ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ"

Transcript

1

2 ΠΏΣ ΝΑ ΜΕΙΏΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΊΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Ενεργά βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε όλους σε κάθε ηλικία, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

3 H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν στην παρούσα μετάφραση, ή για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιο λάθος στο κείμενο. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτό το εγχειρίδιο, μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς μόνο μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσής τους. Παρακαλούμε λάβετε υπόψη σας ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ δεν έχουν ως στόχο να υποκαταστήσουν συμβουλές εξειδικευμένων επαγγελματιών για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Προσπαθούμε κατά το δυνατό να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενο που παρέχουμε είναι ακριβές και επικαιροποιημένο, αλλά οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, η Stroke Association δεν αποδέχεται καμία ευθύνη σχετική με τη χρήση των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτό το εγχειρίδιο, ή των πληροφοριών που παρέχονται από τρίτους ή από ιστοσελίδες που περιλαμβάνονται ή αναφέρονται εδώ.

4 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 1 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΚΑΙ ΕΣΕΊΣ Είμαι πολύ νέος/ νέα για να σκεφτώ για το εγκεφαλικό επεισόδιο Το ένα τέταρτο όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, τα οποία μπορούν να αισθάνονται υγιή και σε φόρμα. Είμαι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχω κάποια προβλήματα υγείας Ποτέ δεν είναι αργά να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως για παράδειγμα να είστε πιο δραστήριοι, να έχετε πιο υγιεινή διατροφή και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα υγείας σας. Εχω υψηλή αρτηριακή πίεση Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα σχεδόν στο ήμισυ των εγκεφαλικών επεισοδίων. Είμαι καπνιστής Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας και για την οικογένειά σας. Θα μπορούσα να χάσω βάρος Εάν είστε υπέρβαρος, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να σκεφτείτε για τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για πιο υγιεινή ζωή, βλ. σελίδα 6. Είχα εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ (παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό) Εάν ήδη έχετε περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ, είστε σε υψηλότερο κίνδυνο. Αυτό το εγχειρίδιο περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές, που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου και να λάβετε την καλύτερη δυνατή βοήθεια και υποστήριξη, ώστε να μην αισθάνεστε μόνοι σας.

5 2 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΑΛΛΆΖΕΙ ΤΙΣ ΖΩΈΣ ΜΑΣ Η θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου βελτιώνεται συνεχώς, αλλά το εγκεφαλικό επεισόδιο παραμένει η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο. Κάθε χρόνο συμβαίνουν περισσότερα από 17 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια στον κόσμο. 1 ΜΊΝΙ ΚΟΥΊΖ: Από τα παρακάτω, τί σας βάζει στην ομάδαμε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου; α) Είμαι από την Αφρική/ Καραϊβική, ή από την οικογένεια από την Ινδία, το Πακιστάν, ή το Μπαγκλαντές. β) Ενας στενός συγγενής είχε εγκεφαλικό. Ανακαλύπτοντας περισσότερα για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να λάβετε ορισμένα ενεργά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Και αν γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να βρίσκεται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, γιατί να μην του δώσετε ένα αντίγραφο αυτού του οδηγού; γ) Η χοληστερίνη μου είναι λίγο αυξημένη. δ) Πίνω περισσότερα από έξι ποτήρια κρασιού, ή έξι κουτιά μπύρας την εβδομάδα. ΑΠΆΝΤΗΣΗ: ΟΛΑ! 1 Burden of Stroke Report, 2017,

6 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 3 Εάν κάποια από αυτές τις απαντήσεις ισχυούν για σάς, είστε σε ομάδα με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ΔΙΚΌΣ ΣΑΣ ΚΊΝΔΥΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ ΟΙ ΚΎΡΙΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΎΝΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Ηλικία Καθώς μεγαλώνετε, οι αρτηρίες σας φυσικά γίνονται λιγότερο ελαστικές, αυξάνοντας την πιθανότητα να μπλοκαριστούν. Μπορείτε να λάβετε ενεργά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε οποιαδήποτε ηλικία. Προβλήματα υγείας Οταν οι γιατροί χρησιμοποιούν τη λέξη κίνδυνος, εννοούν τις πιθανότητες να έχετε κάποια ασθένεια. Ο καθένας από μας έχει διαφορετικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο εξαρτάται από τους μοναδικούς παράγοντες που ανήκουν στο κάθε άτομο. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να σχετίζονται με εσάς, ή με τον τρόπο ζωής σας, όπως η ηλικία σας, μια ασθένεια που έχετε, ή εάν πίνετε ή καπνίζετε. Ορισμένα προβλήματα υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής: υψηλή αρτηριακή πίεση κολπική μαρμαρυγή (τύπος αρρυθμίας με ακανόνιστο καρδιακό παλμό) διαβήτης και προδιαβήτης υψηλή χοληστερόλη

7 4 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου Εάν έχετε ήδη περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ (παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό), έχετε αυξημένο κίνδυνο νέου εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον. Θα λάβετε συμβουλές από επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη θεραπεία άλλων ιατρικών παθήσεων, που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει στο πρώτο σας εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τρόπος ζωής Ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να αυξηθεί από τις καθημερινές μας συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων: Κάπνισμα Παχυσαρκία Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ Πολύ λίγη άσκηση Οικογενειακό ιστορικό Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να κληρονομείται, οπότε μιλήστε στον γενικό σας ιατρό, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να χρειάζεστε ορισμένες ιατρικές εξετάσεις, καθώς και συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου. Εθνικότητα Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνότερο στις οικογένειες της Αφρικής ή της Καραϊβικής, όπως και στα άτομα από τις χώρες της Νότιας Ασίας, όπως η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Εάν είστε από μία από αυτές τις ομάδες, πιθανόν να έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ανθυγιεινό φαγητό.

8 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 5 ΜΕΙΏΣΤΕ ΔΡΑΣΤΙΚΆ ΤΟΝ ΚΊΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, επιλέγοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Είτε πρόκειται για τη διατροφή, το επίπεδο δραστηριότητας, το κάπνισμα ή κατανάλωση οινοπνεύματος, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια αλλαγή. ΣΤΑΜΑΤΉΣΤΕ ΤΟ ΚΆΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Ομως, τη στιγμή που σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αρχίζει να μειώνεται αμέσως. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχετε κάνει ποτέ για την υγεία σας, ενώ στη διάθεσή σας υπάρχουν πολλές βοήθειες. ΖΗΤΉΣΤΕ ΕΙΔΙΚΈΣ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ Να θυμάστε ότι αυτός ο οδηγός μπορεί να παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες. Πρέπει πάντα να λαμβάνετε τις ειδικές συμβουλές από κάποιον επαγγελματία υγείας, όπως έναν γενικό γιατρό, ή έναν ειδικευμένο γιατρό για την υγεία και τη θεραπεία που μπορεί να χρειαστείτε. Οι τοπικές υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος μπορούν να σας προσφέρουν προϊόντα όπως οι μαστίχες νικοτίνης και τα χάπια για τη μείωση της επιθυμίας. Η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή η εισπνοή του ατμού είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τη μείωση του καπνίσματος.

9 6 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι διαθέσιμα με ιατρική συνταγή, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμα ως μέρος του σχεδίου σας διακοπής του καπνίσματος. Αναζητήστε την τοπική υπηρεσία διακοπής του καπνίσματος στο Internet. Η χρήση ναργιλέ μεταδίδει τον καπνό μέσα από το νερό, αλλά δεν είναι αβλαβής. Κατά το κάπνισμα ενός ναργιλέ, ο καπνιστής αναπνέει καπνό αξίας περίπου 100 τσιγάρων. ΜΕΙΏΣΤΕ ΤΟ ΑΛΚΟΌΛ Εάν τακτικά πίνετε υπερβολικά αλκοόλ, αυξάνετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. ΜΕΙΏΣΤΕ ΤΟ ΜΈΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΜΈΣΗΣ Εάν είστε υπέρβαρος, είναι πιο πιθανό ότι θα πάθετε εγκεφαλικό επεισόδιο και ο κίνδυνος αυξάνεται με το βάρος. Το υπερβολικό βάρος επηρεάζει το σώμα σας με πολλούς τρόπους, όπως η αύξηση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη τύπου 2, που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν η μέση σας είναι μεγαλύτερη από 94cm (37 ίντσες) στους άνδρες, ή 80cm (31,5 ίντσες) στις γυναίκες, μπορεί να έχετε υπερβολικό βάρος. Ο ΔΜΣ ή δείκτης μάζας σώματος δείχνει ότι έχετε το σωστό βάρος για το ύψος σας. Ο ΔΜΣ σας θα πρέπει να είναι κάτω των 25, αν και οι άνθρωποι από την Αφρική/Καραϊβική ή Ασία, θα πρέπει να έχουν ως στόχο να έχουν ΔΜΣ μικρότερο από 23. Αυτό οφείλεται στον υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. ΝΑ ΤΡΏΤΕ ΥΓΙΕΙΝΆ Δεν υπάρχουν μυστικά μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής, μερικές μόνο βασικές διατροφικές οδηγίες που πρέπει να θυμόμαστε. Για συμβουλές, δείτε τα παρακάτω.

10 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 7 ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΉ ΔΙΑΤΡΟΦΉ Η αγορά και το μαγείρεμα μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολα, αν έχετε κάποια αναπηρία ή αν έχετε χαμηλό εισόδημα. 1. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η οποία ενέχει μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ολοι χρειαζόμαστε μια μικρή ποσότητα αλατιού κάθε μέρα, αλλά μόνο περίπου ένα γραμμάριο (λιγότερο από το ένα τέταρτο μιας κουταλιάς καφέ). Η μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού που τρώμε, κρύβεται στα καθημερινά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των σιτηρών και του επεξεργασμένου κρέατος, όπως το ζαμπόν. Τα παρασκευασμένα γεύματα και πιάτα, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Εάν έχετε ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως παθήσεις νεφρών, μην ξεκινάτε κάποια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Η μέγιστη ποσότητα αλατιού, που επιτρέπεταιι σε μια μέρα, είναι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού (6γρ). Οταν μαγειρεύετε, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείτε στα πιάτα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μπαχαρικά, για να βελτιώσετε τη γεύση.

11 8 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 2. Τρώτε λιγότερο λίπος Η διατροφή με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης, με την κατανάλωση λιγότερο κορεσμένου λίπους και την αντικατάστασή του με μικρή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών. Ομως, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, ο γιατρός πρέπει να σας δώσει τις σχετικές συμβουλές και θεραπεία. Το ακόρεστο λίπος είναι συχνά το λάδι, όπως το ελαιόλαδο ή το σογιέλαιο. Βρίσκεται επίσης σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, όπως και σε άλλα τρόφιμα όπως τα φιστίκια, το αβοκάντο, τα καρύδια και τους σπόρους. Οταν μαγειρεύτε, προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τα κορεσμένα (βαριά) λίπη, όπως το βούτυρο και το λάδι καρύδας, με μικρές ποσότητες ελαιολάδου ή αραχιδέλαιου (λάδι φυστικιού). Τα κορεσμένα λίπη είναι συχνά στερεά λίπη, όπως το βούτυρο. Θα το βρείτε σε τρόφιμα όπως το τυρί, το κέικ, τα λιπαρά κρέατα και τα λουκάνικα, καθώς και το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο.

12 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 9 3. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης Εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, μπορεί να βάλετε βάρος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Δεν πρέπει να τρώτε περισσότερο από 7 κύβους ζάχαρης (30 γρ) την ημέρα. Αυτό δεν είναι πολύ, όταν ξέρουμε ότι ένα ανθρακούχο ποτό μπορεί να περιέχει περισσότερο από 9 κύβους ζάχαρης. Οπως στην περίπτωση με το αλάτι, πολλά σάκχαρα κρύβονται σε συνηθισμένα τρόφημα. Και αυτά δεν είναι μόνο τα γλυκά τρόφιμα τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τα ψητά φασόλια και το κέτσαπ ντομάτας, μπορεί να έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. 4. Ισορροπημένη διατροφή Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να φάτε κάτι από κάθε μία από τις παρακάτω ομάδες τροφίμων.το σπιτικό φαγητό είναι συχνά η καλύτερη επιλογή, επειδή ξέρετε ότι είναι φτιαγμένο από φρέσκα υλικά και έχει πολύ λιγότερα λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη,σε σχέση με τα έτοιμα τρόφιμα. Φρούτα και λαχανικά: προσπαθήστε να καταναλώνετε πέντε καθημερινά. Θυμηθείτε ότι συμπεριλαμβάνονται, τόσο τα κονσερβοποιημένα, όσο και τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Επιλέξτε πολύχρωμα λαχανικά για το πιάτο σας. Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων κάθε μέρα.

13 10 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου Οι υδατάνθρακες όπως οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά, μπορούν να αποτελέσουν περίπου το ένα τρίτο αυτού που τρώτε. Οι πρωτεΐνες προέρχονται από το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά. Οι πρωτεΐνες που δεν είναι ζωικής προέλευσης, μπορεί να είναι αποξηραμένα φασόλια, φακές και ξηροί καρποί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, παρέχουν το ασβέστιο που απαιτείται για ισχυρά οστά. Διατηρείστε τα λίπη σε χαμηλό επίπεδο, επιλέγοντας τις παραλλαγές με λιγότερα λιπαρά. Τα λίπη περιέχουν τις περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο, επομένως χρειάζεστε πολύ λίγες από αυτές. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τα ακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο, αντί για στερεά λίπη όπως το βούτυρο και το λάδι καρύδας. Αυξήστε την πρόσληψη ινών Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, τον διαβήτη και την υγεία της καρδιάς, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα, αυτό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε περισσότερες ίνες. Επιλέξτε τα ολοκληρωμένα δημητριακά σε τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι. Φάτε το φλοιό μήλου και πατάτας. Η βρώμη, τα καρύδια και οι σπόροι μπορούν επίσης να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη ινών. Δυσκολία στην κατάποση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κατάποση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει να έχετε υποστήριξη διαιτολόγων, για το πώς να φάτε με ασφάλεια. Ο διαιτολόγος μπορεί να σας προσφέρει συμβουλές για το πώς να προετοιμάσετε ένα ασφαλές και νόστιμο φαγητό και να λάβετε μέρος σε οικογενειακά γεύματα.

14 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 11 Χρήση ναρκωτικών Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν ναρκωτικά, χωρίς να γνωρίζουν επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις ημέρες μετά τη χρήση τους. Άλλα, όπως η κάνναβη, η ηρωίνη, σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από το εγκεφαλικό επεισόδιο. ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΗ ΒΟΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ Σύντομα η Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης, εθνικό μέλος της SAFE, που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΕ (ΗELLENIC ALLIANCE/ ACTION FOR STROKE) θα είναι σε θέση να παρέχει βοηθητικές πληροφορίες. Επικοινωνια: Χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες και Facebook.com: Hellenic alliance/ action for stroke

15 12 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΌΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΌΝ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΉΡΙΟΙ Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η κίνηση επίσης μπορεί να βοηθήσει την συναισθηματική σας ευεξία με την απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας, που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Αν είστε σε θέση να αυξήσετε τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία σας. Για μερικούς ανθρώπους, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σημαίνει περπάτημα γύρω από το δωμάτιο, και για άλλους αυτό σημαίνει σύνδεση με κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής ή ενασχόληση με κηπουρικές εργασίες. ΕΛΈΓΞΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΊΑΣ ΣΑΣ Εάν έχετε μία από αυτές τις παθήσεις που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου σας, ακολουθώντας τη θεραπεία σας. Εάν περάσατε εγκεφαλικό επεισόδιο ή ΠΙΕ, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι να ακολουθείτε τη θεραπεία για το πρόβλημα υγείας σας, που συνιστάται από τους γιατρούς σας. Ενας ενεργός, υγιεινός τρόπος ζωής και η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου από τις καρδιακές παθήσεις, της άνοιας και του καρκίνου.

16 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 13 ΥΨΗΛΉ ΑΡΤΗΡΙΑΚΉ ΠΊΕΣΗ Η υψηλή αρτηριακή πίεση παίζει ρόλο στα μισά από το σύνολο των εγκεφαλικών επεισοδίων, έτσι ώστε αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι είναι αυτό; Η καρδιά σας αντλεί αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Οταν το αίμα πιέσει πολύ τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυτό είναι γνωστό ως υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης ονομάζεται και υπέρταση. Γιατί αυτό αποτελεί το κίνδυνο; Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία θρόμβων ή σε αιμορραγία στον εγκέφαλο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής,άνοιας και νεφρικής ανεπάρκειας. κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα, επομένως ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα πιεσόμετρο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ τα περισσότερα φαρμακεία και ορισμένα σούπερ μάρκετ προσφέρουν δωρεάν τον έλεγχό της. Ο ιατρός σας μπορεί επίσης να έχει μια συσκευή στην αίθουσα αναμονής του ιατρείου του. Τι μπορώ να κάνω σχετικά με αυτό; Εάν διαγνωστείτε με υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένες υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορούν να βοηθήσουν και ίσως χρειαστεί να λάβετε θεραπεία. Εάν σας συνταγογραφήσουν φαρμακευτική αγωγή, είναι σημαντικό να την λαμβάνετε τακτικά. Πώς μπορώ να ξέρω ότι το έχω; Συνήθως δεν υπάρχουν

17 14 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου ΚΟΛΠΙΚΉ ΜΑΡΜΑΡΥΓΉ (ΚΜ) Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) χωρίς να λαμβάνετε θεραπεία, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι έως και πέντε φορές υψηλότερος, και το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Τι είναι αυτό; Σε περίπτωση ΚΜ, ο καρδιακός παλμός είναι ακανόνιστος και μπορεί να είναι ασυνήθιστα γρήγορος. Γιατί αυτό αποτελεί κίνδυνο; Η καρδιά δεν αδειάζει όπως πρέπει από αίμα σε κάθε παλμό και έτσι μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος στο αίμα που παραμένει στις καρδιακές κοιλότητες. Ο θρόμβος αυτός μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω ΚΜ; Μπορεί να αισθανθείτε την καρδιά σας να χτυπά γρήγορα, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Ο γενικός ιατρός μπορεί να σας εξετάσει και να σας στείλει για περαιτέρω έλεγχο. Τι μπορώ να κάνω σχετικά με αυτό; Εάν έχετε ΚΜ και ο γενικός ιατρός σας ή νοσοκόμα διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι υψηλός, θα πρέπει να λάβετε αντιπηκτικά, για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τακτικά την αντιπηκτική αγωγή σας, για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. ΔΙΑΒΉΤΗΣ Ο διαβήτης σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τι είναι αυτό; Ο διαβήτης σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να απομακρύνει το σάκχαρο από το αίμα, όπως θα έπρεπε.

18 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 15 Γιατί αποτελεί κίνδυνο; Το υπερβολικό ποσό σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής, καθώς και ακρωτηριασμού, τύφλωσης και νεφρικής ανεπάρκειας. Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω διαβήτη; Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, αλλά ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει συχνοουρία και να σας κανει να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι και διψασμένοι. Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης επιβεβαιώνονται με εξετάσεις αίματος. Τι μπορώ να κάνω σχετικά με αυτό; Τα άτομα με το διαβήτη τύπου 1 χρειάζονται συνήθως ινσουλινοθεραπεία. Ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2, πρέπει μόνο να αλλάξουν τη διατροφή τους, ενώ άλλοι ασθενείς χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή και θεραπεία με ινσουλίνη. Η αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας, από τις οποίες μπορεί να πάσχετε και η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η απώλεια βάρους, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. ΥΨΗΛΉ ΧΟΛΗΣΤΕΡΌΛΗ Η υψηλή χοληστερόλη συνήθως δεν έχει συμπτώματα, αλλά είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τι είναι αυτό; Η χοληστερόλη είναι μια σημαντική ουσία στο σώμα μας, αλλά εάν έχετε υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα, αυτή μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γιατί αποτελεί τον κίνδυνο; Η υπερβολική χοληστερόλη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε στένωση ή και απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων (αθηροσκλήρωση). Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβου και να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή και καρδιακή προσβολή.

19 16 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω υψηλή χοληστερόλη; Με μια εξέταση αίματος σε γενικό ιατρό ή σε φαρμακοποιό. Τι μπορώ να κάνω σχετικά με αυτό; Η χοληστερόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του κινδύνου της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν ο κίνδυνος είναι υψηλός, μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως είναι η απώλεια βάρους, να είστε πιο δραστήριοι και να έχετε πιο υγιεινή διατροφή. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με υψηλή χοληστερόλη. Αυτή είναι μια κληρονομική κατάσταση, που ονομάζεται οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία (FH). Μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο στην ηλικία των 20 ή των 30 ετών, γι αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αν γνωρίζετε για περιπτώσεις πρόωρου θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικά επεισόδια στην οικογένειά σας. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Τα φάρμακα που ονομάζονται στατίνες, χορηγούνται συχνά για την υψηλή χοληστερόλη και έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

20 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 17 ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΆΣΕΙΣ ΥΓΕΊΑΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΊΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Δρεπανοκυτταρική (ΔΑ) αναιμία Ενα τέταρτο των ανθρώπων με δρεπανοκυτταρική αναιμία (ΔΑ) έχει εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 45 ετών. Η ΔΑ επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους της Αφρικανικής, Αφρικανικής/Καραϊβικής, Ασιατικής και Μεσογειακής καταγωγής. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλάζουν σχήμα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβου. Γυναικεία αντισύλληψη και ορμονοθεραπεία Μερικά από του στόματος αντισυλληπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Επομένως, θα πρέπει να λάβετε αυτή τη θεραπεία μόνο εάν έχετε πολύ χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ημικρανία, ή είχατε προηγούμενους θρόμβους αίματος ή εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να μην είστε υποψήφιος για αυτή τη θεραπεία. Το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η ηλικία άνω των 35 ετών μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ παίρνετε το χάπι ή τη ΘΟΥ.

21 18 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου Στρες, άγχος και κατάθλιψη Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου από τη χρήση της αντισύλληψης ή της ΘΟΥ, είναι πολύ μικρός, οπότε αν ανησυχείτε, μην σταματήσετε τη θεραπεία μέχρι να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Ρωτήστε τον για τον δικό σας κίνδυνο εγκεφαλικου επεισοδίου και για τον καλύτερο τρόπο αντισύλληψης ή ορμονικής θεραπείας στην περίπτωσή σας. Εάν υποφέρετε από στρες, εάν πάσχετε από άγχος ή κατάθλιψη, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν είναι γνωστό γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά ένας λόγος μπορεί να είναι ότι είναι πιο δύσκολο να φροντίσετε την υγεία σας, εάν έχετε κατάθλιψη ή βρίσκεστε υπό μεγάλη πίεση. Προσπαθήστε να βρείτε υποστήριξη για τα συναισθηματικά σας προβλήματα από φίλους σας ή επαγγελματίες υγείας και επιλέξτε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

22 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 19 Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΑΥ) Η διαταραχή ύπνου, η οποία ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου (ΣΑΑΥ), συνδέεται με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ΣΑΑΥ σταματά την αναπνοή κατά τον ύπνο. Μερικοί άνθρωποι με αποφρακτική άπνοια ροχαλίζουν, αλλά όχι όλοι. Ισως να σηκώνεστε συχνά τη νύχτα, ή αισθάνεστε πολύ υπνηλικός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε ΣΑΑΥ. Πώς να ελέγξετε την υγεία σας; Ολες οι καταστάσεις υγείας που αναφέρονται εδώ, μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή. Δηλαδή, ακόμη και αν αισθάνεστε υγιείς, να κάνετε τακτικά προληπτικές εξετάσεις. Εάν ανησυχείτε για την υγεία σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

23 20 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι έμφραγμα στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει, όταν η παροχή αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται και τα κύτταρα του εγκεφάλου σκοτώνονται. Η βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα. Μπορεί επίσης να αλλάξει το πώς σκέφτεστε ή πώς αισθάνεστε. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων: 1. Ισχαιμικό: εξαιτίας διακοπής στην κυκλοφορία του αίματος ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο ισχαιμικό: εξαιτίας διακοπής στην κυκλοφορία του αίματος ενός αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο 2. Αιμορραγικό: λόγω αιμορραγίας στον εγκέφαλο ή γύρω από αυτόν. Το ισχαιμικό εγκεφαλικο επεισόδιο συχνά ονομάζεται απλά εγκεφαλικό, και προκαλείται από θρόμβο. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά ονομάζεται απλά αιμορραγία.

24 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 21 ΑΝΑΓΝΏΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου στον εαυτό σας, ή σε κάποιον άλλο. Αναφέρεται διεθνώς η δοκιμασία FAST η οποία στα ελληνικά έχει μεταφερθεί ως ΧΟΠΑ (Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία, Ελληνική Συνεργασία για τα ΑΕΕ). Face / Πρόσωπο: Μπορεί να χαμογελάσει; Είναι το πρόσωπο συμμετρικό στις εκφράσεις του ή στραβώνει στην μία πλευρά; Arms / Χέρια: Μπορεί να σηκώσει και τα δύο χέρια και να τα κρατήσει σε αυτή τη θέση; Speech / Ομιλία: Μπορεί να μιλήσει καθαρά και να καταλάβει τι του λέτε; Μήπως η ομιλία είναι μπερδεμένη; Time / Aμεσα Ασθενοφόρο: Εάν δείτε οποιοδήποτε από τα προηγούμενα συμπτώματα είναι ο χρόνος να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο. Καλέστε το 166. Η δοκιμασία FAST βοηθάει στην αναγνώριση τριών συχνών συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου ή ενός ΠΙΕ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη.

25 22 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής: ξαφνική ναυτία ή μούδιασμα σε μία πλευρά του σώματος, ή σε χέρι, και πόδι ή τα άκρα ξαφνική δυσκολία στην εύρεση λέξεων ή ομιλία με ασαφείς προτάσεις, ξαφνική διαταραχή ή απώλεια όρασης, είτε στο ένα μάτι είτε και στα δύο μάτια ξαφνική απώλεια της μνήμης ή σύγχυση, ζάλη ή ξαφνική πτώση, ξαφνικός, έντονος πονοκέφαλος. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άτομο, σε οποιαδήποτε ηλικία. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει. Αν ανακαλύψετε κάποιο από αυτά τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου, μην περιμένετε. Καλέστε αμέσως το 166.

26 Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου 23 ΠΙΕ Ή ΜΊΝΙ- ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Το ΠΙΕ (παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) είναι το ίδιο με το εγκεφαλικό επεισόδιο, εκτός από το ότι τα συμπτώματα διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι 1 ώρα. Στην περίπτωση του ΠΙΕ, η αρτηρία στον εγκέφαλο αποφράσσεται, αλλά η ίδια η απόφραξη ανοίγει από μόνη της. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια, όπως και στην περίπτωση κανονικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρισετε εάν κάποιος έχει ΠΙΕ ή κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά, οπότε μην περιμένετε - καλέσετε αμέσως το 166. ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ ΕΠΕΙΣΟΔΊΟΥ Οταν κάποιος έχει πιθανόν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Είναι ζωτικής σημασίας το εγκεφαλικό επεισόδιο να αντιμετωπίστεί το συντομότερο δυνατό.η φαρμακευτική αγωγή για τη διάλυση και αφαίρεση του θρόμβου πρέπει να χορηγηθεί τις πρώτες λίγες ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε αν υποψιάζεστε εγκεφαλικό επεισόδιο, καλέστε αμέσως το 166.

27 ΠΟΎ ΝΑ ΛΆΒΕΤΕ ΒΟΉΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ Υπάρχουν ή μπορούν να οργανωθούν ομάδες υποστήριξης ατόμων με εγκεφαλικό επεισόδιο και τις οικογένειές τους σε διάφορες πόλεις τη Ελλάδας, ενώ λειτουργούν επίσης εικονικές ομάδες υποστήριξης (virtual groups) μέσω ιντερνέτ. Σύντομα η Ελληνική Εταιρεία Υποστήριξης, εθνικό μέλος της SAFE, που ονομάζεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΕ (ΗELLENIC ALLIANCE/ACTION FOR STROKE) θα είναι σε θέση να παρέχει βοηθητικές πληροφορίες. Επικοινωνια: Χρήσιμα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες και Facebook.com : Hellenic alliance/action for stroke

28 Η Stroke Association είναι ένας κορυφαίος φιλανθρωπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφιερωμένη στην καταπολέμηση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Βασιζόμαστε σε δωρεές για τη χρηματοδότηση έρευνας που μπορεί να σώσει ζωές καθώς και ζωτικών υπηρεσιών για άτομα που πάσχουν απόεγκεφαλικό επεισόδιο. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε τη γραμμή βοήθειας , ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας stroke.org.uk. Για σχόλια σχετικά με τις εκδόσεις μας, παρακαλούμε να στείλετε στη διεύθυνση Η Stroke Association καταχωρήθηκε ως φιλανθρωπικός οργανισμός στην Αγγλία και την Ουαλία (αριθμός ) και στη Σκωτία (SC037789). Καταχωρήθηκε επίσης στη Βόρεια Ιρλανδία (XT33805), Νήσος του Μαν (No 945) και Τζέρσεϊ (NPO 369). Εικονογραφήσεις: freepik.com; Fundacja Udaru Mózgu; Studio Mzlaki, Beograd

29

ΠΙΕ ΠΑΡΟΔΙΚΌ ΙΣΧΑΙΜΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

ΠΙΕ ΠΑΡΟΔΙΚΌ ΙΣΧΑΙΜΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΠΙΕ ΠΑΡΟΔΙΚΌ ΙΣΧΑΙΜΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν στην παρούσα μετάφραση, ή για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιο λάθος στο

Διαβάστε περισσότερα

OΤΑΝ ΥΠΟΣΤΕΊΤΕ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ (ΑΕΕ) Eνας σύντομος οδηγός για ατομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

OΤΑΝ ΥΠΟΣΤΕΊΤΕ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ (ΑΕΕ) Eνας σύντομος οδηγός για ατομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. OΤΑΝ ΥΠΟΣΤΕΊΤΕ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ (ΑΕΕ) Eνας σύντομος οδηγός για ατομα που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΊ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Oι πληροφορίες για την οικογένεια, τους φίλους και τους φροντιστές ανθρώπων που παρουσίασαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο H Stroke

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ. Πληροφορίες για ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ. Πληροφορίες για ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ΤΑ ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ ΜΕΤΆ ΑΠΌ ΑΓΓΕΙΑΚΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΌ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ Πληροφορίες για ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο H Stroke Association δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που μπορεί να υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Για την υγεία της καρδιάς μας

Για την υγεία της καρδιάς μας Για την υγεία της καρδιάς μας Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος επηρεάζει όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες και βέβαια αποτελεί ένα μύθο ότι πλήττει μόνο ηλικιωμένους, άνδρες

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση PRESSURE POINTS SERIES: NO.1 Εισαγωγή στην υπέρταση BLOOD PRESSURE ASSOCIATION Η υπέρταση αποτελεί τη σημαντικότερη γνωστή αιτία αναπηρίας και πρώιμου θανάτου στη Μεγάλη Βρετανία από εγκεφαλικό επεισόδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει: Φανή Πρεβέντη, MSc, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Η υπέρταση είναι μια «ύπουλη» νόσος η οποία συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, ωστόσο αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά παράγοντα κινδύνου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Γ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Θ. ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ

ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Γ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Θ. ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Γ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ Θ. ΜΟΥΝΤΟΚΑΛΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΕ ΣΚΙΤΣΑ Η υπέρταση είναι ένα από τα συνηθέστερα και σπουδαιότερα προβλήματα υγείας. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (σχεδόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις.

ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ. Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις. ΠΑ TON ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ m Ζήτησε από τους γονείς σου να απαντήσουν σης παρακάτω ερωτήσεις ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΗΤΕΡΑ Καπνίζεις; Αν καπνίζεις, πόσα τσιγάρα την ημέρα καπνίζεις; Πόσες φορές

Διαβάστε περισσότερα

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας Η διατροφή σημαντικός παράγοντας υγείας!! ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΛΗΡΟΝΟ ΜΙΚΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΝΘΥΓΕΙΝΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Ποιά είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.)

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ (Α.Π.) ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η καρδιά προωθεί το αίμα στον οργανισμό μέσω των αρτηριών, με αποτέλεσμα οι αρτηρίες να βρίσκονται υπό πίεση. Η πίεση αυξάνει όταν είμαστε αναστατωμένοι, όταν τρομάζουμε, όταν καταβάλουμε κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Προστάτεψε την καρδία σου Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Καρδιοαγγειακές παθήσεις και γυναικείο φύλο Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr!

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! «Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ Αρτηριακή Υπέρταση είναι η επίμονη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια και ενώ το άτομο βρίσκεται σε ηρεμία, συστολική πάνω από 150 mmhg και διαστολική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (10/5/2016) Φετινό Θέμα: «ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΥΓΙΕΙΝΑ» Το Υπουργείο Υγείας και ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ 29 Οκτωβρίου 2010 Ώρα: 18:30 20:30 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» Ακαδημίας

Διαβάστε περισσότερα

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους

WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους WHOLE: Ευζωία και υγιεινές επιλογές για ηλικιωμένους και τους φροντιστές τους Η υγεία της καρδιάς στη μεγάλη ηλικία Αυτό το δελτίο διατροφικών πληροφοριών προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ, ΚΑΡ ΙΑΣ, ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΙΑΒΗΤΗ Kidney Health Australia σελίδα 1/5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η νεφροπάθεια χαρακτηρίζεται και ως "σιωπηρή ασθένεια" γιατί συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11

ΣΧ. ΕΤΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ. Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΥΣΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια: Αναστασιάδης Περικλής, ΠΕ 11 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΣΚΗΣΗ Επιμέλεια παρουσίασης: Αναστασιάδης Περικλής ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τις τελευταίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Τα παιδιά ρυθμίζουν τη λήψη τροφής έτσι ώστε να ταιριάζει με τις σωματικές ανάγκες σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Υλικό της ADI (μετάφραση-επιμέλεια: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών) Σχετικά με την άνοια Ο όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για

Διαβάστε περισσότερα

Kαρδιαγγειακά Nοσήματα και Ðαράγοντες Kινδύνου

Kαρδιαγγειακά Nοσήματα και Ðαράγοντες Kινδύνου Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & ιατροφής ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τ.Θ. 2208, Ηράκλειο 71 003, Κρήτη - Τηλ. 2810-394758, email: kliniki.diatrofis@med.uoc.gr Kαρδιαγγειακά

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.

Είναι μία χημική ουσία (στερόλη), που αυξάνει στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών. Υψηλή Χοληστερίνη: Αίτια και Θεραπεία - Συνήθη Ερωτήματα των ασθενών στη Μαχόμενη Κλινική Γράφει: Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος Τι είναι η χοληστερόλη; Είναι μία χημική ουσία (στερόλη),

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-2014 Από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη εποχή, ο αθλητισμός και τα φαινόμενα της βίας και του ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν. τον τρόπο που ο οργανισμός μας. χρησιμοποιεί και αποθηκεύει το λίπος. Ο HIV είναι ένας από αυτούς. Ο HIV ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν. τον τρόπο που ο οργανισμός μας. χρησιμοποιεί και αποθηκεύει το λίπος. Ο HIV είναι ένας από αυτούς. Ο HIV ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ Ο HIV ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΠΙΔΙΑ Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί και αποθηκεύει το λίπος. Ο HIV είναι ένας από αυτούς. Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βουτσά. Παθολόγος-Διαβητολόγος. Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου

Αγγελική Βουτσά. Παθολόγος-Διαβητολόγος. Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου Αγγελική Βουτσά Παθολόγος-Διαβητολόγος Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου Τι είναι ο διαβήτης; Μεταβολική διαταραχή αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα Ο διαβήτης οφείλεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες, ενώ η κύρια μορφή λίπους που χρησιμοποιείται είναι το ελαιόλαδο. Μεσογειακή Διατροφή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα είδος διατροφής που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών οξέων, ενώ αντίθετα από υψηλή κατανάλωση υδατανθράκων,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Οι διατροφικές ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1

Κυκλοφορικό σύστημα. Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Κυκλοφορικό σύστημα Από μαθητές και μαθήτριες του Στ 1 Η καρδία Χτύπα 2 δισεκατομμύρια φορές σε όλη μας τη ζωή. Βρίσκεται στο θώρακα, κέντρο προς αριστερά. Έχει το μέγεθος μιας γροθιάς. Αλεξάνδρα, Αναστασία,

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση

Μενού 1 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση Μενού 1 ης εβδομάδας Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 2 4,45 γρ. 14,2 γρ. 3,28

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρόφιμα που διαβήτης νικήσει

Τα τρόφιμα που διαβήτης νικήσει Τα τρόφιμα που διαβήτης νικήσει Στοιχεία καταχώρησης Πληροφορίες Πωλητή Όνομα: Living - Ηλεκτρονικό tosi851@hotmail.com Ταχυδρομείο: Όνομα: Living Επώνυμο: - Χώρα: Αλβανία Διεύθυνση: lagja nr1 Ταχυδρομικός

Διαβάστε περισσότερα

Ελόηεηα Σ ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ. 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα

Ελόηεηα Σ ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ. 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά Ελόηεηα Σ 34. Πίεζε πνπ αζθνύλ ηα ζηεξεά 35. Τδξνζηαηηθή πίεζε 36. Ρνή πγξώλ - πγθνηλωλνύληα δνρεία 37. Σν θπθινθνξηθό ζύζηεκα ΠΙΕΗ ΣΑ ΣΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΓΡΑ 197 37ο Μάθημα ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων»

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η διατροφή των εφήβων» Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παχιαδάκη Άννα Ομάδα μαθητών Β Τάξης Λυκείου: Αλεβυζάκη Ευανθία, Καλαγασίδη Βάλια, Καλοειδάς Αντώνης, Λεμονάκης Μάριος, Πετράκης Αντώνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Εργασία από τους μαθητές της Α1 στα πλαίσια του μαθήματος Αγωγή Ζωής. Δασκάλα: Χρυσοβαλάντω Θουκυδίδου Σχολική Χρονιά: 2015-2016 Οι

Διαβάστε περισσότερα

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη

Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Δέσποινα Μάλλη Φρειδερίκη Ραχμανίδου Σοφία Ντούνη Χαρά Μπροτζάκη Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

24/1/ ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 1 2 Σχετικά με την παχυσαρκία Η παχυσαρκία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ» ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ : Κα ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα Πρόληψη στα καρδιαγγειακά νοσήματα www.pegkaspanagiotis.gr Τι εννοούμε με τον όρο πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου; Εννοούμε τη συντονισμένη δέσμη ενεργειών, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος»

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Νικολούδη Μαρία Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» Ο όρος δυσλιπιδαιμία εκφράζει τις ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές των λιπιδίων του αίματος. Τα λιπίδια όπως η χοληστερόλη και

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας

Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μενού Μεγάλης Εβδομάδας Μ. Δευτέρα Κυρίως πιάτο : κοτόπουλο (φιλέτο μπούτι, χωρίς πέτσα και κόκαλο) με πατάτες στο φούρνο : αγγούρι και ντομάτα Τυρί : φέτα 497 θερμίδες 28,5 γρ. 39 γρ. 3 γρ. 23 γρ. 4,45

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου. Κανατά Μαρία-Χριστίνα (Α.Μ ) Εαρινό εξάμηνο 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου. Κανατά Μαρία-Χριστίνα (Α.Μ ) Εαρινό εξάμηνο 2017 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου Κανατά Μαρία-Χριστίνα (Α.Μ. 213023) Εαρινό εξάμηνο 2017 Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου Ο Ιατρός Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΧΑΝΤΑΝΗΣ Διευθυντής Καρδιολογίας Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιάς

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΧΑΝΤΑΝΗΣ Διευθυντής Καρδιολογίας Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιάς ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Μ. ΧΑΝΤΑΝΗΣ Διευθυντής Καρδιολογίας Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιάς Μεταβολικό Σύνδρομο Γλυκόζης νηστείας 110mg/dl Σπλαχνική παχυσαρκία [>102cm (m) >88cm (f)] TG 150mg/dl αρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Οικογειακή Αγωγή " ιατροφή & Καρδιοπάθειες "

Οικογειακή Αγωγή  ιατροφή & Καρδιοπάθειες ιατροφή & Καρδιοπάθειες Οικογενειακή Αγωγή ΙΙ Καθηγήτρια: Χριστιάνα Φιλ. Χαριδήµου MS, RD, PhDc Στόχοι: Οι µαθητές να: Επεξηγούν τον όρο καρδιοπάθειες και να δικαιολογούν τη σχέση τους µε την υγεία. ιακρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 2 ο. Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Εκπαίδευση στην πυραμίδα της υγιεινής διατροφής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤA ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ 4 ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα

Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Ρίξτε την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα Κοιμάστε αγκαλιά με το πιεσόμετρο και έχετε γεμίσει τον οργανισμό σας με χάπια προκειμένου να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε χαμηλά επίπεδα; Χαλαρώστε! Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Kidney Health Australia σελίδα 1/5 Όταν έχετε χρόνια νεφροπάθεια, η διατροφή μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας σας. Η συνιστώμενη διατροφή σας μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία

για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία 5 4 3 2 1 πάμε για καλή υγεία χωρίς παχυσαρκία ΕΥ ΖΗΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ 2009 Ελένη Τσιακλή 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. εν έχουν πολλές

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ PROJECT ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Σχολικό έτος 2013-2014 Ομάδα: Τούσκα Κατερίνα Φασούλης Θανάσης Ψάλτου Ελένη Ψάλτου Μιράντα Υπεύθυνος καθηγητής: Ζούλας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Πρόλογος-Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία

Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία 2014 Η παχυσαρκία στους νέους. Ερευνητική εργασία 2ο λύκειο Αμαλιάδας. Μέλη: Καλοπίσης Αλέξανδρος, Ματαράγκας Αλέξης, Μακρής Διονύσης, Λήλος Διονύσης. Ενότητα 1: Τι είναι παχυσαρκία και πώς τη μετράμε.

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Εβδομάδας του Πάσχα

Μενού Εβδομάδας του Πάσχα Μενού Εβδομάδας του Πάσχα Τρίτη του Πάσχα Κυρίως πιάτο : ψαροκροκέτες ψητές* με ρύζι : βραστά λαχανικά (πατάτα, καρότο, κολοκύθι) 447 θερμίδες 14 γρ. 75 γρ 9 γρ. 2,5 γρ. 4,5 γρ. 1 γρ. 0,7 γρ. 155 θερμίδες

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία

Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Mάθημα:Oικιακή Οικονομία Ώρα για δράση... ΟΜΑΔΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ Να συμπληρώσετε τα κενά στις παρακάτω προτάσεις: 1. Το...γάλα υπερέχει από όλα τα είδη γάλακτος. 2. Το... γάλα περιέχει κακάο,το οποίο εμποδίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες,

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία»

«Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» «Μεσογειακή δίαιτα και υγεία» Μερόπη Κοντογιάννη Επίκουρη Καθηγήτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής ρ ήμ Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μεσογειακή δίαιτα

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο.

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Παχυσαρκία σημαίνει υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο, ώστε να δυσχεραί- νει την υγεία του ανθρώπου. Η παιδική & εφηβική παχυσαρκία συνήθως διατηρείται και στην

Διαβάστε περισσότερα

Μενού 2 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση. Κυρίως γεύμα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* Σαλάτα : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα

Μενού 2 ης εβδομάδας. Δευτέρα. Διατροφική ανάλυση. Κυρίως γεύμα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* Σαλάτα : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα Μενού 2 ης εβδομάδας Δευτέρα : φιλέτο ψαριού (γλώσσα) στον φούρνο* : πατατοσαλάτα με μαυρομάτικα 194 20 γρ. - 12 γρ. 1,9 γρ. 7,5 γρ. 1,6 γρ. - 1,2 γρ. 323 9,8 γρ. 48,4 γρ. 2,77 γρ. 9,4 γρ. 6,6 γρ. 0,95

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος του παχέος εντέρου Καρκίνος τι Πρ έπ ει να ''ξέρω... του Π. Πετρίδη* Παχύ έντερο Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού συστήματος και αποτελεί τη συνέχεια του λεπτού εντέρου. Αποτελείται από 6 τμήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας

Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Χάρις Μαραθεύτη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος τηλ: 99-720235 email: harismaratheftis@hotmail.com Αντιοξειδωτικά στην διατροφή μας Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν δραστικά.

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr!

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! «Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! Λέω συχνά στους διαβητικούς ασθενείς, που με επισκέπτονται στο ιατρείο μου, να μην επαναπαύονται

Διαβάστε περισσότερα

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας»

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής Γαστρονομική κουλτούρα-δίαιτες-συνταγές Ελαιόλαδο βάση της Μεσογειακής διατροφής Επιβλέπουσες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

εξουδετερώσει πλήρως;

εξουδετερώσει πλήρως; Καρδιαγγειακός Κίνδυνος από την Υπέρταση Τον έχετε εξουδετερώσει πλήρως; «Aυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος

Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος Κατανοώντας τη Σχέση Στόματος & Σώματος ΠΩΣ Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΣ ΥΓΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 20 Μαρτίου ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΣΚΕΨΟΥ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ Το στόμα μας είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ..

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ.. Γνωρίζοντας τις ομάδες τροφίμων μέσω της πυραμίδας... Τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουμε και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει πολύ ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγετε. Η ινσουλίνη

Διαβάστε περισσότερα

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας και να τον ρωτήσετε εάν θα πρέπει να εξεταστείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Έχετε δυσκολία στην αναπνοή πιο συχνά από άτομα της ηλικίας σας; Βήχετε τις πιο πολλές ημέρες; Όταν βήχετε έχετε βλέννα ή φλέμα; Είστε τουλάχιστον 40 ετών; Είστε νυν ή πρώην καπνιστής; Εάν απαντήσετε ΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή

Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2004 2005 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 Μάθηµα : Οικογενειακή Αγωγή Ηµεροµηνία: 14 / 06 /05 Τάξη: Β Λυκείου Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:... Χρόνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία

Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία Project Α Τετραμήνου Διατροφή και Εφηβεία Ομάδα Α Δαληδάνου Δήμητρα Κουτσιλιανίδης Γιώργος Λύρατζη Ανθή Ομάδα Β Ράπτης Χρήστος Κουσίδης Παναγιώτης Δούκας Θανάσης Μιχαηλίδου Μάγδα Μπαλάση Ελευθερία Ομάδα

Διαβάστε περισσότερα

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες 17 Μαίου 2019 ΕΜΑ/267216/2019 Περιορισμοί στη χρήση του Xeljanz ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξετάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αντώνιος Π. Λέπουρας, Ιατρός Παθολόγος, Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη, Δ/ντής Β Παθολογικής & Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικού Ψυχικού

Γράφει: Αντώνιος Π. Λέπουρας, Ιατρός Παθολόγος, Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη, Δ/ντής Β Παθολογικής & Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικού Ψυχικού Γράφει: Αντώνιος Π. Λέπουρας, Ιατρός Παθολόγος, Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη, Δ/ντής Β Παθολογικής & Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικού Ψυχικού Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ _ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ 6 Ο Γ Ε. Λ. Α Γ Ρ Ι Ν Ι Ο Υ Τ Μ Η Μ Α : Β 1 Κ Α Θ Η Γ Η Τ Η Σ : Γ. Α Σ Η Μ Α Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Σ Χ. Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 6 2 0 1 7 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Η ιδιαίτερη σημασία

Διαβάστε περισσότερα