ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο"

Transcript

1 ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Έρχονται νέες ανατροπές και ποιές; Τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ταμείων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αλλά και η πίεση της τρόϊκα, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα του Ασφαλιστικού. Εξάλλου και η αναμενόμενη έκθεση και του Δ.Ν.Τ. θα επισημαίνει την ανάγκη για μία γενικότερη αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Η ατζέντα το έχει σαν θέμα και είναι στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων που θα γίνει το φθινόπωρο. Η Γραμματεία Ασφαλιστικού της Π.Ο.Σ.Τ. μέσω της στήλη μας πριν λίγο καιρό, έχει κοινοποιήσει στους εργαζόμενους στα ΕΛ-ΤΑ τα σενάρια και τις επερχόμενες αλλαγές. Πληθαίνουν όμως <<οι τηλεοπτικές ενημερώσεις>> και τα δημοσιεύματα περί νέων αλλαγών και ανατροπών τόσο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης γενικά όσο και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων κυρίως από την 1/1/2015 και μετά. Όλα αυτά έχουν αναστατώσει ξανά τους ασφαλισμένους και όχι άδικα αλλά όπως κάθε φορά τονίζουμε, δεν χρειάζεται πανικός. Τι θέλουν να κάνουν 1. Να ενοποιήσουν τα ταμεία και να γίνουν τρία από επτά που είναι σήμερα.

2 Το ΙΚΑ για μισθωτούς Ο ΟΓΑ για αγρότες Ο ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες Η νέα αυτή οργανωτική και διοικητική δομή δεν μας αφορά πλέον γιατί το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ ήδη έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ από το 2008 για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι δε νέοι μετά την 1/1/1993- ασφαλίζονται από τότε στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ. 2. Ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης. Το δικό μας επικουρικό πρώην ΕΛΕΑ έχει ενταχθεί από το 2012 στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ ως ΕΤΑΠ ΕΛ-ΤΑ και ήδη οι ασφαλισμένοι απευθύνονται μόνο στο ΕΤΕΑΜ (φιλελλήνων Αθήνα). Άρα και αυτή η οργανωτική αλλαγή δεν μας αφορά παρά με τη γνωστή ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος, τα ταμεία θα πληρώνουν με βάση αυτό, που σημαίνει νέες περικοπές έστω και μικρές της τάξης του 5% περίπου σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός. Η επικουρική σύνταξη στο ταμείο μας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% από την εποχή εφαρμογής των μνημονίων 2010 και μετά και ελπίζουμε να διατηρηθεί και στο μέλλον... 3.Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων Πρόκειται για εφαρμογή του ν.3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1/1/2015 και μετά, για όσους θεμελιώνουν όμως συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την ημερομηνία αυτή και μετά. Όπως αναφέρει ο νόμος, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2014 δεν αλλάζει ό τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και θα εφαρμόζεται το καθεστώς που ισχύει και σήμερα. Το τι ορίζεται θεμελίωση σύμφωνα με εγκυκλίους και ερμηνείες είναι γνωστό πως εφαρμόζεται.

3 Για τους μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένους, η 25ετία είναι ο χρόνος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για τους μετά την 1/1/1983 ασφαλισμένους σύμφωνα με το ν.3029/2002 ως χρόνος θεμελίωσης ορίζεται η 35ετία και με αναγνώριση πλασματικών χρόνων όπως έχουν θεσπιστεί με νεώτερους νόμους. Επίσης θεμελιωμένα δικαιώματα έχουν και οι ειδικές κατηγορίες όπως, μητέρες ανηλίκου παιδιού με τα ανάλογα έτη ασφάλισης το 2010,2011 και 2012 (25ετία και το ανάλογο όριο ηλικίας) καθώς και με τη διάταξη του ΙΚΑ 18,3 έτη και ανήλικο μέχρι 31/12/2012 με το ανάλογο όριο ηλικίας. Όσες δεν θεμελίωσαν μέχρι 31/12/2012 με τις δύο προύποθέσεις (ανήλικο και έτη ασφάλισης), μετά την 1/1/2013 συνταξιοδοτούνται με τα γενικά όρια ηλικίας. Οι άνδρες με 25ετία τουλάχιστον μέχρι 31/12/2012 θεμελιώνουν δικαίωμα στα 60 με μειωμένη και στα 65 με πλήρη σύνταξη γιατί με 25ετία μετά το 2013 πάνε στα 62 και στα 67. Άρα οι ασφαλισμένοι της περιόδου αυτής, ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης της 35ετίας, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται το έτος αυτό για πλήρη σύνταξη. Με την 35ετία από 1/1/2013 και μετά, με δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, η πλήρης σύνταξη απονέμεται στα 62 και με 40 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με όλα αυτά δεν θα εφαρμόζεται λοιπόν για τους περισσότερους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31/12/2014, ο νέος τρόπος υπολογισμού που προβλέπει βασική και αναλογική σύνταξη παρά σταδιακά για όσους θεμελιώνουν μετά την 1/1/2015. Επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται από ειδικούς και μη, με σκοπιμότητα ή όχι, πρέπει να αποσαφηνιστούν ακόμα μερικά σημεία από το αρμόδιο υπουργείο και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους ασφαλισμένους. Με τη λογική βέβαια της εγγύησης του κράτους μόνο της βασικής σύνταξης από την 1/1/2015 και μετά, μας αφορά όλους αλλά πρόκειται για σενάριο κατάρευσης του

4 ασφαλιστικού και του κράτους πρόνοιας αλλά εμείς αναφέρουμε τι λέει ο νόμος. Μέχρι τότε όμως δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να κάνουν βιαστικές κινήσεις που θα είναι βλαπτικές για τη σύνταξή τους και ιδιαίτερα όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη γιατί δεν επανέρχεται ξανά έστω και αν συμπληρωθεί το προβλεπόμενο για πλήρη σύνταξη όριο ηλικίας. Η μείωση δηλαδή είναι ισόβια. 4. Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις Από 1/1/2015 σχεδιάζεται η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνουασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής εγγυημένης από το κράτος- σύνταξης. Από ημέρες ασφάλισης (15ετία) να γίνει η.α. (20ετία). Επίσης σχεδιάζεται ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δηλ όσοι αποχωρούσαν με πρόωρη σύνταξη πριν το όριο ηλικίας των 62 ετών. Άρα οι λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων και κυρίως οι πριν το 1983 ασφαλισμένοι που αποχωρούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας <<δεν πρέπει να ανησυχούν>> αλλά μένει το φθινόπωρο να δούμε τι θα έλθει προς συζήτηση και ψήφιση. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΟ ΤΑΠ-ΟΤΕ Μετά από πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας που δημιούργησε αναστάτωση και ερωτήματα σε πολλούς συναδέλφους, διευκρινίζουμε τα εξής για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το ν.1358/1983, ολόκληρος ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (εκτός του χρόνου φυλάκισης), μπορεί να αναγνωριστεί για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

5 Η αναγνώριση μπορεί να γίνει με εξαγορά και το ποσό είναι 20% επί του τελευταίου συνολικού μισθού που καταβάλλεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την κύρια σύνταξη με ανώτερο ποσό τα 486 για κάθε μήνα αναγνώρισης. Προϋπόθεση για την αναγνώριση είναι η συμπλήρωση η.α. (12 έτη ασφάλισης) ενώ για την θεμελίωση του δικαιώματος απαιτείται να έχει συμπληρωθεί το 58 ο έτος της ηλικίας. Ο χρόνος του στρατού μπορεί να αναγνωριστεί και στην επικουρική ασφάλιση με ποσό 6% επί του συνολικού μισθού του μήνα αποχώρησης. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.18 του ν.3863/2010, όπως ισχύει αλλά και το ν.3996/2011, επήλθε μεταβολή στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο πραγματοποιείται η αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011. Ειδικά για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014, το ποσό της εξαγοράς μειώνεται κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1/1/2015 και εφεξής, το ποσό για την εξαγορά μειώνεται κατά 50%. Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής ολόκληρου του ποσού, παρέχεται γενικά έκπτωση 15% και επί των νέων μειωμένων ποσών για όσους θεμελιώνουν μετά το Η διάταξη αυτή για τη μείωση, σύμφωνα με την ερμηνεία και τις απαντήσεις τόσο του αρμόδιου Υπουργείου όσο και του ΤΑΠ-ΟΤΕ, δεν αφορά τους παλαιούς ασφαλισμένους πριν το 1983 καθότι αυτοί δεν θίγονται από τις αλλαγές που ισχύουν μετά την 1/1/2011 ως προς τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης καθότι αποχωρούν με 35ετία Χωρίς Όριο Ηλικίας οποτεδήποτε συμπληρωθεί. Επίσης την έκπτωση αυτή δεν δικαιούνται και όσοι ασφαλισμένοι είχαν 25ετία μέχρι 31/12/2010 και αποχωρήσουν για λόγους γήρατος με δική τους απόφαση στα 60 με μειωμένη ή στα 65 με πλήρη σύνταξη (ρύθμιση που ισχύει για όσους είχαν την 25ετία μέχρι 31/12/2012) καθότι και εδώ δεν άλλαξαν τα όρια ηλικίας.

6 Ποιοι δικαιούνται την έκπτωση Την ανάλογη έκπτωση για κάθε περίοδο θεμελίωσης δικαιούνται οι παρακάτω κατηγορίες: 1. Οι ασφαλισμένοι μετά το 1983 που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2011 με τις διατάξεις που προβλέπουν αυξημένα έτη ασφάλισης και όρια ηλικίας ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης της 35ετίας και με αναγνώριση πλασματικών χρόνων. 2. Χήροι πατέρες ανηλίκων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2011 και συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης με εξαγορά στρατιωτικής θητείας. 3. Χήροι ή διαζευγμένοι με 3 παιδιά (με 1 τουλάχιστον ανήλικο οι πρώτοι και με δικαστική απόφαση οι δεύτεροι), που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μετά την 1/1/2011. Σε καμιά όμως περίπτωση, το καταβλητέο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που προκύπτει με βάση υπολογισμού ανά μήνα αναγνώρισης το 25πλάσιο του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Η αναγνώριση και η εξαγορά μπορεί να γίνει οποτεδήποτε εφόσον ο ασφαλισμένος γνωρίζει πόσο χρόνο χρειάζεται αλλά η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ισχύει μόνο μετά την συμπλήρωση του 58 ου έτους της ηλικίας. Δηλ. μπορεί κάποιος παλαιός, πριν το 1983, να συμπληρώνει 35ετία μεχρόνο στρατού στα 57 αλλά δεν παίρνει σύνταξη προτού κλείσει τα 58 έστω και αν αποχωρήσει όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Η 35ετία Χ.Ο.Η. εξακολουθεί να ισχύει μεν αλλά με 35 έτη πραγματικής ασφάλισης για τους μέχρι 31/12/1982 ασφαλισμένους. Η εξαγορά γίνεται σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες εξαγοράς ή με εφάπαξ καταβολή του ποσού με έκπτωση 15% και η έκπτωση αυτή θα υπολογίζεται και στα μειωμένα ποσά του 30% ή 50% για όσους το δικαιούνται.

7 Γραμματεία ασφαλιστικού Π.Ο.Σ.Τ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ AΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ 31/12/1982 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Ειδικά Ταμεία (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ ) ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ μέχρι 31/12/1982 Με τις ρυθμίσεις από το 2011 και μετά Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

1) ΑΣΦΑΛΙΣΗ µέχρι την 31/12/1982 (ΕΞΑΓΟΡΕΣ Ν. 3863/10 ΟΧΙ-) I. ΑΝΔΡΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

1) ΑΣΦΑΛΙΣΗ µέχρι την 31/12/1982 (ΕΞΑΓΟΡΕΣ Ν. 3863/10 ΟΧΙ-) I. ΑΝΔΡΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Tα κατωτέρω ισχύουν σύμφωνα με το Ασφαλιστικό Πλαίσιο, Νόμοι Προεδρικά Διατάγματα - Ερμηνευτικές Εγκύκλιοι, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι 31.12.2012) Α) ΕΙΔΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 44 Σταδίου 15, 4 ος όροφος, Αθήνα 105 61, Τηλ.: 210 33.02.121-4, E-mail:info@ome-ote.

Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 44 Σταδίου 15, 4 ος όροφος, Αθήνα 105 61, Τηλ.: 210 33.02.121-4, E-mail:info@ome-ote. Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 44 Σταδίου 15, 4 ος όροφος, Αθήνα 105 61, Τηλ.: 210 33.02.121-4, E-mail:info@ome-ote.gr 2 0 1 0 Κωδ. 4741 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Ο Μ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τι ισχύει σήμερα για το ασφαλιστικό μας σύστημα

Τι ισχύει σήμερα για το ασφαλιστικό μας σύστημα Στουρνάρη 73-75, Αθήνα 104 32 Τηλ.: 210-5230997, 210-5240168 Fax: 210-5240383 E-mail:edop.dei@gmail.com www.edopdei.gr Τι ισχύει σήμερα για το ασφαλιστικό μας σύστημα Εισαγωγικό σημείωμα Βιώνουμε βίαιες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Τι σηµαίνει ότι θεµελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωµα; Θεµελιώνω σηµαίνει ότι κατοχυρώνω δικαίωµα για σύνταξη, αφού συµπληρώσω τα απαιτούµενα έτη ασφάλισης που

Διαβάστε περισσότερα

Ούτως ή άλλως το θέμα του ασφαλιστικού αφορά όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη. Συνδέεται με την ποιότητα ζωής μας και το επίπεδο διαβίωσης.

Ούτως ή άλλως το θέμα του ασφαλιστικού αφορά όλους τους πολίτες, ασφαλισμένους και μη. Συνδέεται με την ποιότητα ζωής μας και το επίπεδο διαβίωσης. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣ 3655 / 08 ( ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ) Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Ασφαλισμένοι, Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ψύχραιμη υπεύθυνη και ειλικρινή προσέγγιση αλλά και εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ 3655 / 08 ( ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 )

ΝΟΜΟΣ 3655 / 08 ( ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ) ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣ 3655 / 08 ( ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ) Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Ασφαλισμένοι, Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ψύχραιμη υπεύθυνη και ειλικρινή προσέγγιση αλλά και εκτίμηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 22+1 ερωτήσεις-απαντήσεις Πώς θα εξαγοράσετε χρόνο ασφάλισης ΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/09/2010, 06:46 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 03/09/2010, 06:46 Απαντήσεις σε 23 γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό σύστηµα και συναφείς διατάξεις, ρυθµίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και παροχή οδηγιών για την εφαρµογή του άρθρου 10.

ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό σύστηµα και συναφείς διατάξεις, ρυθµίσεις στις εργασιακές σχέσεις» και παροχή οδηγιών για την εφαρµογή του άρθρου 10. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 4/1/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 80000/οικ.33384/2415 ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΚΟΙΝΩΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ /ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ: Γ ΘΕΜΑ: Νέο Ασφαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2013 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ... 4 3. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Πρακτικός οδηγός κοινωνικής ασφάλισης

Συμβουλευτική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Πρακτικός οδηγός κοινωνικής ασφάλισης Συμβουλευτική σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Πρακτικός οδηγός κοινωνικής ασφάλισης ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντί προλόγου... 2 Μέρος Α: Ασφαλιστικές εισφορές.. 3 Μέρος Β: Αναγνώριση πλασματικού χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα Aθήνα 8/10/2015 Δικηγόρος ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Με το νόμο 4336/2015 τροποποιήθηκε το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων (ν.3865/2010).

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Σύµφωνα µε το νόµο Ν. 3863/2010) Α) ΕΙ ΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Περιλαµβάνεται η ΕΤΕ)

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Σύµφωνα µε το νόµο Ν. 3863/2010) Α) ΕΙ ΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Περιλαµβάνεται η ΕΤΕ) ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗΣ (Σύµφωνα µε το νόµο Ν. 3863/2010) Α) ΕΙ ΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ (Περιλαµβάνεται η ΕΤΕ) ΑΣΦΑΛΙΣΗ µέχρι την 31/12/1982 Άνδρες Γυναίκες: Στον νέο νόµο καθορίζεται µε µεταβατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο αγώνας. κοινωνική ασφάλιση συνεχίζεται. Όλες οι νέες αλλαγές. Πίνακες µε τα νέα όρια ηλικίας

Ο αγώνας. κοινωνική ασφάλιση συνεχίζεται. Όλες οι νέες αλλαγές. Πίνακες µε τα νέα όρια ηλικίας K..A. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3863/10 Ο αγώνας για δηµόσια κοινωνική ασφάλιση συνεχίζεται. Όλες οι νέες αλλαγές Πίνακες µε τα νέα όρια ηλικίας Πλασµατικοί χρόνοι Ο νέος τρόπος υπολογισµού των συντάξεων ΤΟ ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ. στη σύνταξη από τα 60 οι ελεύθεροι επαγγελµατίες #202

ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ. στη σύνταξη από τα 60 οι ελεύθεροι επαγγελµατίες #202 EΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ 24.02.2015 #202 ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ 850.000 ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ στη σύνταξη από τα 60 οι ελεύθεροι επαγγελµατίες Οι 5 αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ (3853/2010 και 3865/2010)

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ (3853/2010 και 3865/2010) ΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ (3853/2010 και 3865/2010) (οι αλλαγές που επέρχονται στη συνταξιοδότηση των απασχολούµενων στον Ιδιωτικό και ηµόσιο Τοµέα) ΑΘΗΝΑ 2011

Διαβάστε περισσότερα

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα Nόμος 3655/2008

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα Nόμος 3655/2008 Στουρνάρη -, Αθήνα 10 2 Τηλ.: 210-12000 Fax: 210-208 E-mail: edop@ppc.gr, www.edopdei.gr Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα Nόμος 3655/2008 Εισαγωγικό σημείωμα Η ΕΔΟΠ-ΔΕΗ παρακολουθώντας τις εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιο τρόπο; Πότε; & Πώς;

Με ποιο τρόπο; Πότε; & Πώς; ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Με ποιο τρόπο; Πότε; & Πώς; Ενημερωθείτε για θέματα που σας αφορούν! Tα κρυφά μπόνους για άμεση συνταξιοδότηση. Πως μπορούν να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη οι ασφαλισμένοι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 2. Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης... 31. Χρόνος στράτευσης... 34. Χρόνος γονικής άδειας... 38. Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας...

Περιεχόμενα. 2. Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης... 31. Χρόνος στράτευσης... 34. Χρόνος γονικής άδειας... 38. Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας... Περιεχόμενα 2. Πλασματικοί χρόνοι ασφάλισης... 31 Χρόνος στράτευσης... 34 Χρόνος γονικής άδειας... 38 Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας... 42 Χρόνος φοίτησης... 45 Χρόνος για τον οποίο δεν έχει χωρήσει ασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την 1/1/2011»

ΘΕΜΑ : «Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τους Τομείς κύριας ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) μετά την 1/1/2011» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΜΗΜΑ : B Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29 Ταχ. Κώδικας : 10110

Διαβάστε περισσότερα

To ασφαλιστικό μας σύστημα με μια πρώτη ματιά Nόμος 3863/2010

To ασφαλιστικό μας σύστημα με μια πρώτη ματιά Nόμος 3863/2010 Στουρνάρη 73-75, Αθήνα 104 32 Τηλ.: 210-5230997, 210-5240168 Fax: 210-5240383 E-mail:edop.dei@gmail.com www.edopdei.gr To ασφαλιστικό μας σύστημα με μια πρώτη ματιά Nόμος 3863/2010 Εισαγωγικό σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ από το Γιάννη Μπαλάγκα. Και

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ από το Γιάννη Μπαλάγκα. Και ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ από το Γιάννη Μπαλάγκα 7 Ιουνίου 2008 Και 1. Πώς υπολογίζεται η σύνταξη στους παλιούς ασφαλισμένους από 1-1-2008 1. Με βάση το νόμο 3029/2002 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Συντάξεις Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού (Ειρηνικής Περιόδου) Ανάλυση νέου Συνταξιοδοτικού Νόμου

ΜΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Συντάξεις Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού (Ειρηνικής Περιόδου) Ανάλυση νέου Συνταξιοδοτικού Νόμου ΜΗ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ. : ΣΧΗΜ/ΔΟΙ ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ ΓΕΕΘΑ/ΔΟΙ, ΓΕΣ/EΓΑ ΓΕΣ/ΔΟΙ/1ο-2ο-3ο-4α-5ο ΓΕΣ/ΕΓ - ΔΝΣΕΙΣ Γρ. ΓΕΠΣ Β Υ/ΓΕΣ ΕΛΔΑΠ, ΟΛΚΕΣ, ΣΧΟ ΚΤΣ ΚΤΕΘ,ΕΥΣΑ, ΕΥΣΘ Μονάδες με ΑΔΧ, ΝΠΔΔ/ΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αθήνα, 11/12/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αθήνα, 11/12/2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Αθήνα, 11/12/2012 Οργανισμός Αρ. πρωτ. ΙΠΣΥΝ/Φ1/12/982945 O.A.E.E. Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. µε κέρδος και πριν από τα 62 για 1,5 εκ. γονείς #200

ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. µε κέρδος και πριν από τα 62 για 1,5 εκ. γονείς #200 EΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ 09.02.2015 #200 ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗ µε κέρδος και πριν από τα 62 για 1,5 εκ. γονείς Τι θα πληρώσετε ανά Ταµείο για την αναγνώριση και ποιοι κερδίζουν έως 5 έτη δωρεάν. Τι ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

Σας γνωρίζουµε ότι στο ΦΕΚ 222 τεύχος Α δηµοσιεύτηκε ο ν. 4093/2012, στο άρθρο πρώτο,

Σας γνωρίζουµε ότι στο ΦΕΚ 222 τεύχος Α δηµοσιεύτηκε ο ν. 4093/2012, στο άρθρο πρώτο, 2012-ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ_ΟΡΙΑ_ειδικα ταµεια Αθήνα,. 11. 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ /ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ. να βγουν άµεσα στη σύνταξη µε ηλικία 50-58 #163

ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ. να βγουν άµεσα στη σύνταξη µε ηλικία 50-58 #163 EΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ 05.05.2014 #163 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ και παραδείγµατα για ηµόσιο, ΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ να βγουν άµεσα στη σύνταξη µε ηλικία 50-58 Ποιοι κινδυνεύουν να φύγουν

Διαβάστε περισσότερα

των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαµορφωθεί κατά το έτος της συµπλήρωσης του 55 ου ή του 60 ου έτους της ηλικίας τους.

των ορίων ηλικίας που θα έχουν διαµορφωθεί κατά το έτος της συµπλήρωσης του 55 ου ή του 60 ου έτους της ηλικίας τους. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 26/09/2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αριθµ. πρωτ. : Φ. 80000/24506/1853 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΣ : /νση Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών Ι.Κ.Α. Ε.Τ.Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Ταχ.Δ/νση : Κάνιγγος 29 ΠΡΟΣ: ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 101 10 Αθήνα Τηλ : 213-212 6701-702-703-704 Fax : 213-212 6778 E-mail : D47@mof-glk.

Ταχ.Δ/νση : Κάνιγγος 29 ΠΡΟΣ: ΟΠΩΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 101 10 Αθήνα Τηλ : 213-212 6701-702-703-704 Fax : 213-212 6778 E-mail : D47@mof-glk. ΑΔΑ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙ ΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: 47 η Νομ/κής Εργασίας& Ενστάσεων ΤΜΗΜΑ : Α

Διαβάστε περισσότερα