ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"

Transcript

1 ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΗΧΟΣ

2 ΜΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό, η αρχιτεκτονική σκέψη στρέφεται σε μια ολιστική αισθητηριακή προσέγγιση in situ, προσθέτοντας στην κυρίαρχη οπτική εμπειρία τις παραμελημένες: ακοή, αφή, γεύση, οσμή. Στην καθημερινή μας εμπειρία δεχόμαστε τον συνδυασμό αλληλοπληροφορούμενων πολυτροπικών δεδομένων (συναισθησία/ πολυτροπικότητα - synesthesia/ polymodal).

3 Ο ήχος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του περιβάλλοντος (αστικού ή υπαίθρου). Κάθε υλικό παράγει το δικό του ήχο και κάθε παραγόμενος ήχος επηρεάζεται από το υλικό προφίλ του περιβάλλοντος χώρου. Η ηχητική ταυτότητα ενός χώρου σχηματίζεται από πολλαπλές ηχητικές ποιότητες, την πυκνότητα πολλαπλών στρωμάτων που αντιπροσωπεύουν τα κοινωνικά, ιστορικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του.

4 ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΗ ΒΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ Η βιωματική μας σχέση με την πόλη βασίζεται συνήθως στις οπτικές μας εντυπώσεις. Στην πραγματικότητα, ενώ το σώμα μας δέχεται πληθώρα ηχητικών ερεθισμάτων όσο και οπτικών, είμαστε λιγότερο ή καθόλου εκπαιδευμένοι να αντιλαμβανόμαστε το τι ακούμε. Και μόνο η διαφορετική ταχύτητα των κυμάτων φωτός και ήχου διαφοροποιεί την αντίληψή μας για τα δύο φαινόμενα.

5 Οι ήχοι ενός χώρου μπορεί να προέρχονται από ηχητικές πηγές που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον ή από ήχους που φθάνουν από μεγαλύτερη απόσταση. Μπορούμε επίσης να διακρίνουμε τα ηχητικά φαινόμενα σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους φυσικούς ήχους, όλα τα ηχητικά φαινόμενα που συναντούμε στη φύση. τους ανθρώπινους ήχους, στους οποίους περιλαμβάνoνται οι ήχοι ομιλιών, οι μηχανικοί ήχοι και η μουσική.

6 Οι ήχοι ενός χώρου μπορεί να προέρχονται από ηχητικές πηγές που βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον ή από ήχους που φθάνουν από μεγαλύτερη απόσταση. Οι ήχοι του άμεσου περιβάλλοντος μπορεί να προέρχονται: από την κυκλοφορία πεζών (βήματα) και οχημάτων. τις ομιλίες των ανθρώπων από συγκεκριμένες λειτουργίες και χρήσεις της περιοχής (ο βόμβος των μηχανημάτων μιας βιοτεχviας, ο θόρυβος των μαθητών ενός σχoλείου στη διάρκεια του διαλείμματος, οι θόρυβοι σε ένα γιαπi, κλπ).

7 από τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες (θόρυβος της βροχής, η βουή του ανέμου, κλπ). από ήχους του φυσικού περιβάλλοντος (κύματα της θάλασσας, κελάηδισμα πουλιών, κλπ). από ηχητικές πηγές όπως οι ήχοι της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου που έρχονται από τα ανοικτά παράθυρα των κατοικιών. οι πιο απόμακροι ήχοι μπορεί να είναι το βουητό της κυκλοφορίας, μακρινοί ήχοι από σφύριγμα τραίνου, σειρήνας εργοστασίου, κλπ.

8 ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΧΩΝ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Επισκεπτόμαστε ένα χώρο της πόλης για να αναλύσουμε το ηχητικό χρώμα του χώρου. Θα πρέπει να εντοπίσουμε τους καθαρούς ήχους του άμεσου περιβάλλοντος καθώς και το ηχητικό φόντο. Για κάθε ήχο που εντοπίζουμε, διακρίνουμε μια σειρά χαρακτηριστικών: φύση των ήχων (πηγή και χαρακτήρας) ηχητικές συνθήκες (καθαρότητα, έvταση, κλπ) περιοδικότητα των ήχων (όπως υπάρχουν κύκλοι σης φωτιστικές συνθήκες ενός χώρου, στη διάρκεια της ημέρας, έrσι υπάρχει και κυκλική εμφάνιση των ήχων).

9 Ο εντοπισμός του ήχου (δηλαδή η κατεύθυνση απόσταση, η φύση της πηγής εκπομπής, κλπ) γίνεται από τις συσχετίσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ένταση, συχνότητες, βάθος, αντήχηση, κ.ο.κ. Κάποιοι ήχοι χαρακτηρίζουν γεγονότα και λειτουργίες της πόλης, που εμφανίζονται σημειακά μέσα στο χρόνο, όπως οι ήχοι μιας προεκλογικής εκστρατείας, μιας παρέλασης, του επιτάφιου, κλπ.

10 Ο ήχος της σιωπής Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην εγγραφή της σιωπής σε ένα περιβάλλον. Η σιωπή μπορεί να παίξει υπολογίσιμο δραματικό ρόλο ως σύμβολο μοναξιάς, ησυχίας, κινδύνου, απουσίας. Η σιωπή δεν είναι έλλειψη ήχου και εξαρτάται από τα φυσικά χαρακτηριστικά του χώρου στον οποίο γίνεται η εγγραφή. Η σιωπή που εγγράφεται σε ένα άδειο δωμάτιο είναι διαφορετική από τη σιωπή που εγγράφεται στο ίδιο δωμάτιο με την προσθήκη επίπλων. Επίσης, είναι διαφορετική η σιωπή τη νύχτα γύρω στα μεσάνυχτα από τη σιωπή λίγο πριν το ξημέρωμα (heure bsleue).

11 ΣΧΕΣΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΗΧΟΥ Οι ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σχέση με το χώρο με δύο βασικούς τρόπους: Α) με τρόπο ρεαλιστικό, δηλαδή σύμφωνο με την πραγματικότητα. Χρήση των ήχων που παράγονται από άτομα και αντικείμενα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο χώρο ή σε άμεση γειτνίαση. Β) με αντιπαράθεση ήχου και χώρου. Χρήση του ήχου σε αντίστιξη με την πραγματικότητα με στόχο την δημιουργία μεταφορικών και συμβολικών συσχετισμών.

12 Α. Ρεαλιστική χρήση Υπάρχουν πολλοί τρόποι συσχετισμού ενός ήχου με ένα χώρο ή ένα τμήμα της πόλης. Για παράδειγμα: - δήλωση ταυτότητας ή λειτουργίας ενός χώρου. Οι ήχοι ενός σχολείου: φωνές παιδιών, κτύπημα κουδουνιού, φωνή καθηγητή που παραδίδει ένα μάθημα. Οι ήχοι ενός λιμανιού: σειρήνα πλοίου, αναγγελίες δρομολογίων πλοίων. Ήχοι σε μια λαϊκή αγορά: οι φωνές των πωλητών που διαλαλούν το εμπόρευμά τους. - δήλωση μιας χρονικής στιγμής. Σφύριγμα τραίνου: χρόνος άφιξης στο σταθμό, μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα από ένα ραδιόφωνο: Κυριακή απόγευμα.

13 Β. Μεταφορική ή συμβολική _χρήσrι Ατμοσφαιρική χρήση ενός ήχου για να δηλώσει το συναίσθημα που γεννά ένας χώρος ή να δραματοποιηθεί ο χαρακτήρας ενός χώρου. Για παράδειγμα, ο ήχος ενός τραίνου σε ένα σταθμό σε λειτουργία δηλώνει: - την ταυτότητα του χώρου, - ενώ ο ίδιος ήχος σε ένα έρημο σταθμό με χορταριασμένες γραμμές χρησιμοποιείται σχολιαστικά, νοσταλγικά.

14 Ακουστικό πεδίο Οπτικό πεδίο ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ Η δυνατότητα ακρόασης του ανθρώπινου σώματος καλύπτει και τις 360 μοίρες του χώρου που μας περιβάλλει, ενώ το οπτικό πεδίο καλύπτει μικρό μόνο τμήμα του χώρου αυτού.

15 ΗΧΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Ηχητικό γεγονός (sound event): το αποτέλεσμα των δονήσεων ενός ηχογόνου σώματος, που μεταδίδεται μέσω ενός υλικού στο χώρο. Η ακουστική μελετά τη φύση του ήχου, τις αντανακλάσεις, την αντήχηση και περιγράφει την ηχητική διαδικασία ως μετρήσιμο φαινόμενο. Εστιάζει στις ιδιότητες και τον τρόπο μετάδοσης των ηχητικών κυμάτων Ακουστικό γεγονός (auditory event): Αυτό που γίνεται αντιληπτό από τον ακροατή. Η ακουστική αρχιτεκτονική αφορά την αντίληψη των ήχων από το ανθρώπινο σώμα. Ασχολείται με τις συνθήκες αντίληψης από τον ακροατή του χώρου και της συνθήκες πρόσληψης των ήχων.

16 Ο ήχος δεν χωρίζεται σε μουσικό ή μή μουσικό Αν και όλοι οι ήχοι έχουν χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιούνται στη μουσική, υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί : τη μουσική από την απλή παραγωγή ήχου. Τρεις είναι οι συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάτι ως μουσική: - Η επιλογή - Ο συσχετισμός - Η πρόθεση

17 Μουσική είναι ο οργανωμένος ήχος που έχει νόημα για άτομα ή ομάδες Η οργάνωση του ήχου εξαρτάται από τις κοινωνικές και ιστορικές συνθήκες

18 ΣΧΕΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ Συσχετίζοντας έναν ήχο με την εικόνα του αντίστοιχου χώρου, μπορούμε να διακρίνουμε 3 βασικές κατηγορίες σχέσης: Ήχος εντός πεδίου, Ήχος εκτός πεδίου Ήχος σχολιαστικός

19 ΣΧΕΣΗ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΗΧΟΥ Συσχετίζοντας έναν ήχο με την εικόνα του αντίστοιχου χώρου, μπορούμε να διακρίνουμε 3 βασικές κατηγορίες σχέσης: Ήχος εντός πεδίου, όταν η πηγή του ήχου βρίσκεται μέσα στα όρια της εικόνας (μέσα στο κάδρο της εικόνας σύμφωνα με την κινηματογραφική γλώσσα). Ήχος εκτός πεδίου, όταν η πηγή του ήχου βρίσκεται εκτός των ορίων της εικόνας. Ένας ήχος εκτός πεδίου φέρνει πρόσθετη πληροφορία για λειτουργίες ή χώρους που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση αλλά. δεν είναι ορατοί. Ήχος σχολιαστικός, πρόκειται για ήχο που δεν προέρχεται από πηγή εντός ή εκτός πεδίου αλλά λειτουργεί σχολιαστικά ή σε αντίστιξη. Τέτοιοι ήχοι είναι μια μουσική επένδυση, η φωνή ενός αφηγητή, η χρήση ήχων φυσικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό ενός εμπορικού κέντρoυ.

20 ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΗΧΩΝ ΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Για να αποδώσουμε ένα ηχητικό τοπίο μιας πόλης, πρέπει να επιλέξουμε τους ήχους όπως επιλέγουμε τις εικόνες για να συνθέσουμε την δική μας εικόνα της πόλης. Οι ήχοι ενός περιβάλλοντος συλλέγονται και αποθηκεύονται, σε ηλεκτρομαγνητική μορφή, με τη βοήθεια ενός μαγνητοφώνου. Οι παρατηρήσεις για την κατανομή των ήχων και τα χαρακτηριστικά του ηχητικού περιβάλλoντoς ενός αστικού τοπίου μπορούν να καταγραφούν με την μoρφή διαγραμμάτων, χαρτών, κλπ.

21 Oι θόρυβοι της πόλης και τα όρια έως 55 db κατά τις εργάσιμες ώρες και έως 45 db τις ώρες κοινής ησυχίας. Eνδεικτικές τιμές έντασης των θορύβων: Θρόισμα φύλλων... Συνήθης κίνηση στο σπίτι... Ήπια κυκλοφορία... Συνηθισμένη συνομιλία... Δρόμος έντονης κυκλοφορίας... Ήχος τηλεφώνου... Κομπρεσέρ... Στερεοφωνικό αυτοκινήτου ή μουσική σε ντισκοτέκ... Απογείωση αεροσκάφους. 15 db. 40 db. 50 db. 60 db. 80 db. 80 db. 90 db db. 140 db.

22 ΛΗΨΗ ΗΧΩΝ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΧΡHΣΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ Όλοι οι τύποι μικροφώνων εκτελούν την ίδια βασική λειτoυργία μετατροπής ήχων σε ακουστικά σήματα, αλλά την πραγματοποιούν με διαφορετικούς τρόπους και για διαφορετικούς σκοπούς. Τα μικρόφωνα ταξινομούνται ως προς τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: πόσο καλά μπορούν να συλλαμβάνουν τους ήχους πώς είναι κατασκευασμένα πώς χρησιμοποιούνται

23 Τα μικρόφωνα κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το σχήμα της περιοχής ευαισθησίας τους, της περιοχής που εγγράφουν με την καλύτερη δυνατή απόδοση. Κατηγορίες μικροφώνων με βάση το διάγραμμα λήψης Α. Υπερκατευθυντικό / υπερκαρδιοειδές (gun) Β. Διπλής κατεύθυνσης Γ. Καρδιοειδές (cardioid) Δ. Πανκατευθυντικό (omni-directional)

24 Κατηγορίες μικροφώνων ανάλογα με την χρήση Μικρόφωνα ψείρας ή πέτου. Χρησιμοποιείται για την λήψη της φωνης σε συνεντεύξεις, ομιλίες, κλπ. Μικρόφωνο χειρός. Κρατιέται στο χέρι και επιτρέπει την κίνηση, διατηρώντας τον έλεγχο στη λήψη του ήχου. Επιτραπέζιο μικρόφωνο ή στηρίγματος. Είναι μικρόφωνο χειρός στερεωμένο σε μικρό υποστήριγμα. Χρησιμοποιείται σε ομιλίες, συνέδρια, κλπ. Μικρόφωνο συσκευής κεφαλής (κάσκας). Ασύρματο μικρόφωνο

25 ΚΑΛΩΔΙΑ ΗΧΟΥ Τα επαγγελματικά μικρόφωνα και μηχανηματα χρησιμοποιούν καλώδια με βύσμα XLR τριών αγωγών. Τα περισσότερα ημιεπαγγέλματικά και ερασιτεχνικά μηχανηματα χρησιμοποιούν καλώδια με βύσματα: - RCA phono - Jack - Μini jack

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Ηλεκτρολογίας

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Ηλεκτρολογίας ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Ηλεκτρολογίας Πτυχιακή Εργασία µε Θέµα: STUDIO ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ 1 ΟΥ ΣΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Συστήµατα ιαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας. Περιβάλλοντος Ο ΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ. Συστήµατα ιαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας. Περιβάλλοντος Ο ΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ .Π.Μ.Σ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Συστήµατα ιαχείρισης Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος Ο ΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνδρομο Asperger περιέγραψε πρώτος ένας Γερμανός γιατρός, ο Hans Asperger, το 1944 (έναν χρόνο μετά την πρώτη αναφορά του Leo Kanner στον

Το σύνδρομο Asperger περιέγραψε πρώτος ένας Γερμανός γιατρός, ο Hans Asperger, το 1944 (έναν χρόνο μετά την πρώτη αναφορά του Leo Kanner στον Το σύνδρομο Asperger περιέγραψε πρώτος ένας Γερμανός γιατρός, ο Hans Asperger, το 1944 (έναν χρόνο μετά την πρώτη αναφορά του Leo Kanner στον αυτισμό). Στην έκθεσή του, ο Δρ. Asperger, ανέφερε άτομα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 4

ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο... 4 Ο ΡΑ ΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ... 4 1.1 Οργάνωση και Λειτουργία... 4 1.2 Χώροι Εργασίας... 5 Ηχοµόνωση... 5 Εσωτερική ακουστική... 6 Ραδιοφωνικό στούντιο... 9 Χώρος ελέγχου... 10

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη - Υλοποίηση Αξιολόγηση Συστήματος Συμπτωτικού. Μικροφώνου Για Την Πολυκαναλική Ηχογράφηση Μουσικής».

«Μελέτη - Υλοποίηση Αξιολόγηση Συστήματος Συμπτωτικού. Μικροφώνου Για Την Πολυκαναλική Ηχογράφηση Μουσικής». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη - Υλοποίηση Αξιολόγηση Συστήματος Συμπτωτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Χαρτογραφίας

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Χαρτογραφίας ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τομέας Τοπογραφίας Εργαστήριο Χαρτογραφίας Διαδραστικός ηχητικός χάρτης σε περιβάλλον διαδικτύου - Εφαρμογή: Χάρτης θορύβου της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Τέλος, ευχαριστώ τους γονείς μου, την αδελφή μου και την ανιψιά μου την Ελεάννα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Τέλος, ευχαριστώ τους γονείς μου, την αδελφή μου και την ανιψιά μου την Ελεάννα. 1 Στον πατέρα μου 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστώ τον επιβλέποντα καθηγητή μου κύριο Ματσίνο Ιωάννη, τον κύριο Οικονόμου Χρήστο και τον κύριο Κοντό Θεμιστοκλή για την βοήθεια και τη συμπαράσταση τους. Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών «Ήχος και Φύση: μια εκπαιδευτική πρόταση» Γενικά περί ήχου Διδακτικός στόχος: Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών 1η θεματική ενότητα Α) Να κατανοηθεί τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

«ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ «ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδίαση και Ανάπτυξη ενός Ηχητικού Παιχνιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Παπανικολάου Γ. Καλλίρης Μ. Ματσιώλα. Ηλεκτρονικά ΜΜΕ Ραδιόφωνο

Γ. Παπανικολάου Γ. Καλλίρης Μ. Ματσιώλα. Ηλεκτρονικά ΜΜΕ Ραδιόφωνο Γ. Παπανικολάου Γ. Καλλίρης Μ. Ματσιώλα Ηλεκτρονικά ΜΜΕ Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκη - 2003 1. ΉΧΟΣ, ΑΚΟΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ...2 ΉΧΟΣ ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ...2 Ηχητική Ενέργεια - Ισχύς, Ηχητικές Στάθµες...4 Συνολική Στάθµη

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο άνθρωπος. Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή. Μάρτιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ.

2. Ο άνθρωπος. Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή. Μάρτιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. 2. Ο άνθρωπος Αλληλεπίδραση Ανθρώπου Υπολογιστή Μάρτιος, 2010 Παλαιγεωργίου Γ. Τμήμα Πληροφορικής, Α.Π.Θ. Ο χρήστης Γνωσιακά Μοντέλα Μοντέλο ανθρώπινου επεξεργαστή Αισθητήρια Αντίληψη Οπτική αντίληψη νόμοι

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστικά Βαρηκοΐας. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοίας που η ονομασία τους δόθηκε ανάλογα με την θέση που εφαρμόζονται.

Ακουστικά Βαρηκοΐας. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοίας που η ονομασία τους δόθηκε ανάλογα με την θέση που εφαρμόζονται. Ακουστικά Βαρηκοΐας ΤΥΠΟΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ακουστικών βαρηκοίας που η ονομασία τους δόθηκε ανάλογα με την θέση που εφαρμόζονται. Οπισθωτιαία (Β.Τ.Ε.) που εφαρμόζονται πίσω από το αυτί

Διαβάστε περισσότερα

Διεπαφή Ανθρώπου Μηχανής Human-Computer Interface. 2. Ο χρήστης. Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής

Διεπαφή Ανθρώπου Μηχανής Human-Computer Interface. 2. Ο χρήστης. Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Διεπαφή Ανθρώπου Μηχανής Human-Computer Interface 2. Ο χρήστης Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής Ο χρήστης Γνωσιακά Μοντέλα Μοντέλο ανθρώπινου επεξεργαστή Αισθητήρια Αντίληψη Οπτική αντίληψη νόμοι Gestalt

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ. Συντάχθηκε και υλοποιήθηκε από τους Φοιτητές

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ. Συντάχθηκε και υλοποιήθηκε από τους Φοιτητές ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ Συντάχθηκε και υλοποιήθηκε από τους Φοιτητές Χαράλαμπος Γεωργιλάς, Πέτρος Ζίωτης 1 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Τομέας/Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Καθηγητής: Γεωργ. Θεοφ.

Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Τομέας/Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος Καθηγητής: Γεωργ. Θεοφ. Αθήνα, 08 ΣΕΠ 2015 Εξετάσεις στο μάθημα Φυσική I Ένα από τα θέματα του φετινού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής για τους μαθητές της Ε και Στ τάξης του Δημοτικού Σχολείου (με την επιστημονική / εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ»

ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ» Π.Π.Σ.Π.Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ: A Ομάδα 1η Σχολικό έτος 2013-2014 ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΝΤΑΣΗ ΗΧΟΥ, ΧΑΡΤΗΣ ΘΟΡΥΒΟΥ)

(ΕΝΤΑΣΗ ΗΧΟΥ, ΧΑΡΤΗΣ ΘΟΡΥΒΟΥ) 4 ο Γυµνάσιο Γαλατσίου ρυοπίδος 7, ΤΚ11147, Γαλάτσι ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ (ΕΝΤΑΣΗ ΗΧΟΥ, ΧΑΡΤΗΣ ΘΟΡΥΒΟΥ) Θεωρητική και Πειραµατική Έρευνα από τους µαθητές της Γ τάξης Γυµνασίου: Επταήµερος

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Τεχνολογία. 1.1. Ορισµός

Μουσική Τεχνολογία. 1.1. Ορισµός 1.1. Ορισµός Με τον όρο Μουσική Τεχνολογία ορίζουµε κάθε είδους τεχνολογία που µπορεί να συνδυαστεί µε την µουσική. Στη σύγχρονη βέβαια εποχή, η Τεχνολογία επικεντρώνεται στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Περιβάλλοντος Σημασιολογικής Διαχείρισης Ηχητικής Πληροφορίας

Ανάπτυξη Περιβάλλοντος Σημασιολογικής Διαχείρισης Ηχητικής Πληροφορίας Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών & Επικοινωνιών Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ήχου και της Εικόνας για την Εκπαίδευση και την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (AUDIO GAME)

Διαβάστε περισσότερα

ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ANΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή Εργασία Ανάπτυξη ενός Qualifier Input Control με τη χρήση του Microsoft Kinect Sensor

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Ενότητα: Υποενότητα: ηµοτικό ιαδικτυακό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση Υ3 Παραγωγή και προετοιµασία υλικού προς µετάδοση Το εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε Άδεια Χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ Ακουστική συμπεριφορά της Αίθουσας Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Α.Μ. 43/06 Επιβλέπων καθηγητής: Νηστικάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΜΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ ΗΧΟ»

ΘΕΜΑ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΜΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ ΗΧΟ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Τ.Ε. ΘΕΜΑ: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥΚΑΜΕΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδιασμός συστήματος ηχοτροφοδοσίας γραμμικής συστοιχίας σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΑΤ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΑΤ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΡΓΑΣΙΑΣ: Ακουστική µελέτη µικρών δωµατίων ακρόασης. ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ :ΤΣΟΜΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΖΑΧΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ.Η.Ε. ΙΙ

ΘΕΜΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ.Η.Ε. ΙΙ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΘΕΜΑ : ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σ.Η.Ε. ΙΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα