2-1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "2-1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ"

Transcript

1 2-1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ 2.1. ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Το Μάιο του 2000, ξεκίνησαν επί της Ακτής Δυμαίων, δίπλα στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγ. Ανδρέα, οι εργασίες κατασκευής Εμπορικού Κέντρου με υπεραγορά, κινηματογράφους και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Η θέση του εργοταξίου είναι το παλαιό εργοστάσιο της ΒΕΣΟ το οποίο είχε ήδη σταματήσει τη λειτουργία του. Σχήμα 2-1: Χάρτης της ευρύτερης περιοχής με τη θέση του έργου Στις εργασίες περιλαμβάνονταν επίσης η ανάπλαση και χρήση των υπαρχόντων διατηρητέων κτιρίων, που αποτελούσαν αποθηκευτικούς χώρους του εργοστασίου. Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η τεχνική εταιρεία Ελληνική Τεχνοδομική ΑΕ. Η εν λόγω τεχνική εταιρεία ανέθεσε στην Θεμελιοδομή ΑΕ με υπεργολαβία την εκτέλεση των γεωτρήσεων, των αντλήσεων και της εκσκαφής και αντιστήριξης του υπόγειου χώρου στάθμευσης δυο επιπέδων.

2 ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ Κατόπιν γεωτεχνικής μελέτης προτάθηκε ως μέθοδος αντιστήριξης η κατασκευή Έγχυτων Διαφραγματικών Τοίχων. Η μέθοδος αυτή θεωρήθηκε η καταλληλότερη λόγω των ιδιαίτερα χαλαρών εδαφικών σχηματισμών που συναντώνται στη θέση του έργου. Οι τοίχοι αυτοί κατασκευάστηκαν σε φατνώματα των οποίων οι διαστάσεις είναι οι ακόλουθες: βάθος m, πλάτος 6.0m, και πάχος 0.65m. Επίσης σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η αγκύρωση του τοίχου σε βάθος 2.1m από την επιφάνεια με αγκύρια με οριζόντιες αποστάσεις m μεταξύ τους, ανάλογα με την πλευρά του οικοπέδου στην οποία εγκαθίστανται ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΦΑΤΝΩΜΑΤΩΝ Η εκσκαφή πραγματοποιείται, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, κατά φατνώματα πλάτους 6.00m. Η διαδικασία εκσκαφής των φατνωμάτων, όπως εφαρμόστηκε στο εργοτάξιο, είναι η ακόλουθη: Πρώτα κατασκευάζεται ένας αριθμός πρωτευόντων φατνωμάτων. Τα ενδιάμεσα φατνώματα αφήνονται αρχικά μεν ανέπαφα, σκάβονται δε όταν το σκυρόδεμα στα γειτονικά πρωτεύοντα έχει πήξει και σκληρυνθεί ικανοποιητικά. Σχήμα 2-2: Η μεταλλική δοκός που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αρμού μεταξύ των φατνωμάτων

3 2-3 Η σύνδεση των φατνωμάτων μεταξύ τους πραγματοποιείται με τη τοποθέτηση στα άκρα των πρωτευόντων φατνωμάτων, μεταλλικής πασσαλοσανίδας ειδικής διατομής για να δημιουργείται αρμός. Η μεταλλική πασσαλοσανίδα έχει μήκος ίσο με το συνολικό βάθος του διαφραγματικού τοίχου και αφαιρείται όταν αρχίσει η σκλήρυνση του σκυροδέματος ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΓΧΥΤΩΝ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ Τα στάδια κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων είναι τα εξής: Κατασκευή οδηγών διαφραγμάτων (guide walls) Αφαίρεση εδαφικού υλικού, με χρήση αιωρήματος μπεντονίτη. Τοποθέτηση Οπλισμού Έγχυση σκυροδέματος άντληση μπεντονίτη. Τα ανωτέρω στάδια περιγράφονται ακολούθως, αφού πρώτα γίνει μια σύντομη περιγραφή της διαδικασίας των προκαταρκτικών αντλήσεων ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ Στην θέση του εργοταξίου, κατόπιν έρευνας είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη υψηλού υδροφόρου ορίζοντα (σε βάθος μόλις 1,15m) καθώς και αρτεσιανής πίεσης υδάτων. Κατόπιν τούτου, πριν από την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, ήταν απαραίτητη η άντληση των υδάτων αυτών και η ταπείνωση του υδροφόρου ορίζοντα. Στη μεθοδολογία κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η θέση του υδροφόρου ορίζοντα να είναι κατ ελάχιστο 1,0m κάτω από τον πόδα του διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, πριν από τη κατασκευή των οδηγών, προηγήθηκε η εγκατάσταση συστήματος αντλιών περιμετρικά των τοίχων με το οποίο υποβιβάστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας σε βάθος 20,0m Εκτός από τις αντλητικές γεωτρήσεις που Σχήμα 2-3: Διεξαγωγή γεωτρήσεων για την άντληση των υπόγειων υδάτων

4 2-4 κατασκευάστηκαν περιμετρικά για την κατασκευή των διαφραγματικών τοίχων, πραγματοποιήθηκαν και γεωτρήσεις στο εσωτερικό του οικοπέδου. Αυτές οι γεωτρήσεις είχαν ως σκοπό τον υποβιβασμό του υδροφόρου ορίζοντα σε όλη την έκταση του οικοπέδου πριν από την αρχική εκσκαφή σε βάθος 2.1m και την τελική εκσκαφή σε βάθος 7.5m από την επιφάνεια του εδάφους. Ο κάναβος των θέσεων αντλητικών γεωτρήσεων παρουσιάζεται στο ακόλουθο σχήμα: Σταθμός ΟΣΕ Αγ. Ανδρέα Διατηρητέα κτίρια Σχήμα 2-4: Κάναβος αντλητικών γεωτρήσεων Στο Σχήμα 2-4, απεικονίζονται με κύκλο οι αντλητικές γεωτρήσεις και με τετράγωνο τα σημεία από τα οποία ελέγχεται η λειτουργία των γεωτρήσεων και αποβάλλονται τα νερά. Με ίδιο χρώμα και με διακεκομμένες γραμμές απεικονίζονται οι γεωτρήσεις που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι εσωτερικές αντλίες διατηρούν τη στάθμη των υδάτων στο 9,00m, ενώ οι εξωτερικές αντλίες διατηρούν τη στάθμη στο 20m. Το μεγάλο βάθος άντλησης, σε σχέση με το βάθος του τοίχου δικαιολογείται από το γεγονός ότι σε μεγαλύτερο βάθος υπάρχει αρτεσιανός υδροφορέας. Με την άντληση του υδροφορέα αυτού αποφεύγεται ο κίνδυνος της θράυσης πυθμένα.

5 2-5 Σημειώνεται τέλος, ότι οι αντλίες προβλέπεται να λειτουργούν καθ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΗΓΩΝ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΩΝ (GUIDE WALLS) Η κατασκευή των οδηγών αυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή κατασκευή των τοίχων. Οι οδηγοί εξασφαλίζουν την οριζοντιογραφική ακρίβεια του διαφραγματικού τοίχου καθώς και την κατακορυφότητα της αφαίρεσης του εδαφικού υλικού. Επίσης προστατεύουν το σκάμμα από την πτώση των χαλαρών επιφανειακών υλικών που βρίσκονται εκατέρωθεν του σκάμματος του διαφράγματος. Τέλος, χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση της ανάρτησης των κλωβών οπλισμού, όπως θα αναφερθεί αργότερα αλλά και γενικότερα για την ορθή εκτέλεση των εργασιών τοποθέτησης του κλωβού του σιδηρού οπλισμού και της σκυροδέτησης. Οι οδηγοί κατασκευάστηκαν μέχρι βάθους m ανάλογα με τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες. Το πάχος τους ήταν γύρω στα 0,25m και ήταν οπλισμένοι με πλέγμα. Για την κατασκευή τους, προηγήθηκε εκσκαφή μέχρι το κατάλληλο βάθος και σε πλάτος μεγαλύτερο του συνολικά απαιτούμενου πλάτους των οδηγών και του τοίχου. Κατόπιν, με τη χρήση γεωδαιτικού οργάνου προσδιορίσθηκε και επισημάνθηκε η ακριβής θέση των οδηγών. Σχήμα 2-5: Η εκσκαφή για την κατασκευή των οδηγών μέχρι το κατάλληλο βάθος. Στο βάθος διακρίνονται οι οδηγοί. Σημειώνονται τα τοπογραφικά σημεία που ορίζουν την ακριβή θέση του οδηγού.

6 2-6 Σε αυτή τη θέση, και με τη χρήση αλφαδιού εξασφαλίστηκε η κατακορυφότητα και τοποθετήθηκαν οι μεταλλότυποι. Η μεταφορά των μεταλλοτύπων γινόταν με εκσκαφέα λόγω του μεγάλου τους βάρους. Η δε επιφάνεια που θα έρθει σε επαφή με το σκυρόδεμα αλείβεται με ένα είδος ελαίου το οποίο εμποδίζει την συγκόλληση του σκυροδέματος με τον μεταλλότυπο. Στη συνέχεια γίνεται τοποθέτηση του πλέγματος και ακολουθεί η σκυροδέτηση. Τέλος, και μετά το πέρας κατάλληλου χρονικού διαστήματος, αφαιρούνται οι μεταλλότυποι για να χρησιμοποιηθούν σε άλλη θέση. Ακολουθούσε επανεπίχωση των εξωτερικών παρειών των οδηγών με χρήση κατάλληλου υλικού επίχωσης. Σχήμα 2-6: Λίπανση μεταλλότυπου αναρτημένου από εκσκαφέα Πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι κατά την κατασκευή των οδηγών η ελεύθερη απόσταση των τοιχωμάτων των οδηγών πρέπει να είναι 4-5cm μεγαλύτερη από το πάχος του διαφραγματικού τοίχου. Επίσης, είναι απαραίτητο, η θέση του υδροφόρου ορίζοντα να είναι τουλάχιστον 1.5m χαμηλότερα από τη βάση των οδηγών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό εξασφαλίστηκε με το σύστημα αντλιών η εγκατάσταση των οποίων είχε προηγηθεί.

7 2-7 Σχήμα 2-7: Ολοκλήρωση κατασκευής των οδηγών 2.7. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ Σε ιδιαίτερη θέση στο εργοτάξιο, έγινε η συναρμολόγηση των οπλισμών των διαφραγματικών τοίχων σε κατάκλιση, σύμφωνα με τα σχέδια που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κατασκευάστηκαν κατά αυτόν τον τρόπο οι κλωβοί οπλισμών που αντιστοιχούσαν σε κάθε φάτνωμα. Είναι ιδιαίτερα όμως σημαντικό κατά τη μεταφορά και τοποθέτηση του οπλισμού να περιοριστούν οι παραμορφώσεις του κλωβού δηλαδή να αυξηθεί η δυσκαμψία. Για να επιτευχθεί αυτή η αύξηση της δυσκαμψίας του κλωβού κατά τη μεταφορά, οι ράβδοι συγκολλήθηκαν κατάλληλα και ενισχύθηκαν με ράβδους διαγώνιου και εγκάρσιου οπλισμού σε κατάλληλη διάταξη. Επίσης κατά την συναρμολόγηση του οπλισμού και στις θέσεις που έχει προβλεφθεί από τη μελέτη, δηλαδή σε βάθος 2,1m, τοποθετήθηκαν σωλήνες από PVC μέσα από τους οποίους σύμφωνα πάντα με τα σχέδια επρόκειτο να περάσουν οι αγκυρώσεις. Κατόπιν ο κλωβός παρέμενε σε κατάκλιση μέχρι να γίνει η μεταφορά του και η τοποθέτησή του (βλέπε παράγραφο 2.9).

8 ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Η αφαίρεση του εδαφικού υλικού γίνεται κατά φατνώματα με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Ο ειδικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μια υδραυλική αρπάγη (πλάτους 3.00m) προσαρτημένης σε άκαμπτο οδηγό (Kelly). Για την κατασκευή κάθε φατνώματος, το μηχάνημα αφού αφαιρέσει το υλικό μέχρι το απαιτούμενο βάθος, κινείται παράλληλα προς το μήκος του φατνώματος και σκάβει πάλι μέχρι το κατάλληλο βάθος, δημιουργώντας ένα φάτνωμα πλάτους 6.0m. Πριν από την έναρξη εκσκαφής του εδαφικού υλικού προηγείται πάντα έλεγχος της κατακορυφότητας του άκαμπτου οδηγού, με τη χρήση αλφαδιού. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι η δημιουργούμενη εκσκαφή θα είναι κατακόρυφη. Για την προσωρινή αντιστήριξη των Σχήμα 2-8: Άποψη του εκσκαφέα με την αρπάγη κατακόρυφων σκαμμένων παρειών είναι απαραίτητη η χρήση διατρητικούαντιστηρικτικού υγρού, του οποίου βασικό συστατικό είναι ο μπεντονίτης. Το υγρό αυτό του μπεντονίτη πρέπει να είναι κατάλληλης σύνθεσης και να έχει σαφώς καθορισμένα χαρακτηριστικά (παράγραφος 2.9.). Περισσότερο υλικό σχετικό με τη διαδικασία εκσκαφής διατίθεται στο Παράρτημα Α. Με ειδικούς σωλήνες μεταφέρεται το διάλυμα του μπεντονίτη από την θέση αποθήκευσής του, στη θέση εκσκαφής. Το διάλυμα αυτό πρέπει να γεμίζει την εκσκαφή συνεχώς σε στάθμη λίγο υψηλότερη από τη βάση του οδηγού.

9 2-9 Καθώς λοιπόν προχωράει η εκσκαφή σε μεγαλύτερο βάθος γίνεται διαρκής προσθήκη μπεντονίτη. Σχήμα 2-9: Έγχυση μπεντονιτικού διαλύματος κατά τη διάρκεια της εκσκαφής Μετά την ολοκλήρωση της εκσκαφής, ο χειριστής φροντίζει, όσο είναι δυνατόν, τον καθαρισμό του πυθμένα της οπής και τη σταθεροποίησή του με μικρά κατακόρυφα χτυπήματα χρησιμοποιώντας το στέλεχος του μηχανήματος. Σχήμα 2-10: Τελική άποψη εκσκαφής με το διάλυμα μπεντονίτη Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει προγραμματιστεί η άμεση τοποθέτηση του κλωβού του οπλισμού του διαφράγματος και η σκυροδέτηση.

10 ΔΙΑΤΡΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΓΡΟ Όπως αναφέρθηκε στα προηγούμενα, ως διατρητικό αντιστηρικτικό υγρό χρησιμοποιείται αιώρημα μπεντονίτη που είναι ελληνικής προέλευσης και μεταφέρεται στο εργοτάξιο σε ξηρή μορφή (Σχήμα 2-11). Σχήμα 2-11: Σάκοι μπεντονίτη σε ξηρή μορφή Η σκόνη μπεντονίτη, αναμιγνύεται στη δεξαμενή παρασκευής με καθαρό νερό το οποίο πρέπει να έχει ph μεταξύ 7,0 και 8,5. Έτσι δημιουργείται αιώρημα το οποίο εξασφαλίζει την ευστάθεια του σκάμματος για την περίοδο που είναι αναγκαία, από την έναρξη της διάτρησης μέχρι την ολοκλήρωση της σκυροδέτησης. Το νερό που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι απαλλαγμένο από οξέα, αλκάλια και μεγάλες ποσότητες αλάτων ή άλλων οργανικών ουσιών. Η θερμοκρασία μάλιστα του νερού, αλλά και του μπεντονιτικού διαλύματος δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη των 5 ο C. To νεοπαρασκευασθέν αιώρημα μεταφέρεται με αντλία από τη δεξαμενή παρασκευής, στη δεξαμενή ωρίμανσης όπου μετά από 6 έως 12 ώρες αποκτά τις ιδιότητές του. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης το διάλυμα πρέπει να αναδεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν ορισμένες από τις ιδιότητές του όπως η πυκνότητα και το ιξώδες. Επίσης

11 2-11 πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες δοκιμές σε δείγματα του αιωρήματος έτσι ώστε να αποδειχθεί κατάλληλο για χρήση. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί το αιώρημα παρουσιάζονται στον Πίνακα 2-1. Κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης (παράγραφος 2.11.) αντλείται το χρησιμοποιημένο διάλυμα και μεταφέρεται στη δεξαμενή καθίζησης. Στη συνέχεια διοχετεύεται σε σύστημα απαμμώσεως και τελικά οδηγείται στη δεξαμενή ωρίμανσης για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Παρά τη διαδικασία απαμμώσεως, το διάλυμα αυτό παρουσιάζει αυξημένη περιεκτικότητα σε άμμο και μετά από αρκετές επαναλήψεις η πυκνότητα του διαλύματος θα αποκτήσει τιμές μη αποδεκτές. Σε αυτή την περίπτωση η δεξαμενή αδειάζεται και καθαρίζεται. Σχήμα 2-12: Ο απαμμωτής κατά τη διάρκεια λειτουργίας του. Αριστερά διακρίνεται ο σωλήνας που μεταφέρει το αντλούμενο διάλυμα μπεντονίτη από το σκάμμα, και δεξιά η άμμος που απομακρύνεται. Το καθαρό διάλυμα ρίχνεται στη δεξαμενή. Για τον έλεγχο των ιδιοτήτων του αιωρήματος διεξάγονται συγκεκριμένοι έλεγχοι. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται με κατάλληλα διακριβωμένα

12 2-12 όργανα (κατά ISO 9001) σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΝ 1538 και τις σχετικές προδιαγραφές που ορίζει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (A.P.I. Recommended Practice Standard Procedure for Testing Water-Based Drilling Fluids, Practice 13B-1). Οι επιτρεπόμενες τιμές των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων του αιωρήματος του μπεντονίτη κατά pren 1536 παρουσιάζονται στον Πίνακα 2-1, και διαφοροποιούνται ανάλογα με τρεις καταστάσεις: Νεοπαρασκευασθέν αιώρημα, χρησιμοποιούμενο αιώρημα, αιώρημα πριν τη σκυροδέτηση. Πίνακας 2-1: Επιτρεπόμενες τιμές διατρητικού αιωρήματος ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗ Μονάδα Μέτρησης ΟΡΙΑ ΚΑΘΑΡΟΥ ΟΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜ/ΝΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗ Πυκνότητα gr/cm 3 <1,10 <1,25 <1,25 Ιξώδες sec Περιεκτικότητα σε άμμο % κ.o. * * <5 ph * * Δεν εφαρμόζεται Εάν δεν ικανοποιούνται τα παραπάνω κριτήρια, το αιώρημα πρέπει να αντικαθίσταται. Παρόλ αυτά, οι τιμές του Πίνακα 2-1 μπορούν να αναπροσαρμοστούν σε περιπτώσεις όπως: Εδάφη με υψηλή διαπερατότητα Αρτεσιανές συνθήκες Πολύ μαλακά εδάφη Παρουσία αλμυρού νερού

13 ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ Με τη χρήση γερανού, ο κλωβός ο οποίος έχει κατασκευαστεί όπως αναφέρθηκε στα προηγούμενα, ανυψώνεται για να μεταφερθεί στη θέση που πραγματοποιήθηκε η αφαίρεση του εδαφικού υλικού. Η ανύψωση αυτή γίνεται με την προσάρτηση από το γερανό μιας δοκού διατομής διπλού Τ από τα άκρα της οποίας αναρτάται σε συγκεκριμένες θέσεις ο κλωβός. Με αυτή την διάταξη, μικραίνει ακόμα περισσότερο η παραμόρφωση του κλωβού. Σχήμα 2-13: Μεταφορά κλωβού οπλισμού στη θέση εκσκαφής. Διακρίνεται η δοκός διπλού Τ από την οποία αναρτάται ο κλωβός, καθώς και οι πλαστικοί σωλήνες. Μετά την ανύψωση, ο γερανός μεταφέρει τον κλωβό στο σημείο τοποθέτησης του. Σε αυτή τη θέση αρχίζει η βύθιση του οπλισμού. Η βύθιση αυτή γίνεται σταδιακά, ενώ ανά 4.0m περίπου τοποθετούνται προκατασκευασμένοι αποστατήρες από σκυρόδεμα, ώστε να εξασφαλιστεί η επικάλυψη των οπλισμών από σκυρόδεμα. Επίσης, όταν η βύθιση του κλωβού φτάνει στα τελευταία 2.2m από την κορυφή όπου βρίσκονται οι σωλήνες από PVC,

14 2-14 φράζεται η διατομή του σωλήνα με πολυστυρένιο (φελιζόλ) ώστε να μην διεισδύσει σκυρόδεμα μέσα στο σωλήνα. Σχήμα 2-14: Λεπτομέρεια της πρόβλεψης για αγκύρωση και του προκατασκευασμένου αποστατήρα από σκυρόδεμα. Όταν ο κλωβός έχει φτάσει σε μικρή απόσταση από το πυθμένα (της τάξης των λίγων εκατοστών του μέτρου), σταθεροποιείται σε αυτή τη θέση με σίδερα που τον διαπερνούν εγκάρσια και εδράζονται στους οδηγούς. Στη συνέχεια τοποθετείται ο μεταλλικός αρμός στα άκρα του πανέλου (εφόσον τα εκατέρωθεν πανέλα δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί) και ακολουθεί η σκυροδέτηση. Εικόνα 2-15: Στήριξη του οπλισμού πάνω στους οδηγούς με εγκάρσιες μεταλλικές ράβδους και τοποθέτηση αρμού στο άκρο του πανέλου.

15 2-15 Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι να αρχίσει η σκυροδέτηση, το μπεντονιτικό αιώρημα ελέγχεται ως προς τις ιδιότητές του, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ανακύκλωσή του υλικού μέσω απαμμωτών ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του διαλύματος ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΙΧΟΥ Η σκυροδέτηση του εκάστοτε στοιχείου πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του βυθιζόμενου σωλήνα (Tremie Pipe). Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, μέσα στην εκσκαφείσα διατομή στην οποία έχει τοποθετηθεί ο οπλισμός και είναι πλήρης διαλύματος μπεντονίτη, βυθίζεται μεταλλικός σωλήνας, που έχει συνολικό μήκος, λίγο περισσότερο από αυτό του κατασκευαζόμενου στοιχείου, και στο κάτω άκρο του φέρει τάπα για να εμποδιστεί η διείσδυση του διαλύματος μπεντονίτη μέσα στο σωλήνα. Ο σωλήνας αυτός διακρίνεται και στο Σχήμα 2-2 σε κατάκλιση πίσω από τον αρμό. Σχήμα 2-16: Τοποθέτηση σωλήνα Tremie Στο άνω άκρο του ο σωλήνας φέρει χοάνη μέσω της οποίας άγεται το σκυρόδεμα μέσα στο σωλήνα. Σημειώνεται ότι ο σωλήνας που χρησιμοποιήθηκε στο εργοτάξιο δεν ήταν ενιαίος, αλλά αποτελείτο από τμήματα μήκους μισού περίπου μέτρου που συνδέονταν μεταξύ τους. Με τη

16 2-16 μέθοδο αυτή το σκυρόδεμα δεν ρίχνεται από την επιφάνεια, γεγονός που θα προκαλούσε απόμιξη του σκυροδέματος, αλλά μέσω του σωλήνα μεταφέρεται στο πυθμένα της οπής όπου και πραγματοποιείται η διάστρωση. Σχήμα 2-17: Τοποθέτηση της χοάνης στην κεφαλή του σωλήνα Tremie. Ο σωλήνας στηρίζεται στους οδηγούς. Η σκυροδέτηση του στοιχείου πραγματοποιήθηκε μέχρι ενός ύψους 0.5m υψηλότερα από την οριστική στάθμη σκυροδέτησης του, και αργότερα, μετά τις εργασίες γενικών εκσκαφών το τμήμα αυτό αποκόπηκε ώστε να αποκαλυφθεί το υγιές σκυρόδεμα. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποφυγή ανάπτυξης οριζοντίου αρμού, δηλαδή η διασφάλιση της συνέχειας της σκυροδέτησης. Δεν επιτρέπεται διακοπή της σκυροδέτησης για διαστήματα μεγαλύτερα των 30min. Σε περίπτωση μικρής διακοπής της διάστρωσης πρέπει να χρησιμοποιούνται επιβραδυντικά πήξης, αλλά στο συγκεκριμένο έργο δεν παρουσιάστηκε τέτοιο πρόβλημα. Στην επιτυχή διεξαγωγή της εργασίας αυτής είναι πολύ σημαντική η οργάνωση του εργοταξίου και οι εντολές του επιβλέποντος μηχανικού, ώστε αφενός μεν να υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες σκυροδέματος, για τη φάση της σκυροδέτησης, αφετέρου δε να μην είναι ο ρυθμός της αφαίρεσης του εδαφικού υλικού μεγαλύτερος από το ρυθμό σκυροδέτησης. Η διάστρωση πραγματοποιείται με φορά από κάτω προς τα πάνω και με τη χρήση των ειδικών σωλήνων tremie. Αρχικά οι σωλήνες είναι εδρασμένοι στο πυθμένα της εκσκαφείσας περιοχής, ενώ για να αρχίσει η σκυροδέτηση ο

17 2-17 σωλήνας ανέρχεται κατά 0,1m. Επίσης, κατά τη διάρκεια της διάστρωσης πρέπει το κάτω άκρο του σωλήνα να διατηρείται τουλάχιστον 1,5m κάτω από το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει το σκυρόδεμα. Εν συνεχεία, καθώς ανεβαίνει η στάθμη του σκυροδέματος, ο σωλήνας ανασύρεται και κατά τμήματα αφαιρείται μέρος του από την κορυφή. Καθώς πραγματοποιείται η διάστρωση του σκυροδέματος και ανέρχεται η στάθμη του, αντλίες συλλέγουν το διάλυμα μπεντονίτη από την επιφάνεια και το οδηγούν στη δεξαμενή αποθήκευσης, αφού βέβαια γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι διαδικασίες εξυγίανσης του. Σχήμα 2-18: Άντληση μπεντονίτη κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης Στο συγκεκριμένο έργο, για τη σκυροδέτηση κάθε φατνώματος χρησιμοποιήθηκαν δύο σωλήνες Tremie. Αυτό ήταν απαραίτητο διότι πρέπει να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη ανοδική κίνηση του σκυροδέματος, ενώ το μήκος που πρέπει να διανύσει το σκυρόδεμα, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να είναι μικρότερο των 2.5m. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή έχουμε φατνώματα πλάτους 6.0m είναι απαραίτητη η χρήση 2 σωλήνων Tremie. Οι τεχνίτες που εκτελούν τη σκυροδέτηση, φροντίζουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα να τροφοδοτούν εναλλασόμενα τη μια και την άλλη χοάνη.

18 2-18 Σχήμα 2-19: Σκυροδέτηση. Διακρίνονται οι δυο σωλήνες που χρησιμοποιούνται για τη σωστή διάστρωση ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΚΣΚΑΦΗ Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των διαφραγματικών τοίχων και το πέρας κατάλληλης περιόδου ώστε να πήξει το σκυρόδεμα και να αποκτήσει ικανοποιητικές αντοχές, ακολούθησε η αφαίρεση των οδηγών με χρήση σφύρας και εκσκαφή μέχρι της στάθμης 2,1m. Στη θέση αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη έχει γίνει η πρόβλεψη για την τοποθέτηση αγκυρίων. Σχήμα 2-20: Ολοκλήρωση εκσκαφών στη στάθμη 2,1m. Διακρίνεται ο κατασκευασμένος διαφραγματικός τοίχος στο μέτωπο προς τα διατηρητέα κτίρια.

19 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΓΚΥΡΙΩΝ Στη στάθμη 2,1m κατασκευάστηκαν αγκυρώσεις σύμφωνα με τη μελέτη. Οι αγκυρώσεις αυτές είναι προεντεταμένες, με οπλισμό 3Φ0,6 και ποιότητας χάλυβα S1670/1860. Το συνολικό μήκος των αγκυρώσεων είναι 19,5m, ενώ το μήκος βολβού πάκτωσης 13,0m. Σχέδια και φωτογραφικό υλικό των αγκυρώσεων διατίθεται στο Παράρτημα Β. Σχήμα 2-21: Οι τένοντες προέντασης που χρησιμοποιήθηκαν για την αγκύρωση Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τάνυση των αγκυρώσεων, με βάση τις δοκιμές τάνυσης που πραγματοποιήθηκαν στο εργοτάξιο και τη στατική μελέτη. Σχήμα 2-22: Λεπτομέρεια από τη διαδικασία της τάνυσης. Διακρίνονται οι τρεις γρύλοι που χρησιμοποιήθηκαν για την ταυτόχρονη προένταση των τριών τενόντων.

20 2-20 Οι δυνάμεις τάνυσης που εφαρμόστηκαν σε κάθε αγκύριο διαφοροποιούνται ανάλογα με την πλευρά στην οποία ανήκουν και παρουσιάζονται στον Πίνακα 2-2. Πίνακας 2-2: Δυνάμεις τάνυσης προεντεταμένων αγκυρώσεων Δύναμη τάνυσης Μέτωπο (kν/m) Προς ακτή Δυμαίων 173 Προς σιδηροδρομικό σταθμό 232 Αγίου Ανδρέα Προς διατηρητέα κτίρια ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΤΗΡΙΔΑΣ Στις τέσσερις γωνίες της λεκάνης των διαφραγμάτων δεν εγκαταστάθηκαν αγκυρώσεις, αλλά τοποθετήθηκαν διαγώνιες αντηρίδες. Οι αντηρίδες αυτές έχουν τα άκρα τους στα 2 πανέλα των 6,5m που βρίσκονται εκατέρωθεν του γωνιακού πανέλου. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η κατασκευή αγκυρώσεων (3 σε κάθε πανέλο) και μειώνεται το κόστος κατασκευής. Σχήμα 2-23: Συγκόλληση της διαγώνιας αντηρίδας στις προβλεπόμενες θέσεις

21 2-21 Οι αντηρίδες αυτές είναι μεταλλικές ποιότητας Fe360, κοίλες, πάχους τοιχώματος t=8,80mm διατομής Φ16, και μήκους 7,70m. Σχήμα 2-24: Άποψη των γωνιακών αντηρίδων Στις θέσεις που προβλέπεται η τοποθέτηση αντηρίδων υπάρχει μια ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με τη διαδικασία κατασκευής. Η διαφοροποίηση αυτή έγκειται στο γεγονός ότι δεν τοποθετούνται οι πλαστικοί σωλήνες για την διεξαγωγή των αγκυρώσεων, αλλά στην θέση που προβλέπεται να συγκοληθεί η αντηρίδα, τοποθετείται μεταλλική βάση η οποία συγκολείται στον οπλισμό και βυθίζεται με αυτόν μέσα στο διάλυμα του μπεντονίτη. Στο Σχήμα 2-25 διακρίνεται η μεταλλική βάση που βυθίζεται με τον οπλισμό. Εικόνα 2-25: Τοποθέτηση κλωβού οπλισμού και συγκόλληση πλάκας για την τοποθέτηση της αντηρίδας

22 ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΣΚΑΦΗ Αφού ολοκληρώθηκε η τάνυση των αγκυρώσεων, πραγματοποιήθηκε εκσκαφή των εδαφών μέχρι την τελική στάθμη των -7,5m από την επιφάνεια του εδάφους. Σχήμα 2-26: Άποψη μετά την ολοκλήρωση των εκσκαφών σε ολόκληρη την έκταση του έργου

Χαράλαμπος Ζερβογιάννης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Χαράλαμπος Ζερβογιάννης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός EΡΓA ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ Χαράλαμπος Ζερβογιάννης Δρ. Πολιτικός Μηχανικός EΡΓA ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή κατασκευή ενός συστήματος αντιστήριξης: Γεωτεχνική έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή ( Γενικά Εφαρμογές ) Πλεονεκτήματα Διαφραγματικών Τοίχων Σχεδιασμός Κατασκευή Διαφραγματικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές οπλισμένου σκυροδέματος Δεξαμενές οπλισμένου σκυροδέματος Το σημαντικότερο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - ΙΙ Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Δεξαμενές Ο/Σ (Μέρος 2 ο ) -Σιλό Ορθογωνικές δεξαμενές Διάκριση ως προς την ύπαρξη ή μη επικάλυψης

Διαβάστε περισσότερα

CIVIL PLUS Α.Ε. CP CRETE 404

CIVIL PLUS Α.Ε. CP CRETE 404 CP CRETE 404 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 CP CRETE 404 1 περιγραφή Εποξειδικός στόκος δύο συστατικών. 2 εφαρμογές Το CP CRETE 404

Διαβάστε περισσότερα

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA

ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA ΣYMMIKTEΣ KATAΣKEYEΣ KAI OPIZONTIA ΦOPTIA Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τα δομικά συστήματα στις σύμμικτες κτιριακές κατασκευές, αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

3-1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ

3-1 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ 3-1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΙΧΩΝ 3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μετά από συνενόηση του Καθηγητή Γ.Α. Αθανασόπουλου με την εταιρεία Θεμελιοδομή Α.Ε. αποφασίστηκε η εγκατάσταση αποκλισιομετρικών

Διαβάστε περισσότερα

4-1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΣ - ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΡΗΘΕΙΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

4-1 ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΣ - ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΡΗΘΕΙΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 4-1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΠΣ - ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΡΗΘΕΙΣΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ 4.1. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετρήσεων, πραγματοποιήθηκε αριθμητική ανάλυση του

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής.

Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής. Κατασκευή προκατασκευασµένου ισογείου βιοµηχανικού χώρου µε τµήµα υπογείου, στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνας Αττικής. Α.Σ. Μαρής, Σ.Θ. εµερτζή, Α.Π. Μακρανδρέου ιπλωµατούχοι Πολιτικοί Μηχανικοί Χ.Γ. Παπουτσή ιπλωµατούχος

Διαβάστε περισσότερα

Σήραγγες Μέθοδος ΝΑΤΜ. Αιμίλιος Κωμοδρόμος, Καθηγητής, Εργαστήριο Υ.Γ.Μ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

Σήραγγες Μέθοδος ΝΑΤΜ. Αιμίλιος Κωμοδρόμος, Καθηγητής, Εργαστήριο Υ.Γ.Μ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 1 ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Συστατικά Υλικά Τσιμέντο, λεπτόκοκκα αδρανή (έως 10 mm), νερό, πρόσμικτα επιτάχυνσης πήξης Μέθοδος Εφαρμογής Εκτόξευση Υγρού Μίγματος (μεγάλες απαιτούμενες

Διαβάστε περισσότερα

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής

Πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής Κτήρια από Δομικό Χάλυβα: Τη τελευταία δεκαετία ο δομικός χάλυβας έχει κυρι αρχήσει στο χώρο των κατασκευών: Τα πρώτα κτήρια που κατασκευάστηκαν από Δομικό Χάλυβα ήταν κτήρια με βιομηχανική χρήση. Τα πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (HCS)

Προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (HCS) Προκατασκευασμένες πλάκες Οι προκατασκευασμένες πλάκες με διαμήκεις οπές (Hollow Core Slab HCS) είναι βιομηχανικώς παραγώμενα δομικά στοιχεία από προεντεταμένο σκυρόδεμα, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ

DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ DELTABEAM ΣΥΜΜΙΚΤΗ ΔΟΚΟΣ Πιστοποιητικά ποιότητας Φινλανδία: VTT-RTH-03040-07, Γερμανία: Z-26.2-49, Ηνωμένο Βασίλειο: BBA 05/4204, Ρωσσία: РОСС FI.СЛ19.Н00323, Τσεχία: 204/C5/2006/060-025293, Σλοβακία:

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μπουκοβάλας. Φεβρουάριος 2015. Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής Πολ. Μηχανικών, Ε.Μ.Π. 3.1

Γιώργος Μπουκοβάλας. Φεβρουάριος 2015. Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής Πολ. Μηχανικών, Ε.Μ.Π. 3.1 3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ Γιώργος Μπουκοβάλας Καθηγητής Ε.Μ.Π. Φεβρουάριος 2015 Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής Πολ. Μηχανικών, Ε.Μ.Π. 3.1 Γ. Δ. Μπουκοβάλας, Καθηγητής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

χώρος θα διαµορφωθεί στη στάθµη +118,00 m σύµφωνα µε τα σχέδια της µελέτης και τη σύµφωνη γνώµη της 9 ης ΕΒΑ. Για την εκτίµηση των γεωτεχνικών συνθηκώ

χώρος θα διαµορφωθεί στη στάθµη +118,00 m σύµφωνα µε τα σχέδια της µελέτης και τη σύµφωνη γνώµη της 9 ης ΕΒΑ. Για την εκτίµηση των γεωτεχνικών συνθηκώ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Αντικείµενο της παρούσας µελέτης είναι η αντιστήριξης της οδού Σαπουντζόγλου στο Ο.Τ. Γ169α, η προστασία και διασφάλιση του αποκαλυφθέντος από αρχαιολογικές ανασκαφές

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 2. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση. Παράδειγμα μονοπροέχουσας απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ www.kollias-doors.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MF - MFT 0 Ο Μεταλλότυπος αποτελεί αμετάθετο πλαίσιο σταθερών διαστάσεων, εντός του οποίου εδράζεται, προσαρμόζεται και κινείται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ Τμήμα Προγραμματισμού και Μελετών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93

ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Ι 93 Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρµογής Άµεσο, τετράποδο καβαλέτο. Είναι προκατασκευασµένο προϊόν από λεπτή χαλύβδινη ράβδο, ενώ τα στηρίγµατα του είναι εµβαπτισµένα σε πλαστικό υλικό, για να µην

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος

Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος Σύνθεση Ειδικών Κατασκευών Σκυροδέματος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Τηλέμαχος Παναγιωτάκος 4. Φορείς Καταστρώματος Γεφυρών Στην ενότητα αυτή θα γίνει περιγραφή των φορέων καταστρώματος γεφυρών η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επισκευές-ενισχύσεις δοµικών στοιχείων Τυπικοί βαθμοί βλάβης Σε κατασκευές µε µικρές βλάβες τοπικού χαρακτήρα, η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ

ΕΠΑΝΑΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ Σ2 ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ 2ο Μέρος Παρουσίασης Η παρουσίαση είναι εστιασμένη στο κατασκευαστικό τμήμα, με έμφαση στον ειδικό εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου

Κατακόρυφος αρμός για όλο ή μέρος του τοίχου ΤΥΠΟΙ ΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΙΧΩΝ ΚΑΤΑ EC6 Μονόστρωτος τοίχος : τοίχος χωρίς ενδιάμεσο κενό ή συνεχή κατακόρυφο αρμό στο επίπεδό του. Δίστρωτος τοίχος : αποτελείται από 2 παράλληλες στρώσεις με αρμό μεταξύ τους (πάχους

Διαβάστε περισσότερα

) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την αντίστοιχη τάση μετά από την κατασκευή της ανωδομής ( σ. ). Δηλαδή, θα πρέπει να ισχύει : σ ΚΤΙΡΙΟ A

) θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση από την αντίστοιχη τάση μετά από την κατασκευή της ανωδομής ( σ. ). Δηλαδή, θα πρέπει να ισχύει : σ ΚΤΙΡΙΟ A ΜΑΘΗΜΑ : ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι - 5 ο Εξ. Πολιτικών Μηχανικών - Ακαδημαϊκό Έτος : 001 00 1η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ Επιμέλεια : Γιάννης Κουκούλης, Υποψήφιος Διδάκτορας ΕΜΠ Για την επίλυση των ασκήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς ΓΕΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ 2.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς ΓΕΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ 2. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς ΜΕΡΟΣ ΙΙ : ΓΕΝΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ 2. ΠΥΡΓΟΙ 9 10 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το μέρος αυτό των προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ

3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ 3. Ανάλυση & Σχεδιασμός ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΕΩΝ Γιώργος Μπουκοβάλας Καθηγητής Ε.Μ.Π. ΜΑΡΤΙΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3.1 Τύποι αντιστηρίξεων 3.2 Αυτοφερόμενες αντιστηρίξεις (πρόβολοι) 3.3 Αντιστηρίξεις με απλή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ. 7.380,00 ευρώ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ. 7.380,00 ευρώ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ: «Επισκευή αγωγού ομβρίων και κατασκευή νέου τμήματος αγωγού επί των οδών Κανελλοπούλου και Ηρώων Πολυτεχνείου». ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Φ.Π.Α. : Προϋπολογισμός (με Φ.Π.Α.)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΝΗΛΙΟΥ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΝΗΛΙΟΥ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΝΗΛΙΟΥ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΡΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Η.Σωτηρόπουλος Δρ.Ν.Μουρτζάς 1. Εισαγωγή Ο όρος «αστοχία» χρησιμοποιείται εδώ με την έννοια μιάς μή «αποδεκτής απόκλισης» ανάμεσα στην πρόβλεψη και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΤΜΗΜΑ Α. ΓΕΝΙΚΑ 1. Eίδος έργου και χρήση αυτού: Ο τίτλος του έργου είναι: «Παροχέτευση όμβριων υδάτων προαύλιου χώρου κτιρίου Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολυτεχνικής Σχολής».

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΕΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑΝΥΣΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓKΥΡΩΣΕΩΝ.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΕΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑΝΥΣΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΩΝ ΑΓKΥΡΩΣΕΩΝ. ΕΚΚΑΦ ΑΤΕΕ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ 67-16675 ΓΛΥΦΑΔΑ, Tηλ. (+30) 210.96.33.385, Fax. (+30) 210.96.33.604, we b : ww w. ekkaf.gr ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΕΣΗΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΤΑΝΥΣΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 100 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑ 26504 Ομάδα εκτέλεσης έργου: Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

2.6.2 Ελάχιστες αποστάσεις ράβδων οπλισµού

2.6.2 Ελάχιστες αποστάσεις ράβδων οπλισµού Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρµογής 2.6.2 Ελάχιστες αποστάσεις ράβδων οπλισµού Οι ράβδοι οπλισµού πρέπει να έχουν η µία από την άλλη τέτοιες αποστάσεις, ώστε να περνά ανάµεσά τους και το µεγαλύτερο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα στοιχεία θεμελίωσης είναι τα σημαντικότερα από πλευράς ασφάλειας στοιχεία του δομικού συστήματος. Τυχούσα αστοχία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) (- Π.Δ. 305 / 1996, άρθρο 3, παράγραφος 3,7,8,9,10,11. - Εγκύκλιος: / του Υπουργείου Εργασίας)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) (- Π.Δ. 305 / 1996, άρθρο 3, παράγραφος 3,7,8,9,10,11. - Εγκύκλιος: / του Υπουργείου Εργασίας) ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) (- Π.Δ. 305 / 1996, άρθρο 3, παράγραφος 3,7,8,9,10,11 - Εγκύκλιος: 130159/07-05-1997 του Υπουργείου Εργασίας) ΤΜΗΜΑ Α. ΓΕΝΙΚΑ 1. Eίδος έργου και χρήση αυτού: Ο τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ Άσκηση 3 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ 3.1. Εισαγωγή 3.2. Σκυρόδεμα 3.3. Κονιάματα 3.4. Κεραμικά προϊόντα 3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι τεχνικές ή τεχνολογικές ιδιότητες αναφέρονται στην ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Διογκούμενος κάλυκας 15,0

Διογκούμενος κάλυκας 15,0 08/2011 Οδηγίες κατασκευής 999415009 el Διογκούμενος κάλυκας 15,0 Κωδικός 581120000 Περιγραφή προϊόντος Ο διογκούμενος κάλυκας 15,0 χρησιμεύει για την μονόπλευρη αγκύρωση ξυλότυπων στο μπετόν. ασικά απαγορεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαδοχικές φάσεις όλων των οικοδομικών εργασιών που συνιστούν το φέροντα οργανισμό (σκελετό) μιας πολυώροφης κατασκευής

Οι διαδοχικές φάσεις όλων των οικοδομικών εργασιών που συνιστούν το φέροντα οργανισμό (σκελετό) μιας πολυώροφης κατασκευής Οι διαδοχικές φάσεις όλων των οικοδομικών εργασιών που συνιστούν το φέροντα οργανισμό (σκελετό) μιας πολυώροφης κατασκευής Φάσεις κατασκευής κτιριακού έργου 1. Καθαρισμός του οικοπέδου από δένδρα, βράχους,

Διαβάστε περισσότερα

Σιδηροδρομική Σήραγγα Αττικό Μετρό Αθηνών Επέκταση Γραμμής 3 Αθήνα

Σιδηροδρομική Σήραγγα Αττικό Μετρό Αθηνών Επέκταση Γραμμής 3 Αθήνα Σιδηροδρομική Σήραγγα Επέκταση Γραμμής 3 Σιδηροδρομική σήραγγα Φρέατα έναρξης κατασκευής περίπου 43,12 εκατ. Σχεδιασμός: 2002-2005 Κατασκευή: 2002-2006 -Σιδηροδρομική σήραγγα σε αστικό περιβάλλον 1890m

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας

Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Άσκηση 1. Παράδειγμα απλά οπλισμένης πλάκας Δίνεται ο ξυλότυπος του σχήματος που ακολουθεί καθώς και τα αντίστοιχα μόνιμα και κινητά φορτία των πλακών. Ζητείται η διαστασιολόγηση των πλακών, συγκεκριμένα:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑTΟΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑTΟΣ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΕΓΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΤΟΙΧΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ (ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ) ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΔΟΧΗΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ PENETRON 1. Στεγανοποίηση σκυροδέματος, με την προσθήκη

Διαβάστε περισσότερα

Ζ - 4 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ 4.1

Ζ - 4 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ 4.1 Τ.Σ.Υ. ΑΡΘΡΟ Ζ-4 1 Ζ - 4 ΜΟΝΙΜΕΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΕΙΣ 4.1 ΓΕΝΙΚΑ 4.1.1 Το άρθρο αναφέρεται στην κατασκευή περίφραξης (Υψηλής, Μέσου Ύψους και Συνδυασμένου τύπου με στηθαίο ασφάλειας) με τρόπο που να εμποδίζει την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ www.kollias-doors.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MF - MFT 0 Η εταιρεία ΚΟΛΛΙΑΣ Ε.Π.Ε. στα πλαίσια της υποστήριξης προς τους πελάτες της και της βέλτιστης αξιοποίησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ. Διεύθυνση Περιφέρειας Νησιών Λ. Συγγρού 112, 11741, Αθήνα ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ : ΔΠΝ / ΤΤΕΔ Νo. 132 ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ : ΕΡΓΟ: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ ΕΔΡΑΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Α.Υ.)

ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Α.Υ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Σ.Α.Υ.) (Π.Δ. 305/96, άρθρο 3 παρ. 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10) ΕΡΓΟ : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Δ.ΛΙΜΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

CIVIL PLUS Α.Ε. CP CRETE 401

CIVIL PLUS Α.Ε. CP CRETE 401 CP CRETE 401 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 CP CRETE 401 περιγραφή εφαρμογές 1 περιγραφή Παχύρευστη εποξειδική σύνθεση δύο συστατικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αγγελίδης Π., Επίκ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΜΑ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΑ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ 67-16675 - ΓΛΥΦΑΔΑ, ΤΗΛ: 210-9633385, FAX : 2109633604, mail: info@ekkaf.gr, url : www.ekkaf.gr ΜΟΝΙΜΑ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ 67-16675 - ΓΛΥΦΑΔΑ, ΤΗΛ: 210-9633385, ΦΑΞ : 2109633604,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΛΟΝΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΛΟΝΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΛΟΝΩΝ Η εταιρεία επί του παρόντος κατασκευάζει φυγοκεντρικούς στύλους για τις ανάγκες του ΔΕΔΔΗΕ. Ο ΔΕΔΔΗΕ προμηθεύεται 18 τύπους στύλων που έχουν μήκη από 10 έως 15

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ www.kollias-doors.gr ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MFK - MFKT 0 Η εταιρεία ΚΟΛΛΙΑΣ Ε.Π.Ε. στα πλαίσια της υποστήριξης προς τους πελάτες της και της βέλτιστης αξιοποίησης των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MF ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MF ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΤΥΠΟΥ MF ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ 0 Η εταιρεία Κόλλιας ΕΠΕ στα πλαίσια της υποστήριξης προς τους πελάτες της και της βέλτιστης αξιοποίησης των προϊόντων της, δημιούργησε τον οδηγό εγκατάστασης του Μεταλλότυπου

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50

Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Πίνακες σχεδιασμού σύμμικτων πλακών με τραπεζοειδές χαλυβδόφυλλο SYMDECK 50 Εγχειρίδιο σχεδιασμού σύμμικτων πλακών σύμφωνα με τον Ευρωκώδικα 3 (ΕΝ 1993.01.03:2006) και τον Ευρωκώδικα 4 (EN 1994.01.04:

Διαβάστε περισσότερα

Προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις Υλικά, τεχνικές επέμβασης και παραδείγματα

Προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις Υλικά, τεχνικές επέμβασης και παραδείγματα ΤΕΕ ΤΚΜ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΜΕΣΕΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις Υλικά, τεχνικές επέμβασης και παραδείγματα Κοσμάς Στυλιανίδης Ομότιμος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ. Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Γ. Παναγόπουλος Καθηγητής Εφαρμογών, ΤΕΙ Σερρών Επικάλυψη οπλισμών Ανθεκτικότητα σε διάρκεια - Επικάλυψη οπλισμών Μια κατασκευή θεωρείται ανθεκτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΑΠΑΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΩΜΟΔΡΟΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Ευριπίδης Μυστακίδης, Δρ. Απόστολος Κουκουσέλης, Αναπλ. Καθ. Ολυμπία Παναγούλη, Τμήμα Πολ. Μηχανικών Παν. Θεσσαλίας

Καθ. Ευριπίδης Μυστακίδης, Δρ. Απόστολος Κουκουσέλης, Αναπλ. Καθ. Ολυμπία Παναγούλη, Τμήμα Πολ. Μηχανικών Παν. Θεσσαλίας Aντισεισμικός σχεδιασμός κτιρίων από διατηρητέα φέρουσα λιθοδομή με σκελετό από μεταλλική κατασκευή. Η περίπτωση του κτιρίου του Άκρον-Ίλιον- Κρυστάλ στην οδό Σταδίου στην Αθήνα Καθ. Ευριπίδης Μυστακίδης,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Περιγραφή ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Χρηματοδότηση : Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ.

Τεχνική Περιγραφή ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Χρηματοδότηση : Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ. Έργο : ΒΕΛΤΙΩΣΗ - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ Χρηματοδότηση : Προϋπολογισμός : Π.Ε.Π. Α.Μ.Θ. 2014-2020 655.000,00 + Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ-I Άρης Αβδελάς Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

CIVIL PLUS Α.Ε. CP CRETE 406

CIVIL PLUS Α.Ε. CP CRETE 406 CP CRETE 406 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 TEXNIKΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 3 η Έκδοση, 15.01.2010 CP CRETE 406 1 περιγραφή Εποξειδικό συνδετικό υλικό δύο συστατικών, χωρίς διαλύτες. 2 εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών

Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Δδά Διδάσκοντες: Δημήτριος Ρόζος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ : ΔΣΣΜ-830 ΕΡΓΟ :

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ : ΔΣΣΜ-830 ΕΡΓΟ : ΔΣΣΜ/ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ : ΔΣΣΜ-830 ΕΡΓΟ : " Κατασκευή δαπέδου συλλογής λαδιών στον ΠΤΔΜ της Διεύθυνσης Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς" ΤΕΥΧΟΣ 9 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΟ:

Διαβάστε περισσότερα

Ασύνδετοι τοίχοι. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων & διάφραγμα στη στέψη τοίχων

Ασύνδετοι τοίχοι. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων. Σύνδεση εγκάρσιων τοίχων & διάφραγμα στη στέψη τοίχων ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ Οι σεισμικές δυνάμεις ασκούνται στο κτίριο κατά τις 2 οριζόντιες διευθύνσεις. Για ένα τοίχο η μία δύναμη είναι παράλληλη στο επίπεδό του (εντός επιπέδου) και η άλλη κάθετη

Διαβάστε περισσότερα

P U L S A R. aquabio.gr ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ

P U L S A R. aquabio.gr ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΩΝ ΦΥΣΑΛΙΔΩΝ aquabio.gr Αντώνης Χουρδάκης & ΣΙΑ Ε.Ε. a.chourdakis@aquabio.gr Διδώς Σωτηρίου 15, Ηράκλειο, 71305 τηλ.: (+30) 2810 372 899 κιν.: (+30) 697 22 22 981 fax: (+30) 2810 372 901 P U L S A R ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΥΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27

Περιεχ μενα. Πρόλογος Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 Περιεχ μενα Πρόλογος... 9 Πρόλογος 3 ης έκδοσης... 11 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή... 13 1.1 Γενικά Ιστορική αναδρομή... 13 1.2 Aρχές λειτουργίας ορισμοί... 20 Κεφάλαιο 2 Βάσεις σχεδιασμού... 27 2.1 Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχοι Νωπού Σκυροδέματος

Έλεγχοι Νωπού Σκυροδέματος Έλεγχοι Νωπού Σκυροδέματος Εργάσιμο Με τον όρο εργάσιμο εννοείται η συμπεριφορά του νωπού σκυροδέματος κατά την ανάμιξη, χειρισμό, παράδοση και τοποθέτησή του και μετά κατά τη συμπύκνωση και το φινίρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 14-01-02-02 14 Επεμβάσεις (επισκευές ενισχύσεις) 01 Κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα 02 Τοπικές καθαιρέσεις σκυροδέματος

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Κατά βάρος σύσταση πρώτων υλών σκυροδέματος συναρτήσει του λόγου (W/C).

Πίνακας 1. Κατά βάρος σύσταση πρώτων υλών σκυροδέματος συναρτήσει του λόγου (W/C). E: Να γίνει διάκριση μεταξύ τσιμέντου και σκυροδέματος A: Το τσιμέντο είναι ένα από τα συστατικά του σκυροδέματος. Το τσιμέντο σε ανάμειξη με το νερό δημιουργεί τη συνδετική ουσία («κόλλα»), που διατηρεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 147/17 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 147/17 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ 147/17 ΕΡΓΟ: ΕΡΓΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε. ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΦΥΣΙΗ Γ ΛΥΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ. Ν. Ι. Μουτάφης

ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ. Ν. Ι. Μουτάφης Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ : Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΣΚΛΗΡΟΥ ΕΠΙΧΩΜΑΤΟΣ Ν. Ι. Μουτάφης Λίμνη Καστρακίου Ανάγκη εγκιβωτισμού υλικού Σ.Ε. στο εκάστοτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΕΤΕΠ 14-01-02-01 14 Επεμβάσεις (επισκευές ενισχύσεις) 01 Κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα 02 Τοπικές καθαιρέσεις σκυροδέματος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ Γιαννόπουλος Πλούταρχος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.2 Διαφραγματικοί τοίχοι 3 1.2.1 Γενικά, πεδίο εφαρμογής 3 1.2.2 Κατασκευή 6 1.2.2.1 Κατασκευή των οδηγών τοιχωμάτων 6 1.2.2.2 Κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Άσκηση 2 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΗΞΗΣ ΤΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ 21 Εισαγωγή αρχή της μεθόδου 22 Συσκευή Vicat 23 Κανονική συνεκτικότητα Πειραματική διαδικασία 24 Προσδιορισμός χρόνου πήξης τσιμέντου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης

Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης Τεχνικό Τ12 - Σιδηροδρομική γέφυρα Αξιού στη νέα Σ.Γ. Πολυκάστρου -Ειδομένης ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. 1 ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Στατική μελέτη: ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ Α.Ε. Σύμβουλος στατικής μελέτης: Καθ. Α.

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η

Τ Ε Χ Ν Ι Κ Η Π Ε Ρ Ι Γ Ρ Α Φ Η ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Τμήμα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού & Μελετών Έργων ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΚΑΠ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΪΑ: ΠΡΟΕΝΤΑΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Προένταση Βασικές έννοιες Προένταση είναι η επιβολή θλιπτικών δυνάμεων σε μία κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών

Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΔΟΚΙΜΗΣ: Υπολογισμός Διαπερατότητας Εδαφών Επιστημονικός Συνεργάτης: Δρ. Αλέξανδρος Βαλσαμής, Πολιτικός Μηχανικός Εργαστηριακός Υπεύθυνος: Παναγιώτης Καλαντζάκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Y- 4.1 ΚΛΙΜΑΚΑ : ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΕΡΣAIΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ 1 : 20

Y- 4.1 ΚΛΙΜΑΚΑ : ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΧΕΡΣAIΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΕΝΑ 1 : 20 . ΤΥΠΙΚΟ ΣΚΑΜΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΟΜΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΩΛΗΝΕΣ. ΤΥΠΙΚΟ ΣΚΑΜΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ 1. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ 2. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ 1. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ 2. TΥΠΙΚΗ ΔΙΑΤΟΜΗ α)το ύψος επίχωσης είναι μεγαλύτερο απο 0,80m

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr.

ΓΕΝΙΚΑ. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr. Peikko Greece AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός 155 61 Αθήνα Τηλ. 210 65 64 644 Fax. 210 65 64 644 www.peikko.gr ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΞΥΠΝΑ ΓΕΝΙΚΑ Το Deltabeam είναι σύμμικτη δοκός, η οποία χρησιμοποιείται με μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι

Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Περιορισμοί και Υδραυλική Επίλυση Αγωγών Λυμάτων Ι Π. Σιδηρόπουλος Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Π.Θ. E-mail: psidirop@uth.gr 1. Βάθος Τοποθέτησης Tο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΜΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Βασιλική Σαφαρίκα, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

KK Σύστημα Ανύψωσης Προκατασκευασμένων Στοιχείων

KK Σύστημα Ανύψωσης Προκατασκευασμένων Στοιχείων KK Σύστημα Ανύψωσης Προκατασκευασμένων Στοιχείων KK ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΥΨΩΣΗΣ Πλεονεκτήματα ΚΚ Εύκολη τοποθέτηση Ταχύτατη ανύψωση Ασφάλεια Οικονομία Γρήγορος χρόνος παράδοσης PEIKKO GREECE AE Αγαμέμνονος 13, Χολαργός

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ι Μ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ

Τ Ι Μ Ο Λ Ο Γ Ι Ο Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α Σ Κεντρική Υπηρεσία /νση Τεχνικών Έργων και Ακινήτων Αιόλου 100 10188 ΑΘΗΝΑ ΕΡΓΟ: «Αποκατάσταση επιστρώσεων προαύλιου χώρου στάθµευσης υπηρ. Αυτοκινήτων (παλαιού) Κ..Α., συντήρηση ράµπας φορτοεκφόρτωσης»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ,00 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΣΥΧΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: ΣΑΕΠ 566 (2014ΕΠ56600008)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΚΟΝΤΙΑ «Αγ. Αθανάσιος», Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 49/2013

ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΚΟΝΤΙΑ «Αγ. Αθανάσιος», Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 49/2013 ΤΕΧΝΙΚΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΜΟΜΥΛΩΝ ΚΟΝΤΙΑ «Αγ. Αθανάσιος», Τ.Κ. ΚΟΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ: 49/2013 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014 Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΣΗ... 3 Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΜΕ ΡΑΒΔΟΥΣ ΟΛΟΣΩΜΟΥ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΜΕ ΡΑΒΔΟΥΣ ΟΛΟΣΩΜΟΥ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΟΣ Μόνιμα Προσω ρινά ΠΡΟΕΝΤΕΤΑΜΕΝΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΜΕ ΡΑΒΔΟΥΣ ΟΛΟΣΩΜΟΥ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΟΣ Σε αντιστοιχία με τα προεντεταμένα αγκύρια αποτελούμενα από χαλύβδινα συρματόσχοινα υψηλή αντοχής, η ΕΚΚΑΦ ΑΤΕΕ κατασκευάζει αγκύρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ 95 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΑ ΥΛΙΚΑ 8.1 Γενικά Η ενίσχυση τοιχοποιίας με σύνθετα υλικά μπορεί να γίνει βάσει των αρχών που διέπουν την ενίσχυση στοιχείων από σκυρόδεμα, λαμβάνοντας υπόψη

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαμορφωμένες Υδροφραγές από PVC

Προδιαμορφωμένες Υδροφραγές από PVC Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση: 30/11/2009 Κωδικός: 02.03.010 Sika -Waterbars Προδιαμορφωμένες Υδροφραγές από PVC Construction Περιγραφή Προϊόντος Εφαρμογές Χαρακτηριστικά / Πλεονεκτήματα οκιμές Εγκρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Θεμελίωση είναι η βάση πάνω στην οποία κατασκευάζεται ένα κτίριο ή μία κατασκευή Είναιταβασικότεραμέρητουφέρονταοργανισμούενόςδομικούέργου γιατί μ αυτά επιτυγχάνεται η ασφαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΡΟΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ - Ι Άρης Αβδελάς, Καθηγητής Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ www.kolliasdoors.com ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΡΘΡΩΤΟΥ ΧΕΙΛΟΥΣ - HDL 0 Οι Υδραυλικές Ράμπες Φορτοεκφόρτωσης είναι ηλεκτροϋδραυλικά κινούμενες διατάξεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr

ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 www.steelhouse.gr ΑΛΙΣΣΟΣ, Δ.ΔΥΜΗΣ ΑΧΑΪΑΣ 19 Ο χλμ. Ν.Ε.Ο. ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΛ. : 2693072111, FAX : 293071954 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η βαριά μεταλλική κατασκευή βρίσκεται σε άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος έχει αποκτήσει οικειότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΟΣ ΟΛΟΣΩΜΗΣ Ή ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΚΤΩΣΗΣ

ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΟΣ ΟΛΟΣΩΜΗΣ Ή ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΚΤΩΣΗΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ 67-16675 - ΓΛΥΦΑΔΑ, ΤΗΛ: 210-9633385, ΦΑΞ : 2109633604, Ηλ. Ταχ.: info@ekkaf.gr, url : www.ekkaf.gr ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΑΓΚΥΡΙΑ ΣΠΕΙΡΩΜΑΤΟΣ ΟΛΟΣΩΜΗΣ Ή ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΚΤΩΣΗΣ ΔΑΣΚΑΡΟΛΗ 67-16675 - ΓΛΥΦΑΔΑ, ΤΗΛ:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΆΚΕΛΟΣ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΊΑΣ

ΦΆΚΕΛΟΣ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΊΑΣ ΦΆΚΕΛΟΣ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΊΑΣ (Φ.Α.Υ.) Σελ.1/8 ΤΜΗΜΑ Α Γενικά Για τη σύνταξη και τήρηση του Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ) ισχύουν τα οριζόμενα στις διατάξεις των Άρθρων 37, 73, 75 και 182 του Ν. 3669/08.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων

Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Τεχνικοοικονοµική Ανάλυση Έργων Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 2 Ο Γ Ε Φ Υ Ρ Ε Σ Ρ Λ Ε Ω Ν Ι Α Σ Α Ν Θ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Ε Π Ι Κ Ο Υ Ρ Ο Σ Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ Τ Μ Η Μ Α Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Η Σ Ε Ρ Γ Ω Ν Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αντικείμενο... 2 2. Υδροδότηση νότιων παραλίμνιων οικισμών... 2 2.1 Γενικά... 2 2.2 Υδροληψία από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Διαμήκη & Κατακόρυφη διεύθυνση διάστρωσης. Πληροφορίες Έργου. Εlinoil - Αγριά Βόλου, Ελλάδα, Ιούλιος 2018

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ. Διαμήκη & Κατακόρυφη διεύθυνση διάστρωσης. Πληροφορίες Έργου. Εlinoil - Αγριά Βόλου, Ελλάδα, Ιούλιος 2018 ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΛΕΚΑΝΩΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ Διαμήκη & Κατακόρυφη διεύθυνση διάστρωσης Πληροφορίες Έργου. CC5-2WIDE 5.600 m2 ANELIXIS CONSTRACTIONS & SILVER PALM Εlinoil - Αγριά Βόλου, Ελλάδα, Ιούλιος 2018 CC5TM

Διαβάστε περισσότερα

1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. 2. Γενικά

1. ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. 2. Γενικά ΕΡΓΟ : Κατασκευή εξωτερικών διακλαδώσεων δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων Δ.Κ.Δροσιάς ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Προϋπ 500.000

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαμορφωμένες Υδροφραγές από PVC

Προδιαμορφωμένες Υδροφραγές από PVC Φύλλο Ιδιοτήτων Προϊόντος Έκδοση: 21/06/2013 Κωδικός: 2012.03.01.010 Sika -Waterbars Προδιαμορφωμένες Υδροφραγές από PVC Περιγραφή Προϊόντος Εφαρμογές Χαρακτηριστικά / Πλεονεκτήματα Δοκιμές Εγκρίσεις /

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Η υδραυλική ράμπα αποτελείται από τέσσερα (4) τμήματα:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ. Η υδραυλική ράμπα αποτελείται από τέσσερα (4) τμήματα: ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΡΑΜΠΑΣ ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ HDL 0 Οι Υδραυλικές Ράμπες Φορτοεκφόρτωσης είναι ηλεκτροϋδραυλικά κινούμενες διατάξεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την γεφύρωση του κενού χώρου, που δημιουργείται

Διαβάστε περισσότερα