Apollo 15 Εκτόξευση ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Apollo 15 Εκτόξευση ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ"

Transcript

1 Apollo 15 Εκτόξευση ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

2 Εισαγωγή Κινέζοι: ανακάλυψη της πυρίτιδας. Προσπαθούν να τη χρησιμοποιήσουν για να πετάξουν ψηλά. 19ος αι.: Αγγλία, συντ/ρχης Γουίλιαμ, Γούλιτς εργ/ριο κατασκευής πυραύλων (2000μ).Γαλλία,συντ/ρχης Πρεβώ. 1827,Γαλλία, Μονζερύ:αρχές κ δυνατότητες τακτικής χρήσης πυραύλων με πολλούς προωθητικούς ορόφους(8000μ). 1858: πυροβόλο ραβδωτής κάνης πύραυλοι επιστημονικό ερευνητικό τομέα 1865, Ιούλιος Βερν «απότηγηστησελήνη» Τέλη αιώνα,ο πύραυλος σε ρόλο βαλλιστικού οχήματος 1887: Mπω ντε Ροσά πατέρας κινητήρα εσωτερικής καύσης,εισαγάγει τους θεμελιώδεις τύπους της πυραυλοθήσεως

3 Κωνσταντίν Τσιολκόφσκι:πρωτοπόρος θεωρητικός σε θέματα αεροδυναμικής κ αεροδιαστημικής έρευνας. Το 1883 συμπέρανε ότι μόνον η προώθηση με κινητήρες αντίδρασης μπορεί να καταστήσει εφικτέςτιςδιαστημικέςπτήσεις.πρότεινε τον χημικό κινητήρα υγρών καυσίμων(υγρή προπεργόλη κ ένα μίγμα υγρού υδρογόνου κ οξυγόνου) Ρόμπερτ Γκόνταρντ:απέδειξε ότι η προώθηση πυραύλων μπορεί να γίνει κστοκένο. Στις 16 Μαρτίου 1926 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση πυραύλου με υγρό προωθητικό μέσο. Το 1935 εκτόξευσε πύραυλο υγρών καυσίμων με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του ήχου Χέρμαν Όμπερτ: 1922,«ο πύραυλος στον διαπλανητικό χώρο»πως μπορεί ένας πύραυλος να ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο της Γης. Κατέστρωσε τις εξισώσεις που σχετίζονται με τις διαστημικές πτήσεις. 7 Μαΐου 1931 εκτοξεύθηκε ο πρώτος πύραυλος από το Βερολίνο. Συνεργάστηκε με τον Βέρνερ φον Μπράουν. Γερμανία,1937: V-2 ύψος 13μ,βάρος 12τόν,ταχύτητα 5.600χμ/ώρα, μέγιστο ύψος 80χμ. Έκαιγε αιθανόλη κ υγρό οξυγόνο σε κινητήρα που παρήγαγε ώση 27τόννων.πρώτη πτήση 3 Οκτωβρίου 1942 ΕΣΣΔ:R-7/ΗΠΑ:Άτλας : πύραυλοι με έναν κύριο όροφο, ο οποίος ενισχυόταν στην εκκίνηση από βοηθητικούς πυραύλους, έτσι ώστε όλοι οι κινητήρες να πυροδοτούνται μετά την απογείωση.

4 Από τον Sputnik στο Apollo Sputnik 1: 4 Οκτωβρίου 1957, 1ος τεχνητός δορυφόρος της Γης Sputnik 2:πρώτο πειραματόζωο στο διάστημα. Ο σκύλος Λάικα. (έναμήναμετά) Vanguard 1: εξερράγει Explorer 1: πρώτο αμερικανικό διαστημικό όχημα σε τροχιά. Πρώτος άνθρωπος στο διάστημα Yuri Gagarin (4 χρόνια μετά) Able 1:Αύγουστος 1958 πρώτος μη επανδρωμένος σεληνιακός εξερευνητής,εξερράγει. Luna 1:Ιανουάριος 1959, οι Ρώσοι κατάφεραν να το στείλουν στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Luna 2: Σεπτέμβρης Luna 3: Οκτώβρης 1959, πρώτες φωτογραφίες από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Ranger 7: 28 Ιουλίου 1964 κατάφερε να φωτογραφήσει από κοντά την Σελήνη (31 Ιουλίου 1964) Luna 9 :3 Φεβρουαρίου 1966, πρώτο όχημα που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη Surveyor 1:1966, ανασχετικούς πυραύλους για ομαλή προσεδάφιση. Μετέδωσαν στη Γη εκατοντάδες τηλεοπτικές εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας κ στοιχεία για τα χαρακτηριστικά κ τη χημική σύσταση του εδάφους της. Lunar Orbiter:λήψη υψηλής ποιότητας τηλεοπτικών εικόνων της σεληνιακής επιφάνειας σε επιλεγμένες περιοχές στο πλαίσιο προετοιμασίας των επανδρωμένων προσεδαφίσεων του προγράμματος Απόλλων.

5 Luna 3 Ranger 7-Guericke crater Lunar Orbiter Surveyor 7-Tycho crater Tycho Crater

6 Το πρόγραμμα Apollo Στόχος: Η μελέτητηςσελήνηςμεεπανδρωμένεςπτήσεις. Μέθοδοι: άμεση, «της συνάντησης σε γήινη τροχιά», «τεχνική της συνάντησης σε σεληνιακή τροχιά» Κρόνος V: Apollo,βάρους 45 τόνων με τριμελές πλήρωμα [2 τμήματα: Σεληνάκατος(Lunar Module,LM),Τμήμα Ελέγχου(Command Module,CM)] Apollo 8: 21 Δεκεμβρίου 1968,Frank Borman,James Lovell & William Anders πρώτοι άνθρωποι που ταξίδεψαν σε ένα άλλο ουράνιο σώμα Apollo 11:16 Ιουλίου 1969 Neil Armstrong,Edwin Aldrin,Michael Collins πρώτη φορά που ο άνθρωπος περπάτησε σε ένα άλλο ουράνιο σώμα Apollo 17:7 Δεκεμβρίου 1972 τελευταία αποστολή της σειράς Απόλλων κ έφερε 119 χλγρ σεληνιακών δειγμάτων από την περιοχή Taurus-Littrow

7

8

9 Διαστημόπλοια κ προωθητικοί πύραυλοι Πύραυλοι σε βαλλιστική τροχιά:1945, μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας,συνήθως με έναν όροφο, χμ/ώρα,μέγιστο ύψος 160χμ. Τεχνητοί δορυφόροι σε γήινη τροχιά: ύψος 200χμ,τροχ.ταχυτ χμ/ώρα,περίοδος 90λ ύψος 6.370χμ,τροχ.ταχυτ χμ/ώρα,περίοδος 4ώρες ύψος χμ,τροχ.ταχυτ χμ/ώρα, περίοδος 24 ώρες «γεωστάσιμη ή γεωστατική τροχιά»(τηλεπικοινωνιακούς κ μετεωρολογικούς δορυφόρους)

10 Παρέλξεις των τεχνητών δορυφόρων Αναδρομή των συνδέσμων:το ισημερινό εξόγκωμα της γης προσπαθεί να φέρει το επίπεδο της τροχιάς του δορυφόρου στο ισημερινό επίπεδο. Ητάσηαυτήέχειωςαποτέλεσμαμίαπρος δυσμάς γυροσκοπική περιστροφή της τροχιάς γύρω από τη γη. Οι σύνδεσμοι κινούνται κατά την ανάδρομη φορά. Μετάθεση του περίγειου: Η ελλειπτική τροχιά του δορυφόρου περιστρέφεται κ το περίγειό του μετατίθεται κατά τη διεύθυνση της περιφοράς. Συνεχής μείωση του μεγάλου ημιάξονα της τροχιάς: λόγω της αντίστασης της ατμόσφαιρας, ο δορυφόρος κάνει σπειροειδή τροχιά καθώς ο μεγάλος ημιάξονας ελαττώνεται συνεχώς. Η εκκεντρότητα της τροχιάς επίσης ελαττώνεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καταστροφή του δορυφόρου μέσα στην ατμόσφαιρα.

11 Ταχύτητες Διαφυγής Υποθέτοντας ότι η γη δεν έχει ατμόσφαιρα η ταχύτητα διαφυγής κάποιου διαστημικού οχήματος είναι 11,2 χμ/δευτ. Στην πραγματικότητα ξεκινά με μικρότερη ταχύτητα, αυξάνει με την πάροδο του χρόνου κ επιτυγχάνει την τελική ταχύτητα διαφυγής εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.ταχύτητα διαφυγής από το ηλιακό βαρυτικό πεδίο είναι 40χμ/δευτ.δεδομένου ότι η εκτόξευση πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου χμ από το κέντρο του.

12 Συστήματα διαστημοπλοίων Παραγωγή ισχύος: το τροφοδοτικό σύστημα ισχύος δίνει ενέργεια σε άλλα συστήματα. Παρέχεται από συσσωρευτές, ηλιακά στοιχεία ή συσκευές με πυρηνικά ισότοπα. Αυτόνομη πρόωση: βοηθητικοί προωθητικοί πύραυλοι που χρειάζονται για να μεταβάλλουν την ταχύτητα του διαστημοπλοίου. Χρησιμοποιούνται για να αλλάξουν τις τροχιές των δορυφόρων, για να περιορίζουν την ταχύτητα(ανασχετικοί πύραυλοι), για να επιτυγχάνουν την επαναφορά στην ατμόσφαιρα κ για να επιβραδύνουν το διαστημόπλοιο κατά την προσεδάφιση. Τηλεπικοινωνίες: οι ραδιοτηλεπικοινωνίες συνδέουν το διαστημόπλοιο με τους δέκτες στη Γη.χρησιμοποιούνται συχνότητες VHF για να μπορέσει το σήμα να διαπεράσει την ιονόσφαιρα.( MHz). Τα διαστημόπλοια διαθέτουν ραδιοφάρους εντοπισμού οι οποίοι εκπέμπουν συνεχώς. Έλεγχος στάσης: έχει δύο βασικές λειτουργίες. Σταθεροποίηση: η εργασία διατήρησης του προσανατολισμού του διαστημοπλοίου προς μια ορισμένη διεύθυνση, παρά τις αντίθετες επιδράσεις ποικίλων φυσικών δυνάμεων. Σκόπευση: απαιτεί από τα διαστημικά οχήματα να στρέφουν τους αισθητήρες τους σε ένα στόχο, που μπορεί να είναι ο Ήλιος, τμήματα της επιφάνειας της Γης, ένας πλανήτης ή αστέρας. Ο αναμεταδότης πρέπει να στρέφεται συνεχώς προς τη Γη στη διάρκεια της μετάδοσης.

13 Συστήματα διαστημοπλοίων (συνέχεια) Έλεγχος περιβάλλοντος: οι σχεδιαστές ενός διαστημοπλοίου εκτιμώντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά τη σχεδιαζόμενη αποστολή, φροντίζουν για τον έλεγχο των συνθηκών αυτών ώστε να κυμαίνονται μέσα σε επιθυμητά όρια. Για να είναι δυνατή η ανθρώπινη διαβίωση στα διαστημόπλοια υπάρχει οξυγόνο για την αναπνοή κ συστήματα κλιματισμού που κυκλοφορούν το χωρίς βάρος αέρα, απομακρύνουν τις τοξικές ουσίες κ ελέγχουν τη θερμοκρασία κ την πίεση. Πλοήγηση κ έλεγχος: ο σκοπός του συστήματος αυτού είναι να οδηγήσει το διαστημόπλοιο στην τροχιά του κ να ελέγξει την ταχύτητά του. Ηλεκτρονικός υπολογιστής: λαμβάνουν στοιχεία προσανατολισμού κ υπολογίζουν τις διορθωτικές μεταβολές. Όργανα μετρήσεων: είναι συνήθως ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές όπως βολτόμετρα, αμπερόμετρα, θερμόμετρα κ άλλα όργανα που δίνουν στοιχεία για την κατάσταση του διαστημοπλοίου. Οι αστροναύτες παρακολουθούνται από όργανα βιολογικών μετρήσεων που ελέγχουν τη φυσική τους κατάσταση. Δομικό μέρος: είναι ο σκελετός του διαστημοπλοίου, ο οποίος φυσικά υποστηρίζει κ προφυλάσσει όλα τα άλλα υποσυστήματα.πολλά διαστημόπλοια έχουν έναν κεντρικό πυρήνα κ εξαρτήματα που μπορούν να ανοίξουν γύρω από αυτόν, όπως κεραίες, πτερύγια ηλιακών συσσωρευτών κ εξαρτήματα για την ευστάθεια. Η όλη κατασκευή γίνεται συνήθως από αλουμίνιο ή μαγνήσιο για να είναι ελαφριά. Το σχήμα του διαστημοπλοίου είναι πάντοτε συμμετρικό γύρω από έναν τουλάχιστον άξονα, ώστε να εμποδιστεί η ταλάντωση στη διάρκεια της περιστροφής.

14 Προωθητικοί πύραυλοι Για να τεθεί ένα διαστημικό όχημα σε οποιαδήποτε τροχιά, χρησιμοποιούνται οι προωθητικοί πύραυλοι. Στο εσωτερικό ενός προωθητικού πυραύλου, υπάρχει ένας θάλαμος με κατάλληλο αεροδυναμικό σχήμα. Στο θάλαμο αυτό καίγεται το προωθητικό υλικό που μετά εκπέμπεται μέσα από ένα ή περισσότερα ακροφύσια τα οποία βρίσκονται στο πίσω μέρος του θαλάμου. Σε ένα σωστά σχεδιασμένο πύραυλο, ηπίεσηπου αναπτύσσεται από την εσωτερική καύση του προωθητικού υλικού παραμένει σταθερή. Τα προωθητικά υλικά είναι στερεά ή υγρά. Στην περίπτωση των υγρών προωθητικών, το καύσιμο αποθηκεύεται χωριστά από το οξειδωτικό που προκαλεί την καύση του καυσίμου.παραδείγματα καυσίμων είναι το υγρό υδρογόνο κ η αμμωνία. Το υγρό οξυγόνο, το νιτρικό οξύ κ το φθόριο χρησιμοποιούνται ως οξειδωτικά. Το καύσιμο κ το οξειδωτικό πρέπει να αναμειγνύονται στην κατάλληλη αναλογία ώστε να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη καύση.

15 Το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου 1981, ΗΠΑ: πρώτες λειτουργικές πτήσεις του επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού λεωφορείου(space shuttle). Εκτοξεύεται κατακόρυφα με τη βοήθεια δύο μεγάλων πυραύλων στερεών καυσίμων, προσδεδεμένους στο κυρίως σώμα,κ τριών κύριων κινητήρων υγρών καυσίμων. Οι τρεις κύριοι κινητήρες λειτουργούν με υγρό οξυγόνο(οξειδωτικό) κ υγρό υδρογόνο(καύσιμο). Έχουν διάρκεια λειτουργίας σε κάθε πτήση 500 δευτ κ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 55 εκτοξεύσεις. Η ώση του κάθε κινητήρα στο κενό είναι κιλά κ έχει βάρος κιλά. Η θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης ξεπερνά τους oc. Οι βοηθητικοί προωθητές λειτουργούν μόνο για δύο λεπτά,στη συνέχεια απορρίπτονται κ περισυλλέγονται για να ξαναχρησιμοποιηθούν. Η εξωτερική δεξαμενή απορρίπτεται κ καταστρέφεται όταν εξαντληθούν τα καύσιμά της. Το περίβλημά της είναι από κράμα αλουμινίου.

16

17 Διαστημικοί σταθμοί Salyout:1971, Ένα σοβιετικό πρόγραμμα τροχιακών διαστημικών σταθμών που αποσκοπούσε στην πειραματική δοκιμή κ προεπιχειρησιακή εκμετάλλευση ημιμόνιμων κ επανδρωμένων διαστημικών τροχιακών σταθμών. Scylab:14 Μαΐου 1973,πρώτος αμερικανικός διαστημικός σταθμός. Τέσσερα τμήματα: το τροχιακό εργαστήριο,το θάλαμο ελέγχου πίεσης,τον πολλαπλό προσαρμοστή σύνδεσης,οφορέας τηλεσκοπίου. Apollo-Soyuz:15 Ιουλίου 1975,ΗΠΑ κ πρώην Σοβιετική Ένωση. Απόλλων 18 με 3 άνδρες κ το Σογιούζ 19 με 2 άνδρες συνδέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη γη κ έκαναν από κοινού γεωδαιτικά, αστρονομικά,ιατρικά κ τεχνικής φύσης πειράματα. Spacelab: Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος,επιστρέφει στη Γη μετά από αποστολή. Κολόμβος κ Ερμής:ΕΥΔ,τρία μέλη: προσκολλούμενο εργαστήριο,εργαστήριο ελεύθερης πτήσης,πολική εξέδρα.

18 MIR Η κεντρική σεληνάκατος του διαστημικού σταθμού MIR,που σημαίνει ειρήνη και κόσμος στα ρωσικά,ξεκίνησε το τροχιακό του ταξίδι στις 20 Φεβρουαρίου 1986.Το πρώτο πλήρωμα του σταθμού,leonid Kizim και Vladimir Soloviev,συνέδεσαν το αεροσκάφος τους Soyuz T-15 με το Salyout-7,τον προκάτοχο του MIR,δούλεψαν εκεί και μετά επέστρεψαν στον MIR. Το τελευταίο κομμάτι του σταθμού προστέθηκε το Ο σταθμός εκτροχιάστηκε αφού γιόρτασε την 15η επέτειό του στο διάστημα στις 20 Φεβρουαρίου Τα πειράματα στον MIR είχαν θέματα όπως: αστρονομία,επεξεργασία υλικών,απομακρυσμένη ανίχνευση και στρατιωτικά φασματικά πειράματα όπως το Oktant.

19

20 I.S.S. (International Space Station) Το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο διεθνές επιστημονικό πρόγραμμα στην ιστορία.υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο ISS τροφοδοτείται από τις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και μέσα 16 κρατών: Καναδάς,Ιαπωνία,Ρωσία,11 κράτη μέλη της ESA(Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και Βραζιλία. Έχει 4 φορές το μέγεθος του Mir, διαθέτει 6 εργαστήρια. Βρίσκεται σε τροχιά ύψους 250 μιλίων με κλίση 51,6 μοίρες έχοντας 85% κάλυψη της υδρογείου και 95% κάλυψη του πληθυσμού. Στον ISS γίνονται πειράματα στην ιατρική,τα υλικά κ την θεμελιώδη επιστήμη. Οι μελέτες αυτές αποτελούν ένα απαραίτητο βήμα στην προετοιμασία για την μελλοντική ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος έχοντας θέματα όπως: μελέτες πρωτεϊνικών κρυστάλλων,καλλιέργεια ιστών,ζωή σε χαμηλή βαρύτητα,φλόγες,υγρά και μέταλλα στο διάστημα,η φύσητου διαστήματος,παρακολούθηση της Γης,εμπορευματοποίηση.

21

22 Διαπλανητικές πτήσεις Χωρίζονται σε τρεις φάσεις: τη φάση της αναχώρησης, τη φάση της μετάβασης κ τη φάση της άφιξης. Τροχιές Hohmann:οικονομικές αλλά μεγάλη χρονική διάρκεια.

23 Διαπλανητικές αποστολές Venera 1 A Mars 1 A Pioneer 5 E? Mariner 1 A Mariner 2 E Zond 1 A Zond 2 A Mariner 3 A Mariner 4 E Venera 2 & 3 A Pioneer 6 & 7 E? Venera 4 E Mariner 5 E Pioneer 8 & 9 E? Venera 5 E Mariner 6 & 7 E Venera 7 - E Mariner 8 A Mariner 9 E Mars 2 & 3 A Pioneer 10 & 11 E Venera 8 E Mars 4 A Mars 5 & 6 E Mariner 10 E Helios 1 & 2 -? Venera 9 & 10 E Viking 1 & 2 E Voyager 2 E Pioneer Venus Orbiter & Multiprobe E Venera E Vega 1 &2 E Sakigake & Suisei E Phobos 1 & 2 A Magellan E Galileo E Mars Observer A CRAF E Cassini E Α:Αποτυχημένη Ε:Επιτυχής

24 Βιβλιογραφία Διπλωματική εργασία κ.χρήστου Ι. Παπαδημητρίου, «διαστημικά ταξίδια» NASA kennedy space center/marshall space flight center Παρουσίαση:Νιφαδοπούλου Μαρία

25

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο

ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αθαναηλίδης Χρήστος, Γκαμπινασβίλι Βασίλης ΕΠΟΠΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Δημήτριος Ζούλας 2 ο Λύκειο Θεσ/νίκης Β Τετράμηνο 2012-2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι η φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Παπαδοπούλου Σοφιάννα. Περίληψη

ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Παπαδοπούλου Σοφιάννα. Περίληψη ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Παπαδοπούλου Σοφιάννα Περίληψη Οι δορυφόροι είναι ουράνια σώματα τα οποία μπορεί να μεταφέρουν είτε μια εικόνα ή οτιδήποτε άλλο. Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί για να εξηγήσει σε τι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Οι τέσσερις εσωτερικοί πλανήτες, ο Ερμής, η Αφροδίτη, η Γη και ο Άρης αποτελούν τους λεγόμενους γήινους πλανήτες και αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας. Διαστημικοί Σταθμοί. Β. Ζαφειρόπουλος

Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας. Διαστημικοί Σταθμοί. Β. Ζαφειρόπουλος Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας «Ωρίων» Διαστημικοί Σταθμοί Β. Ζαφειρόπουλος 22 Νοεμβρίου 2006 Τι είναι ένας Διαστημικός Σταθμός; Έτσι ονομάζονται τεχνητές κατασκευές, επανδρωμένες ή μη, οι οποίες τίθενται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ Μαθήτρια: Τμήμα: Σχολική χρονιά: Σχολείο: Επιβλέποντας Καθηγητής:

ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ Μαθήτρια: Τμήμα: Σχολική χρονιά: Σχολείο: Επιβλέποντας Καθηγητής: ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ Μαθήτρια: Αλθέα Γκόγκα Τμήμα: Α1 Σχολική χρονιά: 2016-2017 Σχολείο: Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών Επιβλέποντας Καθηγητής: Δημήτριος Μανωλάς 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Εισαγωγή-Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάκτηση της Σελήνης

Η κατάκτηση της Σελήνης Η κατάκτηση της Σελήνης Η εργασία συντελέστηκε μετά από ώρες προσπάθειας των μαθητών: Νίκου Γκίτσιου Μάνου Βαφειάδη Η απογείωση των πρώτων που άφησαν το στίγμα τους στην Σελήνη Apollo 11 Η πιο σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Διαστημική Τεχνολογία

Διαστημική Τεχνολογία Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2008-2009 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Διαστημική Τεχνολογία Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc29 Σταυρουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

1Ο ΓΕ. Λ. Χαϊδαρίου Project Phoenix. Ιμεράι Γιουλίντα Καραγεώργου Αρετή. Καράμπελας Αριστοτέλης Κοκάρας Κώστας.

1Ο ΓΕ. Λ. Χαϊδαρίου Project Phoenix. Ιμεράι Γιουλίντα Καραγεώργου Αρετή. Καράμπελας Αριστοτέλης Κοκάρας Κώστας. 1Ο ΓΕ. Λ. Χαϊδαρίου 2012-2013 Project Phoenix Ιμεράι Γιουλίντα Καραγεώργου Αρετή Καράμπελας Αριστοτέλης Κοκάρας Κώστας Μακρίδης Δημήτρης Κατά το 2ο μισό του 20ου αιώνα, το σύνολο των αστροναυτικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. The Voyagers

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. The Voyagers ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ The Voyagers Ιστορική Αναδρομή και Εξέλιξη Δορυφόρων Βασικά Ερωτήματα 1. Πως τίθενται και πως παραμένουν σε τροχιά; 2. Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι δορυφόροι; Πηγές 1. Διαδικτυακές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Α 4, 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 25 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Α 4, 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 25 Νοεμβρίου 2013 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΆΓΓΕΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ Α 4, 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 25 Νοεμβρίου 2013 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ο 20ος αιώνας έχει ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «Διαστημική εποχή». Τα νέα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας με το διάστημα

Διδάσκοντας με το διάστημα Διδάσκοντας με το διάστημα (Ένα εικονικό ταξίδι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό) Ελευθερία Φανουράκη Υπεύθυνη 1 ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου Βασίλης Γαργανουράκης Υπεύθυνος 2 ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου 1 Τι είναι τα Εργαστηριακά

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :02

Συντάχθηκε απο τον/την ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :40 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Ιανουάριος :02 Η Κίνα σημείωσε ένα ιστορικό διαστημικό επίτευγμα, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που πρώτη «πάτησε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου προσεληνώθηκε το ρομποτικό σκάφος της Chang'e-4. 1 / 6 Το σκάφος, που

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μπουρνελάς Θάνος Νικητάκης Θάνος Ραφτόπουλος Στέφανος Τσίρος Δημήτρης Ψυχάρης Ιωάννης Τμήμα Β3,Β4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η καθοριστική σημασία που έχει στη σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS

7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7. To GPS και άλλα συστήµατα GNSS 7.1 GPS και άλλα συστήµατα προσδιορισµού θέσης GNSS Παράλληλα µε το GPS η πρώην Σοβιετική Ένωση προχώρησε στη δηµιουργία ενός παρόµοιου συστήµατος προσδιορισµού θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος Hohmann αλλαγής τροχιάς δορυφόρου και σχεδιασμός διαπλανητικών τροχιών

Μέθοδος Hohmann αλλαγής τροχιάς δορυφόρου και σχεδιασμός διαπλανητικών τροχιών Μέθοδος Hohmann αλλαγής τροχιάς δορυφόρου και σχεδιασμός διαπλανητικών τροχιών Διονύσης Στεφανάτος Ειδικός Επιστήμονας, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1. Εισαγωγή Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζουμε μια απλή

Διαβάστε περισσότερα

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ

AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ AΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ Ι: H ΣΕΛΗΝΗ 1. Η Σελήνη μας είναι ο πέμπτος σε μέγεθος δορυφόρος του Ηλιακού μας συστήματος (εικόνα 1) μετά από τον Γανυμήδη (Δίας), τον Τιτάνα (Κρόνος), την Καλλιστώ (Δίας) και

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. Μια σύντοµη περιγραφή της εργασίας που εκπονήσατε στο πλαίσιο του µαθήµατος της Αστρονοµίας. Β. ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Για να απαντήσεις στις ερωτήσεις που ακολουθούν αρκεί να επιλέξεις την ή τις σωστές

Διαβάστε περισσότερα

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση):

2. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει (επιλέξτε τη µοναδική σωστή απάντηση): 1 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας για µαθητές Δηµοτικού 1. Το διαστηµικό τηλεσκόπιο Χάµπλ (Hubble) πήρε πρόσφατα αυτή την φωτογραφία όπου µπορείτε να διακρίνετε ένα «χαµογελαστό πρόσωπο».

Διαβάστε περισσότερα

Γίνε επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα (Cassini Scientist for a Day Essay)

Γίνε επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα (Cassini Scientist for a Day Essay) ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Γίνε επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα (Cassini Scientist for a Day Essay) Για µαθητές από 10-18 ετών Καλωσορίσατε στην 3 η Ελληνική έκδοση και 11 η διεθνή του µαθητικού διαγωνισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Αστρονομία τι θα κάνουμε δηλαδή??? Ήλιος, 8 πλανήτες και πάνω από 100 δορυφόροι τους. Το πλανητικό μας σύστημα Οι πλανήτες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος;

Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Τι είναι η σελήνη; Πως Δημιουργήθηκε; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Σημάδια ζωής στη σελήνη. Πόσο απέχει η σελήνη από την γη; Τι είναι η πανσέληνος; Μαγνητικό πεδίο. Κρατήρες. Ο πρώτος άνθρωπος που πήγε

Διαβάστε περισσότερα

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016

= 2, s! 8,23yr. Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 Απαντήσεις Γυμνασίου 21 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2016 1. Αστρική μέρα ονομάζουμε: (α) τον χρόνο από την ανατολή μέχρι τη δύση ενός αστέρα (β) τον χρόνο περιστροφής ενός αστέρα

Διαβάστε περισσότερα

Voyager 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ.

Voyager 1. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ. Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Σχολικό έτος 2012-2013 Εργασία Φυσικής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σ. Παπανδρέου Voyager 1 Τάξη: Α Τμήμα: 3 Μαθήτρια: Παυλοπούλου Καλλιόπη- Έλλη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές

Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές Μάθηµα 4 ο : ορυφορικές τροχιές Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Tις σηµαντικότερες κατηγορίες δορυφορικών τροχιών Τους παράγοντες που οδηγούν στην επιλογή συγκεκριµένης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από ετών

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από ετών ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Cassini Scientist for a Day Essay. Για µαθητές από 10-18 ετών Καλωσορίσατε στην 9η έκδοση του παγκόσµιου διαγωνισµού ''Επιστήµονας του Κασίνι για µια µέρα'' (Cassini-Scientist

Διαβάστε περισσότερα

Iωάννα Μιχαλάκη Σχολικό έτος 2013-2014 5ο Γυµνάσιο Μυτιλήνης Τµήµα Α2 Υπεύθυνοςκαθηγητής: κ. Ξενιτέλλης ηµοσθένης ΟΡΙΣΜΟΣ ιαστηµική Τεχνολογία ορίζεται ως εκείνος ο τοµέας της τεχνολογικής επιστήµης που

Διαβάστε περισσότερα

Η αποστολή Απόλλων 11 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ

Η αποστολή Απόλλων 11 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ Η αποστολή Απόλλων 11 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ Πέθανε στις 25-8-2012 σε ηλικία 82 ετών ο Νηλ Άρμστρονγκ Ο Αμερικανός αστροναύτης Νηλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο φεγγάρι, πέθανε σε ηλικία 82

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας

Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Διαστημικά Ταξίδια Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β1 pc23 Ανδρουλιδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

Θεωρητική Εξέταση. 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2018 4 η φάση: «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» Θεωρητική Εξέταση 23 ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας 2018 4 η φάση Θεωρητική Εξέταση 1 Παρακαλούμε, διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΚΙΝΗΣΕΙΣ 2.1 Περιγραφή της κίνησης Ο κλάδος της Φυσικής που ασχολείται με την περιγραφή της κίνησης των σωμάτων χωρίς να αναζητά τα αίτια που την προκαλούν, ονομάζεται κινηματική. Ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 2 ο : ορυφόρος και δορυφορική διαστηµική πλατφόρµα

Μάθηµα 2 ο : ορυφόρος και δορυφορική διαστηµική πλατφόρµα Μάθηµα 2 ο : ορυφόρος και δορυφορική διαστηµική πλατφόρµα Στόχοι: Στο τέλος αυτού του µαθήµατος ο σπουδαστής θα γνωρίζει: Τη δοµή ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου καθώς και το έργο που επιτελεί Την οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:.

Φύλλο Εργασίας. Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα. Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Φύλλο Εργασίας Μάθημα 2: Το Ηλιακό Σύστημα Σχολείο: Τάξη: Ημερομηνία:. Δραστηριότητα 1: Προβολή βίντεο (3 λεπτά) Δραστηριότητα 2: Ερωτήματα μαθητών (2 λεπτά) Να διατυπώσετε τα ερωτήματα σας με βάση την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a day Essay)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a day Essay) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ''Επιστήμονας του Κασίνι για μια μέρα'' (Cassini-Scientist for a day Essay) Για μαθητές από 10-18 ετών Γίνε κι εσύ μέλος της επιστημονικής ομάδας του Cassini έχοντας ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 8 - Επιστροφή Πέµπτη 09/11/2017

ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 8 - Επιστροφή Πέµπτη 09/11/2017 ΦΥΣ. 111 Κατ οίκον εργασία # 8 - Επιστροφή Πέµπτη 09/11/2017 Οι ασκήσεις 1-10 στηρίζονται στα κεφάλαια 8 και 9 και των βιβλίων των Young και Serway και οι ασκήσεις 11-17 στο νόµο της παγκόσµιας έλξης κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Σεπτέμβριος 2005

Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Σεπτέμβριος 2005 Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Συνεχής Αναζήτηση για την Κατάκτηση του Διαστήματος Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Σεπτέμβριος 2005 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΕΑΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝA 1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ 2. ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην αστρονομία

Οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην αστρονομία Οι εφαρμογές της τεχνολογίας στην αστρονομία Δαμιανίδου Ε., Ελεύθερας Α., Ιονίδου Λ. Καραγεωργίου Β., Καραγιαννίδου Μ., Μαντόπουλος Α. Γενικό Λύκειο Αριστοτελείου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης lykeio@aristotelio.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται:

Διάστημα. Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, χρειάζεται: 3ST TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 7:45 μ.μ. Page 1 Διάστημα Βάλε στη σωστή απάντηση (μία κάθε φορά). Για να κάνει η Γη μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, χρειάζεται: μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 1

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 1 ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 1 Τοόνειροτουναβγούµεέξωαπό την γήινη ατµόσφαιρα βασίστηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας πυραύλων. Ο γερµανικός V2 ήταν ο πρώτος πύραυλος που ταξίδεψε στο διάστηµα, και που υπερνίκησε

Διαβάστε περισσότερα

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας

βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται στον δικό μας Οι γαλαξίες αποτελούν τεράστια βαρυτικά συστήματα αστέρων, γαλαξιακών αερίων, αστρικής σκόνης και (πιθανώς) αόρατης σκοτεινής ύλης. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει άξονας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι

ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ. Ροζ δορυφόροι ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ Ροζ δορυφόροι Ερωτήσεις 1) Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων 2)Στρατιωτικές χρήσεις δορυφόρων; 3)Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα 4)Πως θα είναι στο μέλλον; Ειρηνικές χρήσεις δορυφόρων Έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο µαθητής που έχει µελετήσει το κεφάλαιο νόµος παγκόσµιας έλξης, πεδίο βαρύτητας πρέπει:

Ο µαθητής που έχει µελετήσει το κεφάλαιο νόµος παγκόσµιας έλξης, πεδίο βαρύτητας πρέπει: Ο µαθητής που έχει µελετήσει το κεφάλαιο νόµος παγκόσµιας έλξης, πεδίο βαρύτητας πρέπει: Να µπορεί να διατυπώσει τον Νόµο της παγκόσµιας έλξης. Να γνωρίζει την έννοια βαρυτικό πεδίο και τι ισχύει για αυτό.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Βαρυτικη Δυναμικη Ενεργεια { Εκφραση του Βαρυτικού Δυναμικού, Ταχύτητα Διαφυγής, Τροχιές και Ενέργεια Δορυφόρου}

Κεφάλαιο 8. Βαρυτικη Δυναμικη Ενεργεια { Εκφραση του Βαρυτικού Δυναμικού, Ταχύτητα Διαφυγής, Τροχιές και Ενέργεια Δορυφόρου} Κεφάλαιο 8 ΒΑΡΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Νομος της Βαρυτητας {Διανυσματική Εκφραση, Βαρύτητα στη Γη και σε Πλανήτες} Νομοι του Kepler {Πεδίο Κεντρικών Δυνάμεων, Αρχή Διατήρησης Στροφορμής, Κίνηση Πλανητών και Νόμοι του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Πολιτικών Μηχ. / Τοπογράφων Μηχ. και Μηχ. Γεωπληροφορικής

ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Πολιτικών Μηχ. / Τοπογράφων Μηχ. και Μηχ. Γεωπληροφορικής ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Πολιτικών Μηχ. / Τοπογράφων Μηχ. και Μηχ. Γεωπληροφορικής Μάθημα 6ου Εξαμήνου: Δορυφορική Γεωδαισία (Ακαδ. Έτος 211-12) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ... ΕΞΑΜΗΝΟ... Άσκηση ετοιμότητας για το Ενδιάμεσο Διαγώνισμα

Διαβάστε περισσότερα

Το Διαστημικό Λεωφορείο της NASA, που επίσημα λέγεται "Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών" (Space Transportation System-STS), είναι ιστορικός φορέας

Το Διαστημικό Λεωφορείο της NASA, που επίσημα λέγεται Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών (Space Transportation System-STS), είναι ιστορικός φορέας Το Διαστημικό Λεωφορείο της NASA, που επίσημα λέγεται "Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών" (Space Transportation System-STS), είναι ιστορικός φορέας εκτόξευσης πληρωμάτων και φορτίου των ΗΠΑ. Συνολικά, κατασκευάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Μαθαίνω και εξερευνώ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα Τι είναι το Διάστημα;... 2 Το ηλιακό σύστημα... 4 Οι πλανήτες... 6 Ο Ήλιος... 10 Η Σελήνη... 12 Αστέρια και κομήτες... 14

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα

Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα Ασκήσεις υναµικής 2 η ενότητα: Κινητική σωµατιδίου: 2 ος νόµος Νεύτωνα 1. Εάν οι συντελεστές στατικής και κινητικής τριβής µεταξύ του µπλοκ A, µάζας 20 kgr και του αµαξιδίου Β, µάζας100 kgr έχουν τιµή

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση Ορυκτών Πόρων στο Διάστημα Δυνατότητα ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας στη σεληνη, στον Άρη και σε αστεροειδείς.

Εκμετάλλευση Ορυκτών Πόρων στο Διάστημα Δυνατότητα ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας στη σεληνη, στον Άρη και σε αστεροειδείς. Εκμετάλλευση Ορυκτών Πόρων στο Διάστημα Δυνατότητα ανάπτυξης μεταλλευτικής δραστηριότητας στη σεληνη, στον Άρη και σε αστεροειδείς. άριος mm10060 σόβιο Πολυτεχνείο ανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών έθοδοι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M,

ΒΑΡΥΤΗΤΑ. Το μέτρο της βαρυτικής αυτής δύναμης είναι: F G όπου M, ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΛΞΗΣ Ο Νεύτωνας ανακάλυψε τον νόμο της βαρύτητας μελετώντας τις κινήσεις των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και τον δημοσίευσε το 1686. Από την ανάλυση των δεδομένων αυτών ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 -

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ. www.meteo.gr - 1 - ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ H Γη είναι ένας πλανήτης από τους οκτώ συνολικά του ηλιακού μας συστήματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα του Γαλαξία μας, ο οποίος με την

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Το Ηλιακό Σύστημα Το Ηλιακό Σύστημα αποτελείται κυρίως από τον Ήλιο και τους πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αυτόν. Πολλά και διάφορα ουράνια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας).

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου-2018 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός Ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Η εξέταση έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας).

ΦΥΣ Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 16-Δεκεµβρίου-2018 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός Ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Η εξέταση έχει

Διαβάστε περισσότερα

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ

5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 37 5. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ 5.1 Εισαγωγή Οι κύριες κινήσεις της Γης είναι: μια τροχιακή κίνηση του κέντρου μάζας γύρω από τον Ήλιο και μια περιστροφική κίνηση γύρω από τον άξονα που περνά από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] Τι είναι το Google Earth Το Google Earth είναι λογισμικό-εργαλείο γραφικής απεικόνισης, χαρτογράφησης και εξερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

Οι δορυφόροι. 4. Ποιος ανακάλυψε τον δορυφόρο; Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν δύο τινές απαντήσεις:

Οι δορυφόροι. 4. Ποιος ανακάλυψε τον δορυφόρο; Σε αυτό το ερώτημα υπάρχουν δύο τινές απαντήσεις: Όνομα: Ιωάννης Τσιροζίδης 1. Περίληψη Οι δορυφόροι Οι δορυφόροι χωρίζονται κυρίως σε δύο ξεχωριστά μέρη : οι φυσικοί και οι τεχνητοί. Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης είναι μόνο η Σελήνη. Οι τεχνητοί

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Φαντασία-Μυστήρια ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΩΜΑ

Επιστημονική Φαντασία-Μυστήρια ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΩΜΑ Επιστημονική Φαντασία-Μυστήρια ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΘΩΜΑ Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: Ἀτλαντὶς νῆσος) είναι μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας». Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3

ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3 ΓΙΑΤΙ ΚΟΥΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΌΤΑΝ ΚΛΑΙΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΑΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΗΤΑ Γ3 Έχω παρατηρήσει ότι συχνά κουράζομαι πολύ μετά το κλάμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε αντίθεση με μια σειρά άλλων εκφράσεων συναισθημάτων,

Διαβάστε περισσότερα

Το διαστημικό πρόγραμμά Apollo

Το διαστημικό πρόγραμμά Apollo Το διαστημικό πρόγραμμά Apollo Διονύσης Στεφανάτος Ειδικός Επιστήμονας, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1. Εισαγωγή και επισκόπηση του προγράμματος Το ταξίδι στη Σελήνη και η εξερεύνηση της αποτελούσε ανέκαθεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή πετρώδεις: Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης, και 4 εξωτερικούς: Δίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΗΛΙΑΚΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ Κ.Ν. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΤΟΣ ΩΡΙΩΝ, 9/1/2008 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ Γη, ο τρίτος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος Περιφερόμαστε γύρω από τον Ήλιο, ένα τυπικό αστέρι της κύριας ακολουθίας

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 25 Μάη 2018 Μηχανική - Ηλεκτρικό/Βαρυτικό Πεδίο

Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 25 Μάη 2018 Μηχανική - Ηλεκτρικό/Βαρυτικό Πεδίο Επαναληπτικό ιαγώνισµα Β Τάξης Λυκείου Παρασκευή 25 Μάη 2018 Μηχανική - Ηλεκτρικό/Βαρυτικό Πεδίο Σύνολο Σελίδων: επτά 7) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: ιαβάστε µε ΠΡΟΣΟΧΗ τις εκφωνήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 28 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Δεύτερη Φάση) Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: Το δοκίμιο αποτελείται από έξι (6) σελίδες και έξι (6) θέματα. Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Η/Υ Φωτογρ:Παν. Φιλίππου Ντασκάλου Ντιάνα Παστρή Γεωργία Τσάτση Μαρία Ντίνο Ιωσήφ Σιαφάκας Σωτήρης Σπυρόπουλος Παναγιώτης Στάμος Νίκος Ερευνητική εργασία, Τμήμα Α3

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM. Μάθημα 2. Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος ΜΑΘΗΜΑΤΑ STEM Μάθημα 2 Μοντέλο Ηλιακού Συστήματος 2 Ένα μοντέλο του Ηλιακού μας Συστήματος Εισαγωγή Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από τον ήλιο (κεντρικός αστέρας) τους 8 πλανήτες, (4 εσωτερικούς ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης

Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Αφροδίτη, Κρόνος, Ερμής, Ουρανός, Δίας, Ποσειδώνας, Άρης Το χρώμα της Αφροδίτη είναι κίτρινο προς κόκκινο. Το μέγεθός της είναι 9,38-10 χλ. Η απόσταση από τη γη είναι 41.400.000 χλ. Δεν είναι αρκετή απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ.

ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα Σύμβουλος ΣΧ.Τ. Από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να γίνει ο άρχοντας των αιθέρων. Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος, ο Βελλεροφόντης πάνω στο φτερωτό

Διαβάστε περισσότερα

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km

Ήλιος. Αστέρας (G2V) με Ζ= Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km. Μέση απόσταση: 1 AU = x 108 km Το Ηλιακό Σύστημα Ήλιος Αστέρας (G2V) με Ζ=0.012 Μάζα: ~ 2 x 1030 kg (99.8% του ΗΣ) Ακτίνα: ~700,000 km Μέση απόσταση: 1 AU = 1.496 x 108 km Τροχιές των πλανητών Οι νόμοι του Kepler: Ελλειπτικές τροχιές

Διαβάστε περισσότερα

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία

ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. Ηρακλή, καθώς και στην κίνηση του γαλαξία Sfaelos Ioannis 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Η Γη είναι ο τρίτος στη σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος σε μέγεθος. έ θ Η μέση απόστασή της από τον Ήλιο είναι 149.600.000 km.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΗΞΗ: Ένας Ήλιος στο Εργαστήριο

ΣΥΝΤΗΞΗ: Ένας Ήλιος στο Εργαστήριο ΣΥΝΤΗΞΗ: Ένας Ήλιος στο Εργαστήριο Παρασκευάς Λαλούσης Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέϊζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ηράκλειο Κρήτης. lalousis@iesl.forth.gr Νεάπολη, 23/12/2013. Σε τι οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3. Νίκος Κανδεράκης

ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3. Νίκος Κανδεράκης ΔΥΝΑΜΙΚΗ 3 Νίκος Κανδεράκης Νόμος της βαρύτητας ή της παγκόσμιας έλξης Δύο σώματα αλληλεπιδρούν με βαρυτικές δυνάμεις Η δύναμη στο καθένα από αυτά: Είναι ανάλογη με τη μάζα του m Είναι ανάλογη με τη μάζα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: Ἀτλαντὶς νῆσος) είναι ένα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» [1] και «Κριτίας» [2] [3]. Στην περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση. Περιέχει: 1.

Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση. Περιέχει: 1. Φυσική Προσανατολισμού Β τάξη Ενιαίου Λυκείου 1 0 Κεφάλαιο- Καμπυλόγραμμες κινήσεις : Οριζόντια βολή, Κυκλική Κίνηση Περιέχει: 1. Αναλυτική Θεωρία 2. Ερωτήσεις Θεωρίας 3. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 4.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό μέρος. Αστρονομία και μέθοδοι έρευνας. Το σύμπαν 366

Επιστημονικό μέρος. Αστρονομία και μέθοδοι έρευνας. Το σύμπαν 366 Το σύμπαν Επιστημονικό μέρος Αστρονομία και μέθοδοι έρευνας Η έννοια του σύμπαντος δεν είχε πάντα το ίδιο περιεχόμενο. Για τους αρχαίους το σύμπαν αποτελούσαν η Γη, ο Ήλιος, μερικοί πλανήτες, μερικοί κομήτες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3ο Εφαρμογές Ουράνιας Μηχανικής - Τεχνητοί Δορυφόροι

Κεφάλαιο 3ο Εφαρμογές Ουράνιας Μηχανικής - Τεχνητοί Δορυφόροι Κεφάλαιο 3ο Εφαρμογές Ουράνιας Μηχανικής - Τεχνητοί Δορυφόροι Οι τροχιές των τεχνητών δορυφόρων της Γης δεν είναι τυχαίες. Η επιλογή της τροχιάς κάθε δορυφόρου καθορίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες της

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A. Οι δορυφόροι του συστήµατος GPS. GPS Block Ι. GPS Block ΙΙ και ΙΙΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A. Οι δορυφόροι του συστήµατος GPS. GPS Block Ι. GPS Block ΙΙ και ΙΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ A Οι δορυφόροι του συστήµατος GPS GPS Block Ι Η σειρά δορυφόρων GPS Block Ι (Demonstration) ήταν η πρώτη σειρά δορυφόρων και είχε δοκιµαστικό χαρακτήρα, ακολουθήθηκε από την επόµενη επιχειρησιακή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι Διαστημικό Λεωφορείο;

Τι είναι Διαστημικό Λεωφορείο; Τι είναι Διαστημικό Λεωφορείο; Το διαστημικό λεωφορείο είναι ένα μερικώς επαναχρησιμοποιούμενο σύστημα εκτόξευσης που αποτελείται από τρία κύρια συγκροτήματα: το επαναχρησιμοποιήσιμο τροχιακό όχημα (Orbiter

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή

Ιανουάριος Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυριακή ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ Ε - ΣΤ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 Στην ελληνική μυθολογία ο Ήλιος ήταν προσωποποιημένος ως θεότητα που οδηγούσε το πύρινο άρμα του στον ουρανό. Σαν πλανήτης είναι ο αστέρας του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας

Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Θεωρία Φυσικής Τμήματος Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών Τ.Ε.Ι. Λαμίας Νόμος της Βαρύτητας επιτάχυνση της βαρύτητας Κίνηση δορυφόρου Νόμοι Keple Το σύμπαν και οι δυνάμεις βαρύτητας Ο λόγος που

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός παραμέτρων βαλλιστικού πυραύλου για πλήξη σταθερού στόχου σε συγκεκριμένο χρόνο

Υπολογισμός παραμέτρων βαλλιστικού πυραύλου για πλήξη σταθερού στόχου σε συγκεκριμένο χρόνο Υπολογισμός παραμέτρων βαλλιστικού πυραύλου για πλήξη σταθερού στόχου σε συγκεκριμένο χρόνο Διονύσης Στεφανάτος Ειδικός Επιστήμονας, Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 1. Εισαγωγή Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2009, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Α. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ Καθ. Φυσικής Το 2009 καθορίστηκε επίσημα σαν το Διεθνές έτος Αστρονομίας. Η αφορμή δόθηκε από το ιστορικό πλέον γεγονός ότι ακριβώς πριν από 400 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου

Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Η Ηλιακή Ενέργεια Τµήµα: β2 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: έσποινα Παναγιωτίδου ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Θ. Μιχαηλίδης Ασκήσεις #1 Δορυφορικές Τροχιές Άσκηση 1 2

Διαβάστε περισσότερα

Η γη ως ουράνιο σώμα Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο

Η γη ως ουράνιο σώμα Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Η γη ως ουράνιο σώμα Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Μάθημα επιλογής ΣΤ Εξαμήνου Διδάσκων: Κ. Ραβάνης Το διδακτικό αντικείμενο (1/2) Γη πλανήτης του ηλιακού συστήματος περιφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ»

18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέμα 1 ο (Σύντομης ανάπτυξης): 18 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2013 Φάση 3 η : «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» Θέματα του Γυμνασίου (Α) Ποιοι πλανήτες ονομάζονται Δίιοι; (Β) Αναφέρατε και

Διαβάστε περισσότερα

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ EΡΕYΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Φαντάσου πως κάποια μέρα μπορεί αντί να κατοικούμε στην Γη, να «μεταναστεύσουμε» σε έναν άλλο πλανήτη! Όσο απίθανο και αν ακούγεται, επιστήμονες εξετάζουν την πιθανή κατάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017

Ερωτήσεις Γυμνασίου 22 ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Αστρονομίας Διαστημικής 2017 ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα συμπληρώσετε τίποτα πάνω σε αυτό το έγγραφο, ούτε θα το αποστείλετε ηλεκτρονικά (μέσω e-mail). Απλά το αναρτήσαμε για την δική σας διευκόλυνση. Μόλις βρείτε τις απαντήσεις που γνωρίζετε,

Διαβάστε περισσότερα

Δορυφορικές τροχιές. Θεωρία-Βασικές Αρχές. Κανονική Τροχιακή Κίνηση. Σύστημα Αναφοράς Τροχιακών Συντεταγμένων. 1ος Νόμος του Kepler...

Δορυφορικές τροχιές. Θεωρία-Βασικές Αρχές. Κανονική Τροχιακή Κίνηση. Σύστημα Αναφοράς Τροχιακών Συντεταγμένων. 1ος Νόμος του Kepler... Δορυφορικές τροχιές Θεωρία-Βασικές Αρχές Σύστημα Αναφοράς Τροχιακών Συντεταγμένων Η μελέτη της τροχιάς ενός δορυφόρου, αφορά τον προσδιορισμό της διαδρομής που ακολουθεί στο διάστημα. Εφαρμόζονται αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Γ Λυκείου. ΙΙΙ) Μια διάταξη παραγωγής ακτίνων - Χ έχει άνοδο από µολυβδαίνιο ( 42 Mo), ενώ µια άλλη, από βολφράµιο 5. K α. Κ β

Γ Λυκείου. ΙΙΙ) Μια διάταξη παραγωγής ακτίνων - Χ έχει άνοδο από µολυβδαίνιο ( 42 Mo), ενώ µια άλλη, από βολφράµιο 5. K α. Κ β Ένωση Ελλήνων Φυσικών Πανελλήνιος ιαγωνισµός Φυσικής 003 5 Μαρτίου 003 Θεωρητικό Μέρος Γ Λυκείου Θέµα ο Ι Α. Ι) Στο διπλανό σχήµα, απεικονίζεται το συνεχές φάσµα (ακτινοβολία πέδησης) των ακτίνων-χ, που

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κοσμάς Γαζέας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κοσμάς Γαζέας Κύρια σημεία του μαθήματος Το σχήμα και οι κινήσεις της Γης Μετάπτωση και κλόνιση του άξονα της Γης Συστήματα χρόνου και ορισμοί: αστρικός χρόνος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Πολιτικών Μηχ. / Τοπογράφων Μηχ. και Μηχ. Γεωπληροφορικής

ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Πολιτικών Μηχ. / Τοπογράφων Μηχ. και Μηχ. Γεωπληροφορικής ΤΕΠΑΚ, Τμήμα Πολιτικών Μηχ. / Τοπογράφων Μηχ. και Μηχ. Γεωπληροφορικής Μάθημα 6ου Εξαμήνου: Δορυφορική Γεωδαισία (Ακαδ. Έτος 211-12) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ... ΕΞΑΜΗΝΟ... Ενδιάμεσο Διαγώνισμα Διάρκεια 11 Επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015

Κατακόρυφη πτώση σωμάτων. Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Κατακόρυφη πτώση σωμάτων Βαρβιτσιώτης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων Μάιος 2015 Α. Εισαγωγή Ερώτηση 1. Η τιμή της μάζας ενός σώματος πιστεύετε ότι συνοδεύει το σώμα εκ κατασκευής

Διαβάστε περισσότερα

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή.

Η Γη είναι ένας πλανήτης που κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης στον οποίο γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Το Ηλιακό Σύστημα. Ήλιος Ο Ήλιος είναι ο αστέρας του Ηλιακού μας Συστήματος και το λαμπρότερο σώμα του ουρανού. Είναι μια τέλεια σφαίρα με διάμετρο 1,4 εκατομμύρια χμ. Η σημασία του Ήλιου στην εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας - Ενδεικτικές απαντήσεις

Φύλλο εργασίας - Ενδεικτικές απαντήσεις Φύλλο εργασίας - Ενδεικτικές απαντήσεις Κεφάλαιο 1ο: Καμπυλόγραμμες κινήσεις 1.3 Κεντρομόλος δύναμη 1.4 Μερικές περιπτώσεις κεντρομόλου δύναμης Α) Ερωτήσεις του τύπου σωστό / λάθος Σημειώστε με Σ αν η

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ):

Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μετεωρολογία Κλιματολογία (ΘΕΩΡΙΑ): Μιχάλης Βραχνάκης Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ 1.1. Γενικά 1.2. Στρώματα ή περιοχές της ατμόσφαιρας

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος αστρονομία Αστρονομία

Ο όρος αστρονομία Αστρονομία Ο όρος αστρονομία Η Αστρονομία είναι η επιστήμη που ερευνά και εξετάζει όλα τα ουράνια σώματα καθώς και τις σχέσεις, κινήσεις και δυναμική αυτών. Αναφέρεται στην παρατήρηση και την ερμηνεία των φαινομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εξαφανίζοντας τη βαρύτητα

Εξαφανίζοντας τη βαρύτητα Εξαφανίζοντας τη βαρύτητα Μάνος Σπυριδάκης και Παντελής Φρα δάκης Μαθητές του Πειραµατικού Γυµνασίου Ηρακλείου Νικόλαος Σπανουδάκης, Παναγιώτης Τουµπανιάρης και Ιωάννης Καραδάµογλου Καθηγητές του Πειραµατικού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΤΣΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ Msc

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΛΑΤΣΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ Msc ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 Να συμπληρώσετε τα κενά στις επόμενες προτάσεις: α. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πραγματοποιείται μία πλήρης ταλάντωση ονομάζεται.. και το πηλίκο του αριθμού των ταλαντώσεων

Διαβάστε περισσότερα