ιουλίου 1964) Luna 9 :3 Φεβρουαρίου 1966, πρώτο όχημα που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη Surveyor 1:1966, ανασχετικούς πυραύλους για ομαλή προσεδάφιση. Μετέδωσαν στη Γη εκατοντάδες τηλεοπτικές εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας κ στοιχεία για τα χαρακτηριστικά κ τη χημική σύσταση του εδάφους της. Lunar Orbiter:λήψη υψηλής ποιότητας τηλεοπτικών εικόνων της σεληνιακής επιφάνειας σε επιλεγμένες περιοχές στο πλαίσιο προετοιμασίας των επανδρωμένων προσεδαφίσεων του προγράμματος Απόλλων.

5 Luna 3 Ranger 7-Guericke crater Lunar Orbiter Surveyor 7-Tycho crater Tycho Crater

6 Το πρόγραμμα Apollo Στόχος: Η μελέτητηςσελήνηςμεεπανδρωμένεςπτήσεις. Μέθοδοι: άμεση, «της συνάντησης σε γήινη τροχιά», «τεχνική της συνάντησης σε σεληνιακή τροχιά» Κρόνος V: Apollo,βάρους 45 τόνων με τριμελές πλήρωμα [2 τμήματα: Σεληνάκατος(Lunar Module,LM),Τμήμα Ελέγχου(Command Module,CM)] Apollo 8: 21 Δεκεμβρίου 1968,Frank Borman,James Lovell & William Anders πρώτοι άνθρωποι που ταξίδεψαν σε ένα άλλο ουράνιο σώμα Apollo 11:16 Ιουλίου 1969 Neil Armstrong,Edwin Aldrin,Michael Collins πρώτη φορά που ο άνθρωπος περπάτησε σε ένα άλλο ουράνιο σώμα Apollo 17:7 Δεκεμβρίου 1972 τελευταία αποστολή της σειράς Απόλλων κ έφερε 119 χλγρ σεληνιακών δειγμάτων από την περιοχή Taurus-Littrow

7

8

9 Διαστημόπλοια κ προωθητικοί πύραυλοι Πύραυλοι σε βαλλιστική τροχιά:1945, μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας,συνήθως με έναν όροφο, χμ/ώρα,μέγιστο ύψος 160χμ. Τεχνητοί δορυφόροι σε γήινη τροχιά: ύψος 200χμ,τροχ.ταχυτ χμ/ώρα,περίοδος 90λ ύψος 6.370χμ,τροχ.ταχυτ χμ/ώρα,περίοδος 4ώρες ύψος χμ,τροχ.ταχυτ χμ/ώρα, περίοδος 24 ώρες «γεωστάσιμη ή γεωστατική τροχιά»(τηλεπικοινωνιακούς κ μετεωρολογικούς δορυφόρους)

10 Παρέλξεις των τεχνητών δορυφόρων Αναδρομή των συνδέσμων:το ισημερινό εξόγκωμα της γης προσπαθεί να φέρει το επίπεδο της τροχιάς του δορυφόρου στο ισημερινό επίπεδο. Ητάσηαυτήέχειωςαποτέλεσμαμίαπρος δυσμάς γυροσκοπική περιστροφή της τροχιάς γύρω από τη γη. Οι σύνδεσμοι κινούνται κατά την ανάδρομη φορά. Μετάθεση του περίγειου: Η ελλειπτική τροχιά του δορυφόρου περιστρέφεται κ το περίγειό του μετατίθεται κατά τη διεύθυνση της περιφοράς. Συνεχής μείωση του μεγάλου ημιάξονα της τροχιάς: λόγω της αντίστασης της ατμόσφαιρας, ο δορυφόρος κάνει σπειροειδή τροχιά καθώς ο μεγάλος ημιάξονας ελαττώνεται συνεχώς. Η εκκεντρότητα της τροχιάς επίσης ελαττώνεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του δορυφόρου μέσα στην ατμόσφαιρα.

11 Ταχύτητες Διαφυγής Υποθέτοντας ότι η γη δεν έχει ατμόσφαιρα η ταχύτητα διαφυγής κάποιου διαστημικού οχήματος είναι 11,2 χμ/δευτ. Στην πραγματικότητα ξεκινά με μικρότερη ταχύτητα, αυξάνει με την πάροδο του χρόνου κ επιτυγχάνει την τελική ταχύτητα διαφυγής εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.ταχύτητα διαφυγής από το ηλιακό βαρυτικό πεδίο είναι 40χμ/δευτ.δεδομένου ότι η εκτόξευση πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου χμ από το κέντρο του.

12 Συστήματα διαστημοπλοίων Παραγωγή ισχύος: το τροφοδοτικό σύστημα ισχύος δίνει ενέργεια σε άλλα συστήματα. Παρέχεται από συσσωρευτές, ηλιακά στοιχεία ή συσκευές με πυρηνικά ισότοπα. Αυτόνομη πρόωση: βοηθητικοί προωθητικοί πύραυλοι που χρειάζονται για να μεταβάλλουν την ταχύτητα του διαστημοπλοίου. Χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τις τροχιές των δορυφόρων, για να περιορίζουν την ταχύτητα(ανασχετικοί πύραυλοι), για να επιτυγχάνουν την επαναφορά στην ατμόσφαιρα κ για να επιβραδύνουν το διαστημόπλοιο κατά την προσεδάφιση. Τηλεπικοινωνίες: οι ραδιοτηλεπικοινωνίες συνδέουν το διαστημόπλοιο με τους δέκτες στη Γη.χρησιμοποιούνται συχνότητες VHF για να μπορέσει το σήμα να διαπεράσει την ιονόσφαιρα.( MHz). Τα διαστημόπλοια διαθέτουν ραδιοφάρους εντοπισμού οι οποίοι εκπέμπουν συνεχώς. Έλεγχος στάσης: έχει δύο βασικές λειτουργίες. Σταθεροποίηση: η εργασία διατήρησης του προσανατολισμού του διαστημοπλοίου προς μια ορισμένη διεύθυνση, παρά τις αντίθετες επιδράσεις ποικίλων φυσικών δυνάμεων. Σκόπευση: απαιτεί από τα διαστημικά οχήματα να στρέφουν τους αισθητήρες τους σε ένα στόχο, που μπορεί να είναι ο Ήλιος, τμήματα της επιφάνειας της Γης, ένας πλανήτης ή αστέρας. Ο αναμεταδότης πρέπει να στρέφεται συνεχώς προς τη Γη στη διάρκεια της μετάδοσης.

13 Συστήματα διαστημοπλοίων (συνέχεια) Έλεγχος περιβάλλοντος: οι σχεδιαστές ενός διαστημοπλοίου εκτιμώντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τη σχεδιαζόμενη αποστολή, φροντίζουν για τον έλεγχο των συνθηκών αυτών ώστε να κυμαίνονται μέσα σε επιθυμητά όρια. Για να είναι δυνατή η ανθρώπινη διαβίωση στα διαστημόπλοια υπάρχει οξυγόνο για την αναπνοή κ συστήματα κλιματισμού που κυκλοφορούν το χωρίς βάρος αέρα, απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες κ ελέγχουν τη θερμοκρασία κ την πίεση. Πλοήγηση κ έλεγχος: ο σκοπός του συστήματος αυτού είναι να οδηγήσει το διαστημόπλοιο στην τροχιά του κ να ελέγξει την ταχύτητά του. Ηλεκτρονικός υπολογιστής: λαμβάνουν στοιχεία προσανατολισμού κ υπολογίζουν τις διορθωτικές μεταβολές. Όργανα μετρήσεων: είναι συνήθως ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές όπως βολτόμετρα, αμπερόμετρα, θερμόμετρα κ άλλα όργανα που δίνουν στοιχεία για την κατάσταση του διαστημοπλοίου. Οι αστροναύτες παρακολουθούνται από όργανα βιολογικών μετρήσεων που ελέγχουν τη φυσική τους κατάσταση. Δομικό μέρος: είναι ο σκελετός του διαστημοπλοίου, ο οποίος φυσικά υποστηρίζει κ προφυλάσσει όλα τα άλλα υποσυστήματα.πολλά διαστημόπλοια έχουν έναν κεντρικό πυρήνα κ εξαρτήματα που μπορούν να ανοίξουν γύρω από αυτόν, όπως κεραίες, πτερύγια ηλιακών συσσωρευτών κ εξαρτήματα για την ευστάθεια. Η όλη κατασκευή γίνεται συνήθως από αλουμίνιο ή μαγνήσιο για να είναι ελαφριά. Το σχήμα του διαστημοπλοίου είναι πάντοτε συμμετρικό γύρω από έναν τουλάχιστον άξονα, ώστε να εμποδιστεί η ταλάντωση στη διάρκεια της περιστροφής.

14 Προωθητικοί πύραυλοι Για να τεθεί ένα διαστημικό όχημα σε οποιαδήποτε τροχιά, χρησιμοποιούνται οι προωθητικοί πύραυλοι. Στο εσωτερικό ενός προωθητικού πυραύλου, υπάρχει ένας θάλαμος με κατάλληλο αεροδυναμικό σχήμα. Στο θάλαμο αυτό καίγεται το προωθητικό υλικό που μετά εκπέμπεται μέσα από ένα ή περισσότερα ακροφύσια τα οποία βρίσκονται στο πίσω μέρος του θαλάμου. Σε ένα σωστά σχεδιασμένο πύραυλο, ηπίεσηπου αναπτύσσεται από την εσωτερική καύση του προωθητικού υλικού παραμένει σταθερή. Τα προωθητικά υλικά είναι στερεά ή υγρά. Στην περίπτωση των υγρών προωθητικών, το καύσιμο αποθηκεύεται χωριστά από το οξειδωτικό που προκαλεί την καύση του καυσίμου.παραδείγματα καυσίμων είναι το υγρό υδρογόνο κ η αμμωνία. Το υγρό οξυγόνο, το νιτρικό οξύ κ το φθόριο χρησιμοποιούνται ως οξειδωτικά. Το καύσιμο κ το οξειδωτικό πρέπει να αναμειγνύονται στην κατάλληλη αναλογία ώστε να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη καύση.

15 Το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου 1981, ΗΠΑ: πρώτες λειτουργικές πτήσεις του επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού λεωφορείου(space shuttle). Εκτοξεύεται κατακόρυφα με τη βοήθεια δύο μεγάλων πυραύλων στερεών καυσίμων, προσδεδεμένους στο κυρίως σώμα,κ τριών κύριων κινητήρων υγρών καυσίμων. Οι τρεις κύριοι κινητήρες λειτουργούν με υγρό οξυγόνο(οξειδωτικό) κ υγρό υδρογόνο(καύσιμο). Έχουν διάρκεια λειτουργίας σε κάθε πτήση 500 δευτ κ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 55 εκτοξεύσεις. Η ώση του κάθε κινητήρα στο κενό είναι κιλά κ έχει βάρος κιλά. Η θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης ξεπερνά τους oc. Οι βοηθητικοί προωθητές λειτουργούν μόνο για δύο λεπτά,στη συνέχεια απορρίπτονται κ περισυλλέγονται για να ξαναχρησιμοποιηθούν. Η εξωτερική δεξαμενή απορρίπτεται κ καταστρέφεται όταν εξαντληθούν τα καύσιμά της. Το περίβλημά της είναι από κράμα αλουμινίου.

16

17 Διαστημικοί σταθμοί Salyout:1971, Ένα σοβιετικό πρόγραμμα τροχιακών διαστημικών σταθμών που αποσκοπούσε στην πειραματική δοκιμή κ προεπιχειρησιακή εκμετάλλευση ημιμόνιμων κ επανδρωμένων διαστημικών τροχιακών σταθμών. Scylab:14 Μαΐου 1973,πρώτος αμερικανικός διαστημικός σταθμός. Τέσσερα τμήματα: το τροχιακό εργαστήριο,το θάλαμο ελέγχου πίεσης,τον πολλαπλό προσαρμοστή σύνδεσης,οφορέας τηλεσκοπίου. Apollo-Soyuz:15 Ιουλίου 1975,ΗΠΑ κ πρώην Σοβιετική Ένωση. Απόλλων 18 με 3 άνδρες κ το Σογιούζ 19 με 2 άνδρες συνδέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη γη κ έκαναν από κοινού γεωδαιτικά, αστρονομικά,ιατρικά κ τεχνικής φύσης πειράματα. Spacelab: Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος,επιστρέφει στη Γη μετά από αποστολή. Κολόμβος κ Ερμής:ΕΥΔ,τρία μέλη: προσκολλούμενο εργαστήριο,εργαστήριο ελεύθερης πτήσης,πολική εξέδρα.

18 MIR Η κεντρική σεληνάκατος του διαστημικού σταθμού MIR,που σημαίνει ειρήνη και κόσμος στα ρωσικά,ξεκίνησε το τροχιακό του ταξίδι στις 20 Φεβρουαρίου 1986.Το πρώτο πλήρωμα του σταθμού,leonid Kizim και Vladimir Soloviev,συνέδεσαν το αεροσκάφος τους Soyuz T-15 με το Salyout-7,τον προκάτοχο του MIR,δούλεψαν εκεί και μετά επέστρεψαν στον MIR. Το τελευταίο κομμάτι του σταθμού προστέθηκε το Ο σταθμός εκτροχιάστηκε αφού γιόρτασε την 15η επέτειό του στο διάστημα στις 20 Φεβρουαρίου Τα πειράματα στον MIR είχαν θέματα όπως: αστρονομία,επεξεργασία υλικών,απομακρυσμένη ανίχνευση και στρατιωτικά φασματικά πειράματα όπως το Oktant.

19

20 I.S.S. (International Space Station) Το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο διεθνές επιστημονικό πρόγραμμα στην ιστορία.υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο ISS τροφοδοτείται από τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μέσα 16 κρατών: Καναδάς,Ιαπωνία,Ρωσία,11 κράτη μέλη της ESA(Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και Βραζιλία. Έχει 4 φορές το μέγεθος του Mir, διαθέτει 6 εργαστήρια. Βρίσκεται σε τροχιά ύψους 250 μιλίων με κλίση 51,6 μοίρες έχοντας 85% κάλυψη της υδρογείου και 95% κάλυψη του πληθυσμού. Στον ISS γίνονται πειράματα στην ιατρική,τα υλικά κ την θεμελιώδη επιστήμη. Οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα στην προετοιμασία για την μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος έχοντας θέματα όπως: μελέτες πρωτεϊνικών κρυστάλλων,καλλιέργεια ιστών,ζωή σε χαμηλή βαρύτητα,φλόγες,υγρά και μέταλλα στο διάστημα,η φύσητου διαστήματος,παρακολούθηση της Γης,εμπορευματοποίηση.

21

22 Διαπλανητικές πτήσεις Χωρίζονται σε τρεις φάσεις: τη φάση της αναχώρησης, τη φάση της μετάβασης κ τη φάση της άφιξης. Τροχιές Hohmann:οικονομικές αλλά μεγάλη χρονική διάρκεια.

23 Διαπλανητικές αποστολές Venera 1 A Mars 1 A Pioneer 5 E? Mariner 1 A Mariner 2 E Zond 1 A Zond 2 A Mariner 3 A Mariner 4 E Venera 2 & 3 A Pioneer 6 & 7 E? Venera 4 E Mariner 5 E Pioneer 8 & 9 E? Venera 5 E Mariner 6 & 7 E Venera 7 - E Mariner 8 A Mariner 9 E Mars 2 & 3 A Pioneer 10 & 11 E Venera 8 E Mars 4 A Mars 5 & 6 E Mariner 10 E Helios 1 & 2 -? Venera 9 & 10 E Viking 1 & 2 E Voyager 2 E Pioneer Venus Orbiter & Multiprobe E Venera E Vega 1 &2 E Sakigake & Suisei E Phobos 1 & 2 A Magellan E Galileo E Mars Observer A CRAF E Cassini E Α:Αποτυχημένη Ε:Επιτυχής

24 Βιβλιογραφία Διπλωματική εργασία κ.χρήστου Ι. Παπαδημητρίου, «διαστημικά ταξίδια» NASA kennedy space center/marshall space flight center Παρουσίαση:Νιφαδοπούλου Μαρία

25

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ Όνομα : Λάζαρος Επίθετο : Γκαγκαλέτσιος Τάξη : Α Τμήμα : Α1 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Ανάλυση της τεχνολογικής ενότητας 2 στην οποία ανήκει το έργο ΕΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΗ ΕΝΙΣΜΟΥ ΣΚΙΑΣΗΣ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΕΚΤΩΝ ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ» Επιβλέπων καθηγητής: Κ. Αντωνόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:> ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΙΕΓΚΙ ΜΠΛΕΝΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Πληροϕοριακού Συστήματος Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων

Κατασκευή Πληροϕοριακού Συστήματος Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Μηχανικών Πληροϕορικής & Τηλεπικοινωνιών Κατασκευή Πληροϕοριακού Συστήματος Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων Κεχαγιάς Απόστολος Επιβλέπων: Δασυγένης Μηνάς Κοζάνη, 18 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΤΑΞΗ Α1 Μάθημα : Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή Δενάρδου Πέτρου ΤΟ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΤΑΞΗ Α1 Μάθημα : Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή Δενάρδου Πέτρου ΤΟ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2012-2013 ΤΑΞΗ Α1 Μάθημα : Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή Δενάρδου Πέτρου ΤΟ ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ Καθηγητής : ΗΡ. ΝΤΟΥΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..σελ.3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία

Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. ιπλωµατική εργασία Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος ιπλωµατική εργασία Οι επιδράσεις της ηλιακής δραστηριότητας στη γη ελήµπασης Παναγιώτης Επιβλέπων καθηγητής Βασίλειος Γκέκας ΧΑΝΙΑ 2009 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

ΘΕΜΑ: «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Εργαστήριο Διοικητικών Συστημάτων. ΤΕΧΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΙΣΧΥΟΣ 100 kwp. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Λεξικό όρων 1. ΣΑΣΙ 2. ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 4. Σύστημα Διεύθυνσης 5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & Φ.Α. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & Φ.Α. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & Φ.Α. ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΚΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔ ΥΚΤΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΗΠΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ PROJECT ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εφαρμογή στην Ελληνική κατοικία Επιβλέπων καθηγητής: Σταμάτης Προκόπης Μαθητές: Β ΤΑΞΗΣ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ Σχολικό έτος: 2013-2014 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1η Μπαλαμπάνου

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝ ΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΣΥΓΛΕΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΟΠΤΕΥΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΦΛΟΙΟΥ.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΦΛΟΙΟΥ. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΦΛΟΙΟΥ. Ο στερεός φλοιός της Γης φαίνεται σταθερός, αν και αυτός όπως ήδη τονίστηκε είναι εύπλαστος και µεταβαλλόµενος. Πώς όµως µπορούν να γίνουν αντιληπτές κατά τη διάρκεια της σύντοµης

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Φυσική Ομάδαs Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» Φυσική

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014

Τα νέα του Ομίλου. Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Τα νέα του Ομίλου Φύλλο Νο 46 Θερινό Ηλιοστάσιο 2014 Εκδότης: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας, Θεσσαλονίκη ISSN 2241-3561 Τέσσερις νύχτες αστρονομίας......μας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για συμβούλους απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού

Εγχειρίδιο για συμβούλους απασχόλησης και επαγγελματικού προσανατολισμού Save the EARTH: Counsellors and Advisors on Renewable Energy sources Απασχόληση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - Επισκόπηση και Παραδείγματα Περιγραφών Επαγγελμάτων - Εγχειρίδιο για συμβούλους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος και υδρογόνου από τη φωτοκαταλυτική οξείδωση οργανικών ενώσεων σε µια φωτοηλεκτροχηµική κυψελίδα. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Πριν φτάσει το χωριό 2. Ακριβώς πάνω από το χωριό 3. Μετά το χωριό.

1. Πριν φτάσει το χωριό 2. Ακριβώς πάνω από το χωριό 3. Μετά το χωριό. Ερωτήσεις θεωρίας 1. Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο προσπαθεί να ρίξει τρόφιμα σ ένα αποκλεισμένο από τα χιόνια μικρό χωριό. Για να το πετύχει πετάει παράλληλα προς το έδαφος σε αρκετά μεγάλο ύψος και με σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Διαδικασιών Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Σταθμών

Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Διαδικασιών Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Σταθμών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Διαδικασιών Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Σταθμών ΝΤΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Μ.:7253

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Επιβλέπων Καθηγητής) ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑ (Συνεπιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΘΕΜΑ: «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» ΟΝΟΜΑ:ΑΚΡΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ / MN 05014 / Ε ΚΥΚΛΟΣ ΥΠΕΥΘ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΟΥ ΦΑΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πτήση και Περιβάλλον

Πτήση και Περιβάλλον Πτήση και Περιβάλλον Ιούλιος 2010 Περιεχόμενα Εισαγωγή 1 Αλλαγή κλίματος 2 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου 4 Η επίδραση των αερομεταφορών στο περιβάλλον 6 Περιβαλλοντική πολιτική της Aegean 12 Τα αεροσκάφη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΡΟΩΣΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ Π.Ν.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΡΟΩΣΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ Π.Ν. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΡΟΩΣΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ Π.Ν. ρ. Ι.Κ. Χατζηλάου, Καθηγητής ΣΝ Πλωτάρχης (Μ) Γ. Γαλάνης ΠΝ Υποπλοίαρχος Ν. Περτζινίδης ΠΝ Περίληψη - Η ηλεκτροπρόωση είναι, για διαφόρους λόγους, ή σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ - ΤΗΓΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΥΛΓΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 1.1 ΦΥΣΙΚΈΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα μεταλλικά υλικά τα οποία χυτεύουμε ή τα λαμβάνουμε ως χυτά αντικείμενα είναι μέταλλα ή κράματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (Σημειώσεις μαθητή)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (Σημειώσεις μαθητή) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (Σημειώσεις μαθητή) Σχ. 1/36 Ελληνική τριήρης ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ 1 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μικρο-επεξεργασία λεπτού υμενίου μολυβδενίου (Μο) με laser για εφαρμογή στη φωτοβολταϊκή τεχνολογία»

Διαβάστε περισσότερα

Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία

Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κινητή Τηλεφωνία και Υγεία Ερωτήσεις & Απαντήσεις Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ...4 ΟΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ...6 ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ...13

Διαβάστε περισσότερα