Η χρήση της πολιτισµικής και µουσικής συνέχειας στη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο. Χριστίνα Μιχαήλ*

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η χρήση της πολιτισµικής και µουσικής συνέχειας στη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο. Χριστίνα Μιχαήλ*"

Transcript

1 Η χρήση της πολιτισµικής και µουσικής συνέχειας στη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο Χριστίνα Μιχαήλ* Σκοπός της παρούσας εισήγησης είναι η ανάλυση της διάλεξης του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεµπέτικο σε σχέση µε τη µουσική και πολιτισµική συνέχεια. Το περίπλοκο και ιδιαίτερα αµφίβολο ερώτηµα της µουσικής συνέχειας έχει παρακινήσει πολυάριθµες συζητήσεις για την εγκυρότητά του, για ποικίλα είδη µουσικής. Σε αυτή την εισήγηση, όµως, το βασικό ερώτηµα δεν είναι η ανάλυση ύπαρξης µουσικής ή πολιτισµικής συνέχειας. Κύριος σκοπός είναι η αναζήτηση των τρόπων µε τους οποίους ο Χατζιδάκις δόµησε την επιχειρηµατολογία του σε σχέση µε τη µουσική και πολιτισµική συνέχεια, µε σκοπό να επιτύχει µια «επίσηµη» αναγνώριση του ρεµπέτικου. Είναι επίσης ενδιαφέρον να παρατηρηθούν οι λόγοι για τους οποίους ένας συνθέτης επέλεξε να συζητήσει δηµόσια τη σηµασία ενός σχετικά περιθωριοποιηµένου είδους µουσικής χρησιµοποιώντας τη ρητορική της συνέχειας, ενώ οι δικές του µετέπειτα απόψεις παρεκκλίνουν από µια τέτοια προσέγγιση. Συνεπώς, το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισµικό πλαίσιο είναι θέµα άµεσα συνδεδεµένο µε τη διάλεξη και τη χρήση της ρητορικής της συνέχειας. Την 31 η Ιανουαρίου 1949, ο Χατζιδάκις έδωσε διάλεξη µε τίτλο «Η Ερµηνεία και Θέση του Σύγχρονου Λαϊκού Τραγουδιού (Ρεµπέτικο)» στο Θέατρο Τέχνης. Η διάλεξη αυτή έχει δεχτεί πολυάριθµους επαίνους και παρουσιάζεται συχνά από ακαδηµαϊκούς και ερευνητές ως ένα από τα σηµαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Η διάλεξη έχει θεωρηθεί µια κοµβική στιγµή για τη δηµιουργία του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού καθώς και το σηµείο καµπής όσον αφορά την πρόσληψη και νοµιµοποίηση του ρεµπέτικου τραγουδιού. 1 Παραδόξως, ο ενθουσιασµός αυτός για τη διάλεξη δεν έχει προκαλέσει έντονο ακαδηµαϊκό ενδιαφέρον και υπάρχουν λιγοστές ενδελεχείς αναλύσεις του περιεχοµένου της διάλεξης. 2 Παρ όλα αυτά, είναι αξιοσηµείωτο το γεγονός ότι µεγάλος αριθµός ερευνητών που ασχολήθηκαν µε την ιστορία ή την πρόσληψη του ρεµπέτικου ή * Η Χριστίνα Μιχαήλ είναι υποψήφια διδάκτωρ Μουσικών Σπουδών στο City University London. 1 (Δαλιανούδη 2009, 52-57) (Βολιότης-Καπετανάκης 1989, ) (Σύκκα) 2 Ο Μανώλης Σειραγάκης ήταν ο πρώτος ακαδηµαϊκός που δηµοσίευσε άρθρο σε σχέση µε τη διάλεξη του Χατζιδάκι (Σειραγάκης, 1-10). Ο Δηµήτρης Παπανικολάου κάνει αναφορά στην εν λόγω διάλεξη του Χατζιδάκι στο βιβλίo του Singing Poets (Papanikolaou 2007, 71-75). Ο Gauntlett και ο Βλησίδης αναφέρονται στη σηµασία της διάλεξης αλλά η δική τους ανάλυση αφορά κυρίως την πρόσληψη και τις κριτικές της διάλεξης και όχι το περιεχόµενο της διάλεξης. (Βλησίδης 2004, 76-80), (Gauntlett 2001, 79-81)

2 λαϊκού τραγουδιού έχουν συµπεριλάβει τη διάλεξη αυτή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και συχνά θεώρησαν τη διάλεξη ορόσηµο για την ελληνική λαϊκή µουσική µετά το Οι παραποµπές στη διάλεξη συχνά συµπεριλαµβάνουν συγκεκριµένες τυποποιήσεις και γενικεύσεις. Μια από αυτές αποτελεί το γεγονός ότι ο Χατζιδάκις ήταν ο πρώτος «διανοούµενος» που τόλµησε να εξυµνήσει δηµόσια το ρεµπέτικο τραγούδι. 4 Το δεύτερο από τα θεµελιώδη στοιχεία που συνέβαλαν στην πρόσληψη της διάλεξης ως ορόσηµο για το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι είναι η αποκαλούµενη ελληνικότητα του ρεµπέτικου και η τοποθέτηση του στο αυθεντικό ελληνικό εθνικό τραγούδι, κάτι το οποίο ισχυρίζεται ο Χατζιδάκις στη διάλεξη χρησιµοποιώντας τη µουσική και πολιτισµική συνέχεια. Παρόλο που το τρίπτυχο Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο και σύγχρονη Ελλάδα σαν µια συνεχής ενότητα είναι ένα ιδεολόγηµα το οποίο ο Χατζιδάκις δεν υιοθέτησε ποτέ σε µεγάλο βαθµό στη µετέπειτα πορεία του, η παρουσία του ιδεολογήµατος αυτού στο συγκεκριµένο κείµενο κυριαρχεί και αξίζει µιας επισταµένης ανάλυσης. Αξιοσηµείωτο είναι ότι η προσπάθεια του Χατζιδάκι να αναδείξει και να φέρει στο επίκεντρο της διανόησης το θέµα της ελληνικότητας, της συνέχειας καθώς και του ρεµπέτικου, ήταν επηρεασµένη από την αισθητικοποίηση της ελληνικότητας στη λογοτεχνία από τη Γενιά του Ο Χατζιδάκις στη συνέχεια κλήθηκε να δηµιουργήσει ένα αντίστοιχο είδος µουσικής, έχοντας το ρεµπέτικο στο επίκεντρο. Παρόλο που δεν είναι κεντρικό θέµα ανάλυσης στην εισήγηση αυτή, η προσπάθεια του Χατζιδάκι να εισάγει το ρεµπέτικο ως το πιο κατάλληλο µέσο µιας νεωτερικής προσέγγισης προς την παράδοση, πρέπει να εξεταστεί από την οπτική µιας αφαιρετικής, νεωτερικής άποψης του παρελθόντος και σε σχέση µε τη Γενιά του '30. Το ρεµπέτικο, από µια αισθητικοποιηµένη και όχι αµιγώς µουσική οπτική, είχε τη δυνατότητα να γίνει µια εύστοχη αναπαράσταση της υψηλής λαϊκής αισθητικής. Το Περιεχόµενο της Διάλεξης Το κύριο µέληµα του Χατζιδάκι στη διάλεξη αυτή ήταν η ανάδειξη και εξύψωση της καλλιτεχνικής αξίας του ρεµπέτικου αλλά και της πολυπλοκότητας της µουσικής και 3 Η σηµασία της διάλεξης αναφέρεται σε άλλα βιβλία σχετικά µε το ρεµπέτικο όπως: (Gauntlett 2001, 79-81), (Βλησίδης 2004, 76-80). Επίσης η διάλεξη αναφέρεται σε βιβλία για το ελληνικό τραγούδι όπως: (Λιάβας 2009, 254), (Βολιότης-Καπετανάκης 1989, ) 4 Η εθνοµουσικολόγος Ρενάτα Δαλιανούδη κάνει τον ισχυρισµό αυτό (Δαλιανούδη 2009, 54-56). Επίσης η Γιώτα Σύκκα σε άρθρο της αναφέρει το Χατζιδάκι ως τον πρώτο διανοούµενο που εξύµνησε δηµόσια το ρεµπέτικο (Σύκκα). O Μανώλης Σειραγάκης καταρρίπτει το µύθο αυτό παραθέτοντας στοιχεία για χρήση ρεµπέτικων στοιχείων σε προγενέστερες συνθέσεις. 5 Για την αισθητικοποίηση του λαϊκού και τη Γενιά του 30 δείτε: (Τζιόβας 1989), (Τζιόβας 2012)

3 της θεµατολογίας του είδους, κάτι το οποίο σε µεγάλο βαθµό θα έδιδε κύρος και στη δική του τάση να χρησιµοποιεί το ρεµπέτικο στα πρώιµα έργα του. Στο πρώτο µέρος ο αναγνώστης έρχεται αντιµέτωπος µε ιδέες λαϊκότητας αφού ο Χατζιδάκις αρχίζει την οµιλία του µε κάποιες ανησυχίες για τη µεγάλη δηµοτικότητα και την κατάχρηση του είδους, καθώς και τη χρήση του ως «βραδινή διασκέδαση». Σύµφωνα µε τον Χατζιδάκι το ρεµπέτικο δεν είναι ένα είδος για καθηµερινή κατανάλωση. Αντιθέτως, διαθέτει µια υψηλή διανοητικότητα και µια αυθεντική αλήθεια. Ως εκ τούτου, διαχωρίζει το ρεµπέτικο από τη χρήση του ως τραγούδι έκφρασης του λαού και προσδίδει µια πνευµατική και υψηλά αισθητικοποιηµένη αξία στο είδος, κάτι που λειτουργεί ως µέρος της ατζέντας του νεωτερισµού που ο ίδιος θέλει να επιβάλει. Παρ όλα αυτά οι συνεχείς παραποµπές στην αυθεντική αλήθεια αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για µια ολιστική αποδοχή του ρεµπέτικου. Έτσι, στο δεύτερο µέρος της οµιλίας του, ο Χατζιδάκις προσπαθεί να εξετάσει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά αλλά και το πνεύµα του ρεµπέτικου σε σχέση µε την αυθεντικότητα. Πιο συγκεκριµένα, εστιάζει στην ελληνικότητα του ρεµπέτικου, στη φυσική του συνέχεια µε το Βυζαντινό µέλος και κυρίως µε τον πολιτισµό της Αρχαίας Ελλάδας. Η συνέχεια που επικαλείται ο Χατζιδάκις είναι δύσκολο να παραβλεφθεί, αφού αργότερα θεωρήθηκε ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την επίσηµη νοµιµοποίηση του ρεµπέτικου στην Ελλάδα. Το Ιστορικό, Πολιτικό και Κοινωνικό Πλαίσιο Το έτος της διάλεξης, το 1949, ήταν πολύ σηµαντικό για την Ελλάδα ως έθνος. Ήταν το τελευταίο έτος ενός θηριώδους εµφύλιου πολέµου, που διήρκησε τέσσερα χρόνια και κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από είκοσι πέντε χιλιάδες άτοµα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Danforth και Boeschoten «παρόλο που η στρατιωτική διαµάχη είχε τελειώσει µέχρι το 1949, οι τραυµατικές συνέπειες του εµφύλιου πολέµου συνέχιζαν να πολώνουν την ελληνική κοινωνία για δεκαετίες.» 6 Αφού ο εµφύλιος τελικά έγειρε προς την πλευρά της κυβέρνησης, σηµαντικός αριθµός στιγµατισµένων αριστερών στάλθηκαν σε εξορίες ή περιθωριοποιήθηκαν κοινωνικά. 7 Υπήρχε επίσης µεγάλος αριθµός πληθυσµού που υπέφερε από φτώχεια και η Ελλάδα σαν έθνος ήταν ρηµαγµένη. Η ήττα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) είχε ακόµη µια σηµαντική συνέπεια, η οποία σχετίζεται µε την πρόσληψη του ρεµπέτικου στα µέσα 6 (Danforth and Van Boeschoten 2011, 29) 7 (Danforth and Van Boeschoten 2011, 29-31)

4 της δεκαετίας του Η συνέπεια αυτή ήταν η δηµιουργία µις νέας αστικής τάξης, η οποία κατάφερε να επιβιώσει από τον εµφύλιο πόλεµο, και ήταν οικονοµικά αλλά και ψυχικά πιο δυνατή από κάθε άλλο κοινωνικό στρώµα τη δεδοµένη στιγµή. 8 Επιπρόσθετα, το τέλος του εµφύλιου πολέµου µπορεί να θεωρηθεί η αναγέννηση του ρεµπέτικου τραγουδιού µέσω της επαναλειτουργίας των δισκογραφικών εταιρειών µετά από µια περίοδο απραξίας εννέα χρόνων. Όπως ισχυρίζεται ο Gauntlett, η αστική τάξη ήταν η µοναδική που είχε τα µέσα για πρόσβαση στα νέα προϊόντα των δισκογραφικών εταιριών, τουλάχιστον στην πρώτη φάση της λήξης του εµφύλιου πολέµου. 9 Ως εκ τούτου, η αστική τάξη που δηµιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ήταν και το «καινούριο» κοινό του ρεµπέτικου τραγουδιού σε νυχτερινές ταβέρνες. Συνεπώς, την 31 η Ιανουαρίου 1949 ο Χατζιδάκις ήρθε αντιµέτωπος µε ένα κοινό το οποίο είχε ήδη συµβάλει στην άνθηση του ρεµπέτικου ως δηµοφιλής νυχτερινή διασκέδαση αλλά και στη δηµιουργία του αρχοντορεµπέτικου. Συγχρόνως, η πλειοψηφία της αστικής ελίτ ήταν ζηλωτές των «Ελληνικών» και όχι «Ρωµαίικων»- ιδεωδών, γεγονός που συντέλεσε στην παρόρµηση του Χατζιδάκι να ενδώσει στο στρατήγηµα της συνέχειας. Είναι σηµαντικό να αναφερθεί ότι το ρεµπέτικο ήταν την περίοδο αυτή ένα είδος περιφρονηµένο από τους επίσηµους φορείς της αστικής τάξης, της δεξιάς αλλά και της διανόησης. Αξιοσηµείωτο είναι ότι το ρεµπέτικο µαινόταν και από τις τάξεις τις αριστεράς και της επίσηµης ηγεσίας της. 10 Παρόλο που κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι η εργατική τάξη µπορούσε να αφοµοιώσει πιο εύκολα το ρεµπέτικο, 11 το Κοµµουνιστικό Κόµµα Ελλάδας ήταν την περίοδο αυτή αφοσιωµένο στην αντίσταση του Β Παγκοσµίου Πολέµου και στη µάχη του εµφύλιου πολέµου. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Ζαϊµάκης, «Οι Μαρξιστές καλλιτέχνες ήταν αναµενόµενο να συνδυάζουν την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση µε στόχο την ανάδειξη της ταξικής συνείδησης.» 12 Η πρωτοβουλία του Χατζιδάκι να δώσει µια διάλεξη σε µια χρονική στιγµή όπου το ρεµπέτικο δεν ήταν επίσηµα αναγνωρισµένο είδος, µαινόµενο από διάφορες πολιτικές µεριές αλλά ταυτόχρονα αποδεχόµενο από το κοινό, είναι ενδεικτικό της τόλµης του αλλά και της µετέπειτα 8 (Vgeropoulos 1981, ) 9 (Gauntlett 2001, 74-5) 10 (Βλησίδης 2004, ) 11 Την εκτίµηση τους στο ρεµπέτικο εξέφρασαν πολυάριθµοι διανοούµενοι της αριστεράς όπως αναφέρει ο Γιάννης Ζαϊµάκης. Την ίδια στιγµή µαρτυρίες ρεµπετών φανερώνουν τις προοδευτικές πολιτικές τους πεποιθήσεις. (Zaimakis, 15-36), (Zaimakis, 2-25). 12 (Zaimakis, 15-36)

5 αποτελεσµατικότητάς του. Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο παρέχει, συνεπώς, µια εξήγηση για την παράδοξη επιλογή του Χατζιδάκι να δοµήσει τη διάλεξη σε ιδεολογήµατα συνέχειας, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η Ελληνικότητα του Ρεµπέτικου Η άρνηση των επίσηµων φορέων για αναγνώριση του ρεµπέτικου δεν ήταν η µοναδική αιτία για την µετέπειτα πρόσληψη του ως ορόσηµο για την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Στην πραγµατικότητα, ήταν η προσπάθεια του Χατζιδάκι να τοποθετήσει το ρεµπέτικο στη γνήσια εθνική ελληνική µουσική που πυροδότησε την πρόσληψη αυτή. Ήταν µια από τις πρώτες φορές που ένας συνθέτης εξύµνησε δηµόσια το ρεµπέτικο, και µάλιστα µέσω µιας σύγκρισης µε το Βυζαντινό µέλος και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό. Η επιτακτική ανάγκη των Ελλήνων να προσδιορίσουν την εθνική τους ταυτότητα ήταν κύριο ζήτηµα από τις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα µε τη δηµιουργία του ελληνικού έθνους. Η δηµιουργία του αφηγήµατος της ιστορικής συνέχειας από την αρχαιότητα µέχρι τη σύγχρονη Ελλάδα που επετεύχθη τελικά, οδήγησε στη διαµόρφωση µιας ελληνικής εθνικής ταυτότητας που θεωρητικά ήταν απαλλαγµένη από οποιαδήποτε ξένα στοιχεία κυρίως Οθωµανικά- και στενά συνδεδεµένη µε την Αρχαία Ελλάδα. 13 Από τις αρχές του εικοστού αιώνα ο εντοπισµός συνέχειας από την αρχαιότητα είχε γίνει σχεδόν προαπαιτούµενο κριτήριο για τη νοµιµοποίηση οποιουδήποτε είδους του νεοελληνισµού. 14 Όµως, κάποια ανατολίτικα στοιχεία ήταν προφανή στα διαφορετικά είδη ρεµπέτικου -κυρίως στο Σµυρναίικο- και ως εκ τούτου η νοµιµοποίηση του είδους ήταν τουλάχιστον περίπλοκη. Παρόλο που είναι φαινοµενικά δύσκολο να παραβλέψει κανείς τα ανατολίτικα τεχνικά στοιχεία του ρεµπέτικου, ο Χατζιδάκις δεν διστάζει να κάνει τη σύγκριση µε βυζαντινά και αρχαία ελληνικά στοιχεία, κυρίως σε σχέση µε το πνεύµα και το ήθος του ρεµπέτικου. Τα τεχνικά παραδείγµατα που έδωσε δεν ήταν πολλά και υποστήριξε την σχέση του ρεµπέτικου σε σχέση µε την ελληνικότητα µε «συναισθηµατικά» επιχειρήµατα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χατζιδάκις: «Το ρεµπέτικο κατορθώνει µε µια θαυµαστή ενότητα, να συνδυάζει το λόγο, τη µουσική και την κίνηση. Απ τη σύνθεση µέχρι την εκτέλεση, µ ένστικτο δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις για την τριπλή αυτή εκφραστική συνύπαρξη, 13 Για τη δηµιουργία του Ελληνικού Έθνους και τη ρητορική της συνέχειας δείτε: (Diamandouros 1976), (Hamilakis 2007) 14 (Herzfeld 1986)

6 που ορισµένες φορές σαν φτάνει στα όρια της τελειότητας θυµίζει µορφολογικά την αρχαία τραγωδία.» 15 Η αξιολόγηση του ρεµπέτικου σε σχέση µε την αρχαία τραγωδία δεν περιορίστηκε στην άµεση σύγκριση του πνεύµατος του ρεµπέτικου µε το πνεύµα της τραγωδίας. Ο Χατζιδάκις προχωρά σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά του αρχαίου ελληνικού πολιτισµού τα οποία βλέπει στο ρεµπέτικο: την αγνότητα και την απλότητα. «Και στη µελωδία και στα λόγια και στο χορό, δεν υπάρχει κανένα ξέσπασµα, καµιά σπασµωδικότητα, καµιά νευρικότητα. Δεν υπάρχει πάθος. Υπάρχει η ζωή µε την πιο πλατειά έννοια. Όλα δίνονται λιτά, απέριττα µε µια εσωτερική δύναµη που πολλές φορές συγκλονίζει. Μήπως αυτό δεν είναι το κύριο και µεγάλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή; Και ακόµα ολάκερο το λαµπρό µεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας και όλων των αρχαίων µνηµείων, δεν βασίζεται πάνω στην καθαρότητα, στη λιτή γραµµή και προπαντός στο απέραντο αυτό sostenuto που, προϋποθέτει δύναµη, συνείδηση και περιεχόµενο;» 16 Η σύγκριση του ρεµπέτικου µε την αρχαία τραγωδία ίσως να ήταν η επιτοµή της πολιτισµικής συνέχειας που ο Χατζιδάκις αλλά και πολυάριθµοι διανοούµενοι της εποχής- ήθελε να προσδώσει στο ρεµπέτικο. Στη συνέχεια όµως, προσδίδει στο ρεµπέτικο και ιστορικό κύρος: «Ποια από τις καλές τέχνες στον τόπο µας σήµερα µπορεί να περηφανευτεί ότι κράτησε τη βασική αυτή ελληνικότητα τη µοναδική άξια κληρονοµιά που έχουµε πραγµατικά στα χέρια µας- για τη σύνθεσή της. Ποια µουσική µας µπορεί να ισχυριστεί σήµερα ότι βρίσκεται πέρα απ το βυζαντινό µέλος, πέρα απ το δηµοτικό τραγούδι και στη χειρότερη περίπτωση πέρα απ τις σπασµένες αρχαίες κολώνες του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, ότι βρίσκεται εκεί που όλα αυτά βρεθήκανε στην εποχή τους; Το ρεµπέτικο τραγούδι είναι γνήσια ελληνικό, µοναδικά ελληνικό.» 17 Μια άλλη σηµαντική παράµετρος της διάλεξης είναι η επιλογή των µουσικών παραδειγµάτων του Χατζιδάκι. Μέχρι τα τέλη του 1940 το ρεµπέτικο ήταν ήδη στη διαδικασία του εξευρωπαϊσµού και ήταν µακριά από το περιθωριοποιηµένο -και επηρεασµένο από ανατολίτικα στοιχεία - ύφος της δεκαετίας του 1920 και του (Χατζιδάκις) 16 (Χατζιδάκις) 17 (Χατζιδάκις)

7 Ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο εκσυγχρονιστής του ρεµπέτικου τραγουδιού, από τη δεκαετία του 1940 είχε αρχίσει να συνθέτει τραγούδια στο τονικό σύστηµα µείζονα ελάσσονα αντί στο Οθωµανικό τονικό σύστηµα των µακάµ. Εξακολουθεί να υπάρχει µια σύγχυση για το είδος του ρεµπέτικου στο οποίο αναφερόταν ο Χατζιδάκις στη διάλεξή του. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας ειδολογικός ορισµός για το ρεµπέτικο 18 θέτει ένα ζήτηµα περιπλοκότητας όσον αφορά την ερµηνεία της διάλεξης. Ο Χατζιδάκις δεν έκανε ποτέ ξεκάθαρο εάν στη διάλεξη του συγκαταλέγει ολόκληρο το φάσµα που ακαδηµαϊκοί, ερευνητές αλλά και δισκογραφικές εταιρείες ονοµάζουν σήµερα ρεµπέτικο. Η επιλογή των παραδειγµάτων του για να επιδείξει το «αληθινό» περιεχόµενο αλλά και την ελληνικότητα του ρεµπέτικου είναι ενδεικτική της σύγχυσης του τι ο Χατζιδάκις θεωρούσε ρεµπέτικο ή, πιο πιθανόν, του τι ήθελε να θεωρηθεί ρεµπέτικο από το κοινό του. Σύµφωνα µε το Χατζιδάκι τα βασικά και σηµαντικά θέµατα στο ρεµπέτικο είναι ο ανικανοποίητος ερωτισµός και η τάση φυγής. Για να επιδείξει τα θέµατα αυτά χρησιµοποίησε δύο ρεµπέτικα τραγούδια, το Θα Πάω Εκεί στην Αραπιά και το τραγούδι Αρχόντισσα. Και τα δύο τραγούδια είναι συνθέσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, του οποίου η συµβολή στη µεταµόρφωση του ρεµπέτικου τραγουδιού σε λαϊκό είναι τεράστια και κάποιοι ρεµπετολόγοι δεν τον θεωρούν καν συνθέτη ρεµπέτικων τραγουδιών. 19 Υπάρχει ένας µεγάλος αριθµός ρεµπέτικων τραγουδιών όπου η αυθεντική αλήθεια και η αγνότητα είναι απόντα στοιχεία. Στην πραγµατικότητα, υπάρχει µια πολύ «σκοτεινότερη» πλευρά του ρεµπέτικου που σχετίζεται µε περιθωριοποιηµένες συνήθειες αλλά και τραγούδια µε πολύ εντονότερες Οθωµανικές και ανατολίτικες επιρροές. Ο Χατζιδάκις συνειδητά ή ασυνείδητα αγνοεί ένα µεγάλο µέρος των τραγουδιών αυτών. Ο Χατζιδάκις αναφέρεται συγκεκριµένα στους δύο κυρίαρχους χορούς του ρεµπέτικου τραγουδιού, το ζεϊµπέκικο και το χασάπικο. Το πρώτο έχει τις ρίζες του στην Ανατολία και το δεύτερο στη Μακεδονία αλλά και στην πολυπολιτισµική Κωνσταντινούπολη. Παρ όλα αυτά ο Χατζιδάκις αναφέρει στη διάλεξη ότι το ζεϊµπέκικο «προήλθε ασφαλώς απ τα χορευτικά 9/8 των Κυκλάδων και του Πόντου.» 20 Όσον αφορά το χασάπικο, ο Χατζιδάκις αναφέρεται στα Ευρωπαϊκά 18 (Gauntelett 2001, 23-59) 19 (Σαββόπουλος 2006, 11-56) 20 (Χατζιδάκις)

8 χαρακτηριστικά που το διακατέχουν, κάτι το οποίο εν µέρει ισχύει, αλλά αγνοεί όλα τα δηµοτικοφανή στοιχεία του. Αυτά τα παραδείγµατα κάθαρσης και εξελληνισµού του ρεµπέτικου όπως και η τοποθέτηση του στην αυθεντική λαϊκή µουσική είναι ενδεικτικά της µετέπειτα προσέγγισης και πρόσληψης του είδους. Ως εκ τούτου, η διάλεξη αυτή όντως λειτούργησε ως ορόσηµο για το ελληνικό τραγούδι, λόγω της πρόσληψης και των καλλιτεχνικών κινηµάτων που προκλήθηκαν από αυτή µετά το 1950 κυρίως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Η διάλεξη επίσης προσδιόρισε τη µετέπειτα σχέση του Χατζιδάκι µε το ρεµπέτικο, αλλά και το «λαϊκό» του µονοπάτι µέσα από το ρεµπέτικο. Η συνέχεια την οποία επικαλείται µέσα από τη διάλεξη αλλά απέχει από τη µετέπειτα προοδευτική µουσική προσέγγιση του Χατζιδάκι, αποκαλύπτει άλλη µια σηµαντική όψη του ελληνικού έθνους: το ζήτηµα της εθνικής ταυτότητας σε σχέση µε την ιστορική κληρονοµιά κάθε άλλο παρά επιλυµένο ήταν στα τέλη του Με άλλα λόγια η χρήση της ρητορικής της συνέχειας ήταν επιτακτική για τη νοµιµοποίηση οποιουδήποτε είδους ακόµη και όταν το καλλιτεχνικό αποτέλεσµα δεν είχε επιτευχθεί µε τον τρόπο αυτό. Μέχρι το 1970, όταν το ρεµπέτικο είχε πλέον εδραιωθεί και έγινε µαζικά αποδεκτό, ο Χατζιδάκις αποφάσισε να διαχωρίσει τον εαυτό του από τη διάλεξη αλλά και το ρεµπέτικο γενικότερα. Η απόφαση αυτή χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και θα µπορούσε να είναι το θέµα µιας άλλης συζήτησης. Βιβλιογραφία Gauntlett, Στάθης: Ρεµπέτικο Τραγούδι. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου Danforth Loring M. and Van Boeschoten Riki: Children of the Civil War. The University of Chicago Press Diamandouros, Nikiforos P: Hellenism and the First Greek War of Liberation ( ): Continuity and Change. Institute for Balkan Studies Hamilakis, Yiannis: The Nation and its Ruins: Antiquity, Archaeology, and National Imagination in Greece. Oxford University Press Herzfeld, Michael: Ours Once More: Folklore, Ideology, and the Making of Modern Greece. Pella Publishing Company Papanikolaou, Dimitris: Singing Poets. Legenda Vgeropoulos, K.: The Emergence of the New Bourgeoise Στο: J. O. Ιatrides (Επιµ.), Greece in the 1940s: A Nation in Crisis. UPNE Zaimakis, Yiannis: «Bawdy Songs and Virtuous Politics»: Ambivalence and Controversy in the Discourse of the Greek Left on Rebetiko. History and Anthropology 20 (2009): Zaimakis, Yiannis, «Forbidden Fruits» and the Communist Paradise: Marxist Thinking on Greeknessand Class in Rebetika. Music and Politics IV (2010): Βλησίδης, Κώστας: Όψεις του Ρεµπέτικου. Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2004.

9 Βολιότης-Καπετανάκης, Ηλίας: Ένας Αιώνας Λαϊκό Τραγούδι. Α. Α. Λιβάνη Δαλιανούδη, Ρενάτα: Μάνος Χατζιδάκις και Λαϊκή Μουσική Παράδοση. Ελληνικά Πρόσωπα Εµπειρία Εκδοτική Λιάβας, Λάµπρος: Το Ελληνικό Τραγούδι. Εµπορική Τράπεζα της Ελλάδος Σαββόπουλος, Πάνος: Περί της Λέξεως Ρεµπέτικο το Ανάγνωσµα και Άλλα. Οδός Πανός Σειραγάκης, Μανώλης: «Μια Πιο Πρώιµη Χρονολόγηση των Επιδράσεων του Ρεµπέτικου στο Έργο του Μάνου Χατζιδάκι». Νέα Εστία 1845 (2011): Σύκκα, Γιώτα: 29/12/201 Tζιόβας, Δηµήτρης: Ο Μύθος της Γενιάς του Τριάντα. Πόλις Tζιόβας, Δηµήτρης: Οι Μεταµορφώσεις του Εθνισµού και το Ιδεολόγηµα της Ελληνικότητας του Μεσοπολέµου. Οδυσσέας Χατζιδάκις, Μάνος: 29/12/2014

Εξετάζοντας τον µύθο και τη µυθολογία της γενιάς του 30: η ανακάλυψη του ρεµπέτικου από τον Μάνο Χατζιδάκι και ο Γιώργος Σεφέρης.

Εξετάζοντας τον µύθο και τη µυθολογία της γενιάς του 30: η ανακάλυψη του ρεµπέτικου από τον Μάνο Χατζιδάκι και ο Γιώργος Σεφέρης. Εξετάζοντας τον µύθο και τη µυθολογία της γενιάς του 30: η ανακάλυψη του ρεµπέτικου από τον Μάνο Χατζιδάκι και ο Γιώργος Σεφέρης Πολίνα Ταµπακάκη H ανακοίνωση αυτή ασχολείται µε την περίφηµη οµιλία που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2 ΟΥ ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2 ΟΥ ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 2 ΟΥ ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΪΟΣ 2013 ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ Είναι πραγματικά δύσκολο να αγγίξεις το έργο του Χατζιδάκι. Είναι όμως και προκλητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Μ.Δ.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Επιβλέπων καθηγητής: Παπαγεωργίου Δημήτρης Μυτιλήνη 2009 2 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ;

Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Άννα Τριανταφυλλίδου, Ρουμπίνη Γρώπα, Χαρά Κούκη 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; Εισαγωγή Η ιστορία δεν «κατασκευάζεται» από γεγονότα αλλά από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε,

Διαβάστε περισσότερα

υπό την εποπτεία του

υπό την εποπτεία του Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Κοκκώνης

Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής : Γιώργος Κοκκώνης Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα Παράδοση και νεοτερικότητα. Η περίπτωση του λαουτιέρη Χρήστου Ζώτου Της σπουδάστριας : Δέσποινας Βαμβακά Επιβλέπων καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικές πρακτικές και πολιτικές αντιλήψεις

Πολιτιστικές πρακτικές και πολιτικές αντιλήψεις ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Διδακτορική διατριβή Πολιτιστικές πρακτικές και πολιτικές αντιλήψεις Οι κεντρικές ελληνικές (πολιτικές) υποκουλτούρες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΘΕΜΑ: «Η ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ»

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» Η απόφαση της Ακαδηµίας Αθηνών να οργανώσει τρία ξεχωριστά συνέδρια, σχετικά µε την (τις) ηµεροµηνία (ες) και την προέλευση (εις) των σύγχρονων Ελλήνων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές του Άλλου σε ξενόγλωσσα μεταφρασμένα βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.

Μορφές του Άλλου σε ξενόγλωσσα μεταφρασμένα βιβλία λογοτεχνίας για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

* Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Cambridge.

* Ο Γιώργος Αγγελόπουλος είναι Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Cambridge. Γ. Αγγελόπουλος* ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΩΣ ΠΡOΣΩΠΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑ** ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 19 ΟΥ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ. 42 Από

Διαβάστε περισσότερα

Η κατασκευή της ελληνικότητας από τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική κριτική. The construction of greekness from the literature and literary criticism

Η κατασκευή της ελληνικότητας από τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική κριτική. The construction of greekness from the literature and literary criticism Η κατασκευή της ελληνικότητας από τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική κριτική The construction of greekness from the literature and literary criticism Συμεωνίδης Βασίλης, δευτεροβάθμια εκπαίδευση Δράμας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ Εισαγωγή

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ 9 ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ Εισαγωγή Η πραγμάτευση του ζητήματος της σχέσης μεταξύ φολκλόρ και παράδοσης, η οποία αποτελεί κοινό αντικείμενο προβληματισμού για τους συγγραφείς του τόμου αυτού, βασίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εθνοτικές οµάδες και ταυτότητες Οι όροι και η εξέλιξη του περιεχοµένου τους

Εθνοτικές οµάδες και ταυτότητες Οι όροι και η εξέλιξη του περιεχοµένου τους Εθνοτικές οµάδες και ταυτότητες. Οι όροι, η εξέλιξη της σηµασίας και του περιεχοµένου τους, Περιοδικό Σύγχρονα Θέµατα, Tεύχος 63, 1997, σελ. 18-25 Εθνοτικές οµάδες και ταυτότητες Οι όροι και η εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Της Μανωλάκη Ειρήνης Α.Ε.Μ. 21/04 Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο.

Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο. Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο. Εισαγωγή Josef Huber, Επικεφαλής του προγράμματος Pestalozzi Το περιεχόμενο και η καθημερινή πραγματικότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ. Πτυχιακή εργασία ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ. Πτυχιακή εργασία ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πτυχιακή εργασία ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ Ελευθερία Τζιηρκή Λεμεσός 2013 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευηµερία της Ανθρωπότητας

Η Ευηµερία της Ανθρωπότητας Η Ευηµερία της Ανθρωπότητας Σε ένα βαθµό αδιανόητο µια δεκαετία πριν, το ιδανικό της παγκόσµιας ειρήνης παίρνει τώρα σάρκα και οστά. Εµπόδια που για πολύ καιρό φαίνονταν αµετακίνητα έχουν γκρεµιστεί στο

Διαβάστε περισσότερα

Μια προσέγγιση στο συνθετικό του ύφος και στην ερµηνεία της µουσικής του

Μια προσέγγιση στο συνθετικό του ύφος και στην ερµηνεία της µουσικής του Πανεπιστήµιο Μακεδονίας Σχολή Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστηµών και Τεχνών Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης Μια προσέγγιση στο συνθετικό του ύφος και στην ερµηνεία της µουσικής του Πτυχιακή Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (E-CULTURE): ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (E-CULTURE): ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (E-CULTURE): ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.Π.Μ.Σ. «ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής

2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής 2. Οριοθέτηση της Πληροφορικής Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται μια προσπάθεια ορισμού του αντικειμένου της Πληροφορικής ώστε να γίνει σαφές τι εννοούμε σήμερα με αυτόν τον όρο, και κατά συνέπεια να γίνει σαφές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Ανώτατη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας. Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής.

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Ανώτατη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας. Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Ανώτατη Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Ζεϊμπέκικος χορός και έμφυλοι ρόλοι σε δύο ταινίες του Νέου Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

νεοελληνική αρχιτεκτονική και ταυτότητα το ζήτηµα της ελληνικότητας Παπαδάκη Αλεξάνδρα Τσαπάκη Έλενα

νεοελληνική αρχιτεκτονική και ταυτότητα το ζήτηµα της ελληνικότητας Παπαδάκη Αλεξάνδρα Τσαπάκη Έλενα νεοελληνική αρχιτεκτονική και ταυτότητα το ζήτηµα της ελληνικότητας Παπαδάκη Αλεξάνδρα Τσαπάκη Έλενα ξάνθη 2010 στην Πιτσού Μαρία νεοελληνική αρχιτεκτονική και ταυτότητα το ζήτηµα της ελληνικότητας Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2006 Επιμέλεια και συντονισμός: Σωκράτης Δημητριάδης Μιχάλης Μανιαδάκης Ομάδα σύνταξης: Χάρης Γεωργίου Σωκράτης Δημητριάδης Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Η μουσική ταυτότητα των Μεγάρων. μέσα από το έργο του Ιάκωβου Ηλία

Η μουσική ταυτότητα των Μεγάρων. μέσα από το έργο του Ιάκωβου Ηλία Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, Α.Μ. 470 Η μουσική ταυτότητα των Μεγάρων μέσα από το έργο του Ιάκωβου Ηλία Σύμβουλος Καθηγήτρια: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη ΆΡΤΑ 2011 1 Στον παππού μου Χαράλαμπο

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο 73: Πέρα από τη φοιτητική εξέγερση

Πολυτεχνείο 73: Πέρα από τη φοιτητική εξέγερση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Πολυτεχνείο 73: Πέρα από τη φοιτητική εξέγερση ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΘΕΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ Κατεύθυνση: Ψυχοπαιδαγωγικές συνιστώσες της πολυπολιτισμικότητας, ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑ 2008 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Α.Μ. 69 ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα