Η χρήση της πολιτισµικής και µουσικής συνέχειας στη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο. Χριστίνα Μιχαήλ*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η χρήση της πολιτισµικής και µουσικής συνέχειας στη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο. Χριστίνα Μιχαήλ*"

Transcript

1 Η χρήση της πολιτισµικής και µουσικής συνέχειας στη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο Χριστίνα Μιχαήλ* Σκοπός της παρούσας εισήγησης είναι η ανάλυση της διάλεξης του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο σε σχέση µε τη µουσική και πολιτισµική συνέχεια. Το περίπλοκο και ιδιαίτερα αµφίβολο ερώτηµα της µουσικής συνέχειας έχει παρακινήσει πολυάριθµες συζητήσεις για την εγκυρότητά του, για ποικίλα είδη µουσικής. Σε αυτή την εισήγηση, όµως, το βασικό ερώτηµα δεν είναι η ανάλυση ύπαρξης µουσικής ή πολιτισµικής συνέχειας. Κύριος σκοπός είναι η αναζήτηση των τρόπων µε τους οποίους ο Χατζιδάκις δόµησε την επιχειρηµατολογία του σε σχέση µε τη µουσική και πολιτισµική συνέχεια, µε σκοπό να επιτύχει µια «επίσηµη» αναγνώριση του ρεµπέτικου. Είναι επίσης ενδιαφέρον να παρατηρηθούν οι λόγοι για τους οποίους ένας συνθέτης επέλεξε να συζητήσει δηµόσια τη σηµασία ενός σχετικά περιθωριοποιηµένου είδους µουσικής χρησιµοποιώντας τη ρητορική της συνέχειας, ενώ οι δικές του µετέπειτα απόψεις παρεκκλίνουν από µια τέτοια προσέγγιση. Συνεπώς, το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισµικό πλαίσιο είναι θέµα άµεσα συνδεδεµένο µε τη διάλεξη και τη χρήση της ρητορικής της συνέχειας. Την 31 η Ιανουαρίου 1949, ο Χατζιδάκις έδωσε διάλεξη µε τίτλο «Η Ερµηνεία και Θέση του Σύγχρονου Λαϊκού Τραγουδιού (Ρεµπέτικο)» στο Θέατρο Τέχνης. Η διάλεξη αυτή έχει δεχτεί πολυάριθµους επαίνους και παρουσιάζεται συχνά από ακαδηµαϊκούς και ερευνητές ως ένα από τα σηµαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Η διάλεξη έχει θεωρηθεί µια κοµβική στιγµή για τη δηµιουργία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού καθώς και το σηµείο καµπής όσον αφορά την πρόσληψη και νοµιµοποίηση του ρεµπέτικου τραγουδιού. 1 Παραδόξως, ο ενθουσιασµός αυτός για τη διάλεξη δεν έχει προκαλέσει έντονο ακαδηµαϊκό ενδιαφέρον και υπάρχουν λιγοστές ενδελεχείς αναλύσεις του περιεχοµένου της διάλεξης. 2 Παρ όλα αυτά, είναι αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι µεγάλος αριθµός ερευνητών που ασχολήθηκαν µε την ιστορία ή την πρόσληψη του ρεµπέτικου ή * Η Χριστίνα Μιχαήλ είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικών Σπουδών στο City University London. 1 (Δαλιανούδη 2009, 52-57) (Βολιότης-Καπετανάκης 1989, ) (Σύκκα) 2 Ο Μανώλης Σειραγάκης ήταν ο πρώτος ακαδηµαϊκός που δηµοσίευσε άρθρο σε σχέση µε τη διάλεξη του Χατζιδάκι (Σειραγάκης, 1-10). Ο Δηµήτρης Παπανικολάου κάνει αναφορά στην εν λόγω διάλεξη του Χατζιδάκι στο βιβλίo του Singing Poets (Papanikolaou 2007, 71-75). Ο Gauntlett και ο Βλησίδης αναφέρονται στη σηµασία της διάλεξης αλλά η δική τους ανάλυση αφορά κυρίως την πρόσληψη και τις κριτικές της διάλεξης και όχι το περιεχόµενο της διάλεξης. (Βλησίδης 2004, 76-80), (Gauntlett 2001, 79-81)

2 λαϊκού τραγουδιού έχουν συµπεριλάβει τη διάλεξη αυτή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και συχνά θεώρησαν τη διάλεξη ορόσηµο για την ελληνική λαϊκή µουσική µετά το Οι παραποµπές στη διάλεξη συχνά συµπεριλαµβάνουν συγκεκριµένες τυποποιήσεις και γενικεύσεις. Μια από αυτές αποτελεί το γεγονός ότι ο Χατζιδάκις ήταν ο πρώτος «διανοούµενος» που τόλµησε να εξυµνήσει δηµόσια το ρεµπέτικο τραγούδι. 4 Το δεύτερο από τα θεµελιώδη στοιχεία που συνέβαλαν στην πρόσληψη της διάλεξης ως ορόσηµο για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι είναι η αποκαλούµενη ελληνικότητα του ρεµπέτικου και η τοποθέτηση του στο αυθεντικό ελληνικό εθνικό τραγούδι, κάτι το οποίο ισχυρίζεται ο Χατζιδάκις στη διάλεξη χρησιµοποιώντας τη µουσική και πολιτισµική συνέχεια. Παρόλο που το τρίπτυχο Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο και σύγχρονη Ελλάδα σαν µια συνεχής ενότητα είναι ένα ιδεολόγηµα το οποίο ο Χατζιδάκις δεν υιοθέτησε ποτέ σε µεγάλο βαθµό στη µετέπειτα πορεία του, η παρουσία του ιδεολογήµατος αυτού στο συγκεκριµένο κείµενο κυριαρχεί και αξίζει µιας επισταµένης ανάλυσης. Αξιοσηµείωτο είναι ότι η προσπάθεια του Χατζιδάκι να αναδείξει και να φέρει στο επίκεντρο της διανόησης το θέµα της ελληνικότητας, της συνέχειας καθώς και του ρεµπέτικου, ήταν επηρεασµένη από την αισθητικοποίηση της ελληνικότητας στη λογοτεχνία από τη Γενιά του Ο Χατζιδάκις στη συνέχεια κλήθηκε να δηµιουργήσει ένα αντίστοιχο είδος µουσικής, έχοντας το ρεµπέτικο στο επίκεντρο. Παρόλο που δεν είναι κεντρικό θέµα ανάλυσης στην εισήγηση αυτή, η προσπάθεια του Χατζιδάκι να εισάγει το ρεµπέτικο ως το πιο κατάλληλο µέσο µιας νεωτερικής προσέγγισης προς την παράδοση, πρέπει να εξεταστεί από την οπτική µιας αφαιρετικής, νεωτερικής άποψης του παρελθόντος και σε σχέση µε τη Γενιά του '30. Το ρεµπέτικο, από µια αισθητικοποιηµένη και όχι αµιγώς µουσική οπτική, είχε τη δυνατότητα να γίνει µια εύστοχη αναπαράσταση της υψηλής λαϊκής αισθητικής. Το Περιεχόµενο της Διάλεξης Το κύριο µέληµα του Χατζιδάκι στη διάλεξη αυτή ήταν η ανάδειξη και εξύψωση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεµπέτικου αλλά και της πολυπλοκότητας της µουσικής και 3 Η σηµασία της διάλεξης αναφέρεται σε άλλα βιβλία σχετικά µε το ρεµπέτικο όπως: (Gauntlett 2001, 79-81), (Βλησίδης 2004, 76-80). Επίσης η διάλεξη αναφέρεται σε βιβλία για το ελληνικό τραγούδι όπως: (Λιάβας 2009, 254), (Βολιότης-Καπετανάκης 1989, ) 4 Η εθνοµουσικολόγος Ρενάτα Δαλιανούδη κάνει τον ισχυρισµό αυτό (Δαλιανούδη 2009, 54-56). Επίσης η Γιώτα Σύκκα σε άρθρο της αναφέρει το Χατζιδάκι ως τον πρώτο διανοούµενο που εξύµνησε δηµόσια το ρεµπέτικο (Σύκκα). O Μανώλης Σειραγάκης καταρρίπτει το µύθο αυτό παραθέτοντας στοιχεία για χρήση ρεµπέτικων στοιχείων σε προγενέστερες συνθέσεις. 5 Για την αισθητικοποίηση του λαϊκού και τη Γενιά του 30 δείτε: (Τζιόβας 1989), (Τζιόβας 2012)

3 της θεµατολογίας του είδους, κάτι το οποίο σε µεγάλο βαθµό θα έδιδε κύρος και στη δική του τάση να χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο στα πρώιµα έργα του. Στο πρώτο µέρος ο αναγνώστης έρχεται αντιµέτωπος µε ιδέες λαϊκότητας αφού ο Χατζιδάκις αρχίζει την οµιλία του µε κάποιες ανησυχίες για τη µεγάλη δηµοτικότητα και την κατάχρηση του είδους, καθώς και τη χρήση του ως «βραδινή διασκέδαση». Σύµφωνα µε τον Χατζιδάκι το ρεµπέτικο δεν είναι ένα είδος για καθηµερινή κατανάλωση. Αντιθέτως, διαθέτει µια υψηλή διανοητικότητα και µια αυθεντική αλήθεια. Ως εκ τούτου, διαχωρίζει το ρεµπέτικο από τη χρήση του ως τραγούδι έκφρασης του λαού και προσδίδει µια πνευµατική και υψηλά αισθητικοποιηµένη αξία στο είδος, κάτι που λειτουργεί ως µέρος της ατζέντας του νεωτερισµού που ο ίδιος θέλει να επιβάλει. Παρ όλα αυτά οι συνεχείς παραποµπές στην αυθεντική αλήθεια αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για µια ολιστική αποδοχή του ρεµπέτικου. Έτσι, στο δεύτερο µέρος της οµιλίας του, ο Χατζιδάκις προσπαθεί να εξετάσει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά αλλά και το πνεύµα του ρεµπέτικου σε σχέση µε την αυθεντικότητα. Πιο συγκεκριµένα, εστιάζει στην ελληνικότητα του ρεµπέτικου, στη φυσική του συνέχεια µε το Βυζαντινό µέλος και κυρίως µε τον πολιτισµό της Αρχαίας Ελλάδας. Η συνέχεια που επικαλείται ο Χατζιδάκις είναι δύσκολο να παραβλεφθεί, αφού αργότερα θεωρήθηκε ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την επίσηµη νοµιµοποίηση του ρεµπέτικου στην Ελλάδα. Το Ιστορικό, Πολιτικό και Κοινωνικό Πλαίσιο Το έτος της διάλεξης, το 1949, ήταν πολύ σηµαντικό για την Ελλάδα ως έθνος. Ήταν το τελευταίο έτος ενός θηριώδους εµφύλιου πολέµου, που διήρκησε τέσσερα χρόνια και κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες άτοµα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Danforth και Boeschoten «παρόλο που η στρατιωτική διαµάχη είχε τελειώσει µέχρι το 1949, οι τραυµατικές συνέπειες του εµφύλιου πολέµου συνέχιζαν να πολώνουν την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες.» 6 Αφού ο εµφύλιος τελικά έγειρε προς την πλευρά της κυβέρνησης, σηµαντικός αριθµός στιγµατισµένων αριστερών στάλθηκαν σε εξορίες ή περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά. 7 Υπήρχε επίσης µεγάλος αριθµός πληθυσµού που υπέφερε από φτώχεια και η Ελλάδα σαν έθνος ήταν ρηµαγµένη. Η ήττα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) είχε ακόµη µια σηµαντική συνέπεια, η οποία σχετίζεται µε την πρόσληψη του ρεµπέτικου στα µέσα 6 (Danforth and Van Boeschoten 2011, 29) 7 (Danforth and Van Boeschoten 2011, 29-31)

4 της δεκαετίας του Η συνέπεια αυτή ήταν η δηµιουργία µις νέας αστικής τάξης, η οποία κατάφερε να επιβιώσει από τον εµφύλιο πόλεµο, και ήταν οικονοµικά αλλά και ψυχικά πιο δυνατή από κάθε άλλο κοινωνικό στρώµα τη δεδοµένη στιγµή. 8 Επιπρόσθετα, το τέλος του εµφύλιου πολέµου µπορεί να θεωρηθεί η αναγέννηση του ρεµπέτικου τραγουδιού µέσω της επαναλειτουργίας των δισκογραφικών εταιρειών µετά από µια περίοδο απραξίας εννέα χρόνων. Όπως ισχυρίζεται ο Gauntlett, η αστική τάξη ήταν η µοναδική που είχε τα µέσα για πρόσβαση στα νέα προϊόντα των δισκογραφικών εταιριών, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της λήξης του εµφύλιου πολέµου. 9 Ως εκ τούτου, η αστική τάξη που δηµιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ήταν και το «καινούριο» κοινό του ρεµπέτικου τραγουδιού σε νυχτερινές ταβέρνες. Συνεπώς, την 31 η Ιανουαρίου 1949 ο Χατζιδάκις ήρθε αντιµέτωπος µε ένα κοινό το οποίο είχε ήδη συµβάλει στην άνθηση του ρεµπέτικου ως δηµοφιλής νυχτερινή διασκέδαση αλλά και στη δηµιουργία του αρχοντορεµπέτικου. Συγχρόνως, η πλειοψηφία της αστικής ελίτ ήταν ζηλωτές των «Ελληνικών» και όχι «Ρωµαίικων»- ιδεωδών, γεγονός που συντέλεσε στην παρόρµηση του Χατζιδάκι να ενδώσει στο στρατήγηµα της συνέχειας. Είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι το ρεµπέτικο ήταν την περίοδο αυτή ένα είδος περιφρονηµένο από τους επίσηµους φορείς της αστικής τάξης, της δεξιάς αλλά και της διανόησης. Αξιοσηµείωτο είναι ότι το ρεµπέτικο µαινόταν και από τις τάξεις τις αριστεράς και της επίσηµης ηγεσίας της. 10 Παρόλο που κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι η εργατική τάξη µπορούσε να αφοµοιώσει πιο εύκολα το ρεµπέτικο, 11 το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδας ήταν την περίοδο αυτή αφοσιωµένο στην αντίσταση του Β Παγκοσµίου Πολέµου και στη µάχη του εµφύλιου πολέµου. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ζαϊµάκης, «Οι Μαρξιστές καλλιτέχνες ήταν αναµενόµενο να συνδυάζουν την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση µε στόχο την ανάδειξη της ταξικής συνείδησης.» 12 Η πρωτοβουλία του Χατζιδάκι να δώσει µια διάλεξη σε µια χρονική στιγµή όπου το ρεµπέτικο δεν ήταν επίσηµα αναγνωρισµένο είδος, µαινόµενο από διάφορες πολιτικές µεριές αλλά ταυτόχρονα αποδεχόµενο από το κοινό, είναι ενδεικτικό της τόλµης του αλλά και της µετέπειτα 8 (Vgeropoulos 1981, ) 9 (Gauntlett 2001, 74-5) 10 (Βλησίδης 2004, ) 11 Την εκτίµηση τους στο ρεµπέτικο εξέφρασαν πολυάριθµοι διανοούµενοι της αριστεράς όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζαϊµάκης. Την ίδια στιγµή µαρτυρίες ρεµπετών φανερώνουν τις προοδευτικές πολιτικές τους πεποιθήσεις. (Zaimakis, 15-36), (Zaimakis, 2-25). 12 (Zaimakis, 15-36)

5 αποτελεσµατικότητάς του. Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο παρέχει, συνεπώς, µια εξήγηση για την παράδοξη επιλογή του Χατζιδάκι να δοµήσει τη διάλεξη σε ιδεολογήµατα συνέχειας, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η Ελληνικότητα του Ρεµπέτικου Η άρνηση των επίσηµων φορέων για αναγνώριση του ρεµπέτικου δεν ήταν η µοναδική αιτία για την µετέπειτα πρόσληψη του ως ορόσηµο για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στην πραγµατικότητα, ήταν η προσπάθεια του Χατζιδάκι να τοποθετήσει το ρεµπέτικο στη γνήσια εθνική ελληνική µουσική που πυροδότησε την πρόσληψη αυτή. Ήταν µια από τις πρώτες φορές που ένας συνθέτης εξύµνησε δηµόσια το ρεµπέτικο, και µάλιστα µέσω µιας σύγκρισης µε το Βυζαντινό µέλος και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό. Η επιτακτική ανάγκη των Ελλήνων να προσδιορίσουν την εθνική τους ταυτότητα ήταν κύριο ζήτηµα από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα µε τη δηµιουργία του ελληνικού έθνους. Η δηµιουργία του αφηγήµατος της ιστορικής συνέχειας από την αρχαιότητα µέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα που επετεύχθη τελικά, οδήγησε στη διαµόρφωση µιας ελληνικής εθνικής ταυτότητας που θεωρητικά ήταν απαλλαγµένη από οποιαδήποτε ξένα στοιχεία κυρίως Οθωµανικά- και στενά συνδεδεµένη µε την Αρχαία Ελλάδα. 13 Από τις αρχές του εικοστού αιώνα ο εντοπισµός συνέχειας από την αρχαιότητα είχε γίνει σχεδόν προαπαιτούµενο κριτήριο για τη νοµιµοποίηση οποιουδήποτε είδους του νεοελληνισµού. 14 Όµως, κάποια ανατολίτικα στοιχεία ήταν προφανή στα διαφορετικά είδη ρεµπέτικου -κυρίως στο Σµυρναίικο- και ως εκ τούτου η νοµιµοποίηση του είδους ήταν τουλάχιστον περίπλοκη. Παρόλο που είναι φαινοµενικά δύσκολο να παραβλέψει κανείς τα ανατολίτικα τεχνικά στοιχεία του ρεµπέτικου, ο Χατζιδάκις δεν διστάζει να κάνει τη σύγκριση µε βυζαντινά και αρχαία ελληνικά στοιχεία, κυρίως σε σχέση µε το πνεύµα και το ήθος του ρεµπέτικου. Τα τεχνικά παραδείγµατα που έδωσε δεν ήταν πολλά και υποστήριξε την σχέση του ρεµπέτικου σε σχέση µε την ελληνικότητα µε «συναισθηµατικά» επιχειρήµατα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χατζιδάκις: «Το ρεµπέτικο κατορθώνει µε µια θαυµαστή ενότητα, να συνδυάζει το λόγο, τη µουσική και την κίνηση. Απ τη σύνθεση µέχρι την εκτέλεση, µ ένστικτο δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις για την τριπλή αυτή εκφραστική συνύπαρξη, 13 Για τη δηµιουργία του Ελληνικού Έθνους και τη ρητορική της συνέχειας δείτε: (Diamandouros 1976), (Hamilakis 2007) 14 (Herzfeld 1986)

6 που ορισµένες φορές σαν φτάνει στα όρια της τελειότητας θυµίζει µορφολογικά την αρχαία τραγωδία.» 15 Η αξιολόγηση του ρεµπέτικου σε σχέση µε την αρχαία τραγωδία δεν περιορίστηκε στην άµεση σύγκριση του πνεύµατος του ρεµπέτικου µε το πνεύµα της τραγωδίας. Ο Χατζιδάκις προχωρά σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού τα οποία βλέπει στο ρεµπέτικο: την αγνότητα και την απλότητα. «Και στη µελωδία και στα λόγια και στο χορό, δεν υπάρχει κανένα ξέσπασµα, καµιά σπασµωδικότητα, καµιά νευρικότητα. Δεν υπάρχει πάθος. Υπάρχει η ζωή µε την πιο πλατειά έννοια. Όλα δίνονται λιτά, απέριττα µε µια εσωτερική δύναµη που πολλές φορές συγκλονίζει. Μήπως αυτό δεν είναι το κύριο και µεγάλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή; Και ακόµα ολάκερο το λαµπρό µεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας και όλων των αρχαίων µνηµείων, δεν βασίζεται πάνω στην καθαρότητα, στη λιτή γραµµή και προπαντός στο απέραντο αυτό sostenuto που, προϋποθέτει δύναµη, συνείδηση και περιεχόµενο;» 16 Η σύγκριση του ρεµπέτικου µε την αρχαία τραγωδία ίσως να ήταν η επιτοµή της πολιτισµικής συνέχειας που ο Χατζιδάκις αλλά και πολυάριθµοι διανοούµενοι της εποχής- ήθελε να προσδώσει στο ρεµπέτικο. Στη συνέχεια όµως, προσδίδει στο ρεµπέτικο και ιστορικό κύρος: «Ποια από τις καλές τέχνες στον τόπο µας σήµερα µπορεί να περηφανευτεί ότι κράτησε τη βασική αυτή ελληνικότητα τη µοναδική άξια κληρονοµιά που έχουµε πραγµατικά στα χέρια µας- για τη σύνθεσή της. Ποια µουσική µας µπορεί να ισχυριστεί σήµερα ότι βρίσκεται πέρα απ το βυζαντινό µέλος, πέρα απ το δηµοτικό τραγούδι και στη χειρότερη περίπτωση πέρα απ τις σπασµένες αρχαίες κολώνες του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, ότι βρίσκεται εκεί που όλα αυτά βρεθήκανε στην εποχή τους; Το ρεµπέτικο τραγούδι είναι γνήσια ελληνικό, µοναδικά ελληνικό.» 17 Μια άλλη σηµαντική παράµετρος της διάλεξης είναι η επιλογή των µουσικών παραδειγµάτων του Χατζιδάκι. Μέχρι τα τέλη του 1940 το ρεµπέτικο ήταν ήδη στη διαδικασία του εξευρωπαϊσµού και ήταν µακριά από το περιθωριοποιηµένο -και επηρεασµένο από ανατολίτικα στοιχεία - ύφος της δεκαετίας του 1920 και του (Χατζιδάκις) 16 (Χατζιδάκις) 17 (Χατζιδάκις)

7 Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο εκσυγχρονιστής του ρεµπέτικου τραγουδιού, από τη δεκαετία του 1940 είχε αρχίσει να συνθέτει τραγούδια στο τονικό σύστηµα µείζονα ελάσσονα αντί στο Οθωµανικό τονικό σύστηµα των µακάµ. Εξακολουθεί να υπάρχει µια σύγχυση για το είδος του ρεµπέτικου στο οποίο αναφερόταν ο Χατζιδάκις στη διάλεξή του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ειδολογικός ορισµός για το ρεµπέτικο 18 θέτει ένα ζήτηµα περιπλοκότητας όσον αφορά την ερµηνεία της διάλεξης. Ο Χατζιδάκις δεν έκανε ποτέ ξεκάθαρο εάν στη διάλεξη του συγκαταλέγει ολόκληρο το φάσµα που ακαδηµαϊκοί, ερευνητές αλλά και δισκογραφικές εταιρείες ονοµάζουν σήµερα ρεµπέτικο. Η επιλογή των παραδειγµάτων του για να επιδείξει το «αληθινό» περιεχόµενο αλλά και την ελληνικότητα του ρεµπέτικου είναι ενδεικτική της σύγχυσης του τι ο Χατζιδάκις θεωρούσε ρεµπέτικο ή, πιο πιθανόν, του τι ήθελε να θεωρηθεί ρεµπέτικο από το κοινό του. Σύµφωνα µε το Χατζιδάκι τα βασικά και σηµαντικά θέµατα στο ρεµπέτικο είναι ο ανικανοποίητος ερωτισµός και η τάση φυγής. Για να επιδείξει τα θέµατα αυτά χρησιµοποίησε δύο ρεµπέτικα τραγούδια, το Θα Πάω Εκεί στην Αραπιά και το τραγούδι Αρχόντισσα. Και τα δύο τραγούδια είναι συνθέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, του οποίου η συµβολή στη µεταµόρφωση του ρεµπέτικου τραγουδιού σε λαϊκό είναι τεράστια και κάποιοι ρεµπετολόγοι δεν τον θεωρούν καν συνθέτη ρεµπέτικων τραγουδιών. 19 Υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός ρεµπέτικων τραγουδιών όπου η αυθεντική αλήθεια και η αγνότητα είναι απόντα στοιχεία. Στην πραγµατικότητα, υπάρχει µια πολύ «σκοτεινότερη» πλευρά του ρεµπέτικου που σχετίζεται µε περιθωριοποιηµένες συνήθειες αλλά και τραγούδια µε πολύ εντονότερες Οθωµανικές και ανατολίτικες επιρροές. Ο Χατζιδάκις συνειδητά ή ασυνείδητα αγνοεί ένα µεγάλο µέρος των τραγουδιών αυτών. Ο Χατζιδάκις αναφέρεται συγκεκριµένα στους δύο κυρίαρχους χορούς του ρεµπέτικου τραγουδιού, το ζεϊµπέκικο και το χασάπικο. Το πρώτο έχει τις ρίζες του στην Ανατολία και το δεύτερο στη Μακεδονία αλλά και στην πολυπολιτισµική Κωνσταντινούπολη. Παρ όλα αυτά ο Χατζιδάκις αναφέρει στη διάλεξη ότι το ζεϊµπέκικο «προήλθε ασφαλώς απ τα χορευτικά 9/8 των Κυκλάδων και του Πόντου.» 20 Όσον αφορά το χασάπικο, ο Χατζιδάκις αναφέρεται στα Ευρωπαϊκά 18 (Gauntelett 2001, 23-59) 19 (Σαββόπουλος 2006, 11-56) 20 (Χατζιδάκις)

8 χαρακτηριστικά που το διακατέχουν, κάτι το οποίο εν µέρει ισχύει, αλλά αγνοεί όλα τα δηµοτικοφανή στοιχεία του. Αυτά τα παραδείγµατα κάθαρσης και εξελληνισµού του ρεµπέτικου όπως και η τοποθέτηση του στην αυθεντική λαϊκή µουσική είναι ενδεικτικά της µετέπειτα προσέγγισης και πρόσληψης του είδους. Ως εκ τούτου, η διάλεξη αυτή όντως λειτούργησε ως ορόσηµο για το ελληνικό τραγούδι, λόγω της πρόσληψης και των καλλιτεχνικών κινηµάτων που προκλήθηκαν από αυτή µετά το 1950 κυρίως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Η διάλεξη επίσης προσδιόρισε τη µετέπειτα σχέση του Χατζιδάκι µε το ρεµπέτικο, αλλά και το «λαϊκό» του µονοπάτι µέσα από το ρεµπέτικο. Η συνέχεια την οποία επικαλείται µέσα από τη διάλεξη αλλά απέχει από τη µετέπειτα προοδευτική µουσική προσέγγιση του Χατζιδάκι, αποκαλύπτει άλλη µια σηµαντική όψη του ελληνικού έθνους: το ζήτηµα της εθνικής ταυτότητας σε σχέση µε την ιστορική κληρονοµιά κάθε άλλο παρά επιλυµένο ήταν στα τέλη του Με άλλα λόγια η χρήση της ρητορικής της συνέχειας ήταν επιτακτική για τη νοµιµοποίηση οποιουδήποτε είδους ακόµη και όταν το καλλιτεχνικό αποτέλεσµα δεν είχε επιτευχθεί µε τον τρόπο αυτό. Μέχρι το 1970, όταν το ρεµπέτικο είχε πλέον εδραιωθεί και έγινε µαζικά αποδεκτό, ο Χατζιδάκις αποφάσισε να διαχωρίσει τον εαυτό του από τη διάλεξη αλλά και το ρεµπέτικο γενικότερα. Η απόφαση αυτή χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και θα µπορούσε να είναι το θέµα µιας άλλης συζήτησης. Βιβλιογραφία Gauntlett, Στάθης: Ρεµπέτικο Τραγούδι. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου Danforth Loring M. and Van Boeschoten Riki: Children of the Civil War. The University of Chicago Press Diamandouros, Nikiforos P: Hellenism and the First Greek War of Liberation ( ): Continuity and Change. Institute for Balkan Studies Hamilakis, Yiannis: The Nation and its Ruins: Antiquity, Archaeology, and National Imagination in Greece. Oxford University Press Herzfeld, Michael: Ours Once More: Folklore, Ideology, and the Making of Modern Greece. Pella Publishing Company Papanikolaou, Dimitris: Singing Poets. Legenda Vgeropoulos, K.: The Emergence of the New Bourgeoise Στο: J. O. Ιatrides (Επιµ.), Greece in the 1940s: A Nation in Crisis. UPNE Zaimakis, Yiannis: «Bawdy Songs and Virtuous Politics»: Ambivalence and Controversy in the Discourse of the Greek Left on Rebetiko. History and Anthropology 20 (2009): Zaimakis, Yiannis, «Forbidden Fruits» and the Communist Paradise: Marxist Thinking on Greeknessand Class in Rebetika. Music and Politics IV (2010): Βλησίδης, Κώστας: Όψεις του Ρεµπέτικου. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2004.

9 Βολιότης-Καπετανάκης, Ηλίας: Ένας Αιώνας Λαϊκό Τραγούδι. Α. Α. Λιβάνη Δαλιανούδη, Ρενάτα: Μάνος Χατζιδάκις και Λαϊκή Μουσική Παράδοση. Ελληνικά Πρόσωπα Εµπειρία Εκδοτική Λιάβας, Λάµπρος: Το Ελληνικό Τραγούδι. Εµπορική Τράπεζα της Ελλάδος Σαββόπουλος, Πάνος: Περί της Λέξεως Ρεµπέτικο το Ανάγνωσµα και Άλλα. Οδός Πανός Σειραγάκης, Μανώλης: «Μια Πιο Πρώιµη Χρονολόγηση των Επιδράσεων του Ρεµπέτικου στο Έργο του Μάνου Χατζιδάκι». Νέα Εστία 1845 (2011): Σύκκα, Γιώτα: 29/12/201 Tζιόβας, Δηµήτρης: Ο Μύθος της Γενιάς του Τριάντα. Πόλις Tζιόβας, Δηµήτρης: Οι Μεταµορφώσεις του Εθνισµού και το Ιδεολόγηµα της Ελληνικότητας του Μεσοπολέµου. Οδυσσέας Χατζιδάκις, Μάνος: 29/12/2014

_ _scope7 1 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

_ _scope7 1 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 001-192_978-960-482-044-3_scope7 1 1 1821 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ Β ΤΟΜΟΣ Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 001-192_978-960-482-044-3_scope7 5 5 Περιεχόµενα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΝΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδος - Η Ύστερη Μεσαιωνική περίοδος ξεκινάει από τον 11 ο αι., ο οποίος σηματοδοτεί την έναρξη μίας διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος ΕΚΠΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΓΛΩΣΣΑ Επικοινωνία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ (ΙΔΡΥΜΑ ΑΓIA ΣΟΦΙΑ) ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΓΛΩΣΣΑ Επικοινωνία ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ (ΙΔΡΥΜΑ ΑΓIA ΣΟΦΙΑ) ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΙΔΡΥΜΑ ΑΓIA ΣΟΦΙΑ) ΓΛΩΣΣΑ Επικοινωνία & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA12] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Β Αρχαιολογία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων (480 π.χ. - 1ος αι. π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος Τι είναι Aρχαιολογία; Η επιστήμη της αρχαιολογίας: Ασχολείται με την περισυλλογή,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία ελληνική τέχνη: τι είναι και σε τι χρησιμεύει;

Αρχαία ελληνική τέχνη: τι είναι και σε τι χρησιμεύει; ΕΘΝΙΚΟN ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟN ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Ἱστορίης Ἐπίσκεψις Αρχαία ελληνική τέχνη: τι είναι και σε τι χρησιμεύει; Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος

Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων ( π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος [IA11] ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Α Αρχαιολογία των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων (1100-480 π.χ.). Δημήτρης Πλάντζος ΕΚΠΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ στα αποσπάσματα των εγχειριδίων που ακολουθούν : 1]προσέξτε α) το όνομα του Βυζαντίου β) το μέγεθος και τον τόνο της αποτίμησης γ) τα στοιχεία της ιστορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 10-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007 Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 10-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007 Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 10-12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007 Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TETAΡΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Πρόεδρος συνεδρίας: Γιώργος Τόλιας Χαιρετισμοί

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2006 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ 2006

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2006 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ 2006 Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες 2006 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ 2006 1 ΑΓΩΝΕΣ ΧΟΡΟΥ Α ) Οι Αγώνες Χορού περιλαµβάνουν τρεις κύριους τοµείς : Αγώνες Ελληνικών Παραδοσιακών χορών. Αγώνες Κλασικού Μπαλέτου.

Διαβάστε περισσότερα

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή

Ας μελετήσουμε. Ιστορία Γ τάξης. Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή Ας μελετήσουμε Ιστορία Γ τάξης Ιωάννης Ε. Βρεττός Επιμέλεια: Ερμιόνη Δελή ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ http://www.pi-schools.gr/programs/depps/ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου

Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Σχέδιο μαθήματος 2 Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Το παράδειγμα του Ρεμπέτικου Α. Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: έννοια και σημασία της Άξονες συζήτησης Διαφορετικές εκφάνσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα

Νεωτερικές προσλήψεις της κλασικής αρχαιότητας στην σύγχρονη Ελλάδα. Δημήτρης Πλάντζος ΕΚΠΑ

Νεωτερικές προσλήψεις της κλασικής αρχαιότητας στην σύγχρονη Ελλάδα. Δημήτρης Πλάντζος ΕΚΠΑ Νεωτερικές προσλήψεις της κλασικής αρχαιότητας στην σύγχρονη Ελλάδα Δημήτρης Πλάντζος ΕΚΠΑ Νεωτερικές προσλήψεις της κλασικής αρχαιότητας στην σύγχρονη Ελλάδα Το σεμινάριο εστιάζεται στην πολιτισμική ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 604 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Πολιτισμός και Τοπικές Κοινωνίες ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράµατος και η νοµιµοποίηση της ιστορικής συνέχειας στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

Η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράµατος και η νοµιµοποίηση της ιστορικής συνέχειας στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράµατος και η νοµιµοποίηση της ιστορικής συνέχειας στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ελλάδα Άντρια Μιχαήλ* Η αναβίωση του αρχαίου ελληνικού δράµατος στη σύγχρονη σκηνή υπήρξε

Διαβάστε περισσότερα

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΕ0708 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Ζ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ /7/2018. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι εργαστηριακοί συνεργάτες µε πλήρη προσόντα. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ /7/2018

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ /7/2018. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι εργαστηριακοί συνεργάτες µε πλήρη προσόντα. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ /7/2018 ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2018-2019 ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 6: Η κουλτούρα στην κοινωνιολογική θεωρία Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή)

108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) 108 Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης (Κομοτηνή) Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1990 και άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992. Δέχεται κατ' έτος 200 περίπου φοιτητές. Σκοπός Σκοπός του Τμήματος είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σχετικά με το άθλημα της αρεσκείας τους (ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϋ, κολύμβηση,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ.2014-15 Τμήμα Α1 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον περιεχόμενο Μας αρέσει αυτό το θέμα Είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιτροπή προέβη σε ενδελεχή εξέταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων και συνέταξε τους αξιολογικούς πίνακες κατά μάθημα.

Η Επιτροπή προέβη σε ενδελεχή εξέταση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υποψηφίων και συνέταξε τους αξιολογικούς πίνακες κατά μάθημα. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 2 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ , ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ - ΓΚΙΒΑΛΟΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οριοθέτηση της παιδικής λογοτεχνίας σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 2 ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ 3 ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 4 ΜΙΧΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 2 ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ 3 ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ 4 ΜΙΧΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε

Β2. β) Πρώτα απ όλα: Αρχικά παράλληλα: ταυτόχρονα εξάλλου: άλλωστε ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α.1 Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται στην ανάγκη προσέγγισης των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης από τους Νεοέλληνες. Επρόκειτο για τόπους έκφρασης συλλογικότητας. Επιπλέον, σ αυτούς γεννήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα 1 Απριλίου 2014 Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα Πολιτισμός / Μουσεία Αναστασία Ματσαρίδου, Εικαστικός Νέο μουσείο Ακρόπολης Αθηνών Το μουσείο χαράζει μια μακραίωνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ 1 Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΜΑΝΕ Ο Σμυρναϊκός Μανές ή αλλιώς Μανέρως. Κατά τους Αρχαίους συγγραφείς ο Μανέρως ήταν θλιβερός ήχος και τον ονομάζανε Μανέρω ή Λίναιος θρήνος διότι κατά τα λεγόμενα με τον ήχο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης

ΚΕΙΜΕΝΟ Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Εμείς και οι αρχαίοι

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς]

Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς] 41 Διαγώνισµα 111 Τέχνη Κείµενο [Υψηλή τέχνη για τους πολλούς] Η σχέση µεταξύ τέχνης και χρήµατος είναι αµφιλεγόµενη. Κάθε άλλο παρά σαφές είναι ότι τα κυριότερα επιτεύγµατα που πραγµατοποιήθηκαν και αφορούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΛΙΟ ΝΕΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ανθρωπολογική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισµού

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Πέλαγος Πολιτισμού. ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ανάδειξη τοπικών πανηγυριών και ευζωίας στην Ικαρία. Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς»

Πέλαγος Πολιτισμού. ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ανάδειξη τοπικών πανηγυριών και ευζωίας στην Ικαρία. Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς» Πέλαγος Πολιτισμού ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ανάδειξη τοπικών πανηγυριών και ευζωίας στην Ικαρία Πολιτιστικός Σύλλογος «Ιωάννης Μελάς» Χορεύοντας τον ικαριώτικο Μουσική και χορός ως επιτελεστικές πρακτικές στο σύγχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης»

Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ' Ο σχεδιασμός για προστασία της «παλιάς πόλης» ως σχεδιασμός της «σημερινής πόλης» Α. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Το θέμα του συνεδρίου, Ήέες πόλεις πάνω σε παλιές", είναι θέμα με πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιληπτική Απόδοση Κειμένων ΑΣΚΗΣΗ: Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του κειμένου που ακολουθεί σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων. (Πανελλαδικές Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1946 συντελείται η πρώτη του εργασία για τον κινηματογράφο, στην ταινία Αδούλωτοι Σκλάβοι και στα επόμενα χρόνια συνθέτει μουσική

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Το 1946 συντελείται η πρώτη του εργασία για τον κινηματογράφο, στην ταινία Αδούλωτοι Σκλάβοι και στα επόμενα χρόνια συνθέτει μουσική ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: O Μάνος Χατζιδάκις, γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Το έργο του θεωρείται πως συνέδεσε τη λόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949. ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚZ Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟ Ο 1940-1949 ο θρίαµβος της εθνικής αντίστασης και η τραγωδία του εµφυλίου πολέµου 180 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταξική Αθήνα μέσα από ένα μυθιστόρημα. Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη

Η μεταξική Αθήνα μέσα από ένα μυθιστόρημα. Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη Η μεταξική Αθήνα μέσα από ένα μυθιστόρημα Συνέντευξη με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη Από τον Χρήστο Παρίδη Στο νέο του μυθιστόρημα Άρια,ο κόσμος από την αρχή, (εκδόσεις Ψυχογιός), ο Δημήτρης Στεφανάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 2 ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ 3 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι εργαστηριακοί συνεργάτες µε πλήρη προσόντα.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 2 ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ 3 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Δεν υπάρχουν υποψήφιοι εργαστηριακοί συνεργάτες µε πλήρη προσόντα. ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017-2018 ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Νεοελληνικός Πολιτισμός Ασκήσεις. Γρηγόριος Πασχαλίδης. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Νεοελληνικός Πολιτισμός Ασκήσεις. Γρηγόριος Πασχαλίδης. Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Νεοελληνικός Πολιτισμός Γρηγόριος Πασχαλίδης Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκη, Εαρινό 2013-2014 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σπουδαιότητα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Αρχικά τονίζει πως

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Μιχάλη Κευγά ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου

Ανάλυση Πολιτικού Λόγου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 8η: Ο λόγος της Πολιτικής Οικολογίας 1 Γιάννης Σταυρακάκης, Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

1. Aισθητική και Παιδαγωγική ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ 1 ΡΕΡΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 2 ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ. 2. Aισθητική της Λαϊκής Μουσικής

1. Aισθητική και Παιδαγωγική ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ 1 ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ 1 ΡΕΡΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ 2 ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ. 2. Aισθητική της Λαϊκής Μουσικής ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΥΠΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 2017 ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η Καλλιτεχνική Αγωγή στην Εκπαίδευση Ιστορική διαδρομή

Η Καλλιτεχνική Αγωγή στην Εκπαίδευση Ιστορική διαδρομή Η Καλλιτεχνική Αγωγή στην Εκπαίδευση Ιστορική διαδρομή Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς 1 ης & 2 ης Εκπ. Περιφ. Καβάλας Δρ. Δρ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 18673 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/12/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Α. Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου παρουσιάζει τον προβληματισμό του αναφορικά με

Διαβάστε περισσότερα

Αίτιο Αποτέλεσμα: Αίτιο: «δηλαδή.. ανάδειξής τους» - Αποτέλεσμα: «θα προσφέρει του πλούτου». Παραδείγματα: «την ιστορία τους.. ανάδειξή τους».

Αίτιο Αποτέλεσμα: Αίτιο: «δηλαδή.. ανάδειξής τους» - Αποτέλεσμα: «θα προσφέρει του πλούτου». Παραδείγματα: «την ιστορία τους.. ανάδειξή τους». Ενδεικτικές απαντήσεις Πανελλήνιες 2015 Νεοελληνική Γλώσσα Α1. Τα κείμενο αναφέρεται στην προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των χώρων τέχνης. Άλλωστε οι καλλιτεχνικοί χώροι σημειολογούν τον

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Ιστοριογραφίας

Ιστορία της Ιστοριογραφίας Ιστορία της Ιστοριογραφίας Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2) Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Πολυμέρης Βόγλης Παραδοσιακή ιστοριογραφία Εδραιώνεται τον 19 ο αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας

Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί της παιδαγωγικής διαδικασίας Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Η παιδαγωγική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το

Η διατύπωση του ερωτήματος κρίνεται ως ασαφής και μάλλον ασύμβατη με το ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ: ΚΑΡΑΡΓΥΡΗ ΓΙΟΥΛΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΈΚΘΕΣΗ ΈΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Ε Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καψόχωρας Ιανουάριος Ιούνιος 2013 Συντελεστές προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Συντήρηση - Αποκατάσταση Επίπλων και Ξύλινων κατασκευών Δραστηριότητες Εργαστηρίου Δρ. Τσίποτας Δημήτριος

Συντήρηση - Αποκατάσταση Επίπλων και Ξύλινων κατασκευών Δραστηριότητες Εργαστηρίου Δρ. Τσίποτας Δημήτριος Ημερίδα, 23-5-2013 Αποθήκες Καρδιτσομαγούλας Ένα σύγχρονο «Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης» γεννιέται Συντήρηση - Αποκατάσταση Επίπλων και Ξύλινων κατασκευών Δραστηριότητες Εργαστηρίου Δρ. Τσίποτας Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος Δομή του Σεμιναρίου: Εισαγωγικά (10.10) Τι είναι θεωρία; Σε τι χρησιμεύει; (17.10) Εύρημα / έργο / έκθεμα / δημιουργός

Διαβάστε περισσότερα

Β1. α. Σωστό. γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό

Β1. α. Σωστό. γ. Λάθος δ. Λάθος ε. Σωστό Α1. Το κείμενο του Β. Λαμπρινουδάκη αναφέρεται στην αξία των αρχαίων θεατρικών χώρων και στους τρόπους ανάδειξης και προστασίας τους. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι οι χώροι αυτοί εκφράζουν και προάγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 12:25 Σελίδα 2 από 6 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 06/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΣΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 α. ως προς τη θέση με Κωδικό Π.Υ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» Θέμα Εισήγησης: «Η αξιοποίηση των έργων τέχνης στην εκπαίδευση ενηλίκων» Σωπασή Ειρήνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΟ Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ 2 ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ Συνομωσίες, ίντριγκες και μηχανορραφίες. Θρησκευτικός φανατισμός Δεισιδαιμονία.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΈΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΈΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΈΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ -Τι είναι Μόδα...σελ.3 -Ποιος ο ρόλος της Μόδας στη ζωή των ανθρώπων... σελ.4 -Ο αόρατος ρατσισμός της Μόδας. Αίτια..... σελ.5 -Η επίδραση της Μόδας

Διαβάστε περισσότερα

Μια διαφορετική πρόταση για τη μουσική. Eduard Hanslick (1825-1904)

Μια διαφορετική πρόταση για τη μουσική. Eduard Hanslick (1825-1904) Μια διαφορετική πρόταση για τη μουσική Eduard Hanslick (1825-1904) Για το ωραίο στη μουσική Ο Hanslick δεν ήταν φιλόσοφος, αλλά μουσικοκριτικός και μάλιστα ο πιο επιφανής της εποχής του. Παρόλα αυτά, το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 πάμε θέατρο Προπώληση Για το «Πάμε θέατρο» η προπώληση των εισιτηρίων καθώς και το κόστος μεταφοράς με το πούλμαν θα γίνεται στη γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Τάξη/ Αριθµός Μαθητών. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Τάξη/ Αριθµός Μαθητών. Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 3 ης ΤΗΛΕ ΙΑΣΚΕΨΗΣ Ο ΥΣΣΕΑΣ 2006 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 11o ηµοτικό Σχολείο Πειραιά 14ο ηµοτικό Σχολείο Βόλου Α) Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Μνημεία και εκπαίδευση Ενδεικτικές προτεινόμενες απαντήσεις

Μνημεία και εκπαίδευση Ενδεικτικές προτεινόμενες απαντήσεις Μνημεία και εκπαίδευση Ενδεικτικές προτεινόμενες απαντήσεις Α. Περίληψη Το δοκιμιογραφικό αυτό κείμενο επικεντρώνεται στην παρουσίαση της σχέσης των μνημείων με την εκπαίδευση. Τα μνημεία εκφράζουν την

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση

12 Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΧΟΡΟΣ στην εκπαιδευση προλογοσ Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό πολύχρονης ενασχόλησης με τη θεωρητική μελέτη και την πρακτική εφαρμογή του παραδοσιακού χορού και γράφτηκε με την προσδοκία να καλύψει ένα κενό όσον αφορά το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα Νίκος Ορδουλίδης Δ. Πεχλιβάνου 6, 59200, Νάουσα κινητό: 6972 767702 info@ordoulidis.gr - www.ordoulidis.gr

Βιογραφικό Σημείωμα Νίκος Ορδουλίδης Δ. Πεχλιβάνου 6, 59200, Νάουσα κινητό: 6972 767702 info@ordoulidis.gr - www.ordoulidis.gr Βιογραφικό Σημείωμα Νίκος Ορδουλίδης Δ. Πεχλιβάνου 6, 59200, Νάουσα κινητό: 6972 767702 info@ordoulidis.gr - www.ordoulidis.gr ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Διδάκτορας University of Leeds, School of Music, Αγγλία (PhD Popular

Διαβάστε περισσότερα

εποικοδοµισµός οµαδοσυνεργατική µάθηση διερευνητική µάθηση επίλυση προβλήµατος

εποικοδοµισµός οµαδοσυνεργατική µάθηση διερευνητική µάθηση επίλυση προβλήµατος παρουσίαση αποτελεσµάτων 31/5/06 αδελφοποίηση οµάδων Τηλεσυνεργασία µεταξύ αδελφοποιηµένων οµάδων 1/5/06 εικονική τάξη «Τοτραγούδιστονέοκαράβι», «Πάω µε τα καράβια», Γλώσσα,τάξη Στ 3/4/06 τηλεδιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Έρευνας. Ενότητα 2.7: Τα συμπεράσματα. Βύρων Κοτζαμάνης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μέθοδοι Έρευνας. Ενότητα 2.7: Τα συμπεράσματα. Βύρων Κοτζαμάνης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μέθοδοι Έρευνας Ενότητα 2.7: Τα συμπεράσματα Βύρων Κοτζαμάνης Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την Ευρώπη και η στάση της κοινής γνώμης γύρω από το ζήτημα «Ευρώπη» είναι τόσο παλιά όσο και η συγκρότηση της ΕΟΚ στα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες λύσεις. Θεματικό κέντρο: Σημασία και αξιοποίηση των αρχαίων χώρων θεάτρου και διαβούλευσης

Προτεινόμενες λύσεις. Θεματικό κέντρο: Σημασία και αξιοποίηση των αρχαίων χώρων θεάτρου και διαβούλευσης Πανελλήνιες 2015 Προτεινόμενες λύσεις ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 18/5/2015 Α1. Νοηματικοί άξονες περίληψης Θεματικό κέντρο: Σημασία και αξιοποίηση των αρχαίων χώρων θεάτρου και διαβούλευσης 1

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 2 Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Προκειμένου να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό, τον οποίο θα κάλυπτε η συγκεκριμένη έρευνα,

Διαβάστε περισσότερα

Να γιατί...η λαϊκή τέχνη

Να γιατί...η λαϊκή τέχνη ÔÝ íç Να γιατί...η λαϊκή τέχνη Εν αρχή το σύνθημά μας είναι ένα: η λαϊκή τέχνη είναι επανάσταση. Και είναι επανάσταση διότι είναι αρχέτυπο λειτουργίας μιας πολιτικά ευνομούμενης κοινωνίας. Η τέχνη αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΕΚΤ 5 η Συνεδρίαση 25 / 07 /2013. Πρόσβαση στη Γνώση

ΕΣΕΚΤ 5 η Συνεδρίαση 25 / 07 /2013. Πρόσβαση στη Γνώση ΕΣΕΚΤ 5 η Συνεδρίαση 25 / 07 /2013 Πρόσβαση στη Γνώση Τρόποι αξιοποίησης της ψηφιακής συνεργατικής πλατφόρμας εκπαιδευτικού περιεχομένου ΜΗΤΙΔΑ: Παρουσίαση του Εργαλείου εκπαιδευτικών σεναρίων Μπέκος Κωνσταντίνος,

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (21 η ) Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος Ο ΥΣΣΕΑΣ 2005 Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος 3 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 2 ο ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΦΟΡΜΑ 4 ου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος

Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο. Εισήγηση: Τάσος Ράτζος Ο Μικρός Βορράς σε συνεργασία µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Διοργανώνουν επιµορφωτικό-βιωµατικό Σεµινάριο µε θέµα «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ» «όλη η Ελένη σε µία ώρα» Εισήγηση: Τάσος

Διαβάστε περισσότερα

Οι ρίζες του δράματος

Οι ρίζες του δράματος Οι ρίζες του δράματος Σύνθετη ποιητική δημιουργία Το δράμα, το έπος και η λυρική ποίηση = αρχαίος ελληνικός ποιητικός λόγος. ράμα: θεατρικό είδος. Περιλάμβανε το λόγο, τη μουσική και την όρχηση (κίνηση).

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη, 24 και Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ   ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πέμπτη, 24 και Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ www.philosophical-research.org ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Λ. ΠΙΕΡΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2017-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ (22 η ) ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ (13 η ) Πέμπτη, 24 και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 10:30 Σελίδα 2 από 8 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 12/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 α. Φεντερασιόν:

Διαβάστε περισσότερα

ηµοσθένης Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων Ἐλευθερίας

ηµοσθένης Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων Ἐλευθερίας ηµοσθένης Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων Ἐλευθερίας 75 76 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ο λόγος του ηµοσθένη «Ὑπὲρ τῆς Ῥοδίων ἐλευθερίας» είναι ένας έπαινος προς το δηµοκρατικό πολίτευµα και αντίστοιχα ένα «κατηγορώ» κατά του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ H ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ Στην εποχή του Θουκυδίδη πραγματοποιείται ένα σπουδαίο γεγονός που έγινε βασική αιτία να εξασθενίσουν οι Αρχαίες Ελληνικές πόλεις καθώς να συντριβή το πολιτισμικό μεγαλείο της αρχαίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτο ερευνητικό ερώτημα : Melbourne Shuffle και Μπλουζ. Δεύτερο ερευνητικό ερώτημα : Ο χορός ως μέσο κοινωνικοποίησης

Πρώτο ερευνητικό ερώτημα : Melbourne Shuffle και Μπλουζ. Δεύτερο ερευνητικό ερώτημα : Ο χορός ως μέσο κοινωνικοποίησης Πρώτο ερευνητικό ερώτημα : Melbourne Shuffle και Μπλουζ Δεύτερο ερευνητικό ερώτημα : Ο χορός ως μέσο κοινωνικοποίησης Χορός είναι η ποίηση που δημιουργεί το σώμα, με την οποία ο άνθρωπος μπορεί να εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την

ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων ετών με την 5 ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Σχολικό Έτος: 2016 2017 Τάξη Γ τμήμα 3ο Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας ΘΕΜΑ: Η σχέση και οι επιλογές των νέων 12 15 ετών με την μουσική Σοφία Τσανούλα Ηρώ Σολωνάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Μυτιλήνη, 18.05.2016 Α.Π: 548 Το Τµήµα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 MASCIL

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 MASCIL Αναστοχασμός ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 MASCIL Αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά την ανάγκη σύνδεσης του τομέα Πληροφορικής με την καθημερινή πραγματικότητα και την αγορά εργασίας. Τους ρωτήσαμε

Διαβάστε περισσότερα